Utak és környezetük tervezése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Utak és környezetük tervezése"

Átírás

1 Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése 11A. előadás: Az úttervezés tárgya

2 Az úthálózat felépítése Az úttervezés tárgya: új közutak létesítése és a meglévők korszerűsítése. Közutakon állami és önkormányzati utakat egyaránt értünk. Az utak nem önállóan, hanem hálózatot alkotva kapcsolják össze a településhálózat egyes elemeit, a településeket. Minden úthálózati elem a tervezési kategóriájában érvényesülő ranggal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a szabályos hálózatban csak azonos rangú vagy legfeljebb csak eggyel alacsonyabb rangú úthálózati elemek csatlakoznak egymáshoz. A közúthálózatban tehát a hierarchia elve érvényesül.

3 Az úthálózat felépítése A közutak tervezési kategorizálása két fő csoportot különböztet meg: a külterületi és a belterületi közutakat. A külterületi közutak az országos (állami) közúthálózat részei, míg belterületen főként a belterületi (önkormányzati) vagy helyi közutak alkotnak hálózatot. Kivételt képeznek az országos közutak települési átkelési szakaszai, amelyek az állami közúthálózat részei. Az átkelési szakaszok kiváltása folyamatban van.

4 A környezeti körülmények meghatározása A közutak tervezési kategóriáit, vagyis az egyes kategóriákban alkalmazható paramétereket a környezeti körülmények és a hozzájuk tartozó tervezési sebességértékek határozzák meg. A közutak osztályba sorolását külterületen és belterületen a következő két táblázat adja meg. Külterületi közutaknál választható környezeti körülmények: A jelű környezet síkvidék és/vagy természeti és épített környezet korlátozások nélkül. B jelű környezet dombvidék és/vagy természeti és épített környezet korlátozások nélkül, síkvidék oly mértékű természeti és/vagy épített korlátozásokkal, amelyek még lehetővé teszik a B kategóriához előírt tervezési sebességekhez kapcsolt paraméterek gazdaságos alkalmazását. C jelű környezet hegyvidék, sík és dombvidék oly mértékű természeti és/vagy épített korlátozásokkal, amelyek csak a hegyvidéki tervezési paraméterek alkalmazását teszik lehetővé.

5 Külterületi közutak tervezési osztályba sorolása Külterületi közutak tervezési kategóriái Gyorsforgalmi utak Főutak Mellékutak Autópálya Autóút Tervezési osztály jele K.I. K.II. I. rendű főút K.III. II. rendű főút Összekötő út Bekötőút Állomáshoz vezető út Egyéb közút K.IV. K.V. K.VI. K.VII. K.VIII. Környezeti körülmény A B A B,C A B,C A B C A B C A B C A B C A B C Tervezési sebesség (v t [km/h]) Kerékpárút K.IX. - - Gyalogút K.X. - -

6 A környezeti körülmények meghatározása Belterületen választható környezeti körülmények: A jelű környezet beépítésre nem szánt, beépítetlen vagy lazán beépített terület, nem érzékeny környezet. B jelű környezet beépítésre nem szánt, beépítetlen vagy lazán beépített terület, érzékeny környezet. C jelű környezet sűrűn beépített terület, nem érzékeny környezet. D jelű környezet sűrűn beépített terület, érzékeny környezet.

7 A környezeti körülmények meghatározása A belterületi közutak funkciói: Az a hálózati funkciójú közutaknál a kapcsolati funkciót előnyben kell részesíteni a feltáró és kiszolgáló funkcióval szemben. A b hálózati funkciójú közutaknál a kapcsolati funkció előnyben részesítése mellett a feltáró funkció is megjelenik. A c hálózati funkciójú közutaknál a feltáró és kiszolgáló funkció közötti helyes arány kialakítására kell törekedni, a kapcsolati funkció korlátozásával. A d hálózati funkciójú közutaknál a kiszolgáló funkció biztosítása mellett a feltáró funkciót szabályozni, a kapcsolati funkciót tiltani kell.

8 Belterületi közutak tervezési osztályba sorolása Belterületi közutak tervezési kategóriái Gyorsforgalmi utak Főutak Mellékutak Tervezési osztály Autópálya B.I. Autóút B.II. I. rendű főút II. rendű főút B.III. B.IV. Gyűjtőút B.V. Kiszolgáló út B.VI. Hálózati funkció a b c c d Környezeti körülmény Tervezési sebesség (v t [km/h]) A 110 B 90 A 90 B, C 80 A 80 B 70 C 60 A 70 B 60 C 50 D 40 A 60 B 50 C 40 D B 40 C 30 D -

9 Az útvonal helyzetét befolyásoló szempontok Az útvonal elhelyezését befolyásoló szempontok az alábbiak: az úthálózat-fejlesztési terv hálózati szempontjai, a települések és a régió fejlesztési elképzelései, a meglévő hálózat elvi használhatósága, a forgalom, a terep és a térszín megjelenési formái, hidrológiai, meteorológiai szempontok, az altalaj minősége, helyi anyagok felhasználási lehetőségei, közösségi igények, sorrendiség, környezeti szempontok, műszaki előírások, költségek.

10 Az útvonal helyzetét befolyásoló szempontok Síkvidéken az utat célszerű 0,7-1,0 m-re kiemelni a terepből. A vonalvezetést a területre jellemző művelési feladatokhoz is igazítani kell. Dombvidéki területeken fő feladat a vízszintes és magassági vonalvezetés összehangolása. Ügyelni kell a mozgásra hajlamos domboldalak elkerülésére. Hegyvidéken ügyelni kell a mértékadó árvízszint fölötti pályaszint kialakítására (lásd az ábrát).

11 Az útvonal helyzetét befolyásoló szempontok Hágókon a legalacsonyabb hágóponton kell áthaladni. Két hegyoldal között az északi oldal kerülendő. A mellékvölgyek előnyösek, mivel itt a vonal szerpentinszerű kifejtéssel jól meghosszabbítható. Kerülni kell a mélyebben fekvő, talajvizes, tőzeges területeket. A csúszásra veszélyes és nem elkerülhető hegyoldalakat szivárgókkal, támfalakkal, bélésfalakkal, vagy nyomópadka kialakításával kell megerősíteni (lásd a következő ábrákat). Az úttengelyt úgy kell elhelyezni, hogy a levonuló víz útja minél kevesebbszer keresztezze azt (ezt követő ábra).

12 Biztosított rézsű támbordákkal és talpszivárgóval

13 Csúszásra veszélyes hegyoldal megerősítése nyomópadkával

14 Az úttengely elhelyezése vízmosásokkal szabdalt hegyoldalon

15 Az útvonal helyzetét befolyásoló szempontok Vizsgálandó, hogy egy új létesítmény hogyan hat a környezetre (környezeti hatásvizsgálat). Rögzítendő, hogy a levegőszennyezési, zaj- és rezgésterhelésre vonatkozó határértékek alatta maradnak a megengedettnek. Döntő, hogy a tervezési sebességgel meghatározott, helyszínrajzi és hossz-szelvényi ívsugarak, megállási és előzési látótávolságok indokoltan kerüljenek kihasználásra. Fontos a költségek figyelembe vétele: mind a beruházási, mind az üzemköltségek megjelenítése.

16 Az útvonal helyzetét befolyásoló szempontok Első feladat az útvonal lehetséges variációnak megkeresése, amelyhez jó segítséget adhat a semleges vonal nyomozása. Az osztóköz (k) mértékét a leküzdendő M teljes szintkülönbség és kifejtett hossz (H) alapján lehet számítani az egyes szintvonalak közötti magasságkülönbség ( m) ismeretében (lásd az ábrát). Az összefüggés az alábbi: k = m H M

17 Az úttervezés távlatai, tervműveletek A tervezés időtávlatai Nagy távlatnak számít a tervezés idején érvényes gépjárműellátottság 30 év alatti fejlődési értékéhez tartozó időintervallum. Nagy távlatra kell tervezni: a közutak kategóriáit, helybiztosítását, csomópontjainak területigényét; a vonalvezetést az ütemezett tervezés szabályainak figyelembevételével; a csomópontok és műtárgyak műszaki kialakítását az ütemezett tervezés szabályainak figyelembevételével. A tervezési időtáv az üzembe helyezéstől számított év. A közutak keresztszelvényét a tervezési időtávra kell tervezni.

18 Az úttervezés távlatai, tervműveletek Tervezési forgalmak Alapvetően két tervezési forgalmat kell használni: Átlagos napi forgalom, Mértékadó óraforgalom, ÁNF [E/nap vagy jármű/nap]; MOF [E/h vagy jármű/h]. Az útpálya burkolatának, pályaszerkezetének tervezéséhez a forgalmat a várható élettartam alatti nehéztengely áthaladások számával (F115) kell megadni. Két szolgáltatási szintet, a megfelelőt és az eltűrhetőt kell figyelembe venni. A tervezés során tervezési időtávra előrebecsült mértékadó forgalmat kell összehasonlítani az útkategória megfelelő szolgáltatási szinthez tartozó, a körülményeknek megfelelően megválasztott csökkentő tényezővel módosított forgalomnagyságaival. Mielőtt a forgalom az eltűrhető szolgáltatási szinthez tartozó nagyságot eléri, a kapacitásbővítést végre kell hajtani. A forgalomnagyságok értékeit a következő táblázat tartalmazza.

