Szívizom perfúziós SPECT Protokoll

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szívizom perfúziós SPECT Protokoll"

Átírás

1 Szívizom perfúziós SPECT Protokoll Beteg előkészítés: A beteg a vizsgálaton éhgyomorral jelenik meg, ½ l tejet, vagy 100 g csokoládét hoz magával, amit a radiopharmakon intravénás beadása után 15 perccel fogyaszt el. A nyugalmi vizsgálatot megelőzően valamennyi gyógyszerét kevés vízzel rendesen beveszi. A koszorúér betegség gyanúja miatt végzett terheléses vizsgálat előtt bétablokkolót 48 órával, egyéb antianginás gyógyszereit 12 órával kihagyja. Nem elsődlegesen antianginás hatású vérnyomáscsökkentőket (pl. ACE-gátlók, alfa-blokkolók) terhelést megelőzően is folyamatosan szedi. Amennyiben a terheléses vizsgálat célja ismert koszorúérbetegben a gyógyszeres kezelés fenntarthatósága, a beteg gyógyszermódosítást a terhelést megelőzően nem igényel. A dipyridamol terhelésre érkező beteg a vizsgálatot megelőző 12 órában theophillin származékot (kávét, teát, illetve e csoportba tartalmazó gyógyszert) nem fogyaszthat, antianginás gyógyszert nem szedhet. Ha a beteg gyógyszerelésében a bétablokkoló szerepe kritikus, a dipyridamol terhelés ezen szer hatása ellenére eredményesen elvégezhető. Radiofarmakon beadása: A radiopharmakon beadására nyugalmi vizsgálat kapcsán a Kórház Nuklearis Medicinai Részlegében kerül sor. Amennyiben terheléses vizsgálat készül, a terhelés kivitelezése minden eset a II Belgyógyászat Terheléses EKG helységében történik külön protokollban szabályozott eljárás szerint. A pharmakon beadásra ilyenkor a terhelés csúcsán kerül sor, amikor a terhelés változatlan aktivitással még 2 percig fenntartható. A vizsgálathoz 99mTc-vel jelölt isobutyl-isonitril-t, amennyiben ez nem áll rendelkezésre 99mTc-vel jelölt tetrofosmint használunk. A radiopharmakont a beteg testsúlya arányában dozírozzuk: aktivitás: 75 kg testsúly alatt 500 MBq, kg között 740 MBq, 100 kg testsúly felett: 900 MBq, Az alkalmazásra került dózist és a beadás percre pontos időpontját a vizsgálat kérő lapon dokumentáljuk. A radiofarmakon beadása után 15 perccel fogyasztja el a beteg a magával hozott könnyű, zsírtartalmú ételt/italt (1/2 liter tejet vagy 100 g csokoládét). Felvételek készítése: A SPECT adatfelvételt a Micro-Segams rendszer előre defineált protokollja szerint 60 perccel a radiofarmakon beadása után kezdjük. Amennyiben a szív körül nagyobb gastrointestinális aktivitás van jelen, a beteggel 1 pohár vizet itatunk, és a vizsgálat indításával percet várunk. A vizsgálat indításának időpontját percre pontosan dokumentáljuk a kérőlapon. A kamerát úgy állítjuk be, hogy lehetőség szerint a beteg válla ne zavarja a kamera érzékelőjét abban, hogy a kamerafej a legközelebbi pozícióban legyen a beteg mellkasához. A felvétel idejére a beteg jobb kezét a feje fölött a kartámasztóba helyezi. A felvételek készítésekor törekedni kell arra, hogy hölgyek esetében a mellek a szív és a detektor közti teret minél kevésbé árnyékolják. Felvételi paraméterek: - egydetektoros üzemmód fokos körbefordulás (6 fokonként, összesen 30 kép)

2 - zoom: 1, 3; eltolás: 0 - mátrix: 64 x 64 - léptetéses üzemmód (step and shoot) - irányonként 30 másodperces felvételek (az impulzushozamtól függően a felvételi idő 40 másodpercig növelhető) - kollimátor: alacsony energiájú, általános célú (LEGP) - energiacsúcs: 140 kev - energiaablak: 20 %-os, szimmetrikus - beteg testhelyzete: hanyatt fekvő, fej a gantri felé - A vizsgálat ideje kb. 15 (illetve 20)perc. Kiértékelés, dokumentálás: Rekonstrukcióra a teljes myocardiumot lefedő terület kerül. - Filter: Butterworth - Paraméterek: 0,4; súlyfaktor: 5 - Abszorpció korrekció: - - Reorientáció: a reorientálást a transversalis metszeteken kezdjük. A bal kamra tengelyének pontos meghatározásához a referencia kép aktívvá tétele után a metszet léptetés funkcióval választjuk ki az optimális transversalis metszetet. A tengely transversalis vetületének meghatározása után a korrigált sagittalis metszeten adjuk meg a tengelyállását. Ezen sagittális képen kell beállítani a rövid tengelyű metszetek kiosztását úgy, hogy az első metszeten a szívcsúcsot éppen ábrázolja, míg az utolsó metszeten a legbasalisabb myocardium terület legyen. - Színes nyomtatásra a program a riport képernyője kerül, mely egy időpontban készült (nyugalmi) vizsgálatok feldolgozása mellett képes két időpontban végzett (terheléses és nyugalmi) vizsgálatok képeinek párba állítására is. A vizsgálatot értékelő orvos a nyomtatott képek mellett a képkiértékelő munkaállomáson ellenőrzött vetületi képsor alapján leletezi a vizsgálatokat a beteg klinikai adatainak ismeretében. - A képeket háttérlevonás nélkül nyomtatjuk A4-es lapon white background beállítással. - A leletben az orvos állást foglal a perfúziós defektus lokalizációjáról, kiterjedéséről és súlyosságáról, illetve arról, hogy a defektus egy vagy több ér várt ellátási területét érinti. A leletezéskor nyilatkozni kell a műtermékekről, illetve arról, hogy a nyugalmi vizsgálat csökkent aktivitású területei életképesnek tekinthetők-e (normális segment aktivitásának 50%-át elérő farmakon felvétel).

