Sok szeretettel üdvözlöm Önöket!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sok szeretettel üdvözlöm Önöket!"

Átírás

1 A pihentető alvás

2 Sok szeretettel üdvözlöm Önöket! Makráné Juhász Tünde Kistelek Járóbeteg Szakellátó KFT. vezető asszisztens Kistelek Nappali Kórház KFT. esetmenedzser, koordinátor

3 Az alvás jelentősége Az alvás élettani szempontból létfontosságú minden élőlény számára. Alvásra van szükség a test megújulásához, azonban ha ez a pihenő állapot nem biztosított szervezetünk számára, akkor az alváshiány hatással lehet az immunrendszerre, valamint a tanulás és emlékezés funkciókra. Az alvással töltött kikapcsolódás miatt, az érzékelőink nem gyűjtenek annyi adatot, így az agyunk képes feldolgozni a nap eseményeit. Ezért is lehet az, hogy a kisbabák sokkal többet alszanak, mivel nekik még minden új.

4 Aludni kötelező! Alvásra mindenkinek szüksége van. Már néhány nap alváshiány után komoly pszichés zavarokat észlelhetünk magunkon: nem tudunk koncentrálni könnyen ingerültté válunk nehezebben végezzük el a napi feladatainkat növekszik a reflex időnk türelmetlenek vagyunk a családdal, munkatársainkkal Az alvás, azon kívül, hogy pihentet, regenerálja az agyműködést, jó hatást gyakorol a stresszel és a betegségekkel szembeni ellenállásra, szabályozza a szélsőséges hangulatingadozásokat.

5 Álmatlan állapotban... Álmatlanságban egyre többen szenvednek, az inszomnia a leggyakoribb alvászavar. Következménye lehet számos (például hormonális, idegrendszeri, vérkeringéssel, depresszióval vagy allergiával összeköthető) betegségnek, de magát az öregedési folyamatot is előidézheti, felgyorsíthatja. Van, aki nehezen alszik el, míg más korán ébred. Egyesek minden kis neszre felriadnak, míg vannak, akik akár hetekig nem képesek aludni.

6 Az alváshiány következményei A kialvatlanság rontja az ember teljesítőképességét, növeli a balesetek kockázatát, és csökkenti az immunrendszer védekező képességét. Állatkísérletekkel igazolták, hogy a tartós alvásmegvonás, akár halálhoz is vezethet. Sőt, nem csak a mennyiségi, de a minőségi alvásmegvonás is súlyos következményekkel jár. Érdekesség: Egy kísérlet során patkányokat minden REM fázis kezdetén felébresztettek. Így, bár az állatok megkapták a szükséges alvásmennyiséget, azonban egy alvási fázis kimaradt. Eleinte enyhe, majd egyre súlyosabb kialvatlanság jeleit mutatták, később azonban a teljes alvásmegvonásnál tapasztaltakhoz hasonlóan elpusztultak.

7 A kevés alvás növeli a stroke kockázatát 2012-ben végzett kutatások igazolják, hogy a napi 6 óránál kevesebbet alvóknál növekedhet a stroke kialakulásának kockázata, még akkor is, ha az illető nem dohányzik, rendszeresen mozog és a vérnyomása is rendben van - egyszóval nem tartozik a hagyományos rizikócsoportba. Szerencsére az alvás ebben az esetben befolyásolható kockázati tényezőnek minősül, vagyis az alvási idő növelésével csökkenthető a stroke-kockázata.

8 Az alváshiánytól kimerültek vagyunk és az immunrendszerünk is gyengébb A tartós alváshiány más szempontból is megterheli a szervezetet: a kimerültség stresszhez hasonló állapotot idéz elő és gyengíti az immunrendszert, de a keveset alvóknál a szorongás is gyakoribb. Egy kutatás pedig azt is igazolta, hogy azok a diákok, akik az éjszaka egy részét alvás helyett tanulással töltik, nagyobb eséllyel kapnak rossz jegyet.

9

10 A kevés alvás elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet A kevés alvás egy másik tanulmány szerint elősegítheti a rossz étkezési szokások kialakulását, ezáltal az elhízást is. A fáradt agy ugyanis nehezebben dönt az egészséges ételek mellett, inkább a jutalmazásért felelős agyterületek működése fokozódik, és a szervezet édességért, zsíros ételekért "kiált". Az alváshiány a zsírsejtekre is közvetlen hatással van, így a cukorbetegség kialakulását is befolyásolhatja.

11 Mi az alvás? Az alvás az emberek és a legtöbb gerinces élőlény pihenőállapota, mely során csökkennek a külső ingerekre adott reakciók. Mikor alszunk a sejtek osztódása felgyorsul, míg a sejtelhalás mérséklődik. Csökken a vérnyomás és a testhőmérséklet, a pulzus és az agyhullámok aktivitása pedig lelassul. Az egészséges élethez és a napközbeni kipihent állapothoz 7-9 óra alvásra van szüksége egy felnőtt embernek. Ahogy öregszünk, ez a szám egyre kevesebb lesz. Testünk biológiai órája pontosan tudja, mikor mennyi alvásra van szükségünk.

