SÁTORTETŐS KOCKAHÁZAK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SÁTORTETŐS KOCKAHÁZAK"

Átírás

1 SÁTORTETŐS KOCKAHÁZAK - bibliográfia, annotált bibliográfia és további lehetséges kutatási célok e témából kiindulva Féléves kutatási munkám célja a sátortetős kockaházak témájának körüljárása, megismerése, valamint e témához kapcsolódó, ebből kiinduló további, szűkített lehetséges kutatási célok felvetése. Fontos a kockaház többes számban való használata: kockaházak, mert az adott építészeti formán túl az ország minden területén való nagyszámú jelenlétük miatt, mint jelenségről is kell beszélnünk. (Talán ez még fontosabb is, mint pusztán az építészeti forma vizsgálata, de természetesen a kettő elválaszthatatlanul összefügg.) A téma ha nem is csak a szűken vett kockaház téma aktualitását többek között jól mutatja a Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2006 és 2010 között folytatott kutatása, melynek eredményeit az általam is tanulmányozott kötet (Vidéki életmódváltozások a 20. században) foglalja össze; valamint még mindig megválaszolásra vár az időről-időre feltett kérdés, hogy miként is kell hagyománytisztelő módon tervezni, építeni vidéken, faluban és, közben milyen hagyományhoz, épített örökséghez is kellene igazodni? Úgy gondolom e kérdés megválaszolásában is segíthet, ha megpróbáljuk megérteni a sátortetős kockaházak problematikáját. Az általam megtalált, értelmezett irodalom nagyrészt csak a 2000 utáni fontosabb e témával is foglalkozó írásokat tartalmazza. Ezek mindegyike messzebbre mutat, egészen az 1940-es évekig, amikor talán az első vélemények jelentek meg a témával kapcsolatban. Ezek kutatása azért is lehet fontos, mert a világ sok dolgával ellentétben a kockaházakkal kapcsolatban szinte már első megjelenésük előtt foglalkozott az művelt középosztály 1. 1 Tóth Zoltán: Melyik ház a kockaház? Mind mond a művelt középosztály egy munkásháztípusról? (Korall 2010/10.)

2 BIBLIOGRÁFIA (kategória; szerző-pontos cím-megjelenés helye, ideje; internetes elérés; röviden a szerzőről; a kategórián belül az irodalmakat fontossági sorrendbe - elől a fontosabbak - rendeztem) Csak interneten megjelent (nem folyóirat, nem újság): Barcza Gergely-Kovács Zoltán: 1000 ház (youtube.com, február) Barcza Gergely (Nyíregyháza, 1979) építész, 2005-ben végzett a BME-n, jelenleg a MOME Doktori Iskola hallgatója, érdeklődési köre többek között a dokumentáló fotográfia. Istvánfi Gyula: A magyar falu építészeti hagyománya (Építészfórum, június 14.) Istvánfi Gyula (Budapest, 1938) Ybl- és Széchenyi-díjas magyar építész, műegyetemi professzor, a magyar népi építészet kutatója, számos műemléki felmérés és helyreállítás vezetője. Komfortos hagyomány Mintaházak a székely giccsépítészet megállítására (transindex, május 2.) a cikkben a kérdésekre válaszolt: Gergely Attila (Szentegyháza - RO, 1974) építész, a csíkszeredai Vallum iroda vezetője. a cikk végére beillesztett előadást tartotta: Ványolós Endre építész, a Planwerk kolozsvári építészeti és urbanisztikai iroda tagja, jelenleg a MOME Doktori Iskola hallgatója. Smiló Dávid: A sátortetős kockaházak leleplezése (HG.HU, január 08.) Smiló Dávid (Budapest, 1988) 2008 óta az Építész Szakkollégium tagja, 2009 és 2012 között pedig elnöke. Hallgatói jogviszonyának megkezdése óta a legkülönbözőbb fórumokon publikál építészetről, városról. Kelecsényi Kristóffal és Zsámboki Miklóssal a hetibeton.444.hu építészeti blog véleményformálója. Kockaház és a városi életmód megjelenése vidéken (dobozoló blog, április 14.) Ongrádi Melinda: Veszélyben a falvak építészeti öröksége (HG.HU, június 5.) Ongrádi Melinda építész, újságíró óta a HG.HU csapatának tagja. Kutatja a kreatív mérnöki munkák, a design és az innováció határterületeit. Folyóirat, újság (nyomtatott, online): Tóth Zoltán: Melyik ház a kockaház? Mint mond a művelt középosztály egy munkásháztípusról? (Korall 2010/40.) Tóth Zoltán (Budapest, 1943) történész, az MTA doktora. Székely Judit: Sátortetős családi házak egy régi vita felidézése (arc 6 az Új Magyar Építőművészet melléklete, április)

3 Tamáska Máté: Kockaházat a skanzenbe? Az utóparaszti háztípus helye a vidéki házfejlődésben (Múltunk 2008/3.) Tamáska Máté (Budapest, 1976) szociológus, műemlékvédelmi szakember, kutatási területe: a településkép védelem szociológiája, a vidéki építészet és az életmód változása a 20. században, a műemlékvédelem és a környezeti kihívás, a tér és az emlékezet problematikája. Hámori Péter: Korszerű és népi? Korszerű vagy népi? Viták a magyar falu építészetéről a 20. század első felében (Századvég / Vágy és valóság, 2004) Hámori Péter (Budapest, 1967) történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója. Tamáska Máté: Hagyományos és modern falusi lakóházak örökségszociológiai vizsgálata (Szociológiai Szemle 2006/4.) Szalai András: Az én házam, az én vágyam (Beszélő online 1997/5) Szalai András (Makó, 1953) DLA, okl. építészmérnök, művészettörténész, egyetemi docens a BME- Építészettörténeti és Műemléki Tanszékén Ertsey Attila: Kós Károly maradékai A székelyház pályázat története (Országépítő, 2013/4.) Ertsey Attila (1961) építész, kutatási területe a fenntartható építészet, nevéhez fűződik az első autonóm ház kialakítása Magyarországon (1996). N. Kósa Judit: Kockaház, presszó, kuglipálya (Népszabadság online, december 23.) N. Kósa Judit (Budapest, 1966) újságíró, 1992 óta a Népszabadság munkatársa, a Budapest történetével foglalkozó Lelőhely sorozat szerzője, Ráday Mihállyal közösen jegyzi a Jelenetek a pesti utcán című könyvet. Könyvek (nyomtatott): Cseri Miklós-Sári Zsolt 2 (szerk.): Vidéki életmódváltozások a 20. században (Szentendre, 2009) Dr. Cseri Miklós (Miskolc, 1957) történelem szakos középiskolai tanár, etnográfus, egyetemi doktor; 1996 óta főigazgató, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre. Dr. Sári Zsolt (Eger, 1976) a néprajztudományok doktora, 2001 óta tudományos titkár, néprajzkutató muzeológus, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre Sári Zsolt: Típusterves építkezések és az életmód változásainak kapcsolata Gyura Sándor: Az Országos Nép- és Családvédelmi Alap házépítési tevékenysége Cegléden Gyura Sándor történész, etnográfus, a ceglédi Kossuth Múzeum munkatársa Tamáska Máté: A puszták népének telepes közösségei 1945 után Neichl Noémi: A tipikustól az egyediig FAGI-házak Ebesen Neichl Noémi néprajzkutató. 2 A könyvet mint szerkesztő jegyzi a Cseri Miklós-Sári Zsolt páros. A kötet a A 20. század falusi építészetének, lakáskultúrájának és életmódjának változásai című kutatási program eredményeiből készült 17 tanulmányt fűz össze.

4 Rainer M. János (szerk.) 3 : "Hatvanas évek" Magyarországon (1956-os Intézet, Budapest, 2004) Rainer M. János (Budapest, 1957) Széchenyi-díjas történész, az 1956-os Intézet főigazgatója. Valuch Tibor: A hosszú háztól a kockaházig - a lakásviszonyok változásai a magyar falvakban a hatvanas években dr. Valuch Tibor (1963) egyetemi tanár, intézetigazgató DE BTK Szociológiai és Szociálpolitikai Tanszék. Valuch Tibor: Magyarország társadalomtörténete a XX. század második felében (Osiris Kiadó, Budapest, 2001) Erdei Ferenc: Magyar falu (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1974) Erdei Ferenc (Makó, Budapest, 1971) szociológus, a népi írok csoportjának tagja, politikus. Tömöry Tamás: Lakásunk (Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1979) Tömöry Tamás építész, több építészettel kapcsolatos könyv szerzője. 3 A kötet 17 tanulmányt tartalmaz a címben megjelölt témában, melyek A Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program (5/151/2001) támogatásában születtek meg.

5 ANNOTÁLT BIBLIOGRÁFIA (kategória; szerző-pontos cím-megjelenés helye, ideje; internetes elérés; röviden a szerzőről; annotáció) Csak interneten megjelent (nem folyóirat, újság): Barcza Gergely-Kovács Zoltán: 1000 ház (youtube.com, február) Barcza Gergely építész, 2005-ben végzett a BME-n, jelenleg a MOME Doktori Iskola hallgatója, érdeklődési köre többek között a dokumentáló fotográfia. Az projekt során Barcza Gergely 1000 sátortetős kockaházat fényképeztek végig Nyíregyháza vonzáskörzetében, mindet ugyanolyan szögből (utcai homlokzatra merőlegesen). Az így készült képeket vetítette egymásra, mely által egy homályos, elmosódott, de mégis felismerhető fantomképet kapott. A projektet fotósorozat és kisfilm formájában is publikálták. (Kovács Zoltán a kisfilm elkészítésében közreműködött.) Az egymást követő képe, de főleg a fantomkép jól ábrázolja a közel egyforma, de különbségeket mutató és a korábbi falusi házakat tájegységenként megkülönböztető határokat szinte egészében feloldó jelenséget. Barcza Gergely megkeresésemre így nyilatkozott munkájáról: engem elsősorban az emberi oldala érdeket a dolognak a cél, hogy a jelenségre irányítsam a figyelmet, mert szerettem volna, ha kicsit megértőbben néznénk ezeket a házakat Istvánfi Gyula: A magyar falu építészeti hagyománya (Építészfórum, június 14.) Istvánfi Gyula Ybl- és Széchenyi-díjas magyar építész, műegyetemi professzor, a magyar népi építészet kutatója, számos műemléki felmérés és helyreállítás vezetője. "Rossz a helyzet, az utolsó órában vagyunk, hogy végre felismerjük kulturális örökségünknek ezt a sajátos világát. Elkeseredésemben neveztem röpiratnak a dokumentumot." - így indokolta a szerző írásának miértjét és aktualitását egy, a hg.hu-nak adott interjúban 4. Istvánfi Gyula nem hiába nevezte röpiratnak írását, a témában megalapozott tudással rendelkezve pontos, szigorú, sőt akár mondhatni, keményen fogalmaz. (Számomra szimpatikus, mikor nem csak halk szavú kijelentésekkel van körülírva egy-egy fontos kérdés.) De talán, szerintem, hiányzik a belőle modern, kortárs építészet, mint eszköz. Sorra veszi az általa elmúlt negyven plusz húsz évként meghatározott időtartam legfontosabb lépéseit, melyek a ténylegesen hagyományosnak nevezhető falukép nagyfokú eltűnéséhez vezettek. Eljut oda, megfogalmazza, hogy az épített örökség megóvása, megfelelő módú kezelése, továbbépítése csak a hagyományok újra tanulásával lehetséges. Mert a hagyomány az örökség lelke. Majd a beépítés és a házforma alapelemit számba véve meghatároz egy szerinte hagyománytisztelő eszközrendszert. Állítási, megállapítási a legtöbb esetben igazolhatók. De még is, szerintem, hiányzik belőle a ma építészete, valamint, mint ha úgy gondolná, hogy a falut szinte csak úgy szabad használni, mint 100 évvel ezelőtt?. Valamint mindezzel kapcsolatban jogosnak látnám feltenni a kérdést, hogy biztosan megállt-e úgy nagyjából éve a hagyományteremtés? Az új építészeti formák (jelen esetben a kockaház) tömegességük, az életformával való összeszövődésük miatt nem hoznak-e létre új hagyományokat? 4 Ongrádi Melinda: Veszélyben a falvak építészeti öröksége (HG.HU, június 5.)

