Technológia. Tartálykocsik. Vissza a főmenübe. Műtrágyaszórók. Műtrágya kezelés. Istállótrágya-szórók

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Technológia. Tartálykocsik. Vissza a főmenübe. Műtrágyaszórók. Műtrágya kezelés. Istállótrágya-szórók"

Átírás

1 Technológia Műtrágyaszórók Vissza a főmenübe Tartálykocsik Műtrágya kezelés Istállótrágya-szórók

2 Technológia TRÁGYA TÍPUSAI 1. Szervestrágyák: istállótrágya, hígtrágya és trágyalé, komposzt, zöldtrágya. 2. Műtrágyák: N, P, K szilárd, folyékony, talajjavítók (gipsz, mész).

3 Szervestrágya-szórókkal szemben támasztott követelmények Egyenletesen szórják el a trágyát. Nagy legyen a területteljesítményük. Kiszórt mennyiség változtatható legyen. Istállótrágya-szórók a trágyát jól aprítsák. A trágyaszóró pótkocsi többcélú legyen. Technológia Hígtrágya-kijuttató gépek tegyék lehetővé a talajba injektálást és legyen keverési lehetőség a tartályban.

4 Technológia Szervestrágya-szórók csoportosítása Hígtrágya kijuttató gépek (tartálykocsik) Istállótrágya- szóró gépek

5 Tartálykocsik Hígtrágya kijuttató gépek Egyszerű tartálykocsi: külön szivattyúval kell feltölteni, ürítése gravitációs úton történik. Csigás keverővel ellátott tartálykocsi: csiga feladata a hígtrágya keverése és ürítése. Zagyszivattyús tartálykocsi: a tartálykocsit a forgólapátos zagyszivattyú tölti fel. Kompresszoros tartálykocsi: a hígtrágya kijuttatására legelterjedtebben alkalmazott tartálykocsi.

6 Tartálykocsik Csigás keverővel ellátott tartálykocsi TLT

7 Tartálykocsik Csigás keverővel ellátott tartálykocsi

8 Zagyszivattyús tartálykocsi Tartálykocsik TLT

9 Zagyszivattyús tartálykocsi Tartálykocsik

10 Tartálykocsik Zagyszivattyús tartálykocsi sűrű (nagy szárazanyag tartalmú) anyag felszívására is alkalmas szivattyú lehet: - csavarszivattyú - forgólapátos szivattyú a szivattyú le-fel mozgatása hidraulikus munkahengerrel történik a szórótárcsa a gép elején találhat a feltöltés, és kiszórás légköri nyomáson történik, nem szükséges nyomásálló tartály.

11 Kompresszoros tartálykocsi Tartálykocsik Vázszerkezet 2 Járószerkezet 3 Vonórúd 1 4 Tartály 5 Rotációs kompresszor 6 Kétállású csap 2 7 Tolózár 8 Szelepek

12 Tartálykocsik Kompresszoros tartálykocsi

13 Tartálykocsik

14 Tartálykocsik Munkahenger Tolózár

15 Tartálykocsik Kétállású csap Rotációs kompresszor

16 Tartálykocsik

17 Feltöltéskor a légsűrítő szívó oldalát tartályhoz. Tartálykocsik kapcsolják a A kpa (0,6-0,9 bar) mértékű szívás hatására, az anyag sűrűségétől függően, 4 7 m szívómagasság és 0,5 1 m 3 /min töltési teljesítmény érhető el. A kívánt folyadékszintnél egy úszóval mozgatott szelep a felszívást megszünteti, így a légsűrítő nem szennyeződhet. Ürítéskor a légsűrítő nyomó oldalát kapcsolják a tartályhoz. Az kpa (0,5 2,5 bar) túlnyomás hatására jut a hígtrágya a kijuttató szerkezethez.

18 Tartálykocsik A kiszórt mennyiség függ: a haladási sebességtől, a kifolyónyílás keresztmetszetétől, a túlnyomás értékétől. Kijuttatás történhet: talajfelszínre, talajfelszín alá (injektálással).

19 Tartálykocsik Kijuttatás a talajfelszínre Szórószerkezetek

20 Kompresszoros tartálykocsi Tartálykocsik

21 Tartálykocsik Kijuttatás a talajfelszín alá injektorral csap tartály tolózár elosztó kapa támasztókerék

22 elosztó Tartálykocsik Injektáló adapter

23 Injektálás Tartálykocsik

24 Istállótrágya-szórók ISTÁLLÓTRÁGYA-SZÓRÓK

25 Istállótrágya-szórók Istállótrágya-szórók csoportosítása Az alkalmazható technológia szerint: Hagyományos: a trágya szállítását és kiszórását egy gép végzi. Kétfázisú: a szállítást külön gépjármű végzi a szórást nagyteljesítményű szórógép végzi. Üzemeltetési mód szerint: Vontatott kivitelű (pótkocsi) Tehergépkocsira szerelt

26 Istállótrágya-szórók Istállótrágya-szórás technológiái Hagyományos technológia rakodás szállítás átrakodás szórás Kétfázisú technológia

27 Istállótrágya-szórók Szórásirányok

28 Istállótrágya-szórók Istállótrágya-szóró pótkocsi szerkezeti felépítése 4 1 Vázszerkezet 2 Vonórúd Járószerkezet 4 Kocsiszekrény 5 Anyagtovábbító szerkezet (lánc) 6 Szórószerkezet

29 Istállótrágya-szórók Istállótrágya-szórók szórószerkezetei Hátraszóró szórószerkezetek Vízszintes tengelyű Függőleges tengelyű Kombinált működésű Működésük A pótkocsin hátraszállított trágyát a szóródobok összeaprítják és szétterítik.

30 Istállótrágya-szórók Vízszintes tengelyű szórószerkezet Lehordó lánc 2 Szóródob 3 Tépődob Munkaszélessége 2-2,5 m

31 Vízszintes szóródobos gép Istállótrágya-szórók Kővédő háló

32 Vízszintes szóródobos gép Istállótrágya-szórók

33 Istállótrágya-szórók Függőleges tengelyű szórószerkezet Munkaszélessége 4-6 m

34 Istállótrágya-szórók Függőleges tengelyű szórószerkezet

35 Függőleges, csigás tépőfogas Istállótrágya-szórók

36 Istállótrágya-szórók Szóróadapter nélkül

37 Istállótrágya-szórók Kombinált működésű szórószerkezet Tépődob Szórólapátok A pótkocsin hátraszállított trágyát a tépődob összeaprítja, majd a szórólapátok 6-7 m szélességben szétterítik.

38 Istállótrágya-szórók Oldalra szóró szórógép Lehordólánc 2 Szóródob 3 Munkahenger 4 Oldalsó fal (lehajtható)

39 Oldalra szóró szórógép Istállótrágya-szórók

40 Oldalra szóró szórógép Istállótrágya-szórók

41 Istállótrágya-szórók Oldalra szóró szórógép Az áttöltés idejére a szórógép rakfelülete hidraulikus úton lesüllyeszthető, felépítményének oldala lehajtható, így az áttöltési veszteség csökkenthető. Tekintettel arra, hogy a szórógép a trágya szállításában nem vesz részt, (a kétfázisú szervestrágya szórásnál) a szórógép kihasználása jobb és nagyobb a területteljesítménye.

