Sok szeretettel üdvözlöm Önöket!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sok szeretettel üdvözlöm Önöket!"

Átírás

1 A pihentető alvás

2 Sok szeretettel üdvözlöm Önöket! Makráné Juhász Tünde Kistelek Járóbeteg Szakellátó KFT. vezető asszisztens Kistelek Nappali Kórház KFT. esetmenedzser, koordinátor

3 Az alvás jelentősége Az alvás élettani szempontból létfontosságú minden élőlény számára. Alvásra van szükség a test megújulásához, azonban ha ez a pihenő állapot nem biztosított szervezetünk számára, akkor az alváshiány hatással lehet az immunrendszerre, valamint a tanulás és emlékezés funkciókra. Az alvással töltött kikapcsolódás miatt, az érzékelőink nem gyűjtenek annyi adatot, így az agyunk képes feldolgozni a nap eseményeit. Ezért is lehet az, hogy a kisbabák sokkal többet alszanak, mivel nekik még minden új.

4 Aludni kötelező! Alvásra mindenkinek szüksége van. Már néhány nap alváshiány után komoly pszichés zavarokat észlelhetünk magunkon: nem tudunk koncentrálni könnyen ingerültté válunk nehezebben végezzük el a napi feladatainkat növekszik a reflex időnk türelmetlenek vagyunk a családdal, munkatársainkkal Az alvás, azon kívül, hogy pihentet, regenerálja az agyműködést, jó hatást gyakorol a stresszel és a betegségekkel szembeni ellenállásra, szabályozza a szélsőséges hangulatingadozásokat.

5 Álmatlan állapotban... Álmatlanságban egyre többen szenvednek, az inszomnia a leggyakoribb alvászavar. Következménye lehet számos (például hormonális, idegrendszeri, vérkeringéssel, depresszióval vagy allergiával összeköthető) betegségnek, de magát az öregedési folyamatot is előidézheti, felgyorsíthatja. Van, aki nehezen alszik el, míg más korán ébred. Egyesek minden kis neszre felriadnak, míg vannak, akik akár hetekig nem képesek aludni.

6 Az alváshiány következményei A kialvatlanság rontja az ember teljesítőképességét, növeli a balesetek kockázatát, és csökkenti az immunrendszer védekező képességét. Állatkísérletekkel igazolták, hogy a tartós alvásmegvonás, akár halálhoz is vezethet. Sőt, nem csak a mennyiségi, de a minőségi alvásmegvonás is súlyos következményekkel jár. Érdekesség: Egy kísérlet során patkányokat minden REM fázis kezdetén felébresztettek. Így, bár az állatok megkapták a szükséges alvásmennyiséget, azonban egy alvási fázis kimaradt. Eleinte enyhe, majd egyre súlyosabb kialvatlanság jeleit mutatták, később azonban a teljes alvásmegvonásnál tapasztaltakhoz hasonlóan elpusztultak.

7 A kevés alvás növeli a stroke kockázatát 2012-ben végzett kutatások igazolják, hogy a napi 6 óránál kevesebbet alvóknál növekedhet a stroke kialakulásának kockázata, még akkor is, ha az illető nem dohányzik, rendszeresen mozog és a vérnyomása is rendben van - egyszóval nem tartozik a hagyományos rizikócsoportba. Szerencsére az alvás ebben az esetben befolyásolható kockázati tényezőnek minősül, vagyis az alvási idő növelésével csökkenthető a stroke-kockázata.

8 Az alváshiánytól kimerültek vagyunk és az immunrendszerünk is gyengébb A tartós alváshiány más szempontból is megterheli a szervezetet: a kimerültség stresszhez hasonló állapotot idéz elő és gyengíti az immunrendszert, de a keveset alvóknál a szorongás is gyakoribb. Egy kutatás pedig azt is igazolta, hogy azok a diákok, akik az éjszaka egy részét alvás helyett tanulással töltik, nagyobb eséllyel kapnak rossz jegyet.

9

10 A kevés alvás elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet A kevés alvás egy másik tanulmány szerint elősegítheti a rossz étkezési szokások kialakulását, ezáltal az elhízást is. A fáradt agy ugyanis nehezebben dönt az egészséges ételek mellett, inkább a jutalmazásért felelős agyterületek működése fokozódik, és a szervezet édességért, zsíros ételekért "kiált". Az alváshiány a zsírsejtekre is közvetlen hatással van, így a cukorbetegség kialakulását is befolyásolhatja.

