Bevezetõ. az anyag sajátosságaira, valamint a megfelelõ szerkezeti megoldások ismertetésére.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bevezetõ. az anyag sajátosságaira, valamint a megfelelõ szerkezeti megoldások ismertetésére."

Átírás

1 Építési 1 x1

2

3 Tartalomjegyzék 3 Tartalomjegyzék Bevezetõ Az építési terület elõkészítése A falazóhabarcs kiválasztása Habarcskeverés Falazási technikák Elemek méretre vágása A falazás elõkészítése Az elsõ sor lerakása Falmezõk falazása Parapetvasalás Nyílások kialakítása Nyílásáthidalások készítése U-zsaluelemekkel Nyílásáthidalás YTONG teherhordó áthidalókkal Magas áthidaló Furatos elem Belsõ falak bekötése a külsõ falakba YTONG födémpallók elhelyezése Födém-áttörések készítése pallós födémnél Gerendás födémek Térdfalak Oromfalak Tetõszerkezet készítése YTONG vasalt elemekbõl Nyílászárók beépítése Válaszfalazás A válaszfalazás menete Gépészeti vezetékelés Vakolás Rögzítéstechnika Szerszámok Jegyzet

4 4 Bevezetõ Bevezetõ Az YTONG építési rendszer az elmúlt években egyre ismertebbé és elterjedtebbé vált Magyarországon. Jó hõszigetelõ-képességének köszönhetõen a rendszert a családi ház építéseknél is mind gyakrabban alkalmazzák. Kiváló alakíthatósága, valamint egyszerû és gyors építhetõsége miatt egyre többen kívánják saját kezûleg felépíteni otthonukat YTONG-ból. Ez az ismertetõ a magánépítkezõk, az ezermesterek és az építési rendszerünkkel most ismerkedõ kivitelezõk számára készült. A kiadvány sorban tárgyalja a szerkezetépítés lépéseit, külön figyelmet fordítva az anyag sajátosságaira, valamint a megfelelõ szerkezeti megoldások ismertetésére.

5 Elõkészítés 5 Az építési terület elõkészítése Az építési terület gondos elõkészítésével, a tárolandó anyagok helyének kijelölésével sok idõt takaríthatunk meg az építkezés során. - Az építõelemeket az építkezés helyszínére általában darus kocsival, raklapon fóliázva szállítják le. - A raklapokat megfelelõen szilárd, sík terepen kell tárolni, mely mentes az átfolyó és megálló vizektõl. - Az anyagokat a beépítési helyükhöz közel, a beépítési sorrendnek megfelelõen célszerû lerakni, a késõbbi felesleges anyagmozgatás elkerülése érdekében. - A fóliát közvetlenül csak a felhasználás elõtt vágjuk fel, mert ez védi az anyagot a szétborulástól és az idõjárás hatásaitól. - Az építkezés helyén legyen biztosítva a habarcskeveréshez szükséges vízés elektromos áram!

6 6 Falazóhabarcs A falazóhabarcs kiválasztása Az YTONG elemeket háromféle falazóhabarccsal falazhatjuk. Hagyományos falazóhabarcs használata esetén ügyelni kell, hogy a falazóhabarcs egyenletes, jó minõségû (Hf 10 - Hf 25-ös) legyen. Minimális terítési vastagsága 1 cm. Különbözõ zsákos, elõrekevert habarcsok esetében minden esetben a gyártó elõírásai érvényesek. YTONG vékonyágyazatú falazóhabarcs: nagyszilárdságú cement-habarcs, mellyel a habarcshézagok vastagsága 2-3 mm-re csökkenthetõ. Kizárólag az YTONG nútféderes elemekhez használható. Az YTONG kétféle zsákos falazóhabarcsot forgalmaz: YTONG hõszigetelõ falazóhabarcs: perlites hõszigetelõ habarcs, minden YTONGfalazóelemhez ajánlott, lehetõvé teszi az 5 mm-es fugaméret alkalmazását.

7 Falazóhabarcs 7 Habarcskeverés A hagyományos és az YTONG hõszigetelõ falazóhabarcsot keverhetjük kézzel, vagy habarcskeverõvel (betonkeverõvel). Az YTONG vékonyágyazatú falazóhabarcsot fúrógépbe fogott keverõszárral kell megkeverni. A szükséges keverõvíz menynyisége a zsákok oldalán van feltüntetve. Egyéb zsákos falazóhabarcs esetén minden esetben a gyártó a csomagoláson vagy a mûszaki lapon feltüntetett elõírásait kell betartani.

8 8 Technikák Falazási technikák Az YTONG kétféle profilozással gyártja falazóelemeit: sima, illetve nútféderesmegfogóhornyos kivitelben. A sima elemeknél a hagyományos és a hõszigetelõ falazóhabarcs alkalmazható. A sima felületek miatt a függõleges és a vízszintes fugákat is 100%-ban ki kell tölteni falazóhabarccsal. A nútféderes-megfogóhornyos elemek esetében alkalmazható mindhárom hagyományos illetve hõszigetelõ falazóhabarcsos, valamint a vékonyágyazatú falazási technika. Ezeknél az elemeknél a függõleges fugákat nem kell kitölteni falazóhabarccsal. A vágott elemek esetében és az illesztéseknél azonban a sima elemekhez hasonlóan a függõleges fugákat is habarccsal teljesen ki kell tölteni.

9 Vágás 9 Elemek méretre vágása Az elemeket fûrésszel lehet a megfelelõ méretre és alakzatra vágni. Ez történhet kézi (YTONG fûrész), vagy gépi fûrésszel. Gépi fûrészeléshez alkalmasak a különbözõ elektromos fûrészek és a XELLA Pórusbeton Mo. Kft.-nél bérelhetõ szalagfûrész.

10 10 Elõkészítés A falazás elõkészítése A falazás elõkészítése a kitûzéssel és a fogadószerkezet (alap, lábazat) síkjának ellenõrzésével kezdõdik. Ez a méretellenõrzés nagyon fontos, mivel a falazás során a mérethibák késõbbi korrekciójára a habarcsrétegek vékonysága miatt nem lesz lehetõségünk. Meg kell határozni a falszerkezetek pontos helyét és az alapszerkezet legmagasabb pontját, majd innen indulva kell megkezdeni a falazást.

11 Falazás 11 Az elsõ sor lerakása A falazat elsõ sora alá vízszigetelést kell készíteni. Ez történhet hagyományos bitumenes lemezzel vagy bármilyen más, korszerû vízszigetelõ módszerrel (oxidbitumenes lemezek, mûanyag lemezszigetelések, bitumenes, és mûanyag kenhetõ szigetelések). A szigetelés elkészülte után az alap legmagasabb pontjáról indítsuk a falazást! Az elsõ sort mindig cementhabarcsba, vagy hõszigetelõ habarcsba rakjuk! Amennyiben a fogadószerkezet méretpontatlansága nem haladja meg a 2-3 cm-t, úgy a mérethibákat a falazóhabarccsal ki lehet egyenlíteni. Ha a szinteltérés ennél nagyobb, akkor az YTONG kiváló alakíthatóságát kihasználva, az elemek méretre vágásával biztosíthatjuk az elsõ sor tetejének tökéletes vízszintességét.

12 12 Falazás Elõször a sarkokat kell kirakni, ügyelve az elemek vízszintességére, a sarkok függõlegességére arra, hogy a sarkok síkban legyenek. Ehhez folyamatos szintellenõrzésre van szükség szintezõmûszerrel, esetleg slagos vízmértékkel. Ezután a falazózsinórt kihúzva végezzük az elsõ sor lerakását, továbbra is fokozottan ügyelve a sorok vízszintességére! A szintellenõrzéseket nemcsak a sor hosszirányában kell elvégezni, hanem arra merõlegesen is, nehogy ferde legyen a fal. A síkbeli eltéréseket, felületi fogasságot is folyamatosan ellenõrizzük.

13 Falazás 13 Falmezõk falazása A következõ sor falazása mindig csak az elõzõ sor ellenõrzése után kezdhetõ meg. A sorok vízszintességét, hullámosságát és a sarkok függõlegességét 1,5-2,0 m-es vízmértékkel kell ellenõrizni. Hõszigetelõ falazóhabarcs (és hagyományos habarcs) esetén 1-1,5 mm-es hiba elfogadható, mert az 5 mm-es (10 mm-es) habarccsal ez még javítható. A szintellenõrzést követõen a falazás lépései a következõk: - Habarcsterítés. - Sarkok kirakása, ügyelve a sarokkövek pontos vízszintes és függõleges beállítására (elemek igazítása gumikalapáccsal). - Falazózsinór kihúzása. - Mezõfalazás (elemek igazítása gumikalapáccsal). - Minden sornál szintellenõrzés, különös tekintettel a sarkok függõlegességére. A falazás során mindig be kell tartani a minimum 12,5 cm-es elemkötést!