42 Istállótrágya-szórók Gyümölcsfasor szóró gép szóródob

43 Istállótrágya-szórók

44 Istállótrágya-szórók

45 Istállótrágya-szórók Láncos-kaparóléces anyagtovábbító szerkezet Szemes láncok Kaparólécek

46 Meghajtás módjai Istállótrágya-szórók Kilincskerekes hajtóműről (lánc mozgása szakaszos) Hidromotorról (lánc mozgása folyamatos) Kilincskerekes hajtómű

47 Kilincskerekes hajtómű Istállótrágya-szórók

48 Hidromotoros hajtás Istállótrágya-szórók

49 Istállótrágya-szórók Kiszórt mennyiség változtatásának lehetőségei 1. Szórási sebesség változtatásával 2. Anyagtovábbító szerkezet (lehordó lánc) sebességének változtatásával

50 Üzemeltetés szabályai Istállótrágya-szórók Az erőgép és a pótkocsi összekapcsolása után el kell végezni a napi karbantartást. Kiszórt mennyiség beállítása: Az üzemeltetési sebesség megválasztása után táblázat segítségével be kell állítani a lánc sebességét. Az egyenletes szórás érdekében a pótkocsit egyenletesen rakjuk meg. Az üzemeltetést a megválasztott sebességi fokozatban névleges motorfordulatszámon végezzük. Mozgásmód vetélő ügyelve a helyes csatlakozásra. (oldalra szóró gépeknél körbejáró).

51 Műtrágyaszórók Műtrágyaszórók Műtrágyaszórók

52 Műtrágyaszórók Műtrágyaszórás gépei Műtrágyaszórók csoportosítása: szilárd műtrágyaszórók, folyékony műtrágyaszórók. Üzemeltetés módja szerint: vontatott, függesztett, tehergépkocsira szerelt adapter, légi gépek.

53 Műtrágyaszórók Műtrágyaszórókkal szemben támasztott követelmények Változtatható legyen a kiszórt mennyiség [kg/ha]. Nagy legyen a területteljesítménye. Egyenletesen szórjon, és ezt ne befolyásolja a tartály telítettsége és a domborzat. Legyen alkalmas különböző alakú és halmazállapotú műtrágyák kiszórására. Szerkezeti részek a kémiai szereknek jól ellenálljanak.

54 Műtrágyaszórók általános szerkezeti felépítése Műtrágyaszórók Tartály 2 Anyagtovábbító szerkezet 3 Tolózár 2 4 Szórószerkezet 5 Gépváz 6 Hajtást végző szerkezetek

55 Műtrágyaszórók Műtrágyaszórók szórószerkezetei MECHANIKUS MŰKÖDÉSŰ SZÓRÓSZERKEZETEK Röpítőtárcsás Csigás Lengőcsöves PNEUMATIKUS SZÓRÓSZERKEZET

56 Műtrágyaszórók Röpítőtárcsás szórószerkezet

57 Műtrágyaszórók Röpítőtárcsás szórószerkezet Szórólapátok helyzete változtatható

58 Működési elve Műtrágyaszórók Egy vagy kéttárcsás kivitelben készülnek. A lapátokkal ellátott röpítőtárcsák meghajtásukat a TLT tengelyről vagy hidromotorról kapják. A tárcsák átmérője mm, fordulatszámuk /min. A tartályból az állítható nagyságú kiömlőrésen keresztül a tárcsákra vezetett műtrágyát a centrifugális erő hatására m szélességben szétterítik. Előnye a nagy területteljesítmény, hátránya egyenetlen szórás.

59 Anyagtovábbító szerkezet Műtrágyaszórók Gumihevederes anyagtovábbító Szórógépek anyagtovábbító szerkezete láncos- kaparóléces vagy gumihevederes kivitelben készül. Meghajtása a TLT tengelyről vagy járókerékről dörzskeréken keresztül történik.

60 Szóráskép Műtrágyaszórók

61 Műtrágyaszórók Röpítőtárcsás műtrágyaszóró gépek Vontatott röpítőtárcsás műtrágyaszóró gép

62 Műtrágyaszórók

63 Műtrágyaszórók üggesztett röpítőtárcsás műtrágyaszórók

64 Műtrágyaszórók Egytárcsás, függesztett műtrágyaszóró

65 Műtrágyaszórók Kéttárcsás függesztett műtrágyaszórók Kiszórt mennyiség változtatásának lehetőségei: haladási sebességgel, kiömlőrés nagyságával.

66 Műtrágyaszórók

67 Műtrágyaszórók Tehergépkocsira szerelhető adapter

68 Műtrágyaszórók Tehergépkocsira szerelt adapter

69 Műtrágyaszórók Tehergépkocsira szerelt műtrágyaszóró Kiszórt mennyiséget a kiömlőrés nagyságával szabályozható.

70 Műtrágyaszórók Csigás szórószerkezetű műtrágyaszóró

71 Műtrágyaszórók Csigás szórószerkezetű műtrágyaszóró Tartály 2 Anyagtovábbító szerkezet 3 Tolózár 4 Szórócső 5 Csiga

72 Műtrágyaszórók Csigás műtrágyaszóró gép

73 Működése Műtrágyaszórók A haladási irányra merőlegesen elhelyezkedő szórócsőbe a tartályból gumihevederes anyagtovábbító szerkezet továbbítja a műtrágyát. A szórócsőben jobb-bal menetes csiga teríti szét a műtrágyát. A műtrágya a szórócső alján kiképzett változtatható méretű szóróréseken keresztül hullik a műtrágya a talajfelszínre. Munkaszélessége 6-12 m. A por és kristályos műtrágyákat egyenletesen szórják ki. Kiszórt mennyiséget a szórórések nagyságával és a haladási sebességgel lehet változtatni.

74 Műtrágyaszórók Lengőcsöves műtrágyaszórók

75 Működése Műtrágyaszórók A kúpos alakú tartály alján lévő pipa alakú cső lengő (ide-oda) mozgást végez. A nyitott tolózáron keresztül a lengőcsőbe kerülő műtrágyát a centrifugális erő hatására 4-7 m szélességben szétteríti. Kiszórt mennyiséget a tolózárral és a haladási sebességgel lehet változtatni.

76 Műtrágyaszórók Pneumatikus műtrágyaszórók

77 Pneumatikus műtrágyaszórók Műtrágyaszórók Központi elosztó 2 Műtrágyatartály 3 Szabályozható nyílások 4 Ventilátor 5 Szórócső 6 Ütközőlap

78 Működése Műtrágyaszórók A műtrágyatartályból (szabályozható méretű nyíláson vagy) központi tolóhengeres adagolón keresztül a ventilátor légáramába kerül a műtrágya. A levegő-műtrágyaszemcsék keverékét elosztókúp egyenletesen elosztja a szórócsövekbe. A műtrágya terítését a szórócsövek végén lévő ütközőlapok végzik. Kiszórt mennyiséget a központi adagolószerkezettel és a haladási sebességgel lehet szabályozni.

79 Műtrágyaszórók Repülőre szerelt műtrágyaszóró

80 Műtrágyaszórók Légi műtrágyaszórás gépei Előnyei nagy területteljesítmény, nincs taposási kár, lejtős területeken és ültetvényekben is jól alkalmazható. Hátrányai a gépek drágák, magas az üzemeltetési költségük.

