Foglalkozás-egészségügyi Szolgáltató (orvos) Munkatársak. Monspart Sarolta OEFI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Foglalkozás-egészségügyi Szolgáltató (orvos) 2011. 11. 16. Munkatársak. Monspart Sarolta OEFI"

Átírás

1 Testmozgás integrálása a munkahelyi egészségfejlesztési programokba Foglalkozás-egészségügyi Szolgáltató (orvos) Munkatársak Monspart Sarolta OEFI

2 Egészséges, sportoló nemzet vagyunk ezer éve a történelmi futásaink hagyománya alapján 900 körül, a honfoglalás idején, Zalán bolgár fejedelem, a Tisza jobb partjának ura, őt verte meg Árpád az alpári csatában; Vörösmarty Mihály: Zalán futása Sajó mentén Muhi csata: IV. Béla és Batu kán serege Mohács - II. Lajos király (Csele patak) Pákozd Fut Bécs felé Jellasics a gyáva, Seregének seregünk utána Petőfi Sándor Avon női világfutás 16 országból futónő

3 Munkahelyi egészségfejlesztés A munkahelyi egészségfejlesztés a munkaadók, a munkavállalók és a társadalom valamennyi olyan együttes tevékenységét jelenti, amely a munkahelyi egészség és jól-lét javítására irányul. A cél eléréséhez szükséges lépések és eszközök: - a munkaszervezet javítása, - a dolgozói részvétel biztosítása - a személyi kompetencia fejlesztése. (A Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózatának Luxemburgi Deklarációja, 1997)

4 Ki mondta, hogy nem lehet a világot megváltoztatni?

5 munkavállaló egészsége kapcsolatban van a munkahely egészségével biztonságos munkakörnyezet biztosítása a munkaköri alkalmassági vizsgálatok elvégzése foglalkozási megbetegedések kivizsgálása munkavégzés egészségkárosító hatásainak vizsgálata egyéni védőeszközökkel kapcsolatos tanácsadás munkavállalók munkakörülményeivel kapcsolatos felvilágosítás egészségbarát munkahely kialakítása (!!!)

6 E G É S Z S É G 1) AZ EGÉSZSÉG = JÓ KÖZÉRZET 2) Az egészség tehát nem egy statikus állapot, hanem állandó változásban lévő kiegyenlítődésű folyamat, amely a szervezeten belüli összhangban, illetve a szervezet és természeti-társadalmi környezete közötti dinamikus egyensúlyban nyilvánul meg. 3) Másként: az EGÉSZSÉG az emberi lény minden irányú, biológiai, pszichológiai és szociális egyensúlya.

7 Az egészséget meghatározó tényezők (WHO) Gyermekkor Stressz Munka- és munkahelyi jellemzők Társadalmi támogatás Szenvedélybetegségek Életmód Közlekedés Társadalmi lejtő Társadalmi kirekesztettség

8 A munkavállalók jelentős részénél... Természetesen a jelenlévőknél sosem! Hiányzik a mindennapi élet problémáival való megbirkózás képessége Fontos és nem fontos ismerete Egészségtelenek a táplálkozási szokások Lakosság 47 %-a túlsúlyos, minden 5. ember elhízott Napi átlagban nem több 10 percnél a testedzés Az alkohol vagy a kábítószer fogyasztás is elmegy A férfiak 42 %, a nők 31 %-a dohányzik, egyre több fiatal.

9 Életmód számok még A világon ma több, mint 7 milliárd ember él 28 éves átlagéletkorral, 2050-ben várhatóan 9 milliárd ember él majd 38 éves átlag korral /Standard Poor,s) Évről évre nő a szabadidőt passzív módón eltöltők száma (TV, számítógép, technika stb.) Általános iskola beteg lexikonokat képez (heti2,5 tesi-ó) A gyermekes családok 24,9 %-a egyszülős így nő a kortársak befolyása A munkahelyi stressz csökkentésével a betegségből eredő hiányzás sokkal kevesebb lehetne!

