Hang, hangmagasság. Hangelfedés A hallásküszöb függ az egy időben hallott hangoktól. Ez a hangelfedés jelensége.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hang, hangmagasság. Hangelfedés A hallásküszöb függ az egy időben hallott hangoktól. Ez a hangelfedés jelensége."

Átírás

1 Hang, hangmagasság A hang anyagi közegben terjedő mechanikai rezgés. A hangrezgésnek van frekvenciája, hangszíne, burkológörbéje, hangereje, terjedési sebessége. Az ember a különböző frekvenciájú hangokat különböző hangmagasságú hangoknak érzékeli. A hangok megoszlása a frekvenciák szerint: Frekvencia - 16 Hz Hz Hz - Elnevezés Infrahang Hallható hang Ultrahang Hangszín, burkológörbe Ha a hangforrás egyetlen frekvenciájú hangot sugároz, akkor ezt a hangot tiszta hangnak nevezzük. Ez a magányos hang vagy a részhang. A természetes hangok több, különböző frekvenciájú és amplitúdójú részhangból állnak. A természetes hang részhangjainak összessége a frekvencia spektrum. A legmélyebb részhang a természetes hang alapfrekvenciája. A további részhangok frekvenciái általában kapcsolatban állnak az alaphang frekvenciájával, legtöbbször annak egészszámú többszörösei, ezek a felhangok. Összetételük, amplitúdóik és fázisuk határozza meg a természetes hang hangszínét. Az alaphang és a felhangok frekvencia tartományon belüli viselkedését az eredő hangjel burkológörbéje szemlélteti. Hangérzékelés A hallás a hangforrás által a levegőben keltett nyomásingadozások érzékelése. Az emberi hallás a frekvencia és hangnyomás függvényében korlátozott. Sok emberen végzett kísérletekkel meghatározták, hogy az ember a frekvencia függvényében milyen hangnyomás szintet képes még éppen meghallani. Ez a hallásküszöb. A hallásküszöb nyomás értéke frekvencia függő. Az ember hallásküszöbe függ az egy időben hallott hangoktól is. Egy zavaró hang megemeli a többi hang hallásküszöbét. Emiatt kell zajos környezetben megemelni a hangerőt, ha azt akarjuk, hogy partnereink megértsék mondanivalónkat. Hangelfedés A hallásküszöb függ az egy időben hallott hangoktól. Ez a hangelfedés jelensége. A hangelfedést megvizsgálták tiszta szinuszos hangokra, keskeny- és szélessávú zajokra, és azt találták, hogy a hallható hangok tartományában különböző frekvenciákon a hangelfedés mértéke a magasabb frekvenciákon erősebben jelentkezik. A hangelfedés jelenségét hasznosítják a digitális hangállományok tömörítésénél.

2 Hangerő A hangerő a hangrezgés amplitúdója, amit a hangnyomás fejez ki. Értékét akusztikus decibelben mérik. Az akusztikus decibel érték az ember hangérzékeléséhez alkalmazkodó, a hangerő nagyságának tízes alapú logaritmusának húszszorosával arányban lévő szám. A hallásküszöbnek a 0 decibel felel meg, a fájdalomküszöb értéke 120 decibel. Vegyük észre, hogy az emberi fül milliószoros (10 6 ) hangerő különbséget képes érzékelni. A hallásküszöb és a fájdalomküszöb hangnyomásának értéke frekvenciafüggő (Fletcher görbék). Fletcher görbék

3 Hangok analóg rögzítése, lejátszása Hangrögzítés: (1) A hangjel hangnyomásának átalakítása elektromos jellé, melyben az elektromos jel frekvenciái és amplitúdói megfelelnek az eredeti hangjelnek. (2) A elektromos jel analóg rögzítése. Lejátszás: (1) A rögzített jelek érzékelése, elektromos jellé alakítása. (2) Az elektromos jelek felerősítése, és hangszóróval hangnyomássá történő átalakítása. Digitális hangrögzítés A digitális hangrögzítés a hangok analóg rögzítéséhez hasonlóan történik, az egyetlen különbség a rögzítés módjában van. (1) A hangjel hangnyomásának átalakítása analóg elektromos jellé, melyben az elektromos jel frekvenciái és amplitúdói megfelelnek az eredeti hangjelnek. (2) Az analóg elektromos jel átalakítása digitális jelsorozattá mintavételezéssel és kvantálással. (3) A digitális jelsorozat rögzítése. Mintavételezés Mintavételezéskor az időben és értékben folytonos analóg elektromos jeleket a mintavételezési frekvencia által megszabott ütemben diszkrét impulzusok sorozatává alakítják át. Az egyes impulzusok amplitúdója azonos az analógjelnek az adott pillanat szerinti értékével. Ez az impulzus sorozat a mintavételezett impulzussorozat. A mintavételezett impulzussorozat információtartalma bizonyos feltételek teljesülése esetén megegyezik az eredeti analóg jel információtartalmával. A mintavételezett impulzussorozatból az eredeti analóg jelet akkor lehet torzítás nélkül visszaállítani, ha a mintavételezési frekvencia legalább kétszerese az eredeti analóg jelben előforduló legnagyobb frekvenciának (Shannon tétel). Kvantálás Kvantálás: a mintavételezett impulzussorozat amplitúdó értékeinek bináris számokká történő átalakítása. Az amplitúdó értékek megadására meghatározott számú bit áll rendelkezésre. A rendelkezésre álló bitek száma a kvantálási hossz. A kvantálási hossz határozza meg, hogy a megkülönböztethető amplitúdó értékek számát. 8, 16, 20 vagy 24 bit kvantálási hosszal 256, , vagy amplitúdó értéket lehet megkülönböztetni. Minél több amplitúdó értéket lehet megkülönböztetni, annál pontosabban lehet visszajátszáskor visszaállítani a digitális jelsorozatból az eredeti analóg jelet.

4 A digitalizálás minősége A hanganyagok digitalizálását különböző mintavételezési frekvenciával és kvantálási hosszal lehet elvégezni. A digitalizált hangállományból az eredeti hangállományt mindig csak bizonyos hibával lehet visszaállítani. A hiba mértéke jellemzi a digitalizálás minőségét. A mintavételezési frekvencia értéke határozza meg, hogy a digitalizált hangállomány milyen frekvenciájú részhangokat tartalmaz az eredeti analóg hanganyagból. Ha a mintavételezési frekvencia értéke legalább kétszerese az eredeti hangjelben előforduló legnagyobb frekvenciának, akkor a visszaállított hanganyag hangfrekvenciák szempontjából hibamentes lesz. Kvantálási hiba A kvantálás mindig okoz hibát, mert korlátozva van a digitális hangállományban a lehetséges amplitúdó értékek száma. Az analóg hangjel amplitúdója általában nem állítható vissza hibamentesen, mert mindig van különbség az eredeti amplitúdó érték és a rögzített amplitúdó érték között. A hiba abszolút értéke kisebb mint két kvantálási lépcső közötti érték. A kvantálási hiba a kvantálás hosszával csökken. A kvantálási hiba különösen kis amplitúdó értékek esetén jelentős nagyságú. 8, 16, 20 illetve 24 bit kvantálási hossznál az átfogható hangerő tartomány 1:256, 1:65.536, 1: illetve 1: értékű, ami megfelel 48.1, 96.3, illetve decibelnek. A digitalizált hangállomány mérete Egy digitalizált hangállomány minden mintavételezési helyen a kvantálási hossz szerinti bitet tartalmazza. Ha 44,1 KHz mintavételezési frekvenciával és 16 bit (2 bájt) kvantálási hosszal digitalizálnak egy mono hangállományt, akkor a digitális hangfájl hossza másodpercenként Hz 2 bájt = bájt = 86,1 Kbájt Több csatornás üzemmódban csatornánként történik a mintavételezés és a kvantálás. Sztereó üzemmódban a digitális hangállomány mérete a mono hangállomány méretének a duplája: Méret [bájt] = Mintavételezési frekvencia [Hz] Kvantálási hossz [bit] Játszási idő [sec] Csatornaszám / 8 Hangkártya szabványok Az IBM nem foglalkozott a PC-k hangtechnikai szolgáltatásaival. Mivel nem volt IBM által elfogadott hangkártya, a szoftvercégek olyan hangkártyákat részesítettek előnyben, melyek bizonyos mértékig el voltak terjedve. Mivel ezen hangkártyák szoftvere gyorsan bővült, a hangkártya vásárlók a sok szoftverrel támogatott hangkártyákat szerezték be. Így jöttek létre de facto hangkártya szabványok: - AdLib szabvány: Bevezette az FM szintézist. A mono üzemmódban működő MIDI rendszerek szabványa volt.

