MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG / HUNGARIAN AERONAUTICAL ASSOCIATION ÜZEMBENTARTÁSI KÉZIKÖNYV / OPERATIONS MANUAL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG / HUNGARIAN AERONAUTICAL ASSOCIATION ÜZEMBENTARTÁSI KÉZIKÖNYV / OPERATIONS MANUAL"

Átírás

1

2 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG / HUNGARIAN AERONAUTICAL ASSOCIATION ÜZEMBENTARTÁSI KÉZIKÖNYV / OPERATIONS MANUAL 2. Kiadás Összeállítását végezte: Vég Pál Átdolgozta: Balogh György FLF és Karbantartásért Felelős vezető Ellenőrizte: Pető Sándor Minőségügyi Vezető Budapest, 2014

3 A.0. Általános rész Bevezetés A) ÁLTALÁNOS ISMERTETÉS 0. Az üzembentartási kézikönyv kezelése és vezetése 0.1 Bevezetés 0.1.1) Az Üzembentartási kézikönyv célja: Jelen Üzemben tartási Kézikönyv az üzemben tartás szabályait foglalja össze, a polgári légi jármű üzemben tartásának szakmai feltételeiről és engedélyezési eljárásáról szóló 20/2002. (III.30) KöViM rendelet, illetve a 216/2008 EK rendelet előírásait figyelembe véve, a légi közlekedésről szóló évi XCVII. törvény 19. -ának (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá a 39. sz. Légügyi Előírás (454347/1984. ) és a 40. sz. (560106/1985. )Légügyi Előírás vonatkozó pontjainak alapján. A rendelet hatálya az 1. (1) szerint: E rendelet hatálya a Magyar Köztársaság Állami Légijármű Lajstromába (a továbbiakban: lajstrom) felvett polgári légi jármű üzemben tartójára terjed ki. A Magyar Repülő Szövetség (továbbiakban: MRSZ) országos sportági szakszövetség. A Fédération Aeronautique Internationale (továbbiakban: FAI) - Nemzetközi Repülő Szövetség - által nyilvántartott légisport szakágakat felölelő sportágak feladatainak ellátására létrehozott jogi személy. Ezen szakágakban működő önkormányzattal és nyilvántartott tagsággal rendelkező sportegyesületeket és szakági szövetségeket tömöríti, mint közhasznú országos sportági szakszövetség. Sportágai technikai sportok, eszközei légijárművek és repülőeszközök, ejtőernyők. Ezeknek az üzembentartására a légügyi törvény, és abból származó rendeleteknek való megfelelés érdekében, repülő szakmai szervezeteket tart fenn. A légi járművek egyik része lajstromozott, amelyekkel kizárólag sportrepüléseket hajtunk végre. A légi járművek másik része (Lt.12. (1: ejtőernyő és a személyzet által vezetett egyéb repülőeszköz) lajstromozásra nem kötelezett repülőeszköz. Jelen Üzemben tartási Kézikönyv olyan sajátosságokat foglal magába, melyek komplex módon kezelik a sportrepülő légijárműveket, eszközöket, és ennek való megfelelés érdekében szakmai szervezetet tart fenn. A szervezet lajstromozott és lajstromozásra nem kötelezett légi járművek és repülőeszközök üzemben tartását végzi, melynek munkatársai egy részben MRSZ alkalmazottak, más részben a szakágak, ágazatok, sportegyesületek megbízott szakemberei, akik a munkájukat a sportegyesület által fizetett megbízási díj ellenében vagy esetenként térítésmentesen, önkéntesen - végzik. Repülő szakmai szervezeteink, és az üzembentartó szervezetünk mindent megtesznek a repülés, a sportrepülés szakmai szabályainak maradéktalan betartásáért. Munkánk során a légiközlekedésről szóló törvény, valamint a ránk vonatkozó rendeletek, hatósági utasítások szerint járunk el, munkatársainktól, sportegyesületeink tagságától sportolóinktól is elvárjuk és megköveteljük a szakszerű és jogszerű munkavégzésért. Érvénybelépés dátuma: A0.1 Oldal: 1/1.

4

5 A.0. Általános rész Kézikönyv részei és leírásuk 0.1.3) A kézikönyv részei és ismertetése. A MRSZ Üzemben tartó osztálya légi alkalmas; légialkalmassági bizonyítvánnyal, vagy tanúsítvánnyal ellátott sport repülőgépeket, repülőeszközöket és ejtőernyőket tart üzemben sport célból. Tevékenységi köréből kizárja a haszoncélú repüléseket. Az üzemben tartás felelős vezetője, a karbantartásért felelős szervezet vezetője és a Légiüzemeltetésért Felelős Vezető (főpilóta) irányításával a lajstromozott légi járműveket üzembentartó alosztály, az ejtőernyős alosztály és a lajstromozásra nem kötelezett légi járműveket üzembentartó alosztály munkatársaival, hatósági engedéllyel a jóváhagyott ÜZEMBENTARTÁSI KÉZIKÖNYV szerint végzi tevékenységét. Az üzemben tartott légijárművek és repülőeszközök alkalmazási céljának sportrepülés - megfelelő felhasználását szervezi és irányítja, a légijárművek és repülőeszközök légi alkalmasságának és üzemképességének fenntartásáról gondoskodik. A repülések végrehajtását a vonatkozó előírásokkal összhangban szervezi, irányítja és felügyeli. Az ÜZEMBENTARTÁSI KÉZIKÖNYV figyelembe veszi az üzembentartó szervezet működési feltételeit és eljárásait az üzemeltetésre vonatkozó, érvényben lévő előírások alapján: a 690/2009/EK rendelettel módosított 216/2008/EK alapszabályzatot, a folyamatos légialkalmassággal is kapcsolatos 127/2010/EK rendelettel módosított 2042/2003/EK rendeletet, a 63/2001 KöViM rendelet a 32/2009 (VI. 30.) KHEM rendeletet és a 20/2002. (III.30.) KöViM rendeletet.az Üzembentartási Kézikönyv tartalmazza a Magyar Repülő Szövetség és tagegyesületei szervezeti kereteit, szakmai struktúráját, szakmai szervezeti-vezetési rendjét. Az Üzemben tartói Kézikönyv szerkezeti felépítése a következők szerinti: A. Rész - Általános A rész tartalmazza az összes nem típushoz kötődő üzemeltetési irányelvet, instrukciót és eljárást, amelyek szükségesek a biztonságos üzemeltetéshez. B. Rész Repülőgép és repülőeszköz üzemeltetési témakörök A rész tartalmazza az összes, szakáganként, ágazatonként üzemeltetett típushoz kötődő instrukciót és eljárást, amelyek szükségesek a biztonságos üzemeltetéshez. Ebben figyelembe vesszük az általunk alkalmazott repülőgép és repülőeszköz típusok, változatok, illetve az egyes repülőgépek, repülőeszközök közötti eltéréseket. C. Rész Repülésre, helyi és útvonalrepülésekre és repülőtérre, felszálló helyekre vonatkozó instrukciók és információk D. Rész Oktatás Légi üzemeltetők, (repülő személyzet oktatása) Üzembentartó (műszaki szakemberek) személyzet oktatása. Érvénybelépés dátuma: A0.1.3 Oldal: 2/1.

6 A.0. Általános rész Kézikönyv részei és leírásuk Az Üzembentartási Kézikönyvre vonatkozó általános szabályok: a) Az Üzemben tartási Kézikönyv tartalmazza az összes olyan instrukciót és információt, amely az üzemeltető személyzetek számára szükséges a feladataik ellátásához. b) Az Üzemben tartási Kézikönyv tartalma, beleértve az összes módosítását vagy változtatását, nincs ellentmondásban a Működési Engedélyben leírtakkal, valamint a hatóság által elfogadott és a hatóság által jóváhagyott. c) Az üzemben tartó gondoskodik arról, hogy az üzemeltető személyzet számára könnyen hozzáférhető legyen az Üzemben tartási Kézikönyv minden olyan része (másolatban), amely feladataikkal kapcsolatos. A mindenkor érvényes dokumentum pdf formátumban letölthető a következő helyről: /Uzembentartas/Kezikonyv d) Az üzemben tartó gondoskodik arról, hogy az Üzemben tartási Kézikönyv módosítása, illetve változtatása lehetővé tegye a kézikönyvben lévő összes instrukció és információ naprakészen tartását. Az üzemben tartó gondoskodik arról, hogy az üzemeltető személyzet minden tagja ismerje azokat a módosításokat, amelyek feladatai ellátásával kapcsolatosak. e) Az Üzemben tartási Kézikönyvvel, vagy ennek vonatkozó részeivel rendelkező személyek az üzemben tartó által biztosított módosításokkal, illetve változtatásokkal kötelesek naprakészen tartani a saját kézikönyv példányukat, ennek elmulasztásából származó jogkövetkezmények az adott szervezet vezetőjét terhelik. f) Az üzemben tartó átadja az Illetékes Légügyi Hatóság részére a tervezett módosításokat és változtatásokat még a hatálybalépés dátuma előtt. Amennyiben a módosítás az Üzemben tartási Kézikönyv azon részeire vonatkozik, amelyek jóváhagyása kötelező, ezen jóváhagyás a módosítás hatálybalépése előtt történik. Amennyiben a biztonság érdekében azonnali módosítás, vagy változtatás szükséges, lehetséges az azonnali kiadás, ha az előírt hatósági jóváhagyáshoz a felterjesztés megtörtént. g) Az üzemben tartó köteles bevezetni az Illetékes Légügyi Hatóság által előírt összes módosítást és változtatást. h) Az üzemben tartó biztosítja, hogy a jóváhagyott dokumentációkból, és ezen jóváhagyott dokumentációk módosításából átvett információkat pontosan tartalmazza az Üzemben tartási Kézikönyv, valamint olyan információkat ne tartalmazzon, amelyek ellentétesek bármely jóváhagyott más dokumentációval. i) Az üzemben tartó gondoskodik arról, hogy az Üzemben tartói Kézikönyv tartalma olyan formában kerüljön megjelenítésre, mely révén könnyen használható. Érvénybelépés dátuma: A0.1.3 Oldal: 2/2.