10 Az egészségbarát munkahely

11 Az egészségbarát munkahely Jobb az egészségi állapot Nagyobb örömmel végzett a munka Jobb a munkahelyi környezet és a légkör Jobbak a munkatársi kapcsolatok Alacsonyabb a munkahelyi stressz Nagyobb személyes felelősségérzet

12 Egészségbarát munkahely egészségfejlesztése - Lelki egészség védelme/megőrzése/fejlesztése - Stressz-kezelő tréning - Dohányzást, alkohol- és drogfogyasztást megelőző módszerek és eszközök - Energiaegyensúly tréning - Testmozgás, testedzés, sportolás - közösen közösen!

13 Stressz-kezelő tréning Célja: - problémamegoldó képességek javítása - hatékonyabb munkahelyi kommunikáció - munkatársi kapcsolatok fejlesztése, kedvezőbb légkör - kevesebb hiányzás és fluktuáció, motivált munkaerő - vállalati célokkal való erősebb azonosulás Energiaegyensúly tréning Célja: Megismertetni és a gyakorlatban elsajátíttatni a kalória bevitel (táplálkozás) és a kalória felhasználás (testedzés) egyensúlyát, elérni az egyén táplálkozásával kapcsolatos attitűd és magatartásváltozást és a testedzésben gazdagabb mindennapokat. Közösséggé, csapattá alakítás a problémák, a stressz közös megoldására, kezelésére. Közösen elfogadható viselkedésminták bemutatása, a mindennapokba való beillesztése.

14 Dohányzást, alkohol- és drogfogyasztást megelőző tudományosan megalapozott módszereket és eszközöket alkalmazó programok megvalósítása A dohányzást, alkohol- és drogfogyasztás leszoktatást segítő tréning Dohányzás megelőzés, leszokást segítő komplex program kidolgozása Dohányzásról való leszokást segítő munkahelyi tréning Egyéni tanácsadás Munkahelyi alkoholpolitika kidolgozása segítségnyújtás a társas támasz kialakításában Maradj a zöld zónában drog és alkohol megelőzési program a problémamegoldó készségek és az önkontroll fejlesztése a visszaesés megelőzésére a stressz kezelés egyszerű módszereinek bemutatása kialakításában.

15 Rendszeres aktív testmozgást elősegítő szabadidős programok megvalósítása Munkahelyi testedzés program megtervezése az adott munkahely sajátosságainak figyelembevételével Egyéni és csoportos edzéstervek Közösen könnyebben életmódváltó munkahelyi csapatverseny Munkahelyi gyalogló/futóklub Botsport (nordic walking) klub Munkahelyi közösségek részvétele csapatsport bajnokságon, futóversenyen stb.

16 A munkahelyi testedzés rajtoltatója és működtetője - foglalkozás-egészségügyi szolgáltató szakember, - munkaadó döntéshozó, - humán erőforrás szakember, - munkahelyi kulcs-személy, - vezetői titkár/nő gépkocsivezető, takarító.

17 MOZDULJ AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! MOVE for Health az orvostudomány sokkal több, mint amit az ember könyvekből megtanulhat. Meg kell érteni az egyént és ismerni az emberi természetet. És nincs jobb eszköz az emberi természet megismeréséhez a sportnál Alexander Fleming (Crac des Chevaliers Szíria)

18 Munkahelyi testedzési lehetőségek Nagyon kis költséggel 1.Munkahelyi, közös testedzés lehetőségek munkaidő előtt, után és/vagy alatt hetente 1-3alkalommal: közös gimnasztika közös futás, gyaloglás, NW közös értekezlet-torna labdajátékok csapatban.. 2.Számítógép előtt ülőknek óránként 10 perces szünetet kell adni az 50/1999.(XI.3.) EüM rendelet alapján Speciális lehetőségek: - közös hétvégi kirándulás - évente egy-két munkahelyi sportnap - hosszabb értekezleteken átmozgató-gimnasztika - lift helyett lépcső választása - időnként átjáró = surranó út lezárása - telefonkészülék áthelyezése (BMI nagyobb, mint 26-os értéknél) - étlapon kiírni a vállalti ebéd kalória értékét - sportverseny vállalti csapatban

19 A meggyőzés meséje: A test, is TŐKE! Futóverseny: cerkák, radírok, dupla-radírok.. Ki a megfelelőbb? Az edzett radír vagy az edzetlen cerka?

