Tájékoztató folyamatban lévõ, illetve hamarosan kezdõdõ beruházásokról



Hasonló dokumentumok
Látogatás az iskolában

I. AMATÕR VIDEÓ PÁLYÁZAT DERECSKEI LAKOSOKNAK!

Díjnyertes. A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken. kezelt gyerekek kedvencei. Leukémiás Gyermekekért. A l a p í t v á n y

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 12. szám, december

ÖNKORMÁNYZATI HÍRLEVÉL

Készítsünk fagylaltot! (2010 July 08, Thursday) - Munkatársunktól

Nagypalli Hírhozó január. Nagypall Község Önkormányzatának lapja. Mentovocs Éva: Boldog, derűs új évet!

2015 tavasz, édes RECEPTEK. Fény éve torta (Várhelyi Panni) I. helyezett

ÚJLENGYELI ÚJ SZÓ. Adó 1% Idén is sok szeretettel várunk minden kedves újlengyeli lakost! Mozogjunk együtt újra! május 25.

7 recept az egészségért

Felkészülve a belvízre

Készülj teis az ünnepekre! Finomságok karácsonyra, húsvétra és anyák napjára

minden gazdaságfejlesztõ és munkahelyteremtõ

Hájas tészta. Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só.


Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola diákújságja


ajándékkatalógus A katalógusban szereplő árak augusztus 31-ig vagy visszavonásig érvényesek.

J e g y z ő k ö n y v



Fogyókúra napok ebéd mintái

Márti FELHÍVÁS! Március - Tavaszelõ hava. Vallási ünnepek: Jeles napok: Kalendárium

HATÁROZATOK. Biatorbágy Nagyközség Képviselõ-testülete az államháztartásról

SÓS-BORSOS TINTAHAL VACSORA A TÉVÉ ELÔTT

Megerősítettük a süllyedő ravatalozó épületét. 20 tonna cementet az egyház, murvát a bánya biztosította ehhez. Köszönjük segítségüket.

Csokoládés receptek az Aréna kiadó Csodás, csokis sütemények c. kiadványából


TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

Postacím: 5601 Pf Telefax: (66)

E L İ T E R J E S Z T É S

Boldog újesztendıt kedves Tótiak!

Vízkereszt 2013 Beléptünk a farsangi időszakba 2013 is eljött, megéltük mindenféle ellenkező hiedelmek és jóslatok ellenére is.

Közérdekű Közlemény. A hulladékszállítás díja: Hulladékszállítás teljes díja alkalmanként:

Adhatna-e ennél szebb gyermeknapi

Tisztelt Képviselő Testület! Tájékoztató a Szeghalom Kistérség Többcélú Társulás munkájáról

Tárgy: Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár évi munkaterve. Tisztelt Képviselő-testület!

LIPPAI JÁNOS MEZŐ GAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Lippai Lapok. Élményekben gazdag félév

S ü t i k s ü t é s n é l k ü l

Karácsonyi miserend. BALATONFENYVES KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA XX. évfolyam DECEMBER

Csanyi Hírmondó. Mátyásné és Antal Ferencné kapott meg, meggyőződésem

Februári Hírlevél 2009.

2 Csanyi Hírmondó augusztus

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK

Különös Közzétételi Lista

TURISZTIKAI SZEZONNYITÓ PROGRAM április 26., vasárnap Veszprémvölgy, Veszprémi Vár

Áldott, meghitt, friss kalács-illatú, gyertyafényes karácsonyi ünnepeket és egészségben, örömökben, sikerekben gazdag 2013-as évet kívánunk!

Nagy örömömre szolgál, hogy köszönthetem Önt a GEOMATECH Projekt szakmai hírlevelének projektzáró száma alkalmából!

PROGRAMAJÁNLÓ (július)

Bekecs község Önkormányzatának Képviselőtestülete JEGYZŐKÖNYV

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Jelen vannak: Dr. Filvig Géza

Mini Torta Gyűjtemény


be/sfphpm /2015/mksz

KEREPLÕ MEGALAKULT SÁRMELLÉK KÖZSÉG KÉPVISELÕTESTÜLETE

AKTUÁLIS. Adventi várakozásban

A NYUGDÍJASKLUBOK ÉS IDŐSEK ÉLETET AZ ÉVEKNEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A ÉVBEN VÉGZETT TEVÉKENYSÉGÉRŐL

Köszöntő február 11. II. évfolyam 1. szám

Rákosmentét építjük!

