Szívizom perfúziós SPECT Protokoll

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szívizom perfúziós SPECT Protokoll"

Átírás

1 Szívizom perfúziós SPECT Protokoll Beteg előkészítés: A beteg a vizsgálaton éhgyomorral jelenik meg, ½ l tejet, vagy 100 g csokoládét hoz magával, amit a radiopharmakon intravénás beadása után 15 perccel fogyaszt el. A nyugalmi vizsgálatot megelőzően valamennyi gyógyszerét kevés vízzel rendesen beveszi. A koszorúér betegség gyanúja miatt végzett terheléses vizsgálat előtt bétablokkolót 48 órával, egyéb antianginás gyógyszereit 12 órával kihagyja. Nem elsődlegesen antianginás hatású vérnyomáscsökkentőket (pl. ACE-gátlók, alfa-blokkolók) terhelést megelőzően is folyamatosan szedi. Amennyiben a terheléses vizsgálat célja ismert koszorúérbetegben a gyógyszeres kezelés fenntarthatósága, a beteg gyógyszermódosítást a terhelést megelőzően nem igényel. A dipyridamol terhelésre érkező beteg a vizsgálatot megelőző 12 órában theophillin származékot (kávét, teát, illetve e csoportba tartalmazó gyógyszert) nem fogyaszthat, antianginás gyógyszert nem szedhet. Ha a beteg gyógyszerelésében a bétablokkoló szerepe kritikus, a dipyridamol terhelés ezen szer hatása ellenére eredményesen elvégezhető. Radiofarmakon beadása: A radiopharmakon beadására nyugalmi vizsgálat kapcsán a Kórház Nuklearis Medicinai Részlegében kerül sor. Amennyiben terheléses vizsgálat készül, a terhelés kivitelezése minden eset a II Belgyógyászat Terheléses EKG helységében történik külön protokollban szabályozott eljárás szerint. A pharmakon beadásra ilyenkor a terhelés csúcsán kerül sor, amikor a terhelés változatlan aktivitással még 2 percig fenntartható. A vizsgálathoz 99mTc-vel jelölt isobutyl-isonitril-t, amennyiben ez nem áll rendelkezésre 99mTc-vel jelölt tetrofosmint használunk. A radiopharmakont a beteg testsúlya arányában dozírozzuk: aktivitás: 75 kg testsúly alatt 500 MBq, kg között 740 MBq, 100 kg testsúly felett: 900 MBq, Az alkalmazásra került dózist és a beadás percre pontos időpontját a vizsgálat kérő lapon dokumentáljuk. A radiofarmakon beadása után 15 perccel fogyasztja el a beteg a magával hozott könnyű, zsírtartalmú ételt/italt (1/2 liter tejet vagy 100 g csokoládét). Felvételek készítése: A SPECT adatfelvételt a Micro-Segams rendszer előre defineált protokollja szerint 60 perccel a radiofarmakon beadása után kezdjük. Amennyiben a szív körül nagyobb gastrointestinális aktivitás van jelen, a beteggel 1 pohár vizet itatunk, és a vizsgálat indításával percet várunk. A vizsgálat indításának időpontját percre pontosan dokumentáljuk a kérőlapon. A kamerát úgy állítjuk be, hogy lehetőség szerint a beteg válla ne zavarja a kamera érzékelőjét abban, hogy a kamerafej a legközelebbi pozícióban legyen a beteg mellkasához. A felvétel idejére a beteg jobb kezét a feje fölött a kartámasztóba helyezi. A felvételek készítésekor törekedni kell arra, hogy hölgyek esetében a mellek a szív és a detektor közti teret minél kevésbé árnyékolják. Felvételi paraméterek: - egydetektoros üzemmód fokos körbefordulás (6 fokonként, összesen 30 kép)