20 A test is tőke!

21 A test, mint tőke A test állapota határozza meg a tőkét, mennyit ér. A test a lélek tükre is: testtartás, arckifejezés, tekintet, kéz, testkommunikáció. Életünk végéig kezünkben van a saját test tőkénk. (Aztán lejártával visszakerül a gyártóhoz.) Ára van az egészséges életmódnak és ára van az egyéni, valamint a társadalmi igényeknek megfelelő testnek is. Titus Lucretius írta az időszámítás előtt pár évtizeddel: Az életet senki sem kapta örökbe, csak használatra!

22 A testmozgás, a testedzés orvosság! Elhagyhatatlan a rendszeres testmozgás, testedzés: az energiaegyensúly része (táplálkozás mozgás) az egyéni teljesítőképesség fokozója az életmód alapeleme a stressz oldószere (probléma kibeszélése lehetőség, társas kapcsolat, kis hétköznapi sikerek, közösség stb.) fontos nem fontos osztályozás az életmódban a család egészséges életmód karmestere a NŐ (gyakran a szupernagyi) példamutató kelléke különböző betegségek megelőzésének egyik eszköze esetleges betegség gyógyító gyógyszere a társasági élet egyfajta lehetősége (magányosság ellen)

23 Választott és ajánlott testedzések (életmód sportok) futás, kerékpározás női torna, gerinctorna, aerobik tánc labdajátékok úszás, vízi-torna gyaloglás, kirándulás, Nordic walking téli sportágak helyi adottság és lehetőség függvényében: pl. lovarda, golf.

24 Választott és ajánlott testedzések (életmód sportok) Közösen: - csapatsportok (labdajátékok, evezés, sárkányhajó, vízi-bicikli, vitorlázás stb.) - egyéni, állóképességi sportok,együtt (futás, NW, gyaloglás, kerékpározás, kirándulás, sítúrázás stb.) - gimnasztika, gerinctorna, aerobik, joga, kalanetiks, konditerem gépei stb. Használati utasítás: hőemelkedés, láz nincs sport frissítő sportolás után (36 fok)

25 Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatás, Egészségügy, Sport, Szociális, család- és ifjúság ügyek, Kultúra ötöse Nemzeti erőforrás legfontosabb az ember (Ő is felelős sorsáért) Egyik fontos, összekötő elem az ötösben a szabadidősport/a rendszeres testedzés (közösségben vagy egyedül) Oktatás mindennapos testnevelés és testedzés Egészségügy népegészség az egészség szükséges, de nem elégséges feltétele a rendszeres testedzés, a sportolás Szociális ügyek az esélyegyenlőség, a társadalmi támasz egyik lehetséges, könnyen megvalósítható eszköze a sportközösség Kultúra elfelejtett alkotó eleme a testkultúra, (példaképek stb.) Sport a sport mindenkié! Arányosabb és együttes elosztás..

26 George W. Albee (USA): baj = biológiai, szervi kórtényezők támogató közösség sport + önértékelés + sport + stressz megküzdő képességek sport

27 A természet a világ legcsodálatosabb sportstadionja

28 Hány százalékuk nő? 23 % 85 %

29 Özvegyek országa vagyunk: minden ötödik nő özvegy 1920-ban 441 ezer, 1949-ben pedig 608 ezer férjét túlélt, újabb házasságra nem lépett asszony élt A legutolsó adatok szerint - KSH 2009 elején 820 ezer, házastársát eltemetni kényszerült feleséget regisztrált.

30 Eurobarométer kutatás a tagállamokat jellemző fizikai aktivitásról Magyarországon a lakosság 5%-a végez rendszeres testmozgást, 18 % változó gyakorisággal, 24 % ritkán, 53 % pedig soha nem sportol. Az uniós átlag szerint ezzel szemben 9 % a rendszeresen sportoló, 31 % a változó gyakoriságú, 21 % a ritkán és 39 % az egyáltalán semmilyen sportot nem űzők aránya. (nő és férfi együtt)

31 Szabadidő percben naponta : 4-6 óra között

32 Sportolás a szabadidő százalékában kevés!

33 Szabadidősport és az egészség (Győrfi János) Sport innovációs Bizottság 2010: dr. Ács Pongrác - Stocker Miklós - Hécz Roland

34 GfK TÁRKI 8 jellegzetes fogyasztói csoport felosztása alapján a éves népesség: A csoport neve Nagysága Demográfiai jellemzőik Szabadidőben sportol Rendszeresen - alkalmi - Felső plusz 4% Fiatal vagy középkorú Nagyobb város lakója Felső klasszik 2% Felsőfokú végzettség Átlagosnál jobb jövedelem Befutott értelmiségi 14% Tanuló is, vagy aktív státus soha Hedonista fiatal 17% Tanuló Városi alsó-közép 7% városi, átlag alatti jövedelem Szegény nyugdíjas 25% Nyugdíjas, szakmunkás végzettség Szegény munkás 13% Aktív, szakmunkás végzettség Underclass 18% 8 általános, a legszegényebbek összesen 100 % 37 % + 63 % (első 4+ második 4)

35 Testedzési lehetőségek kis költséggel a) Nagyon kis költséggel - Közös testedzés lehetőségek munkaidő előtt, után és/vagy alatt hetente 1-2 alkalommal: közös gimnasztika közös futás és/vagy gyaloglás közös értekezlet-torna munkahelyen - Számítógép előtt ülőknek óránként 10 perces szünetet kell adni az 50/1999.(XI.3.) EüM rendelet alapján b) Különböző költségigénnyel - Klub alapítás női, gyalogló, futó, ötye, testépítő, tenisz stb. - Sportszer kölcsönző önkormányzati vagy civil vagy saját - Hétvégi sport-sorozat: kirándulás, labdajáték, gimnasztika, nyitott pálya-akció, kisközösségek közötti versenyek stb.

36 Lehetséges célirányos céges mozgásprogramok változó költségigénnyel Kardio programok Fittség növelés/testsúlycsökkentés Gerincvédő mozgásprogram Stressz menedzsment Masszázs (munkaidőben) További lehetőségek: Bérletvásárlás Saját létesítmény kialakítása Saját sporteszköz kölcsönző Sportnapok szervezése

37 Speciális lehetőségek - közös hétvégi kirándulás - évente egy-két munkahelyi sportnap - hosszabb értekezleteken mozgató-torna 5-10 perc - lift K.O. - időnként átjáró = surranó út lezárása - telefonkészülék áthelyezése (felállni, odamenni és állva röviden beszélni) BMI nagyobb, mint 26-os értéknél - étlapon kiírni a vállalati ebéd kalória értékét egy-egy példát (60 kg-os nő ezért félórát fut 10 km/óra sebességgel) - házi faliújság gyermekkori fényképekkel (6-10 éves), ki ismeri fel?

38 Közösen könnyebb Közösségépítő Ösztönző erő Társas kapcsolatok szerveződnek Az edzések, a versenyek a társasági élet színterei Közös sportesemény, munkahelyi csapatok szervezése

39 Program kritériumai Szükségletek feltárása Feleljen meg a diagnózis által támasztott követelményeknek Mindenki számára elérhető legyen Legyen effektív, sokoldalúan fejlesztő, szórakoztató, preventív Rendszerességre törekedjen Tartalmazzon pedagógiai elemeket, mutasson példát Eszköz: a szabályok betartásához az egyenjogúság megteremtéséhez a versenyképesség növeléséhez életvezetési módszerek közvetítéséhez a céltudatosság növeléséhez

40 Hosszútávú cél Elérni, hogy a munkavállalók önállóan is fizikailag aktív, egészségtudatos életmódot folytassanak (ezáltal minél hatékonyabb munkaerő legyen)