5 - SoundBlaster szabvány: Bevezette a mintavételezést és kvantálást a hangrögzítésben, kidolgozta a hullámtáblázat használatát. - Roland MT-32 szabvány: Bevezette a hangkártyán a hullámtáblázatot tartalmazó ROM tárat. FM szintézis Az FM (Frequency Modulation) szintézis módszer speciális hangszínnel rendelkező zenei hangok előállítására. Először előállítanak egy tiszta szinuszos hangrezgést (vivőfrekvenciát), majd ezt egy vagy több lépcsőben modulálják. A vivőfrekvencia és a moduláció megfelelő beállításával különböző burkológörbéjű szintetikus hangok állíthatók elő. Ezek a hangok hasonlíthatnak a hangszerhangokhoz. Az FM szintetizátorokban több operátor található. Az egyik operátor egy másik operátor kimenőjelét modulálja. A frekvenciagenerátor kimenőjele több módosítás után fog a tervezett hangszer burkológörbéjéhez hasonlítani. SoundBlaster kártyák A SoundBlaster szabvány a digitális hangtechnikát a CD technikából vette át, amivel lehetővé vált a PC-kben a hangok digitális felvétele, tárolása, szerkesztése és kezelése. A kártyákon , és 44.1 khz-es mintavételezési frekvenciával és 8 vagy 16 bites kvantálási hosszal dolgozó ADC (analog to digital converter) található. Van még a SoundBlaster kártyákon Yamaha OPL3 szintetizátor, ami a szintetikus hangokat állít elő, ezeken a kártyákon hullámtáblázat segítségével. Hullámtáblázat szintézis A szintetizátorok a szintetikus hangokat hullámtáblázatban tárolt hangmintákból készítik el. A hangminták valódi hangszerekből származó hangok digitális mintái. A hullámtáblázatot használó hangkártyáknál a szintetikus hangok minősége függ a hangminták minőségétől, a mintavételezési frekvenciától, a kvantálási hossztól, az egy hangszerhez tartozó minták számától, esetleg tömörítésüktől. Hullámtáblázat A hullámtáblázatban hangszerenként egy vagy több hangminta található. Több hangminta esetén a hullámtáblázat a hangszer különböző frekvenciájú hangmintáit tartalmazza. A különböző frekvenciájú szintetikus hangszerhangokat hullámtáblázatból kiolvasott a hang frekvenciájának módosításával állítják elő. Azért van egy hullámtáblázatban a hangszerekből több, különböző magasságú hang, hogy a szintetikus hang valósághű legyen. Egy tipikus hullámtáblázat 4 Mbájt méretű és 700 hangminta van benne. A SoundBlaster kártyával átadott Audio PCI 128 program - Wave Studio - Creative CD - Creative Midi - Creative Wave - Creative Remote - Creative Mixer - Soundo'LE

6 Hangállomány tömörítés indokai A digitális hangállományok hosszú állományok. Tárolásukhoz sok hely, mozgatásukhoz és kezelésükhöz sok idő szükséges. Egy 16 bit kvantálási hosszal és 44,1 KHz mintavételezési frekvenciával felvett hangállomány hossza csatornánként és percenként: Hz 16 bit 60 sec / 8 = bájt = Kbájt = 5,05 Mbájt Ha a környezeti hangtér megvalósításához 6 csatornát használnak, egy percnyi műsort tartalmazó hangállomány hossza 6 5,05 Mbájt = 30,3 Mbájt. A digitális hangállományok méretét tömörítéssel lehet csökkenteni. A tömörítési eljárások a hangelfedés jelenségét hasznosítják, a pszichoakusztikus redundanciát csökkentik kódoláskor. Pszichoakusztikus kódolás 1 A kódoló a hangjelek frekvencia elosztását elemzi, majd a hangelfedés jelenségét figyelembe véve törli az ember által nem hallott részeket a hangállományból. A kódolás ezért érzékelésen alapuló zajszűrés vagy érzékelésen alapuló részsáv-kódolás, a kódolás eredménye hangadat tömörítés. A kódoló egy szűrőbank segítségével sávokra bontja a hangadatok alkotóelemeit, és a sávokba eső alkotóelemeket elemzi. Ha egy sávban nincs hang, a kódoló a sávot nem kódolja. Ha a sávban van hang, és a hang elnyomja a zajt, a kódoló kódolja a sávot. Mivel kevesebb hangadat kerül kódolásra, csökken a kimenő állományban lévő adatmennyiség. Mivel a nem kódolt adatok többsége zaj, ezért csökken a kimenő állományban a zaj. Pszichoakusztikus kódolás 2 Az adatcsökkentés a kódolási és kvantálási fázisban valósul meg, amikor a kódoló szétosztja a rendelkezésre álló adatbiteket a szűrőbank kimenetén megjelenő hangsávok között. Kódolásnál a kódoló a bitfolyam bitjeit a sávokban található hanganyag dinamikus jellege szerint osztja szét a sávok között. Nagyobb hangerővel szóló hangok a sávokban több bitet kapnak, mint a kisebb intenzitással szólók. Mivel az elosztásra kerülő bitek száma a állandó, ezért ha egy sávban nagy intenzitású a hang, akkor ez a sáv sok bitet kap, míg a csendesebb sávok kevesebbet. Így a nagy intenzitású hang nemcsak az adott sávban fedi el a zajt, hanem az egész hallható hullámsávban csökkenti azt. Pszichoakusztikus kódolás 3 A pszichoakusztikus kódolású hangállomány a sávok számával megegyező számú hangcsatornát tartalmaz. Elvileg minden csatornában másodpercenként azonos számú bit található. Valójában a tömörített hangállományból sok sáv (csatorna) bitjei hiányoznak, ezért csökken a hangállomány mérete. Mivel a kódoló a másodpercenként meghatározott számú bitet oszt szét a sávok között, ezért a tömörítés és a másodpercenként továbbított bitek között szoros kapcsolat áll fenn. Mennél nagyobb a tömörítés annál kevesebb az egy másodperc alatt továbbított bitek száma (fordított arány). Mivel a bitsebesség egyszerűen mérhető paraméter, ezért a hangállományok tömörítésénél nem a tömörítést, hanem a bitsebességet használják.

7 Pszichoakusztikus dekódolás A dekódolás egyszerű művelet. A soksávos (sokcsatornás) kódolt bitfolyamból digitális analóg átalakítóval visszaállíthatók a hangszóróban megszólaló hangok. Az eredeti és a dekódolt hangadatok formája ugyan különbözik egymástól, de a különbséget az ember nem vagy alig hallja, mert többnyire a hiányzó hangelemek a hangadatok lényegtelen, ember által nem hallható alkotóelemek. Kísérleti úton igazolták, hogy 12-szeres tömörítés esetén is CD minőségű hangnak tekinthető a dekódolt hangadat. Hangállomány tömörítési eljárások A tömörítésnél a kódoló a hangállományt tartalmát dinamikusan elemzi, és sávokra bontja. Az elemzés módja és a sávok száma a különféle tömörítési eljárásoknál különböző, ezért a tömörített hangállományból származó hang minőségileg eltérő lehet. Le kell azonban szögezni, hogy nagyon kevesen érzékelik ezt a különbséget. Az ismertetett tömörítési eljárások: - MPEG Audio - Dolby Digital AC-3 - MPEG2 Advanced Audio Coding (AAC) MPEG Audio - Mintavételezési frekvencia: 32, 44,1, illetve 48 KHz - Kvantálási hossz: 8, 16, vagy 20 bit - Egy vagy két hangcsatornát kezel - Tömörítés: érzékelésen alapuló részsáv kódolás - Csatornánkénti bitsebesség: 32 kbit/sec 224 kbit/sec közötti érték, állítható - Három réteg (eljárás): - Layer 1: Egyszerű eljárás. Csatornánként 128 kbit/sec bitsebesség felett használható - Layer 2: Közepes bonyolultságú eljárás. Csatornánként 128 kbit/sec bitsebesség körül használható - Layer 3: Bonyolult eljárás. Csatornánként 64 kbit/sec bitsebesség körül használható (mp3)

