4. Földművek szerkezeti kialakítása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "4. Földművek szerkezeti kialakítása"

Átírás

1 1 4. Földművek szerkezeti kialakítása

2 Földművek funkciója, követelményei 2 Biztosítsa az út vízszintes és függőleges vonalvezetését. Megfelelően tömör és teherbíró legyen, hogy megakadályozza az út idő előtti leromlását. Lehetőleg a projekt során kitermelt anyagokat használjuk földműépítésre.

3 Töltéstalp kialakítása 3 a terület járhatósága és a töltéstest megépíthetősége a tervezett építési időszakban lehetséges legyen, a töltéstalp anyaga és szerkezete összhangban legyen a tervezett töltésalapozási megoldásokkal, ha azok valamelyike szükséges, a töltéstestet tartósan óvja meg a felszíni és a felszín alatti vizek kedvezőtlen hatásaitól, a töltés ne csúszhasson le a terepen,

4 Töltéstalp kialakítása 4 TALAJJAVÍTÁS

5 Töltéstalp kialakítása 5 Tendertevekben megfelelő szakaszolással részletekbe menő tájékoztatás a növényzetről, letermelésének vagy meghagyásának lehetőségeiről, a talajvízről és belvízről, ezek változékonyságáról, gyakoriságáról, a terep lejtéséről, egyenetlenségeiről, a mélyedések, kiemelkedések rendezésének szükségességéről, a felszínközeli talajok állapotáról, teherbírásról ezek változékonyságáról.

6 Töltéstalp kialakítása 6 A terep és a feltalaj minősítésétől függően : a kedvező minősítés esetén a szokásos módszerekkel tömöríthető a felszín olyan mértékig, hogy rajta a töltés első rétege megépíthető, a bizonytalan terep járhatóságáról és a tömöríthetőségről célszerű próbajáratok és próbabeépítés nyomán döntést hozni vagy talajerősítést, esetleg részleges talajcserét kell alkalmazni, kedvezőtlen terepen csak georácsos (esetleg szőtt geotextíliás) talajerősítéssel biztosítható a járhatóság és a töltés tömöríthetősége, gyenge terepen speciális intézkedések szükségesek, melyeket az ilyen esetekben már bizonyosan felmerülő töltésalapozási megoldásokkal együtt kell megtervezni.

7 Töltéstalp kialakítása 7 A tendertervekben a pusztán csak a járhatóságot biztosító megoldásokat nem kell kötelezően előírni. Elfogadható, hogy a vállalkozó az ajánlat műszaki tervében határozza meg, hogy viszonylag kevés erősítést előirányozva kedvezőbb árral nagyobb eséllyel pályázik, viszont ezzel vállalja annak kockázatát, hogy néha nem tud dolgozni, vagy saját költségére mégis több erősítést alkalmaz, viszonylag sok talajerősítést előirányozva biztosítja a folyamatos járhatóságot, ám ezzel magasabb árat kínálva kockáztatja a munka elnyerését.

8 Töltéstalp kialakítása 8 A töltés alatti felületen (a terepen vagy a föléje épített szemcsés talajerősítésen) általában célszerű T rr 85% tömörségi fokot és E 2 20 MPa teherbírási modulust elérni, de ezeket a paramétereket általában nem kell minősítési, illetve továbbépítési feltételként előírni. Ilyen feltételként elegendő azt megszabni, hogy a tömörített felszínen vagy az erősített rétegen a töltés első rétege a kívánt tömörségre beépíthető legyen. Ha viszont kritikus esetben el akarják kerülni, hogy a töltésépítést a tömörítés nehézkessége és/vagy az első töltésréteg minőségének elégtelensége miatt sok helyen újra kelljen kezdeni, akkor az előbbi követelmények rendszeres ellenőrzése célszerű lehet.

9 Töltéstalp kialakítása 9 Biztosítsa a terep és töltés kapcsolatát (pl.:lépcsőzés) 5%-nál kisebb terephajlás esetén speciális intézkedés nem szükséges, 5%-10% terephajlás esetén a lehumuszolt felszín érdesítése elegendő, 10%-25% hajlású terep esetén 0,2-0,5 m magas, 5% oldalesésű lépcsőzés, 25% hajlás felett lejtőirányban eső, megfelelően víztelenített fogazás, 10%-25% hajlású terep 25% hajlás feletti terep

10 Töltéstalp kialakítása 10 Geoműanyagok tervezése a töltéstalp kialakításához

11 Töltéstest kialakítása 11 Áthidalja a magasságkülönbséget a terep és út szintje között.

12 Töltéstest kialakítása 12 Ne legyen erózió kár.

13 Töltéstest kialakítása 13 Egyéb követelmény híján a töltéstestekre a következő tömörségi értékeket kell előírni: autópályák, autóutak és főutak esetében T rr 90 %, egyéb utak esetében T rr 88%, alárendelt jelentőségű utak esetében T rr 86 %, a megadott értékek 2 %-os növelése szükséges, ha homok talaj esetén 1,75 < dmax < 1,85 g/cm3, vagy ha a 20 < I P < 30% jellemzőjű kötött talaj esetén a levegőtérfogat (l) a tömörítés után l < 12%. a megadottak értékek 4 %-os növelése szükséges, ha homok talaj esetén dmax < 1,75 g/cm 3, vagy ha a 30 < I P < 40% jellemzőjű kötött talaj esetén a levegőtérfogat (l) a tömörítés után l < 12%.

14 Bevágások kialakítása 14 A tervezés alapja geológiai és hidrológia viszonyok megismerése, geotechnikai paraméterek meghatározása: Talajrétegződés, Rétegek dőlésiránya, Talaj anyaga, geotechnikai paraméterei, Vetők, más geológiai formációk, Felszíni és felszín alatti vizek.

15 Bevágások kialakítása 15 Alkalmazott rézsűgeometria: 0-6m mélység: 1:1,5; 1:2, 1:2,5; 6 m-nél mélyebb: min. 3 m széles osztópadka; Számítógépes tervezés.

16 Bevágások kialakítása 16 Rézsűvédelem tervezése és kivitelezése elengedhetetlen!

17 Védőréteg kialakítása 17 A pályaszerkezet alatt, a bevágások alján és a töltések tetején készülő cm vastag zónát, az ún. védőréteget, amit (teherbírás)javító- vagy fagyvédőrétegnek is szokás nevezni. Funkciója: a pályaszerkezet számára tartósan (a tavaszi olvadások után is) megfelelő alátámasztást, kellő teherbírást biztosítson, anyaga és tömörsége olyan legyen, hogy a forgalom alatti utántömörödés, a vízfelvétel okozta duzzadás és a fagyhatás ne okozzanak olyan deformációkat, melyek károsíthatják a burkolatot, a beépítéskori kedvező állapot és teherbírás az eltakarásig csak minimálisan romolhasson le. Anyaga: Kiváló földműanyag, Stabilizált anyag, Általánosságban min. 60% durvaszemcsés (kő, kavics) kőváz létrehozásához+folytonos szemeloszlás

18 A földmű felső rész, a védőréteg tervezése 18 A védőréteg, illetve a felső földmű-rész tervezése : a megengedett anyagfajták meghatározása, a tömörség előírása, a teherbírás tervezése, előírása, a fagyvédelmi követelmények teljesülésének ellenőrzése a beépítési technológia meghatározása, a minőségszabályozás tervezése.

19 Töltés felső részének kialakítása 19 A tervező a tömörségre általában az összehasonlítható tapasztalatok alapján egyezményesen elfogadott, pl. az ÚT előírásban ajánlott értékeket írjon elő, egyedi előírás, ha így kívánja a töltéstest szükséges mechanikai jellemzőit elérni. Egyedi tömörségi előírások akkor indokoltak, ha az alkalmazott speciális anyagok és technológiák azt megkívánják, a földmű felső részének, illetve a tükörszintnek a teherbírása csak így biztosítható, a pályaszerkezet különleges követelményeket támaszt. Egyéb követelmény híján a töltéstestekre az alábbi tömörségi értékeket kell előírni: a töltést tetején és a bevágás termett talaján (védőréteg alatt) T rρ 93 % a tükörszinten (a védőréteg tetején) T rρ 96 % a megadott értékek 2 %-os növelése szükséges, o ha a szemcsés talaj esetén 1,75 < dmax < 1,85 g/cm 3, vagy o ha a 20 < I P < 30% jellemzőjű kötött talaj esetén a levegőtérfogat (l) a tömörítés után l < 12%

20 A földmű felső rész, a védőréteg tervezése 20 A teherbírás tervezése A teherbírási követelmény többféle módon teljesíthető: a pályaszerkezet tervezője egyedi előírást ad E 2m értékére, s a földmű tervezésekor, illetve kivitelezésekor azt kell biztosítani, típus-pályaszerkezet alkalmazásakor E 2m 40 MPa méretezési teherbírási modulust kell a földmű tervezésekor illetve kivitelezésekor teljesíteni, a pályaszerkezetet azon E 2m földmű-teherbíráshoz igazodva véglegesítik, amelyet a kivitelezés elején a már ismert földműanyagokkal végzett próbabeépítés alapján állapítanak meg.