3 Terheléses Szívizomperfúziós - SPECT vizsgálat Protokoll Nyugalmi szívizom perfúziós SPECT vizsgálat: A terheléses vizsgálat nyugalmi része megegyezik a Szívizom perfúziós SPECT vizsgálat címszó alatt leírtakkal. Terheléses szívizom perfúziós SPECT vizsgálat: A terheléses vizsgálatot kétnapos protokollnak megfelelően a nyugalmi vizsgálat után legalább 24 órával végezzük el. A terhelés megkezdése előtt a beteg kari vénájába kanült helyezünk, és a terhelést a kardiológiai protokollnak megfelelően végezzük. A maximalis terhelési szint elérésekor adjuk be a radiofarmakont, majd a kanült 10 ml fiziológiás sóoldattal beöblítjük. A terhelést a radiofarmakon beadása után még 2 percig fenntartjuk. A terhelést végző orvos értékelő lapján dokumentálja a terhelés során elért maximális terhelési szintet. Ennek leírására gyógyszeres terhelés esetén a beadott gyógyszerinfúzió összmennyisége (időtartama), amennyiben a beteg állapota a hatás felfüggesztését igényelte, az antidotum beadásának időpontja szolgál. Futószőnyeg terheléskor a dokumentációnak tartalmaznia kell az elért maximalis MET értéket, szívfrekvenciát, illetve ennek viszonyát a nem és életkor alapján elvárható maximalis szívfrekvenciához (% érték). Ha a terhelést a tervezettnél hamarabb kellett befejezni, nyilatkozni kell a megszakítás okaként szereplő EKG elváltozás, és az ezt esetleg kísérő tünetek (angina, haemodynamikai instabilitás) súlyosságáról, az eltérések persistálásának időtartamáról, megszüntethetőségük módjáról. A terhelés orvosi véleményét egy példányban a beküldő orvos számára megküldjük. Az adatfelvétel és értékelés vizsgálati protokollja megegyezik a szívizom perfúziós -SPECT vizsgálat címszó alatt írtakkal, de értelemszerűen itt a felvétel indításakor a terheléses-nyugalmi előre definiált ágon előbb kiválasztjuk a beteg már elkészült nyugalmi vizsgálatát, majd indítjuk a hozzá tartozó terheléses leképezést.

4 Terheléses EKG Nukleáris kardiológiai vizsgálatokhoz A szívbetegek terheléses vizsgálatára minden esetben a kórház II Belgyógyászati részlegének terheléses EKG laborjában kerül sor. A terhelést az EKG monitorozásban, valamint az esetleges kardiológiai szövődmények elhárításában jártas orvos vezeti EKG asszisztens jelenlétében. Az újraélesztéshez szükséges eszközpark (gyógyszer, laringoscop, defibrillátor) más terheléses vizsgálatokhoz hasonlóan rendelkezésre áll. A vizsgálat előtt a beteg alkarján kanüllel vénát biztosítanak, majd ennek fenntartásáról heparinos öblítéssel gondoskodnak. A terhelés csak akkor indítható, ha a beteg számára dozírozott radiopharmakon ólom tokos fecskendővel a Nuclearis Medicina részlegből egy zárt ólom dobozban megérkezett. Amennyiben a beteg általános állapota ezt engedi, a vizsgálatot mindig kerékpárergométeres terheléssel (amennyiben az eszközpark ezt lehetővé teszi, futószőnyeg terheléssel) végezzük. Dipyridamol terhelésre a hypertónia, vagy alsó végtagi mozgáskorlátozottság miatt fizikailag nem terhelhető betegek kerülnek. Dipyridamol a választandó terhelési mód bal-tawara-szár blokkos, illetve pacemakeres betegekben is, a szakmailag bizonyított kedvezőbb diagnosztik eredményesség miatt. Futószőnyeg terhelés: A klasszikus terheléses EKG-nak megfelelően a terhelést 50W terhelési szinten indítjuk, majd 3-percenként 25W-tal növeljük. A terhelés során a beteget egy stabil fordulatszám fenntartására kérjük. A beteget a vizsgálat elején tájékoztatjuk arról, hogy az előre behelyezett kanülön keresztül, a terhelés befejezését megelőző 2 percben meg kell, hogy kapja a radiopharmakont, majd a vizsgálatot változatlan terhelési szinten fenn kell tartanunk. A terhelés megszakításának indikációi 2 mm-et elérő, horizontalis, vagy descendaló STdepresszió, komplex kamrai ritmuszavar, vérnyomáskiugrás, illetve 20 Hgmm-t elérő vérnyomásesés. Megszakítási indikáció hiányában a terhelést legalább a beteg életkor alapján elvárható submaximalis szívfrekvenciájának eléréséig, maximum az életkor alapján elvárható maximalis szívfrekvencia eléréséig folytatjuk. A radiopharmakont az előre elkészített kanulön keresztül, visszaszívás után adja be gumikesztyűben az orvos, majd visszaszívással beöblíti, illetve 20 ml fiziológiás sóval bemossa. A radiopharmakon beadása után azon egyszer használatos eszközök, melyeken izotóp haladt át, vagy izotóppal érintkezhetett (pl. kesztyű), ólom árnyékolású, fedett veszélyes hulladék gyűjtőbe kerülnek, melyet az utolsó terhelést követően beteghordó az izotóp laborba szállít. Ezen veszélyes hulladék tárolóba kerül később maga a kanül, illetve izotóppal esetleg érintkező törlő. Ha izotóp más eszközre, vagy padlózatra is jutna, azt az izotóplabor dekontaminációs szabályzata szerint kell eltávolítani, a felhasznált eszközöket hasonlóan veszélyes hulladékként kezelve. Az izotóp beadása után 2 percig a terhelést változatlan terhelési szinten, majd a levezető szakban 25W-os terhelés mellett újabb 2 percig EKG monitorizálás mellett fenntartjuk. Amennyiben EKG változás nem alakult ki, a beteg a helységet az EKG elvezetések és a behelyezett kanül eltávolítása után elhagyhatja, a beteg a leképezésre az izotóp laborba saját lábán lejut, majd ott aktív váróban várakozik. Ilyen esetben a terheléses személyzetet sugárterhelés betegenként mindössze 5 percig éri. Amennyiben EKG eltérések alakulnak ki, ennek regresszióját szükség szerint gyógyszeres kezelés alkalmazásával, EKG monitorizálás mellett ki kell várni. Ezen betegeket a terhelés után beteghordó ülőkocsival szállítja további várakozásra az izotóp laborba.