2 - zoom: 1, 3; eltolás: 0 - mátrix: 64 x 64 - léptetéses üzemmód (step and shoot) - irányonként 30 másodperces felvételek (az impulzushozamtól függően a felvételi idő 40 másodpercig növelhető) - kollimátor: alacsony energiájú, általános célú (LEGP) - energiacsúcs: 140 kev - energiaablak: 20 %-os, szimmetrikus - beteg testhelyzete: hanyatt fekvő, fej a gantri felé - A vizsgálat ideje kb. 15 (illetve 20)perc. Kiértékelés, dokumentálás: Rekonstrukcióra a teljes myocardiumot lefedő terület kerül. - Filter: Butterworth - Paraméterek: 0,4; súlyfaktor: 5 - Abszorpció korrekció: - - Reorientáció: a reorientálást a transversalis metszeteken kezdjük. A bal kamra tengelyének pontos meghatározásához a referencia kép aktívvá tétele után a metszet léptetés funkcióval választjuk ki az optimális transversalis metszetet. A tengely transversalis vetületének meghatározása után a korrigált sagittalis metszeten adjuk meg a tengelyállását. Ezen sagittális képen kell beállítani a rövid tengelyű metszetek kiosztását úgy, hogy az első metszeten a szívcsúcsot éppen ábrázolja, míg az utolsó metszeten a legbasalisabb myocardium terület legyen. - Színes nyomtatásra a program a riport képernyője kerül, mely egy időpontban készült (nyugalmi) vizsgálatok feldolgozása mellett képes két időpontban végzett (terheléses és nyugalmi) vizsgálatok képeinek párba állítására is. A vizsgálatot értékelő orvos a nyomtatott képek mellett a képkiértékelő munkaállomáson ellenőrzött vetületi képsor alapján leletezi a vizsgálatokat a beteg klinikai adatainak ismeretében. - A képeket háttérlevonás nélkül nyomtatjuk A4-es lapon white background beállítással. - A leletben az orvos állást foglal a perfúziós defektus lokalizációjáról, kiterjedéséről és súlyosságáról, illetve arról, hogy a defektus egy vagy több ér várt ellátási területét érinti. A leletezéskor nyilatkozni kell a műtermékekről, illetve arról, hogy a nyugalmi vizsgálat csökkent aktivitású területei életképesnek tekinthetők-e (normális segment aktivitásának 50%-át elérő farmakon felvétel).

3 Terheléses Szívizomperfúziós - SPECT vizsgálat Protokoll Nyugalmi szívizom perfúziós SPECT vizsgálat: A terheléses vizsgálat nyugalmi része megegyezik a Szívizom perfúziós SPECT vizsgálat címszó alatt leírtakkal. Terheléses szívizom perfúziós SPECT vizsgálat: A terheléses vizsgálatot kétnapos protokollnak megfelelően a nyugalmi vizsgálat után legalább 24 órával végezzük el. A terhelés megkezdése előtt a beteg kari vénájába kanült helyezünk, és a terhelést a kardiológiai protokollnak megfelelően végezzük. A maximalis terhelési szint elérésekor adjuk be a radiofarmakont, majd a kanült 10 ml fiziológiás sóoldattal beöblítjük. A terhelést a radiofarmakon beadása után még 2 percig fenntartjuk. A terhelést végző orvos értékelő lapján dokumentálja a terhelés során elért maximális terhelési szintet. Ennek leírására gyógyszeres terhelés esetén a beadott gyógyszerinfúzió összmennyisége (időtartama), amennyiben a beteg állapota a hatás felfüggesztését igényelte, az antidotum beadásának időpontja szolgál. Futószőnyeg terheléskor a dokumentációnak tartalmaznia kell az elért maximalis MET értéket, szívfrekvenciát, illetve ennek viszonyát a nem és életkor alapján elvárható maximalis szívfrekvenciához (% érték). Ha a terhelést a tervezettnél hamarabb kellett befejezni, nyilatkozni kell a megszakítás okaként szereplő EKG elváltozás, és az ezt esetleg kísérő tünetek (angina, haemodynamikai instabilitás) súlyosságáról, az eltérések persistálásának időtartamáról, megszüntethetőségük módjáról. A terhelés orvosi véleményét egy példányban a beküldő orvos számára megküldjük. Az adatfelvétel és értékelés vizsgálati protokollja megegyezik a szívizom perfúziós -SPECT vizsgálat címszó alatt írtakkal, de értelemszerűen itt a felvétel indításakor a terheléses-nyugalmi előre definiált ágon előbb kiválasztjuk a beteg már elkészült nyugalmi vizsgálatát, majd indítjuk a hozzá tartozó terheléses leképezést.