14 14 Falazás A vékonyágyazatú falazóhabarcs alkalmazása esetén szintén az elõzõ sor szintellenõrzésével kell kezdeni a munkálatokat. Ennél a falazási technikánál viszont az elõzõ sor 1 mm-nél nagyobb hibáit le kell csiszolni, mert a vékony habarcsréteg nem enged meg nagyobb hullámosságot. A szintellenõrzést követõ lépések tehát a következõk: - 1 mm-nél nagyobb szinthibák lecsiszolása az YTONG csiszolókkal, portalanítás. - Habarcsterítés. - Sarkok kirakása, ügyelve a sarokkövek pontos vízszintes és függõleges beállítására (elemek igazítása gumikalapáccsal). - Falazózsinór kihúzása. - Mezõfalazás (elemek igazítása gumikalapáccsal). - Minden sornál szintellenõrzés, különös figyelemmel a sarkok függõlegességére.

15 Gyakorlati tanács 15 Parapetvasalás A parapet alatti utolsó sorba az ablakoknál keletkezõ, eltérõ terhelésekbõl adódó repedések elkerülése érdekében 2 szál Ø 8-as B60.40-es bordázott betonacélt kell beépíteni. A betonacélokat horonyhúzóval kell besüllyeszteni a falazóelembe, mivel a habarcsrétegben nem férnek el: - Elõször elkészítjük a két hornyot az YTONG-horonyhúzóval kb. 5-5 cm-re a fal szélétõl. - A hornyot portalanítjuk, nedvesítjük és cementhabarcsot (vagy YTONG vékonyágyazatú habarcsot) terítünk bele. - Belenyomjuk a betonacélokat. - Az acélokat elfedjük cementhabarccsal (vagy YTONG vékonyágyazatú habarccsal). - A sor szintellenõrzése után teríthetjük a falazóhabarcsot.

16 16 Nyílások Nyílások kialakítása A parapetmagasság általában nem adódik ki egész sorra, ezért az elemeket hozzá kell alakítani a könyöklõ magasságához. Az ablakszéleket utólag is ki lehet pontosan alakítani úgy, hogy a falra szegezett két deszka mentén fûrésszel levágjuk a falvéget, pontosan a nyílásméreteknek megfelelõen.

17 Nyílásáthidalás 17 Nyílásáthidalások készítése U-zsaluelemekkel YTONG elemekkel több lehetõség nyílik a nyílásáthidalásra. Az egyik a Pu zsaluelemekkel készített monolit vasbetongerendás, a másik az YTONG Ptá, illetve Pmá teherhordó áthidalóval készített nyílásáthidalás. A munka mindkét esetben elõször a felfekvési helyek kialakításával kezdõdik. U-elemek esetében cm, teherhordó áthidaló esetében cm felfekvést kell biztosítani. - Alátámasztó állványzat készítése. - U-zsaluelemek elhelyezése. A széleken mindig egész elemmel induljunk, kerüljük az ablak széle feletti illesztéseket. Az elemeket egymáshoz habarccsal csatlakoztassuk. - Portalanítás (söprés), terv szerinti vasalat elhelyezése. - Nedvesítés, betonozás, utókezelés. Nyílásáthidalás U-zsaluelemekkel: - Felfekvési helyek kialakítása (20-20 cm), habarcsterítés.

18 18 Nyílásáthidalás Nyílásáthidalás YTONG teherhordó áthidalókkal A Ptá teherhordó áthidaló nyomottöves áthidaló, mely minimum egy teljes sor YTONG föléfalazással válik teherviselõvé. Több áthidalót egymás mellé építve bármilyen falvastagsághoz könnyen illeszthetjünk. - Minimum egy teljes sor föléfalazás elvégzése, 100%-ban kitöltött vízszintes, illetve függõleges fugákkal. Az áthidalás menete: - Felfekvési helyek kialakítása (1,5 m elemhosszig cm, felette cm), habarcsterítés. - Az elemek felhelyezése, középsõ ideiglenes megtámasztás készítése. - Az illesztõsor semmilyen esetben sem kerülhet közvetlenül az áthidalóra, hanem csak a teljes sor föléfalazására tehetõ fel.

19 Magas áthidaló 19 Magas áthidaló A Pmá áthidalók az YTONG falazóelemek szélességi méreteihez igazodnak, beépítésük gyors és egyszerû. Nem igényel föléfalazást, illetve alátámasztást.

20 20 Furatos elem Furatos elem A furatos elemeket vasbeton pillérek zsaluzására, illetve gépészeti és szellõzõcsövek fogadására alkalmazhatjuk. Beépítésük az elõregyártott elemek elhelyezési szabályai szerint történjen. A termék elõnyeibõl a könnyû beépítést és a magas tûzállóságot emelhetjük ki. Emellett a felülete a falazat anyagával azonos módon vakolható, burkolható , , , , , , , ,5 375

21 Falazás 21 Belsõ falak bekötése a külsõ falakba Két bekötési lehetõségre van mód: 1. Ha a belsõ fõfalak falazása egyidõben történik a külsõ falakkal, akkor csorbázatos összefalazással csatlakozhatunk. 2. Amennyiben a belsõ falak késõbb készülnek, úgy azokat egy utólagos horonyhúzóval, flexszel, vagy körfûrésszel kialakított, 5-7 cm mély horonyba kell csatlakoztatni a külsõhöz, ott a vízszintes fugában kétsoronként elhelyezett 2-2 Ø 8-10 mm betonacél bekötéssel, vagy 2-2 perforált acéllemezzel kell a fõfalak kapcsolatát erõsíteni.

22 22 Födémek YTONG födémpallók elhelyezése Az YTONG DE födémpallók teherhordó vasalattal ellátott pórusbeton pallók. Minden esetben az adott épületre kerülnek legyártásra és kiszállításra a megfelelõ kiosztási terv alapján. Az elemek elhelyezése daruval történik, a tervnek megfelelõen. 2. A födémpallók beemelése speciális megfogó-szerkezettel, vagy perlon kötéllel történik. Az elemek minimális felfekvése cm. 3. Elhelyezés: a pallókat szorosan egymás mellé kell húzni. 1. Felfekvési helyek alá habarcsterítést kell készíteni, az elemek tökéletes felfekvésének biztosítása érdekében.

23 Födémek A fugavasalás (1 szál Ø8-Ø12 B ) és a koszorúvasalás elhelyezése. 4. Koszorúelemek elhelyezése, ideiglenes megtámasztása. 6. A pallók közti hornyok és a koszorú kibetonozása.

24 24 Födémek Födém-áttörések készítése pallós födémnél Ha csak egy palló kiváltása szükséges, az megoldható úgy, hogy egy méretezett acélszerkezet révén átadja a terheket a mellette lévõ két pallóra. Ha kettõ, vagy több palló kiváltása a feladat, akkor egy teljes kiváltó acélkeret elhelyezése szükséges, ami a terheket közvetlenül a falaknak adja át. Szennyvíz és egyéb gépészeti vezetékek átvezetésére pallónként egy, maximum 15 cm átmérõjû áttörés vágható, vagy fúrható ki.

25 Födémek 25 Gerendás födémek Gerendás födémekhez (E, EP, Trigon) használható az YTONG béléselem is. Elõnyei, hogy csekély önsúlyú, könnyen vágható, magas tûzállóságú. Beépítése megegyezik más anyagú béléselemek építési szabályaival. Az YTONG béléselemekbõl épített födémet 4-5 cm hálós vasalású felbetonnal kell ellátni. Gerendás födémek esetében a jobb teherelosztás biztosítása érdekében a fal tetején teherelosztó koszorút kell készíteni. Kialakításának lépései: - Gerendák alátámasztó állványzatának (stolicaállvány) elkészítése. - Gerendák beemelése és béléselemek elhelyezése a födémtervnek megfelelõen. - Koszorúvasalás elkészítése a födémtervnek megfelelõen. - YTONG koszorúelemek elhelyezése és ideiglenes megtámasztása. - Nedvesítés, betonozás tömörítéssel. - Utókezelés.

26 26 Térdfalak Térdfalak A térdfal tetején egy vasbeton koszorút kell végigfuttatni, amelyet vasbeton oszlopok kötnek össze az alatta lévõ födém koszorújával. Könnyedén kialakítható az YTONG Pu-zsaluelem felhasználásával. A falazott részeket kétsoronként 2 Ø 8 B betonacéllal kell bekötni a pillérekbe. A pilléreket és a koszorúkat össze kell vasalni, hogy a terheket át tudják adni. A térdfal tetején végigfutó koszorúba a fa szerkezet fogadására tõcsavarokat kell ágyazni.

27 Oromfalak 27 Oromfalak Oromfalak kialakításakor az elemek egyszerû ferde vágásával könnyen követhetõ bármilyen tetõgeometria. A háromszögû elemek fûrészelésekor keletkezõ vágási maradékot a következõ sor indításakor legtöbbször fel lehet használni, így csökkenthetõ a vágási hulladék. Ha a fal túlemelkedik a tetõsíkon, és így ennek csatlakozik neki a tetõ, akkor a fal nedvesség elleni védelmét a lefedés és a tetõszegély bádogozása adja. Nagy magasságú oromfalak állékonysága és megfelelõ merevsége hagyományosan, falazott erõsítõ pillérekkel, vagy rejtett (YTONG U-zsaluelemekkel, illetve YTONG furatos elemekbõl készített) pillérekkel és koszorúkkal biztosítható. A faszerkezet és az oromfal kapcsolódása mindig olyan legyen, hogy az eltérõ szerkezeti mozgásokat károsodások nélkül tegye lehetõvé.