5 Dipyridamol terhelés Dipyridamol terhelésre azon betegek kerülhetnek, akikben fizikai terhelés nem végezhető. A dipyridamol alkalmazás kontraindikációja spasticus tüdőbetegség, magas fokú AV blokk, illetve glaucoma. Amennyiben a vizsgálatot megelőző 12 órában a beteg theophillin származékot (kávét, teát, illetve e csoportba tartalmazó gyógyszert) fogyasztott, dipyridamollal megfelelő szintű hatás a coronária áramlásra nem biztosítható, a terhelés ineffektív lesz. A terhelés előkészítése, monitorizálásra nem különbözik a fizikai terheléstől. Ezen gyógyszeres terheléshez azonban a beteg ágyra fekszik, a dipyridamolt 0,14 mg/tskg/min dózissal összesen 4 percig kapja, majd 6 perckor adjuk be a radiopharmakont. A terhelés során folyamatos EKG monitorizálás, percenként EKG nyomtatás és vérnyomás mérés történi. Amennyiben ischaemiára utaló jel nincs, a beteget a 8. percig monitorizáljuk, majd óvatos felültetés után, saját lábán az izotóp labor aktív várójába irányítjuk. A dipyridamol hatás teophyllin származékkal (Theospirex ½-1 amp) felfüggeszthető, de erre csak ischaemiára utaló jelek esetén van szükség.

LEUKOCYTA SZCINTIGRÁFIA 99m Tc-HMPAO JELZÉSSEL MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ

LEUKOCYTA SZCINTIGRÁFIA 99m Tc-HMPAO JELZÉSSEL MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ 1 LEUKOCYTA SZCINTIGRÁFIA 99m Tc-HMPAO JELZÉSSEL MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ Írta: Pávics László 1. Háttér információk és definíciók A leukocyta szcintigráfia során a reinjektált, 99m Tc-HMPAO-val jelzett autolog

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Nukleáris medicina szakasszisztens szakképesítés Klinikai nukleáris medicina (diagnosztika és terápia) modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Nukleáris medicina szakasszisztens szakképesítés Klinikai nukleáris medicina (diagnosztika és terápia) modul Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

2346-06 Radiofarmakológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2346-06 Radiofarmakológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Munkabeosztása szerint hétfőtől Ön a meleglaboratóriumban fog dolgozni. Vegye át a meleglaboratóriumot a munkatársától! Az ellenőrzésnél térjen ki a dokumentációra és a radiofarmakonok leltározására

Részletesebben

KARDIOLÓGIA Nukleáris Medicina vizsgálati protokolok

KARDIOLÓGIA Nukleáris Medicina vizsgálati protokolok KARDIOLÓGIA Nukleáris Medicina vizsgálati protokolok Szívizom perfúzió (vérellátás) vizsgálata MPS ( Myocardialis Perfusios Szcintigráfia ) Kamrafunkció vizsgálata first pass, MUGA Infarctus kimutatás

Részletesebben

AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS. kórházi háttérrel. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.

AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS. kórházi háttérrel. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I. AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS kórházi háttérrel MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS Szakorvosi vizsgálat

Részletesebben

Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ Kardiológia

Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ Kardiológia Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ Kardiológia Előadó: Gregóczkiné Boros Nikolett kardiológia Szakmai vezető: Dr Nagy József - kardiológus főorvos Alapellátás-szakellátás összehangolt együttműködésének

Részletesebben

MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.emelet VIP Osztály

MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS KÓRHÁZI HÁTTÉRREL MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály AMBULANTER BELGYÓGYÁSZATI KIVIZSGÁLÁS Szakorvosi vizsgálat

Részletesebben

Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Centrum 2. Országos Onkológiai Intézet, Nukleáris Medicina Osztály 4

Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Centrum 2. Országos Onkológiai Intézet, Nukleáris Medicina Osztály 4 99m Tc-MDP hatására kialakuló dózistér mérése csontszcintigráfia esetén a beteg közvetlen közelében Király R. 1, Pesznyák Cs. 1,2,Sinkovics I. 3, Kanyár B. 4 1 Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás

Részletesebben

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. A mérési adatok elemzése és értékelése

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. A mérési adatok elemzése és értékelése Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. A mérési adatok elemzése és értékelése Pszichológia BA gyakorlat A mérést és kiértékelést végezték:............

Részletesebben

Terheléses EKG (MP 064.B1)

Terheléses EKG (MP 064.B1) Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Terheléses EKG (MP 064.B1) Készítette: Dr. Lőrincz István Egyetemi docens Átvizsgálta: Dr. Várvölgyi Csaba MICS vezető

Részletesebben

Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel

Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel Semmelweis Egyetem ÁOK Kardiológiai Központ Dr. Merkely Béla Ischaemiás szívbetegség klinikai formái tünetmentes (silent ischaemia!) congestiv functiozavar / /

Részletesebben

Stabil angina pectoris diagnózisa és kezelése

Stabil angina pectoris diagnózisa és kezelése Stabil angina pectoris diagnózisa és kezelése Dr. Keltai Mátyás MTA doktora, egyetemi tanár Semmelweis Egyetem, Kardiológiai Központ, Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Az arteriosclerosis

Részletesebben

csontszcintigráfia - technika nukleáris medicina - 2 normál fiatal indikációk - egésztest vizsgálatok - kollimátorok Dr.

csontszcintigráfia - technika nukleáris medicina - 2 normál fiatal indikációk - egésztest vizsgálatok - kollimátorok Dr. nukleáris medicina - 2 - egésztest vizsgálatok - kollimátorok Dr. Szabados Lajos PET-CT Orvosi, Diagnosztikai Kft. csontszcintigráfia - technika Elızetes beszélgetés : volt-e a betegnek csonttörése vagy

Részletesebben

Lehet, hogy szívelégtelenségem van?