6 Smiló Dávid: A sátortetős kockaházak leleplezése (HG.HU, január 08.) Smiló Dávid 2008 óta az Építész Szakkollégium tagja, 2009 és 2012 között pedig elnöke. Hallgatói jogviszonyának megkezdése óta a legkülönbözőbb fórumokon publikál építészetről, városról. Kelecsényi Kristóffal és Zsámboki Miklóssal a hetibeton.444.hu építészeti blog véleményformálója. A cikk azon túl, hogy felületes, igen rövid áttekintést ad a kockaházakról, azok kialakulásának néhány okáról, szinte csak "feldobva a témát", említ három fontos dolgot: az állam az 1940-es évek végén először még visszaszorítani kívánta a családi ház építés minden formáját, "szívesebben látta volna polgárait városokban és társasházakban" a kollektivitás eszméjében és csak az 1950-es évek közepén kezdte el állami hitellel támogatni a magánerőből kezdeményezett házépítést; ezek a házak nagymértékű egyformaságuk, földszintességük, kalákában való építésük miatt "... sokkal közelebb állnak parasztházainkhoz és a falvainkban lakó és az ott dolgozó mesteremberek mentalitásához, és ezáltal saját múltunkhoz, mint azt többnyire gondolnánk. Az eljárás maradt, a forma viszont változott, mivel a benne lakó ember is."; egy 1967-ben az Építésügyi Minisztérium által kiírt pályázat említése, mely a kockaházak nagymértékű elszaporodása miatt írtak ki, esztétikusabb alternatívát keresve. (Sajnos a cikk semmilyen forrást nem jelöl meg. A szerzővel való kapcsolatfelvétel megtörtént.) Folyóirat, újság (nyomtatott, online): Tóth Zoltán: Melyik ház a kockaház? Mint mond a művelt középosztály egy munkásháztípusról? (Korall 2010/40.) Tóth Zoltán történész, az MTA doktora. Tóth Zoltán olyan tág időhatárok között (az 1873-as tőzsdeválságtól az 1970-es évek olajválságáig) dolgozza föl a kockaházak kialakulásához vezető utat, amire talán még nem sokan vállalkoztak. Térben, időben, politikában, gazdaságban, az ezekből adódó társadalmi átrendeződésben keresi és tárja föl az okokat. Éppen emiatt, a nagyfokú összetettség miatt úgy érzem, a kelleténél nehezebben értelmezhetők, bogozhatók ki a szálak. A tanulmány fontos része az is, hogy 1941-től kezdve ("Borbíró Virgil 1941-ben nyilván nem a hosszú parasztházakra gondolt, amikor családiház-építőknek szóló útmutatójában ezt írta: Sokszázezernyi család évtizedes takarékoskodás, lemondás árán megépítette a maga házát, (... és ebből született sok) rosszul elgondolt, hibásan tervezett és silányan megépített ház.") ahogy halad előre az időben mindig közli az aktuális véleményeket a kockaházakkal kapcsolatban. A dolgozat a mai Magyarország határain túli kitekintést is nyújt: "Dankó Imre román és magyar kockaházai Biharban". A tanulmány végül egy csattóval zárul: Ahogy az egyik szekszárdi kockaházépítő tulajdonos megfogalmazta: A paraszt a (megtagadni vágyott) bélyeget a bőrivel vitte át az új házba. Fia már másikat épített, mert apjáét prolisnak tartotta. 5 Ennyit ért az apák áldozatos munkája?. Székely Judit: Sátortetős családi házak egy régi vita felidézése (arc 6 az Új Magyar Építőművészet melléklete, április) Az írás 1990-es KSH adatokon keresztül számszerűsíti a városon, vidéken, falun épített kockaházakat (közel ilyen családi ház épület az országban); hogy ezekből mennyi épült állami beruházásban, önerőből, önerőből állami hitellel? (legnagyobb mértékben önerőből állami hitellel, de nem elhanyagolható a teljességében önerőből épült házak száma sem; akik ilyet építettek építtető, 5 Tamáska Máté szendrői kutatásából, mely szerint: A kockaházban élők nagy arányban költöznek a tehetősebb, nagyobb családi házakba. Azok azonban, akik jelenleg is ilyenben élnek már a következő szintre tekintenek. Ugyanez a kép Tiszafüred esetében. (Tamáska 2006:57)

7 építő, használó egy személyben sokszor életük főműveként élték meg e családi ház elkészültét, melybe sokszor egy egész élet munkáját ölték bele); hogy kik lakják ma ezeket a házakat? (döbbenetes adat, hogy még mindig azok lakják a legnagyobb számban, akik anno építették); hogyan öröklődtek, kerültek eladásra?; mennyi maradt meg az eredeti formájában (túlnyomórészt), és mennyit alakítottak át? Tamáska Máté: Kockaházat a skanzenbe? Az utóparaszti háztípus helye a vidéki házfejlődésben (Múltunk 2008/3.) Tamáska Máté szociológus, műemlékvédelmi szakember, kutatási területe: a településkép védelem szociológiája, a vidéki építészet és az életmód változása a 20. században, a műemlékvédelem és a környezeti kihívás, a tér és az emlékezet problematikája. A cikk apropóját egy 2001-ben a Népszabadságban megjelent rövid riport adta 6, mely arról számolt be, hogy a nyugati mintákhoz hasonlóan Magyarországon is bemutatásra kerülhetnek az 1940-es éveket követő lakhatási formák, köztük a kockaházak is. Tamáska Máté viszont a rövid bevezetőt követően nem a lehetséges bemutatásról írt, hanem egy összegzést adott a kockaházak kialakulásáról. Amiért mégis kiemelem az összegzés utolsó bekezdése: a kockaház annak a generációnak az építészetét reprezentálja, amely lemondott ugyan a földhöz kötődő paraszti életideál megvalósításáról, de munkarendjében, életszervezésében képtelen volt elszakadni tőle. E mondat tömören, jól megfogalmazva sűríti azt a változást, mely a kockaházat építő emberek legtöbbjének életében legtöbbször kényszerű okok miatta - végbement, végbemehetett. Hámori Péter: Korszerű és népi? Korszerű vagy népi? Viták a magyar falu építészetéről a 20. század első felében (Századvég / Vágy és valóság, 2004) Hámori Péter (Budapest, 1967) történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója. A tanulmány alapvetően a magyar falusi építészet átalakulást tekinti át a 20. század elejétől 1950-ig. A változások kezdeti lépéseit század elejének még nagyvonalúan, majd az 1920-as évek közepétől már részletesen tárgyalja. A bevezetőben a következő szakasz gondolata magyarázatul szolgálhat mindarra, miért is okozott, okoz mind a mai napig nagy fejtörést a falusi építészet átalakulása, átalakítása: "Az átalakulás azonban nemcsak mértékében, hanem időtartalmában is tekintélyes volt; éppen az igen hosszú időtartam és a változások lassú - a városok átalakulásával vagy akár a falusi nem paraszti, szakrális vagy éppen úri építészet változási ütemével mérve mindenképpen nagyon lassú - volta idézte elő azt, hogy a paraszti építészet a változatlanság szimbóluma lett a 19. század végi építészek és részben a születő néprajz tudós kutatóink szemében is." 7 Az első világháború után 1928-ban kerül újra aktívan szóba a hagyományosnak tekintett magyar parasztház átalakításának, modernizációjának kérdése. Ekkor alakul a nemzetközi CIAM szervezet itthoni csoportja, a CIRPAC, mely a Bauhaus híveit tömöríti. Innentől kezdve az ők és az úgynevezett 'népi irányzat' két álláspontja határozza meg a falusi ház "frissítéséről" kibontakozó vitát. Mindkét csoport egyértelmű célul tűzte ki a szociális jobbítást, de a kezdeti pár közös lépés után az építészeti formai, hozzáállás és gondolkodásbeli különbségek miatt hamar szembekerültek egymással. A szembeállást természetesen súlyosbította még a kibontakozó politikai helyzet is. A különböző tervek, típustervek közül csak a 'népi irányzat' által késztettekből valósultak meg. (A politikai vezetés mindvégig mellettük állt.) A tanulmány legfontosabb, legérdekesebb tartalma a két építészeti irányzat működésének párhuzamos bemutatása. 6 N. Kósa Judit: Akár kockaház is kerülhet a skanzenbe. Népszabadság, június A század eleji Malonyay-féle néprajz kötetei nemegyszer "nagy túlélőként" tekintettek az építészetre, olyan műveltségi ágként, mely talán a leginkább hűen őrizte meg a nép "igazi" hagyományvilágát. (Malonyay )

8 Könyvek (nyomtatott): Cseri Miklós-Sári Zsolt 8 : Vidéki életmódváltozások a 20. században (Szentendre, 2009) Dr. Cseri Miklós történelem szakos középiskolai tanár, etnográfus, egyetemi doktor; 1996 óta főigazgató, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre. Dr. Sári Zsolt, a néprajztudományok doktora, 2001 óta tudományos titkár, néprajzkutató muzeológus, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre Sári Zsolt: Típusterves építkezések és az életmód változásainak kapcsolata A kötet 19 tanulmányt tartalmaz, melyből a kockaházakkal kapcsolatban számomra Sári Zsolt a Típusterves építkezések és az életmód átalakulásának kapcsolata című dolgozata a legérdekesebb től 1980-ig összegzi a vidéki, falusi életmód változásával kapcsolatos - típustervek által keresett - lehetséges építészeti válaszokat. (Azért csak lehetséges, mert nem minden típusterv vált valósággá.) Érdekes, hogy míg a kockaházak előtt és után többféle kisebb-nagyobb sikerrel indított lakás, családi ház építési akció valósult meg típustervek alapján, úgy a kockaházakkal kapcsolatban (Sári Zsolt írásában is) csak homályos utalások vannak úgynevezett kormányzat által ajánlott tervekre. 9 A tanulmányban a kockaházakkal kapcsolatban elsősorban a szájhagyomány útján terjedő szomszédnál látott mintakövetésről ír, mely párhuzamba hozható a parasztházak építésével, hisz azok egységes formálása is hasonló módon történhetett. A házak építése kalákában történt, ahol mindenkinek megvolt a saját feladata, így jártak házról-házra, mely újabb oka lehet a nagymértékű hasonlatosságnak. Ez úgyszintén a régi falusi építésmódra hasonlít. Rainer M. János (szerk.) 10 : "Hatvanas évek" Magyarországon (1956-os Intézet, Budapest, 2004) Rainer M. János (Budapest, 1957) Széchenyi-díjas történész, az 1956-os Intézet főigazgatója. Valuch Tibor: A hosszú háztól a kockaházig - a lakásviszonyok változásai a magyar falvakban a hatvanas években dr. Valuch Tibor (1963) egyetemi tanár, intézetigazgató DE BTK Szociológiai és Szociálpolitikai Tanszék. A tanulmány a hatvanas évekbeli életmóddal kapcsolatos kérdések (sz életmódbeli változások miként követték az egyes társadalmi folyamatokat, az átrétegződést, a mobilitást, a gondolkodásmód és az értékrendszer módosulásait,...) közül a jövedelmi helyzet és a lakásviszonyok kérdéseit igyekszik áttekinteni a "végső kollektivizálást" követő évtizedben. A dolgozat első fele részletesen tárgyalja a falusi emberek jövedelemének alakulását (annak milyensége, mértéke) az 1945 és 1961 közötti - a szerző szerint - legalább ötszöri 11 átrendeződés során, ezzel párhuzamosan hogy mire is költöttek az emberek. Ezután a jövedelmeken túllépve, de azért végig azzal párhuzamban, rátér a "hosszúháztól a kockaházig" való átalakulás négy lépésére: első lépés a régi házak részleges, vagy teljes felújítása; második az utcafronti ablakok nagyobbra cserélése; a harmadik lépés a telekadottságtól függően az utcafronton egy második szoba hozzáépítése, mely sokszor a ház drasztikus átalakításával is járt; a negyedik lépcsőt pedig az új lakóház felépítése jelentette. A kockaházak formai kialakulásának egyik legmeghatározóbb okainak a szerző a következőket tartja: "Nagyon sokan gondolták úgy, hogy az 8 A könyvet mint szerkesztő jegyzi a Cseri Miklós-Sári Zsolt páros. A kötet a A 20. század falusi építészetének, lakáskultúrájának és életmódjának változásai című kutatási program eredményeiből készült tanulmányokat fűzi össze. 9 Tóth Zoltán (Korall 2010/40.) így ír arról, hogy volt-e központi típusterv: ha valóban létezett, csak úgy létezhetett, ahogy az 1960-as évek végén Mojzer Miklós megfogalmazta: A legszembetűnőbb tény e háztípus átütő sikere. (Tizen)nyolc év heroikus, gondosan vagy keservesen konstruált típustervei között nincsen ugyanis egyetlen egy sem, amely tizedannyira népszerűvé vált volna, mint ez a fattyúhajtás. 10 A kötet 17 tanulmányt tartalmaz a címben megjelölt témában, melyek A Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program (5/151/2001) támogatásában születtek meg. 11 idézet a tanulmányból: "1945 és 1961 között legalább öt alakalommal változtak meg alapvetően a gazdálkodási feltételek, 1948-ban az első kollektivizálási hullám és "a parasztellenes agrárpolitika" kibontakozásával, 1953-ban a Nagy Imre-féle kormányprogrammal, 1955 elején a Rákosi-kurzushoz történő visszatéréssel, 1956 végén a kibontakozó "korlátozott visszaparasztosodással", majd fordulóján kezdődő "végső kollektivizálással."