11 Mi az alvás? Az alvás az emberek és a legtöbb gerinces élőlény pihenőállapota, mely során csökkennek a külső ingerekre adott reakciók. Mikor alszunk a sejtek osztódása felgyorsul, míg a sejtelhalás mérséklődik. Csökken a vérnyomás és a testhőmérséklet, a pulzus és az agyhullámok aktivitása pedig lelassul. Az egészséges élethez és a napközbeni kipihent állapothoz 7-9 óra alvásra van szüksége egy felnőtt embernek. Ahogy öregszünk, ez a szám egyre kevesebb lesz. Testünk biológiai órája pontosan tudja, mikor mennyi alvásra van szükségünk.

12 Ingyen plasztika Az alvás a méregtelenítés, a regenerálódás, a pihenés, a szépség megőrzésének legegyszerűbb, legtermészetesebb és elsősorban legfontosabb eszköze. Az alvás az egyetlen dolog, amely bárhol, bármikor INGYEN elérhető számunkra! Az alvás a napközben elszenvedett káros hatások csökkentésének legkézenfekvőbb módja. Szervezetünknek szüksége van nyugalmi állapotra ahhoz, hogy egészséges működését megőrizze, az élettani folyamatok ne sérüljenek. Bőrünk is éjjel regenerálódik leginkább, ekkor próbálja például a napközben termelődött szabad gyökök roncsoló hatását közömbösíteni.

13 A kulisszák mögött Alvás alatt tudatunk kikapcsol, a gondolkodás szünetel, a külvilág gyengébb ingereire nem reagálunk. Az, hogy alvás közben kit, milyen erősségű és időtartamú ingerekkel lehet ébredésre bírni, egyéni adottság, de függ a fáradtság mértékétől is. Ezt nem nehéz megérteni, ha arra gondolunk, hogy egy hosszabb nap után könnyebben merülünk álomba, és mélyebben alszunk, mint egy kevésbé megerőltető időszakot követően. Ugyanakkor a megállapítás csak bizonyos fokig igaz: a napközben minket érő túl sok inger, túl sok feladat és a nagy stressz gátolja a nyugodt alvást.

14 Mi történik alvás közben? Alvás közben az anyagcsere folyamatok is lassulnak, valamint a test hőmérséklete csökken. Az emésztés nem áll le, ugyanakkor az emésztőrendszernek is szüksége van nyugalmi állapotra, azaz néhány óráig kb. 8 órán keresztül ne terheljük gyomrunkat újabb táplálékkal!

15 Alvás nélkül nem megy a tanulás Alvás közben ugyan a felsőbb idegrendszeri tevékenységek gondolkodás, érzelmek átélése megváltozott üzemmódban működnek, mégsem mondhatjuk azt, hogy az ezekért felelős agykéreg működése teljes egészében felfüggesztődik. Az alvás ugyanis nagymértékben segíti az emlékezési, tanulási folyamat befejeződését. Akár szándékos, akár nem szándékos tanulásról van szó, az alvás szükséges ahhoz, hogy az emlékképek és információk mintegy bevésődjenek a fejünkbe. A tanulási folyamat alapja az, hogy az agykéregben található idegsejtek között új kapcsolatok alakulnak ki, s ezeknek van elegendő idejük megszilárdulni. Ennek a folyamatnak a lezajlásához azonban alvásra van szükség.

16 Az alvás szakaszai Mélyebb és felületesebb alvási periódusok követik egymást meghatározott időrendben, melyekre egyaránt szükségünk van ahhoz, hogy kipihenten ébredjünk. Az alvási ciklusok meghatározott időrendben következnek, melyeknek gyakorlati jelentősége abban áll, hogy az éjszaka folyamán nem elég többször, egymás után keveset aludni. Egy összetett alvási periódusra van szükség a szervezet regenerálódásához, ahhoz, hogy az alvás fiziológiai funkcióit kifejthesse.