12 Ingyen plasztika Az alvás a méregtelenítés, a regenerálódás, a pihenés, a szépség megőrzésének legegyszerűbb, legtermészetesebb és elsősorban legfontosabb eszköze. Az alvás az egyetlen dolog, amely bárhol, bármikor INGYEN elérhető számunkra! Az alvás a napközben elszenvedett káros hatások csökkentésének legkézenfekvőbb módja. Szervezetünknek szüksége van nyugalmi állapotra ahhoz, hogy egészséges működését megőrizze, az élettani folyamatok ne sérüljenek. Bőrünk is éjjel regenerálódik leginkább, ekkor próbálja például a napközben termelődött szabad gyökök roncsoló hatását közömbösíteni.

13 A kulisszák mögött Alvás alatt tudatunk kikapcsol, a gondolkodás szünetel, a külvilág gyengébb ingereire nem reagálunk. Az, hogy alvás közben kit, milyen erősségű és időtartamú ingerekkel lehet ébredésre bírni, egyéni adottság, de függ a fáradtság mértékétől is. Ezt nem nehéz megérteni, ha arra gondolunk, hogy egy hosszabb nap után könnyebben merülünk álomba, és mélyebben alszunk, mint egy kevésbé megerőltető időszakot követően. Ugyanakkor a megállapítás csak bizonyos fokig igaz: a napközben minket érő túl sok inger, túl sok feladat és a nagy stressz gátolja a nyugodt alvást.

14 Mi történik alvás közben? Alvás közben az anyagcsere folyamatok is lassulnak, valamint a test hőmérséklete csökken. Az emésztés nem áll le, ugyanakkor az emésztőrendszernek is szüksége van nyugalmi állapotra, azaz néhány óráig kb. 8 órán keresztül ne terheljük gyomrunkat újabb táplálékkal!

15 Alvás nélkül nem megy a tanulás Alvás közben ugyan a felsőbb idegrendszeri tevékenységek gondolkodás, érzelmek átélése megváltozott üzemmódban működnek, mégsem mondhatjuk azt, hogy az ezekért felelős agykéreg működése teljes egészében felfüggesztődik. Az alvás ugyanis nagymértékben segíti az emlékezési, tanulási folyamat befejeződését. Akár szándékos, akár nem szándékos tanulásról van szó, az alvás szükséges ahhoz, hogy az emlékképek és információk mintegy bevésődjenek a fejünkbe. A tanulási folyamat alapja az, hogy az agykéregben található idegsejtek között új kapcsolatok alakulnak ki, s ezeknek van elegendő idejük megszilárdulni. Ennek a folyamatnak a lezajlásához azonban alvásra van szükség.

16 Az alvás szakaszai Mélyebb és felületesebb alvási periódusok követik egymást meghatározott időrendben, melyekre egyaránt szükségünk van ahhoz, hogy kipihenten ébredjünk. Az alvási ciklusok meghatározott időrendben következnek, melyeknek gyakorlati jelentősége abban áll, hogy az éjszaka folyamán nem elég többször, egymás után keveset aludni. Egy összetett alvási periódusra van szükség a szervezet regenerálódásához, ahhoz, hogy az alvás fiziológiai funkcióit kifejthesse.

17 Mi a melatonin feladata? A nyugodt alvásért többek közt a melatonin nevű anyag felelős, mely az agyban található tobozmirigyben termelődik. Sötétben keletkezik, ezért a sötétség hormonjá -nak is nevezik. Ez a szerv alacsonyabb rendű gerincesekben fényérzékeny szerv, a sötét és világos váltakozását regisztrálja, ezáltal segít az állatok szervezetének az éjszaka és nappal elkülönítésében, az alvás-ébrenlét kialakításában.

18 éjszakától való félelem Alvászavarok megjelenése szorongás elalvás előtt, fokozott izgalmi állapot az éjszakai ébrenlétek alatt hiperaktív kognitív funkciók, vagyis a folyamatos gondolkodás, egyfolytában jár az agya reggeli izom- és ízületi fájdalmak, gerincfájdalom nappali fáradékonyság hangulatromlás koncentráló- és teljesítőképesség csökkenése ingerlékenység

19 Álmatlanság (inszomnia) Az álmatlanság, más néven inszomnia, az elalvási, és/vagy átalvási képesség zavara, amely legalább egy hónapig fenn áll, és napközbeni mentális deficit tünetekkel, stresszel és/vagy aluszékonysággal jár. Lényege, hogy az alvás nem felel meg alapvető funkciójának, folyamata megzavart, tartama megrövidült, s nem vezet a szellemi-fizikai készenléti állapot eléréséhez. A legóvatosabb becslések szerint is a népesség minimum egyharmada szenved álmatlanságban (bizonyos vizsgálatokban a népesség %-át találták érintettnek).

20 Az álmatlanság lehetséges okai stresszes életvitel nem megfelelő étkezés túlzásba vitt élénkítőszer használat belső feszültség endokrin problémák vizelési problémák légzőszervi problémák szív-érrendszeri problémák emésztési zavarok

21 Milyen betegségeket okozhatnak az alvászavarok? Bárkivel megeshet, hogy bizonyos élethelyzetekben egy-egy éjszakát rosszul alszik. Az ilyenkor jelentkező tünetek jól ismertek: fáradtság, koncentráció zavar, teljesítmény csökkenés, ingerlékenység. Szerencsés esetben egy kiadós alvást követően rendeződnek. Ha azonban a probléma továbbra is fennáll, az alvászavar tartósan heteken, hónapokon át - megmarad, a kialvatlanság fokozódik. Egyre több kutatás foglalkozik az alváshiány hosszútávú hatásaival, melyek alapján állíthatjuk, hogy a nem megfelelő minőségű, vagy túl kevés alvás a korábban felsorolt tünetek mellett szerepet játszik az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásában is. Az alváshiány mentálisan is befolyásolja az egyén egészségét, a betegek körében depressziós tünetek jelentkezhetnek, a kimerültség pedig társas kapcsolataikat is veszélyeztetheti.