21 A földmű felső rész, a védőréteg tervezése 21 A teherbírás tervezésekor és ellenőrzésekor különbséget kell tenni a következők között: egy talaj egy bizonyos állapotára jellemző E 2 érték, melyet laboratóriumi vagy terepi méréssel lehet megállapítani, vagy tapasztalati adatok alapján fel lehet venni, egy talajt a várható kritikus állapotában jellemző E 2d tervezési teherbírási modulus, melyet az előbbiből az állapotváltozások és hatásaik mérlegelése alapján lehet felvenni, vagy a várható változásokat szimulálva lehet a terepen közvetlenül megmérni, vagy értékét tapasztalati adatok alapján (esetleg) közvetlenül fel lehet venni, egy (rétegzett) földmű tetejét, a tükröt jellemző, a pályaszerkezet tervezésének alapját képező E 2m méretezési teherbírási modulus, melyet az E 2d értékekből a rétegződés figyelembevételével lehet számítani, vagy a tényleges rétegződésű földművön végzett mérésből az állapotromlások hatásának számításba vételével vagy szimulálásával megállapítani, vagy tapasztalati adatok alapján közvetlenül felvenni.

22 A földmű felső rész, a védőréteg tervezése 22 Egy talaj esetében a teherbírás nagyságát és a víztartalom teherbírásra gyakorolt hatását a következő módszerekkel lehet állapítani: CBR-vizsgálattal az MSZ szerint, s egy meghatározott CBR (%) értékből az E 2 (MN/m 2 ) teherbírási modulus modulus az E 2 =10 CBR 2/3 képlettel számítható, terepi tárcsás terheléssel az MSZ szerint próbatöltésen az E 2 teherbírási modulus mérhető, az építés helyén (környezetében) azonos talajokkal korábban épült utak földművein végzett, dokumentált és elemzett mérések tapasztalataira is alapozható a teherbírás tervezése, a jellegzetes talajok tervezési teherbírási modulusára ad értékeket az ÚT táblázata, figyelembe véve az út éghajlati és hidrológiai adottságait, talajvízszintjét és víztelenítését is.

23 A földmű felső rész, a védőréteg tervezése 23

24 A földmű felső rész, a védőréteg tervezése 24

25 A földmű felső rész, a védőréteg tervezése 25 Az útpályaszerkezet fagyvédelmének tervezése Ha a földmű felső, 1,0 m vastag zónájában fagyérzékeny vagy fagyveszélyes talaj van, akkor biztosítani kell, hogy a pályaszerkezet, illetve a hidraulikus kötőanyagú javítóréteg alatt legalább az alábbiak szerint meghatározható fagyvédelmi vastagságban (h v, cm) fagyállónak minősülő anyag legyen. A h v vastagságot a h v F h f i i i képletből kell 5 cm-es kerekítéssel kiszámítani, ahol F - az éghajlati övezettől, a forgalmi terheléstől és a vizsgált zónában levő talaj fagyveszélyességétől függő, h i - a pályaszerkezeti rétegek és a hidraulikus kötőanyagú javítórétegek vastagsága, f i - a pályaszerkezeti rétegek és a kezelt rétegek komplex fagyvédelmi jellemzője, mely figyelembe veszi annak hőszigetelő képességét, hajlítószilárdságát és vízzáróságát.

26 A földmű felső rész, a védőréteg tervezése 26 Az útpályaszerkezet fagyvédelmének tervezése

27 Általános tervezési kérdések 27 Alacsony töltés sekély bevágás tervezése gyenge teherbírás, felszín közeli talajvíz fagyvédelmi és teherbírási szempontok építhetőség, gépek közlekedése szemcsés anyagú földmű talajcsere vagy stabilizált altalaj gondos víztelenítés (oldalárok szintje!) A feltáráskori és építési vízszint gyakori eltérése súlyos pénzügyi kérdések!

28 A földmű további részeinek kialakítása 28 Rézsűsáv a rézsűfelület építés közben és utána a lehető legkevésbé erodálódjon, az esetleges állapotromlások miatt hámlás ne következzen be, a rézsűsáv segítse a növényzet tartós megtelepedését, hacsak nem kap burkolatot, szokásos fenntartással az előbbieket tartósan biztosítani lehessen. Padka, elválasztósáv a pályaszerkezet alatti felső földmű-rész tervezett teljesítőképességét ne rontsák, a padka és az elválasztósáv elkorlátozatlan sávjának tömörsége és teherbírása a nehézgépjárművek balesetmentes megállását biztosítsák, a csapadék gyors lefolyását lehetséges legyen, a növényzet megtelepedését tegyék lehetővé, hacsak nincsenek stabilizálva, szokásos fenntartással az előbbiek tartósan biztosíthatók legyenek. Hát-, elő- és rátöltések Visszatöltések

29 A VASÚTI FÖLDMŰ 29 A töltéstestbe csak megfelelő fajta és minőségű anyagok építhetők be. Az alkalmasság megítélésekor a következőket kell figyelembe venni: - kielégítő nyírószilárdság és merevség, - kielégítő szemcseszilárdság, - tartós térfogatállóság, - megfelelő tömöríthetőség, - külső behatásokkal szembeni érzéketlenség, - környezetre gyakorolt hatás. A földművek anyagainak előírásakor a következő szempontokra kell gondolni: talajfajta: szemeloszlás, szervesanyag-tartalom, plaszticitás, vegyi agresszivitás, környezetszennyező hatások, áteresztőképesség, a beépítés utáni cementálódás (pl. kohósalak esetén). romlási hajlam: mállási ellenállás, ellenállás aprózódással szemben, oldhatóság, érzékenység alacsony hőmérsékletre és fagyásra, térfogatváltozási hajlam (duzzadó és roskadó anyagok), technológiai jellemzők: tömöríthetőség, beleértve az épül földmű alatt levő talaj szilárdságát is, a kitermelés, szállítás és beépítés hatásai a beépítendő anyagra.

30 2. AZ ALÉPÍTMÉNYI FÖLDMŰ KIEGÉSZÍTŐ RÉTEGE

31 2. AZ ALÉPÍTMÉNYI FÖLDMŰ KIEGÉSZÍTŐ RÉTEGE 2.6. Kiegészítő réteg szemcsés anyagból A kiegészítő szemcsés rétegeknek az alábbi általános követelményeket kell teljesíteniük: - a zúzottkőágyazattal szemben megfelelő szűrési stabilitással kell rendelkezniük, ami azt jelenti, hogy a szemcseátmérőre igaz, hogy d85 10 mm, - fagy- és térfogatállóak legyenek, - a dinamikus hatásokból származó mechanikai igénybevételekkel szemben ellenállóak legyenek, - környezetbarát anyagúak legyenek. A kiegészítő szemcsés réteg anyagának előírt tulajdonságait már az előállítás helyszínén (pl. bányában) kell létrehozni és garantálni. A tulajdonságok az építési helyszínen már nem módosíthatók. Az építési helyszínre szállítás, a tárolás során a szétosztályozódást meg kell gátolni. A csak védőréteg szerepet ellátó kiegészítő szemcsés réteg minimális vastagsága 20 cm lehet. Az erősítő réteg méretezett vastagságát mindig meg kell növelni 10 cm-rel, ami biztonságot ad a rostálás esetén esetleg bekövetkező letermelés (a szükséges vastagság csökkenése) ellen.

32 2. AZ ALÉPÍTMÉNYI FÖLDMŰ KIEGÉSZÍTŐ RÉTEGE Szemcsés anyagú kiegészítő rétegek V 120 km/h sebességű vágányokban Amennyiben a lehető legkisebb vízáteresztő-képességű (kvázi-vízzáró) kiegészítő réteg kialakítása a cél (vízre érzékeny alépítmény esetén), akkor SZK1 (KG1) jelű szemcsés keverékanyagot kell - előírt értékre tömörítve - beépíteni. Az SZK1 keverék relatíve magas finomrész tartalommal bír. Ezáltal közel vízzárónak mondható az anyag, amely ugyanakkor nagyon érzékeny az optimális építési víztartalom túllépésére. Az SZK1 keverékkel szemben támasztott követelmények: - a szemeloszlási görbének adott szemeloszlási határgörbék közé kell esnie, - egyenlőtlenségi együtthatója U 15 legyen, ezzel kellően stabil módon viselkedik a dinamikus igénybevételekkel szemben, - a legnagyobb szemcseátmérő legalább 32 mm legyen, de a 63 mm-t nem lépheti át, - a törtbeton adalék tömegszázaléka max. 30%, frakciója pedig 0/16 lehet, - vízáteresztő-képességi együtthatója k 1x10-6 m/s legyen (T rr = 100% tömörítési foknál), - a fagyállósági feltétel akkor teljesül, ha U 15 értéknél a d 0,02 mm-es finomrész tartalom legfeljebb 3 tömegszázalék értékű.