41 Itt a vége! (csoda nincs, de a lehetetlen előfordul ) munkavállalók csapata testnevelésből felmentett döntéshozók testnevelésből felmentett munkavállalók csapata döntéshozók

Egészségfejlesztési programok a munkahelyeken

Egészségfejlesztési programok a munkahelyeken Egészségfejlesztési programok a munkahelyeken Kerek Judit fıtitkár Budapest, 2009 szeptember 3. Célunk: Elısegíteni, hogy a dolgozók a jelenleginél jobb testi, lelki és szellemi egészséggel végezhessék

Részletesebben

2. 11. A Pécsi Sebestyén Ének-Zenei Általános és AMI egészségnevelési programja

2. 11. A Pécsi Sebestyén Ének-Zenei Általános és AMI egészségnevelési programja 2. 11. A Pécsi Sebestyén Ének-Zenei Általános és AMI egészségnevelési programja Az egészség fogalma: Az egészség egyik legfontosabb értékünk, mely nem csupán a betegség, rokkantság hiányát jelenti, hanem

Részletesebben

Városi Egészségfejlesztési Terv

Városi Egészségfejlesztési Terv Városi Egészségfejlesztési Terv Békéscsaba Megyei Jogú Város lakosainak egészségmegőrzését és egészségfejlesztését szolgáló közösségi program stratégiai irányvonalairól a 2004.-2014-ig terjedő időszakra

Részletesebben

SZABADIDŐ- SPORTOK. Szerzők: Dr. Bíró Melinda Hidvégi Péter Kopkáné Plachy Judit Széles Kovács Gyula Váczi Péter

SZABADIDŐ- SPORTOK. Szerzők: Dr. Bíró Melinda Hidvégi Péter Kopkáné Plachy Judit Széles Kovács Gyula Váczi Péter SZABADIDŐ- SPORTOK Szerzők: Dr. Bíró Melinda Hidvégi Péter Kopkáné Plachy Judit Széles Kovács Gyula Váczi Péter Eszterházy Károly Főiskola Sporttudományi Intézet Eger, 2015 KÉSZÜLT AZ ESZTERHÁZY KÁROLY

Részletesebben

testmozgás idős testedzés öreg sport agg aktivitás aggastyán lendület koros tempó vén sebesség matuzsálem idősödő gyorsaság iram korosodó éltes svung

testmozgás idős testedzés öreg sport agg aktivitás aggastyán lendület koros tempó vén sebesség matuzsálem idősödő gyorsaság iram korosodó éltes svung Legyünk fiatal-öregek, aminek a legfontosabb kritériuma az aktivitás megtartása mind szellemi, mind pedig testi vonatkozásban Prof. Dr. Métneki János Született: 1914 idős öreg agg aggastyán koros vén matuzsálem

Részletesebben

DÉL-ALFÖLDI IFJÚSÁGI ÉLETMÓD ÉS SZABADIDŐ ALAPÍTVÁNY

DÉL-ALFÖLDI IFJÚSÁGI ÉLETMÓD ÉS SZABADIDŐ ALAPÍTVÁNY DÉL-ALFÖLDI IFJÚSÁGI ÉLETMÓD ÉS SZABADIDŐ ALAPÍTVÁNY AKTUALIZÁLT EGÉSZSÉGTERV 2013. Szeged, 2013. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. Arthur Schopenhauer A szervezeti egészségterv

Részletesebben

2010. évi. felülvizsgálata

2010. évi. felülvizsgálata SZARVAS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GYERMEK ÉS IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA 2010. évi felülvizsgálata - 1 - I. Bevezető Az önkormányzati ifjúságpolitika legmagasabb szintű jogforrása az Alkotmány, amely többek

Részletesebben

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Pedagógiai program uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Közgazdasági Szakközépiskola opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Rézné Zádory Zita 2007.

