Számítógép- és hálózatfelügyelet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Számítógép- és hálózatfelügyelet"

Átírás

1 Számítógép- és hálózatfelügyelet Wagner György Általános Informatikai Tanszék

2 A számítógép hasznos de hálózatba kötve sokkal hasznosabb. A hálózatokat hálózati eszközök segítségével alakítjuk ki (repeater, bridge, router, gateway, switch). A hálózaton vannak kliensek, szerverek, és hálózatot működtető eszközök. Ha ezek valamelyike elromlik, vagy működését vezérlő paraméterei elállítódnak, akkor a hálózat, vagy annak egy része elérhetetlenné válik. Mikor javítják ki? Válasz: mikor veszik észre? Megoldás: folyamatosan figyelni kell a hálózati eszközök működőképességét.

3 Felügyeleti lehetőségek a gyakorlatban Ping parancs segítségével Look@LAN segítségével Look@Host segítségével

4 Mi a kliens, mi a szerver? Próbáljuk meg közösen tisztázni Nevezhetjük a rajta futó OS miatt annak Nevezhetjük szerepe miatt annak Nevezhetjük az architektúrája miatt annak Nevezhetjük a rajta futó alkalmazás miatt annak Nevezhetjük a hálózatban betöltött szerepe miatt annak Stb

5 Hardver felügyeleti megoldások Persze, persze, fontos a kliens, de arról gondoskodjon mindenki saját maga. (Igaz, nagyobb cégeknél erre azért ott a help desk, és az informatikai csoport)

6 Hardver felügyeleti megoldások Vegyük most a szervereket. A legtöbb nagyobb gyártó ad szoftvert az alaplap figyeléséhez (pl. Intel)

7 Intel Active Monitor

8 Az Intel Desktop Utility jellemzői Azt a gépet felügyeli, amelyiken fut. Ha ez elromlik, nincs felügyelet, nincs hibajelentés. Persze ha azon dolgozik a rendszergazda, akkor észreveszi, hogy tönkrement. Na de szerveren dolgozni???

9 Más gyártók Ahány gyártó, annyiféle szoftver. A rendszergazdának (rendszerfelügyelőnek) mindegyiket ismernie kellene. Rohangálhat minden szerverhez, rendben van-e. Megoldás: 1. A rendszergazda üljön a saját gépe előtt. 2. Minden gépen fusson rendszerfigyelő szoftver. 3. Az folyamatosan figyelje a felügyelt gép állapotát. 4. Folyamatosan jelentsen a rendszergazda gépén futó programnak.

10 Más gyártók Ha már van saját fejlesztésű szoftverük abbahagyják azt egy másik cég szoftvere miatt??? Megoldás: legyen gyártótól független, egységes, és ne kötődjön senkihez. Néhány nagyobb gyártó összefog legyen hát IPMI Intelligent Platform Management Interface Igaz, ez önmagában kevés, kellenek más komponensek is:

11 Hardver felügyeleti megoldások Szükséges komponensek: BMC (Baseboard Management Controller), más néven: Service Processor. A szerverhez kapcsolt / integrált diagnosztikai számítógép. Saját firmware-e, tápellátása és hálózati kapcsolata van. IPMI (Intelligent Platform Management Interface). Szabványosított kommunikációs interfész a BMC felé. Soros, LAN, Serial over LAN (SOL) protokoll RMCP (Remote Management Control Protocol) UDP, 623 port

12

13 IPMI Nyílt OS független Fejlesztői: a Dell, a HP, az IBM és az Intel Szolgáltatásai: A készülékház érzékelés (kinyitották-e) Távoli ki/bekapcsolás, reboot Hozzáférés a különböző szenzorokhoz: hőmérséklet, feszültség, stb. System naplófájl (SEL - System Event Log). A BMC saját memóriájában kerül eltárolásra. Felügyelt eszközön életjelek (heartbeat). Ha egymás után több életjel kimarad, figyelmeztet (azonnali üzenetküldéssel, vagy SMS-sel, vagy -en)

14 Példa BMC-re: Supermicro SMC-001

15 A Supermicro IPMIView szoftvere

16 IPMI Unix alatt parancssoros felülettel Kell hozzá az ipmitool ipmitool I lan H U admin a chassis power status Ahol: I: a BMC LAN interfacével kommunikálunk H: a host IP címe, vagy neve U: bejelentkezéshez felhasználó neve a BMC-n a: a jelszóra kérdezzen rá, nem most akarjuk megadni chassis power status: működik-e a tápegység Lehetséges válasz: Chassis Power is on

17 Néhány parancs (ipmitool ) chassis power off chassis power on chassis power reboot chassis power reset chassis status lan set 1 Pl: lan set 1 netmask

18 IPMI v1.0 Képességei: be lehet jelentkezni. Ehhez nevet és jelszót fog kérni Lehet parancsokat kiadni A parancsokkal módosítani is lehet a szerver állapotát Tudja kezelni a szenzorokat Van eseményfigyelője, és ahhoz naplófájlja A szerver rendszer buszán keresztül lehet elérni (pl.: soros port)

19 IPMI v1.5 Képességei: Minden, amit a v1.0 már tud, kiegészül: A BMC már LAN-on keresztül is elérhető Riasztás is kérhető LAN-on keresztül Használja az egyelőre nem szabványos SOL-t (Serial Over LAN)

20 IPMI v2.0 Képességei: Minden, amit a v1.5 már tud, kiegészül: Már a szabványos SOL-t használja, emiatt: A konzol átirányítható. Jogosultságok oszthatók ki a felhasználók között. Kibővített felhasználó azonosítás. A csomagokat az RCMP helyett már RCMP+ segítségével továbbítja, és az már támogatja a titkosítást.

21 Rendszerfelügyelet másképpen 1996: Microsoft, Compaq, Cisco, Intel, BMC software: WBEM: Web Based Enterprise Management (nagy kiterjedésű rendszerek Web alapú felügyelete) Célja: olyan nyílt felügyeleti környezet kialakítása, melyben a lehető legtöbb meglévő technológia és szabvány felhasználásával az összes felügyeleti rendszer és alkalmazás elérheti és szabályozhatja a felügyeleti információkat. Bekapcsolódik a fejlesztésbe a DMTF (Distributed Management Task Force), majd 1998-tól már ez a központ.

22 A WBEM architektúra

23 Microsoft A Microsoft WBEM megvalósítása a WMI (Windows Management Instrumentation). Például: CallWMI "Win32_NetworkAdapter", OutputString Válasz: AdapterType : Ethernet 802.3; Description : Intel Based PCI Ethernet Adapter; MACAddress : 00:80:48:EA:75:8A; Manufacturer : Intel; PNPDeviceID : PCI\VEN_1011&DEV_0014&SUBSYS_ &REV_11\3& 61AAA01&0&58; PowerManagementSupported : False;

24 Definíciók Helyi állomás: az a számítógép, amelyiken a felhasználó éppen dolgozik. Távoli állomás: a felhasználó által a helyi állomásról elért másik számítógép. Kiszolgáló: egy vagy több ügyfélnek hálózaton keresztül szolgáltatásokat biztosító számítógép. Ügyfél: hálózaton keresztül egy vagy több kiszolgáló szolgáltatásait igénybevevő számítógép.

25 Elvárások a hálózat felügyelettől A hálózat elérhetőségének figyelése Az automatizálás fokozása A válaszidők figyelése Biztonsági funkciók nyújtása A forgalom irányítása Helyreállítási lehetőségek Felhasználók regisztrálása

26 A megvalósítások A hálózatmenedzsment területén kidolgozott fontosabb szabványok: CMIP (Common Management Information Protocol) CMOT (Common Management over TCP/IP) TMN (Telecommunications Management Network) SNMP (Simple Network Management Protocol)

27 CMIP Kidolgozója az ISO. Része az OSI-nak. Fejlettebb, mint az SNMP. Itt definiálták a hálózat menedzsment 5 funkcióját. Hátránya: Komplex (bonyolult) A szabványosítási folyamat túl sokáig tartott Előnye: Objektum orientált

28 CMOT A CMIP TCP/IP feletti megvalósítása. Nem készültek el időben sem a specifikációk, sem az implementáció, így a fejlesztés leállt.