7 A.0. Általános rész Szakkifejezések és szavak magyarázata 0.1.4) Szakkifejezések és szavak magyarázata: Légijármű (aircraft): bármely szerkezet, amelynek légkörben maradása a levegővel való olyan kölcsönhatásból ered, amely más, mint a földfelszínre ható légerők hatása Légijármű kategória (aircraft category): a repülőszerkezetek kategóriába sorolása meghatározott alapjellemzők szerint Repülés: (Flying) légijárművel a légtérben végzett helyváltoztatás, amely magában foglalja a repülést közvetlen megelőző tevékenységet is. Légiközlekedés: közlekedési célú repülés Légiközlekedési eszköz: légiközlekedésre alkalmas szerkezet Repülőeszköz: azon légijárművek, melyek nem légiközlekedési eszközök Azonosító jel: A lajstromozásra nem kötelezett repülőeszközökön elhelyezett azonosításukra szolgáló betűk, számok kombinációja. Fődarab a repülőeszköz alkatrészekből összeállított, légi és földi üzemeltetési részfeladat ellátására szolgáló szerkezeti egysége. Sportrepülés: nem gazdasági (kereskedelmi) célból folytatott- nonprofit- tevékenység, a repülés egyik speciális formája. Tömegsport és versenysport. Célja a versenyzésre felkészülés és a versenyzés, valamint a szórakozás, a szabadidő hasznos eltöltése, rekreáció, sport eredmény elérése. Célja továbbá a sportrepüléssel az arra alkalmas fiatalok nevelése, oktatása. A sportrepülés a polgári és katonai repülés szakemberképzésének legfontosabb motivációs bázisa. Módszere az elméleti és gyakorlati képességek megszerzése, szinten tartása és fejlesztése, vagyis a sport ki- átés továbbképzés. Környezete a repülő sportegyesületek, sport repülőterek és természetesen ugyanaz a légtér illetve annak alkalmanként elkülönített része, ami légiközlekedésre is használatos. Általános motoros repülés: eszköze a motoros repülőgép, célja sport kiképzés, és felkészülés a navigációs versenyekre, túrarepülések. Vitorlázó repülés: eszköze a vitorlázó repülőgép, célja sport kiképzés, vitorlázó teljesítményrepülés, távrepülések, felkészülés a vitorlázó versenyekre. Műrepülés: eszközei a motoros és vitorlázó műrepülésre is alkalmas repülőgépek, célja a motoros és vitorlázó pilóták műrepülő továbbképzése, felkészülés a műrepülő versenyekre. Segédmotoros vitorlázó repülés: eszköze a segédmotoros vitorlázó repülőgép, célja a sport kiképzés, repüléstechnikai ismeretek továbbképzése, navigációs gyakorlatok, felkészülés túra versenyekre. Hőlégballon repülés: eszköze a hőlégballon, célja a sport kiképzés, repüléstechnikai felkészülés a hőlégballon repülésekre, és versenyekre. Ejtőernyőzés: eszköze az ejtőernyő, célja elméleti és fizikai felkészülés az ejtőernyő ugrás végrehajtására, gyakorló ejtőernyős ugrások, felkészülés az ejtőernyős versenyekre. Érvénybelépés dátuma: A0.1.4 Oldal: 8/1.

8 A.0. Általános rész Szakkifejezések és szavak magyarázata Függővitorlázó (sárkány) repülés: eszköze a lábról induló és érkező sárkányrepülő, célja az elméleti és fizikai felkészülés a lábról induló sárkányrepülések végrehajtására, gyakorló siklások, és repülés. Repülés lejtőszélben és termikekben. Csörlő indítású és vontatásos felszállások tanulása és gyakorlása, felkészülés a sárkány versenyekre. Siklóernyő repülés: eszköze a siklóernyő célja az elméleti és fizikai felkészülés a lábról induló siklóernyővel való repülés végrehajtására, gyakorló siklások, és repülés. Repülés lejtőszélben és termikekben. Csörlő indítású felszállások tanulása és gyakorlása, felkészülés a siklóernyős versenyekre. Segédmotoros függővitorlázó repülés: eszköze a segédmotoros láról induló és lábra érkező segédmotoros sárkány, célja a sárkányrepülők továbbképzése segédmotoros repülőeszközzel, gyakorló repülések, felkészülés a versenyekre. Segédmotoros (hátimotoros) siklóernyő repülés: eszköze a segédmotorral (hátimotorral) felszerelt siklóernyő, célja a siklóernyős pilóták továbbképzése segédmotoros repülőeszközzel, gyakorló repülések, felkészülés a versenyekre. Motoros sárkányrepülés: eszköze a nem minősített repülő motorral felszerelt és trikeos motoros sárkány és célja a sport kiképzés, repüléstechnikai ismeretek továbbképzése, navigációs gyakorlatok, felkészülés motoros sárkány versenyekre. Motoros siklóernyő repülés: eszköze a nem minősített repülő motorral felszerelt és trike-os siklóernyő, célja a sport kiképzés, repüléstechnikai ismeretek továbbképzése, navigációs gyakorlatok, felkészülés motoros siklóernyős versenyekre. Ultralight repülés: eszköze az aerodinamikai úton kormányzott (botkormányos) ultralight repülő és célja a sport kiképzés, és felkészülés a navigációs versenyekre, túrarepülésekre. Forgószárnyas ultralight repülés: eszköze a forgószárnyas autogyro és célja a sport kiképzés, és felkészülés a navigációs versenyekre, túrarepülésekre. Sport repülőgépek, repülőeszközök: minden olyan motoros, vitorlázó és segédmotoros repülőgép és repülőeszköz, valamint ejtőernyő melynek a felhasználási célja a sportrepülés. Repülőgép: Levegőnél nehezebb légijármű, amely a repüléshez szükséges felhajtóerőt főleg aerodinamikai erőkből nyeri. Ezek az erők olyan felületeken keletkeznek, melyek adott repülési körülmények között rögzítettek Repülőeszköz: személyzet által vezetett, kizárólag sport, és magáncélú repülések végrehajtására használt, lajstromozásra nem kötelezett légijármű. Lajstromozásra nem kötelezett repülőeszköz: (továbbiakban: repülőeszköz) szerkezettől és kormányzási módtól függetlenül a légi járműveknél egyszerűbb, fődarabokból összeállított, személyzet által vezetett sikló és segédmotoros repülőszerkezet. Nem légiközlekedésre használt repülőeszköz, amely nyilvántartásra kötelezett és azonosító jelet viseli. Repülőeszköz ágazat: Azonos sajátosságokkal rendelkező, (azonos kategóriába tartozó) azonos légi- és műszaki üzemeltetési körülmények között működő Érvénybelépés dátuma: A0.1.4 Oldal: 8/2.

9 A.0. Általános rész Szakkifejezések és szavak magyarázata repülőeszközökkel repülő, valamint azok légi és földi üzemeltetését végző személyek, szervezetek szervezeti egysége. Normál üzemmód: minden olyan manőver, amelynek végrehajtását a légijármű kézikönyve nem zárja ki, illetve nem köti különleges feltételekhez. Műszaki előírás: Nemzeti, vagy nemzetközileg is elfogadott -légijármű és/vagy repülőeszköz-, tervezési, szilárdsági, építési, légialkalmassági követelmény rendszer. Légialkalmassági előírások: a légijárművek, repülőeszközök tervezésére, gyártására, minősítésére, biztonságos és környezetkímélő alkalmazására, az alkalmazás személyi és tárgyi feltételeire, kiszolgálására, karbantartására, javítására vonatkozó, nemzeti és nemzetközi követelmények, ajánlások gyűjteménye. Típus: A légijármű típusa (Aircraft - type of) Azonos alapkonstrukciójú légijárművek összessége, beleértve azok minden változatát, kivéve, ha olyan módosításokat hajtottak végre, amelynek következtében a légijármű vezetési vagy repülési jellemzői megváltoztak. Típus dokumentáció: légijármű, illetve repülőeszköz tervezési, építési, gyártási dokumentációja a vonatkozó légialkalmassági előírások teljesítésére szolgáló földi és légi kísérletek jegyzőkönyveivel és a légi üzemeltetési, műszaki üzemeltetési és karbantartási utasításokkal. Típus alkalmasság: típus vizsgálattal bizonyított, hogy a vizsgált repülőgéppel, repülőeszközzel történő repülés a meghatározott feltételek mellett elfogadható mértékig kockázatmentes. A repülés és a légi közlekedés biztonságát, valamint a közbiztonságot és közrendet nem fenyegeti. Típus alkalmassági bizonyítvány: kiadja a légügyi hatóság és megfelelő tervek alapján, megfelelő körülmények között gyártott légijármű típus általános légialkalmasságát, a biztonságos repülésre való alkalmasságát és légiközlekedés biztonsági feltételeinek megfelelését tanúsítja. Típus alkalmassági tanúsítvány: kiadja az ezzel megbízott szervezet és megfelelő tervek alapján, megfelelő körülmények között épített légijármű típus általános légialkalmasságát, a biztonságos repülésre való alkalmasságát és légiközlekedés biztonsági feltételeinek megfelelését tanúsítja. Légialkalmasság: a légijárműre előírt azon folyamatos műszaki állapot, amely szerint annak szerkezeti és működési jellemzői megfelelnek a légijárműre vonatkozó műszaki előírásoknak Légialkalmassági bizonyítvány: kiadja a légügyi hatóság. Igazolja, hogy a légijármű műszaki állapota szerkezeti és működési jellemzői megfelelnek a légijárműre vonatkozó előírásoknak, a jóváhagyott típus dokumentációnak. Légialkalmassági tanúsítvány: kiadja a légügyi hatósági engedéllyel működő tanúsító szervezet. Igazolja, hogy a légijármű műszaki állapota szerkezeti és működési jellemzői megfelelnek a légijárműre vonatkozó műszaki előírásoknak az elfogadott típusalkalmassági tanúsítvány mellékletében rögzítetteknek. Érvénybelépés dátuma: A0.1.4 Oldal: 8/3.

10 A.0. Általános rész Szakkifejezések és szavak magyarázata Légiközlekedési hatóság: A polgári és katonai légiközlekedés biztonságát szavatoló szabályok betartatásáért felelős kompetens szerv. Üzemben tartó: hatósági engedéllyel rendelkező szervezet a rá vonatkozó jóváhagyott ÜZEMBENTARTÁSI KÉZIKÖNYV szerint végzi tevékenységét. Az üzemben tartott légijárművek és repülőeszközök alkalmazási céljának megfelelő felhasználását szervezi és irányítja, a légijárművek és repülőeszközök légialkalmasságának és üzemképességének fenntartásáról gondoskodik, továbbá a repülések végrehajtását a vonatkozó előírásokkal összhangban szervezi, irányítja és felügyeli. Műszaki üzembentartás felelős vezetője: Főmérnök (Karbantartásért felelős szervezet vezetője), szakirányú felsőfokú végzettséggel, üzembentartói és üzemeltetői gyakorlattal. Légi üzembentartás felelős vezetője: Főpilóta, szakirányú felsőfokú végzettséggel, üzembentartói és üzemeltetői gyakorlattal, légiüzemeltetett légijárművekre/repülőeszközökre vonatkozó képesítéssekkel, minimum oktatói jogosítással. Üzemben tartás: Azon tevékenységek összessége, amelynek során az üzemben tartó az üzemben tartott légialkalmassági bizonyítvánnyal, vagy tanúsítvánnyal ellátott légijárművek és repülőeszközök alkalmazási céljának megfelelő felhasználását szervezi és irányítja, a légijárművek és repülőeszközök légialkalmasságának és üzemképességének fenntartásáról gondoskodik, továbbá a repülések végrehajtását a vonatkozó előírásokkal összhangban szervezi, irányítja és felügyeli. Üzemeltetés: a légijármű légialkalmas és üzemképes állapotban tartása érdekében végzett tevékenység, a légijármű repülésre történő előkészítése és használata. Üzemeltető: a légijármű légialkalmas és üzemképes állapotban tartását végzi, tevékenysége, a légijármű légiközlekedésre történő előkészítése és használata. Karbantartás: a légijármű élettartama során felmerülő minden olyan felülvizsgálat, szervizelés, átalakítás és javítás, amely biztosítja, hogy a légijármű mindenkor megfeleljen a típusalkalmassági bizonyítványnak és a maga szintű követelményeknek, különös tekintettel azokra a műszaki követelményekre vonatkozó módosításokra, amelyeket a hatóság ír elő a légialkalmasság ellenőrzésével kapcsolatban. Bulletin: a gyártó vagy a hatóság által a légijármű szerkezetének, rendszereinek, üzemeltetésének, üzemben tartásának módosítását előíró, hivatalosan kiadott közlemény, amelynek végrehajtása kötelező, vagy ajánlott, Formulár: a gyártó vagy a hatóság engedélye alapján más szervezet által kiadott hiteles kísérő dokumentum, amely a légijármű és főbb részegységei üzemidejének, valamint a rajtuk végzett műszaki munkák, javítások, berendezéscserék nyilvántartására, továbbá más hivatalos bejegyzésekre szolgál, a légijármű, illetve a részegységek teljes élettartama alatt. Üzemi Napló: a segédmotoros repülőeszköz sorszámozott lapokból álló és az első oldalon aláírással, bélyegzővel hitelesített fedélzeti üzemeltetési okmánya, amely a repülés és a repüléssel összefüggő tevékenységek és adataik dokumentálására szolgál. Érvénybelépés dátuma: A0.1.4 Oldal: 8/4.