22 Segítség! Horkol a párom! Az idegtépő hangorkán számtalan ember életét keseríti meg, ami leginkább a horkoló házastársát kergeti külön szobába vagy ítéli hánykolódással, forgolódással eltöltött éjszakára. A horkolás egy olyan tünet, mely a felső légutak alvás alatt kialakuló szűkületét jelzi. A horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek rezgése hozza létre. Alvás közben a garatot kifeszítő izmok ellazulnak, a ki-be áramló levegő rezgést okoz a garat - algarat területén. fő helye a garat A horkolás mögötti légúti szűkület: jelentősen ront a helyzeten az orrüregben található szűkület

23 Garat szűkület Horkolásnál a fő légúti szűkület a garatban található. A garat szűkületét okozhatja: túlsúly miatti vastag nyak laza szájpad nyelvgyök hátraesése duzzadt nyálkahártya (női hormonok hatásánál pl. menopauza után, allergiában, megfázásnál) megnagyobbodott uvula ( nyelvcsap )

24 Orrüregi szűkület Az orrüregi szűkület problémát azért jelent, mert akadályozza az orron keresztüli légzést, azaz a páciens szájon keresztül fog levegőt venni. Ez pedig kiszárítja a garat nyálkahártyáját, irritálja azt, ezzel a duzzanatot fokozza, a garatot szűkíti. allergia orr-polyp orrsövény-ferdülés megnagyobbodott orrkagylók Lehetséges okai: Fontos! A horkolás alapja a garat-szűkület, de megfelelő kezelés csak tökéletes orrlégzés biztosítása mellett lehetséges!

25 Ne feledje!!! A rendszeres, zavaróan hangos horkolás okainak kiderítése mindenképpen fülorr-gégész szakorvos feladata. Gyakran jó eredményt hoz az életmódváltás (válasszon megfelelő párnát, kerülje az altató, nyugtató szereket), de olykor csak a műtéti megoldástól várhatunk sikert!

26 Tanácsok a nyugodt alvás érdekében Mozogjunk, de NE rögtön alvás előtt! A nem közvetlenül elalvás előtt végzett testmozgás segít, hogy gyorsabban elaludjunk az a lényeg, hogy elalvás előtt, már NE végezzünk kardio edzést, mert az inkább felpörgeti a szervezetet és nehezebb utána elaludni! Egy ital és egy cigi? Köszönöm nem! Elalvás előtt 30 perccel már semmiképp NE igyunk alkoholt és NE dohányozzunk! Sőt egészségünk érdekében teljes mértékben kerüljük ezeket a káros szokásokat!

27 Tanácsok a nyugodt alvás érdekében Folyó ügyek! Ne igyunk nagyon sok folyadékot lefekvés előtt, mert az éjszakai fürdőszobába járkálás megszakítja az alvás periódust, és nehezebben alszunk vissza! Természetesen a napi szinten bevitt folyadék szükséglet nagyon fontos a nap folyamán! Éhes disznó makkal álmodik! Ha túl sokat eszünk, - különösen nehéz és fűszeres ételeket akkor az alváshoz szükséges energiánkból fogja elvenni szervezetünk az étel megemésztéséhez kellő mennyiséget. Készítsünk egy könnyű vacsorát, amivel nem nehezítjük meg a regenerálódási folyamatokat!

28 A hálószobában az alábbi dolgokra érdemes odafigyelnünk: Az ágyneműnk készüljön természetes anyagból! Ahogyan számunkra fontos a légzés, úgy a bőrünknek is szüksége van az optimális alvásklímára, ezért használjunk természetes anyagból készült ágyneműt! Ne használjunk erős fényű lámpákat a hálóban! Használjunk inkább hangulatvilágítás! Ne a bekapcsolt tv-re aludjunk el, sőt ha tehetjük, az egész hálószobából száműzzük az elektromos berendezéseket! Szellőztessünk! Az egész nap használt levegő ugyanúgy váltásra szorul, akárcsak az öltözetünk. Nyissunk ablakot, és engedjük, hogy a kellemes, friss levegő átjárja a hálószobánkat!

29 Az alvás lelke a jó matrac! A nyugalom szigete Hiába teremtünk meg minden körülményt a tökéletes alváshoz, ha egy kényelmetlen, alvásra alkalmatlan matracon hajtjuk álomra a fejünket. Válasszunk alvási szokásunknak, igényeinknek megfelelő matracot! Kérjük hozzáértő és képzett szakember segítségét!

30 Segíthet az aromaterápia is! A nyugalom szigete Elalvás előtt csepegtessünk levendula olajat a párologtatóba vagy egy kis tálkába az éjjeliszekrényen, hogy egész éjszaka élvezhessük a levendula nyugtató hatását! A levendula illatát akár a párnánkba is becsempészhetjük, egy cserélhető aroma tasakkal ellátott aroma párna használatával! Teremtsük meg a legideálisabb alvókörnyezetet testünk számára és szervezetünk hálás lesz ezért a gondoskodásért!

31 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! A következő idézettel kívánok mindenkinek jó éjszakát, szép álmokat!

