Gyógyszergazdálkodás GYÓGYSZERGAZDÁLKODÁS. Dr.Jánosi Gabriella SZTE Szent-Györgyi A. Klinikai Központ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyógyszergazdálkodás GYÓGYSZERGAZDÁLKODÁS. Dr.Jánosi Gabriella SZTE Szent-Györgyi A. Klinikai Központ"

Átírás

1 Gyógyszergazdálkodás GYÓGYSZERGAZDÁLKODÁS Dr.Jánosi Gabriella SZTE Szent-Györgyi A. Klinikai Központ

2

3

4

5

6

7

8

9 A statisztikák szerint évente átlagosan 7,3 M ember vált ki gyógyszert, közülük 3,3 M rendszeresen

10

11

12

13 Egészségügyi Szervezetek OEP ÁEEK ÁNTSZ ENKK

14

15

16 Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESzT) működésére vonatkozótörvényt a Parlament december 15-én szavazta meg. A rendszer tesztelésének az időszaka következik. Az ÁEEK közérdekű adatigénylésre megküldte a PILOT tesztben előreláthatólag részt vevő tizenkét intézmény nevét. (2016. január 27.) AzÁllami Egészségügyi EllátóKözpontmár tavaly év végénbejelentettea receptek elektronikus kezelésének bevezetését is. Az orvosnak ezentúl lehetősége lesz az EESZT-en belül rögzíteni a szükséges adatokat egy vényfelíróprogram felhasználásával, míg a beteg egy speciálisan erre kialakított portálnál ellenőrizheti a felírt gyógyszereket, illetve kategorizálva megtalálhatja itt a kiváltott, és a még aktív receptjeit is. Hogyha a páciens még nehezen barátkozott meg a digitális rendszerrel, és az orvostól kijövet valami kézzelfoghatódokumentumot is magával vinne, az orvos nyomtathat neki a rendszerből egy dokumentumot, amely tartalmazza majd a rendelőadatait, a felírt gyógyszer hatóanyagát, és a könnyebb azonosítás érdekében egy külön vonalkódot is tartalmaz majd. Varázsütésre természetesen nem szűnnek meg a papíralapúdokumentumok, a jól ismert és évtizedek óta használt vényeket folyamatosan váltják majd fel a rendszeren belül működő e-receptek.

17 A vény kötelező tartalmi elemei yt az OEP bocsátja az orvos rendelkezésére, azzal, hogy a vényen szerepel az orvos neve, rendelőjének és telefonszáma. ályosan kitöltött vény alaki kellékei a következők:beteg neve, lakcíme, születési ideje, a rendelés dátuma; illetve, nyiben a gyógyszert tb támogatással rendelik, a beteg TAJ-a és betegségének diagnózisát jelzőkód (BNO kód), zgyógyellátás keretében rendelték, akkor a közgyógyigazolvány száma is. pelni kell a vényen a gyógyszer pontos megnevezésének, hatáserősségének ha több hatáserősségben van forgalomban, ennyiségének és adagolásának, alkalmazása módjának és gyakoriságának, a rendelés (támogatás alapjául szolgáló) jogcímének ógyellátás esetén a közgyógy igazolvány számának), továbbá kell az orvosi pecsét és az orvos sajátkezű aláírása, illetve a gyógysze lének igazolására a beteg vagy a terméket ténylegesen átvevő személy aláírása is. nyiben a háziorvosa gyógyszert emelt, kiemelt társadalombiztosítási támogatással csak megfelelőszakorvos javaslataalapján lhet, akkor a szakorvosi javaslatot adó orvos orvosi bélyegzőjének számát, valamint a szakorvosi javaslat keltét is fel kell tüntetni n.. indikáción túli gyógyszerrendelés esetén a vényen ezt fel kell tüntetni, off label megjelöléssel, és a teljes ár et kell bejelölni. gyszer az ún. alkalmazási előírásban foglalt javallat szerint rendelhető, kivéve az OGYÉI által egyedileg engedélyezett, ún. indikáció ógyszerrendelést

18 gatás megállapíthatóvalamely fix összegben vagy százalékosmértékben. A százalékos mértéknek megfelelően a ereket az egészségbiztosítás a bruttófogyasztói ár 80%, 55% vagy 25%-ában támogatja, ezért a betegeknek a ertárban a támogatás feletti árat kell csak kifizetniük. iemelt indikációhoz kötött támogatásban részesített gyógyszerek után dobozonként 300,- Ft térítési díjat kell fizet bként 100 %-ban támogatott gyógyszerek kiváltása esetén is önrészt kell vállalnia a betegnek. Ezt a dobozonként ő térítési díjat üzemi balesettel összefüggésben rendelt gyógyszerek esetén nem kell megfizetni. gészségügyi rendelkezésre kiadható 90%, 70% vagy 50%-ban, ún. emelt indikációhoz kötött támogatásban részesít ényeket támogatással csak meghatározott betegségekben írhatja fel a meghatározott intézmény szakorvosa, ill. os javaslata alapján a háziorvos. gatott gyógyszerek egy része kizárólag kórházi, illetve szakambulancián való felhasználásra engedélyezett, amelyet gbiztosítás 100%-ban támogat. tos támogatási kör az ún. támogatási érték nélküli kategória, amelybe főként az egészségügyi szolgáltatók számára ó készítmények tartoznak.