17 Mi a melatonin feladata? A nyugodt alvásért többek közt a melatonin nevű anyag felelős, mely az agyban található tobozmirigyben termelődik. Sötétben keletkezik, ezért a sötétség hormonjá -nak is nevezik. Ez a szerv alacsonyabb rendű gerincesekben fényérzékeny szerv, a sötét és világos váltakozását regisztrálja, ezáltal segít az állatok szervezetének az éjszaka és nappal elkülönítésében, az alvás-ébrenlét kialakításában.

18 éjszakától való félelem Alvászavarok megjelenése szorongás elalvás előtt, fokozott izgalmi állapot az éjszakai ébrenlétek alatt hiperaktív kognitív funkciók, vagyis a folyamatos gondolkodás, egyfolytában jár az agya reggeli izom- és ízületi fájdalmak, gerincfájdalom nappali fáradékonyság hangulatromlás koncentráló- és teljesítőképesség csökkenése ingerlékenység

19 Álmatlanság (inszomnia) Az álmatlanság, más néven inszomnia, az elalvási, és/vagy átalvási képesség zavara, amely legalább egy hónapig fenn áll, és napközbeni mentális deficit tünetekkel, stresszel és/vagy aluszékonysággal jár. Lényege, hogy az alvás nem felel meg alapvető funkciójának, folyamata megzavart, tartama megrövidült, s nem vezet a szellemi-fizikai készenléti állapot eléréséhez. A legóvatosabb becslések szerint is a népesség minimum egyharmada szenved álmatlanságban (bizonyos vizsgálatokban a népesség %-át találták érintettnek).

20 Az álmatlanság lehetséges okai stresszes életvitel nem megfelelő étkezés túlzásba vitt élénkítőszer használat belső feszültség endokrin problémák vizelési problémák légzőszervi problémák szív-érrendszeri problémák emésztési zavarok

21 Milyen betegségeket okozhatnak az alvászavarok? Bárkivel megeshet, hogy bizonyos élethelyzetekben egy-egy éjszakát rosszul alszik. Az ilyenkor jelentkező tünetek jól ismertek: fáradtság, koncentráció zavar, teljesítmény csökkenés, ingerlékenység. Szerencsés esetben egy kiadós alvást követően rendeződnek. Ha azonban a probléma továbbra is fennáll, az alvászavar tartósan heteken, hónapokon át - megmarad, a kialvatlanság fokozódik. Egyre több kutatás foglalkozik az alváshiány hosszútávú hatásaival, melyek alapján állíthatjuk, hogy a nem megfelelő minőségű, vagy túl kevés alvás a korábban felsorolt tünetek mellett szerepet játszik az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásában is. Az alváshiány mentálisan is befolyásolja az egyén egészségét, a betegek körében depressziós tünetek jelentkezhetnek, a kimerültség pedig társas kapcsolataikat is veszélyeztetheti.

22 Segítség! Horkol a párom! Az idegtépő hangorkán számtalan ember életét keseríti meg, ami leginkább a horkoló házastársát kergeti külön szobába vagy ítéli hánykolódással, forgolódással eltöltött éjszakára. A horkolás egy olyan tünet, mely a felső légutak alvás alatt kialakuló szűkületét jelzi. A horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek rezgése hozza létre. Alvás közben a garatot kifeszítő izmok ellazulnak, a ki-be áramló levegő rezgést okoz a garat - algarat területén. fő helye a garat A horkolás mögötti légúti szűkület: jelentősen ront a helyzeten az orrüregben található szűkület

23 Garat szűkület Horkolásnál a fő légúti szűkület a garatban található. A garat szűkületét okozhatja: túlsúly miatti vastag nyak laza szájpad nyelvgyök hátraesése duzzadt nyálkahártya (női hormonok hatásánál pl. menopauza után, allergiában, megfázásnál) megnagyobbodott uvula ( nyelvcsap )

24 Orrüregi szűkület Az orrüregi szűkület problémát azért jelent, mert akadályozza az orron keresztüli légzést, azaz a páciens szájon keresztül fog levegőt venni. Ez pedig kiszárítja a garat nyálkahártyáját, irritálja azt, ezzel a duzzanatot fokozza, a garatot szűkíti. allergia orr-polyp orrsövény-ferdülés megnagyobbodott orrkagylók Lehetséges okai: Fontos! A horkolás alapja a garat-szűkület, de megfelelő kezelés csak tökéletes orrlégzés biztosítása mellett lehetséges!