Lehet, hogy szívelégtelenségem van? Lehet, hogy szívelégtelenségem van? Ez a kiadvány azért jött létre, hogy segítse önt a szívelégtelenség korai tüneteinek felismerésében. Mi a szívelégtelenség? A szívelégtelenség meghatározás nagyon ijesztőnek

Részletesebben

SZÍVRITMUSZAVAROK 2014.03.05. KORAI ÜTÉSEK SUPRAVENTRIKULÁRIS TACHYARITMIÁK JUNKCIONÁLIS ARITMIÁK VENTRIKULÁRIS TACHYARITMIÁK ÁTTEKINTÉS

SZÍVRITMUSZAVAROK 2014.03.05. KORAI ÜTÉSEK SUPRAVENTRIKULÁRIS TACHYARITMIÁK JUNKCIONÁLIS ARITMIÁK VENTRIKULÁRIS TACHYARITMIÁK ÁTTEKINTÉS SZÍVRITMUSZAVAROK - 2014.03.05. SUPRA SZÍV INGERÜLETVEZETŐ RENDSZERE 1 SUPRA SZÍV INGERÜLETVEZETŐ RENDSZERE 2 SUPRA A SZÍV ELEKTROMOS AKTIVÍTÁSÁNAK ÉLETTANA SUPRA 60-80 ütés /perc SZINUSZRITMUS 1. SUPRA

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Betegápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Betegápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

* Egy leképező rendszerben, - ha a rendszer strukturális: CT, MR,UH+kontrasztanyag A SZÍV RADIOIZOTÓPOS VIZSGÁLATAI

* Egy leképező rendszerben, - ha a rendszer strukturális: CT, MR,UH+kontrasztanyag A SZÍV RADIOIZOTÓPOS VIZSGÁLATAI A szív Anatómia A SZÍV RADIOIZOTÓPOS VIZSGÁLATAI Kracskó Bertalan 2 In vivo diagnosztikai lehetőségek ma Kardiológiai leképező eszközök ma, a nukleáris medicinában A lehetőségek tárháza bővül (de ki fogja

Részletesebben

Kónya Anikó XV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és X. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

Kónya Anikó XV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és X. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. A balatonfüredi Állami Szívkórház II/b., III. progresszivitású szintű Kardiológiai Szakambulanciájának szerepe a Nyugat-Dunántúli Nagytérség kardiológiai szakellátásában Kónya Anikó V. Országos Járóbeteg

Részletesebben

Affidea Diagnosztika Kft Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA

Affidea Diagnosztika Kft Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA Affidea Diagnosztika Kft. 2019. Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA Az árlistában feltüntetett árak forintban és euróban értendő bruttó árak. RÖNTGEN KÓRHÁZI KÖZPONTOK EUR Röntgen felvétel testtájanként

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2421-06 Klinikai nukleáris medicina (diagnosztika és terápia) követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2421-06 Klinikai nukleáris medicina (diagnosztika és terápia) követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A nukleáris medicina osztályra egy beteg telefonál, akinek beutalója van pajzsmirigy szcintigráfiára. Világosítsa fel a vizsgálatot kérőt a vizsgálathoz szükséges előkészületekről, a vizsgálat

Részletesebben

Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Nukleáris Medicina Intézet

Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Nukleáris Medicina Intézet Nukleáris pulmonológia Zámbó Katalin Nukleáris Medicina Intézet A tüdő vizsgálómódszerei A tüdő malignus betegségeinek specifikus vizsgálata indirekt és direkt módon PET/CT vizsgálat - tüdődaganatok Perfúziós

Részletesebben

ECHOCARDIOGRAPHIÁS VIZSGÁLATOK II. Az ischaemiás történések időbeni sorrendje. Az ischaemia lehetséges kimenetele

ECHOCARDIOGRAPHIÁS VIZSGÁLATOK II. Az ischaemiás történések időbeni sorrendje. Az ischaemia lehetséges kimenetele ECHOCARDIOGRAPHIÁS VIZSGÁLATOK II. AZ INFARCTUS SZÖVŐDMÉNYEI STRESSZ ECHOCARDIOGRAPHIA DEBRECENI EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR KLINIKAI FIZIOLÓGIAI TANSZÉK TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 Az ischaemiás

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens szakképesítés Diagnosztizálás - monitorozás- előkészítés modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens szakképesítés Diagnosztizálás - monitorozás- előkészítés modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Orvosi fizika laboratóriumi gyakorlatok 1 EKG

Orvosi fizika laboratóriumi gyakorlatok 1 EKG ELEKTROKARDIOGRÁFIA I. Háttér A szívműködést kísérő elektromos változások a szív körül egy változó irányú és erősségű elektromos erőteret hoznak létre. A szívizomsejtek depolarizációja majd repolarizációja

Részletesebben

A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása

A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása Infarktus Regiszter adatok Dr. Ofner Péter Cél: A STEMI és NSTEMI diagnózissal kezelt betegek demográfiai adatainak, a társbetegségeknek

