Mielőtt azonban a boltokba rohannánk vagy lefoglalnánk bármelyik eladó sünit, az alábbiakat mindenképpen figyelembe kell venni:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mielőtt azonban a boltokba rohannánk vagy lefoglalnánk bármelyik eladó sünit, az alábbiakat mindenképpen figyelembe kell venni:"

Átírás

1 Törpesün tartása Miért épp sün? Sokakban felmerül a kérdés, hogy adott esetben milyen állatok tartására vállalkozzék, ha már egyszer szeretne valamilyen kedvencet a lakás/ház körül; gyerekének milyen kisállattal kedveskedjen, és legfőképp hogy a szóba jöhető kedvencek közül melyiket egyszerűbb, könnyebb tartani, nevelni. Egy dolgot le kell szögezni: bármilyen háziállat, kedvenc tartása óriási felelősséget igényel, egyik állatot sem könnyű tartani, hiszen minden fogságban tartott állatnak szüksége van törődésre, odafigyelésre, etetésre, tisztán tartásra stb. Ha magunkban eldöntöttük, hogy vágyunk valamilyen kedvencre, a törpesünök mellett többek között ilyen érvek szólnak: - rendkívül barátságosak (szúrós kinézetük ellenére is) - nem igényelnek speciális, nehezen beszerezhető eledeleket - nem terjesztenek betegségeket - ma már könnyen beszerezhetők - szobai körülmények között jól tarthatók - nem befogott, nem veszélyeztetett állatok kerülnek eladásra. Nyugat-Európában a törpesünök tartása igen nagy múltra tekint vissza, nálunk azonban csupán néhány évvel ezelőtt kezdték meg hódító útjukat tüskéshátú barátaink. Mielőtt azonban a boltokba rohannánk vagy lefoglalnánk bármelyik eladó sünit, az alábbiakat mindenképpen figyelembe kell venni: - az afrikai fehérhasú törpesün itthoni rokonaihoz hasonlóan éjszakai állat, nappal alszanak, a sötétedés beálltával válnak aktívvá - étrendjükön lehetőleg szerepelnie kell élő állatoknak (lisztbogárlárva, gyászbogárlárva, sáska, csótány), amik első látásra undorítóak lehetnek - éjszakai mozgásukkal zavarhatják nyugalmunkat - bár kézhez szoktatható, kedves állatok, habitusuk mégsem olyan, mint a bármikor simogatható és idomítható kiscicáké vagy -kutyáké.

2 Ha ezeket figyelembe vesszük, és úgy döntünk, sünök tartására adjuk fejünket, a süngazdák és - tenyésztők döntő többségének egyöntetű állítása szerint rengeteg örömben és sikerélményben lesz részünk. A sünfélék közül az afrikai fehérhasú törpesünön kívül egyébként fogságban igen jól tartható még az egyiptomi füles sün, valamint a kinézetre sünnek tűnő, ám a cickányokkal és elefántokkal (!) rokon madagaszkári kis süntanrek is. A sünök terráriuma Bármilyen kedvenc (így a törpesün) beszerzése előtt gondoskodni és gondolkodni kell az újdonsült jövevény elhelyezéséről. Tüskéshátú barátainknak nincsenek rendkívül különleges igényei, de néhány dolgot mindenképpen figyelembe kell venni. A sünök nappal alszanak, éjszaka aktívak tehát ágyunk közelében semmiképpen ne helyezzük el őket, mert nagy valószínűséggel nem hagynak majd aludni. Ezek az állatok igen mozgékonyak, rendkívül nagy távolságokat képesek bejárni táplálékszerzés céljából ezt az igényüket a terráriumban is ki kell elégítenünk. A legtöbben egyetértenek abban, hogy egy süntanya elengedhetetlen kelléke a megfelelő futókerék, amiben a sünök szó szerint szerelmesek: hihetetlen időt töltenek éjszakánként futással, ami kondíciójuk megtartásában nagy segítséget nyújt. A legjobb megoldás, ha sününk számára egy legalább 1 x 0,5 méter alapterületű, kb. 0,5 méter magasságú terráriumot készítünk vagy vásárolunk üvegből, vagy OSB-, illetve faforgácslapból (utóbbi esetekben gondoskodni kell a nedvességálló aljzatról pl. impregnált farostlemez- vagy plexitálca formájában). A legjobb megoldás az elöl elhúzható ajtajú zárt, de megfelelő szellőzést biztosító terrárium, tartóláda, ketrec. Az üveg a legjobban tisztítható, de sok tenyésztő az OSB lapból készült változatra esküszik, ketrecek esetében a műanyag alj egyértelmű. Sünjeink előszeretettel másznak, szaladnak, ugyanakkor rejtőzködnek is; nappali alvásukhoz mindenképp biztosítsunk búvóhelyet valamilyen formában (pl. bejárattal rendelkező kuckó, lefordított virágcserép vagy hasonló megoldások) bár arra számítani kell, hogy kedvenceink előszeretettel rendezik át élőhelyüket, legyen szó kerékről, etetőtálról, kuckóról Egy hasonló terráriumban a sünök bátran tarthatók párosával, ám ha fedeztetésre kerül sor, a legjobb, ha a nőstényeket elkülönítjük társaiktól. Alom gyanánt legjobb a faforgács (sokan a Multi Fit márkára esküsznek), vagy a darált szalma, illetve a kettő keveréke a lényeg a jó nedvszívó képességben rejlik. Sünjeink napi tisztogatást igényelnek, a teljes alomcsere és terráriumtisztítás hetente legalább egyszer ajánlott. Nagyon fontos dolog, hogy a természetben a törpesünök a hűvösebb idő beálltával képesek hibernálódni, téli álmot aludni. Terráriumi körülmények között ez bekövetkezhet, ha a hőmérséklet tartósan kb. 10 fok alá süllyed ám ezt mindenképp el kell kerülni. A fogságban álomba szenderülő sünök rendszerint nem ébrednek fel, az ilyen alvás számukra végzetes.