81 Műtrágyaszórók Vontatott mélyműtrágyázó gép Tartály 2 Anyagtovábbító 3 Tolózár 4 Szár 5 Lazító szerszám 6 Járókerék A műtrágya, a lazítószerszám szárán keresztül kerül a talajba. Adagolási mélység cm. Gyümölcsösökben alkalmazzák.

82 Vetőgépeken és kultivátorokon alkalmazott műtrágya adagoló Műtrágyaszórók Tartály 2 Csiga 3 Tengely 4 Csővezeték Csigás műtrágya adagoló

83 Vetőgépeken és kultivátorokon alkalmazott műtrágya adagoló Műtrágyaszórók

84 Műtrágyaszórók Vontatott műtrágyaszórók ellenőrzése ki kell számítani: egy járókerék fordulatra kiszórandó mennyiséget {m [kg]} m = D π B Q [kg/ford.] D [m] járókerék átmérője B [m] munkaszélesség Q [kg/m 2 ] szórásnorma beállítás után leforgatással meg kell állapítani a ténylegesen kiszórt mennyiséget.

85 Műtrágyaszórók üzemeltetésének szabályai Műtrágyaszórók A kiszórandó mennyiséget üzemeltetés előtt leforgatással vagy próbaszórással ellenőrizzük. Üzemeltetést a megválasztott sebességi fokozatban névleges motor fordulatszámon végezzük. Mozgásmód vetélő, ügyelve a helyes csatlakozásra. Röpítőtárcsás gépeknél 2-3 m-es átfedéssel dolgozzunk a megfelelő szórásegyenletesség érdekében.

86 Műtrágyaszórók Függesztett műtrágyaszórók ellenőrzése Szórási próbával Ismert mennyiségű műtrágyát (50 kg) kiszórunk majd megmérjük és kiszámítjuk a beszórt területet. T B T = S B S

87 Műtrágyaszórók Műanyag konténeres műtrágya feltöltés

88 Műtrágyaszórók GPS Elektronikusan vezérelt adagolórendszer

89 Műtrágya kezelés Műtrágyák kezelésének gépei vagon Csigás vagonkirakó

90 Műtrágya tárházak faszerkezet (nem korrodál) betárolás szállítószalagokkal, vagy forgógémes rakodógépekkel történik. Műtrágyaőrlő gépek Műtrágya kezelés A műtrágyák a levegő nedvességtartalmát felveszik és a szemcséi összeállnak, csomósodnak ezért felhasználás előtt őrölni kell.

91 Műtrágyaőrlő gép Műtrágya kezelés

92 Szállítójárművek feltöltése műtrágyával Műtrágya kezelés Tárolóhelyen: szállítószalaggal serleges felhodóval forgógémes rakodógéppel Szántóföldön: billenőszekrényes pótkocsi magasra emelő billenőszekrényes kocsi műanyag konténer szállítótartályba épített csiga.

93 Folyékony műtrágyák kijuttatása A folyékony műtrágya vízben oldva vagy szuszpendált állapotban tartalmazza a növényi tápanyagokat. Kijuttatás történhet Folyékony műtrágya Talajfelszínre: Szántóföldi permetezőgéppel (kiszórás után azonnal be kell dolgozni) Repülőgépre vagy helikopterre szerelt szóró-berendezéssel. Öntözőberendezéssel (csepegtető öntöző-berendezéssekkel) Talajfelszín alá: talajművelő gépre szerelt injektáló berendezéssel.

A tápanyag gazdálkodás gépei

A tápanyag gazdálkodás gépei 1 A tápanyag gazdálkodás gépei Istállótrágya szállító-szóró gépek Trágyalé és hígtrágya kijuttató gépek A hígtrágya kijuttatásának elosztó és szóró szerkezetei Műtrágya kijuttató gépek Szilárd műtrágya

Részletesebben

SZERVESTRÁGYA KIJUTTATÓ GÉPEK

SZERVESTRÁGYA KIJUTTATÓ GÉPEK A TÁPANYAG GAZDÁLKODÁS GÉPEI SZERVESTRÁGYA KIJUTTATÓ GÉPEK BME, GSZI 2004. 04. 24. 1 Fólia BME, GSZI 2004. 04. 24. 2 Fólia BME, GSZI 2004. 04. 24. 3 Fólia BME, GSZI 2004. 04. 24. 4 Fólia Istállótrágya

Részletesebben

Tápanyagvisszapótlás gépei

Tápanyagvisszapótlás gépei Tápanyagvisszapótlás gépei Szervestrágyázás Trágyalé- és hígtrágyaszóró gépek Hígtrágya fázisbontás utáni hasznosítása Tartálykocsi kialakítások Csigás keverıvel ellátott tartálykocsik Kompresszoros szívó-nyomó

Részletesebben

Szervestrágyázás. - tehergépkocsira szerelt. - keskeny sávban szóró

Szervestrágyázás. - tehergépkocsira szerelt. - keskeny sávban szóró Szervestrágyázás Istállótrágya kijuttatásainak gépei Hagyományos szervestrágyák jellemzői: Az istállótrágya az állatok szilárd és híg ürülékének, valamint az alomnak különböző arányú keverékéből keletkezik.

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Az előadás vázlata Korszerű műtrágyaszóró gépek függesztett röpítőtárcsás műtrágyaszóró gépek vontatott röpítőtárcsás

Részletesebben

Univerázális műtrágyaszóró

Univerázális műtrágyaszóró Univerázális műtrágyaszóró nagy területteljesítmény kiváló szórásminőség széles univerzalitás nyereség az üzemnek Miért jó a kaparóléces kihordó-adagoló? Mert minden szórandó anyag gond nélkül egy munkagéppel

Részletesebben

1. A vizsgált gép ismertetése

1. A vizsgált gép ismertetése 1. A vizsgált gép ismertetése 1.1. Mûszaki leírás Az STK-6500 típusú pótkocsi egytengelyes futómûvel szerelt, kaparóléces lehordószerkezettel rendelkezõ, elsõsorban istállótrágya, tõzeg és komposzt kijuttatására

Részletesebben

SZERVESTRÁGYA- ÉS KOMPOSZTSZÓRÓ SUPERFEX HEGYI KIVITELŰ SZERVESTRÁGYASZÓRÓ MINIFEX

SZERVESTRÁGYA- ÉS KOMPOSZTSZÓRÓ SUPERFEX HEGYI KIVITELŰ SZERVESTRÁGYASZÓRÓ MINIFEX SZERVESTRÁGYA- ÉS KOMPOSZTSZÓRÓ SUPERFEX HEGYI KIVITELŰ SZERVESTRÁGYASZÓRÓ MINIFEX SUPERFEX SZERVESTRÁGYA- ÉS KOMPOSZTSZÓRÓ A magas minőségű biológiai tápanyagok napról-napra jelentősebbé válnak a termelők

Részletesebben

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolozsvár, 2002. március 22-23. KÜLÖNFÉLE SZÓRÓSZERKEZETEK HATÁSA A SZERVES ANYAGOK KIJUTTATÁSÁRA Kassai Zsolt Summary The application of organic manure indispensable

Részletesebben

DETK. Szippantó és kiszóró tartálykocsik

DETK. Szippantó és kiszóró tartálykocsik DETK Szippantó és kiszóró tartálykocsik A DETK típusjelzésű tartálykocsik alkalmasak a legfeljebb 15% szárazanyagtartalmú hígtrágya, egyéb nem aktívan korrozív folyadékok, víz, és vízzel egyenértékű anyagok

