Challenge Bibendum. Sanghaj A Challenge Bibendum Globális esemény a fenntartható mobilitásért

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Challenge Bibendum. Sanghaj 2007. A Challenge Bibendum Globális esemény a fenntartható mobilitásért"

Átírás

1 Challenge Bibendum Sanghaj 2007 A Challenge Bibendum Globális esemény a fenntartható mobilitásért november 14. és 17. között Sanghajban kerül megrendezésre a kilencedik Challenge Bibendum. A hatalmas, gazdag és egyedülálló esemény keretében ugyanazon a helyen és ugyanazon időben együtt látható az összes meglévő technológia és az összes gépjárműtípus a kétkerekűektől a négy- vagy több kerekűekig. Az évek során a Challenge Bibendum a fenntartható mobilitás globális eseményévé nőtte ki magát, amely egyedülálló azon képessége révén, hogy összehozza a közúti közlekedés összes érintettjét a világ minden részéről egy közös cél érdekében hogy együtt dolgozva megoldásokat találjanak a közúti forgalom folyamatos növekedése által okozott kihívásokra. A Challenge Bibendum célkitűzése teljes mértékben összhangban van a Michelin azon vállalati küldetésével, hogy növelje az áruk és az emberek mobilitását. A Michelin által 1998-ban útjára indított Challenge Bibendum bemutatók, tesztek és az automobilok a szó eredeti jelentését tekintve világának érdekeltjei közötti eszmecserék otthonaként szolgál. Egyértelmű, hogy a fenntartható mobilitás célkitűzése csak közös erőfeszítéssel érhető el.

2 Ebben a tekintetben a 2007-es Challenge Bibendum hatékonyan mutatja be a Michelin által beindított és vezetett dinamikus folyamatot. Idén az eseményben részt vevő nemzetközi szervezetek kihasználják a helyszín Sanghaj nyújtotta előnyöket, és megtartják saját találkozóikat is. Ezek a szervezetek többek között az Egészségügyi Világszervezet, az Egyesült Nemzetek Szervezete Környezetvédelmi Programja, valamint az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért. Továbbá a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) és a davosi Világgazdasági Fórum is talált módot saját üzenetei közzétételére. Az IEA bemutatja a Kínára és Indiára összpontosító 2007-es World Energy Outlook (A világ energetikai kilátásai) jelentését, a Világgazdasági Fórum pedig megerősíti egy korábbi ázsiai találkozón megfogalmazott üzeneteit, különös tekintettel a közlekedésre és annak urbanizálódással való kapcsolatára. A Michelin által a fenntartható mobilitás összes szereplőjének összehozásában elért siker tükrözi a vállalat határozott elkötelezettségét a folyamat iránt. A vállalat kutatási és fejlesztési programjában elsődleges fontosságú a közúti járművek által okozott CO 2 -kibocsátás csökkentését elősegítő gumiabroncsok előállítása. És mivel a vállalat stratégiájának központi része az áruk és emberek mobilitásának biztosítása, ez a K+F fővonal még inkább bizonyítja a környezetvédelem iránti állandó elkötelezettséget és a Michelinnek a Challenge Bibendum szervezőjeként betöltött szerepének vitathatatlan voltát.

3 I) Járművek, tesztek és találkozási helyek: a 2007-es Challenge Bibendum, a jövő mobilitása dinamikus színházának gazdagsága A 9. Challenge Bibendum eseményen több mint 100 jármű vesz részt. A járművek számán túl az esemény kategóriák széles körét is kínálja majd, és ami a legfontosabb, a bemutatott járművek többsége tesztvezetés keretében kipróbálható. Ez nem csak az elektromos kerékpárok, városi járművek és személygépjárművek, hanem a buszok és tehergépjárművek esetében is igaz. A Challenge Bibendum eseményt az teszi különlegessé, hogy mind a járműveket, mind az azokat hajtó energiaforrásokat nyíltan és teljes mértékben bemutatják a közönségnek. Tíz kerekasztal-beszélgetés a haladás szolgálatában a tudomány, valamint az áruk és az emberek tekintetében egyaránt A guruló innovációs szalon, a Bibendum Challenge 2007-es kiadása a korábbi éveknél kiterjedtebb programot tartalmaz a kerekasztal-beszélgetésekre, amelyekből november 14- ével kezdődően összesen nem kevesebb, mint tizet rendeznek. Ezek mindegyike körülbelül egy tucat, különböző háttérrel rendelkező nemzetközi szakértőt hoz össze (személygépjárműés tehergépjármű-gyártók, egyetemi oktatók, alkatrészgyártók, olajtársaságok, kutatóintézetek és tervezővállalatok). Ezen beszélgetések egyik célja, hogy leltárt készítsenek a csúcstechnológiájú szakértelemről az egyes tárgyalt területeken. Az idei év témakörei a következők: - A jövő folyékony üzemanyagai és bio-üzemanyagai - Akkumulátorok és szuperkondenzátorok - Hidrogén és üzemanyagcellák: út a piacra - Tehergépjárművek: tiszta és hatékony városi kézbesítések - Buszok: tiszta és hatékony tömegközlekedés - Hibrid gépjárművek: piaci jövőkép és szegmentáció - Járókelők és kerékpárosok biztonsága a városokban - Város forgalom és közegészségügy - A gumiabroncs hozzájárulása a fenntartható mobilitáshoz - A CO 2 -kihívás: befogás és tárolás A beszélgetések összefoglalóját november 16-án adjuk közre a résztvevő újságíróknak és vendégeknek. A fenntartható mobilitás iránt elkötelezett gépjárművekre összpontosítva Sanghajban minden gépjárműtípus képviselteti majd magát lítium-akkumulátorokkal felszerelt elektromos kerékpárok, napenergiával és elektromos árammal hajtott városi járművek, üzemanyagcellákkal üzemelő járművek, hibrid gépkocsik, igen alacsony CO2- kibocsátású gépkocsik, elektromos és üzemanyagcellás meghajtású buszok és tehergépjárművek, valamint alternatív üzemanyagokkal működő járművek. Ezek mindegyike részt vesz rallye-versenyen, és műszaki vizsgálatoknak vetik alá őket. Minden egyes kategória a saját pályáján halad, amely szisztematikusan lehetővé teszi a járművek kipróbálását különböző úttípusokon, az autópályáktól és egyéb nagy forgalmú utaktól kezdve a városi utcákig. Az egyes kategóriák között csak a megteendő távokban van

4 különbség: a városi járművek előtt 30 km, a kisteherjárművek előtt 100 km, a személygépjárművek előtt 170 km áll. A műszaki tesztek útközben zajlanak le. A rallye fontos részét képező tesztek lehetővé teszik az új technológiákkal felszerelt járművek teljesítményének valós viszonyok közötti tesztelését. A tesztek során a különböző kibocsátásokat (szennyezőanyagok, zaj és széndioxid), valamint az energiahatékonyságot, vészfékezési távolságot, gyorsulási képességet és kormányozhatóságot mérik. A vendégek és az újságírók az innovatív megoldásokat kifejlesztő mérnökök társaságában tesztvezetésre is mehetnek a járművekkel, hogy saját maguk tapasztalják meg az egyes technológiák előnyeit. Ezen kívül részt vesznek majd a gépkocsigyártók, technológiafejlesztők és energiaszolgáltatók által szervezett bemutatókon. A tesztek a sanghaji gépkocsi-kiállítási központ pályáin kerülnek megrendezésre. Az úton túl: beszélgetések gazdag programja A Technológiai Kiállítási Központ lehetővé teszi a vállalatok, kutatóintézetek és egyéb szervezetek számára, hogy bemutassák a fenntartható közúti mobilitással kapcsolatos legújabb megoldásaikat. A résztvevők között találhatók gépkocsigyártók, műszaki partnerek, alkatrészgyártók, energiaszolgáltatók, kutatóközpontok és nem kormányzati szervek. Az egyes ülések keretében politikai és üzleti vezetők tárgyalják meg a fenntartható közúti mobilitás nagyobb kihívásait és azonosítják a technológiai és társadalmi-gazdasági fejlesztések területeit. A tervezési verseny bemutatja a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételének fontosságát a termékfejlesztés legkorábbi szakaszaitól kezdve, méghozzá nemcsak a tiszta, hanem minden egyéb járműtípus esetében is. A nemzetközi zsűri újságírókból, mérnökökből és formatervezőkből áll, akik egyike sem áll kapcsolatban semelyik gépkocsigyártóval sem. A Challenge Bibendum eseményen résztvevő járművek Sanghaj belvárosában felvonulás és kiállítás keretében is megtekinthetők, így a nagyközönség is megismerheti ezeket az új technológiákat, a kiállítók pedig visszajelzéseket gyűjthetnek. A nyilvános eseményre a Century Avenue Oriental Pearl Tower-hez és a sanghaji tudományos és technológiai múzeumhoz (Science and Technology Museum), a két fő turistalátványossághoz közeli részén kerül sor. Ahogy az elmúlt években is történt, a Challenge Bibendumot követően kiadunk egy jelentést. A bemutatott technológiák és a megtartott beszélgetések alapján a jelentés összefoglalja az aktuális kihívásokat, valamint a fenntartható közúti mobilitás javítására bemutatott megoldásokat. A 2007-es Challenge Bibendum több mint 50 országból érkező nagy számú politikai vezetőnek és újságírónak mutatja be a fenntartható közúti mobilitás jelenlegi és jövőbeni javításához már rendelkezésre álló megoldásokat.

5 II) A Michelin innovációi a jobb mobilitás érdekében A haladás szolgálatában ez a Michelin vállalati célkitűzése. Ez a pár szó összefoglalja az árúk és az emberek mobilitását folyamatosan növelő nagy teljesítményű gumiabroncsokat tervező és gyártó vállalat küldetését másképpen megfogalmazva a vállalat elkötelezettségét a ténylegesen fenntartható mobilitás iránt. Ezt a küldetést nagyszerűen illusztrálja a Michelin Energy Saver gumiabroncsok, a gépkocsi energiaegyenlegének javítására képes alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsok 2007-es bevezetése. A Michelin ezen túl olyan egyéb technológiai utak felfedezésével is foglalkozik, amelyek túlmutatnak a gumiabroncsok területén, bár továbbra is ez a vállalat fő tevékenységi területe. A Michelin Hy-Light II, egy új környezetbarát jármű, valamint elődje, a Michelin Hy-Light szolgálnak példaképpen erre a tevékenységre. A Michelin Hy-Light A Michelin Hy-Light egy környezetbarát elektromos prototípus-jármű, amelyet 2004-ben fejlesztettünk ki a Paul Scherrer Intézettel, azzal a svájci kutatóközponttal közösen, amely világszerte elismert kiemelkedő energia- és környezetvédelmi programjai révén. A Michelin Hy-Light szuperkondenzátorokat, valamint mérgező anyagokat nem kibocsátó, hidrogén és oxigén táplálta üzemanyagcellát alkalmaz. Ugyanakkor egy mindennel felszerelt, teljes értékű gépkocsiról van szó, amely egyaránt biztonságos és kényelmes. A Michelin Hy-Light maximális sebessége 130 km/h és körülbelül 350 kilométeres távolságig használható, nulláról 100 km/h sebességre pedig 12 másodperc alatt gyorsul. Michelin Hy-Light 2 A Michelin Hy-Light 2 modellt 2007-ben mutattuk be. Elődje továbbfejlesztett változataként ennek a járműnek a maximális sebessége 145 km/h, üzemeltetési távolsága pedig körülbelül 450 km. A Michelin Hy-Light 2 lítiumion-akkumulátorral van ellátva, amely támogatja a teljes egészében a Michelin által kifejlesztett hidrogén/oxigén üzemanyagcellát.

6 Michelin EV-Light Ez a 2007-ben megalkotott elektromos jármű mindössze 860 kg súlyú. Ugyanarra az alvázra épül, mint a Michelin Hy-Light, de csak egy kivehető akkumulátorcsomaggal van ellátva. Maximális sebessége 140 km/h, üzemeltetési távolsága körülbelül 400 km, 0-ról 100 km/h sebességre pedig kevesebb, mint tíz másodperc alatt gyorsul. Ez a három jármű még egy Michelin-innovációval fel van szerelve a Michelin Active Wheel (Michelin aktív kerék) megoldással. A kerék fő jellemzője, hogy abban a megszokott fékalkatrészek mellett egy hajtómotor és egy aktív felfüggesztési rendszer is található (lásd az alábbi ábrát). Disque de frein / Brake disk = Féktárcsa Moteur électrique de suspension / Electrical suspension motor = Elektromos felfüggesztési motor Ressort de suspension / Suspension spring = Felfüggesztő rugó Suspension active intégrée / In-wheel active suspension = Beépített aktív felfüggesztés Etrier de frein / Brake caliper = Féknyereg Moteur électrique de traction, Puissance permanente 30 kw / Electrical drive motor, Continuous power: 30 kw = Elektromos hajtómotor, állandó teljesítmény: 30 kw A teljesítményátvitel teljesen új megközelítésén alapuló kerék a Michelin által kifejlesztett nagy teljesítményű motorok segítségével meghajtási és felfüggesztési funkciókat is ellát. Ezzel az innovatív megoldással ellátott járművek esetében nincs többé szükség tengelykapcsolóra, sebességváltóra, differenciálműre, kardántengelyre, kardáncsuklóra, keresztstabilizátorra vagy lengéscsillapítókra. A Michelin Active Wheel ezáltal csökkenti a jármű súlyát, helyet takarít meg, és könnyen integrálható a gépkocsitervezési folyamatba. Mivel nagy mértékben moduláris kialakítású, használható például a hátsó nem hajtott kerekeken.

7 A Michelin Concept A Michelin Concept egy jármű-prototípus, amely négy azonos, speciálisan kialakított Michelin Active Wheellel van ellátva. Igen nagy teljesítményű motorjaik és elektromos berendezéseik révén a kerekek képesek a teljes fékezési folyamat kezelésére az elektromos motorok használatával, a hagyományos fékrendszer-összetevők, mint például a tárcsafékbetétek nélkül.

8 III) A Challenge Bibendum: Technológiai fejlesztések felvonultatásának tíz éve A most kilencedik évében lévő Challenge Bibendum eseményt eddig öt különböző országban rendezték meg, és az események során több száz járműt mutattak be több tízezer résztvevőnek. Ez lett a legfontosabb nemzetközi utazó esemény a fenntartható közúti mobilitási megoldások népszerűsítésére. A Challenge Bibendum röviden A Michelin által 1998-ban kezdeményezett Challenge Bibendum a gépkocsigyártók, az alkatrészgyártók, az energiaszolgáltatók, a kutatási központok és a gépkocsi iparág egyéb szereplőinek összehangolt erőfeszítése, hogy a politikai és üzleti döntéshozókat objektív információkkal lássa el azon technológiai fejlesztésekről, amelyek segítségével - Csökkenthető a jármű energiafogyasztása. - Megoldható a közúti közlekedés biztonságos energiaellátása. - Csökkenthető a CO 2 -kibocsátás. - Csökkenthető a szennyezőanyagok lokális kibocsátása. - Csökkenthető a zajszennyezés. - Csökkenthető a balesetek száma. - A járművek a használati igényekhez igazíthatók. mindezt a közúti mobilitást jellemző élvezet és egyedi szabadság megőrzése mellett ban Bibendum, a világhírű Michelin-ember 100. születésnapját ünnepelte. Ebből az alkalomból a Michelin egy világszínvonalú eseményt hozott létre a tiszteletére, amelynek a neve Challenge Bibendum lett. A cél egy olyan esemény létrehozása volt, amely ráirányítja a figyelmet a gépjárműgyártóknak a környezetbarát járművek kifejlesztése terén elért fejlődésére. Az első Challenge Bibendum eseményt Franciaországban tartották, és a részt vevő járművek útja Clermont-Ferrandból, a Michelin főhadiszállásáról Párizsba vezetett. A Challenge Bibendum egyedülálló eseménye két célt tűzött ki maga elé: - Kézzelfogható, pontos műszaki információk rendelkezésre bocsátása a média és a hatóságok számára a világ minden részén olyan járművek bemutatásával, amelyek a legújabb technológiákat alkalmazzák. - A gépkocsigyártók, alkatrészgyártók, energiaszolgáltatók, kutatók és egyéb résztvevők műszaki innovációinak elismerése és népszerűsítése. Két évvel később megrendezésre került a második Challenge Bibendum, ismét Clermont- Ferrand-ban ben az eseményt az Egyesült Államok nyugati partján rendezték meg, ezáltal globális jelleget adva az eseménynek ben a Challenge Bibendum visszatért Európába: a járművek Németországból Franciaországba haladtak, érintve a strasbourgi Európai Parlamentet. A következő évben az eseményt ismét az Egyesült Államok nyugati felében rendezték meg, ezúttal a San Franciscóhoz közeli Sonoma borvidéken. Ez volt az első alkalom, hogy buszok és tehergépjárművek is részt vettek az eseményen, így összesen 100 járművet mutatott be 14

9 gépjárműgyártó. Szintén új funkció volt a 35 kiállított bemutató Learning Center (tanulási központ) létrehozása ben a Challenge Bibendum keletre, a Kínai Népköztársaságban található Sanghajba tartott. Az eseményre a világ minden részéről közel 500 újságíró, valamint több mint 2000 magas rangú vendég köztük politikusok, kormányzatok miniszterei, választott tisztségviselők és vezető köztisztviselők Kínából, az Európai Unióból és az Egyesült Államokból, továbbá vezető nemzetközi intézmények és gépjárműgyártók képviselői látogatott el ben a Challenge Bibendumot ismét Ázsiában a japán Kyotóban rendezték meg, ahol megrendezték a Bibendum Forum Rally eseményt júniusában az esemény visszatért Európába, azon belül Párizsba, ahol több mint 30 országból érkezett 3000 ember gyűlt össze, hogy értékelje a legújabb technikai vívmányokat. Ezek az új technológiák felére csökkentik az üzemanyag-fogyasztást és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a jármű teljesítményének romlása nélkül. A járművek és azok összetevőinek energiafogyasztását jelölő címkék hatékony eszközök ezen technológiák további népszerűsítésére. Ezen túl az állami és magánszféra közötti együttműködések létfontosságúk az energiaügyi kérdések kezelésében, valamint a közúti torlódásokra és a biztonságra vonatkozó kérdések tekintetében. A Challenge Bibendum tükrözi a járműipar összes érdekeltjének a gépkocsigyártóktól, az energiaszolgáltatóktól és azok technológiai partnereitől kezdve a nem kormányzati intézményekig és a politikusokig elkötelezettségét a fenntartható mobilitásról jelenleg folyó eszmecsere hatékonyságában javítása, valamint egyértelművé tétele iránt. Ez az elkötelezettség kulcsfontosságú a holnap energetikai, környezetvédelmi és emberi kihívásainak megfelelni képes közúti mobilitás hatékony népszerűsítésében. A Challenge Bibendum keretében különböző technológiák állnak ki egymással egy barátságos, de teljes mértékben szabályozott versenyben. A járművek tesztelése tényleges vezetési körülmények között, világosan meghatározott kritériumok szerint történik, amely kritériumok tartalmazzák többek között a környezeti teljesítmény, a biztonságot és a kezelhetőséget. A Challenge ezen kívül konferenciák, viták és a különböző résztvevőket bemutató Learning Center kereteként is szolgál. A közel 10 éve, a Michelin-ember 100. születésnapja alkalmából útjára indított Challenge Bibendum mára a fenntartható közúti mobilitásnak szentelt legfontosabb nemzetközi eseménnyé vált.

10 IV) A 2007-es Challenge Bibendum: a fontosabb számok 2: A helyszínek száma Sanghajban, a Challenge Bibendumot vendégül látó városban az Automobile City és a Shanghai International Convention Center (sanghaji nemzetközi kongresszusi központ) 4: A napok száma, amíg a 9. Challenge Bibendum tart, november 14-től 17-ig. 9: Az alkalmak száma, ahányszor a Challenge Bibendum esemény megrendezésre került az 1998-as, a Bibendum, a Michelin-ember 100. születésnapja ünnepléseként megtartott első Challenge Bibendum óta. 10: A november 14-én megrendezett kerekasztal-beszélgetések száma, amelyek mindegyike a világ számos részéről érkező tucatnyi szakembert hoz össze, hogy különböző témaköröket tárgyaljanak meg. 54: Kiállítók száma a Technology Exhibition Centerben felett: A 2007-es Challenge Bibemdumra benevezett járművek száma. 3500: Az eseményre várhatóan ellátogató résztvevők és vendégek száma.

11 1. Függelék: Kína és a fenntartható közúti mobilitás A 9. Challenge Bibendum Sanghajban, a Kínai Népköztársaságban kerül megrendezésre. A több mint 1,3 milliárd lakosú Kína komoly kihívásokkal küzd a fenntartható közúti mobilitás terén, amely kihívások összefoglalhatók néhány számadatban. Kína kétségkívül központi szerepet játszik Ázsia gazdasági növekedésében, és a közúti közlekedés fontos indikátora a gazdasági és társadalmi fejlődésnek ben körülbelül 20 millió személygépkocsi üzemelt Kínában. Ez a szám 2010-re várhatóan 50 millióra, 2020-ra pedig 100 millióra emelkedik. Ezen átalakulás által a társadalomban okozott problémák tudatában Kína 2007 júniusa elején, két nappal a németországi G8 csúcstalálkozó kezdete előtt bemutatta első országos éghajlatváltozási tervét. Az ország e területen tett főbb vállalásai többek között a szennyező kibocsátások hatékonyabb ellenőrzése, valamint az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések integrálása ipar- és energiapolitikájába. Kínában a fenntartható közúti mobilitás jelentése kiegészül, a megvalósítása pedig ténylegesen szükséges. A kihívás része a folyamatos gazdasági növekedés összeegyeztetése az árúk és emberek szállításával, közben biztosítva az ország lakóinak és a természetes környezetnek a védelmét. És végső soron ez a fenntartható közúti mobilitás definíciója. A fejlett technológiák segítenek a közúti szállítás fejlődése és a társadalmi és gazdasági kihívások közötti igazságos egyensúly megteremtésében. A gépjárművek számának exponenciális növekedésével Kína egyre inkább szembe kerül ezzel a problémával. Ez az oka annak, hogy a 2004-ben szerzett tapasztalatok alapján a Challenge Bibendum 2007-ben visszatér Sanghajba. Együttműködés a Michelin és Kínai Közúti Közlekedésbiztonsági Egyesület között A biztonság a fenntartható közúti mobilitás egyik összetevője. A cél a forgalommal kapcsolatba hozható balesetek számának csökkentése, ezáltal csökkentve a sérülések és halálesetek számát. Ez rejlik a Michelin Kínában az országban, ahol a Michelin közel 20 éve jelen van megvalósított kezdeményezése mögött. A Michelin kínai leányvállalata és a Kínai Közúti Közlekedésbiztonsági Egyesület júniusának elején együttműködési megállapodást írt alá. A megállapodás részeként a Michelin több mint 300 ezer sárga sapkát oszt szét Nyugat- és Közép-Kína vidéki területein, hogy a járművezetők jobban lássák a gyerekeket. Az együttműködés része a Michelin által Kínában útjára indított, Biztonság Egy lépés előre elnevezésű nagyobb közúti biztonsági kampánynak. A gépjárművezetők számára biztosított huszonnégy órás segítségnyújtási szolgáltatáson (a Sui Ni Xing szolgáltatásnak már több mint 250 ezer tagja van) túl Kína-szerte (2006-ban 41 városban) végez gumiabroncsnyomás-ellenőrzéseket, autós iskolákat és közúti biztonsággal foglalkozó TV-műsorokat támogat, valamint buszvezetők számára biztosít képzést. A Michelin elkötelezettsége a közúti biztonság iránt arra ösztönözte a Kínai Közúti Közlekedésbiztonsági Egyesületet, hogy Bibendumot nevezze ki az ország Közúti Biztonsági Nagykövetének. A Michelin erőfeszítései a közúti biztonsággal kapcsolatos problémák tudatosításában még fontosabbak annak a ténynek a fényben, hogy a kínai országutakon bekövetkező balesetek 46%-a gumiabronccsal kapcsolatos problémák miatt következik be.

12 II. Függelék: A Fenntartható mobilitás számokban A fenntartható közúti mobilitás definiálható az árúk és emberek szállításának amely minden társadalomban és azok gazdasági növekedésében létfontosságú javításaként, lehetővé tételeként és könnyítéseként, a közlekedésnek a környezetre, az emberi egészségre, illetve egyéb területekre tett káros hatása csökkentése mellett. A fenntartható közúti mobilitás néhány fontos számmal is kifejezhető, amelyek tükrözik a kihívások jelentőségét: 850 millió: Az utakon világszerte közlekedő járművek száma napjainkban. 1,5 milliárd felett: Az utakon világszerte közlekedő járművek száma 2030-ban. 225 millió: A naponta a világon elhasznált kőolaj mennyisége hordóban, ez az érték 2030-ra várhatóan 50%-kal növekszik a jelenlegi trendek folytatódása mellett. 98%: A közúti közlekedésből a kőolaj által hajtott rész. Közel ¼: A globális CO 2 -kibocsátásból a közlekedés számlájára írható rész és ez az érték folyamatosan növekszik. Ebből az összegből a közúti közlekedés egyedül 18%-kal részesedik. A jelenlegi és 2030-as CO 2 -kibocsátás közötti növekedés legfőbb oka a közlekedés és az elektromos erőművek. 38 milliárd: A naponta emberi tevékenységből kifolyólag kibocsátott CO 2 -mennyiség tonnában. Stabilitás: 2030-ra a közlekedés által termelt CO2-kibocsátás várhatóan stabilizálódni fog az OECD-országokban a jelenlegi trendek folytatódása mellett a járművekben tett speciális fejlesztéseknek köszönhetően. x 3.5: A jelenlegi trendek folytatódása mellett a fejlődő országok közlekedésből származó CO 2 -kibocsátásának növekedési aránya. Ez az oka annak, hogy kritikus fontosságú a termékek, folyamatok és a hozzáállás folyamatos fejlesztése. A Challenge Bibendum célja, hogy erőfeszítéseket tegyen a mobilitás növelésére a világ minden részén, miközben kiiktatja a szennyeződés-kibocsátás, a közúti balesetek, a forgalmi torlódások és egyéb kapcsolódó kockázatok a jelenlegi trendek folytatódása esetén várható nem kívánt növekedését. Nagy felbontású, TV-képernyőre formázott képek és fényképek a 2007-es Challenge Bibendumról az alábbi linkre kattintva érhetők el: Ha első alkalommal látogat el az oldalra, a videók letöltéséhez be kell jelentkeznie. Segítséget szükség esetén a journalisthelp@thenewsmarket com címen kérhet.

13

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A MICHELIN Csoport A kezdetek 1889: Michelin cég alapítása 1891: leszerelhető kerékpár abroncs 1895: először szerel a Michelin levegővel fújt gumiabroncsot

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek

Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek Gerőházi Éva - Hegedüs József - Szemző Hanna Városkutatás Kft VÁROSKUTATÁS KFT 1 Az előadás szerkezete Az energiahatékonyság kérdésköre

Részletesebben

Uniós szintű fellépések Hosszú- és középtávú tervek. Dr. Baranyai Gábor Külügyminisztérium

Uniós szintű fellépések Hosszú- és középtávú tervek. Dr. Baranyai Gábor Külügyminisztérium Uniós szintű fellépések Hosszú- és középtávú tervek Dr. Baranyai Gábor Külügyminisztérium A kibocsátás csökkentés globális feladat A világ átlaghőmérséklet-növekedésének 2 C fok alatt tartása nemzetközileg

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

A közúti közlekedésből származó légszennyezés csökkentése

A közúti közlekedésből származó légszennyezés csökkentése A közlekedés légszennyezése Jogi eljárások lehetőségei a jobb levegőminőség és az éghajlatvédelem érdekében Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 18. november 26. A közúti közlekedésből származó légszennyezés

Részletesebben

A GUTS Projekt. Fenntartható Városi Közlekedési Rendszerek. Győr, Mobilis, 2013. junius.28.

A GUTS Projekt. Fenntartható Városi Közlekedési Rendszerek. Győr, Mobilis, 2013. junius.28. A GUTS Projekt Fenntartható Városi Közlekedési Rendszerek Győr, Mobilis, 2013. junius.28. 1 Az Integrált Városfejlesztési Stratégia megállapításai A közlekedésből származó káros anyag kibocsátás folyamatosan

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0156/37. Módosítás. Giancarlo Scottà az ENF képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0156/37. Módosítás. Giancarlo Scottà az ENF képviselőcsoport nevében 11.3.2019 B8-0156/37 37 E a preambulumbekezdés (új) E a. mivel az EU éghajlatra vonatkozó szakpolitikái éveken keresztül pénzügyileg támogatták és ösztönözték a NO x, SO x és PM x kibocsátása szempontjából

Részletesebben

IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata

IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata IVECO a fenntartható fejlődésért Az IVECO CNG jármű kínálata Medveczki András IVECO magyarországi képviseleti iroda CNG KONFERENCIA 2011. November 24. Haladunk a jövő szállítási megoldásai felé ELKÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

E-mobilitás Európában és Zala megyében

E-mobilitás Európában és Zala megyében E-mobilitás Európában és Zala megyében Angster Tamás innovációs menedzser X. INNOTECH Innovációs Konferencia, Zalaegerszeg, 2015. 09. 17. 2 Elektromobilitás projektjeink PROSESC (2010-2012), Interreg IV/C

Részletesebben

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft.

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. Szén-dioxid semlegesség A vízió: 2025-ben Koppenhága lesz az első szén-dioxidsemleges főváros a világon. az összes

Részletesebben

SEAP- Fenntartható Energetikai Akciótervek fontossága, szerepe a települési energiagazdálkodásban

SEAP- Fenntartható Energetikai Akciótervek fontossága, szerepe a települési energiagazdálkodásban SEAP- Fenntartható Energetikai Akciótervek fontossága, szerepe a települési energiagazdálkodásban III. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza, 2012. június 19. Szabados Krisztián gazdasági

Részletesebben

mindennapi közlekedési mód népszerűsítése

mindennapi közlekedési mód népszerűsítése Szuppinger Péter REC 2013.05.08. Szentendre Integrált közlekedéstervezés és a kerékpározás Miért integrált? Cél: Miért kerékpározás, integrált? mint mindennapi közlekedési mód népszerűsítése Tapasztalat:

Részletesebben

A környezetbarát autózás 10 pontja

A környezetbarát autózás 10 pontja A Környezetbarát autózás kampány célja, hogy csökkentse az autók környezetre gyakorolt káros hatását, valamint segítsen a járművezetőknek abban, hogy környezetvédő fejjel gondolkodjanak. A környezetbarát

Részletesebben

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei XIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Központ 2012.06.01. 1 Arthur

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2010. December 8. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

Az Energia[Forradalom] Magyarországon

Az Energia[Forradalom] Magyarországon Az Energia[Forradalom] Magyarországon Stoll É. Barbara Klíma és energia kampányfelelős Magyarország barbara.stoll@greenpeace.hu Láncreakció, Pécs, 2011. november 25. Áttekintés: Pár szó a Greenpeace-ről

Részletesebben

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015 Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal FP7 támogatás szektoronként FP7 költségvetés tevékenységenkénti bontásban

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓJA. amely a következő dokumentumot kíséri

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓJA. amely a következő dokumentumot kíséri EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.5.17. SWD(2018) 188 final BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓJA amely a következő dokumentumot kíséri Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT

Részletesebben

Átalakuló energiapiac

Átalakuló energiapiac Energiapolitikánk főbb alapvetései ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Átalakuló energiapiac Napi Gazdaság Konferencia Budapest, December 1. Az előadásban érintett témák 1., Kell-e új energiapolitika?

Részletesebben

EU, NEMZETKÖZI KITEKINTÉS AZ

EU, NEMZETKÖZI KITEKINTÉS AZ EU, NEMZETKÖZI KITEKINTÉS AZ E-MOBILITÁS TERÉN Kerényi László Sándor Mobilitásstratégia vezető BKK Zrt. Stratégia és Innováció 2017. november 10. TARTALOM Városi kihívások Nemzetközi kitekintés Fejlesztési

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács rendelete. az InvestEU program létrehozásáról

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács rendelete. az InvestEU program létrehozásáról EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.6.6. COM(2018) 439 final ANNEX 2 MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács rendelete az InvestEU program létrehozásáról {SEC(2018) 293 final}

Részletesebben

Javaslat a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez történő csatlakozási szándék jóváhagyására

Javaslat a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez történő csatlakozási szándék jóváhagyására Javaslat a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez történő csatlakozási szándék jóváhagyására Ózd, 2017. szeptember 28. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: Településfejlesztési Osztály Tisztelt

Részletesebben

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS A kerékpározás hatásai nem igényel fosszilis energiát externáliák nem szennyezi a levegőt, nincs széndioxid kibocsátása nem okoz zajt kevés helyet foglal infrastruktúra igénye alacsony

Részletesebben

European Road Transport Research Advisory Council. Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság

European Road Transport Research Advisory Council. Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság European Road Transport Research Advisory Council Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság Háttér EU-irányelvek: Barcelonai, Lisszaboni, Gothenburgi nyilatkozatok Európai Kutatási Tanácsadó

Részletesebben

A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21.

A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21. A MAGYAR TELEKOM FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIÁJÁNAK 2012. ÉVI EREDMÉNYEI XIV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL - BESZÉLGETÉS 2013.06.21. FENNTARTHATÓSÁGI STRATÉGIA 2011-2015 FŐ CÉLKITŰZÉS, VÍZIÓ, MEGKÖZELÍTÉS

Részletesebben

A kerékpárosok közlekedésbiztonsága és a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram

A kerékpárosok közlekedésbiztonsága és a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram Gégény István ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság A kerékpárosok közlekedésbiztonsága és a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram Közlekedésbiztonsági konferencia Békés, 2011. július 22. A kerékpározás

Részletesebben

Közlekedési rendszerek és e-mobilitás

Közlekedési rendszerek és e-mobilitás Közlekedési rendszerek és e-mobilitás II. E-Mobilitás konferencia Budapesti Corvinus Egyetem, 2017. június 15. Dr. Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár Mi jut eszünkbe ha ma a környezetkímélő

Részletesebben

AZ ELEKTROMOBILITÁS KORMÁNYZATI FELADATAI. III. Elektromobilitás Konferencia. Weingartner Balázs államtitkár Innovációs és Technológiai Minisztérium

AZ ELEKTROMOBILITÁS KORMÁNYZATI FELADATAI. III. Elektromobilitás Konferencia. Weingartner Balázs államtitkár Innovációs és Technológiai Minisztérium AZ ELEKTROMOBILITÁS KORMÁNYZATI FELADATAI III. Elektromobilitás Konferencia Weingartner Balázs államtitkár Innovációs és Technológiai Minisztérium JEDLIK ÁNYOS CSELEKVÉSI TERV A Jedlik Ányos Cselekvési

Részletesebben

IV. ÖKOINDUSTRIA. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás

IV. ÖKOINDUSTRIA. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás IV. ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás Hírlevél 2015. július A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 4. alkalommal rendezi

Részletesebben

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz:

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.2.25. COM(2015) 80 final ANNEX 1 AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A

Részletesebben

BYD Zöld Város Koncepció

BYD Zöld Város Koncepció BYD Zöld Város Koncepció Környezetkímélő Megoldások napjaink tömegközlekedésének kihívásaira BYD Europe B.V 4 fő üzletág: elektronika, új energia, autóipar, vasúti szállítás Az első és egyetlen vállalat

Részletesebben

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása A sok jelzőtábla zavaró A jelzőtáblák mérete 4/2001. (I.31.) KöVim rendelet A jellemző méret 450 mm 600 mm 750 mm 900 mm 1000 mm A közlekedő személy segítése A pálya legyen egyszerű, egységes, akadálymentes,