29 TMN A CCITT (új neve ITU) ajánlása. Távközlési hálózatok menedzselését írja le. Felhasználási területei: Távbeszélő hálózatok LAN és WAN adatátviteli hálózatok ISDN hálózatok Mobil hálózatok Intelligens hálózati szolgáltatások

30 SNMP Az IETF (Internet Engineering Task Force) által szabványosított protokoll. A TCP/IP menedzsment de-facto szabványa. Az előzők közül csak ezzel fogunk foglalkozni.

31 A hálózat menedzsment funkciói Konfiguráció menedzsment (Configuration Management) Hiba menedzsment (Fault Management) Teljesítmény menedzsment (Performance Management) Biztonság menedzsment (Security Management) Elszámolás menedzsment (Accounting Management)

32 1. Konfiguráció menedzsment Ez a központi elem. Adatokat szolgáltat az aktuális konfigurációs részletekről Nyilvántartja a konfiguráció változásait A következő információkat használja: Menedzselt objektumok Azok állapotai A hálózati összekötésekre vonatkozó adatok

33 A konfiguráció menedzsment funkciói Készletnyilvántartás és topológia szolgáltatás (az adatokat nem egyszerű fájlokban tárolja, hanem a MIB-ben) Változások, változtatások nyilvántartása Kábelezési rendszer nyilvántartása (CMS Cabel Management System). Fontos, mert a hálózati hibák jelentős része a fizikai rétegből származik!!

34 A konfigurációs információs adatbázis tartalmazza: a kapcsolóelemek adatait, A router-ek konfigurációs adatbázisát, A hozzáférési jogosultságokra vonatkozó információkat, A menedzselt objektumok állapotát, A statisztikai és teljesítmény adatokat, A hálózati eseményeket.

35 2. A hiba menedzsment Célja a hálózatban fellépő hibák érzékelése, a hiba izolálása, és naplózása, az érintett személyek (rendszergazdák, felhasználók) értesítése, esetlegesen a hibák automatikus javítása. Ennek alapvető feltétele a hálózat dokumentálása (konfiguráció menedzsment).

36 Hiba megoldásához kell: a hálózat topológiája a használt protokollok és átviteli közegek a korábban mért sávszélességi mutatók a használt alkalmazások. Javasolt a már korábban előfordult hibák és azok megoldásának dokumentálása.

37 A hiba menedzsment feladatai Állapot felügyelet: LAN monitorok és LAN analizátorok segítségével figyelemmel kísérni a legfontosabb állapotjelzőket Hiba detektálás és riasztás: Bizonyos események hatására automatikus üzenetek generálódjanak. A lényeges eseményekhez prioritást és határértéket kell beállítani. Problémák meghatározása, elszigetelése. Jellemző hibaesetek: Nem technikai, hanem a felhasználók hiányos ismereteiből adódóak (80-85%) Bizonyos technikai hibák (hibás szerverműködés (5-10%) Kritikus és komplex technikai hibák (3-5%) Hálózati alkalmazásokkal összefüggő hibák (programlefagyás) (1-5%) Csak a gyártó által orvosolható problémák (pl.: firmware hiba)

38 Hálózatokban előforduló leggyakoribb hibaforrások Helytelen huzalozás, rossz kötés, szakadt kábel, kontakthiba Hibás interfészkártya, rossz driver, hibás órajel, nem megfelelő sebesség detektálás Sérült hálózati kapcsolóeszköz, vagy rossz paraméterezésű eszköz (dupla IP cím, stb.) Hibás hálózati operációs rendszer komponens Bekövetkezett adatvesztés (áramkimaradás, lemez sérülés). Védekezés: rendszeres mentéssel

39 Archiválás Kérdések: Mit mentsünk? Mikor mentsünk? Hogyan mentsünk? Beszéljük meg a válaszokat:

40 Archiválási módok Előtte beszéljünk az archiv attributumról (marker): Mi a szerepe, mikor módosul Mentés típusok: Normal Incremental Differential (Copy) Nézzük meg egy példán keresztül (mentés és helyreállítás folyamata)

41 Archiválás Többszörös helyi mentés? Vagy file-szerverre kihelyezett felhasználói fájlok központi mentése? Fontos: az archiválás a nyitott file-okkal általában nem boldogul! Több generációs mentések. A mentések dokumentálása.

42 3. Teljesítmény menedzsment Célja: - a hálózat kihasználtságának és terhelésének mérése, - a mért adatok különböző szempontok szerinti megjelenítése - a hálózat teljesítményének optimális szinten tartása érdekében.

43 A teljesítmény menedzsment feladatai A hálózat teljesítményére vonatkozó adatok meghatározása, teljesítménymutatók definiálása, a hálózat teljesítményének figyelése. A mért adatok analizálása, értelmezése. Küszöbértékek meghatározása, melyeknek átlépése riasztást, vagy valamilyen műveletet vált ki. A hálózat modellezése. A hálózat optimalizálása, hangolása.

44 Teljesítménymutatók típusai Lehet: statikus, dinamikus, és teljesítménymérési. Statikus mutatók: Átviteli kapacitás Jelterjedési késleltetés Topológia Keretméret Dinamikus mutatók: Teljesítménymérési mutatók: Hozzáférési protokoll Erőforrás használat Felhasználói forgalom Átviteli- és válaszidő Pufferek mérete Hozzáférhetőség Adatütközés és újratovábbítás Mérési adatok megbízhatósága

45 Teljesítménymérés (monitoring) A hálózat szűk keresztmetszetének felderítése. Ehhez LAN analizátorokat lehet használni. Keret forgalom Keret eloszlás Munkaállomások száma Használt protokollok

46 Hálózatok hangolása 1. Teljesítménymutatók meghatározása 2. Megfigyelés, információk begyűjtése 3. Megoldási tervek készítése 4. Alternatívák megbeszélése 5. Fontossági sorrend kialakítása 6. Ellenőrzés mérésekkel

47 4. Biztonság menedzsment Célja a hálózati hozzáférés szabályozása a helyi szabályok alapján. Feladata a hálózat elleni támadások, szándékos vagy véletlen működésképtelenné tételének, bizalmas információk felhatalmazás nélküli elérésének megakadályozása.

48 Veszélyek Illetéktelen hozzáférés Felhasználói hibák Alkalmazotti szabotázs Természeti katasztrófa Vírusfertőzés Ipari kémkedés

49 Védekezés illetéktelen hozzáférés ellen Munkaállomásokhoz való szabad fizikai hozzáférés korlátozása Fájlszerverek, hálózati kapcsolóelemek, központi és közbülső kábelrendezők elzárása Új csomópontok beiktatása (sniffer-lehallgatás) Vezeték nélküli csatlakozás korlátozása a vételi körzeten belül

50 Titkosítások A titkosításhoz, illetve a megfejtéshez szükséges kulcsok száma szerint lehet: Szimmetrikus (1 kulcsos) Aszimmetrikus (2 kulcsos) Alkalmazások: Titkosítás Digitális aláírás

51 5. Elszámolás menedzsment Feladata a költségek és számlák ellenőrzése, a költségösszetevők meghatározása. Költségösszetevők: Hardvereszközök (szerverek, perifériák, csatolóelemek, munkaállomások) kábelek (kábelek és csatolóelemek beszerzési és fenntartási költségei) szoftverek (operációs rendszerek, alkalmazói szoftverek) LAN menedzsment rendszerek (alkalmazások, adatbázisok, teszt berendezések) Infrastruktúra (bérelt vonal, előfizetői díjak, LAN szegmensek összekapcsolása) Személyi költségek Épületek, bérleti díjak, karbantartási díjak Energia, fűtés, hűtés