8 Példa: Mekkora egy MP3 fájl tömörítése Mekkora tömörítéssel rendelkezik egy mp3 fájl, amit 64 kbit/sec sebességgel játszanak le? Az eredeti hangállomány sztereo hangállomány volt, amit 44,1 KHz mintavételezési frekvenciával és 16 bites kvantálási hosszal rögzítettek. A lejátszás hossza lényegtelen, mert a tömörítést az 1 sec hossz segítségével lehet megállapítani. 1 sec hosszú eredeti hangállományban a bitek száma: Hz 16 bit 2 [csatorna] = bit = 1.378,1 kbit Mivel a tömörített mp3 hangállomány lejátszása 64 kbit/sec sebességgel történik, a kódoló olyan tömörítést valósít meg, ami 1 sec hosszú állomány bitjeinek számát 64 kbit értékre csökkenti. A tömörítés 1.378,1 kbit / 64 kbit = 21,5 tömörítés Környezeti hangtér A Dolby Laboratories a filmtechnika részére dolgozta ki az analóg Dolby Stereo hangrendszert, melyben négy csatornában, öt (baloldali, középső, jobboldali, két környezeti) hangszóróval állítottak térhatású hangot. Az 5.1 csatornás Dolby Stereo Digital a Dolby Stereo digitális változata, melyben a két környezeti hangszórót két független csatorna vezérli, és megjelent benne a mélysugárzó (LFE: Low Frequency Effect) csatorna is. Az 5.1 csatorna kódolási szempontból 6 csatorna. A használt mintavételezési frekvenciák 32, 44.1 vagy 48 KHz, a kvantálási hossz 8, 16 vagy 20 bit. Példa Mekkora egy 1 perc hosszú, 5.1 csatornás Dolby Digital hangfájl mérete, ha a mintavételezési frekvencia 48 KHz, a kvantálási hossz 20 bit? Hz 20 bit 6 [csatorna] 60 sec / 8 = bájt = ,5 kbájt = = 41,2 Mbájt Vegyük észre, hogy hatalmas a fájlméret. Emiatt kell a környezeti hangtér hangállományait tömöríteni. Dolby Digital hangrendszer A Dolby Digital (AC-3) a DVD lemezek számára módosított Dolby Stereo Digital hangrendszer, melyben a hangállományt érzékelésen alapuló részsáv kódolási technika használatával tömörítik, hogy hangcsatornán keresztül kissebességű adatátvitel váljon lehetővé. A Dolby Digital rendszerben a hangfelvételhez 6 mikrofont használnak, a 6 bemenő jelből állít elő a Dolby Digital kódoló egyetlen folytonos bitfolyamot. A bitfolyamot a Dolby Digital dekódoló szétbontja, és előállítja a hangszórók számára a vezérlést.

9 Dolby Digital rendszer vázlata Dolby Digital csatornák A Dolby Digital rendszerben hat teljesen önálló digitális hangcsatorna van. Három csatornán jön a hang a hangtér baloldali, középső és jobboldali hangszóróihoz. A környezeti hangtér kialakítását két hátsó különálló hangszóró biztosítja. Ez az öt csatorna teljesen egyenrangú, mindegyik 20 Hz és Hz között ± 0,5 db ingadozással viszi át a hangot. A hatodik csatorna, a 0.1 csatorna el is hagyható. Csak 20 Hz és 120 Hz között viszi át a hangot. Ez a mélysugárzó csatorna különböző alacsony frekvenciás hatások keltésére szolgál. Lekeverés (Downmixing) A Dolby Digital dekó-kódoló 5.1 (6), 4, 2 és 1 hangszóró felé tudja szétosztani a 5.1 csatornás bitfolyamot. Ez nagyon előnyös multi-médiarendszerek ösz-szeállításakor. Dolby Digital kódolás (1) A Dolby Digital rendszerben a mintavételezett hangadatokat AC-3 kódolási technikával tömörítik. Az AC-3 (Audio Coding number 3) érzékelésen alapuló digitális részsáv kódolási (zajcsökkentési és tömörítési) eljárás. A Dolby Digital kódoló a hallható hangtartományt az emberi hallás frekvencia érzékenységének megfelelően 32 különböző szélességű frekvenciasávra osztja. Az egyes sávokban lehetővé válik a zaj erőteljes kiszűrése. Példa: Dolby Digital tömörítés Egy 5.1 csatornás 48 KHz mintavételezési frekvenciával és 20 bit kvantálási hosszal rögzített hanganyag hossza percenként ( ) 8 = bájt = 41,2 Mbájt Legyen a Dolby Digital bitfolyamban a bitsebesség 384 kbit/sec. Ez percenként 60 sec 384 kbit/sec : 8 = kbájt = 2,81 Mbájt hanganyag továbbítást jelent. Az eredeti állomány és a tömörített állomány aránya: 41,2 : 2,81 = 14,7 ami 14,7 -es tömörítést jelent.

10 MPEG2 Advanced Audio Coding (AAC) Az MPEG2 AAC kódolás a környezeti hangteret 5 hangszóróval valósítja meg. Az MP3 kódolás továbbfejlesztésének tekinthető. A kódolásnál a mintavételi frekvencia 8 KHz és 96 KHz között lehet, a kvantálás hossza 8 és 24 bit között van, míg a részsávok száma 1 és 48 között változhat. Az újítások az MP3-hoz képest: - módosított diszkrét koszinusz transzformációt használ a szűrőbank, - van ideiglenes zaj átalakítás (TNS: Temporary Noise Shaping), - van előrejelzés, - a kvantálási lépcsőfokok kisebbek, - csökkentették a kódolási redundanciát. MPEG2 AAC (1) Szűrőbank: Az AAC kódoló a szűréshez módosított diszkrét koszinusz transzformációt használ. A módosított eljárás az MP3 eljárásnál jobb zajszűrést, ezáltal nagyobb tömörítést biztosít. Ideiglenes zaj alakítás (Temporaly Noise Shaping): Újítás az idő-frekvencia kódolás területen. A kódoló a kvantálási zaj elosztását az időfüggvényében a frekvencia tartomány előrejelzés szerint alakítja ki. Ezzel különösen a beszéd válik érthetőbbé. Előrejelzés: A beszéd felismerés céljára kidolgozott módszer. Arra épít, hogy bizonyos hanganyagok esetében az előrejelzés egyszerű. Kvantálás: A nagyobb kvantálási hossz miatt a bitsebesség hatékonyabban használható fel. MPEG2 AAC (2) Bitfolyam formátum: A kibocsátott digitális információ a minimális kódolási redundancia biztosítása érdekében entrópia kódoláson megy keresztül. Az MPEG2 AAC kódolás legjelentősebb alkalmazói a filmipar és a digitális TV. Az eljárás meglepően jó kódolási hatékonysága miatt valószínűleg elterjed az Interneten is, mert kis sávszélességet igényel. Az MPEG2 AAC eljárás kidolgozása után, megjelentek használatát lehetővé tevő alkalmazási szoftverek és hardver megoldások. Elterjedését segíti, hogy bármely bitsebességhez a nagyon jó hangminőséget biztosít. MIDI (Musical Instrument Digital Interface) A MIDI digitális hangszercsatoló interfész, ami lehetővé teszi, hogy elektronikus hangszerek és a számítógép egymás között adatokat cseréljenek. A MIDI szabvány nem ismeri a beszédet. A MIDI állományok a zeneeszközökre (General MIDI), a hangok jellemzőire és lejátszására és a szintetizátor működésére vonatkozó utasításokat tartalmaznak. A MIDI állományok emiatt kisebbek kb. század akkorák mint a WAV fájlok.