3 Etetés A sünök természetes környezetükben igen változatos étrenden élnek ezt fogságban is biztosítanunk kell. Az egyes egyedek ízlése között előfordulhatnak lényeges különbségek, de kedvenceink étrendje a következőkből áll: - élő eleség (lisztbogárlárva, gyászbogárlárva, csótány, sáska, esetleg napos egér) - nyers hús (legjobb a darált baromfinyak, mérsékelt mennyiségű bőrrel) - főtt tojás, részben akár héjával együtt - gyümölcsök: alma, körte, banán, szilva, cseresznye - kabakosok: uborka, tök, padlizsán, dinnye (sárga és görög is), sütőtök, cukkíni - répafélék: sárgarépa, retek - jó minőségű macska- vagy görényeleség nyers és/vagy granulált formában - szálkamentes halhús Legkényelmesebb és legjobb megoldás főként darált baromfinyakat és cicakonzervet etetni, kiegészítve a felsoroltakkal; a nyak tartalmaz megfelelő kálcimot, némi zsírt, velőt és húst, a konzerveledel pedig rendszerint vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított. A fenti, változatos étrend betartása mellett külön vitaminadagolásra nincs szükség, de figyeljünk arra, hogy kerüljük az egysíkú táplálást. Mindenképp TILOS a következők etetése: - tej és tejtermékek, -származékok (a sünök laktózérzékenyek) - citrusfélék és ananász - szőlő és más kismagvú gyümölcsök (egres, ribizli) - fejes saláta, káposzta - túlzott zsírtartalmú húsok, szalonna; a disznóhús kerülendő