9 előző évtizedekben terhessé vált paraszti élettől való "megszabadulásnak" a lakókörnyezet gyökeres megváltoztatásában, átalakításában is kifejezésre kell jutnia, másrészt a történeti parasztság normáit követő házforma teljes vagy részleges elvetése a kényszerűség mellett a városias életformához történő hasonulás, az igazodás és a felemelkedés vágyát is tükrözte." A dolgozat diagramokon keresztül is bemutatja, hogyan változott a lakások száma falun 1961 és 75 között; hogy milyen volt a lakások felszereltsége, mekkora volt a nagyságuk (ennek mérőszáma a szobaszám); hogy mennyi volt vezetékes vízzel és villannyal ellátva (ezek összehasonlítása Budapesttel és általában a városokkal). Végezetül azt mondja, hogy bár az építészeti formanyelv egységesedése (kockaházak megjelenése) miatt jelentős mértékben csökkentek a falusi házra jellemző táji-regionális különbségek, fennmaradtak azok a különbségek, melyek a régiók gazdasági, jövedelmi különbségeiből adódtak. Bár utóbbi kijelentésére példát nem hoz. Tömöry Tamás: Lakásunk (Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1979) Tömöry Tamás építész, több építészettel kapcsolatos könyv szerzője. A könyv bevezetője így kezdődik: "A könyv segíteni kíván azoknak, akik otthonuk alakításában akarnak tevékenykedni. Annak az otthonnak a megteremtésében, amely életünk nagy részében - vidám és nehéz órákban - több kell, hogy legyen, mint "tető a fej felett." A hangnem a könyv tartalmi részében sem változik, próbál úgy fogalmazni, mint egy "jószívű" tanácsadó. A szerző-építész sorra veszi a kor lakóépületeinek lakásait egészen a régi bérházaktól a panelházakon keresztül a szabadon álló családi házakig, és jobbító szándékú belső térszervezési, bútorozási tanácsokat ad konkrét alaprajzokon keresztül. (Van, hogy a régi, meglévő és az új, áttervezett alaprajzot is közli.). De sem a bevezető további szakaszából, sem a könyv többi részéből nem derül ki, hogy az író 'segítsége' mellett már nem is kell építészt fogadni, vagy csak tanácsoknak szánja az építészekkel való együttműködés előtti önálló gondolkodáshoz? Bár sok esetben csak bútorozási javaslattal alakítja ki az új belsőt, így a kérdés szerintem megválaszolható, kézikönyvnek szánja. Amiért a kötet érdekes, hogy 1979-ben jelent meg - ekkorra már ugyan nagyjából vége a kockaházépítési láznak, de még elvétve ekkor is építettek - és már átalakítási tanácsokat ad az addig megépült kockaházak jobban kihasználható belső térszervezésével kapcsolatban. Talán ez is mutatja azt, hogy az emberek a kockaházak építése idején még nem tudták reálisan felmérni, hogyan is fogják pontosan használni házat, így később szükségszerűvé vált a belső tér átszervezése?.

10 LEHETSÉGES KUTATÁSI CÉLOK Az alább felsorolt - a 'sátortetős kockaházak' témához kapcsolódó - további kutatási célok nem pontos címek, talán mindegyik esetben még munkacímnek sem nevezném őket, de kifejeznek lehetséges irányokat. Az ötletek az eddig olvasott irodalmak alapján is születtek. Típustervek a 20. század magyar vidéki építészetében Tervek bemutatása, elemzése az elméletben hozzájuk rendelt szándék(ok) tükrében. Típustervek a 21. század magyar vidéki építészetében Tervek bemutatása, elemzése az elméletben hozzájuk rendelt szándék(ok) tükrében; fontos a tervezők kiválasztásának módszere, valamint, hogy végül kik tervezték ben indult Székely Ház projekt; 2010-es beregi árvíz utáni újjáépítés; 2011-es vörösiszap katasztrófa utáni építkezések Devecserben, Kolontáron; 2011-ben indított ócsai szociális negyed építkezése; Mild Home Fenntartható Lakópark tervezés (típusház, lakás) pályázat a magyarországi posztgraduális képzéseknek. (Érdekes, hogy az általam eddig megismert típusterves falusi építkezések során - mind a 20., mind a 21. században - minden esetben az adott kor 'népi irányzatához' tartozó építészek nyerték el a munkát, melyet majd minden esetben a népi és modern irányzat képviselőinek ellentéte kísért.) Lehetséges típustervek a 'sátortetős kockaházzal' kapcsolatban A kockaházak elterjedésében szerepet játszott az alapanyagok, nyílászárók szűkös választéka, valamint az építkezésekhez hitelt nyújtó OTP propagandafüzetekben található házformák, azok legolcsóbb háztípusaként való leírása." 12 Hogyan befolyásolták a kockaházak formai kialakulását a falun újonnan parcellázott telekméretek és az erre vonatkozó építésügyi szabályozások? Több tanulmány említi, hogy az akkor bevezetett új szabályzások szinte maguk generálták a kialakuló négyzetes alaprajzi formát. Az Építésügyi Minisztérium által 1976-ban kiírt pályázat: típustervek alapján magánerőből lakóházat építtetők számára 13 Okok, célok, a tervpályázat anyagának bemutatása, értékelése; a győztes pályamunkák utóélete, megvalósulása. A kockaház típusainak létrejötte a következők szerint: meglévő telken meglévő ház bővítésével; meglévő telken meglévő ház részbeni bontásával; meglévő telken meglévő ház teljes bontásával; újonnan kijelölt telken. Légi felvételek tanúsága szerint és a helyszíni bejárások dokumentációit vizsgálva feltűnő, milyen jelentős az egytraktusos parasztház bővítményeként létrejött kockaházak aránya." 14 Kockaházak a határon túl Kockaházak keresése Magyarország határain túl 15, pl. Erdélyben (Romániában), Vajdaságban (Szerbiában), Felvidéken (Szlovákiában) 12 Sári Zsolt a Típusterves építkezések és az életmód változásainak kapcsolata című tanulmányában; ezzel kapcsolatban hivatkozik még: Valuch Tibor ; Vö. Tamáska Máté Smiló Dávid: A sátortetős kockaházak leleplezése című írásában említi; forrásmegjelölés hiányában a szerzővel a kapcsolatfelvétel megtörtént. 14 Tamáska Máté: Kockaházat a skanzenbe? Az utóparaszti háztípus helye a vidéki házfejlődésben

11 Alaprajz és Életforma Bár már sokan foglalkoztak a falusi életmód és a falusi lakóház fejlődésének, átalakulásának, változásának kapcsolatával, ezek nagyrész szinte csak írásos művek kevés fotóval, vázlatos rajzzal illusztrálva. A kapcsolat "építészesebb" feldolgozása, nagy rajzi tartalommal. "Újkori" hagyományteremtés a falusi építészetben "Újkor" alatt a 20., 21. századot értem. Biztosan megállt-e úgy nagyjából éve a hagyományteremtés? Az új építészeti formák (jelen esetben a kockaház) tömegességük, az életformával való összeszövődésük miatt nem hoznak-e létre új hagyományokat?...?... További gondolatok, "érdekességek" a 'kockaházak' témán belül, csak felsorolás szinten, melyek kutatások részét képezhetik: - a kockaházak utcafronti homlokzatainak díszítése, sávos tagolás, lábazat, a hármasosztatú ablak; - a kockaházakkal együtt megjelenő falusi elő lépcsők, a házhoz tapasztott teraszok, teraszlefedések; - az utcafronti lemezkerítések sokfélesége; - az utcára néző keskeny előkertek, melyeknek egy részébe (főleg a kertvárosok, külvárosok területén, de falun is van rá példa) a ház megépülése után hamar ültetek tájidegen tujákat, fenyőket, ezzel gátolva az utcafronti szobákba való belátást; először még a hagyományos vidéki életmódot felváltó városiasodás következtében előtérbe kerülő magánszféra védelme? 15 Tóth Zoltán a Melyik ház a "kockaház"? Mit mind a művelt középosztály egy munkásháztípusról? című tanulmányában foglalkozik a Felvidéken és Erdélyben látott kockaházakkal (nem csak a magyar lakta területeken).