19 vényen csak egyféle gyógyszer rendelhető, és egy vényre csak egyféle gyógyszer adhatóki. orvosnak a rendelt gyógyszer mennyiségét úgy kell meghatároznia, hogy az a beteg szakszerű gykezeléséhez szükséges legközelebbi orvosi vizsgálatig elegendő legyen. yógyszer adagolására, alkalmazásának módjára és gyakoriságára vonatkozóan az orvos a vényen világos, krét utasítást köteles adni. Ha az orvos a gyógyszer pontos adagolását a vényen nem egyértelműen tüntette a rendelt gyógyszer nem adható ki. etegnek a vizsgálatot végzőorvosnál nyilatkoznia kell, hogy a betegségével összefüggésben 30 napon belül yen gyógyszert, milyen mennyiségben rendelt számára más orvos,és a térítési díjakról és a gyógyszeres elés alternatíváiról szóló tájékoztatását igazoló nyilatkozattal együtt aláírásával ezt is igazolja. orvos köteles a beteggel egyeztetni, ha a gyógyszerésznek megtiltja a gyógyszer helyettesíthetőségét a gyszer kiadása során.

20 korvosi javaslatra történőrendelés yes gyógyszereket a háziorvos tb támogatással csak külön szakorvosi javaslatra delhet. A szakorvos ezt ún. szakorvosi javaslat támogatással történő ógyszerrendeléshez elnevezésű, illetve szakorvosi javaslat támogatással történő ógyszerrendeléshez több gyógyszer egyidejűfelírásához elnevezésűnyomtatványon hatja meg, a következő adattartalommal: zakorvosi javaslat kelte, alkalmazhatóságának időtartama, eteg neve, lakcíme, születési ideje és a TAJ száma, etegség BNO kódja (betegségek nemzetközi osztályozása szerinti kódja), orvos neve, orvosi bélyegzőjének száma, munkahelyének (rendelőjének) címe, efonszáma és egészségügyi vállalkozás esetén az egészségügyi tevékenység végzésére osító működési engedély száma, endelési jogosultságot meghatározó a tb támogatás szerinti indikációs pont száma, támogatási kategória (kiemelt, emelt), és emelt támogatási kategória esetén a ogatás százalékos mértéke, avasolt gyógyszer hatóanyaga, hatáserőssége, beviteli módja, javasolt adagolása, orvos saját kezű aláírása és orvosi bélyegzőjének azonosítható lenyomata. zakorvosi javaslaton a szakorvos opcionálisan feltüntetheti példaként az általa javasolt tóanyag egy konkrét márkanevű készítményét, a javaslat alapján a gyógyszert rendelő os azonban a javasolt hatóanyagon belül bármely márkanevűkészítményt rendelheti tege számára.

21

22 ikáción túli gyógyszerrendelés ételes esetben az OGYÉI engedélye alapján lehetőség van arra, hogy egy Magyarországon vagy más országban galomba hozatalra engedélyezett gyógyszert a forgalomba hozatali engedélyében jóváhagyott alkalmazási írásban nem szereplőjavallatban (ún. indikáción túli gyógyszerrendeléssel) is rendeljenek,amennyiben az bbi, A vagy B pont szerinti eset fennáll: az adott beteg kezelése más forgalomban lévőgyógyszer alkalmazási előírása szerint nem lehetséges, vagy dménytelen és a jogszabály szerinti bizonyítékok alapján az adott gyógyszer indikáción túli alkalmazásával esély a gyógyszeres kezelés sikerességére, illetve a beteg állapotának javítására vagy stabilizálására,.az adott indikációban forgalomba hozatalra engedélyezett gyógyszerhez a beteg hozzájutása olyan aránytalanul y mértékben akadályozott, ami a gyógyszeres kezelés megkezdésének késlekedése miatt visszafordíthatatlan szségkárosodáshoz vezethet, vagy.az indikáción túli gyógyszerrendelés keretében rendelt gyógyszer előny-kockázat aránya kedvezőbb, mint az tt javallatban forgalomba hozatalra engedélyezett gyógyszeré jogszabály szerinti bizonyítékok alapján az adott gyógyszer indikáción túli alkalmazásával esély van a gyszeres kezelés sikerességére, illetve a beteg állapotának javítására vagy stabilizálására. ikáción túli gyógyszerrendelés esetén ennek tényét minden esetben jelezni kell a vényen off label gjelöléssel, és azt teljes ár jogcímen kell rendelni. Amennyiben azonban a gyógyszer rendelése a forgalomba atali engedély alkalmazási előírása alapján az adott esetben ellenjavallt, nem lehet indikáción túli gyszerrendelés keretében sem alkalmazni. Amennyiben a gyógyszert indikáción túl rendelik, az nem yettesíthető és vagylagosan ( seu ) sem rendelhető.