Részletesebben

Sajtóinformáció február 1 /5

Sajtóinformáció február 1 /5 1 /5 Tökéletes szórás DLG elismerés az ASW 271 és ADS 120 trágyaszóróknak 2015 tavaszán a Fliegl bemutatta a legújabb fejlesztését: egy mérőállomást a trágyaszórók vizsgálatához. Akár 30 méter szélességig,

Részletesebben

A KÖZPONTI GYÁR LÁTKÉPE

A KÖZPONTI GYÁR LÁTKÉPE A KÖZPONTI GYÁR LÁTKÉPE MAQUINARIA AGRÍCOLA SOLÀ, S.L. 50 ÉVES CSALÁDI VÁLLALAT A VETÉSTECHNIKÁRA SPECIALIZÁLÓDOTT. Its aim has always been the modernization and new technologies. We ve analysed the market

Részletesebben

Szántóföldi kultivátorok

Szántóföldi kultivátorok Szántóföldi kultivátorok - Magágykészítő vagy könnyű kultivátorok Feladatuk: Szántáselmunkálás, magágykészítés. Művelési mélység: 5-15 cm Művelő szerszám: rugós száron: kétoldalt ívelt művelőszerszám.

Részletesebben

KULTIVÁTOROK. Gyártó: Komáromi Béla. Mobil: / Web:

KULTIVÁTOROK. Gyártó: Komáromi Béla. Mobil: / Web: KULTIVÁTOROK Gyártó: Komáromi Béla Mobil: +36 20/9-360-125 E-mail: komaromigep@pr.hu Web: www.komaromigep.hu Telephely: H-2740 Abony, Vasút dűlő 13. BIG-VARIO ABK 006 típusú sorközművelő kultivátor Big-Bag

Részletesebben

ANNABURGER Mindent egy kézből!

ANNABURGER Mindent egy kézből! ANNABURGER MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKA TERMÉKSKÁLA ANNABURGER Mindent egy kézből! ANNABURGER MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKA HTS Nagy térfogatú silószállító kocsi hatékony, speliális szállítójármű szenázs és kukorica

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév gépész szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 521 08 Évfolyam: 2/10. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe:

Részletesebben

A Növényvédelem és Növényápolás gépesítése

A Növényvédelem és Növényápolás gépesítése Növényvédelem lehet: - megelőző -gyógyító Kártevők, gyomok, betegségek elleni védekezés: - agrotechnológiai (agrotechnikai) - biológiai - vegyszeres vagy kémiai növényvédelem - integrált növényvédelem

Részletesebben

1. A vizsgált gép ismertetése

1. A vizsgált gép ismertetése 1. A vizsgált gép ismertetése 1.1. Mûszaki leírás Az M 5615 függesztett, röpítõtárcsás rendszerû mûtrágyaszóró szilárd mûtrágyák talajfelszínre történõ kiszórására szolgál, de kalászos gabonák szórva vetésére

Részletesebben

Örvényszivattyú A feladat

Örvényszivattyú A feladat Örvényszivattyú A feladat 1. Adott n fordulatszám mellett határozza meg a gép jellemző fordulatszámát az optimális üzemi pont mérésből becsült értéke alapján: a) n = 1700/min b) n = 1800/min c) n = 1900/min

Részletesebben

Óravázlat október 5.

Óravázlat október 5. Óravázlat 2016. október 5. A növényi termék előállítás fontosabb gépei, eszközei A hatékony növényi termék előállítás alapvető feltételei: o ökológiai feltételek, természeti erőforrások (a termőtalaj,

Részletesebben

Adatlap üzemi kertészeti permetezőgépekhez

Adatlap üzemi kertészeti permetezőgépekhez 1 A típus megnevezése: A gyártó neve és címe (amennyiben nem egyezik a bejelentővel): A gép rendszere: 104/1 104/2 A megjelölés (adattábla) helye: 101 Maradékmennyiség Műszakimaradék m. vízszintesen: l

Részletesebben

Adatlap üzemi szántóföldi permetezőgépekhez

Adatlap üzemi szántóföldi permetezőgépekhez 1 A típus megnevezése: A gyártó neve és címe (amennyiben nem egyezik a bejelentővel): A gép rendszere: 104/1 104/2 A megjelölés (adattábla) helye: 101 Maradékmennyiség Műszakimaradék m. vízszintesen: l

Részletesebben

PONTOS. ERŐS. TÁGAS. KÖLTSÉGHATÉKONY. Sokoldalú műtrágya adagolós vetőgép amely minimálisan és hagyományosan előkészített magágyba vetéshez alkalmas

PONTOS. ERŐS. TÁGAS. KÖLTSÉGHATÉKONY. Sokoldalú műtrágya adagolós vetőgép amely minimálisan és hagyományosan előkészített magágyba vetéshez alkalmas TITAN PONTOS. ERŐS. TÁGAS. KÖLTSÉGHATÉKONY. Sokoldalú műtrágya adagolós vetőgép amely minimálisan és hagyományosan előkészített magágyba vetéshez alkalmas A Tume Titan kitűnő vetést biztosít, direkt vetéshez

Részletesebben

Bérgép KITE KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ. Célunk a. Technológiai gépbérlet AJÁNLATOK

Bérgép KITE KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ. Célunk a. Technológiai gépbérlet AJÁNLATOK KITE Bérgép Célunk a KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ mezőgazdasági termelés műszaki és technológiai biztosítása! AJÁNLATOK 2016 2 A KITE Zrt. Magyarországon, sőt Európában egyedülálló módon komplex

Részletesebben

8. FELADAT: AUTOMATIKUS IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK

8. FELADAT: AUTOMATIKUS IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK 8. FELADAT: AUTOMATIKUS IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK Felelős: -dr. dr. Fekete András, BKÁE, ÉTK, Fizika - Automatika Tanszék, Budapest - dr. Földesi István, Kovács László, FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet,

Részletesebben

Vetıgépek. Növénytermesztés gépei I. 2008.10.08. 1

Vetıgépek. Növénytermesztés gépei I. 2008.10.08. 1 Vetıgépek Növénytermesztés gépei I. 2008.10.08. 1 1. Gabonavetı gépek 2008.10.08. 2 Sorbavetés variációi Ágyásos vetés Sávos vetés Mővelıutas vetés 2008.10.08. 3 A sorbavetı gépekkel szemben támasztott

Részletesebben

Cziráki László 2014.