28 28 Vasalt tetõsík pallók Tetõszerkezet készítése YTONG vasalt elemekbõl A tetõpallók elhelyezése lehet a tetõ lejtési vonalával merõleges, vagy azzal párhuzamos is. Az indító pallóhoz megtámasztó szerkezetet kell kialakítani (koszorú, acél megtámasztás). Az YTONG tetõpallók segítségével masszív tetõszerkezet készíthetõ. Ezzel a megoldással egy csapásra kiküszöbölhetõ a tetõterekre nyáron jellemzõ barakkklíma. Építése hasonlít a födémpallók beépítéséhez. A felfekvési felületek alá habarcsterítést kell készíteni. A minimális felfekvés 10 cm. A tetõpallók nem csak a harántfalakra, hanem kb. 4-6 m-enként elhelyezett acél, fa, vagy vasbeton keretekre is felfektethetõk.

29 Vasalt tetõsík pallók 29 Végül el kell helyezni a koszorú-, és a fugavasalást. A fugavasakat a szélnyomással szembeni rögzítés érdekében össze kell kötni a koszorúvasalattal. Koszorút kell készíteni mindenhol, ahol az elemek felfekszenek a falra, ahol a szerkezet geometriája megtörik (ilyenkor az elemek bizonyos szögben találkoznak). A koszorúkat ki kell betonozni, és a fugákat ki kell tölteni. A pallókat építés közben, a végsõ tetõhéjazat elkészültéig védeni kell a csapadékvíz beszivárgásától (pl. fóliatakarással). A tetõpallókra csavarozással kell rögzíteni a csökkentett méretû szaruzatot, el kell helyezni az esetleges kiegészítõ hõszigetelést, a páraáteresztõ másodlagos alátéthéjazatot, majd a tervek szerinti tetõfedést.

30 30 Nyílászárók Nyílászárók beépítése Az YTONG falazatokban bármilyen ablakbeépítés megoldható. Az anyag jó alakíthatósága révén a kávás ablakbeépítés is könnyedén egyszerû fûrészeléssel kialakítható. A nyílászárók rögzítése beépítésük módjától függõen többféle lehet. Építés közbeni elhelyezésük a habarcsfugákba szegezéssel, a kerethez csavarozással rögzített korrózióvédett (horganyzott acél, alumínium) fém rögzítõelemekkel történhet. Utólagos beépítés esetén a tokszerkezet átcsavarozásával, avagy szintén korrózióvédett fém elemekkel rögzíthetõk az ablakok. Ebben az esetben mindig olyan dübeleket kell használni, amit a gyártó kifejezetten pórusbetonhoz ajánl.

31 Válaszfalak 31 Válaszfalazás A válaszfalak építésére is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a teherhordó falak kialakítására. A falaknak itt is rendelkezniük kell megfelelõ alapszerkezettel. Lehet ez alaptest, vasalt aljzat, födém, vagy akár egy gerenda. A lényeg az, hogy a fogadó szerkezet megfelelõen szilárd és teherbíró legyen. Falazási technikák: A válaszfalelemek is kétféle profilozással kerülnek forgalomba. A fõfalakhoz hasonlóan itt is vannak sima elemek, ezekhez a hagyományos és az YTONG hõszigetelõ falazóhabarcs használható, és vannak nútféderes elemek, melyekhez az elõbb említetteken kívül az YTONG vékonyágyazatú falazóhabarcs is alkalmazható. Az YTONG válaszfalaknál, akárcsak az egyéb, kis- vagy középelemes válaszfalak esetében is, minden második vízszintes fugába egy szál 2-2,5 mm-es, megfeszített lágyvas huzalt kell vezetni.

32 32 Válaszfalak A válaszfalazás menete A válaszfal falazását a fõfalakéval azonos módon kell végezni. A tevékenységek sorrendben: - Kitûzés: a válaszfalak és a bennük lévõ nyílások helyét pontosan ki kell tûzni. - Fogadószerkezet szintellenõrzése. - A falazás megindítása a legmagasabb pontról. - Habarcsterítés, fokozottan ügyelve az elsõ sor vízszintességére.

33 Válaszfalak 33 A válaszfalakat kapcsolni kell a fõfalakhoz. Ez történhet csorbázattal, tompa ütközéssel, vagy falhoronnyal. A csorbázatos megoldás ma már ritka megoldásnak számít. Tompa ütköztetésnél is biztosítani kell a válaszfal fõfalakhoz való kapcsolódását. Ez történhet kétsoronkénti befúrt betonacél pálca alkalmazásával, illetve perforált horganyzott acélszalag rögzítésével. A legjobb megoldás a falhornyos csatlakozás, mert kiküszöböli az elõzõ kettõ hátrányait. A fõfalak építésekor nem kell foglalkozni azzal, hogy a válaszfal hova kerül majd. A horony ugyanis utólag korongvágóval vagy körfûrésszel könnyen kialakítható és megfelelõ oldalsó megtámasztást is biztosít a falnak.

34 34 Válaszfalak A mezõfalazást ugyanúgy kell végezni, mint a fõfalaknál, fokozottan ügyelve a sorok vízszintességére és egyenességére. A 2-2,5 mm-es lágyvas huzalt minden második sor fölött ki kell húzni a falban. A nyílások fölé áthidalást kell készíteni. Legmegfelelõbb az YTONG Pvá válaszfaláthidalóval, de lehetséges más nyílásáthidaló szerkezettel is (acél, vasbeton, stb.)

35 Válaszfalak 35 A válaszfalakat ki kell ékelni a födémszerkezethez. Ez történhet merev, falazott ékeléssel, ahol az ékelést vagy a habarcs, vagy az ék alakúra vágott elemek biztosítják. Ez a megoldás ott alkalmazható, ahol nem kell számolni jelentõs födémlehajlással. Más esetekben egykomponensû poliuretán habbal történik az ékelés úgy, hogy a válaszfal és födém között eleve meghagyunk egy 1-1,5 cm-es rést, és azt töltjük ki a beépítés körülményeitõl függõen megválasztott purhabbal.

36 36 Gépészet Gépészeti vezetékelés YTONG építõelemekben rendkívül gyorsan, pontos geometriával és fölösleges roncsolás nélkül lehet kialakítani az épületgépészeti vezetékek és szerelvények hornyait, süllyesztékeit. A hornyokat felszegezett vezetõléc mellett YTONG kézi horonyhúzó szerszámmal, illetve a fúrógépbe figható marófejjel lehet készíteni. Dobozhelyek kialakítása átlagos teljesítményû ( W) fúrógéppel és az YTONGfészekfúrókkal, faláttörések kivitelezése pedig az YTONG-falfúrókkal történhet minden nehézség nélkül. A faláttörés egyoldalról elvégezhetõ, mert a falfúró olyan kialakítású, hogy pórusbetonban alkalmazva nem szakítja ki a fúrás túloldalán az anyagot, így a mûvelet nem igényel utólagos helyreállítást.

37 Vakolás 37 Vakolás Felületképzéshez alkalmazhatunk elõkevert zsákos vakolóhabarcsot, vagy hagyományos meszes vakolatot egyaránt. Hagyományos esetben, mész, vagy javított mészvakolat alkalmazásakor a helyes mûveleti sorrend a következõ: - A felületet portalanítani kell (cirokseprûvel le kell seperni). - A felületet figyelembevéve az idõjárási viszonyokat is bõ vízzel elõ kell nedvesíteni. - Ezt követõen felhordható az elsõ tapadásjavító ún. gúz réteg. Ez ne híg cementhabarcs legyen, hanem élesszemû homokkal készített híg, javított mészhabarcs. (A tisztán cementes alapfröcskölés amellett, hogy páratechnikailag sem elõnyös, túlságosan merev aljzatot képezne.) - A felhordott elsõ réteget nedvesen kell tartani, és fõleg a hirtelen kiszáradástól kell megóvni. (Permetezõ nedvesítés, árnyékolás) - A következõ réteg az alapvakolat felhordása elõtt célszerû legalább egy napot várni és az alapvakolat felhordását megelõzõen a felületet ismét be kell nedvesíteni. - Ezután felvihetõ az alapvakolat, amit a következõ (simító) réteg felhordásáig ugyancsak óvni kell a kiszáradástól. - A simítóréteg elõtt ismét gyengén nedvesíteni kell a felületet, majd felhordható a finis, vagyis a simítóvakolat-réteg.