32

Szenior akadémia. Az alvás és zavarai, különös tekintettel az inszomniára

Szenior akadémia. Az alvás és zavarai, különös tekintettel az inszomniára Szenior akadémia Az alvás és zavarai, különös tekintettel az inszomniára Dr. Szabó József Ph.D. Zala Megyei Szent Rafael Kórház, Pszichiátriai Osztály testudo7115@gmail.com Zalaegerszeg, 2017. március

Részletesebben

Az alvás, pihenés szükséglete

Az alvás, pihenés szükséglete Az alvás, pihenés szükséglete Dr. Oláh András egyetemi docens, általános és stratégiai dékánhelyettes, tanszékvezető Fullér Noémi tanársegéd Sziládiné Fusz Katalin tanársegéd egészséghez regenerálódáshoz

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70.

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. IRODA MASSZÁZS VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. Irodai masszázs Az irodai masszázs a leghatékonyabb módja annak, hogy munkatársai mindig frissen, kipihenten dolgozzanak. A kezelést az Ön munkahelyén

Részletesebben

Fusion Vital Program riport

Fusion Vital Program riport 370916 Fusion Vital Program riport Cs 10.09.2015 17:21 6ó 46perc 58 / 82 / 6 Stressz reakció Feltöltődés Fizikai aktivitás Napi fizikai aktivitás Pulzusszám Hiányzó pulzusszám 5% Napközben nincs feltöltődés.

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

Egészség Zóna. Kedves MKKSZ Tag! Milyen problémákat okozhat a tartós kialvatlanság? zavarok kezelésének módszereiről szól.

Egészség Zóna. Kedves MKKSZ Tag! Milyen problémákat okozhat a tartós kialvatlanság? zavarok kezelésének módszereiről szól. Kedves MKKSZ Tag! Milyen problémákat okozhat a tartós kialvatlanság? Az MKKSZ Országos Nyugdíjas Tanács (ONYT) Az alvás nélkülözhetetlen része az életnek és Szociális és Egészségügyi Bizottsága (SZEB)

Részletesebben

Fusion Vital. tevékenységi napló. Életmódfelmérés. név / azonosító szám. Firstbeat Bodyguard gyári szám. program kezdő dátuma: / /

Fusion Vital. tevékenységi napló. Életmódfelmérés. név / azonosító szám. Firstbeat Bodyguard gyári szám. program kezdő dátuma: / / Fusion Vital tevékenységi napló Életmódfelmérés név / azonosító szám Firstbeat Bodyguard gyári szám program kezdő dátuma: / / tevékenységi napló - HÁttéR információk Az Ön telefonszáma: Az Ön email címe:

Részletesebben

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Alapkérdés: milyen mechanizmusok révén gyakorolnak hatást a genetikai tényezők a személyiségre? Kiindulópont: A személyiséget biológiai működések

Részletesebben

EEG Alvás Napszaki ritmusok

EEG Alvás Napszaki ritmusok EEG Alvás Napszaki ritmusok ALVÁS ÉS ÁLOM Az alvás a fiziológiás tudatvesztés periodikusan és reverzibilisen fellépő állapota, melyet jellemző testi, vegetatív és pszichés jelek kísérnek. Az álom az

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

III. MELLÉKLET. Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások

III. MELLÉKLET. Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások III. MELLÉKLET Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások Megjegyzés: A későbbiekben szükség lehet arra, hogy adott esetben a Referencia-tagállammal együttműködve,

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Alvászavarok Alvászavarok és álmatlanság Az alvás-ébrenlét ciklus (cirkadián ritmus) ritmusos szervezõdése alapvetõ jellegzetessége az embernek és minden fejlettebb állatfajnak is. Az alvás olyan élettani

Részletesebben

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Témakörök Feltárás Időgazdálkodás Feladatok, célok Stressz kezelés FELTÁRÁS Az egyensúly értelmezése Munka Én Család Barátok IDŐGAZDÁLKODÁS 7 Az időgazdálkodás

Részletesebben

Tartalom. Alvászavarok és az éjszaka visszahódítása 12 A nyugalom, a megújulás és a felfrissülés forrása 17 Az álmok gyógyító képei 19

Tartalom. Alvászavarok és az éjszaka visszahódítása 12 A nyugalom, a megújulás és a felfrissülés forrása 17 Az álmok gyógyító képei 19 Tartalom B e v e z e t é s Alvászavarok és az éjszaka visszahódítása 12 A nyugalom, a megújulás és a felfrissülés forrása 17 Az álmok gyógyító képei 19 A Z ÉJSZAKÁRÓL SZÓLÓ MÍTOSZOK Az éjszaka és gyermekei

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

EUROP-MED Orvosi Szolgáltató Kft. Egészségügyi Központ

EUROP-MED Orvosi Szolgáltató Kft. Egészségügyi Központ Horkolás és/vagy alvási apnoe miatt végzett műtét (rádiófrekvenciás uvula-lágyszájpad redukció) BETEGTÁJÉKOZTATÓ ÉS BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT Alulírott. (név) (születési hely, idő).. (anyja neve).. (TAJ szám)

Részletesebben

MARKETING PREZENTÁCIÓ

MARKETING PREZENTÁCIÓ MARKETING PREZENTÁCIÓ CRÈME NIGHT LOGIC Éjszakai Ragyogást Fokozó Krém Elérhető: 2018 május Stresszelt bőr ÉRZELMEK ALVÁSHIÁNY ZAJ FÉNY STRESSZ A bőr sokféle stressznek van kitéve a nap folyamán. A testünk