Részletesebben

FELMÉRÉS A CITOSZTATIKUS KEVERÉKINFÚZIÓK GYÁRTÁSÁRÓL ÉS ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL

FELMÉRÉS A CITOSZTATIKUS KEVERÉKINFÚZIÓK GYÁRTÁSÁRÓL ÉS ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL FELMÉRÉS A CITOSZTATIKUS KEVERÉKINFÚZIÓK GYÁRTÁSÁRÓL ÉS ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL Dátum: 1. Intézmény azonosító Intézmény: Osztályok száma: Onkológiai részlegek száma: Onkológiai járóbeteg ellátó részlegek száma:

Részletesebben

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ A Generali modern, új-generációs diagnosztikai berendezésekkel felszerelt szűrőbuszai hétről hétre más és más városba látogatnak el, hogy az érintett páciensek gyorsan, szakszerűen

Részletesebben

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe)

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Kardiológiai Szakrendelés Dr. Füsi Gabriella Kardiológus Főorvos Élni való minden élet, Csak magadhoz hű maradj. Veszteség nem érhet téged, A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Vizsgálataink EKG (Elektrokardiogramm)

Részletesebben

Klinikai SPECT/CT III. Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet

Klinikai SPECT/CT III. Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet Klinikai SPECT/CT III. Nukleáris pulmonológia Zámbó Katalin Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet A tüdő vizsgálómódszerei A tüdő malignus betegségeinek specifikus vizsgálata indirekt és direkt

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 2330-06 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 17.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 2330-06 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 17. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03.

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03. Miért fontos? Reanimáció Újraélesztés Dr Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr Kalabay László egyetemi tanár 1 Alapfogalmak Eszköz nélküli újraélesztés

Részletesebben

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS STRESSZ ÉS FELTÖLTŐDÉS - ÁTTEKINTÉS 1 (2) Mérési információk: Életkor (év) 41 Nyugalmi pulzusszám 66 Testmagasság (cm) 170 Maximális pulzusszám 183 Testsúly (kg) 82 Body Mass

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 725 19 Nukleáris medicina szakasszisztens Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat

Részletesebben

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre.

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. Állati Struktúra és Funkció II. gyakorlat A mérést és kiértékelést végezték:............ Gyakorlatvezető:...

Részletesebben

Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia

Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia Collapsus, eszméletlen beteg, epilepsiás roham, zavartság, hypoglikémia Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár

Részletesebben

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van:

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van: Szívvel a stroke ellen! - Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa (szélütés) okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyi infarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

AZ IZOTÓPDIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOK LELETEZÉSE

AZ IZOTÓPDIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOK LELETEZÉSE AZ IZOTÓPDIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOK LELETEZÉSE VIZSGÁLATI MENETRENDEK ÉS LELETEZÉSI ALAPELVEK A KLINIKAI NUKLEÁRIS MEDICINÁBAN GALUSKA LÁSZLÓ DEBRECENI EGYETEM NUKLEÁRIS MEDICINA INTÉZET 2008-2012 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Nukleáris medicina a fejnyak régió betegségeinek diagnosztikájában. PTE KK Nukleáris Medicina Intézet Dr. Bán Zsuzsanna

Nukleáris medicina a fejnyak régió betegségeinek diagnosztikájában. PTE KK Nukleáris Medicina Intézet Dr. Bán Zsuzsanna Nukleáris medicina a fejnyak régió betegségeinek diagnosztikájában PTE KK Nukleáris Medicina Intézet Dr. Bán Zsuzsanna Érintett témák: Pajzsmirigy szcintigráfia Mellékpajzsmirigy szcintigráfia F18-FDG

Részletesebben

A stroke ellátás helyzete Magyarországon

A stroke ellátás helyzete Magyarországon A stroke ellátás helyzete Magyarországon Bereczki Dániel SE Neurológiai Klinika Magyar Stroke Társaság Agyi érbetegségek kórházi kezeléseinek esetszáma és a kezelt személyek száma 160 000 140 000 120

Részletesebben

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem rendelkezők, szakrendelésenként (a diagnosztika vizsgálatok

Részletesebben

Mellkasi fájdalmaink az elmúlt 2 év során

Mellkasi fájdalmaink az elmúlt 2 év során Mellkasi fájdalmaink az elmúlt 2 év során Dr. Frimmerné Dr. Gulyás Szilvia Dr. Guti Elek, Dr. Bényei Eszter Dr. Ungvári Tamás, Gégény Szilvia SBO, Jósa András Oktató Kórház Nyíregyháza Mottónk A szomorú

Részletesebben

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK. Pulmonológiai Klinika

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK. Pulmonológiai Klinika LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK PhD kurzus Prof. Dr. Magyar Pál Pulmonológiai Klinika GYORS REVERZIBILITÁS TESZT Milyen gyógyszerrel végezzük? 400 µg β2 agonista vagy 800 µg antikolinerg szer,

Részletesebben

2. Az R1. 2. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul. b) 2. pontjában a 120 szövegrész helyébe a 132 szöveg,

2. Az R1. 2. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul. b) 2. pontjában a 120 szövegrész helyébe a 132 szöveg, 36/2017. (XII. 27.) EMMI rendelet az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet és az Egészségbiztosítási Alap terhére finanszírozható

Részletesebben

Etanercept. Finanszírozott indikációk:

Etanercept. Finanszírozott indikációk: Etanercept Finanszírozott indikációk: 1. Spondylitis ankylopoeticában, amennyiben radiológiailag legalább 2-es stádiumú bilateralis, vagy 3-as, 4-es stádiumú unilateralis sacroileitis, és legalább 3 hónapja

Részletesebben

3531C Radioventriculographia equilibriumban + EKG kapuzás

3531C Radioventriculographia equilibriumban + EKG kapuzás Az itt közölt számok a Szakmai Kollégium és az országos szakfelügyelet által szervezett évi adatgyűjtésen, a nukleáris medicinai intézmények által megadott adatokon alapulnak. Az adatok nem tartalmazzák

Részletesebben

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3,

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Rostás Tamás3, Ritter Zsombor4, Zámbó Katalin1 Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

Terheléses vizsgálat krónikus pulmonális embóliában

Terheléses vizsgálat krónikus pulmonális embóliában Terheléses vizsgálat krónikus pulmonális embóliában Csósza Györgyi Karlócai Kristóf Semmelweis Egyetem Pulmonológia Klinika Nógrádgárdony, 2012.02.10-11. Pulmonalis hypertonia CTEPH CTEPH - Incidencia

Részletesebben

INFÚZIÓS TEVÉKENYSÉG ÁPOLÁSI SZAKFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁSBAN év.