4 A sünöknek mindenképp szükségük van friss ivóvízre, ezt biztosíthatjuk golyós önitatóból vagy kis tálkából; előbbi használatát gyorsan megtanulják, utóbbit azonban sajnos könnyűszerrel fellökik. Egészség A változatosan táplált, kellő kondícióban tartott süniknél különösebb betegségek előfordulása csekély. Mindenképp vigyáznunk kell arra, nehogy megfázzanak kis kedvenceink, illetve semmiképp nem szabad hagyni, hogy téli álomba merüljenek (a hőmérséklet tartósan ne csökkenjen szobahőmérséklet alá). Néha előfordul, hogy hígabb székletet ürítenek; ha ez tartósan fennáll, Normaflore adagolásával segíthetünk a bajon. A fogságban tartott sünöknél a körmök nem tudnak kellően kopni, ezért elsősorban a hátsó lábujjak körmeinek rendszeres vágása mindenképpen szükséges - egyszerű körömcsipesz a legmegfelelőbb erre a célra. Élő eleséggel (is) való etetés mellett bélférgesség előfordulhat. A legtöbben az állatpatikákban beszerezhető Ferdocat parazitamentesítő szert (paszta) ajánlják féregtelenítésre - ez a szer egyszerűen adagolható, szavatosságát is sokáig megőrzi. A Stronghold hatásáról megoszlanak a vélemények: túladagolás esetén akár elhullás is előfordulhat, illetve külsőleges alkalmazású szer lévén az együtt tartott sünik esetleg lenyalogathatják egymásról, ami bizonytalan hatást okozhat. Ha azt tapasztaljuk, hogy sünink étvágytalan, bágyadt, kedvetlen, mindenképp forduljunk állatorvoshoz, hiszen valamilyen nem várt fertőzés, esetleg szervi baj sajnos felütheti a fejét. Szaporodás A törpesünök fogságban is jól szaporíthatók, tenyészthetők ám ez rengeteg odafigyelést és türelmet kíván. A fiatalok jóval teljes kifejlettségük elérése előtt, nemritkán már három-négy hónapos korban ivarérettekké válnak, ám a pároztatás ilyenkor még káros lenne nekik. Ugyanakkor a túl késői fedeztetés sem vezet jóra; ha utódokat szeretnénk, a legjobb, ha először nagyjából fél éves korukban pároztatjuk a nőstényeket. Rendszerint a kölyköket elválasztott nőstények kezdik keresni a hímek társaságát, így fogságban is őket helyezzük a lehetőleg magányosan tartott fiúk mellé. A nőstények az év bármely szakában termékenyek, ezért a hímek rendszerint azonnal megkezdik az udvarlást, nyöszörgő-csipogó hangok kíséretében. A peteérés hamar bekövetkezik, így ha egy fedezteti kívánt nőstény 4-5 napig élvezi a hím társaságát, az eredmény szinte garantált.

5 A vemhesség jellemzően 35 napig tart, ezt követően a nőstény jól álcázott és bélelt fészekbe húzódik vissza, ahol világra hozza kicsinyeit. Ha utódokat szeretnénk, ezt mindenképp tartsuk szem előtt: gondoskodjunk nőstény sününk számára megfelelő, eléggé tágas búvóhelyről, tegyünk terráriumába szénát, amit előszeretettel alkalmaz fészke béleléséhez, a szokásoshoz képest kevesebbet vegyük kézbe, viszont bőségesebben etessük. A vemhes sünök felismerhetők megnagyobbodott alhasukról és határozottabban kitüremkedő mellbimbóikról. A születendő alom 2-10, de jellemzően 4-5 kölyökből áll, melyek védtelenül, csupaszon és vakon jönnek világra; tüskéik sincsenek, csupán néhány kezdetleges tollpiheszerű képződmény lelhető fel hátukon, melyek a levegőn megszilárdulnak, ám ezeket gyors egymásutánban követik a kinövő szaruképződmények. A sünök nagyszerű anyák: féltve védik kicsinyeiket, s táplálják speciális tejükkel. A kölykök szeme 15 nap után kinyílik, ekkor elkezdik felfedezni a helyüket; további 3 hét alatt nagyjából önállóvá válnak, míg a 6. hét elteltével anyjuktól teljesen elválaszthatók, hiszen ekkorra smegtanulnak önállóan enni-inni, s védelmi reflexeik is kifejlődnek. A nőstények folyamatosan fedeztethetők, ám félévente egyszeri pároztatásnál több semmiképpen nem ajánlott. Az anyák a szoptatás ideje alatt kimerülnek, nemritkán jelentősen lefogynak; nagyon fontos a kölyöknevelés során történő megfelelő táplálás, a fehérjedús étrend, majd az eredeti kondíció visszanyerése. forrás: SünÖdön

ONLINE. Kutya-macska barátság e Kutyák nyári fürdőzése. www.hazikedvencek.hu. 3. évfolyam 2. szám 2012. nyár