11 A.0. Általános rész Szakkifejezések és szavak magyarázata Törzskönyv: a repülőeszköz bázishelyén tárolt aláírással és bélyegzővel hitelesített okmánya, mely fődarabonként és összesítve is, a repülőeszköz repülési adatai, és az adatváltozások nyomon követhetőségét biztosító dokumentáció. Minősített repülőmotor: A hajtómű fő része, a légijármű folyamatos hajtására használt, illetve arra szolgáló motor. Beleértendő legalább mindazon alkatrész és felszerelés, ami működéséhez és szabályozásához szükséges, de nem tartozik hozzá a reduktor és a légcsavar. Típus alkalmassági bizonyítvánnyal (Type certificate) rendelkezik. Nem minősített repülőmotor: A hajtómű fő része, a légijármű folyamatos hajtására használt, illetve arra szolgáló motor. Beleértendő legalább mindazon alkatrész és felszerelés, ami működéséhez és szabályozásához szükséges, de nem tartozik hozzá a reduktor és a légcsavar. Típus alkalmassági bizonyítvánnyal (Type certificate) nem rendelkezik. Segédmotor: A hajtómű fő része, a légijármű időszakos (rövid idejű) hajtására szolgáló motor. Beleértendő legalább mindazon alkatrész és felszerelés, ami működéséhez és szabályozásához szükséges, de nem tartozik hozzá a reduktor és a légcsavar. Típus alkalmassági bizonyítvánnyal (Type certificate) nem rendelkezik. Légcsavar: A hajtómű része a teljes légcsavar, beleértve minden az agyhoz és a lapátokhoz erősített, azokkal együtt forgó alkatrészt és a légcsavar vezérléséhez és működtetéséhez szükséges összes berendezést. A közvetlen propulziós vontatás eszköze. Merev légcsavar: olyan légcsavar, amelynek lapátszöge csak műhelymunkával változtatható. Állítható légcsavar: olyan légcsavar, amelynek lapátszöge forgás közben és állóhelyben egyaránt változik vagy változtatható. Ide tartozik: A hajózó személyzet által közvetlenül állítható beállítási szögű légcsavar (controllable pitch propeller). A szabályzó vagy más önműködő berendezés által szabályozott beállítású légcsavar. A szabályzó a légcsavarral egybeépített vagy attól elkülönített lehet és azt a hajózó személyzet állíthatja vagy teljesen önműködő lehet (constant speed propeller: állandó fordulatszámú légcsavar). Az a) és b) módszerek kombinációjával szabályozott légcsavar. Állásszög beállítás: A légcsavar lapát szöge, a gyártó által megadott és a motor Üzemeltetési Utasításában előírt módon és sugáron mérve. Motoros repülőgép: hajtóművel felszerelt, levegőnél nehezebb légijármű, amely a repüléshez szükséges felhajtóerőt főleg aerodinamikai erőkből nyeri. Ezek az erők olyan felületeken keletkeznek, melyek adott repülési körülmények között rögzítettek. Vitorlázó repülőgép: olyan erőgép nélküli légijármű, amely kedvező aerodinamikai kialakítása révén alkalmas a légköri energiák magasságnyerés céljából történő kihasználására, vitorlázó repülésre. Segédmotoros vitorlázó repülőgép: vitorlázó repülőgép olyan erőgéppel segédmotorral- felszerelve, amely alkalmassá teszi önálló levegőbe emelkedésre, vagy Érvénybelépés dátuma: A0.1.4 Oldal: 8/5.

12 A.0. Általános rész Szakkifejezések és szavak magyarázata levegőben maradásra, segédmotorja általában időszakosan működik és elrejthető, becsukva nem befolyásolja a repülőgép aeródinamikai jellemzőit, vagy légcsavarja vitorlába állítható. Motoros vitorlázó repülőgép: vitorlázó repülőgép olyan erőgéppel - nem minősített repülőmotorral felszerelve, amely alkalmassá teszi önálló levegőbe emelkedésre, vagy levegőben maradásra, motorja általában időszakosa, de folyamatosan is működhet. Járó motorral, vagy leállított motorral is vitorlázó repülésre is alkalmas. Siklórepülő légijármű: olyan erőgépmeghajtás nélküli, levegőnél nehezebb légijármű, melynek felhajtóerőt létesítő felülete van és a levegőbe emelkedéshez, valamint a levegőben tartózkodáshoz szükséges felhajtóerőt a hordfelületén keletkező aerodinamikai erők biztosítják Függővitorlázó: olyan siklórepülő légijármű, amelynek kormányzása a szállítmány súlypontjának áthelyezésével, történik, felszállásnál lábról indul és leszállásnál lábra érkezik. Könnyűvitorlázó: olyan vitorlázó légijármű, amelynek kormányzása aerodinamikai kormányzással történik. Felszállásnál indulhat lábról és leszállásnál érkezhet lábra, vagy kerékre; csúszó talpra. Segédmotoros könnyűvitorlázó: olyan segédmotoros könnyűvitorlázó amely önálló felszállásra képes álló motorral irányított siklórepülésre és vitorlázásra is képes. Motorja nem működik folyamatosan. Vitorlázó sárkányrepülő: olyan lábról indítható és lábra érkező hajlékony szárnyfelülettel rendelkező függővitorlázó légijármű, melynek kormányzása általában a hajlékony szerkezettel felfüggesztett pilóta súlypontjának - részleges vagy teljes - áthelyezésével történik Segédmotoros sárkányrepülő: olyan vitorlázó sárkányrepülő, ahol a légijármű levegőbe emelkedése segédmotoros meghajtó egység által szolgáltatott tolóerő segítségével történik, lábról indul és ahol a pilóta a súlypontban felfüggesztett. Álló motorral irányított siklórepülésre és vitorlázásra is képes. Motoros sárkányrepülő: olyan megerősített vitorlázó sárkányrepülő, ahol a légijármű levegőbe emelkedése nem minősített repülőmotoros meghajtó egység által szolgáltatott tolóerő segítségével történik, és ahol a pilóta a súlypontban felfüggesztett, motorral ellátott háromkerekű kocsi szerkezetben helyezkedik el. Álló motorral irányított siklórepülésre képes. Siklóernyő (paraglider): olyan lábról indítható és lábra érkező hajlékony szárnyfelülettel rendelkező aerodinamikai és/vagy súlypontáthelyezéssel kormányzott függővitorlázó légijármű, amelyhez a pilóta hajlékony felfüggesztő rendszerrel a szárnyfelület zsinórzataira csatoló tagokkal van rögzítve. Segédmotoros siklóernyő: A pilóta háton hordozható meghajtó egységet visel, melynek segítségével képes lábról felszállni, leállított motorral vitorlázni és a lábára biztonságosan leszállni. Motoros siklóernyő: olyan megerősített siklóernyő, ahol a légijármű levegőbe emelkedése nem minősített repülőmotoros meghajtó egység által szolgáltatott tolóerő Érvénybelépés dátuma: A0.1.4 Oldal: 8/6.

13 A.0. Általános rész Szakkifejezések és szavak magyarázata segítségével történik, a siklóernyőre csatoló tagokkal felfüggesztett meghajtó egységgel felszerelt kocsi szerkezetben (trike) helyezkedik el. Álló motorral irányított siklórepülésre képes. Ultrakönnyű repülőgép: levegőnél nehezebb aerodinamikai kormányzású (botkormányos) motoros vagy motor nélküli légijármű. Motorja nem minősített repülőgép motor, motor nélkül irányított siklórepülésre képes. Ultrakönnyű segédmotoros vitorlázó repülőgép: levegőnél nehezebb aerodinamikai kormányzású segédmotoros légijármű. Motorja nem minősített repülőgép motor, motor nélkül irányított vitorlázó és siklórepülésre képes. Segédmotorja általában időszakosan működik és elrejthető, becsukva nem befolyásolja a repülőgép aeródinamikai jellemzőit, vagy légcsavarja vitorlába állítható. Ultrakönnyű motoros vitorlázó repülőgép: levegőnél nehezebb aerodinamikai kormányzású motoros légijármű. Motorja nem minősített repülőgép motor, motor nélkül irányított vitorlázó és siklórepülésre képes. Autogyro: forgószárnyas légijármű. A felhajtóerőt az autórotációs üzemmódon dolgozó forgószárny biztosítja. A forgószárny a kezdeti indítást kivéve, semmiféle direkt meghajtást nem kap, az előre haladás szele forgatja. Az előrehaladást segédmotor, toló, vagy húzó légcsavar segítségével biztosítja. A trike a forgószárnyhoz a kardánon és hintás rotor agyon keresztül csatlakozik. A forgószárny forgási síkja a botkormány elmozdításával megfelelő mechanikai szerkezeten keresztül befolyásolható. A manőverezés részben a botkormány segítségével, a forgószárny forgási síkjának döntésével, részben pedig a lábpedállal működtetett oldalkormánnyal történik. Ultrakönnyű autogyro: Az autogyrok közül az amelyik teljesíti a 216/2008/EK rendeletben a II. melléklet e.) pontjában szerepelő az ultrakönnyű légijárművekre meghatározott követelményeket. Ballon: olyan erőgép nélküli, a levegőnél könnyebb légijármű, amelynek levegőben maradását levegőnél kisebb fajsúlyú gáz biztosítja Hőlégballon: olyan erőgép nélküli, a levegőnél könnyebb légijármű, amelynek levegőben maradását a hideg levegőnél kisebb fajsúlyú felmelegített levegő biztosítja Léghajó: olyan a levegőnél könnyebb légijármű, amelynek levegőben maradását gáz vagy meleg levegő, vízszintes irányú mozgását és kormányozhatóságát erőgép (elektromos vagy belső égésű motor) biztosítja Ejtőernyő: olyan légijármű, amely működtetésekor a szabadesés folyamán az összecsomagolt állapotból olyan felületűvé és alakúvá válik, amely a megnövekedett légellenállása következtében, a gravitációs erő ellenében biztosítja a használója szükséges mértékben csökkentett földet érési sebességét. Légi üzemeltetési utasítás: a légijármű/repülőeszköz típus dokumentációjának jóváhagyott egyik dokumentuma. Meghatározott fejezet címekkel tartalmazza a műszaki leírást a légijármű/repülőeszköz légi üzemeltetési előírásait normál és vészhelyzetben. Tartalmazza a légi üzemeltetési paramétereket és a korlátozásokat. A pilótának ismernie kell a benne foglaltakat, az adott légi járművel egyeztetve a fedélzeten kell tartani. Érvénybelépés dátuma: A0.1.4 Oldal: 8/7.

14 A.0. Általános rész Szakkifejezések és szavak magyarázata Műszaki üzemeltetési utasítás: a légijármű/repülőeszköz típus dokumentációnak jóváhagyott egyik dokumentuma. Meghatározott fejezet címekkel tartalmazza a műszaki leírást a légijármű/repülőeszköz műszaki üzemeltetési utasítását a légijármű/repülőeszköz élettartamára vonatkozóan, valamint a napi üzemeltetési feladatokat. A pilótának ismernie kell a benne foglaltakat, az adott légi járművel egyeztetve a bázishelyen kell tartani. Karbantartási utasítás: a légijármű/repülőeszköz típus dokumentációnak jóváhagyott egyik dokumentuma. Megahatározott fejezet címekkel tartalmazza a műszaki leírást a légi járművön/repülőeszközön végrehajtható és kötelezően végrehajtandó műszaki munkákat, karbantartási feladatokat és a megengedett javítások mélységét, műszaki tartalmát, az előírt karbantartási ciklusokat és nagyjavítási időket, a légijármű élettartamát. A Műszaki üzemeltetési utasítás fejezeteként, de külön utasításként is megjeleníthető. Kézikönyv: formailag egy könyvben foglalja magába a Légi üzemeltetési utasítást, Műszaki üzemeltetési utasítást és a Karbantartási utasítást. Ellenőrző lista: a légi és műszaki üzemeltetési utasításból tartalmazza a napi műszaki és légi üzemeltetési teendőket, a repülés előtti előkészítés munkapontjait, ismételt felszállásra előkészítés munkapontjait, repülés utáni ellenőrzés munkapontjait és a felszállás előtti ellenőrzés pontjait. A pilótának ismernie kell a benne foglaltakat, az adott légi járművel egyeztetve a fedélzeten kell tartani. Üzemi Napló: lajstromozásra nem kötelezett légijárművek, repülőeszközök alapvető üzemeltetési dokumentációja. Magába foglalja a napi üzemeltetési feladatok igazolását, a repülések nyilvántartását és a meghibásodások és javításuk dokumentálását, a karbantartások elvégzésének igazolását. Érvénybelépés dátuma: A0.1.4 Oldal: 8/8.

15 A.0. Általános rész Rövidítések 0.1.5) Rövidítések: NKH LH Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal MRSZ FLF ReBiSz Ágazat Klubok AOP AD CRS Form-1 SB SL BKLC AFF SB TB CAS EAS IAS TAS VA VB VC VD VDF VFC VF VFE Magyar Repülő Szövetség Folyamatos Légialkalmassági Felügyelet Repülés Biztonsági Szolgálat Légijármű csoport szakmai szervezete Magyar Repülő Szövetség tagegyesületei Légijármű üzembentartási engedély Légialkalmassági Utasítás Légijármű Üzemképesség Tanúsító Nyilatkozat Alkatrész Üzemképesség Tanúsító Nyilatkozat Szerviz bulletin Szerviz levél bekötött légcellás képzés Gyorsított szabadeső képzés (Security Bulletin) Biztonsági bulletin (Technical Bulletin) Technikai bulletin Hitelesített repülési sebesség (calibrated airspeed CAS). A műszer- és beépítési hibával kiegyenlített sebesség. Ekvivalens repülési sebesség (equivalent airspeed EAS). Légijármű kalibrált sebessége az adott magasságnak megfelelő összenyomhatósági korrekcióval. A Normál Atmoszférában tengerszint magasságban az egyenértékű sebesség a kalibrált sebességgel egyenlő Indikált repülési sebesség (indicated airspeed IAS). a légijármű sebessége a torlónyomással működtetett, a normál atmoszférában, tengerszinten, adiabatikus nyomásváltozásra hitelesített sebességmérőn leolvasva, a sebességmérő műszer hibáinak figyelembe vétele nélkül Valóságos repülési sebesség (true airspeed TAS). A légi jármű sebessége nyugodt légköri viszonyok között. A valóságos repülési sebesség egyenlő az ekvivalens repülési sebesség szorozva (r/ro) ½-del. Manőverezési sebesség Legnagyobb széllökéshez tervezett sebesség Tervezett utazó sebesség Maximális zuhanó sebesség A berepülési legnagyobb zuhanó sebesség (VDF = 1,2 * VD) Stabilitási szempontból megengedhető legnagyobb sebesség Maximális sebesség kiengedett fékszárnyak esetén Megengedett legnagyobb sebesség a fékszárnyak kiengedésekor Érvénybelépés dátuma: A0.1.5 Oldal: 2/1.

16 A.0. Általános rész Rövidítések VH VLE VLO VNE VRA VS VSO VS1 VSF VT VY Maximális sebesség vízszintes repüléskor a megengedett legnagyobb tartós teljesítmény mellett Legnagyobb sebesség kiengedett futóművel Maximális megengedett sebesség a futómű kiengedésekor Megengedett legnagyobb sebesség (üzemeltetés során soha túl nem léphető sebesség) Sebesség erős turbulencia esetén Átesési vagy a legkisebb állandó sebesség, amelynél a légi jármű még kormányozható Átesési vagy a legkisebb állandó sebesség, amelynél a légi jármű leszálló konfigurációban még kormányozható Átesési sebesség vagy a legkisebb állandó sebesség, adott konfigurációban, amelynél a légi jármű még kormányozható Átesési sebesség, teljesen kiengedett fékszárnyakkal, legnagyobb súly esetén Megengedett legnagyobb repülőgép vontatási sebesség A legjobb (legnagyobb) emelkedéshez tartozó sebessége Érvénybelépés dátuma: A0.1.5 Oldal: 2/2.

17 A.0. Általános rész Módosítások és változások rendszere 0.2. A módosítás és változás rendszere Az Üzembentartási Kézikönyv módosítása illetve napra készen tartása a megfelelő oldalak teljes cseréjével kerül végrehajtásra. A módosítások jóváhagyása után azokat be kell vezetni és a módosítások jegyzékében, a módosítás sorszámának, dátumának, és a módosítást végző személy megnevezésének feltüntetésével. Csak önálló számmal rendelkező fejezetek cserélhetők, külön oldalak nem. A Kézikönyv módosítását a Módosítások jegyzéke és az "Érvényes Oldalak Jegyzéke" tartalmazza Módosításért és változások kiadásáért és behelyezésekért felelős személy A MRSZ Üzembentartási Kézikönyv című dokumentumát a karbantartásért felelős vezető és a légi üzemeltetésért felelős vezető (főpilóta) készíti és tartja napra készen a mindenkor hatályos jogszabályok és rendeletek figyelembe vételével. Feladatuk, hogy az üzembentartásért felelős vezető közreműködésével, együttműködve a műszaki nyilvántartó útján jelen kézikönyv sorszámozott és nyilvántartott példányai a szövetség minden üzembentartással foglalkozó dolgozójához szervezetéhez, tagegyesületéhez eljusson. A tagegyesületek légijárművet/repülőeszközt üzemeltető tagjai annak tartalmát a rájuk vonatkozó mértékben ismerjék és repüléseiket, valamint a repülésekkel kapcsolatos tevékenységeiket az itt előírtak betartásával szervezzék, hajtsák végre és ellenőrizzék. A Kézikönyv karbantartását, az aktuális változások bevezetését a módosításokra vonatkozó előírások figyelembevételével kell végezni A módosítás és változás rendszere Az Üzembentartási Kézikönyvet az Illetékes Légügyi Hatóság hagyja jóvá. A kézikönyvben bármilyen változtatást, módosítást csak a Illetékes Légügyi Hatóság egyetértésével és vezetője jóváhagyásával lehet alkalmazni Azonnali módosítás, vagy változtatás A kézzel írott módosítások és változtatások nem megengedettek, kivéve azokat a helyzeteket, amikor a biztonság érdekében szükséges az azonnal módosítás vagy változtatás. Az azonnali módosítás akkor vezethető be, ha az Illetékes Légügyi Hatóság felé feladásra (elküldésre) került a módosítás Módosítások, változtatások érvénybe léptetése Egy - egy módosításkor a módosított oldal/oldalak cseréjekor a módosítást a hatályba lépés dátumával együtt be kell vezetni sorszámmal a Módosítások jegyzéke című táblázatba, egyúttal az Érvényes oldalak jegyzéke -t is frissíteni kell. Érvénybelépés dátuma: A0.2 Oldal: 2/1.

18 A.0. Általános rész Módosítások és változások rendszere A kézikönyvek, módosítások és változtatások elosztási rendszerének ismertetése A módosítások, változtatások jóváhagyása után az üzembentartásért felelős vezető a műszaki nyilvántartó útján az Üzembentartási Kézikönyv elosztása szerint megküldi az érintetteknek a változásokat, és feltölti a kézikönyvet honlapjára ( www. aeroclub.hu ), valamint levélben, és/vagy ben értesíti a szerződött partnereket. Az Ágazatvezetők gondoskodnak arról, hogy a változások eljussanak a tagegyesületekhez és az egyesületi műszaki vezetők és szakmai vezetők a tagegyesületek példányába a változást bevezessék. A tagegyesületeknél az Üzembentartási Kézikönyv napra készen tartása minden ellenőrzésnél az egyik legfontosabb pont, csakúgy, mint az abban foglaltak ismeretének ellenőrzése. Ideiglenes módosítás esetén, az eljárás megegyezik a fent leírtakkal, azzal, hogy az ideiglenes módosítás lejárati határidejét is meg kell adni, és annak bekövetkeztekor intézkedni kell a megszüntetésére Az Üzemben tartási Kézikönyv elosztása NKH Légügyi Hivatal - eredeti MRSZ üzembentartás felelős vezető (Elnök) - eredeti MRSZ Karbantartásért felelős vezető másolat MRSZ Légiüzemeltetés felelős vezető (főpilóta) másolat MRSZ Karbantartó szervezet vezetője - másolat FLF vezető - másolat Műszaki nyilvántartó - másolat Ágazat vezetők másolat Érvénybelépés dátuma: A0.2 Oldal: 2/2.