Részletesebben

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Tisztelt Hölgyem, Uram! MH KKK Neurológia Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ 1126 Budapest, Királyhágó u.1-3. Tel/fax: 3566-522/193 Előjegyzés, felvilágosítás: 2121-846 Tisztelt Hölgyem, Uram! Célunk, hogy a magas vérnyomásban,

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak www.szegedizoltan.hu Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett

Részletesebben

Mámorító fűnyírás Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Mámorító fűnyírás Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Ritkán jut az emberek eszébe, hogy egy kellemes illat segíthet az ellazulásban. Most nem a parfümök permetezéséről, vagy a mesterséges illatforrásokról van szó. Egy egészséges, egyszerű és kellemes módszer

Részletesebben

A só- és színterápiáról röviden

A só- és színterápiáról röviden A só- és színterápiáról röviden A sóterápia Az ember arany nélkül tud élni, de só nélkül nem. - Cassiodorus 1 Történelem A terápia kezdete a sóbányákban és sóbarlangokban dolgozó emberektıl eredeztethetı,

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

A napközbeni aluszékonyság krono- és fényterápiás lehetőségei.

A napközbeni aluszékonyság krono- és fényterápiás lehetőségei. A napközbeni aluszékonyság krono- és fényterápiás lehetőségei. Dr.Terray-Horváth Attila Magyar Honvédség Központi Honvédkórház Alvásdiagnosztikai és Terápiás Centrum Biológiai ritmus Cirkadián ritmus Cirkadián

Részletesebben

LEVEGŐT TISZTÍÓ IONIZÁLÓ ÉS OXYGÉNINHALÁTOR

LEVEGŐT TISZTÍÓ IONIZÁLÓ ÉS OXYGÉNINHALÁTOR LEVEGŐT TISZTÍÓ IONIZÁLÓ ÉS OXYGÉNINHALÁTOR Szobai autós irodai személyre szabott. A készülék 25-30 m2 helység levegőjét képes meg tisztítani és negatív ionokkal ellátni. Levegőtisztítás nyomja meg a POWER

Részletesebben

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő Egészségnevelés Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő A kisgyermek fejlődésének adatai Súlyfejlődés: - Születési súly: átlagosan 2500-3500g - 1. hó: 300g/hó - 2-6. hó: 600g/hó - 7-12. hó: 500g/hó - Ideális súly

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS STRESSZ ÉS FELTÖLTŐDÉS - ÁTTEKINTÉS 1 (2) Mérési információk: Életkor (év) 41 Nyugalmi pulzusszám 66 Testmagasság (cm) 170 Maximális pulzusszám 183 Testsúly (kg) 82 Body Mass

Részletesebben

Megelőzési hormon vizsgálati csomag

Megelőzési hormon vizsgálati csomag SZOLGÁLTATÁSOK Nyálból végzett hormon- vizsgálati csomagok Magyarországon csak nálunk! Hungary 2800 Tatabánya, F tér 36. Telefon: 06 20 372 1216 Tel./fax: +36 34 316 259 E-mail: info@laborex.hu web:www.laborex.hu

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

VI./4. fejezet: A terápia felépítése

VI./4. fejezet: A terápia felépítése VI./4. fejezet: A terápia felépítése Sorolja fel az inszomnia pszichoterápiájának lépéseit! 1. Alvásedukáció 2. A szubjektív panaszok objektívan mérhetővé tétele: alvásnapló használata 3. Alváshigiénés

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006.

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006. Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál Dr. Járai Róbert Zánka 2006. lőadás vázlata Stressz fogalma Szorongás és félelem Megküzdés Önbizalom és képesség 2 tressz A szervezet egészséges

Részletesebben

Minta Miklós. Fusion Vital Program riport

Minta Miklós. Fusion Vital Program riport Minta Miklós Fusion Vital Program riport BEVEZETŐ KÉRDÉSEK ÖSSZEFOGLALÓJA Profil Minta Miklós A felmérés kezdő időpontja 04.05.2012 A kérdőív eredményei Úgy gondolom, hogy a testmozgásom elegendő ahhoz,

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK DEPRESSZÁNSOK I. Nyugtatók, altatók, szorongásoldók, hatása révén az alkohol is. Barbiturátok (legrégibb altatók, nyugtatók):

Részletesebben

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás A víz nélkülözhetetlen A hidrogénben gazdag víz kutatása 2007. Ohsawa professzor a Japán Orvosi Egyetemen kiadott egy disszertációt a hidrogén terápiás

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VERSENYFELADATHOZ. Elődöntő. ÁPOLÓ szakképesítés. 3713-10 Alapápolás modul. 1. Versenyrész. 2014. február 18.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VERSENYFELADATHOZ. Elődöntő. ÁPOLÓ szakképesítés. 3713-10 Alapápolás modul. 1. Versenyrész. 2014. február 18. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli versenytevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

Dynasit Dinamikus ülőpárnák

Dynasit Dinamikus ülőpárnák Dinamikus ülőpárnák 1. Üljünk egészségesen! Felejtse el a statikus, mozgás nélküli ülést, vigyen dinamikát az ülésbe! Ébressze fel izmait, mozogjon többet ülés közben! Évente átlagosan több, mint 3000

Részletesebben

JÓZAN HÚSVÉT KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK

JÓZAN HÚSVÉT KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK JÓZAN HÚSVÉT A Húsvét hagyományai közé tartozik az utazás, a vendégjárás, és ilyenkor gyakrabban kerül sor alkoholfogyasztásra is. Az ittas vezetés hazánkban a második leggyakoribb

Részletesebben

A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK

A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Dr. Kocsis István Tamás Szegedi Úti Akadémia 2016 A KIÉGÉS Az érzések és a viselkedés, a test szintjén zajló folyamat, amely észrevétlenül jelentkezik és válik kollektívvé.

