Fontos megjegyzés: ez a kézikönyv kizárólag oktatási célra készült.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fontos megjegyzés: ez a kézikönyv kizárólag oktatási célra készült."

Átírás

1 1/108 MIS rendszer ismertető 2008 MIS Felhasználói kézikönyv 2/108 A MIS által megjelentetett kiadvány. A MIS fenntartja a jogot a kézikönyvben ismertetett termékek változtatására, valamint ennek a kiadványnak tetszőleges időben való átdolgozására, az ilyen jellegű javított kiadásokról vagy változtatásokról történő bármiféle tájékoztatás nélkül. Minden jog fenntartva. Tilos a kiadvány akár egyetlen részletét másolni, átírni, elektronikus rendszerben történő tárolása, bármely nyelvre vagy számítógépes nyelvre való lefordítása, illetve a kiadó írásos beleegyezése nélkül bármely formában való továbbadása. A kérdéseket, hozzászólásokat vagy kéréseket kérjük címünkön keresztül a MIS szakértővel történő közvetlen kapcsolatfelvétel céljából a service@mis-implants.com címre eljuttatni. A MIS honlapja a cím alatt érhető el. Ezen az oldalon megtalálható az aktuális termékkínálat, s egyben bemutatásra kerülnek a legújabb ismeretek és fejlesztések. Fontos megjegyzés: ez a kézikönyv kizárólag oktatási célra készült. 3/108 A MIS Implant Technologies olyan fogászati implantátum rendszereket gyárt, mely önvágó menettel rendelkező fogászati implantátumok széles méretválasztékát kínálják. Ezek a jelenleg világszerte sikeresen alkalmazott implantátumok mind a részleges, mind pedig a teljes fogatlanság esetén megoldást kínálnak. Az összes implantátumot gaa sugárzásnak vetik alá, és steril, speciálisan kialakított tubusokban szállítják. Az implantátumok önvágó menettel rendelkeznek, olyan csavarmenettel, mely biztosítja a biztos primer stabilitást, valamint a terhelés során fellépő erők kedvező eloszlását. A MIS implantátum rendszerei titánból készülnek. A belső hatszöges kapcsolattal rendelkező implantátumok 3.30, 3.75, 4.20 és es átmérővel, illetve 8, 10, 11.50, 13 és16 hosszúságban készülnek. A MIS Implant Technologies nagy hangsúlyt fektet termékei magas minőségi színvonalának fenntartására, valamint a fogászati implantátumok, felépítmények és sebészeti készlet alkotóelemeinek területén új termékek kifejlesztésére. MIS hatósági engedélyek: a MIS termékei rendelkeznek az USA-ban történő forgalmazás engedélyével. Minden MIS termék és eljárás megfelel az ISO 9001:2000 normarendszer és az ISO 13485:2003 orvosi eszközökkel szemben támasztott minőségbiztosítási követelményeknek, valamint a 93/42/EEC EC orvosi eszközökre vonatkozó direktívának. 5/108 A MIS koncepciója 6. Bevezetés 7. A nyersanyag 8. Véges elem vizsgálatok 10. Az implantátumok kezelése

2 13. Érdesített felszín 14. XPS (X-ray Photoelectron Spectroscopy) analízis 15. In vitro vizsgálatok 16. Szövettan 6/108 Bevezetés A MIS egy dinamikus, high-tech kutató és gyártó cég. Olyan fogászati implantátumok átfogó skálájának fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, melyek hosszú távú sikeres megoldást biztosítanak részleges és teljesen fogatlanság esetén. A MIS implantátum rendszerei számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, melyek a jó primer stabilitást és sikeres osseointegráció megteremtését szolgálják. Különböző kutatói vélemények alapján a sikeres osseointegráció létrejöttében a következő tényezők játszanak szerepet: a megfelelő nyersanyag kiválasztása, a makrostruktúra, a mikrostruktúra, valamint a felszín tisztasága. Ebben a részben bemutatásra kerülnek ezek a faktorok, valamint azok az egyéb szempontok, melyeket figyelembe vett és/vagy alkalmaz a cég az implantátumok gyártása során. A MIS ezeknek a tényezőknek az kedvező hatásait széleskörű vizsgálatok és tesztek segítségével támasztja alá. Az implantátum felszíneket tesztelik, és ezek kielégítik vagy meg is haladják az implantátumokkal szemben támasztott összes követelményt. Ezeket a vizsgálatokat a világ legismertebb kutatóintézeteiben végzik. A MIS implantátumokat következő főbb vizsgálatoknak vetik alá: - Mechanikai vizsgálat (FEM) - XPS (röntgen fotoelektronspektroszkópos vizsgálat) - Felületi érdesség - Felszínanalízis - Elektonmikroszkópos vizsgálat - Citotoxicitás - Sterilitás - Torque removal érték (a kihajtási forgatónyomaték értéke) 7/108 A nyersanyag Az összes MIS implantátum a titán biokompatibilis, orvosi tisztaságú titánötvözetből készül (5. tisztasági fok) A titán és ötvözetei a fogászati implantátumok gyártásának nagy sikerrel alkalmazott anyagai, az olyan kedvező tulajdonságok kombinációjának köszönhetően, mint az alacsony fajsúly, magas szilárdság/súly arány, magas rugalmassági együttható, nagyon magas korrózióval szembeni rezisztencia, kiváló általános biokompatibilitás. A titán kiváló biokompatibilitása és az osseointegrációs képessége az anyag és a felszín számos kedvező tulajdonságával függ össze, melyek között megtalálhatók: - Sűrű, nagyon ellenálló passzív oxid-film, mely megvédi az alatta fekvő fémet a (további) oxidációtól és korróziótól.

3 - Az oxid-film nagyon alacsony oldódási rátája és a töltéssel rendelkező titán korroziós termékek extrém alacsony koncentrációja. A biokompatibilitás egy komplex tulajdonság, melyben fizikai, kémiai, biológiai, orvosi és formai tényezők is szerepet játszanak. Fontos megjegyezni, hogy a titán ötvözetek korrózióval szembeni ellenálló képessége direkt összefüggést mutat a felszín korróziós vizsgálat előtti állapotával, és meghatározó jelentősége van ennek az ötvözetnek az elektrokémiai viselkedésében. A titán és ötvözeteinek tanulmányozása során kimutatták, hogy a fémimplantátumok biokompatibilitása összefügg elektrokémiai tulajdonságaikkal. Az eredmények azt mutatták, hogy a fémek felszínén a sejtek jelenléte a fémek impedancia és a polarizációs rezisztencia (RP) értékeinek növekedéséhez vezet. A pásztázó elektronmikroszkópos felvételek (SEM) megerősítették ezt a viselkedést. A felszín termikus kezeléssel való megváltoztatása fokozza a korrozióállóságot, mivel egy védő titánréteg jön létre a felszínen. Egy másik tulajdonság, mely a titánt egyedülállóan alkalmassá teszi implantátumok készítésére, a titán-oxid rétegnek nagyon széles fiziológiai ph tartományban megvalósuló stabilitása, s így nem szabadulnak fel ionok a szövetekben. A titán ötvözetek a tiszta titánnál 25%-kal jobb mechanikai szilárdsággal rendelkeznek. 8/108 Véges elem analízis A véges elem analízis módszere az implantátumokról további információkat nyújt. Az implantátumok véges elem analízisét általánosan alkalmazzák a rendszer mechanikai hibáinak lokalizálása és előre történő jelzése érdekében. A szerkezeti elemzés lehetővé teszi az olyan jelenségek kialakulásának meghatározását, mint amilyen a deformáció, feszültségek kialakulása és nyomás fellépése, mely a rendszer terhelése során jön létre. A biztonsági tényezőt úgy kalkulálták, hogy a hajlítható anyagokra érvényes maximális erő elvét vették figyelembe. Az erőhatárt az anyag szakítási szilárdsága segítségével határozták meg. 9/108 A véges elem analízis előnyei közé tartozik a nagy pontosság, a kedvezőbb implantátum forma kialakítása és a kritikus tervezési paraméterek jobb feltérképezése. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményei azt mutatják, hogy a legnagyobb erők a nyaki területen ébrednek, s nem az implantátum apicalis részén. 10/108 Az implantátum felületkezelése Szerkezet (nyersanyag) Érdesség (makro- és mikro) A titán érdes felszíne számos lehetőséget biztosít a mechanikai elhorgonyzás számára és két-háromszorosára növeli a külső felszín méretét. Szubsztrakció Előnye: a felszín nem degradálódik és szeparálódik. Homokfúvás A két módszer kombinációja a makro- és a mikrostruktúrát optimálissá teszi a sejtek megtapadására.