52 Az SNMP Előzménye az SGMP (Simple Gateway Monitoring Protocol) (1987) Első verziója (SNMP v1) 1990-ben jelent meg egy RFCben (mi az az RFC?) UDP alapú, a 161-es és a 162-es port-okat használja. Többször továbbfejlesztették (SNMP v2 > 1993-ban, SNMP v3 > 2000-ben) Majd kibővítették (RMON v1, RMON v2)

53 SNMP v1 RFC 1155: A menedzsment információk struktúráját írja le RFC 1157: Az SNMP definíciója RFC 1212: A MIB definíciója RFC 1213: A TCP/IP hálózatok menedzsmentjéhez szükséges MIB

54 SNMP v2 (v2c) és v3 v2: (64 bites számlálók bevezetése) RFC 1901: Az SNMP v2 bemutatása RFC 2578: Az SNMP v2 definiálása v3: (titkosítás, és jobb azonosítási procedura név és jelszó bekérése) RFC 1906: Az SNMP v3 definiálása

55 RMON (RMON 1, RMON 2) Az SNMP MIB kibővítése RFC 1757, RFC 2021

56 RMON 1 10 MIB csoportot definiál az alap hálózati monitorozáshoz A legtöbb új hálózati eszköz ezt már támogatja Csak a két alsó OSI rétegbeli monitorozást támogatja

57 RMON2 Az RMON 1-re épül (fizikai és adatkapcsolati réteg) Kiegészül: a hálózati -, a szállítási -, a kapcsolattartási -, és a megjelenítési réteggel

58 Az SNMP összetevői 4 komponensből áll: Felügyelt csomópont(ok) (ND Network Device) Felügyeleti állomás(ok) (NMS Network Management Station Az NMS összetevői: NMA Network Management Applications NE Network Elements, MA Management Agents) Felügyeleti információ(k) Felügyeleti protokoll

59 Az SNMP felépítése

60 Felügyelt csomópont Bármely eszköz, amely képes állapot információt küldeni magáról. Pl.: router, host, switch, bridge, printer, stb. Ahhoz, hogy egy eszköz SNMP menedzselhető legyen, képesnek kell lennie egy SNMP ügynök futtatására. Az ügynök egy változókból álló adatbázist tart fenn (MIB), hogy leírja az eszköz állapotát, és információkat tároljon a korábbi eseményekről.

61 Az ügynök Az ügynök feladata kettős: A felügyeleti állomás kéréseit szolgálja ki (válaszolja meg) Figyeli a felügyelt csomópontot, illetve vezérli azt. Ha a felügyeleti állomás lekérdez egy információt, akkor: vagy a már begyűjtött adatokat adja vissza, vagy a kérdés hatására szerzi be az eszköztől a kért információt.

62 Proxy Lehetnek olyan eszközök a hálózaton, amelyek nem képesek ügynök futtatására. Ezek az eszközök csak valamilyen gyártó specifikus módon képesek kommunikálni. Kell egy proxy ügynök, amely képes kommunikálni a felügyeleti állomással és a nem SNMP képes eszközzel is. Egy proxy több nem SNMP eszközzel is tarthat fent kapcsolatot.

63 Felügyeleti állomás Egy menedzsment szoftvert futtató számítógép, amely hálózaton keresztül kéréseket küld az ügynököknek, és fogadja azok válaszait. Ezek a szoftverek tárolják, feldolgozzák, megjelenítik és archiválják a begyűjtött információkat.

64 Felügyeleti információ Azok az adatok, amelyek leírnak egy SNMPvel menedzselhető eszközt. A felügyeleti információs adatbázis minden felügyelt készüléken megtalálható egy adatbázis struktúra formájában. Mivel az eszközök több gyártótól is származhatnak, a tárolt információ formáját pontosan kell definiálni.

65 Felügyeleti információ Az SNMP minden egyes ügynök számára előírja, hogy milyen információkat kell tartalmaznia, és milyen formátumban kell azt rendelkezésre bocsátania. A felügyelt csomópontok állapotuk információit változókban tárolják. Az SNMP ezeket a változókat objektumoknak nevezi. Ezeket írni, és olvasni lehet.

66 Felügyeleti protokoll Maga az SNMP. Az SNMP egy alkalmazási rétegbeli protokoll.

67 polling A felügyeleti állomás bizonyos időközönként lekérdezi az eszközöket. Ezt polling-nak nevezik. trap Az ügynök a felügyeleti állomás kérése nélkül egy esemény bekövetkezésekor automatikusan küld üzenetet a felügyelőnek. Ezt trap-nek nevezik.

68 Trap események Beállított határértékek átlépése esetén Cold start: az eszköz hideg újraindulása esetén Warm start: az eszköz meleg újraindulása esetén Off: az eszköz leállása esetén Authentication failure: illegális bejelentkezési kísérlet esetén. Link Down: egy kommunikációs kapcsolat megszakadása esetén Link Up: a kapcsolat helyreállása esetén EGP Loss: forgalomirányító hibajelzése esetén

69 Trap Az előző események bármelyike esetén az ügynök üzenetet küld a felügyelő állomásnak. Az üzenet csak annyi tartalmaz, hogy esemény következett be. A felügyeleti állomás dolga kideríteni, hogy milyen esemény volt az.

70 MIB (csak röviden) Management Information Base (Felügyeleti Adatbázis) Az összes lehetséges objektumokat (változó = objektum) a MIB adatstruktúrában adják meg.

71 RMON1 MIB csoportok Statistics: az ügynök által megfigyelt interfész általános számlálói. History: a statistics csoport értékei hosszútávon. Alarm: küszöbértékek az egyes statisztikákhoz, riasztásokhoz.

72 RMON 1 MIB csoportok Host: statisztikai adatokat tárol a hálózaton felfedezett minden egyes host-ról. HostTopN: az előző statisztikák, de csak kiválasztott host-okra.. Matrix: két eszköz közti kommunikáció statisztikai adatait tárolja, illetve adja vissza. Filters: szűrés, hogy mi alapján történjen a csomagszűrés.

73 RMON1 MIB csoportok PacketCapture: a csomagok gyűjtése. Events: SNMP trap-ek az alarm csoport küszöbértékei alapján. TokenRing: Token Ring támogatásához használható. (további alszámos csoportjai vannak: 1a, 1b, 2a, 2b, 10)

74 RMON2 MIB csoportok Protocol Directory: mely protokollokról gyűjt az ügynök információt. Protocol Distribution: az adatok protokollonkénti eloszlása.

75 RMON2 MIB csoportok Address Mapping: az ügynök által feltérképezett MAC és a hálózati réteg cím összerendelés. Network Layer Host: a hálózati eszköz (IP) statisztikája. Network Layer Matrix: két eszköz közti hálózati rétegbeli kommunikáció statisztikáját tárolja és szolgáltatja. Application Layer Host: Alkalmazási rétegbeli statisztika.

76 RMON2 MIB csoportok Application Layer Matrix: két eszköz közti alkalmazási rétegbeli kommunikáció statisztikáját tárolja és szolgáltatja. User History: a hálózat felügyelő számára biztosít konfigurációs lehetőséget, hogy megadja, milyen kommunikációra kíván számlálókat beállítani. Probe Configuration: csak egy, de tetszőleges gyártó ügynöke távolról képes legyen konfigurálni egy másik gyártó ügynökét.

77 Az SNMP protokoll

78 PDU típusok GetRequest GetResponse GetNextRequest SetRequest Trap GetBulkRequest InformRequest

79 GetRequest A menedzser (felügyelő) állomás a PDU-ban felsorolja azoknak a változóknak (objektumoknak) a neveit, amelyek értékeit meg szeretné kapni az ügynöktől. Az ügynök a válaszában jelzi, hogy sikeres vagy sikertelen volt-e a kérés. Ha sikeres, akkor a válasz üzenetben elküldi a kért objektumok értékeit.

80 GetResponse Az SNMP ügynök válasza a kért objektumok értékeiről. Ebben jelzi azt is, hogy sikeres, vagy sikertelen volt-e a kérés. Hibaüzenetet ad vissza, ha nem létező objektum értékét kérték, vagy érvénytelen azonosító lett megadva. A PDU felépítése pont ugyanaz, mint a GetRequest esetén!