33 2. AZ ALÉPÍTMÉNYI FÖLDMŰ KIEGÉSZÍTŐ RÉTEGE Az SZK1 (KG1) jelű szemcsés keverék határgörbéi

34 2. AZ ALÉPÍTMÉNYI FÖLDMŰ KIEGÉSZÍTŐ RÉTEGE Amennyiben nincsen különösebb vízáteresztő-képességet korlátozó követelmény, akkor SZK2 jelű, kisebb finomrész tartalmú keverék épüljön be. A vízáteresztő SZK2 keveréktől az SZK1 keverékkel megegyező teherbírási tulajdonságok várhatók. Ott alkalmazható, ahol az alépítmény maga is vízáteresztő anyagból épült, amelybe a felszíni vizek beszivárgása megengedhető. Az SZK2 keverékkel szemben támasztott követelmények: - a szemeloszlási görbének adott szemeloszlási határgörbék közé kell esnie, - egyenlőtlenségi együtthatója U 15 legyen, ezzel kellően stabil módon viselkedik a dinamikus igénybevételekkel szemben, - a legnagyobb szemcseátmérő legalább 45 mm legyen, de a 63 mm-t nem lépheti át, vízáteresztő-képességi együtthatója k 5x10-5 m/s legyen T rr = 100% tömörítési foknál, - a fagyállósági feltétel akkor teljesül, ha a d 0,063 mm-es finomrész tartalom legfeljebb 5 tömegszázalék értékű.

35 2. AZ ALÉPÍTMÉNYI FÖLDMŰ KIEGÉSZÍTŐ RÉTEGE Az SZK2 (KG2) jelű szemcsés keverék határgörbéi

36 2. AZ ALÉPÍTMÉNYI FÖLDMŰ KIEGÉSZÍTŐ RÉTEGE Szemcsés anyagú kiegészítő rétegek V 120 km/h sebességű vágányokban V 120 km/h sebességű vágányokban lehetséges, de nem szükséges az SZK1 illetve az SZK2 keverék használata. A zúzottkő ágyazat alá kis vízáteresztőképességű kiegészítő szemcsés réteg beépítése szükséges akkor, ha a felszíni vizek beszivárgását, és ezzel együtt a dinamikusan igénybevett altalaj átázását meg kell akadályozni. Ezt a kis áteresztőképességű kiegészítő réteget geotextíliával kell elválasztani az alépítménytől. Bizonyítottan jó vízáteresztő-képességű alépítmény esetén vízáteresztő kiegészítő szemcsés réteg beépítése ajánlott annak érdekében, hogy víztelenítési költségeket csökkenteni lehessen. Zúzottköves felépítmény esetén a kiegészítő szemcsés rétegnek minimálisan 30 cm vastagnak kell lennie, de 20 cm-nél kisebb semmilyen esetben nem lehet. A fagyállósági vagy a teherbíró-képességi megfelelőségi okból adódhat 30 cm-nél nagyobb vastagság is, s ilyenkor az alépítmény koronát a felszíni vizek behatolása ellen is védeni kell. Durvaszemcsés talajokat csak abban az esetben szabad kiegészítő szemcsés rétegként felhasználni, ha az alkalmasságukat a mindenkori beépítési esetre igazolták és az anyagok szállítását is ellenőrizték. 44/24

37 2. AZ ALÉPÍTMÉNYI FÖLDMŰ KIEGÉSZÍTŐ RÉTEGE Kiegészítő szemcsés réteg anyagának szemeloszlási határgörbéi V 120 km/h sebességű vágányokhoz 100 Mk Kavics Homok Iszap Agyag Átesett tömegszázalék S [%] ,1 0,01 0,002 0,001 Szemcseátmérő D [mm] Forrás: MÁVTI KFT. 44/25

38 2. AZ ALÉPÍTMÉNYI FÖLDMŰ KIEGÉSZÍTŐ RÉTEGE A szemcsés anyagú kiegészítő réteg elhagyhatósága Üzemi- és rendező pályaudvarok új építésű vágányainál, illetve meglévő vágányok olyan fenntartási munkáinál, amelyeknél vonalsebességet nem emelnek, el lehet tekinteni a kiegészítő réteg beépítésétől az alábbi esetekben: - az alépítmény teherbírása a koronán megfelelően nagy és egyenletes, - az alépítményi korona alatt a fagyhatáron belül nincs fagyérzékeny talaj, - zúzottkő ágyazatos vágánynál az ágyazat és az alépítmény között szűrési és rétegelválasztási gondok nem alakultak ki, - zúzottkő ágyazatos vágánynál az alépítményi zárórétegben nem található vízérzékeny talaj, - az alépítményt a beszivárgó szennyeződésektől nem kell védeni. 44/26

39 A VASÚTI FÖLDMŰ 39 Tömörség A földmű előírt tömörségi értékei (tervezet): - a kiegészítő rétegben T rr = 98%, - a földmű felső 50 cm vastag rétegében T rr = 96%, - a műtárgyak háttöltésében teljes mélységben T rr = 100%, - minden egyéb helyen (töltés fő tömege is) T rr 91%. Tűrés minden esetben -2%. A tömörség megállapítása Proctor görbe T r d d max 100

40 A VASÚTI FÖLDMŰ 40 Teherbírás A vasúti teherviselő rétegrendszer Az E 2 stat és E d modulus megkövetelt értékei Sebesség (km/h) Teherbírás Modulus V Kiegészítő rétegen E 2 stat (MPa) Földművön Kiegészítő rétegen E din Földművön (MPa)

41 41 5. Földművek építése

42 Földművek építése- földműépítés gépei 42 Fejtés, rakodás gépei hidraulikus és vonóvedres kotrók, homlokrakodók Szállítás gépei eszközei dömperek, tehergépkocsik, nyerges vontatók Bedolgozás (elterítés, tömörítés, profilozás) gépei dózerek, gréderek, hengerek Többfunkciós gépek szkréperek, gréder, dózer

43 A fejtés eszközei 43

44 A fejtés eszközei 44

45 A fejtés eszközei 45

46 Szállítóeszközök 46

47 Bedolgozás gépei tömörítőeszközök 47

48 Bedolgozás gépei - rézsűrendezés 48

49 Univerzális munkagépek 49

50 Földműépítési technológiák 50 fejtés kotrógéppel szállítás dömperrel elterítés dózerrel fejtés szállítás szkréperrel elterítés tömörítés hengerrel felületalakítás gréderrel talajkezelés finiserrel rézsűrendezés kotrógéppel

51 Földműépítési technológiák 51 Bevágás készítése nyesőládával vagy kotrókkal alávágás ne legyen, omlasztás max. 1,2 m túlfejtés-visszatöltés ne legyen robbantás specialistával, kíméletesen víztelenítés időben és összehangoltan, folyamatos geodéziai támogatással tükörkészítés különös figyelemmel, időzítéssel Töltésépítés töltéstalp kialakítása külön terv szerint anyagválasztás a különböző töltészónákra tömörségi előírások a különböző zónákra próbabeépítés, terv alapján a TU és az MMT készítéséhez felszín 2,5-4,0 % oldalesése folyamatosan rézsűtömörség biztosítása (túltöltéssel) folyamatos tömörségellenőrzéssel felső 0,5-1,0 m külön figyelemmel

52 Új fejlesztések 52

53 Új fejlesztések 53 Oszcillációs henger

54 Új fejlesztések 54 Szintbeállító berendezések

55 Tömörítés 55 A tömörítés hatékonyságának növekedésével az alábbi talajfizikai jellemzők is javulnak: a belső súrlódási szög növekedik, a kohézió nagysága is kedvezően változik, a nyírószilárdság emelkedik, az összenyomhatóság csökken, a teherbíró-képesség emelkedik, a vízérzékenység csökken.

56 A földműépítés egyes technológiai részfeladatai 56 Tömörítés A tömörítés tervezése a következők meghatározását jelenti: tömörítési mód, hatás (statikus vagy dinamikus), a tömörítő-eszköz jellemzői (tömeg, terhelés, tömörítő felület kiképzése, amplitudó, frekvencia, sebesség), járatszám, rétegvastagság, víztartalom. A tömörítés tervezésekor figyelembe kell venni a tömörítendő talajfajtát, annak változékonyságát, az elérendő tömörség meghatározott értékeit, a tömörítés körülményeit (az időjárást, a rendelkezésre álló helyet, stb.)

57 A földműépítés egyes technológiai részfeladatai 57 A tömörítési víztartalom hatása a talajfajtától nagyban, a tapasztalat szerint a következő módon függ: a finom szemcséjű talajok esetében a víztartalom korábbiakban megadott határai között kb. 90 % tömörségi fok elérhető, az iszapok csak szűk víztartalmi határok közt tömöríthetők, víztartalmuk néhány nap alatt módosulhat, az agyagok valamelyest tágabb víztartalmi határok közt tömöríthetők, de víztartalmuk alig módosítható, a kavics- és homoktalajok tág víztartalmi határok között jól tömöríthetők, illetve víztartalmuk viszonylag gyorsan módosítható. A tömörítési víztartalom függ a tömörítés módjától és a tömörítési munkától is, ezért a víztartalom hatásáról a módosított Proctor-vizsgálat csak áttételesen tájékoztathat. A módosított Proctor-vizsgálattal megállapított optimális víztartalomnál 3 5 %-kal nagyobb a terepi tömörítés optimális víztartalma.

58 Tömörítés 58 Tömörítő gépek kiválasztása, a kiválasztás szempontjai tömörítendő talaj: minden talajhoz az optimális tömörítő eszközt kell megkeresni, elérendő tömörség: az optimális tömörítő munkát kell biztosítania a kívánt célhoz, beépíthető vastagság: a tömöríthető vastagság az anyagtól és a géptől függ, de van korlát, meglevő gépi adottságok: azzal kell főznünk amink van, de a lehető legjobban,

59 A földműépítés egyes technológiai részfeladatai 59 statikus dinamikus 1) 3) 5) 7) 9) tömörítőeszköz típus és tömeg simahenger <12 t gumihenger t ejtősúly 6) 2,0 m 2,5 t döngölő kg visszatöltés vibrohenger 7,8) tandemhenger vibrolap háttöltés A H J A H J A H J A H J A A A 7 t x t x ) t ) + 20 t... x x ) + <12 t >12 t x <400 kg x >400 kg x x tömörített rétegvastagság x x x x x az optimális haladási sebesség 2,0...3,5 km/h a max. szemnagyság a rétegvastagság 2/3-a lehet a szemcsés talajok kivételével célszerűen juhlábhenger a hatékonyságot minden esetben vizsgálni kell alkalmasság (A) rétegvastagság (H cm) 1) járatszám (J) 2) x talajfajta szerint szemcsés talajok 3) vegyes talajok 4) kötött talajok 4) kőzettörmelékek 4,5) ) 4) 6) x földműtípus járat = áthaladás oda- és visszmenetben Az ajánlások akkor érvényesek, ha a víztartalom kevéssé tér el az egyszerű Proctor-vizsgálattal kapott optimális víztartalomtól, mely kb. 3-6 %-kal nagyobb a módosított Proctor-vizsgálattal megállapítható optimális víztartalomnál. 8) az optimális haladási sebesség 1,5...2,5 km/h a járatszám itt pontonkénti ütésszámot jelent az ejtősúly kötött talajok esetén a nagyobb amplitudó hatékony, szemcsés talajoknál az optimális amplitudó vizsgálandó + ajánlott x általában megfelel vonalas + + +

60 Földművek építése- próbabeépítés 60 A cél annak megállapítása, hogy a földmű egészét vagy egy részét az adott körülmények között, a tervezett anyagokból, a tervezett technológiával és eszközökkel, az elvárt minőségben el lehet-e készíteni, illetve a tervezett minőséget a tervezett mérési eljárásokkal lehet-e ellenőrizni és igazolni. Több változat esetén a próbabeépítés célja a legalkalmasabb változat kiválasztása is lehet, illetve a próbabeépítés keretében megoldást lehet keresni olyan részletekre is, melyekről előzetesen csak bizonytalan elképzelések lehettek.

61 Földművek építése- próbabeépítés 61 A próbabeépítés célja lehet a beépítésre tervezett anyagok bármely minősítésének pontosítása, a töltéses szakaszokon a terep és a feltalaj járhatóságának megítélése, a töltéstalp kialakítására tervezett technológiák alkalmasságának megítélése, a beépítésre tervezett földanyagok optimális tömörítési technológiájának meghatározása, a földmű felső részének kialakítására készített terv(ek) alkalmasságának ellenőrzése, a speciális anyagok beépíthetőségének elbírálása, illetve a megfelelő technológia megállapítása, a tervezett talajkezelési technológiák alkalmasságának ellenőrzése, a technológiák véglegesítése, a tömörség és a teherbírás ellenőrzésére tervezett módszerek ellenőrzése, kalibrálása, bármely speciális részfeladat optimális megoldásának megtalálása.

62 Próbabeépítés - előkészítés 62 A próbabeépítések előtt minden szóbajövő földműanyag alkalmassági vizsgálatát el kell végezni. Ez foglalja magába legalább az azonosító jellemzők (szemeloszlás és konzisztenciahatárok) vizsgálatát, a természetes víztartalmak megállapítását, a Proctor-vizsgálatot, kőanyagok esetében még az aprózódási, mállási és fagyállósági vizsgálatokat, a felső földmű-részre irányuló munka esetén a laboratóriumi teherbírási vizsgálatokat. Amennyiben a próbabeépítés keretében speciális anyagokat, illetve talajkezelési technológiákat is vizsgálnak, akkor azok valamennyi olyan előzetes vizsgálatát el kell végezni, amely a beépítés feltétele lehet, illetve a szóbajövő anyagok tulajdonságait jellemzi. Ha a próbabeépítés keretében geoműanyagokkal kialakítandó szerkezeteket is vizsgálni kell, akkor be kell szerezni a beszállítótól a tervezett termékeknek mindazon, a gyártó által hitelesen kiadott paramétereit, amelyek az adott alkalmazás szempontjából lényegesek.

63 Próbabeépítés rendje, programja 63 L h L v L h L h L v L h L h L v L h 1 : 10

64 Próbabeépítés rendje, programja 64 L h L v L h L h L v L h L h L v L h 1 : 10

65 Próbabeépítés értékelése 65 A próbabeépítési jelentés tartalmazza: a próbabeépítés tervének rövid áttekintését, különösen a célok megismétlését, a próbabeépítés körülményeinek és lefolytatásának ismertetését, a mérési eredmények jegyzőkönyveit, a különböző technológiai megoldások és a hozzájuk kapcsolódó eredmények összefüggéseit mutató táblázatokat, diagramokat és ezek elemzését, a különböző módon végzett mérések eredményeinek összefüggéseit, a próbabeépítés általános értékelését, a belőlük levonható következtetéseket, az alkalmazandó technológiákra és ellenőrzési módszerekre vonatkozó javaslatokat.

66 Földművek építése- próbatömörítés 66 A próbabeépítés egy szűkebb változata, melynek célja a beépítésre tervezett földműanyagok optimális tömörítési technológiájának meghatározása. Próbatömörítés tömörítőeszköz, az eszköz paraméterei, ha érdemben változtathatók, rétegvastagság, járatszám, víztartalom, ha ténylegesen módosítható. Próbatömörítésekhez vezető lépések

67 Földművek építése- Technológiai Utasítás(TU) 67 Célja Az aktuális, a tervekkel, előírásokkal harmonizált kivitelezési technológia részletes, teljes körű ismertetése Tartalmi követelményei Rögzíteni kell a TU hatályát, meg kell határozni hol, milyen munkafázisra, és kikre vonatkozik. Tartalmaznia kell a beépítés előfeltételeit, mikor, milyen feltételek megléte esetén kezdhető meg az építés. Meg kell határozni a beépítendő anyag előírt tulajdonságait. Az általános előírásokban, az előírt, elérendő műszaki követelmények (tömörség, teherbírás, tűrések, stb.) kerülnek megfogalmazásra. A kivitelezés munkafázisainak leírásában ki kell térni a kitűzés, a próbatömörítés, a szállítás, a beépítés, tömörítés munkafázisainak részletes ismertetésére. Külön-külön fejezetben kell ismertetni az esetleges utókezelésre, a víztelenítésre, vonatkozókat. A beépítő géplánc a személyzet ismertetése szintén meghatározandó a dokumentumban. Végül természetesen nem maradhat ki a munkavédelemmel, tűzvédelemmel, és környezetvédelemmel foglalkozó fejezet sem a TU készítéséből. Amennyiben előírják, mellékletként csatolhatóak további dokumentumok. Pl.: alkalmassági vizsgálat, organizációs terv stb. Szerepe Ez alapján győződik meg az építtető a kivitelezői csapat felkészültségéről, a tervezett építési módszer megfelelőségéről.

68 Földművek építése- próbabeépítés 68

69 Földművek építése- próbabeépítés 69

70 Földművek építése- próbabeépítés 70

71 Földművek építése- próbabeépítés 71

72 Földművek építése- próbabeépítés 72

73 Földművek építése- próbabeépítés 73

74 Földművek építése- kivitelezés 74 Előkészítő munkák kitűzés (alapvonalak létesítése, főpontok kitűzése, kibiztosításaok) növényzeteltávolítás (humuszleszedés, bozót és faeltávolítás) bontások (épületmaradványok, természetes akadályok) felvonulás (géptelep, raktárterület berendezése, felvonulási utak) Fő munkák fejtés-felrakás (bevágásban, anyagnyerőn, csatornában) szállítás (az építés helyén és szállító utakon) beépítés (elterítés, kezelés, tömörítés, felületalakítás) Speciális munkák töltésalapozás (lejtős terepen vagy gyenge altalajon) víztelenítés (a felszín alatt és a felszínen) lejtőstabilizálások támszerkezetekkel Utómunkák felületrendezés (rézsűn, padkán, tükörben) burkolások (növényzet, textília, fólia, kőszórás, betonburkolat) átadás-átvétel (mennyiségfelvétel, minősítés, pótlások, javítások)

75 Földművek építése- kivitelezés 75 Előkészítő munkák Fakivágás Lőszermentesítés Régészet Talajfeltárás, humuszgazdálkodási terv Mit jelent a humuszvastagság? A kivitelezőnek A talajvédelmi hatóságnak (humuszgazdálkodási terv) A régésznek Geodézia Anyagnyerő helyek biztosítása Próbatömörítés

76 Földművek építése- kivitelezés 76

77 Földművek építése- kivitelezés 77 Földműépítés Munkakezdés feltételei Aktuális engedélyek megléte, Aktuális MMT-k, TU-k, benyújtása, jóváhagyása Humuszgazdálkodási Terv elfogadása Próbatömörítések elvégzése, jóváhagyása, organizációs terv és ütemterv benyújtása, elfogadása Az anyagbiztosításra tervezett bányák, célkitermelők engedélyezési dokumentációjának bemutatása az anyagvizsgálatokkal együtt.

78 Földművek építése- kivitelezés 78 Földműépítés Töltéstalp kialakítás Járhatósági feltételek vizsgálata Egy tipp (nagytömegű altalaj profilozás) Töltéstest kialakítás Anyagok származása: Anyagok kitermelése: bevágásból anyagnyerőhelyről réteges (szkréper) átkeveréses (kotró) piskótázás (kotró)

79 Földművek építése- kivitelezés 79

80 Földművek építése- kivitelezés 80 Szállítás Munkaterületen kívül: Organizációs terv Szállító utak Egyeztetés önkormányzatokkal Állapotfelvétel Portalanítás Munkaterületen: Útvonal karbantartás Változó keréknyomon való haladás biztosítása

81 Földművek építése- kivitelezés 81 Elterítés, tömörítés, profilozás Billentés, elterítés: Laza rétegvastagság biztosítása- irányító személyzet feladata Tömörítés: A próbatömörítés eredményei alapján optimalizált TU szerint Víztelenítés

82 Földművek építése- kivitelezés 82

83 Földművek építése- kivitelezés 83

84 Földművek építése- kivitelezés 84 Földműépítés Bevágás kialakítása Kitermelés, szállítás: A gépeket a távolság és anyagminőség függvényében kell kiválasztani Utolsó 50 cm-es réteg kitermelése Víztelenítés

85 Földművek építése- kivitelezés 85 Minőségszabályozás-tervezés célja, menete A minőségszabályozás megtervezéséhez az alábbiak ismeretére van szükség: Beépítendő talaj tulajdonságainak ismerete (tömöríthetőség (r dmax, w opt ), szemmegoszlás, szemnagyság, stb.). Beépítéshez rendelkezésre álló berendezések ismerete és a beépítendő talajra vonatkozó hatékonyságuk (rétegvastagság, járatszám, stb.). Beépítéshez rendelkezésre álló időkeret. Rendelkezésre álló és a Megrendelő számára is elfogadható mérési/vizsgálati módszerek. Ezek ismeretében az optimális minőségszabályozási terv az e-ut (ÚT ) ajánlásait szem előtt tartva elkészíthető.

Földművek, földmunkák II.

Földművek, földmunkák II. Földművek, földmunkák II. Földművek funkciói közlekedési pálya: vízépítési földmű: út, vasút, repülőtér, gát, csatorna, árok, tározó, folyószabályozás, partrendezés, felszín alatti munkatér: alapozás,

Részletesebben

Földművek, földmunkák

Földművek, földmunkák Földművek, földmunkák Földművek funkciói közlekedési pálya: vízépítési földmű: út, vasút, repülőtér, gát, csatorna, árok, tározó, folyószabályozás, partrendezés, felszín alatti munkatér: alapozás, műtárgy,

Részletesebben

Földművek, földmunkák

Földművek, földmunkák Földművek, földmunkák Földművek funkciói közlekedési pálya: vízépítési földmű: út, vasút, repülőtér, gát, csatorna, árok, tározó, folyószabályozás, partrendezés, felszín alatti munkatér: alapozás, műtárgy,

Részletesebben

Földművek - Fogalmak. Földmunka a föld fejtése, szállítása, beépítése Földmű a kész létesítmény. Földművek funkciói. folyószabályozás, partrendezés,

Földművek - Fogalmak. Földmunka a föld fejtése, szállítása, beépítése Földmű a kész létesítmény. Földművek funkciói. folyószabályozás, partrendezés, 1 FÖLDMŰVEK I. Földművek - Fogalmak 2 Földmunka a föld fejtése, szállítása, beépítése Földmű a kész létesítmény Földművek funkciói közlekedési pálya: vízépítési földmű: felszín alatti munkatér: területrendezés:

Részletesebben

Földművek, földmunkák I.

Földművek, földmunkák I. Földművek, földmunkák I. Földművek funkciói közlekedési pálya: vízépítési földmű: út, vasút, repülőtér, gát, csatorna, árok, tározó, folyószabályozás, partrendezés, felszín alatti munkatér: alapozás, műtárgy,

Részletesebben

Alépítmény. Talajmechanika földművek

Alépítmény. Talajmechanika földművek Alépítmény Talajmechanika földművek Az alépítmény és a földmű szerepe a pálya minőség biztosításában Az építési költségek 20-30%-a, A lehajlások 80-85%-a a földmű hibájából adódik, húzófeszületségek, repedések,

Részletesebben

Többet ésszel, mint erővel!

Többet ésszel, mint erővel! Többet ésszel, mint erővel! Tóth Gergő Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft. 1034 Budapest, Bécsi út 120. Telefon: +36-1/436-0990 www.gradex.hu Stabilizáció Mechanikai módszerek (tömörítés, víztelenítés,

Részletesebben

ÚT- ÉS VASÚTÉPÍTÉSI GEOTECHNIKA II. RÉSZ

ÚT- ÉS VASÚTÉPÍTÉSI GEOTECHNIKA II. RÉSZ ÚT- ÉS VASÚTÉPÍTÉSI GEOTECHNIKA II. RÉSZ SZILVÁGYI LÁSZLÓ GEOPLAN KFT. 2 Az útépítési geotechnika általános kérdései Előkészítő vizsgálatok Tervezési vizsgálatok Részletes tervezési kérdések 3 Tervezési

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1736/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: FUGRO Consult Kft Geotechnikai Vizsgálólaboratórium 1115 Budapest, Kelenföldi

Részletesebben

HÁLÓZATI SZINTŰ DINAMIKUS BEHAJLÁSMÉRÉS MÚLTJA JELENE II.

HÁLÓZATI SZINTŰ DINAMIKUS BEHAJLÁSMÉRÉS MÚLTJA JELENE II. HÁLÓZATI SZINTŰ DINAMIKUS BEHAJLÁSMÉRÉS MÚLTJA JELENE II. MÉTA-Q Kft. Baksay János 2007. 06. 12. MAÚT ÚTÉPÍTÉSI AKADÉMIA 11. 1. FOGALOM: Teherbírás. Teherbíráson általában határ-igénybevételt értünk 2.

Részletesebben

Földművek, földmunkák I.

Földművek, földmunkák I. 1 Földművek, földmunkák I. Napjaink néhány jellemző földmű építési feladata 2 Magassági vonalvezetés Helyszínrajzi vonalvezetés Pályaszerkezet Gazdaságos és környezetbarát tervezés Útkorszerűsítések. Vasútkorszerűsítések.

Részletesebben

Útépítő Útépítő Térburkoló Útépítő

Útépítő Útépítő Térburkoló Útépítő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Vasúti védőrétegek optimálása. Dr. Fischer Szabolcs egyetemi adjunktus SZE MTK Közlekedésépítési Tanszék

Vasúti védőrétegek optimálása. Dr. Fischer Szabolcs egyetemi adjunktus SZE MTK Közlekedésépítési Tanszék Vasúti védőrétegek optimálása Dr. Fischer Szabolcs egyetemi adjunktus SZE MTK Közlekedésépítési Tanszék Kő- és Kavicsbányászati Napok, Velence, 2014 2014.02.27. Az előadás tartalma A kutatási projekt (K+F

Részletesebben

3. Földanyagok tervezése, kiválasztása

3. Földanyagok tervezése, kiválasztása 1 3. Földanyagok tervezése, kiválasztása Földművek szerkezetének és építésének tervezése 2 ÚT 2-1.222:2006 Utak és autópályák létesítésének általános geotechnikai szabályai 1. Általános elvek, követelmények

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- készítés -

Részletesebben

Beépítési útmutató Enkagrid georácsokra

Beépítési útmutató Enkagrid georácsokra Enkagrid georácsokra Colbond Geosynthetics GmbH 1. Alkalmazási terület 2. Szállítás és tárolás 3. Altalaj előkészítés 4. Georács fektetése 5. Feltöltés készítése 6. Tömörítés, és tömörségellenörzés 7.

Részletesebben

Közlekedési pályák. Közúti pályák Alépítmény, technikai paraméterek

Közlekedési pályák. Közúti pályák Alépítmény, technikai paraméterek Közlekedési pályák Közúti pályák Alépítmény, technikai paraméterek Külterületi közutak, Belterületi közutak, Közutak osztályozása Autópályák kizárólag gépjármű közlekedésre, min. 2x2 sáv, elválasztó sáv,

Részletesebben

Talajmechanika. Aradi László

Talajmechanika. Aradi László Talajmechanika Aradi László 1 Tartalom Szemcsealak, szemcsenagyság A talajok szemeloszlás-vizsgálata Természetes víztartalom Plasztikus vizsgálatok Konzisztencia határok Plasztikus- és konzisztenciaindex

Részletesebben

FÖLDMŰVEK ÉPÍTÉSE Rézsűk kialakításának tervezési szempontjai

FÖLDMŰVEK ÉPÍTÉSE Rézsűk kialakításának tervezési szempontjai FÖLDMŰVEK ÉPÍTÉSE Rézsűk kialakításának tervezési szempontjai -6-8m töltés rézsűmagasságig a rézsűhajlásokat általában táblázatból adjuk meg a talajminőség függvényében vízzel nem érintkező rézsűként.

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 2008 PJ-MA SOIL MECHANICS Talajok tömörítése BME Geotechnikai Tanszék Tömörség értelmezése Építési terület D r T r r Tömörségi fok: e max e max r d helyszín r e d max e helyszín min 100 100 [%] [%] 2008

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1691/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Colas Hungária Építőipari Zrt. Technológiai Igazgatóság Keleti laboratórium

Részletesebben

Mechanikai stabilizációs réteg a vasútépítésben

Mechanikai stabilizációs réteg a vasútépítésben Mechanikai stabilizációs réteg a vasútépítésben Szengofszky Oszkár Bük, 2017 Tartalom Rövid történeti áttekintés Fejlesztés -> TriAx Miért? TriAx Stabilizációs réteg TriAx georácsokkal Számítási mintapéldák

Részletesebben

Útprojektek geotechnikai előkészítése az ÚT 2-1.222 szerint

Útprojektek geotechnikai előkészítése az ÚT 2-1.222 szerint Útprojektek geotechnikai előkészítése az ÚT 2-1.222 szerint Pozsár László A földmű és a geotechnika jelentősége A földmunkaépítés költsége kb. megtízszereződött A műtárgyak alapozásával együtt a geotechnikával

Részletesebben

Földmővek, földmunkák II.

Földmővek, földmunkák II. Földmővek, földmunkák II. Földanyagok tervezése, kiválasztása Földmővek anyagának minısítése A földmőanyagok általános osztályozása A talajok (új) szabványos osztályozása A talajok minısítése a fölmőanyagként

Részletesebben

TÖLTÉSALAPOZÁS ESETTANULMÁNY MÁV ÁGFALVA -NAGYKANIZSA

TÖLTÉSALAPOZÁS ESETTANULMÁNY MÁV ÁGFALVA -NAGYKANIZSA 48 Ágfalva Nagykanizsa vasútvonal, Nemesszentandrás külterülete Több évtizede tartó függőleges és vízszintes mozgások Jelentős károk, folyamatos karbantartási igény 49 Helyszín Zalai dombság É-D-i völgye,

Részletesebben

Javítás: Betonburkolatú és kompozitburkolatú útpályaszerkezetek méretezése. Előírás. Kiadás éve: 2006

Javítás: Betonburkolatú és kompozitburkolatú útpályaszerkezetek méretezése. Előírás. Kiadás éve: 2006 Javítás Fedlap: B Betonburkolatú és kompozitburkolatú útpályaszerkezetek méretezése Előírás Kiadás éve: 2006 Kiadó: Magyar Útügyi Társaság (MAÚT) MAÚT-szám: e-ut 06.03.15 (ÚT 2-3.211) MAÚT-kategória: előírás

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1244/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1244/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1244/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az INNOTESZT Minőségvizsgáló, Technológiai és Fejlesztési Kft. Mobil Nagylabor

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1495/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Innovia Minőségellenőrzési Technológiai és Innovációs Kft. I., II., III., IV

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓHÁZ BONTÁSA- KÖZPARK LÉTESÍTÉSE

SZOLGÁLTATÓHÁZ BONTÁSA- KÖZPARK LÉTESÍTÉSE SZOLGÁLTATÓHÁZ BONTÁSA- KÖZPARK LÉTESÍTÉSE 1102 Budapest, Kápolna utca 2. Hrsz.: 41464/8 ELŐKÉSZÍTŐ MUNKÁKHOZ (BONTÁS, FAKIVÁGÁS-FAVÉDELEM) Készítette: Dunapark Kft. 2017. október TERVEZŐI NYILATKOZAT

Részletesebben

RSZÁG Á OS V S A V SÚT

RSZÁG Á OS V S A V SÚT XV. ORSZÁGOS VASÚTI PÁLYAFENNTARTÁSI KONFERENCIA BÉKÉSCSABA, 2011. augusztus 31 - szeptember 2. D.11. UTASÍTÁS A VASÚTI ALÉPÍTMÉNY TERVEZÉSE, ÉPÍTÉSE, KARBANTARTÁSA ÉS FELÚJÍTÁSA A D.11. UTASÍTÁS CÉLJA

Részletesebben

BONTOTT ÉPÍTÉSI ANYAGOK HIDEG HELYSZÍNI ÚJRAHASZNOSÍTÁSA REMIX ELJÁRÁSOK, ESZKÖZÖK és ÉPÍTÉSI MÓDOK

BONTOTT ÉPÍTÉSI ANYAGOK HIDEG HELYSZÍNI ÚJRAHASZNOSÍTÁSA REMIX ELJÁRÁSOK, ESZKÖZÖK és ÉPÍTÉSI MÓDOK BONTOTT ÉPÍTÉSI ANYAGOK HIDEG HELYSZÍNI ÚJRAHASZNOSÍTÁSA REMIX ELJÁRÁSOK, ESZKÖZÖK és ÉPÍTÉSI MÓDOK HELYSZÍNI HIDEGÚJRAHASZNOSÍTÁS ÖNJÁRÓ MARÓKEVERŐ MOBIKEVERŐ ÖNJÁRÓ KÉNYSZERKEVERŐ TELEPI HIDEG ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Besenyszög, Jászladányi út 503/3 hrsz. SZÚRÓPONT tervezéséhez Nagykörű 2013 december 07. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017.

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. 1 I. Tervezési, kiindulási adatok A talajvizsgálati jelentés a Fehértó Non-profit Kft. megbízásából

Részletesebben

Alépítmény. Válogatott fejezetek, esettanulmányok

Alépítmény. Válogatott fejezetek, esettanulmányok Alépítmény Válogatott fejezetek, esettanulmányok A meszes stabilizáció lehetőségei (Útügyi napok) Biztonsággal tervezhető folyamatok és eredmények meszes talajstabilizálással. Útépítés - alépítmény 3 Tervezési

Részletesebben

3R Magyar Remix Egyesület

3R Magyar Remix Egyesület 3R Magyar Remix Egyesület Talajstabilizációk a gyakorlatban Készítette: Szemerei Sándor Az előadás vázlata A talajkezelésről általában A talajkezelések fajtái A talajkezeléshez szükséges gépek A talajkezelésekhez

Részletesebben

Utak földművei. Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 2./1. témakör. Dr. Ambrus Kálmán

Utak földművei. Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 2./1. témakör. Dr. Ambrus Kálmán Utak földművei Útfenntartási és útüzemeltetési szakmérnök szak 2012. I. félév 2./1. témakör Dr. Ambrus Kálmán 1. Az utak földműveiről általában 2. A talajok vizsgálatánál használatos fogalmak 3. A talajok

Részletesebben

Műszaki tervfázis. Tanulmányterv. Diszpozíciós terv. Engedélyezési terv. Tenderterv. Ajánlat műszaki terve. Kiviteli terv. Megvalósulási dokumentum

Műszaki tervfázis. Tanulmányterv. Diszpozíciós terv. Engedélyezési terv. Tenderterv. Ajánlat műszaki terve. Kiviteli terv. Megvalósulási dokumentum GEOTECHNIKAI DOKUMENTUMOK DR. SZENDEFY JÁNOS 3. ELŐADÁS 2014. FEBRUÁR 24. Műszaki tervfázis Tanulmányterv Diszpozíciós terv Engedélyezési terv Tenderterv Ajánlat műszaki terve Kiviteli terv Megvalósulási

Részletesebben

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint Tartószerkezeti Eurocode-ok EN 1990 EC-0 A tartószerkezeti tervezés alapjai EN 1991 EC-1: A tartószerkezeteket érő hatások EN 1992 EC-2: Betonszerkezetek

Részletesebben

TALAJSTABILIZÁLÁS A GYAKORLATBAN

TALAJSTABILIZÁLÁS A GYAKORLATBAN Kubányi Zoltán főtechnológus TALAJSTABILIZÁLÁS A GYAKORLATBAN 1 Előadás vázlat 1. Bemutatkozás 2. A gépek bemutatása 3. A stabilizációk fajtái 4. A stabilizációk tervezése 5. A kivitelezés menete 6. A

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1741/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Útlabor Laboratóriumi és Technológiai Kft. (9151 Abda, Bécsi út 15.) akkreditált területe

Részletesebben

AZ ÚTHÁLÓZAT KIÉPÍTETTSÉGI ARÁNY EURÓPÁBAN (%) Magyarország Románia Lengyelország Ausztria Olaszország Németország Franciaország Írország Egyesült Kir

AZ ÚTHÁLÓZAT KIÉPÍTETTSÉGI ARÁNY EURÓPÁBAN (%) Magyarország Románia Lengyelország Ausztria Olaszország Németország Franciaország Írország Egyesült Kir PÁLYASZERKEZETEINEK FEJLESZTÉSE 1 MAGYAR ORSZÁGOS KÖZÚTHÁLÓZAT TEHERBÍRÁSA 10 000 9 376 9 000 8 000 7 000 FŐHÁLÓZAT 6 772 HOSSZ (KM) 6 000 5 000 4 000 5 689 MELLÉKHÁLÓZAT 3 000 2 462 2 912 2 000 1 776

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT-1-1383/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MÉLYÉPÍTŐ LABOR Műszaki Szolgáltató Kft. KÖZPONTI ÉS TERÜLETI LABORATÓRIUMOK

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1743/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Geotechnika

Részletesebben

Név :Újfehértó Város Önkormányzata

Név :Újfehértó Város Önkormányzata Név :Újfehértó Város Önkormányzata Cím : Kelt: 201..év...hó..nap 4244 Újfehértó, Szent István út 10. Szám :... KSH besorolás:... Teljesítés:20.. év...hó...nap A munka leírása: Készítette : Újfehértó, külterületi,

Részletesebben

A.12_Mennyiség 1/41 Főpálya_0+000-0+350

A.12_Mennyiség 1/41 Főpálya_0+000-0+350 Tétel-szám Megnevezés Mennyiség Útépítés 1 * Mértékegység E.ár [Ft] Költség [ E Ft] Főpálya építés 0+000-0+350km sz. között (M3 ap. csp-hoz tartozó főpálya szakasz) 1 * 200 000 ELŐKÉSZÍTŐ- ÉS FÖLDMUNKÁK

Részletesebben

A klímaváltozás és az útügyi műszaki szabályozás

A klímaváltozás és az útügyi műszaki szabályozás Útügyi Szabályozási Napok Sopron, 2011. május 3-4. A klímaváltozás és az útügyi műszaki szabályozás Dr. Gáspár László kutató professzor, KTI egyetemi tanár, SZE Tartalom 1. Az éghajlatváltozás 2. Lehetséges

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ

KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ Ssz. Megnevezés Anyagköltsé Díjköltség 1 Építmény közvetlen költségei 2.1 ÁFA vetítési alap 2.2 ÁFA 3 A munka ára (HUF) Page 1 FEJEZET ÖSSZESÍTŐ Ssz. Fejezet

Részletesebben

ÚT- ÉS VASÚTÉPÍTÉSI GEOTECHNIKA I. RÉSZ

ÚT- ÉS VASÚTÉPÍTÉSI GEOTECHNIKA I. RÉSZ ÚT- ÉS VASÚTÉPÍTÉSI GEOTECHNIKA I. RÉSZ SCHELL PÉTER GEOPLAN KFT. TARTALOM 2 Általános kérdések Előkészítő vizsgálatok Tervezési vizsgálatok Részletes tervezési kérdések A TERVEZÉSRŐL ÁLTALÁBAN 3 Komplex

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése 20A. előadás: Hajlékony pályaszerkezetek (II. rész) Új pályaszerkezetek méretezése A méretezés menete: tervezési forgalom (TF) számítása, és ennek alapján a

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2014 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2014 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH-1-1076/2014 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: ALTEX 99 Szolgáltató és Építő Kft. Laboratórium Telephelyek címe: Székesfehérvári

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1779/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MASTER WAY Építőipari Kft. MASTER WAY Labor 1 (Lakiteleki Mobil Laboratórium: 4272 Sáránd külterület 105

Részletesebben

a NAT /2006 számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2006 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1056/2006 számú akkreditált státuszhoz A H-TPA Innovációs és Minõségvizsgáló Kft. Pécs Laboratórium (7628 Pécs, Eperfás u. 6.; 8900 Zalaegerszeg,

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1779/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MASTER WAY Építőipari Kft. Labor (Lakitelki Mobil Laboratórium: 2750 Nagykőrös, Széchenyi tér

Részletesebben

A hálózati szintű dinamikus teherbírásmérés múltja és jelene

A hálózati szintű dinamikus teherbírásmérés múltja és jelene A hálózati szintű dinamikus teherbírásmérés múltja és jelene SZARKA ISTVÁN osztályvezető Országos Közúti Adatbank Magyar Közút Kht. MAÚT ÚTÉPÍTÉSI AKADÉMIA 11. A legfrissebb... 1 Statikus teherbírásmérés

Részletesebben

Kód Megnevezés Előírás. Geotechnikai (talaj és földmű) vizsgálatok. MSZ 14043-6:1980. 1.2.1 pontjai alapján 1.5 Szemeloszlás szitálással

Kód Megnevezés Előírás. Geotechnikai (talaj és földmű) vizsgálatok. MSZ 14043-6:1980. 1.2.1 pontjai alapján 1.5 Szemeloszlás szitálással Kód Megnevezés Előírás 1.1 Mintavétel vizsgálatokhoz MSZ 4488:1976 1.2 Mintavétel vizsgálatokhoz MSZ 140436:1981 1.3 Vizsgálati minta előkészítése MSZ 182841:1991 1.4 Víztartalom MSZ 140436:1980. 1.2.1

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1046/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. HÓDÚT LABOR (6065 Lakitelek. külterület 0115/32. hrsz.; 5600 Békéscsaba, Berényi út 142.;

Részletesebben

Viacon merev csomópontú georácsok beépítése

Viacon merev csomópontú georácsok beépítése Viacon merev csomópontú georácsok beépítése 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1 Alkalmazás Néhány év alatt a georácsok alkalmazása természetessé vált puha altalajon megvalósítandó projektek esetén.

Részletesebben

Töltésalapozások tervezése II.

Töltésalapozások tervezése II. Töltésalapozások tervezése II. Talajmechanikai problémák 2 alaptörés állékonyságvesztés vastag gyenge altalaj deformációk, elmozdulások nagymértékű, egyenlőtlen, időben elhúzódó süllyedés szétcsúszás vastag

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1502/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MEOLIT" Minőségellenőrző és Minőségbiztosító, Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Vizsgáló

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1413/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: HE-DO Kft. Közúti Minőségvizsgáló Laboratórium 3261 Abasár, 339/5 hrsz. 2)

Részletesebben

ENGEDÉLYEZÉSI TERV. Huba utcai 3 csoportos óvoda KÖZLEKEDÉSI MUNKARÉSZ. Tárnok belterület, Huba utca hrsz. 607/4.

ENGEDÉLYEZÉSI TERV. Huba utcai 3 csoportos óvoda KÖZLEKEDÉSI MUNKARÉSZ. Tárnok belterület, Huba utca hrsz. 607/4. ENGEDÉLYEZÉSI TERV Huba utcai 3 csoportos óvoda KÖZLEKEDÉSI MUNKARÉSZ Tárnok belterület, Huba utca hrsz. 607/4. Építtető: TÁRNOK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2461 Tárnok Dózsa György út 150. Tervező: PALÁDI

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1271/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MAÉPTESZT Magyar Építőmérnöki Minőségvizsgáló és Fejlesztő Kft. Minőségvizsgáló Laboratórium

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület

Nemzeti Akkreditáló Testület Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1138/2014 számú akkreditált státuszhoz A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Közúti szolgáltató igazgatóság Útállapot vizsgálati osztály Szegedi Minőségvizsgálati

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1168/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Közúti szolgáltató igazgatóság Útállapot vizsgálati osztály Szekszárdi

Részletesebben

A MELLÉKÚTHÁLÓZAT TÖBB, MINT 40% - A A TEHERBÍRÁSI ÉLETTARTAM VÉGÉN, VAGY AZON TÚL JÁR

A MELLÉKÚTHÁLÓZAT TÖBB, MINT 40% - A A TEHERBÍRÁSI ÉLETTARTAM VÉGÉN, VAGY AZON TÚL JÁR ESETTANULMÁNY: PÁLYASZERKEZET ERŐSÍTÉS MÉRETEZÉS FWD EREDMÉNYEK FELHASZNÁLÁSÁVAL 1 1 A MELLÉKÚTHÁLÓZAT TÖBB, MINT 40% - A A TEHERBÍRÁSI ÉLETTARTAM VÉGÉN, VAGY AZON TÚL JÁR 2 2 1 ALKALMAZOTT MÉRETEZÉSI

Részletesebben

Geotechika 2005 konferencia, Ráckeve A dinamikus tömörségmérés aktuális kérdései. Subert István AndreaS Kft.

Geotechika 2005 konferencia, Ráckeve A dinamikus tömörségmérés aktuális kérdései. Subert István AndreaS Kft. Geotechika 2005 konferencia, Ráckeve A dinamikus tömörségmérés aktuális kérdései Subert István AndreaS Kft. Hagyományos tömörség ellenőrző módszerek MSZ 15320 ÚT 2-3.103 MSZ 14043-7 Földművek tömörségének

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON SUPERCOR

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON SUPERCOR BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON SUPERCOR 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- vagy alapgerenda készítés - csőelemek

Részletesebben

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj 1. oldal 1 120020008204 (ÉNGY) Közúti híd gyalogos forgalomra 9 m2............ 2 120020008221 (ÉNGY) Közúti híd közúti forgalomra, 10 t terhelésre 12 m2............ 3 130010009660 (ÉNGY) Akna dúcolása

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1076/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az ALTEX 99 Szolgáltató és Építő Kft. Laboratórium (8000 Székesfehérvár, Új Csóri

Részletesebben

Szabványok, mûszaki elõírások

Szabványok, mûszaki elõírások NORM.DOK GEOTECHNIKA Szabványok, mûszaki elõírások MSZ 1228-15:1986 Építési tervek. Tereprendezés ábrázolása és jelölése MSZ 1397:1998 Lejtõs területek vízerózió elleni védelme Általános irányelvek MSZ

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1220/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az EULAB Laboratóriumi és Technológiai Kft. Vizsgáló Laboratórium (2120 Dunakeszi,

Részletesebben

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár MSZ EN 1610 Zárt csatornák fektetése és vizsgálata Dr. Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens, Dulovics Dezsőné dr. főiskolai tanár, Az előadás témakörei: -alkalmazási terület, fogalom meghatározások, általános

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1659/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1659/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1659/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az IQC Mérnöki Kft. Vizsgáló laboratórium (1112 Budapest, Repülőtéri u. 2.) akkreditált területe

Részletesebben

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj 1. oldal 1 130010009660 (ÉNGY) Akna dúcolása és bontása 5,00 m mélységig, 10,0 m² alapterületig 42 m2............ 2 150170013276 (ÉNGY) Biztonsági védőkorlát készítése gömbfából, deszkából 40 m............

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAT-1-1271/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MAÉPTESZT Magyar Építőmérnöki Minőségvizsgáló és Fejlesztő Kft. Minőségvizsgáló

Részletesebben

Betonkő burkolatú pályaszerkezetek tervezése és építése Dr. Petőcz Mária Dr. Schváb János

Betonkő burkolatú pályaszerkezetek tervezése és építése Dr. Petőcz Mária Dr. Schváb János Betonkő burkolatú pályaszerkezetek tervezése és építése Dr. Petőcz Mária Dr. Schváb János 1 TARTALOM Jogi és műszaki szabályozás Szakirodalom Alkalmazási feltételek Alapfogalmak Tervezés Méretezés Építési

Részletesebben

ÚTÉPÍTÉSI GEOTECHNIKA ELŐKÉSZÍTÉS TERVEZÉS

ÚTÉPÍTÉSI GEOTECHNIKA ELŐKÉSZÍTÉS TERVEZÉS ÚTÉPÍTÉSI GEOTECHNIKA ELŐKÉSZÍTÉS TERVEZÉS SZILVÁGYI LÁSZLÓ SCHELL PÉTER GEOPLAN KFT. TARTALOM 2 Az útépítési geotechnika általános kérdései Előkészítő vizsgálatok Tervezési vizsgálatok Részletes tervezési

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2014 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2014 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH-1-1077/2014 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve: TLI Technológiai, Laboratóriumi és Innovációs Zrt. Építőipari Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1046/2009 számú akkreditált státuszhoz A Hódmezõvásárhelyi Útépítõ Kft. HÓDÚT LABOR (6728 Szeged, Budapesti út 0146 hrsz., 5600 Békéscsaba, Berényi

Részletesebben

A betonburkolatok Útügyi Műszaki Előírásaiban bekövetkezett változások és nem csak autópályán. Vörös Zoltán

A betonburkolatok Útügyi Műszaki Előírásaiban bekövetkezett változások és nem csak autópályán. Vörös Zoltán A betonburkolatok Útügyi Műszaki Előírásaiban bekövetkezett változások és nem csak autópályán Vörös Zoltán Eger 2017. I. Magyar Közlekedési Konferencia Eger, 2017. október 18 20. 1 Jelenleg érvényben lévő

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1270/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Közúti szolgáltató igazgatóság Útállapot vizsgálati osztály Veszprémi

Részletesebben

FÖLDMUNKA GÉPESÍTÉSI FELADAT géplánc összeállítás

FÖLDMUNKA GÉPESÍTÉSI FELADAT géplánc összeállítás Elvégzendõ Tömegelosztás FÖLDMUNKA GÉPESÍTÉSI FELADAT géplánc összeállítás 12000 m3 1500 m Keresztszelvény 14 m Átlagos töltésmagasság 2 m m (A munkkörülmény szorzók a gépkatalógusnál találhatóak) Talajjellemzõk

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1659/2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz Az IQC Mérnöki Kft. Vizsgáló laboratórium (1112 Budapest, Repülőtéri u. 2.) akkreditált területe Talaj

Részletesebben

MŰSZAKI TÁJÉKOZTATÓ. Copyright Minden jog fenntartva!

MŰSZAKI TÁJÉKOZTATÓ. Copyright Minden jog fenntartva! ALÉPÍTMÉNY Alépítmények és burkolatkialakítások különböző terheléseknél és felhasználáskor GYALOGOS FORGALOMRA 1. Stabilizer burkolat tömörítve 5 cm (lazán 6,5 cm) 2. Zúzottkő fagyálló alépítmény tömörítve

Részletesebben

GEOTECHNIKAI JELENTÉS TERÜLET ISMERTETŐ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY TELEKOSZTÁS

GEOTECHNIKAI JELENTÉS TERÜLET ISMERTETŐ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY TELEKOSZTÁS GEOTECHNIKAI JELENTÉS TERÜLET ISMERTETŐ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Szolnok, Városmajor út 774/12-/32 hrsz. TELEKOSZTÁS Nagykörű 2018 szeptember 30. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

díszburkolatok és kiegészítők

díszburkolatok és kiegészítők díszburkolatok és kiegészítők 50 serpentino térkő Ipar i tér kő Ipari SERPENTINO SERPENTINO színminták Antracit Piros Serpentino térkővel gazdaságosan készíthető stabil, rendezett burkolat. Egyszerű formai

Részletesebben

PÁLYASZERKEZET MEGERŐSÍTÉS MÉRETEZÉSE, TAPASZTALATOK A MAGYAR KÖZÚTNÁL

PÁLYASZERKEZET MEGERŐSÍTÉS MÉRETEZÉSE, TAPASZTALATOK A MAGYAR KÖZÚTNÁL PÁLYASZERKEZET MEGERŐSÍTÉS MÉRETEZÉSE, TAPASZTALATOK A MAGYAR KÖZÚTNÁL KETTINGER OTTÓ technológiai vezető mérnök PLUHÁR MÁRTON technológiai mérnök Kettinger Ottó- Pluhár Márton 41. ÚTÜGYI NAPOK 1 Gyorsforgalmi

Részletesebben

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS 1 M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás térségében WOLF ÁKOS 2 HELYSZÍN HELYSZÍN 3 TÖRÖKBÁLINT ANNA-HEGYI PIHENŐ ÉRD DIÓSD ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS 4 1993. október 5. ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS

Részletesebben

A betonburkolatok méretezésére és építésére vonatkozó Útügyi Műszaki Előírások átdolgozása

A betonburkolatok méretezésére és építésére vonatkozó Útügyi Műszaki Előírások átdolgozása A betonburkolatok méretezésére és építésére vonatkozó Útügyi Műszaki Előírások átdolgozása MAÚT Építési Bizottság Dr Ambrus Kálmán Betonburkolat munkacsoport Vörös Zoltán 2016. Jelenleg érvényben lévő

Részletesebben

Alépítményi és felszíni vízelvezetések

Alépítményi és felszíni vízelvezetések Alépítményi és felszíni vízelvezetések A vízelvezetésről általában A talajban és a felszínen megtalálható különbözõ megjelenési formájú vizek veszélyt jelenthetnek az épületeinkre. Az épületet érõ nedvességhatások

Részletesebben

A kompaktaszfalt pályaszerkezetek építése és alkalmazásának céljai Dr. Pethő László,

A kompaktaszfalt pályaszerkezetek építése és alkalmazásának céljai Dr. Pethő László, A kompaktaszfalt pályaszerkezetek építése és alkalmazásának céljai Dr. Pethő László, 1 Burkolattal szemben támasztott követelmények utazáskényelem forgalombiztonság a forgalom okozta emisszió minimalizálása

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ

KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ Ssz. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1 Építmény közvetlen költségei 2.1 ÁFA vetítési alap 2.2 ÁFA 3 A munka ára (HUF) FEJEZET ÖSSZESÍTŐ Ssz. Fejezet megnevezés Anyagköltség

Részletesebben

1 ÉNGY kód: Alépítményi munkák. 2 ÉNGY kód: Alépítményi munkák. 3 MVH kód: Alépítményi munkák

1 ÉNGY kód: Alépítményi munkák. 2 ÉNGY kód: Alépítményi munkák. 3 MVH kód: Alépítményi munkák Tervezői költségvetés Recsk,, önkormányzati külterületi hrsz: 0260 (1/a jelű út), 0335 (1/b jelű út), 0331 (2 jelű út) földutak mechanikai stabilizáció építése egyesített tervéhez Ssz. Tételszám Tétel

Részletesebben

Burkolatalapok fajtái és alkalmazásaik

Burkolatalapok fajtái és alkalmazásaik Burkolatalapok fajtái és alkalmazásaik A pályaszerkezetnek a burkolat és a földmű (vagy védőréteg) közötti része a burkolatalap. Feladata: a burkolatra jutó terhelés elosztása; részvétel a teherviselésben;

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1046/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. HÓDÚT LABOR Telephelyek címe: Központi Mobil

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1728/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A CRH Magyarország Kft. Műszaki Szolgáltató Központ Építőanyag-vizsgáló Laboratórium (Budapesti egység: 1151 Budapest, Károlyi

Részletesebben

Témavázlat. Új generációs hullámacél hídszerkezetek méretezése és kivitelezése az út és vasútépítésben

Témavázlat. Új generációs hullámacél hídszerkezetek méretezése és kivitelezése az út és vasútépítésben Témavázlat Új generációs hullámacél hídszerkezetek méretezése és kivitelezése az út és vasútépítésben Hullámacél hídszerkezetek általános áttekintése o hullámacél szerkezetek története a XX. sz. elejétől

Részletesebben