11 General MIDI (1) A General MIDI szabvány a MIDI szabvány továbbfejlesztése, egységesíti a szintetizátorok által használt hullámtáblázatokban a zeneeszközök kiosztását, és kibővíti a MIDI szabványt néhány új utasítással. Az eredeti MIDI szabvány nem definiálta a hullámtáblázatban a hangszerek helyét, ezeket a MIDI szerzők határozták meg. Ezért minden lejátszásra kerülő MIDI állomány esetében illeszteni kellett a lejátszásra kerülő MIDI állomány hangszer kiosztását a saját rendszer (szintetizátor) hangszer kiosztásához. Ha ez nem történt meg, a MIDI állomány lejátszásakor megszólaló zeneeszközök fajtája véletlenszerűen alakult ki. General MIDI (2) A General MIDI szabvány 128 hangszer helyét rögzíti a táblázatban, ezért ezzel a szabvánnyal kompatibilis MIDI állományok minden MIDI rendszerben azonnal lejátszhatók. A MIDI utasítások két vagy három bájtból állnak. A két bájtos utasítások a szintetizátor működését befolyásolják. A szintetizátorra vonatkozó parancsokkal meg lehet változtatni a szintetizátor működését (például le lehet állítani az összes csatornában futó programot), továbbá definiálni lehet egy-egy szintetizátor csatornában megszólaló hangszert. General MIDI (3) A három bájtos utasítások a hangokra vonatkoznak. Első bájtjuk egy állapotbájt, melynek négy bitje definiál egy szintetizátor csatornát, négy bitje pedig egy parancsot. Egy MIDI állományban tehát 16 szintetizátor csatorna parancsai lehetnek. A MIDI utasítás második bájtja a hangjegyet, míg a harmadik bájt a lejátszás dinamikáját határozza meg. A General MIDI állomány tartalmazza a lejátszásra kerülő zeneszám lejátszásához szükséges összes információt, ezért játszható le azonnal. Szintetizátorok A MIDI állományban levő utasításokat a hangkártyán levő szintetizátor vagy külső szintetizátor értelmezi és szólaltatja meg. A külső szintetizátort hangkártya MIDI csatlakozójába bedugaszolt MIDI kábellel kell a számítógéphez csatlakoztatni. A szintetizátorok bemeneti csatornáikon fogadnak utasításokat, mindegyik csatorna egy hangszert kezel. Az OPL3 (MPC 3 előírás) szintetizátornak 16 csatornája van, tehát 16 hangszer hangját képes megszólaltatni.

12 MIDI állományok készítése A MIDI állományok készítéséhez MIDI sorrendvezérlő programot kell használni. Ez a program teszi lehetővé a MIDI utasítások rögzítését, szerkesztését és visszajátszását. MIDI klaviatúra segítségével, a zeneszám lejátszásával állítható elő a MIDI állományt. A lejátszott zeneszámot a sorrendvezérlő feljegyzi és megjeleníti. A megjelenítés történhet kottában vagy egyszerűsített megjelenítési módban. Mivel a sorrendvezérlők számítógépes alkalmazások számos szolgáltatásuk van. Sorrendvezérlő szolgáltatások 1. Csatornák megjelenítése: Mindegyik sorrendvezérlő képes megjeleníteni az egyes csatornák tartalmát. 2. Hangjegyek megjelenítése: Minden egyes csatorna hangjait meg lehet kotta formájában jeleníteni, így látható és szerkeszthető magasságuk, időtartamuk és egyéb paraméterük. 3. Hangjegyek átrendezése: Kottához értő felhasználók módosíthatják az egyes hangjegyeket a kotta alapján. A létrehozott módosítások azonnal meghallgathatók. 4. Lejátszási tempó beállítása: A sorrendvezérlőknél általában lehetőség nyílik a lejátszási sebesség központi módosítására. 5. Hangnem megváltoztatása: Meg lehet változtatni az egész MIDI állomány vagy egy részletének a hangnemét. 6. Hangszerek módosítása: módosíthatók a megszólaló hangszerek.

13 Közeg A hang sebessége különböző közegekben Longitudinális hullámok sebessége (m/s) Levegő (20 C) 343 (*) - Hélium Hidrogén Oxigén Víz 1484 Víz (0 C) 1407 Jég (-4 C) 3250 Olaj(SAE /30) Üveg 5300 PVC (lágy) 800 PVC (kemény) Beton 3100 Bükkfa 3300 Alumínium Berillium Ólom Arany Réz Magnézium Higany 1450 Acél Titán Wolfram Vas 5170 Bór Gyémánt Transzverzális hullámok sebessége (m/s)

ELŐADÁS VÁZLATOK. Multimédia eszközök és szoftver II. Vezetőtanár: Csánky Lajos Dr. Nádasi András

ELŐADÁS VÁZLATOK. Multimédia eszközök és szoftver II. Vezetőtanár: Csánky Lajos Dr. Nádasi András 126 ELŐADÁS VÁZLATOK Multimédia eszközök és szoftver II. Vezetőtanár: Csánky Lajos Dr. Nádasi András GDF MULTIMÉDIA VEZETŐTANÁR: CSÁNKY LAJOS és DR: NÁDASI ANDRÁS 128 Hang, hangmagasság A hang anyagi közegben

Részletesebben

A digitális jelek időben és értékben elkülönülő, diszkrét mintákból állnak. Ezek a jelek diszkrét értékűek és idejűek.

A digitális jelek időben és értékben elkülönülő, diszkrét mintákból állnak. Ezek a jelek diszkrét értékűek és idejűek. A digitális hangrögzítés és lejátszás A digitális hangrögzítés és lejátszás az analóg felvételhez és lejátszáshoz hasonló módon történik, viszont a rögzítés módja már nagymértékben eltér. Ezt a folyamatot

Részletesebben

16. Tétel. Hangkártya szabványok. Hangállományok tömörítése, szabványok, kódolási módszerek Az MPEG Audio. Egyéb állományformátumok (PCM, WMA, OGG).

16. Tétel. Hangkártya szabványok. Hangállományok tömörítése, szabványok, kódolási módszerek Az MPEG Audio. Egyéb állományformátumok (PCM, WMA, OGG). 16. Ön részt vesz egy internetes zenei-album megvalósításában. A tervezett alkalmazás lehetővé teszi a zenei hanganyagok adatbázisában való keresést, zenei hanganyagok, narrációk feltöltését, lejátszását.

Részletesebben

1. A hang, mint akusztikus jel

1. A hang, mint akusztikus jel 1. A hang, mint akusztikus jel Mechanikai rezgés - csak anyagi közegben terjed. A levegő molekuláinak a hangforrástól kiinduló, egyre csillapodva tovaterjedő mechanikai rezgése. Nemcsak levegőben, hanem

Részletesebben

Analóg digitális átalakítók ELEKTRONIKA_2

Analóg digitális átalakítók ELEKTRONIKA_2 Analóg digitális átalakítók ELEKTRONIKA_2 TEMATIKA Analóg vs. Digital Analóg/Digital átalakítás Mintavételezés Kvantálás Kódolás A/D átalakítók csoportosítása A közvetlen átalakítás A szukcesszív approximációs

Részletesebben

A PC vagyis a személyi számítógép

A PC vagyis a személyi számítógép ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép XX. rész A hangkártya 1. Bevezetés A hangkártya (sound-card) egy bõvítõ kártya, amely az alaplapon elhelyezkedõ hangszóró gyenge hangminõségét küszöböli ki.

Részletesebben

AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK.

AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK. AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK. 1. A hang fizikai leírása Fizikai jellegét tekintve a hang valamilyen rugalmas közeg mechanikai rezgéséből áll. Az emberi fül döntően a levegőben

Részletesebben

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki.

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki. Mechanikai hullámok Mechanikai hullámnak nevezzük, ha egy anyagban az anyag részecskéinek rezgésállapota továbbterjed. A mechanikai hullám terjedéséhez tehát szükség van valamilyen anyagra (légüres térben

Részletesebben

2. Az emberi hallásról

2. Az emberi hallásról 2. Az emberi hallásról Élettani folyamat. Valamilyen vivőközegben terjedő hanghullámok hatására, az élőlényben szubjektív hangérzet jön létre. A hangérzékelés részben fizikai, részben fiziológiai folyamat.