ONLINE. Kutya-macska barátság e Kutyák nyári fürdőzése. www.hazikedvencek.hu. 3. évfolyam 2. szám 2012. nyár 3. évfolyam 2. szám 2012. nyár A felelős állatbarátok magazinja ONLINE www.hazikedvencek.hu Kutya-macska barátság e Kutyák nyári fürdőzése e Macskafajták e Állattartási szabályok e Az óvilági csíkos mókus

Részletesebben

A SZAKÁLLAS SÁRKÁNY TERRÁRIUMI TARTÁSA

A SZAKÁLLAS SÁRKÁNY TERRÁRIUMI TARTÁSA A SZAKÁLLAS SÁRKÁNY TERRÁRIUMI TARTÁSA Írta: Orosz Oszkár Képek: Joachim s. Mueller és www.lihs.org Mielőtt valaki egy mediterrán típusú "anyósra" gondolna, eloszlatom kételyeit természetesen az ausztrál

Részletesebben

Elbûvölô Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák

Elbûvölô Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák A macskák fajtái, származásuk a macskák viselkedése és élettana hogyan tartsunk macskát? Általános iskolai segédanyag Elbûvölô

Részletesebben

Vásárlási tanácsadó az olcsokutya.uw.hu alapján

Vásárlási tanácsadó az olcsokutya.uw.hu alapján Vásárlási tanácsadó az olcsokutya.uw.hu alapján 2010 Köszönjük, hogy ellátogatott hozzánk kiskutyavásárlási szándékával. Kérem, hogy olvassa el, mielött kiskutyát vásárolna tőlünk. Mindig arra törekszünk,

Részletesebben

KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI!

KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI! KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI! Kérjük, olvassa el és alaposan fontolja meg az itt leírtakat! Az elválás a kölyökkutya számára nem könnyű,de sokat tehetünk azért, hogy hamar feldolgozza a stresszt és

Részletesebben

Ez egy rövid áttekintés arról, hogy mit miért csinál a csikó, illetve hogyan hat a kanca viselkedésére a csikónevelés.

Ez egy rövid áttekintés arról, hogy mit miért csinál a csikó, illetve hogyan hat a kanca viselkedésére a csikónevelés. Ez egy rövid áttekintés arról, hogy mit miért csinál a csikó, illetve hogyan hat a kanca viselkedésére a csikónevelés. A kancák vemhessége 335-340 nap körül mozog, ennek hossza függ az adott fajtától és

Részletesebben

KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG. Kutyavilág KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG. A kutyák származása és rokonaik Hogyan mûködik a kutya teste? A kutya és az ember

KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG. Kutyavilág KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG. A kutyák származása és rokonaik Hogyan mûködik a kutya teste? A kutya és az ember KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG Kutyavilág KUTYAVILÁG KUTYAVILÁG A kutyák származása és rokonaik Hogyan mûködik a kutya teste? A kutya és az ember Általános iskolai segédanyag 1 Kutyavilág Tisztelt Tanárok! A kutyák

Részletesebben

USER MANUAL A CICÁMHOZ

USER MANUAL A CICÁMHOZ és az Állatmentő Sereg Macskamentés bemutatja USER MANUAL A CICÁMHOZ Készítette: Pintér Attila (Macska-fogó) 2015. március 22. Mi ez? Miben segí t neked? Ez pontosan az, ami: egy használati utasítás a

Részletesebben

V A D O N A SZERETET RABSÁGÁBAN? Kis állat nagy goáil A társállatok háziasítást. 2002/6. szám 396 Ft Előfizetőknek: 330 Ft

V A D O N A SZERETET RABSÁGÁBAN? Kis állat nagy goáil A társállatok háziasítást. 2002/6. szám 396 Ft Előfizetőknek: 330 Ft V A D O N 2002/6. szám 396 Ft Előfizetőknek: 330 Ft A SZERETET RABSÁGÁBAN? Kis állat nagy goáil A társállatok háziasítást Rippl-Rónai József: Kalitkás nő, 1892 Az emberlakta világ alapvető késztetése ősidőktől

Részletesebben

Állati Hírek - Állatkórházi Magazin

Állati Hírek - Állatkórházi Magazin Állati Hírek - Állatkórházi Magazin Alternatív állatgyógyászat Magnetoterápia Megjelenés: negyedévente 2012. év, 8. szám június Kutyák a rák ellen! Kedvenctippek Állatosan állapotosan Állatvédőrség Tudományos