23 Főszabály szerint egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendőgyógyszermennyiség rendelhető. Amennyiben a legkisebb eredeti csomagolás ezt meghaladja, a 30 napra elegendőmennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó legkisebb eredeti csomagolási egységnek megfelelő mennyiség rendelhető. Felhívjuk a figyelmet, hogy a gyári csomagolásnál kisebb mennyiség kiadására (a gyógyszer eredeti csomagolásának megbontására) csak a vény nélkül is kiadhatógyógyszerek esetén van lehetőség, így a tb támogatással rendelt gyógyszerek esetén ez nem alkalmazható, de az orvos injekciós készítményből a gyári csomagolástól eltérőmennyiséget is rendelhet. Meghatározott esetekben azonban lehetőség van arra is, hogy egyszerre hosszabb időszakra vonatkozó gyógyszert rendeljen az orvos.

24 30 napot meghaladómennyiségűgyógyszer akkor rendelhető, ha a beteg krónikus betegsége vagy állapota kezelése során a rendelt gyógyszer tartós előre láthatóan legalább 3 havi folyamatos alkalmazása szükséges, és a gyógyszer tartós alkalmazásától az adott beteg esetében az előzetes kezelési tapasztalat alapján megfelelőhatás várható, valamint a vény kiváltására nyitva állóidőtartam alatt, előre láthatóan nem szükséges a beteg állapotának olyan orvosi ellenőrzése, amely a rendelt készítmény alkalmazását alapvetően befolyásolhatja. Ebben az esetben egyszerre maximum 3 havi időtartamra lehet gyógyszert rendelni, vényenként legfeljebb 30 napi mennyiségben(tehát a 3 hónapra elegendőgyógyszer 3 db vényen rendelhető) és a vényen fel kell tüntetni, hogy a beteg meddig van gyógyszerrel ellátva. Ha a rendelt gyógyszer bruttófogyasztói ára meghaladja az ,-Ft-ot, a vényen fel kell tüntetni azt a kezdőnapot, amelytől a vény kiváltható

25 2016.július elsejétől életbe lépőmódosítás nagyjából visszaállítja a korábbi rendszert, vagyis az orvosok akár egyetlen vényen is rendelhetnek három havi gyógyszeradagot krónikus betegeiknek, s ezen a recepten már nem kell szerepeltetni a havi bontás időpontjait Ft-nál olcsóbb gyógyszerek esetén

26 Mennyi ideig használhatófel a vény? Hogyan lehet beváltani? Az orvos a felírt vényen feltünteti, hogy a rendelt gyógyszermennyiség mely időponttól válthatóki, és erről a beteget is tájékoztatja. A vényen rendelt gyógyszer a rendeléstől számított három hónapig adhatóki, készlethiány esetén pedig a vény beváltásának igazolt napjától kell számítani. Amennyiben hiánycikk az adott gyógyszer, a patikus meghosszabbíthatja a vény érvényességi idejét.

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Egyedi méltányosság A társadalombiztosítási támogatással nem rendelhetőgyógyszer, különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszer (továbbiakban e kettő együtt: gyógyszer) áráho méltányosságból, az OEP által adott egyedi engedély alapján akkor adható támogatás, ha a beteg a támogatott gyógyszerek közül megfelelő eredményességgel egyikkel sem kezelhető, gyógyítható, vagy ezek használatával életminőségében jelentős javulás nem következik be. Az OEP egyedi támogatást nyújthat: Magyarországon forgalombahozatali engedéllyel rendelkező, de nem támogatott gyógyszerek árához, Magyarországon forgalombahozatali engedéllyel NEM rendelkező, de az Országos Gyógyszerészeti-és Élelmezés-egészségügyi Intézet (továbbiakban: OGYÉI) nyilatkozata/engedélye alapján rendelhető készítmények árához, valamint ún. indikáción túl (off label) rendelt gyógyszerek árához. a támogatás a gyógyszer és a gyógyászati segédeszköz ellátások árához jár, oly módon, hogy a MEGÁLLAPÍTOTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGÉVEL KEVESEBB TÉRÍTÉSI DÍJAT KELL A BETEGNEK FIZETNI, és utólag a támogatás összegét a forgalmazó/gyógyszertár és az OEP elszámolja.