Cziráki László 2014. Cziráki László 2014. A talajerő utánpótlás Feladata: a talaj termőképességének fenntartása, a kivont tápanyagok pótlása a talaj táplálása úgy, hogy az a növényt táplálhassa Fogalma: minden olyan anyag

Részletesebben

MDS műtrágyaszóró MDS-10/07-D

MDS műtrágyaszóró MDS-10/07-D MDS műtrágyaszóró Maximális teljesítm tmény 24 m munkaszéless lességig 1 5 modell behatárolatlan lehetőségekkel MDS 735 / 935 szántóföldi gép MDS 55 A szóló és gyümölcsös specialista MDS 65 / 85 a kompakt

Részletesebben

Triathlon - Ütőképes vetőgép

Triathlon - Ütőképes vetőgép Triathlon Triathlon - Ütőképes vetőgép kis vonóerő igénnyel a modern szántóföldi műveléshez Sok modern univerzális vetőgép nagy önsúlyuk miatt nagy vonóerőt igényelnek, magas az üzemanyagfelhasználásuk,

Részletesebben

Maestro. Szemenkénti vetéstechnika jövője

Maestro. Szemenkénti vetéstechnika jövője Maestro Szemenkénti vetéstechnika jövője PHILIPP HORSCH: A Maestro vetőgépbe és az egyedülálló szemenkénti adagoló rendszerébe kemény, több évi fejlesztő munka rejlik. A több ezer fejlesztő órának a saját

Részletesebben

GYAKORLATI ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Mezőgazdasági mérnöki BSc és a Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki BSc szak Gépüzemeltetés Bizottság

GYAKORLATI ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Mezőgazdasági mérnöki BSc és a Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki BSc szak Gépüzemeltetés Bizottság GYAKORLATI ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Mezőgazdasági mérnöki BSc és a Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki BSc szak Gépüzemeltetés Bizottság 1. Helyezze üzembe a Regent Plutó 350/2 függesztett középmélyszántó

Részletesebben

A növényvédelem gépei

A növényvédelem gépei NYÍREGYHÁZI FİISKOLA Mőszaki és Mezıgazdasági Fıiskolai Kar Mezıgazdasági és Élelmiszeripari Gépek Tanszék A növényvédelem gépei Növényvédelmi eljárások 1) Agrotechnikai: ellenálló fajták, megfelelı állománysőrőség,

Részletesebben

Csemegekukorica: kíméletes betakarítás

Csemegekukorica: kíméletes betakarítás Az alkalmazott technológiát és a hozzá tartozó gépeket különböző cégek gyártmányain mutatjuk be. Az Oxbo cég a csemegekukorica betakarítására gyárt traktorvontatású és önjáró gépeket is. A vontatott csőtörőgépeket

Részletesebben

NCS 1100-2100-3100-4100-5100 CS-CSA

NCS 1100-2100-3100-4100-5100 CS-CSA NCS 1100-2100-3100-4100-5100 CS-CSA Demeter Classic CS A Kongskilde Demeter Classic hagyományos felépítésű, vontatott sorvetőgép. Munkaszélessége ill. m. A sorvetőgép egyedül, illetve egyéb talajfelszín

Részletesebben

MEGAFEX. U n i ve r z á l i s t r á g y a s z ó r ó

MEGAFEX. U n i ve r z á l i s t r á g y a s z ó r ó U n i ve r z á l i s t r á g y a s z ó r ó MEGAFEX U n i ve r z á l i s t r á g y a s z ó r ó Használat komposzt mész istállótrágya baromfitrágya juhtrágya MEGAFEX Minden nap nehéz. A MEGAFEX-et pontosan

Részletesebben

Permetezőgépek folyadékfogyasztásának mérése és beállítása A permetezés anyagszükséglete

Permetezőgépek folyadékfogyasztásának mérése és beállítása A permetezés anyagszükséglete Permetezőgépek folyadékfogyasztásának mérése és beállítása A permetezés anyagszükséglete Hatásos permetezés csak akkor végezhető, ha pontosan ismert a felületegységre kiszórt folyadékmennyiség. Ugyanis

Részletesebben

Tantárgyfelelős beosztása: FŐISKOLAI TANÁR Kurzus vezető neve: Dr. Sztachó-Pekáry István

Tantárgyfelelős beosztása: FŐISKOLAI TANÁR Kurzus vezető neve: Dr. Sztachó-Pekáry István Kurzus neve: MEZŐGAZDASÁGI ERŐ- ÉS Idő: 2013/2014 MUNKAGÉPEK Tantárgy neve: KERTGÉPESÍTÉS Tantárgyelem neve: MEZŐGAZDASÁGI ERŐ- ÉS MUNKAGÉPEK Felelős Kar: KERTÉSZETI FŐISKOLAI Felelős TTCs: AGRÁRÖKONÓMIAI

Részletesebben

Speed Queen termékek:

Speed Queen termékek: Speed Queen termékek: SX25 típusú Speed Queen professzionális ipari mosógép: Softmount SX25 jellemzők: A változtatható sebességtartomány és variálható forgásirány miatt mindenféle ruha neműhöz tökéletesen

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Mezőgazdasági gépész szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 521 08 Évfolyam: 2/10. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely

Részletesebben

AXERA-H EMC. Hasznos terhelés: Munkaszélességek: AXERA-10/07-D

AXERA-H EMC. Hasznos terhelés: Munkaszélességek: AXERA-10/07-D AXERA-H EMC Hasznos terhelés: Munkaszélességek: 3500 kg 12-42 m 1 AXERA-H EMC Átütő jelntőséggel az ökonómiában és ökológiában. 2 Műszaki adatok Hasznos terhelés: 3500 kg Munkaszélesség: 12-42 m Tartály:

Részletesebben

XXIV. évfolyam, II. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA I. negyedév

XXIV. évfolyam, II. szám, Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA I. negyedév XXIV. évfolyam, II. szám, 2015 Statisztikai Jelentések MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA 2015. Főbb mezőgazdasági gépek forgalma Főbb mezőgazdasági gépek forgalma XXIV. évfolyam, II. szám, 2015 Megjelenik negyedévente

Részletesebben

SIMEX Felületmarók PL 25.10 35.15 45.20 55.20 60.20 1000 40.35

SIMEX Felületmarók PL 25.10 35.15 45.20 55.20 60.20 1000 40.35 SIMEX Felületmarók PL 25.10 35.15 45.20 55.20 60.20 1000 40.35 Kiválóan alkalmas aszfalt és beton felületek megmunkálására. A felületmarók a SIMEX által szabadalmaztatott önszintező mechanizmussal vannak

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 201/2018-as tanév Kétegyházai Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Mezőgazdasági gépész szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 521 08 Évfolyam:

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz György. Erőgépre szerelt homlokrakodó gépek. A követelménymodul megnevezése: Önjáró betakarítógépek üzemeltetése és karbantartása

MUNKAANYAG. Orosz György. Erőgépre szerelt homlokrakodó gépek. A követelménymodul megnevezése: Önjáró betakarítógépek üzemeltetése és karbantartása Orosz György Erőgépre szerelt homlokrakodó gépek A követelménymodul megnevezése: Önjáró betakarítógépek üzemeltetése és karbantartása A követelménymodul száma: 2315-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

Megújult külső. Újratervezett műszerfal és kormányoszlop. Modern megjelenés és tökéletes rálátás a gép körüli területekre.

Megújult külső. Újratervezett műszerfal és kormányoszlop. Modern megjelenés és tökéletes rálátás a gép körüli területekre. Megújult külső Újratervezett műszerfal és kormányoszlop. Modern megjelenés és tökéletes rálátás a gép körüli területekre. Jóval kisebb erőfeszítés szükséges az előre/hátrameneti pedál működtetéséhez. A

Részletesebben

MAJOR KIS SEGÍTŐTÁRS NAGY KIHÍVÁSOKHOZ. Ha traktor akkor Zetor. 1946 óta.

MAJOR KIS SEGÍTŐTÁRS NAGY KIHÍVÁSOKHOZ. Ha traktor akkor Zetor. 1946 óta. MAJOR KIS SEGÍTŐTÁRS NAGY KIHÍVÁSOKHOZ Ha traktor akkor Zetor. 1946 óta. UNIVERZÁLIS JÁRÓSZERKEZETŰ TRAKTOR MEZŐGAZDASÁGI MUNKAGÉPEK, SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK ÉS EGYÉB ADAPTEREK ÜZEMELTETÉSÉHEZ. TERVEZÉSE SORÁN

Részletesebben

Univerzális szervestrágyaszóró pótkocsik MS

Univerzális szervestrágyaszóró pótkocsik MS Univerzális szervestrágyaszóró pótkocsik MS 801-1401 Univerzális szervestrágyaszóró pótkocsik MS szórógépcsalád A sokoldalú tehetség Az Ön igénye szerint választható a szórómű. A trágyaszórók 2- vagy 4-tépőhengeres,

Részletesebben

SZÁRZÚZÓK. Gyártó: Komáromi Béla. Mobil: / Web: Telephely: H-2740 Abony, Vasút dűlő 13.

SZÁRZÚZÓK. Gyártó: Komáromi Béla. Mobil: / Web:   Telephely: H-2740 Abony, Vasút dűlő 13. Gyártó: Komáromi Béla Mobil: +36 20/9-360-125 E-mail: komaromigep@pr.hu Web: www.komaromigep.hu Telephely: H-2740 Abony, Vasút dűlő 13. SZÁRZÚZÓK KB 3011 típusú szárzúzó Ez a típus az egyik legnépszerűbb

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Lazításos talajművelés gépei szántóföldi kultivátor nehéz kultivátor közép mély lazító mélylazító

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz György. Kukorica-betakarítás gépei. A követelménymodul megnevezése: Önjáró betakarítógépek üzemeltetése és karbantartása

MUNKAANYAG. Orosz György. Kukorica-betakarítás gépei. A követelménymodul megnevezése: Önjáró betakarítógépek üzemeltetése és karbantartása Orosz György Kukorica-betakarítás gépei A követelménymodul megnevezése: Önjáró betakarítógépek üzemeltetése és karbantartása A követelménymodul száma: 2640-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Az Axereal csoport márkaterméke. Komplex megoldás a vetéssel egyidejű mikrogranulált műtrágya kijuttatásához. Loc Ax hatás

Az Axereal csoport márkaterméke. Komplex megoldás a vetéssel egyidejű mikrogranulált műtrágya kijuttatásához. Loc Ax hatás Az Axereal csoport márkaterméke Komplex megoldás a vetéssel egyidejű mikrogranulált műtrágya kijuttatásához. Loc Ax hatás Célunk A növénynek a kelést követően azonnal meg kell találnia a növekedéshez elengedhetetlen

Részletesebben

www.kebtechnika.hu Univerzális szórókocsi A legjobb megoldás: Korróziv anyagok szórására is alkalmas (só, m trágya, nedvesség hatására köt anyagok)

www.kebtechnika.hu Univerzális szórókocsi A legjobb megoldás: Korróziv anyagok szórására is alkalmas (só, m trágya, nedvesség hatására köt anyagok) Der Tank- und Behälter-Profi Univerzális szórókocsi A legjobb megoldás: Korróziv anyagok szórására is alkalmas (só, m trágya, nedvesség hatására köt anyagok) Precíz kialakítás Változó szorási tulajdonságok

Részletesebben

Pneumatikus gabonaszállító

Pneumatikus gabonaszállító Pneumatikus gabonaszállító Kongskilde pneumatikus gabonaszállító egy sokoldalú és megbízható szállítóberendezés A Kongskilde 1949 óta fejleszt és gyárt gabonafúvókat és jelenleg a világ egyik vezető gyártójaként

Részletesebben

Allrounder 600 / 750 - profiline -

Allrounder 600 / 750 - profiline - Allrounder 600 / 750 - profiline - Allrounder 600 / 750 - profiline - Az ALLROUNDER -profiline- a magas és tágas vázszerkezete miatt (vázmagasság 60 cm) nem egy klasszikus magágykészítő, hanem inkább egy

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Mezőgazdasági gépésztechnikus szakma i képzéséhez OKJ szám: 54 521 05 Évfolyam: 3/13. évfolyam Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe:

Részletesebben

Üvegszál szóró eljárás

Üvegszál szóró eljárás Üvegszál szóró eljárás Az üvegszál szóró eljárás egy modern kézi lamináló eljárás. A hagyományos kézi lamináló eljárásokkal ellentétben itt nincs szükség porhoz vagy emulzióhoz kötött üvegre sem, mert

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gerber Gábor Ferdinánd. Tápanyagvisszapótlás gépeinek megismerése, működésük. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Gerber Gábor Ferdinánd. Tápanyagvisszapótlás gépeinek megismerése, működésük. A követelménymodul megnevezése: Gerber Gábor Ferdinánd Tápanyagvisszapótlás gépeinek megismerése, működésük A követelménymodul megnevezése: Gépüzemeltetés és -karbantartás A követelménymodul száma: 2205-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

Pneumatikus mikrogranulátumszóró AGT AGT-10/07-D

Pneumatikus mikrogranulátumszóró AGT AGT-10/07-D Pneumatikus mikrogranulátumszóró AGT 1 Hátulnézet 1983 RAUCH az 1. AERO pneumatikus műtrágyaszórót szállítja ki. A mai napig 4300 AERO került eladásra. 1987 RAUCH legyártja a féligfüggesztett és vontatott

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdasági gépész ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm A Volverini gépgyár több mint 20 éve kezdte meg működését. A családi vállalkozásként működő gyár mára a világ számos pontjára szállít mezőgazdasági

Részletesebben

FAZA DELUX R2-24 1000/1500/1800/2000

FAZA DELUX R2-24 1000/1500/1800/2000 Mezőgazdasági Gép- és alkatrész kereskedelmi Kft. Postacím: 6900 Makó, Aradi u. 135. E-mail cím: info@hanki-ker.hu Telefon: +36-62/211-718, Fax: +36-62/510-640, Honlap: www.hanki-ker.hu FAZA DELUX R2-24

Részletesebben

:: MŰTRÁGYASZÓRÓK RÉSZLETES TERMÉK BEMUTATÓ. Termék katalógus 2010/2011

:: MŰTRÁGYASZÓRÓK RÉSZLETES TERMÉK BEMUTATÓ. Termék katalógus 2010/2011 :: MŰTRÁGYASZÓRÓK Termék katalógus 2010/2011 RÉSZLETES TERMÉK BEMUTATÓ Agrex Made in Italy Agrex egy folyamatosan dinamikusan terjeszkedő olasz vállalat, mely tervezi, gyártja és forgalmazza mezőgazdasági

Részletesebben

Takarmányok előkészítésének gépei és eszközei

Takarmányok előkészítésének gépei és eszközei 1 A darálógépek működési módja 2 a b a, érintőleges b, radiális c, axiális c Az anyagáram bevezetése a kalapácsos darálóba 3 A kalapácsos daráló felépítése és működési elve 1, ház 2, forgórész 3, mágnes

Részletesebben

Energreen ILF S1500 Teljesítmény (kw/le): 105 / 140 Hengerek száma (db): 4 John Deere PowerTech 4045 Turbo