ÖNKORMÁNYZATI HÍREK TARTALOM. Képviselő-testületi határozatok és rendeletek A HAJMÁSKÉRI ÖNKORMÁNYZAT IDŐSZAKI TÁJÉKOZTATÓJA

EMLÉKFAL - PINGPONGÜTŐKBŐL

MUNKATERV NAGYMÁGOCSI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PETŐFI SÁNDOR KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖNYVTÁRI INTÉZETE, TURISTASZÁLLÓ ÉS HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2014

"Mert az Úr ád bölcsességet, az Ő szájából tudomány és értelem származik." (Péld, 2, 6) ÁLDÁS BÉKESSÉG!

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal

MIKULÁS A MŰVELŐDÉSI HÁZBAN

Magas rangú kitüntetést vehetett át Ambrus Tibor polgármester

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete március 26-i ülésére

Beszámoló az Arany János Városi Könyvtár évi tevékenységér l. Szakmai tevékenységünket az évi CXL. törvényben el írtak szerint végezzük.

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt.

lényege az, hogy mi kerül A sűrűje 2. Borbás Marcsi 100 recept a családi asztalra

Karácsonyi köszöntő. Csitári-Hock Tamás. Szalapa Község Képviselő-testülete nevében minden szalapai lakosnak és családjának kívánok:

TARTALOMJEGYZÉK Bevezet I. Nevelési program II. Helyi tanterv Záradék


Káptalantóti Önkormányzat lapja XI. évfolyam 2. szám MÁRCIUS

2015. november. Nagypall Község Önkormányzatának lapja. Kedves Nagypalliak!


Hozzávalók: Elkészítés: Hozzávalók:


E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület november 27-i nyilvános ülésére. Szociális szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálata


Kedves Pestújhelyiek!


J e g y z ő k ö n y v

Zene, dal, Zalakaros CD-T ADOTT KI A ZALAKAROSI KULTURÁLIS EGYESÜLET. Zalakaros város lapja


Beszámoló a 2013-as évről


2014. február. Beled Város Önkormányzatának hírei P Á L Y Á Z A T

A Hunyadi Mátyás Általános Iskola munkaterve a 2011/2012. tanévre




SZOCIÁLIS HÁLÓ KÖRNYÉN




PUSZTAFÖLDVÁRI HÍRMONDÓ

Egészség-ábécé. Kalendárium. Mese. Tudod-e? Ügyeskedj! Információk. - A helyes napirend. - Farsang. - A sziú indiánok és a feketelábúak


Átírás:

Tartalomból: Húsvéti köszöntõ Tájékoztató folyamatban lévõ, illetve hamarosan kezdõdõ beruházásokról Baba-Mama Börze Foltos otthon - a bekecsi Folt-Varázs Kör Házi sütemények versenye Március idusa Bekecsen Szerencsi Sportnapon a bekecsi gyerekek Lurkó-ház Napköziotthonos Óvoda 90 éves lakosunk köszöntése Ifjúsági Klub Hulladékudvar a bekecsi lakosok részére Megmenekült településünk egyetlen takarékja Húsvéti csirke -töltött tojás recept Mascarpones sárgarépa szelet Tájékoztató folyamatban lévõ, illetve hamarosan kezdõdõ beruházásokról Egészségügyi intézményeket, postát és leendõ gyógyszertárat magában foglaló épület felújítása Hamarosan befejezõdik az épület komplex homlokzatszigetelése, új nyílászárók elhelyezésére került sor a fogorvosi rendelõben, a postán és a leendõ gyógyszertár helyiségeiben. Célunk az egységes, korszerû épület kialakítása volt, melynek költségeit az önkormányzat saját forrásaiból finanszírozza. Rövid idõn belül sor kerül a lefolyócsatornák cseréjére, az elõtetõk felújítására és az épület elõtti parkoló térburkolására. Folyamatban van a gyógyszertár belsõ kialakítása is, melyet az üzemeltetõ végez el. Épületenergetikai korszerûsítés településünkön A beruházás keretében az Óvoda és a Községháza épületeinek teljes homlokzatszigetelésére, összes külsõ nyílászáróinak cseréjére, a radiátorok és a gázkazánok cseréjére kerül sor a KEOP-5.5.0/A/12-2013-0432 azonosító számú projekt keretében. A projekt bruttó összköltsége 46.892.498 Ft, melynek 85%-a támogatás, 15%-a saját forrás. A kivitelezés kezdete: 03.15., várható befejezése: 08.15., kivitelezõ: Bodnár Péter. A beruházással egy idõben kerül sor a Községháza tetõfedésének cseréjére is. A munkálatok alatt az épületek megközelítése korlátozott lesz, melyért Tisztelt Lakosok megértését kérjük.