40

41

42

43

44

45

46

47 Generikus gyógyszerek a referencia-gyógyszerrel a hatóanyagok tekintetében azonos minőségi és mennyiségi összetételű, illetve azonos gyógyszerformájú gyógyszer, amelynek a referencia-gyógyszerrel való bioegyenértékűségét megfelelőbiohasznosulási vizsgálatokkal igazolták.? Valamely hatóanyag különbözősóit, észtereit, étereit, izomerjeit, izomerkeverékeit, komplexeit vagy származékait egyazon hatóanyagnak kell tekinteni, kivéve, ha tulajdonságaik jelentősen különböznek a biztonságosság, illetve hatásosság tekintetében. A generikus gyógyszerréminősülés szempontjából a különbözőazonnali hatóanyagleadásúorális gyógyszerformák egy és ugyanazon gyógyszerformának tekintendők;

48 7. számú melléklet a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelethez157 KÖTELEZŐEN NEMZETKÖZI SZABADNÉVVEL RENDELENDŐ HATÓANYAGCSOPORTOK ATC C10AA Hmg CoA reductase gátlók

49

50

51

52

53 Kiadhatóság Gyógyszertárban fel kell ajánlani a referenciakészítményt, mint legolcsóbbat, a beteg választhat, hogy mit vált ki. Kivétel, ha az orvos bejelöli, hogy nem helyettesíthető A hónapok napszámától függetlenül írható fel 3 havi adag.?

54

55 Internetes vásárlás! Világhálóról Nincs ellenőrzés Hatóanyag? Hatóanyag tartalom? Gyógyszertárból Csak megbízhatóés biztonságos forrásból vásároljon! Internetes gyógyszer-értékesítést csak az OGYÉI által engedélyezett közforgalmúgyógyszertárak végezhetnek, hatósági felügyelet mellett. Ezek a patikák szigorúan szabályozott és ellenőrzött módon, zárt rendszeren keresztül szerzik be a forgalmazott készítményeket.

56

57 Intézeti gyógyszertár

58

59 Gyógyszer útja az intézeti gyógyszertárban

60 Informatikai rendszerek a gyógyszergazdálkodásban Cél: beteg gyógyszerelésének nyomon követése a diagnózistól a terápiáig Gyógyszerosztó automaták alkalmazása Megfelelő számítógép hálózat kialakítása, elektronikus lázlap Polipragmazia, interakciók, egyéb gyógyszerelési hibák kiküszöbölése

61 Központi Gyógyszertár Tételes finanszírozású készítmények Különkeretes készítmények (faktorok, hepatitis elleni készítmények) Országos tender Intézeti tender: gyógyszerek, infúziók, orvosi gázok, fertőtlenítőszerek Magisztrális készítmények Citosztatikus keverékinfúzió készítés Közvetlen lakossági gyógyszerellátás

62 Klinikai gyógyszertári egységek Klinikai gyógyszerész Gyógyszertári asszisztensek Betegre való gyógyszerosztás Betegágy melletti tanácsadás

63

64

65

66

67

68 Gyógyszerfelhasználás elemzése Klinikánként Klinikai osztályokként Egyes betegek gyógyszerfelhasználása ATC kód szerinti csoportosításban (top 10) Hatóanyag szerint Egy meghatározott készítmény alapján

69 SZTE Szent-Györgyi A Klinikai Kp 2016 jan.-nov.

70 World Economic Forum Global Risks 2013 The Dangers of Hubris Health

71 Mezőgazdaságban alkalmazott antibiotikumok Európában

72 Antibiotikum felhasználás mennyiségi változása év Cefazolin Cefalekol Gentamycin 80 mg Metronidazol PiperacillinTaz obact 4,5 g Amikacin 500 mg Amikacin 1g

73 tibiotikum felhasználás mennyiségi változása Augmentin Cefuroxim Meropenem Imipenem Clindamycin Ciprofloxacin Vancomycin 1,2g 750 mg 1,5g 500mg 1 g mg 1g