19 A.0. Általános rész Módosítások jegyzéke MÓDOSÍTÁSOK JEGYZÉKE az első kiadáshoz viszonyítva Módosítás Módosított dátuma Módosítás rövid leírása fejezet száma 2014/06/30 mind fej-és láblécek tartalmi átalakítása a jobb követhetőség érdekében, fejezetekre tördelés 2014/06/ /06/ /06/ /06/ /06/ /06/ /06/ /06/30 A1.3. Részben szerelő- üzemeltetés feltételeinek beemelése, repülések nyilvántartási és jelentési rendszerének kiegészítése, MRSz szerelői és műszaki ellenőri állomány kiemelése külön mellékletbe ( 8. sz. mell) A2.6.2 Kiegészítve: MRSz ellenőrzések rendszere és folyamata A3 Hivatkozás a Minőségirányítási rendszerre és Kézikönyvre A4 MRSz repülőgépvezetői megbízás ellenőrzése magántulajdonú, de MRSz üzembentartásban levő légijárművel repülés előtt A7 Repülési idő korlátok felülvizsgálata A Pontosítás a parancsnok pilóta szolgálati helyét illetően A8.7 Bemutató/sétarepülés (nem kereskedelmi céllal) beemelve A8.8 Ejtőernyős üzembentartás szabályai áthelyezve A2.1 alá tartalmilag oda való NKH LH jóváhagyás dátuma Módosítást elvégezte Balogh György Balogh György Balogh György Balogh György Balogh György Balogh György Balogh György Balogh György Balogh György 2014/07/30 M_14 Új melléklet: vitorlázórepülő időmérő könyv Balogh György Érvénybelépés dátuma: A0.2.7 Oldal:2/ 1.

20 A.0. Általános rész Módosítások jegyzéke Kézzel írott változtatások és módosítások nem megengedettek, kivéve azokat a helyzeteket, amikor a biztonság érdekében szükséges az azonnali módosítás vagy változtatás. Érvénybelépés dátuma: A0.2.7 Oldal:2/ 2.

21 A.0. Általános rész Érvényes oldalak jegyzéke Érvényes oldalak jegyzéke Fejezet Oldal Érvényesség dátuma Bevezette A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György Revíziószám Érvénybelépés dátuma: A Oldal:4/ 1.

22 A.0. Általános rész Érvényes oldalak jegyzéke Érvényes oldalak jegyzéke A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György A Balogh György B Balogh György B Balogh György B Balogh György B Balogh György B Balogh György B Balogh György C Balogh György C Balogh György C Balogh György C Balogh György D Balogh György D Balogh György Érvénybelépés dátuma: A Oldal:4/ 2.

23 A.0. Általános rész Érvényes oldalak jegyzéke Érvényes oldalak jegyzéke D Balogh György D Balogh György D Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György Érvénybelépés dátuma: A Oldal:4/ 3.

24 A.0. Általános rész Érvényes oldalak jegyzéke Érvényes oldalak jegyzéke M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György M Balogh György Érvénybelépés dátuma: A Oldal:4/ 4.

25 A.0. Általános rész Tartalomjegyzék 2.9 Tartalomjegyzék Szám Cím Fejezet Oldal Nyitólap A0 1. A0.1 Bevezetés - Üzembentartási Kézikönyv célja A A0.1.2 Nyilatkozat a Kézikönyvről A A0.1.3 Kézikönyv részei és ismertetése A A0.1.3 Kézikönyvre vonatkozó általános szabályok A A0.1.4 Szakkifejezések és használatuk A A0.1.5 Rövidítések magyarázata A A0.2 Módosítások folyamata A A0.2.1 Módosításért felelős személy A A0.2.2 Módosítás és változás rendszere A A0.2.3 Azonnali módosítás vagy végrehajtás A A0.2.4 Módosítok érvénybe léptetése A A0.2.5 Kézikönyvek elosztási rendszerének ismertetése A A0.2.6 Kézikönyv elosztása A A0.2.7 Módosítások jegyzéke A A0.2.8 Érvényes oldalak jegyzéke A A0.2.9 Tartalomjegyzék A A1.1 MRSz Szervezeti felépítés leírása A.1 1. A1.1.1 MRSz célja és feladatai A.1 1. A1.1.2 MRSz feladatai A.1 1. A1.1.3 MRSz tagjai A.1 2. A1.1.4 MRSz ügyintéző szervezete A.1 2. A1.1.5 MRSz Szervezeti felépítés ábra A.1 3. A MRSz Elnök feladata és hatásköre A.1 4. A MRSz Főtitkár feladatai A.1 4. A1.1.6 MRSz szakágai A.1 5. A1.1.7 MRSZ Üzembentartási szervezet A.1 5. A1.1.8 MRSZ Üzembentartási szervezet ábrája A.1 7. A Lajstomozott légijárműveket üzembentartó alosztály ábrája A.1 8. A Ejtőernyős alosztály szervezeti ábrája A.1 9. A Lajstromozásra nem kötelezett légijárműveket üzembentartó alosztály ábrája A A Utralight repülő szervezet ábrája A A1.2 Kinevezett tisztségviselők A A1.3 Az Üzembentartási osztály személyzetének felelősségei és kötelességei. A A1.3.1 Karbantartásért felelős vezető feladatai, felelőssége A A1.3.2 Légiüzemeltetésért felelős vezető (Főpilóta) feladatai, felelőssége A A1.3.3 Műszaki ellenőrök feladatai, felelőssége A A1.3.4 Lajstromozott légijárműveket üzembentartó alosztály vezetője A A1.3.5 Hőlégballon szakági felelős A A1.3.6 Hőlégballon Szakági Légiüzemeltetés Felelős Vezető A A1.3.7 Hőlégballon Szakági Üzembentartás és Karbantartás Felelős Vezető feladatai, felelőssége A A1.3.8 Ejtőernyős alosztály A A Ejtőernyős alosztályvezető feladatai, felelőssége A A Ejtőernyős alosztály tisztségviselői A A Ejtőernyős Biztonsági Tanácsadó A A Ejtőernyős szervezeti egységek szakmai vezetőinek kinevezése, jogállása A A Az ejtőernyős szakmai vezetők feladatai A A Hajtogató főoktató A A Szervezeti egységek hajtogatóinak jogállása, feladata A A1.3.9 Lajstromozásra nem kötelezett légijárműveket üzembentartó alosztályvezető feladatai, A felelőssége A Alosztályoknál dolgozó szekcióvezetők feladatai, felelőssége A A Műszaki nyilvántartó (üzembentartás) feladatai, felelőssége A A Lajstromozott repülőgépek üzembentartásában részt vevő szerelők A A A repülőgép szerelő szakszolgálati tevékenysége és feladata A A Részben szerelő által üzembentartott légijárművek esetén a pilóta-üzemeltetésre érvényes A szabályok A A lajstromozott légijárművek üzemeltetésében részt vevő pilóta-üzembentartók A kötelezettségei A A szakszolgálati engedélyben MRSZ üzembentartásban figyelembe vett kategóriák A A Ágazat vezető feladata hatásköre, felelőssége A A Ágazat főmérnök feladatai, hatásköre, felelőssége A A Ágazati főpilóta feladata hatásköre, felelőssége A A Területi műszaki ellenőr feladata, felelőssége A A Területi főoktató feladata, felelőssége A Érvénybelépés dátuma: A Oldal:4/ 1.

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 4. Melléklet: - Változat : 2. ME-713 LÉGIJÁRMŰVEK ALKALMASSÁGI ELLENŐRZÉSE

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 4. Melléklet: - Változat : 2. ME-713 LÉGIJÁRMŰVEK ALKALMASSÁGI ELLENŐRZÉSE Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS Oldalszám: 4 Melléklet: - Változat : 2. ME-713 LÉGIJÁRMŰVEK ALKALMASSÁGI ELLENŐRZÉSE Hatálybalépés dátuma: 2003. november 1 Készítette: 1 / 7

Részletesebben

Lajstromozásra nem kötelezett UL A1 (SES) kategória:

Lajstromozásra nem kötelezett UL A1 (SES) kategória: A.6. 1. számú melléklet: Vizsgálati eljárások: A.6.1. Lajstromozásra nem kötelezett UL A1 (SES) kategória: Műszaki felülvizsgálat és dokumentálás: A lajstromozásra nem kötelezett repülő eszközök műszaki

Részletesebben

BELSŐ FELÜLVIZSGÁLATI JELENTÉS a Magyar Repülő Szövetség. által üzemeltetett tagszervezetek belső audit ellenőrzéséről. 2. kiadás

BELSŐ FELÜLVIZSGÁLATI JELENTÉS a Magyar Repülő Szövetség. által üzemeltetett tagszervezetek belső audit ellenőrzéséről. 2. kiadás Jóváhagyom! Budaőrs, 2014. Július 1.- én Vízaknai Erzsébet Főtitkár BELSŐ FELÜLVIZSGÁLATI JELENTÉS a Magyar Repülő Szövetség által üzemeltetett tagszervezetek belső audit ellenőrzéséről 2. kiadás Budaörs,

Részletesebben

2/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés

2/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés 2/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés Az UL A1 és UL A2 kategóriákban a repülő eszköz /légi jármű parancsnok felelőssége A Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség keretében végrehajtott UL A1 és

Részletesebben

1/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés. Az UL A1 és UL A2 kategóriákban a repülések. jóváhagyására/ felhatalmazás repülésre

1/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés. Az UL A1 és UL A2 kategóriákban a repülések. jóváhagyására/ felhatalmazás repülésre 1/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés Az UL A1 és UL A2 kategóriákban a repülések jóváhagyására/ felhatalmazás repülésre A Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség keretében végrehajtott UL A1 és

Részletesebben

Siklóernyősök oktatására és a képző szervezetre vonatkozó követelmények

Siklóernyősök oktatására és a képző szervezetre vonatkozó követelmények Siklóernyősök oktatására és a képző szervezetre vonatkozó követelmények Patyi Balázs osztályvezető Szakszolgálati Főosztály, Képzési Engedélyezési Osztály Témakörök Siklóernyős képzés Jogszabályi háttér

Részletesebben

UL Tanúsítási Kézikönyv - ULKK / MRSZ - Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség

UL Tanúsítási Kézikönyv - ULKK / MRSZ - Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség A.4. Felelősségek az MRSZ - Motoros Könnyű repülő Sport Szövetség MKSSZ Légi alkalmasság Tanúsítás folyamatában: A.4.1. Felelősségek a SES A1 és az UL A2 területek Légi alkalmasság felülvizsgáló folyamatában:

Részletesebben

6/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés

6/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés 6/2014. számú MKSSZ Szakmai Vezetői Intézkedés Az UL A1 és UL A2 kategóriák repülő eszköz /légi jármű vezetők sportpilóta képesítéseinek a folyamatosságára, valamint annak hosszabbításának a feltételeire

Részletesebben

Lajstromozásra nem kötelezett UL A2 (FAI RA ) légi jármű LÉGIALKALMASSÁGI VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

Lajstromozásra nem kötelezett UL A2 (FAI RA ) légi jármű LÉGIALKALMASSÁGI VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV Légi alkalmassági vizsgálati jegyzőkönyv (A2): MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG MOTOROS KÖNNYŰREPÜLŐ SPORT SZÖVETSÉG Lajstromozásra nem kötelezett UL A2 (FAI RA ) légi jármű LÉGIALKALMASSÁGI VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

Részletesebben

UL A1 légijármű törzskönyve

UL A1 légijármű törzskönyve MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG MOTOROS KÖNNYŰREPÜLŐ SPORT SZÖVETSÉG REPÜLŐKLUB UL Szakosztály UL A1 légijármű törzskönyve Azonosító jel :.. - UL A1 Szárny törzskönyve - UL A1 Trájk törzskönyve - UL A1 Segédmotor

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG /2011/EK RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG /2011/EK RENDELETE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Tervezet Brüsszel, XXX C A BIZOTTSÁG /2011/EK RENDELETE a [ ] Bizottság 1702/2003/EK számú, a légijárművek és a hozzájuk kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések

Részletesebben

A LÉGIKÖZLEKEDÉSI SZAKSZEMÉLYZETEK SZAKSZOLGÁLATI ENGEDÉLYE MEGSZERZÉSÉNEK, MEGHOSSZABBÍTÁSÁNAK, KITERJESZTÉSÉNEK ÉS HELYREÁLLÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI

A LÉGIKÖZLEKEDÉSI SZAKSZEMÉLYZETEK SZAKSZOLGÁLATI ENGEDÉLYE MEGSZERZÉSÉNEK, MEGHOSSZABBÍTÁSÁNAK, KITERJESZTÉSÉNEK ÉS HELYREÁLLÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI 1. számú melléklet a. / 2006. ( ) HM rendelethez A LÉGIKÖZLEKEDÉSI SZAKSZEMÉLYZETEK SZAKSZOLGÁLATI ENGEDÉLYE MEGSZERZÉSÉNEK, MEGHOSSZABBÍTÁSÁNAK, KITERJESZTÉSÉNEK ÉS HELYREÁLLÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI A./ JOGOSÍTÁSOK

Részletesebben

Bevezetés Légiközlekedési tevékenység (repülés) Légiközlekedéssel összefüggő tevékenységek

Bevezetés Légiközlekedési tevékenység (repülés) Légiközlekedéssel összefüggő tevékenységek Tartalom 1. Bevezetés 1.1. Előszó 1.2. Alkalmazhatóság 1.3. Változások jegyzéke 1.4. Működési szabályzat hatálya 1.4.1. Bevezető rendelkezések 1.4.2. Meghatározások 1.4.3. Tevékenységi engedély 1.5. Szakmai

Részletesebben

A polgári célú pilóta nélküli repülés aktuális nemzeti és európai uniós szabályozási kérdései

A polgári célú pilóta nélküli repülés aktuális nemzeti és európai uniós szabályozási kérdései A polgári célú pilóta nélküli repülés aktuális nemzeti és európai uniós szabályozási kérdései Ságodi Béla légiközlekedési referens Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Légi- és Víziközlekedési Főosztály bela.sagodi@nfm.gov.hu

Részletesebben

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 7. Melléklet: - Változat : 2 1. ME-421 DOKUMENTUMOK ÉS ADATOK FELÜGYELETE

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 7. Melléklet: - Változat : 2 1. ME-421 DOKUMENTUMOK ÉS ADATOK FELÜGYELETE Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS Oldalszám: 7 Melléklet: Változat : 2 1. ME421 DOKUMENTUMOK ÉS ADATOK FELÜGYELETE Hatálybalépés dátuma: 2003. november 1 Készítette: 1 / 16 Kerekes

Részletesebben

FONTOSABB INFORMÁCIÓK

FONTOSABB INFORMÁCIÓK VITORLÁZÓREPÜLÉS FONTOSABB INFORMÁCIÓK Témafelelős: Zsuga Zsófia +36 70/452 4730 Aero Club Hajdúszoboszló Sportegyesület ügyvezető: Monori György +36 30/636 1698 Hajdúszoboszló Sportrepülőtér vezetője:

Részletesebben

AZ ÚJJÁSZERVEZETT KATONAI LÉGÜGYI HATÓSÁG TEVÉKENYSÉGE

AZ ÚJJÁSZERVEZETT KATONAI LÉGÜGYI HATÓSÁG TEVÉKENYSÉGE NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG LÉGÜGYI HIVATAL AZ ÚJJÁSZERVEZETT KATONAI LÉGÜGYI HATÓSÁG TEVÉKENYSÉGE ÁTALAKULÁS ÁLLAMI LÉGÜGYI FŐOSZTÁLLYÁ I. Katonai Hatósági Konferencia Balatonkenese, 2012. május 08-09

Részletesebben

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE [ ] a légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítása, valamint a tervező és gyártó szervezetek

Részletesebben

REPÜLÉSI NAPLÓ BALLONREPÜLŐK RÉSZÉRE

REPÜLÉSI NAPLÓ BALLONREPÜLŐK RÉSZÉRE REPÜLÉSI NAPLÓ BALLONREPÜLŐK RÉSZÉRE Nyilvántartási sz.: a napló tulajdonosának Kiadó SE.: a tulajdonos sajátkezű aláírása P.H. kiadó aláírása 3 SZEMÉLYI ADATOK Születési hely: Születési év, hó, nap: Anyja

Részletesebben

Az NKH LH a beérkező kérelmeket a HO-08 tájékoztatóban leírt módokon lehet benyújtani az alábbiak szerint:

Az NKH LH a beérkező kérelmeket a HO-08 tájékoztatóban leírt módokon lehet benyújtani az alábbiak szerint: Tájékoztató a vitorlázó repülőgép és ballon pilóta szakszolgálati engedélyek Part-FCL szerinti konvertálásáról HO 10 A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala (továbbiakban NKH LH) 2014.04.08. napjától

Részletesebben

... sz. REPÜLŐGÉPKÖNYV. A... típusú, HA-... lajstromjelű. motornélküli repülőgép részére

... sz. REPÜLŐGÉPKÖNYV. A... típusú, HA-... lajstromjelű. motornélküli repülőgép részére ... sz. REPÜLŐGÉPKÖNYV A... típusú, HA-... lajstromjelű motornélküli repülőgép részére ... sz. REPÜLŐGÉPKÖNYV A... típusú, HA-... lajstromjelű motornélküli repülőgép részére Adatok: 20... év,...,...-tól

Részletesebben

Sport-és magáncélú repülések egyszerűsödő karbantartási és légialkalmasság-irányítási környezet

Sport-és magáncélú repülések egyszerűsödő karbantartási és légialkalmasság-irányítási környezet Sport-és magáncélú repülések egyszerűsödő karbantartási és légialkalmasság-irányítási környezet VALÓBAN??? Balogh György osztályvezető NFM LFHF RMO 2017. december 4. Agenda Szabályzó környezet Part M Light

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter /2012. ( ) NFM rendelete a légijárművek gyártásáról, építéséről és műszaki alkalmasságáról. 1. Általános rendelkezések

A nemzeti fejlesztési miniszter /2012. ( ) NFM rendelete a légijárművek gyártásáról, építéséről és műszaki alkalmasságáról. 1. Általános rendelkezések A nemzeti fejlesztési miniszter /2012. ( ) NFM rendelete a légijárművek gyártásáról, építéséről és műszaki alkalmasságáról A légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény 74. (2) bekezdés d), h) és

Részletesebben

MOTOROS KÖNNYŰREPÜLŐ SZÖVETSÉG

MOTOROS KÖNNYŰREPÜLŐ SZÖVETSÉG TARTALKOMJEGYZÉK MÓDOSÍTÁSOK JEGYZÉKE 4 1 AZ ÜZEMBEN TARTÓ SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE 5 2 AZ ÜZEMBEN TARTÓ FELADATAI 6 2.1 A FŐPILÓTA FELADATAI 6 2.1.1 Szervezeti egységek vezető pilótáinak jogállása, feladata

Részletesebben

Magyar joganyagok - 21/2015. (V. 4.) NFM rendelet - a légijárművek gyártásáról, épít 2. oldal 6. helyből felszálló repülőgép: a levegőnél nehezebb oly

Magyar joganyagok - 21/2015. (V. 4.) NFM rendelet - a légijárművek gyártásáról, épít 2. oldal 6. helyből felszálló repülőgép: a levegőnél nehezebb oly Magyar joganyagok - 21/2015. (V. 4.) NFM rendelet - a légijárművek gyártásáról, épít 1. oldal 21/2015. (V. 4.) NFM rendelet a légijárművek gyártásáról, építéséről és műszaki alkalmasságáról A légiközlekedésről

Részletesebben

MAGYAR EJTŐERNYŐS SZÖVETSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2010.

MAGYAR EJTŐERNYŐS SZÖVETSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2010. A MAGYAR EJTŐERNYŐS SZÖVETSÉG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2010. 2 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Szövetség jogállása 1. (1) A Magyar Ejtőernyős Szövetség (a továbbiakban: Szövetség) a Nemzetközi Légisport

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-057-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-057-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 06 2011. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2011-057-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Szeged repülőtér Ideje: 2011. 04. 17. HA - 1238 lajstromjelű

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-005-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-005-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY MRSZ-REBISZ eseményszám: 2/2013 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-005-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: LRBS-LBSF (BBU-SOF) en route FL150 Ideje: 2013 január

Részletesebben

AZ EASA 06/2012. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE XXX

AZ EASA 06/2012. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE XXX EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX [...](2012) XXX tervezet AZ EASA 06/2012. VÉLEMÉNYÉNEK MELLÉKLETE A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE XXX a légi járművek üzemben tartásához kapcsolódó műszaki követelményeknek

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-168-4 Pol. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-168-4 Pol. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 25/2011. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2011-168-4 Pol. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Pécs-Pogány repülőtér Ideje: 2011. augusztus

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, C Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE ([ ]) a polgári légi közlekedéshez kapcsolódó műszaki követelményeknek és igazgatási eljárásoknak a 216/2008/EK európai

Részletesebben

A R. 1. sz. melléklete helyébe jelen rendelet 1. sz. melléklete lép. A R. 1. szakasza helyébe a következő rendelkezés lép.

A R. 1. sz. melléklete helyébe jelen rendelet 1. sz. melléklete lép. A R. 1. szakasza helyébe a következő rendelkezés lép. Dunakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2011. (VII.25) önkormányzati rendelete Dunakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének a dunakeszi repülőtér használatáról és hasznosításáról

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG /2010/EU RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG /2010/EU RENDELETE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, XXX C Tervezet A BIZOTTSÁG /2010/EU RENDELETE [ ] a légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítása,

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-067-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS 2011-067-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 007-2011 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2011-067-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Tököl nem nyilvános repülőtér Ideje: 2011. április 22.

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 221/2003/T Légiközlekedési esemény Az esemény helyszíne: Óbuda, Tsz Lupa-szigeti bányató Az esemény időpontja: 2003. szeptember 27., 19:00 óra LT

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZOLGÁLAT ZÁRÓJELENTÉS. 2005-150 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNYHEZ

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZOLGÁLAT ZÁRÓJELENTÉS. 2005-150 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNYHEZ MRSZ-REBISZ eseményszám: MRSZ -001-05 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZOLGÁLAT ZÁRÓJELENTÉS 2005-150 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNYHEZ Az esemény helye: Budakeszi Az esemény ideje: 2005. 07.

Részletesebben

MELLÉKLET AZ EASA 07/2013. SZÁMÚ VÉLEMÉNYÉHEZ A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE (XXX)

MELLÉKLET AZ EASA 07/2013. SZÁMÚ VÉLEMÉNYÉHEZ A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE (XXX) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX [...](2013) XXX tervezet MELLÉKLET AZ EASA 07/2013. SZÁMÚ VÉLEMÉNYÉHEZ A BIZOTTSÁG.../../EU RENDELETE (XXX) a légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések

Részletesebben

A pilótanélküli légijárművek használatának engedélyezése

A pilótanélküli légijárművek használatának engedélyezése A pilótanélküli légijárművek használatának engedélyezése Országos Meteorológiai Szolgálat Budapest, 2016. október 27. Szenczi Imre, NKH Légügyi Hivatal Témák UAS/RPAS mint légijármű az alkalmazás feltételei

Részletesebben

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE [ ] a légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítása, valamint a tervező és gyártó szervezetek

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 204/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 204/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY 1 43/2003 MRSZ-BISZ eseményszám MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 204/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Eger 2003.09.13. 31-14: azonosító jelű Apolló CX-MD: típusú UL repülőgép

Részletesebben

Szabályok közötti szabadrepülés

Szabályok közötti szabadrepülés Szabályok közötti szabadrepülés - Képzés - Orvosi - Légtér Legproblémásabb területek: - Esemény jelentése - Gazdasági tevékenység - Starthely Képzés There is already in this part of Europe (Cro, Slo, Ita)

Részletesebben

SIKLÓREPÜLŐ IRAT ÉS TEVÉKENYSÉG EGYEZTETÉS 2013

SIKLÓREPÜLŐ IRAT ÉS TEVÉKENYSÉG EGYEZTETÉS 2013 Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal 2220 Vecsés, Lincoln út 1. 1675 Budapest, Pf. 41. farkas.andras@nkh.gov.hu Farkas András légügyi elnökhelyettes Magyar Repülő Szövetség 1138 Budapest, Dagály

Részletesebben

3.Pelican Cup. A Szolnoki Repülő Egyesület a magyar versenyrendszernek megfelelően, területi versenyt rendez Szolnok-Szanda sportrepülőtéren.

3.Pelican Cup. A Szolnoki Repülő Egyesület a magyar versenyrendszernek megfelelően, területi versenyt rendez Szolnok-Szanda sportrepülőtéren. Verseny információk A Szolnoki Repülő Egyesület a magyar versenyrendszernek megfelelően, területi versenyt rendez Szolnok-Szanda sportrepülőtéren. A verseny célkitűzései: A vitorlázó teljesítményrepülés

Részletesebben

SZERKEZETTAN II. SZAKOS TIBOR

SZERKEZETTAN II. SZAKOS TIBOR SZERKEZETTAN II. SZAKOS TIBOR Egy kis ismétlés Egy kis ismétlés R-26 Góbé típusú repülőgép törzse A törzs is teljesen fém építésű, két oldala vászon borítású. Az első rész alsó fele, és a hátsó rész felső

Részletesebben

A repülés világa a motoros repülőgépektől a drónokig.

A repülés világa a motoros repülőgépektől a drónokig. A repülés világa a motoros repülőgépektől a drónokig. 1903. a kezdet. tíznél alig több másodpercig a levegőben repült a REPÜLŐGÉP Néhány adat: Motor: 12 LE, vízhűtéses benzinmotor Fesztáv: 12.3 méter Hossz:

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-196-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-196-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY MRSZ-REBISZ eseményszám: 8/2013 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-196-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Nyíregyháza repülőtér (LHNY) Ideje: 2013. július 05.

Részletesebben

ÁBTL /2/1968 /1

ÁBTL /2/1968 /1 BM. ORSZÁGOS LÉGVÉDELMI PARANCSNOKSÁG BM. ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG SZIGORÚAN TITKOS! Szám: 5 0-1 0 /2-1 9 6 8. Sorszám: 2... AZ ORSZÁGOS LÉGVÉDELMI PARANCSNOK és a BM. ORFK. KÖZLEKEDÉSI CSOPORTFŐNÖK

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 09/2013. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-234-4 POL sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: LHSK - Siófok Kiliti repülőtér Ideje:

Részletesebben

I.Pelican Cup. A Szolnoki Repülő Egyesület a magyar versenyrendszernek megfelelően, ranglista versenyt rendez Szolnok-Szanda sportrepülőtéren.

I.Pelican Cup. A Szolnoki Repülő Egyesület a magyar versenyrendszernek megfelelően, ranglista versenyt rendez Szolnok-Szanda sportrepülőtéren. Verseny információk A Szolnoki Repülő Egyesület a magyar versenyrendszernek megfelelően, ranglista versenyt rendez Szolnok-Szanda sportrepülőtéren. A verseny célkitűzései: A vitorlázó teljesítményrepülés

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-267-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-267-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 14/2014 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-267-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: LHJK Ideje: 2014. július 05. HA-5323

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS P KBSz sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS P KBSz sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY MRSZ-REBISZ eseményszám: 01/2015. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2015-052-4P KBSz sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Üzembentartó: Magyar Repülő Szövetség Eset

Részletesebben

MRSz LÉGIJÁRMŰ ÜZEMBEN TARTÁS H LÉGIJÁRMŰ ÜZEMBEN TARTÁSI SZERZŐDÉS Tárgyév: Szerződésszám:LUT/vevőkód /ÉÉÉÉ

MRSz LÉGIJÁRMŰ ÜZEMBEN TARTÁS H LÉGIJÁRMŰ ÜZEMBEN TARTÁSI SZERZŐDÉS Tárgyév: Szerződésszám:LUT/vevőkód /ÉÉÉÉ Szerződésszám:LUT/vevőkód /ÉÉÉÉ 7/1 1. A SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS TARTALMA Szerződő felek: Megbízó adatai Megbízott adatai Név (Cégnév) Magyar Repülő Szövetség (MRSz) eng. sz.: HU.M.G.0139 Képviselő neve (cégek

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, C Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE ([ ]) a nem közforgalmi repülésekre vonatkozó műszaki követelmények és közigazgatási eljárások meghatározásáról, valamint

Részletesebben

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA ME-04 BELSŐ AUDIT Átdolgozta és aktualizálta:... Tigerné Schuller Piroska minőségirányítási vezető Jóváhagyta és a bevezetést elrendelte:... Dr. Gábor Ferenc Jegyző

Részletesebben

A Tanács 95/93/EGK rendelete (1993. január 18.) a Közösség repülőterein alkalmazandó résidőkiosztás egységes szabályairól

A Tanács 95/93/EGK rendelete (1993. január 18.) a Közösség repülőterein alkalmazandó résidőkiosztás egységes szabályairól 1 1993 1. A Tanács 95/93/EGK rendelete (1993. január 18.) a Közösség repülőterein alkalmazandó résidőkiosztás egységes szabályairól o Az Európai Parlament és a Tanács 894/2002/EK rendelete (2002. május

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY 1 MRSZ-ReBiSz eseményszám: 13-2013 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-258-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Gyöngyös Pipis hegy nem nyilvános repülőtér térsége

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELETÉS 2012-190 4 P. sz, LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELETÉS 2012-190 4 P. sz, LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-ReBiSz eseményszám: 15/2012 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELETÉS 2012-190 4 P. sz, LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Hajdúszoboszló nem nyilvános repülőtér Ideje:

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-068-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-068-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY MRSZ-REBISZ eseményszám: 02/2014. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-068-4P KBSZ számú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Budapest, Óbuda starthely Ideje: 2014.

Részletesebben

A 6. sorszámú Avionikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 6. sorszámú Avionikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 6. sorszámú Avionikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 525 03 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-055-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-055-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY MRSZ-REBISZ eseményszám: 03/2013 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2013-055-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: LHCC FIR Ideje: 2013 március 08. HA-JEN lajstromjelű

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-003-4P KBSZ sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-003-4P KBSZ sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 01/2014 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG REPÜLÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELENTÉS 2014-003-4P KBSZ sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín:Sár-hegy Ideje:2014. január

Részletesebben

Honvéd altiszt Repülésbiztosító ágazat

Honvéd altiszt Repülésbiztosító ágazat Honvéd altiszt Repülésbiztosító ágazat Az ágazatra felvételt nyert hallgatók a képzés folyamán megszerzik azokat a szakismereteket, melyek a légijárművek (repülőgépek, helikopterek) biztonságos le-, és

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK. A BIZOTTSÁG 1321/2014/EU RENDELETE (2014. november 26.)

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK. A BIZOTTSÁG 1321/2014/EU RENDELETE (2014. november 26.) 2014.12.17. L 362/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG 1321/2014/EU RENDELETE (2014. november 26.) a légi járművek és repüléstechnikai termékek, alkatrészek és berendezések folyamatos

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 123/2002 Légiközlekedési baleset Siófok-Kiliti repülőtér, 2002. augusztus 10. Cessna 206 HA-SKC A szakmai vizsgálat célja légiközlekedési baleset

Részletesebben

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 3. Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 3. Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS Oldalszám: 3 Melléklet: - Változat : 2. ME-852 MEGELŐZŐ TEVÉKENYSÉG Hatálybalépés dátuma: 2003. november 1 Készítette: 1 / 6 Kerekes László minőségirányítási

Részletesebben

Repülőbalesetek a közelmúltban / Mi történt 2016 ban? Eger, október 19. dr. Becske Loránd.

Repülőbalesetek a közelmúltban / Mi történt 2016 ban? Eger, október 19. dr. Becske Loránd. Repülőbalesetek a közelmúltban / Mi történt 2016 ban? Eger, 2017. október 19. dr. Becske Loránd. 1 2 Bejelentések száma 3 A KBSZ hez 2016 ban 554 bejelentés érkezett, amelyből 490 el kell(ett) foglalkoznunk.

Részletesebben

Jogszabályok, tájékoztatók A Magyar Közlöny 2014. évi 61. 2014. évi 76. számai alapján

Jogszabályok, tájékoztatók A Magyar Közlöny 2014. évi 61. 2014. évi 76. számai alapján Jogszabályok, tájékoztatók A Magyar Közlöny 2014. évi 61. 2014. évi 76. számai alapján MK 2014/61 36/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Az

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS Psz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS Psz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 031 2011 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2011-054-4Psz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Jakabszállás nem nyilvános repülőtér Ideje: 2011. április

Részletesebben

14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet

14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet Hatály: 2018.I.1. - 14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet a közlekedési területeken végzett szakértői tevékenység folytatásának részletes feltételeiről, valamint a bejelentésre és a nyilvántartás vezetésére

Részletesebben

(Minőségirányítási eljárás)

(Minőségirányítási eljárás) ÓBUDAI EGYETEM ME 02 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (Minőségirányítási eljárás) 11. sz. verzió A kiadás dátuma: 2017. február 1. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: Göndör Vera minőségirányítási koordinátor

Részletesebben

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT : Előterjesztette Jóváhagyta: Doma Géza koordinációs főmérnök Posztós Endre

Részletesebben

Javaslat A BIZOTTSÁG / /EK RENDELETE

Javaslat A BIZOTTSÁG / /EK RENDELETE Javaslat A BIZOTTSÁG / /EK RENDELETE [ ] a légi járművek és repüléstechnikai termékek, komponensek és berendezések folyamatos légialkalmasságának biztosításáról, és az ezzel összefüggő feladatokban részt

Részletesebben

45. HÉT/ 1. foglalkozás 3 óra STABILITÁS

45. HÉT/ 1. foglalkozás 3 óra STABILITÁS 1/6 45. HÉT/ 1. foglalkozás 3 óra 081 04 00 00 STABILITÁS 081 04 01 00 Egyensúlyi feltételek stabilizált vízszintes repülésben 081 04 01 01 A statikus stabilitás előfeltételei 081 04 01 02 A nyomatékok

Részletesebben

2011.10.23. HM Stefánia palota. Simon Sándor főtitkár

2011.10.23. HM Stefánia palota. Simon Sándor főtitkár HM Stefánia palota Simon Sándor főtitkár MRSZ történelem 1902 -Magyar Aero Club, léghajózás 1908 Magyar Automobil Club, aviatikai bizottság 1909 december megszűnik az Aero Club, és beleolvad a Aviatikai

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELETÉS P. sz, LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ÜZEMBENTARTÓI JELETÉS P. sz, LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-ReBiSz eseményszám: 8/2012 MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ÜZEMBENTARTÓI JELETÉS 2012-127 4 P. sz, LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Matkópuszta nem nyilvános repülőtér Ideje: 2012.