19 Megengedett forgalomnagyságok folyópályán optimális keresztmetszeti kialakítás és vonalvezetés mellett KÜLTERÜLET Megengedett forgalomnagyság [E/h] a megfelelő az eltűrhető szolgáltatási szolgáltatási szinthez (F m ) szinthez (F e ) Autópálya (forgalmi sávonként) Autóút egy forgalmi sáv x 1 forgalmi sáv, kétirányú forgalommal Egy irányban 2 vagy több forgalmi sávú utak (forgalmi sávonként) Két forgalmi sávú utak, kétirányú forgalommal BELTERÜLET Autópálya (forgalmi sávonként) egy forgalmi sáv (egy irányban legalább 2 Autóút forgalmi sáv) Egy irányban 2 vagy több forgalmi sávú utak (forgalmi sávonként) Két forgalmi sávú utak, kétirányú forgalommal

20 Tervezési forgalmak A megfelelő szolgáltatási szinthez tartozó, optimális értékeket általában módosítani szükséges, valamilyen külső adottság következtében. Ilyen korlátozó körülmények: a csökkentett keresztmetszeti méretek; az elégtelen előzési látótávolság; az elégtelen oldalakadály-távolság; a forgalomáramlás egyenletességét akadályozó hatások. Tervfázisok és munkarészeik A közutak tervezésének tervfázisai: előtervek (megvalósíthatósági tanulmány, műszaki tanulmányterv, diszpozíciós terv); engedélyezési terv; ajánlati terv (ajánlatkérési műszaki dokumentáció, tenderterv); építési terv (kiviteli, kivitelezési terv).

21 Megvalósíthatósági tanulmány Előtervek Az előtervek célja a közút építésére vonatkozó döntéselőkészítés. Az előtervek készítése során külterületen a nyomvonalvezetés és a természeti környezet, belterületen a keresztmetszeti kialakítás és az épített környezet közötti összhang kialakítására kell hangsúlyt helyezni. Megvalósíthatósági tanulmány A megvalósíthatósági tanulmány részei láthatók a következő diákon:

22 Megvalósíthatósági tanulmány A leíró munkarész (műszaki leírás) tartalma (I. rész): A közút megvalósításának célja megelőző koncepciók; forgalmi, hálózati, területszerkezeti jellemzők; a megvalósítás előtti állapot jellemzése (jelenlegi helyzet): természetföldrajzi adottságok; területszerkezeti, településszerkezeti adottságok; a természeti és/vagy épített környezet adottságai; a társadalmi, gazdasági környezet adottságai; a forgalmi, közlekedési környezet adottságai. A közút megvalósításának körülményei tervezési alapadatok (útkategória, keresztmetszet, kiépítés jellege); a tervezett terület-felhasználás, terület-igénybevétel; tulajdonosi vizsgálat, jogi kötöttségek; meghatározó közművek; meghatározó műtárgyak; egyéb meghatározó létesítmények; a lehetséges kiépítési változatok; a kiépítés ütemezése; a megvalósítás hozzávetőleges forrásigénye; az üzemeltetés hozzávetőleges költségigénye.

23 Megvalósíthatósági tanulmány A leíró munkarész (műszaki leírás) tartalma (II. rész): A közút megvalósításának hatásai természetföldrajzi, környezetterhelési hatások; területszerkezeti, településszerkezeti hatások; természeti és/vagy épített környezeti hatások; társadalmi, gazdasági hatások; forgalmi, közlekedési hatások. A rajzi munkarész tartalma a következő: áttekintő térképek (lépték egyedi mérlegelés alapján); átnézeti helyszínrajz (lépték egyedi mérlegelés alapján); átnézeti hossz-szelvény (lépték egyedi mérlegelés alapján); a nyomvonal-változatok ábrázolása (M = 1: M = 1:4 000); közúti mintakeresztszelvények; a meghatározó közművek nyomvonalrajzai; a meghatározó műtárgyak mintakeresztszelvényei; a kapcsolódó, kiegészítő létesítmények szemléltető ábrái; hálózatterhelési, forgalmi ábrák; a hálózati beágyazottságot szemléltető ábrák; a környezeti terhelést szemléltető ábrák.

24 Műszaki tanulmányterv Kötelező munkarészei az alábbiak: Műszaki leírás; Áttekintő térkép; Átnézeti helyszínrajz; Átnézeti hossz-szelvény; Mintakeresztszelvények; Forgalmi vizsgálat és tervezés; Környezeti vizsgálatok (környezeti hatásvizsgálat, környezetvédelmi terv); Költségbecslés; Műszaki-gazdasági (hatékonysági) vizsgálat. Esetenként kötelező, további önálló munkarészek: Geotechnikai szakvélemény; Területrendezési szakvélemény; Vízügyi szakvélemény; Hidak tanulmánya; Közművezetékek keresztezésének, átépítésének szakvéleménye; Egyéb építmények átépítésének szakvéleménye.

25 Egyéb lehetséges előtervek Előtanulmányterv, az adott közút és az úthálózat-fejlesztési, illetve a területrendezési - településfejlesztési tervek összehangolására. Előterv, a közösségi részvétel biztosítására készül; Diszpozíciós terv, amely egy részletesebb feladat-meghatározást készít elő.

26 Engedélyezési terv Az engedélyezési tervek kötelező munkarészei: Műszaki leírás; Átnézeti térkép; Általános helyszínrajz; Általános hossz-szelvény; A pályaszerkezet méretezése; Geotechnikai szakvélemény; Forgalomtechnikai terv; Környezeti vizsgálatok (környezeti hatásvizsgálat, környezetvédelmi terv); Az engedélyezési eljárásban közreműködők név- és címjegyzéke.

27 Engedélyezési terv Esetenként kötelező további önálló munkarészek: Műtárgyak (hidak, támfalak, alagutak stb.) vázlatterve és műszaki leírása; A művelés alóli kivonás és a terület-felhasználás engedélyezéséhez szükséges tervek; Elvi vízjogi engedélyezési terv; A közművezetékek keresztezésének tanulmányterve; Növénytelepítési engedélyezési terv; Jellemző keresztszelvények; Területrendezési tanulmány, telekalakítási terv; Vasútépítési tanulmány, szükség esetén engedélyezési terv; Üzemeltető és szolgáltató létesítmények; Üzemeltetési terv; Általános organizációs műszaki terv; Költségbecslés; Építés alatti forgalomterelések, fő építési állapotok tervei.

28 Ajánlati terv A kivitelezési vállalatba adást (tendereztetést) készíti elő. Az ajánlati terv pontos mennyiségi meghatározás szerint tartalmaz minden olyan feladatot, létesítményt, amelyet a beruházó a vállalkozóval kíván elvégeztetni A vállalatba adáshoz az alábbi munkarészeket kell elkészíteni: Útmutató; Általános és különleges szerződéses feltételek; Információs táblázatok; Minőségbiztosítási követelmények; Gazdasági információk; Referenciák; Személyi és műszaki feltételek; Szavatosság; Próbaüzem; Biztosítás; Teljesítési garanciák. A tendereztetőnek biztosítania kell a helyszíni szemle lehetőségét és a kérdésfeltevés lehetőségét. Meg kell határozni az ajánlatok beadását, felbontását, és kiértékelésének módját.

29 Építési (kiviteli) terv Az építési terv olyan iratok és tervrajzok összessége, amelyek alapján a közút és létesítményei megépíthetők. Az útépítési terv tartalma általában a következő: Műszaki leírás; Átnézeti helyszínrajz (M = 1:1000 1:100000); Helyszínrajz (M = 1:200 1:1000, de általában M = 1:500); Hossz-szelvény (M v = 1:50 1:100 és M h = 1:200 1:1000, utóbbi célszerűen megegyezik a helyszínrajz méretarányával); Mintakeresztszelvény; Keresztszelvények; Forgalomtechnikai terv; Kitűzési terv (egyszerűbb esetben a helyszínrajzon); Méret- és mennyiségszámítás; Költségvetési kiírás (szükség esetén); Geotechnikai szakvélemény. Az útépítési és kapcsolódó egyéb szakági tervek mellett szükség lehet a megvalósítás térbeli és időbeli összehangolását bemutató tervekre, valamint a létesítmény területmegszerzéséhez kötődő tervekre.

30 Építési (kiviteli) terv Esetenként kötelező további önálló munkarészek: A műtárgyak (hidak, támfalak, alagutak stb.) terve; A környezetvédelmi létesítmények terve; Növénytelepítési terv; Vízelvezetési terv (vízjogi engedélyezési terv); A közművek és egyéb vezetékek terve; Általános közműtérkép ( közműgenplán ); Ideiglenes forgalomszabályozási terv (a keresztezett utakhoz); Terület-megszerzési (kisajátítási) terv; A közúti környezet rendezésének terve, a felhagyott utak bontási vagy hasznosítási terve, rekultivációs terv; Az anyagnyerő és depónia helyek tervei, a rekultivációs tervekkel együtt; Humuszgazdálkodási terv, Vasútépítési tervek és mellékletei; Egyéb építmények építésének vagy átépítésének tervei; Vezérterv; Építési állapottervek, forgalomterelési terv.

31 A közúthálózat elemei A közúthálózat gyorsforgalmi utakból, főutakból és mellékutakból épül fel. Elemei hálózatban működnek és hierarchikus felépítésben kapcsolódnak egymáshoz.

32 A kül- és belterületi autópályák és autóutak főbb műszaki jellemzői Az autópályák főbb jellemzői: forgalmi irányonként legalább két forgalmi sávval rendelkezik; a forgalmi irányokat középső elválasztó sáv választja el; a menetirány szerinti jobb oldalon a gyorsító- és lassítósávok kivételével leálló sáv van; minden keresztezés külön szintű, a csomópontokban a gépjárművek fel- és lehajtására gyorsító- és lassító sáv szolgál; a csomópontok egymástól minimum 2 km távolságban létesíthetők, ennél rövidebb távolság esetén gyüjtő-elosztó pályát kell építeni; az útmenti ingatlanokhoz csatlakozás nincs; a környező területektől kerítés választja el; a tömegközlekedési járművek megállóhelyei az autópályán nem helyezhetők el; várakozni csak pihenőhelyeken lehet.

33 Az autóutak főbb jellemzői Az autóutaknak az alábbi elvárásoknak kell megfelelniük: irányonként több forgalmi sávval rendelkeznek; a forgalmi irányok között középső elválasztó sáv van; irányonként burkolt leállósáv van, kivéve a gyorsító- és a lassítósávos szakaszokat; csomópontjai különszintűek, a csomópontok távolsága 2 km, de belterületen megengedhető az 1 km-es csomópont-távolság is; a vasúti kereszteződések különszintűek; gyalogos vagy vad áthaladás veszélye esetén a környező területtől kerítés választja el; a tömegközlekedési járművek megállói nem helyezhetők el rajta; várakozni csak pihenőhelyeken lehet.

34 Mintakeresztszelvények Autópályák Új autópályákat 26,60 m koronaszélességgel kell tervezni. Pályaszélesség Sávok össz-szélessége Forgalmi sáv szélessége Leállósáv szélessége 2x7,50 m 2x11,00 m 3,75 m 3,00 m

35 Mintakeresztszelvények Autóutak A 2x2 forgalmi sávos, egy ütemben kiépülő autóút főbb méreteit az alábbi ábra mutatja.

36 Mintakeresztszelvények Autóutak A 2x2 forgalmi sávos, egy ütemben kiépülő autóút főbb méretei: Koronaszélesség Forgalmi sáv szélessége Burkolatszélesség Leállósáv Középső elválasztó sáv 25,60 m 3,50 m 2x10,25 m 3,00 m 3,60 m A 2x2 forgalmi sávos, kiemelt szegélyű belterületi autóút főbb méretei az alábbiak: Koronaszélesség Forgalmi sáv szélessége Burkolatszélesség Leállósáv Középső elválasztó sáv 24,10 m 3,50 m 2x10,75 m 3,00 m 3,60 m A közutak keresztszelvényeinek elemeit, az űrszelvény méreteit és az egyes sávok szélességét a következő ábrák és táblázatok foglalják össze.

37 Külterületi autópályák, autóutak űrszelvénye

38 Külterületi osztatlan pályás közutak keresztszelvény elemei

39 Külterületi közutak űrszelvénye Megjegyzés: autópály lyánál l 3 m-nélm nagyobb töltt ltés, egyéb b utaknál 6 m-nélm nagyobb töltt ltés s esetén.

40 Belterületi közutak űrszelvénye

41 Külterületi közutak útkorona mintakeresztszelvény elemeinek méretei [m] (I. rész) Tervezési sebesség v t = 100 km/h v t = km/h Útkategória Főút Főút Főút, össztekötő út, bekötő út, áll.-i hj. út Jele K.III.A K.III.B, C K.IV.A K.V.A K.VI.A K.VI.A Forgalmi sávok száma 2x1 2x2 2x1 2x2 2x1 2x2 Egy forgalmi sáv szélessége 3,50 3,50 3,50 3,50 3,50 3,50 elválasztó sáv - 3,00-3,00-3,00 Középső elválasztás jellege Szélső sávok szélessége belső biztonsági sáv (az elválasztó sávon belül) - 0,50-0,50-0,50 kettős záróvonal ,50-0,50 leálló sáv - 2,00-2, külső biztonsági sáv (a leállósávon vagy a padkán belül) 0,25 0,25 0,25 0,25 0,25 0,25 leálló sáv - 1,00-0, esetén padka leálló sáv 2,50 2,50 2,50 2,50 2,50 2,50 nélkül

42 Külterületi közutak útkorona mintakeresztszelvény elemeinek méretei [m] (II. rész) Tervezési sebesség v t = 70 km/h v t = 60 km/h v t = 50 km/h v t = 30 km/h Útkategória Jele Főút, összekötő út, bekötő út, áll.-i hj. út K.IV.B K.V.B K.VI.B K.VII.B Főút, egyéb közút K.III.C K.VIII.C Összekötő út, egyéb közút K.V.C K.VI.C K.VII.C K.VIII.C Forgalmi sávok száma 2x1 2x2 2x1 2x2 2x1 (2x2) Egyéb közút K.VIII.C Egy forgalmi sáv szélessége 3,50 3,50 3,25 3,00 3,00 2x1 elválasztó sáv - 3,00 5-3,00 (3,00) 3,00 Középső elválasztás jellege Szélső sávok szélessége belső biztonsági sáv (az elválasztó sávon belül) - 0,50-0,50 (0,50) - kettős záróvonal - 0,50-0,50 0,50 - leálló sáv , külső biztonsági sáv (a leállósávon vagy a padkán belül) leálló sáv esetén Padka leálló sáv nélkül 2x1 0,25 0,25 0,25 0,25 0,25 0,25 (0,00) - 0, ,50 2,50 2,50 2,00 2,00 1,25

43 Az egyes útkategóriákhoz tartozó sávszélességek értékei belterületen [m] Útkategória Hálózati funkció v t [km/h] Forgalmi sáv Biztonsági sáv Parkoló vagy rakodósáv Burkolt padka B.III. a-a, 80 3,5 0,5-2,5 a-b 70 a-c 60 3,25 0,5-2,0 B.IV. b-a 70 3,50 0,25 2,5 2,5 b-b,c-a 60 3,25 0,25 2,3 2,0 b-c,c-b 50 3,00 0,25 2,0 1,5 B.V. c-c 40 3,00 0,25 4,5 2,0 c-d,d-b 40 3,00-4,5 1,5 5,0 merőleges B.VI. d-c 30 2,75 *** - 5,0 merőleges 1,5

44 Vége az előadásnak

Keresztmetszeti kialakítás, átmeneti szakaszok, fizikai elválasztás

Keresztmetszeti kialakítás, átmeneti szakaszok, fizikai elválasztás Keresztmetszeti kialakítás, átmeneti szakaszok, fizikai elválasztás dr. Csorja Zsuzsanna és társai: Felméri Béla, Hóz Erzsébet, Jákli Zoltán, Dr. Koren Csaba, Püski Ottó, Tóthné Temesi Kinga, Siska Tamás

Részletesebben

3. KÖZLEKEDÉSI JAVASLATOK. 3.0.1 Előzmények

3. KÖZLEKEDÉSI JAVASLATOK. 3.0.1 Előzmények I.4.2. KÖZLEKEDÉS 3. KÖZLEKEDÉSI JAVASLATOK 3.0.1 Előzmények Közlekedési szempontból az alábbi tervelőzményeket vettük figyelembe: Országos területrendezési terv (2008. VÁTI) Bács-Kiskun M. területrendezési

Részletesebben

SIÓAGÁRD KÖZLEKEDÉS. 1. Előzmények

SIÓAGÁRD KÖZLEKEDÉS. 1. Előzmények SIÓAGÁRD KÖZLEKEDÉS 1. Előzmények Közlekedési szempontból az alábbi tervelőzményeket vettük figyelembe: Országos területrendezési terv (2003. évi XXVI. Tv.) Tolna M. területrendezési terve (VÁTI) Tolna

Részletesebben

Önmagukat magyarázó utak tervezési szempontjai

Önmagukat magyarázó utak tervezési szempontjai Önmagukat magyarázó utak tervezési szempontjai Dr. Koren Csaba Önmagát magyarázó az az út, amelyen az út kialakításából egyértelmű a járművezető számára, hogy hogyan kell viselkednie (pl. melyik sávon,

Részletesebben

A gyorsutak bevezetése és kivezetése, az új autóúti keresztmetszet

A gyorsutak bevezetése és kivezetése, az új autóúti keresztmetszet A gyorsutak bevezetése és kivezetése, az új autóúti keresztmetszet Előzmények 2011 Gyorsút 2016-2017(?) Folyamatok, célok, megoldások infrastrukturális beruházások volumenének növekedése Költséghatékonyság

Részletesebben

A MŰSZAKI SZABÁLYOZÁS HATÁSA A TERVEK MINŐSÉGÉRE

A MŰSZAKI SZABÁLYOZÁS HATÁSA A TERVEK MINŐSÉGÉRE A MŰSZAKI SZABÁLYOZÁS HATÁSA A TERVEK MINŐSÉGÉRE Keresztes László Eger, 2017. október 19. Tervezés: Jogszabály: NFM rendelet a közutak tervezéséről (KTSZ-rendelet) UME: - KTSZ-UME - Kerékpárforgalmi létesítmények

Részletesebben

Kerékpárforgalmi létesítmények tervezése

Kerékpárforgalmi létesítmények tervezése ÚT 2-1.203:2006 Kerékpárforgalmi létesítmények tervezése 13. Útépítési Akadémia 2007-12-06 Kerékpárforgalmi létesítmények: Kerékpárút Gyalog és, Kerékpársáv (közösségi közlekedéssel közös sávok is) Kisforgalmi

Részletesebben

A 8. sz. főút és térségének fejlesztési elképzelései Veszprém megye vonatkozásában április 18.

A 8. sz. főút és térségének fejlesztési elképzelései Veszprém megye vonatkozásában április 18. A 8. sz. főút és térségének fejlesztési elképzelései Veszprém megye vonatkozásában 2013. április 18. Országos Területrendezési Terv kivágat 8. sz. főút térsége A gyorsforgalmi- és főúthálózat nagytávú

Részletesebben

8. Külön szintű csomópontok

8. Külön szintű csomópontok SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 8. Külön szintű csomópontok Dr. Kálmán László egyetemi adjunktus Győr, 2014.

Részletesebben

A.D.U. Építész Iroda Kft

A.D.U. Építész Iroda Kft A.D.U. Építész Iroda Kft TELEPÍTÉSI TANULMÁNYTERV M30 MISKOLC MJV 2016. szeptember M30 GYORSFORGALMI ÚT MISKOLC TORNYOSNÉMETI KÖZÖTTI SZAKASZÁNAK MISKOLC VÁROS ÉRINTETT TERÜLETEIRE PARTNERSÉGI EGYEZTETÉSRE

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ VIZSGÁLAT ÉS TERV

MÓDOSÍTOTT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ VIZSGÁLAT ÉS TERV 2. DOMASZÉK KÖZSÉG MÓDOSÍTOTT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ VIZSGÁLAT ÉS TERV - 2 - TARTALOMJEGYZÉK KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ Közlekedési Felügyelet levele 2002. 03.

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK

1. ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK 1. ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK Az országos és a helyi közutak hálózatot alkotnak. A közúti fejlesztési javaslatok a különböző szintű, az ötévenként, valamint a területrendezési tervek felülvizsgálatakor

Részletesebben

M0 GYŰRŰ DÉLI SZEKTOR. M1-M6 autópályák (2+840-9+400 km sz.) közötti 2x3 sávos szakasza

M0 GYŰRŰ DÉLI SZEKTOR. M1-M6 autópályák (2+840-9+400 km sz.) közötti 2x3 sávos szakasza M0 GYŰRŰ DÉLI SZEKTOR M1-M6 autópályák (2+840-9+400 km sz.) közötti 2x3 sávos szakasza Beruházó: Tervező: Mérnök: Kivitelező: Magyarország közúthálózata Az M0 gyűrű környezete Az M0 gyűrű áttekintő térképe

Részletesebben

Infrastruktúra tervezési gyakorlat

Infrastruktúra tervezési gyakorlat Infrastruktúra tervezési gyakorlat Közúti munkarész 2. rész 1 Alapadatok BELTERÜLETI I. RENDŰ FŐÚT TERVEZÉSI OSZTÁLY: B.III. HÁLÓZATI FUNKCIÓ: b KÖRNYEZETI KÖRÜLMÉNY: B TERVEZÉSI SEBESSÉG: 60 KM/H TERVEZÉSI

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ 0357 ÉS 0348 KÜLTERÜLETI UTAK ÚTEFLÚJÍTÁSA. Műszaki leírás

ÚJFEHÉRTÓ 0357 ÉS 0348 KÜLTERÜLETI UTAK ÚTEFLÚJÍTÁSA. Műszaki leírás Székhely: 4400 Nyíregyháza, Bujtos utca 17. Tel/fax: +36-42-784-485 +36-30-743-0130 E-mail: iroda@aquak-kft.hu Műszaki leírás Megrendelő: Újfehértó Város Önkormányzata 4244 Újfehértó, Szent István út 10.

Részletesebben

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt:

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt: Terv megnevezése: Celica 2004 Mérnöki Szolgáltató Kft. Tervszám: T-01/2015 Kiskőrös-Kalocsa 153 sz. vasútvonal 98+13 vkm, 5309 sz. út 0+893 km terelőút kiépítésének engedélyezési terve és a vasúti átjáró

Részletesebben

Közutak fejlesztése Magyarországon, különös tekintettel a magyar-szlovák határkapcsolatokra

Közutak fejlesztése Magyarországon, különös tekintettel a magyar-szlovák határkapcsolatokra Közutak fejlesztése Magyarországon, különös tekintettel a magyar-szlovák határkapcsolatokra XII. Határok nélküli partnerség Fülek, 2018. október 4. Thoroczkay Zsolt főosztályvezető ITM Közúti Infrastruktúra

Részletesebben

1. A közlekedéstervezés, az úttervezés és a forgalomtechnika tárgyköre és a forgalomtechnikai eszköztár

1. A közlekedéstervezés, az úttervezés és a forgalomtechnika tárgyköre és a forgalomtechnikai eszköztár SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 1. A közlekedéstervezés, az úttervezés és a forgalomtechnika tárgyköre és a

Részletesebben

sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon

sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon KözOP-3.5.0-09-11-2012-0018 2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon 2. pont. Folyamatos 3 sávos (2+1 / 1+2) utak hálózati alkalmazási lehetőségei távlati gyorsforgalmi (

Részletesebben

VÁSÁROSNAMÉNY. M34 gyorsforgalmi út Vásárosnamény Záhony közötti szakasz településrendezési tervekbe történő beillesztése. Partnerségi dokumentáció

VÁSÁROSNAMÉNY. M34 gyorsforgalmi út Vásárosnamény Záhony közötti szakasz településrendezési tervekbe történő beillesztése. Partnerségi dokumentáció A.D.U. Építész Iroda Kft VÁSÁROSNAMÉNY M34 gyorsforgalmi út Vásárosnamény Záhony közötti szakasz településrendezési tervekbe történő beillesztése Partnerségi dokumentáció Budapest, 2018. január M34 gyorsforgalmi

Részletesebben

Infrastruktúra-tervezési gyakorlat. BMEEOUVAI15 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére

Infrastruktúra-tervezési gyakorlat. BMEEOUVAI15 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére EURÓPAI UNIÓ STRUKTURÁLIS ALAPOK I N F R A S T R U K T Ú R A T E R V E Z É S segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése HEFOP/2004/3.3.1/0001.01

Részletesebben

Vas megyei, és Vas megyét érintő közútfejlesztési projektek bemutatása november 5.

Vas megyei, és Vas megyét érintő közútfejlesztési projektek bemutatása november 5. Vas megyei, és Vas megyét érintő közútfejlesztési projektek bemutatása 2015. november 5. 1 8. sz. főút és az M8-M9 gyorsforgalmi úti szakaszok 1.) M8 autópálya Országhatár Körmend Kelet közötti szakasz

Részletesebben

1. TÉRSÉGI KAPCSOLATOK 2. TELEPÜLÉSI ÚTHÁLÓZAT

1. TÉRSÉGI KAPCSOLATOK 2. TELEPÜLÉSI ÚTHÁLÓZAT KÖZLEKEDÉSI MUNKARÉSZ 1. TÉRSÉGI KAPCSOLATOK Kemeneshőgyész a 8405. jelű Nyárád- Kemeneshőgyész és a 8412. jelű Várkesző- Vönöck összekötő utak csomópontjában található. A település a térség kistérségi

Részletesebben

KÓPHÁZA KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA

KÓPHÁZA KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA REGIOPLAN KÖRNYEZET- ÉS TELEPÜLÉSTERVEZŐ KFT. 9022 GYŐR, ÚJKAPU U. 13. TEL/FAX.: 96/529-751, 311-304 e-mail: regioplan@regioplan.hu KÓPHÁZA KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA

Részletesebben

A Közútkezelő Társaság időszakósan felülvizsgálatot végez a kezelésében lévő utakon forgalmi rend szempontjából. Tárgyi út felülvizsgálata évben

A Közútkezelő Társaság időszakósan felülvizsgálatot végez a kezelésében lévő utakon forgalmi rend szempontjából. Tárgyi út felülvizsgálata évben K/7689/1. 11-111120-112612003. Soltész Miklós úr országgyűlési képviselő Budapest 'Tisztelt Képviselő úr!, Az Országgyűlés Házszabálya 91. -áriak (2) bekezdésében foglaltak szerint a hozzám intézett Mikor

Részletesebben

8. számú főúti fejlesztések. Veszprém, november 25

8. számú főúti fejlesztések. Veszprém, november 25 8. számú főúti fejlesztések Veszprém, 2010. november 25 8. sz. főút fejlesztése A 8. sz. főút fejlesztéseinek főbb szakaszai: - - - Székesfehérvár Veszprém: 15 km új nyomvonalon 2x2 forgalmi sávú út építése,

Részletesebben

RENDEZÉSI TERVEK ÉS A KÖZÚTHÁLÓZAT-FEJLESZTÉS ÖSSZEFÜGGÉSEI, AKTUÁLIS KÉRDÉSEK

RENDEZÉSI TERVEK ÉS A KÖZÚTHÁLÓZAT-FEJLESZTÉS ÖSSZEFÜGGÉSEI, AKTUÁLIS KÉRDÉSEK RENDEZÉSI TERVEK ÉS A KÖZÚTHÁLÓZAT-FEJLESZTÉS ÖSSZEFÜGGÉSEI, AKTUÁLIS KÉRDÉSEK ÁLLAMREFORM ÉS A KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI BALATONFÖLDVÁR, 2007.05.08-09. ELİADÓ: DR. FÜLÖP GYULA TERÜLETFEJLESZTÉS

Részletesebben

1656/2017. (IX. 13.) Korm. határozat Magyarország rövidés középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások összehangolásával és

1656/2017. (IX. 13.) Korm. határozat Magyarország rövidés középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások összehangolásával és 1656/2017. (IX. 13.) Korm. határozat Magyarország rövidés középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások összehangolásával és azok 2022-ig történő megvalósításával összefüggő egyes

Részletesebben

1.2 Általános közlekedési kapcsolatok, közlekedés-földrajzi helyzet

1.2 Általános közlekedési kapcsolatok, közlekedés-földrajzi helyzet 3.4. KÖZLEKEDÉS VONALVEZETŐ Mérnöki és Gazdaságfejlesztő Kft. 6000 Kecskemét, Katona József tér 6. II./8A Tel.: 76/486-610, Fax: 76/506-199 www.vonalvezeto.hu, vonalvezeto@vonalvezeto.hu Tsz.: VV-T 2014-09

Részletesebben

megoldásai a Trimble 5503 DR

megoldásai a Trimble 5503 DR Autópálya építés s kitűzésének speciális megoldásai a Trimble 5503 DR mérőállomás s segíts tségével Zeke Balázs Győző 2006 Magyarország úthálózata Autópálya 522 km Autóú óút t 130 km Csomóponti ágak 205

Részletesebben

Veszprém megye területrendezési terve a község esetében egy közlekedésfejlesztési

Veszprém megye területrendezési terve a község esetében egy közlekedésfejlesztési KÖZLEKEDÉSI MUNKARÉSZ 1. TÉRSÉGI KAPCSOLATOK Magyargencs a 8412. jelű Várkesző- Vönöck összekötő út mellett található. A település a térség kistérségi központjától Pápától 19 kilométerre északnyugatra,

Részletesebben

I. Magyar Közlekedési Konferencia

I. Magyar Közlekedési Konferencia I. Magyar Közlekedési Konferencia Egy NIF projekt a gyakorlatban: M25 gyorsforgalmi út Deák Csilla projektvezető Eger, 2017. október 18. TEMATIKA Előzmények, egy kis történelem Az autóút megvalósításának

Részletesebben

MOHÁCSI DUNA HÍD Megvalósíthatósági tanulmányterv Hidász Napok Balatonfüred, június Gilyén Elemér Pont-TERV Zrt.

MOHÁCSI DUNA HÍD Megvalósíthatósági tanulmányterv Hidász Napok Balatonfüred, június Gilyén Elemér Pont-TERV Zrt. MOHÁCSI DUNA HÍD Megvalósíthatósági tanulmányterv Hidász Napok Balatonfüred, 2016. június 15-17. Gilyén Elemér Pont-TERV Zrt. Than Mór: Mohácsi csata Előzmények Expo híd 1992 Mohácsi Duna Híd Alapítvány

Részletesebben

Cégismertető 2008. Közlekedés modellezése felsőfokon... 1023. Budapest, Harcsa utca 2.

Cégismertető 2008. Közlekedés modellezése felsőfokon... 1023. Budapest, Harcsa utca 2. Közlekedés modellezése felsőfokon... Cégismertető 2008. KVANTITÁS-CONSULTING KFT 1023. Budapest, Harcsa utca 2. www.kvantitas.hu Telefonszám:336 10 48 Faxszám: 336 10 49 E-mail: drmakula@kvantitas.hu Cégünk,

Részletesebben

sávos utak forgalomlefolyása

sávos utak forgalomlefolyása KözOP-3.5.0-09-11-2012-0018 2+1 1+2 sávos utak forgalomlefolyása A 2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon Kiegészítő kutatási és elemzési feladatok végzése ajánlatkérő részére

Részletesebben

KAPUVÁR VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA

KAPUVÁR VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA REGIOPLAN KÖRNYEZET- ÉS TELEPÜLÉSTERVEZŐ KFT. 9022 GYŐR, ÚJKAPU U. 13. TEL/FAX.: 96/529-751, 311-304 e-mail: regioplan@regioplan.hu KAPUVÁR VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA

Részletesebben

Nemzetközi aktualitások, hazai vizsgálatok és mérések tapasztalatai

Nemzetközi aktualitások, hazai vizsgálatok és mérések tapasztalatai Nemzetközi aktualitások, hazai vizsgálatok és mérések tapasztalatai Hóz Erzsébet és társai (Dr. Csorja Zsuzsanna, Felméri Béla, Jákli Zoltán, Dr. Koren Csaba, Püski Ottó, Tóthné Temesi Kinga, Siska Tamás)

Részletesebben

Tata- Új központ szabályozási terv módosítás

Tata- Új központ szabályozási terv módosítás Tata- Új központ szabályozási terv módosítás - 2010 Tervezési feladatunk a jelenleg érvényben lévő PRO TERRA KFT. által készített Tata Új központ részszabályozási terv közlekedési alátámasztó munkarészének

Részletesebben

www.rt-plan.com Tiszaújváros, Bethlen Gábor utca járdafelújítás kiviteli terve RTP-1/2015

www.rt-plan.com Tiszaújváros, Bethlen Gábor utca járdafelújítás kiviteli terve RTP-1/2015 Tiszaújváros, Bethlen Gábor utca járdafelújítás kiviteli terve Tervezte: RT-PLAN Kft. 3519 Miskolc Iglói u. 3. 1/1. Tel: (46)450-527 (70) 317-2112 Email:reko@rt-plan.com Tervszám: RTP-1/2015 www.rt-plan.com

Részletesebben

NAGYCENK NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA

NAGYCENK NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA REGIOPLAN KÖRNYEZET- ÉS TELEPÜLÉSTERVEZŐ KFT. 9022 GYŐR, ÚJKAPU U. 13. TEL/FAX.: 96/529-751, 311-304 e-mail: regioplan@regioplan.hu NAGYCENK NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

Részletesebben

Gyorsutak jellemzői, tervezése, előnyök-hátrányok

Gyorsutak jellemzői, tervezése, előnyök-hátrányok Gyorsutak jellemzői, tervezése, előnyök-hátrányok Gyorsút tervezésének bemutatása konkrét példákon keresztül Horváth Anikó Kiemelt projektvezető UTIBER Kft. 1 Bemutatásra kerülő gyorsutak R67 gyorsút Kaposfüred

Részletesebben

Tiszaújváros, út-járda kapcsolatok akadálymentesítésének kiviteli terve RTP-3/2015

Tiszaújváros, út-járda kapcsolatok akadálymentesítésének kiviteli terve RTP-3/2015 Tiszaújváros, út-járda kapcsolatok akadálymentesítésének kiviteli terve Tervezte: RT-PLAN Kft. 3519 Miskolc Iglói u. 3. 1/1. Tel: (46)450-527 (70) 317-2112 Email:reko@rt-plan.com Tervszám: RTP-3/2015 www.rt-plan.com

Részletesebben

ÖNMAGUKAT MAGYARÁZÓ UTAK - ELMÉLET ÉS GYAKORLAT

ÖNMAGUKAT MAGYARÁZÓ UTAK - ELMÉLET ÉS GYAKORLAT ÖNMAGUKAT MAGYARÁZÓ UTAK - ELMÉLET ÉS GYAKORLAT Dr. Koren Csaba egyetemi tanár Iván Gabriella tanársegéd Széchenyi István Egyetem Győr KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON MMK, Balatonföldvár, 2014. május

Részletesebben

UNITEF UVATERV KONZORCIUM

UNITEF UVATERV KONZORCIUM Tsz.: 2819 Tsz.: 52.260 / Unitef 83 Zrt. / Uvaterv Zrt. Aláírólap Tervjegyzék Rajz- és iratjegyzék Minőségellenőrzési nyilatkozat Minőségbiztosítási bizonylat Szaktervezői nyilatkozatok Konzorciumvezetői

Részletesebben

A 31. és 33 sz. főutak, valamint kapcsolódó kerékpárút fejlesztésének folyamatáról. TTFT tájékoztatás 2010. április 21.

A 31. és 33 sz. főutak, valamint kapcsolódó kerékpárút fejlesztésének folyamatáról. TTFT tájékoztatás 2010. április 21. A 31. és 33 sz. főutak, valamint kapcsolódó kerékpárút fejlesztésének folyamatáról TTFT tájékoztatás 2010. április 21. Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. - NIF

Részletesebben

A Magyar Közút Nonprofit Zrt évi felújítási tervei

A Magyar Közút Nonprofit Zrt évi felújítási tervei A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019. évi felújítási tervei Sajgó Tamás fejlesztési és felújítási osztályvezető Magyar Közút Nonprofit Zrt. XX. KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA Bükfürdő, 2019.április

Részletesebben

A MAGYAR KÖZÚTHÁLÓZAT MINŐSÉGI TENDENCIÁI HESZ GÁBOR FEJLESZTÉSI ÉS FELÚJÍTÁSI IGAZGATÓ

A MAGYAR KÖZÚTHÁLÓZAT MINŐSÉGI TENDENCIÁI HESZ GÁBOR FEJLESZTÉSI ÉS FELÚJÍTÁSI IGAZGATÓ A MAGYAR KÖZÚTHÁLÓZAT MINŐSÉGI TENDENCIÁI HESZ GÁBOR FEJLESZTÉSI ÉS FELÚJÍTÁSI IGAZGATÓ MAGYARORSZÁG KÖZÚTHÁLÓZATA Gyorsforgalmi hálózat: Autópálya: 1173,3 km Autóút: 300,4 km Egyéb (csomóponti ág): 462,9

Részletesebben

Hossz-szelvény tervezés

Hossz-szelvény tervezés Hossz-szelvény tervezés Hossz-szelvény terepvonala Keresztszelvények terepvonala Magassági vonalvezetés tervezése Keresztszelvények megtekintése Földtömegeloszlás Vonalvezetés ellenőrzése 1 Hossz-szelvény

Részletesebben

TARTALOM 3. ALSÓNÉMEDI KÖZLEKEDÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ÉS EGYEDI PROBLÉMÁI

TARTALOM 3. ALSÓNÉMEDI KÖZLEKEDÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ÉS EGYEDI PROBLÉMÁI TARTALOM 1. BEVEZETÉS 1.1. A TERVEZÉSI MEGBÍZÁS TÁRGYA, ELŐZMÉNYEK 1.2. A TERVEZÉSI FELADAT MEGHATÁROZÁSA 2. ALSÓNÉMEDI JELENLEGI KÖZLEKEDÉSI HELYZETE 2.1. ALSÓNÉMEDI KÖZÚTHÁLÓZATA 2.2. ALSÓNÉMEDI KÖZÚTI

Részletesebben

Alapadatok. Érintett települések: Tiszakürt, Cserkeszőlő, Kunszentmárton, Öcsöd

Alapadatok. Érintett települések: Tiszakürt, Cserkeszőlő, Kunszentmárton, Öcsöd Alapadatok Útszakasz megnevezése: M44 gyorsforgalmi út Tiszakürt Kunszentmárton között Állapot: Kivitelezés megkezdése elött Kivitelező: Duna Aszfalt Kft. Hódút Kft. közös ajánlattevők Kivitelezés szerződéses

Részletesebben

Az MO útgyűrű jelentősége és fejlesztési programja

Az MO útgyűrű jelentősége és fejlesztési programja Az MO útgyűrű jelentősége és fejlesztési programja 2006. Május 16. Az MO jelentősége, szerepe - 1976 OMFB koncepció a magyarországi autópálya hálózatról - 1976-77 UVATERV részletes tanulmányterv a teljes

Részletesebben

2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon

2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon KözOP-3.5.0-09-11-2012-0018 2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon Új útkategorizálás (önmagukat magyarázó utak, a 2+1 1+2 sávos utak elhelyezése a rendszerben) Dr. Csorja

Részletesebben

REGIOPLAN FERTŐSZENTMIKLÓS VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA

REGIOPLAN FERTŐSZENTMIKLÓS VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA REGIOPLAN KÖRNYEZET- ÉS TELEPÜLÉSTERVEZŐ KFT. 9022 GYŐR, ÚJKAPU U. 13. TEL/FAX.: 96/529-751, 311-304 e-mail: regioplan@regioplan.hu FERTŐSZENTMIKLÓS VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

Részletesebben

KÖZÚTI VISSZATARTÓ RENDSZEREK UTAKON ÉS HIDAKON. SOPRON 2011. MÁJUS 3-4. Dr. Csorja Zsuzsa Kolozsi Gyula

KÖZÚTI VISSZATARTÓ RENDSZEREK UTAKON ÉS HIDAKON. SOPRON 2011. MÁJUS 3-4. Dr. Csorja Zsuzsa Kolozsi Gyula KÖZÚTI VISSZATARTÓ RENDSZEREK UTAKON ÉS HIDAKON SOPRON 2011. MÁJUS 3-4. Dr. Csorja Zsuzsa Kolozsi Gyula KORLÁT FELADATA VÉDI A JÁRMŰVET ÉS A JÁRMŰBEN ÜLŐKET A PÁLYÁRÓL LETÉRÉSTŐL, ÜTKÖZÉSTŐL, ILLETVE AZ

Részletesebben

Szabályozási kérdések a közlekedés területén (1222/2011. Korm.hat. a 2+1 sávos kialakítás) 2012.04.17 Balatonföldvár.

Szabályozási kérdések a közlekedés területén (1222/2011. Korm.hat. a 2+1 sávos kialakítás) 2012.04.17 Balatonföldvár. Dr. Lányi Péter Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Infrastruktúra Főosztály Szabályozási kérdések a közlekedés területén (1222/2011. Korm.hat. a 2+1 sávos kialakítás) 2012.04.17 Balatonföldvár.

Részletesebben

Város Polgármestere. A Szabadság úti forgalomtechnikai tervvel összefüggő kérdésekről

Város Polgármestere. A Szabadság úti forgalomtechnikai tervvel összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174 Fax: 06 23 310-135 E-mail: beruhazas@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu T Á J É K O Z T A T Ó A Szabadság úti forgalomtechnikai

Részletesebben

M6-M60 AUTÓPÁLYA GEOTECHNIKAI TERVEZÉSE AZ ELŐKÉSZÍTÉSTŐL A KIVITELEZÉSIG. Wolf Ákos

M6-M60 AUTÓPÁLYA GEOTECHNIKAI TERVEZÉSE AZ ELŐKÉSZÍTÉSTŐL A KIVITELEZÉSIG. Wolf Ákos M6-M60 AUTÓPÁLYA GEOTECHNIKAI TERVEZÉSE AZ ELŐKÉSZÍTÉSTŐL A KIVITELEZÉSIG Wolf Ákos Tartalom 2 Bevezetés projekt ismertetés Geotechnikai tervezési feladatok útépítés hídépítés alagútépítés Tervfázisok

Részletesebben

ÚTHÁLÓZAT Mérnök Iroda Kft Tatabánya, Szent Borbála tér 6. II.em. 6. Tel.: 34/ ; Tel/Fax: 34/

ÚTHÁLÓZAT Mérnök Iroda Kft Tatabánya, Szent Borbála tér 6. II.em. 6. Tel.: 34/ ; Tel/Fax: 34/ Tartalomjegyzék Tata Város Kőkúti tömb szabályozási terv Közlekedési alátámasztó munkarész UK 001. UK 003. UK 004. Műszaki leírás Helyszínrajz Mintakeresztszelvények Munkaszám: 675/2017. Tatabánya, 2017.

Részletesebben

1. TÉRSÉGI KAPCSOLATOK

1. TÉRSÉGI KAPCSOLATOK KÖZLEKEDÉSI MUNKARÉSZ 1. TÉRSÉGI KAPCSOLATOK Nemesgörzsöny a 8406. jelű Pápa- Kenyeri összekötő út mellett található. A település belterületéről indul a 84303. jelű állomási hozzájáró út. A község a térség

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI HÁLÓZATOK Készítette: Csapó László építőmérnök közlekedési szaktervező és Balogh Tünde felelős tervező

KÖZLEKEDÉSI HÁLÓZATOK Készítette: Csapó László építőmérnök közlekedési szaktervező és Balogh Tünde felelős tervező KÖZLEKEDÉSI HÁLÓZATOK Készítette: Csapó László építőmérnök közlekedési szaktervező és Balogh Tünde felelős tervező Tiszai víziút A község Csongrád megye északnyugati részén fekszik a Tisza folyó mellett

Részletesebben

1.2 Általános közlekedési kapcsolatok, közlekedés-földrajzi helyzet

1.2 Általános közlekedési kapcsolatok, közlekedés-földrajzi helyzet Tsz.: VV-T 2014 05 VONALVEZETŐ Mérnöki és Gazdaságfejlesztő Kft. 6000 Kecskemét, Katona József tér 6. II./8A Tel.: 76/486-610, Fax: 76/506-199 www.vonalvezeto.hu, vonalvezeto@vonalvezeto.hu Tsz.: VV-T

Részletesebben

13. Gyalogos közlekedés

13. Gyalogos közlekedés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 13. Gyalogos közlekedés Dr. Kálmán László egyetemi adjunktus Győr, 2014. január

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése 2 A. előadás: Külterületi csomópontok forgalomtechnikai kialakításai Alapelvek Beépített területen kívül az alkalmazási formákra az alábbi alapelvek érvényesek:

Részletesebben

REGIOPLAN HEGYESHALOM HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA A 12/2015.(XII.18.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETTEL JÓVÁHAGYOTT DOKUMENTÁCIÓ

REGIOPLAN HEGYESHALOM HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA A 12/2015.(XII.18.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETTEL JÓVÁHAGYOTT DOKUMENTÁCIÓ REGIOPLAN KÖRNYEZET- ÉS TELEPÜLÉSTERVEZŐ KFT. 9022 GYŐR, ÚJKAPU U. 13. TEL/FAX.: 96/529-751, 311-304 e-mail: regioplan@regioplan.hu HEGYESHALOM HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA A 12/2015.(XII.18.) ÖNKORMÁNYZATI

Részletesebben

INFRASTRUKTURÁLIS PROJEKTEK ELŐKÉSZÍTÉSE A tervezés szemszögéből, tervfázisok (1. előadás) Témavázlat

INFRASTRUKTURÁLIS PROJEKTEK ELŐKÉSZÍTÉSE A tervezés szemszögéből, tervfázisok (1. előadás) Témavázlat FIDIC: Fédération Internationale des Ingénieurs-Conseils (www.fidic.org) / Genf / 66 tagszövetség TMSZ: Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége (www.tmsz.org) /Budapest / 70 tag Airport Consulting

Részletesebben

ALAGÚTÉPÍTÉS NIF PROJEKTJEIBEN november

ALAGÚTÉPÍTÉS NIF PROJEKTJEIBEN november ALAGÚTÉPÍTÉS NIF PROJEKTJEIBEN 2016. november MAYER ANDRÁS beruházási vezérigazgató-helyettes okleveles építőmérnök Master of Business Administration Tel.: (20)310-4756 Email: mayer.andras@nif.hu Alaptevékenységünk

Részletesebben

GEOplaner Építőipari Tervező KFT

GEOplaner Építőipari Tervező KFT P É T F Ü R D Ő PÉTFÜRDŐ, BERHIDAI ÚT ISKOLA UTCA CSATLAKOZÁSÁBAN ÁTERESZ MEGHOSSZABBÍTÁS TERVE TERVSZÁM: 718/15 MEGRENDELŐ: PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 8105 PÉTFÜRDŐ, BERHIDAI ÚT 6. KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

AZ M0 DÉLI SZEKTOR KAPACITÁSBŐVÍTŐ REKONSTRUKCIÓJÁNAK TERVEZÉSE

AZ M0 DÉLI SZEKTOR KAPACITÁSBŐVÍTŐ REKONSTRUKCIÓJÁNAK TERVEZÉSE AZ M0 DÉLI SZEKTOR KAPACITÁSBŐVÍTŐ REKONSTRUKCIÓJÁNAK TERVEZÉSE PANKOTAI CSABA UNITEF 83 Zrt. Konferencia a betonburkolat építés 2011. évi eseményeiről Budapest, 2011 szeptember 29. Tartalom 1. Az M0 útgyűrű

Részletesebben

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor 1 Előzmények A lehetőség: KRESZ (2010.01.01) A módosítás előtt: (3) Ha az Egyirányú forgalmú út jelzőtáblák (104. és 105.

Részletesebben

AZ EURÓPAI ÉS HAZAI ÚTHÁLÓZAT

AZ EURÓPAI ÉS HAZAI ÚTHÁLÓZAT AZ EURÓPAI ÉS HAZAI ÚTHÁLÓZAT Az úthálózat kialakulása Az európai és a hazai úthálózat jelenlegi helyzete és fejlesztése A hazai úthálózat felépítése Az úthálózat-fejlesztés és a település rendezési tervek

Részletesebben

8. számú főút fejlesztésének bemutatása Veszprém megyében, valamint a fejlesztéshez kapcsolódó projektek ismertetése. Veszprém, 2014. március 13.

8. számú főút fejlesztésének bemutatása Veszprém megyében, valamint a fejlesztéshez kapcsolódó projektek ismertetése. Veszprém, 2014. március 13. 8. számú főút fejlesztésének bemutatása Veszprém megyében, valamint a fejlesztéshez kapcsolódó projektek ismertetése Veszprém, 2014. március 13. 8. sz. főút fejlesztése Veszprém megyében A 8. sz. főút

Részletesebben

KERESZTMETSZETI TERVEZÉS. Három fő feladatcsoport megoldását jelenti: Koncepcionális tervezés Geometriai tervezés Szerkezeti tervezés

KERESZTMETSZETI TERVEZÉS. Három fő feladatcsoport megoldását jelenti: Koncepcionális tervezés Geometriai tervezés Szerkezeti tervezés KERESZTMETSZETI TERVEZÉS Három fő feladatcsoport megoldását jelenti: Koncepcionális tervezés Geometriai tervezés Szerkezeti tervezés 1 Az útkeresztmetszet koncepcionális tervezése A koncepcionális vagy

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés ÚTÉPÍTÉS III. Dr. Tóth Csaba BM E Út és Vasútépítési Tanszék 1 05.02. (Cs.) Útpályaszerkezetek I.: Történelmi útpályaszerkezetek Útpályaszerkezetek méretezési eljárásainak fejlődés 05.03. (P.) Útpályaszerkezetek

Részletesebben

KILATERKER KFT 9163 Fehértó Tó utca 23.

KILATERKER KFT 9163 Fehértó Tó utca 23. KILATERKER KFT 9163 Fehértó Tó utca 23. Telefon: 06702568645 Munkaszám: OF-P-BpNy-18-006 Tervezési feladat: Lébény - Kimle 1612+38 sz. útátjárónál (8417. sz. ök. út 35+646 kmsz.) vágány átépítés ideiglenes

Részletesebben

ÚTHÁLÓZAT Mérnök Iroda Kft. 2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 6. II.em. 6. Tel.: 34/309-399; Tel/Fax: 34/309-400 E-mail: tracktor@axelero.

ÚTHÁLÓZAT Mérnök Iroda Kft. 2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 6. II.em. 6. Tel.: 34/309-399; Tel/Fax: 34/309-400 E-mail: tracktor@axelero. Tata város ( térsége) Szerkezeti- és szabályozási tervének módosítása Közlekedési vizsgálat és javaslat A tervezési területet közlekedési szempontból délről az, északról a 1363/18 hrsz.-ú út (Fényes fürdő

Részletesebben

VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK. Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC

VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK. Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉNEK TAPASZTALATAI Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC TÁRSASÁGUNK A FŐMTERV ZRT. Az ország egyik legnagyobb infrastruktúra tervezője 60 éve aktív

Részletesebben

Az úthálózatvédelem új eleme a belső schengeni határon, a zalakomári iker mérőállomás pár

Az úthálózatvédelem új eleme a belső schengeni határon, a zalakomári iker mérőállomás pár Az úthálózatvédelem új eleme a belső schengeni határon, a zalakomári iker mérőállomás pár Magyarország közúthálózata Gyorsforgalmi hálózat: Autópálya: 1167,7 km Autóút: 262,5 km Egyéb (csomóponti ág):

Részletesebben

Az elmúlt időszakban megvalósult és előkészítés alatt álló határmenti közúti fejlesztések

Az elmúlt időszakban megvalósult és előkészítés alatt álló határmenti közúti fejlesztések Az elmúlt időszakban megvalósult és előkészítés alatt álló határmenti közúti fejlesztések Határ Renáta Koordinációs főmérnök, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Siófok, 2014. október 29. 1 Határmenti

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter./2006. ( ) GKM rendelete az M6 autóút Szekszárd - Bóly közötti szakasza nyomvonalának kijelöléséről

A gazdasági és közlekedési miniszter./2006. ( ) GKM rendelete az M6 autóút Szekszárd - Bóly közötti szakasza nyomvonalának kijelöléséről 1 TERVEZET A gazdasági és közlekedési miniszter./2006. ( ) GKM rendelete az M6 autóút Szekszárd - Bóly közötti szakasza nyomvonalának kijelöléséről A Magyar Köztársaság gyorsforgalmi közúthálózatának közérdekűségéről

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÚT-, VASÚT- ÉS HÍDÉPÍTÉSI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA ÚT-, VASÚT- ÉS HÍDÉPÍTÉSI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK ÚT-, VASÚT- ÉS HÍDÉPÍTÉSI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK MINTATÉTEL 1. tétel A feladat Közlekedésépítés és közlekedésépítés gyakorlat Ismertesse Magyarország közúthálózatát!

Részletesebben

Tanulmányterv - Derecske TRT 2014. 1.sz. módosítás Szilágyi Lajos vállalkozó érdekében történő Településrendezési tervezési feladatok

Tanulmányterv - Derecske TRT 2014. 1.sz. módosítás Szilágyi Lajos vállalkozó érdekében történő Településrendezési tervezési feladatok C Í V I S T E R V VÁROSTERVEZŐ ÉS ÉPÍTÉSZ IRODA BETÉTI TÁRSASÁG Levelezési cím: 4031 Debrecen, Derék utca 245 Iroda: 4025 Debrecen, Széchenyi utca 8 sz. Tel:(30) 9818-172, Tel/fax: (52) 531-732 Email:

Részletesebben

A BUDAPESTI KÖZÖSSÉGI KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSI RENDSZER (KKKR) BEVEZETÉSÉHEZ SZÜKSÉGES INFRASTRUKTÚRA INTÉZKEDÉSI JAVASLATOK

A BUDAPESTI KÖZÖSSÉGI KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSI RENDSZER (KKKR) BEVEZETÉSÉHEZ SZÜKSÉGES INFRASTRUKTÚRA INTÉZKEDÉSI JAVASLATOK TANDEM MÉRNÖKIRODA Kft. Postacím: 1300 Bp. Pf. 4. / Iroda: 1033 Budapest Polgár u. 12. Tel.: (1) 368-83-43; Tel./Fax: (1) 453-24-49 pej.kalman@tandemkft.hu www.tandemkft.hu A BUDAPESTI KÖZÖSSÉGI KERÉKPÁROS

Részletesebben

Vas megyei és Vas megyét érintő közútfejlesztési projektek bemutatása. 2013. július 29.

Vas megyei és Vas megyét érintő közútfejlesztési projektek bemutatása. 2013. július 29. Vas megyei és Vas megyét érintő közútfejlesztési projektek bemutatása 2013. július 29. 1 A. M86 autóút Szombathely - Csorna 80+775 139+165 km sz. 1.) 86. sz. főút (távlati M86) Szombathely - Vát szakasz

Részletesebben

RÖJTÖKMUZSAJ KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA

RÖJTÖKMUZSAJ KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA REGIOPLAN KÖRNYEZET- ÉS TELEPÜLÉSTERVEZŐ KFT. 9022 GYŐR, ÚJKAPU U. 13. TEL/FAX.: 96/529-751, 311-304 e-mail: regioplan@regioplan.hu RÖJTÖKMUZSAJ KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

Részletesebben

2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon

2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon KözOP-3.5.0-09-11-2012-0018 2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon Háromsávos utak keresztmetszeti kialakítása, jellemzői Dr. Csorja Zsuzsanna és társai (Felméri Béla, Hóz

Részletesebben

/2016-NFM. számú előterjesztéshez

/2016-NFM. számú előterjesztéshez 1 Melléklet a JEF/ /2016-NFM. számú előterjesztéshez A nemzeti fejlesztési miniszter./2016. ( ) NFM rendelete a közutak tervezéséről A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés b)

Részletesebben

Vizslaparki út Petőfi utca sarkán lévő eladó építési terület

Vizslaparki út Petőfi utca sarkán lévő eladó építési terület Vizslaparki út Petőfi utca sarkán lévő eladó építési terület Tulajdonos: Indotek Vagyonkezelő Zrt. Cím: 1148 Budapest, Kerepesi út 52. Email: indotek@indotek.hu Kapcsolat: Balázs Piri Balázs Tel:30/445

Részletesebben

Miske Község Településrendezési Terv évi felülvizsgálat

Miske Község Településrendezési Terv évi felülvizsgálat II.3.3. KÖZLEKEDÉS VONALVEZETŐ Mérnöki és Gazdaságfejlesztő Kft. 6000 Kecskemét, Katona József tér 6. II./8A Tel.: 76/486-610, Fax: 76/506-199, Mobil: 30/248-0692 www.vonalvezeto.hu, vonalvezeto@vonalvezeto.hu

Részletesebben

M0 déli szektor kapacitásbővítő rekonstrukciójának előkészítése Előadók: Mayer András koordinációs főmérnök Pelsőci Géza projektiroda-vezető

M0 déli szektor kapacitásbővítő rekonstrukciójának előkészítése Előadók: Mayer András koordinációs főmérnök Pelsőci Géza projektiroda-vezető M0 déli szektor kapacitásbővítő rekonstrukciójának előkészítése Előadók: Mayer András koordinációs főmérnök Pelsőci Géza projektiroda-vezető 2011.09.29. 1 Bevezető, tartalom Mérföldkövek a déli szektor

Részletesebben

KÖZMŰVEK ELHELYEZÉSE KÖZTERÜLETEN

KÖZMŰVEK ELHELYEZÉSE KÖZTERÜLETEN KÖZMŰVEK ELHELYEZÉSE KÖZTERÜLETEN Dima András, Jordán Péter, Leitner Gábor Útépítési Akadémia 20. 2012.11.30. www.maut.hu 1 MŰSZAKI ELŐÍRÁS CÉLKITŰZÉSEI Beruházói, kivitelezői és üzemeltetői + Területgazdálkodási

Részletesebben

Gyula Város Munkácsy utca Megyeház utca Munkácsy utca 5 sz. között

Gyula Város Munkácsy utca Megyeház utca Munkácsy utca 5 sz. között Megyeház utca 5 sz. között 1./8 A L Á Í R Ó L A P Megyeház utca 5 sz. között Tóth Gábor tervező... 2./8 TARTALOMJEGYZÉK Megyeház utca 5 sz. között I. Iratok Címlap 1/8 Aláírólap 2/8 Tartalomjegyzék 3/8

Részletesebben

Ajánlati felhívás módosítása. Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/83

Ajánlati felhívás módosítása. Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/83 Ajánlati felhívás módosítása Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/83 1 Beszerzés tárgya: Megbízási szerződés/ 1. rész: 51.sz. főút 77+917 85+200 km.sz. (Apostag Solt) és az 97+765 98+723 (Harta átkelés mellett)

Részletesebben

nehéz pótkocsis nyerges speciális j/nap E/nap j/nap j/nap nehéz

nehéz pótkocsis nyerges speciális j/nap E/nap j/nap j/nap nehéz II.3.2. KÖZLEKEDÉS KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI JAVASLAT Jelenlegi helyzet Érsekcsanád Bács-Kiskun megye déli részén helyezkedik el. Az országos főúthálózat részét képező 51. számú Budapest Solt Kalocsa Bácsa

Részletesebben

Tanulmánv. Karácsony és Tsa. Mérnöki Iroda 9700 Szombathely, Wesselényiu. 7. tel/fax: 94/ //94/ A dokumentáció 9 gépelt oldalból áll.

Tanulmánv. Karácsony és Tsa. Mérnöki Iroda 9700 Szombathely, Wesselényiu. 7. tel/fax: 94/ //94/ A dokumentáció 9 gépelt oldalból áll. Karácsony és Tsa Mérnöki Iroda 9700 Szombathely Wesselényiu 7 tel/fax: 94/511111//94/511112 email: karinuoelii)t ont ille hu Tanulmánv I A dokumentáció 9 gépelt oldalból áll I Szombathelv20071022 Karácsony

Részletesebben

ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK TELJES KÖRŰ FELÜLVIZSGÁLATA ÉS MÓDOSÍTÁSA. 1.1 Közlekedési kapcsolatok, közlekedés-földrajzi helyzet

ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK TELJES KÖRŰ FELÜLVIZSGÁLATA ÉS MÓDOSÍTÁSA. 1.1 Közlekedési kapcsolatok, közlekedés-földrajzi helyzet IV.3.2. KÖZLEKEDÉS VONALVEZETŐ Mérnöki és Gazdaságfejlesztő Kft. 6000 Kecskemét, Katona József tér 6. II./8A Tel.: +36 76/486-610 Fax: +36 76/506-199 vonalvezeto@vonalvezeto.hu www.vonalvezeto.hu Msz:

Részletesebben

Információk az utak menti fásításról. Zsidákovits József. üzemeltetési mérnök, KKK. Budapest 2008. február 20. 1. A fásítás két évtizede számokban

Információk az utak menti fásításról. Zsidákovits József. üzemeltetési mérnök, KKK. Budapest 2008. február 20. 1. A fásítás két évtizede számokban Információk az utak menti fásításról Zsidákovits József üzemeltetési mérnök, KKK Budapest 2008. február 20. Témák áttekintése 1. A fásítás két évtizede számokban 2. Változások a 3. Közút menti fák állapotvizsgálata

Részletesebben

Az úttervezés munkája három, szinte mindig párhuzamosan készítendő, egymással állandóan. elkészítéséből áll: (helyszínrajz),

Az úttervezés munkája három, szinte mindig párhuzamosan készítendő, egymással állandóan. elkészítéséből áll: (helyszínrajz), FELTÁRÓUTAK UTAK TERVEZÉSE 1 Az úttervezés három fő tervcsoportja 2 Feltáróutak utak tervezése Az úttervezés munkája három, szinte mindig párhuzamosan készítendő, egymással állandóan kölcsönhatásban álló

Részletesebben

Hazai közútkezelés során elért. eredmények

Hazai közútkezelés során elért. eredmények Hazai közútkezelés során elért Az úthálózatvédelem új eleme a belső eredmények schengeni határon, a zalakomári iker mérőállomás pár Szerencsi Gábor Szerencsi Gábor közúti szolgáltató igazgató zúti Magyar

Részletesebben

SZTERÉNYI ÜGYVÉDI IRODA RECHTSANWALTSSOZIETÄT LAW FIRM

SZTERÉNYI ÜGYVÉDI IRODA RECHTSANWALTSSOZIETÄT LAW FIRM 1011 BUDAPEST, FŐ UTCA 14-18. Valamennyi ajánlattevő részére az ajánlatkérő honlapján közzétéve Tárgy: Kiegészítő tájékoztatás 1. Küldi: dr. Szterényi Sándor / Ligeti Éva Tel: +36/1/457 80 40 Fax: +36/1/457

Részletesebben

sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon

sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon KözOP-3.5.0-09-11-2012-0018 2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon 5. munkarész: Közúti biztonsági felülvizsgálatok (M15, M2, M70, 4. sz. főút Abony elkerülője) Hamza Zsolt,

Részletesebben