38 38 Vakolás Az YTONG forgalmaz az építési rendszeréhez kifejlesztett zsákos elõrekevert vakolatot. Ehhez kizárólag vizet kell hozzákeverni (a zsákon feltüntetett adagolás szerint). Ebben az esetben a vakolás mûveleti sorrendje a következõ: - A felület portalanítása (lesöprése cirokseprûvel). - A felület idõjárásnak megfelelõ enyhe nedvesítése. - A vakolat felhordása. Célszerûbb a kívánt vakolatvastagságot két vékonyabb rétegben felhúzni. A felvitt réteget fém, illetve mûanyag léccel húzzuk le. - Meghúzás után (idõjárástól függõen 2-6 óra) a felület finoman kidörzsölhetõ. Egyéb zsákos anyag alkalmazása esetén a gyártó elõírásait kell betartani.

39 Burkolatok 39 A terheléskülönbség, illetve hõhatás folytán eltérõ mozgású szerkezetek csatlakozásánál a vakolatba repedésáthidaló üvegszövetet kell tenni úgy, hogy a szerkezetek csatlakozási határvonalát cmre minkét oldalról átfedje. Az YTONG falak közvetlen glettelése bár az elemek nagy méretpontossága szinte csábít erre a megoldásra az állóhézagok és a gépészeti vezetékek nyomvonalának késõbbi kirajzolódása miatt, legfeljebb teljes felületû üvegszövet háló beépítése esetén engedhetõ meg! Ajánlott minimális vakolatvastagságok: Fõfalakon és külsõ határoló falakon: Kívül 1,5 cm (nemesvakolattal együtt) Belül 1,0 cm Válaszfalakon: 0,8-1,0 cm Csempeburkolatok Az YTONG falak nagy méretpontossága lehetõvé teszi a közvetlen, alapvakolat nélküli csempeburkolat készítését. A csempézéshez mindig flexibilis (rugalmas) csemperagasztót kell használni.

40 40 Rögzítéstechnika Rögzítéstechnika Az YTONG épületszerkezetek bármelyikében az egységesen homogén anyagszerkezet miatt a különbözõ rögzítési feladatok, egyszerû anyagok és eszközök felhasználásával oldhatók meg. A 3-4 kg-nál nem nehezebb tárgyak (kisebb kép, kis falióra stb.) a megszokott módon, szegezéssel rögzíthetõk. A nagyobb tömegû tárgyak, szerelvények falra szereléséhez a pórusbetonban való rögzítésre kifejlesztett és minõsített rögzítõékeket, dübeleket kell használni. A mûanyag dübelek teherbírása kb kg-ig, az injektált rögzítéseké kb kg-ig terjed rögzítési pontonként. Kifejezetten nagy terhek (pl. elektromos forróvíz-tároló) felszerelésekor a más anyagú falazatoknál is elterjedten alkalmazott méretezett, átmenõ furatos rögzítésmódot lehet alkalmazni.

41 Szerszámok 41 Szerszámok A falazási munka könnyebbé, gyorsabbá tétele érdekében az YTONG megfelelõ célszerszámokat fejlesztett ki építõelemeihez. Természetesen YTONG-gal más szerszámok segítségével is lehet falazni, azonban a saját fejlesztésû célszerszámokkal mindez könnyebb és gyorsabb. Az elemek alakításához kiválóan alkalmas az YTONGkézifûrész, valamint a különbözõ elektromos fûrészek. A habarcsterítéshez az YTONG-habarcsterítõ szánkót és habarcsterítõ kanalat ajánljuk, mellyel a habarcsfugák egyenletessége biztosítható mindkét, általunk forgalmazott falazóhabarcs esetén. Az elemek igazításához gumikalapácsot javasolunk nagyobbat a vastag termékekhez, kisebbet a válaszfalelemekhez. A késõbbi gépészeti munkákat a különbözõ falátfúrók, dobozfúrók és horonyhúzók, valamint a fúrógépbe fogható horonymaró fej könnyítik meg.

42 42 Jegyzet

43 Jegyzet 43

44 XELLA Pórusbeton Mo. Kft. Kereskedelmi Iroda H-1139 Budapest, Teve u. 41. Postacím: H-1384 Budapest, Pf: 787 Tel.: 1 / Fax: 1 / xella@axelero.hu Internet augusztus

Az YTONG építési rendszer elemei

Az YTONG építési rendszer elemei Az YTONG építési rendszer elemei YTONG építési rendszer elemei YTONG vasalt tetőpalló DA Szélesség: 600 és 625 Vastagság: 200, 240, 300 Hossz: 600-6000-ig YTONG teherhordó áthidaló Ptá Szélesség: 125/175

Részletesebben

Ismertetõjegyek. Nyomószilárdság Stabil, masszív házat építeni értékálló befektetés. Az YTONG épületek a biztonságot nyújtják Önnek.

Ismertetõjegyek. Nyomószilárdság Stabil, masszív házat építeni értékálló befektetés. Az YTONG épületek a biztonságot nyújtják Önnek. Építési 1 x1 2 Ismertetõjegyek 3 Tartalomjegyzék Az YTONG ismertetõjegyek.........................................3 Bevezetõ.........................................................4 Az YTONG építési rendszer

Részletesebben

Árlista Érvényes 2008. március 1-jétől

Árlista Érvényes 2008. március 1-jétől Árlista Érvényes 2008. március 1-jétől SILKA burkoló téglák (Vámtarifaszám: 68 10 111 000) Terméktípus Méret (mm) H M Sz Ft / db m 3 / raklap db / raklap Cikkszám SILKA-VB 30 250 65 30 33,- 0,585 1200

Részletesebben

Xella szerkezetek a gyakorlatban

Xella szerkezetek a gyakorlatban Az alaptól a belsőépítészetig Xella szerkezetek a gyakorlatban Xella Magyarország Kft. 2011 május Külső határoló szerkezetek P2-0,5 NF+GT 600x200x250 U=0.44 W/m2K P2-0,5 NF+GT 600x200x300 U=0.37 W/m2K

Részletesebben

Építési 1 1. Xella Magyarország Kft. Kereskedelmi Iroda 1135 Budapest Tahi u. 53-59. Tel.: +36 37 814 100 Fax: +36 37 814 190

Építési 1 1. Xella Magyarország Kft. Kereskedelmi Iroda 1135 Budapest Tahi u. 53-59. Tel.: +36 37 814 100 Fax: +36 37 814 190 2012. február Építési 1 1 Xella Magyarország Kft. Kereskedelmi Iroda 1135 Budapest Tahi u. 53-59. Tel.: +36 37 814 100 Fax: +36 37 814 190 E-mail: xella@t-online.hu Internet: www.xella.hu Ytong-Falazóelemgyár

Részletesebben

Építéstechnológiai adatok

Építéstechnológiai adatok Kivitelezés 2 Tartalom Építéstechnológiai adatok........................................3 Anyagkezelés..................................................4 A teherhordó fõfalak építése.....................................5

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Kőműves és hidegburkoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 08 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Silka alapanyagok. Mész Homok Víz. Xella Magyarország Kft. 2

Silka alapanyagok. Mész Homok Víz. Xella Magyarország Kft. 2 Silka Silka alapanyagok Mész Homok Víz 2 Gyártástechnológia Az alapanyagok - homok - mész - víz Keverés Előérlelés Utókeverés Préselés Minőség ellenőrzés Gőzszilárdítás Csomagolás Feliratozás Kiszállítás

Részletesebben

Nyomószilárdság Stabil, masszív házat építeni értékálló befektetés. Az YTONG épületek a biztonságot nyújtják Önnek.

Nyomószilárdság Stabil, masszív házat építeni értékálló befektetés. Az YTONG épületek a biztonságot nyújtják Önnek. Az YTONG elõnyei Komfortérzet A pórusbeton klímaszabályzó tulajdonsága otthonának egészséges, kellemes belső klímáját, egyszóval jó komfortérzetet biztosít. Hőszigetelés Az Ön háza kiegészítő hőszigetelés

Részletesebben

Tartalom. Tartalomjegyzék

Tartalom. Tartalomjegyzék Építési 1 1 Tartalom Az Ytong ismertetőjegyek...4 Bevezető...6 Az Ytong építési rendszer elemei... 11 Falazóelemek... 12 Válaszfalelemek... 14 Előfalazólapok... 15 U-zsaluelemek... 16 Áthidalók... 17

Részletesebben

Tartalom. Tartalomjegyzék

Tartalom. Tartalomjegyzék Építési 1 1 Tartalom Az Ytong ismertetőjegyek...4 Bevezető...6 Az Ytong építési rendszer elemei... 11 Falazóelemek... 12 Válaszfalelemek... 14 Előfalazólapok... 15 U-zsaluelemek... 16 Áthidalók... 17 Furatos

Részletesebben

Xella szerkezetek a gyakorlatban. Xella Magyarország Kft. 2013. április

Xella szerkezetek a gyakorlatban. Xella Magyarország Kft. 2013. április Xella szerkezetek a gyakorlatban Xella Magyarország Kft. 2013. április K I V I T E L E Z É S Anyagtulajdonságok, időjárás állóság Szerkezeti elemek, áthidalók Nagyméretű falmezők,önhordó szerkezetek Falazó

Részletesebben

Monolit vasbeton pillér

Monolit vasbeton pillér V1 Monolit vasbeton pillér Silka falazat Hilti - falazószalag Ytong beltéri vakolat Kétsoronként 1,5-2,5 mm feszített horganyzott huzal Vakolaterősítő háló Ytong Pve fálaszfal V10 Vasbeton pillér Vakolóprofil

Részletesebben

Szerkezeti csomópontok Silka

Szerkezeti csomópontok Silka Szerkezeti csomópontok Silka Lábazati megoldás Silka mészhomoktégla teherhordó falszerkezet Silka burkoló előtétfallal ásványi zártcellás kavicságy Dréncsőrendszer ha szükséges Burkolat vasalt aljzat talajnedvesség

Részletesebben

TARTALOM. Tartalomjegyzek

TARTALOM. Tartalomjegyzek Építési 1 1 TARTALOM Tisztelt Kivitelező!... 4 Silka elemek és Ytong építési rendszer... 5 Információs vonal... 6 Értékesítési program... 8 Minőségi program... 9 Az Ytong falazóelemek ismertetőjegyei...

Részletesebben

Tartalom. Bevezető...7 Silka elemek és Ytong építési rendszer... 8 Információs vonal... 9 Értékesítési program...11 Minőségi program...

Tartalom. Bevezető...7 Silka elemek és Ytong építési rendszer... 8 Információs vonal... 9 Értékesítési program...11 Minőségi program... Építési 1 1 Tartalom Bevezető...7 Silka elemek és Ytong építési rendszer... 8 Információs vonal... 9 Értékesítési program...11 Minőségi program...12 Az Ytong falazóelemek ismertetőjegyei... 13 Az építési

Részletesebben

Ytong DA vasalt tetőpalló. Ytong DE vasalt födémpalló. Ytong Lambda/Classic falazóelem. Ytong Pke koszorúelem. Multipor kiegészítő hőszigetelés

Ytong DA vasalt tetőpalló. Ytong DE vasalt födémpalló. Ytong Lambda/Classic falazóelem. Ytong Pke koszorúelem. Multipor kiegészítő hőszigetelés 24 20 30 Ytong DA vasalt tetőpalló Ytong DE vasalt födémpalló Ytong Lambda/Classic falazóelem Ytong Pke koszorúelem Multipor kiegészítő hőszigetelés Ytong Peá elemmagas áthidaló cement habarcsba Ytong

Részletesebben

Tartalom. Bevezető...7 Megoldás egy kézből... 8 Információs vonal... 9 Értékesítési program...11 Minőségi program...12

Tartalom. Bevezető...7 Megoldás egy kézből... 8 Információs vonal... 9 Értékesítési program...11 Minőségi program...12 Építési 1 1 Tartalom Bevezető...7 Megoldás egy kézből... 8 Információs vonal... 9 Értékesítési program...11 Minőségi program...12 Az Ytong falazóelemek előnyei... 13 Az építési rendszer elemei... 15 Sima

Részletesebben

TARTALOM. Tartalomjegyzek

TARTALOM. Tartalomjegyzek Építési 1 1 TARTALOM Tisztelt Kivitelező!... 4 Silka elemek és Ytong építési rendszer... 5 Információs vonal... 6 Értékesítési program... 8 Minőségi program... 9 Az Ytong falazóelemek ismertetőjegyei...

Részletesebben

6. Szerkezeti csomópontok ajánlott kialakítása

6. Szerkezeti csomópontok ajánlott kialakítása A betonszilárdság gyakorlati figyelembevételének lehetôsége vasalt falak, vagy pillérek esetén reálisan C értékig terjedhet. A teherviselô falak záradékaként, a födémek a bekötési szintjén koszorúgerendát

Részletesebben

2017/18. ŐSZ ÉPSZERK. 1. 7: RÉSZLET 1:10 KONZ.: HT HORVÁTH TAMÁS (F76WWS)

2017/18. ŐSZ ÉPSZERK. 1. 7: RÉSZLET 1:10 KONZ.: HT HORVÁTH TAMÁS (F76WWS) 1. kőműves munka: az alsó szinti HB-38 (19 38 19 cm) falazat megépítése 2. ács munka: a mon. vb. áthidaló és koszorú zsaluzatának és a födémgerendák megtámasztásának megépítése 3. kőműves munka: a födémgerendák

Részletesebben

Foglalkozási napló. Kőműves

Foglalkozási napló. Kőműves Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Kőműves (OKJ száma: 34 582 4) szakma gyakorlati oktatásához 0. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Tanuló Tanulók adatai

Részletesebben

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a VÁROSÜZEMELTETÉSI ÉPÜLET ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA TENDER TERV Felújítás helye: 5435 Martfű, Május 1 út 1., hrsz:349/2 Megbízó: MARTFŰ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Ytong falszerkezetek tervezési és kivitelezési hibái

Ytong falszerkezetek tervezési és kivitelezési hibái Ytong falszerkezetek tervezési és kivitelezési hibái ALAPVETŐ TERVEZÉSI HIBA, HOGY A TERVEZŐK MEGSZOKÁSBÓL DOLGOZNAK Az elmúlt évtizedben rohamos fejlődésnek indultak a korszerűnek mondott téglák. Miben

Részletesebben

Thermo-Block Beépítési Segédlet

Thermo-Block Beépítési Segédlet Thermo-Block Beépítési Segédlet Thermo-Block Magyarország Kft. Anyagkezelés A Thermo-Block építőelemek él védővel ellátott, pántolt bálákban, raklapok nélkül érkeznek az építési helyszínre. Az elemeket

Részletesebben

Építtetô neve: Tervezô neve: telefonszáma: címe:

Építtetô neve: Tervezô neve: telefonszáma: címe: Építtetô neve: Tervezô neve: Építési engedély szám: Kivitelezés megnevezése: (*) családi ház / sorház / ikerház Kivitelezés helyszíne (címe): Kivitelezést végzô cég neve: Kivitelezést végzô cég címe: telefonszáma:

Részletesebben

KEMI KFT. Jó terv = Jó ház. Terv elemzése megépíthetőség szempontjából

KEMI KFT. Jó terv = Jó ház. Terv elemzése megépíthetőség szempontjából KEMI KFT Jó terv = Jó ház Terv elemzése megépíthetőség szempontjából Az eredeti elképzelés Főbb műszaki adatok: -Földszintes -Hagyományos alapozás -Vasbeton lemez fogadószint -Könnyűszerkezetes falszerkezet

Részletesebben

Ytong építési rendszer elemei

Ytong építési rendszer elemei építési rendszer elemei Pef előfalazó lap Pfe furatos elem Pke koszorúelem Pu zsaluelem Peá elemmagas áthidaló 600 200 50 600 200 75 600 200 300 furat d=200 Pke 100 600 200 50+50 600 250 50+50 600 300

Részletesebben

Silka mészhomoktégla KIVONAT A XELLA MAGYARORSZÁG KFT. SILKA ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓBÓL KIZÁRÓLAG OKTATÁSI CÉLOKRA

Silka mészhomoktégla KIVONAT A XELLA MAGYARORSZÁG KFT. SILKA ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓBÓL KIZÁRÓLAG OKTATÁSI CÉLOKRA Silka mészhomoktégla KIVONAT A XELLA MAGYARORSZÁG KFT. SILKA ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓBÓL KIZÁRÓLAG OKTATÁSI CÉLOKRA Silka termékválaszték, alkalmazási területek HM és HML teherhordó és akusztikus falazóelemek

Részletesebben

TARTALOM. Bevezető... 7 Silka elemek és Ytong építési rendszer... 8 Információs vonal... 9 Értékesítési program Minőségi program...

TARTALOM. Bevezető... 7 Silka elemek és Ytong építési rendszer... 8 Információs vonal... 9 Értékesítési program Minőségi program... Építési 1 1 TARTALOM Bevezető... 7 Silka elemek és Ytong építési rendszer... 8 Információs vonal... 9 Értékesítési program... 11 Minőségi program... 12 Az Ytong falazóelemek ismertetőjegyei... 13 Az építési

Részletesebben

ÉPSZERK / félév. Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens

ÉPSZERK / félév. Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens ÉPSZERK-5 2013/2014. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens Válaszfalak fogalma: épületen belüli, függőleges térelválasztó szerkezetek Jellemzők: nem hordanak

Részletesebben

1 32-000-2.1 (2) ÖN Vízszintes tartószerkezeti elem bontása és kiemelése, vasbeton gerenda vagy áthidaló, 0,10 t/db tömegig 4 db...

1 32-000-2.1 (2) ÖN Vízszintes tartószerkezeti elem bontása és kiemelése, vasbeton gerenda vagy áthidaló, 0,10 t/db tömegig 4 db... 1. oldal 1 32-000-2.1 (2) ÖN Vízszintes tartószerkezeti elem bontása és kiemelése, vasbeton gerenda vagy áthidaló, 0,10 t/db tömegig 4 db............ 2 33-000-21.1.1.2.2.1 (23) ÖN Válaszfal bontása, égetett

Részletesebben

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8.1. Szigetelôlapok felszerelése falazatra, födémre A FABETON szigetelôlemezeket mechanikai rögzítéssel, dûbelezéssel erôsítjük a szigetelendô felületre.

Részletesebben

Xella építési rendszer a gyakorlatban.

Xella építési rendszer a gyakorlatban. Xella építési rendszer a gyakorlatban. Fehér szerkezetek III. 1 Gyakran ismétlődő kérdések falazás minősége homlokzati falak, pillérek falazatok kiékelése csatlakozás idegen szerkezethez válaszfalak kialakítása

Részletesebben

Csomóponti katalógus

Csomóponti katalógus Csomóponti katalógus Tartalom Silka csomópontok 3 16 Ytong csomópontok 17 62 Szerkezeti csomópontok Silka Lábazati megoldás Silka mészhomoktégla teherhordó falszerkezet Silka burkoló előtétfallal ásványi

Részletesebben

Munkadíj árlista. Murvai István Kőműves egyéni vállalkozó. Szállító. Vevő. Érvényesség. Sorszám: ÁRLISTA000001/2016

Munkadíj árlista. Murvai István Kőműves egyéni vállalkozó. Szállító. Vevő. Érvényesség. Sorszám: ÁRLISTA000001/2016 Ablak beszerelés Ablak beszerelése redöny szerelés nélkül. Alap készítés helyszini keveréssel. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás helyszini keveréssel. Alap készítés mixer betonnal. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás

Részletesebben

Érvényes 2012. március 1-jétől. Árlista

Érvényes 2012. március 1-jétől. Árlista Érvényes 2012. március 1-jétől Árlista Tartalom Bevezető... 5 Külső falszerkezeti megoldások... 6 Válaszfal megoldások... 8 Felújítás, átépítés és tetőtér... 10 Silka elemek... 12 Multipor ásványi hőszigetelő

Részletesebben

Vevő. Alap készítés mixer betonnal. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás. Aljzatbetonozás 9-12cm Vasszerelés,betonozás helyszini

Vevő. Alap készítés mixer betonnal. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás. Aljzatbetonozás 9-12cm Vasszerelés,betonozás helyszini Ablak beszerelés Ablak beszerelése redöny szerelés nélkül. Alap készítés helyszini keveréssel. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás helyszini keveréssel. Alap készítés mixer betonnal. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás

Részletesebben

Leier MDE előfeszített nyílásáthidaló kerámiaköpennyel

Leier MDE előfeszített nyílásáthidaló kerámiaköpennyel A, AD JELŰ ÁTHIDALÓ "A" jelű áthidaló 12 "AD" jelű áthidaló 12 5 25 29 10 5 11 5 "A" JELŰ NYÍLÁSÁTHIDALÓK Jel Vasbeton nyílásáthidalók Feszített beton f Méretek l s Nyomatéki teherbírás nem hegesztett

Részletesebben

LB-KNAUF FALAZÓHABARCS HF10; HF30; HF50; HF100

LB-KNAUF FALAZÓHABARCS HF10; HF30; HF50; HF100 LB-KNAUF FALAZÓHABARCS HF10; HF30; HF50; HF100 : Az LB-KNAUF falazóhabarcsok gyárilag elõkevert szárazhabarcsok, melyeket az építkezés helyszínén közvetlenül a felhasználás elõtt vízzel kell összekeverni.

Részletesebben

ÉPSZERK / félév

ÉPSZERK / félév ÉPSZERK-5 2015/2016. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK KÜLÖNLEGES VÁLASZFALAK Előadó JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens BME ÉPÜLETSZERKEZETTANI TANSZÉK CSARNOK VÁLASZFAL RAKTÁR CSARNOKTÉR FELADAT

Részletesebben

HU-2071 Páty Torbágyi út 0134/74 Hrsz. Vevőszolgálat: Nyitva: H-P 07-16, Szo: 07-12. www.tolnayvasker.hu KERÁMIA TERMÉKEK

HU-2071 Páty Torbágyi út 0134/74 Hrsz. Vevőszolgálat: Nyitva: H-P 07-16, Szo: 07-12. www.tolnayvasker.hu KERÁMIA TERMÉKEK TOLNAY Vas és Építőanyag Kft HU-2071 Páty Torbágyi út 0134/74 Hrsz. Vevőszolgálat: Nyitva: H-P 07-16, Szo: 07-12 Tel: 06 23 343 389 06 23 344 788 06 30 7432 688 www.tolnayvasker.hu KERÁMIA TERMÉKEK K E

Részletesebben

FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA - VÁLASZFALAK ÉPÍTÉSE BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009/2010. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA - VÁLASZFALAK ÉPÍTÉSE BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009/2010. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA - VÁLASZFALAK ÉPÍTÉSE BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009/2010. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR VÁLASZFAL SZERKEZET helyiségek lehatárolására, térelhatárolásra, leválasztásra

Részletesebben

Válassza a nyugalmat! POROTHERM Profi 25 HG hanggátló tégla

Válassza a nyugalmat! POROTHERM Profi 25 HG hanggátló tégla Válassza a nyugalmat! POROTHERM Profi 25 HG hanggátló tégla Válassza a nyugalmat! Építse be a POROTHERM Profi 25 HG hanggátló téglát! ALKALMAZÁSI ELŐNYÖK: 25 cm vastagságban kielégíti a lakások közti akusztikai

Részletesebben

ELSÕ BETON. Csarnok építési elemek óta az építõipar szolgálatában

ELSÕ BETON. Csarnok építési elemek óta az építõipar szolgálatában ELSÕ BETON Csarnok építési elemek ELSÕ BETON Cégünk 2004. óta gyárt különféle csarnoképítési elemeket. Mára statikus tervezõk bevonásával a tartószerkezeti tervezést is, továbbá a komplett helyszíni szerkezetépítési

Részletesebben

ISOTEQ PROFESSIONAL FÖDÉMELEM BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓJA

ISOTEQ PROFESSIONAL FÖDÉMELEM BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓJA ISOTEQ PROFESSIONAL FÖDÉMELEM BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓJA A TEMÉK MAGYARORSZÁGI FORGALMAZÓJA: ISOTEQ BLOCK KFT. WWW.ISOTEQ.HU Tel HU: (+36 30) 405 3653 Tel International: (+36 30) 525 1181 Fax: (+36 72) 525 394

Részletesebben

BAKONYTHERM 10-es válaszfal nyílásáthidaló

BAKONYTHERM 10-es válaszfal nyílásáthidaló BAKONYTHERM 10-es válaszfal nyílásáthidaló Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató Alkalmazási előnyök természetes anyagokból készül, költségtakarékos beépítés, kedvező teherbírás, a teherbírási táblázatok

Részletesebben

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55.

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. SZÁNTÓ ZSÓFIA architect & design STUDIO VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Váchartyán Községben Műszaki Leírása 2017 NOVEMBER

Részletesebben

Lábazatok szigetelése

Lábazatok szigetelése Lábazatok szigetelése Épületeink lábazati szerkezeteit különösen nagy gondossággal és szakszerűséggel kell hőszigeteléssel és vízszigeteléssel ellátni. Épületfizikailag ez a szerkezeti csomópont nagyon

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- készítés -

Részletesebben

Szúrópont Építési Kivitelezési terve. Megjegyzés: - A terv a vonatkozó szakági tervfejezetekkel együtt érvényes!

Szúrópont Építési Kivitelezési terve. Megjegyzés: - A terv a vonatkozó szakági tervfejezetekkel együtt érvényes! Megjegyzés: - A terv a vonatkozó szakági tervfejezetekkel együtt érvényes! - A méretek a helyszínen ellenőrizendőek! Terv megnevezése: Szúrópont Építési Kivitelezési terve Megrendelő: BES-ÁSZ Kft. Építés

Részletesebben

Műszaki adatkatalógus

Műszaki adatkatalógus Műszaki adatkatalógus Silka termékválaszték, falazóelem típusok Silka teherhordó, térhatároló falazó elemek Típus Jel Méret H M Sz Forma alkalmazási terület Nyomószilárdsági Testsűrüségi (kg/m 3 ) Legnagyobb

Részletesebben

PANNON ARCHIKON Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi KFT.

PANNON ARCHIKON Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi KFT. PANNON ARCHIKON Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi KFT. Szombathely, Szövő u. 3. / Kőszeg, Alsó krt. 39. TEL: 06-70-3350-548 bukits.zoltan@gmail.com Perenyei Aranyhíd Óvoda felújítása és bővítése Szerkezeti

Részletesebben

Építési rendszer átépítésekhez, toldaléképítésekhez és tetõtér-beépítésekhez. Felújítás

Építési rendszer átépítésekhez, toldaléképítésekhez és tetõtér-beépítésekhez. Felújítás Építési rendszer átépítésekhez, toldaléképítésekhez és tetõtér-beépítésekhez Felújítás 3 Tartalom Felújítani a ma értékét a holnap értékeiért....................... 4 Átalakítások tervezése..........................................