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 26-2011. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2011-176-4P sz. LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Monostorpályi-liget tanya Ideje: 2011. 08. 14. DS-40

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-136-4P LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET Siófok-Kiliti repülőtér (LHSK) 2012. május 26. VELOCITY COMP 103 FT VC-0103 000123

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-136-4P LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET Siófok-Kiliti repülőtér (LHSK) 2012. május 26. VELOCITY COMP 103 FT VC-0103 000123 ZÁRÓJELENTÉS 2012-136-4P LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET Siófok-Kiliti repülőtér (LHSK) 2012. május 26. VELOCITY COMP 103 FT VC-0103 000123 A szakmai vizsgálat célja a légiközlekedési baleset, illetve repülőesemény

Részletesebben

2016. évi.. törvény a légiközlekedésről szóló évi XCVII. törvény módosításáról

2016. évi.. törvény a légiközlekedésről szóló évi XCVII. törvény módosításáról 2016. évi.. törvény a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény módosításáról 1. A légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény (a továbbiakban: Lt.) 2. (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 218/2005/ baleset Hajdúszoboszló 2005. 09. 03. 16 20. ZENIT- tanuló típusú ejtőernyő A szakmai vizsgálat célja a légiközlekedési baleset és a repülőesemény

Részletesebben

Őszi karbantartási ajánlat. Budaörs, 2015. október 15. Tisztelt meglevő és leendő Ügyfelünk!

Őszi karbantartási ajánlat. Budaörs, 2015. október 15. Tisztelt meglevő és leendő Ügyfelünk! Őszi karbantartási ajánlat Budaörs, 2015. október 15. Tisztelt meglevő és leendő Ügyfelünk! Habár a repülő szezon a végéhez közelít, érdemes megtervezni már most légijárművének soron következő karbantartási

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 222/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 222/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET 1 50/2003 MRSZ-BISZ eseményszám MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 222/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET Börgönd-repülőtér 2003.09.27. BT-80: típusú ejtőernyő A szakmai vizsgálat

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS Pol. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET. ZÁRÓJELENTÉS Pol. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY - 1 - MRSZ-REBISZ eseményszám: 05-2011. MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 2011-055-4 Pol. sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Helyszín: Budaörs repülőtér Ideje: 2011. április 16. HA-4389:

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS 279/2005 REPÜLŐESEMÉNY

ZÁRÓJELENTÉS 279/2005 REPÜLŐESEMÉNY ZÁRÓJELENTÉS 279/2005 REPÜLŐESEMÉNY Nyíregyháza repülőtér 2005. október 06., 15:45 UTC Apolló C-17 TN/Apolló Racer GT típusú, 7-103 azonosító jelű motoros sárkányrepülő légijármű A szakmai vizsgálat célja

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter.../2006. (...) GKM. rendelete

A gazdasági és közlekedési miniszter.../2006. (...) GKM. rendelete III-3R/92/1/2006. Tervezet! A gazdasági és közlekedési miniszter.../2006. (......) GKM rendelete a polgári légiforgalmi szolgálat szakszemélyzetének szakszolgálati engedélyéről és képzéséről szóló 3/2004.

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter /2012. (...) NFM rendelete a légijárművek gyártásáról, építéséről és műszaki alkalmasságáról

A nemzeti fejlesztési miniszter /2012. (...) NFM rendelete a légijárművek gyártásáról, építéséről és műszaki alkalmasságáról A nemzeti fejlesztési miniszter /2012. (...) NFM rendelete a légijárművek gyártásáról, építéséről és műszaki alkalmasságáról A légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény 74. (2) bekezdésének d),

Részletesebben

MRSz FOLYAMATOS LÉGIALKALMASSÁG FELÜGYELET HU.MG MEGÁLLAPODÁS LÉGI ALKALMASSÁG FOLYAMATOS FELÜGYELETÉRE. Szerződésszám:FLF/vevőkód/ÉÉÉÉ

MRSz FOLYAMATOS LÉGIALKALMASSÁG FELÜGYELET HU.MG MEGÁLLAPODÁS LÉGI ALKALMASSÁG FOLYAMATOS FELÜGYELETÉRE. Szerződésszám:FLF/vevőkód/ÉÉÉÉ Szerződő felek: Szerződésszám:FLF/vevőkód/ÉÉÉÉ 1. A SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS TARTALMA 6/1 Megbízó adatai Megbízott adatai Név (Cégnév) Magyar Repülő Szövetség (MRSz) eng. sz.: HU.M.G.0139 Képviselő neve (cégek

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 209/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 209/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET 1 46/2003 MRSZ-BISZ eseményszám MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 209/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI BALESET Szeged-repülőtér 2003.09.20. Z-99062: gyári számú ZENIT-270: típusú ejtőernyő

Részletesebben

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 71/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY

MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS. 71/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY 11/2003 MRSZ-BISZ eseményszám MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG BIZTONSÁGI SZERVEZET ZÁRÓJELENTÉS 71/2003 sorszámú LÉGIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Farkas-hegy légtere 2003.05.01. HA-1201: lajstromjel Motorfalke SF 25C:

Részletesebben

Az a személy akinek joga a légijármûvel kapcsolatos minden kérdés végsõ eldöntése a repülés idõtartama alatt: A parancsnok

Az a személy akinek joga a légijármûvel kapcsolatos minden kérdés végsõ eldöntése a repülés idõtartama alatt: A parancsnok 1. oldal 1. 2. 100413 212 00 00 00 Légijog Kivéve, ha egy légiforgalmi irányító egységtõl erre engedélyt kapott, VFR szerint mûködõ légijármû nem léphet be egy repülõtéri irányító körzetbe, illetve nem

Részletesebben

A MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG NYILVÁNTARTÁSI, IGAZOLÁSI ÉS ÁTIGAZOLÁSI SZABÁLYZATA

A MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG NYILVÁNTARTÁSI, IGAZOLÁSI ÉS ÁTIGAZOLÁSI SZABÁLYZATA A MAGYAR REPÜLŐ SZÖVETSÉG NYILVÁNTARTÁSI, IGAZOLÁSI ÉS ÁTIGAZOLÁSI SZABÁLYZATA A Magyar Repülő Szövetség elnöksége az Alapszabály 4.3 pontjában meghatározott hatáskörében eljárva a légi sportokban tevékenykedő

Részletesebben

A Tanács 95/93/EGK rendelete (1993. január 18.) a Közösség repülőterein alkalmazandó résidőkiosztás egységes szabályairól

A Tanács 95/93/EGK rendelete (1993. január 18.) a Közösség repülőterein alkalmazandó résidőkiosztás egységes szabályairól 1 1993 1. A Tanács 95/93/EGK rendelete (1993. január 18.) a Közösség repülőterein alkalmazandó résidőkiosztás egységes szabályairól o Az Európai Parlament és a Tanács 894/2002/EK rendelete (2002. május

Részletesebben

Helyi Eljárások. 2015. január 3. Alföldi Repülőklub

Helyi Eljárások. 2015. január 3. Alföldi Repülőklub Helyi Eljárások 2015. január 3. Alföldi Repülőklub A verseny részletei 60. Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság vízballasztos géposztályok 2015. július 12-23. Szatymaz Airfield (LHST) Szatymaz, Reptéri út

Részletesebben

MRSz LÉGIJÁRMŰ KARBANTARTÁS HG.CAA 002 HU.MF.002. LÉGIJÁRMŰ KARBANTARTÁSI SZERZŐDÉS Tárgyév: 2015. Szerződésszám:KARB/vevőkód/ÉÉÉÉ

MRSz LÉGIJÁRMŰ KARBANTARTÁS HG.CAA 002 HU.MF.002. LÉGIJÁRMŰ KARBANTARTÁSI SZERZŐDÉS Tárgyév: 2015. Szerződésszám:KARB/vevőkód/ÉÉÉÉ HG.CAA 0 HU.MF.0 5/1 Szerződésszám:KARB/vevőkód/ÉÉÉÉ Szerződő felek: A SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS TARTALMA Megrendelő adatai Vállalkozó adatai Név (Cégnév) Magyar Repülő Szövetség (MRSz) eng. sz.: HU.M.G.0139

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK L 241/16 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG (EU) 2015/1536 RENDELETE (2015. szeptember 16.) az 1321/2014/EU rendeletnek a folyamatos légi alkalmasság biztosítására vonatkozó szabályok

Részletesebben

A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület Szervezeti és Működési Szabályzata. A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület

A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület Szervezeti és Működési Szabályzata. A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2008. I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Sportegyesület jogállása Az Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület alakuló közgyűlése

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Honvédelmi Minisztérium Katonai Légügy Hivatal Közös Szakmai Bizottságának

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Honvédelmi Minisztérium Katonai Légügy Hivatal Közös Szakmai Bizottságának Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Honvédelmi Minisztérium Katonai Légügy Hivatal Közös Szakmai Bizottságának ZÁRÓJELENTÉSE 241/2003/ repülőeseményről Diszel Csobánc-hegy AIRWAVE siklóernyő A

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2012.8.21. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 224/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG 748/2012/EU RENDELETE (2012. augusztus 3.) járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések

Részletesebben

(6) Az e rendeletben előírt intézkedések összhangban vannak a 216/2008/EK rendelet 65. cikke alapján létrehozott bizottság véleményével, 1.

(6) Az e rendeletben előírt intézkedések összhangban vannak a 216/2008/EK rendelet 65. cikke alapján létrehozott bizottság véleményével, 1. L 176/4 A BIZOTTSÁG (EU) 2015/1088 RENDELETE (2015. július 3.) az 1321/2014/EU rendeletnek az általános célú légi közlekedésben részt vevő légi járművek karbantartási eljárásainak egyszerűsítése tekintetében

Részletesebben

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása

A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása A falazóelemek megfelelőség-igazolása, a CE jel használata, műszaki követelményeinek európai szabályozása Falazóelemek Törökné Horváth Éva tudományos osztályvezető ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály

Részletesebben