81 GetNextRequest Az objektumok jellemzői (attributumai) lexikografikus sorrendben vannak letárolva. Az ügynök olyan objektumok azonosítóival és értékeivel válaszol, amelyek közvetlen leszármazottjai a korábban lekérdezett objektumoknak. Segítségével a MIB gráfot balról jobbra lehet bejárni. Ha nincs leszármazott, hibaüzenetet küld vissza.

82 SetRequest A menedzser ezzel a PDU-val tudja megváltoztatni egyes objektumok értékeit. A PDU tartalmazza az objektum nevét és értékét. Az ügynök megpróbálja megváltoztatni a megadott objektum értékét Ha nem sikerül neki, hibaüzenetet küld.

83 Hibaüzenet oka lehet: Az objektum csak olvasható Az objektum írható ugyan, de a menedzsernek nincs rá írási joga A megadott érték helytelen vagy illegális A válasz túl hosszú A kért objektumok között volt legalább egy érvénytelen (a többi értékét sem adja meg)

84 Trap Az SNMP ügynök mindig csak kérésre válaszol. Ez alól 1 kivétel van, a TRAP. Az ügynök bizonyos események bekövetkezésekor kérés nélkül küld üzenetet a menedzsernek. A PDU tartalmazza az időpontot és a kiváltó esemény azonosítóját. Az eseményeket korábban felsoroltuk.

85 GetBulkRequest Azonos típusú objektumokból egyszerre több is lekérhető, amennyiben egy üzenetbe belefér. Az SNMPv2-ben jött ki.

86 InformRequest Segítségével a menedzserek tudják egymással közölni, hogy milyen objektumokat tartanak nyilván. Az SNMPv2-ben jött ki. Most nézzük az egyes PDU-k felépítését részletesebben

87 SNMPv1 PDU

88 GetRequest PDU SNMPv1 PDU PDU type = 0, Error status = 0, Error Index = 0 GetNextRequest PDU PDU type = 1, Error status = 0, Error Index = 0 GetResponse PDU PDU type = 2, Error status = 0 vagy hibakód, Error Index = 0 vagy hibás objektum sorszáma a csomagban Lehetséges hibakódok: noerror(0), toobig(1), nosuchname(2), badvalue(3), readonly(4), generr(5) SetRequest PDU PDU type = 3, Error status = 0 vagy hibakód

89 SNMPv1 Trap PDU

90 SNMPv1 Trap PDU PDU type = 4 Enterprise: OID formátum, Generic trap: coldstart(0), warmstart(1), linkdown(2), linkup(3), authenticationfailure(4), egpneighborloss(5), enterprisespecific(6) Specific trap: akkor is szerepel a csomagban, ha a Generic trap nem enterprisespecific(6) Time Stamp: az agent indítás óta eltelt idő

91 SNMPv2 BulkRequest PDU GetBulkRequest PDU PDU type = 5 a változópárok száma és pozíciója független lesz a kéréstől a válaszban

92 SNMPv2 PDU

93 InformRequest PDU PDU type = 6 SNMPv2 PDU Az első két változópár kötelezően: sysuptime.0 és snmptrapoid.0 SNMPv2-Trap PDU PDU type = 7 Az első két változópár kötelezően: sysuptime.0 és snmptrapoid.0 Report PDU PDU type = 8 Részletesebben az RFC nem definiálja

94 Az SNMP alapműveletei: Get

95 Az SNMP alapműveletei: Set

96 Az SNMP alapműveletei: Get-Next

97 Az SNMP alapműveletei: Trap

98 MIB részletesen Struktúrált információs adatbázis, amely fizikailag a menedzselt hálózati eszközön található. Struktúráját az SMI (Structure of Management Information) ben írják le. (RFC 1155) A MIB objektumainak leírásához az ASN.1-et használják (ASN.1 Abstract Syntax Notation One) Az ASN egy szabványos objektum definiáló nyelv (ISO 8824). Az SNMP MIB-nél az ASN.1-nek csak egy részét használják.

99 MIB A MIB-eknek 3 csoportja van: Standard MIB Extended MIB Private MIB A standard és az extended a hálózat menedzselésére szolgálnak. A private gyártó specifikus MIB. Csak az adott gyártóhálózati eszközeinek menedzselésére használható.

100 MIB-I (MIB-1), MIB-II (MIB-2) A MIB első verziója (MIB-I) nagyon keveset tudott, ezért tovább bővítették. Ez a MIB-II, amelyet már az SNMP-hez terveztek. A MIB-II-t az RFC 1213-ban definiálták. Az RFC 1213 a menedzselhető objektumokat csoportokba sorolta. Minden csoportnak van egy objektum előtagja (prefix). Ez adja meg, hogy a csoport mely másik csoport alá tartozik.

101 MIB-I MIB-II pl. a system csoport Egyik legfontosabb a system (rendszer) csoport. Minden tagjának a sys prefix-e van. Tagjai: sysdescr (az eszköz szöveges leírása) sysobjectid (gyártóspecifikus azonosító) sysuptime (az eszköz boot-olása eltelt idő századmp-ben) syscontact (az eszközért felelős személy neve) sysname (az eszköz neve) syslocation (az eszköz fizikai helye) sysservices (egy egész szám, amely megadja, hogy az eszköz mely OSI rétegeket támogatja)

102 sysservices 1: fizikai 2: adatkapcsolati 3: hálózati 4: szállítási 5: alkalmazási (!) Képlet: érték = 2 L-1, ahol L a fenti számok valamelyike. Ha az eszköz több réteget is támogat, akkor az értéket összeadással kell képezni: = = 6

103 Objektum azonosító névtér MIB-II system csoport

104 A névtér Felügyelője az ISO és az ITU Az ISO az iso részt felügyeli Az ITU a ccitt részt felügyeli A kettő kombinációja a joint-iso-ccitt A nevekhez számokat is rendelnek (0,1,2)

105 Az ISO névtere 4 él tartozik hozzá: standard(0), registration-authority(1), member-body(2) és org(3) (identified-organisation) Ebben található a dod(6) (Department of Defense) aminek egyik éle az internet(1) Az internet 6 cimkét tartalmaz: directory(1) jelenleg nem használt management(2) az RFC-ben szabványosított alapvető MIB-ek experimental(3) kísérletezésre, átmeneti jelleggel. Szabad. private(4) ebből nyílik az enterprises, ebből a gyártók pl.cisco(9) security(5) snmpv2(6)

106 Ebből nyílik a mib(1) A mib részei: A management(2) ág system(1) a felügyelt csomópont általános információi interfaces(2) a felügyelt csomópont interface-ei (sebesség, típus,stb) at(3) címfordítás (Address Translation) elavult, nem használják MIB-I ip(4) hálózati rétegbe tartozó eszközök menedzselési információi icmp(5) icmp figyelésére. Pl: ip datagram hibák jelzésére tcp(6) tcp menedzseléshez szükséges információk pl: kapcsolat állapota udp(7) udp menedzseléséhez szükséges információk pl. adatszámlálók egp(8) Exterior Gateway Protocol Külső forgalomirányítási protokoll cmot(9) Common Management over TCP/IP információk MIB-II transmission(10) a csomópont helye a MIB fán belül snmp(11) az SNMP üzenetek száma

107 Példa a private(4) csoport részfára

108 Hivatkozás objektumra Hivatkozni mindig a gyökértől kell. Pl: sysuptime: iso.org.dod.internet.mgmt.mib.system.sysuptime Ugyanez számokkal: A mib-ben levő objektumok mindig így kezdődnek: iso.org.dod.internet.mgmt.mib

109 sysuptime ASN.1 definícióval vagy sysuptime OBJECT-TYPE SYNTAX ACCESS STATUS DESCRIPTION ::={ system 3 } TimeTicks read-only mandatory The time OBJECT sysuptime { system 3 } Syntax: TimeTicks Definition: The time in hundreth of seconds Access: read-only Status: mandatory