4 Savval maratás MIS felületkezelés 11/108 Implantátum felszín A fogászati implantátumok csonttal érintkező felszínének az implantátumok hosszú távú sikeres működésében nagyon nagy jelentősége van. Ezt a jelenséget osseointegrációként ismerjük. A csont implantátumra adott válaszreakcióját az implantátum alakja, kémiai összetétele, az implantátum által közvetített terhelés és az implantátum felszínének tulajdonságai szabják meg. Ezeket topográfiai és morfológiai, nano-felszíni elem és csontreakció tesztekkel vizsgálhatjuk. A csont és az implantátum kapcsolódásának elektronmikroszkópos felvétele Elektronmikroszkópos felvétel egy osteoblastról 12/108 A MIS implantátumok kifejlesztése során a következő szempontokat vették figyelembe: Makrostruktúra Az implantátum testének és menet-profiljának geometriai formája azt a célt szolgálja, hogy fokozza a primer stabilitást, és kedvezően továbbítsa a csont irányába az okklúzió axiális irányú erőit. Mikrostruktúra A titánfelszín érdességét és mikro-geometriáját homokfúvással és savval történő maratással alakítják ki. Ez a folyamat a felszín megnagyobbodásához vezet. Összehasonlítva a gépileg megmunkált felszínekkel, a homokfúvott felszín nagyobb területen teszi lehetővé a csont és az implantátum közti érintkezést. *A fejlett geometriai forma és a felszín morfológiája azok a tényezők, melyek az implantátumok sikeréért felelnek. A felszín tisztítása Az implantátum felszínt titánoxid (TiO 2 ) borítja, mely 100 mikronos vastagságot is elérhet, viszont megtalálható rajta egy további, egy-molekula rétegvastagságú szennyező réteg, mely nátriumot, szilikont, magnéziumot, fluoridokat, stb. tartalmaz. A termék minőségének biztosítása érdekében a tisztítás folyamata több lépésből áll. Az implantáció sikerességét befolyásolja az implantátum geometria formája, mikroszkópos felülete és a felszínének minősége. 13/108 Az érdesség vizsgálata Az érdesség vagy rugozitás a fizikális felszín magasságában megmutatkozó kis-mértékű eltérésekre utaló mérték. Az érdes textúra különböző elemek csapdába ejtését teszi lehetővé, s megnöveli a borítófelszín nagyságát. A nagyobb érdesség fokozza a mechanikai elhorgonyzás lehetőségét, s a felület méretét két-háromszorosára növeli.

5 AFM vizsgálat A MIS felszínek topográfiája A felszín érdességének mérése Az Ra deviáció aritmetikai átlagának számítása a leggyakrabban alkalmazott számítás a felszín érdességének meghatározásában. A MIS implantátumok mikrogeometriája az irodalom által ajánlott érdesség-értékekkel egyező. Eszköz: Parthométer M1 (MAHR) 14/108 Röntgenanalízis A felszín tanulmányozásához a mintákat monokromatikus röntgensugarakkal sugarazták be. Rögzítették a vizsgálati spektrumokat 100eV-os energia mellett, ami a felszín kémiai összetételének meghatározását tette lehetővé. Az atomkoncentrációt az elementáris érzékenységi faktorok segítségével számították ki, standardizálási eljárás alkalmazása nélkül. Minden egyes csavarnál egy sima végű felszín, mely #1 jelölést kapott, eredeti állapotában került analizálásra. 1. táblázat XPS atomkoncentrációk (%) (LOT83) 2. táblázat Titánoxid vastagság (nm) (LOT 83) 3. táblázat XPS atomkoncentrációk (%) (LOT41903) 4. táblázat Titánoxid vastagság (nm) (LOT 41903) Eszköz: VG Scientific Sigma szonda Röntgenforrás: Monochromatic AI K&; eV Röntgen sugárnyaláb mérete: 400 µm Az eredmények értelmezése Nem sikerült idegen elemeket vagy azok nyomait kimutatni. Ez azt jelenti, hogy a felszín kezelése (savval maratás) nem okozott nem kívánt szennyező hatást. A C/Ti arány alapján az implantátumok a normál csoportba sorolhatók.

6 Az eredmények interpretációja Idegen elemeknek még nyoma sem volt kimutatható. Ez azt jelenti, hogy a felszín kezelése (savval történő maratás) nem hagyott maga után nem kívánatos hatásokat. Az implantátumok a normál csoportba tartoztak a C/Ti arány tekintetében. 15/108 A szérum fehérjék adszorbciója a módosított titánfelszínen M.N. Sela, L.Badihi, G.Rosen, D.Kohavi és D.Steinberg A titán implantátumok alkalmazása egy relatív újfajta beavatkozásnak számít a fogászati klinikai gyakorlatban. Az implantátum felszínén a biológiai molekulák adszorbciója olyan események sorozatát indítja be, melyek meghatározó szerepet tölthetnek be a beavatkozás végeredménye szempontjából. A klinikai adatok arra engednek következtetni, hogy a módosított titán felszíneknek fontos szerepe van az implantáció sikeressége vagy eredménytelensége tekintetében. Cél: A vizsgálat célja a különböző felszíni tulajdonsággal rendelkező, titánból készült implantátumok és a szérum fehérjék közt létrejövő interakciók vizsgálata volt, hogy meghatározzuk azokat az optimális implantátum felszíneket, melyek elősegíthetik az osseointegrációs folyamatot és az implantátum befogadását. Anyag és módszer: 6 -es átmérőjű, kétféle felszínkezelésben részesült titán korongokat hasonlítottunk össze: gépi megmunkálásúakat és homokfúvott, valamint savval maratottakat. A korongokat fluoresceinnel konjugált humán szérum albuminnal (HAS-FITC) vontuk be. Az inkubációt követően a bevonatot SDS-sel eltávolítottuk a korongokról. Pásztázó elektronmikroszkópot használtunk a HAS-FITC bevonat vizualizációja és mérése, valamint annak meghatározása céljából, hogy milyen mértékben sikerült eltávolítani a titán felszínről a fehérjéket. Eredmények: A konfokális mikroszkóposos képek tanúsága szerint az érdesített korongokon szignifikánsan nagyobb volt a HAS-FITC mennyisége, mint a gépi megmunkálású korongokon. Továbbá, hasonló kísérleti körülmények között, kevesebb HAS-FITC-t sikerült eltávolítani az érdesített korongokról, mint a gépi megmunkálásúakról. Következtetések: Az albumin adszorbciója az érdesített, felületkezelt titánfelszínen mind minőségi, mind pedig mennyiségi vonatkozásban sokkal kifejezettebb, mint a gépi megmunkálású felszíneken. A módosított titán felszínek kémiai és fizikai jellemzőivel kapcsolatosan további vizsgálatok zajlanak. Ezen túlmenően, egyéb szérum fehérjéket, valamint szájüregi mikroorganizmusokat is vizsgálunk a módosított titán felszínnel való interakciójuk meghatározása érdekében. Héber Egyetem Jeruzsálem, Izrael, IADR, augusztus 3. 16/108 Szövettan A MIS implantátumok gyakori vizsgálatoknak vannak kitéve, beleértve a szövettani és mikroszkópos vizsgálatokat, annak érdekében, hogy meghatározzák az implantátumon integrálódott csont mennyiségét és minőségét, valamint az osseointegráció egyéb indikátorait. Az osseointegrációt meghatározza az érintezési területek sokasága, úgyanúgy mint az

7 implantátum felszín. A következő rész a MIS implantátum felszínekre jellemző, különböző vizsgálati eredményeket ismerteti. Fénymikroszkópos felvételek 17/108 Anyag és módszer Mikro CT A szövettani vizsgálat előtt a mintát mikro CT (X-ray mikrocomputed tomography) analízisnek vetették alá (SkyScan, Belgium). A röntgenforrás 100kV-os, 98µA-es volt. A mintát 180º-ban elforgatták, 0,90º-os lépésekben, 5,6 másodperces akviziciós idővel szkennelésenként, s 118µm-es pixel mérettel. Ezt követően háromdimenziós rekonstrukciót készítettek a 3D Creator SkyScan software segítségével. Szövettan Beágyazás A mintákat 10%-os formalin oldatban fixálták, dehidrálták fokozatosan töményebb etanolban (70,80,90,95,100%) és tiszta acetonban, majd impregnálták és beágyazták PMMA-ban (metilmetilmetakrilát). A polimerizáció a 20-ról 80Cº-ra történő hőmérséklet emelkedés során ment végbe. Eredmények és megbeszélés A szövettani és mikroszkópos eredmények azt mutatják, hogy a következő osseointegrációs érintkezési területek alakulnak ki a csont és az implantátum felszínek között: Fénymikroszkóp Teljes osseointegrációt sikerült megfigyelni. A csontos kapcsolódás mind a drót előtt, mind pedig az implantátum tetején létrejött. A csont benövekedése, csonttrabekulákkal szintén megfigyelhető volt. Mikro CT Csontos integráció volt megfigyelhető a tér minden tengelye mentén. A csonttrabekulák direkt kapcsolatban álltak a drótokkal. Következtetés Következtetésképp úgy tűnik, hogy a csont nagyobb mérvű benövekedése és erősebb csontos kapcsolódás alakul ki az implantátumokon. 17/108 Röntgen-mikrotomográfia 19/108 Implantátumok 20. Implantátum rendszerek SEVEN 37. MISTRAL