12 HOMÁLYOS KÉP 16 - a sátortetős kockaházakról és egy magára hagyott generációról Elő és utószó helyett Féléves kutatási munkám célja a sátortetős kockaházak témájának körüljárása, megismerése, valamint e témához kapcsolódó, ebből kiinduló további, szűkített lehetséges kutatási célok felvetése volt. (A megfogalmazott további kutatási célok a bibliográfiával és az annotált bibliográfiával együtt az előző fejezetben találhatóak.) Fontos a kockaház többes számban való használata: kockaházak, mert az adott építészeti formán túl az ország minden területén való nagyszámú jelenlétük miatt, mint jelenségről is kell beszélnünk. A második világháború utáni vidéki, falusi építészet alakulása (összefüggésben az életmóddal) és ezen belül is a 'kockaházak', mely kiemelt szerepe miatt önállóan is megállja a helyét, mint kutatási téma, igen aktuális, mellyel többek között a Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2006 és 2010 között folytatott kutatása is foglalkozik, melynek eredményeit az általam is tanulmányozott kötet - Vidéki életmódváltozások a 20. században - foglalja össze. A kérdéskör aktualitását fokozza, hogy még mindig megválaszolásra vár az napjainkban is egyre többet feltett kérdés, hogy miként is kell hagyománytisztelő módon tervezni, építeni vidéken, faluban? És közben milyen hagyományhoz, épített örökséghez is kellene pontosan igazodni? (Mivel szerintem már jogos kérdésként lehetne azt is felvetni, hogy egy mai, már legalább 3-4 féle házformát, stílust, építési módot felvonultató falusi utcaképben biztos-e, hogy csak a évvel ezelőtti épített örökséghez kell-e, lehet-e csak igazodni?) Úgy gondolom e kérdések megválaszolásában is segíthet, ha megpróbálunk közelebb jutni sátortetős kockaházak problematikájának" megértéséhez. Jelen dolgozatom (írásom) célja, hogy megértőbben nézzünk ezekre a házakra, főleg mi, építészek és meglássuk mögötte az embert. Szeretnék rávilágítani, hogy egy olyan összetett kérdést (előbbiekben megfogalmazott), melyre nagyrészt még ma is csak keressük a választ a minőségi építészetben, próbált meg önerőből megválaszolni a kockaház-építő generáció. A kockaházakról A 20. század legjellegzetesebb népi építészeti eleme a sátortetős kockaház. Tízezer szám állnak az országban, mind kicsit más és más, hunyorítva mégis egyformák. 17 ez talán a legáltalánosabb megfogalmazás, mely azt hivatott összegezni, milyen tömegesen és szinte azonos formában is van jelen épített környezetünkben ez a háztípus, mely ezáltal országos szinten vált falusi, elő-, kül- és kertvárosi utcaképek meghatározó elemévé. Magára a ház formájára egy nagyvalószínűséggel kevésbé ismert, de szerintem igen találó megfogalmazás a következő: A gúla alakú tető és a ház négyzet alapú hasábja úgy fest, mint egy kövér hölgy fejére biggyesztett kis kalap. Kiegyensúlyozatlan, nem úgy fest, mint a két- vagy háromosztatú parasztházaké A cím utalás Barcza Gergely-Sári Zsolt 1000 ház projektjének utolsó képére, melyben az általuk fényképezett 1000 kockaház képét vetítették egymásra, az így kapott homályos fantomképpel is bizonyítva azok megközelítőleg egyforma voltát. 17 Az interneten való keresés közben a legtöbb a témával foglalkozó (nem mélyen szakmai) akár pársoros megjegyzésben is mindig hasonló módon fogalmaztak. 18 Élet és Tudomány, S. Nagy 1984:885

13 Valamint a szavak, mondatok, melyek az átlagos (legtöbbször értelmiségi 19 ) szemlélő szájából elhangzanak: Randa. Létezett típusterv? Biztos típusterv szerint építették! Mért nem építettek inkább a régi parasztházak formájára új házakat? egyszerű kijelentések, kérdések, melyekre mégsem lehet egyszerűen válaszolni. Ez három rövid bekezdés magába sűríti azt az általános képet, mely talán a legtöbbek fejében él: a formájukról, tömeges megjelenésükről, annak lehetséges okáról és a megítélésükről. Többen és többféle szempontból (sőt talán nem lenne túlzás a sokan és sokféle szempontból) foglalkoztak már mind a kockaházzal, mind ezzel (is) kapcsolatban a falusi építészet, ezen belül is elsősorban lakóházak fejlődéstörténetével. Érdekes, hogy míg a világ megannyi dolgával csak jóval annak megszületése vagy megszűnése után foglalkozunk, addig a kockaházak már első megjelenésük pillanatában az 1940-es évek végén nagy visszhangot kaptak és nem csak az építészek, hanem az írók és más értelmiségiek körében is. (Itt természetesen nem szabad elfeledni, hogy ez jó alkalom volt a házakkal kapcsolatos politikai, társadalmi, gazdasági problémák megvitatása is.) Ez a többféle megközelítés (én e dolgozat elkészítése előtt ezekből tizenegypárat olvastam, értelmeztem) már-már tiszta képet ad, adhat a vizsgált épülettípus kialakulásának, építészeti formájának, elterjedésének okairól, de mindezek csak összességükben alkalmasak rá. (Emiatt is érzem jónak a címválasztást: Homályos kép, mivel az ember minél jobban próbálja egyszerűsíteni a még fentebb feltett kérdésekre a válaszokat, minél kevesebb okkal próbálja megmagyarázni azokat, annál homályosabb a tisztának szánt érvelése.) Jelen írásban azonban nem célom a bonyolult okrendszer, mely a kockaházak kialakulásához vezetett, tisztázása. (Egy ilyen összetett dolgozathoz úgy érzem, még nem áll rendelkezésemre elég információ.) Ezen túllépve, ezt elfogadva megpróbálom ráirányítani a figyelmet az 1950-es, 60-as, 70-es éveket falun megélő generáció magárahagyottságra, önerőből való építészeti válaszkeresésére. Így adva új nézőpontot, szempontot a kockaház vizsgálatainak sorában.... Az építészet alapvetése az ember. Legalább is így kéne lennie. De, ha a tervezés során el is vesztik egymást, a használó aztán mindig saját arcára próbálja formálni a házat. Teszi természetesen mindezt az építészek nagy bánatára, pedig sokszor ez a tervvel kapcsolatos jogos kritika. Azt már nehezebben látja be a használó (építtető, tulajdonos), ha ő tévedett és a saját kérései alapján tervezett épület nem funkcionál jól. Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt, mikor az építész (ha van építész; aki jobban ismeri a terek tulajdonságait), rá tudja vezetni az építtetőt, hogy annak igényei alapján milyen ház is lenne jó, és az tényleg így lesz. Ez a gondolatmenet a lakóépületeknél, azokon belül is a családi házaknál a legfontosabb, legnehezebben megvalósítható. A családi házat felértékeli az állandó hely szerepe, a magántulajdon fogalma, a belefektetett, sokszor egy életen áttartó munka és anyagi ráfordítás. Aztán mindezt még befolyásolja, befolyásolhatja a megváltozó életkörülmények, a gazdaság-, társadalmi tényezők, felsőbb, szabályzó akarat. És mi történik akkor, ha történetben nincs építész (csak valaki, aki intézi a papírmunkát) és az ember önerőből próbál válaszolni a kérdésekre? 19 Tóth Zoltán a Melyik ház a kockaház? Mint mond a művelt középosztály egy munkásháztípusról? című írásának már a bevezetőjében foglalkozik azzal a ténnyel, miszerint a kockaházakkal kapcsolatban minden időben csak az értelmiség mondott véleményt.

14 Egy magára hagyott generációról Ványolós Endre erdélyi építész 2011-ban fogalmazott így a Székelyföldön vidéken élő emberek gondolkodásmódjának átalakulásával kapcsolatban: folyamatosan ragaszkodnak a gyökereikhez, de közben folyamatosan elvágyódnak. Ez az a dolog, amit az építészetben nehéz megfogalmazni, de szükségszerű. A lokális és a globális (a kettő együttes kifejeződése: glokális) e kényszerű együttélése jelenthet kiindulópontot egy az új igényeket kielégítő építészet megszületéséhez ban Erdélyben, Hargita megyében az építészek felismerték az igényt a vidéki új lakóházak megteremtésére. Ekkor egy kétkörös tervpályázatot írtak ki Székely ház címmel, melynek feladata az idézetben elhangzott igények kielégítése volt. Úgy gondolom, hasonló igény merült fel az 1950-es években hazánkban is a vidéken élők körében, azzal a különbséggel, hogy itt elmaradt, vagy legalább is jócskán megkésett az akkori kortárs, vezető építészek válaszkeresése. Ennek a kettős igénynek a megfogalmazásával és azt teljesíteni próbálásával kapcsolatban írta Tamáska Máté egy 2008-as dolgozatában 21 a kockaházakkal kialakulásáról: a kockaház annak a generációnak az építészetét reprezentálja, amely lemondott ugyan a földhöz kötődő paraszti életideál megvalósításáról, de munkarendjében, életszervezésében képtelen volt elszakadni tőle. E mondat tömören, jól megfogalmazva sűríti azt a változást, mely a kockaházat építő emberek legtöbbjének életében legtöbbször kényszerű okok miatta - végbement, végbemehetett. Ez talán egy újabb ok, hogy miért is lettek ezek a házak olyanok, amilyenek, melyben ott az ember. Az ember, aki a maga módján próbált megfelelni e kettősségre. Az építészek nem ismerték fel, vagy nem elég gyorsan, vagy nem gondolták olyan drasztikusnak azt az életmódbeli változást, ami az 1950-es évek közepén a második tsz-esítéskor megindult? Vagy nem gondolták, hogy az emberek rögtön váltani akarnak? Vagy a nagy állami beruházások mellett tényleg nem maradt ideje, ereje a jó építészeknek ezzel foglalkozni? Vagy nem is igazán lehetett, mert az állam először még nem nézte jó szemmel a magánerőből kezdeményezett családi ház építést (ellentétben állt a kollektivitás szellemiségével)? Nem merek, de nem is akarnék véleményt, ítéletet mondani. De az bizton kijelenthetőnek tűnik, hogy a minőségi építészek által így vagy úgy magára hagyott emberek válaszoltak meg egy olyan kérdést, melyről ma már tisztán látjuk, milyen összetett (mint például a 2008-as székelyföldi kezdeményezés). Próbáltak választ adni arra, hogy elszakították őket a földtől, hogy megbélyegzettként kellett nézniük arra, aki próbált igazi paraszt maradni, éppen ezért mintaként tekintetek a kisvárosi, kispolgári, gazdatiszti, vidéki kisnemesi (vagy ezek mind együttesen) háztípusokra (utca vonalától visszahúzott, utca felé kétszobás, szabadon álló háztömeg). Hogy közben mégsem tudtak lemondani a kisléptékű háztájiról (a régi melléképületek megtartása, vagy az új házhoz tapasztott nyári konyha, ólak), hisz szükségük volt a két lábon állásra. 22 Hogy elkezdték tömegesen úgy használni a falut, ahogyan azelőtt még soha, ingáztak. Hogy sokan költöztek be nagyvárosok peremterületeire, külvárosaiba, és hozták magukkal a már megtanult új formát (ma is sok külvárost, kertvárost határoz meg ez a háztípus). És mindeközben igen hamar váltották ki házaik az értelmiség hangos elutasítását, ellenérzését, sőt a hagyományos falusi táj rombolóinak lettek kikiáltva. Pedig nagyon fontos megjegyeznünk, hogy ezek a házak egyformaságuk és földszintességük miatt még mindig sokkal egységesebbek utcaképet adnak és ezáltal lényegesen kisebb kárt okoznak a vidék hagyományos építészetében, mint az 1980-as években divatossá vált kétszintes házak, majd a rendszerváltás óta napjainkig tartó újgazdag formák. Azt se felejtsük el, akik ilyet építettek építtető, építő, használó egy személyben sokszor életük főműveként élték meg e 20 Komfortos hagyomány. Mintaházak a székely giccsépítészet megállítására; a cikk végén található Ványolós Endre rövid előadásának videó-változata (eletmod.transindex.ro/?cikk=17210) 21 Tamáska Máté: Kockaházat a skanzenba? Az utóparaszti háztípus helye a vidéki házfejlődésben (Múltunk 2008/3.) 22 Valuch Tibor: A hosszú háztól a kockaházig - a lakásviszonyok változásai a magyar falvakban a hatvanas években. A tanulmány a hatvanas évekbeli életmóddal kapcsolatos kérdések közül a jövedelmi helyzet és a lakásviszonyok kérdéseit igyekszik áttekinteni.