110 Részletesen Az első sor magát az objektumot definiálja A második sor az objektum típusát adja meg A harmadik sor az objektum hozzáférhetőségét A negyedik az objektum megvalósítására vonatkozik Az ötödik egy szöveges leírás, mire való az objektum A hatodik beilleszti az objektumot a MIB fába. (a system csoport harmadik tagja legyen)

111 Objektum típusok Az ASN.1-ből örökölt típusok: INTEGER: tetszőleges hosszúságú egész BIT STRING: 0 vagy egész hosszúságú szöveg OCTET STRING: 0 vagy több előjel nélküli byte-ból álló szöveg NULL: helyfoglalásra OBJECT IDENTIFIER: meglévő objektumokra lehet hivatkozni Sequence: meglévő típusokból egy új összetett típus (struct) Sequence Of: meglevő egyszerű típusból egy tömb

112 Az SNMP saját típusai: Objektum típusok Counter32: előjel nélküli 32 bites számláló Gauge32: előjel nélküli nem körbeforgó érték. A max. érték elérése után nem nullázódik le, hanem megtartja azt. Integer32: 32 bites előjeles érték UInteger32: 32 bites előjel nélküli érték Counter64. előjel nélküli 64 bites számláló TimeTicks: egy adott idő óta eltelt idő századmásodpercekben Opaque: elavult, csak a kompatibilitás miatt van IpAddress: IP címek tárolására, 32 bites

113 Hozzáférési módok (Access) read-only: csak olvasható read-write: olvasható, írható write-only: csak írható (pl. jelszónál) not-accessible: kívülről nem érhető el

114 Status értékei mandatory: kötelező. Ha az eszköz támogatja azt a csoportot,amelyiknek ez az objektum a tagja, akkor ezt az objektumot kötelező megvalósítania. optional: választható. Nem kötelező az eszköznek támogatnia. obsolete: elavult. Egy korábbi SNMP változat támogatta, de a jelenlegi már nem támogatja. deprecated: csökkenő fontosságú, várhatóan hamarosan elavulttá válik.

115 Összetettebb objektum definiálása OBJECT ipaddrentry { IpAddrsTable 1 } Syntax: ipaddrentry::=sequence { ipadentaddr IpAddress, ipadentifindex INTEGER, ipadentnetmask IpAddress, IpAdEntBcastAddr INTEGER } Definition: The addressing information for one of this Access read-only Status mandatory

116 Az SNMP funkciói Monitor group: Megjeleníti a csomagok számát, típusát, a hibák számát és típusát. Basic group: Portok tiltása, engedélyezése, állapot megjelenítése Address Tacking group: Fizikai címek keresése és hozzárendelése a logikai címekhez Specific group: Gyártó specifikus elemek csoportja Az első három csoport megvalósítása kötelező!

117 Az SNMP előnyei A hálózat menedzsment de-facto szabványa Jól alkalmazható, igen elterjedt Kis erőforrás igényű, könnyen megvalósítható Nem SNMP eszközök is menedzselhetők Sok SNMP termék létezik A fejlesztő programcsomagok ingyenesek

118 Az SNMP hátrányai Biztonsági lehetőségei korlátozottak ( SNMPv2) Nagy tömegű adatlekérdezés nehézkes Felügyeleti állomások közti kommunikációra csak az InformRequest van UDP-t használ, még a TRAP is. Kevés művelet van Komplex feladat megoldás nehézkes

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

Az alkalmazási réteg vizsgálata (SNMP)

Az alkalmazási réteg vizsgálata (SNMP) Az alkalmazási réteg vizsgálata (SNMP) Összeállította: dr. Tóth Csaba adjunktus Mûszer- és Méréstechnika Tanszék Mohácsi János Irányítástechnika és Informatika Tanszék Alkalmazási réteg 99 1. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

IP alapú kommunikáció. 11. Előadás Hálózat Monitoring/Hálózat Manadgement Kovács Ákos

IP alapú kommunikáció. 11. Előadás Hálózat Monitoring/Hálózat Manadgement Kovács Ákos IP alapú kommunikáció 11. Előadás Hálózat Monitoring/Hálózat Manadgement Kovács Ákos Hálózat menedzsment Mire is kell?? Mit is kell tudnia egy hálózatmenedzsmentnek? Konfiguráció Menedzsment Folyamatosan

Részletesebben

Számítógép hálózatok

Számítógép hálózatok Számítógép hálózatok Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük. Miért építünk hálózatot? Információ csere lehetősége Központosított

Részletesebben

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI)

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI) lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) -

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) - lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

Félreértések elkerülése érdekében kérdezze meg rendszergazdáját, üzemeltetőjét!

Félreértések elkerülése érdekében kérdezze meg rendszergazdáját, üzemeltetőjét! Félreértések elkerülése érdekében kérdezze meg rendszergazdáját, üzemeltetőjét! http://m.equicomferencia.hu/ramada Liszkai János senior rendszermérnök vállalati hálózatok Miről is lesz szó? Adatközpont

Részletesebben

7. Felsőbb rétegek, hálózati eszközök felügyelete 7.1. Felsőbb rétegek alkalmazások szabványossága 7.2. SNMP - egyszerű hálózat felügyelő protokoll

7. Felsőbb rétegek, hálózati eszközök felügyelete 7.1. Felsőbb rétegek alkalmazások szabványossága 7.2. SNMP - egyszerű hálózat felügyelő protokoll 7. Felsőbb rétegek, hálózati eszközök felügyelete 7.1. Felsőbb rétegek Az OSI felsőbb rétegei közül a viszony réteg és a megjelenési réteg nem szerepel a TCP/IP modellben. Ezért nem foglalkozunk velük

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek

Kommunikációs rendszerek programozása. Switch-ek Kommunikációs rendszerek programozása ről általában HUB, Bridge, L2 Switch, L3 Switch, Router 10/100/1000 switch-ek, switch-hub Néhány fontosabb működési paraméter Hátlap (backplane) sávszélesség (Gbps)

Részletesebben

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg.

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg. IPV4, IPV6 IP CÍMZÉS Egy IP alapú hálózat minden aktív elemének, (hálózati kártya, router, gateway, nyomtató, stb) egyedi azonosítóval kell rendelkeznie! Ez az IP cím Egy IP cím 32 bitből, azaz 4 byte-ból

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

IP Thermo for Windows

IP Thermo for Windows IP Thermo for Windows (2 db szenzorig ingyenes!) Klímafelügyelő és naplózó szoftver Az IP Thermo klímafelügyelő és naplózó szoftver szobák, épületek, irodák, szállodák teljes körű hőmérsékleti felügyeletére,

Részletesebben

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat

Megoldás. Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat Megoldás Feladat 1. Statikus teszt Specifikáció felülvizsgálat A feladatban szereplő specifikáció eredeti, angol nyelvű változata egy létező eszköz leírása. Nem állítjuk, hogy az eredeti dokumentum jól

Részletesebben

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés 5. Hálózati címzés Tartalom 5.1 IP-címek és alhálózati maszkok 5.2 IP-címek típusai 5.3 IP-címek beszerzése 5.4 IP-címek karbantartása IP-címek és alhálózati maszkok 5.1 IP-címek Az IP-cím egy logikai

Részletesebben

vezeték nélküli Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com

vezeték nélküli Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com Biztonság és vezeték nélküli hálózat? Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com 1 Amiről szó lesz - tervezés Mi az a CVD? Hogyan készül Mire e használjuk áju Vezeték nélküli

Részletesebben

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás.