74 PPI, Paracetamol, Neodolpasse fogyása

75

76

77

78

79

80

81

82

83 OTC készítmények 2012 fogyása

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98 Szakorvosi javaslatra történő rendelés Egyes gyógyszereket a háziorvos tb támogatással csak külön szakorvosi javaslatra rendelhet. A szakorvos ezt ún. szakorvosi javaslat támogatással történő gyógyszerrendeléshez elnevezésű, illetve szakorvosi javaslat támogatással történő gyógyszerrendeléshez több gyógyszer egyidejű felírásához elnevezésű nyomtatványon adhatja meg, a következő adattartalommal: a szakorvosi javaslat kelte, alkalmazhatóságának időtartama, a beteg neve, lakcíme, születési ideje és a TAJ száma, a betegség BNO kódja (betegségek nemzetközi osztályozása szerinti kódja), az orvos neve, orvosi bélyegzőjének száma, munkahelyének (rendelőjének) címe, telefonszáma és egészségügyi vállalkozás esetén az egészségügyi tevékenység végzésére jogosító működési engedély száma, a rendelési jogosultságot meghatározó a tb támogatás szerinti indikációs pont sorszáma, támogatási kategória (kiemelt, emelt), és emelt támogatási kategória esetén a támogatás százalékos mértéke, a javasolt gyógyszer hatóanyaga, hatáserőssége, beviteli módja, javasolt adagolása, az orvos saját kezű aláírása és orvosi bélyegzőjének azonosítható lenyomata. A szakorvosi javaslaton a szakorvos opcionálisan feltüntetheti példaként az általa javasolt hatóanyag egy konkrét márkanevűkészítményét, a javaslat alapján a gyógyszert rendelő orvos azonban a javasolt hatóanyagon belül bármely márkanevű készítményt rendelheti betege számára.

99 Indikáción túli gyógyszerrendelés esetben az OGYÉI engedélye alapján lehetőség van arra, hogy egy Magyarországon vagy más országban forg a engedélyezett gyógyszert a forgalomba hozatali engedélyében jóváhagyott alkalmazási előírásban nem s an (ún. indikáción túli gyógyszerrendeléssel) is rendeljenek, amennyiben az alábbi, A vagy B pont szerinti eset fe ott beteg kezelése más forgalomban lévő gyógyszer alkalmazási előírása szerint nem lehetséges, vagy eredményte ly szerinti bizonyítékok alapján az adott gyógyszer indikáción túli alkalmazásával esély van a gyógyszeres gére, illetve a beteg állapotának javítására vagy stabilizálására, dott indikációban forgalomba hozatalra engedélyezett gyógyszerhez a beteg hozzájutása olyan aránytalanul nagy mé zott, ami a gyógyszeres kezelés megkezdésének késlekedése miatt visszafordíthatatlan egészségkárosodáshoz vezeth ndikáción túli gyógyszerrendelés keretében rendelt gyógyszer előny-kockázat aránya kedvezőbb, mint az adott jav ba hozatalra engedélyezett gyógyszeré zabály szerinti bizonyítékok alapján az adott gyógyszer indikáción túli alkalmazásával esély van a gyógyszeres gére, illetve a beteg állapotának javítására vagy stabilizálására. szer indikáción túli alkalmazhatóságát a szakorvos kérelmezi a OGYÉI-től, amelyről részletes tájékoztató az O n található. n túli gyógyszerrendelés esetén ennek tényét minden esetben jelezni kell a vényen off label megjelöléssel, és azt

100 Egy vényen felírható gyógyszermennyiség Főszabály szerint egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendőgyógyszermennyiség rendelhető.amennyiben a legkisebb eredeti csomagolás ezt meghaladja, a 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó legkisebb eredeti csomagolási egységnek megfelelőmennyiség rendelhető. Felhívjuk a figyelmet, hogy a gyári csomagolásnál kisebb mennyiség kiadására (a gyógyszer eredeti csomagolásának megbontására) csak a vény nélkül is kiadhatógyógyszerek esetén van lehetőség, így a tb támogatással rendelt gyógyszerek esetén ez nem alkalmazható, de az orvos injekciós készítményből a gyári csomagolástól eltérő mennyiséget is rendelhet. Meghatározott esetekben azonban lehetőség van arra is, hogy egyszerre hosszabb időszakra vonatkozógyógyszert rendeljen az orvos.