SZAKDOLGOZAT. Rézné Zádory Zita 2007. SZAKDOLGOZAT Rézné Zádory Zita 2007. Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Public relations Szakirányú továbbképzés Levelező tagozat Az egészséges életmódra való nevelés kommunikációjának

Részletesebben

Egészséges Vásárhely Program 2008-2010 Az egészség mindenkinek jár. www.evp.hu

Egészséges Vásárhely Program 2008-2010 Az egészség mindenkinek jár. www.evp.hu 2008-2010 Az egészség mindenkinek jár www.evp.hu Kétéves az EVP Tisztelt Olvasó! www.evp.hu 2 3 www.evp.hu Az (EVP) elmúlt kétéves története új fejezetet nyitott városunk egészségügyében: az ellátórendszer

Részletesebben

TOMORI PÁL MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŐ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 1223 BUDAPEST, MŐVELİDÉS UTCA 21-27. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2012.

TOMORI PÁL MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŐ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 1223 BUDAPEST, MŐVELİDÉS UTCA 21-27. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2012. TOMORI PÁL MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŐ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 1223 BUDAPEST, MŐVELİDÉS UTCA 21-27. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2012. Bevezetés 1.1. 1. Az iskola: 1.1. Az intézmény szervezete Neve: Tomori

Részletesebben

Egészségfejlesztési terv

Egészségfejlesztési terv Egészségfejlesztési terv Fráter György Gimnáziumért Alapítvány 2014. január Tartalom 1. Előszó... 4 2. Az egészségfejlesztés indokoltsága, értékei... 5 2.1 Népegészségügyi indokoltság... 5 2.2 Szakmai

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD

AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD Szerzők: Hidvégi Péter Kopkáné Plachy Judit Dr. Müller Anetta Eszterházy Károly Főiskola Sporttudományi Intézet Eger, 2015 KÉSZÜLT AZ ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA SPORTTUDOMÁNYI INTÉZETÉ-

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város

Szekszárd Megyei Jogú Város Ne csüggedj, hisz ifjú vagy, S minden elérhető, Ha van benned bátorság, Remény, s szeretni erő. Johann Wolfgang von Goethe Szekszárd Megyei Jogú Város Ifjúsági Koncepció 2009-2013 2 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

035980 Cserkeszőlői Petőfi Sándor Általános Iskola. Egészségnevelési és környezeti nevelési program

035980 Cserkeszőlői Petőfi Sándor Általános Iskola. Egészségnevelési és környezeti nevelési program 035980 Cserkeszőlői Petőfi Sándor Általános Iskola Egészségnevelési és környezeti nevelési program TARTALOMJEGYZÉK EGÉSZSÉGNEVELÉSI ÉS KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM... 2 1. AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ

Részletesebben

Nevelési-pedagógiai program

Nevelési-pedagógiai program Pesti Magyar Színiakadémia Művészeti Szakközépiskola Budapest Nevelési-pedagógiai program (a módosításokkal egybeszerkesztett, a nevelőtestület által 2013. március 22-én elfogadott, az igazgató által jóváhagyott

Részletesebben

Egészségnevelési program

Egészségnevelési program V. melléklet 1. Elméleti háttér Egészségnevelési program A Szent Mór Iskolaközpont egészségnevelési programja az Egészségügyi Világszervezet, a WHO egészségnevelési útmutatására épül, mely szerint az egészségfejlesztő

Részletesebben

Segédlet BUDAPEST, 2004.

Segédlet BUDAPEST, 2004. Segédlet AZ ISKOLAI EGÉSZSÉGNEVELÉSI, EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAM ELKÉSZÍTÉSÉHEZ BUDAPEST, 2004. TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ...4 A SEGÉDLET CÉLJA...4 JOGSZABÁLYI HÁTTÉR...4 ELMÉLETI HÁTTÉR...5 EGÉSZSÉGFEJLESZTŐ

Részletesebben

A Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda egészségterve TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0883

A Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda egészségterve TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0883 A Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda egészségterve TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0883 1 Tartalom 1. Bevezetés... 4 1.1. Az egészség fogalma... 4 1.2. Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők... 5 1.3. Az egészség