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás. Hálózati réteg WSN topológia. Útvonalválasztás. Tartalom Hálózati réteg WSN topológia Útvonalválasztás 2015. tavasz Szenzorhálózatok és alkalmazásaik (VITMMA09) - Okos város villamosmérnöki MSc mellékspecializáció,

Részletesebben

7. Felsőbb rétegek, hálózati eszközök felügyelete 7.1. Felsőbb rétegek Az OSI felsőbb rétegei közül a viszony réteg és a megjelenési réteg nem

7. Felsőbb rétegek, hálózati eszközök felügyelete 7.1. Felsőbb rétegek Az OSI felsőbb rétegei közül a viszony réteg és a megjelenési réteg nem 7. Felsőbb rétegek, hálózati eszközök felügyelete 7.1. Felsőbb rétegek Az OSI felsőbb rétegei közül a viszony réteg és a megjelenési réteg nem szerepel a TCP/IP modellben. Ezért nem foglalkozunk velük

Részletesebben

Építsünk IP telefont!

Építsünk IP telefont! Építsünk IP telefont! Moldován István moldovan@ttt-atm.ttt.bme.hu BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK TANTÁRGY INFORMÁCIÓK Órarend 2 óra előadás, 2 óra

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 4. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer Interfész konfigurációja IP címzés: címosztályok, alhálózatok, szuperhálózatok,

Részletesebben

Magyar Gyors felhasználói útmutató A GW-7100PCI driver telepítése Windows 98, ME, 2000 és XP operációs rendszerek alatt

Magyar Gyors felhasználói útmutató A GW-7100PCI driver telepítése Windows 98, ME, 2000 és XP operációs rendszerek alatt 43 Magyar Gyors felhasználói útmutató Ez a telepítési útmutató végigvezeti Önt a GW-7100PCI adapter és szoftver telepítésének folyamatán. A vezeték nélküli hálózati kapcsolat létrehozásához kövesse a következő

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

Tartalom. Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése. Rétegek használata az adatok továbbításának leírására. OSI modell. Az OSI modell rétegei

Tartalom. Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése. Rétegek használata az adatok továbbításának leírására. OSI modell. Az OSI modell rétegei Tartalom Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése Bevezetés: az OSI és a Általános tájékoztató parancs: 7. réteg: DNS, telnet 4. réteg: TCP, UDP 3. réteg: IP, ICMP, ping, tracert 2. réteg: ARP Rétegek

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Baracsi Pál

SZAKDOLGOZAT. Baracsi Pál SZAKDOLGOZAT Baracsi Pál Debrecen 2007 Debreceni Egyetem Informatika Kar HÁLÓZATI MENEDZSMENT ESZKÖZÖK ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN Témavezetı: Dr. Almási Béla egyetemi docens Készítette: Baracsi Pál Programtervezı

Részletesebben

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A J2EE fejlesztési si platform (application model) 1.4 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11.13. A J2EE application model A Java szabványok -

Részletesebben

MAC címek (fizikai címek)

MAC címek (fizikai címek) MAC címek (fizikai címek) Hálózati eszközök egyedi azonosítója, amit az adatkapcsolati réteg MAC alrétege használ Gyárilag adott, általában ROM-ban vagy firmware-ben tárolt érték (gyakorlatilag felülbírálható)

Részletesebben

Szolgáltat. gfelügyeleti gyeleti rendszer fejlesztése. NETWORKSHOP 2010 Sándor Tamás

Szolgáltat. gfelügyeleti gyeleti rendszer fejlesztése. NETWORKSHOP 2010 Sándor Tamás Szolgáltat ltatási minıségfel gfelügyeleti gyeleti rendszer fejlesztése se a HBONE hálózatbanh NETWORKSHOP 2010 Tartalom SLA menedzsment, teljesítmény menedzsment InfoVista bemutatás InfoVista az NIIFI-nél

Részletesebben

A készülék fő egységei X1 X1 (kizárólag vezeték nélküli kamera esetében X1 X1 X1 X1 X1

A készülék fő egységei X1 X1 (kizárólag vezeték nélküli kamera esetében X1 X1 X1 X1 X1 A készülék jellemzői: Nagysebességű video processzor Magas érzékenységű ¼ CMOS érzékelő Képfelbontás 300k Pixel Forgatás és döntés (Pan&Tilt) Optimalizált MJPEG video tömörítés Több felhasználó vezérlés

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

Léteznek nagyon jó integrált szoftver termékek a feladatra. Ezek többnyire drágák, és az üzemeltetésük sem túl egyszerű.

Léteznek nagyon jó integrált szoftver termékek a feladatra. Ezek többnyire drágák, és az üzemeltetésük sem túl egyszerű. 12. Felügyeleti eszközök Néhány számítógép és szerver felügyeletét viszonylag egyszerű ellátni. Ha sok munkaállomásunk (esetleg több ezer), vagy több szerverünk van, akkor a felügyeleti eszközök nélkül

Részletesebben

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 3. gyakorlat Packet Tracer alapok Deák Kristóf S z e g e d i T u d o m á n

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Tűzfal fogalma Olyan alkalmazás, amellyel egy belső hálózat megvédhető a külső hálózatról (pl. Internet) érkező támadásokkal szemben Vállalati tűzfal Olyan tűzfal, amely

Részletesebben

Programozható vezérlő rendszerek KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2.

Programozható vezérlő rendszerek KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2. KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK 2. CAN busz - Autóipari alkalmazásokhoz fejlesztették a 80-as években - Elsőként a BOSCH vállalat fejlesztette - 1993-ban szabvány (ISO 11898: 1993) - Később fokozatosan az iparban

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 1 GNS3: installálás és konfiguráció GNS3: hálózatszimulátor Valódi router/hoszt image-ek hálózatba kapcsolása emulált linkeken keresztül: CISCO, Juniper,

Részletesebben

Szolgáltatás mérés/riportolás magas fokon Egy valós megoldás Pepsi berkekben

Szolgáltatás mérés/riportolás magas fokon Egy valós megoldás Pepsi berkekben Szolgáltatás mérés/riportolás magas fokon Egy valós megoldás Pepsi berkekben Mérő Gábor PepsiAmericas Kft Technikai szolgáltatási Vezető Hajdú Miklós ICON Számítástechnikai Rt Alkalmazás- és Rendszerfelügyeleti

Részletesebben

SBC-301. Adatlap. IPThermo Ethernet hő- és páramérő. Verzió: Procontrol IPThermo

SBC-301. Adatlap. IPThermo Ethernet hő- és páramérő. Verzió: Procontrol IPThermo SBC-301 IPThermo Ethernet hő- és páramérő Adatlap Verzió: 1.1. 2018. 1. oldal, összesen: 6 Felhasználási terület Terméknév Hőmérés Páratartalom mérés Vezetékes ethernet LCD kijelző POE Szoftver képességek

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Hálózati nyomtatás

Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Hálózati nyomtatás Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Hálózati nyomtatás 1 Főbb jellemzők Hagyományosan 3 elemből (queue, printer, print server) álló rendszer Egyirányú kommunikáció a nyomtató és a munkaállomás

Részletesebben

Vezetéknélküli technológia

Vezetéknélküli technológia Vezetéknélküli technológia WiFi (Wireless Fidelity) 802.11 szabványt IEEE definiálta protokollként, 1997 Az ISO/OSI modell 1-2 rétege A sebesség függ: helyszíni viszonyok, zavarok, a titkosítás ki/be kapcsolása

Részletesebben

BMEVIHIM134 Hálózati architektúrák NGN menedzsment vonatkozások: II. Üzemeltetés-támogatás és üzemeltetési folyamatok

BMEVIHIM134 Hálózati architektúrák NGN menedzsment vonatkozások: II. Üzemeltetés-támogatás és üzemeltetési folyamatok Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Mérnök informatikus szak, mesterképzés Hírközlő rendszerek biztonsága szakirány Villamosmérnöki szak, mesterképzés - Újgenerációs

Részletesebben

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék Bevezetés Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu Tartalom Alapfogalmak, definíciók Az OSI és a TCP/IP referenciamodell Hálózati

Részletesebben

Rendszermenedzsment feladatai

Rendszermenedzsment feladatai Rendszeradminisztrátori ismeretek Pere Zsolt Rendszermenedzsment Rendszerfelügyelő és rendszerfigyelő tevékenységek összefoglaló elnevezése. 3 Rendszermenedzsment feladatai Pere Zsolt Informatikai rendszer