Energreen ILF S1500 Teljesítmény (kw/le): 105 / 140 Hengerek száma (db): 4 John Deere PowerTech 4045 Turbo Típus: Energreen ILF S1500 Teljesítmény (kw/le): 105 / 140 Hengerek száma (db): 4 Motor típus: John Deere PowerTech 4045 Turbo Hűtés: Víz Lökettérfogat (cm³): 4500 Üzemanyagtank: 180 liter Kormányzás:

Részletesebben

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Dr. Hős Csaba, csaba.hos@hds.bme.hu 2013. november 4. Áttekintés 1 Főbb típusok 2 Dugattyús gépek 3 Forgó géptípusok Főbb típusok Dugattyús gépek

Részletesebben

Branson 20 R/ C/ CX Sorozat

Branson 20 R/ C/ CX Sorozat Branson R/ C/ CX Sorozat 18 19 A jól olvasható műszerfal egy szemvillanás alatt mutatja: a fordulatszámot, a motor hőmérsékletet és az üzemanyagszintet. Jelző lámpák: izzitás, irányjelző, olaj nyomás,

Részletesebben

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11

Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Hidrosztatikus hajtások, Szivattyúk és motorok BMEGEVGAG11 Dr. Hős Csaba, csaba.hos@hds.bme.hu 2018. október 9. Áttekintés 1 Főbb típusok 2 Dugattyús gépek 3 Forgó géptípusok Főbb típusok Dugattyús gépek:

Részletesebben

Nyitható kanál: 4:1 kanál túlfolyás gátlóval Nyitási szélesség kb.: 670mm szakító körmök opcionálisan rendelhetőek.

Nyitható kanál: 4:1 kanál túlfolyás gátlóval Nyitási szélesség kb.: 670mm szakító körmök opcionálisan rendelhetőek. Munkaeszközök: Nyitható kanál: 4:1 kanál túlfolyás gátlóval Nyitási szélesség kb.: 670mm szakító körmök opcionálisan rendelhetőek. Földkanál szögletes: Földkanál a nehéz áruk és földmunkákhoz, szakító

Részletesebben

MDS 10.1 / 11.1 / 12.1 / 17.1 / 19.1

MDS 10.1 / 11.1 / 12.1 / 17.1 / 19.1 Műtrágyaszórók 10-24 m MDS 10.1 / 11.1 / 12.1 / 17.1 / 19.1 www.kuhn.com be strong, be KUHN MDS 10.1 11.1 12.1 17.1 19.1 ERŐTELJES ÉRVEK A NAPI HASZNÁLAT MELLETT! Műtrágya szórása speciális növényállományokban,

Részletesebben

A MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐESZKÖZ KERESKEDELMI SZERVEZETEK FORGALMA A FŐBB MEZŐGAZDASÁGI GÉPEKBŐL ÉV

A MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐESZKÖZ KERESKEDELMI SZERVEZETEK FORGALMA A FŐBB MEZŐGAZDASÁGI GÉPEKBŐL ÉV A MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐESZKÖZ KERESKEDELMI SZERVEZETEK FORGALMA A FŐBB MEZŐGAZDASÁGI GÉPEKBŐL 2009. ÉV A mezőgazdasági termelőeszköz kereskedelmi szervezetek forgalma a főbb mezőgazdasági gépekből TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Kertészeti gépek - Tartalomjegyzék

Kertészeti gépek - Tartalomjegyzék Kertészeti gépek - Tartalomjegyzék Gép főcsoport Megnevezés Oldal szám 1111 Kerekes traktorok 1 1112 Lánctalpas traktorok 71 1113 Gumikerekes traktorok 74 1121 Eszközhordók 74 1122 Hidas traktorok 77 1129

Részletesebben

RANGER 2500 18 m EAGLE

RANGER 2500 18 m EAGLE RANGER 2500 18 m EAGLE HARDI RANGER 2500/ 18 szántóföldi permetezőgép 2500 lieteres Polietilén tartály, melynek kialakítása teljes (vegyszermaradvány mentes) kiürülést tesz Fix tengely, fokozatmentes nyomtáv

Részletesebben

Öntözés gépesítése V. Előadás anyag

Öntözés gépesítése V. Előadás anyag TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Növénytermesztés gépei I. Öntözés gépesítése V. Előadás anyag Dr. Molnár Tamás Géza Ph.D főiskolai docens SZTE MK Műszaki Intézet Agrotechnikai követelmények Az öntözéshez

Részletesebben

A szarvasmarhatartás gépei. Döntött oldalfalú három oldalról zárt falközi siló 1

A szarvasmarhatartás gépei. Döntött oldalfalú három oldalról zárt falközi siló 1 Döntött oldalfalú három oldalról zárt falközi siló 1 Silómaró-rakodó gépek szerkezeti kialakítása 2 SILEX-5T függesztett silómaró 3 SM-15 típusú magajáró silómaró 4 Maróláncos felső kitermelő (SILOBLITZ)

Részletesebben

Szársértők. Alternáló kaszák. Rotációs kaszák. Vissza a főmenübe

Szársértők. Alternáló kaszák. Rotációs kaszák. Vissza a főmenübe Technológia Csoportosítás Alternáló kaszák Szársértők Rotációs kaszák Vissza a főmenübe Technológia BETAKARÍTÁSI TECHNOLÓGIÁK SZÉNABETAKARÍTÁS SZÁLASAN BÁLÁZVA PETRENCÉZVE SZECSKÁZVA TÖRTÉNŐ BETAKARÍTÁS

Részletesebben

Munkaszélesség 12 42 m

Munkaszélesség 12 42 m Munkaszélesség 12 42 m Csak egyszerûen egyszerûen szép Az AXIS örökre megváltoztatja a mûtrágyaszórást Egyedülálló teljesítményével az AXIS mûtrágyaszórócsalád új szintet képvisel a kemény gyakorlati használatban:

Részletesebben

Munkaszélesség 12 42 m. Csak egyszerûen egyszerûen szép

Munkaszélesség 12 42 m. Csak egyszerûen egyszerûen szép Munkaszélesség 12 42 m Csak egyszerûen egyszerûen szép Az AXIS örökre megváltoztatja a mûtrágyaszórást Egyedülálló teljesítményével az AXIS mûtrágyaszórócsalád új szintet képvisel a kemény gyakorlati használatban:

Részletesebben

Intelligens Növénytermesztés. Takarékos gazdálkodás

Intelligens Növénytermesztés. Takarékos gazdálkodás Intelligens Növénytermesztés Takarékos gazdálkodás 3 C Cost Cutting Concept (költség csökkentő koncepció) 110 55 Időszükséglet min/ha 100 90 80 70 60 50 40 Hozam 100 Hozam 105 kb. 46 min/ha kb. 15 l/ha

Részletesebben

Telefon: 06-20/ , 20/ , 20/ , 1/ , Fax: 1/ , Honlap: MARA LÉZERVEZÉRLÉSŰ TEREPRENDEZŐ

Telefon: 06-20/ , 20/ , 20/ , 1/ , Fax: 1/ , Honlap:   MARA LÉZERVEZÉRLÉSŰ TEREPRENDEZŐ MARA LÉZERVEZÉRLÉSŰ TEREPRENDEZŐ Rendeltetésszerű felhasználási terület: a MARA lézeres tereprendezőket a mezőgazdasági és ipari területeken, útépítéseknél, továbbá sportpályákon lehet használni. Jól alkalmazható