101 t meghaladó mennyiségű gyógyszer akkor rendelhető, ha a beteg krónikus betegsége vagy állapota kezelése során a gyógyszer tartós előre láthatóan legalább 3 havi folyamatos alkalmazása szükséges, és a gyógyszer tartós zásától az adott beteg esetében az előzetes kezelési tapasztalat alapján megfelelő hatás várható, valamint a vény ára nyitva álló időtartam alatt, előre láthatóan nem szükséges a beteg állapotának olyan orvosi ellenőrzése, amely a készítmény alkalmazását alapvetően befolyásolhatja. z esetben egyszerre maximum 3 havi időtartamra lehet gyógyszert rendelni, vényenként legfeljebb 30 napi iségben (tehát a 3 hónapra elegendő gyógyszer 3 db vényen rendelhető) és a vényen fel kell tüntetni, hogy a beteg van gyógyszerrel ellátva. ndelt gyógyszer bruttófogyasztói ára meghaladja az ,-Ft-ot, a vényen fel kell tüntetni azt a kezdőnapot, l a vény kiváltható, ha a rendelt gyógyszer bruttófogyasztói ára kevesebb ,-Ft-nál, a vényen azt kell tni, hogy a beteg meddig van gyógyszerrel ellátva. sen, rendkívüli méltánylást érdemlő betegellátási érdekből az ,- Ft bruttó fogyasztói árat meg nem haladó er alkalmazásának szükségességéig terjedőidőtartamra, de legfeljebb egy évre elegendőgyógyszermennyiség etőegy vényen, ha ez a beteg különleges élethelyzetére tekintettelindokolt, a gyógyszer tartós alkalmazása es, és a gyógyszer tartós alkalmazásától az adott beteg esetében az előzetes kezelési tapasztalat alapján lőhatás várható. A vényen is jelezni kell, hogy a rendelt gyógyszer mennyi időre elegendő, illetve fel kell tüntetni ívüli méltánylás indokát tartalmazóbetegnaplószámát és dátumát. k a figyelmet, hogy az ,-Ft bruttófogyasztói árat meghaladókészítményekre ez a lehetőség nem zható.

102 Megrendelőlapon rendelés Megrendelőlapot az orvos az egészségügyi tevékenységének végzése során betegellátásra felhasznált gyógysz rendeléséhez használhat. Megrendelőlapon forgalomba hozatalra engedélyezett gyógyszer vagy magiszt gyógyszerkészítmény rendelhető, azzal, hogy a megrendelőlapon rendelt gyógyszert annak kiállításától számítot napon belül lehet kiadni. A megrendelőlapon fel kell tüntetni a gyógyszereket (egy megrendelőlapon egyszerre többféle gyógyszer is rendelh a rendelő orvos nevét, pecsétjének azonosítható lenyomatát, sajátkezű aláírását, azon személyek számát, akik ellátásá gyógyszert rendelték, a gyógyszert felhasználó intézmény, vállalkozás megnevezését, címét, a rendelés dátumá megrendelőlapon a rendelt gyógyszer megnevezését, a gyógyszerformát, valamint - amennyiben a készítmény hatáserősségben van forgalomban - a hatáserősségét és a gyógyszer összmennyiségét is fel kell tüntetni.

103 Mennyi ideig használható fel a vény? Hogyan lehet beváltani? Az orvos a felírt vényen feltünteti, hogy a rendelt gyógyszermennyiség mely időponttól váltható ki, és err beteget is tájékoztatja. A vényen rendelt gyógyszer a rendeléstől számított három hónapig adható ki, készlethiány esetén pedig a v beváltásának igazolt napjától kell számítani. Amennyiben hiánycikk az adott gyógyszer, a pat meghosszabbíthatja a vény érvényességi idejét. Közgyógyellátás keretében gyógyszereket csak olyan gyógyszertár adhat ki, ahol kiépítették és üzemeltetik is az OEP gyógyszertár közti elektronikus adatkapcsolatot a jogosultság ellenőrzése és a közgyógyellátásban gyógyszerkeret megállapítása céljából. A gyógyszertárban a közgyógyellátás jogcímen kiszolgálásra jogosító OEP igazolá kell függesz Az ügyeleti idő alatt kiadott termékek mennyiségétől és számától függetlenül esetenként nettó 300,- Ft-ot felszámíth gyógyszertár, kivéve természetesen, ha az ügyeleti idő indokolt igénybevételét az orvos a vényen jelzi.

104 Speciális finanszírozású ellátások ális finanszírozás keretében a tételes elszámolás alá eső nagy értékű esetfinanszírozott eszközök, eljárá szerkészítmények finanszírozása történik. Az ellátásokhoz a betegek kezelőorvosuk döntése alapján, egészs áltatókon (kórházak) keresztül, külön kérelem beadása nélkül juthatnak hozzá, amennyiben az szakmailag indok típusú elvégzett kezelések elszámolásával az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Speciális Finanszírozási Főo kozik. Az alábbiakban ezen ellátásokban érintett résztvevők számára nyújtunk tájékoztatást. eg 30 hatóanyag felhasználásának elszámolása történik a rendszeren keresztül, melynek karbantartása és fejle szakmai, mind informatikai szempontból folyamatos.

105

A receptírás szabályai

A receptírás szabályai A receptírás szabályai Az orvosi vény A recept (vény) az orvos előírása, mellyel a gyógyszeres terápia vagy betegség megelőzése céljából gyógyszert, ill. gyógykezeléshez szükséges sebészeti kötözőszert,

Részletesebben

Gyógyszertári ügyvitel előadáson elmondott esettanulmányokhoz jogszabályok. 2015. március 6.

