Ytong falszerkezetek tervezési és kivitelezési hibái

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ytong falszerkezetek tervezési és kivitelezési hibái"

Átírás

1 Ytong falszerkezetek tervezési és kivitelezési hibái ALAPVETŐ TERVEZÉSI HIBA, HOGY A TERVEZŐK MEGSZOKÁSBÓL DOLGOZNAK Az elmúlt évtizedben rohamos fejlődésnek indultak a korszerűnek mondott téglák. Miben változtatta ez meg a tervezési és kivitelezési szokásokat, elveket? Mennyiben igényelnek az ezekből készülő szerkezetek nagyobb figyelmet, mint a korábbi, hagyományosnak mondott téglaszerkezetek? Az Ytong falazóelemek gyártása során már a 80-as években is az épületek energiamegtakarítása, a jó hőszigetelő fal volt az alapszemlélet és a cél. Napjainkra ez tovább fokozódott. A szigorított hőátbocsátási követelmények az Ytong falazatoknak már nem jelentenek különösebb kihívást. Egyedüli fejlesztés, hogy az Ytong Lambda fantázianevű termékből a 37,5 cm szélesség (U = 0,23 W/m 2 K) mellett egy szélesebb fal építésére is alkalmas, 50 cm-es termék került bevezetésre, amelyből épített falazat U értéke 0,16 W/m 2 K. Ez a 2020-ra előrevetített határértéket már ma is teljesíti. Az ebből épített külső fal a jövőben sem fog elavultnak számítani. A szerkezetek statikai méretezése, tűzvédelmi teljesítményjellemzőjének meghatározása hasonlóan a többi téglaszerkezethez ma már EUROCODE alapú szabványok alkalmazásával történik, TMI nem feltétlenül szükséges. Az Ytong falazóelemek MSZ EN harmonizált szabvány szerint kerülnek legyártásra, amelyből következően CE jelöléssel és magyar nyelvű teljesítménynyilatkozattal kerülnek forgalomba hozatalra. A teljesítménynyilatkozat csak az építési termék, azaz a tégla jellemzőit mutatja meg. Ezen adatokon túlmenően tervezési segédletek táblázataiból ismerheti meg a tervező a termékből készített falazat tulajdonságait (pl. akusztikai, tűzállósági teljesítmény). Amikor egy szerkezetet tervezünk, fontos az alkalmazott habarcs és a vakolat minősége is? A falazóhabarcs számít, illetve az is, hogy nútféderes vagy habarcsos elemkapcsolat van az elemek között a függőleges fúgában. A habarcsos függőleges illesztés növeli a falazat nyírószilárdságát. A vakolat tekintetében fontos, hogy az adott falazatra ajánlott vakolóhabarcs kerüljön, ne pedig valami jónak gondolt termék. Erről a habarcs kiválasztása során kell meggyőződni. A vakolatban teljes felületen elhelyezett vakolaterősítő háló növeli a fal vagy válaszfal hajlítószilárdságát. A háló beépítése az eltérő anyagok találkozásánál pedig kötelező. A méretezéshez szükséges termékjellemzőket hol találhatjuk meg? Mi van akkor, ha valamely termékjellemzőt nem ismerjük?

2 Miként tudjuk igazolni egy falszerkezet tartószerkezeti és tűzvédelmi teljesítményét? Gondolom, ehhez nem elég a statikai számítást mellékelni. A tartószerkezeti megfelelőséget statikai számítással az Eurocode szabvány szerint, a tűzvédelmi teljesítményt pedig a gyártó által készíttetett vizsgálati jegyzőkönyvvel (TMI) vagy Eurocode szabvány táblázatos igazolásával tudjuk bizonyítani, amihez természetesen kapcsolódnia kell a tervező nyilatkozatának. A számításokban szereplő építési termékek (tégla, habarcs, vakolat) teljesítménynyilatkozatára is szükség van, a megfelelő kivitelezést pedig a felelős műszaki vezető építésinapló-bejegyzésének is igazolnia kell. Ytong sima elemek alkalmazása során ez nem probléma. Az Ytong tömör, üregmentes. Ha a vízszintes és függőleges elemkapcsolatok is habarccsal csatlakoznak, akkor az egész fal légtömör. Mi a helyzet és a tapasztalat áthidaló fronton? Az alapvető probléma, hogy ha egy tűzgátlási teljesítmény meg van határozva egy falra pl. EI 120 és 120 perces tűzgátló ajtó még lenne is, a legtöbb áthidaló teljesítménye ezt nem éri el. Az áthidalók jellemzően R60, R90 tűzállósági teljesítményűek. Ezt a tervezésnél fontos figyelembe venni! Ha tartószerkezeti és tűzvédelmi szempontból kiválasztásra kerül a falszerkezetünk,azt ellenőrizni szükséges energetikai és akusztikai szempontból is. Miként történik ez? Az energetikai méretezés pl. winwatt vagy más szoftveres ellenőrzést (U érték) jelent elsősorban. Az akusztikai megfelelést először a követelményérték meghatározásával kell kezdeni, majd a tervezési segédletben vagy termékadatlapon lévő adatok megfelelőségét kell ellenőrizni. A falszerkezetek alap hanggátlása megadásra kerül, viszont nagyon óvatosan kell eljárni, mert a rátett burkolatok, habhőszigetelések ezeket az értékeket leronthatják! Mennyiben jelent problémát az, ha a korszerű falszerkezeteknél a külső oldali vakolatréteg elhagyásra kerül a homlokzati hőszigetelő réteg alatt, és nem lesz légtömör a szerkezetünk?

3 Az Ytong falszerkezetek kivitelezési hibáival részletesen foglalkozunk majd, de kérem, emeljen ki pár jellemző tervezési hibát! Alap tervezési hiba, hogy a tervezők megszokásból dolgoznak, nem írják ki kellő részletességgel a falazat kialakításához szükséges építési termékeket, és nem méreteztetik (ellenőriztetik) azt a tartószerkezeti tervezővel. Gyakran előfordul, hogy a túl magas és/vagy hosszú (pl.: 15 m hosszú és 6 m magas) falmezőknél csak a kivitelezés során merül fel a kérdés, hogy kell-e merevíteni. Ilyenkor vasbeton pillérek és közbenső koszorú szükséges, ami már a többletköltség és az idő miatt problémás. A normál (10 cm széles) válaszfal esetén a gépészeti és elektromos vezetékek hornyainak bemarása gyengíti a szerkezetet. Előtétfalat kellene tervezni a nagyobb keresztmetszetű (50 mm) lefolyócsövek bevésésére, illetve az elektromos védőcsöveket sem egy kötegben kellene egymás mellett elvezetni (vagy a padlóban vezetni). Térjünk rá arra, melyek azok a kivitelezési hibák, amelyeket a megfelelő a tervezés ellenére is el tudnak követni az építési tevékenység során! Az első téglasor lerakása kiemelten fontos! A falazat első sora alá vízszigetelést kell készíteni. Ez történhet hagyományos bitumenes lemezzel vagy bármilyen más, korszerű vízszigetelő módszerrel (oxidbitumenes lemezek, műanyag lemezszigetelések, bitumenes és műanyag kenhető szigetelések). A szigetelés elkészülte után az alap legmagasabb pontjáról indítsuk a falazást! Vékonyágyazatú falazóhabarcs használata esetén a homlokzati falazat első sorának kialakítását követően minimum egy óra várakozási idő kell tartani. A falazat építése ez után folytatható.

4 A kivitelezési útmutatóban lévő technológia időket mindig be kell tartani! Leggyakoribb hiba, hogy a nútféderes elemek használata esetén nem zárt illesztést alkalmaznak, és a függőleges fúgákon átlátni a falon. Ilyenkor a szerkezet statikai szempontból sem megfelelő teljesen és nem lesz légtömör sem. Az Ytong kétféle profilozással gyártja falazóelemeit: sima, illetve nútféderes megfogóhornyos kivitelben. A sima elemeknél normál, hőszigetelő, valamint vékonyágyazatú falazóhabarcsok alkalmazhatóak. A sima felületek miatt a függőleges és a vízszintes fugákat is 100%-ban ki kell tölteni falazóhabarccsal. A nútféderes elemek esetében vékonyágyazatú falazóhabarcs használata szükséges. A vágott elemek esetében és az illesztések éleinél a sima elemekhez hasonlóan a függőleges fugákat teljesen ki kell tölteni habarccsal. Mivel az Ytong könnyen vágható, nem üreges, ezért sokszor nagyon kis elemdarabokat (hulladékokat) is felhasználnak. A falszerkezet megfelelősége tekintetében a legkisebb felhasználható elemméretet az Eurocode szabvány határozza meg, ami akár feles elem is lehet. A meghatározott mérettől kisebb elem beépítése ilyenkor nem megfelelő! A megfelelően sík falfelület esetén gyakori tévhit, hogy elég glettelni. Ez későbbi hajszálrepedésekhez vezethet (a glett nem megfelelő anyag közvetlenül a falra). Sok esetben nem vakolóanyagot, hanem valamilyen más, vékonyan felhordható anyagot alkalmaznak (pl beltéri csemperagasztó). Ez nem rugalmas,túl kemény anyag az Ytong falhoz képest, másképp zsugorodik, hőtágul stb. Ytong falazatok felületképzéséhez az alábbi vakolattípusok alkalmazhatók: mész cement kötőanyagú előkevert készvakolatok, gipsz kötőanyagú előkevert vékonyvakolatok. A homlokzati falak felületképzésének kiválasztása minden esetben a tervezett rétegrend szerint történjen. A kültéri vakolattal szemben támasztott követelményeknek csak a helyesen kivitelezett rétegrend képes megfelelni. Figyelembe kell venni a falazat páratechnikai tulajdonságait, az alapvakolat minőségét, minimális vastagságát, valamint homlokzati festék, illetve nemesvakolat megfelelő vízállóságát (csapadék elleni védelmét) és kellő páraáteresztő képességét is. A rosszul megválasztott rétegrend a homlokzati felület meghibásodását eredményezheti. A teljes felület élhibáit, üregeit, hiányos fúgáit legalább három nappal a vakolás megkezdése előtt síkra kell igazítani! Fontos! A gyártó által megadott minimális vakolatvastagság felhordása alapvető követelmény a repedésmentes szerkezet kialakításához!

5 A nyitott álló vagy nem teljesen kitöltött fekvő hézagokat vakolás előtt nem töltik ki, amelyek repedésekhez vezethetnek. A gépészeti és elektromos hornyokat vakolás előtt nem javítják le, egy munkafázisban vakolják a fallal. (Ilyenkor túl vastag a vakolat a hornyokban, összerepedezik, zsugorodik a vakolat.) A falban futó gépészet a méretés nyomvonalhelyes hornyolást követően különösebb kőműves utánjavítást nem igényel. A hornyok javíthatók akár Ytong falazóhabarccsal, akár pórusbetonra minősített töltőanyaggal, habarccsal. Boltövekben gépészeti horony csak külön statikai ellenőrzés és részletes nyomvonal vagy áttörési terv alapján vezethető. Gépészeti hornyok közelében a vakolatban repedésáthidaló üvegszövet hálót kell elhelyezni megfelelő mértékű átfedéssel. Falon kívüli gépészet (pl. szennyvízejtővezeték, ivóvíz felszálló vezeték, tűzivíz-hálózatok vezetékei stb.) takarására a Pef 5 és Pef 7,5 cm-es elemek használhatók. Ezek a falszerkezethez falazóhabarccsal vagy csemperagasztóval csatlakoztathatók. A hornyok kialakítása az alábbi elvek szerint történjen: vízszintes horony mélysége válaszfalakban ne haladja meg a falvastagság 1/3-át, szélessége pedig ne legyen több a horonymélység háromszorosánál (vagyis a névleges falvastagságnál). Teherhordó falakban a vízszintes hornyok megengedhető mélysége a falvastagság 1/4-e. Függőleges hornyok mélysége válaszfalakban és főfalakban egyaránt ne haladja meg a névleges falvastagság 1/3-át! Sok esetben nem alkalmaznak áthidalókat, csak betonacélra fektetik a falazóelemeket a nyílások fölött. Az áthidalásoknak több lehetséges módja is van, U zsaluelemes áthidalási mód vagy Peá Ptá áthidalók valamelyikének alkalmazása. Kérjük, tartsák be az alkalmazástechnikai útmutató előírásait a falszerkezet állékonysága és repedésmentessége érdekében! Gyakori hiba az is, hogy ha alkalmaznak is áthidalót, azokat gyakran fordítva építik be, és a húzott öv felülre kerül. A vasbeton vázhoz való csatlakozásnál sok esetben csak sima ütköztetést alkalmaznak, nincs bekötés, vagy nyitott állóhézag alakul ki. Különösen gondot jelent ez vékony szerkezetek esetében, mert azok rögzítés, bekötés nélkül nem lesznek állékonyak.