Részletesebben

A BLASKOVICH JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A BLASKOVICH JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A BLASKOVICH JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Hatálybalépésének ideje:... p.h. Igazgató 1 TARTALOM A., NEVELÉSI PROGRAM.. 4. I. Pedagógiai alapelveink és céljaink 4. II. Az iskolában folyó nevelő-oktató

Részletesebben

Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató

Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (ENWHP) Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) www.enwhp.org www.oefi.hu Kinek ajánljuk

Részletesebben

46/2003. (IV.16.) OGY határozat. az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról

46/2003. (IV.16.) OGY határozat. az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról 46/2003. (IV.16.) OGY határozat az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról Az Országgyűlés, tekintettel arra, hogy hazánk lakosságának egészségi állapota évtizedek óta elmarad az ország társadalmi

Részletesebben

Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok Eplény Községben

Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok Eplény Községben Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok Eplény Községben Pályázati azonosító: TÁMOP- 6.1.2-11/1/-2012-0772 Pályázat címe: Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programoklokális

Részletesebben

Fészek Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai program

Fészek Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai program Fészek Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai program Solymár, 2013 1 I. RÉSZ A pedagógiai program hatályossága Személyi hatálya A pedagógiai programban foglaltak az

Részletesebben

1196 Budapest, Ady E. út 73-75. 2013.

1196 Budapest, Ady E. út 73-75. 2013. Ady Endre Általános Iskola Pedagógiai program 2013. Jóváhagyta: Hornok István - 0 - TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK 1 ALAPÍTÓ OKIRAT 6 ISKOLÁNK ARCULATA, KÜLDETÉSNYILATKOZATUNK 7 Az iskola környezete,

Részletesebben

TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTŐ TÁRSULAT BÁCS-KISKUN MEGYEI EGYESÜLETE EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI 2013-2017 PROGRAM 6000 KECSKEMÉT, RÁKÓCZI ÚT 2.

TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTŐ TÁRSULAT BÁCS-KISKUN MEGYEI EGYESÜLETE EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI 2013-2017 PROGRAM 6000 KECSKEMÉT, RÁKÓCZI ÚT 2. TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTŐ TÁRSULAT BÁCS-KISKUN MEGYEI EGYESÜLETE EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAM 2013-2017 6000 KECSKEMÉT, RÁKÓCZI ÚT 2. KÉSZÍTETTE: EXPERIA KFT. Tartalomjegyzék MOTTÓ:... 3 BEVEZETÉS...

Részletesebben

Derűs időskor aktív időskort támogató közösségi programok

Derűs időskor aktív időskort támogató közösségi programok Derűs időskor aktív időskort támogató közösségi programok Országos Egészségfejlesztési Intézet, Budapest, 2007 A kiadvány, az Egészségügyi Minisztérium projekt támogatásával készült Tartalomjegyzék Bevezetés....................................................................

Részletesebben

46/2003. (IV. 16.) OGY határozat. az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról

46/2003. (IV. 16.) OGY határozat. az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról 46/2003. (IV. 16.) OGY határozat az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programjáról Az Országgyűlés, tekintettel arra, hogy hazánk lakosságának egészségi állapota évtizedek óta elmarad az ország társadalmi

Részletesebben

FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA BALATONFENYVES OM:034006

FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA BALATONFENYVES OM:034006 FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA BALATONFENYVES OM:034006 nevelőtestületének PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Gyermekeim, itt sok mindent megtanulhattok, de ez maga a kezdet, legyetek jók és tisztességesek a többire

Részletesebben

Testnevelés-elmélet SPORTISMERETEK I. Dr. Hamar Pál 2008.

Testnevelés-elmélet SPORTISMERETEK I. Dr. Hamar Pál 2008. Testnevelés-elmélet SPORTISMERETEK I. Dr. Hamar Pál 2008. C s a n á d i Á r p á d Á l t a l á n o s I s k o l a é s P e d a g ó g i a i I n t é z e t TESTNEVELÉS-ELMÉLET (SPORTISMERETEK I.) ELŐSZÓ A fejezet

Részletesebben