Részletesebben

Hullámok, hanghullámok

Hullámok, hanghullámok Hullámok, hanghullámok Hullámokra jellemző mennyiségek: Amplitúdó: a legnagyobb, maximális kitérés nagysága jele: A, mértékegysége: m (egyéb mértékegységek: dm, cm, mm, ) Hullámhossz: két azonos rezgési

Részletesebben

Beszédinformációs rendszerek 5. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás, beszédkódolás. Csapó Tamás Gábor

Beszédinformációs rendszerek 5. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás, beszédkódolás. Csapó Tamás Gábor Beszédinformációs rendszerek 5. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás, beszédkódolás Csapó Tamás Gábor 2016/2017 ősz MINTAVÉTELEZÉS 2 1. Egy 6 khz-es szinusz jelet szűrés nélkül mintavételezünk

Részletesebben

2. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás

2. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás 2. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás x(t) x[k]= =x(k T) Q x[k] ^ D/A x(t) ~ ampl. FOLYTONOS idı FOLYTONOS ANALÓG DISZKRÉT MINTAVÉTELEZETT DISZKRÉT KVANTÁLT DIGITÁLIS Jelek visszaállítása egyenköző mintáinak

Részletesebben

A digitális földfelszíni mûsorszórás forráskódolási és csatornakódolási eljárásai

A digitális földfelszíni mûsorszórás forráskódolási és csatornakódolási eljárásai MÛSORSZÓRÁS A digitális földfelszíni mûsorszórás forráskódolási és csatornakódolási eljárásai LOIS LÁSZLÓ, SEBESTYÉN ÁKOS Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Híradástechnikai Tanszék {lois,

Részletesebben

2. Elméleti összefoglaló

2. Elméleti összefoglaló 2. Elméleti összefoglaló 2.1 A D/A konverterek [1] A D/A konverter feladata, hogy a bemenetére érkező egész számmal arányos analóg feszültséget vagy áramot állítson elő a kimenetén. A működéséhez szükséges

Részletesebben

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek Zaj- és rezgés Törvényszerűségek A hang valamilyen közegben létrejövő rezgés. A vivőközeg szerint megkülönböztetünk: léghangot (a vivőközeg gáz, leggyakrabban levegő); folyadékhangot (a vivőközeg folyadék,

Részletesebben

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW 7.1

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW 7.1 Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása (ellenállás mérés LabVIEW támogatással) LabVIEW 7.1 előadás Dr. Iványi Miklósné, egyetemi tanár LabVIEW-7.1 KONF-5_2/1 Ellenállás mérés és adatbeolvasás Rn

Részletesebben

Informatika Rendszerek Alapjai

Informatika Rendszerek Alapjai Informatika Rendszerek Alapjai Dr. Kutor László Jelek típusai Átalakítás analóg és digitális rendszerek között http://uni-obuda.hu/users/kutor/ IRA 2014 2014. ősz IRA3/1 Analóg jelek digitális feldolgozhatóságának

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 15%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 15%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Mátyás János. A számítógép hardverelemei - Hangkártyák működése, beállítása, tesztelése. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Mátyás János. A számítógép hardverelemei - Hangkártyák működése, beállítása, tesztelése. A követelménymodul megnevezése: Mátyás János A számítógép hardverelemei - Hangkártyák működése, beállítása, tesztelése A követelménymodul megnevezése: Számítógép javítása, karbantartása A követelménymodul száma: 1174-06 A tartalomelem

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 35%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 35%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Jel, adat, információ

Jel, adat, információ Kommunikáció Jel, adat, információ Jel: érzékszerveinkkel, műszerekkel felfogható fizikai állapotváltozás (hang, fény, feszültség, stb.) Adat: jelekből (számítástechnikában: számokból) képzett sorozat.

Részletesebben

GPGPU. Hangfeldolgozás és hangszintézis

GPGPU. Hangfeldolgozás és hangszintézis GPGPU Hangfeldolgozás és hangszintézis Tartalom A mostani órán hangszintézis és hangfeldolgozási alapokat tekintünk át Ahhoz, hogy értelme legyen a problémák többségénél GPU-t használni, egy bizonyos (méret/számítási

Részletesebben

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő.

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Tömörítés Tömörítés I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Történeti áttekintés A tömörítés igénye nem elsődlegesen a számítógépek adattárolása

Részletesebben

Iványi László ARM programozás. Szabó Béla 6. Óra ADC és DAC elmélete és használata

Iványi László ARM programozás. Szabó Béla 6. Óra ADC és DAC elmélete és használata ARM programozás 6. Óra ADC és DAC elmélete és használata Iványi László ivanyi.laszlo@stud.uni-obuda.hu Szabó Béla szabo.bela@stud.uni-obuda.hu Mi az ADC? ADC -> Analog Digital Converter Analóg jelek mintavételezéssel

Részletesebben

π π A vivőhullám jelalakja (2. ábra) A vivőhullám periódusideje T amplitudója A az impulzus szélessége szögfokban 2p. 2p [ ]

π π A vivőhullám jelalakja (2. ábra) A vivőhullám periódusideje T amplitudója A az impulzus szélessége szögfokban 2p. 2p [ ] Pulzus Amplitúdó Moduláció (PAM) A Pulzus Amplitúdó Modulációról abban az esetben beszélünk, amikor egy impulzus sorozatot használunk vivőhullámnak és ezen a vivőhullámon valósítjuk meg az amplitúdómodulációt

Részletesebben

A hangtömörítés és az audiokodekek

A hangtömörítés és az audiokodekek A digitális valamely változó jelenségnek, vagy fizikai mennyiségnek diszkrét (nem folytonos), megszámlálhatóan felaprózott, s így számokkal meghatározható, felírható értékeinek halmaza (például: jel (informatika),

Részletesebben

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW előadás

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW előadás Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása (ellenállás mérés LabVIEW támogatással) LabVIEW 7.1 2. előadás Dr. Iványi Miklósné, egyetemi tanár LabVIEW-7.1 EA-2/1 Ellenállás mérés és adatbeolvasás Rn ismert

Részletesebben

Mintavételezés és AD átalakítók

Mintavételezés és AD átalakítók HORVÁTH ESZTER BUDAPEST MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM JÁRMŰELEMEK ÉS JÁRMŰ-SZERKEZETANALÍZIS TANSZÉK ÉRZÉKELÉS FOLYAMATA Az érzékelés, jelfeldolgozás általános folyamata Mérés Adatfeldolgozás 2/31

Részletesebben

Választható önálló LabView feladatok 2015. A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat

Választható önálló LabView feladatok 2015. A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat Választható önálló LabView feladatok 2015 A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat 1) Hálózat teszt. Folyamatosan működő számítógép hálózat sebességet mérő programot

Részletesebben

11. Egy Y alakú gumikötél egyik ága 20 cm, másik ága 50 cm. A két ág végeit azonos, f = 4 Hz

11. Egy Y alakú gumikötél egyik ága 20 cm, másik ága 50 cm. A két ág végeit azonos, f = 4 Hz Hullámok tesztek 1. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében? a) Transzverzális hullám esetén a részecskék rezgésének iránya merőleges a hullámterjedés irányára. b) Csak a transzverzális hullám

Részletesebben

Hallás időállandói. Következmények: 20Hz alatti hang nem hallható 12Hz kattanás felismerhető

Hallás időállandói. Következmények: 20Hz alatti hang nem hallható 12Hz kattanás felismerhető Hallás időállandói Fizikai terjedési idők Dobhártya: végtelenül gyors Hallócsontok: 0.08ms késés Csiga: 20Hz: 3ms késés 100Hz: 1.5 ms késés 1000Hz: 0.3ms késés >3000Hz: késés nélkül Ideg-impulzus időtartam:

Részletesebben

X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ

X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ Ma az analóg jelek feldolgozása (is) mindinkább digitális eszközökkel és módszerekkel történik. A feldolgozás előtt az analóg jeleket digitalizálni kell.

Részletesebben

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely

Részletesebben

Elektronika Előadás. Digitális-analóg és analóg-digitális átalakítók

Elektronika Előadás. Digitális-analóg és analóg-digitális átalakítók Elektronika 2 9. Előadás Digitális-analóg és analóg-digitális átalakítók Irodalom - Megyeri János: Analóg elektronika, Tankönyvkiadó, 1990 - U. Tiecze, Ch. Schenk: Analóg és digitális áramkörök, Műszaki

Részletesebben

Hullámok tesztek. 3. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében?

Hullámok tesztek. 3. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében? Hullámok tesztek 1. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében? a) Transzverzális hullám esetén a részecskék rezgésének iránya merıleges a hullámterjedés irányára. b) Csak a transzverzális hullám

Részletesebben

Választható önálló LabView feladatok 2013 A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat

Választható önálló LabView feladatok 2013 A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat Választható önálló LabView feladatok 2013 A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat 1) Hálózat teszt. Folyamatosan működő számítógép hálózat sebességet mérő programot

Részletesebben

Audiofrekvenciás jel továbbítása optikai úton

Audiofrekvenciás jel továbbítása optikai úton Audiofrekvenciás jel továbbítása optikai úton Mechanikai rezgések. Hanghullámok. Elektromágneses rezgések. Rezgésnek nevezünk minden olyan állapotváltozást, amely időben valamilyen ismétlődést mutat. A

Részletesebben

Kétcsatornás tömörített és tömörítetlen digitális hangjelek minőségi vizsgálata

Kétcsatornás tömörített és tömörítetlen digitális hangjelek minőségi vizsgálata SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI INTÉZET TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK digitális hangjelek minőségi vizsgálata VILLAMOSMÉRNÖKI SZAK Rádióhírközlés szakirány 2005 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Kommunikációs hálózatok 2 Analóg és digitális beszédátvitel

Kommunikációs hálózatok 2 Analóg és digitális beszédátvitel Kommunikációs hálózatok 2 Analóg és digitális beszédátvitel Németh Krisztián BME TMIT 2017. február 14. A tárgy felépítése 1. Bevezetés Bemutatkozás, játékszabályok, stb. Technikatörténeti áttekintés Mai

Részletesebben

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I.

JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. JELÁTALAKÍTÁS ÉS KÓDOLÁS I. Jel Kódolt formában információt hordoz. Fajtái informatikai szempontból: Analóg jel Digitális jel Analóg jel Az analóg jel két érték között bármilyen tetszőleges értéket felvehet,

Részletesebben

SC Surround Sound Card (714DX 7.1 SOUND EXPERT)... A 7.1 hangszórók bekötése. 2

SC Surround Sound Card (714DX 7.1 SOUND EXPERT)... A 7.1 hangszórók bekötése. 2 Termékismertető A: Analóg bemenetek és kimenetek B: Digitális S/PDIF bemenet és kimenet C: Belső analóg bemenetek C A B Üzembe helyezés A műveletek előtt végezze el a következőket: Ha alaplapi hangkártyával

Részletesebben

Hangtechnika. Médiatechnológus asszisztens

Hangtechnika. Médiatechnológus asszisztens Vázlat 3. Előadás - alapjai Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar Műszaki Informatika és Villamos Intézet Műszaki Informatika Tanszék Ismétlés Vázlat I.rész: Ismétlés II.rész: A digitális Jelfeldolgozás

Részletesebben

Informatikai eszközök fizikai alapjai Lovász Béla

Informatikai eszközök fizikai alapjai Lovász Béla Informatikai eszközök fizikai alapjai Lovász Béla Kódolás Moduláció Morzekód Mágneses tárolás merevlemezeken Modulációs eljárások típusai Kódolás A kód megállapodás szerinti jelek vagy szimbólumok rendszere,

Részletesebben

Audacity. Nyissunk meg egy.wav hangállományt a Fájl / Megnyitás menüponttal.

Audacity. Nyissunk meg egy.wav hangállományt a Fájl / Megnyitás menüponttal. Audacity Az Audacity program egy ingyenes elérhető hangmanipuláló program, amely magyar nyelvű felülettel is rendelkezik. Futtatható Windows, MAX OS X és Linux operációs rendszeren is. A program a http://audacity.sourceforge.net/

Részletesebben

Az összetett munkához szükséges eszközkészlet kiválasztása és a digitalizáló eszközök megismerése

Az összetett munkához szükséges eszközkészlet kiválasztása és a digitalizáló eszközök megismerése Az összetett munkához szükséges eszközkészlet kiválasztása és a digitalizáló eszközök megismerése I. Számítógép kiválasztásának célja, meghatározói és problémái 1. Célok Először azt kell meghatároznunk,

Részletesebben

A Brüel & Kjaer zajdiagnosztikai módszereinek elméleti alapjai és ipari alkalmazása

A Brüel & Kjaer zajdiagnosztikai módszereinek elméleti alapjai és ipari alkalmazása A Brüel & Kjaer zajdiagnosztikai módszereinek elméleti alapjai és ipari alkalmazása Összeállította: dr. Szuhay Péter Budapest, 2013 Filename, 1 Hang és zaj 1. rész Dr. Szuhay Péter B & K Components Kft

Részletesebben

Választható önálló LabView feladatok 2017

Választható önálló LabView feladatok 2017 1) Alapsávi vezetékes átvitelben használt modulációs eljárások I. Egy elméleti összefoglalót kérek annak bemutatására, hogy alapsávi telefonmodemek milyen modulációs eljárással kommunikálnak, és hogyan

Részletesebben

A hang mint mechanikai hullám

A hang mint mechanikai hullám A hang mint mechanikai hullám I. Célkitűzés Hullámok alapvető jellemzőinek megismerése. A hanghullám fizikai tulajdonságai és a hangérzet közötti összefüggések bemutatása. Fourier-transzformáció alapjainak

Részletesebben

Az Informatika Elméleti Alapjai

Az Informatika Elméleti Alapjai Az Informatika Elméleti Alapjai dr. Kutor László Jelek típusai Átalakítás az analóg és digitális rendszerek között http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/iea.html Felhasználónév: iea Jelszó: IEA07 IEA 3/1

Részletesebben

Digitális mérőműszerek. Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt.

Digitális mérőműszerek. Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt. Digitális mérőműszerek Digitális jelek mérése Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt. MIRŐL LESZ SZÓ? Mit mérjünk? Hogyan jelentkezik a minőségromlás digitális jel esetében?

Részletesebben

Számítógépes Grafika SZIE YMÉK

Számítógépes Grafika SZIE YMÉK Számítógépes Grafika SZIE YMÉK Analóg - digitális Analóg: a jel értelmezési tartománya (idő), és az értékkészletes is folytonos (pl. hang, fény) Diszkrét idejű: az értelmezési tartomány diszkrét (pl. a

Részletesebben

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre

Easton420. Automata Telefon hangrögzítő. V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre Easton420 Automata Telefon hangrögzítő V 6.0 Telepítése Windows XP rendszerre A mellékelt telepítő CD-t helyezze a számítógép lemez olvasó egységbe, várja meg az automatikus indítási képernyőt. Majd válassza

Részletesebben

Audiometria 1. ábra 1. ábra 1. ábra 1. ábra 1. ábra

Audiometria 1. ábra 1. ábra 1. ábra 1. ábra 1. ábra Audiometria 1. Az izophongörbék (más néven azonoshangosság- görbék; gyakjegyzet 1. ábra) segítségével adjuk meg a táblázat hiányzó értékeit Az egy sorban lévő adatok egyazon tiszta szinuszos hangra vonatkoznak.