6 Egyéb szerkezethez a csatlakozás történhet: bekötő acélelem elhelyezésével, állóhézag habarcskitöltéssel, vakolaterősítő üvegszövet elhelyezésével a vakolatban. Többszintes épületvázak, nagy fesztávolságú, nagy belmagasságú csarnokok homlokzati és beltéri térhatárolásakor, nagyterű, nagy belmagasságú csarnok felosztásakor mindig ellenőrizni kell a tartószerkezet üzemszerű mozgásait annak meghatározásához, hogy az Ytong falazat milyen módon csatlakozzon a pillérekhez, faltartókhoz, illetve födémekhez. Vázas épületeknél kis lehajlású födémek esetén az alakváltozás lezajlását követően a falszerkezetek merev kapcsolattal, habarcsolt felékeléssel csatlakoztathatók a födémekhez. Ennél nagyobb lehajlás esetén, vagy amennyiben az alakváltozások még nem zajlottak le, az Ytong falazat csatlakozását e mozgás mértékét elviselő egy komponensű purhabkitöltéssel kell megoldani. Ha a mozgás mértéke meghaladja az 1 cm-t, célszerű olyan megoldást választani, amely a falazat állékonyságát megőrizve tartósan képes a mozgásokat felvenni. Végül milyen segítséget tudnak nyújtani azoknak, akik akár a tervezési, akár a kivitelezési fázisban elakadnak? A Xella Magyarország létrehozott egy zöldszámot, amely ingyenesen hívható. Ezentúl a családi házas projektekre bemutató kőművest küldünk, hogy a munkák megkezdésekor az alapvető fogások átbeszélésre kerüljenek a kivitelezővel, illetve az első sor pontosan legyen lerakva. Tervezőkkel akár személyesen is egyeztetnek kollégáink annak érdekében, hogy szerkezeteik megfelelő minőségben kerüljenek megtervezésre! Forrás: Építési hibák c. magazin Lestyán Mária építész tervező szakmérnök

Xella szerkezetek a gyakorlatban

Xella szerkezetek a gyakorlatban Az alaptól a belsőépítészetig Xella szerkezetek a gyakorlatban Xella Magyarország Kft. 2011 május Külső határoló szerkezetek P2-0,5 NF+GT 600x200x250 U=0.44 W/m2K P2-0,5 NF+GT 600x200x300 U=0.37 W/m2K

Részletesebben

A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói.

A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói. A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói. 2014 Előadó: Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő Elérhetőség: Tel: 20-261-79-37 e-mail:nyiri@t-online.hu Web:nyirituzvedelem.hu 1

Részletesebben

Xella szerkezetek a gyakorlatban. Xella Magyarország Kft. 2013. április

Xella szerkezetek a gyakorlatban. Xella Magyarország Kft. 2013. április Xella szerkezetek a gyakorlatban Xella Magyarország Kft. 2013. április K I V I T E L E Z É S Anyagtulajdonságok, időjárás állóság Szerkezeti elemek, áthidalók Nagyméretű falmezők,önhordó szerkezetek Falazó

Részletesebben

Silka alapanyagok. Mész Homok Víz. Xella Magyarország Kft. 2

Silka alapanyagok. Mész Homok Víz. Xella Magyarország Kft. 2 Silka Silka alapanyagok Mész Homok Víz 2 Gyártástechnológia Az alapanyagok - homok - mész - víz Keverés Előérlelés Utókeverés Préselés Minőség ellenőrzés Gőzszilárdítás Csomagolás Feliratozás Kiszállítás

Részletesebben

Előadó neve Xella Magyarország Kft.

Előadó neve Xella Magyarország Kft. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Homlokzati falszerkezetek belső oldali hőszigetelése ásványi hőszigetelő lapokkal Előadó neve Xella Magyarország Kft. hőszigetelő lapok anyag jellemzők

Részletesebben

Silka mészhomoktégla KIVONAT A XELLA MAGYARORSZÁG KFT. SILKA ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓBÓL KIZÁRÓLAG OKTATÁSI CÉLOKRA

Silka mészhomoktégla KIVONAT A XELLA MAGYARORSZÁG KFT. SILKA ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓBÓL KIZÁRÓLAG OKTATÁSI CÉLOKRA Silka mészhomoktégla KIVONAT A XELLA MAGYARORSZÁG KFT. SILKA ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓBÓL KIZÁRÓLAG OKTATÁSI CÉLOKRA Silka termékválaszték, alkalmazási területek HM és HML teherhordó és akusztikus falazóelemek

Részletesebben

Xella építési rendszer a gyakorlatban.

Xella építési rendszer a gyakorlatban. Xella építési rendszer a gyakorlatban. Fehér szerkezetek III. 1 Gyakran ismétlődő kérdések falazás minősége homlokzati falak, pillérek falazatok kiékelése csatlakozás idegen szerkezethez válaszfalak kialakítása

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

Xella szerkezetek a gyakorlatban. Xella Magyarország Kft. 2011 október

Xella szerkezetek a gyakorlatban. Xella Magyarország Kft. 2011 október Xella szerkezetek a gyakorlatban Xella Magyarország Kft. 2011 október Termékfejlesztés Pvá Peá Nem teherhordó válaszfal áthidaló Teherhordó elem magas áthidaló 2 Áthidalók elhelyezése Xella Magyarország

Részletesebben

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Küszöbön a felújítás! E-learning sorozat Xella Magyarország Kft. ásványi hőszigetelő lapok anyagjellemzők Ásványi és tömör Magasfokú hőszigetelőképesség Természetes

Részletesebben

Leier MDE előfeszített nyílásáthidaló kerámiaköpennyel

Leier MDE előfeszített nyílásáthidaló kerámiaköpennyel A, AD JELŰ ÁTHIDALÓ "A" jelű áthidaló 12 "AD" jelű áthidaló 12 5 25 29 10 5 11 5 "A" JELŰ NYÍLÁSÁTHIDALÓK Jel Vasbeton nyílásáthidalók Feszített beton f Méretek l s Nyomatéki teherbírás nem hegesztett

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Kőműves és hidegburkoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 08 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Ytong DA vasalt tetőpalló. Ytong DE vasalt födémpalló. Ytong Lambda/Classic falazóelem. Ytong Pke koszorúelem. Multipor kiegészítő hőszigetelés

Ytong DA vasalt tetőpalló. Ytong DE vasalt födémpalló. Ytong Lambda/Classic falazóelem. Ytong Pke koszorúelem. Multipor kiegészítő hőszigetelés 24 20 30 Ytong DA vasalt tetőpalló Ytong DE vasalt födémpalló Ytong Lambda/Classic falazóelem Ytong Pke koszorúelem Multipor kiegészítő hőszigetelés Ytong Peá elemmagas áthidaló cement habarcsba Ytong

Részletesebben

TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK

TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK Dr. Takács Lajos Gábor ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZVÉDELMI MEGFELELŐSÉGE Követelmény: OTSZ Megfelelőség igazolása: OTSZ 14 - építményszerkezetek

Részletesebben

Nagyító alatt: Falszerkezetek hibái A MÁTRAI-FÉLE FÖDÉM ÉS KÁRESETEI A TSZSZ MŰKÖDÉSE SORÁN TAPASZTALT ÉPÍTŐIPARI PROBLÉMÁK

Nagyító alatt: Falszerkezetek hibái A MÁTRAI-FÉLE FÖDÉM ÉS KÁRESETEI A TSZSZ MŰKÖDÉSE SORÁN TAPASZTALT ÉPÍTŐIPARI PROBLÉMÁK 28 oldalas színes szakmai folyóirat Megjelenik évente 10 alkalommal IV. évfolyam IV. szám A tervezés, a kivitelezés és a beruházás-lebonyolítás során bekövetkező hibák elkerülése és kezelése 2017. május

Részletesebben

Foglalkozási napló. Kőműves

Foglalkozási napló. Kőműves Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Kőműves (OKJ száma: 34 582 4) szakma gyakorlati oktatásához 0. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Tanuló Tanulók adatai

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

Az YTONG építési rendszer elemei

Az YTONG építési rendszer elemei Az YTONG építési rendszer elemei YTONG építési rendszer elemei YTONG vasalt tetőpalló DA Szélesség: 600 és 625 Vastagság: 200, 240, 300 Hossz: 600-6000-ig YTONG teherhordó áthidaló Ptá Szélesség: 125/175

Részletesebben

LB-KNAUF FALAZÓHABARCS HF10; HF30; HF50; HF100

LB-KNAUF FALAZÓHABARCS HF10; HF30; HF50; HF100 LB-KNAUF FALAZÓHABARCS HF10; HF30; HF50; HF100 : Az LB-KNAUF falazóhabarcsok gyárilag elõkevert szárazhabarcsok, melyeket az építkezés helyszínén közvetlenül a felhasználás elõtt vízzel kell összekeverni.

Részletesebben

Ytong vékonyágyazatú falazóhabarcs. Ytong beltéri vakolat. Silka mészhomok tégla falazatsilka falazat. Multipor ragasztóréteg. Műanyag tárcsás dübel

Ytong vékonyágyazatú falazóhabarcs. Ytong beltéri vakolat. Silka mészhomok tégla falazatsilka falazat. Multipor ragasztóréteg. Műanyag tárcsás dübel A1 Multipor ragasztóréteg Silka mészhomok tégla falazatsilka falazat Műanyag tárcsás dübel Multipor ásványi hőszigetelő lap Multipor ágyazóréteg üvegszövet háló erősítéssel Vakolaterősítő háló Ytong Peá

Részletesebben

1 32-000-2.1 (2) ÖN Vízszintes tartószerkezeti elem bontása és kiemelése, vasbeton gerenda vagy áthidaló, 0,10 t/db tömegig 4 db...

1 32-000-2.1 (2) ÖN Vízszintes tartószerkezeti elem bontása és kiemelése, vasbeton gerenda vagy áthidaló, 0,10 t/db tömegig 4 db... 1. oldal 1 32-000-2.1 (2) ÖN Vízszintes tartószerkezeti elem bontása és kiemelése, vasbeton gerenda vagy áthidaló, 0,10 t/db tömegig 4 db............ 2 33-000-21.1.1.2.2.1 (23) ÖN Válaszfal bontása, égetett

Részletesebben

Szerkezeti csomópontok Silka

Szerkezeti csomópontok Silka Szerkezeti csomópontok Silka Lábazati megoldás Silka mészhomoktégla teherhordó falszerkezet Silka burkoló előtétfallal ásványi zártcellás kavicságy Dréncsőrendszer ha szükséges Burkolat vasalt aljzat talajnedvesség

Részletesebben

Város Polgármestere. Előterjesztés

Város Polgármestere. Előterjesztés Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/213 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Szily-kastély alagsorának

Részletesebben

Munkadíj árlista. Murvai István Kőműves egyéni vállalkozó. Szállító. Vevő. Érvényesség. Sorszám: ÁRLISTA000001/2016

Munkadíj árlista. Murvai István Kőműves egyéni vállalkozó. Szállító. Vevő. Érvényesség. Sorszám: ÁRLISTA000001/2016 Ablak beszerelés Ablak beszerelése redöny szerelés nélkül. Alap készítés helyszini keveréssel. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás helyszini keveréssel. Alap készítés mixer betonnal. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

Fehér Szerkezetek - 2014. Xella Magyarország Kft. 1

Fehér Szerkezetek - 2014. Xella Magyarország Kft. 1 Fehér Szerkezetek - 2014 Május 8. Május 13. Május 15. Május 20. Május 27. Budapest Debrecen Veszprém Hódmezővásárhely Győr Xella Magyarország Kft. 1 Fehér Szerkezetek - 2014 Program: 09.00-09.30: Követelmények

Részletesebben

Vevő. Alap készítés mixer betonnal. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás. Aljzatbetonozás 9-12cm Vasszerelés,betonozás helyszini

Vevő. Alap készítés mixer betonnal. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás. Aljzatbetonozás 9-12cm Vasszerelés,betonozás helyszini Ablak beszerelés Ablak beszerelése redöny szerelés nélkül. Alap készítés helyszini keveréssel. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás helyszini keveréssel. Alap készítés mixer betonnal. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás

Részletesebben

Megoldás falazatra. Tűzvédelem téglával, egyszerűen. Érvényes: szeptember 15-től

Megoldás falazatra. Tűzvédelem téglával, egyszerűen. Érvényes: szeptember 15-től Megoldás falazatra Tűzvédelem téglával, egyszerűen Érvényes: 2017. szeptember 15-től Bevezető A tégla tűzvédelmi szerepe annak létrejötte óta elvitathatatlan. Anyagánál fogva égetett agyag, szerves, éghető

Részletesebben

Építtetô neve: Tervezô neve: telefonszáma: címe:

Építtetô neve: Tervezô neve: telefonszáma: címe: Építtetô neve: Tervezô neve: Építési engedély szám: Kivitelezés megnevezése: (*) családi ház / sorház / ikerház Kivitelezés helyszíne (címe): Kivitelezést végzô cég neve: Kivitelezést végzô cég címe: telefonszáma:

Részletesebben

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a VÁROSÜZEMELTETÉSI ÉPÜLET ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA TENDER TERV Felújítás helye: 5435 Martfű, Május 1 út 1., hrsz:349/2 Megbízó: MARTFŰ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Monolit vasbeton pillér

Monolit vasbeton pillér V1 Monolit vasbeton pillér Silka falazat Hilti - falazószalag Ytong beltéri vakolat Kétsoronként 1,5-2,5 mm feszített horganyzott huzal Vakolaterősítő háló Ytong Pve fálaszfal V10 Vasbeton pillér Vakolóprofil

Részletesebben

A 27/2012. (VIII.27) NGM rendelet a 12/2013. (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII.27) NGM rendelet a 12/2013. (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII.27) NGM rendelet a 12/2013. (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 582 08 Kőműves és hidegburkoló

Részletesebben

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++ Kiváló energetikai minőség okostéglával! A+++ Megoldás falazatra Miért fontos a megfelelő téglaválasztás? Amikor téglaválasztás előtt állunk, gyakran nem is tudatosul bennünk, milyen fontos döntést kell

Részletesebben

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Dr. Horváth László egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszék Tartalom Mire ad választ az Eurocode?

Részletesebben

Ytong építési rendszer elemei

Ytong építési rendszer elemei építési rendszer elemei Pef előfalazó lap Pfe furatos elem Pke koszorúelem Pu zsaluelem Peá elemmagas áthidaló 600 200 50 600 200 75 600 200 300 furat d=200 Pke 100 600 200 50+50 600 250 50+50 600 300

Részletesebben

Fehér Szerkezetek 2013 konferencia. Xella Magyarország Kft.

Fehér Szerkezetek 2013 konferencia. Xella Magyarország Kft. Fehér Szerkezetek 2013 konferencia Április 25. Május 7. Május 14. Május 21. Május 23. Budapest Salgótarján Veszprém Pécs Debrecen Xella Magyarország Kft. 1 Újdonságok a Xella termékpalettáján 1. Ytong:

Részletesebben

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8.1. Szigetelôlapok felszerelése falazatra, födémre A FABETON szigetelôlemezeket mechanikai rögzítéssel, dûbelezéssel erôsítjük a szigetelendô felületre.

Részletesebben

Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai.

Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai. Építőipari tűzvédelmi rendszerek szükséges átadási dokumentumai. Miért aktuális ez a téma Kivitelezés minőségének hatása a tűzvédelem területén: 1. Egységes szabályok (alapkövetelmények) kivitelezők részére

Részletesebben

Építéstechnológiai adatok

Építéstechnológiai adatok Kivitelezés 2 Tartalom Építéstechnológiai adatok........................................3 Anyagkezelés..................................................4 A teherhordó fõfalak építése.....................................5

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 34 582 14 Kőműves Tájékoztató

Részletesebben

ÉPSZERK / félév

ÉPSZERK / félév ÉPSZERK-5 2015/2016. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK KÜLÖNLEGES VÁLASZFALAK Előadó JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens BME ÉPÜLETSZERKEZETTANI TANSZÉK CSARNOK VÁLASZFAL RAKTÁR CSARNOKTÉR FELADAT

Részletesebben

Ismertetõjegyek. Nyomószilárdság Stabil, masszív házat építeni értékálló befektetés. Az YTONG épületek a biztonságot nyújtják Önnek.

Ismertetõjegyek. Nyomószilárdság Stabil, masszív házat építeni értékálló befektetés. Az YTONG épületek a biztonságot nyújtják Önnek. Építési 1 x1 2 Ismertetõjegyek 3 Tartalomjegyzék Az YTONG ismertetõjegyek.........................................3 Bevezetõ.........................................................4 Az YTONG építési rendszer

Részletesebben

KÖRÖS FALAZÓELEMEK ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

KÖRÖS FALAZÓELEMEK ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ KÖRÖS FALAZÓELEMEK ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Körös falazóelem A KÖRÖS égetett agyag falazóelemekbõl készülõ falszerkezet erõtani tervezése minden esetben egyedi szerkezettervezõi feladat, amit az alkalmazott

Részletesebben

BAKONYTHERM 10-es válaszfal nyílásáthidaló

BAKONYTHERM 10-es válaszfal nyílásáthidaló BAKONYTHERM 10-es válaszfal nyílásáthidaló Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató Alkalmazási előnyök természetes anyagokból készül, költségtakarékos beépítés, kedvező teherbírás, a teherbírási táblázatok

Részletesebben

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása FALSZERKEZET FÖDÉM CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET KÜLSŐ ÉS BELSŐ VAKOLÁST NEM IGÉNYEL cm Acél vázszerkezet 0, cm Feltöltő nyílások Ø 8 cm cm cm Üvegszövet háló Burkolat 7 7 8 9 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET

Részletesebben

Égetett kerámia falazórendszer. www.leier.hu. MÉRNÖktÁMoGatÁs

Égetett kerámia falazórendszer. www.leier.hu. MÉRNÖktÁMoGatÁs MÉRNÖktÁMoGatÁs árajánlatadó- és tervezőprogramok tervezői segédanyagok részletrajzok termékinformációk CAD szoftverek /mernoktamogatas Égetett kerámia falazórendszer kerámia Fa L azór e N dszer válassza

Részletesebben

TMKEMegoldás falazatra TMKE TMKE TMKE. Téglaszerkezetek kialakítása igazolásuk. Orbán Imre termékfejlesztési mérnök Wienerberger zrt.

TMKEMegoldás falazatra TMKE TMKE TMKE. Téglaszerkezetek kialakítása igazolásuk. Orbán Imre termékfejlesztési mérnök Wienerberger zrt. Megoldás falazatra Téglaszerkezetek kialakítása igazolásuk Orbán Imre termékfejlesztési mérnök Wienerberger zrt. TARTALOM OTSZ KÖVETELMÉNYEK FÜGGŐLEGES SZERKEZETEK FALAZÓELEM - FALAZAT HAGYOMÁNYOS FAL

Részletesebben

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető

2013. október 25. okl. építészmérnök Tel.:(1) okl. épületszigetelő szakmérnök irodavezető A 305/2011/EU rendelet hatályba lépésének és a 3/2003 (I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet visszavonásának hatása az építési termékek forgalmazására, betervezésére és beépítésére 2013. október 25. Budavári

Részletesebben

Építési 1 1. Xella Magyarország Kft. Kereskedelmi Iroda 1135 Budapest Tahi u. 53-59. Tel.: +36 37 814 100 Fax: +36 37 814 190

Építési 1 1. Xella Magyarország Kft. Kereskedelmi Iroda 1135 Budapest Tahi u. 53-59. Tel.: +36 37 814 100 Fax: +36 37 814 190 2012. február Építési 1 1 Xella Magyarország Kft. Kereskedelmi Iroda 1135 Budapest Tahi u. 53-59. Tel.: +36 37 814 100 Fax: +36 37 814 190 E-mail: xella@t-online.hu Internet: www.xella.hu Ytong-Falazóelemgyár

Részletesebben

POROTHERM Építési Rendszer

POROTHERM Építési Rendszer POROTHERM Építési Rendszer WB_8_oldalas_2011.indd 1 2011.03.28. 14:55 A téglából épült otthon Energiatakarékos, hiszen a Wienerberger leginnovatív téglater- mékeinek hőszigetelő értéke kiegészítő hőszigetelés

Részletesebben

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek belső oldali hőszigetelés - technológiák Lehetséges megoldások: 1.Párazáró réteg beépítésével 2.Párazáró / vízzáró hőszigetelő anyaggal

Részletesebben

Árlista Érvényes 2008. március 1-jétől

Árlista Érvényes 2008. március 1-jétől Árlista Érvényes 2008. március 1-jétől SILKA burkoló téglák (Vámtarifaszám: 68 10 111 000) Terméktípus Méret (mm) H M Sz Ft / db m 3 / raklap db / raklap Cikkszám SILKA-VB 30 250 65 30 33,- 0,585 1200

Részletesebben

Márta Tibor Xella Magyarország Kft. Újdonságok a Xella Magyarország Kft termékpalettáján

Márta Tibor Xella Magyarország Kft. Újdonságok a Xella Magyarország Kft termékpalettáján Márta Tibor Xella Magyarország Kft. Újdonságok a Xella Magyarország Kft termékpalettáján Újdonságok a Xella Magyarország Kft termékpalettáján - Ytong A+ P2-0,4 - Silka HM-150 NF+GT - Ytong Multipor www.xella.hu

Részletesebben

Műszaki adatkatalógus

Műszaki adatkatalógus Műszaki adatkatalógus Silka építési rendszer elemei Silka-HM 200 NF+GT teherhordó, hanggátló térelhatároló falazó elem 333 199 200 Silka-HM 250 NF+GT teherhordó, hanggátló térelhatároló falazó elem 248

Részletesebben

Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer

Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer Baumit Sanova Hogyan adhatunk régi értékeinknek új minőséget? Sanova egyrétegű trassz vakolat Géppel is feldolgozható Nedves és sókkal terhelt falazatokra Speciálisan

Részletesebben

A falazat kiválasztása, hőszigetelési praktikák. Tóth Zsolt, az é z s é kft. ügyvezetője

A falazat kiválasztása, hőszigetelési praktikák. Tóth Zsolt, az é z s é kft. ügyvezetője A falazat kiválasztása, hőszigetelési praktikák Tóth Zsolt, az é z s é kft. ügyvezetője Miért téglából építünk? - évezredek óta használjuk - az első mesterséges építőanyag - tartós - időjárásálló - nagy

Részletesebben

Csarnok jellegű acél építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői

Csarnok jellegű acél építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői Csarnok jellegű acél építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői Kotormán István okl. építőmérnök 2018.06.07. Budapest, Lurdy-ház Swedsteel-Metecno Kft. a TSZVSZ ezüst fokozatú partnere Csarnok jellegű acél

Részletesebben

ÉPÜLET FALSZERKEZETEK KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSE ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL. Simon Andrea

ÉPÜLET FALSZERKEZETEK KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSE ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL. Simon Andrea ÉPÜLET FALSZERKEZETEK KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSE ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL Simon Andrea VÁZLAT 1. Problémafelvetés 2. Elemzés módszertana 3. Életciklus-szakaszok 4. A mintaépület bemutatása 5. Eredmények kiértékelése

Részletesebben

A tartós biztonság alapja

A tartós biztonság alapja A tartós biztonság alapja Homlokzati hőszigetelő rendszerek rögzítéstechnikája Egy kellemetlen helyzet 1. veszélyfaktor: A szél szívóhatása Nem minden az, aminek látszik 2. veszélyfaktor: Silány minőségű

Részletesebben

Ytong tervezési segédlet

Ytong tervezési segédlet Ytong tervezési segédlet Tartalom Statika Falazott szerkezetek 4 Áthidalások Pu zsaluelemekkel 8 Pu 20/25 jelű Ytong kiváltógerenda 9 Pu 20/30 jelű Ytong kiváltógerenda 10 Pu 20/37,5 jelű Ytong kiváltógerenda

Részletesebben

ÉPSZERK / félév. Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens

ÉPSZERK / félév. Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens ÉPSZERK-5 2013/2014. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens Válaszfalak fogalma: épületen belüli, függőleges térelválasztó szerkezetek Jellemzők: nem hordanak

Részletesebben

Wattok, centik, határidők.

Wattok, centik, határidők. Wattok, centik, határidők A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55.

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. SZÁNTÓ ZSÓFIA architect & design STUDIO VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Váchartyán Községben Műszaki Leírása 2017 NOVEMBER

Részletesebben

6. Szerkezeti csomópontok ajánlott kialakítása

6. Szerkezeti csomópontok ajánlott kialakítása A betonszilárdság gyakorlati figyelembevételének lehetôsége vasalt falak, vagy pillérek esetén reálisan C értékig terjedhet. A teherviselô falak záradékaként, a födémek a bekötési szintjén koszorúgerendát

Részletesebben

Kategóriák A B Hasznos alapterületre: Bruttó Ft/nm-tól Bruttó Ft/nm-tól

Kategóriák A B Hasznos alapterületre: Bruttó Ft/nm-tól Bruttó Ft/nm-tól Kategóriák A B Hasznos alapterületre: Bruttó 192.000Ft/nm-tól Bruttó 220.000Ft/nm-tól Munkafolyamat Beépített anyagok Beépített anyagok Előkészítés Alapozás Lábazati kiemelés + szigetelés Vasalt aljzat

Részletesebben

2017/18. ŐSZ ÉPSZERK. 1. 7: RÉSZLET 1:10 KONZ.: HT HORVÁTH TAMÁS (F76WWS)

2017/18. ŐSZ ÉPSZERK. 1. 7: RÉSZLET 1:10 KONZ.: HT HORVÁTH TAMÁS (F76WWS) 1. kőműves munka: az alsó szinti HB-38 (19 38 19 cm) falazat megépítése 2. ács munka: a mon. vb. áthidaló és koszorú zsaluzatának és a födémgerendák megtámasztásának megépítése 3. kőműves munka: a födémgerendák

Részletesebben

Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató

Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató BAKONYTHERM Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató Alkalmazási előnyök természetes anyagokból készül, költségtakarékos beépítés, a 12,0 cm-es szélességi méretből adódóan kevesebb áthidalóval megoldható

Részletesebben

ÉME, TMI Műszaki adatlap kivonat

ÉME, TMI Műszaki adatlap kivonat ÉME, TMI Műszaki adatlap kivonat 1. Jelen okmány kiadásának alapja: az A-402/1/2005 SZÁMÚ ÉMI ÉME, Kiadásának dátuma: 2008. 11. 04. Érvényes: 2012. 12. 31-ig valamint a TMI-231/2008 dokumentum Kiadásának

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ a Újtikos, Széchenyi tér 12-14. sz. ( Hrsz.: 135/1 ) alatt lévő rendelő átalakításának, bővítésének építéséhez TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: Soós Ferenc okl.

Részletesebben

VILÁG SZABADALOM. ...több, mint tégla.

VILÁG SZABADALOM. ...több, mint tégla. VILÁG SZABADALOM...több, mint tégla. MAGUNKRÓL Cégünk egy olyan termék gyártását és forgalmazását végzi, mely az építőipari hagyományokat figyelembe véve, az egész világon megoldást jelenthet az építőipar

Részletesebben

Csomóponti katalógus

Csomóponti katalógus Csomóponti katalógus Tartalom Silka csomópontok 3 16 Ytong csomópontok 17 62 Szerkezeti csomópontok Silka Lábazati megoldás Silka mészhomoktégla teherhordó falszerkezet Silka burkoló előtétfallal ásványi

Részletesebben

Építési termékek és szerkezetek minősítésének olvasata a gyakorlatban Gipszkarton szerelt szerkezetek

Építési termékek és szerkezetek minősítésének olvasata a gyakorlatban Gipszkarton szerelt szerkezetek Építési termékek és szerkezetek minősítésének olvasata a gyakorlatban Gipszkarton szerelt szerkezetek Agenda 1. Építési termék 2. Helyszínen szerelt készletek dokumentálása Ki felel a szerkezetek teljesítményjellemzőinek

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVÉHEZ

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVÉHEZ TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY BÓLYI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 7754 Bóly, Rákóczi u. 3. BERUHÁZÁSÁBAN 83 FÉRŐHELYES MUNKÁSSZÁLLÁS LÉTESÍTÉSE (a "Munkásszállások kialakítása" elnevezésű

Részletesebben

Kombinált lezárás PROMASTOP -VEN habarccsal

Kombinált lezárás PROMASTOP -VEN habarccsal 0 EI 0-ig 3 3. táblázat a PROMASTOP -VEN tűzgátló lezárás méretei Beépítési pozíció 0 PROMASTOP -VEN habarcslezárás méretei 0 A részlet kombinált habarcslezárás tömör falban PROMASTOP -B felülete a PROMASTOP

Részletesebben

Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató

Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató BAKONYTHERM Alkalmazástechnikai és tervezési útmutató Alkalmazási előnyök természetes anyagokból készül, költségtakarékos beépítés, a legkönnyebb elemmagas áthidaló, így a felhelyezése is könnyebb, az

Részletesebben

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók.

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 582 03 Magasépítő technikus

Részletesebben

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költségei... 1.2 Akadályoztatási költség...%...

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költségei... 1.2 Akadályoztatási költség...%... Költségvetés főösszesítő 1/6 oldal Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1. Építmény közvetlen költségei...... 1.2 Akadályoztatási költség...%... 1.3 Építés közvetlen költségei...... 2.1 Árkockázat fedezet

Részletesebben

Műszaki adatkatalógus

Műszaki adatkatalógus Műszaki adatkatalógus Silka építési rendszer elemei Silka-HM 200 NF+GT teherhordó, hanggátló térelhatároló falazó elem 333 199 200 Silka-HM 250 NF+GT teherhordó, hanggátló térelhatároló falazó elem 248

Részletesebben

ÉPÜLETSZERKEZETTANI ALAPISMERETEK FALAK

ÉPÜLETSZERKEZETTANI ALAPISMERETEK FALAK ÉPÜLETSZERKEZETTANI ALAPISMERETEK FALAK Dr. Preisich Katalin ábraanyagának felhasználásával Két alapvetı: Sejtszerő 1. Szerkezeti rendszerek Nagyterő 2 1 1.1. Falas szerkezeti rendszerő épületek :a függıleges

Részletesebben

Függönyfalak. Karbantartás és Felülvizsgálat TvMI

Függönyfalak. Karbantartás és Felülvizsgálat TvMI Függönyfalak Karbantartás és Felülvizsgálat TvMI Függönyfalak Függönyfalak OTSZ 5.0 függönyfal: olyan nem teherhordó, térelhatároló falszerkezet, amelyet az épület teherhordó szerkezeteire, általában födémeire

Részletesebben

Minősítések és ami mögöttük van. Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása

Minősítések és ami mögöttük van. Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása Minősítések és ami mögöttük van Mit, kinek és mivel kell igazolni? Nyílászárók teljesítményigazolása Nyílászárók teljesítményigazolása 1. Jogi és szabályozási környezet 2. Követelmények 3. Követelmények