15 családi ház elkészültét, melybe sokszor egy egész élet munkáját ölték bele (a legtöbb esetben önerőből indított építkezések sokszor állami hitellel, de nem elhanyagolható számban teljességében önerőből épültek 23 ). És hogy a következő nemzedék mennyire becsülte az szülök eme nagy fáradtságát: Ahogy az egyik szekszárdi kockaházépítő tulajdonos megfogalmazta, a paraszt a (megtagadni vágyott) bélyeget a bőrivel vitte át az új házba. Fia már másikat épített, mert apjáét prolisnak tartotta. 24 Talán mindezért is volt fontos Barcza Gergely 25 gondolata, hozzáállása, hogy képei által azt is szerette volna elérni, ha kicsit megértőbben nézünk ezekre a házakra, azok emberi oldalára. Ebből a magárahagyottságból aztán, mert fokozódó problémaként tekintettek a sátortetős kockaházak mérhetetlen szaporodására, az Építésügyi Minisztérium 1967-ben pályázatot írt ki típustervek alapján magánerőből lakóházat építtetők számára címmel 26, azzal a céllal, hogy találjon egy esztétikusabb házformát. De a feljegyzések szerint a pályázaton született tervek - elsősorban anyagi vonzatuk miatt, a kockaházakat anyagköltségi áron lehetett építeni - nem váltak népszerűvé.... A vidék építészete, a falusi építészet formakeresése, és talán ezeken keresztül valamiféle regionális építészet megtalálása (ha egyáltalán van ilyen; ha egyáltalán úgy kell értelmezi, ahogy ezt próbálják, próbáljuk; ha egyáltalán kell, hogy legyen ilyen) aktuális kérdés napjaink építészeti közéletében, oktatásában, posztgraduális képzéseiben. Egyre szaporodnak a falusi apró feladatokat nagy örömmel, sok munkával feldolgozó diplomamunkák, doktori kutatások, vidéken munkálkodó nyári alkotó-építő táborok. Van, hogy a tudományos megközelítés, van, hogy a kétkezi azonnali beavatkozás a cél, mindkettő jobbító szándékkal. Istvánfi Gyula műegyetemi professzor arra is felhívja a figyelmet 27, hogy a vidéki épített örökséget csak ezek lelkének, a hagyományok felélesztésével, továbbélésével lehet megmenteni. (2011-ben írt röpiratában még általános receptúrát is ad a hagyománytisztelő építészeti eszközökkel kapcsolatban.) És természetesen minden megközelítésben közös, hogy sok szempontból joggal kárhoztatják a mintegy félmillió sátortetős kockaházat, mint a vidék megrontóját. És közben mindannyian tisztelt a kivételnek elfelejtik nézni a két háromosztatú ablakkal, sávosan tagolt, minden esetben lábazattal, háromszög tetővel (ahogy szemből látszik) képzett utcai homlokzat mögött az embert. Pedig a mai napig nincs módszerünk rá, hogy megállítsuk a falusi, elő-, kül- és kertvárosi utcákat elözönlő értéktelen főleg lakóház építést. 23 Székely Judit: Sátortetős családi házak egy régi vita felidézése (Arc 2001/6.). Az írás 1990-es KSH adatokon keresztül számszerűsíti a városon, vidéken, falun épített kockaházakat (közel ilyen családi ház épület az országban). 24 Tamáska Máté szendrői kutatásából, mely szerint: A kockaházban élők nagy arányban költöznek a tehetősebb, nagyobb családi házakba. Azok azonban, akik jelenleg is ilyenben élnek már a következő szintre tekintenek. Ugyanez a kép Tiszafüred esetében. (Tamáska 2006:57) 25 Barcza Gergely-Sári Zsolt 1000 ház projekt. Barcza Gergely személyes megkeresésemre így nyilatkozott munkájáról: engem elsősorban az emberi oldala érdeket a dolognak a cél, hogy a jelenségre irányítsam a figyelmet, mert szerettem volna, ha kicsit megértőbben néznénk ezeket a házakat 26 A pályázaton javarészt azok a tervek kaptak elismerést, melyek ún. sejtekből építkeztek, azok tetszés szerint egymás mellé pakolásával létrehozva 70 vagy 100 négyzetméteres családi házat, valamint társas vagy sorházat is. Ezzel a sejtességgel tartható volt egyfajta változatosság, ami engedett beleszólást a megrendelőknek is. - Smiló Dávid: A sátortetős kockaházak leleplezése (hg.hu, január 20.; a szerző nem tűntetett fel forrást). Sajnos az említett pályázatról, az ott született tervekről, azok építéséről jelen dolgozat elkészítéséig nem tudtam több információt beszerezni, bár több általam olvasott tanulmányban említik a 67-es pályázatot, bővebbet nem írnak. Tömöry Tamás Lakásunk című 1979-ben kiadott könyvében, melynek bevezetője mint egy célmeghatározásként így kezdődik: A könyv segíteni kíván azoknak, akik otthonuk alakításában akarnak tevékenykedni., gyűjtött össze többek között a klasszikus elrendezésű sátortetős házak belső térszervezésére vonatkozó átalakítási terveket is; de hogy ezeket ki tervezte, illetve hasznosultak-e, mint típustervek, ezekre újfent nincs információm. 27 A magyar falu építészeti hagyománya Istvánfi Gyula műegyetemi professzor röpirata, 2011; közétette az Építészfórum honlapján (

16 BIBLIOGRÁFIA Tamáska Máté: Kockaházat a skanzenbe? Az utóparaszti háztípus helye a vidéki házfejlődésben (Múltunk 2008/3.) Székely Judit: Sátortetős családi házak egy régi vita felidézése (arc 6 az Új Magyar Építőművészet melléklete, április) Sári Zsolt: Típusterves építkezések és az életmód változásainak kapcsolata (Vidéki életmódváltozások a 20. században; szerkesztette CseriMiklós-Sári Zsolt; Szentendre, 2009) Komfortos hagyomány Mintaházak a székely giccsépítészet megállítására (transindex, május 2.) Tóth Zoltán: Melyik ház a kockaház? Mint mond a művelt középosztály egy munkásháztípusról? (Korall 2010/40.) Istvánfi Gyula: A magyar falu építészeti hagyománya (Építészfórum, június 14.) Barcza Gergely-Kovács Zoltán: 1000 ház (youtube.com, február) Valuch Tibor: A hosszú háztól a kockaházig - a lakásviszonyok változásai a magyar falvakban a hatvanas években (a tanulmány megjelent a Rainer M. János szerkesztette "Hatvanas évek" Magyarországon kötetben (1956-os Intézet, Budapest, 2004) Hámori Péter: Korszerű és népi? Korszerű vagy népi? Viták a magyar falu építészetéről a 20. század első felében (2004, tanulmány) Szalai András: Az én házam, az én vágyam (Beszélő online, 1997/5) Smiló Dávid: A sátortetős kockaházak leleplezése (HG.HU, január 08.)

a sátortetős kockaházakkal kapcsolatban - beszélgetés egy szociológus-építésszel, egy (építész-)szociológussal, egy kockaház-építővel

a sátortetős kockaházakkal kapcsolatban - beszélgetés egy szociológus-építésszel, egy (építész-)szociológussal, egy kockaház-építővel HOMÁLYOS KÉP 1 2.0 a sátortetős kockaházakkal kapcsolatban - beszélgetés egy szociológus-építésszel, egy (építész-)szociológussal, egy kockaház-építővel Kutatási munkám célja a 'sátortetős kockaházak'

Részletesebben

Részletes program 2015/16. tanév 1. félévére

Részletes program 2015/16. tanév 1. félévére A tantárgy/kurzus címe MŰEMLÉKVÉDELEM A kurzus típusa Előadás A tantárgy/kurzus száma SGYMTET281xxx2/0/f/2 Óraszám/hét 2/2 óra Félév 1. Kreditek száma: 2 Előadó tanár: dr.tech.szabó László DLA, ny.főiskolai

Részletesebben

TEMATIKUS KUTATÁS (Örökség, hagyomány, folytatás. Falusi köztér- és épületkutatás.)

TEMATIKUS KUTATÁS (Örökség, hagyomány, folytatás. Falusi köztér- és épületkutatás.) TEMATIKUS KUTATÁS - 2014.04.23. (Örökség, hagyomány, folytatás. Falusi köztér- és épületkutatás.) FALU - DIVAT a kortárs építészet elméleti és gyakorlati megjelenései napjainkban - hozzáállás Holczer Veronika

Részletesebben

2012. február 24. Kézdivásárhely, EMI, Pro Historia rendezvénysorozat: Kézdivásárhely egyesületi élete 1842 1948 között

2012. február 24. Kézdivásárhely, EMI, Pro Historia rendezvénysorozat: Kézdivásárhely egyesületi élete 1842 1948 között Dimény Attila - Szakmai tevékenységek 1. Előadások 2012. július 11. Zabola, BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézet Csángó Néprajzi Múzeum, Fiatal Néprajzkutatók IX. Szemináriuma: Tér és társadalom

Részletesebben

ÉRTÉKVIZSGÁLAT a helyi védelemre méltó értékről, a Kossuth L u. 56. épületen, és a helyi védett építmények kiegészítéséhez

ÉRTÉKVIZSGÁLAT a helyi védelemre méltó értékről, a Kossuth L u. 56. épületen, és a helyi védett építmények kiegészítéséhez ÉRTÉKVIZSGÁLAT a helyi védelemre méltó értékről, a Kossuth L u. 56. épületen, és a helyi védett építmények kiegészítéséhez Alulírott Körmendy János okl. építészmérnök, Hegykő megbízott főépítésze nyilatkozom,

Részletesebben

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5.

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5. Etika Bevezető Oktatási cél: A kurzus célja az etika körébe tartozó fogalmak tisztázása. A félév során olyan lényeges témaköröket járunk körbe, mint erény erkölcsi tudat, szabadság, lelkiismeret, moralitás,

Részletesebben

TÉR IDENTITÁS REKONSTRUKCIÓ Bódiné Kersner Katalin Dla tézisfüzet 2013

TÉR IDENTITÁS REKONSTRUKCIÓ Bódiné Kersner Katalin Dla tézisfüzet 2013 TÉR IDENTITÁS REKONSTRUKCIÓ Bódiné Kersner Katalin Dla tézisfüzet 2013 Bevezetés 3 Tér- Identitás-Rekonstrukció Az identitás a célok és az élettapasztalatok forrása az emberek számára. Értekezésem célja

Részletesebben

A pataki kollégium visszavételének (1989 1990) történelmi körülményei

A pataki kollégium visszavételének (1989 1990) történelmi körülményei Koncz Gábor A pataki kollégium visszavételének (1989 1990) történelmi körülményei Immár negyedszázad távlatából, messziről vagy kívülről nézve, összemosódnak a hónapok, egymásba csúsznak az évek eseményei.