Részletesebben

Wavelet transzformáció

Wavelet transzformáció 1 Wavelet transzformáció Más felbontás: Walsh, Haar, wavelet alapok! Eddig: amplitúdó vagy frekvencia leírás: Pl. egy rövid, Dirac-delta jellegű impulzus Fourier-transzformált: nagyon sok, kb. ugyanolyan

Részletesebben

Analóg-digitális átalakítás. Rencz Márta/ Ress S. Elektronikus Eszközök Tanszék

Analóg-digitális átalakítás. Rencz Márta/ Ress S. Elektronikus Eszközök Tanszék Analóg-digitális átalakítás Rencz Márta/ Ress S. Elektronikus Eszközök Tanszék Mai témák Mintavételezés A/D átalakítók típusok D/A átalakítás 12/10/2007 2/17 A/D ill. D/A átalakítók A világ analóg, a jelfeldolgozás

Részletesebben

Információ / kommunikáció

Információ / kommunikáció Információ / kommunikáció Ismeret A valóságra vagy annak valamely részére, témájára vonatkozó tapasztalatokat, általánosításokat, fogalmakat. Információ fogalmai Az információ olyan jelsorozatok által

Részletesebben

Rezgés, Hullámok. Rezgés, oszcilláció. Harmonikus rezgő mozgás jellemzői

Rezgés, Hullámok. Rezgés, oszcilláció. Harmonikus rezgő mozgás jellemzői Rezgés, oszcilláció Rezgés, Hullámok Fogorvos képzés 2016/17 Szatmári Dávid (david.szatmari@aok.pte.hu) 2016.09.26. Bármilyen azonos időközönként ismétlődő mozgást, periodikus mozgásnak nevezünk. A rezgési

Részletesebben

Híradástechikai jelfeldolgozás

Híradástechikai jelfeldolgozás Híradástechikai jelfeldolgozás 13. Előadás 015. 04. 4. Jeldigitalizálás és rekonstrukció 015. április 7. Budapest Dr. Gaál József docens BME Hálózati Rendszerek és SzolgáltatásokTanszék gaal@hit.bme.hu

Részletesebben

Kommunikációs hálózatok 2 Analóg és digitális beszédátvitel

Kommunikációs hálózatok 2 Analóg és digitális beszédátvitel Kommunikációs hálózatok 2 Analóg és digitális beszédátvitel Németh Krisztián BME TMIT 2016. február 23. A tárgy felépítése 1. Bevezetés Bemutatkozás, játékszabályok, stb. Technikatörténeti áttekintés Mai

Részletesebben

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok. Mûveleti erõsítõk váltakozó-áramú alkalmazásai. Elmélet Az integrált mûveleti erõsítõk váltakozó áramú viselkedését a. fejezetben (jegyzet és prezentáció)

Részletesebben

Orvosi Fizika és Statisztika

Orvosi Fizika és Statisztika Orvosi Fizika és Statisztika Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Természettudományi és Informatikai Kar Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet www.szote.u-szeged.hu/dmi Orvosi fizika

Részletesebben

ANTAL Margit. Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Jelfeldolgozás. ANTAL Margit. Adminisztratív. Bevezetés. Matematikai alapismeretek.

ANTAL Margit. Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Jelfeldolgozás. ANTAL Margit. Adminisztratív. Bevezetés. Matematikai alapismeretek. Jelfeldolgozás 1. Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2007 és jeleket generáló és jeleket generáló és jeleket generáló Gyakorlatok - MATLAB (OCTAVE) (50%) Írásbeli vizsga (50%) és jeleket generáló

Részletesebben

Informatika Rendszerek Alapjai

Informatika Rendszerek Alapjai Informatika Rendszerek Alapjai Dr. Kutor László Alapfogalmak Információ-feldolgozó paradigmák Analóg és digitális rendszerek jellemzői Jelek típusai Átalakítás rendszerek között http://uni-obuda.hu/users/kutor/

Részletesebben

* (Nokia, ZTE (OMTP) kivételével) Főbb jellemzők

* (Nokia, ZTE (OMTP) kivételével) Főbb jellemzők A Panasonic 2016-ban bevezeti új, HD6M típusú, mikrofonos fejhallgatóját, amely a belépő szintet képviseli kategóriájában. Az új fejhallgató kiválóan adja vissza a legigényesebb zenéket is. A HD6M a korábbi

Részletesebben

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése Az U42S gyors használatbavételéhez kövesse az itt leírtakat. Ebben a példában Cubase LE 4-et használunk, de az U42S ugyan úgy használható más hangszerkesztőkkel

Részletesebben

KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR. Mikroelektronikai és Technológiai Intézet. Aktív Szűrők. Analóg és Hírközlési Áramkörök

KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR. Mikroelektronikai és Technológiai Intézet. Aktív Szűrők. Analóg és Hírközlési Áramkörök KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR Mikroelektronikai és Technológiai Intézet Analóg és Hírközlési Áramkörök Laboratóriumi Gyakorlatok Készítette: Joó Gábor és Pintér Tamás OE-MTI 2011 1.Szűrők

Részletesebben

Az MP3 lejátszó használata

Az MP3 lejátszó használata Használat Az MP3 lejátszó használata Az MP3-ról Személyes használaton kívüli célokra a szerzői jog tulajdonosának engedélye nélkül tilos MP3 fájlokat létrehozni olyan forrásokból, mint rádióadások, lemezek,

Részletesebben

3.18. DIGITÁLIS JELFELDOLGOZÁS

3.18. DIGITÁLIS JELFELDOLGOZÁS 3.18. DIGITÁLIS JELFELDOLGOZÁS Az analóg jelfeldolgozás során egy fizikai mennyiséget (pl. a hangfeldolgozás kapcsán a levegő nyomásváltozásait) azzal analóg (hasonló, arányos) elektromos feszültséggé

Részletesebben

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet 2. ZH A csoport 1. Hogyan adható meg egy digitális műszer pontossága? (3p) Digitális műszereknél a pontosságot két adattal lehet megadni: Az osztályjel ±%-os értékével, és a ± digit értékkel (jellemző

Részletesebben

Digitális mérőműszerek

Digitális mérőműszerek KTE Szakmai nap, Tihany Digitális mérőműszerek Digitális jelek mérése Kaltenecker Zsolt KT-Electronic MIRŐL LESZ SZÓ? Mit mérjünk? Hogyan jelentkezik a minőségromlás digitális TV jel esetében? Milyen paraméterekkel

Részletesebben

Elektronika Előadás. Modulátorok, demodulátorok, lock-in erősítők

Elektronika Előadás. Modulátorok, demodulátorok, lock-in erősítők Elektronika 2 10. Előadás Modulátorok, demodulátorok, lock-in erősítők Irodalom - Megyeri János: Analóg elektronika, Tankönyvkiadó, 1990 - U. Tiecze, Ch. Schenk: Analóg és digitális áramkörök, Műszaki

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 15%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 15%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A multimédia alapjai II.

A multimédia alapjai II. Hang A multimédia alapjai II. webprogramozó anyagi közegben k terjed mechanikai rezgés Jellemz i: frekvencia, hangszín, n, burkológörbe, rbe, hanger, terjedési sebesség Hangmagasság Az ember a különbk

Részletesebben

Hang és fény (Akusztika, fénytechnika)

Hang és fény (Akusztika, fénytechnika) Hang és fény (Akusztika, fénytechnika) A hang fizikai leírása Hang rugalmas közeg mechanikai rezgései szilárd anyag testhang cseppfolyós anyag folyadékhang levegő léghang (emberi hallás) Léghang légnyomásingadozás

Részletesebben

Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0

Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0 Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0 Dr. Berke József berke@georgikon.hu 2006-2008 A MOBIL HÁLÓZAT - Tartalom RENDSZERTECHNIKAI FELÉPÍTÉS CELLULÁRIS FELÉPÍTÉS KAPCSOLATFELVÉTEL

Részletesebben

Akusztikus MEMS szenzor vizsgálata. Sós Bence JB2BP7

Akusztikus MEMS szenzor vizsgálata. Sós Bence JB2BP7 Akusztikus MEMS szenzor vizsgálata Sós Bence JB2BP7 Tartalom MEMS mikrofon felépítése és típusai A PDM jel Kinyerhető információ CIC szűrő Mérési tapasztalatok. Konklúzió MEMS (MicroElectrical-Mechanical

Részletesebben

A mintavételezéses mérések alapjai

A mintavételezéses mérések alapjai A mintavételezéses mérések alapjai Sok mérési feladat során egy fizikai mennyiség időbeli változását kell meghatároznunk. Ha a folyamat lassan változik, akkor adott időpillanatokban elvégzett méréssel

Részletesebben

Hangintenzitás, hangnyomás

Hangintenzitás, hangnyomás Hangintenzitás, hangnyomás Rezgés mozgás energia A hanghullámoknak van energiája (E) [J] A detektor (fül, mikrofon, stb.) kisiny felületű. A felületegységen áthaladó teljesítmény=intenzitás (I) [W/m ]

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 4. óra Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2012. február 27. MA - 4. óra Verzió: 2.1 Utolsó frissítés: 2012. március 12. 1/41 Tartalom I 1 Jelek 2 Mintavételezés 3 A/D konverterek