Részletesebben

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Szegedi úti akadémia 2017 Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Nocturia Életminőséget jelentősen rontja Életkilátásokat is befolyásolhatja Férfiakat és nőket egyaránt érinti Rendszeres témája

Részletesebben

Testszenzoros mérésekkel a stressz ellen

Testszenzoros mérésekkel a stressz ellen Testszenzoros mérésekkel a stressz ellen Alvásminőség fejlesztés, Hatékonyabb rezíliencia és Objektív, mérőeszközzel támogatott életmód váltás Stressz-/ regeneráció Vitalitás Fenntatható teljesítmény 2018-09-20

Részletesebben

helyett... Bárányszámolás ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN Név: BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ

helyett... Bárányszámolás ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN Név: BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ SAN Stilnox BT_Alvasnaplo A5 5/13/09 1036 AM Page 1 Név Bárányszámolás helyett... év hó nap ALVÁSNAPLÓ ÉS NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS A PIHENTETÔ ALVÁS ELÉRÉSÉ- NEK ÉRDEKÉBEN BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET ÉS ALVÁSNAPLÓ

Részletesebben

II./4.4.: A terápia felépítése. II./4.4.1.: Alvásedukáció tények és tévhitek ismertetése az alvásról

II./4.4.: A terápia felépítése. II./4.4.1.: Alvásedukáció tények és tévhitek ismertetése az alvásról II./4.4.: A terápia felépítése Sorolja fel az inszomnia pszichoterápiájának lépéseit! 1. Alvásedukáció 2. A szubjektív panaszok objektívan mérhetővé tétele: alvásnapló használata 3. Alváshigiénés és életmód-tanácsadás,

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

EMBERI LÁTÓKÖZPONT. A fény hatása az emberre

EMBERI LÁTÓKÖZPONT. A fény hatása az emberre EMBERI LÁTÓKÖZPONT A fény hatása az emberre FÉNY ÉS EGÉSZSÉG A fény épp annyira fontos az egészségünk számára, mint a kiegyensúlyozott étkezés, rendszeres testedzés és a megfelelő alvás. A megfelelő fény

Részletesebben

Lotus Therme. Masszázs árak. www.lotustherme.net

Lotus Therme. Masszázs árak. www.lotustherme.net Lotus Therme Masszázs árak 1 www.lotustherme.net HU 2 Klasszikus masszázsok Talpmasszázs 30 perc HUF 8.500, A talpreflex masszázs alapja, hogy a szervezetnek több, mint hetvenezer idegvégződése van egy

Részletesebben

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Miért fontos a szervezetnek a vas? A vas számos enzim összetevője, így fontos kémiai reakciókban vesz részt. A hemoglobin és a

Részletesebben

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm.

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm. A QMED Akupresszúrás matrac ÉS PÁRNA egy praktikus, esztétikus egészségmegőrző eszköz, mely 100 % organikus pamutból és mérgező anyagoktól mentes ABS műanyagból készült. A matrac hossza 67 cm, szélessége

Részletesebben

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé.

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé. Test-elemzés Bioelektromos impedancia mérés 5 különböző pályán kerül mérésre (lábtól-lábig, kéztől-kézig, bal kéztől a jobb lábig, jobb kéztől a bal lábig, bal kéztől a bal lábig). Ezzel 100%-os lefedettséget

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

A Cardo űrtechnológiát hoz az otthonunkba! 9x-es Superbrandsgyőztes!

A Cardo űrtechnológiát hoz az otthonunkba! 9x-es Superbrandsgyőztes! A Cardo űrtechnológiát hoz az otthonunkba! 9x-es Superbrandsgyőztes! Cardo ispace matrac alvás egy más világ stílusában Képzelje el a tökéletes alvást, ami egész éjszakán át tartó könnyed, a lebegéshez

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

Szigorú minőségi követelmények

Szigorú minőségi követelmények Szigorú minőségi követelmények Tudományos alapokon nyugvó, biztonságos termékek Természet ihlette, hatékony összetevők és innovatív formulák Svédországi fejlesztések: szigorú minőségi elvárások és alapos

Részletesebben

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása:

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Valamennyien hallottunk már arról, hogy a ginzeng mennyire hatékonyan erősíti az immunrendszert és tölti fel energiával a szervezetet.

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Reflexológia Reflexológia A Reflexológia tapasztalatokon alapuló tudomány. Lényege: bõrterületek, pontok, zónák ingerlése. Az ingerre reflex, visszahatás keletkezik a hozzá tartozó szervben, testrészben.