8 20/108 Implantátumok Implantátum rendszerek A MIS vezető implantátumai: BICOM, SEVEN és MISTRAL 21/108 A MIS egyedülálló implantátumok és eszközök skáláját fejlesztette ki, hogy elősegítse az implantáció folyamatának egyszerűsítését és biztosítsa ezáltal mind a hatékonyságot, mind pedig a sikert s mindezt a rizikótényezők minimalizálása mellett. Implantátumaink innovatív formája, az egyszerű és gyors behelyezési módszerkkel együtt, egy könnyen használható rendszert alkot, amely biztosítja a sikeres végeredményt. A MIS implantátum-típusok széles skálája a legkülönbözőbb klinikai helyzetetekhez kínálnak megoldást akár egyetlen fog pótlásáról, akár csavarral rögzített vagy cementezett hidakról vagy overdenture jellegű megoldásokról is legyen szó. Továbbá, a MIS implantátumokat alkalmazhatjuk bármely sebészi vagy csont augmentációs beavatkozás során, a legegyszerűbbtől a legbonyolultabbakig. A MIS implantátumok magas minőségű anyagokból készülnek, nagyon szigorú minőségi kontrollnak alávetve, 100%-os utólagos ellenőrzés mellett. Minden egyes MIS implantátum biokompatibilis, orvosi tisztaságú titánból készül, s felszínüket kettős savval történő maratásnak vetik alá. Megjegyzés: a MIS implantátumok és a beavatkozások kiválasztásával kapcsolatban a leírtak csak ajánlásokat jelentenek, melyek nem helyettesíthetik a beavatkozást végző orvos személyes döntéseit és tapasztalatát. Az ajánlások csak útmutatóként való használatra szolgálnak. 22/108 Bevezetés A MIS Biocom implantátumok cilinderes formájú, titánból készült, csavar típusú implantátumok, belső hatszöges kapcsolattal; mind a kétfázisú, mind az egyfázisú implantációra alkalmasak. Az implantátumok önvágó, s egyedülállóan széles menettel rendelkeznek, valamint elkeskenyedő meneteket találunk az apicalis részen. 23/108 implantátum - technikai információ 1. Belső hatszöges kapcsolat Vágó apex 3. Domború apex 4. Felszín homokfúvott és savval maratott 5. Menetmagasság es polírozott nyaki rész

9 24/108 Tulajdonságok Jellemzők - A Biocom implantátumok önvágó menettel rendelkeznek, melyek formáját úgy alakították ki, hogy lehetővé tegyék a biztos primer stabilitást. - Széles felépítmény kínálat jellemzi. - Alkalmasak a kétfázisú implantációra. - Speciális, széles menettel rendelkeznek , 3.75, 4.20 és 5 -es átmérővel és 8, 10, 11.50, 13 és 13 -es hosszban kaphatók. Felszín A felszín érdességét és a technikailag tiszta titán mikrogeometriáját homokfúvással és savval maratással érik el. A homokfúvott felszínek nagyobb felszínen teszik lehetővé a kapcsolódást az implantátum és a csont között, mint a tisztán gépileg megmunkált felszínek. A polírozott nyak A gépi megmunkálású nyak egy polírozott felszínt jelent, mely megakadályozza a plakk megtapadását és a baktériumok proliferációját. Önvágó menet A három vágóbarázdát úgy alakították ki, hogy a közvetlenül a behelyezés során biztosítsa a csontban való illeszkedést és biztosítsa minden irányban a rögzülést. A menetvágó fej sokkal kisebb súrlódás mellett vágja a csontot a vágóél-relief kialakításának köszönhetően. 25/108 Implantátum típusok Hossz Típus Ø 3.30 Csavar típusú, standard platforal Ø 3.75 Csavar típusú, standard platforal Ø 4.20 Csavar típusú, standard platforal Ø 5 Csavar típusú, széles platforal /108 Az implantáció menete a Ø 3.30 / Ø 3.75 implantátumoknál A Ø3.30 -es implantátumok behelyezése

10 Opcionálisan választható nagy csontsűrűség esetén A Ø3.30 -es implantátumok behelyezése Opcionálisan választható nagy csontsűrűség esetén 27/108 Az implantáció menete a Ø 4.20 / Ø 5 implantátumoknál A Ø es implantátumok behelyezése Opcionálisan választható nagy csontsűrűség esetén Az Ø 5 -es implantátumok behelyezése Opcionálisan választható nagy csontsűrűség esetén 28/108 SEVEN Bevezetés A MIS önvágó menettel rendelkező SEVEN implantátumait speciálisan arra alakították ki, hogy a legkülönbözőbb csonttípusok és csontaugmentációs beavatkozások esetén is alkalmazhatók legyenek. Az új geometriai forma egy kettős-menetet takar, három spirális csatorna indul az apicalis rész felől, mikrogyűrűk találhatók az implantátum nyakán és változik a menetvastagság az implantátum mentén. Mindegyik SEVEN típusú implantátumot egyszer használatos végfúróval szállítják a fúrás során jelentkező hőképződés csökkentése érdekében, ami javítja az osseointegrációt. 29/108 SEVEN implantátum technikai információ 1. belső hatszöges kapcsolat 2. kónuszos test 3. három spirális csatorna 4. domború apex

11 es kettős csavarmenet 6. felszín homokfúvott + savval maratott 7. mikrogyűrűk (0.1x0.3 ) 30/108 SEVEN Tulajdonságok Jellemzők - A Seven implantátumokat úgy alakították ki, hogy a csonttípusok széles skálájánál, s csontaugmentációs beavatkozások esetében is alkalmazhatók legyenek. - Rövid és biztonságos fúrás jellemzi a speciális kialakítású fúrónak köszönhetően. - A kettős 2.4 -es csavarmenet növeli a behelyezés gyorsaságát. - Önvágó tulajdonsággal rendelkeznek. - Három spirális csatorna található rajtuk az integráció elősegítése érdekében. - Az implantátumok nyakán található mikrogyűrűk (0.1x0.3 ) a crestalis zónában növelik a nyírószilárdságot.. - A menet vastagság változása ( ) fokozza a csontkompressziót. - A SEVEN implantátumok 3.75, 4.20 és 5 -es átmérővel és 8, 10, 11.50, 13 és 16 -es hosszban kaphatók. Sikeres A SEVEN implantátumoknak magas a sikeraránya, melyet a fejlett geometriai forma és az új felszíni morfológia együttesen biztosít. Sokoldalú A SEVEN implantátumokat úgy tervezték, hogy a csonttípusok széles skálájánál, valamint csontaugmentációs beavatkozások esetében is lehessen alkalmazni. Egyszerűség Egy speciális kialakítású végfúró található minden implantátumhoz csomagoltan, ami rövid és biztos fúrási folyamatot biztosít. Könnyed A gyorsabb behelyezést segíti elő a 2,4 -es kettős csavarmenet, az önvágó tulajdonsággal együtt. Initialis stabilitás A menetvastagság az apicalis terület felől a nyak irányába változik, ugyanolyan hajlásszöggel, ami fokozza a csont kompresszióját a behelyezés folyamán. A mikrogyűrűk, melyek az implantátum nyaki részén helyezkednek el, hozzájárulnak a jobb initialis stabilitáshoz, a cretalis zónában az interfacialis nyírószilárdság növelésével. Minimális csontresorbtio A felszín érdessége a teljes implantátum testnek megfelelően, az egyedülálló felszíni morfológia, az implantátum nyakán található mikrogyűrűkkel együtt megakadályozzák a csontresorbtiót az implantátum nyaki részén. Önvágás

12 A SEVEN implantátumok saját maguk alakítják ki a menetüket az implantáció folyamán, ami minimalizálja a súrlódás révén keletkező hőmennyiséget. Három spirális csatorna fut végig az implantátum hosszában, melyeket az implantáció folyamán csontforgács tölt ki az integráció fokozása érdekében. 31/108 SEVEN Implantátum típusok Hossz Típus Ø 3.75 Csavar típusú, standard platforal Ø 4.20 Csavar típusú, standard platforal Ø 5 Csavar típusú, standard platforal /108 SEVEN Az implantáció menete a Ø 3.75 implantátumoknál A Ø3.75 -es implantátumok behelyezése Ajánlott a végfúró használata az 1 és 2 csontminőség mellett Az implantáció menete 3 és 4 csontminőség mellett 33/108 SEVEN Az implantáció menete a Ø 4.20 implantátumoknál A Ø4.20 -es implantátumok behelyezése Javasolt a végfúró alkalmazása 1 és 2 csontminőség esetén Az implantáció menete 3 és 4 csontminőség mellett

13 34/108 SEVEN Az implantáció menete az 5 implantátumoknál Az Ø 5 -es implantátumok behelyezése Javasolt a végfúró használata 1 és 2 csontminőség mellett Az implantáció menete 3 és 4 csontminőség esetén 37/108 MISTRAL GYÁRTÁSBÓL KIVONVA, MÁR NINCS FORGALOMBAN, NEM RENDELHETŐ Bevezetés A MIS Mistral implantátumai egyfázisú csavarimplantátumok. Kettős menettel rendelkeznek, három spirális csatorna indul az apicalis rész felől, mikrogyűrűk találhatók az implantátum nyaki részén és változik a menetvastagság az implantátum hossza mentén. 38/108 MISTRAL Tulajdonságok Jellemzők - A Mistral egy önvágó menettel rendelkező implantátum - Kettős, 2.4 -es menetei gyorsítják a behelyezést. - Az öt mikrogyűrű a nyaki részen jobb initialis stabilitást biztosít. - Belső nyolcszögletes kapcsolattal rendelkezik - A három spirális lefutású csatorna javítja az integrációt. - A Mistral implantátumok 3.75, 4.1 és 4.8 -es átmérővel, illetve 8,10,11.5, 13 és 16 -es hosszban kaphatók. Önvágó A MISTRAL kialakítja saját menetét az implantáció folyamán, csökkentve a súrlódásból adódó hőképződést. Három spirális csatorna fut végig az implantátum hosszában, melyeket az implantáció folyamán csontforgács tölt ki az imtegráció fokozása érdekében. Sikeres A Mistral implantátumoknak magas a sikeraránya, melyet a fejlett geometriai forma és az új felszíni morfológia együttesen biztosít. Sokoldalúság A MISTRALt a legkülönbözőbb csontminőségek mellett, s csontaugmentációs beavatkozásoknál is lehet használni.

14 Könnyű A kettős, 2.4 -es csavarmenet az önvágó tulajdonsággal együttesen gyorsabb behelyezhetőséget biztosít. 39/108 MISTRAL implantátum Technikai információk 1. Belső nyolcszöges kapcsolódás fokos összetérési szög 3. Önvágó menet 4. Domború apex 5. Kettős 2.4 -es menet / kónuszos implantátum test 6. Felszín homokfúvott és savval maratott 7. Mikrogyűrűk (0.1 x 0.3 ) 40/108 MISTRAL Implantátum típusok Javasolt behelyezési nyomaték: Ncm Hossz Típus Ø 3.75 Csavar típusú, standard platforal Ø 4.10 Csavar típusú, standard platforal Ø 4.80 Csavar típusú, standard platforal *Minden implantátum csomagolás tartalmazza a megfelelő implantátumot, zárócsavart és a végfúrót. 41/108 MISTRAL *Javasolt behelyezési nyomaték: Ncm Az implantáció menete a Ø 3.75 implantátumoknál A Ø3.75 -es implantátumok behelyezése Ajánlott a végfúró használata az 1 és 2 csontminőség mellett Az implantáció menete 3 és 4 csontminőség mellett

15 Megjegyzés: A MIS által javasolt eljárás nem pótolja a sebészi döntéshozatalt és gyakorlatot. 42/108 MISTRAL Az implantáció menete a Ø 4.10 implantátumoknál A Ø4.10 -es implantátumok behelyezése Javasolt a végfúró alkalmazása 1 és 2 csontminőség esetén Az implantáció menete 3 és 4 csontminőség mellett Megjegyzés: A MIS által javasolt eljárás nem pótolja a sebészi döntéshozatalt és gyakorlatot. 43/108 MISTRAL Az implantáció menete a Ø4.10 -es implantátumoknál A Ø4.10 -es implantátumok behelyezése Javasolt a végfúró alkalmazása 1 és 2 csontminőség esetén Az implantáció menete 3 és 4 csontminőség mellett Megjegyzés: A MIS által javasolt eljárás nem pótolja a sebészi döntéshozatalt és gyakorlatot.

Seven implantátumok klinikai és radiológiai vizsgálata. Az osseointegráció mértéke és a csont szintjének stabilitása. Elsődleges eredmények.

Seven implantátumok klinikai és radiológiai vizsgálata. Az osseointegráció mértéke és a csont szintjének stabilitása. Elsődleges eredmények. Seven implantátumok klinikai és radiológiai vizsgálata. Az osseointegráció mértéke és a csont szintjének stabilitása. Elsődleges eredmények. Zabaras D, Boubolis S, Spanos A, Petsinis V, Gisakis I G Bevezetés

Részletesebben

A maximális terhelést, amit a kulcs testén található skála jelöl, nem szabad meghaladni. A másik oldalán is található egy skála.

A maximális terhelést, amit a kulcs testén található skála jelöl, nem szabad meghaladni. A másik oldalán is található egy skála. 83/108 84. Speciális sebészeti műszerek 90. A csavarok vizsgálatai 91. Általános információk 84/108 Speciális sebészeti műszerek A MIS számos sebészi eszközt kínál, melyek az implantáció során megkönnyítik

Részletesebben

Anyagismeret a gyakorlatban Implantátumok: az ötlettől a termékig

Anyagismeret a gyakorlatban Implantátumok: az ötlettől a termékig Anyagismeret a gyakorlatban Implantátumok: az ötlettől a termékig 2014. Május 07. Dr. Bognár Eszter Nagy Péter Anyagismeret a gyakorlatban Orvostechnikai célra alkalmas fémek és ötvözetek alkalmazási lehetőségei

Részletesebben

Orvostechnikai alapok Pammer Dávid

Orvostechnikai alapok Pammer Dávid Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagtudomány (BMEGEMTMK02) Orvostechnikai alapok Pammer Dávid tanársegéd BME Gépészmérnöki Kar Tudományterület Angioplasztika Orvostechnikai anyagok Orvostechnikai

Részletesebben

Orvostechnikai anyagok II.

Orvostechnikai anyagok II. Anyagtudomány és Technológia Tanszék Orvostechnikai anyagok II. Pammer Dávid tanársegéd 2016. tavasz BME Gépészmérnöki Kar Tudományterület 20/2 Angioplasztika Orvostechnikai anyagok Orvostechnikai eszközök

Részletesebben

Anyagtudomány Orvostechnikai anyagok. Tudományterület. Orvostechnikai anyagok (BMEGEMTMK02) Interdiszciplináris terület 20/2 20/3

Anyagtudomány Orvostechnikai anyagok. Tudományterület. Orvostechnikai anyagok (BMEGEMTMK02) Interdiszciplináris terület 20/2 20/3 Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagtudomány (BMEGEMTMK02) Orvostechnikai anyagok Pammer Dávid tanársegéd 2016.03.30 BME Gépészmérnöki Kar Tudományterület 20/2 Angioplasztika Orvostechnikai anyagok

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

Fogászati implantátum rendszer

Fogászati implantátum rendszer P L U S Fogászati implantátum rendszer ORVOSI MÛSZERGYÁRTÓ KFT. 6800 Hódmezõvásárhely, Rákóczi út 2-4. - 6800 Hódmezõvásárhely, Lázár u. 61/A -- Tel./ Fax: 06 (62) 241-609, 248-144 E-mail: protetim@protetim.hu

Részletesebben

DIO IMPLANTÁTUM. SM Implant. Titánium ötvözet (Ti-6Al-4V) Kettős csavarmenet. Metszett csavarmenet. RBM vagy Biotite-H.

DIO IMPLANTÁTUM. SM Implant. Titánium ötvözet (Ti-6Al-4V) Kettős csavarmenet. Metszett csavarmenet. RBM vagy Biotite-H. DIO IMPLANTÁTUM Titánium ötvözet (Ti-6Al-4V) Kettős csavarmenet Gyökérforma SM Implant Metszett csavarmenet RBM vagy Biotite-H Süllyesztett implantátum típus JELLEGZETESSÉGEK SM süllyesztett (submerged(

Részletesebben

A lágyszövetek gyógyulása az egyrészes implantátumok körül: két éves követéses vizsgálat Olimpiu L. Karancsi 1, Radu Sita 1, Emanuel A.

A lágyszövetek gyógyulása az egyrészes implantátumok körül: két éves követéses vizsgálat Olimpiu L. Karancsi 1, Radu Sita 1, Emanuel A. A lágyszövetek gyógyulása az egyrészes implantátumok körül: két éves követéses vizsgálat Olimpiu L. Karancsi 1, Radu Sita 1, Emanuel A. Bratu 1 Absztrakt Az egyrészes implantátumokat sok évvel ezelőtt

Részletesebben

Az oralis implantátumok sikerességének feltételei III. Az implantátumok terhelhetőségét befolyásoló tényezők Dr. Divinyi Tamás egyetemi tanár

Az oralis implantátumok sikerességének feltételei III. Az implantátumok terhelhetőségét befolyásoló tényezők Dr. Divinyi Tamás egyetemi tanár Az oralis implantátumok sikerességének feltételei III. Az implantátumok terhelhetőségét befolyásoló tényezők Dr. Divinyi Tamás egyetemi tanár Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Arc-, Állcsont-,

Részletesebben

VI. MŰSZAKI ADATLAP. tárgyú közbeszerzési eljárás. VII. része tekintetében

VI. MŰSZAKI ADATLAP. tárgyú közbeszerzési eljárás. VII. része tekintetében VI. MŰSZAKI ADATLAP a Csontsebészeti implantátumok és protézisek beszerzése konszignációs raktár létesítésével 3 éven keresztül szállítási szerződés keretében Vaszary Kolos Kórház, Esztergom- részére.

Részletesebben

PEEK felhasználása. Mit kell tudni a PEEK-ről: PEEK alkalmazása fogtechnikában: Marható PEEK tömb

PEEK felhasználása. Mit kell tudni a PEEK-ről: PEEK alkalmazása fogtechnikában: Marható PEEK tömb Dokumentáció 0 Versenykiírás: Meglévő fogak státusza a felső álcsonton: 17, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27. Behelyezett implantátumok státusza: 11, 13, 16 régiójában. Meglévő fogak státusza az alsó állcsonton:

Részletesebben

Implantológia II. Dr. Kispélyi Barbara

Implantológia II. Dr. Kispélyi Barbara Implantológia II. Dr. Kispélyi Barbara IMPLANTÁTUMOK SEBÉSZETE Kétfázisú műtéti technika Egyfázisú műtéti technika KÉTFÁZISÚ MŰTÉTI TECHNIKA Spiekermann: Color atlas of implantology EGYFÁZISÚ MŰTÉTI TECHNIKA

Részletesebben

SEBÉSZETI MANUÁLIS EGYSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE

SEBÉSZETI MANUÁLIS EGYSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE SEBÉSZETI MANUÁLIS EGYSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE A DR+ CSAVARIMPLANTÁTUMOK EGYSZAKASZOS MŰTÉTI MÓDSZERREL VÉGZETT BEÜLTETÉSE 1.a FELTÁRÁS Az implantátum tervezett helyének megfelelően az állcsontgerinc

Részletesebben

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1 Tartalomjegyzék 1. ÖSSZEÁLLÍTÁS KÉPEKKEL ILLUSZTRÁLVA... 3 2. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK... 12 a. Termékleírás... 12 b. Anyag... 12 c. Alkalmazási... 12

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Mechanikai tulajdonságok 1. Kiemelt témák: Rugalmas alakváltozás Merevség és összefüggése a kötési energiával A geometriai tényezők szerepe egy test merevségében Tankönyv

Részletesebben

Humán anyagok kenőképességének vizsgálata és hatása a gerincimplantátumok stabilitására

Humán anyagok kenőképességének vizsgálata és hatása a gerincimplantátumok stabilitására Humán anyagok kenőképességének vizsgálata és hatása a gerincimplantátumok stabilitására Jónás Zoltán*, Tiba Zsolt**, Husi Géza**, Lőrincz László*, Manó Sándor*, Csernátony Zoltán* * Debreceni Egyetem OEC,

Részletesebben

Sebészeti kézikönyv 5.0 ICX-templant

Sebészeti kézikönyv 5.0 ICX-templant Osseointegreation Sebészeti kézikönyv 5.0 ICX-templant a legkedvezőbb sebészeti protokoll templant -hoz... W a r r a n t y 20 Years Guaranteed Spare Part Availability Years Silversponsor of the DGI Bronzesponsor

Részletesebben

SEBÉSZETI MANUÁLIS KÉTSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE

SEBÉSZETI MANUÁLIS KÉTSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE SEBÉSZETI MANUÁLIS KÉTSZAKASZOS IMPLANTÁCIÓ MŰTÉTI MÓDSZERE A DR CSAVARIMPLANTÁTUMOK KÉTSZAKASZOS MŰTÉTI MÓDSZERREL VÉGZETT BEÜLTETÉSE A kétszakaszos műtéti módszert akkor alkalmazzuk, ha biztosítani akarjuk

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA 1 Üzemképesség Működésre, a funkció betöltésére való alkalmasság. Az adott gépelem maradéktalanul megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek teljesítésére

Részletesebben

Vortex TRAUMATOLÓGIA. Calcaneus lemez

Vortex TRAUMATOLÓGIA. Calcaneus lemez Vortex TRAUMATOLÓGIA Calcaneus lemez 1 Tartalom 1. 1.1 1.2 1.3 Bevezetés Az implantátum Műszerek Indikációk 4 4 4 5 2. Implantátum választék 5 3. 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 4. 5. Műtéti leírás A beteg

Részletesebben

CorticaL ECO Rendszer. CorticaL ECO Implantátumok. CorticaL ECO Felépítmények. Beültető műszerek. Termékjellemzők Rendszer struktúra

CorticaL ECO Rendszer. CorticaL ECO Implantátumok. CorticaL ECO Felépítmények. Beültető műszerek. Termékjellemzők Rendszer struktúra Cortica ECO Rendszer Termékjellemzők Rendszer struktúra Cortica ECO Implantátumok Alkalmazási területek Méretválaszték Cortica ECO Felépítmények Felépítmény jellemzők Méretválaszték Beültető műszerek Műszerkészlet

Részletesebben

CSAVAROK. Oldal 477 Univerzális csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar rövid

CSAVAROK. Oldal 477 Univerzális csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar rövid Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar rövid Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar hosszú Oldal 477 Univerzális csavar rövid Oldal 477 Univerzális csavar hosszú Oldal 478 Gyors szorítócsavar rövid rövid Oldal 478 Gyors

Részletesebben

FEJLESZTÉS GYÁRTÁS KERESKEDELEM

FEJLESZTÉS GYÁRTÁS KERESKEDELEM A BIONIKA Medline Orvostechnikai Kft. 1989-ben alakult. 20 éves tapasztalattal rendelkezünk az orvosi műszer és implantátum fejlesztésben, gyártásban és kereskedelemben. A BIONIKA, mint gyártó és forgalmazó

Részletesebben

CSAVAROK. Oldal 685 Univerzális csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar rövid

CSAVAROK. Oldal 685 Univerzális csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar rövid 680 CSAVAROK Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar rövid Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar hosszú Oldal 685 Univerzális csavar rövid Oldal 685 Univerzális csavar hosszú Oldal 686 Gyors szorítócsavar rövid rövid

Részletesebben

Az implantátumok felületének szerepe a csontintegrációban. Dr. Joób -Fancsaly Árpád egyetemi docens, PhD.

Az implantátumok felületének szerepe a csontintegrációban. Dr. Joób -Fancsaly Árpád egyetemi docens, PhD. Az implantátumok felületének szerepe a csontintegrációban Dr. Joób -Fancsaly Árpád egyetemi docens, PhD. Irodalmi összefoglaló Fogászati implantátumok csontintegrációját befolyásoló tényezők: (Albrektsson,

Részletesebben

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ REF. NR: 001

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ REF. NR: 001 Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Elsner Kft. 1 / 14 Tartalomjegyzék 1. ÖSSZEÁLLÍTÁS KÉPEKKEL ILLUSZTRÁLVA... 3 2. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK... 12 a. Termékleírás... 12 b. Alapanyag... 12

Részletesebben

Vortex TRAUMATOLÓGIA. Distal Tibia - AL lemez

Vortex TRAUMATOLÓGIA. Distal Tibia - AL lemez Vortex TRAUMATOLÓGIA Distal Tibia - AL lemez 1 Tartalom 1. Bevezetés 4 1.1 Az implantátum 4 A következő műtéti leírás egy általános irányvonalakat tartalmazó útmutatás a Vortex Distalis Tibia AL rendszerrel

Részletesebben

VI. MŰSZAKI ADATLAP. tárgyú közbeszerzési eljárás. II. része tekintetében

VI. MŰSZAKI ADATLAP. tárgyú közbeszerzési eljárás. II. része tekintetében VI. MŰSZAKI ADATLAP a Csontsebészeti implantátumok és protézisek beszerzése konszignációs raktár létesítésével 3 éven keresztül szállítási szerződés keretében Vaszary Kolos Kórház, Esztergom- részére.

Részletesebben

SEMADOS felépítmény Sub-Tec Universal, no Hex

SEMADOS felépítmény Sub-Tec Universal, no Hex A hatszög nélküli Sub-Tec Universal nem ad elfordulás elleni védelmet, ezért olyan felépítményeknél használható fel, ahol az elfordulásgátlás biztosított: összesínezett koronák, hidak, stégek. a mestermodelt

Részletesebben

VÁLASSZA AZ ADESO ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIÁT ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA

VÁLASSZA AZ ADESO ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIÁT ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA Miért válassza az ADESO öntapadó technológiát Miért válassza az ADESO öntapadó technológiát Az ADESO technológia egy forradalmi megoldás kettős összetételű öntapadó lemezek gyártására,

Részletesebben

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG Az ABLOY magas biztonsági termékeit az egész világon ismerik és elismerik. Széles termékskálánk minden tagja csúcsminôséget képvisel és kiváló teljesítményt

Részletesebben

smartbone A KÖVETKEZŐ FEJEZET A CSONTPÓTLÁSBAN ahol a Technológia a Természettel párosul svájci gyártmány

smartbone A KÖVETKEZŐ FEJEZET A CSONTPÓTLÁSBAN ahol a Technológia a Természettel párosul svájci gyártmány smartbone A KÖVETKEZŐ FEJEZET A CSONTPÓTLÁSBAN ahol a Technológia a Természettel párosul svájci gyártmány smartbone A SmartBone egy új kompozit csontpótló kifejezetten az arc- és állcsonthelyreállító-sebészet

Részletesebben

AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak.

AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. AvantGuard : új értelmet ad a korróziógátlásnak. A Hempel bemutatja a forradalmian új AvantGuard korróziógátló technológiát. Az aktivált cinken alapuló

Részletesebben

VI. MŰSZAKI ADATLAP. tárgyú közbeszerzési eljárás. III. része tekintetében

VI. MŰSZAKI ADATLAP. tárgyú közbeszerzési eljárás. III. része tekintetében VI. MŰSZAKI ADATLAP a Csontsebészeti implantátumok és protézisek beszerzése konszignációs raktár létesítésével 3 éven keresztül szállítási szerződés keretében Vaszary Kolos Kórház, Esztergom- részére.

