1. osztály. A tanév során tanult énekek közül 5 ifjúsági és 5 református énekeskönyvi ének ismerete.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. osztály. A tanév során tanult énekek közül 5 ifjúsági és 5 református énekeskönyvi ének ismerete."

Átírás

1 1. osztály Külső jegyek alapján a református templom sajátosságainak felismerése. A bibliai teremtéstörténetének korosztályi szintű ismerete. Noé és a vízözön történetének ismerete. Az elveszett bárány példázatának korosztályi szintű ismerete. Az iskolában használt kötött szövegű imádságok ismerete. 2. osztály A református templomhoz kapcsolódó fogalmak közül ismerje a következők jelentését: harang, szószék, Úr asztala, persely, orgona, istentisztelet, gyermekistentisztelet, lelkipásztor. A következő történetek korosztályi szintű ismerete: - Ábrahám elhívása - Isten megszabadítja Józsefet. Korosztálynak megfelelő módon mutassa be a következő személyeket: Ézsau, Jákób. Imádság fogalmának ismerete, étkezés előtti és utáni kötött szövegű imádság. A következő történetek korosztályi szintű ismerete: - Péter elhívása - Az irgalmas szamaritánus példázata Az Úri imádság és a Lk. 10,27 memoriter szintű ismerete. Tudja, mit ünneplünk húsvétkor és ismerje a húsvéti történetet.

2 3. osztály Tudja azt, hogy a Biblia több mint egy könyv: Isten Igéje az ember számára. Egy kötött szövegű reggeli és esti imádság ismerete. A Tízparancsolat rövidített változatának memoriter szintű ismerete. A 2Mózes 15,2 memoriter szintű ismerete. A Mt 7,12 memoriter szintű ismerete. Mózes személyének korosztályi szintű ismerete. A következő történetek korosztályi szintű ismerete: - Izrael szabadulása Egyiptomból - A kapernaumi béna meggyógyítása. - Péter megtagadja Jézust. A következő személyek korosztályi szintű ismerete: Péter, Zákeus. Keresztelő János személyének korosztályi szintű ismerete. Tudja azt, hogy mit ünneplünk pünkösdkor.

3 4. osztály Károli Gáspár személyének és munkásságának korosztályszintű ismerete. A Bír 8,23 és 1Sám 16,7b memoriter szintű ismerete. Mt 11,28 memoriter szintű ismerte. A következő bibliai történetek korosztályi szintű ismerete: - Dávid és Góliát, - Salamon bölcsességet kér. A következő személyek korosztályi szintű ismerete: Saul, Dávid, Salamon A mustármag példázatának korosztályi szintű ismerete. Kötött szövegű, templomba bemenetelkor és kijövetelkor mondott imádság memoriter szintű ismerte. Tudja azt, hogy mit ünneplünk virágvasárnapon és áldozócsütörtökön, ismerje az ide tartozó történeteket.

4 5. osztály Pál apostol és Luther Márton személyének korosztályszintű ismerete. A Messiás fogalmának korosztályi szinten való megfogalmazása. Az első keresztyén gyülekezet fő jellemvonásainak ismerete. A református istentisztelet fő részeinek ismerete és néhány különleges istentisztelet megnevezése. A következő bibliai történetek korosztályi szintű ismerete: - Dániel az oroszlánok vermében, három ifjú a tüzes kemencében. A következő személyek korosztályi szintű ismerete: Illés, Dániel, Jónás. A kísértés fogalmának korosztályi szinten való megfogalmazása. A magvető példázatának és az igazgyöngy példázatának korosztályi szintű ismerete. Keresztelő János és Máté személyének korosztályi szintű ismerete. A következő fogalmak korosztályi szinten való megfogalmazása: Messiás, Krisztus, kísértés, érték. Pál apostol személyének korosztályi szintű ismerete. Az egyházi év fő ünnepeinek ismerete (neve, mikor és mit ünneplünk).

5 6. osztály A Biblia könyveinek memoriter szintű ismerete. Az Apostoli Hitvallás memoriter szintű ismerete. Az aranyborjú történetének korosztályi szintű ismerete. A Tízparancsolat és Mt 5,17 memoriter szintű ismerete. Mózes, Dávid, Nábót személyének korosztályi szintű ismerete. A tanuló képes néhány mondatban értelmezni a Tízparancsolatot. A tékozló fiú példázatának és a tíz leprás meggyógyítási történetének korosztályi szintű ismerete. István király, Kálvin János és a városában, megyéjében élt magyar reformátor személyének korosztályi szintű ismerete. A reformáció fogalmának és jelentőségének az ismerete. A reformáció és az úrvacsora fogalmának és jelentőségének az ismerete. A karácsonyi ünnepkör fogalmának és a hozzá tartozó ünnepek ismerete. Kálvin János és Luther Márton személyének korosztályi szintű ismerete.

6 7. osztály Egy szabadon választott magyar református személyének az ismerete, a század legalább két magyar protestáns alakjának, nevének és munkásságának az ismerete. Tudja a gályarabok történetét a saját szavaival megfogalmazni. 2Tim 3,16 memoriter szintű ismerete. Fohász, ökumené, diakónia fogalmának korosztályi szintű ismerete. Saját szavaival tudja megfogalmazni az elhívás fogalmát és tudjon a tanultak alapján példát mondani rá. A bolond gazdag példázatának, a boldogmondásoknak, a tíz szűz példázatának, Kornéliusz és Péter történetének korosztályi szintű ismerete. Jézus én vagyok mondásai közül egy szabadon választott mondás memoriter szintű ismerete. Pál apostol és István vértanú személyének korosztályi szintű ismerete. Pál apostol missziói útjai közül legalább három állomás ismerete. A húsvéti és pünkösdi ünnepkör fogalmi és tartalmi ismerete.

7 8. osztály Ravasz László vagy Kiss Ferenc személyének és munkásságának korosztályi szintű ismerete. A misszió fogalmának korosztályi szintű ismerete. Fel tud sorolni legalább két országot, ahol magyar református gyülekezetek vannak. Képes értelmezni és példákat mondani a média, a számítógép és az Internet pozitív és negatív hatásaira. 1Kor 13 memoriter szintű ismerete. A Mt 5,13-16 memoriter szintű ismerete. Gal 5,22-23 memoriter szintű ismerete. A talentumok példázatának, a búza és a konkoly példázatának, valamint a gazdag ifjú történetének korosztályi szintű ismerete. Az úrvacsorai bűnvalló imádság memoriter szintű ismerete. Az egyházi év ünnepköreinek, ünnepeinek és azok tartalmának ismerete.