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXVI. évfolyam 2. szám 2016 STATISZTIKAI JELENTÉSEK MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA Főbb mezőgazdasági gépek forgalma Főbb mezőgazdasági gépek forgalma XXVI. évfolyam 2. szám 2016 Megjelenik negyedévente

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdasági gépész ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR FÖLDMŰVELÉSTANI TANSZÉK MULTIDISZCIPLINÁRIS AGRÁRTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA

DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR FÖLDMŰVELÉSTANI TANSZÉK MULTIDISZCIPLINÁRIS AGRÁRTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR FÖLDMŰVELÉSTANI TANSZÉK MULTIDISZCIPLINÁRIS AGRÁRTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA DOKTORI ISKOLA VEZETŐ: PROF. DR. NAGY JÁNOS MTA DOKTORA TÉMAVEZETŐ:

Részletesebben

Villamos állítószelepek Típus 3226/5857, 3226/5824, 3226/5825 Pneumatikus állítószelepek Típus 3226/2780-1, 3226/2780-2 Háromjáratú szelep Típus 3226

Villamos állítószelepek Típus 3226/5857, 3226/5824, 3226/5825 Pneumatikus állítószelepek Típus 3226/2780-1, 3226/2780-2 Háromjáratú szelep Típus 3226 Villamos állítószelepek Típus 3226/5857, 3226/5824, 3226/5825 Pneumatikus állítószelepek Típus 3226/2780-1, 3226/2780-2 Háromjáratú szelep Típus 3226 Alkalmazás A fűtés-, szellőzés- és klímatechnikában

Részletesebben

PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék

PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék Összeállította: Dr. Stampfer Mihály 2009. Segédlet az ékszíjhajtás méretezéséhez A végtelenített ékszíjak és ékszíjtárcsák több országban is szabványosítottak

Részletesebben

Műanyagipari Kereskedelmi BT

Műanyagipari Kereskedelmi BT Műanyagipari Kereskedelmi BT FULL SHINE Extrúziós flakonfúvó gépek H tipuscsalád A Full Shine (Tajvan) H Széria flakonfúvó gépek alkalmasak 0.2 10 L űrméretű különféle műanyag flakonok gyártására. lehet

Részletesebben

GYÜMÖLCS - SZŐLŐ PROGRAM

GYÜMÖLCS - SZŐLŐ PROGRAM 2011. január AGRÁRTECHNIKA GYÜMÖLCS - SZŐLŐ PROGRAM TRAKTORPROGRAM gyümölcs - szőlő TALAJMŰVELÉS speciális szőlő Univerzális traktorok Keskeny nyomtávú traktorok Lánctalpas traktorok Ültetvény művelő traktorok

Részletesebben

CAMBRIDGE HENGER JH 450, JH 620. Eredeti kézikönyv, 2015.01. hó

CAMBRIDGE HENGER JH 450, JH 620. Eredeti kézikönyv, 2015.01. hó ÜZEMELTETÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV CAMBRIDGE HENGER JH 450, JH 620 Eredeti kézikönyv, 2015.01. hó Tartalomjegyzék 1. ELŐSZÓ... 1 1.1. A gép rendeltetésszerű használata... 1 1.2. Műszaki adatok...

Részletesebben

> 01/2008 HU 08-01-153 SULKY DPA SYSTEM HONGR1 1 25/01/08 14:52:12

> 01/2008 HU 08-01-153 SULKY DPA SYSTEM HONGR1 1 25/01/08 14:52:12 > 01/2008 HU 08-01-153 SULKY DPA SYSTEM HONGR1 1 25/01/08 14:52:12 DPA SYSTEM Az új, vontatott ömlesztettműtrágya-szóróinkkal: Javítsa a termelékenységet és a költséghatékonyságot! DPA-XLT speciális modell

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Környezetkímélő növényvédelmi eljárások: sávos permetezés, mechanikai gyomirtás, levél alá

Részletesebben

SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS

SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS SZÉL A KIMERÍTHETETLEN ENERGIAFORRÁS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK Napenergia Vízenergia Szélenergia Biomassza SZÉL TERMÉSZETI ELEM Levegő vízszintes irányú mozgása, áramlása Okai: eltérő mértékű felmelegedés

Részletesebben

MUNKAGÉP AJÁNLAT. 2010 tavasz

MUNKAGÉP AJÁNLAT. 2010 tavasz MUNKAGÉP AJÁNLAT 2010 tavasz VibroCult magágykészítő kombinátor - könnyű, de szívós kivitelű munkagép A VN VibroCult kombinátor a legújabb tagja a VOGEL-NOOT munkagép palettának. A könnyű kivitelű eszköz

Részletesebben

A JÖVŐ A PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS. Hadászi László fejlesztési és szaktanácsadási igazgató

A JÖVŐ A PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS. Hadászi László fejlesztési és szaktanácsadási igazgató A JÖVŐ A PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS Hadászi László fejlesztési és szaktanácsadási igazgató Precíziós gazdálkodás 1. Fogalma: Olyan műszaki, informatikai, információs technológiai és termesztéstechnológiai alkalmazások

Részletesebben

FŐBB MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA I-III.

FŐBB MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA I-III. FŐBB MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FORGALMA 2011. év Főbb mezőgazdasági gépek forgalma Készítette: Boldog Valéria boldog.valeria@aki.gov.hu TARTALOMJEGYZÉK Mezőgép forgalmazásunk piaci helyzete...3 Főbb mezőgazdasági

Részletesebben

Kezelési utasítás AMASET + Kapcsolódoboz

Kezelési utasítás AMASET + Kapcsolódoboz Kezelési utasítás az AMASET + Kapcsolódoboz MG2050 BAG0007.3 02.13 Printed in Germany hu Az első üzembe helyezés előtt, kérjük, olvassa el a használati útmutatót és vegye figyelembe az abban leírtakat!

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Branson 00 Sorozat 2 3

Branson 00 Sorozat 2 3 Branson 00 Sorozat 2 3 Kompakt, nagy teljesítmény, összkerékhajtás 21-28 LE -ig nagyszámú gyári felszereléssel A Branson 00 Serie szállítható alternatív kerekezéssel, mely lehet gyepkimélö vagy ipari kivitel

Részletesebben

DEMETER AEROMAT Pneumatikus szemenkénti vetőgép. Kongskilde Becker Aeromat

DEMETER AEROMAT Pneumatikus szemenkénti vetőgép. Kongskilde Becker Aeromat DEMETER AEROMAT Pneumatikus szemenkénti vetőgép Kongskilde Becker Aeromat A szemenkénti vetés precizitást igényel A vetőanyag precíz lerakási távolsága fontos az optimális növényfejlődés biztosításához.

Részletesebben

AIRJET sugárventilátorok Axiálventilátorok Tetőventilátorok Füstgázelszívó axiálventilátorok Füstgázelszívó tetőventilátorok

AIRJET sugárventilátorok Axiálventilátorok Tetőventilátorok Füstgázelszívó axiálventilátorok Füstgázelszívó tetőventilátorok IRJET sugárventilátorok xiálventilátorok Tetőventilátorok Füstgázelszívó axiálventilátorok Füstgázelszívó tetőventilátorok 2 HV-VM középnyomású axiálventilátor-típuscsalád Középnyomású, direkthajtásos

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Az előadás áttekintése Teljesítmény átviteli módok az erőgépeknél teljesítmény átviteli hatásfokok mechanikus

Részletesebben