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

A második nap előadásai az emlékezetépítés konkrét példáit elemezték egy-egy esettanulmányon keresztül. Csorba Dávid (PhD, főiskolai docens, SRTA,

A második nap előadásai az emlékezetépítés konkrét példáit elemezték egy-egy esettanulmányon keresztül. Csorba Dávid (PhD, főiskolai docens, SRTA, Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 204108/01367 A református emlékezet helyei címmel rendezett interdiszciplináris konferenciát Sárospatakon, 2017. április 21-22-én a Sárospataki Református Kollégium

Részletesebben

CSALÁDI HÁZ ÁTALAKÍTÁSA ÉS BŐVÍTÉSE

CSALÁDI HÁZ ÁTALAKÍTÁSA ÉS BŐVÍTÉSE JANCSÓ MIKLÓS CSALÁDI HÁZ ÁTALAKÍTÁSA ÉS BŐVÍTÉSE BUDAPEST II. HARMATCSEPP UTCA DLA MESTERMUNKA KÉSZÜLT A BME ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR LAKÓÉPÜLETTERVEZÉSI TANSZÉKÉN A DLA (DOCTOR OF LIBERAL ARTS) ÉPÍTÉSZ MESTER

Részletesebben

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Megváltozott házasságkötési szokások Magyarországon (Ezer hajadonra

Részletesebben

A Dél-Alföldi régió innovációs képessége

A Dél-Alföldi régió innovációs képessége A Dél-Alföldi régió innovációs képessége Elméleti megközelítések és empirikus elemzések Szerkesztette: Bajmócy Zoltán SZTE Gazdaságtudományi Kar Szeged, 2010. SZTE Gazdaságtudományi Kar Szerkesztette Bajmócy

Részletesebben

Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI)

Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI) Kállai Ernő Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI) Osztály: Romakutatások Osztálya Tudományos cím vagy fokozat: PhD E-mail: kallai.erno@tk.mta.hu Telefonszám: +36-1 224-6700 / 5224 Épület: T (Emelet,

Részletesebben

A településrendezési tervek fejlesztési összefüggései A tervezési program és a területek adottságai Annak idején, a 80-as években, s különösen az önkormányzati rendszer létrejötte után rendszeres és erőteljes

Részletesebben

REGENERÁCIÓ. A Pécsi Sörfőzde és környékének fejlesztése

REGENERÁCIÓ. A Pécsi Sörfőzde és környékének fejlesztése REGENERÁCIÓ A Pécsi Sörfőzde és környékének fejlesztése Farkas Petra, Tézisfüzet Breuer Marcell Doktori Iskola, 2016 Témavezető: Veres Gábor DLA 1. Tézis Az épületek nem létezhetnek környezetük nélkül.

Részletesebben

Dr. Anthony GALL, okl. építészmérnök. SZIE YBL MIKLÓS Építéstudományi Kar, Építészmérnöki Intézet, Tervezési Szakcsoport vezető

Dr. Anthony GALL, okl. építészmérnök. SZIE YBL MIKLÓS Építéstudományi Kar, Építészmérnöki Intézet, Tervezési Szakcsoport vezető 0 2. Szakmai tudományos életrajz Dr. Anthony GALL, okl. építészmérnök született: Mackay [Ausztrália], 1967.ápr.23.) 1993 1993-ban telepedett le Magyarországon, 1997-óta óta magyar állampolgár. Nős, három

Részletesebben

J e g y zőkönyv AIÜB-V-1/2010. AIÜB-V-1/2010-2014.

J e g y zőkönyv AIÜB-V-1/2010. AIÜB-V-1/2010-2014. AIÜB-V-1/2010. AIÜB-V-1/2010-2014. J e g y zőkönyv az Országgyűlés az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reformot

Részletesebben

Dr. Kovács Kázmér (a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese): Jogegység ügyvéd szemmel

Dr. Kovács Kázmér (a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese): Jogegység ügyvéd szemmel Dr. Kovács Kázmér (a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese): Jogegység ügyvéd szemmel A Kaposvári Tavaszi Fesztivál kulturális rendezvényei sorában most már hagyományszerûen szervezett kétnapos Jogi beszélgetések

Részletesebben

Opponensi vélemény Ferkai András Molnár Farkas. Molnár életművének nagymonográfiája című akadémiai doktori értekezéséről

Opponensi vélemény Ferkai András Molnár Farkas. Molnár életművének nagymonográfiája című akadémiai doktori értekezéséről Opponensi vélemény Ferkai András Molnár Farkas. Molnár életművének nagymonográfiája című akadémiai doktori értekezéséről Évtizedek óta nem zajlott a Magyar Tudományos Akadémián tudományok doktora, illetve

Részletesebben

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Újfehértó Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Előadók: Gonda-Magyar Andrea és Labbancz András Újfehértó, 2017. június 6. Bevezető Lakókörnyezetünk színvonala

Részletesebben

Magyarcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 26. napján délután 15.00 órakor tartott soros, nyílt ülésének

Magyarcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 26. napján délután 15.00 órakor tartott soros, nyílt ülésének Határozatok: Iktatószám: 1634/5/2015 Magyarcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 26. napján délután 15.00 órakor tartott soros, nyílt ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E 28/2015.

Részletesebben

Braudel a Börzsönyben avagy hosszú idõtartamú meghatározottságok és rövid idõtartamú változások a nógrádi málnatermelõk életvilágában

Braudel a Börzsönyben avagy hosszú idõtartamú meghatározottságok és rövid idõtartamú változások a nógrádi málnatermelõk életvilágában 270 Braudel a Börzsönyben avagy hosszú idõtartamú meghatározottságok és rövid idõtartamú változások a nógrádi málnatermelõk életvilágában Bali János: A Börzsöny-vidéki málnatermelõ táj gazdaságnéprajza.

Részletesebben

KALÁSZ PÉTER AZ 1970-ES ÉVEK ELEJÉN 1

KALÁSZ PÉTER AZ 1970-ES ÉVEK ELEJÉN 1 KALÁSZ PÉTER KI GAZDAGSZIK GYORSABBAN? PROPAGANDA ÉS VALÓSÁG A JÖVEDELEMPOLITIKAI VITÁK TÜKRÉBEN AZ 1970-ES ÉVEK ELEJÉN 1 Történeti háttér Magyarország a 60-as évek elején hasonlóan a többi szocialista

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2012. JANUÁR 11-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2012. JANUÁR 11-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2012. JANUÁR 11-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE Köszöntöm az Országos Választási Bizottság ülésén megjelenteket. Megállapítom, hogy az Országos Választási Bizottság

Részletesebben

Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis

Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Kiss Andrea, konpinty@uni-miskolc.hu Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum Vitéz Gáborné, ildiko@swszl.szkp.uni-miskolc.hu Miskolci Egyetem, Egyetemi Számítóközpont

Részletesebben

A felsőoktatási lifelong learning társadalmi és gazdasági haszna: kutatás fejlesztés innováció

A felsőoktatási lifelong learning társadalmi és gazdasági haszna: kutatás fejlesztés innováció A felsőoktatási lifelong learning társadalmi és gazdasági haszna: kutatás fejlesztés innováció Benke Magdolna Egyetemisták a tanuló közösségekért. Gondolatok a Téli Népművelési Gyakorlatok tanulságairól.

Részletesebben

Nem nézték jó szemmel, amikor bébiszittert fogadtam a gyerekek mellé 2015. December 08.

Nem nézték jó szemmel, amikor bébiszittert fogadtam a gyerekek mellé 2015. December 08. Nem nézték jó szemmel, amikor bébiszittert fogadtam a gyerekek mellé 2015. December 08. A hagyományos cigány családból származó diplomás roma nõk komoly választások elé állnak életükben, ha meg szeretnének

Részletesebben

A karbantartási stratégiák és a vállalati kultúra szerepe a szervezeti üzleti folyamatokban

A karbantartási stratégiák és a vállalati kultúra szerepe a szervezeti üzleti folyamatokban PE GTK A karbantartási stratégiák és a vállalati kultúra szerepe a szervezeti üzleti folyamatokban Bírálói vélemény Hauszmann János Dr. 2013.10.17. Általános megállapítások, észrevételek A témaválasztás

Részletesebben

A rendszer ilyenfajta működése azzal a következménnyel járt, hogy a budapesti lakosok mind az egyazon lakásra pályázók egymással szemben, mind az

A rendszer ilyenfajta működése azzal a következménnyel járt, hogy a budapesti lakosok mind az egyazon lakásra pályázók egymással szemben, mind az Nagy Ágnes: Állampolgár a lakáshivatalban: politikai berendezkedés és hétköznapi érdekérvényesítés, 1945 1953 (Budapesti lakáskiutalási ügyek és társbérleti viszályok) Kérdésfeltevés Az 1945-től Budapesten

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben

Orbán Balázs Sátor Programjavaslatok - tervezet

Orbán Balázs Sátor Programjavaslatok - tervezet XXVIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor 2017. Orbán Balázs Sátor Programjavaslatok - tervezet 1 JÚLIUS 19. SZERDA 10.30 12.00 A Kárpát-medencei magyarság jövője Közép- és hosszú távú demográfiai

Részletesebben

SZOCIÁLIS LAKÁSÉPÍTÉS KEZDETE MAGYARORSZÁGON FŐVÁROSI KISLAKÁS-ÉPÍTÉSI AKCIÓ 1909-1913

SZOCIÁLIS LAKÁSÉPÍTÉS KEZDETE MAGYARORSZÁGON FŐVÁROSI KISLAKÁS-ÉPÍTÉSI AKCIÓ 1909-1913 SZOCIÁLIS LAKÁSÉPÍTÉS KEZDETE MAGYARORSZÁGON FŐVÁROSI KISLAKÁS-ÉPÍTÉSI AKCIÓ 1909-1913 kutatás célja: - a magyar szociális lakásépítés kezdetének és kialakulásának bemutatása, ezáltal jobban megismerni

Részletesebben

Részletes program 2017/2018. tanév 1. félévére

Részletes program 2017/2018. tanév 1. félévére A tantárgy/kurzus címe Műemlékvédelem A kurzus típusa Előadás A tantárgy/kurzus száma SGYTET 281xxx2/f/2 SYMBNA 3 Óraszám/hét 2 óra Félév 2. Kreditek száma: 2 Előadó tanár: Dr.techn.Szabó László DLA, ny.

Részletesebben

Kutatás a év közötti magyar lakosság körében. Megrendelő: Café PR

Kutatás a év közötti magyar lakosság körében. Megrendelő: Café PR Kutatás a 14-49 év közötti magyar lakosság körében Megrendelő: Café PR Tinédzserek médiahasználata (korábbi Pulzus-kutatás reprezentatív eredménye) TINIK ÉS AZ INTERNET 36% okostelefonfüggőnek tartja magát

Részletesebben

Ipari városok megújulása, városfejlesztési stratégia, köztérfejlesztés, átmeneti (alternatív) iparterület használat

Ipari városok megújulása, városfejlesztési stratégia, köztérfejlesztés, átmeneti (alternatív) iparterület használat IPARI VÁROS - IPARVÁROSOK ÉS VÁROSI IPARTERÜLETEK MEGÚJULÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI Borsod-Abaúj-Zemplén megye meghatározó ipari városainak példáján keresztül Ipari városok megújulása, városfejlesztési stratégia,

Részletesebben

Castrum A CAstrum Bene egyesület Hírlevele 8. szám

Castrum A CAstrum Bene egyesület Hírlevele 8. szám Castrum A Castrum Bene Egyesület Hírlevele 8. szám Castrum A Castrum Bene Egyesület Hírlevele 8. szám Budapest, 2008 E számunk munkatársai Bu z á s Ge r g e ly régész-művészettörténész, MNM Mátyás király

Részletesebben

Szakmai beszámoló a 4. Műegyetemi Levéltári Napról

Szakmai beszámoló a 4. Műegyetemi Levéltári Napról Szakmai beszámoló a 4. Műegyetemi Levéltári Napról A BME Levéltár idei levéltári napjának apropóját az ország első integrált felsőoktatási intézménye megalakulásának 80. és felbomlásának 70. évfordulója

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Szöveg: Erhardt Gábor Fotó: Dénes György

Szöveg: Erhardt Gábor Fotó: Dénes György 26 Turi Attila építészete Szöveg: Erhardt Gábor Fotó: Dénes György 27 E lapszámban az előbbiekben Turi Attila budakalászi főépítészi tevékenységét mutattuk be. Az előző kiadványokhoz hasonlóan ez esetben