Részletesebben

MegérkezteM! BaBagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra

MegérkezteM! BaBagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra MegérkezteM! BaBagondozási Tanácsadó hónapról-hónapra BABAGONDOZÁSI TANÁCSADÓ hónapról-hónapra Ez a könyvecske elsősorban Önnek és párjának, valamint az érdeklődő családtagoknak szól. 2010 Szeretettel

Részletesebben

T A R T A L O M J E G Y Z É K

T A R T A L O M J E G Y Z É K T A R T A L O M J E G Y Z É K 1 Bevezetés... 2 1.1 Miért fontos az információbiztonsággal foglalkozni?... 2 1.2 Mit jelent az információbiztonság?... 2 2 Információbiztonság és a titkárnői feladatok...

Részletesebben

Kedves Ideiglenes Befogadó, Pótmama, Macskabarát!

Kedves Ideiglenes Befogadó, Pótmama, Macskabarát! Írta: Bélafalvy Krisztina Kedves Ideiglenes Befogadó, Pótmama, Macskabarát! Nehéz, de nemes feladatra vállalkoztál, amikor úgy döntöttél, hogy esélyt adsz egy (vagy több) árva kiscicának és megpróbálod

Részletesebben

Ezerlábúak tartása és tenyésztése

Ezerlábúak tartása és tenyésztése Ezerlábúak tartása és tenyésztése Szerző és fotók: dr. Schütz Éva A kevés elérhető információ és a szájhagyomány útján terjedő hiedelmek miatt sokan túlmisztifikálják őket, pedig életmódjuk és egyszerű

Részletesebben

ODÚLAKÓ MADARAK VÉDELME AZ MME BÖRZSÖNYI HELYI CSOPORT TERÜLETÉN

ODÚLAKÓ MADARAK VÉDELME AZ MME BÖRZSÖNYI HELYI CSOPORT TERÜLETÉN ODÚLAKÓ MADARAK VÉDELME AZ MME BÖRZSÖNYI HELYI CSOPORT TERÜLETÉN Dr. Havasi András egyetemi tanár emlékének Előszó MME Börzsönyi Helyi Csoport Szakmailag lektorálta: Schmidt András Szerkesztette: Nagy

Részletesebben

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Havonta megjelenő online magazin 2011. év, 6. szám december-január A hónap betege Grillázs, a megkínzott cica ASKA Az ASKA kutyák karácsonya Akció Eukanuba Iams

Részletesebben

1. Bevezetés. 2. Témaválasztás indoklása

1. Bevezetés. 2. Témaválasztás indoklása 1. Bevezetés Nagyon nehéz manapság annak a fiatal párnak a dolga, aki gyermekáldásra vállalkozik. Hogy miért? A napjainkban elterjedő eszmék, a csak saját magadra számíthatsz, tedd azt ami neked jó mottó

Részletesebben

Harmóniában együtt Harm Har ón mó iá ni b á a ban e n e g g y yüü tttt Harmóniában együtt HKuatyárkróm l óvod me ó áso gelo n kna zés i

Harmóniában együtt Harm Har ón mó iá ni b á a ban e n e g g y yüü tttt Harmóniában együtt HKuatyárkróm l óvod me ó áso gelo n kna zés i Harmóniában együtt Harmóniában együtt Harmóniában együtt Harmóniában Kutyákról óvodásoknak: sok minden, amit együtt a kutyatámadások megelőzése érdekében tudni érdemes Harmóniában együtt Oktatófüzet óvodásoknak

Részletesebben

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN VÉDŐNŐ XXI. évfolyam 1. szám melléklete Szerző: Helik Gabriella Szerkesztő: Csordás Ágnes EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN GYERMEKKORBAN MEGELŐZHETŐ FELNŐTTKORI MEGBETEGEDÉSEK Impresszum A kiadvány a

Részletesebben

Fókuszban az anyatej. Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a. XXI. évfolyam 2. szám melléklete VÉDO NO

Fókuszban az anyatej. Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a. XXI. évfolyam 2. szám melléklete VÉDO NO VÉDO NO XXI. évfolyam 2. szám melléklete Szerző: Gitidiszné Gyetván Krisztina Hartung Vilmosné Fókuszban az anyatej Szerkesztő: Csordás Ágnes Fel k é s z ü l é s a sz o p tat á s r a várandósság alatt

Részletesebben

A kiadvány megjelenését támogatta:

A kiadvány megjelenését támogatta: A kiadvány megjelenését támogatta: Copyright Dzsar Kft., 2015 Minden jog fenntartva! Borító: Lukács Emese, fotó: MyZoo A KUTYAHERBA I. című online könyv mindenkor aktualizált változata ingyen letölthető

Részletesebben

B E V E Z E T Ő. Kedves Olvasó!