Részletesebben

A/D és D/A átalakítók gyakorlat

A/D és D/A átalakítók gyakorlat Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A/D és D/A átalakítók gyakorlat Takács Gábor Elektronikus Eszközök Tanszéke (BME) 2013. február 27. ebook ready Tartalom 1 A/D átalakítás alapjai (feladatok)

Részletesebben

Qosmio: A hallható különbség

Qosmio: A hallható különbség Qosmio: A hallható különbség PERSONAL COMPUTER LCD TV WITH TRUBRITE DISPLAY HDD/DVD Qosmio TM a kivételes hangzás RECORDER élménye VIRTUAL SURROUND A Toshiba vállalat Qosmio elnevezésű hordozható szórakoztató

Részletesebben

Anyagvizsgálati módszerek

Anyagvizsgálati módszerek Anyagvizsgáló és Állapotellenőrző Laboratórium Atomerőművi anyagvizsgálatok Az akusztikus emisszió vizsgálata a műszaki diagnosztikában Anyagvizsgálati módszerek Roncsolásos metallográfia, kémia, szakító,

Részletesebben

Többcsatornás zenei lemezformátumok

Többcsatornás zenei lemezformátumok Többcsatornás zenei lemezformátumok A mai ismert optikai adathordozó lemezek (LD, CD, DVD) tartalmazhatnak többcsatornás (surround) zenei tartalmat. Jelenleg a következő formátumokkal találkozhatunk: DTS

Részletesebben

Hang és ultrahang. Sugárzások. A hang/ultrahang mint hullám. A hang mechanikai hullám. Terjedéséhez közegre van szükség vákuumban nem terjed

Hang és ultrahang. Sugárzások. A hang/ultrahang mint hullám. A hang mechanikai hullám. Terjedéséhez közegre van szükség vákuumban nem terjed Sugárzások mechanikai Nem ionizáló sugárzások Ionizálo sugárzások elektromágneses elektromágneses részecske Hang és ultrahang IH hallható hang UH alfa sugárzás béta sugárzás rádió hullámok infravörös fény

Részletesebben

1. ábra. Repülő eszköz matematikai modellje ( fekete doboz )

1. ábra. Repülő eszköz matematikai modellje ( fekete doboz ) Wührl Tibor DIGITÁLIS SZABÁLYZÓ KÖRÖK NEMLINEARITÁSI PROBLÉMÁI FIXPONTOS SZÁMÁBRÁZOLÁS ESETÉN RENDSZERMODELL A pilóta nélküli repülő eszközök szabályzó körének tervezése során első lépésben a repülő eszköz

Részletesebben

ADATHORDOZÓ LEMEZ. Különböző ADATHORDOZÓK. MO lemez. hajlékonylemez CDROM, DVDROM. lemez. merevlemez CDRAM, DVDRAM. lemez

ADATHORDOZÓ LEMEZ. Különböző ADATHORDOZÓK. MO lemez. hajlékonylemez CDROM, DVDROM. lemez. merevlemez CDRAM, DVDRAM. lemez ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK DAT, DATA DATA CARTRIDGE TAPE 1/2 SZALAG A

Részletesebben

2.3 SZEIZMIKUS MÓDSZER- MÜSZERKUTATÁS Magnetofonos szeizmikus berendezés továbbfejlesztése. Bádonyi Géza

2.3 SZEIZMIKUS MÓDSZER- MÜSZERKUTATÁS Magnetofonos szeizmikus berendezés továbbfejlesztése. Bádonyi Géza 139 2.3 SZEIZMIKUS MÓDSZER- MÜSZERKUTATÁS 2.3.1. Magnetofonos szeizmikus berendezés továbbfejlesztése Bádonyi Géza A Szeizmikus Osztály Müszerkutató Laboratóriumának 1965. évi feladata mágneses regisztrálásu,

Részletesebben

DTMF Frekvenciák Mérése Mérési Útmutató

DTMF Frekvenciák Mérése Mérési Útmutató ÓBUDAI EGYETEM Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet DTMF Frekvenciák Mérése Mérési Útmutató A mérést végezte: Neptun kód: A mérés időpontja: Bevezető A Proto Board 2. mérőkártya olyan

Részletesebben

5.1 hangszórós konfiguráció: - Váltás a középső hangszóró és a mélyhang sugárzó között

5.1 hangszórós konfiguráció: - Váltás a középső hangszóró és a mélyhang sugárzó között Termékismertető Csatlakozó Leírás A Áthidaló kapcsoló: - Közép / mélysugárzó - Vonali bemenet: B / J 5. hangszórós konfiguráció: - Váltás a középső hangszóró és a mélyhang sugárzó között 2-4 hangszórós

Részletesebben

Állványra/polcra helyezhető hangsugárzó

Állványra/polcra helyezhető hangsugárzó G-SERIES G FIVE Garantált Genelec minőség és a tartósság Ipari formatervezés a díjnyertes tervező Harri Koskinen által Aktív technológia, intelligens energiatakarékos üzemmód Rendkívül kompakt alumínium

Részletesebben

Objektív beszédminősítés

Objektív beszédminősítés Objektív beszédminősítés Fegyó Tibor fegyo@tmit.bme.hu Beszédinformációs rendszerek -- Objektív beszédminõsítés 1 Beszédinformációs rendszerek -- Objektív beszédminõsítés 2 Bevezető kérdések Mi a [beszéd]

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Modell: WHOOPEE

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Modell: WHOOPEE HASZNÁLATI UTASÍTÁS Modell: WHOOPEE Köszönjük, hogy WELL terméket választott. Kérjük, olvassa el figyelmesen a következő utasításokat, és tartsa meg. Rendelési azonosító: SPKR-BT-ECHO-WL Tulajdonságok:

Részletesebben

Zaj (bevezetés) A zaj hatása Zaj Környezeti zaj Zajimisszió Zajemisszió Zaj szabályozás Zaj környezeti és gazdasági szerepe:

Zaj (bevezetés) A zaj hatása Zaj Környezeti zaj Zajimisszió Zajemisszió Zaj szabályozás Zaj környezeti és gazdasági szerepe: Zaj (bevezetés) A zaj hatása: elhanyagolhatótól az elviselhetetlenig. Zaj: nem akart hang. Környezeti zaj: állandó zaj (l. ha nincs közlekedés). Zajimisszió: Zajterhelés az érzékelés helyén. Zajemisszió:

Részletesebben

TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ 40404 V1.0

TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ 40404 V1.0 TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ 40404 V1.0 Készlet tartalma: M Távirányító D,I 2 /16 Ohmos hangszóró E Vezérlő egység R Infra vevő Csatlakozó pontok F Tápellátás 230V N Tápellátás 230V I Bal hangszóró ( piros vezeték

Részletesebben

Jel, adat, információ

Jel, adat, információ Kommunikáció Jel, adat, információ Jel: érzékszerveinkkel, műszerekkel felfogható fizikai állapotváltozás (hang, fény, feszültség, stb.) Adat: jelekből (számítástechnikában: számokból) képzett sorozat.

Részletesebben

Szent István Egyetem Fizika és folyamatirányítási Tanszék FIZIKA. rezgések egydimenziós hullám hangok fizikája. Dr. Seres István

Szent István Egyetem Fizika és folyamatirányítási Tanszék FIZIKA. rezgések egydimenziós hullám hangok fizikája. Dr. Seres István Szent István Egyetem Fizika és folyamatirányítási Tanszék rezgések egydimenziós hullám hangok fizikája Dr. Seres István Harmonikus rezgőmozgás ( sin(ct) ) ( c cos(ct) ) c sin(ct) ( cos(ct) ) ( c sin(ct)

Részletesebben

Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő

Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő A leírást készítette: Deákvári József, intézeti mérnök Az FVM MGI zajszintméréseihez a Brüel & Kjaer gyártmányú 2238 Mediátor zajszintmérőt és frekvenciaanalizálót

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2009. szet. 23. A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv

Részletesebben

Multimédia Videó fájlformátumok

Multimédia Videó fájlformátumok Hogy is van? Multimédia Makány György Konténerek és adatfolyamok Konténer video felirat audio 2 Konténer formátumok: AVI AVI : a Microsoft (nyílt) videoformátuma, amely 1992-től használatos. Az AVI több

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002

Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002 Tervezte és készítette Géczy László 1999-2002 ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK

Részletesebben