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás

Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás Alulírott..(szül. hely és idő:.) jelen nyilatkozat aláírásával tanúsítom, hogy engem dr. Kovács Viktória fül-orr-gégész és audiológus szakorvos mint a műtétet

Részletesebben

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Konferencia a női egészségről az emlő egészségéről 2011. szeptember 21. Novotel Budapest Centrum A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Bánfi Ildikó

Részletesebben

A II. csoportú gépjárművezetők alkalmassági vizsgálatának javasolt algoritmusa- gyakorlati útmutató

A II. csoportú gépjárművezetők alkalmassági vizsgálatának javasolt algoritmusa- gyakorlati útmutató A II. csoportú gépjárművezetők alkalmassági vizsgálatának javasolt algoritmusa- gyakorlati útmutató Dr. Budavölgyi Attila, Dr. Lászlóffy Marianna Országos Tisztifőorvosi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

A tanfolyamokon a 2-3 hónapos korban történő kezdés a legoptimálisabb, de természetesen fiatalabb és idősebb babákat is szeretettel látunk.

A tanfolyamokon a 2-3 hónapos korban történő kezdés a legoptimálisabb, de természetesen fiatalabb és idősebb babákat is szeretettel látunk. Mikortól lehet alkalmazni a babamasszázst? A babamasszázst elkezdheti akár a baba születését követő első napokban is. Egy anya ha nem is tudatosan végtelen gyengédséggel masszírozza a kisbabáját szinte

Részletesebben

Termék használata. Fenyő pollen Napi 3 4-6 tabletta. Bambusz Napi 2 2 tabletta. Alvássegítő tabletta Napi1 1 tabletta. Bambusz Napi 2 3 tabletta

Termék használata. Fenyő pollen Napi 3 4-6 tabletta. Bambusz Napi 2 2 tabletta. Alvássegítő tabletta Napi1 1 tabletta. Bambusz Napi 2 3 tabletta Már milliók helyreállították az egészségüket! Cszsáo Liny professzor: Legyél saját magad orvosa - program Cszsao Liny híres dietetikus, a Pekingi központi hadminisztérium kórháza, mikro kémiai laboratóriumának

Részletesebben

Az obstruktív alvási apnoe tünetei és a családorvos szerepe a betegség diagnosztizálásában és kezelésében

Az obstruktív alvási apnoe tünetei és a családorvos szerepe a betegség diagnosztizálásában és kezelésében Az obstruktív alvási apnoe tünetei és a családorvos szerepe a betegség diagnosztizálásában és kezelésében Várkonyi Erika 2010 Az obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS) jelenségében a felső légutak ismétlődően,

Részletesebben

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát!

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota. (Albert Schweitzer) TARTALOM Önnek van férfigyógyásza? Kincs, ami nincs? Férfiegészség

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak?

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Vezető betegségek Magyarországon Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Megválaszolandó Kérdések Melyek azok a betegségek amelyek a ranglistát vezetik? Mennyire vagyunk felelősek

Részletesebben

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET 1 Tartalom: Az egészségről mi az egészség az egészség alatti állapot veszélyei az egészség faktorai A kínai egészségmegőrző kultúra története módszerei és lényege A egészség kör elmélet tisztítás, pótlás,

Részletesebben

hasznalati.qxp 2008.06.25. 13:34 Page 1 jade köves kézi masszázs GYVM3 Használati útmutató Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót!

hasznalati.qxp 2008.06.25. 13:34 Page 1 jade köves kézi masszázs GYVM3 Használati útmutató Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! hasznalati.qxp 2008.06.25. 13:34 Page 1 jade köves kézi masszázs GYVM3 Használati útmutató Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! hasznalati.qxp 2008.06.25. 13:34 Page 2 A JADE KÕ A jade

Részletesebben

Melegítő sál. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 82651HB55XV

Melegítő sál. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 82651HB55XV Melegítő sál hu Használati útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 82651HB55XV 2015-06 322 833 Kedves Vásárlónk! Új melegítő sálja kellemesen simul a vállak és a nyak köré. A melegítő sálban több kamra található,

Részletesebben

Termékhasználati. útmutató. Mi van benne számodra?

Termékhasználati. útmutató. Mi van benne számodra? Termékhasználati útmutató Mi van benne számodra? Optimalizálja a sejtjeid működését Az ASEA a világ első és egyetlen redox kiegészítő készítménye. A redox jelzőmolekulák létfontosságú szerepet töltenek

Részletesebben

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV Kedves páciensem, kérem, válaszoljon részletesen minden kérdésre, mielőtt a tanácsadást elkezdenénk. Eljövetelének motivációja: barátok, ismerősök ajánlása önálló kezdeményezés

Részletesebben

Dr. Barna Lajosné Országos Dietetikai szakmai Tagozat tagozatvezető. X.Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 13.

Dr. Barna Lajosné Országos Dietetikai szakmai Tagozat tagozatvezető. X.Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 13. Az vagy, amit megeszel! Dr. Barna Lajosné Országos Dietetikai szakmai Tagozat tagozatvezető X.Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 13. A táplálkozás, mint életmódtényező

Részletesebben

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát!

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Influenza Egy súlyos betegség Az influenza minden évben a népesség 5% - 15%-át érinti. Az

Részletesebben

KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS

KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS - 2016 Természetgyógyász - Kineziológia Rendszerspecifikus Saját fogalom-, eljárás- és szabályozási rendszerrel működik Speciális eljárásokat és módszereket alkalmaz Segít

Részletesebben

DR OBERKAMP MÁRIA AZ AYURVÉDA ÉLETMÓD

DR OBERKAMP MÁRIA AZ AYURVÉDA ÉLETMÓD DR OBERKAMP MÁRIA AZ AYURVÉDA ÉLETMÓD Ayurvéda = Az Élet Bölcsessége Az Ayurvéda célja Az ayurvéda célja, hogy helyreállítsa az élet egyensúlyát a tökéletes elme, test működés és viselkedés révén; Az ayurvéda

Részletesebben

KÜLÖNLEGES KEZELŐELJÁRÁSOK

KÜLÖNLEGES KEZELŐELJÁRÁSOK KÜLÖNLEGES KEZELŐELJÁRÁSOK SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOMT RÉSZBEN LEÍRTAKRA. 1. Masszázsgolyó: különböző, szárított gyógynövényekkel töltött, stamppel végzett masszázs. A stampeket forró vízbe vagy gőzbe

Részletesebben

A horkolás és az obstruktív sleep apnoe (OSAS) differenciáldiagnosztikája gyermek és felnőtt korban, terápiás lehetőségek

A horkolás és az obstruktív sleep apnoe (OSAS) differenciáldiagnosztikája gyermek és felnőtt korban, terápiás lehetőségek Dr. Bella Zsolt Ph.D., Dr. Kollár Edit Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika A horkolás és az obstruktív sleep apnoe (OSAS) differenciáldiagnosztikája gyermek és felnőtt

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az szinte már népbetegség

Részletesebben

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015 Az egészséges életre nevelés Dr. Nyéki Lajos 2015 Bevezetés A tanulási idő fokozatos növekedése, a munkahelyeken a szellemi munka túlsúlyba kerülése, a mozgásszegény, ülő életmód egyre többször okoz neurotikus

Részletesebben

Az alvás alatti légzészavarok (alvási apnoe) felismerése és kezelési lehetőségei

Az alvás alatti légzészavarok (alvási apnoe) felismerése és kezelési lehetőségei Az alvás alatti légzészavarok (alvási apnoe) felismerése és kezelési lehetőségei kulcsszavak: obstruktív alvási apnoe, horkolás, CPAP BETEGTÁJÉKOZTATÓ Írták: Dr. Ádám Ágnes, Dr. Torzsa Péter Mi az alvási

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Egészségnap III. Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintő

Részletesebben

A cukorbetegség karbantartása mozgásterápia segítségével

A cukorbetegség karbantartása mozgásterápia segítségével A cukorbetegség karbantartása mozgásterápia segítségével Szabó Bence OORI Nappali kórház Szombathely 2012.09.07. A fizikai aktivitás hatása Fő terápiás eljárás volt az inzulin felfedezéséig Fokozott a

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai. Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF

Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai. Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF Saját gondolataim tapasztalataim a labdarúgó sportoló állóképességének fejlesztéséről: Kondicionális

Részletesebben

UEFA B LICENCMEGÚJÍTÓ TOVÁBBKÉPZÉS. Élettan és edzéselmélet alapjai. Sáfár Sándor

UEFA B LICENCMEGÚJÍTÓ TOVÁBBKÉPZÉS. Élettan és edzéselmélet alapjai. Sáfár Sándor UEFA B LICENCMEGÚJÍTÓ TOVÁBBKÉPZÉS Élettan és edzéselmélet alapjai Sáfár Sándor A környezet életváltoztató hatása mindig úgynevezett stresszorokon alapul. A stresszorok olyan ingerek a szervezet számára,

Részletesebben

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS Mi az öregedés? Egyrészről az idő múlásával definiálható, a születéstől eltelt idővel mérhető, kronológiai sajátosságú, Másrészről az idő múlásához köthető biológiai,

Részletesebben

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Étrend-kiegészítők, vitaminok Az átlagos napi táplálkozás nem képes fedezni minden olyan tápanyag bevitelét, melyekre szervezetünknek szüksége van! Egészségünk megóvása

Részletesebben

HANGTERÁPIA. kialakulása és jelene

HANGTERÁPIA. kialakulása és jelene HANGTERÁPIA kialakulása és jelene Peter Hess német mérnök. Több évtizedes energetikai kutatómunkát végzett Nepálban, Tibetben, Indiában, kidolgozott egy módszert, melynek alapjai már az 5000 évvel

Részletesebben

A masszázsról Indiából Egyiptomban, Kínában és az ókori görögöknél Magyarországon modern tudományos svéd masszázs svéd masszázs

A masszázsról Indiából Egyiptomban, Kínában és az ókori görögöknél Magyarországon modern tudományos svéd masszázs svéd masszázs A masszázsról A masszázs egyike az egyik legősibb fizioterápiás gyógymódoknak. Olyan tevékenység, amelyet valamilyen fizikai fájdalom hatására mindenki ösztönösen alkalmaz. A masszázs az érintésen keresztül

Részletesebben

Az inszomnia kognitív viselkedésterápiás iá kezelése Dr Purebl ueb György Gyögy Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelő Inszomnia % 40 WHO Collaborative Survey at Primary

Részletesebben

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek eltávolítani a szabadgyököket a szervezetünkből. Ilyen az Astaxanthin is, reakcióba lép a szabadgyökökkel

Részletesebben

Sejtek közötti kommunikáció:

Sejtek közötti kommunikáció: Sejtek közötti kommunikáció: Mi a sejtek közötti kommunikáció célja? Mi jellemző az endokrin kommunikációra? Mi jellemző a neurokrin kommunikációra? Melyek a közvetlen kommunikáció lépései és mi az egyes

Részletesebben