25 Ne feledje!!! A rendszeres, zavaróan hangos horkolás okainak kiderítése mindenképpen fülorr-gégész szakorvos feladata. Gyakran jó eredményt hoz az életmódváltás (válasszon megfelelő párnát, kerülje az altató, nyugtató szereket), de olykor csak a műtéti megoldástól várhatunk sikert!

26 Tanácsok a nyugodt alvás érdekében Mozogjunk, de NE rögtön alvás előtt! A nem közvetlenül elalvás előtt végzett testmozgás segít, hogy gyorsabban elaludjunk az a lényeg, hogy elalvás előtt, már NE végezzünk kardio edzést, mert az inkább felpörgeti a szervezetet és nehezebb utána elaludni! Egy ital és egy cigi? Köszönöm nem! Elalvás előtt 30 perccel már semmiképp NE igyunk alkoholt és NE dohányozzunk! Sőt egészségünk érdekében teljes mértékben kerüljük ezeket a káros szokásokat!

27 Tanácsok a nyugodt alvás érdekében Folyó ügyek! Ne igyunk nagyon sok folyadékot lefekvés előtt, mert az éjszakai fürdőszobába járkálás megszakítja az alvás periódust, és nehezebben alszunk vissza! Természetesen a napi szinten bevitt folyadék szükséglet nagyon fontos a nap folyamán! Éhes disznó makkal álmodik! Ha túl sokat eszünk, - különösen nehéz és fűszeres ételeket akkor az alváshoz szükséges energiánkból fogja elvenni szervezetünk az étel megemésztéséhez kellő mennyiséget. Készítsünk egy könnyű vacsorát, amivel nem nehezítjük meg a regenerálódási folyamatokat!

28 A hálószobában az alábbi dolgokra érdemes odafigyelnünk: Az ágyneműnk készüljön természetes anyagból! Ahogyan számunkra fontos a légzés, úgy a bőrünknek is szüksége van az optimális alvásklímára, ezért használjunk természetes anyagból készült ágyneműt! Ne használjunk erős fényű lámpákat a hálóban! Használjunk inkább hangulatvilágítás! Ne a bekapcsolt tv-re aludjunk el, sőt ha tehetjük, az egész hálószobából száműzzük az elektromos berendezéseket! Szellőztessünk! Az egész nap használt levegő ugyanúgy váltásra szorul, akárcsak az öltözetünk. Nyissunk ablakot, és engedjük, hogy a kellemes, friss levegő átjárja a hálószobánkat!

29 Az alvás lelke a jó matrac! A nyugalom szigete Hiába teremtünk meg minden körülményt a tökéletes alváshoz, ha egy kényelmetlen, alvásra alkalmatlan matracon hajtjuk álomra a fejünket. Válasszunk alvási szokásunknak, igényeinknek megfelelő matracot! Kérjük hozzáértő és képzett szakember segítségét!

30 Segíthet az aromaterápia is! A nyugalom szigete Elalvás előtt csepegtessünk levendula olajat a párologtatóba vagy egy kis tálkába az éjjeliszekrényen, hogy egész éjszaka élvezhessük a levendula nyugtató hatását! A levendula illatát akár a párnánkba is becsempészhetjük, egy cserélhető aroma tasakkal ellátott aroma párna használatával! Teremtsük meg a legideálisabb alvókörnyezetet testünk számára és szervezetünk hálás lesz ezért a gondoskodásért!

31 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! A következő idézettel kívánok mindenkinek jó éjszakát, szép álmokat!

32

A depresszióról mindenkinek

A depresszióról mindenkinek A depresszióról mindenkinek Tartalom... a depresszió nem a lélek megsemmisülése; férfiak és nôk számtalan sokan tanusíthatják egyetlen megváltó kegyelmét: hogy legyôzhetô. Azoknak, akik bejárták a depresszió

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9

TARTALOMJEGYZÉK. BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9 1. A STRESSZ BIOLÓGIÁJA...11 1.1. A rugalmasan reagáló szervezet...11 1.2. A veszély...12 1.3. A karmester...13