INFÚZIÓS TEVÉKENYSÉG ÁPOLÁSI SZAKFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁSBAN év. Ellenőrzőtt egységek száma: 22 7 13 20 21 10 6 9 24 6 14 6 6 5 8 28 16 11 16 5 253 2. Szabályozás 2.1. Az otthoni szakápolási szolgálatnak infúziós tevékenységre szabályzata, munkautasítása van-e? igen

Részletesebben

Szívstresszmérés (VIPORT - EKG-bázisú szívstresszmérő készülék)

Szívstresszmérés (VIPORT - EKG-bázisú szívstresszmérő készülék) Szívstresszmérés (VIPORT - EKG-bázisú szívstresszmérő készülék) A stressz hatása a szívre A túlzott mértékű stressz a szívbetegségek egyik rizikófaktora. Nyugalmi állapotban, átlagosan a felnőtt szív percenként

Részletesebben

ISCHAEMIA NUKLEÁRIS KARDIOLÓGIA. Koronária keringési zavara. Ischaemia klinikai megjelenési formái. Új ischaemiás szindrómák

ISCHAEMIA NUKLEÁRIS KARDIOLÓGIA. Koronária keringési zavara. Ischaemia klinikai megjelenési formái. Új ischaemiás szindrómák NUKLEÁRIS KARDIOLÓGIA Dr. Moravszki Mónika Honvédkórház - ÁEK Nukleáris Medicina Osztály ISCHAEMIA Ischaemia kevés vér (görög eredető szó) A szívizom körülírt területének a vérellátási zavara A terület

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 17.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 17. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sotalol AL 80 mg tabletta Sotalol AL 160 mg tabletta. szotalol hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sotalol AL 80 mg tabletta Sotalol AL 160 mg tabletta. szotalol hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sotalol AL 80 mg tabletta Sotalol AL 160 mg tabletta szotalol hidroklorid Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI MÉRÉSI ELJÁRÁSOK A SEMMELWEIS EGYETEMEN

SUGÁRVÉDELMI MÉRÉSI ELJÁRÁSOK A SEMMELWEIS EGYETEMEN SUGÁRVÉDELMI MÉRÉSI ELJÁRÁSOK A SEMMELWEIS EGYETEMEN 1 Kári Béla, 2 Zagyvai Péter, 3 Kanyár Béla 1 Semmelweis Egyetem ÁOK Radiológia és Onkoterápiás Klinika / Nukleáris Medicina Tanszék 2 Budapesti Műszaki

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Ápoló szakképesítés. 2330-06 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. szeptember 12.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Ápoló szakképesítés. 2330-06 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. szeptember 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A SPECT VIZSGÁLATOK ÁLTALÁNOS MÓDSZERTANA

A SPECT VIZSGÁLATOK ÁLTALÁNOS MÓDSZERTANA 1 A SPECT VIZSGÁLATOK ÁLTALÁNOS MÓDSZERTANA Írta: Varga József Célkitűzés Jelen dokumentum célja, hogy tisztázza a SPECT leképezéssel kapcsolatos alapvető fogalmakat, és általános irányelveket nyújtson

Részletesebben

Kardiológiai diagnosztika

Kardiológiai diagnosztika Kardiológiai diagnosztika Prof. Dr. Tóth Kálmán Pécsi Tudományegyetem ÁOK I.sz. Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Osztály Non-invazív és invazív vizsgálatok Kardiológiai vizsgálatok története Fizikális

Részletesebben

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. A mérési adatok elemzése és értékelése

Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia. A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. A mérési adatok elemzése és értékelése Vérnyomásmérés, elektrokardiográfia A testhelyzet, a légzés, a munkavégzés hatása a keringési rendszerre. A mérési adatok elemzése és értékelése Biológia Bsc. gyakorlat A mérést és kiértékelést végezték:............

Részletesebben

Nukleáris kardiológia (hibrid képalkotás SPECT, PET) PTE Nukleáris Medicina Intézet

Nukleáris kardiológia (hibrid képalkotás SPECT, PET) PTE Nukleáris Medicina Intézet Nukleáris kardiológia (hibrid képalkotás SPECT, PET) PTE Nukleáris Medicina Intézet Nukleáris kardiológia - Nyugalmi, és terheléses szívizomperfúziós SPECT- SPECT/CT-vizsgálat - Viabilitas vizsgálat -

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

4. - A szakorvosi és egyéb ellátások térítési díjai

4. - A szakorvosi és egyéb ellátások térítési díjai 4. - A szakorvosi és egyéb ellátások térítési díjai 4. számú melléklet Az üzleti alapon nyújtott egészségügyi szolgáltatások esetében külön szerződés alapján kedvezőbb díjazás is kiköthető. Kontroll vizsgálat

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló, Fogászati asszisztens, Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A telemedicinális projekt szerepe és előnyei

A telemedicinális projekt szerepe és előnyei A telemedicinális projekt szerepe és előnyei Bevezető A hazai egészségügy helyzetének érdemi javításának kulcsa az egészségügyi szolgáltatások átfogó működés-szervezési modernizációja. Ez az egészség megőrzésével

Részletesebben

A radiológus szakorvosképzés tematikája (a Radiológiai Szakmai Kollégium 2005. 01. 16-i állásfoglalása alapján)

A radiológus szakorvosképzés tematikája (a Radiológiai Szakmai Kollégium 2005. 01. 16-i állásfoglalása alapján) A radiológus szakorvosképzés tematikája (a Radiológiai Szakmai Kollégium 2005. 01. 16-i állásfoglalása alapján) Általános szempontok I.: Követelmények: A képzés eredményeként a radiológia szakvizsgát tett