22. Bibliai történetek Újszövetség Jézus önmagáról (Jn 6,35. 51; 8,12; 10,7-15; 11,25; 14,6; 15,1-2)

22. Bibliai történetek Újszövetség Jézus önmagáról (Jn 6,35. 51; 8,12; 10,7-15; 11,25; 14,6; 15,1-2) 7. évfolyam 1. Önismeret a Biblia fényében 2. A Szentírásban Isten szava (2Tim 3,16) 3. Megtérés és hit 4. Emberi kapcsolatok a Biblia fényében 5. Hitvallók a történelemben (gályarabok, hitvalló őseink)

Részletesebben

Osztályozó vizsga követelmények a Baár-Madas Református Gimnáziumban Református hit-és erkölcstanból

Osztályozó vizsga követelmények a Baár-Madas Református Gimnáziumban Református hit-és erkölcstanból Az osztályozó vizsgák rendje és tematikája Református hit-és erkölcstan tantárgyból 7-12. évfolyam A vizsga két részből áll: írásbeli és szóbeli részből. Az értékelés során mindkét vizsgarészt figyelembe

Részletesebben

Hittan érettségi tételek. A-tételek

Hittan érettségi tételek. A-tételek Hittan érettségi tételek Magyarországi Evangélikus Egyház 2018. február A-tételek Ószövetség 1. Mutassa be a teremtéstörténeteket, mint hitvallásokat! 2. Ismertesse a bűneset, Káin és Ábel, Nóé, valamint

Részletesebben

2. Ismerkedés a hittannal, a gyülekezettel, a templommal, 6 óra. 3. A világ, ami körülvesz bennünket, Isten teremtett világa, 10 óra.

2. Ismerkedés a hittannal, a gyülekezettel, a templommal, 6 óra. 3. A világ, ami körülvesz bennünket, Isten teremtett világa, 10 óra. Hittan kerettanterv. Általános iskola 1. osztály Téma: 1. Ismerkedés egymással, 2 óra. 1.hét: Gyerekek játékos ismerkedése egymással. 2. Ismerkedés a hittannal, a gyülekezettel, a templommal, 6 óra. 2.hét:

Részletesebben

Hittan tanmenet 2. osztály

Hittan tanmenet 2. osztály Hittan tanmenet 2. osztály Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 Az Isten szava című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák, Módszerek

Részletesebben

Hit és erkölcstan 1-4. osztály

Hit és erkölcstan 1-4. osztály Hit és erkölcstan 1-4. osztály 1. évfolyam Tankönyv: Lacknerné Puskás Sára: Isten hozott 1. félév Tudja, hogy Isten, teremtő ereje által, minden, ami a világ része, Isten munkája során jött létre. A Teremtéstörténet

Részletesebben

REFORMÁTUS HITTAN. 1-8. évfolyam. 1. Isten tenyerén Kéz (fészket formáló) Isten szeretetének lényege: az elfogadottság élménye.

REFORMÁTUS HITTAN. 1-8. évfolyam. 1. Isten tenyerén Kéz (fészket formáló) Isten szeretetének lényege: az elfogadottság élménye. REFORÁTUS HITTAN -8. évfolyam É V CÍ SZIBÓLU VEZÉRFONAL. Isten tenyerén Kéz (fészket formáló) Isten szeretetének lényege: az elfogadottság élménye.. Istennel az úton Kis kéz a nagyban Isten vezetést kínál

Részletesebben

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium helyi tanterve Református hittan tárgyból felső tagozat

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium helyi tanterve Református hittan tárgyból felső tagozat A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium helyi tanterve Református hittan tárgyból felső tagozat A tantárgy órakerete: (36 oktatási hét) Évfolyam Heti Kerettantervi Helyi tervezésű Évi órakeret

Részletesebben

A Magyarországi Református Egyház hit- és erkölcstan kerettanterve

A Magyarországi Református Egyház hit- és erkölcstan kerettanterve A Magyarországi Református Egyház hit- és erkölcstan kerettanterve Könyvek a magyar református nevelésrôl 4. A Magyarországi Református Egyház hit- és erkölcstan kerettanterve I. kötet 1-8. évfolyam Református

Részletesebben

A javítóvizsgák követelményrendszerét a kerettantervben az adott évfolyamnál megjelölt tematikai egységek, kulcsfogalmak képezik.

A javítóvizsgák követelményrendszerét a kerettantervben az adott évfolyamnál megjelölt tematikai egységek, kulcsfogalmak képezik. Hittan A javítóvizsgák követelményrendszerét a kerettantervben az adott évfolyamnál megjelölt tematikai egységek, kulcsfogalmak képezik. 5. évfolyam: A Biblia, az üdvtörténet fogalma A teremtéstörténetek

Részletesebben

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium helyi tanterve Református hittan tárgyból alsó tagozat

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium helyi tanterve Református hittan tárgyból alsó tagozat A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium helyi tanterve Református hittan tárgyból alsó tagozat A tantárgy órakerete: (36 oktatási hét) Évfolyam Heti Kerettantervi Helyi tervezésű Évi órakeret

Részletesebben

Megjegyzés: A helyi tanterv a évi CXC tv. 32. (1) bek. d) pontja és az MRE évi 2. tv. 2. (3) - (5) bek. alapján készült.

Megjegyzés: A helyi tanterv a évi CXC tv. 32. (1) bek. d) pontja és az MRE évi 2. tv. 2. (3) - (5) bek. alapján készült. RPI kód: GYÜL02 Szombathelyi Egyházközség 9700 Szombathely károli Gáspár tér 7. Egyházközség hittanoktatási helyi tanterve a CXC. Tv. 35.. értelmében erkölcstan helyett választható református hit- és erkölcstan

Részletesebben

órakeret órakeret

órakeret órakeret RPI kód: GYÜL01 Szombathelyi Egyházközség 9700 Szombathely Károli Gáspár Tér 7. Egyházközség hittanoktatási helyi tanterve a CXC. Tv. 35.. értelmében erkölcstan helyett választható református hit- és erkölcstan

Részletesebben

órakeret órakeret 1. 1 36 32 4 2. 1 36 34 2 3. 1 36 34 2 4. 1 36 34 2 5. 1 36 35 1 6. 1 36 35 1 7. 1 36 35 1 8. 1 36 36 0

órakeret órakeret 1. 1 36 32 4 2. 1 36 34 2 3. 1 36 34 2 4. 1 36 34 2 5. 1 36 35 1 6. 1 36 35 1 7. 1 36 35 1 8. 1 36 36 0 RPI kód: GYÜL01 A BUDAPEST-RÁKOSHEGYI Református Egyházközség hittanoktatási helyi tanterve a CXC. Tv. 35.. értelmében erkölcstan helyett választható református hit- és erkölcstan órákra (1174 Budapest,

Részletesebben

órakeret órakeret 1-4. évf. a. év 1 36 32 4 1-4. évf. b. év 1 36 34 2 1-4. évf. c. év 1 36 34 2 1-4. évf. d. év 1 36 34 2

órakeret órakeret 1-4. évf. a. év 1 36 32 4 1-4. évf. b. év 1 36 34 2 1-4. évf. c. év 1 36 34 2 1-4. évf. d. év 1 36 34 2 RPI kód: GYÜL09 Sukorói Református Missziói Egyházközség 8096 Sukoró, Fő u. 66. Sukorói Református Missziói Egyházközség hittanoktatási helyi tanterve a CXC. Tv. 35.. értelmében erkölcstan helyett választható

Részletesebben

Református Egyházközség hittanoktatási helyi tanterve a CXC. Tv értelmében erkölcstan helyett választható református hit- és erkölcstan órákra

Református Egyházközség hittanoktatási helyi tanterve a CXC. Tv értelmében erkölcstan helyett választható református hit- és erkölcstan órákra RPI kód: GYÜL09 Szombathelyi Egyházközség 9700 Szombathely Károli Gáspár tér 7. Egyházközség hittanoktatási helyi tanterve a CXC. Tv. 35.. értelmében erkölcstan helyett választható református hit- és erkölcstan

Részletesebben

POMÁZ-CSOBÁNKAI REFORMÁTUS TÁRSEGYHÁZKÖZSÉG (SZÉKHELY: 2013 POMÁZ, HŐSÖK TERE 1

POMÁZ-CSOBÁNKAI REFORMÁTUS TÁRSEGYHÁZKÖZSÉG (SZÉKHELY: 2013 POMÁZ, HŐSÖK TERE 1 POMÁZ-CSOBÁNKAI REFORMÁTUS TÁRSEGYHÁZKÖZSÉG (SZÉKHELY: 2013 POMÁZ, HŐSÖK TERE 1. HITOKTATÁSI TERÜLET: PILISSZENTKERESZT, CSOBÁNKA, POMÁZ TELEPÜLÉSEK KÖZIGAZGATÁSI HATÁRA) HITTANOKTATÁSI HELYI TANTERVE

Részletesebben

1. A Református hit- és erkölcstan tantárgy helyi tanterve (1-4. évfolyam) KÓD: ÁLT01.

1. A Református hit- és erkölcstan tantárgy helyi tanterve (1-4. évfolyam) KÓD: ÁLT01. 1. A Református hit- és erkölcstan tantárgy helyi tanterve (1-4. évfolyam) KÓD: ÁLT01. Intézmény neve, székhely-település vagy fejléc Református Általános Iskola Jellege: 8 osztályos általános iskola A

Részletesebben

Gödöllői Református Líceum Gimnázium

Gödöllői Református Líceum Gimnázium Gödöllői Református Líceum Gimnázium OM azonosító: 032575 : 2100 Gödöllő, Szabadság tér 9. /Fax: 28/410-298 E-mail: refliceum@gmail.com A Gödöllői Református Líceum Gimnázium felvételi tájékoztatója Bemutatkozás

Részletesebben

TARTALOM. Előszó Történetek az Ószövetségből

TARTALOM. Előszó Történetek az Ószövetségből TARTALOM Előszó........................................... 5 Történetek az Ószövetségből 1. Isten utat mutat a döntéseinkben............................ 7 2. Isten döntése: a világ teremtése.............................

Részletesebben

LUKÁCS EVANGÉLIUMA io~- {. FORDÍTÁS ÉS MAGYARÁZAT DR. PRŐHLE KÁROLY. teológiai akadémiai tanár

LUKÁCS EVANGÉLIUMA io~- {. FORDÍTÁS ÉS MAGYARÁZAT DR. PRŐHLE KÁROLY. teológiai akadémiai tanár LUKÁCS EVANGÉLIUMA FORDÍTÁS ÉS MAGYARÁZAT 1990 - io~- {. DR. PRŐHLE KÁROLY teológiai akadémiai tanár EVANGÉLIKUS EGYETEMES SAJTÓOSZTALY Budapest, 1966 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés.,. 1. Lukács, a szerző 2.

Részletesebben

Vasár- és ünnepnapi olvasmányok rendje

Vasár- és ünnepnapi olvasmányok rendje Vasár- és ünnepnapi olvasmányok rendje Adventi idő olvasmányai... 1 Karácsonyi idő olvasmányai... 2 Nagyböjti idő olvasmányai... 3 Nagyheti olvasmányok... 4 Húsvéti idő olvasmányai... 5 Pünkösdi és ünnepi

Részletesebben

Dátum Hangfájl Cím Alapige dec mp3 Isten bátor szolgája 1 Királyok 18

Dátum Hangfájl Cím Alapige dec mp3 Isten bátor szolgája 1 Királyok 18 Dátum Hangfájl Cím Alapige 2014. dec 31. 20141231.mp3 Isten bátor szolgája 1 Királyok 18 2014. dec. 28. 20141228.mp3 A vigasztalás útja Példabeszédek 3,1-18 2014. dec. 26. 20141226.mp3 Karácsonyi üzenetek

Részletesebben

A Biblia rövid áttekintése. Alapvető információk a Bibliáról

A Biblia rövid áttekintése. Alapvető információk a Bibliáról A Biblia rövid áttekintése Alapvető információk a Bibliáról Áttekintés a Bibliáról A Biblia Isten szava A Biblia Isten üzenetét tartalmazza. A Szentírás megírásában kb. 1500 év leforgása alatt mintegy

Részletesebben

TARTALOM. Előszó a magyar kiadáshoz 5

TARTALOM. Előszó a magyar kiadáshoz 5 TARTALOM Előszó a magyar kiadáshoz 5 Í.MÁTÉ EVANGÉLISTA-KI IS VOLT Ő? 13 1.1 A meghaladott életrajzi portré 13 1.2Az evangélium az evangélista nélkül 16 1.3 A teológiai portré 19 1.4Előzetes módszertani

Részletesebben

Az osztályozó vizsgák tematikája református hittan tantárgyból 9-12. évfolyam

Az osztályozó vizsgák tematikája református hittan tantárgyból 9-12. évfolyam Az osztályozó vizsgák tematikája református hittan tantárgyból 9-12. évfolyam Református hittanból a tanulónak szóbeli osztályozó vizsgán kell részt vennie. A szóbeli vizsga időtartama 20 perc. A vizsgázónak.

Részletesebben

Református hit- és erkölcstan helyi tanterv a Ciszterci Szent István Gimnázium 5 12. évfolyama számára

Református hit- és erkölcstan helyi tanterv a Ciszterci Szent István Gimnázium 5 12. évfolyama számára Református hit- és erkölcstan helyi tanterv a Ciszterci Szent István Gimnázium 5 12. évfolyama számára A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban

Részletesebben

t 0 F ra: 64 Á Borito MF.indd 1 Borito MF.indd 1 7/4/13 1:07:14 PM 7/4/13 1:07:14 PM

t 0 F ra: 64 Á Borito MF.indd 1 Borito MF.indd 1 7/4/13 1:07:14 PM 7/4/13 1:07:14 PM Ára: 640 Ft Borito MF.indd 1 7/4/13 1:07:14 PM TARTALOM Előszó........................................... 4 Történetek az Ószövetségből 1. Isten utat mutat a döntéseinkben............................ 5

Részletesebben

4. A PÜNKÖSDI ÜNNEPKÖR Gyülekezeti óraszám: 2. Egyházi iskolai óraszám 2.

4. A PÜNKÖSDI ÜNNEPKÖR Gyülekezeti óraszám: 2. Egyházi iskolai óraszám 2. 4. A PÜNKÖSDI ÜNNEPKÖR Gyülekezeti óraszám: 2. Egyházi iskolai óraszám 2. VALLÁSPEDAGÓGIAI SZEMPONTOK A TÉMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KÖVETELMÉNYEK: Minimum Vegyen részt aktívan a közös feladatokban, játékokban,

Részletesebben

Székely János: Bibliaismeret

Székely János: Bibliaismeret Székely János: Bibliaismeret Hittankönyv a középiskolák 9. osztálya számára TARTALOMJEGYZÉK Elıszó 01. Mi a Biblia? Vedd, és olvasd! A Biblia isteni eredetének jelei Sugalmazás 02. A Szentírás Isten szava,

Részletesebben

ISTENNEL AZ ÚTON. Református hit- és erkölcstan munkafüzet Egyházi iskolák 2. osztályos tanulói számára

ISTENNEL AZ ÚTON. Református hit- és erkölcstan munkafüzet Egyházi iskolák 2. osztályos tanulói számára ISTENNEL AZ ÚTON Református hit- és erkölcstan munkafüzet Egyházi iskolák 2. osztályos tanulói számára MUNKAFÜZET AZ EGYHÁZI ISKOLÁKBAN HIT- ÉS ERKÖLCSTAN TANTÁRGY OKTATÁSÁHOZ A munkafüzet az egyházi általános

Részletesebben

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR 2017-2018 "A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek megismerése ad értelmet." (Példabeszédek könyve 9,10) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét, vezetését

Részletesebben

ISTENNEL AZ ÚTON. Református hit- és erkölcstan munkafüzet Állami iskolák 2. osztályos tanulói számára

ISTENNEL AZ ÚTON. Református hit- és erkölcstan munkafüzet Állami iskolák 2. osztályos tanulói számára ISTENNEL AZ ÚTON Református hit- és erkölcstan munkafüzet Állami iskolák 2. osztályos tanulói számára MUNKAFÜZET AZ ÁLLAMI ISKOLÁKBAN HIT- ÉS ERKÖLCSTAN TANTÁRGY OKTATÁSÁHOZ A munkafüzet az állami általános

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

5. évfolyam. Bevezető órák Isten-én témakör

5. évfolyam. Bevezető órák Isten-én témakör 5. évfolyam Órakeret: 36 óra Az éves óraszám felosztása: Bevezető órák Isten-én témakör Én témakör Emberi kapcsolataim témakör Egyház témakör Társadalom témakör Teremtett világ és tárgyi környezet témakör

Részletesebben

22. LECKE: A REFORMÁTUS ISTENTISZTELET Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 2.

22. LECKE: A REFORMÁTUS ISTENTISZTELET Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 2. 22. LECKE: A REFORMÁTUS ISTENTISZTELET Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 2. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS Az istentisztelet: Az istentiszteleti cselekvés során az Istenben hívő emberek közössége

Részletesebben

1. Féltőn szerető Isten (Memoriter: Tízparancsolat) Ó ra sz á m. Az óra címe. A központi ige

1. Féltőn szerető Isten (Memoriter: Tízparancsolat) Ó ra sz á m. Az óra címe. A központi ige 1. Féltőn szerető Isten (Memoriter: Tíz) Ó ra sz á m Az óra címe A központi ige Igehely Az óra célja 1. Bevezetés Kognitív cél: egym mélyebb, Isten féltő szeretetének tudatosíta Emocionális cél: fontosság,

Részletesebben

Tételsor a IX. osztályos diákok számára

Tételsor a IX. osztályos diákok számára Tételsor a IX. osztályos diákok számára 1. Ábrahám meghívása és Kánaánba való utazása 2. A királyok hadjárata és Ábrahám találkozása Melkizedekkel 3. A szövetség megerősítése Ábrahámmal 4. Az Ábrahámmal

Részletesebben

2000. ÉVI II. TÖRVÉNY A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ SZERETETSZOLGÁLATÁRÓL

2000. ÉVI II. TÖRVÉNY A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ SZERETETSZOLGÁLATÁRÓL 2000. ÉVI II. TÖRVÉNY A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ SZERETETSZOLGÁLATÁRÓL PREAMBULUM A szeretetszolgálat az anyaszentegyháznak, a hitre jutott emberek önkéntes közösségének hálaáldozata (Róm 12,1;

Részletesebben

Szakmai vitaanyag 1-4. osztályok TERVEZET MEE Katechetikai munkacsoport ÓRA TÉMA BIBLIA EGYÉB

Szakmai vitaanyag 1-4. osztályok TERVEZET MEE Katechetikai munkacsoport ÓRA TÉMA BIBLIA EGYÉB 1. osztály TÉMA- CSOPORT Bevezető órák Isten-én Ki vagyok én Istennek? Teremtett világ Teremtés ÓRA TÉMA BIBLIA EGYÉB 1 Isten hozott! Ismerkedés, csoportalakítás, helyszín, a hittanóra rendjének megismerése

Részletesebben

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR 2016-2017 "Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem" - ígéri Isten (Zsoltárok 32,8) Ebben a tanévben is kérjük Isten

Részletesebben

Reformáció Emlékbizottság az előkészület. Dr. Birkás Antal E-mail: antal.birkas@emmi.gov.hu www.reformacio2017.hu

Reformáció Emlékbizottság az előkészület. Dr. Birkás Antal E-mail: antal.birkas@emmi.gov.hu www.reformacio2017.hu Reformáció Emlékbizottság az előkészület Dr. Birkás Antal E-mail: antal.birkas@emmi.gov.hu www.reformacio2017.hu Megemlékezés vagy ünneplés? Az Emlékbizottság létrejötte; tagjai; működése, szervezeti felépítése.

Részletesebben

Bibliaolvasó vezérfonal a évre

Bibliaolvasó vezérfonal a évre Bibliaolvasó vezérfonal a 2019. évre Abban nyilvánul meg Isten hozzánk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk Őáltala. (1Jn 4,9) KÖZÖS IMÁDSÁGAINK TÉMÁI AZ EGYES NAPOKRA

Részletesebben

RP-005/1MFGY. Ára: 667 Ft

RP-005/1MFGY. Ára: 667 Ft Ára: 667 Ft RP-005/1MFGY Hittan 5_Gyulekezeti_MF_Borito.indd 1 2014.07.01. 21:06:09 Tartalom TARTALOM Előszó 4 1. Isten utat mutat a döntéseinkben 5 AZ ELSŐ DÖNTÉSEK 2. Isten döntésre hív: az ember döntése

Részletesebben

Katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzés

Katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzés I. Tudnivalók a szakról: Katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzés Szaknév: Szint/ Képzési idő/ kreditek: Megszerezhető szakképzettség: Tagozat: A képzés célja: Finanszírozási forma: Önköltség mértéke:

Részletesebben

Vetélkedő kérdések és válaszok. A kivetítőn látható képek hogyan kapcsolódnak Jézus életéhez? Milyen történet kapcsolódik hozzájuk?

Vetélkedő kérdések és válaszok. A kivetítőn látható képek hogyan kapcsolódnak Jézus életéhez? Milyen történet kapcsolódik hozzájuk? Vetélkedő kérdések és válaszok 1. feladat A kivetítőn látható képek hogyan kapcsolódnak Jézus életéhez? Milyen történet kapcsolódik hozzájuk? 1. Jézus születése, a napkeleti bölcsek látogatása 2. Menekülés

Részletesebben

3. Csak egy nevet írj!(4p.) Mózes honfoglaló utóda: A 300 fős hadsereg vezére A megvakított bíra: Az ő botja virágzott ki

3. Csak egy nevet írj!(4p.) Mózes honfoglaló utóda: A 300 fős hadsereg vezére A megvakított bíra: Az ő botja virágzott ki HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: III. Osztály: 4. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Elérhető pontszám:91p. 2015. február 27 1. Sorold fel

Részletesebben

Kétszakos osztatlan tanári mesterképzés

Kétszakos osztatlan tanári mesterképzés Kétszakos osztatlan tanári mesterképzés I. Tanári szakpárok: 1) Az Evangélikus Hittudományi Egyetem az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közös képzés keretében hittanár-nevelő tanár közismereti tanár szakpáros

Részletesebben

24. GYÜLEKEZETEM TÖRTÉNETE Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1.

24. GYÜLEKEZETEM TÖRTÉNETE Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. 24. GYÜLEKEZETEM TÖRTÉNETE Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: http://www.reformatus.hu/mutat/6957/; http://www.majus22.org/cikk.php?id_cikk=60

Részletesebben

Biblia-olvasó kalauz. Szerkesztette: Deák Judit

Biblia-olvasó kalauz. Szerkesztette: Deák Judit Biblia-olvasó kalauz Szerkesztette: Deák Judit Hetednapi Adventista Egyház Dunamelléki Egyházterület Budapest, 2011 Copyright Hetednapi Adventista Egyház, Dunamelléki Egyházterület Kiadja a Hetednapi Adventista

Részletesebben

A református hit- és erkölcstanoktatói szakirányú továbbképzési szak KÉPZÉSI PROGRAMJA

A református hit- és erkölcstanoktatói szakirányú továbbképzési szak KÉPZÉSI PROGRAMJA A református hit- és erkölcstanoktatói szakirányú továbbképzési szak KÉPZÉSI PROGRAMJA 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Református hit- és erkölcstanoktatói 2. A szakképzettség oklevélben

Részletesebben

BIBLIAISMERET. Általános koncepció. Célok és feladatok

BIBLIAISMERET. Általános koncepció. Célok és feladatok Helyi tanterv Bibliaismeret 9 1. évfolyam BIBLIAISMERET Általános koncepció A bibliaismeret tantárgy tanterve az elsajátítandó ismeretanyagot év folyamán dolgozza fel. A négyéves képzés az anyag mennyisége

Részletesebben

2000. ÉVI II. TÖRVÉNY A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ SZERETETSZOLGÁLATÁRÓL. (a évi V. törvény módosításaival egységes szerkezetben)

2000. ÉVI II. TÖRVÉNY A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ SZERETETSZOLGÁLATÁRÓL. (a évi V. törvény módosításaival egységes szerkezetben) 2000. ÉVI II. TÖRVÉNY A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ SZERETETSZOLGÁLATÁRÓL (a 2017. évi V. törvény módosításaival egységes szerkezetben) PREAMBULUM A szeretetszolgálat az anyaszentegyháznak, a hitre

Részletesebben

ISTEN KEGYELMES: A SZŐLŐMUNKÁSOK PÉLDÁZATA (Mt 20,1-16) (olvasmány) Gyülekezeti óraszám: 0. Egyházi iskolák óraszáma: 1.

ISTEN KEGYELMES: A SZŐLŐMUNKÁSOK PÉLDÁZATA (Mt 20,1-16) (olvasmány) Gyülekezeti óraszám: 0. Egyházi iskolák óraszáma: 1. ISTEN KEGYELMES: A SZŐLŐMUNKÁSOK PÉLDÁZATA (Mt 20,1-16) (olvasmány) Gyülekezeti óraszám: 0. Egyházi iskolák óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Javasolt irodalom: Kálvin János: Tanítás a keresztyén vallásra,

Részletesebben

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR 2014-2015 Vezess hűségesen, és taníts engem, mert Te vagy szabadító Istenem, mindig Benned reménykedem. (Zsoltárok 25,5) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét, vezetését

Részletesebben

BEE HÍRLEVÉL. A Budafoki Evangélikus Egyházközség időszakos értesítője III. évf. 1. szám Tavasz

BEE HÍRLEVÉL. A Budafoki Evangélikus Egyházközség időszakos értesítője III. évf. 1. szám Tavasz BEE HÍRLEVÉL A Budafoki Evangélikus Egyházközség időszakos értesítője III. évf. 1. szám Az iroda nyitva: Hétfő: 14.00-18.00; Csütörtök: 8.00-10.00; 14.00-16.00 A lelkészi pihenőnap: kedd (ezen a napon

Részletesebben

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium helyi tanterve Református hittan tárgyból gimnáziumban

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium helyi tanterve Református hittan tárgyból gimnáziumban A tantárgy órakerete: A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium helyi tanterve Református hittan tárgyból gimnáziumban Évfolyam Heti Évi órakeret (alapmodulok) (kiegészítő modulokkal) Kerettantervi

Részletesebben

A 2017/2018-as tanév rendje

A 2017/2018-as tanév rendje 23/2017.(III. 29.) számú szenátusi határozat A Szenátus elfogadja a Károli Gáspár Református Egyetem 2017/2018-as tanévének rendjét az alábbiak szerint: A 2017/2018-as tanév rendje 2017/2018 Gólyatábor:

Részletesebben

6. évfolyam. Isten-én témakör

6. évfolyam. Isten-én témakör 6. évfolyam Órakeret: 72 óra Az éves óraszám felosztása: Isten-én témakör Én témakör Emberi kapcsolataim témakör Egyház témakör Társadalom témakör Teremtett világ és tárgyi környezet témakör Világvallások,

Részletesebben

Azonosító jel: REFORMÁTUS HITTAN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: REFORMÁTUS HITTAN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 21. REFORMÁTUS HITTAN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

1. évfolyam. Bevezető órák Isten-én témakör

1. évfolyam. Bevezető órák Isten-én témakör 1. évfolyam Órakeret: 72 óra Az éves óraszám felosztása: Bevezető órák Isten-én témakör Én témakör Emberi kapcsolataim témakör Egyház témakör Társadalom témakör Teremtett világ és tárgyi környezet témakör

Részletesebben

2000. ÉVI II. TÖRVÉNY A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ SZERETETSZOLGÁLATÁRÓL

2000. ÉVI II. TÖRVÉNY A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ SZERETETSZOLGÁLATÁRÓL 2000. ÉVI II. TÖRVÉNY A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ SZERETETSZOLGÁLATÁRÓL (a 2017. évi V. törvény és a 2019. évi VI. törvény módosításaival egységes szerkezetben) PREAMBULUM A szeretetszolgálat az

Részletesebben

2013. tél. XVII. évfolyam 4. szám. Áldott karácsonyt kívánunk kedves olvasóinknak!

2013. tél. XVII. évfolyam 4. szám. Áldott karácsonyt kívánunk kedves olvasóinknak! 2013. tél XVII. évfolyam 4. szám Áldott karácsonyt kívánunk kedves olvasóinknak! Gondolatok egy kiállítás képrészlete alapján 2013 Ádventjén Megfürödve lelkileg Olescher Tamás Hiszek egy Megjelent nek,

Részletesebben

Közös nyilatkozatot fogadott el a Romániai Református Egyház és Romániai. Evangélikus-Lutheránus Egyház Zsinata

Közös nyilatkozatot fogadott el a Romániai Református Egyház és Romániai. Evangélikus-Lutheránus Egyház Zsinata Közös nyilatkozatot fogadott el a Romániai Református Egyház és Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Zsinata 2017. 07. 04. Közös nyilatkozatot fogadott el a Romániai Református Egyház és Romániai Evangélikus-Lutheránus

Részletesebben

TANTERV HIT ÉS ERKÖLCSTAN HIT GYÜLEKEZETE ÁLTALÁNOS ISKOLA 1-8. ÉVFOLYAM

TANTERV HIT ÉS ERKÖLCSTAN HIT GYÜLEKEZETE ÁLTALÁNOS ISKOLA 1-8. ÉVFOLYAM TANTERV HIT ÉS ERKÖLCSTAN HIT GYÜLEKEZETE ÁLTALÁNOS ISKOLA -8. ÉVFOLYAM Általános koncepció A Hit Gyülekezete általános iskolai hit- és erkölcstan óráinak tanterve nem egyedül az egyház tagjainak gyermekeihez

Részletesebben

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére Ára: 960 Ft RP-001/2MFEI Hittan 1 Iskolai Munkafuzet Borito.indd All Pages 2014.07.04. 10:26:12 ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban

Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban 2017. 05. 13. A Diakónia Keresztyén Alapítvány 51. munkapontját nyitották meg hivatalosan szombaton, május 13-án Mezőpanitban. Az új iroda nyitása, az otthoni

Részletesebben

2015. évi bibliaolvasó KÉSZÍTETTE: BERECZKI SÁNDOR. MINDENKI TEMPLOMA GYÜLEKEZETE 1105 Budapest, Cserkesz u. 7-9.

2015. évi bibliaolvasó KÉSZÍTETTE: BERECZKI SÁNDOR. MINDENKI TEMPLOMA GYÜLEKEZETE 1105 Budapest, Cserkesz u. 7-9. 2015. évi bibliaolvasó KÉSZÍTETTE: BERECZKI SÁNDOR MINDENKI TEMPLOMA GYÜLEKEZETE 1105 Budapest, Cserkesz u. 7-9. Kedves Olvasó! Sok szeretettel adjuk közre a 2015. évi bibliaolvasó útmutatót. A közösen

Részletesebben

2. ISTEN KEGYELMES: A SZŐLŐMUNKÁSOK PÉLDÁZATA (Mt 20,1-16) Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1.

2. ISTEN KEGYELMES: A SZŐLŐMUNKÁSOK PÉLDÁZATA (Mt 20,1-16) Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. 2. ISTEN KEGYELMES: A SZŐLŐMUNKÁSOK PÉLDÁZATA (Mt 20,1-16) Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Javasolt irodalom: Kálvin János: Tanítás a keresztyén vallásra, Budapest,

Részletesebben

Hittanár-nevelő tanár mesterképzés

Hittanár-nevelő tanár mesterképzés I. Tudnivalók a szakról: Szak neve: Hittanár-nevelő tanár Hittanár-nevelő tanár mesterképzés Megszerezhető szakképzettség: Szint: Képzési idő/ megszerezhető kreditek: Tagozat: A képzés célja: Finanszírozási

Részletesebben

33. GYÜLEKEZETI TISZTSÉGVISELŐ IKTATÁSA

33. GYÜLEKEZETI TISZTSÉGVISELŐ IKTATÁSA 33. GYÜLEKEZETI TISZTSÉGVISELŐ IKTATÁSA Liturgikus szín: az egyházi esztendő szerint vagy piros Gyülekezeti felügyelő, presbiter, gyülekezeti munkatárs, gondnok, pénztáros, jegyző, kántor és egyházfi iktatása

Részletesebben

AlsódABASi KAToliKUS EgYHÁzközség

AlsódABASi KAToliKUS EgYHÁzközség hit vallás Egyházaink hírei KAToliKUS egyházközségeink F Gyóni KAToliKUS EgYHÁzközség miserend: Hétfőn, kedden, pénteken és szombaton 17.00 órakor kezdődik a szentmise. Vasárnap változatlanul 9.00 (Dabasi-szőlőkben),

Részletesebben

GYERMEK-ISTENTISZTELETI LITURGIÁK C. KÖNYV GYAKORLATI LEHETŐSÉGEI DR. PÁNGYÁNSZKY ÁGNES ÉS SZLAUKÓ ORSOLYA

GYERMEK-ISTENTISZTELETI LITURGIÁK C. KÖNYV GYAKORLATI LEHETŐSÉGEI DR. PÁNGYÁNSZKY ÁGNES ÉS SZLAUKÓ ORSOLYA GYERMEK-ISTENTISZTELETI LITURGIÁK C. KÖNYV GYAKORLATI LEHETŐSÉGEI DR. PÁNGYÁNSZKY ÁGNES ÉS SZLAUKÓ ORSOLYA Nekünk és Istennek dolgunk van egymással; és amikor megnyitjuk magunkat hatása előtt, legmélyebb

Részletesebben

Királyhelmeci Szövétnek

Királyhelmeci Szövétnek Királyhelmeci Szövétnek Reformáció A KIRÁLYHELMECI ÉS PÓLYÁN-SZOLNOCSKAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK LAPJA 2005/3 A reformáció hónapjában sokaknak eszébe jut a felekezeti hovatartozásuk. Büszkén vallják, hogy

Részletesebben

Mindennapi közös imádságok

Mindennapi közös imádságok Mindennapi közös imádságok A mindennapi istentiszteletek rendje Zsoltározó istentiszteletet bárhol tarthatunk: otthoni magányban, családi körben, munkahelyen, iskolai közösségben, táborokban és természetesen

Részletesebben

KÖZSÉGI ESEMÉNYNAPTÁR Bodrogkeresztúr 2012.

KÖZSÉGI ESEMÉNYNAPTÁR Bodrogkeresztúr 2012. KÖZSÉGI ESEMÉNYNAPTÁR Bodrogkeresztúr 2012. Január: 08. Vízszentelés Helye: Római Katolikus templom 10. Bábszínház: A három kismalac 20. Megemlékezés a Magyar Kultúra Napjáról 22. Vince napi borszentelés

Részletesebben

Református Presbiteri Füzetek II. (sárga) sorozata Tartalomjegyzék-címek és valódi címek kimutatása

Református Presbiteri Füzetek II. (sárga) sorozata Tartalomjegyzék-címek és valódi címek kimutatása Református Presbiteri Füzetek II. (sárga) sorozata Tartalomjegyzék-címek és valódi címek kimutatása Sorsz. Cím a tartalomjegyzékben Megjegyzés II. (1) kötet 211 oldal 1. A Biblia (Újszövetség) keletkezése

Részletesebben

Nemes István, Római katolikus vallás. Tankönyv a X. osztály számára, Kolozsvár 2005

Nemes István, Római katolikus vallás. Tankönyv a X. osztály számára, Kolozsvár 2005 1. VIZSGALAP A vizsgalap a X. osztályban használt tankönyv: Nemes István, Római katolikus vallás. Tankönyv a X. osztály számára, Kolozsvár 2005 alapján készült. Célja: általános teológiai ismeretek felmutatása.

Részletesebben

A Pünkösdi alaptanterv sajátos vonásai

A Pünkösdi alaptanterv sajátos vonásai Hitoktató neve: Busa Zsuzsanna busa.zsuzsanna@gmail.com T.: 06 70 670 7337 A Pünkösdi alaptanterv sajátos vonásai Általános megközelítés 1. Didaktikai irány A pünkösdi hitoktatás sajátos tematikus alapja

Részletesebben

Messiási próféciák IV. évfolyam. I. félév

Messiási próféciák IV. évfolyam. I. félév Messiási próféciák IV. évfolyam I. félév Tematika: 1. Bevezetés: A messiási jövendölések fogalma, jellegzetességeik, tanulmányozásuk, haszna, jelentősége. Két alapvető messiási jövendölés: Az ősevangélium

Részletesebben

AVAS-DÉLI REFORMÁTUS HÍRLEVÉL

AVAS-DÉLI REFORMÁTUS HÍRLEVÉL AVAS-DÉLI REFORMÁTUS HÍRLEVÉL Az Avas-Déli Református Gyülekezet kiadványa 2015. Május "Az utolsó napokban, így szól az Isten, kitöltök Lelkemből minden halandóra. ApCsel 2, 17. ÁLDOTT PÜNKÖSDI ÜNNEPEKET

Részletesebben

Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével,

Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével, 1 Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével, az adventtel és a szentmisével fogunk foglalkozni..

Részletesebben

KATOLIKUS HITTAN I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

KATOLIKUS HITTAN I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KATOLIKUS HITTAN I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINT Témakörök/ I. Biblia ÓSZÖVETSÉG 1. Az Ószövetségi üdvtörténet a kezdetektől a próféták aranykoráig 2. Ószövetségi üdvtörténet a próféták aranykorától

Részletesebben

SSTF Teológia alapszak 2018/2019. Záróvizsga-tételek

SSTF Teológia alapszak 2018/2019. Záróvizsga-tételek SSTF Teológia alapszak 2018/2019 Záróvizsga-tételek I. BIBLIAI TÖRTÉNELEM I.1. Izrael története (7 tétel): BT-1. Az Ábrahámmal kötött szövetség: kronológia és lelki tanulságok - Ábrahám elhívásának időpontja,

Részletesebben

2018/2019-es tanév rendje Gólyatábor: ÁJK, BTK augusztus utolsó hete

2018/2019-es tanév rendje Gólyatábor: ÁJK, BTK augusztus utolsó hete 2018/2019-es tanév rendje Gólyatábor: ÁJK, BTK 2018. augusztus utolsó hete Egyetemi Napok (Nagykőrös): Tanévnyitó: ŐSZI SZEMESZTER: Félévkezdő csendes napok: TFK ÁJK, BTK tanári nap HTK a Fasori Gyülekezet

Részletesebben

BIBLIAISMERET TANTERV A GIMNÁZIUM ÉVFOLYAMAI SZÁMÁRA A FELNŐTTOKTATÁS ESTI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATA RÉSZÉRE

BIBLIAISMERET TANTERV A GIMNÁZIUM ÉVFOLYAMAI SZÁMÁRA A FELNŐTTOKTATÁS ESTI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATA RÉSZÉRE BIBLIAISMERET TANTERV A GIMNÁZIUM 9-1. ÉVFOLYAMAI SZÁMÁRA A FELNŐTTOKTATÁS ESTI ÉS LEVELEZŐ TAGOZATA RÉSZÉRE A bibliaismeret tanításának céljai... 1 Általános célok és feladatok... Fejlesztési követelmények...

Részletesebben

EGY LÉPÉSSEL TOVÁBB JÉZUS KÖVETÉSE LUKÁCS 9 12 GORDON CHENG. Szentírás Szövetség

EGY LÉPÉSSEL TOVÁBB JÉZUS KÖVETÉSE LUKÁCS 9 12 GORDON CHENG. Szentírás Szövetség EGY LÉPÉSSEL TOVÁBB JÉZUS KÖVETÉSE LUKÁCS 9 12 GORDON CHENG Szentírás Szövetség A mû eredeti címe: Following Jesus Pathway Bible Guides: Luke 9 12 Szerzô: Gordon Cheng Originally published by Matthias

Részletesebben

Szakmai vitaanyag 9-12. osztályok TERVEZET MEE Katechetikai munkacsoport ÓRA TÉMA BIBLIA EGYÉB

Szakmai vitaanyag 9-12. osztályok TERVEZET MEE Katechetikai munkacsoport ÓRA TÉMA BIBLIA EGYÉB 9. osztály TÉMA- CSOPORT Emberi kapcsolataim Ki a barátom? Egyház ÓRA TÉMA BIBLIA EGYÉB 1 Közösség Krisztus teste és tagjai (1Kor 12,12-31) 2 Közösség áldásai...egy szívvel, egy lélekkel (ApCsel 2,46-47)

Részletesebben

Jellege: 8 osztályos általános iskola. órakeret órakeret 5. 2 72 64 8 6. 2 72 64 8 7. 2 72 65 7 8. 2 72 58 14

Jellege: 8 osztályos általános iskola. órakeret órakeret 5. 2 72 64 8 6. 2 72 64 8 7. 2 72 65 7 8. 2 72 58 14 A hit- és erkölcstan tantárgy helyi tanterve (5-8. évfolyam) Tánc és dráma kapcsolópontokkal KÓD: ÁLT04. Intézmény neve, székhely-település vagy fejléc Általános Iskola Jellege: 8 osztályos általános iskola

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Énekeljünk!... 66

TARTALOMJEGYZÉK. Énekeljünk!... 66 TARTALOMJEGYZÉK Előszó... 6 1. Ismerjük meg egymást!... 8 2. Magyar reformátusok vagyunk... 10 3. Ismerkedés a Bibliával... 12 4. Isten teremtette a világot... 14 5. Isten teremtette az embert... 18 6.

Részletesebben

HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI ESEMÉNYNAPTÁR Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Szeresd felebarátodat, mint magadat. (Máté 22, 37.39) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét,

Részletesebben

Tanmenetek 2015/2016-os tanév

Tanmenetek 2015/2016-os tanév Tanmenetek 2015/2016-os tanév Tanév: 2015/2016 Tantárgy: katolikus hit- és erkölcstan Tanár: Hunyadi László hitoktató Intézmény: Kiliti, Ságvár, Ádánd iskolák Osztályok: 1-8. évfolyamok Hitoktató Plébános

Részletesebben

14. A Graduálénekek és a heti énekek

14. A Graduálénekek és a heti énekek Énekrend Az énekrendrõl A Graduálének az istentisztelet központi gyülekezeti éneke. Nem az adott nap aktuális igehirdetése határozza meg, hanem az ünnep egyházi éven belüli szerepe. (Az igehirdetéshez

Részletesebben

A XIV. ZSINAT ZSINATI TANÁCSÁNAK HATÁROZATAI május 16.

A XIV. ZSINAT ZSINATI TANÁCSÁNAK HATÁROZATAI május 16. A XIV. ZSINAT ZSINATI TANÁCSÁNAK HATÁROZATAI 2018. május 16. A ZSINATI TANÁCS HATÁROZATA A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ ÉS KÖZEGYHÁZI INTÉZMÉNYEI 2017. ÉVI GAZDÁLKODÁSÁRÓL (ZS.T. - 13/2018.05.16.) 1.

Részletesebben

3. FELNŐTT-KERESZTELÉS FELÉPÍTÉS

3. FELNŐTT-KERESZTELÉS FELÉPÍTÉS 3. FELNŐTT-KERESZTELÉS FELÉPÍTÉS KÖSZÖNTÉS MISSZIÓI PARANCS KERESZTELÉSI IGE, IGEHIRDETÉS APOSTOLI HITVALLÁS KERESZTELÉSI KÉRDÉSEK KERESZTELÉS (MIATYÁNK) KÖSZÖNTÉS A GYÜLEKEZETBEN 31 KÖSZÖNTÉS Felnőtt

Részletesebben

A liturgikus tételeket helyettesítõ énekversek

A liturgikus tételeket helyettesítõ énekversek A liturgikus tételeket helyettesítõ énekversek A következõ részben az énekverses rendekben használható énekversciklusokat közlünk. Mindegyik ciklus hat-hat énekversbõl áll. Az elsõ hármat az istentisztelet

Részletesebben

Üzenet Karácsonyi kiadás

Üzenet Karácsonyi kiadás Gyülekezetünk minden tagjának, és lapunk minden olvasójának áldott karácsonyi ünnepeket, és Isten által megáldott új évet kíván egyházközségünk presbitériuma. Üzenet Karácsonyi kiadás Az Ige volt az igazi

Részletesebben

1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA

1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA 1 ÚRVACSORA(ÉNEKESKÖNYV) ÚRVACSORA A mi Urunk Jézus Krisztus így szól: Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. (Mt 11,28) Tőle kaptuk ezt

Részletesebben

TANTERV HIT ÉS ERKÖLCSTAN HIT GYÜLEKEZETE ÁLTALÁNOS ISKOLA 1-8. ÉVFOLYAM

TANTERV HIT ÉS ERKÖLCSTAN HIT GYÜLEKEZETE ÁLTALÁNOS ISKOLA 1-8. ÉVFOLYAM TANTERV HIT ÉS ERKÖLCSTAN HIT GYÜLEKEZETE ÁLTALÁNOS ISKOLA -8. ÉVFOLYAM Általános koncepció A Hit Gyülekezete általános iskolai hit- és erkölcstan óráinak tanterve nem egyedül az egyház tagjainak gyermekeihez

Részletesebben

Gyülekezet: Felsőiváncsa 1 2007.

Gyülekezet: Felsőiváncsa 1 2007. Hittanoktatás helyi tanterve Gyülekezeti hit- és erkölcstan oktatás esetében Gyülekezet: Felsőiváncsa 1 2007. 1 Fiktív név. Készítette: Kiskunhalasi Mátyás, lelkipásztor, Felsőiváncsa Kiskunhalasiné Zsoldos

Részletesebben