Részletesebben

101 MÓDSZER A FIATALSÁG MEGŐRZÉSÉHEZ

101 MÓDSZER A FIATALSÁG MEGŐRZÉSÉHEZ 101 MÓDSZER A FIATALSÁG MEGŐRZÉSÉHEZ TARTALOM : BEVEZETÉS...5 1. FEJEZET...7 Természetes élelmiszerek fogyasztása...7 2. FEJEZET...13 Élénkítő gyakorlatok...13 3. FEJEZET...22 A természetes szépség...22

Részletesebben

magazin Klimax panasz nélkül Az olimpia jegyében interjú Kovács Kokó istvánnal +8 oldal Díjazzuk a véleményét! Nyakasságok

magazin Klimax panasz nélkül Az olimpia jegyében interjú Kovács Kokó istvánnal +8 oldal Díjazzuk a véleményét! Nyakasságok Gyógyhír III. évfolyam 3. szám 2008. március magazin +8 oldal Az olimpia jegyében interjú Kovács Kokó istvánnal Nyakasságok Díjazzuk a véleményét! Klimax panasz nélkül Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk

Részletesebben

ALLERGIA ALLERGIÁRÓL MINDENT EGY HELYEN 2011./II.

ALLERGIA ALLERGIÁRÓL MINDENT EGY HELYEN 2011./II. ALLERGIA ALLERGIÁRÓL MINDENT EGY HELYEN 2011./II. ASZTMA program Lélegezzen szabadon Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus betegség, melynek főbb tünetei a következők: gyakori, rohamszerűen jelentkező

Részletesebben

A burnout jelenség megnyilvánulása globalizált világunkban

A burnout jelenség megnyilvánulása globalizált világunkban A burnout jelenség megnyilvánulása globalizált világunkban NAGY Edit, NAGY Ferenc Nyíregyházi Főiskola Társadalom-és Kultúratudományi Intézete nagyed@nyf.hu Tanulmányunkban arról szeretnénk képet kapni,

Részletesebben

Magazin PATI KA. Veszélyes apróságok a kullancsok. Egy csepp figyelem 1% támogatás V. ORSZÁGOS PATIKA NAP 2008. JÚNIUS 4. www.patikamagazin.

Magazin PATI KA. Veszélyes apróságok a kullancsok. Egy csepp figyelem 1% támogatás V. ORSZÁGOS PATIKA NAP 2008. JÚNIUS 4. www.patikamagazin. PATI KA GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA Magazin XIII. évfolyam 5. szám 2008. május Egészségügyi ismeretterjesztô folyóirat www.patikamagazin.hu V. ORSZÁGOS PATIKA NAP 2008. JÚNIUS 4. Veszélyes

Részletesebben

A rendszeres testmozgás jótékony hatásai

A rendszeres testmozgás jótékony hatásai Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzata 2014 A rendszeres testmozgás jótékony hatásai Rajtad múlik! - életmódprogramok az Enyingi kistérségben TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0045 A rendszeres testmozgás jótékony

Részletesebben

37% kedvezmény! Akár. Igényeljen Bónuszkártyát! www.kulcspatika.hu www.facebook.com/kulcspatika

37% kedvezmény! Akár. Igényeljen Bónuszkártyát! www.kulcspatika.hu www.facebook.com/kulcspatika Az akciók érvényességi ideje: 2015. március 9. 2015. április 5. www.kulcspatika.hu www.facebook.com/kulcspatika 37% Akár kedvezmény! Igényeljen Bónuszkártyát! Részletek a 2. oldalon! 2 BÓNUSZKÁRTYA BÓNUSZKÁRTYÁVAL

Részletesebben

Kezdôdik a téli felkészülés

Kezdôdik a téli felkészülés III. évfolyam 11. szám, 2003. november www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Kezdôdik a téli felkészülés Amikor megérkezik a hûvös ôsz, a médiumok rendre felszólítanak: itt az

Részletesebben

EGÉSZSÉG, ÉLETMÓD. Az egészség definíciói: Jelenleg nincs olyan egészségdefiníció, amelyet az egészségügyi szakma valamennyi képviselője elfogadna.