Részletesebben

Kategóriák A B Hasznos alapterületre: Bruttó Ft/nm Bruttó Ft/nm

Kategóriák A B Hasznos alapterületre: Bruttó Ft/nm Bruttó Ft/nm Kategóriák A B Hasznos alapterületre: Bruttó 225.000Ft/nm Bruttó 250.000Ft/nm Munkafolyamat Beépített anyagok Beépített anyagok Előkészítés Alapozás Lábazati kiemelés + szigetelés Vasalt aljzat Épület

Részletesebben

Schöck Isokorb D típus

Schöck Isokorb D típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus Többtámaszú födémmezőknél alkalmazható. Pozítív és negatív nyomatékot és nyíróerőt képes felvenni. 89 Elemek elhelyezése Beépítési részletek típus 1 -CV50 típus

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

ELSÕ BETON. Csarnok építési elemek óta az építõipar szolgálatában

ELSÕ BETON. Csarnok építési elemek óta az építõipar szolgálatában ELSÕ BETON Csarnok építési elemek ELSÕ BETON Cégünk 2004. óta gyárt különféle csarnoképítési elemeket. Mára statikus tervezõk bevonásával a tartószerkezeti tervezést is, továbbá a komplett helyszíni szerkezetépítési

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ ÉPÍTÉS TÁRGYA: RADÓ KÚRIA FELÚJÍTÁSA ÉPÍTÉSI HELY: RÉPCELAK, BARTÓK B. U. 51. HRSZ: 300 ÉPÍTTETŐ: TERVEZŐ: RÉPCELAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA RÉPCELAK, BARTÓK B. U.

Részletesebben

FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2012. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2012. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FALAZÁSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2012. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR TEHERHORDÓ FALSZERKEZET épületterhek (födémek, szintek, stb.) viselésére készített és méretezett falszerkezet.

Részletesebben

Rigips mûszaki tanácsadás Telefon: (06-1) 296 0534 Fax: (06-1) 296 0504 E-mail: rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com

Rigips mûszaki tanácsadás Telefon: (06-1) 296 0534 Fax: (06-1) 296 0504 E-mail: rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com A RIGIPS és az ISOVER, a Saint-Gobain vállalatcsoport tagjai, a szárazépítési piacon elsôként minôsítette szerkezeteit az új OTSZ szerint: ÉME A-99/2008 A Rigips rendszerekrôl további részletes információt,

Részletesebben

SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység. Hőszigetelő rendszerek kivitelezési fogásai

SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység. Hőszigetelő rendszerek kivitelezési fogásai SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység Hőszigetelő rendszerek kivitelezési fogásai I. MIÉRT SZIGETELÜNK HOMLOKZATOT? 3 Miért szigetelünk homlokzatot? Épületeink hőveszteségei Energiatanúsítvány:

Részletesebben

Műszaki adatkatalógus

Műszaki adatkatalógus Műszaki adatkatalógus Silka termékválaszték, falazóelem típusok Silka teherhordó, térhatároló falazó elemek Típus Jel Méret H M Sz Forma alkalmazási terület Nyomószilárdsági Testsűrüségi (kg/m 3 ) Legnagyobb

Részletesebben

Amire a munkához szüksége van:

Amire a munkához szüksége van: Amire a munkához szüksége van: Vastagbevonó Földdel érintkező épületrészeknek a talaj nedvességével, nem nyomó talajvízzel és feltorlódó szivárgóvízzel szembeni védelmére. Alkalmas: függőleges és vízszintes

Részletesebben

Tűzvédelmi Szakmai Nap , Budapest, Lurdy Ház

Tűzvédelmi Szakmai Nap , Budapest, Lurdy Ház Szerkezetek tűzvédelmi megfelelőségének igazolása az építészeti tűzvédelemben Marlovits Gábor a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Építészeti Tűzvédelmi Tagozatának vezetője gabor.marlovits@etexgroup.com,

Részletesebben

RAVATHERM TM XPS 300 WB RAVATHERM HUNGARY KFT. 1/6. Árlista - Érvényes: március 5-től visszavonásig. A Ravago S. A. védjegye

RAVATHERM TM XPS 300 WB RAVATHERM HUNGARY KFT. 1/6. Árlista - Érvényes: március 5-től visszavonásig. A Ravago S. A. védjegye RAVATHERM XPS 300 WB Érdesített felületű zártcellás polisztirolhab hőszigetelő lemez. Alkalmazási terület: Lábazatok, homlokzati falak, vb. koszorúk, pillérek, árkádfödémek vakolt, burkolt felületképzésű

Részletesebben

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. TT KIV 20151008 BUDAPESTI EGYETMI KAT. GIM. R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T B U D A P E S T I E G Y E T E M I K A T O L I K U S G I

Részletesebben

Komuves és burkoló képzések 2016

Komuves és burkoló képzések 2016 Komuves és burkoló képzések 2016 www.lb-knauf.hu/kbkepzesek2016 KŐMŰVES ÉS BURKOLÓ KÉPZÉSEK 2016 2016 januárjában ismételten meghirdeti a hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő Kőműves és Burkoló

Részletesebben

TERVEZÉS TŰZTEHERRE Az EC-6 alkalmazása YTONG, SILKA falazott szerkezetek esetén

TERVEZÉS TŰZTEHERRE Az EC-6 alkalmazása YTONG, SILKA falazott szerkezetek esetén TERVEZÉS TŰZTEHERRE Az EC-6 alkalmazása YTONG, SILKA falazott szerkezetek esetén TARTALOM - JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET OTSZ - CPR - FOGALMAK tűzterjedést gátló szerkezetek falak, födém - Építőanyagok tűzvédelmi

Részletesebben

A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében

A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében Kiss Attila Kingspan-Hoesch Dél-Európai Műszaki vezető 2018.03.08 Új lehetőségek? Hőszigetelt szendvicspanelek 305/2011

Részletesebben

Műszaki adatkatalógus

Műszaki adatkatalógus Műszaki adatkatalógus Silka építési rendszer elemei Silka-HM 200 NF+GT teherhordó, hanggátló térelhatároló falazó elem 333 199 200 Silka-HM 250 NF+GT teherhordó, hanggátló térelhatároló falazó elem 248

Részletesebben

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1 multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve STATIKAI SZÁMÍTÁSOK Tervezők: Róth Ernő, okl. építőmérnök TT-08-0105

Részletesebben