4 Terheléses EKG Nukleáris kardiológiai vizsgálatokhoz A szívbetegek terheléses vizsgálatára minden esetben a kórház II Belgyógyászati részlegének terheléses EKG laborjában kerül sor. A terhelést az EKG monitorozásban, valamint az esetleges kardiológiai szövődmények elhárításában jártas orvos vezeti EKG asszisztens jelenlétében. Az újraélesztéshez szükséges eszközpark (gyógyszer, laringoscop, defibrillátor) más terheléses vizsgálatokhoz hasonlóan rendelkezésre áll. A vizsgálat előtt a beteg alkarján kanüllel vénát biztosítanak, majd ennek fenntartásáról heparinos öblítéssel gondoskodnak. A terhelés csak akkor indítható, ha a beteg számára dozírozott radiopharmakon ólom tokos fecskendővel a Nuclearis Medicina részlegből egy zárt ólom dobozban megérkezett. Amennyiben a beteg általános állapota ezt engedi, a vizsgálatot mindig kerékpárergométeres terheléssel (amennyiben az eszközpark ezt lehetővé teszi, futószőnyeg terheléssel) végezzük. Dipyridamol terhelésre a hypertónia, vagy alsó végtagi mozgáskorlátozottság miatt fizikailag nem terhelhető betegek kerülnek. Dipyridamol a választandó terhelési mód bal-tawara-szár blokkos, illetve pacemakeres betegekben is, a szakmailag bizonyított kedvezőbb diagnosztik eredményesség miatt. Futószőnyeg terhelés: A klasszikus terheléses EKG-nak megfelelően a terhelést 50W terhelési szinten indítjuk, majd 3-percenként 25W-tal növeljük. A terhelés során a beteget egy stabil fordulatszám fenntartására kérjük. A beteget a vizsgálat elején tájékoztatjuk arról, hogy az előre behelyezett kanülön keresztül, a terhelés befejezését megelőző 2 percben meg kell, hogy kapja a radiopharmakont, majd a vizsgálatot változatlan terhelési szinten fenn kell tartanunk. A terhelés megszakításának indikációi 2 mm-et elérő, horizontalis, vagy descendaló STdepresszió, komplex kamrai ritmuszavar, vérnyomáskiugrás, illetve 20 Hgmm-t elérő vérnyomásesés. Megszakítási indikáció hiányában a terhelést legalább a beteg életkor alapján elvárható submaximalis szívfrekvenciájának eléréséig, maximum az életkor alapján elvárható maximalis szívfrekvencia eléréséig folytatjuk. A radiopharmakont az előre elkészített kanulön keresztül, visszaszívás után adja be gumikesztyűben az orvos, majd visszaszívással beöblíti, illetve 20 ml fiziológiás sóval bemossa. A radiopharmakon beadása után azon egyszer használatos eszközök, melyeken izotóp haladt át, vagy izotóppal érintkezhetett (pl. kesztyű), ólom árnyékolású, fedett veszélyes hulladék gyűjtőbe kerülnek, melyet az utolsó terhelést követően beteghordó az izotóp laborba szállít. Ezen veszélyes hulladék tárolóba kerül később maga a kanül, illetve izotóppal esetleg érintkező törlő. Ha izotóp más eszközre, vagy padlózatra is jutna, azt az izotóplabor dekontaminációs szabályzata szerint kell eltávolítani, a felhasznált eszközöket hasonlóan veszélyes hulladékként kezelve. Az izotóp beadása után 2 percig a terhelést változatlan terhelési szinten, majd a levezető szakban 25W-os terhelés mellett újabb 2 percig EKG monitorizálás mellett fenntartjuk. Amennyiben EKG változás nem alakult ki, a beteg a helységet az EKG elvezetések és a behelyezett kanül eltávolítása után elhagyhatja, a beteg a leképezésre az izotóp laborba saját lábán lejut, majd ott aktív váróban várakozik. Ilyen esetben a terheléses személyzetet sugárterhelés betegenként mindössze 5 percig éri. Amennyiben EKG eltérések alakulnak ki, ennek regresszióját szükség szerint gyógyszeres kezelés alkalmazásával, EKG monitorizálás mellett ki kell várni. Ezen betegeket a terhelés után beteghordó ülőkocsival szállítja további várakozásra az izotóp laborba.