EGÉSZSÉG, ÉLETMÓD. Az egészség definíciói: Jelenleg nincs olyan egészségdefiníció, amelyet az egészségügyi szakma valamennyi képviselője elfogadna. EGÉSZSÉG, ÉLETMÓD Az egészség definíciói: Jelenleg nincs olyan egészségdefiníció, amelyet az egészségügyi szakma valamennyi képviselője elfogadna. -Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1948: Az egészség a

Részletesebben

a. Káros szenvedélyek

a. Káros szenvedélyek D1 a. Káros szenvedélyek A szenvedély /- idegen szóval addikció /- gyógyszerek, élvezeti szerek pszichés okú szokásszerű, folyamatos fogyasztását jelenti, a függőség fogalmával rokonítható. Bár a köznyelv

Részletesebben

XI. CSALÁDBARÁT KONFERENCIA. Mit tehetünk? Pszichés zavarok a perinatális időszakban

XI. CSALÁDBARÁT KONFERENCIA. Mit tehetünk? Pszichés zavarok a perinatális időszakban XI. CSALÁDBARÁT KONFERENCIA Mit tehetünk? Pszichés zavarok a perinatális időszakban 2 0 0 9 X I. C s a l á d b a r á t k o n f e r e n c i a 2 0 0 9 Mens sana in corpore sano! A RENDEZVÉNY VÉDNÖKE Magyar

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Az elhízás és a betegségek kapcsolata

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Az elhízás és a betegségek kapcsolata TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 Az elhízás és a betegségek kapcsolata Az elhízás olyan kórállapot, amelynek során a túlzott zsírraktározás oly mértékű, hogy az káros lehet az egészségre, és a várható élettartam

Részletesebben

magazin egy csepp figyelem influenza: fókuszban a megelôzés kordában tartott vérnyomás beigli cukorbetegeknek

magazin egy csepp figyelem influenza: fókuszban a megelôzés kordában tartott vérnyomás beigli cukorbetegeknek IV. évfolyam 12. szám 2009. december magazin egy csepp figyelem Interjú erôs Antóniával influenza: fókuszban a megelôzés kordában tartott vérnyomás beigli cukorbetegeknek Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk

Részletesebben

Magazin PATI KA. Ha jobban forog az agy. A láb és körmeinek gombás fertôzése. www.patikamagazin.hu. Gyógyszertárunk ajándéka

Magazin PATI KA. Ha jobban forog az agy. A láb és körmeinek gombás fertôzése. www.patikamagazin.hu. Gyógyszertárunk ajándéka PATI KA GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA Magazin XIII. évfolyam 3. szám 2008. március Egészségügyi ismeretterjesztô folyóirat www.patikamagazin.hu Ha jobban forog az agy A láb és körmeinek gombás

Részletesebben

TÉGY. Dohányzás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Dohányzás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. Európai Szociális Alap AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI

Részletesebben

Magazin. Testmozgás hidegben PATIKA. www.patikamagazin.hu. Tápláló étrend idôskorban is A fogyás pszichológiája A kisbabák bôrének ápolása

Magazin. Testmozgás hidegben PATIKA. www.patikamagazin.hu. Tápláló étrend idôskorban is A fogyás pszichológiája A kisbabák bôrének ápolása PATIKA GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA Magazin XIV. évfolyam 2. szám 2009. február Egészségügyi ismeretterjesztô folyóirat www.patikamagazin.hu Tápláló étrend idôskorban is A fogyás pszichológiája

Részletesebben

Műszakos munkavállalók Magyarországon Összeállította: Fekets Gábor

Műszakos munkavállalók Magyarországon Összeállította: Fekets Gábor Műszakos munkavállalók Magyarországon Összeállította: Fekets Gábor Készült az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával Kiadta a LIGA Szakszervezetek 1068 Budapest, Benczúr u. 41. Tel.: 321-5262,

Részletesebben

K&V. Válaszok az agykutatással kapcsolatos kérdéseire. Fedezze fel, hogyan segíti megérteni a kutatás az agy egészséges és kóros működését!