Településfejlesztési projekt A Kormány 1083/2014.(II.26.) határozata alapján a Világörökség részét képezõ tokaj-hegyaljai borvidékhez tartozó települések fejlesztésére rendelkezésre álló összegbõl 40.000.000 Ft támogatásban részesültünk. E támogatásból (címzetten) az alábbi fejlesztéseket kívánjuk rövid idõn belül megvalósítani: a temetõben a ravatalozó épületén a tetõfedés cseréje (állandóan beázott), a homlokzat burkolása, festése, a faszerkezetek mázolása, a terasz és lépcsõburkolat cseréje, a kõburkolatok tisztítása, az urnafal bõvítése, díszkutak elhelyezése, kapu és kerítés felújítása, az út aszfaltburkolatának teljes felújítása, az Aradi és a Szerencsi utcák aszfaltburkolatának felújítása. a Mûvelõdési Ház mögötti közösségi téren kert- és parképítési munkák végzése, asztalok, hulladékgyûjtõk, kandeláberek, virágtartók és díszkutak elhelyezése. A fejlesztéssel igazi közösségi teret kívánunk létrehozni településünk lakói számára, ahol különbözõ rendezvényekre is sor kerülhet. Tornacsarnok felújítása A tornacsarnokunk 25 évvel ezelõtt épült, az idõszakonkénti karbantartás ellenére állapota erõsen leromlott. Ezt látva Sárossy Ferenc (a Megyaszó - Mag Kft. Ügyvezetõ Igazgatója) - a Bekecsi Birkózó Club Egyesület létrehozója és mûködtetõje - az elmúlt hónapokban a csarnok összes öltözõjét és vizesblokkját teljes körûen felújította, illetve a közeljövõben a tetõ déli oldalának fedése is megújul jóvoltából. Köszönjük! Pályázatot nyújtottunk be a Belügyminisztériumhoz az "Óvodai, iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra - fejlesztés, felújítás" alapján igényelhetõ támogatás elnyerésére. Az elnyert támogatásból a küzdõtér sportpadló burkolatát kívánjuk újra cserélni, illetve a bejárati ajtók cseréjére is sor kerül majd. A teljes beruházási költség 10.390.121 Ft, melybõl 8.312.097 Ft a támogatás. A felsorolt beruházásokkal településünkön - ebben az évben - 140 millió forintos fejlesztés valósul meg nyár végéig. Béki József polgármester Mûvelõdési Ház és külsõ közösségi tér fejlesztése A LURKÓ ALAPÍTVÁNY-nyal karöltve pályázatot nyújtottunk be a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére igénybe vehetõ támogatásra. Az MVH határozata alapján 26.988.910 Ft támogatáshoz juthatunk hozzá. Az áprilisban kezdõdõ beruházás során az alábbi fejlesztéseket, eszközbeszerzéseket fogjuk megvalósítani: a Mûvelõdési Ház régi nyílászáróinak cseréje, homlokzatszigetelés, vizesblokk felújítása, padlóburkolatok felújítása, a színpad mögött civil szervezetek számára közösségi tér kialakítása, festés-mázolás, rámpa és elõtetõ kialakítása, székek, szekrények, asztalok és egyéb bútorok, mûszaki berendezések beszerzése, komplett hangosítás és színpadvilágítás kialakítása,