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő

Részletesebben

Vérbesűrűsödés- és magas vérnyomás kialakulás gátló is a víz, a konyhasó és a kálium élettanilag optimális (fiziológiás) dózissal pótlása

Vérbesűrűsödés- és magas vérnyomás kialakulás gátló is a víz, a konyhasó és a kálium élettanilag optimális (fiziológiás) dózissal pótlása MEHNAM-info / Orvos továbbképzés Iratjel: verhigitoesvernyomascsokkentoakonyhaso141029 Vérbesűrűsödés- és magas vérnyomás kialakulás gátló is a víz, a konyhasó és a kálium élettanilag optimális (fiziológiás)

Részletesebben

A normál human immunglobulin kezelés gyakorlati szempontjai. DE KK BELGYÓGYÁSZATI KLINIKA KLINIKAI IMMUNOLÓGIA TANSZÉK Szabóné Törő Anna

A normál human immunglobulin kezelés gyakorlati szempontjai. DE KK BELGYÓGYÁSZATI KLINIKA KLINIKAI IMMUNOLÓGIA TANSZÉK Szabóné Törő Anna A normál human immunglobulin kezelés gyakorlati szempontjai DE KK BELGYÓGYÁSZATI KLINIKA KLINIKAI IMMUNOLÓGIA TANSZÉK Szabóné Törő Anna Immunhiányos betegségek Az immunhiányos betegségeket az immunrendszer

Részletesebben

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem rendelkezők, szakrendelésenként :(a diagnosztika vizsgálatok

Részletesebben

OPPONENSI VÉLEMÉNY Dr. Szűcs Farkas Zsolt MTA doktori értekezéséről

OPPONENSI VÉLEMÉNY Dr. Szűcs Farkas Zsolt MTA doktori értekezéséről OPPONENSI VÉLEMÉNY Dr. Szűcs Farkas Zsolt MTA doktori értekezéséről Az értekezés az alacsony dózisú CT protokollok kísérletes és klinikai vizsgálatait tárgyalja 151 oldalon keresztül, melyhez 228 irodalmat

Részletesebben

Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban

Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban DrGőblGergely, SE AITK II.Gyermeksürgősségi Kongresszus Budapest 2017.09.15. POCUS = Pointof careultrasound Betegágy melletti UH-vizsgálat Fókuszált UH-vizsgálat

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TK témák V Védőnő szakirány GY Gyógytornász szakirány Képalkotó iagnosztikai

Részletesebben

Perifériás vénabiztosítás branüllel. ÁpIg-Á7

Perifériás vénabiztosítás branüllel. ÁpIg-Á7 Perifériás vénabiztosítás branüllel Helyi eljárási leírás Perifériás vénabiztosítás branüllel Cél Azonnali intravénás beavatkozás lehetővé tétele Tartós vagy naponta többszöri intravénás kezelés Érvényességi

Részletesebben

Kórház összes (24. HBCS) közvetlen költsége (100%)» 3 kritikus HB. » 2 kritikus. » 10 tovább. » Hátrányos he

Kórház összes (24. HBCS) közvetlen költsége (100%)» 3 kritikus HB. » 2 kritikus. » 10 tovább. » Hátrányos he Értékelemzett t arthritis protokoll beillesztése komplex terápiába Ábrahám Sándor CVS Life, PVM Dr. Áts Kt Katalin, Dr. Gál János Mobil: +3 36 30 971 9532 mikroorg.absa@chello.hu Homok kóra diagram Kórház

Részletesebben

Alkalmazási előírás. 4.2 Adagolás és alkalmazás. 4.3 Ellenjavallatok

Alkalmazási előírás. 4.2 Adagolás és alkalmazás. 4.3 Ellenjavallatok A Strattera (atomoxetine) hatásai a vérnyomásra és a szívfrekvenciára a forgalomba hozatali engedély jogosultja (MAH) által végzett klinikai vizsgálat adatainak felülvizsgálata alapján. Végleges SPC és

Részletesebben

INTENZÍV OSZTÁLYOS KÉZIKÖNYV

INTENZÍV OSZTÁLYOS KÉZIKÖNYV 1. Általános rendelkezések a) Az intraaortikus ballonpumpa (IABP) kezelés szükségességét kardiológiában jártas tapasztalt szakorvossal kell megbeszélni. b) A beavatkozást csak az végezheti, aki ezirányú

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 9.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 9. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Sportágspecifikus. teljesítménydiagnosztika nemzetközi kitekintés

Sportágspecifikus. teljesítménydiagnosztika nemzetközi kitekintés Sportágspecifikus Labortesztek Pályatesztek teljesítménydiagnosztika nemzetközi kitekintés Dr. habil. Balogh László, egyetemi docens, igazgató Debreceni Egyetem Teljesítménydiagnosztika - labor (?) Nem

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Betegkísérő szakképesítés Logisztikai eljárások, betegszállítás modul. 1. vizsgafeladat november 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Betegkísérő szakképesítés Logisztikai eljárások, betegszállítás modul. 1. vizsgafeladat november 16. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Vérbesűrűsödés- és magas vérnyomás kialakulás gátló is a víz, a konyhasó és a kálium élettanilag optimális (fiziológiás) dózissal pótlása

Vérbesűrűsödés- és magas vérnyomás kialakulás gátló is a víz, a konyhasó és a kálium élettanilag optimális (fiziológiás) dózissal pótlása MEHNAM-info / Orvos továbbképzés Iratjel: verhigitoesvernyomascsokkentoakonyhaso141029 Vérbesűrűsödés- és magas vérnyomás kialakulás gátló is a víz, a konyhasó és a kálium élettanilag optimális (fiziológiás)

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Központi monitor rendszer. A paciensek biztonságára tervezve

Központi monitor rendszer. A paciensek biztonságára tervezve CNS-6201K Központi monitor rendszer NIHON KOHDEN A paciensek biztonságára tervezve Két széles képernyő Egy központi egységhez két, külön működtethető, különböző tartalommal rendelkező képernyő kapcsolható.