Részletesebben

A vidék helyzete. a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%)

A vidék helyzete. a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%) A vidék helyzete a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%) Lakónépességük 3,3 millió(39,7%) Falvaink arculata Hazánk településeinek

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET. 2273/I/2006 (X. 11.) sz. HATÁROZATA

AZ ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET. 2273/I/2006 (X. 11.) sz. HATÁROZATA AZ ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET 2273/I/2006 (X. 11.) sz. HATÁROZATA Az Országos Rádió és Televízió Testület (a továbbiakban: Testület) a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény

Részletesebben

Szakdolgozati szeminárium

Szakdolgozati szeminárium Szakdolgozati szeminárium Borbély Tibor Bors munkaügyi kutató 2007. 06. 09. szakdolgozati szeminárium 1 Szakdolgozat készítése- a cél 30-tól (felsőfokú szakképzés) kb. 300 oldalig (M, PhD) terjed géppel

Részletesebben

SAJTÓSZABADSÁG-INDEX 2012 AZ ÚJSÁGÍRÓK, A MÉDIAVÁLLALKOZÁSOK ÉS A KÖZÖNSÉG VÉLEMÉNYE A SAJTÓSZABADSÁG HELYZETÉRŐL. Vezetői összefoglaló

SAJTÓSZABADSÁG-INDEX 2012 AZ ÚJSÁGÍRÓK, A MÉDIAVÁLLALKOZÁSOK ÉS A KÖZÖNSÉG VÉLEMÉNYE A SAJTÓSZABADSÁG HELYZETÉRŐL. Vezetői összefoglaló SAJTÓSZABADSÁG-INDEX 2012 AZ ÚJSÁGÍRÓK, A MÉDIAVÁLLALKOZÁSOK ÉS A KÖZÖNSÉG VÉLEMÉNYE A SAJTÓSZABADSÁG HELYZETÉRŐL Vezetői összefoglaló A Mérték Médiaelemző Műhely arra vállalkozott, hogy feltárja a 2010-ben

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

RECENZIÓK. Marosi Ernô: A romanika Magyarországon. [Budapest], Corvina, 2013. 174 p. (Stílusok korszakok)

RECENZIÓK. Marosi Ernô: A romanika Magyarországon. [Budapest], Corvina, 2013. 174 p. (Stílusok korszakok) RECENZIÓK Marosi Ernô: A romanika Magyarországon. [Budapest], Corvina, 2013. 174 p. (Stílusok korszakok) A Mûemlékvédelmi Hivatal ameddig létezett eléggé hivatalosnak tûnhetett a laikusok számára ahhoz,

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

E-tudatos tanulmány + prezentáció Kiértékelés

E-tudatos tanulmány + prezentáció Kiértékelés E-tudatos tanulmány + prezentáció Kiértékelés A kiértékelés pontozása Összesen 40 25 Tartalom 17 15 Tartalom 9 Bögöly Patrik Czeferner Balázs: Műemlékek energetikai fejlesztési lehetőségei A kutatómunka

Részletesebben

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS, MINT HAZÁNK EURÓPAI UNIÓBA ILLESZKEDÉSÉNEK FONTOS ESZKÖZE MIHÁLYI HELGA

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS, MINT HAZÁNK EURÓPAI UNIÓBA ILLESZKEDÉSÉNEK FONTOS ESZKÖZE MIHÁLYI HELGA A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS, MINT HAZÁNK EURÓPAI UNIÓBA ILLESZKEDÉSÉNEK FONTOS ESZKÖZE MIHÁLYI HELGA A témaválasztás és a cím rövid magyarázatra szorul abból a szempontból, hogyan kapcsolódik előadásom

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan

Részletesebben

Székelyföld területi autonómiája

Székelyföld területi autonómiája Márton János Székelyföld területi autonómiája Koncepciók és esélyek 1. Bevezetõ A 2003-as év eseményei közel tízéves hallgatás után újra terítékre hozták a romániai magyar közösség autonómiájának kérdését.

Részletesebben

A pályázat célja A kiemelkedő színvonalú teljesítmények szakmai elismerése.

A pályázat célja A kiemelkedő színvonalú teljesítmények szakmai elismerése. ALUTA NÍVÓDÍJ 2010 A pályázat kiírója Az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) hagyományainak megfelelően nyilvános pályázatot hirdet a tevékenységének célkitűzéseiben megfogalmazott szakmai elvárásoknak

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási Bizottságának 2013. 05. 15-én tartott ülésén.

Jegyzőkönyv. Készült: Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási Bizottságának 2013. 05. 15-én tartott ülésén. Jegyzőkönyv Készült: Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási Bizottságának 2013. 05. 15-én tartott ülésén. Jelen vannak: Pocsai Blanka, a bizottság elnöke, Dr. Révész Mihály, a bizottság alelnöke,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos JEGYZŐKÖNYV Készült Tiszalúc Nagyközség Képviselő-testületének 2011. április 7- napján a Községháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Jelen vannak: Majdanics László polgármester

Részletesebben

Pályázati beszámoló Jövő építőmesterei NTP-MKÖ-M

Pályázati beszámoló Jövő építőmesterei NTP-MKÖ-M Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Pályázati beszámoló Jövő építőmesterei NTP-MKÖ-M-15-0003 Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szentendre 2016. július 30. A programban építészeti szakiskolába járó kiemelkedő tehetségű

Részletesebben

A barlangrajztól az internetig címmel médiatörténeti áttekintést adott egy 12 részes tévé sorozatban vendégelőadók segítségével.

A barlangrajztól az internetig címmel médiatörténeti áttekintést adott egy 12 részes tévé sorozatban vendégelőadók segítségével. TÓTH TAMÁS ANTAL szerkesztő A képzés során trénerként működik közre. Végzettsége Szent István Egyetem Jászberényi Kar andragógia szak A sajtó különböző területein szerezett tapasztalatot, nyomtatott, írott

Részletesebben

A HÁZTARTÁSI KÖLTSÉGVETÉSI ADATFELVÉTELEK HÉT ÉVTIZEDE

A HÁZTARTÁSI KÖLTSÉGVETÉSI ADATFELVÉTELEK HÉT ÉVTIZEDE A HÁZTARTÁSI KÖLTSÉGVETÉSI ADATFELVÉTELEK HÉT ÉVTIZEDE DR. BARANYAI ISTVÁN A hazai reprezentatív háztartási adatfelvételek hét évtizedes múltra tekintenek vissza. Ezek a felvételek a háztartások bevételeit,

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank szerepe a magyar gazdaságban változó történelmi korszakokban

A Magyar Nemzeti Bank szerepe a magyar gazdaságban változó történelmi korszakokban A Magyar Nemzeti Bank szerepe a magyar gazdaságban változó történelmi korszakokban A KÖTET SZERZŐI: Botos János történész, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóhelyettese Domány Gyula közgazdász, az MNB igazgatóhelyettese

Részletesebben

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 (ELŐZETES ADATOK) BUDAPEST, 2004 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2004 Készült a Központi Statisztikai Hivatal Társadalomstatisztikai főosztályának

Részletesebben

Europass Önéletrajz. Személyi adatok. Revista Transsylvania Nostra / Főszerkesztő. Szakmai tapasztalat jelenleg is.

Europass Önéletrajz. Személyi adatok. Revista Transsylvania Nostra / Főszerkesztő. Szakmai tapasztalat jelenleg is. Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév / Utónév(ek) SZABÓ Bálint György Cím(ek) 56/ 2 Rahovei, 400212, Kolozsvár (Cluj-Napoca), Románia Telefonszám(ok) 0040-264-435489 Mobil: 0040-726-573090 Fax(ok)

Részletesebben

1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL

1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL 1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL 2 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ 56. SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL TINTA KÖNYVKIADÓ BUDAPEST, 2006 4 KÖNYVEM

Részletesebben

A kultúra menedzselése

A kultúra menedzselése A kultúra menedzselése Beszélgetés Pius Knüsellel Svájcban tavasztól őszig nagy rendezvénysorozaton mutatkozik be a négy visegrádi ország kultúrája. A programot, amely a Centrelyuropdriims összefoglaló

Részletesebben

polgárháború elõérzete

polgárháború elõérzete +1 Borito 1.qxd 15.11.29 11:07 Page 2 2 +1 Borito 1.qxd 15.11.29 11:07 Page 3 3 +2 Lexikon.qxd 15.11.29 11:08 Page 1 Mozgó-lexikon A V ALMÁSI MIKLÓS 1932-ben született Budapesten. Esztéta, filozófus, az

Részletesebben

A közép-kelet-európai akadémiák együttmûködésérõl

A közép-kelet-európai akadémiák együttmûködésérõl A közép-kelet-európai akadémiák együttmûködésérõl Szlovák magyar együttmûködés I. KÖZÖS TUDOMÁNYPOLITIKAI LEHETÕSÉGEK ÉS GONDOK Az uniós tagság közös elõnyei Piacgazdaság és az állami fenntartású kutatásszervezet

Részletesebben

Földrajztudományi Kutatóintézet

Földrajztudományi Kutatóintézet VÁROSREHABILITÁCIÓ ÉS TÁRSADALOM 1 Tartalomjegyzék.pmd 1 Szerkesztõ: Lektor: EGEDY TAMÁS BERÉNYI ISTVÁN Technikai szerkesztõ: Technikai munkatárs: GARAI-ÉDLER ESZTER POÓR ISTVÁN A tanulmánykötet az OTKA

Részletesebben

S. TURCSÁNYI ILDIKÓ BANNER JÁNOS EMLÉKSZOBA. Vezető a Jantyik Mátyás Múzeum állandó kiállításához (Békés, Széchenyi tér 6.)

S. TURCSÁNYI ILDIKÓ BANNER JÁNOS EMLÉKSZOBA. Vezető a Jantyik Mátyás Múzeum állandó kiállításához (Békés, Széchenyi tér 6.) S. TURCSÁNYI ILDIKÓ BANNER JÁNOS EMLÉKSZOBA Vezető a Jantyik Mátyás Múzeum állandó kiállításához (Békés, Széchenyi tér 6.) BÉKÉSI TÉKA 11.sz. A békési Jantyik Mátyás Múzeum tájékoztatója Szerkeszti: B.

Részletesebben

Az akadémiai Nemzeti Stratégiai Kutatások hozadéka

Az akadémiai Nemzeti Stratégiai Kutatások hozadéka Az akadémiai Nemzeti Stratégiai Kutatások hozadéka Mérlegen 1996: az Akadémia a nemzet tanácsadója Nemzeti stratégia, döntéshozók, társadalom 2001: a stratégiai kutatások haszna a kutatók, a társadalom

Részletesebben

Monetáris politika Magyarországon

Monetáris politika Magyarországon Monetáris politika Magyarországon Monetáris politika Magyarországon 2006. augusztus Monetáris politika Magyarországon Harmadik kiadás Szerkesztette: Horváth Ágnes Készítették: Balogh Csaba (4. fejezet),

Részletesebben

Szabó Ervin és Budapest közkönyvtára

Szabó Ervin és Budapest közkönyvtára BUDA ATTILA Szabó Ervin és Budapest közkönyvtára Szabó Ervin, a magyar könyvtártörténet egyik jelentõs személyisége 1877-ben, a Felvidéken található egykori Árva megye egyik kis, döntõen szlovákok lakta

Részletesebben

AKárpát-medencében élõk munkaerõpiaci helyzete és az õket érõ

AKárpát-medencében élõk munkaerõpiaci helyzete és az õket érõ CSÁKÓ MIHÁLY Az ezredforduló munkaerõpiaci kihívásai a Kárpát-medencében 1 Bevezetés: a kérdés, jelentõsége, megközelítése AKárpát-medencében élõk munkaerõpiaci helyzete és az õket érõ kihívások két szempontból

Részletesebben

KÖZÉP-EURÓPAI KÖNYVEK A STÁTUSTÖRVÉNY ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY

KÖZÉP-EURÓPAI KÖNYVEK A STÁTUSTÖRVÉNY ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY KÖZÉP-EURÓPAI KÖNYVEK A STÁTUSTÖRVÉNY * ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY A STÁTUSTÖRVÉNY ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Teleki László Alapítvány 2002 A kötet a Teleki László Intézetben

Részletesebben

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója.

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója. Takáts Péter: A TEREMTŐ EMBER Amikor kinézünk az ablakon egy természetes világot látunk, egy olyan világot, amit Isten teremtett. Ez a világ az ásványok, a növények és az állatok világa, ahol a természet

Részletesebben

Új (?) irányok a felsőoktatási igazgatásban a kancellári rendszer közjogi és (szak)politikai dilemmái

Új (?) irányok a felsőoktatási igazgatásban a kancellári rendszer közjogi és (szak)politikai dilemmái Bárány V. Fanny joghallgató (PTE ÁJK), az ÓNSZ közjogi tagozatának tagja Új (?) irányok a felsőoktatási igazgatásban a kancellári rendszer közjogi és (szak)politikai dilemmái I. Bevezetés 2014. július

Részletesebben

A MÁSODIK ABORTUSZDÖNTÉS BÍRÁLATA

A MÁSODIK ABORTUSZDÖNTÉS BÍRÁLATA Tóth Gábor Attila A MÁSODIK ABORTUSZDÖNTÉS BÍRÁLATA Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az utóbbi évek legjelentôsebb alkotmánybírósági határozata az 1998 novemberében kihirdetett abortuszdöntés. Elsôsorban

Részletesebben

A KÁBÍTÓSZER KIPRÓBÁLÁSÁNAK OKAIRÓL

A KÁBÍTÓSZER KIPRÓBÁLÁSÁNAK OKAIRÓL A KÁBÍTÓSZER KIPRÓBÁLÁSÁNAK OKAIRÓL az egyetemi hallgatók körében végzett vizsgálatok alapján SZERKESZTETTE: Münnich Ákos Budapest, 2003 A könyv a Debreceni Egyetem, a GYISM (pályázati kód: KAB-KT-02-34),

Részletesebben

Ösztöndíjakért felelős biztos Ösztöndíjakért felelős biztos Beszámoló

Ösztöndíjakért felelős biztos Ösztöndíjakért felelős biztos Beszámoló Ösztöndíjakért felelős biztos Beszámoló 2016.02.10.-2016.04.12. 1 Időrendi bontás 2016.02.10. Kémia Intézeti Tanács 2016.02.11. Kémia SzaB 2016.02.15. EHSZÖB ülés 2016.02.17. Kari Tanács 2016.02.19. Kari

Részletesebben

Andorkó Mária: Apró lépésekkel a TIOP rögös útján - Egy nyertes pályázat története

Andorkó Mária: Apró lépésekkel a TIOP rögös útján - Egy nyertes pályázat története Andorkó Mária: Apró lépésekkel a TIOP rögös útján - Egy nyertes pályázat története A hajdúböszörményi Kertész László Városi Könyvtár vezetőjeként kísérletet teszek arra, hogy könyvtáros kollégáimmal megosszam

Részletesebben

Vágyunk Európára, az európaiságra, de valami nem stimmel

Vágyunk Európára, az európaiságra, de valami nem stimmel Vágyunk Európára, az európaiságra, de valami nem stimmel Napilapcsoportunk kiadója egy EU-s pályázat keretében online kutatást végzett az Európai Unió kohéziós politikájának és úgy általában, Európának

Részletesebben

Szakmai záróbeszámoló a T37399. sz. Otka pályázatról

Szakmai záróbeszámoló a T37399. sz. Otka pályázatról Szakmai záróbeszámoló a T37399. sz. Otka pályázatról A pályázat címe, témája: A hétköznapi élet története Magyarországon a XX. század második felében Időtartama: 4 év, 2002-2005 2002 A munkatervben megfogalmazottaknak

Részletesebben

Magyar Építésügyi Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terv Megvalósítási Terve

Magyar Építésügyi Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terv Megvalósítási Terve Magyar Építésügyi Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terv Megvalósítási Terve Megrendelő: Magyar Építésügyi Technológiai Platform Készült: Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit

Részletesebben

BME VIK TDK Bírálói lap 1. rész (a dolgozat részletes értékelése)

BME VIK TDK Bírálói lap 1. rész (a dolgozat részletes értékelése) Szerzőıő(k):. Dolgozat címe:.. A. A, dolgozat szerkesztése, stílusa (0-5 pont): 0-1: gyenge (ha a dolgozat nehezen áttekinthető, gondatlanul szerkesztett, sok szerkesztési, nyelvtani hibával) 2: átlagos

Részletesebben

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a 2010-2011-es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás A Dunakeszi, Horányi-révnél lévő, feltárt kikötőerőd az egyetlen magántulajdonban lévő bemutatott

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA

JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA A jó gyakorlatok megosztása kiscsoportos munka keretében történt, az alábbi előre megadott témák mentén: Munkaerő-piaci igények, vállalati együttműködés, gyakorlati képzés Tanulási

Részletesebben

Fentiek alapján javaslom az értekezés nyilvános vitára bocsátását és a Jelölt számára az MTA doktora fokozat odaítélését.

Fentiek alapján javaslom az értekezés nyilvános vitára bocsátását és a Jelölt számára az MTA doktora fokozat odaítélését. Opponensi vélemény Szerb László: Vállalkozások, vállalkozási elméletek, vállalkozások mérése és a Globális Vállalkozói és Fejlődési Index című MTA doktori értekezéséről Szerb László doktori értekezésének

Részletesebben

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft.

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft. KÜM- 2005 SZKF Az EU kül- és biztonságpolitikájának és az atlanti gondolatnak a népszerűsítését segítő kommunikációs tevékenység támogatása című pályázat nyerteseinek névsora Támogatást nyert pályázók

Részletesebben

Ezüst hajú, fehér szakállú, hórihorgas kisgyerek. Gondolatok Maurits Ferencről

Ezüst hajú, fehér szakállú, hórihorgas kisgyerek. Gondolatok Maurits Ferencről Ezüst hajú, fehér szakállú, hórihorgas kisgyerek Gondolatok Maurits Ferencről Bevezető Skiccek, rajzok, pálcikababák, kusza vonalkák. Ha rákérdezünk a gyermekkép alkotójára, hogy ez épp most mit ábrázol,

Részletesebben

Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai

Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai OKTATÁSIRÁNYÍTÁS ÉS OKTATÁSPOLITIKA A BALKÁNON Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai Szlovénia kivételével, Bulgária, Románia és Albánia) oktatási rendszerei előtt álló kihívásokat

Részletesebben

P. Müller Péter Székely György pályaképe

P. Müller Péter Székely György pályaképe 1 P. Müller Péter Székely György pályaképe Bizonyos értelemben méltánytalan dolog egy 94 éves életutat, és azon belül egy több mint hét évtizedes szakmai pályafutást egy rövid előadás keretében összegezni.

Részletesebben

Fizika óra. Érdekes-e a fizika? Vagy mégsem? A fizikusok számára ez nem kérdés, ők biztosan nem unatkoznak.

Fizika óra. Érdekes-e a fizika? Vagy mégsem? A fizikusok számára ez nem kérdés, ők biztosan nem unatkoznak. Fizika óra Érdekes-e a fizika? A fizikusok számára ez nem kérdés, ők biztosan nem unatkoznak. A fizika, mint tantárgy lehet ugyan sokak számára unalmas, de a fizikusok világa a nagyközönség számára is

Részletesebben

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ

ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNY DR. HORVÁTH ATTILA ADALÉKOK A MAGYAR KÖZLEKEDÉSÜGY ÉS HONVÉDELEM XX. SZÁZADI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK TANULMÁNYÁZÁSÁHOZ Egy állam közlekedéspolitikájának alakítását számtalan

Részletesebben

A digitális esélyegyenlőség helyzete Magyarországon

A digitális esélyegyenlőség helyzete Magyarországon Л DIGITÁLIS ESÉLYEGYENLŐSÉG HELYZETE MAGYARORSZÁGON Kiss Mónika A digitális esélyegyenlőség helyzete Magyarországon A digitális egyenlőtlenségek leküzdésére irányuló állami programok (2003-2005) Digitális

Részletesebben

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Sikeresen befejezték tanulmányaikat a Rendőrtiszti Főiskola mesterszakának

Részletesebben

Karlovitz János Tibor (szerk.). Mozgás, környezet, egészség. Komárno: International Research Institute s.r.o., ISBN 978-80-89691-15-9

Karlovitz János Tibor (szerk.). Mozgás, környezet, egészség. Komárno: International Research Institute s.r.o., ISBN 978-80-89691-15-9 Mozgás és egészség KARLOVITZ János Tibor Miskolci Egyetem, Miskolc bolkarlo@uni-miskolc.hu Ebben a bevezető fejezetben arra szeretnénk rávilágítani, miért éppen ezek a tanulmányok és ebben a sorrendben

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Pétfürdő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. április 09-én 17.00 órai kezdettel megtartott nyilvános rendkívüli testületi ülésén Helye: Pétfürdői Közösségi

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere H 89 Öreghegyi u.5 1227/3 védelem jellege: helyi védelem nem javasolt! érték jellege : Megsemmisült, a telken épület nem található tömegstruktúra: homlokzat nyílászárók melléképület az adatfelvétel időponja:

Részletesebben

Pályaorientáció, valamint a gazdasági és pénzügyi nevelés szempontjából fontos, 1985-2015. közötti időszakot érintő fejlesztések elemzése

Pályaorientáció, valamint a gazdasági és pénzügyi nevelés szempontjából fontos, 1985-2015. közötti időszakot érintő fejlesztések elemzése Pályaorientáció, valamint a gazdasági és pénzügyi nevelés szempontjából fontos, 1985-2015. közötti időszakot érintő fejlesztések elemzése a azonosító számú kiemelt projekt kereté-ben meghirdetett A pályaorientáció,

Részletesebben

Kiadó: Perkáta Nagyközség Önkormányzata. Felelős kiadó: Somogyi Balázs

Kiadó: Perkáta Nagyközség Önkormányzata. Felelős kiadó: Somogyi Balázs Kiadó: Perkáta Nagyközség Önkormányzata Felelős kiadó: Somogyi Balázs Kiadási év, 2014 A perkátai Győry-kastély parkja fenntartható hasznosítása Győry kastély és Perkáta Perkáta település Fejér megyében

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI KAR EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET 1117 Budapest, Bogdánfy Ödön u.

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI KAR EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET 1117 Budapest, Bogdánfy Ödön u. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI KAR EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET 1117 Budapest, Bogdánfy Ödön u.10/b Telefon: (06-1) 209-0619 E-mail: sportkozpont@ppk.elte.hu

Részletesebben

Szerkezeti konstruktőrök képzésének problémái

Szerkezeti konstruktőrök képzésének problémái Szerkezeti konstruktőrök képzésének problémái A képzés néhány kérdésének, problémájának elemzése előtt célszerű röviden áttekinteni az érdekelt szakterület jelenlegi helyzetét, ellátottságát, igényeit

Részletesebben

alkotmányjogi panaszt

alkotmányjogi panaszt Alkotmánybíróság a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság útján Tárgy: alkotmányjogi panasz Tisztelt Alkotmánybíróság! Alulírott ( ) meghatalmazott jogi képviselőm (dr. Hüttl Tivadar ügyvéd, 1136

Részletesebben