Március idusa Bekecsen Vannak napok, melyek nem szállnak el, De az idõk végéig megmaradnak, Mint csillagok ragyognak boldogan, S fényt szórnak minden születõ tavasznak. (Juhász Gyula: Március idusára) Március 15-én, szombaton a Bekecsi II. Rákóczi Ferenc Informatikai és Matematikai Általános Iskolában került sor az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett ünnepi megemlékezésre. Az ünnepségen Béki József, Bekecs község polgármestere ünnepi köszöntõjében hangsúlyozta, hogy Magyarország a XIX. század elsõ felére képessé vált megkísérelni a felzárkózását a fejlett Európához. Az 1848-as tavasz meghozta a lehetõséget, hogy az Európán végigsöprõ forradalmakhoz kapcsolódva a magyar liberalizmus vezetésével a nemzet átalakítsa társadalmi és gazdasági rendjét. Az 1848/49-es magyar forradalmat és szabadságharcot vérbe fojtották, mégis 1848/49 a magyar polgári átalakulás történetének a legfontosabb idõszaka volt. Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyûlés elnöke beszédében emlékeztetett: Ha végignézünk a magyar történelem nagy sorsfordulóin, akkor mindig ezzel találjuk szembe magunkat. Azzal, hogy társadalmunk különbözõ rétegei képesek áldozatot hozni a haza szabadságáért. Az ünnepi beszédek után az óvodások verses, dalos összeállítása következett, majd az általános iskola ötödik osztályos tanulói adták elõ a forradalom eseményeit felidézõ mûsorukat. A versek, naplórészletek, visszaemlékezések alapján a jelenlévõk megismerhették az akkori emberek gondolkodásmódját, felidézhették a 166 évvel ezelõtt történt eseményeket. A mûsorban közremûködött az iskolai énekkar és a néptánccsoport is. A 1848/49-es hõsök elõtti tiszteletadás a Petõfi-szobornál folytatódott, ahol Durda Istvánné szavalta el Papp- Váry Elemérné Hitvallás címû versét. Ezt követõen került sor Osztás Tamás tárogatójátékának aláfestésével a megemlékezést záró koszorúzásra. Tóbisné Koncz Katalin

Szerencsi Sportnapon a bekecsi gyerekek A szerencsi várudvaron március 22- én Tavaszköszöntõ Családi Napot szerveztek Mozdulj a bajnokokkal! felhívással. A cél az volt, hogy a jó tavaszi levegõre kicsábítsák, és egy kicsit megmozgassák a sportolni, mozogni vágyó családokat, de fõleg gyerekeket. Iskolánkat 16 lelkes tanulónk képviselte. Az ünnepélyes megnyitó és a versenyek elõtti bemelegítés után lehetõség nyílt híres, neves sportolókkal találkozni, az általuk bemutatott sportágakat közelebbrõl megismerni, kipróbálni, sõt amatõr versenyekre benevezni. Itt volt például Mészáros László fekvenyomó világbajnok, világcsúcstartó, Kovács Péter világbajnok freestyle futballista, Karászi Roland világbajnoki 3. helyezett sportoló. Birkózó bemutatót nézhettek meg Deák Bárdos Mihály Olimpikon vezetésével. Népszerûek voltak a dekázó, kötélhúzó, fekvõtámasz versenyek, de a gyerekek szívesen kipróbálták az íjászatot és a lövészetet is. A szellemi sportok sem maradtak ki a programból, sakkpartikra is volt lehetõség sakkoktató közremûködésével. Diákjaink minden sportágban megállták a helyüket, büszkék lehetünk rájuk! A különbözõ versenyek helyszínén kakaós csigával és szerencsi csokival pótolhatták az elvesztett energiát. Az ebéd nagyon finom halászlé volt, mely után kezdõdött a délutáni program. A sok mozgás után jól esett egy kis szórakozás, melyet a fiatalok egyik kedvence, Kasza Tibor biztosított jó hangulatú koncertjével. Azt hiszem, ez a program elérte célját, a gyerekek fáradtan, de jókedvûen indultak haza. Egészségükre! Hegedûs Márta Az intézmény pedagógiai programjának bemutatása Intézményünk a Lurkó-ház Napköziotthonos Óvoda a Napraforgó néphagyományápoló, természetközeli és érzelemgazdagító helyi óvodai program alapján mûködik. A lurkó név a gyermekszeretetet, vidámságot, pajkosságot idézi, a gyerekek régies, népies megszólítása. A névválasztás kifejezi azon vágyunkat, hogy a Lurkó-ház olyan hely legyen a gyermekek számára, ahol népies, élménygazdag környezetben, érzelembiztos, derûs, vidám légkörben, biztonságban fejleszthessük a gyermek testi-, lelki-, értelmi szükségleteit. Pedagógiai munkánkat meghatározza az ünnepekre való ráhangolódás, a hagyományok ápolása, a természet szeretetére nevelés, a gyermekek készségeinek, képességeinek fejlesztése, melyek hatására alkalmassá válnak az iskolai élet elfogadására. A gyermekek koruknak megfelelõ szinten, észrevétlenül ismerik meg a naptári év jeles napjait, a hétköznapok szokásõrzõ tevékenységeit az évrõl-évre visszatérõ jelképekkel, élményszerû, örömteli cselekvésekkel együtt. Ezek az élmények hagyományaink tiszteletére, a közösségi érzés erõsítésére, egymás megbecsülésére, szeretetére, elfogadására nevelnek. Szeretnénk, hogy az intézményünkbõl kikerült gyermekek nyitott, kíváncsi, a népi kultúra iránt érdeklõdõ, kellõ önfegyelemmel és akarattal rendel-

kezõ, jószívû, vidám, segítõkész gyermekekké váljanak. A néphagyományõrzõ programmal, tevékenységekkel elképzelésünk az, hogy a néphagyományon alapuló népszokások értékeit megõrizzük, és a gyermekek, a jövõ számára átadjuk. Természetközeli jellegét adja, hogy falusi környezetben, falusi gyermekeket nevelünk. Ennek az életnek jellemzõje a természettel együttélés, egymás felé fordulás, közös munkatevékenység. A falusi ember életszemléletére jellemzõ a természet tisztelete, környezetének óvása, alakítása, az állandó munkálkodás. A legtöbb gyermek a családi nevelés során ilyen indíttatást kap, melyet programunk erõsíteni kíván az által, hogy az évkör népszokásait, a természet jeles napjait a kapcsolódó tevékenységekkel hitelesen feldolgozza. Az érzelemgazdag tevékenysége során a pozitív megerõsítések által a gyermek összetett személyisége nyitott, befogadó lesz a közösség iránt, önértékelése, önbizalma megerõsödik. Nevelõtestületünkre jellemzõ a nyitottság, a szakmai megújulás. A megfelelõ minõségi munka érdekében folyamatosan képezzük magunkat. Igyekszünk az új kihívásoknak megfelelni, a kitûzött céljainkat és feladatainkat a felelõsséggel átgondolt munka során megvalósítani, ezzel jó hírnevünket továbbra is megõrizni. Magas szintû pedagógiai munkánk eredményének érezzük azt a tényt, hogy gyermeklétszámunk stabil, egyre növekvõ tendenciát mutat annak ellenére, hogy a születések száma minden évben csökkenést mutat községünkben. A szabad óvodaválasztásnak köszönhetõ, hogy több szomszédos községbõl és a városból is vannak bejáró gyermekeink. Jelenleg öt csoport mûködik intézményünkben, Csicsergõ, Süni, Vuk, Napsugár és Bóbitacsoport. A csoportok gyermeklétszámukat tekintve ideálisak, melynek köszönhetõen az óvodapedagógusoknak naponta lehetõségük van arra, hogy alkalmazzák a gyermekek egyéni fejlesztését, megvalósítsák a differenciált bánásmódot. Sóváriné Kiss Erika óvodavezetõ 90 éves lakosunk köszöntése Egy hosszú élet munkája, eredményei elismerést és tiszteletet érdemelnek, melynek meg kell nyilvánulnia a társadalom tagjai, közösségei, intézményei részérõl. A Kormány a Magyar Köztársaság nevében köszönti a 90. a 95. és a 100. életévüket betöltött, Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezõ, magyar állampolgárságú szépkorú személyeket. Béki József községünk polgármestere és Bodnár Jánosné jegyzõasszony személyesen köszöntötte Gergely Józsefné (Kiss Mária) bekecsi lakosunkat 90. születésnapja alkalmából! A jubileumi köszöntéssel okirat és jubileumi juttatás is jár, amely teljesen független a szépkorú személy egyéb ellátásaitól. Erõs Krisztina Ifjúsági Klub Bekecs A helyi Ifjúsági Klubban február-március hónapban több alkalommal rendeztünk kreatív foglalkozásokat farsang, Valentin-nap, és nõnap alkalmából. A jövõben is szervezünk hasonló foglalkozásokat Húsvétra és Anyák napjára is. A Gyermekesély program keretében - TÁMOP-5.2.3.-A-12/1-2012-0008 - a többi klubbal együtt a bekecsi Ifjúsági Klub is kapott televíziót és DVD lejátszót is. Ezeknek az eszközöknek a segítségével hetente vagy kéthetente szervezünk Film Klubot is a fiatalok részére. A legújabb vígjátékokat, akciófilmeket láthatja a klubba ellátogató ifjúság. A klubba járó fiatalok a szabadidejüket hasznosan tölthetik el hasonló korosztályú társaik társaságában. Rendezünk csocsó, darts, póker, billiárd, ping-pong, és nerf versenyeket is. A versenyek résztvevõi minden alakalommal részesülnek ajándékban. Van,