K&V. Válaszok az agykutatással kapcsolatos kérdéseire. Fedezze fel, hogyan segíti megérteni a kutatás az agy egészséges és kóros működését! Válaszok az agykutatással kapcsolatos kérdéseire K&V Fedezze fel, hogyan segíti megérteni a kutatás az agy egészséges és kóros működését! Tanuljon még többet az aggyal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre

Részletesebben

E G É S Z S É G É S É L E T M Ó D M A G A Z I N 4. ÉVFOLYAM / 2. SZÁM 2014 NYÁR INGYENES MAGAZIN NYÁR NYÁRI ÖRÖMÖK GONDTALANUL

E G É S Z S É G É S É L E T M Ó D M A G A Z I N 4. ÉVFOLYAM / 2. SZÁM 2014 NYÁR INGYENES MAGAZIN NYÁR NYÁRI ÖRÖMÖK GONDTALANUL E G É S Z S É G É S É L E T M Ó D M A G A Z I N 4. ÉVFOLYAM / 2. SZÁM 2014 NYÁR INGYENES MAGAZIN NYÁR NYÁRI ÖRÖMÖK GONDTALANUL OLASZ NATÚRKOZMETIKUMOK Anyajegyvédő Stift SPF 50+ Ultra magas védelem az

Részletesebben

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA Európai Szociális Alap TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. %()(.7(7e6 $ -g9ė%( AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben

Részletesebben

magazin Az olimpia jegyében Interjú Fábián Lászlóval Fogyókúra: egészséges választás Kullancsok és kórságok Tavaszi megújulás csírákkal

magazin Az olimpia jegyében Interjú Fábián Lászlóval Fogyókúra: egészséges választás Kullancsok és kórságok Tavaszi megújulás csírákkal III. évfolyam 4. szám 2008. április magazin Az olimpia jegyében Interjú Fábián Lászlóval Tavaszi megújulás csírákkal Kullancsok és kórságok Fogyókúra: egészséges választás Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Nappali tagozat Reklám szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Nappali tagozat Reklám szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Nappali tagozat Reklám szakirány A WELLNESS JELENTŐSÉGE A CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE VALAMINT A GAZDASÁG

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAKIRÁNY ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK A XXI. SZÁZAD NÉPBETEGSÉGE:

Részletesebben

PATI KA. Magazin GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA. www.patikamagazin.hu. Az Ön gyógyszertára

PATI KA. Magazin GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA. www.patikamagazin.hu. Az Ön gyógyszertára PATI KA GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA Magazin XII. évfolyam 11. szám 2007. november Egészségügyi ismeretterjesztô folyóirat www.patikamagazin.hu Az Ön gyógyszertára A gyógyszertár ajándéka! 2007.

Részletesebben

Káros szenvedélyek és krízis

Káros szenvedélyek és krízis Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzata 2014 Káros szenvedélyek és krízis Rajtad múlik! - életmódprogramok az Enyingi kistérségben TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0045 Káros szenvedélyek és krízis 1 Rajtad múlik!

Részletesebben

SAVTALANÍTÁS - A FIATALSÁG FORRÁSA KURT TEPPERWEIN. Általános jó közérzet a harmonikus sav-bázis egyensúly segítségével HOLISZTIKUS GYÓGYÍTÁS

SAVTALANÍTÁS - A FIATALSÁG FORRÁSA KURT TEPPERWEIN. Általános jó közérzet a harmonikus sav-bázis egyensúly segítségével HOLISZTIKUS GYÓGYÍTÁS A könyv Testünk arra hivatott, hogy körülbelül 130 évet érjen meg. Életmódunknak köszönhetjük, ha idő előtt megöregszünk, megbetegszünk vagy túl gyorsan ér utol minket a halál. A legtöbb betegség alapja

Részletesebben

Az egészség pszichológiája

Az egészség pszichológiája Husztiné Hajdú Erika Az egészség pszichológiája Egészségvédő füzetek IV. Tartalomjegyzék A holisztikus szemléletmód a gyógyításban 3 Életút és fejlődés.. 4 Akik segíthetnek... 7 A mentális zavarok... 8

Részletesebben

ALLERGIA ALLERGIÁRÓL MINDENT EGY HELYEN 2011./I.

ALLERGIA ALLERGIÁRÓL MINDENT EGY HELYEN 2011./I. ALLERGIA ALLERGIÁRÓL MINDENT EGY HELYEN 2011./I. A HÓNAP AJÁNLATA: HIDRATÁLÓ KRÉM Az AA HELP készítmények nem tartalmaznak potenciális irritációt és allergiát kiváltó komponenseket illatanyagot, színezéket,

Részletesebben