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

Protetikai szemléletű tervezés a navigációs implantológia területén

Protetikai szemléletű tervezés a navigációs implantológia területén Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogpótlástani Klinika Protetikai szemléletű tervezés a navigációs implantológia területén Dr. Kispélyi Barbara egyetemi docens Mechanikai komplikációk Biológiai

Részletesebben

VELŐŰRSZEGEZÉS PROXIMALIS HUMERUS

VELŐŰRSZEGEZÉS PROXIMALIS HUMERUS 1.6 M P H T (MULTILOCKING PROXIMAL HUMERAL TREATMENT) SOKFUNKCIÓSAN RETESZELHETŐ PROXIMALIS IMPLANTÁTUMOK ÉS MŰTÉTI KÉSZLET VELŐŰRSZEGEZÉS PROXIMALIS HUMERUS Medical Products Manufacturing and Trading

Részletesebben

FEJLESZTÉS GYÁRTÁS KERESKEDELEM

FEJLESZTÉS GYÁRTÁS KERESKEDELEM A BIONIKA Medline Orvostechnikai Kft. 1989-ben alakult. 20 éves tapasztalattal rendelkezünk az orvosi műszer és implantátum fejlesztésben, gyártásban és kereskedelemben. A BIONIKA, mint gyártó és forgalmazó

Részletesebben

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK TEXTILIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

Golyós hüvely Raktári program

Golyós hüvely Raktári program Golyós hüvely Raktári program A Tech-Con Hungária Kft. lineáris technika kategóriájában megtalálhatóak az NTN-SNR kiváló minőségű termékei. Mint tervező, fejlesztő és gyártó, az NTN-SNR a világ harmadik

Részletesebben

SIGMATHERM rózsaszín, szürke / matt. (Keverékre vonatkozóan, 20 C-on) Lásd, táblázat. legalább 12 hónap

SIGMATHERM rózsaszín, szürke / matt. (Keverékre vonatkozóan, 20 C-on) Lásd, táblázat. legalább 12 hónap 2009. október 2008. februári kiadás átdolgozása TERMÉKLEÍRÁS JELLEMZŐI SZÍN/FÉNY MŰSZAKI ALAPADATOK Két komponenses nagy rétegvastagságú, hőálló fenol-epoxy bevonat - alkalmazható szigetelés alá hőálló

Részletesebben

Távérzékelés, a jöv ígéretes eszköze

Távérzékelés, a jöv ígéretes eszköze Távérzékelés, a jöv ígéretes eszköze Ritvayné Szomolányi Mária Frombach Gabriella VITUKI CONSULT Zrt. A távérzékelés segítségével: különböz6 magasságból, tetsz6leges id6ben és a kívánt hullámhossz tartományokban

Részletesebben

Nincs ennél törésállóbb: Bosch Diamond Impact bit

Nincs ennél törésállóbb: Bosch Diamond Impact bit Nincs ennél törésállóbb: Bosch Diamond Impact bit ÚJ! A Standard Impact csavarbehajtó bitekkel összehasonlítva kilencszer hosszabb élettartam ütvecsavarozóval végzett munkánál. A kihívás: a radiális ütési

Részletesebben

Víz - és környezetanalitikai gyorstesztek

Víz - és környezetanalitikai gyorstesztek Víz - és környezetanalitikai gyorstesztek Chemetrics Inc. már több, mint 35 éve jelen van a picaon, számos Európai Uniós országban terjedtek már el termékei. Kifejezetten vízminta elemző készleteket és

Részletesebben

Korrózióálló acélok felületkezelési eljárásai. Pető Róbert

Korrózióálló acélok felületkezelési eljárásai. Pető Róbert Korrózióálló acélok felületkezelési eljárásai Pető Róbert 1. Miért? 2. Mikor? 3. Hogyan? 4. Egyéb felhasználási lehetőségek 1. Miért? 2. Mikor? 3. Hogyan? 4. Egyéb felhasználási lehetőségek Miért? A jó

Részletesebben

Felépítmény SEMADOS Sub-Tec Universal

Felépítmény SEMADOS Sub-Tec Universal SEMADOS Sub-Tec Universal A Sub-Tec Universal elfordulásgátlást biztosít a felépítménynek. Egy fog pótlásakor alkalmazható. a mestermodelt mûínnyel kell készíteni a munka befejezõ fázisában ragasztócementet

Részletesebben

SW KÖZVILÁGÍTÁSI RENDSZER. Innovatív megoldások az SW-től

SW KÖZVILÁGÍTÁSI RENDSZER. Innovatív megoldások az SW-től SW KÖZVILÁGÍTÁSI RENDSZER Innovatív megoldások az SW-től KÖZVILÁGÍTÁSI RENDSZER A magyarországi közvilágítási piac fontos és meghatározó szereplőjeként határoztuk el a közvilágítási rendszer komplett kidolgozását,

Részletesebben

Új típusú anyagok (az autóiparban) és ezek vizsgálati lehetőségei (az MFA-ban)

Új típusú anyagok (az autóiparban) és ezek vizsgálati lehetőségei (az MFA-ban) Új típusú anyagok (az autóiparban) és ezek vizsgálati lehetőségei (az MFA-ban) Menyhárd Miklós Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutató Intézet Támogatás NTPCRASH: # TECH_08-A2/2-2008-0104 Győr, 2010 október

Részletesebben

Carestream DRX-1 Rendszer. Könnyű és gyors lépés a DR rendszerek felé a világ első vezeték nélküli kazetta méretű detektorával.

Carestream DRX-1 Rendszer. Könnyű és gyors lépés a DR rendszerek felé a világ első vezeték nélküli kazetta méretű detektorával. Carestream DRX-1 Rendszer Könnyű és gyors lépés a DR rendszerek felé a világ első vezeték nélküli kazetta méretű detektorával. A hagyományos 35x43 cm méretű röntgenkazettával megegyező méretével a DRX-1

Részletesebben

Vortex TRAUMATOLÓGIA. Fibula lemez

Vortex TRAUMATOLÓGIA. Fibula lemez Vortex TRAUMATOLÓGIA Fibula lemez 1 Tartalom 1. Bevezetés 4 1.1 Az implantátum 4 1.2 A műszerek 4 1.3 Indikációk 4 A következő műtéti leírás egy általános irányvonalakat tartalmazó útmutatás a Vortex 2.

Részletesebben

SILIGOR M OSOGATÓTÁLC ÁK

SILIGOR M OSOGATÓTÁLC ÁK SILIGOR M OSOGATÓTÁLC ÁK INNOVATÍV ALAPANYAG, INNOVATÍV FORMA A mindennapos használat miatt a mosogató minősége minden háztartásban nagyon fontos, ami a helyiség nedvességtartalmát és a munkalapszerű használatot

Részletesebben

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Dr. Horváth László egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszék Tartalom Mire ad választ az Eurocode?

Részletesebben

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév A kollokviumon egy-egy tételt kell húzni az 1-10. és a 11-20. kérdések közül. 1. Atomi kölcsönhatások, kötéstípusok.

Részletesebben

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés Beépítési tér és konstrukciós javaslatok Az O-gyűrűk beépítési terét (hornyot) lehetőség szerint merőlegesen beszúrva kell kialakítani. A szükséges horonymélység és horonyszélesség méretei a mindenkori

Részletesebben

Dycem tisztatéri technológia

Dycem tisztatéri technológia Dycem tisztatéri technológia A Dycem változatos és alkalmazkodó termékpalettával rendelkezik, beleértve a mozdítható és rögzített tisztatéri szőnyegeket, amelyek személyre szabhatók. Mindössze 2,5 mm vastag,

Részletesebben

Az Implantológia radiológiai vonatkozásai Dr. Ackermann Gábor gabor@dentesthic.hu www.fogaszati-radiologia.hu

Az Implantológia radiológiai vonatkozásai Dr. Ackermann Gábor gabor@dentesthic.hu www.fogaszati-radiologia.hu Az Implantológia radiológiai vonatkozásai Dr. Ackermann Gábor gabor@dentesthic.hu www.fogaszati-radiologia.hu Röntgenvizsgálat célja Diagnosztika/tervezés Műtét közben ellenőrzés Követéses vizsgálat Felvételi

Részletesebben

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Fürjes Andor Tamás BME Híradástechnikai Tanszék Kép- és Hangtechnikai Laborcsoport, Rezgésakusztika Laboratórium 1 Tartalom A geometriai akusztika

Részletesebben

AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK PROTETIKAI ALAPJAI DR. KÁDÁR LÁSZLÓ EGYETEMI ADJUNKTUS

AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK PROTETIKAI ALAPJAI DR. KÁDÁR LÁSZLÓ EGYETEMI ADJUNKTUS AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK PROTETIKAI ALAPJAI DR. KÁDÁR LÁSZLÓ EGYETEMI ADJUNKTUS AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK PROTETIKAI ALAPJAI Az implantátum fejek: cementes rögzítés egyrészes kétrészes AZ IMPLANTÁCIÓS

Részletesebben

CSAVAROK. Oldal 246 Gyorsrögzítős csavar rövid. Oldal 246 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 247 Univerzális csavar rövid

CSAVAROK. Oldal 246 Gyorsrögzítős csavar rövid. Oldal 246 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 247 Univerzális csavar rövid Oldal 246 Gyorsrögzítős csavar rövid Oldal 246 Gyorsrögzítős csavar hosszú Oldal 247 Univerzális csavar rövid Oldal 247 Univerzális csavar hosszú Oldal 248 Univerzális csavar Basic rövid Oldal 248 Univerzális

Részletesebben

Anyagos rész: Lásd: állapotábrás pdf. Ha többet akarsz tudni a metallográfiai vizsgálatok csodáiról, akkor: http://testorg.eu/editor_up/up/egyeb/2012_01/16/132671554730168934/metallografia.pdf

Részletesebben

Átfogó termékkínálat. FONA, a legizgalmasabb új márka a fogászatban. Tartós hatékonyság Forgó kézidarabok

Átfogó termékkínálat. FONA, a legizgalmasabb új márka a fogászatban. Tartós hatékonyság Forgó kézidarabok Átfogó termékkínálat Kezelőegységek Kézidarabok Lézer Higiénia 3D- és Panoráma röntgenek Intraorális röntgenek Intraorális szenzorok Foszforlemez szkenner FONA, a legizgalmasabb új márka a fogászatban

Részletesebben

1.6 Profilsínvezetések PM sorozat

1.6 Profilsínvezetések PM sorozat 1.6 Profilsínvezetések PM sorozat 1.6.1 A profilsínvezetés különleges tulajdonságai PMN sorozat A HIWIN PMN sorozatú profilsínvezetése a bevált MGN sorozaton alapul. A műanyagcsatornában megvalósuló optimalizált

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési hibák súlya és szerepe a mérési eredményben A mérési hibák csoportosítása A hiba rendűsége Mérési bizonytalanság Standard és kiterjesztett

Részletesebben

Aktuátorok korszerű anyagai. Készítette: Tomozi György

Aktuátorok korszerű anyagai. Készítette: Tomozi György Aktuátorok korszerű anyagai Készítette: Tomozi György Technológiai fejlődés iránya Mikro nanotechnológia egyre kisebb aktuátorok egyre gyorsabb aktuátorok nem feltétlenül villamos, hanem egyéb csatolás

Részletesebben

15 Épületvasalatok. 15 0010 Ajtóbehúzók

15 Épületvasalatok. 15 0010 Ajtóbehúzók 5 Épületvasalatok 5 000 Ajtóbehúzók Összehasonlító táblázat Würth DORMA GEZE GU/BKS TS- TS 68 /TS 77 TS 000 TS-5 TS 72 TS 500 TS-8 TS 72/TS73 TS-0 TS 70 / TS 72 TS 2000 OTS 330 TS-20 TS 83 TS 4000 OTS

Részletesebben

PhD beszámoló. 2015/16, 2. félév. Novotny Tamás. Óbudai Egyetem, június 13.

PhD beszámoló. 2015/16, 2. félév. Novotny Tamás. Óbudai Egyetem, június 13. PhD beszámoló 2015/16, 2. félév Novotny Tamás Óbudai Egyetem, 2016. június 13. Tartalom Tézisek Módszer bemutatása Hidrogénezés A hidrogénezett minták gyűrűtörő vizsgálatai Eredmények Konklúzió 2 Tézisek

Részletesebben

Nano cink-oxid toxicitása stimulált UV sugárzás alatt és az N-acetilcisztein toxicitás csökkentő hatása a Panagrellus redivivus fonálféreg fajra

Nano cink-oxid toxicitása stimulált UV sugárzás alatt és az N-acetilcisztein toxicitás csökkentő hatása a Panagrellus redivivus fonálféreg fajra Nano cink-oxid toxicitása stimulált UV sugárzás alatt és az N-acetilcisztein toxicitás csökkentő hatása a Panagrellus redivivus fonálféreg fajra KISS LOLA VIRÁG, SERES ANIKÓ ÉS NAGY PÉTER ISTVÁN Szent

Részletesebben

Fogászati implantátumok sikerességének feltételei I. Biokompatibilitás, csontintegráció. Dr. Csurgay Katalin

Fogászati implantátumok sikerességének feltételei I. Biokompatibilitás, csontintegráció. Dr. Csurgay Katalin Fogászati implantátumok sikerességének feltételei I. Biokompatibilitás, csontintegráció. Dr. Csurgay Katalin SE FK Arc-,Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinika A fogászati implantátum sikerességének

Részletesebben

Konszenzus a fogászati implantológiában: az osszeointegráció elérésének módjai 2012, Nemzetközi Implantátum Alapítvány, München, Németország

Konszenzus a fogászati implantológiában: az osszeointegráció elérésének módjai 2012, Nemzetközi Implantátum Alapítvány, München, Németország Konszenzus a fogászati implantológiában: az osszeointegráció elérésének módjai 2012, Nemzetközi Implantátum Alapítvány, München, Németország Prof. Dr. Stefan Ihde Fogászati Implantációs Részleg vezetője

Részletesebben

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás ZÉHENYI ITVÁN EGYETE GÉPZERKEZETTN É EHNIK TNZÉK 6. EHNIK-TTIK GYKORLT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya ulmann-szerkesztés Ritter-számítás 6.. Példa Egy létrát egy verembe letámasztunk

Részletesebben

Creaton Hungary Kft: 1. Cserépgyártás: Lenti 1. Hornyolt és Hódfarkú Lenti 2. Balance és Rapido

Creaton Hungary Kft: 1. Cserépgyártás: Lenti 1. Hornyolt és Hódfarkú Lenti 2. Balance és Rapido Creaton Hungary Kft: 1. Cserépgyártás: Lenti 1. Hornyolt és Hódfarkú Lenti 2. Balance és Rapido Minden egyéb termék Németországban készül 2. Minőségbiztosítás a Creaton gyáraiban 3. Mire figyeljünk a tető

Részletesebben

Orthodontiai készülékek Mi az orthodontiai kezelés célja? Az orthodontiai ívek tulajdonságai

Orthodontiai készülékek Mi az orthodontiai kezelés célja? Az orthodontiai ívek tulajdonságai Az orthodontiai ívek tulajdonságai Mi az orthodontiai kezelés célja? A funkció helyreállítása Az esztétika helyreállítása Edward H. Angle 1855-1930 Dr. Fábián Gábor 2015. December 10. Tantermi előadás

Részletesebben

Eldobható lineáris vágó

Eldobható lineáris vágó QHY sorozat A legkényelmesebb kapocs kialakítást Különleges tulajdonságok Eldobható lineáris vágó A Lineáris vágó két dupla-lépcsőzetes kapocs sort helyez be, miközben ezzel párhuzamosan elosztja a szövetet

Részletesebben

Sanat Smile. Fogászati implantációs rendszer. BoneTact nanofelszín

Sanat Smile. Fogászati implantációs rendszer. BoneTact nanofelszín Sanat Smile Fogászati implantációs rendszer BoneTact nanofelszín 1 Áttekintés Nexus Nexus - D Vékonyfalú felépítmény Anatómikus felépítmény Speciális jellemzők Kompressziós kialakítás Eltérő kúposságú

Részletesebben

MINŐSÉG A SOROZATGYÁRTÁSHOZ LUTZ IPARI PENGÉK ÉS KÉSEK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA

MINŐSÉG A SOROZATGYÁRTÁSHOZ LUTZ IPARI PENGÉK ÉS KÉSEK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA AUTÓIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MINŐSÉG A SOROZATGYÁRTÁSHOZ LUTZ IPARI PENGÉK ÉS KÉSEK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

KOMPLEX RONCSOLÁSMENTES HELYSZÍNI SZIGETELÉS- DIAGNOSZTIKA

KOMPLEX RONCSOLÁSMENTES HELYSZÍNI SZIGETELÉS- DIAGNOSZTIKA Budapesti i Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem KOMPLEX RONCSOLÁSMENTES HELYSZÍNI SZIGETELÉS- DIAGNOSZTIKA MEE VÁNDORGYŰLÉS 2010. Tamus Zoltán Ádám, Cselkó Richárd tamus.adam@vet.bme.hu, cselko.richard@vet.bme.hu

Részletesebben

A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai. Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék, H-9026 Gyır, Egyetem tér 1.

A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai. Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék, H-9026 Gyır, Egyetem tér 1. A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai A csomagolást érő igénybevételek Fizikai igénybevételek Mechanikai igénybevételek Klimatikus igénybevételek Kémiai igénybevételek Biológiai tényezők

Részletesebben

VI. MŰSZAKI ADATLAP. tárgyú közbeszerzési eljárás. I. része tekintetében

VI. MŰSZAKI ADATLAP. tárgyú közbeszerzési eljárás. I. része tekintetében VI. MŰSZAKI ADATLAP a Csontsebészeti implantátumok és protézisek beszerzése konszignációs raktár létesítésével 3 éven keresztül szállítási szerződés keretében Vaszary Kolos Kórház, Esztergom- részére.

Részletesebben

Teljes foghiány ellátása implantációs overdenture típusú pótlással

Teljes foghiány ellátása implantációs overdenture típusú pótlással Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet Igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Teljes

Részletesebben

CANULALT COMBNYAKCSAVAR

CANULALT COMBNYAKCSAVAR TARTALOM FEMUR Y VELŐŰRSZEG JELLEMZŐI MÉRETVÁLASZTÉKA KIEGÉSZÍTŐI GENOCEPHALICUS VELŐŰRSZEG JELLEMZŐI MÉRETVÁLASZTÉKA KIEGÉSZÍTŐI HUMERUS VELŐŰRSZEG JELLEMZŐI MÉRETVÁLASZTÉKA KIEGÉSZÍTŐI FEMUR VELŐŰRSZEG

Részletesebben

Bevezetés. A Qbiss One két dizájnlehetőséget kínál: Süllyesztett dizájn (Qbiss One B) Egy síkban fekvő dizájn (Qbiss One F) Qbiss One - patent pending

Bevezetés. A Qbiss One két dizájnlehetőséget kínál: Süllyesztett dizájn (Qbiss One B) Egy síkban fekvő dizájn (Qbiss One F) Qbiss One - patent pending Bevezetés Qbiss One 1, a költséghatékony homlokzati megoldás, amely az átszellőztetett homlokzatok ideális alternatívája. A teljes funkcionalitás és az esztétika kombinációja, természetes választás az

Részletesebben

MICHAEL KFT Gyömrői út 150. 1103 Budapest Fax:06/1/260-36-46 CSISZOLÓSZERSZÁMOK

MICHAEL KFT Gyömrői út 150. 1103 Budapest Fax:06/1/260-36-46 CSISZOLÓSZERSZÁMOK MICHAEL KFT Gyömrői út 150 Csavar és kötőelem szaküzlet Telfon:06/1/4310170 1103 Budapest Fax:06/1/260-36-46 CSISZOLÓSZERSZÁMOK 1. NYELES,FONATLAN KEREK KEFÉK Drótszál Kefe Szersz. Szabad Teljes Csap vast.

Részletesebben

Módszer az ASEA-ban található reaktív molekulák ellenőrzésére

Módszer az ASEA-ban található reaktív molekulák ellenőrzésére Módszer az ASEA-ban található reaktív molekulák ellenőrzésére Az ASEA-ban található reaktív molekulák egy komplex szabadalmaztatott elektrokémiai folyamat, mely csökkenti és oxidálja az alap sóoldatot,

Részletesebben

!MICHAEL KFT Csavar és kötőelem szaküzlet '1103 Budapest Gyömrői út 150 Telfon:0611/4310170 Fax:06/1/260-36-46

!MICHAEL KFT Csavar és kötőelem szaküzlet '1103 Budapest Gyömrői út 150 Telfon:0611/4310170 Fax:06/1/260-36-46 !MICHAEL ' Telfon:0611/4310170 Fax:06/1/260-36-46 i '/; -""1' Igényesetén a hitelesitett műbizonylat a fenti cimen kérhető! Kötőelemeink A1, A2 és A4-es minőségi ostályba sorolhatók, ausztenites acélokból

Részletesebben

SW közvilágítási rendszer. Innovatív megoldások az SW-től

SW közvilágítási rendszer. Innovatív megoldások az SW-től SW közvilágítási rendszer Innovatív megoldások az SW-től SW közvilágítási rendszer A magyarországi közvilágítási piac fontos és meghatározó szereplőjeként határoztuk el a közvilágítási rendszer komplett

Részletesebben

HI-GRIP. Elérhető anyagminőségek:

HI-GRIP. Elérhető anyagminőségek: TERMÉKKATALÓGUS HI-GRIP A kiváló minőségű, tartós és rendkívül ellenálló HI-GRIP hernyócsavaros tömlőbilincs az ipar számos területén elismert. Megfelel a BS5315 szabványnak, amely a nemzetközi szabványok

Részletesebben

A legtökéletesebb és legkényelmesebb rendszer az egészséggondozás rendelkezésére áll. A BIA technológia forradalma új szabványt teremtett.

A legtökéletesebb és legkényelmesebb rendszer az egészséggondozás rendelkezésére áll. A BIA technológia forradalma új szabványt teremtett. A legtökéletesebb és legkényelmesebb rendszer az egészséggondozás rendelkezésére áll A BIA technológia forradalma új szabványt teremtett. Az új, vezetô technológia megbízható, pontos eredményt ad Testösszetétel

Részletesebben

Szádfal szerkezet tervezés Adatbev.

Szádfal szerkezet tervezés Adatbev. Szádfal szerkezet tervezés Adatbev. Projekt Dátum : 0..005 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Nyomás számítás Aktív földnyomás számítás : Passzív földnyomás számítás : Földrengés számítás : Ellenőrzési

Részletesebben

Az ipari komputer tomográfia vizsgálati lehetőségei

Az ipari komputer tomográfia vizsgálati lehetőségei Az ipari komputer tomográfia vizsgálati lehetőségei Dr. Czinege Imre, Kozma István Széchenyi István Egyetem 6. ANYAGVIZSGÁLAT A GYAKORLATBAN KONFERENCIA Cegléd, 2012. június 7-8. Tartalom A CT technika

Részletesebben

MEFA-Csúszóelemek. Csúszóelemek. Tel Fax /1. Rozsdamentes csúszóelemek lásd 13 fejezet

MEFA-Csúszóelemek. Csúszóelemek. Tel Fax /1. Rozsdamentes csúszóelemek lásd 13 fejezet MEFA-Csúszóelemek Csúszóelemek Csúszólemez 4/2 oldal Z-leszorító, csúszósáv 4/3 oldal Radiál-axiál elem csúszólemezhez 4/4 oldal Csúszószem 4/4 oldal Csúszófüggesztő L 4/5 oldal Csúszófüggesztő TF 4/5

Részletesebben

Bevezetés az orális implantológiába, rövid történeti áttekintés. Az orális implantátumok fajtái.

Bevezetés az orális implantológiába, rövid történeti áttekintés. Az orális implantátumok fajtái. Bevezetés az orális implantológiába, rövid történeti áttekintés. Az orális implantátumok fajtái. Dr. Divinyi Tamás ny.egyetemi tanár Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Arc- Állcsont- Szájsebészeti

Részletesebben

Rozsdamentes anyagok fertőződésének megelőzése

Rozsdamentes anyagok fertőződésének megelőzése Rozsdamentes anyagok fertőződésének megelőzése Nemesacél anyagok feldolgozása során rendkívül nagy figyelmet kell fordítani a felületkezelés szakszerűségére, megfelelő hegesztőanyagok és kötőelemek kiválasztására.

Részletesebben

THE GREEN LIGHT. falco +ando

THE GREEN LIGHT. falco +ando 79 THE GREEN LIGHT falco +ando 85 ISMERTETŐ falco A LÁMPATESTEK JELLEMZŐI Tervező: Michel Tortel Védettség Optikai tér IP 66 Sealsafe (*) Szerelvénytér IP 66 (*) Törési szilárdság IK 08 (**) Névleges feszültség

Részletesebben

Nagynyomású csavarással tömörített réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és termikus stabilitása

Nagynyomású csavarással tömörített réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és termikus stabilitása Nagynyomású csavarással tömörített réz - szén nanocső kompozit mikroszerkezete és termikus stabilitása P. Jenei a, E.Y. Yoon b, J. Gubicza a, H.S. Kim b, J.L. Lábár a,c, T. Ungár a a Anyagfizikai Tanszék,

Részletesebben

Vezető CAD/CAM rendszerű megoldások

Vezető CAD/CAM rendszerű megoldások Vezető CAD/CAM rendszerű megoldások Piaci körkép Mint az egészségügyi üzletágak számos egyéb területén, úgy mára a fogászat, fogtechnika területén is teljes mértékben kibontakozott és teret nyert a digitális

Részletesebben

RENU 28 GYIK. Milyen céllal fejlesztették ki a RENU 28-at? Milyen tudományra épül a RENU 28? Mik azok a RedOx jelzőmolekulák?

RENU 28 GYIK. Milyen céllal fejlesztették ki a RENU 28-at? Milyen tudományra épül a RENU 28? Mik azok a RedOx jelzőmolekulák? 1 RENU 28 GYIK Milyen céllal fejlesztették ki a RENU 28-at? A RENU 28 arra lett kifejlesztve, hogy gyengéd és természetes módon segítse a bőrsejtek megújulását a friss, élettel teli, kiegyensúlyozott bőrért.

Részletesebben

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA:

TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: lakk Elkészítés időpontja: 2012.02.05. 1 / 4. oldal TECHNIKAI ADATLAP 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1. Termék azonosító: Termékszám: JK 246 221 00 PN 112 474 06 Korrózió

Részletesebben

MŰSZAKI ADATLAP. Alkalmazások / Felhasználási területek. Tárolás / Feldolgozás. Minőségi jellemzők / Műszaki adatok EGGER EUROSPAN MUNKALAPOK TÁROLÁS

MŰSZAKI ADATLAP. Alkalmazások / Felhasználási területek. Tárolás / Feldolgozás. Minőségi jellemzők / Műszaki adatok EGGER EUROSPAN MUNKALAPOK TÁROLÁS MŰSZAKI ADATLAP EGGER EUROSPAN MUNKALAPOK Az EGGER EUROSPAN munkalapok kombinált elemek, melyek mind a felületükön, mind az éleiken dekoratív ekkel - varrat nélkül - borított EUROSPAN E1 nyers forgácslapokból

Részletesebben