hogy minden résztvevõ kap meglepetést, de olykor az egész csapat kap egy nagyobb eszközt, játékot! Tavasz közeledtével különféle szabadtéri programokban is részt lehet venni. A bekecsi Ifjúsági Klubban április hónapban Húsvéti programokkal egybekötött versenyeket fogunk tartani. Várunk minden 14-24 év közötti fiatalt, aki kedvet kapott, hogy tagja legyen egy jó kis csapatnak. A klubba járásnak, rendezvényeinken való részvételnek nincs semmilyen feltétele és minden ingyenes!!! Erõs Krisztina klubvezetõ Megnyílt a hulladékudvar a bekecsi lakosok részére is Bekecs Község Önkormányzata megállapodást kötött a Zempléni Z.H.K. Nonprofit Kft.-vel. A hulladékudvar heti rendszerességgel, az alábbi napokon és nyitvatartási idõtartamban áll a település lakosai részére nyitva: Csütörtök: 8:00-17:00 Péntek: 8:00-17:00 Szombat: 8:00-15:00 A Zempléni Z.H.K. Nonprofit Kft.-vel való megállapodás alkalmával rögzítésre került, hogy az Önkormányzat közigazgatási területén lakó állandó vagy ideiglenes lakcímen bejelentett természetes személyek részére nyújtja a hulladékudvari szolgáltatást. Lakcímkártya és személyi igazolvány szükséges! Az alábbi táblázat mutatja, hogy az adott fogyasztóhely éves szinten milyen mennyiségû hulladékot adhat le díjmentesen a hulladékudvarban. Erõs Krisztina

Megmenekült településünk egyetlen takarékja A közelmúltban a Szerencs és Környéke Takarékszövetkezet hozott egy gazdasági döntést, amelynek értelmében a bekecsi fiókjukat bezárják. Mivel településünk egyötödét érintette a döntés, mintegy 400 bekecsi lakost, a pénzintézet további mûködéséért petíciógyûjtésbe kezdett a helyi lakosság. 360 db aláírást sikerült összegyûjteni. A bezárás sok nyugdíjast kellemetlenül érintett volna, mivel nagy nehézséget okoz számukra a településünktõl távoli takarékszövetkezetekbe eljutni. Ebben a fiókban mindenkit személyesen ismernek a dolgozók és ez által személyre szabott tanácsokat is tudnak adni számukra. Nyilvánvalóan nem könnyû fenntartani ehhez hasonló betétgyûjtõ pénztárat, ám ha mindig csak a dolgok gazdasági vonatkozását nézzük, és eltekintünk a lakosság igényeitõl, akkor az hosszú távon a falvak teljes leépüléséhez vezethet! - hívta fel figyelmünket Bekecs polgármestere. Béki József elmondta, hogy március elejétõl szûnt volna meg a pénztári szolgáltatás mûködési nehézségekre hivatkozva. A Szerencs és Környéke Takarékszövetkezet igazgatósági elnöke Harasztosi Mihályné, dr. Mengyi Roland országgyûlési képviselõ, a B.-A.-Z. Megyei közgyûlés elnöke és Béki József Bekecs Község polgármestere sajtótájékoztatót tartott, melynek fõ témája, hogy a helyi takarékszövetkezet bezár-e. Kompromisszum született, melynek értelmében a bekecsi Önkormányzat innentõl kezdve a takarékszövetkezeti fiókban vezeti tovább a számláit és a takarékszövetkezeti fiók fenntartásába is beszáll. A bekecsi fiókban mintegy 300 számlát vezetnek, ezek közül 30 kisvállalkozásét is, innentõl azonban a fiók legnagyobb üzletfele a bekecsi Önkormányzat lesz. A lakosok legnagyobb örömére Béki József polgármester bejelentette, hogy a tervekkel ellentétben mégsem zár be Bekecs egyetlen takarékpénztára. Erõs Krisztina