Részletesebben

4400 Nyíregyháza, Szent István u. 68. e-mail: prirod@josa.hu. Tisztelt Háziorvos!

4400 Nyíregyháza, Szent István u. 68. e-mail: prirod@josa.hu. Tisztelt Háziorvos! Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Oktató Kórház PR IRODA HÍRLEVÉL 2008/3 4400 Nyíregyháza, Szent István u. 68. e-mail: prirod@josa.hu Telefon:(06)42-599-700/1101, 1105, 1108 Telefax:(06)42-461-174

Részletesebben

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem rendelkezők, szakrendelésenként (a diagnosztika vizsgálatok

Részletesebben

Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet évi közbeszerzési terv Módosítás

Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet évi közbeszerzési terv Módosítás 1. 1., 1. 2., 1. 3., Haemodinamikai és angiográfiás anyagszükséglet biztosítása az Intézet gyermekrészlegének részére 25 tételsor HIS rendszer üzemeltetés, jogszabálykövetés Nagy- és kisértékű orvostechnikai

Részletesebben

A szívbetegségek képalkotó diagnosztikája. SZTE ÁOK Radiológiai Klinika, Szeged

A szívbetegségek képalkotó diagnosztikája. SZTE ÁOK Radiológiai Klinika, Szeged A szívbetegségek képalkotó diagnosztikája Zsandár Zsandár Csendőr (katonai szervezetben működő fegyveres rendfenntartó) Zsandár Csendőr (katonai szervezetben működő fegyveres rendfenntartó) ausztriai német:

Részletesebben

Követelmények a gammasugárzás leképez eszközeivel szemben

Követelmények a gammasugárzás leképez eszközeivel szemben Követelmények a gammasugárzás leképez eszközeivel szemben!"# "#! $%&!' " " # $ % % " & $ % # " ' ( ) " ) ()*+ # " ( ). + + 0 " " %/ " * *& + ", & % &) # " ' ( ) - " ).! # / #. %$ % 0 " " %* " %/ # ( 0!

Részletesebben

14/2002. (II. 26.) KöViM-EüM együttes rendelet. a polgári légiközlekedési szakszolgálati engedélyek egészségügyi feltételeiről és kiadásuk rendjéről

14/2002. (II. 26.) KöViM-EüM együttes rendelet. a polgári légiközlekedési szakszolgálati engedélyek egészségügyi feltételeiről és kiadásuk rendjéről 1 / 49 2010.05.02. 16:41 14/2002. (II. 26.) KöViM-EüM együttes rendelet a polgári légiközlekedési szakszolgálati engedélyek egészségügyi feltételeiről és kiadásuk rendjéről A légiközlekedésről szóló 1995.

Részletesebben

Compton-effektus. Zsigmond Anna. jegyzıkönyv. Fizika BSc III.

Compton-effektus. Zsigmond Anna. jegyzıkönyv. Fizika BSc III. Compton-effektus jegyzıkönyv Zsigmond Anna Fizika BSc III. Mérés vezetıje: Csanád Máté Mérés dátuma: 010. április. Leadás dátuma: 010. május 5. Mérés célja A kvantumelmélet egyik bizonyítékának a Compton-effektusnak

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. április 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. április 10. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Klinikai Központ Elnök. A Semmelweis Egyetem K l i n i k a i K ö z p o n t E l n ö k é n e k 1/2017. (I.30.) számú U T A S Í T Á S A

Klinikai Központ Elnök. A Semmelweis Egyetem K l i n i k a i K ö z p o n t E l n ö k é n e k 1/2017. (I.30.) számú U T A S Í T Á S A Ikt.szám:10230/KLINK/2017 egészségügyi szolgáltató jellegére, társadalmi felelősségvállalására, valamint a lakosság egészségi állapota iránt érzett felelősségére tekintettel, orvosszakmai szempontok messze

Részletesebben

MESÉLD EL, MI VÁR RÁM

MESÉLD EL, MI VÁR RÁM MESÉLD EL, MI VÁR RÁM FELKÉSZÍTŐ KIADVÁNY SZÍVBETEG GYERMEKEKNEK Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív Központ PÁLYÁZÓ Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív

Részletesebben

a Képviselő-testület január 25-én tartandó ülésére

a Képviselő-testület január 25-én tartandó ülésére Gödöllő Város Polgármestere Előterjesztés a Képviselő-testület 2018. január 25-én tartandó ülésére Tárgy: Javaslat a Tormay Károly Egészségügyi Központ egyes szakorvosi óraszámai átcsoportosítására Előterjesztő:

Részletesebben

Hibrid módszerek m SPECT/CT, PET/CT. Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet

Hibrid módszerek m SPECT/CT, PET/CT. Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet Hibrid módszerek m a nukleáris medicinában: SPECT/CT, PET/CT Zámbó Katalin Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet Képalkotó módszerek Protonszám = rendszám Protonszám + neutronszám = tömegszám

Részletesebben

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr.

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Domokos Gabriella Syncope: hirtelen jelentkező, eszméletvesztés, amely során a beteg

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. április 18.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. április 18. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma.

Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma. Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma. A magasvérnyomásos populációban emelkedett vércukor értéket (5,6 mmol/l

Részletesebben

Nukleáris medicinai módszerek a mellkasi betegségek differenciál diagnosztikájában. Zámbó Katalin PTE Nukleáris Medicina Intézet

Nukleáris medicinai módszerek a mellkasi betegségek differenciál diagnosztikájában. Zámbó Katalin PTE Nukleáris Medicina Intézet Nukleáris medicinai módszerek a mellkasi betegségek differenciál diagnosztikájában Zámbó Katalin PTE Nukleáris Medicina Intézet Képalkotó módszerek Anatómia Fiziológia Metabolizmus Molekulák Rtg. / CT

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben