GYENGE ANIKÓ ÚJ ERŐVONALAK A SZERZŐI JOGBAN? KÍSÉRLET A SZERZŐI JOG ALKOTMÁNYJOGI ALAPJAINAK KORSZERŰ BEVEZETÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GYENGE ANIKÓ ÚJ ERŐVONALAK A SZERZŐI JOGBAN? KÍSÉRLET A SZERZŐI JOG ALKOTMÁNYJOGI ALAPJAINAK KORSZERŰ BEVEZETÉS"

Átírás

1 GYENGE ANIKÓ ÚJ ERŐVONALAK A SZERZŐI JOGBAN? KÍSÉRLET A SZERZŐI JOG ALKOTMÁNYJOGI ALAPJAINAK KORSZERŰ MEGHATÁROZÁSÁRA BEVEZETÉS Az elmúlt tizenhárom évben kialakult, alkotmányos alapokon nyugvó új magyar jogrendszerben minden jogterület megtalálta a maga alkotmányjogi gyökereit. Ez a szerzői jogi dogmatikában is megtörtént, amikor az új szerzői jogi törvény megalkotásakor a szerzőt megillető vagyoni jogokat az alkotmányos tulajdoni garanciából, a speciális személyhez fűződő jogokat pedig az emberi méltóság alkotmányos biztosítékából kísérelték meg levezetni. A technikai fejlődés felvetette problémák kapcsán átalakult nemzetközi szerzői jogi ítélkezési gyakorlat és az elmúlt három évben a Polgári Törvénykönyv újrakodifikálása kapcsán született tanulmányok azt mutatják, hogy a szerzői jognak komoly kihívásokkal kell megküzdenie és a szerző kizárólagos jogait új egyensúlyba kell hoznia a felhasználók érdekeivel. Jelen tanulmány az emberi és alkotmányos jogoknak a szerzői jogokkal való lehetséges ütközésének elemzésével kísérletet tesz arra, hogy a szerzői jog alkotmányosságát szélesebb alapokra helyezze. Ez lehetőséget nyújthat arra, hogy a szerzői jog struktúrájában az elmúlt években bekövetkezett változásokat bemutatva a szerzői jog megőrizve átalakítása mellett érveljen. A SZERZŐI JOG ALKOTMÁNYOS MEGALAPOZÁSÁNAK MAGYAR KÍSÉRLETEI AZ ELMÚLT ÉVTIZEDBEN A szerzői jog alkotmányos gyökereinek meghatározására az elmúlt évtized folyamán két, nem tudományos célú kísérlet történt. Míg az új szerzői jogi törvény megalkotása 1999-ben befejeződött, 1 addig a Polgári Törvénykönyv 2 újrakodifikálása jelenleg is zajlik és számos filozófiai megalapozottságú tanulmány készül a szerzői jogra is vonatkozó néhány paragrafus átalakítására. 3 A szerző az ELTE ÁJK IV. évfolyamos hallgatója. A dolgozat konzulensei: Faludi Gábor és Kardos Gábor. A dolgozattal a szerző a évi OTDK Állam- és jogtudományi szekciójának Polgári jogi I. tagozatán II. helyezést ért el.

2 A) ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY A SZERZŐI JOGRÓL 4 Az Szjt. miniszteri indokolása 5 szerint a szerzői jogi szabályozás vagyoni és személyi viszonyokat rendez, ennek értelmében a szerzői jog is részesedik abból a védelemből, amely az Alkotmánynak a tulajdont oltalmazó rendelkezéseiből következik, továbbá az Alkotmány 54. -ának (1) bekezdése alapján a szerző személyhez fűződő jogainak védelme az általános személyiségi jognak is részét képezi, az emberi méltóság védelmének sajátos vonzataként jelenik meg. Az Indokolás kitér továbbá arra, hogy az ENSZ Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogokról szóló Nemzetközi Egyezségokmányának cikke megköveteli annak a mindenkit megillető jognak az elismerését, hogy minden olyan tudományos, irodalmi vagy művészeti alkotás tekintetében, melynek szerzője, erkölcsi és anyagi érdekei védelemben részesüljenek. Az Indokolás csupán harmadsorban, jogszabályi hivatkozás nélkül említi azt az igényt, amely a szellemi alkotás ösztönzése, a nemzeti, az európai és az egyetemes kultúra értékeinek megóvása. A szerzői jog további feladatának a köz- és magánérdek egyensúlyának megteremtését, az oktatás, a művelődés, a tudományos kutatás és a szabad információhoz jutás biztosítását tekinti. 7 Az Szjt. preambuluma ezzel szemben kimondja, hogy a technikai fejlődéssel lépést tartó, korszerű szerzői jogi szabályozás meghatározó szerepet tölt be a szellemi alkotás ösztönzésében, a nemzeti és az egyetemes kultúra értékeinek megóvásában; egyensúlyt teremt és tart fenn a szerzők és más jogosultak, valamint a felhasználók és a széles közönség érdekei között, tekintettel az oktatás, a művelődés, a tudományos kutatás és a szabad információhoz jutás igényeire is; gondoskodik továbbá a szerzői jog és a vele szomszédos jogok széles körű, hatékony érvényesüléséről. Míg az Indokolás kifejezetten csupán két alapjogot említ, amelyek elsősorban a szerző érdekeinek garanciáját jelentik, a törvény preambuluma más alkotmányos jogokra is utal, amelyek nem csak az alkotók érdekeit veszik figyelembe. Könnyen belátható, hogy a szellemi alkotás ösztönzése, a nemzeti és az egyetemes kultúra értékeinek megóvása, mint a szerzői jog céljai, nem kizárólag a szerző vagyoni vagy személyhez fűződő jogainak biztosításával érhetők el. A törvény maga mondja ki, hogy egyensúlyt kell teremteni és fenntartani a szerzők, más jogosultak és a széles közönség érdekei között, ám arra nem utal, hogy mi az az átfogó jog, amely minden oldal érdekeit ötvözné, vagy léteznek-e más alkotmányos jogok, amelyekből a többi érdekelt jogai is levezethetők lennének. A magyar törvény és az Indokolás nem hivatkozik sem az Alkotmányban deklarált művészeti és tudományos szabadságra, 8 sem a nemzetközi egyezményekben elismert kulturális jogokra, 9 amelyek tágabb teret engednének a különböző érdekek kiegyensúlyozásának (megfelelően az Szjt. preambulumában megjelölt céloknak).

3 B) A PTK. REKODIFIKÁLÁSA A Ptk. újrakodifikálásának munkálatai során is felmerült a szerzői jog alkotmányos megalapozottságának kérdése. A Koncepcióhoz 10 készült publikált tanulmányok 11 azonban nem lépnek túl a tulajdoni és személyhez fűződő jogi megfontolásokon, 12 egyedül Faludi Gábor a tanulmány írása idején még meg nem jelent munkája 13 számol be arról a hangsúlyeltolódásról, ami az elmúlt évtizedben a szigorúbb szerzői tulajdoni szemlélet felől nyitni látszik a felhasználók jogainak erőteljesebb érvényesíthetősége felé. A munkaanyag felhívja a figyelmet arra, hogy az újabb nemzetközi bírói gyakorlat szerint a szellemi javakon fennálló tulajdoni meghatározottságú vagyoni jogok nem, vagy csak korlátozva érvényesülhetnek azokban az esetekben, amikor az oltalom tárgyát engedély nélkül használó személy a véleményszabadságát vagy az információhoz jutáshoz való alkotmányos alapjogát gyakorolja. PROBLÉMAFELVETÉS Az utóbbi évek szerzői jogi bíráskodásában felmerült esetekben a szerzői jog és az alkotmányos alapjogok gyakori összeütközéséből látható tendencia létezését csak erősíti az, hogy a vagyoni jogokkal ellentétben a szerző személyhez fűződő jogai csak kivételes esetekben szorulnak háttérbe mások alkotmányos jogaival szemben. Mindez azt is mutatja, hogy a jogterülettel szemben korábban támasztott elvárások (a szerző tulajdonának és alkotói személyiségének védelme) mellett egyre több olyan igény is megfogalmazódik, amelyek ha nem is a szerzői jog létjogosultságát kérdőjelezik meg, de szabályozásának rugalmasabbá tételét követelik. Elmondhatónak tűnik, hogy a szerzői jogban a technikai fejlődés és az ennek nyomán bekövetkező fogyasztási, kommunikációs változások hatására egyre erősödő másik oldal, a felhasználók szerepének hangsúlyosabbá tétele akár a jogszabály szintjén, de csak a jogirodalomban is szükséges, éppen e tendenciaszerű változások miatt. A szerzői jog alkotmányjogi alapjainak meghatározásakor a hangsúly eltolása a szerző jogainak biztosításáról a közönség tagja, mint felhasználó érdekeinek hangsúlyosabbá tétele felé inkább lehetséges akkor, ha egy átfogóbb alkotmányos jog alapjára helyezzük a szerzői jogot. Olyan alkotmányos alapjogot kell találni, ahol már nem a tulajdoni garancia sérül a felhasználó jogának biztosításával, csupán a művészeti szabadságban vagy a kultúrában való megfelelő arányú részesedés kialakítása a probléma.

4 TULAJDON, EMBERI MÉLTÓSÁG, MŰVÉSZETI SZABADSÁG A) A SZERZŐI JOGI SZABÁLYOZÁS Az Indokolásban hivatkozott alkotmányos tulajdoni garancia nem csupán a szerzőnek biztosítja a művén fennálló tulajdonát és az ebből származó vagyoni jogait, de biztosítékot jelent a felhasználók és a két előbbi érdekelti csoport között közvetítők (pl. könyvkiadók, televízió-, rádiószervezetek, koncertügynökségek) vagyoni érdekeinek garantálására is. Hiszen a műpéldányok tulajdonjogának átruházása a mű felhasználójának is tulajdonjogot ad, ami adott esetben ütközhet még a szerző szerzői jogából fakadó, a művön fennálló speciális vagyoni jogával is. Ez a jelenség a szellemi tulajdon kettősségére, osztottságára vezethető vissza: a szerzői mű a kontinentális szerzői jogi rendszerekben a szerző elidegeníthetetlen tulajdona, míg a műből készült műpéldányok az általános tulajdonjogi szabályok szerint ruházhatók át. 14 A tulajdoni garanciából származtatott vagyoni jogokkal szemben a szerzői személyhez fűződő jogok, amelyeket az emberi méltóságból vezet le az Indokolás, kizárólag a szerzőket és korlátozottabb formában a szomszédos jogi jogosultakat illethetik, a műközvetítők és a felhasználók a művel kapcsolatban természetesen semmilyen személyhez fűződő joggal nem bírnak. Vagyis azt mondhatjuk, hogy míg a tulajdoni garancia egészen más érdekeket biztosít a szerző és a felhasználó oldalán, személyhez fűződő jogok csak az egyik érdekelti oldalhoz kapcsolhatók. B) A MAGYAR ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG GYAKORLATA A magyar Alkotmánybíróság 1338/B/1992. számú határozatában mondta ki, hogy a szabadalmi jogok védelme a tulajdon alkotmányos védelméből eredeztethető, ugyanis a vagyoni jogok ilyen jellegű oltalma az Alkotmánynak a tulajdont oltalmazó rendelkezéseiből következik. A jogirodalom szerint 15 ezt kiterjesztően lehet úgy értelmezni, hogy az Alkotmánybíróság az egész szellemi alkotások jogának területére (így a szerzői jogra) is alkalmazhatóan ismerte el az alkotmányos tulajdonvédelmet, bár az egyes területek védelmével még nem foglalkozott külön. 16 Véleményem szerint az Alkotmánybíróság döntése nem alkalmazható minden további nélkül a szerzői jogra, ugyanakkor más határozataiban kimondott alapelvei fontos utalásokat tartalmaznak a szerzői jog más alkotmányos alapjogokból történő levezethetőségére. Ugyanis míg a szabadalmi jog a feltaláló nevének és feltalálói minőségének elismerésén, valamint a találmány nyilvánosságra hozatalának jogán (mint személyhez fűződő jogon kívül 17 ) kizárólag vagyoni jogokat tartalmaz, amelyek ténylegesen levezethetők a tulajdoni garanciából, addig a szerzői jog kiterjedt személyiségi jogokat garantál. Ráadásul a szerzői vagyoni jogok köre az általános tulajdonfogalomhoz képest olyan jelentős eltéréseket is mutat (így például az általános szabály szerint a jogok elidegeníthetetlenek, nem gyakorolhatók időben végtelenül, és a jogok gyakorlásának további korlátait is a törvény maga szabályozza, a kisajátításra vonat-

5 kozó rendelkezések pedig alkalmazhatatlanok ebben a körben), amelyek nem feltétlenül támasztják alá a szerzői jog elsődlegesen tulajdoni determináltságát. Ez persze nem kérdőjelezi meg ugyanezt a meghatározottságot az Alkotmánybíróság által elismert tulajdonvédelemre vonatkozóan a szabadalmi jogban. Ugyanakkor azonban az emberi méltósághoz való alapjog, amelyből az Indokolás csupán a szerző személyhez fűződő jogait vezeti le, tágabb értelmezési lehetőségeket is kínál. Az emberi méltóság az egyetlen általános anyajog, amelyből minden további alapjog eredeztethető, így például a véleménynyilvánításhoz való jog is, amelynek megformált kifejeződése 18 a szerzői jog által védett mű. A 30/1992. (V. 26.) AB határozatában mondja ki az Alkotmánybíróság, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának kitüntetett szerepe van az alkotmányos alapjogok között, anyajoga többféle szabadságjognak, az ún. kommunikációs alapjogoknak. Ebből eredő külön nevesített jogok a szólás- és a sajtószabadság, amely utóbbi felöleli valamenynyi médium szabadságát, továbbá az informáltsághoz való jogot, az információ megszerzésének szabadságát. Tágabb értelemben a véleménynyilvánítási szabadsághoz tartozik a művészi, irodalmi alkotás szabadsága és a művészeti alkotás terjesztésének szabadsága, a tudományos alkotás szabadsága és a tudományos ismeretek tanításának szabadsága. Vagyis az Alkotmánybíróság az emberi méltóság anyajogából levezetve több olyan jogot is elismer, amelyek a szerzői jog szélesebb megalapozottságát jelenthetik. Ide tartozhat a véleménynyilvánítás, az alkotás, a művészet, a tudomány szabadsága is, de az újabb szakirodalomban felmerült az információs szabadságból való levezetés gondolata is. C) A NÉMET ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG ÉS A MŰVÉSZETI SZABADSÁG A német alkotmánybírák már korán kifejtették, 19 hogy ez nem csak a szerzőket, de a műközvetítőket és a felhasználókat is megillető olyan általános alapjog, amely az érdekek kiegyensúlyozása mellett minden egyes, a kultúrában részesülni kívánó személyt megillet 20 és így a szerzői jog alkotmányos alapjaként elismerendő garancia. A német Alkotmánybíróság először a Schallplatten-döntésben 21 foglalkozott a művészeti szabadság személyi körével, amikor kimondta, hogy a művészeti szabadság megvalósulását a közvetítők korlátozása nem gátolhatja. Bár a bíróság ebben a határozatában nem említi a szerzői jog társadalmi szerepét (szociális meghatározottságát), nyilvánvaló, hogy amikor a szerzői jogot a művészeti szabadság érdekében korlátozhatónak tekinti, akkor azt az alapelvet érvényesíti, hogy a művészeti tevékenység fenntartásában nem csak a szerzőknek, de a műközvetítőknek is nélkülözhetetlen szerepe van. A német bírói testület egy későbbi döntésében 22 mondta ki, hogy noha a reklám nem tekinthető műközvetítőnek, mégis védendő kommunikációs eszköz (és emiatt a művészeti szabadság oltalma alá tartozik), hiszen a kommunikációs alapjogok által védett más értékekhez hasonlóan létezésének szükségszerű feltétele a nyilvánosság, a közönség. E döntés értelmében a művészeti szabadság nem csak a szerző és a műközvetítők jogait biztosítja, de garanciát nyújt a felhasználók, a közönség számára is a hozzáféréshez.

6 Másként megfogalmazva, a bíróság a híres Mephisto-döntésében 23 mondta ki, majd megismételte BVerfGE 67, 213 számú döntésében, hogy azon személyek köre, akik a művészeti szabadságra hivatkozhatnak, egybeesik azon személyekével, akik a műalkotással kapcsolatba kerülnek. 24 A Mephisto-döntésben a német Alkotmánybíróság nem csak a művészeti szabadság terjedelmét, de egyben a korlátait is meghatározta, kimondva, hogy korlátok nélküli szabadságjog egy szociális elveken nyugvó társadalomban elképzelhetetlen. 25 Így különösen korlátja lehet a művészeti szabadságnak a személyiségvédelem (vagyis a művészeti szabadság nem gyakorolható más emberi méltóságának megsértésével), másrészt a szociális, a társadalom minden tagjának érdekeit figyelembe venni kívánó állam sem engedheti egy tagja jogának mások (jogos vagyoni) érdekei rovására való érvényesítését. Áttekintve a német alkotmányértelmezési gyakorlatban a művészeti szabadságra vonatkozóan (elsősorban szerzői jogi esetek alapján) kialakult felfogást, egyetérthetünk azzal a tágabb értelmezési gyakorlattal, amely az alkotmányos szerzői jogot nem kizárólag a szerző oldaláról, hanem egy sokkal általánosabb megközelítésben tárgyalva azt a művészeti szabadság konkretizálódásának tekinti 26 és a szerző vagyoni jogai korlátozásának lehetőségét csak úgy látja megvalósíthatónak, ha azzal nem sérül a művészeti szabadság. A szerzői jog művészeti szabadság által való meghatározása olyan átfogó alap, amely lehetővé teszi valamennyi érdekelt jogainak levezetését és az ezen belüli egyensúly kialakítását, ugyanakkor viszont csak a klasszikus szerzői jogi területeken alkalmazható fogalom, hiszen a szintén szerzői jogi védelem alatt álló szoftveren fennálló jogok művészeti szabadságból való levezetése talán már nem lenne indokolt. 27 Emiatt még a látszólag elég tág művészeti szabadság sem lehet minden további nélkül és kizárólag a szerzői jog alkotmányos gyökere. KULTURÁLIS JOGOK A kulturális jogokat az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 27. cikke 28 és a GSZKNE 15. cikke 29 is rögzíti, mégis csak a GSZKNE 15. cikkének második mondata vált hivatkozási alappá a magyar szerzői jogi irodalomban. 30 A kultúrához való jog olyan, jogszabályi szinten, de az emberi jogi szakirodalomban is elismert jog, amely magában foglal számos deklarált jogot, így a művészeti és tudományos szabadságot, az oktatás szabadságát, a vallásszabadságot és az információs szabadságot is. Kardos Gábor A kultúrához való jog védelme a nemzetközi jogban címen publikált tanulmányában 31 érinti a szerzői jog alkotmányos levezetésének problémáját, bár a jogterület egyébként megfelelőnek tűnő szabályozási szintje miatt nem feltétlenül tartja szükségesnek ennek részletesebb tárgyalását. Ugyanakkor véleménye szerint az utóbbi időben, a magyar joggyakorlatban felmerült szerzői engedélyezési problémák (a Pannon Rádió és a számaikat betiltani kívánó együttesek esete) mégis felvetik a szerzői jog mai korlátainak alkotmányos megalapozottságának kérdését. Kardos cikkében a kultúrához való jogot tágabban (mint az oktatáshoz való jogot

7 magában foglaló garanciát is tartalmazó jogot) és szűkebben (az EJENY szövegének megfelelő módon) is meghatározza. Utal arra, hogy a kulturális jogok egyszerre jelentik a kultúrában való részvétel, az élvezet illetve a részesülés jogát, továbbá a szerzői jogi védelemhez való jogot is. 32 A kultúra egyszerre jelenti az emberiség eddig felhalmozott anyagi és szellemi örökségét, a tudományos és művészeti alkotás folytatását, de az egyik társadalmi csoportot a másiktól megkülönböztető anyagi és szellemi tevékenységek összességét is. 33 Ebből következik, hogy a kultúrához való jog lehet az a kellően átfogó alapjog, amely az érdekek kiegyensúlyozására törekedve a szerző, a műközvetítők és a közönség jogainak garantálását is jelenti egyben ráadásul alkalmazhatóan a szerzői jog által védett összes tárgyra. INFORMÁCIÓHOZ VALÓ JOG Egy olyan tanulmányban, amelynek célja, hogy a szerzői jog alkotmányos gyökereit keresse, nem hagyható említés nélkül az sem, hogy az Európai Unió szerzői jogra vonatkozó irányelvei egyre gyakrabban a szerzői műveket is információnak tekintik, ami egy későbbi paradigmaváltás előjelének is tekinthető. Az információhoz való hozzájutás az új, tudásalapú társadalomban alapvető jelentőségű kérdés, ami felveti az információk piaca felosztásának kérdését is. Az azonban, hogy az információban rejlő hatalom hogy osztható fel a szerző és a közönség között igazságosan, egyelőre nem megoldott probléma, hiszen még nem alakultak ki az erre vonatkozó biztos kritériumok. Mindenesetre az információhoz való hozzáférést gátló és kontrolláló eszközöknek már most kiterjedt tárháza létezik, amelyek jogosan, vagy adott esetben jogtalanul korlátozzák a felhasználókat az információhoz (a szerzői műhöz) való hozzáférésben. A véleményszabadságból levezetett információhoz való hozzáférés jogát elismerik nemzetközi egyezmények 34 csakúgy, mint a magyar alkotmány. 35 Bár az információs szabadság korábbi értelmezési gyakorlata nem foglalkozott a szerzői művekkel, 36 az elmúlt időszakban, részben az Európai Uniós jogi terminológia hatására már ez az értelmezési lehetőség sem marad figyelmen kívül. Az információ feletti rendelkezés és az információhoz jutás igénye a szerzői jogi szabályozásban és az ítélkezési gyakorlatban is egyre inkább természetes módon merül fel érvényesítendő szempontként. A szerzői jognak a fentebb tárgyalt jogok mellett az információhoz, mint a kulturális javak meghatározó részéhez való hozzájutás jogából való levezetése a jövő feladata, de a jogok erre való visszavezetésének lehetősége már nem kizárható.

8 AZ ALKOTMÁNYOS ÉRTELEMBEN VÉDETT SZERZŐI JOG TÁRSADALMI FUNKCIÓI A korábban hivatkozott Wandtke-tanulmány 37 szerint az állam, illetve a jogalkotó feladata az olyan alapjogi rendszer kialakítása, amelyben a kulturális feladatok között a szerzői jog céljait és metódusait is alkotmányosan szabályozza, mivel a szerzői jognak nem csak gazdasági, de kulturális és társadalmi dimenziói is vannak. Wandtke utal arra is, hogy a művészeti szabadság garanciájára hivatkozó szerzői jognak nem csak az alkotásnak, de a terjesztésnek és a művészet befogadásának is megfelelő teret kell engednie. A szerzői jog társadalmi meghatározottsága nem csak a művészeti szabadságra és kulturális jogokra gyakrabban hivatkozó alkotmány- és nemzetközi jogi irodalomban ismert téma, mivel ezzel összefüggésben a szerzői jogi dogmatikában is kialakultak érdek-elméletek, így itt sem idegen a műközvetítők és a felhasználók érdekei figyelembevételének gondolata. Eric Pahud 38 szerint a Locke-i munka-teória 39 alapján elismert alkotói teljesítmény (Schöpferleistung), a személyiségi jogi elméletekben 40 megfogalmazott és védelmet kapott alkotói személyiség (Schöpferwürde), az ontológiai elgondolásnak megfelelő, speciális védelmet igénylő tárgy 41 (Natur der Sache), az utilitarista teoretikusok által hangsúlyozott közjó (Gemeinwohl) érdeke, a szerző méltányos díjazását követelő alimentációs elv (Alimentationsprinzip), 42 a szerző egzisztenciáját garantáló biztosítási elv (Sicherungsprinzip) és az amortizációs elv (Amortisationsprinzip) harmonizálásával kell kialakítani a szerzői jogi szabályozást. Pahud Gierke nyomán 43 hangsúlyozza a szerzői jog szociális kötöttségét (Sozialbindung, Sozialgebundenheit), miszerint a szubjektív jogok gyakorlásának mindig a közösség érdeke a korlátja. (Az érdek-elmélet a magyar szerzői jogi irodalomban sem ismeretlen, hiszen még Lontai Endre tankönyve 44 is kiterjedten foglalkozik vele.) Az úgynevezett érdek-elméletek mellett kialakultak olyan teóriák is, amelyek ugyan nem az összes kultúrában részesülni kívánó érdekeinek kiegyensúlyozását hivatottak kibontani, de egy-egy eltérő aspektusból megvilágítva mind a szerzői jog társadalmi beágyazottságát tűzték ki célul. Az igény-elmélet 45 (Anspruch-Theorie) kiindulópontja az a gondolat, hogy a szerző sajátos védelmét egyéni-eredeti alkotótevékenysége igazolja. A szerzőt sajátjaként illeti meg az, amit egyénisége és eredetisége erejével alkot. Ennek csak az lehet korlátja, hogy egyéb forrása is van az alkotásnak: a szerző maga sem egy, a környezetétől elszakadt szubjektum, hanem része a kultúrának, amelyet évtizedek, évszázadok más alkotói hoztak létre. Ez a szerző abszolút jogai korlátozásának igazi eredője. A lényeg-elmélet 46 (Wesenstheorie) a szellemi alkotás célját eleve abban látja, hogy az a közönségé legyen. A mű nyilvánosságra hozatalát tekinti ennek megvalósulásának és a szerzőnek való kizárólagos jog biztosítását csak azzal tartja indokolhatónak, hogy ezzel a művész a műve terjesztését, a közönséghez jutásának módját kontrollálja.

9 Hasonlóan közelít a cél-elmélet 47 (Zwecktheorie), amennyiben az alkotásban és az azt követő nyilvánosságra hozatalban a szerzőnek azt a szándékát látja, hogy a művében kifejezett gondolati és érzelmi tartalmat minél több ember felé közvetítse. A Troller-féle 48 ráfordítás-elmélet (Aufwendungstheorie), amely alapvetően a tárgyi tulajdontól igyekezett elkülöníteni a szellemi tulajdont, a szerzői jogok időbeli korlátozásának és a harmadik személyekkel szemben a dologi tulajdonnál lényegesen szélesebb korlátozásának okát abban vélte felfedezni, hogy míg a dolog tulajdonosától folyamatos ráfordítást igényel tulajdonának fenntartása, ezzel szemben a szerzőtől műve megalkotása után már nem követel alkotásának fenntartása semmilyen ráfordítást. A SZERZŐ JOGAINAK JELENLEGI KORLÁTAI A magyar Szjt. ma hatályos állapotában is építve a fentebb kifejtett elméletekre kiterjedt, alkotmányos jogokat védő belső korlátokat tartalmaz. Ezek figyelembe vesznek különböző érdekeket, és egyáltalán nem tekinthetők egyoldalúan a szerző számára kedvező szabályoknak, a fentebb mondottak értelmében azonban a jövőben valószínűleg át fognak alakulni. A) A SZEMÉLYHEZ FŰZŐDŐ JOGOK KORLÁTOZHATÓSÁGA A törvény által a szerzőnek biztosított személyhez fűződő jogok a vagyoniaknál lényegesen kisebb mértékben korlátozhatók. Elsősorban a szolgálati művek esetében, amelyek egyébként is kivételt képeznek a szerzői jogok átruházhatatlanságának főszabálya alól: eltérő megállapodás hiányában a mű átadásával a vagyoni jogokat a szerző jogutódjaként a munkáltató szerzi meg, de a szerző személyhez fűződő jogai továbbra sem átruházhatók, viszont csak megszorításokkal gyakorolhatók. Így a munkáltató dönthet a mű nyilvánosságra hozataláról, ami a nem munkaviszonyban (vagy azzal egyenlő elbírálás alá eső jogviszonyokban 49 ) alkotott művek esetében a szerzőnek kizárólagosan fenntartott, át nem ruházható jog. Szintén a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatos korlátozásnak tekinthető az a speciális szabály, amelynek értelmében, ha a szerző munkaviszonyból folyó kötelezettségeként alkot, a munkaadónak való műátadás aktusa a nyilvánosságra hozatalhoz való hozzájárulásnak minősül. (Vagyis itt maga az átadás, mint reálcselekmény a döntő, ettől kezdve a munkaadó dönthet szabadon a tényleges nyilvánosságra hozatalról, 50 míg a nem szolgálati viszonyban alkotott művek esetében a döntés teljes mértékben a szerző autonómiájába tartozik. 51 ) Szintén a személyhez fűződő jogok (de egyben a vagyoni jogosultságok) korlátjaként és egyben fokozott biztonságot nyújtó előírásként említhető az a kötelezettség, miszerint a munkaviszonyból folyó kötelezettség teljesítéseként megalkotott művel kapcsolatos jognyilatkozatokat írásba kell foglalni.

10 A szerző ilyen jellegű korlátozása és a munkaadó szerzői jogokkal való felruházása egyébként nem általános gyakorlat még a kontinentális szerzői jogi rendszerekben sem, így például a droit d auteur-elvet a szélsőségességig valló 52 német szerzői jogi törvény szerint a munkaadó a szoftverművektől eltekintve soha nem lesz közvetlenül szerzői művek jogosultja, hanem a többi felhasználóhoz hasonlóan csak szerződés útján szerezhet felhasználói jogokat a művön. Mindenesetre a szoftvereknél már a német szabályozásban is elfogadott gondolat, hogy a szerzőn kívül olyan személynek is biztosítsanak közvetlen szerzői jogokat, aki annak létrejöttéhez alkotó tevékenységgel egyáltalán nem, csak anyagilag járult hozzá, mutatja annak felismerését, hogy a befektetések biztonsága, a mű létrejöttében vagyonilag érdekelt egyéb személyek védelmében szükséges lehet a szerzői autonóm rendelkezési jog korlátozása. A szerzői személyhez fűződő jogok korlátozását jelenti az is, hogy a szerző nem vonhatja vissza művét csak úgy, megváltozott világnézetére hivatkozva. Ennek az abszolút (mindenki irányában érvényesülő) személyiségi jognak 53 a gyakorlása csak biztosíték adásával és alapos okból történhet, ami egyértelműen a felhasználók, a műközvetítők vagyoni befektetései biztonságának nagyobb garanciájaként értelmezhető. A visszavonási jogot úgy is tekinthetjük, mint olyan jogot, amely addig terjed, amíg a jogosultnak még bármilyen jogilag releváns befolyása van a műre: ahol kimerültek jogai (akár a fentebb említett jogkimerülés miatt, akár mert a műélvezet nem minősül felhasználásnak), ott már nem gyakorolhatja ezt a személyhez fűződő jogát. (Példával is megvilágítva: az író az eladott regény példányát nem veheti vissza a példány tulajdonosától visszavonási jogára hivatkozva, de a kiadásra kötött szerződést a törvényben biztosított feltételek fennállása esetén e joga alapján felmondhatja.) B) A VAGYONI JOGOK KORLÁTOZHATÓSÁGA A szerző vagyoni jogainak törvényben biztosított korlátozási lehetőségei a fent említett személyiségi jogi korlátozásoknál jóval kiterjedtebbek, mivel nem kizárólag a szolgálati jogviszonyban alkotott művek, hanem bármely mű esetében korlátozhatók. Átruházhatóság Elsősorban a vagyoni jogok átruházhatósága jelenti az abszolút szerzői jog korlátját (tulajdonosi szemmel nézve pedig kiteljesedését), mivel ilyen esetben a szerző rendelkezési joga szinte teljes mértékben (a személyhez fűződő jogoktól eltekintve) megszűnik a mű felett. Az Szjt. a munkaviszonyban vagy más hasonló jogviszonyban létrehozott művek, a szoftverek, az adatbázisok és a reklámozás céljára megrendelt művek, valamint az együttesen alkotott művek és a filmek 54 esetében teszi lehetővé a vagyoni jogok átruházását. A munkaviszonyban alkotott művek és a további kategóriák közötti különbség abban áll, hogy míg az előbbi esetben a jogo-

11 kat a munkáltató eltérő rendelkezés hiányában automatikusan, a munkajogi jogviszony alapján szerzi meg, addig a másik négy kivételnél éppen fordítva történik mindez: a törvény csak lehetőségként kínálja fel a vagyoni jogok átruházását, de erről külön meg kell állapodni. A különbség indoka az előbbi tartós jogviszony jellegében rejlik. A korlátozás célja egyértelműen a gazdasági forgalom előli akadályok elhárítása, a művek könnyebb átruházhatósága, a művel való rendelkezés megkönnyítése. Ez kétségtelenül erős korlátozása a szerző abszolút jogának, ugyanakkor a befektetők, a szellemi alkotótevékenységet anyagilag támogatók szempontjából nélkülözhetetlen. Szabad felhasználások A szerző vagyoni jogai korlátozásának másik nagy területe a szabad felhasználások csoportja, amelyek a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén a közönség számára azelőtt ingyenes hozzáférést biztosítanak a műhöz, hogy annak védelmi ideje lejárt volna. A védelmi idő lejárta előtti és azt követő ingyenes hozzáférés differentia specificája abban rejlik, hogy míg az előbbi esetben meghatározott feltételek mellett, bizonyos felhasználói csoportok számára szabad csak a hozzáférés, de a többi felhasználó díjfizetésre köteles, addig az utóbbi esetben minden felhasználó számára korlátlanul, szabadon felhasználhatóvá válik a mű. 55 Az idézés 56 mint szabad felhasználás a művészeti és tudományos élet szabadságát hivatott szolgálni, hiszen enélkül elképzelhetetlen egy tudományos munka elkészítése. (Minden hivatkozott szerzőtől a külön-külön való engedélyszerzés több időt venne el, mint maga az érdemi alkotás.) Az oktatási és tudományos ismeretterjesztési célra történő átvétel, illetve a művek tankönyvvé vagy segédkönyvvé alakításának szabaddá tétele 57 közvetve a szerzői jognak az oktatás szabadsága, közvetlenül pedig az általi korlátozását jelenti, hogy a diákok a kultúrát minél korlátozásmentesebb módon ismerhessék meg. A teljes művek szabad felhasználása csak a magáncélú többszörözéseknek abban a körében megengedett, ahol ez jövedelemszerzés vagy fokozás célját közvetve sem szolgálja. A teljes könyvek, folyóiratok vagy napilapok egészének kézírással vagy írógéppel való másolhatósága, a belső intézményi célokra történő másolás, az iskolai célokra történő többszörözés, valamint az ideiglenes többszörözés szabad felhasználássá minősítése olyan korlátozások, amelyek mindenképpen a felhasználók kultúrához hozzáférésének joga biztosításaként értelmezendők. 58 A társadalom információhoz való szabad hozzáférésének garantálása korlátozza a szerzői jogot abban az esetben, amikor a tény- és híranyagot tartalmazó közlemények, a nyilvános tárgyalások és beszédek tartalma, valamint a politikai hírműsorszámok, továbbá a műsorszolgáltató más időszerű műsorszámaiban egyes művek a napi eseményekkel kapcsolatban, az alkalom által indokolható mértékben szabadon közölhetők, 59 valamint akkor, amikor a törvény a nyilvánosan kiállított képzőművészeti, fotóművészeti, építészeti iparművészeti és ipari tervezőművészeti művekre

12 tekintettel mind a napilapok, mind a folyóiratok, mind a műsorszolgáltatók híradói és más időszerű műsorszámaiban történő bemutatása 60 vonatkozásában szabad felhasználást enged. A szabad felhasználás lehetővé tétele a törvény szövegéből is kiolvashatóan a közönség, a felhasználók szabadságát, alapjogainak gyakorlását biztosítja. Az oktatás, a művelődés, a tudományos kutatás szabadsága és a szabad információhoz jutás négy olyan cél, amely kimondatlanul ugyan, de a szerző jogainak alkotmányos alapjogok által történő korlátozását jelentik. 61 Védelmi idő A szabad felhasználásokhoz képest talán kevésbé egyértelműen, de a művön fennálló szerzői jogok időbeli korlátozása, a védelmi idő szabályozása is a szerzői jogi tulajdon (tehát elsősorban a vagyoni jogok 62 ) közönség javára való megszorítását jelenti. Ahogy a ráfordítás-elmélet 63 is kifejtette, a szerző szellemi tulajdona a mű megalkotását követően általában nem igényel további anyagi ráfordítást, ellentétben a dologi tulajdonnal, amelynek fennmaradása, állagának megőrzése folyamatos törődést követel. (Megjegyzendő, hogy inkább csak ez utóbbi, az állagmegőrzés nem kíván a szellemi tulajdon esetében további ráfordítást, hiszen a mű átdolgozása, a reklámozása, kiadása jelentős költségekkel járhat.) Más oldalról közelít az a felfogás, amely szerint a szerző halála után korábban 50, 64 ma 70 évig tartó védelmet 65 csak a jogutódoknak a szerzővel (és így a művel) való közeli kapcsolata indokolja. 66 Ezt támasztja alá az is, hogy már a fentebb említett kivételektől eltekintve csak öröklés útján lehet a szerző vagyoni jogait megszerezni, ami pedig tipikusan közeli kapcsolatot feltételez az örökhagyó és utóda között. (Érdekes megjegyezni, hogy az 50/70 éves p.m.a. védelem a két generációs elvből vezethető le, mivel két emberi generáció együttes élettartama korábban 50 év volt, ma pedig legalábbis az Európai Unió védelmi idő-irányelve szerint év. Magyarország e tekintetben nem rendelkezik ilyen kedvező mutatókkal, 68 de a 70 éves védelmi időre vonatkozó rendelkezést egyéb megfontolásokra tekintettel 69 mégis bevezette az Szjt. Összefoglalva tehát a művön fennálló jogok a szerző halálát követő 70 év lejártával megszűnnek. Ugyanezen az alapon biztosít a törvény a szomszédos jogi jogosultak (az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók, a televízió- és rádiószervezetek, valamint a filmelőállítók) részére a hangfelvétel forgalomba hozatalától, az előadás megtartásától, az első sugárzástól számított 50 évig védelmet mivel itt a védelemben részesülő személy eleve nincs olyan szoros kapcsolatban a művel, mint az alkotó. 70 Emiatt egyrészt csupán 50 évig biztosított a védelem, másrészt az a kettős konstrukció, ami a szerző esetében két szakaszos védelmet jelent (a szerző életében és azon túl 70 évig), összecsúszik és adott esetben a védelem még akár az előadóművész életében lejárhat. Nem vitatható, hogy a védelmi idő felemelésének indokául szolgáló megnövekedett átlagéletkoron és a szerzők hozzátartozói iránti méltányosságon túl más szem-

13 pontok is figyelembe veendők a védelmi idő optimális tartamának meghatározásánál. 71 A hosszú védelmi idő ugyanis másod-, sőt harmadfokú örökösöket is részesít a szerzői jogokból származó bevételekből, ami viszont egyben a közönség művekhez való szabad hozzájutását is gátolja vagyis felveti a dolgozat korábbi részeiben tárgyalt érdekek alkotmányos alapokon nyugvó kiegyensúlyozásának igényét. A szabad felhasználás korlátai Korlátok a szerzői jogi rendszerekben Az Szjt. a szabad felhasználásokkal szemben a közvetlenül meghatározott feltételeken kívül egy általános, három lépcsőből álló tesztet is felállít, amelynek szintén meg kell felelnie ahhoz a felhasználásnak, hogy ténylegesen szabadnak minősüljön. A szabad felhasználás nem lehet sérelmes a mű rendes felhasználására, nem károsíthatja indokolatlanul a szerző jogos érdekeit, továbbá meg kell felelnie a jóhiszeműség és tisztesség követelményének, amiből következően nem lehet a szabad felhasználás rendeltetésével össze nem férő célja. 72 E hármas feltételrendszer a szerző biztosítása és a közönség szabadságának gátja, amit egy negyedik, általános tilalom fog össze, újabb akadályt állítva a szabad felhasználások elburjánzása és egy liberális bírói gyakorlat elé: a szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezések nem értelmezhetők kiterjesztően. 73 A kontinentális rendszerű szerzői jogokban általánosan alkalmazott szabály szerint 74 (ami a tulajdoni garanciából is levezethető) in dubio contra libertate vagy in dubio pro auctore kell dönteni. Az alapvetően a szerzőt védő szabályozás ilyen jellegű szigorúsága, szinte merevsége az egyik legtöbbet támadott pontja a kontinentális szerzői jognak, ugyanis a kiterjesztő értelmezés tilalma (sőt, tulajdonképpen a megszorító értelmezés előírása) szinte lehetetlenné teszi azt, hogy az új felhasználási módok, a legújabb, műfelhasználást lehetővé tevő technikai eszközök automatikusan a szabad felhasználások kivételei közé kerüljenek. 75 ÖSSZEGZÉS A kontinentális szerzői jog egyik meghatározó rendszerének mondható német szabályozásnak a téma szempontjából releváns gyakorlatát vizsgálva elmondható, hogy a szerzői jog jövőbeli átalakulása szempontjából megfontolandó az a gyakorlat, ami nem elsősorban a szerző tulajdonjogára vagy személyhez fűződő jogaira hivatkozik, amikor a jogág alkotmányos alapjait kell meghatározni, hanem az átfogóbb, a szerző, a műközvetítők és a közönség érdekeinek figyelembevételét is lehetővé tevő tudományos és művészeti szabadságot, illetve ezek fejlődésének elősegítését (és így egy összetettebb társadalmi csoport érdekeinek kiegyensúlyozott szabályozását), vagy a kultúrához való alapvető emberi jogot, legújabban pedig az infor-

14 mációhoz való hozzáférést tekinti megfelelő hivatkozási alapnak. A magyar szerzői jogra alkalmazva a fentebb mondottakat, mindenképp megállapítható, hogy az Indokolás szűkszavú alkotmányi utalásai egyáltalán nem lehetnek kielégítők, hiszen számos elmélet és maga az Szjt. is ellentmond a szinte kizárólag a tulajdoni eredetre koncentráló levezetésnek. Ezért mindenképp kívánatos lenne akár az Indokolásban, akár az Szjt. kommentárjaiban, később pedig akár a törvényszövegben is hangsúlyosabbá tenni az egyéb alkotmányos és emberi jogi garanciákra való hivatkozást. SZAKIRODALOM CIKKEK BACHER VILMOS: A szellemi tulajdon védelme és az új Ptk. = Polgári Jogi Kodifikáció. 2000/3. BAKK MIKLÓS BODÓ BARNA: Elitek, modellek, szerepek. = korunk/9904/4k12.htm ( :23) BOYTHA GYÖRGY: A szellemi alkotások joga és az új Ptk. = Polgári Jogi Kodifikáció. 2000/3. ELSTER ALEXANDER: Der Schutz des Geisteswerkes als Ausgleich zwischen Urheber und Allgemeinheit. = UFITA. 1931/4. FALUDI GÁBOR: Észrevételek a Polgári Törvénykönyv koncepciójához. [Kézirat] FALUDI GÁBOR: A magyar szerzői jog közelítése az európai joghoz. = DARÁZS LÉ- NÁRD FALUDI GÁBOR KISFALUDI ANDRÁS PAJOR-BYTOMSKI MAGDOLNA VÉKÁS LAJOS: Európai közösségi jogi elemek a magyar magán- és kereskedelmi jogban. Budapest, Közgazdasági és Jogi Kiadó, FICSOR MIHÁLY ZOLTÁN: A szellemi tulajdon és a Ptk (észrevételek és javaslatok a polgári jogi kodifikációhoz). = Polgári Jogi Kodifikáció. 2001/2. HENSCHEL, JOHANN FRIEDRICH: Die Kunstfreiheit in der Rechtssprechung des Bundesverfassungsgerichts. = NJW. 1990/32. KARDOS GÁBOR: A kultúrához való jog védelme a nemzetközi jogban. = Fundamentum. 2002/2. KOTSIRIS, LAMBROS E.: Die Entpersönlichung des Werkes. = UFITA. 1992/119. KREILE, REINHOLD: Vervielfältigung zum privaten Gebrauch, eine Herausforderung an den Kulturstaat und seine Urheberrechtsgesetzgebung. = ZUM. 1991/3. LÖFFLER, MARTIN: Grundrecht auf Informationsfreiheit als Schranke des Urheberrechts. = NJW. 1980/5. PAHUD, ERIC: Zur Begrenzung des Urheberrechts im Interesse Dritter und der Allgemeinheit. = UFITA. 2000/1. PINTO, TIMOTHY: The Influence of the European Convention on Human Rights on Intellectual Property Rights. = E.I.P.R. 2002/4.

15 REHBINDER, MANFRED: Die Parsifal-Frage oder der Gedanke des Verbraucherschutzes im Urheberrecht. = ROBERT DITTRICH: Die Notwendigkeit des Urherrechtsschutzes im Lichte seiner Geschichte. ÖSGRUM Band 9. Wien, Manz Verlag, RHEIN, EBERHARD: Reverse Domain Name Hijacking: Analysis and Suggestions. = E.I.P.R. 2001/12. SHMUELI, EFRAIM: The Right to Self-Realisation and Its Predicaments. = The Philosophy of Human Rights International Perspectives. Szerk.: Alan S. Rosenbaum. Westport, Connecticut, Greenwood Press, /Contributions in Philosophy 15./ TROLLER, ALOIS: Angebot und Nachfrage als urheberrechtliches Problem. = UFITA. 1956/21. WANDTKE, ARTUR-AXEL: Urheberrecht pro Kunstfreiheit. = ZUM. 1991/10. WANDTKE, ARTUR-AXEL: Zur kulturellen und sozialen Dimension des Urheberrechts. = UFITA. 1993/123. SZAKKÖNYVEK BECHTOLD, STEFAN: Vom Urheber- zum Informationsrecht, Implikationen des Digital Rights Management. = Schriftenreihe Information und Recht. Band 33. München, Verlag C.H. Beck, FALUDI GÁBOR: A felhasználási szerződés. Budapest, Közgazdasági és Jogi Kiadó, GIERKE, OTTO VON: Deutsches Privatrecht. I. Band. Lipcse, 1895.; utánnyomás: UFITA. 1994/125. GIERKE, OTTO VON: Die soziale Aufgabe des Privatrechts. Berlin, 1889.; utánnyomás: Frankfurt am Main, Wolf, GYERTYÁNFY PÉTER (szerk.): A szerzői jogi törvény kommentárja. Budapest, Közgazdasági és Jogi Kiadó, HUBMANN, HEINRICH: Das Recht des schöpferischen Geistes. Berlin, Walter De Gruyter & Co., HALMAI GÁBOR: A véleményszabadság határai. Budapest, Atlantis Kiadó, HALMAI GÁBOR (szerk.): Megtalált alkotmány? A magyar alapjogi bíráskodás első kilenc éve. Budapest, INDOK, JENNY, ANDREAS: Die Nachahmungsfreiheit. Zürich, Schulthess Verlag, KRÖGER, DETLEF: Informationsfreiheit und Urheberrecht. München, Verlag C.H. Beck, LOCKE, JOHN: Két értekezés a polgári kormányzásról. Budapest, Gondolat, LONTAI ENDRE: A szellemi alkotások joga. Budapest, Eötvös Kiadó, REHBINDER, MANFRED: Urheberrecht. 11. kiadás. München, Verlag C.H. Beck, SCHRICKER, GERHARD: Kommentar zum Urheberrechtsgesetz. München, Verlag C.H. Beck, SÓLYOM LÁSZLÓ: A személyiségi jogok elmélete. Budapest, Közgazdasági és Jogi Kiadó, 1983.

16 WANDTKE, ARTUR-AXEL BULLINGER, WINFRIED: Kommentar, Urheberrechtsgesetz (einschliesslich Einigungsvertrag und Bildnissschutz). München, Verlag C.H. Beck, Az új Polgári Törvénykönyv koncepciója. = Magyar Közlöny évi 15/2. szám. JEGYZETEK 1 Kihirdették és hatályba lépett: szeptember 1-jén évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről (a továbbiakban: Ptk.) 3 Ptk Ld. a bibliográfiában Bacher Vilmos, Boytha György és Ficsor Mihály Zoltán tanulmányát. 4 A továbbiakban: Szjt. 5 A továbbiakban: Indokolás. 6 Kihirdette: évi 9. törvényerejű rendelet (a továbbiakban: GSZKJNE) 7 Általános indokolás I évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmányáról. (a továbbiakban: Alkotmány) 70/G. (1) bek. 9 ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 27. cikk 10 Az új Polgári Törvénykönyv koncepciója. = Magyar Közlöny évi 15/2. szám 11 Ld. A 3. lj.-ben említett Boytha-, Bacher-, és Ficsor Mihály Zoltán-tanulmányokat. 12 Annak oka, hogy a tanulmányok nem foglalkoznak a szerzői jog alkotmányosságával, abban keresendő, hogy a Ptk.-val kapcsolatban a vita alapvetően a tulajdoni és személyhez fűződő jogi felfogások között zajlik. Mivel az anyagok nem kizárólag szerzői joggal, hanem átfogóan a szellemi alkotások területének Ptk.-ba illesztésének problémájával foglalkoznak, az egész jogterület besorolására tett kísérleteket nem tekinthetjük feltétlenül abszolút érvényűnek a szerzői jogra is. 13 A munkaanyag ideiglenes címe: Faludi Gábor észrevételei a Polgári Törvénykönyv koncepciójához. A tanulmányt a szerző bocsátotta rendelkezésre, amiért ezúton is köszönetet mondok. 14 Ennek a problémának egyik már gyakorlatban alkalmazott megoldását jelenti a jogkimerülés jogintézménye, amely lehetővé teszi, hogy a műpéldányok az első jogszerű átruházást követően mentesek legyenek a jogdíjfizetési kötelezettség alól, vagyis teljesen kikerüljenek a szerző rendelkezése alól. (FALUDI GÁBOR: A felhasználási szerződés. 86. Budapest, KJK, 1999.) A magyar szabályozás az Szjt. 23. (5) bekezdésében ezt egyelőre csak a belföldön való forgalomba hozatalra írja elő, az Európai Unióba belépésünk azonban az Unió területére kiterjedő jogkimerülést fog magával hozni. 15 A szerzői jogi törvény magyarázata (Szerk.: GYERTYÁNFY PÉTER.) Budapest, KJK, (a továbbiakban: Szjt. Kommentár). 16 A magyar Alkotmánybíróság a tanulmány írása idején még csak olyan esetekben foglalkozott a szerzői jogot érintő alkotmányos kérdésekkel, amelyek nem igényelték a teljes jogterület alkotmányos determinációját. (Ld. 382/B/1995. AB határozat; 891/B/1990.

17 AB határozat; 240/B/1993. AB végzés; 814/B/1990. AB határozat; 303/B/1992. AB végzés; 14/1994. AB végzés.) 17 Az évi XXXIII. törvény a találmányok szabadalmi oltalmáról A kommunikációs alapjogokból levezethető művészeti szabadságon nyugvó szerzői jogot Schricker nevezi igen találóan megformált emberi kommunikációnak (qualifizierte menschliche Kommunikation) = SCHRICKER: Kommentar zum Urheberrechtsgesetz. Einleitung Rdnr München, Verlag C.H. Beck, (A továbbiakban: német kommentár). 19 BVerfGE 30, 173 ( ) Mephisto; BVerfGE 77, 240 ( ) Werbung für eine Theateraufführung. Mindkét döntés részletes tárgyalását ld. a dolgozat soron következő részeiben. 20 Bár a német Alkotmánybíróság csak a művészeti szabadsággal foglalkozik és nem érinti a tudományos szabadság kérdését, e tekintetben a művészeti szabadsággal kapcsolatban mondottak analóg módon alkalmazhatók a tudományos szabadság területén is. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy talán még a tudományos és művészeti élet szabadságára való hivatkozás sem lehet elegendő alkotmányos alap az olyan újabb szerzői jogi művek védelmének kiegyensúlyozott szabályozásakor, mint az adatbázisok vagy a szoftverek oltalma. 21 BVerfGE 36, 321 ( ) A döntés a művészeti szabadság médiában betöltött szerepét vizsgálta. 22 Werbung für eine Theateraufführung. ld. 19. lj. 23 BVerfGE 30, Mephisto. 24 JOHANN FRIEDRICH HENSCHEL: Die Kunstfreiheit in der Rechtsprechung des Bundesverfassungsgerichts. = NJW. 1990/ BVerfGE 30, 173, 193 Mephisto. 26 ARTUR-AXEL WANDTKE: Urheberrecht pro Kunstfreiheit. = ZUM. 1991/ Persze a Berni Uniós Egyezmény (kihirdette az évi 4. tvr., a továbbiakban: BUE) 2. cikke nyomán a TRIPS Egyezmény (hazai jogunkba átültette a 72/1994. Ogy. határozat), sőt az Európai Unió 91/250/EGK irányelve a számítógépi programok védelméről (a továbbiakban: szoftver irányelv) is irodalmi műnek tekinti a szoftvert, csupán besorolástechnikai okból és nem az irodalmi művekkel való teljes megfelelés alapján. 28 Ld. 9. lj. 29 Ld. 6. lj. 30 Ld. az Indokoláshoz mondottakat. 31 Fundamentum. 2002/ KARDOS elismeri, hogy a kulturális jogok garantálása nem sokat ad hozzá a szerző jogainak egyéb módon garantált érvényesüléséhez, mivel a szellemi alkotások termelési tényezővé, illetve alapvető áruvá válása és a polgári jogi szabályozás sokkal hatékonyabb védelmet képes biztosítani. A szerző ezt elsősorban a vagyoni jogok biztosításánál látja megoldottnak amiből arra lehet következtetni, hogy ugyanez nem igaz a személyhez fűződő jogokra, ahol ebből fakadóan erősebb befolyása lehet a kulturális jogokra való hivatkozásnak. 33 KARDOS: id. m. (2002.) EJENY 19. cikk ( Magyarországon ratifikálta a évi 8. tvr.); Az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló, Rómában, november 4-én kelt Egyezmény. A hozzá tartozó nyolc kiegészítő jegyzőkönyvvel együtt kihirdette az évi XXXI. törvény 10. cikk

18 35 Alkotmány 61. (1) bek. 36 A magyar gyakorlat az Alkotmány szövegéből adódóan is, amely nem általános információs jogot garantál, hanem a közérdekű adatokhoz való hozzáférést ma sem foglalkozik ezzel. A norma szövegéből adódóan pedig valószínűleg a jövőben is csak az általános véleményszabadságból lehet majd levezetni az átfogóbb tartalmú információs jogot. Megjegyzendő, hogy a német Alkotmánybíróság már egy 1969-es, az információs szabadságra vonatkozó ős -döntésében (Leipziger Volkszeitung BVerfGE 27, 71, 81) kimondta, hogy az információhoz való jog az ember arra való alapvető igénye, hogy a lehető legtöbb forrásból tanulhasson, hogy tudását bővítse és személyiségét formálja. 37 Ld. 26. lj. 38 EIC PAHUD: Zur Begrenzung des Urheberrechts im Interesse Dritter und der Allgemeinheit. = UFITA. 2000/ LOCKE az Értekezés a polgári kormányzatról című írásában fejtette ki munka-teóriáját, amely szerint az embernek eredendő tulajdona van saját személyén, önmagát fejleszti, az a legfőbb tevékenysége (munkája) és az ebből fakadó eredmények mind a tulajdonát képezik. Az általa létrehozott javakon legsajátabb tulajdona keletkezik még akkor is, ha saját munkáját már meglévő dolgokhoz adta hozzá. (27. ) A munka tulajdonjogot eredményez. (45. ). 40 Az elmélet kidolgozója Otto von Gierke, aki részletesen a Deutsches Privatrecht c. munkájában fejtette ki az alkotói személyiség fontosságáról alkotott elméletét. Ld. UFITA 125. (1994). 41 Sein und Wirkungsweise des Geistes, ahogy HEINRICH HUBMANN határozza meg. = Das Recht des schöpferischen Geistes. 6. Berlin, Walter De Gruyter & Co., Ennek az elvnek legújabb erőteljes érvényesítési kísérlete az 1965-ös német szerzői jogi törvény július 1-jén hatályba lépett módosítása, amely a szerző részére kógens jelleggel írja elő a méltányos díjazást, a 11. -ában kimondva, hogy Das Urheberrecht schützt den Urheber in seinen geistigen und persönlichen Beziehungen im Werk und in der Nutzung des Werkes. Es dient zugleich der Sicherung einer angemessenen Vergütung für die Nutzung des Werkes. 43 OTTO VON GIERKE: Die soziale Aufgabe des Privatrechts, Berlin, (utánnyomás: Wolf, Frankfurt am Main, 1948). Gierke a szubjektív jogok immanens elemének tekinti azok szociális kötöttségét. 44 LONTAI ENDRE: A szellemi alkotások joga. Budapest, Eötvös Kiadó, Az elmélet kialakítója Alexander Elster, aki ezt két tanulmányában is kifejtette: Die wettbewerbliche und die immanente Begrenzung des Urheberrechts. = GRUR. 1926/ ; Der Schutz des Geisteswerkes als Ausgleich zwischen Urheber und Allgemeinheit. = UFITA. 1931/ Megjegyzendő, hogy a szerzői jog versenyjogi megközelítése még a jogterületnek az alkotmányos gazdasági rend garanciájából való levezetését is lehetővé teszi dogmatikailag. 46 JOSEPH KOHLER: Das Autorrecht. Jena, HANS OTTO DE BOOR: Urheberrechtliche Grundsatzfragen in Schrifttum und Rechtssprechung. = UFITA. 1956/ Alois Troller: Angebot und Nachfrage als urheberrechtliches Problem. = UFITA. 1956/ Szjt. 30. (7) bek.

19 50 Szjt. 30. (5) bek. Megjegyzendő továbbá, hogy a nyilvánosságra hozatallal párhuzamosan a mű visszavonására is speciális szabályok vonatkoznak, de ezek már nem a szerző jogainak korlátjaként, hanem inkább a munkaviszonyból fakadóan korlátozottan biztosított jogok különleges helyzetben való mégis-biztosításaként értelmezhetők a mű visszavonására irányuló szerzői nyilatkozat esetén, továbbá akkor, ha a művön a munkáltató a munkaviszonyból eredő jogaival élve változtat, de a változtatással a szerző nem ért egyet, és így a munkáltató köteles a szerző nevének feltüntetését mellőzni. Szjt. 30. (5) bekezdés 2., 3. mondat. 51 Szjt. 10. (1) bekezdés 52 A szélsőséges minősítést még egyes német szerzői jogászok is megalapozottnak tartják. Ld. REHBINDER: Urheberrecht. München, Verlag C. H. Beck, Rn Szjt. 11. ; 53. (1) bek. 54 Szjt. 30. (1) bek., Szjt. 58. (3) bek., Szjt. 61. (2) bek., Szjt. 63. (1) bek., Szjt. 63. (1) bek., Szjt. 6. (1) bek. és Szjt. 66. (1)-(7) bekezdések 55 Ez alól a védelmi idő utáni járulékfizetés (domain public payant) képez kivételt, amelynek értelmében a Szjt a szerint a szerzői jogok védelmi idejének eltelte után az eredeti képzőművészeti és iparművészeti alkotás tulajdonjogának kereskedelmi tevékenységet folytató gazdálkodó szervezet közreműködésével történő átruházásakor járulékot kell fizetni. Ez a szabály a képzőművészeti alkotók számára ad kedvezményt, mivel ezen a művészeti területen nagyon gyakori, hogy csak a védelmi idő lejártát követően válnak értékessé az alkotások, viszont e szabály nélkül a szerzők (illetve leszármazottaik) már semmilyen módon nem részesülhetnének ebből. 56 Szjt. 34. (1) bek. 57 Szjt. 34. (2) bek., Szjt. 34. (3) bek. 58 Szjt. 35. (1) bek.; Szjt. 35. (1) bek.; Szjt. 35. (4) bek.; Szjt. 35. (5) bek.; Szjt. 35. (6) bek. 59 Szjt. 36. (1) bek., Szjt. 37. (1) bek. 60 Szjt. 37. (2) bek. 61 Persze a szabad felhasználók egyes esetekben ilyenkor is fizetnek a felhasználásért, hiszen az üres hordozók árába beépített jogdíjak, a reprográfiai díjak ha nem is közvetlenül, de áttételesen mindenképp a felhasználás díjának tekinthetők. (Hozzátéve, hogy ez a legfőbb probléma a digitális felhasználások szabaddá tételénél is, hiszen itt egyszerűen nincs olyan hordozó, amelynek árába beépítve kompenzálható lenne a szerző.) 62 A magyar szerzői jogi szabályozásban egészen az új törvény megalkotásáig a személyhez fűződő jogok időben korlátlanok voltak (hasonlóan a ma is hatályos francia joghoz). Az Szjt. viszont a 93/98/EGK számú, a szerzői jog és bizonyos kapcsolódó jogok védelmi idejének összehangolásáról szóló irányelvben (a továbbiakban: védelmi idő-irányelv) előírtak hatására a személyhez fűződő jogok védelmi idejét összhangba hozta a vagyoni jogok esetére biztosított post mortem auctoris 70 éves védelemmel és csak igen erős megszorításokkal engedi a személyhez fűződő jogok védelmi időn túli érvényesítését. 63 Ld. 48. lj évi III. törvény a szerzői jogról (a továbbiakban: régi Szjt.) 15. (1) bek. 65 Szjt. 31. (1) bekezdés (A 70 éves védelmi időt még a régi Szjt.-t módosító évi VII. törvény ai vezették be.)

20 66 Az Szjt. ugyanis az öröklés útján való jogátszállást engedi meg, és ezt is azzal a megszorítással, hogy az utódok a jogokat nem ruházhatják át, csak maguk között. Szjt. 9. (4) (5) bek. 67 Védelmi idő irányelv (5) preambulum. 68 A magyar átlagéletkor 47,21 év, a generációs életkor 24,8. = BAKK MIKLÓS BODÓ BARNA: Elitek, modellek, szerepek. = :23 69 A 70 éves védelem bevezetésének egyik oka volt, hogy a BUE tagállamaiban, ahol már 70 év volt a védelmi idő, így lehetővé vált a magyar művek szintén 70 éves védelme. További indokát jelenti a védelmi idő felemelésének az, hogy a Római Egyezménybe való belépést követően a szomszédos jogi jogosultak 50 éves a szerzőkével azonos hosszúságú védelmet kaptak, ami a két jogosulti kör alapelvi szinten való megkülönböztetését szüntette meg. 70 A német dogmatikában szokás a szerző és a mű közötti viszonyt szubjektívnek, a szomszédos jogi jogosultak műhöz fűződő kapcsolatát pedig objektívnak tekinteni. Rehbinder i.m jelzet 71 Ld. még FALUDI GÁBOR gondolatait az Európai közösségi jogi elemek a magyar magán- és kereskedelmi jogban c. kötet szerzői jogi fejezetében, A felemelt védelmi idő újabb indokai, a közkincsbe kerülés című alfejezetben. (355. Közgazdasági és Jogi Kiadó, Budapest 2001.) 72 Szjt. 33. (2) bek. 73 Szjt. 33. (3) bek. 74 A háromlépcsős tesztet a BUE szabályozza. (9. cikk 2. bek.) 75 Erre kitűnő példa a még az 1969-es törvénybe a 15/1983. (VII. 12.) MM rendelet 1. - ával bevezetett szoftver-szabályozás, amely egyrészt Magyarországon sajátos módon nem minősül szövegműnek (ld. 33. lj.), hanem sui generis műfajtaként, bár az irodalmi művekéhez nagyon hasonló védelmet élvez, másrészt vele kapcsolatban felmerülhető szabad felhasználásokat külön meg kellett tiltani. Ugyanakkor viszont meg kell jegyezni azt is, hogy a BUE a szabad felhasználásokra nem taxatív felsorolással írta elő a tagállamok számára a szabad felhasználások szabályozásának kötelezettségét, mivel az egyes tagállamok eltérő rendszerei az ilyen szintű harmonizációt nem tették lehetővé. Ezért a háromlépcsős teszt egyfajta végső korlátozásnak is tekinthető, amelybe minden szabad felhasználásnak bele kell férnie, de ezen belül a nemzeti szabályozás kialakítása a tagállamok feladata volt.

A szerzői jog alapjai

A szerzői jog alapjai A szerzői jog alapjai Gyenge Anikó Budapest, 2005. november 9. Igazságügyi Minisztérium Európai Uniós Jogi Főosztály A szerzői jogi oltalom tárgya a szerző mű kapcsolatból származó jogok - elidegeníthetetlen,

Részletesebben

A KIVÉTELEK ÉS A KORLÁTOZÁSOK CÉLJAI A SZERZŐI MONOPOLJOGBAN

A KIVÉTELEK ÉS A KORLÁTOZÁSOK CÉLJAI A SZERZŐI MONOPOLJOGBAN Gyenge Anikó A KIVÉTELEK ÉS A KORLÁTOZÁSOK CÉLJAI A SZERZŐI MONOPOLJOGBAN A tanulmány a szerzői jog által biztosított kizárólagos rendelkezési jog alóli kivételek (szabad felhasználások) és díjigényhez

Részletesebben

A REPOZITÓRIUMOK ÜZEMELTETÉSÉNEK JOGI KÉRDÉSEI

A REPOZITÓRIUMOK ÜZEMELTETÉSÉNEK JOGI KÉRDÉSEI ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR JOGI ÉS IGAZGATÁSI OSZTÁLY A REPOZITÓRIUMOK ÜZEMELTETÉSÉNEK JOGI KÉRDÉSEI Hagyományok és kihívások IV. Könyvtárszakmai nap az ELTE Egyetemi Könyvtárban Budapest, 2015. augusztus

Részletesebben

A szerzői jogi törvény változásainak. Tószegi Zsuzsanna PhD főtanácsadó, egyetemi docens. Networkshop 2009 Szeged, 2009. április 15-17.

A szerzői jogi törvény változásainak. Tószegi Zsuzsanna PhD főtanácsadó, egyetemi docens. Networkshop 2009 Szeged, 2009. április 15-17. A szerzői jogi törvény változásainak hatása a közgyűjteményekre ekre Tószegi Zsuzsanna PhD főtanácsadó, egyetemi docens Networkshop 2009 Szeged, 2009. április 15-17. A szerzői jogi törvény 2008. évi módosításai

Részletesebben

2008. évi CXII. törvény indokolása. a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény módosításáról. Általános indokolás

2008. évi CXII. törvény indokolása. a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény módosításáról. Általános indokolás 2008. évi CXII. törvény indokolása a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény módosításáról Általános indokolás A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) módosítása -

Részletesebben

SZOLGÁLATI ÉS ALKALMAZOTTI SZELLEMI ALKOTÁSOK A MAGYAR JOGBAN

SZOLGÁLATI ÉS ALKALMAZOTTI SZELLEMI ALKOTÁSOK A MAGYAR JOGBAN Lukács Manuéla Linda Polgári Jogi Tanszék Témavezető: Darázs Lénárd SZOLGÁLATI ÉS ALKALMAZOTTI SZELLEMI ALKOTÁSOK A MAGYAR JOGBAN A szellemi alkotások a gazdasági fejlődésnek és a jólét megteremtésének

Részletesebben

Kölcsönzés-e az e-kölcsönzés? Az elektronikus kölcsönzés jogi természetéről

Kölcsönzés-e az e-kölcsönzés? Az elektronikus kölcsönzés jogi természetéről Kölcsönzés-e az e-kölcsönzés? Az elektronikus kölcsönzés jogi természetéről Valóságos könyvtár - könyvtári valóság II. ELTE BTK KITI, 2015. november 24. Dr. Amberg Eszter Csorba Győző Könyvtár a bérleti

Részletesebben

Szerzői jog és iparjogvédelem a magyar magánjogban

Szerzői jog és iparjogvédelem a magyar magánjogban Grad-Gyenge Anikó Szerzői jog és iparjogvédelem a magyar magánjogban P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y B e t h l e n - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári

Részletesebben

Szerzői jog mindenkinek

Szerzői jog mindenkinek Szerzői jog mindenkinek Disszeminációs Tréning Erasmus Közalapítvány Budapest, 2019. szeptember 24. Dr. Lábody Péter A szerzői jogi védelem tárgya Két feltétel: Irodalom/tudomány/művészet területén létrehozott

Részletesebben

DUNAÚJVÁROSI EGYETEM SZABÁLYZAT A SZELLEMI ALKOTÁSOK VÉDELMÉRŐL ÉS A SZELLEMI TULAJDON KEZELÉSÉRŐL

DUNAÚJVÁROSI EGYETEM SZABÁLYZAT A SZELLEMI ALKOTÁSOK VÉDELMÉRŐL ÉS A SZELLEMI TULAJDON KEZELÉSÉRŐL DUNAÚJVÁROSI EGYETEM SZABÁLYZAT A SZELLEMI ALKOTÁSOK VÉDELMÉRŐL ÉS A SZELLEMI TULAJDON Dunaújváros 2016 3. kiadás 0. módosítás 2 (24). oldal Dunaújvárosi Egyetem Szenátusa által 88-2015/2016. (2016.03.16.)

Részletesebben

E-jog előad. A szerzs. Tartalom: I. A közös jogkezelés II. Az egyes műfajokra vonatkozó külön rendelkezések III. Felhasználási szerződések

E-jog előad. A szerzs. Tartalom: I. A közös jogkezelés II. Az egyes műfajokra vonatkozó külön rendelkezések III. Felhasználási szerződések E-jog 2013 9. előad adás A szerzs zerzői i jog részletes tárgyalása II. Áttekintés: Tartalom: I. A közös jogkezelés II. Az egyes műfajokra vonatkozó külön rendelkezé III. Felhasználási szerződé 2 I. A

Részletesebben

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei A reprográfiai díjra jogosultak köre Ügyszám: SZJSZT 21/07/01 A bíróság által meghatározott feladat: 1. A napilapokon kívül minden folyóirat (ideértve a

Részletesebben

3. A magyar szerzői jog fejlődése... 22

3. A magyar szerzői jog fejlődése... 22 Tartalomjegyzék 1. A szerzői jog elhatárolása más jogterületektől... 9 1.1. A szerzői jog és az iparjogvédelem... 9 1.2. A szerzői jog tárgya... 11 1.2.1. A szerzői jog hatálya alá tartozó alkotások...

Részletesebben

VII. ÉVFOLYAM 3. SZÁM

VII. ÉVFOLYAM 3. SZÁM VII. ÉVFOLYAM 3. SZÁM Tartalomjegyzék Tanulmányok I. Könyv: A személyek / 3 Vita Az orvos beteg jogviszony az új Ptk.-ban Jobbágyi Gábor / 15 Szerzõdésátruházás Gárdos Péter / 20 Polgári jogi kodifikáció

Részletesebben

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei Munkaviszonyban alkotott bankjegykép átdolgozása és pénzkibocsátás során való felhasználása Ügyszám: SZJSZT 16/2006 A megbízó által feltett kérdések: 1.

Részletesebben

Szerzői vagyoni jogok és jogkezelés

Szerzői vagyoni jogok és jogkezelés Szerzői vagyoni jogok és jogkezelés 2011. november 7. Dr. Tóth Péter Benjamin -MOME A szerzői jogi kérdés: Ha van előttem egy szellemi termék, és azt valahogyan használni, hasznosítani szeretném: kell

Részletesebben

6. A SZERZŐI JOG [1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉ Y]

6. A SZERZŐI JOG [1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉ Y] 6. A SZERZŐI JOG [1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉ Y] A szerzői jogi védelem tárgya (1. ) Szerzői jogi védelem alá tartozik függetlenül attól, hogy e törvény megnevezi-e az irodalom, a tudomány és a művészet minden

Részletesebben

ÜZLETI JOG IPARJOGVÉDELEM

ÜZLETI JOG IPARJOGVÉDELEM ÜZLETI JOG IPARJOGVÉDELEM SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA Szerkezetileg közelítünk a jogviszonyokhoz: milyen tartalmú kapcsolatok alakulnak ki a szellemi alkotásokkal kapcsolatban? három módozat: alapjogviszonyok

Részletesebben

Szakkönyvek és tankönyvek on-line környezetben

Szakkönyvek és tankönyvek on-line környezetben Szakkönyvek és tankönyvek on-line környezetben dr. Legeza Dénes Szerzői Jogi Szakértő Testület Szerzői Jogi Főosztály Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Online környezet Szakkönyv (szakirodalom) Szakirodalom

Részletesebben

A könyvtári digitalizálás szerzői jogi háttere

A könyvtári digitalizálás szerzői jogi háttere A könyvtári digitalizálás szerzői jogi háttere Nemzetiségkutatás és helytörténet 2. Szellemi, kulturális kincsek, könyvtári dokumentumok és digitalizálás konferencia Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zenei

Részletesebben

Tisztelt Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság!

Tisztelt Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság! Tisztelt Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság! A Társaság a Szabadságjogokért, a Tranparency International Magyarország és a K- Monitor Közhasznú Egyesület álláspontja a Polgári Törvénykönyv

Részletesebben

KÖZÖS JOGKEZELÉSI MEGBÍZÁS

KÖZÖS JOGKEZELÉSI MEGBÍZÁS KÖZÖS JOGKEZELÉSI MEGBÍZÁS A MEGBÍZÓ Neve: Születési dátuma: Telefonszáma: E-mail címe: @ Jogosulti csoportja: Előadóművész Nyilatkozom, hogy a jogkezelési megbízást (aláhúzással jelölve) (a) előadóművészként

Részletesebben

Az ügyvédi hivatás alkotmányjogi helyzete

Az ügyvédi hivatás alkotmányjogi helyzete Sulyok Tamás Az ügyvédi hivatás alkotmányjogi helyzete PhD értekezés doktori tézisei I. A kutatási téma előzményeinek rövid összefoglalása: Az ügyvédi hivatás alkotmányjogi helyzetéről a kelet közép -

Részletesebben

BÜNTETŐJOGI JOGÉRVÉNYESÍTÉS A SZELLEMITULAJDON-JOGOK TERÜLETÉN EURÓPAI ÉS NEMZETI SZINTEN 1

BÜNTETŐJOGI JOGÉRVÉNYESÍTÉS A SZELLEMITULAJDON-JOGOK TERÜLETÉN EURÓPAI ÉS NEMZETI SZINTEN 1 Dr. Fazekas Judit Dr. Gyenge Anikó BÜNTETŐJOGI JOGÉRVÉNYESÍTÉS A SZELLEMITULAJDON-JOGOK TERÜLETÉN EURÓPAI ÉS NEMZETI SZINTEN 1 I. BEVEZETŐ NEMZETKÖZI ÉS KÖZÖSSÉGI JOGTÖRTÉNETI ELŐZMÉNYEK I.1. A NEMZETKÖZI

Részletesebben

1. oldal, összesen: 10 oldal

1. oldal, összesen: 10 oldal 1. oldal, összesen: 10 oldal Ügyszám: 1350/B/2009 Első irat érkezett: Az ügy tárgya: Előadó Lenkovics Barnabás Dr. : Támadott jogi aktus: Határozat száma: 1350/B/2009. AB határozat ABH oldalszáma: 2010/2225

Részletesebben

SZELLEMI TULAJDONJOGOK A HÁZASTÁRSAK VAGYONÁBAN ÉS HAGYATÉKÁBAN - AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN

SZELLEMI TULAJDONJOGOK A HÁZASTÁRSAK VAGYONÁBAN ÉS HAGYATÉKÁBAN - AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN Dr. habil. Grad-Gyenge Anikó Iparjogvédelmi Konferencia Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület Konferencia, Szilvásvárad, 2018. május 11. SZELLEMI TULAJDONJOGOK A HÁZASTÁRSAK VAGYONÁBAN ÉS HAGYATÉKÁBAN

Részletesebben

Rendszertani áttekintés

Rendszertani áttekintés dr. Sápi Edit Rendszertani áttekintés Szellemi alkotások joga alkotó tevékenységből eredő alkotások védelme. eszmei javak, szellemi tulajdon Elhelyezése: a tág értelemben vett polgári jogon belüli viszonylagosan

Részletesebben

Fényképek és a rajtuk szereplő téglafalak, mint építészeti alkotás szerzői jogi védelme

Fényképek és a rajtuk szereplő téglafalak, mint építészeti alkotás szerzői jogi védelme A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakértői véleménye Fényképek és a rajtuk szereplő téglafalak, mint építészeti alkotás szerzői jogi védelme Ügyszám: SzJSzT-24/13. A Törvényszék által feltett kérdések:

Részletesebben

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei Építészeti mű átépítése Ügyszám: SZJSZT 1/2006 A megbízó által feltett kérdések: 1. Arra tekintettel, hogy mind az épületegyüttes részét képező épületrész,

Részletesebben

SZELLEMITULAJDON-KEZELÉSI SZABÁLYZATA

SZELLEMITULAJDON-KEZELÉSI SZABÁLYZATA MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet ( RMKI ) 1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29-33. 3. épület Postacím: 1525 Budapest, Pf. 49. Titkársági telefon: 395 9289, 392-2520 Fax: 392 2598, 395

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés A szerzői jog az Európai Unióban Hozzáférés az e-könyvekhez dr. Legeza Dénes, SZTNH Nemzeti Közszolgálati Egyetem A KÖNYVTÁRAK

Részletesebben

Az audiovizuális művekhez való online hozzáférés megkönnyítése az Európai Unióban: magyar javaslatok. Dr. Rozgonyi Krisztina

Az audiovizuális művekhez való online hozzáférés megkönnyítése az Európai Unióban: magyar javaslatok. Dr. Rozgonyi Krisztina Az audiovizuális művekhez való online hozzáférés megkönnyítése az Európai Unióban: magyar javaslatok Dr. Rozgonyi Krisztina Előzmények 1. Európai Bizottság COM(2012)789 számú, az egységes digitális piacon

Részletesebben

Beépítési és vázlatterv egyéni eredeti jellege és felhasználása

Beépítési és vázlatterv egyéni eredeti jellege és felhasználása A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei Beépítési és vázlatterv egyéni eredeti jellege és felhasználása Ügyszám: SZJSZT-03/11. A Fővárosi Bíróság megkeresése A Bíróság által feltett kérdések: 1.)

Részletesebben

A munkaviszonyból keletkező kötelmek szabályozásáról

A munkaviszonyból keletkező kötelmek szabályozásáról Gazdaság és Jog A munkaviszonyból keletkező kötelmek szabályozásáról I. Az előzmények 1. Régi kodifikációs szabály szerint a jogelméleti viták eldöntésére nem a jogalkotó hivatott. Különösen igaz ez a

Részletesebben

Az akadémiai szellemi tulajdon védelme a szellemi tulajdon hatékonyabb hasznosításának támogatása dr. Németh Gábor SZTNH

Az akadémiai szellemi tulajdon védelme a szellemi tulajdon hatékonyabb hasznosításának támogatása dr. Németh Gábor SZTNH Az akadémiai szellemi tulajdon védelme a szellemi tulajdon hatékonyabb hasznosításának támogatása dr. Németh Gábor SZTNH Szellemi Tulajdon Világnapja - Budapest, 2017. április 27. Az akadémiai szabadalmaztatás

Részletesebben

Meddig ér a szerzői jog takarója?

Meddig ér a szerzői jog takarója? Meddig ér a szerzői jog takarója? 2009. november 7. (Dátum) 1 A szerzői és szabadalmi jog elhatárolása Szerzői jog A védelem tárgya egy egyéni, eredeti műalkotás Alkotástól fogva megillet A védelmi idő

Részletesebben

T/706. számú törvényjavaslat. a magánélet védelméről

T/706. számú törvényjavaslat. a magánélet védelméről MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/706. számú törvényjavaslat a magánélet védelméről Előadó: Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter Budapest, 2018. június 2018. évi törvény a magánélet védelméről A magánélet,

Részletesebben

ÉVFOLYAMDOLGOZAT. A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i

ÉVFOLYAMDOLGOZAT. A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Állam- és Jogtudományi Kar Szeged ÉVFOLYAMDOLGOZAT A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i Konzulens: Dr. Tóth Károly Egyetemi Docens

Részletesebben

4. A FÉRFIAK ÉS NŐK KÖZÖTTI DISZKRIMINÁCIÓ A MUNKAÜGYI JOGVISZONYOKBAN Peszlen Zoltán. Alkotmányos védelem

4. A FÉRFIAK ÉS NŐK KÖZÖTTI DISZKRIMINÁCIÓ A MUNKAÜGYI JOGVISZONYOKBAN Peszlen Zoltán. Alkotmányos védelem 4. A FÉRFIAK ÉS NŐK KÖZÖTTI DISZKRIMINÁCIÓ A MUNKAÜGYI JOGVISZONYOKBAN Peszlen Zoltán Alkotmányos védelem Általános alkotmányos védelem A nemek közötti hátrányos megkülönböztetés általános tilalmát a Magyar

Részletesebben

Térképészeti művek gyűjteménye iskolai atlaszban a plágium megállapíthatóságának kérdése

Térképészeti művek gyűjteménye iskolai atlaszban a plágium megállapíthatóságának kérdése A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei Térképészeti művek gyűjteménye iskolai atlaszban a plágium megállapíthatóságának kérdése Ügyszám: SZJSZT-14/10. A Megkereső által feltett kérdések: 1. A

Részletesebben

1997. évi XI. törvény. a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról ELSŐ RÉSZ A VÉDJEGY JOGI OLTALMA. I. Fejezet A VÉDJEGYOLTALOM TÁRGYA

1997. évi XI. törvény. a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról ELSŐ RÉSZ A VÉDJEGY JOGI OLTALMA. I. Fejezet A VÉDJEGYOLTALOM TÁRGYA 1997. évi XI. törvény a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról A magyar piacgazdaság fejlődésének előmozdítása, a megkülönböztetésre alkalmas árujelzők használatán alapuló verseny feltételeinek

Részletesebben

L u x e m b o u r g i j o g g y a k o r l a t 2013/4 JeMa

L u x e m b o u r g i j o g g y a k o r l a t 2013/4 JeMa L u x e m b o u r g i j o g g y a k o r l a t 2013/4 JeMa Várnay Ernő Az Európai Bíróság ítélete a Magyarország kontra Szlovákia ügyben* Sólyom László uniós polgár és/vagy államfő? Hivatalos hivatkozás:

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. a szellemi alkotások jogvédelméről és. szellemi tulajdon-kezeléséről. szóló szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem. a szellemi alkotások jogvédelméről és. szellemi tulajdon-kezeléséről. szóló szabályzata A Pécsi Tudományegyetem a szellemi alkotások jogvédelméről és szellemi tulajdon-kezeléséről szóló szabályzata Pécs 2006 1 A szellemi termékekhez fűződő jogok védelmének, hasznosításának és a hozzájuk kapcsolódó

Részletesebben

1999. évi LXXVI. törvény. a szerzıi jogról ELSİ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet BEVEZETİ RENDELKEZÉSEK. A szerzıi jogi védelem tárgya

1999. évi LXXVI. törvény. a szerzıi jogról ELSİ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet BEVEZETİ RENDELKEZÉSEK. A szerzıi jogi védelem tárgya 1999. évi LXXVI. törvény a szerzıi jogról A technikai fejlıdéssel lépést tartó, korszerő szerzıi jogi szabályozás meghatározó szerepet tölt be a szellemi alkotás ösztönzésében, a nemzeti és az egyetemes

Részletesebben

Adatkezelési, Adatvédelmi ismertető az Új szabályok tükrében

Adatkezelési, Adatvédelmi ismertető az Új szabályok tükrében Adatkezelési, Adatvédelmi ismertető az Új szabályok tükrében Az adatvédelmi szabályozás célja, fontossága - A személyes adatok gyűjtése nyilvántartása, feldolgozása a legutóbbi időszakban került az alkotmányos

Részletesebben

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A jogok generációi...3 A hatalmi ágak elválasztása... 4 Az Alaptörvény és a korábbi Alkotmány kapcsolata... 4 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 1.1.

Részletesebben

Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XXII. (2004), pp. 393-392 A TERMŐFÖLDET ÉRINTŐ ELŐVÁSÁRLÁSI JOG EGYES KÉRDÉSEI LESZKOVEN LÁSZLÓ*

Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XXII. (2004), pp. 393-392 A TERMŐFÖLDET ÉRINTŐ ELŐVÁSÁRLÁSI JOG EGYES KÉRDÉSEI LESZKOVEN LÁSZLÓ* Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XXII. (2004), pp. 393-392 A TERMŐFÖLDET ÉRINTŐ ELŐVÁSÁRLÁSI JOG EGYES KÉRDÉSEI LESZKOVEN LÁSZLÓ* 1. Az elővásárlási jogról általában Az elővásárlási jog - alapuljon

Részletesebben

Tansegédlet a polgári jog záróvizsga szellemi alkotásokkal kapcsolatos tételeihez

Tansegédlet a polgári jog záróvizsga szellemi alkotásokkal kapcsolatos tételeihez Tansegédlet a polgári jog záróvizsga szellemi alkotásokkal kapcsolatos tételeihez A tansegédlet az alábbi m vekre támaszkodva került összeállításra: - Lontai Faludi Gyertyánfy Vékás: Szerz i jog és iparjogvédelem;

Részletesebben

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei Épület átalakításával összefüggő személyhez fűződő jogok Ügyszám: SZJSZT-04/09. A megkereső által feltett kérdések: 1. A Tervező, mint szerző által a Tervezési

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A DOMÉNNÉV-REGISZTRÁCIÓRÓL ÉS A DOMÉNNEVEKKEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGÉRVÉNYESÍTÉSRŐL TARTOTT KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSRŐL

ÖSSZEFOGLALÓ A DOMÉNNÉV-REGISZTRÁCIÓRÓL ÉS A DOMÉNNEVEKKEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGÉRVÉNYESÍTÉSRŐL TARTOTT KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSRŐL ÖSSZEFOGLALÓ A DOMÉNNÉV-REGISZTRÁCIÓRÓL ÉS A DOMÉNNEVEKKEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGÉRVÉNYESÍTÉSRŐL TARTOTT KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSRŐL A téma vizsgálatának aktualitását az adja, hogy a szellemi tulajdonjogok érvényesítésével

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2350/2016. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2350/2016. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2350/2016. számú ügyben Előadók: dr. Szabó-Tasi Katalin dr. Borza Beáta dr. Lápossy Attila Az eljárás megindulása A panaszos civil szervezet elnöke a szervezet

Részletesebben

2 szóló évi IV. törvény 226. (1) bekezdése szerint jogszabályban meghatározott árat -- a rendelet kihirdetésétől számított legfeljebb kilenc ~S

2 szóló évi IV. törvény 226. (1) bekezdése szerint jogszabályban meghatározott árat -- a rendelet kihirdetésétől számított legfeljebb kilenc ~S 'm O gnyaws W l pic95s2_/40, 8 ftzeft : 2004 JON 0 9 MAGYAR KÖZTÁ.R.SASÁG ORSZÁGGYŰLÉSE KÖLTSÉGVETÉSI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁG Bizottsági módosító javaslat Dr. Szili Katalin az Országgyűlés Elnöke részére

Részletesebben

VÁLOGATÁS AZ IPARJOGVÉDELMI SZAKÉRTŐI TESTÜLET SZAKVÉLEMÉNYEIBŐL

VÁLOGATÁS AZ IPARJOGVÉDELMI SZAKÉRTŐI TESTÜLET SZAKVÉLEMÉNYEIBŐL VÁLOGATÁS AZ IPARJOGVÉDELMI SZAKÉRTŐI TESTÜLET SZAKVÉLEMÉNYEIBŐL SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY KNOW-HOW ÉS ÜZLETI TITOK MEGSÉRTÉSE, ILLETVE VÉDELME KÉRDÉSÉBEN ISZT- 8/2008 I. Megbízás és előzmények Az M. Zrt. a közte,

Részletesebben

4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése

4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése 4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése 4.1 1 4 A munkaviszony megszűnése és megszüntetése Az egyik legradikálisabb munkajogi változás a munkaviszony megszűnését, illetve megszüntetését érinti. Az

Részletesebben

Csink Lóránt Fröhlich Johanna: A régiek óvatossága. Megjegyzések az Alaptörvény negyedik módosításának javaslata kapcsán

Csink Lóránt Fröhlich Johanna: A régiek óvatossága. Megjegyzések az Alaptörvény negyedik módosításának javaslata kapcsán Pázmány Law Working Papers 2013/1 Csink Lóránt Fröhlich Johanna: A régiek óvatossága. Megjegyzések az Alaptörvény negyedik módosításának javaslata kapcsán Pázmány Péter Katolikus Egyetem / Pázmány Péter

Részletesebben

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény kimentési rendszere a közösségi jog elveinek tükrében. dr. Kádár András Kristóf ügyvéd, Magyar Helsinki Bizottság

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény kimentési rendszere a közösségi jog elveinek tükrében. dr. Kádár András Kristóf ügyvéd, Magyar Helsinki Bizottság Az egyenlő bánásmódról szóló törvény kimentési rendszere a közösségi jog elveinek tükrében dr. Kádár András Kristóf ügyvéd, Magyar Helsinki Bizottság Az irányelvek és átültetésük A közösségi jog egyik

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG A Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok FŐIGAZGATÓSÁGA

EURÓPAI BIZOTTSÁG A Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok FŐIGAZGATÓSÁGA EURÓPAI BIZOTTSÁG A Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok FŐIGAZGATÓSÁGA Brüsszel, 2018. március 28. KÖZLEMÉNY AZ ÉRDEKELT FELEK RÉSZÉRE AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG EU-BÓL VALÓ KILÉPÉSE ÉS A SZERZŐI

Részletesebben

Tulajdonvédelem az új Ptk.-ban az Alkotmánybíróság gyakorlatának tükrében

Tulajdonvédelem az új Ptk.-ban az Alkotmánybíróság gyakorlatának tükrében Téglási András * Tulajdonvédelem az új Ptk.-ban az Alkotmánybíróság gyakorlatának tükrében Nagy megtiszteltetés számomra, hogy egy olyan témájú írással tiszteleghetek Lenkovics Barnabás professzor úr,

Részletesebben

1969. évi II. törvény

1969. évi II. törvény 1969. évi II. törvény a találmányok szabadalmi oltalmáról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 4/1969. (XII. 28.) OMFB-IM együttes rendelettel, valamint a 9/1969. (XII. 28.) IM rendelettel [Vastag

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Ügyszám: Keltezés: Előadó bíró: Közlöny információ: AB közlöny: 1650/B/1992 Budapest, 1994.10.17 12:00:00 de. Sólyom László Dr. 47/1994. (X. 21.) AB határozat Közzétéve a Magyar Közlöny 1994. évi 103.

Részletesebben

KAJTÁR EDIT. Joggyakorlat. Infokommunikáció és jog (5) bekezdés A (3) bekezdés a) és e) pontban meghatározott körülményre a munkavállaló - -

KAJTÁR EDIT. Joggyakorlat. Infokommunikáció és jog (5) bekezdés A (3) bekezdés a) és e) pontban meghatározott körülményre a munkavállaló - - 33 34 35 KAJTÁR EDIT 1 - - - - - - a. (3) bekezdés - (5) bekezdés A (3) bekezdés a) és e) pontban meghatározott körülményre a munkavállaló. - - káltatónak. A munkajog számos normája reagál az ún. érzékeny

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM SZELLEMI TULAJDON KEZELÉSI SZABÁLYZATA

A DEBRECENI EGYETEM SZELLEMI TULAJDON KEZELÉSI SZABÁLYZATA A DEBRECENI EGYETEM SZELLEMI TULAJDON KEZELÉSI SZABÁLYZATA A szabályzat célja, hogy I. A szabályzat célja elősegítse a Debreceni Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) kutatói, oktatói illetve a szabályzat

Részletesebben

1. oldal, összesen: 5 oldal

1. oldal, összesen: 5 oldal 1. oldal, összesen: 5 oldal Ügyszám: 1039/B/2006 Első irat érkezett: Az ügy tárgya: Előadó Paczolay Péter Dr. alkotmánybíró: Támadott jogi aktus: Határozat száma: 4/2007. (II. 13.) AB határozat ABH oldalszáma:

Részletesebben

Nemzetpolitikai továbbképzés 2014. október 16.

Nemzetpolitikai továbbképzés 2014. október 16. Nemzetpolitikai továbbképzés 2014. október 16. A definíció hiánya Dilemma: - a szuverén állam ismeri/dönti el - az identitásválasztás szabadsága Az ET Parlamenti Közgyűlésének 1201 (1993) sz. ajánlása:

Részletesebben

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei Szerzői és védjegyjogok megsértése rajzfilmfigurákkal összefüggésben; a jogsértéssel okozott vagyoni hátrány Ügyszám: SZJSZT 17/2002 A bíróság által feltett

Részletesebben

az alkotmánybíróság határozatai

az alkotmánybíróság határozatai 2015. október 7. 2015. 19. szám az alkotmánybíróság határozatai az alkotmánybíróság hivatalos lapja Tartalom 28/2015. (IX. 24.) AB határozat a Kúria Knk.IV.37.467/2015/2. számú végzése alaptörvényellenességének

Részletesebben

AZ ÖNKORNÁNYZATI VAGYON ÁLLAMI HASZNÁLATBA VÉTELE. A közoktatás és a köznevelés rendszerének összevetése

AZ ÖNKORNÁNYZATI VAGYON ÁLLAMI HASZNÁLATBA VÉTELE. A közoktatás és a köznevelés rendszerének összevetése AZ ÖNKORNÁNYZATI VAGYON ÁLLAMI HASZNÁLATBA VÉTELE A közoktatás és a köznevelés rendszerének összevetése A közoktatás rendszerét felváltó köznevelés rendszere a feladatmegoszlás, a rendszer működtetése

Részletesebben

Virtuális múzeumi séta a szerzői jogász szemével. Dr. Mayer Erika Ügyvéd, Infomediátor

Virtuális múzeumi séta a szerzői jogász szemével. Dr. Mayer Erika Ügyvéd, Infomediátor Virtuális múzeumi séta a szerzői jogász szemével Dr. Mayer Erika Ügyvéd, Infomediátor Van Gogh jogai? Egyéni eredeti jelleg Magyarországon nyilvánosságra hozott, vagy magyar szerző, ill. viszonosság alapján

Részletesebben

SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMA 3/2004. (VI. 17.) SZÁMÚ KOLLÉGIUMI AJÁNLÁSA A KÉSEDELMI ÉS AZ ÜGYLETI KAMAT EGYES KÉRDÉSEIRŐL

SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMA 3/2004. (VI. 17.) SZÁMÚ KOLLÉGIUMI AJÁNLÁSA A KÉSEDELMI ÉS AZ ÜGYLETI KAMAT EGYES KÉRDÉSEIRŐL SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUMA 3/2004. (VI. 17.) SZÁMÚ KOLLÉGIUMI AJÁNLÁSA A KÉSEDELMI ÉS AZ ÜGYLETI KAMAT EGYES KÉRDÉSEIRŐL A Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiuma az illetékességi területéhez

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-8250/2012. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-8250/2012. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-8250/2012. számú ügyben Előadó: dr. Zemplényi Adrienne Az eljárás megindulása A panaszos azért fordult hivatalomhoz, mivel sérelmezte, hogy a közfoglalkoztatás

Részletesebben

kényszer kényszerrel alkalmasság elbírálásához szükséges vizsgálatokat végzi el

kényszer kényszerrel alkalmasság elbírálásához szükséges vizsgálatokat végzi el Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága H-1015 Budapest, Donáti u. 35-45. Tárgy: Indítvány alkotmányellenesség megállapítására Tisztelt Alkotmánybíróság! Az alábbiakban indítványt terjesztek elő A munkaköri,

Részletesebben

Petrétei József, egyetemi tanár PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék

Petrétei József, egyetemi tanár PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék 5 Petrétei József, egyetemi tanár PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék A magyar Országgyűlésre vonatkozó szabályozás alaptörvényi, törvényi és határozati házszabályi szinten 1 Bevezetés Bár Magyarországon az

Részletesebben

MIRE JÓ A SZELLEMI- TULAJDON-VÉDELEM. SEED családi délelőtt 2009. November 5.

MIRE JÓ A SZELLEMI- TULAJDON-VÉDELEM. SEED családi délelőtt 2009. November 5. MIRE JÓ A SZELLEMI- TULAJDON-VÉDELEM SEED családi délelőtt 2009. November 5. HOGY A BEFEKTETETT CSALÁDI TŐKE NE MÁSNAK HOZZON HASZNOT Alapigazságok Ha valamilyen szellemi értéket létrehoztunk, oltalmazzuk

Részletesebben

VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Alkotmányjog 3. Jogász szak, levelező tagozat 2016/2017. tanév I. VIZSGAREND ÉS VIZSGAANYAG

VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Alkotmányjog 3. Jogász szak, levelező tagozat 2016/2017. tanév I. VIZSGAREND ÉS VIZSGAANYAG VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Alkotmányjog 3. Jogász szak, levelező tagozat 2016/2017. tanév I. VIZSGAREND ÉS VIZSGAANYAG A vizsga szóbeli. rendelkezésére. A vizsgán a vizsgázó egy tételt húz, melynek kidolgozására

Részletesebben

Serák István. A Kúria ítélete a végrendelet érvénytelenségének megállapítása iránti perben történő keresetváltoztatásról *

Serák István. A Kúria ítélete a végrendelet érvénytelenségének megállapítása iránti perben történő keresetváltoztatásról * JeMa 2015/1 MAGÁNJOG ÉS MUNKAJOG Serák István A Kúria ítélete a végrendelet érvénytelenségének megállapítása iránti perben történő keresetváltoztatásról * A beavatkozó perbeli jogainak határai Hivatalos

Részletesebben

2004. évi XLIX. törvény

2004. évi XLIX. törvény ( ) 2004. évi XLIX. törvény a Szellemi Tulajdon Világszervezete 1996. december 20-án, Genfben aláírt Szerzői Jogi Szerződésének, valamint Előadásokról és a Hangfelvételekről szóló Szerződésének kihirdetéséről

Részletesebben

20/1997. (III. 19.) AB határozat A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

20/1997. (III. 19.) AB határozat A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! 20/1997. (III. 19.) AB határozat A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Az Alkotmánybíróság jogszabályi rendelkezések alkotmányellenességének utólagos vizsgálatára irányuló indítvány tárgyában - dr. Lábady Tamás,

Részletesebben

2004. évi CXL. törvény. a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól

2004. évi CXL. törvény. a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól Az Országgyűlés abból a célból, hogy az állampolgárokat és a szervezeteket legszélesebb körben érintő közigazgatási

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-6261/2012. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-6261/2012. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-6261/2012. számú ügyben Előadó: dr. Borza Beáta dr. Csikós Tímea A vizsgálat megindítása Az Elek Városban működő Pszichiátriai Betegek Otthonában élő ellátottak

Részletesebben

Geológiai tárgyú egyetemi szakdolgozat felhasználása a munkáltató által megrendelésre készített kutatási jelentésben

Geológiai tárgyú egyetemi szakdolgozat felhasználása a munkáltató által megrendelésre készített kutatási jelentésben A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakértői véleménye Geológiai tárgyú egyetemi szakdolgozat felhasználása a munkáltató által megrendelésre készített kutatási jelentésben Ügyszám: SZJSZT 20/14 A Pécsi Törvényszék

Részletesebben

SPC kiegészítő oltalmi tanúsítvány

SPC kiegészítő oltalmi tanúsítvány SPC kiegészítő oltalmi tanúsítvány MIE konferencia Mátraháza, 2011. május 26-27. Szentpéteri Zsolt szabadalmi ügyvivő SPC 1.) Forgalomba hozatali engedélyekkel kapcsolatos problémák 2.) Vizsgálattal kapcsolatos

Részletesebben

A szerzői jogi jogsértések esetén alkalmazható jogi eszközökről

A szerzői jogi jogsértések esetén alkalmazható jogi eszközökről 2005 A SZERZŐI JOGI JOGSÉRTÉSEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ JOGI ESZKÖZÖKRŐL ASVA BUDAPEST 2005 A szerzői jogi jogsértések esetén alkalmazható jogi eszközökről Segédanyag a gyakorlat számára Készült a Nemzeti

Részletesebben

Alkotmányjog 1. Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel tavaszi szemeszter ELTE ÁJK február 16.

Alkotmányjog 1. Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel tavaszi szemeszter ELTE ÁJK február 16. Alkotmányjog 1 Alkotmány, alapelvek Jogforrások Státusok Részvétel 2016-17. tavaszi szemeszter ELTE ÁJK 2017. február 16. A tantárgy Előadás Gyakorlat Vizsgakövetelmények Vizsgarendszer A tanszékről alkjog.elte.hu/

Részletesebben

A/13 A SZERZŐI JOGGAL SZOMSZÉDOS JOGI JOGOSULTAK JOGÁLLÁSA, AZ ADATBÁZIS-ELŐÁLLÍTÓK VÉDELME

A/13 A SZERZŐI JOGGAL SZOMSZÉDOS JOGI JOGOSULTAK JOGÁLLÁSA, AZ ADATBÁZIS-ELŐÁLLÍTÓK VÉDELME A szomszédos jogok a szerzői jog holdudvarát képezik. Ezek a jogviszonyok a szerzői jog területéhez kapcsolódnak, mégis nem teljesen illeszkednek a szerzői jog hagyományos szabályozási megoldásaihoz. Nevezik

Részletesebben

3. A Ve a helyébe a következő rendelkezés lép : 130. (1) Az Országos Választási Bizottságnak az aláírásgyűjtő ív, illetőleg a konkrét kérdés hi

3. A Ve a helyébe a következő rendelkezés lép : 130. (1) Az Országos Választási Bizottságnak az aláírásgyűjtő ív, illetőleg a konkrét kérdés hi .th /z ;W 200 7 APR 16. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ KÉPVISELŐI ÖNÁLLÓ INDÍTVÁNY 2007. évi... törvény a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosításáról 1. A választási eljárásról szóló 1997.

Részletesebben

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003 Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: 2018-05-29 20:48 Miniszterelnökség Parlex azonosító: W838KPW50003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr. Semjén

Részletesebben

SZEMÉLYISÉGI JOGOK XI. CÍM ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÉS EGYES SZEMÉLYISÉGI JOGOK. 2:42. [A személyiségi jogok általános védelme]

SZEMÉLYISÉGI JOGOK XI. CÍM ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÉS EGYES SZEMÉLYISÉGI JOGOK. 2:42. [A személyiségi jogok általános védelme] SZEMÉLYISÉGI JOGOK XI. CÍM ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÉS EGYES SZEMÉLYISÉGI JOGOK 2:42. [A személyiségi jogok általános védelme] (1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy törvény és mások jogainak korlátai között

Részletesebben

POLGÁRI JOGI KODIFIKÁCIÓ. Tartalomjegyzék

POLGÁRI JOGI KODIFIKÁCIÓ. Tartalomjegyzék V. ÉVFOLYAM 5. SZÁM Tartalomjegyzék Tanulmányok Az engedményezésre vonatkozó szabályok újragondolása a nemzetközi gyakorlat tükrében Gárdos Péter / 3 Az állam kártérítési felelõssége a közösségi jog megsértése

Részletesebben

A 2010. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása. Összefoglaló

A 2010. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása. Összefoglaló A 2010. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása 1. Feladatkör, tevékenység Az intézmény neve: Egyenlő Bánásmód Hatóság Törzskönyvi azonosítószáma: 598196 Honlapok címe: www.egyenlobanasmod.hu; www.antidiszko.hu

Részletesebben

KÖZÖS JELENTÉSE. AJB-4992/2014. számú ügyben

KÖZÖS JELENTÉSE. AJB-4992/2014. számú ügyben ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSÁNAK HIVATALA AZ ENSZ NEMZETI EMBERI JOGI INTÉZMÉNYE NAIH nyilvántartási szám: 40689 Az alapvető jogok biztosa és a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! 702/A/2006 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Az Alkotmánybíróság a köztársasági elnöknek az Országgyűlés által elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény rendelkezése alkotmányellenességének előzetes vizsgálatára

Részletesebben

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei Képhamisítás és hamisítványokkal kereskedés szerzői jogi megítélése Ügyszám: SZJSZT 10/2006 A rendőrség által feltett kérdések: 1. Megállapítható-e a leírt

Részletesebben

2014. Kereskedelmi szerződések joga 1. Bevezetés A legfontosabb változások áttekintése 1

2014. Kereskedelmi szerződések joga 1. Bevezetés A legfontosabb változások áttekintése 1 Kereskedelmi szerződések sek joga 1. MSC 2014 Az új Polgári Törvénykönyv a szerződések jogát érintő legfontosabb változásai. Kötelmi jogi alapok dr. Verebics János, PhD egyetemi 1 Bevezetés A legfontosabb

Részletesebben

VÁLOGATÁS A SZERZŐI JOGI SZAKÉRTŐ TESTÜLET SZAKVÉLEMÉNYEIBŐL

VÁLOGATÁS A SZERZŐI JOGI SZAKÉRTŐ TESTÜLET SZAKVÉLEMÉNYEIBŐL VÁLOGATÁS A SZERZŐI JOGI SZAKÉRTŐ TESTÜLET SZAKVÉLEMÉNYEIBŐL CÍM SZERZŐI JOGI VÉDELME SZJSZT-08/11 Magánmegkeresés A megkereső által feltett kérdések 1. Idézetek kereskedelmi célú felhasználása esetén

Részletesebben

Drinóczi Tímea. A személyi biztonsághoz való jogról egy hatáskör-módosítás apropóján

Drinóczi Tímea. A személyi biztonsághoz való jogról egy hatáskör-módosítás apropóján Pázmány Law Working Papers 2015/14 Drinóczi Tímea A személyi biztonsághoz való jogról egy hatáskör-módosítás apropóján Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pázmány Péter Catholic University Budapest http://www.plwp.jak.ppke.hu/

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Ügyszám: Keltezés: Előadó bíró: Közlöny információ: AB közlöny: 471/B/1995 Budapest, 1995.10.04 12:00:00 de. Sólyom László Dr. 61/1995. (X. 6.) AB határozat Közzétéve a Magyar Közlöny 1995. évi 84. számában

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0156/153. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas az EFDD képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0156/153. Módosítás. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas az EFDD képviselőcsoport nevében 21.3.2019 A8-0156/153 153 5 preambulumbekezdés (5) Az európai kulturális sokféleség előmozdításához elengedhetetlenek a jól fejlődő és stabil kulturális és kreatív ágazatok, amelyek széles és sokrétű közönségeknek

Részletesebben

Szerzői jog a gyakorlatban

Szerzői jog a gyakorlatban Szerzői jog a gyakorlatban Dr. Takács Nóra Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szerzői Jogi Főosztály 2016. december 7. SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA IPARJOGVÉD ELEM SZERZŐI JOG VÁLLALAT - ÉS ÁRUJELZŐ K VÉDJEGY

Részletesebben

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei Szerzői művek online fájl cserélő rendszerek segítségével megvalósuló felhasználása Ügyszám: SZJSZT 07/08/1. A megbízó által feltett kérdések: 1.: Engedélyköteles

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve tervezete 2011. szeptember 26-i munkaanyag

Az új Munka Törvénykönyve tervezete 2011. szeptember 26-i munkaanyag Az új Munka Törvénykönyve tervezete 2011. szeptember 26-i munkaanyag I. A tervezet és a háromoldalú tárgyalásokon született megállapodások viszonya (Dőlt betűvel a háromoldalú tárgyalásokon született megállapodások

Részletesebben