Húsvéti csirke - töltött tojás recept A hagyományos húsvéti töltött tojás receptet vicces formában is elkészíthetjük, így a család kisebb tagjainak is örömet okozhatunk vele. Ebbe a tojásba aszalt sárgabarackos, és krémsajtos töltelék került. Hozzávalók 10 db-hoz: 10 kemény tojás, 2 ek zöldfûszeres krémsajt, kb. 3-4 dkg aszalt sárgabarack, só, bors, 10 lap füstölt sajt, 20 szem egész bors, sárgarépa, sáfrányos szeklice A tojásokat a szélesebb csücsküknél fogva vágjuk ketté, azaz kb. 1 cm vastagságban vágjuk le az aljukat. A sárgákat óvatosan vegyük ki belõlük. A levágott, kikapart részeket tegyük egy asztali mixerbe, adjuk hozzá a krémsajtot, sót, borsot, és a beáztatott barackokat. Turmixoljuk le. A sajtlapokból szúrjunk ki 10 akkora átmérõjû korongot, mint kb. a tojásaink átmérõje (kb. 5 cm). És a széleikbõl 2-2 db a félkörnél kisebb körszeleteket (ezek lesznek a szárnyak). A megtisztított sárgarépát vékonyan karikázzuk, és ebbõl alakítsuk ki a csõröket. A tojásokat töltsük meg. Kicsit többet töltsünk beléjük, mint a nyílás magassága. A töltött tojásokat tapasszuk a sajtkorongokra. Egy hegyes késsel kicsit vájjuk ki a szemgödröket. Ez azért kell, mert a tojás fehérjébe nem nagyon lehet belenyomni simán a borsszemeket. A lyukakba helyezzük bele a borsokat, azaz a szemeket. A csõr részhez pedig nyomjunk be szintén késsel egy vágást, majd helyezzük be a csõröket. A maradék töltelékkel tapasszuk rá a csirkékre a szárnyakat, illetve nyomjunk a fejük tetejére kis bóbitákat. Ezekre tehetünk taréj gyanánt sáfrányos szeklicét. Ha ilyenünk nincs, pirospaprikával színezzük meg a krémet pirosra, és ezt nyomjuk a fejük búbjára. Mascarpones sárgarépa szelet Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg barna cukor 2 dl étolaj 4 egész tojás 30 dkg liszt 5 dkg õrölt dió (vagy mandula vagy mogyoró) 1 csomag sütõpor 2 mokkáskanál õrölt fahéj 1 narancs reszelt héja 1 csipet só 5 dkg fehér csokoládé 40 dkg reszelt sárgarépa A krémhez: 1 doboz (250 g-os) mascarpone 2 evõkanál porcukor 1 csomag vaníliás cukor Elkészítése: A barna cukrot, az étolajat, a csipet sót és a narancs reszelt héját a tojásokkal habosra verjük (a tojásokat egyesével adjuk hozzá). Ezután hozzákeverjük a megolvasztott fehér csokoládét és a sárgarépát, majd a tészta többi hozzávalóját. Papírral bélelt tepsiben sütjük. A krémhez a mascarponet habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Tetejét reszelt csokoládéval díszíthetjük. TIPP: A mascarpones krém helyett a narancs levét 2-3 evõkanál porcukorral is kikeverhetjük, és ezt is tehetjük a sütemény tetejére. Gergelyné Erzsike Figyelem!!! A Bekecsi Hírmondó késõbbiekben megjelenõ kiadványaiba várjuk a lakosság ötleteit, cikkeit, esetleg saját verseit, idézeteit! Hirdetését, cikkeit elküldheti az alábbi e-mail címen vagy telefonszámon! eroskriszta89@gmail.com, 06-30/8269800 Impresszum: BEKECSI HÍRMONDÓ Kiadó: Bekecsi Általános Mûvelõdési Központ Felelõs kiadó: Sóváriné Kiss Erika Szerkesztõség címe: 3903 Bekecs, Béke út 2. Hírdetésfelvétel: Erõs Krisztina Elérhetõség: +36-30/826-9800 Tördelés: Német Sándor Nyomda: Német Nyomda Megjelenik Bekecsen 900 példányban, térítésmentesen ISSN: 2064-1338