Gyógyszertári ügyvitel előadáson elmondott esettanulmányokhoz jogszabályok. 2015. március 6. Gyógyszertári ügyvitel előadáson elmondott esettanulmányokhoz jogszabályok 2015. március 6. 2006. évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint

Részletesebben

A generikumokról általában. Dr. Győrbíró László SM KMOK Szigethy-Gyula Gyógyszertár

A generikumokról általában. Dr. Győrbíró László SM KMOK Szigethy-Gyula Gyógyszertár A generikumokról általában Dr. Győrbíró László SM KMOK Szigethy-Gyula Gyógyszertár Definició Generikus készítmények engedélyezése OEP támogatás ( licit ) Készítmények rendelésére kiadására vonatkozó jogszabályok

Részletesebben

44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet. az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról. Gyógyszer rendelésére jogosult orvos

44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet. az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról. Gyógyszer rendelésére jogosult orvos 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről szóló 1998. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Gytv.)

Részletesebben

Tájékoztató a Háziorvosi igazolás kitöltéséhez (10. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez)

Tájékoztató a Háziorvosi igazolás kitöltéséhez (10. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez) Tájékoztató a Háziorvosi igazolás kitöltéséhez (0. számú melléklet a 63/006. (III. 7.) Korm. rendelethez) Az 993. évi III. törvény A szociális igazgatásokról és szociális ellátásokról (Továbbiakban: Szoc.

Részletesebben

44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet. az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról. Gyógyszer rendelésére jogosult orvos

44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet. az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról. Gyógyszer rendelésére jogosult orvos 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről szóló 1998. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Gytv.)

Részletesebben

44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet. Gyógyszer rendelésére jogosult orvos

44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet. Gyógyszer rendelésére jogosult orvos Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről szóló 1998. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Gytv.) 24. -a (2) bekezdésének g) pontjában, valamint a gyógyszertárak létesítéséről és működésük egyes szabályairól

Részletesebben

448/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek egyedi rendelésének és felhasználásának engedélyezéséről

448/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek egyedi rendelésének és felhasználásának engedélyezéséről 448/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek egyedi rendelésének és felhasználásának engedélyezéséről hatályos: 2018.01.01-2018.01.01 A Kormány az emberi alkalmazásra

Részletesebben

elfogadásának tapasztalatai

elfogadásának tapasztalatai Az elektronikus vény elfogadásának tapasztalatai Visegrád, 2018.09.21. dr. Bartus György MGYK alelnök Prológus I. A gyógyszerész szakmai elvárások megfogalmazása 2016. első félév. Egyetlen rendszer a támogatás

Részletesebben

KÉRELEM gyógyszer-kiadási támogatás. 1.1. Neve: 1.2. Születési neve:. 1.3. Anyja neve:.. 1.4. Születési helye, ideje (év, hó, nap):..

KÉRELEM gyógyszer-kiadási támogatás. 1.1. Neve: 1.2. Születési neve:. 1.3. Anyja neve:.. 1.4. Születési helye, ideje (év, hó, nap):.. KÉRELEM gyógyszer-kiadási támogatás 1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok: 1.1. Neve: 1.2. Születési neve:. 1.3. Anyja neve:.. 1.4. Születési helye, ideje (év, hó, nap):.. 1.5. Lakóhelye:... 1.6. Tartózkodási

Részletesebben

Az OEP hatósági feladatai

Az OEP hatósági feladatai Az OEP hatósági feladatai Budapest 2016. február 27. dr. Bidló Judit Főosztályvezető Biztosított jogviszony TB támogatés Szerződéses kapcsolatok Gyógyszertárak száma Patikák megoszlása TB támogatott

Részletesebben

Gyógyszergazdálkodás A gyógyszerészek szerepvállalása a fekvőbeteg-ellátásban. dr. Bodó Gabriella Intézetvezető Főgyógyszerész

Gyógyszergazdálkodás A gyógyszerészek szerepvállalása a fekvőbeteg-ellátásban. dr. Bodó Gabriella Intézetvezető Főgyógyszerész Gyógyszergazdálkodás A gyógyszerészek szerepvállalása a fekvőbeteg-ellátásban dr. Bodó Gabriella Intézetvezető Főgyógyszerész Gyógyszergazdálkodással kapcsolatos fogalmak Gyógyszer Gyártó, forgalmazó Nagykereskedő

Részletesebben

Szigorlati kérdések. Gyógyszerügyi ismeretek tantárgy /2019. tanév I. félév

Szigorlati kérdések. Gyógyszerügyi ismeretek tantárgy /2019. tanév I. félév Szigorlati kérdések Gyógyszerügyi ismeretek tantárgy - 2018/2019. tanév I. félév 1. A gyógyszerek és a gyógyszertárban forgalmazható termékek forgalomba hozatala hazai és nemzetközi viszonylatban (a hatósági

Részletesebben

a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 4. számú mellékletében meghatározott adattartalom alapján

a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 4. számú mellékletében meghatározott adattartalom alapján Kérelem a gyógyászati segédeszközök forgalmazásának, javításának, kölcsönzésének szakmai követelményeiről szóló miniszteri rendelet szerint kölcsönzött eszközök társadalombiztosítási támogatással történő

Részletesebben

Gyógyszertári ügyvitel előadáshoz (2015. március 6.) Esettanulmány I.