5 Dipyridamol terhelés Dipyridamol terhelésre azon betegek kerülhetnek, akikben fizikai terhelés nem végezhető. A dipyridamol alkalmazás kontraindikációja spasticus tüdőbetegség, magas fokú AV blokk, illetve glaucoma. Amennyiben a vizsgálatot megelőző 12 órában a beteg theophillin származékot (kávét, teát, illetve e csoportba tartalmazó gyógyszert) fogyasztott, dipyridamollal megfelelő szintű hatás a coronária áramlásra nem biztosítható, a terhelés ineffektív lesz. A terhelés előkészítése, monitorizálásra nem különbözik a fizikai terheléstől. Ezen gyógyszeres terheléshez azonban a beteg ágyra fekszik, a dipyridamolt 0,14 mg/tskg/min dózissal összesen 4 percig kapja, majd 6 perckor adjuk be a radiopharmakont. A terhelés során folyamatos EKG monitorizálás, percenként EKG nyomtatás és vérnyomás mérés történi. Amennyiben ischaemiára utaló jel nincs, a beteget a 8. percig monitorizáljuk, majd óvatos felültetés után, saját lábán az izotóp labor aktív várójába irányítjuk. A dipyridamol hatás teophyllin származékkal (Theospirex ½-1 amp) felfüggeszthető, de erre csak ischaemiára utaló jelek esetén van szükség.

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ után Bevezetés A szívinfarktus (köznapi nevén szívroham) a koszorúérbetegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, nem ritkán az életet veszélyeztető

Részletesebben

SZÍVELÉGTELENSÉG betegtájékoztató

SZÍVELÉGTELENSÉG betegtájékoztató SZÍVELÉGTELENSÉG betegtájékoztató Kezelőorvos Neve: Rendelőjének címe: Telefonszáma: Gondozó nővér Neve: Telefonszáma: Ismert allergia: Gyógyszeres kezelésre vonatkozó adatok Gyógyszer neve Mire szedem

Részletesebben

RADIOJÓD TELJES-TEST SZCINTIGRÁFIA DIFFERENCIÁLT PAJZSMIRIGYRÁKBAN MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ

RADIOJÓD TELJES-TEST SZCINTIGRÁFIA DIFFERENCIÁLT PAJZSMIRIGYRÁKBAN MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ 1 RADIOJÓD TELJES-TEST SZCINTIGRÁFIA DIFFERENCIÁLT PAJZSMIRIGYRÁKBAN MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ Írta: Földes Iván 1. Célkitűzés A módszertani útmutató célja, hogy vezérfonalként szolgáljon a nukleáris medicina

Részletesebben

14/2002. (II. 26.) KöViM-EüM együttes rendelet a polgári légiközlekedési szakszolgálati engedélyek egészségügyi feltételeiről és kiadásuk rendjéről A légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény (a

Részletesebben

15. fejezet. A vérkeringés rendszerének károsodásai

15. fejezet. A vérkeringés rendszerének károsodásai 15. fejezet A vérkeringés rendszerének károsodásai Jánosi András Berényi István Folyovich András Juhász Ferenc Lengyel Mária Morvai Veronika Veress Gábor Általános rész A vérkeringés rendszerének állapota

Részletesebben

(EANM Procedure Guidelines For Brain Neurotransmission SPET using 123 I-labelled Dopamine Transporter Ligands)

(EANM Procedure Guidelines For Brain Neurotransmission SPET using 123 I-labelled Dopamine Transporter Ligands) 1 AGYI NEUROTRANSZMISSZIÓ SPECT 123 I JELZETT DOPAMIN TRANSZPORTER LIGANDOKKAL - MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ (EANM Procedure Guidelines For Brain Neurotransmission SPET using 123 I-labelled Dopamine Transporter

Részletesebben

A kardiológiai rehabilitáció létjogosultságát igazoló tudományos tények, evidenciák

A kardiológiai rehabilitáció létjogosultságát igazoló tudományos tények, evidenciák ISCHAEMIÁS SZÍVETEGEK REHAILITÁCIÓJA Kardiológiai Szakmai Kollégium Írták: Dr. erényi István, Dr. Szatmáry György, Dr. Szász Károly, Dr. Szeles Éva Dr. Veress Gábor (munkacsoport vezető).megjelent: Kardiológiai

Részletesebben

4.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Szívkatéterezés, koszorúértágítás és sztentelés

4.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Szívkatéterezés, koszorúértágítás és sztentelés 4.BETEGTÁJÉKOZTATÓ Szívkatéterezés, koszorúértágítás és sztentelés Bevezetés A szívkatéterezés egy olyan vizsgálat, amelyet leggyakrabban a koszorúerek (más néven a coronáriák) kontrasztanyaggal történő

Részletesebben

A Magyar Resuscitatios Társaság 2011. évi felnőtt emeltszintű újraélesztési (ALS) Irányelve

A Magyar Resuscitatios Társaság 2011. évi felnőtt emeltszintű újraélesztési (ALS) Irányelve A Magyar Resuscitatios Társaság 2011. évi felnőtt emeltszintű újraélesztési (ALS) Irányelve Diószeghy Csaba, Hauser Balázs, Tóth Zoltán, Gőbl Gábor A Magyar Resuscitatios Társaság ad hoc ALS Munkacsoportja

Részletesebben

Radiológiai vizsgálatok tájékoztatója

Radiológiai vizsgálatok tájékoztatója DR.RÉTHY PÁL KÓRHÁZ RENDELŐINTÉZET 5600 BÉKÉSCSABA, GYULAI ÚT 18. (66) 441-411, 555-555 Telefax: (66) 441-192 Levélcím: 5601. Békéscsaba, Pf.: 49. AZ ÉV KÓRHÁZA 2004. AZ ÉV KÓRHÁZA 2005. Radiológiai vizsgálatok

Részletesebben

Hypertensiv krízisállapotok és a perioperatív hypertonia aktualitásai

Hypertensiv krízisállapotok és a perioperatív hypertonia aktualitásai ÖSSZEFOGLALÓ KÖZLEMÉNYEK / REVIEW ARTICLES Hypertensiv krízisállapotok és a perioperatív hypertonia aktualitásai Actualities of hypertensive crises and perioperative hypertension Gondos Tibor 1, Futó Judit

Részletesebben

A képalkotó diagnosztika és a radiológiai intervenciók szerepe a pulmonalis embolia kórismézésében és gyógyításában

A képalkotó diagnosztika és a radiológiai intervenciók szerepe a pulmonalis embolia kórismézésében és gyógyításában A képalkotó diagnosztika és a radiológiai intervenciók szerepe a pulmonalis embolia kórismézésében és gyógyításában A Radiológiai Szakmai Kollégium ajánlása 2005. Készítette: dr. Battyány István PhD, tanszékvezető

Részletesebben

Információk. A kongresszus ideje: 2012. február 3-4. Helyszíne: NOVOTEL Hotel 8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 19-21.

Információk. A kongresszus ideje: 2012. február 3-4. Helyszíne: NOVOTEL Hotel 8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 19-21. Információk A kongresszus ideje: 2012. február 3-4. Helyszíne: NOVOTEL Hotel 8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 19-21. A tudományos program szervezője: Dr. Tóth László Osztályvezető főorvos II. sz. Belgyógyászat/Kardiológia

Részletesebben

Szervkoordinációs Iroda. Protokoll a donorjelentő intézmények részére a transzplantációs célú szervkivételi riadók szervezéséről 2011.

Szervkoordinációs Iroda. Protokoll a donorjelentő intézmények részére a transzplantációs célú szervkivételi riadók szervezéséről 2011. Szervkoordinációs Iroda Protokoll a donorjelentő intézmények részére a transzplantációs célú szervkivételi riadók szervezéséről 2011. Az összefoglalóban található dokumentumok legfrissebb változata megtalálható

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja 3. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 1249 TARTALOMJEGYZÉK Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a cerebrovascularis betegségekről Készítette: a Magyar Stroke Társaság Vezetősége I. Alapvető megfontolások

Részletesebben

Allergológiai krízis állapotok. Az anafilaxia, rovarméreg allergia és herediter angioneuroticus oedema diagnosztikája és kezelése

Allergológiai krízis állapotok. Az anafilaxia, rovarméreg allergia és herediter angioneuroticus oedema diagnosztikája és kezelése Allergológiai krízis állapotok Az anafilaxia, rovarméreg allergia és herediter angioneuroticus oedema diagnosztikája és kezelése A Klinikai Immunológiai és Allergológiai Szakmai Kollégium (KIASZK) Ajánlása

Részletesebben

ST elevációval nem járó akut myocardiális infarctus diagnosztikája és kezelése

ST elevációval nem járó akut myocardiális infarctus diagnosztikája és kezelése ST elevációval nem járó akut myocardiális infarctus diagnosztikája és kezelése Finanszírozási protokoll háttéranyaga Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési

Részletesebben

Posztreszuszcitációs ellátás 2015

Posztreszuszcitációs ellátás 2015 Posztreszuszcitációs ellátás 2015 Magyar Resuscitatios Társaság MRT-füzetek 1. MAGYAR RESUSCITATIOS TÁRSASÁG ISBN 978-963-12-2174-9 Magyar Resuscitatios Társaság, 2015 Tartalomjegyzék A szerkesztő előszava...2

Részletesebben

3.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Dr. Czuriga István Szívelégtenség. gyakorlati tanácsok

3.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Dr. Czuriga István Szívelégtenség. gyakorlati tanácsok 3.BETEGTÁJÉKOZTATÓ Dr. Czuriga István Szívelégtenség gyakorlati tanácsok Bevezetés A szívelégtelenség gyakori betegség, a felnőtt lakosság kb. 2-3%-át sujtja, idős korban azonban az előfordulása eléheti

Részletesebben

CT colonographia ( CTC, virtuális colonoscopia )

CT colonographia ( CTC, virtuális colonoscopia ) CT colonographia ( CTC, virtuális colonoscopia ) - Mi a CT colonographia? - Mi a vizsgálat célja? - Jelentkezés CTC vizsgálatra - Előkészülés a vizsgálatra - Hogyan zajlik a vizsgálat? - A lelet - Előnyök

Részletesebben

dr. Kovács Norbert, dr. Balás István, dr. Nagy Ferenc Az esszenciális tremor kezelése mély agyi stimulációval

dr. Kovács Norbert, dr. Balás István, dr. Nagy Ferenc Az esszenciális tremor kezelése mély agyi stimulációval dr. Kovács Norbert, dr. Balás István, dr. Nagy Ferenc Az esszenciális tremor kezelése mély agyi stimulációval Betegtájékoztató Elôszó Tisztelt Olvasó! A mély agyi stimuláció az elmúlt húsz évben a mozgászavarok

Részletesebben

Dr. Kósa Zsigmond Dr. Vadász Mária INTEGRÁLT MEGYEI EGÉSZSÉGÜGYI MINÕSÉGÜGYI RENDSZER SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉBEN

Dr. Kósa Zsigmond Dr. Vadász Mária INTEGRÁLT MEGYEI EGÉSZSÉGÜGYI MINÕSÉGÜGYI RENDSZER SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉBEN Dr. Kósa Zsigmond Dr. Vadász Mária INTEGRÁLT MEGYEI EGÉSZSÉGÜGYI MINÕSÉGÜGYI RENDSZER SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉBEN Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészség Szövetség 2000 Szerkesztõ: dr. Kósa Zsigmond,

Részletesebben

Krónikus megbetegedések Magyarországon és kezelésük telemedicinális megoldásokkal

Krónikus megbetegedések Magyarországon és kezelésük telemedicinális megoldásokkal Telemedicina a krónikus betegségek szolgálatában Krónikus megbetegedések Magyarországon és kezelésük telemedicinális megoldásokkal 21-ben a magyar társadalom 31 százaléka, tehát több mint 3 millió ember

Részletesebben

SPORTORVOSI ALKALMASSÁGI- ÉS SZŰRŐVIZSGÁLATOK. Módszertani levél

SPORTORVOSI ALKALMASSÁGI- ÉS SZŰRŐVIZSGÁLATOK. Módszertani levél SPORTORVOSI ALKALMASSÁGI- ÉS SZŰRŐVIZSGÁLATOK Módszertani levél Készítette a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium munkacsoportja (Dr. Andó Ágota, Dr. Apor Péter, Dr. Halasi Tamás, Dr. Jákó Péter, Dr. Martos

Részletesebben

Two countries, one goal, joint success! Cross Border Protocols for Ambulant Care HURO/1001/095/2.4.2. www.cbpac.ro

Two countries, one goal, joint success! Cross Border Protocols for Ambulant Care HURO/1001/095/2.4.2. www.cbpac.ro Hungary Romania Cross Border Co- operation Programme 2007-2013 Two countries, one goal, joint success! Cross Border Protocols for Ambulant Care HURO/1001/095/2.4.2 w ww ww w..ccbbppaacc..rroo Hungary-

Részletesebben

Derült égből fronthatás 2010/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

Derült égből fronthatás 2010/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2010/2 A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Az időjárás jelentése Derült égből fronthatás A Tudomány Kiadó ingyenes betegtájékoztató lapja FORMOLINE L112

Részletesebben

dr. Kovács Norbert, dr. Balás István, dr. Nagy Ferenc Parkinson-kór kezelése mély agyi stimulációval

dr. Kovács Norbert, dr. Balás István, dr. Nagy Ferenc Parkinson-kór kezelése mély agyi stimulációval dr. Kovács Norbert, dr. Balás István, dr. Nagy Ferenc Parkinson-kór kezelése mély agyi stimulációval Betegtájékoztató Elôszó Tisztelt Olvasó! A mély agyi stimuláció az elmúlt húsz évben a mozgászavarok

Részletesebben

Diagnosztikus és terápiás bronchológia felnõttés gyermekkorban. Transthoracalis tûbiopszia

Diagnosztikus és terápiás bronchológia felnõttés gyermekkorban. Transthoracalis tûbiopszia Diagnosztikus és terápiás bronchológia felnõttés gyermekkorban. Transthoracalis tûbiopszia A Tüdõgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlása 2005. Kedves Kollégák! Szakmánk régi adósságát törleszti a Bronchológiai

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnőttkori hypertonia betegség háziorvosi ellátása. Készítette: A Háziorvostani Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnőttkori hypertonia betegség háziorvosi ellátása. Készítette: A Háziorvostani Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnőttkori hypertonia betegség háziorvosi ellátása Készítette: A Háziorvostani Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1. A protokoll alkalmazási /

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Sportorvosi alkalmassági- és szűrővizsgálatokról. Készítette: A Sportegészségügyi Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Sportorvosi alkalmassági- és szűrővizsgálatokról. Készítette: A Sportegészségügyi Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Sportorvosi alkalmassági- és szűrővizsgálatokról Készítette: A Sportegészségügyi Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1. Bevezetés A sportorvosi

Részletesebben