Részletesebben

Amire a munkához szüksége van:

Amire a munkához szüksége van: Amire a munkához szüksége van: Vastagbevonó Földdel érintkező épületrészeknek a talaj nedvességével, nem nyomó talajvízzel és feltorlódó szivárgóvízzel szembeni védelmére. Alkalmas: függőleges és vízszintes

Részletesebben

ÜREGES BETON FALAZÓELEM

ÜREGES BETON FALAZÓELEM ÜREGES BETON FALAZÓELEM Alkalmazástechnikai útmutató 1. Az elem leírása és alkalmazási területe: A falazóelem kavicsbetonból készített, üregcellás, tetején zárt falazóelem. Alkalmas lakó, üdülô, közösségi,

Részletesebben

YTONG építési rendszer elemei

YTONG építési rendszer elemei Építési rendszer 2 Tartalom Cégtörténet....................................................4 YTONG építési rendszer.........................................6 Falazóelemek..................................................8

Részletesebben

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei Speciális tetőfedések és ács szerkezetei 57 Hajlatképzés A hajlatképzést többnyire a bádogos szerkezetek kiváltására alkalmazzák. Fő jellemzője, hogy kis méretű palákból jobbos vagy balos fedéssel íves

Részletesebben

Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató

Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató BAKONYTHERM Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató Alkalmazási előnyök természetes anyagokból készül, költségtakarékos beépítés, a legkönnyebb elemmagas áthidaló, így a felhelyezése is könnyebb, az

Részletesebben

YTONG építési rendszer elemei

YTONG építési rendszer elemei Építési rendszer 2 Tartalom Cégtörténet....................................................4 YTONG építési rendszer.........................................6 Falazóelemek..................................................8

Részletesebben

Szerkezeti csomópontok Ytong

Szerkezeti csomópontok Ytong Szerkezeti csomópontok Ytong Függőleges falmetszet 24 20 30 Közvetlenül festett mennyezet Méretezett hőszigetelés YTONG Pve válaszfal YTONG DE födémpallók YTONG DA tetőpalló 8 B60.50 fugavasalás YTONG

Részletesebben

Ytong tervezési segédlet

Ytong tervezési segédlet Ytong tervezési segédlet Tartalom Statika Falazott szerkezetek 4 Áthidalások Pu zsaluelemekkel 8 Pu 20/25 jelű Ytong kiváltógerenda 9 Pu 20/30 jelű Ytong kiváltógerenda 10 Pu 20/37,5 jelű Ytong kiváltógerenda

Részletesebben

Kategóriák A B Hasznos alapterületre: Bruttó Ft/nm-tól Bruttó Ft/nm-tól

Kategóriák A B Hasznos alapterületre: Bruttó Ft/nm-tól Bruttó Ft/nm-tól Kategóriák A B Hasznos alapterületre: Bruttó 192.000Ft/nm-tól Bruttó 220.000Ft/nm-tól Munkafolyamat Beépített anyagok Beépített anyagok Előkészítés Alapozás Lábazati kiemelés + szigetelés Vasalt aljzat

Részletesebben

www.leier.eu beton falazóelemek

www.leier.eu beton falazóelemek www.leier.eu beton falazóelemek Leier építőanyag-üzemek Devecser-Téglagyár 8460, Devecser, Sümegi út telefon: 88/512-600 fax: 88/512-619 e-mail: devecser@leier.hu Gönyű-Betonelemgyár 9071, Gönyű, Dózsa

Részletesebben

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet)

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet) Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely felhelyezési útmutató csak a Tegola Canadese bitumenes zsindely Alkalmazástechnikai Előírásaival együtt érvényes A Gothik zsindely fogadószerkezete:

Részletesebben

ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR ÜZEMI ELŐREGYÁRTÁS üzemi jellegű körülmények között vasbeton szerkezetek előállítása HELYSZÍNI

Részletesebben

STATIKAI CSOMÓPONTOK

STATIKAI CSOMÓPONTOK STATIKAI CSOMÓPONTOK S-0 TARTALOMJEGYZÉK ÉS VASLISTA 1 S-1 SÁVALAP VASALÁSI TERVE S-2 LEMEZALAP VASALÁSI TERVE S-3 SÁVALAP TÜSKÉK KIALAKITÁSA S-4 LÁBAZATI FAL VASALÁSA S-5 LÁBAZATI FAL TÜSKÉK KIALAKITÁSA

Részletesebben

Vasbeton födémek. Az előregyártott vasbeton födémek elemei nem a helyszínen hanem az előregyártó üzemekben készülnek. Előnyeik:

Vasbeton födémek. Az előregyártott vasbeton födémek elemei nem a helyszínen hanem az előregyártó üzemekben készülnek. Előnyeik: Betontermékek Vasbeton födémek Az előregyártott vasbeton födémek elemei nem a helyszínen hanem az előregyártó üzemekben készülnek. Előnyeik: Jobb minőség Termelékenység emelkedése a gépesítésnek köszönhetően

Részletesebben

Hegedűs Construction Kft.

Hegedűs Construction Kft. Hegedűs Construction Kft. Árlista FONTOS: Minden munkára egyedi árajánlatot adunk ingyenes felmérés után! A táblázatban szereplő árak irányárak, egyszerűbb (haladósabb) munkáknál alacsonyabb, bonyolultabb

Részletesebben

Vasalási távtartók muanyagból

Vasalási távtartók muanyagból Vasalási távtartók muanyagból Távolságtartó sín (hossz: m) Rúd alakú távolságtartó sín, alsó fogazással. Alaplemezek és födémek, rámpák alsó vasalásának távolságtartására. További méretek: 60 mm és 70

Részletesebben

4. FABETON tetôpanelek

4. FABETON tetôpanelek 4. FABETON tetôpanelek 4.1. Általános ismertetés A FABETON tetôpanel kavicsbeton és a FABETON konstrukciós társításával készül. Elsôsorban ipari és mezôgazdasági vázszerkezetes épületek ôszigetelt lefedésére

Részletesebben

Silka, Ytong ÉPÍTÉSI RENDSZER

Silka, Ytong ÉPÍTÉSI RENDSZER Silka, Ytong ÉPÍTÉSI RENDSZER 2 TARTALOM Silka építési rendszer elemei... 4 Silka bevezető... 5 Silka Falazóelemek... 6 Silka Válaszfalelemek... 8 Silka burkoló téglák... 10 Silka Célszerszámok... 12 Ytong

Részletesebben

3. előadás: Épületszerkezettani ismeretek (alapozás, építési módok, falszerkezetek, áthidalások, födémek)

3. előadás: Épületszerkezettani ismeretek (alapozás, építési módok, falszerkezetek, áthidalások, födémek) 3. előadás: Épületszerkezettani ismeretek 3. előadás: Épületszerkezettani ismeretek (alapozás, építési módok, falszerkezetek, áthidalások, födémek) Alapozási módok a) sík alapozás; b) mély alapozás. Síkalapozásnak

Részletesebben

Műszaki adatkatalógus

Műszaki adatkatalógus Műszaki adatkatalógus SILKA ÉPÍTÉSI RENDSZER ELEMEI Silka-HM 200 NF+GT teherhordó, hanggátló térelhatároló falazó elem 333 199 200 Silka-HM 250 NF+GT teherhordó, hanggátló térelhatároló falazó elem 248

Részletesebben

Silka, Ytong ÉPÍTÉSI RENDSZER

Silka, Ytong ÉPÍTÉSI RENDSZER Silka, Ytong ÉPÍTÉSI RENDSZER 2 TARTALOM Silka építési rendszer elemei... 4 Silka bevezető... 5 Silka Falazóelemek... 6 Silka Válaszfalelemek... 8 Silka burkoló téglák... 10 Silka Célszerszámok... 12 Ytong

Részletesebben

Tartószerkezeti tervdokumentáció

Tartószerkezeti tervdokumentáció Tartószerkezeti tervdokumentáció a Balatonkenese 4447/1. hrsz. alatti ingatlanon tervezett kerékpár pihenő kiszolgáló épülethez Építtető: Balatonkenese Város Önkormányzata 8174 Balatonkenese, Béri Balogh

Részletesebben

A fa melege, a beton ereje... 1-es s 2-es bra. Pillérzsaluelemek. Elemszüks. Elemek jele. Kitöltô beton l/fm. Falazat és elemtípus.

A fa melege, a beton ereje... 1-es s 2-es bra. Pillérzsaluelemek. Elemszüks. Elemek jele. Kitöltô beton l/fm. Falazat és elemtípus. Pillérzsaluelemek Falazat és elemtípus Elemek jele Méret (cm) Elemszüks. db/fm Kitöltô beton l/fm Alkalmazási terület kör keresztmetszetû FHO-30 30/ 18 25 4 20 hôszigetelt zsaluelem FHO-38 38/ 22 25 4

Részletesebben

KÖRÖS FALAZÓELEMEK ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

KÖRÖS FALAZÓELEMEK ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ KÖRÖS FALAZÓELEMEK ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Körös falazóelem A KÖRÖS égetett agyag falazóelemekbõl készülõ falszerkezet erõtani tervezése minden esetben egyedi szerkezettervezõi feladat, amit az alkalmazott

Részletesebben

04. 1:100 léptékű metszetek szabályai

04. 1:100 léptékű metszetek szabályai 04. 1:100 léptékű metszetek szabályai Horváth Tamás PhD építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 1:100 lépték Mi az ábrázolás célja? Az épület

Részletesebben

Ytong vékonyágyazatú falazóhabarcs. Ytong beltéri vakolat. Silka mészhomok tégla falazatsilka falazat. Multipor ragasztóréteg. Műanyag tárcsás dübel

Ytong vékonyágyazatú falazóhabarcs. Ytong beltéri vakolat. Silka mészhomok tégla falazatsilka falazat. Multipor ragasztóréteg. Műanyag tárcsás dübel A1 Multipor ragasztóréteg Silka mészhomok tégla falazatsilka falazat Műanyag tárcsás dübel Multipor ásványi hőszigetelő lap Multipor ágyazóréteg üvegszövet háló erősítéssel Vakolaterősítő háló Ytong Peá

Részletesebben

Termékek. Vázlatrajzok BETONMEGOLDÁSOK

Termékek. Vázlatrajzok BETONMEGOLDÁSOK Termékek Vázlatrajzok BETONMEGOLDÁSOK Betonszerkezetek vízszigetelése kristályos technológiával Betonszerkezetek vízszigetelése kristályos technológiával Tartalomjegyzék BETONMEGOLDÁSOK Szabványos szerkezeti

Részletesebben

Legkisebb keresztmetszeti méretek: 25 cm-es falnál 60 25 cm (egy teljes falazó elem) 30 cm-es falnál 50 30 cm 37,5 cm-es falnál 40 37,5 cm.

Legkisebb keresztmetszeti méretek: 25 cm-es falnál 60 25 cm (egy teljes falazó elem) 30 cm-es falnál 50 30 cm 37,5 cm-es falnál 40 37,5 cm. Statika Tartalom Falazott szerkezetek...4 Áthidalások Pu zsaluelemekkel...8 Pu 20/25 jelű YTONG kiváltógerenda...9 Pu 20/30 jelű YTONG kiváltógerenda...10 Pu 20/37,5 jelű YTONG kiváltógerenda...11 Pu

Részletesebben

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek 1 Annak érdekében, hogy tartós és megbízható tetőszigetelés készülhessen, nem elegendő csak egy jó szigetelőlemezt gyártani. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a szigetelőlemeznek más termékekkel összeférhetőnek

Részletesebben

Előadó neve Xella Magyarország Kft.

Előadó neve Xella Magyarország Kft. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Homlokzati falszerkezetek belső oldali hőszigetelése ásványi hőszigetelő lapokkal Előadó neve Xella Magyarország Kft. hőszigetelő lapok anyag jellemzők

Részletesebben

POROTHERM Építési Rendszer

POROTHERM Építési Rendszer POROTHERM Építési Rendszer WB_8_oldalas_2011.indd 1 2011.03.28. 14:55 A téglából épült otthon Energiatakarékos, hiszen a Wienerberger leginnovatív téglater- mékeinek hőszigetelő értéke kiegészítő hőszigetelés

Részletesebben

VÁLASZFAL FÖDÉM CSATLAKOZÁSA BELTÉRI AJTÓVAL M1:10 VÁLASZFAL ALATT GERENDA KETTŐZÉS

VÁLASZFAL FÖDÉM CSATLAKOZÁSA BELTÉRI AJTÓVAL M1:10 VÁLASZFAL ALATT GERENDA KETTŐZÉS 0 VÁLASZFAL FÖDÉM CSATLAKOZÁSA BELTÉRI AJTÓVAL M:0 VÁLASZFAL ALATT GERENDA KETTŐZÉS Bakonytherm N+F /0x0cm lyukátmérő/ R alapanyagú cm-es áthidaló - Belső vakolat (, cm) - Bakonytherm N+F falazóelem -

Részletesebben

TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK. Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus

TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK. Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus FÖDÉMSZERKESZTÉSI MÓDOK HOSSZIRÁNYÚ VÁZGERENDÁRA (KÉTIRÁNYÚ VÁZGERENDÁRA) HARÁNTIRÁNYÚ VÁZGERENDÁRA PILLÉRRE (GERENDA

Részletesebben

Resitcky építő. MVH Kód Mennyiség Díj Földmunka MVH kód: 21-002-0014456 Kód: 21-002-001.1 Verzió:2015-1. 16 830 Ft.

Resitcky építő. MVH Kód Mennyiség Díj Földmunka MVH kód: 21-002-0014456 Kód: 21-002-001.1 Verzió:2015-1. 16 830 Ft. MVH Kód Mennyiség Díj Földmunka MVH kód: 21-002-0014456 Kód: 21-002-001.1 Előkészítő földmunka Humuszos termőréteg, termőföld leszedése,terítése gépi erővel, 18%-os terephajlásig,bármilyen talajban, szállítással,

Részletesebben

TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK

TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus FÖDÉMSZERKESZTÉSI MÓDOK HOSSZIRÁNYÚ VÁZGERENDÁRA HARÁNTIRÁNYÚ VÁZGERENDÁRA NEM JELLEMZŐ: Kétirányú vázgerendára NEM

Részletesebben

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Küszöbön a felújítás! E-learning sorozat Xella Magyarország Kft. ásványi hőszigetelő lapok anyagjellemzők Ásványi és tömör Magasfokú hőszigetelőképesség Természetes

Részletesebben

TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK. Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus

TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK. Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus FÖDÉMSZERKESZTÉSI MÓDOK HOSSZIRÁNYÚ VÁZGERENDÁRA HARÁNTIRÁNYÚ VÁZGERENDÁRA NEM JELLEMZŐ: Kétirányú vázgerendára NEM

Részletesebben

SZENDVICSPANELEK. Szendvicspanelek

SZENDVICSPANELEK. Szendvicspanelek Szendvicspanelek SZENDVISPNELEK PUR-habos szendvicspanelek PUR-habos falszendvicspanel látszódó rögzítéssel PUR-habos falszendvicspanel rejtett rögzítéssel Eco tetőszendvicspanel PUR-habos tetőszendvicspanel

Részletesebben

TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS. Vályog szerkezetek kialakítása

TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS. Vályog szerkezetek kialakítása TARTÓSZERKEZET-REKONSTRUKCIÓS SZAKMÉRNÖKI KÉPZÉS VÁLYOGÉPÍTÉS Vályog szerkezetek kialakítása O. Dr. CSICSELY ÁGNES egyetemi adjunktus BME, Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék TARTALOM

Részletesebben

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++ Kiváló energetikai minőség okostéglával! A+++ Megoldás falazatra Miért fontos a megfelelő téglaválasztás? Amikor téglaválasztás előtt állunk, gyakran nem is tudatosul bennünk, milyen fontos döntést kell

Részletesebben

DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2182 Domony, Fő út. 98. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Domony Községben Műszaki Leírása

DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2182 Domony, Fő út. 98. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Domony Községben Műszaki Leírása SZÁNTÓ ZSÓFIA architect & design STUDIO DOMONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2182 Domony, Fő út. 98. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Domony Községben Műszaki Leírása 2017 NOVEMBER 0630 682

Részletesebben

Műszaki adatkatalógus

Műszaki adatkatalógus Műszaki adatkatalógus Silka építési rendszer elemei Silka-HM 200 NF+GT teherhordó, hanggátló térelhatároló falazó elem 333 199 200 Silka-HM 250 NF+GT teherhordó, hanggátló térelhatároló falazó elem 248

Részletesebben

Ytong Multipor piktogramok

Ytong Multipor piktogramok Ytong Multipor piktogramok 1. Ásványi hőszigetelő lap Az Ytong Multipor hőszigetelő lapok stabil, ásványi kristályszerkezetűek, nem tartalmaznak szálas összetevőket, így a hőszigetelések széles palettáján

Részletesebben

Családi ház hőkamerás vizsgálata

Családi ház hőkamerás vizsgálata Cég ORIGOSÁNTA ÉPÍTŐ ZRT Győri u. 32. Sopron Mérést végezte: Markó Imre Telefon: 99/511540 EMail: info@origosanta.hu Készülék testo 8752 Gyártási szám: Objektív: 1910101 normál Megbízó Megrendelő Mérőhely:

Részletesebben

Vasbeton gerendás födémek Betonból otthont

Vasbeton gerendás födémek Betonból otthont Vasbeton gerendás födémek Betonból otthont TARTALOMJEGYZÉK Hol érdemes használni a betongerendát? Miért érdemes használni a betongerendát? Hol lehet beszerezni a betongerendát? Hogyan készül a betongerenda?

Részletesebben

Közel nulla energiaigényű A+ energiaosztályú Passzívházak

Közel nulla energiaigényű A+ energiaosztályú Passzívházak www.thermo-block.hu Szakmai kérdések: 06 20/350-6750 Értékesítés: 06 20/364-3843 Közel nulla energiaigényű A+ energiaosztályú Passzívházak építési rendszere 60-70%-os energia megtakarítás Nem kell utólagos

Részletesebben