Részletesebben

Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz

Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz Modbus kommunikáció légkondícionálókhoz FJ-RC-MBS-1 Mobus szervezet: -> http://www.modbus.org (néha Modbus-IDA) -> Modbus eszköz kereső motor http://www.modbus.org/devices.php Modbus (RTU) - soros kommunikációs

Részletesebben

OpenBSD hálózat és NAT64. Répás Sándor

OpenBSD hálózat és NAT64. Répás Sándor OpenBSD hálózat és NAT64 Répás Sándor 2014.11.27. Bemutatkozás Hálózatok biztonsága Hálózati beállítások /etc/hostname.* állományok A * helyén a hálózati kártya típus (driver) azonosító Tartalmazza az

Részletesebben

API tervezése mobil környezetbe. gyakorlat

API tervezése mobil környezetbe. gyakorlat API tervezése mobil környezetbe gyakorlat Feladat Szenzoradatokat gyűjtő rendszer Mobil klienssel Webes adminisztrációs felület API felhasználói Szenzor node Egyirányú adatküldés Kis számítási kapacitás

Részletesebben

Norway Grants. Az akkumulátor mikromenedzsment szabályozás - BMMR - fejlesztés technológiai és műszaki újdonságai. Kakuk Zoltán, Vision 95 Kft.

Norway Grants. Az akkumulátor mikromenedzsment szabályozás - BMMR - fejlesztés technológiai és műszaki újdonságai. Kakuk Zoltán, Vision 95 Kft. Norway Grants AKKUMULÁTOR REGENERÁCIÓS ÉS Az akkumulátor mikromenedzsment szabályozás - BMMR - fejlesztés technológiai és műszaki újdonságai Kakuk Zoltán, Vision 95 Kft. 2017.04.25. Rendszer szintű megoldás

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

III. előadás. Kovács Róbert

III. előadás. Kovács Róbert III. előadás Kovács Róbert VLAN Virtual Local Area Network Virtuális LAN Logikai üzenetszórási tartomány VLAN A VLAN egy logikai üzenetszórási tartomány, mely több fizikai LAN szegmensre is kiterjedhet.

Részletesebben

Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet

Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet Cisco Catalyst 3500XL switch segédlet A leírást készítette: Török Viktor (Kapitány) GAMF mérnökinformatikus rendszergazda FOSZK hallgató, Hálózatok II. tárgy Web: http://prog.lidercfeny.hu/ Források: Medgyes

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek Hálózatok Rétegei Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök WEB FTP Email Telnet Telefon 2008 2. Rétegmodell, Hálózat tipusok Közbenenső réteg(ek) Tw. Pair Koax. Optikai WiFi Satellit 1 2 Az Internet

Részletesebben

Felhasználók hitelesítése adatbiztonság szállításkor. Felhasználóknak szeparálása

Felhasználók hitelesítése adatbiztonság szállításkor. Felhasználóknak szeparálása Szabó Zsolt adatbiztonság tároláskor Felhasználók hitelesítése adatbiztonság szállításkor Felhasználóknak szeparálása jogi és szabályozási kérdések incidens kezelés öntitkosító meghajtókat Hardveres Softveres

Részletesebben

Izsó Krisztián Péti Zoltán. Cisco Identity Services Engine

Izsó Krisztián Péti Zoltán. Cisco Identity Services Engine Izsó Krisztián Péti Zoltán Cisco Identity Services Engine Bevezetés Szakképzett informatikusok számának növekedése Biztonságosnak tűnő rendszerek jobb átláthatósága Sérülékenységek, hibák napvilágra kerülése

Részletesebben

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői Tartalom Router és routing Forgalomirányító (router) felépítésük működésük távolságvektor elv esetén Irányító protokollok autonóm rendszerek RIP IGRP DHCP 1 2 A 2. réteg és a 3. réteg működése Forgalomirányító

Részletesebben

BajaWebNet hálózatfeladat Egy kisvállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A kisvállalatnak jelenleg Baján, Egerben és Szolnokon vannak irodaépületei, ahol vezetékes, illetve vezeték nélküli hálózati

Részletesebben

Non-stop hozzáférés az üzleti információkhoz bárhol, bármikor és bármilyen eszközzel

Non-stop hozzáférés az üzleti információkhoz bárhol, bármikor és bármilyen eszközzel Non-stop hozzáférés az üzleti információkhoz bárhol, bármikor és bármilyen eszközzel The Power to Change A NetWare 6 üzleti előnyeinek áttekintése NetWare 6: Az operációs rendszer szerepe a Hálózati szolgáltatásokban

Részletesebben

Könyvtári címkéző munkahely

Könyvtári címkéző munkahely Könyvtári címkéző munkahely Tartalomjegyzék A RENDSZER HARDVER ELEMEI...3 1 RFID CÍMKÉK... 3 2 RFID ASZTALI OLVASÓ... 3 A RENDSZER SZOFTVER ELEMEI... 4 1 KÖNYV CÍMKÉZŐ MUNKAÁLLOMÁS... 4 2 A PC- S SZOFTVEREK

Részletesebben

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet 2. ZH A csoport 1. Hogyan adható meg egy digitális műszer pontossága? (3p) Digitális műszereknél a pontosságot két adattal lehet megadni: Az osztályjel ±%-os értékével, és a ± digit értékkel (jellemző

Részletesebben

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt 14 feladat 15 perc (14:00-14:15) ck_01 Melyik parancsokat kell kiadni ahhoz, hogy egy kapcsoló felügyeleti célból, távolról elérhető legyen? ck_02 S1(config)#ip address 172.20.1.2

Részletesebben

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei?

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_01 Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_02 a) Csomagkapcsolás b) Ütközés megelőzése egy LAN szegmensen c) Csomagszűrés d) Szórási tartomány megnövelése e) Szórások

Részletesebben

Az intézményi hálózathoz való hozzáférés szabályozása

Az intézményi hálózathoz való hozzáférés szabályozása Az intézményi hálózathoz való hozzáférés szabályozása Budai Károly karoly_budai@hu.ibm.com NETWORKSHOP 2004 - Széchenyi István Egyetem Gyor 2004. április 5. 2003 IBM Corporation Témakörök A jelenlegi helyzet,

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon - áttekintés és példák - Varga Pál pvarga@tmit.bme.hu Áttekintés Általános laborismeretek Junos OS bevezető Routing - alapok Tűzfalbeállítás alapok

Részletesebben

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Ebben a feladatban a korábban megismert hálózati topológia módosított változatán kell különböző konfigurációs feladatokat elvégezni. A feladat célja felmérni

Részletesebben

Everything Over Ethernet

Everything Over Ethernet Everything Over Ethernet Következő Generációs Adatközpontok felépítése Lenkei Árpád Arpad.Lenkei@snt.hu 2009. November 12. www.snt-world.com 0 0 Tartalom Adatközpont 3.0 Migráció fázisai, kihívások Építőelemek

Részletesebben

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SSL VPN KAPCSOLAT TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ GIRODIRECT SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ ÜGYFELEKENEK Verzió: v1.04 Dátum: 2018. január 5. Készítette: A jelen dokumentum tartalma szerzői jogi védelem alatt áll, a mű

Részletesebben

SQLServer. Probléma megoldás

SQLServer. Probléma megoldás SQLServer 9. téma Teljesítmény elemzés Probléma megoldás Az adatbázis életében nem ritka kisérő a hibák, teljesítmény problémák jelenléte A probléma megoldáshoz használható útmutatók: - ismerni kell a

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8 Kocsis Gergely 2018.11.12. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

TELE-OPERATOR UTS v.14 Field IPTV műszer. Adatlap

TELE-OPERATOR UTS v.14 Field IPTV műszer. Adatlap TELE-OPERATOR UTS v.14 Field IPTV műszer Adatlap COMPU-CONSULT Kft. 2009. augusztus 3. Dokumentáció Tárgy: TELE-OPERATOR UTS v.14 Field IPTV műszer Adatlap (6. kiadás) Kiadta: CONSULT-CONSULT Kft. Dátum:

Részletesebben

Hálózatbiztonság 1 TCP/IP architektúra és az ISO/OSI rétegmodell ISO/OSI TCP/IP Gyakorlatias IP: Internet Protocol TCP: Transmission Control Protocol UDP: User Datagram Protocol LLC: Logical Link Control

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1

1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 Előszó xi 1. A Windows Vista munkakörnyezete 1 1.1. Bevezetés 2 1.2. A munka megkezdése és befejezése 4 1.2.1. A számítógép elindítása 4 1.2.2. Az üdvözlőképernyő 5 1.2.3. A saját jelszó megváltoztatása

Részletesebben

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze a MAC-címet használja a hálózat előre meghatározott

Részletesebben

Hálózati operációs rendszerek II.