Részletesebben

Aktuális kutatási trendek a villamos energetikában

Aktuális kutatási trendek a villamos energetikában Aktuális kutatási trendek a villamos energetikában Prof. Dr. Krómer István 1 Tartalom - Bevezető megjegyzések - Általános tendenciák - Fő fejlesztési területek villamos energia termelés megújuló energiaforrások

Részletesebben

AZ ÁRU ÉS SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA

AZ ÁRU ÉS SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA AZ ÁRU ÉS SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA Csűrök Tibor 1. AZ ÁRU ÉS SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ESZKÖZEI, FAJLAGOS ENERGIAFELHASZNÁLÁSUK, SZENNYEZŐANYAG KIBOCSÁTÁSUK 2. A HAJTÓANYAG FELHASZNÁLÁS ÉS SZENNYEZŐANYAG

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

A közúti közlekedés biztonsága

A közúti közlekedés biztonsága Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője A közúti közlekedés biztonsága Közlekedésfejlesztés Magyarországon, aktualitások konferencia Balatonföldvár,

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

Közúti pályák (BMEKOEAA213)

Közúti pályák (BMEKOEAA213) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Közúti pályák (BMEKOEAA213) Közlekedéspolitika Dr. Juhász János egyetemi docens Közlekedéspolitika az Európai

Részletesebben

Targonca meghajtások. Kövessünk-e valamennyi irányzatot?

Targonca meghajtások. Kövessünk-e valamennyi irányzatot? Targonca meghajtások. Kövessünk-e valamennyi irányzatot? A kőolaj árának folyamatos emelkedése, költségtakarékossági megfontolások valamint a környezettudatosság erősödése nyomán a targoncagyártók egymás

Részletesebben

Te mivel utazol? Kiállítás

Te mivel utazol? Kiállítás Te mivel utazol? Kiállítás Kiállítás célja Ez egy olyan egyedülálló kiállítás, ahol bemutatjuk a közlekedés kialakulását és fejlődését, a jelen alternatív és közösségi közlekedését és ezek jövőbeli várható

Részletesebben

Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák

Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák Living Lab alkalmazási lehetőségek és példák KOVÁCS Katalin Energiahatékony épületek és városrészek kialakítási módszerei és technológiái konferencia 2011. febr. 22. Áttekintés A Living Labek jellemzői

Részletesebben

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megújuló energiát hazánkban elsősorban a napenergia, a geotermikus energia, a biomassza és a szélenergia felhasználásából nyerhetünk. Magyarország energiafelhasználása

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. Alf Martiensen

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. Alf Martiensen A tehergépkocsi balesetek in-depth elemzésének jelentősége Az európai áruforgalom mintegy 70 %-a a tehergépjárműveken keresztül bonyolódik. A tehergépkocsik a vasúti mennyiség mintegy 10-szeresét szállítják.

Részletesebben

A K+F+I forrásai között

A K+F+I forrásai között Joint Venture Szövetség EU 2014-2020 Konferencia 2014. január 30. A K+F+I forrásai 2014-2020 között Pecze Tibor Csongor elnök Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal EU tematikus célok Kötelező illeszkedés OP-k

Részletesebben

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA?

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? INFORMÁCIÓS ADATLAP 1. AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA ELSŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? Az Európai Parlament előkészítő tevékenységével összhangban az Európai

Részletesebben

Jelenünkben a jövőnk...

Jelenünkben a jövőnk... Sedulitas-Pro Kft. Szeged, 2013. január 23. Nemes Péter Ügyvezető Rónai Attila Járműtervező Motto: Kis cég, nagy lehetőségekkel, komoly munkákkal. A múlt és a jövő: Jó alapok: Villamos- és gépész mérnökök

Részletesebben

Az ENERGIA. FMKIK Energia Klub: Az élhető holnapért. Mi a közeljövő legnagyobb kihívása? Nagy István klub elnöke istvan.nagy@adaptiv.

Az ENERGIA. FMKIK Energia Klub: Az élhető holnapért. Mi a közeljövő legnagyobb kihívása? Nagy István klub elnöke istvan.nagy@adaptiv. FMKIK Energia Klub: Az élhető holnapért Mi a közeljövő legnagyobb kihívása? Az ENERGIA 2011. április 14. Nagy István klub elnöke istvan.nagy@adaptiv.eu Tartalom: 1. Miért alakult? 2. Kik a tagjai? 3. Hogyan

Részletesebben

AZ SZTNH SZEREPE A HAZAI INNOVÁCIÓ-, ÉS GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN. Pomázi Gyula

AZ SZTNH SZEREPE A HAZAI INNOVÁCIÓ-, ÉS GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN. Pomázi Gyula AZ SZTNH SZEREPE A HAZAI INNOVÁCIÓ-, ÉS GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN Pomázi Gyula 2019.06.20. 2 Szakpolitikai és fejlesztéspolitikai paradigma váltás 3 A gazdaság versenyképességének további fokozása mögötti

Részletesebben

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika szerepe és kihívásai Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika célrendszere fenntarthatóság (gazdasági, társadalmi és környezeti) versenyképesség (közvetlen

Részletesebben

MEMO: Közlekedés 2050 A főbb kihívások és intézkedések

MEMO: Közlekedés 2050 A főbb kihívások és intézkedések MEMO/11/197 Brüsszel, 2011. március 28. MEMO: Közlekedés 2050 A főbb kihívások és intézkedések A téma jelentősége A közlekedés alapvetően fontos gazdaságunk és társadalmunk számára, a mobilitás pedig nélkülözhetetlen

Részletesebben

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28.

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Miért kikerülhetetlen ma a megújuló energiák alkalmazása? o Globális klímaváltozás Magyarország sérülékeny területnek számít o Magyarország energiatermelése

Részletesebben

Focus. Energiahatékonysági jogszabálycsomag

Focus. Energiahatékonysági jogszabálycsomag Energiahatékonysági jogszabálycsomag Az éghajlatváltozás és az energiabiztonság az európai napirend meghatározó kérdéseivé váltak. Az ingadozó olajárak, a bizonytalan energiaellátás és a globális felmelegedéstől

Részletesebben

Energiahatékonyság a textilipari üzemekben SET projekt alkalmazása a hazai kis- és középvállalkozásoknál

Energiahatékonyság a textilipari üzemekben SET projekt alkalmazása a hazai kis- és középvállalkozásoknál Energiahatékonyság a textilipari üzemekben SET projekt alkalmazása a hazai kis- és középvállalkozásoknál Szabó Rudolf Textil- és Ruhaipari Szakmai Fórum OKISZ Székház Budapest Thököly út 58-60. 2015. 05.

Részletesebben

SALGÓTARJÁN AZ ÖNFENNTARTÓ VÁROS

SALGÓTARJÁN AZ ÖNFENNTARTÓ VÁROS SALGÓTARJÁN AZ ÖNFENNTARTÓ VÁROS az innováció szerepének bemutatása a városgazdálkodás technológiai és ügyviteli rendszerében A KÖZÉP ÉS KELET-EURÓPAI HELYI ŐNKORMÁNYZATOK JÖVŐKÉPEI KÖZÖS TANULÁS ÉS INNOVÁCIÓK

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 1. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 1. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. június 1. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0114 (COD) 9672/17 ADD 2 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. június 1. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az

Részletesebben

A Michelin zöld számlálói

A Michelin zöld számlálói A Michelin zöld számlálói A Michelin zöld energiatakarékos gumiabroncsai a világ minden részén, minden másodpercben segítenek az üzemanyag-fogyasztás, és így a CO 2 -kibocsátás csökkentésében 2007. október

Részletesebben

Regionális nemzeti nemzetközi energiastratégia

Regionális nemzeti nemzetközi energiastratégia Klima- und Energiemodellregion ökoenergieland Regionális nemzeti nemzetközi energiastratégia Energiastratégia Ökoenergetikai Modellrégió Cél: energetikai önellátás 2015-ig Burgenland -Bglandi Energiaügynökség

Részletesebben

Környezettudatos technológiák fejlesztése és alkalmazása a logisztikai rendszerben

Környezettudatos technológiák fejlesztése és alkalmazása a logisztikai rendszerben Környezettudatos technológiák fejlesztése és alkalmazása a logisztikai rendszerben 2012 évi Országos Postás Konferencia Visegrád Előadó: Pintér István 1 Fenntartható fejlődés A tényező, amit le kellene

Részletesebben

Esélyegyenlőség a közösségi közlekedésben

Esélyegyenlőség a közösségi közlekedésben XII. REGIONÁLIS KÖZLEKEDÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Debrecen, 2017. március 22-23. Esélyegyenlőség a közösségi közlekedésben Dr. Bói Loránd ügyvezető általános helyettes Tartalom Esélyegyenlőség és közösségi

Részletesebben

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA?

AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? INFORMÁCIÓS ADATLAP 1. AZ ÖN VÁROSA LESZ EURÓPA KÖVETKEZŐ OKOSTURISZTIKAI FŐVÁROSA? Az Európai Parlament előkészítő tevékenységével összhangban

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

Intelligens pályákon, intelligens járművek szekció Európai együttműködés az összekapcsolt és autonóm járművek közlekedési kérdéseiben

Intelligens pályákon, intelligens járművek szekció Európai együttműködés az összekapcsolt és autonóm járművek közlekedési kérdéseiben Intelligens pályákon, intelligens járművek szekció Európai együttműködés az összekapcsolt és autonóm járművek közlekedési kérdéseiben Dr. Erb Szilvia Főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Gépjármű-közlekedési

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Idegen nyelv használata 2. Konzorciumépítés

Részletesebben

KÖRNYEZETBARÁT JÁRMŰ ÜZEMELTETÉS 2008

KÖRNYEZETBARÁT JÁRMŰ ÜZEMELTETÉS 2008 Dr Paár István Közlekedéstudományi Intézet kft ZÖLD AUTÓ KÖZPONT KÖRNYEZETBARÁT JÁRMŰ ÜZEMELTETÉS 2008 avagy fenntartható közúti közlekedés Előadás tematikája Fenntartható közúti közlekedés: 1. MÉRGEZŐ

Részletesebben

Budapesti Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer kialakítása KMOP-2.3.1/A-09-2f-2010-0001. BuBi SZAKMAI FÓRUM 2011. szeptember 20.

Budapesti Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer kialakítása KMOP-2.3.1/A-09-2f-2010-0001. BuBi SZAKMAI FÓRUM 2011. szeptember 20. Budapesti Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer kialakítása KMOP-2.3.1/A-09-2f-2010-0001 BuBi SZAKMAI FÓRUM 2011. szeptember 20. BuBi Szakmai Fórum 2011. szeptember 20. A BuBi szerepe Budapest közösségi

Részletesebben

AZ E-MOBILITÁS ÖSSZEFÜGGÉSEI, LEHETŐSÉGEI. Kisgyörgy Lajos BME Út és Vasútépítési Tanszék

AZ E-MOBILITÁS ÖSSZEFÜGGÉSEI, LEHETŐSÉGEI. Kisgyörgy Lajos BME Út és Vasútépítési Tanszék AZ E-MOBILITÁS ÖSSZEFÜGGÉSEI, LEHETŐSÉGEI Kisgyörgy Lajos BME Út és Vasútépítési Tanszék E-MOBILITÁS Elektromos és önvezető járművek Intelligens közlekedés Jármű jármű kommunikáció Jármű infrastruktúra

Részletesebben

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár A közlekedésbiztonság aktuális

Részletesebben

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Kontextus Európa 2020 Stratégia:

Részletesebben

Távvezérelt anyagmozgató rendszer a Toyotától

Távvezérelt anyagmozgató rendszer a Toyotától www.toyota-forklifts.hu Távvezérelt anyagmozgató rendszer a Toyotától 2 TOYOTA MATERIAL HANDLING TÁVVEZÉRELT ANYAGMOZGATÓ RENDSZER 3 Fejleszteni kívánja komissiózási munkafolyamatát? Válassza t - mote

Részletesebben

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI SIKA EGY VILÁGSZINTŰ BESZÁLLÍTÓ ALAPELVEI ÉS HAGYOMÁNYAI Több mint 100 évvel ezelőtt a jövőbe látó feltaláló, Kaspar Winkler megalapította Svájcban a Sikát, mely mára sikeres

Részletesebben

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár Tartalom 1. A hazai közúti

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS HATÁSAINAK FOKOZOTTAN KITETT MEZŐGAZDASÁGI TERÜLETEK ZALA MEGYÉBEN

A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS HATÁSAINAK FOKOZOTTAN KITETT MEZŐGAZDASÁGI TERÜLETEK ZALA MEGYÉBEN KÖRNYEZETTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLÁK KONFERENCIÁJA 2012. augusztus 30-31. ELTE, Budapest A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS HATÁSAINAK FOKOZOTTAN KITETT MEZŐGAZDASÁGI TERÜLETEK ZALA MEGYÉBEN Martin Gizella PhD hallgató

Részletesebben

ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és. Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás. 2013. Szeptember 25-27.

ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és. Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás. 2013. Szeptember 25-27. ÖKOINDUSTRIA 2013 ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás 2013. Szeptember 25-27. SYMA Rendezvényközpont 1146 Budapest, Dózsa György

Részletesebben

Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform IVSZ Menta. Dr. Bakonyi Péter BME EIT HUNGARNET

Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform IVSZ Menta. Dr. Bakonyi Péter BME EIT HUNGARNET Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform IVSZ Menta Dr. Bakonyi Péter BME EIT HUNGARNET Tartalom A Jövő Internetről röviden a várható fejlődés Az EU Jövő Internet stratégiája Hazai pályázatok A Platform

Részletesebben

- HTTE - Hidrogéntermelı tároló egység (járművek meghajtásához) Szerzı:

- HTTE - Hidrogéntermelı tároló egység (járművek meghajtásához) Szerzı: - HTTE - Hidrogéntermelı tároló egység (járművek meghajtásához) Szerzı: Dr. Kulcsár Sándor Accusealed Kft. Az energiatermelés problémája a tárolás. A hidrogén alkalmazásánál két feladatot kell megoldani:

Részletesebben

Szimpózium az Automotive Hungary szakkiállításon: KAPACITÁSFEJELSZTÉS A JÖVŐ MEGTEREMTÉSE A CEE RÉGIÓBAN. Szervezők:

Szimpózium az Automotive Hungary szakkiállításon: KAPACITÁSFEJELSZTÉS A JÖVŐ MEGTEREMTÉSE A CEE RÉGIÓBAN. Szervezők: Szimpózium az Automotive Hungary szakkiállításon: KAPACITÁSFEJELSZTÉS A JÖVŐ MEGTEREMTÉSE A CEE RÉGIÓBAN Szervezők: 250 kiállító 10 különböző ország 10.000 látogató Mit kínál az AutomotiveHungary? 1 A

Részletesebben

várható fejlesztési területek

várható fejlesztési területek 2014-2020 várható fejlesztési területek EU támogatási prioritások A Bizottság által meghatározott 11 tematikus célkitűzéshez való kötelező illeszkedés 1.a kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció

Részletesebben

Napenergiás helyzetkép és jövőkép

Napenergiás helyzetkép és jövőkép Napenergiás helyzetkép és jövőkép Varga Pál elnök MÉGNAP Egyesület Napkollektoros és napelemes rendszerek (Magyarországon) Napkollektoros és napelemes rendszerek felépítése Hálózatra visszatápláló napelemes

Részletesebben

AZ NKFIH A JÖVŐ KUTATÓIÉRT

AZ NKFIH A JÖVŐ KUTATÓIÉRT AZ NKFIH A JÖVŐ KUTATÓIÉRT Dr. Szabó István a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese Tehetséghíd a jövőbe V. Országos TDK-fórum 2018. október 18. A

Részletesebben

A tökéletes megoldás családi házaktól az irodaépületekig

A tökéletes megoldás családi házaktól az irodaépületekig A tökéletes megoldás családi házaktól az irodaépületekig A világ vezető építőipari kiállítása, az ISH 2011. március 15. és 19. között 51. alkalommal nyitja meg kapuit, és a szaniter-, épület-, energia-

Részletesebben

ÖKOINDUSTRIA ÖKOMOBILITÁS. Vizsgálatok a budapesti e-mobilitás egyes kérdéseibe november 10. PERJÉS TAMÁS

ÖKOINDUSTRIA ÖKOMOBILITÁS. Vizsgálatok a budapesti e-mobilitás egyes kérdéseibe november 10. PERJÉS TAMÁS ÖKOINDUSTRIA ÖKOMOBILITÁS Vizsgálatok a budapesti e-mobilitás egyes kérdéseibe 2017. november 10. PERJÉS TAMÁS VIZSGÁLATOK A BUDAPESTI E-MOBILITÁS EGYES KÉRDÉSEIBEN Budapest Főváros Önkormányzata elkötelezte

Részletesebben

Dr. Karl F. Glenz. Robert Bosch GmbH. Dízel az erőátviteli megoldás. Ügyvezető igazgató. Dízel Rendszerek. Dízel Nap 2006, Hungaroring Magyarország

Dr. Karl F. Glenz. Robert Bosch GmbH. Dízel az erőátviteli megoldás. Ügyvezető igazgató. Dízel Rendszerek. Dízel Nap 2006, Hungaroring Magyarország Dízel az erőátviteli megoldás Dr. Karl F. Glenz Ügyvezető igazgató Robert Bosch GmbH Dízel Rendszerek 1 Részleg 2006. 05. 10. DS/ES-G Robert Bosch GmbH Minden jog fenntartva, az ipari tulajdonjogok is.

Részletesebben

Hosszan tartó megbízhatóság.

Hosszan tartó megbízhatóság. Hosszan tartó megbízhatóság. WWW.OKTRUCKS.COM OK TRUCKS, használt járművek átfogó kínálata a vezető gyártóktól, az IVECO garanciájával, valamint szolgáltatások és üzleti megoldások teljes skálájával. Rólunk

Részletesebben

Energetikai gazdaságtan. Bevezetés az energetikába

Energetikai gazdaságtan. Bevezetés az energetikába Energetikai gazdaságtan Bevezetés az energetikába Az energetika feladata Biztosítani az energiaigények kielégítését környezetbarát, gazdaságos, biztonságos módon. Egy szóval: fenntarthatóan Mit jelent

Részletesebben

Válogatott fejezetek a közlekedésgazdaságtanból

Válogatott fejezetek a közlekedésgazdaságtanból Válogatott fejezetek a közlekedésgazdaságtanból Személyközlekedés gazdasági jellemzői4 Externáliák Levelező tagozat 2017 ősz Készítette: Prileszky István http://www.sze.hu/~prile Externáliák Externáliának

Részletesebben

Technológia és felelősség

Technológia és felelősség Technológia és felelősség Napjaink emberisége folyamatosan önmaga alkotásaival konfrontálódik, miközben egyre kevesebb köze k lesz a természethez, de megőrzi a természethez hasonló törékenységét. Mittelstrass

Részletesebben

Mûszaki adatok áttekintése.

Mûszaki adatok áttekintése. Mûszaki adatok áttekintése. Dízelmotorok 2,5 l TDI motor (65 kw) 1 2,5 l TDI motor (80 kw) 1 Keverékképzés/Befecskendezés Common-rail közvetlen befecskendezés Common-rail közvetlen befecskendezés Hengerek

Részletesebben

Kiss János Ferenc ügyvezető műszaki igazgató Ecoflotta-ház Szolgáltató Kft.

Kiss János Ferenc ügyvezető műszaki igazgató Ecoflotta-ház Szolgáltató Kft. Ecoflotta-ház közösségi mikroerőmű klaszter Magyar Építésügyi Technológiai Platform mottó: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860) Ecoflotta-ház épület és jármű

Részletesebben

TAGSÁGI JELENTKEZÉSI LAP

TAGSÁGI JELENTKEZÉSI LAP TAGSÁGI JELENTKEZÉSI LAP Az alábbi űrlap kitöltésével, valamint a tagsági nyilatkozat aláírásával jelentkezhet a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) tagjainak a sorába. CÉGRE/SZERVEZETRE

Részletesebben

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőképünk Vezető szerepet kívánunk betölteni a bevonatok területén, mindenkor kiváló minőségű, innovatív és fenntartható megoldásokat kínálunk, amelyekben ügyfeleink

Részletesebben

Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás?

Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás? Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás? Prof. Dr. habil Holló Péter Az MTA doktora KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzora Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára Új módszerek,

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0156/153. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas az EFDD képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0156/153. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas az EFDD képviselőcsoport nevében 21.3.2019 A8-0156/153 153 5 preambulumbekezdés (5) Az európai kulturális sokféleség előmozdításához elengedhetetlenek a jól fejlődő és stabil kulturális és kreatív ágazatok, amelyek széles és sokrétű közönségeknek

Részletesebben

G E overn E EE j pro ekt kt

G E overn E EE j pro ekt kt GovernEE projekt A projekt háttere, előzmény A Good Governance in Energy Efficiency Jó kormányzás az energiahatékonyság területén! - Energiabiztonság és a klímaváltozás problémája - Energia hatékonyság

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013

FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013 FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEINK 2013 XV. FENNTARTHATÓSÁGI KEREKASZTAL -BESZÉLGETÉS SZOMOLÁNYI KATALIN BUDAPEST, 2014. SZEPTEMBER 3. MAGYAR TELEKOM ÜGYFÉLSZÁMAI ~ ~ Energia 175 000 TV 900 000 ~ Internet 850

Részletesebben

Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Bonifertné Szigeti Márta - ügyvezető igazgató

Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Bonifertné Szigeti Márta - ügyvezető igazgató Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Bonifertné Szigeti Márta - ügyvezető igazgató Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Nemzetközi szervezet a

Részletesebben