B E V E Z E T Ő. Kedves Olvasó! edves lvasó! iadványunkat elsősorban azoknak ajánljuk, akik agyarországon menekültként befogadó állomáson élnek vagy kényszerből idegenrendészeti fogdán tartózkodnak. egíteni szeretnénk vele továbbá mindazoknak,

Részletesebben

Angyali szeretet. Sok ember egyszerűnek tartja a lovaglást, ám ez nem így van. Kérdezem én, hogy ezeknek az embereknek van-e bátorsága felülni

Angyali szeretet. Sok ember egyszerűnek tartja a lovaglást, ám ez nem így van. Kérdezem én, hogy ezeknek az embereknek van-e bátorsága felülni A hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium folyóirata I. évfolyam 2. szám 2013 II. Nem mondanám könnyűnek a kép elkészítését. Nagyon nehéz olyan lovas képet csinálni, amin elkapja az ember a megfelelő

Részletesebben

Gyöngyöspatai születésnap Két éves születésnapját ünnepelte január végén, a Gyöngyöspatán mûködô Fogy a falu súlya! elnevezésû

Gyöngyöspatai születésnap Két éves születésnapját ünnepelte január végén, a Gyöngyöspatán mûködô Fogy a falu súlya! elnevezésû V. évfolyam 2. szám, 2005. február www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Jobb kérdezni, mint mérgezni Naponta többször halljuk a rádióból, látjuk a televízió reklámjaiban ezt

Részletesebben

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Havonta megjelenő online magazin 2011. év, 4. szám október A hónap betege Csutak megmenekülése ASKA Gazdim keresem KEDVENCTIPP Felelős állattartás - Tippek minden

Részletesebben

Kötelesség és Önkéntesség OLIMPIA XXXIV. Postagalamb Olimpia.

Kötelesség és Önkéntesség OLIMPIA XXXIV. Postagalamb Olimpia. Kötelesség és Önkéntesség A világ postagalambászainak álma az OLIMPIA - résztvevőként vagy látogatóként. A legutóbbi és legközelebbi XXXIII. Postagalamb Olimpián a szlovákiai Nyitrán 30 magyar versenyző

Részletesebben

HOGYAN KÉSZÜLJÜNK A GYEREKVÁLLALÁSRA?

HOGYAN KÉSZÜLJÜNK A GYEREKVÁLLALÁSRA? HOGYAN KÉSZÜLJÜNK A GYEREKVÁLLALÁSRA? A FIATALOK CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉSÉT, A KISMAMÁK MUNKAERŐ-PIACI ELHELYEZKEDÉSÉT SEGÍTŐ, INNOVATÍV CSALÁDBARÁT SZOLGÁLTATÁSOK ÉS KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA A

Részletesebben

Hasznos tanácsok házi kedvencünk ápolásával kapcsolatban

Hasznos tanácsok házi kedvencünk ápolásával kapcsolatban Hasznos tanácsok házi kedvencünk ápolásával kapcsolatban Az első kozmetikázás előtt: 1. Kérjük telefonon vagy e-mailben egyeztessen időpontot, mivel előjegyzés alapján dolgozunk. Így szabadidejéhez tudunk

Részletesebben

Andrek Andrea Léder László. APA-füzet II. Micsoda változás! Szűcs Édua illusztrációival. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kiadványa

Andrek Andrea Léder László. APA-füzet II. Micsoda változás! Szűcs Édua illusztrációival. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kiadványa Andrek Andrea Léder László APA-füzet II. Micsoda változás! Szűcs Édua illusztrációival A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kiadványa Szerzők: Andrek Andrea, pszichológus, gyakorló anya Az ELTE

Részletesebben