Hálózati operációs rendszerek II. Hálózati operációs rendszerek II. Novell Netware 5.1 Web-es felügyelet, DNS/DHCP szerver, mentési alrendszer 1 Web-es felügyelet Netware Web Manager HTTPS protokollon keresztül pl.: https://fs1.xy.hu:2200

Részletesebben

OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban

OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban Fekete Tamás 2015. December 3. Szoftver verifikáció és validáció tantárgy Áttekintés Miért és mennyire fontos a megfelelő validáció és

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 481 02 Irodai informatikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok Hajdu György: A vezetékes hálózatok Hajdu Gy. (ELTE) 2005 v.1.0 1 Hálózati alapfogalmak Kettő/több tetszőleges gép kommunikál A hálózat elemeinek bonyolult együttműködése Eltérő

Részletesebben

SEGÉDLET. A TTMER102 - FPGA-alapú hálózati eszközfejlesztés című méréshez

SEGÉDLET. A TTMER102 - FPGA-alapú hálózati eszközfejlesztés című méréshez SEGÉDLET A TTMER102 - FPGA-alapú hálózati eszközfejlesztés című méréshez Készült: A Távközlési és Médiainformatika Tanszék Távközlési mintalaboratóriumában 2017. április A mérést és segédanyagait összeállította:

Részletesebben

54 481 02 0010 54 01 Infokommunikációs alkalmazásfejlesztő. Informatikai alkalmazásfejlesztő

54 481 02 0010 54 01 Infokommunikációs alkalmazásfejlesztő. Informatikai alkalmazásfejlesztő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Előnyei. Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 2

Előnyei. Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 2 VPN Virtual Private Network A virtuális magánhálózat az Interneten keresztül kiépített titkosított csatorna. http://computer.howstuffworks.com/vpn.htm Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 1 Előnyei

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

CCS Hungary, 2000 szeptember. Handling rendszer technikai specifikáció

CCS Hungary, 2000 szeptember. Handling rendszer technikai specifikáció CCS Hungary, 2000 szeptember Handling rendszer technikai specifikáció Hálózati architektúra SITA Hálózat/ Vám/ Internet/... CodecServer üzenet központ DB LA N Laptop computer RAS elérés Adatbázis szerver

Részletesebben

MARCONI (Ericsson) SDH felügyeleti rendszerének mérése

MARCONI (Ericsson) SDH felügyeleti rendszerének mérése MARCONI (Ericsson) SDH felügyeleti rendszerének mérése Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök 1 A Magyar Telecom SDH hálózatában ERICSSON (MARCONI) és ALCATEL gyártmányú berendezések üzemelnek.

Részletesebben

Esettanulmány. Összetett informatikai biztonsági rendszer kiépítése pénzintézetben 1.1 verzió 2012.11.10.

Esettanulmány. Összetett informatikai biztonsági rendszer kiépítése pénzintézetben 1.1 verzió 2012.11.10. Esettanulmány Összetett informatikai biztonsági rendszer kiépítése pénzintézetben 1.1 verzió 2012.11.10. Készítette Tel.: 23/889-107 Fax: 23/889-108 E-mail: telvice@telvice.hu Web: http://www.telvice.hu/

Részletesebben

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1

Az internet ökoszisztémája és evolúciója. Gyakorlat 1 Az internet ökoszisztémája és evolúciója Gyakorlat 1 GNS3: installálás és konfiguráció GNS3: hálózatszimulátor Valódi router/hoszt image-ek hálózatba kapcsolása emulált linkeken keresztül: CISCO, Juniper,

Részletesebben

A DNS64 és NAT64 IPv6 áttérési technikák egyes implementációinak teljesítőképesség- és stabilitás-vizsgálata. Répás Sándor

A DNS64 és NAT64 IPv6 áttérési technikák egyes implementációinak teljesítőképesség- és stabilitás-vizsgálata. Répás Sándor A DNS64 és NAT64 IPv6 áttérési technikák egyes implementációinak teljesítőképesség- és stabilitás-vizsgálata Répás Sándor Lépni Kell! Elfogytak a kiosztható IPv4-es címek. Az IPv6 1998 óta létezik. Alig

Részletesebben

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán CISCO gyakorlati segédlet Összeállította: Balogh Zoltán 2 1. Forgalomirányítók alapszintű konfigurálása Hostname megadása: (config)#hostname LAB_A Konzol és telnet kapcsolatok jelszavainak megadása: (config)#line

Részletesebben

Kommunikáció. 3. előadás

Kommunikáció. 3. előadás Kommunikáció 3. előadás Kommunikáció A és B folyamatnak meg kell egyeznie a bitek jelentésében Szabályok protokollok ISO OSI Többrétegű protokollok előnyei Kapcsolat-orientált / kapcsolat nélküli Protokollrétegek

Részletesebben

Útmutató R&MinteliPhy-hoz

Útmutató R&MinteliPhy-hoz Útmutató R&MinteliPhy-hoz Hálózati biztonság, költségtakarékosság és a karbantartási idő csökkentése. Ezek a modern, nagy teljesítményű hálózatok felé támasztott legfontosabb követelmények. Az R&MinteliPhy

Részletesebben

Internetkonfigurációs követelmények. A számítógép konfigurálása. Beállítások Windows XP alatt

Internetkonfigurációs követelmények. A számítógép konfigurálása. Beállítások Windows XP alatt Internetkonfigurációs követelmények Annak érdekében, hogy csatlakoztatni tudja a Hozzáférési Pontját a Hozzáférési Pont Kezelőhöz, a következő konfigurációs paramétereket kell beállítania a számítógépe

Részletesebben

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol A TRBOnet egy kliens szerver diszpécser szoftver MOTOTRBO rádiók száméra. A TRBOnet szoftver jól alkalmazható a MOTOTRBO rádiós rendszereknél. A szoftver

Részletesebben

Fejlesztés, működtetés, felügyelet Hatékony infrastruktúra IBM szoftverekkel

Fejlesztés, működtetés, felügyelet Hatékony infrastruktúra IBM szoftverekkel IBM Software Group Fejlesztés, működtetés, felügyelet Hatékony infrastruktúra IBM szoftverekkel Rehus Péter Szoftver üzletág igazgató 2005. február 2. 2003 IBM Corporation On demand igény szerinti működési

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések SZIPorkázó technológiák SzIP kompatibilis sávszélesség mérések Liszkai János Equicom Kft. SZIP Teljesítőképesség, minőségi paraméterek Feltöltési sebesség [Mbit/s] Letöltési sebesség [Mbit/s] Névleges

Részletesebben

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható Rugalmas, skálázható és megbízható Az OpenScape Business rendszer a kis- és közepes vállalkozások változatos igényeinek minden szempontból megfelelő korszerű, egységes kommunikációs (UC) megoldás. A rendszer-felépítése

Részletesebben

webalkalmazások fejlesztése elosztott alapon

webalkalmazások fejlesztése elosztott alapon 1 Nagy teljesítményű és magas rendelkezésreállású webalkalmazások fejlesztése elosztott alapon Nagy Péter Termékmenedzser Agenda Java alkalmazás grid Coherence Topológiák Architektúrák

Részletesebben