Gyógyszertári ügyvitel előadáshoz (2015. március 6.) Esettanulmány I. Gyógyszertári ügyvitel előadáshoz (2015. március 6.) Esettanulmány I. Az expediálás során a beteg arra panaszkodik, hogy az előző hónapban, amikor ugyanezt a magasvérnyomás kezelésére szolgáló 30x-os kiszerelésű

Részletesebben

Tájékoztató az egészségügyben dolgozókat érintő szabályozások gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban Az elmúlt hónapokban több olyan új szabályozás jelent meg, amely nagymértékben megváltoztatja az egészségügyben

Részletesebben

hatályos

hatályos 110/2019. (V. 14.) Korm. rendelet a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásának, a befogadás és a támogatás mértéke megállapításának, valamint a támogatás megváltoztatásának részletes

Részletesebben

Segédlet a gyógyszertári nyilvántartások ellenőrzésére

Segédlet a gyógyszertári nyilvántartások ellenőrzésére Segédlet a gyógyszertári nyilvántartások ellenőrzésére Hitelesített nyilvántartások: Vizsgálati napló Munkafüzet Impleálási napló Laboratóriumi napló Kiszerelési napló Belső minőségellenőrzési napló Sterilezési

Részletesebben

3.1.3. Kapcsolattartó neve, elérhetősége, telefon/faxszáma, e mail címe:

3.1.3. Kapcsolattartó neve, elérhetősége, telefon/faxszáma, e mail címe: Kérelem az orvostechnikai eszközökről szóló miniszteri rendelet (R.) szerint forgalmazott eszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásához a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 1. számú mellékletében

Részletesebben

Egyedi méltányosság a befogadás előszobája?

Egyedi méltányosság a befogadás előszobája? Egyedi méltányosság a befogadás előszobája? FÜLEKI GÁBOR TÓTH KATALIN DR. TÓTH GERGELY BALÁZS DR. RÓZSA PÉTER 2017. 06. 23. Az egyedi gyógyszerkiadás növekedése A NEAK egyedi támogatást nyújthat: Magyarországon

Részletesebben

1.8. Állampolgársága: 1.9. Telefonszám (nem kötelező megadni):

1.8. Állampolgársága: 1.9. Telefonszám (nem kötelező megadni): 3. melléklet a 11/2008. (II. 29.) önkormányzati rendelethez 1 KÉRELEM gyógyszer-kiadási támogatás 1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok: 1.1. Neve: 1.2. Születési neve: 1.3. Anyja neve:.. 1.4. Születési

Részletesebben

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR értesítés eljárás megindításáról ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR 1139 Budapest, XIII. Váci út 73/A. Tel.: 06/1-350-2001 Iktatószám: E024/512-1/2014. Hiv. sz.: - Tárgy: Értesítés eljárás hivatalbóli

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 29/2017. (X. 31.) EMMI rendelet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működéséhez kapcsolódó miniszteri rendeletek, valamint egyéb, gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendelet módosításáról hatályos:

Részletesebben

Gyógyszerrendelés, expediálás Gyakorlati előadás 2014.10.08. 1

Gyógyszerrendelés, expediálás Gyakorlati előadás 2014.10.08. 1 Gyógyszerrendelés, expediálás Gyakorlati előadás 2014.10.08. 1 Gyógyszerrendelés Valamely gyógyszer alkalmazásának orvosi előírása. Gyógyszer-expediálás Az a tevékenység, amelykapcsána gyógyszerész az

Részletesebben

Módosulnak az expediálás, a patikai profil és a létszámszabályozás előírásai

Módosulnak az expediálás, a patikai profil és a létszámszabályozás előírásai Módosulnak az expediálás, a patikai profil és a létszámszabályozás előírásai A Magyar Közlöny ez évi 130. számában, július 31-én jelent meg, számos az egészségügyi ágazatot szabályozó miniszteri rendeletet

Részletesebben

Közgyógyellátás 1993. évi III. törvény 49. 50.

Közgyógyellátás 1993. évi III. törvény 49. 50. Közgyógyellátás 1993. évi III. törvény 49. (1) A közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében

Részletesebben

Betegre szabott gyógyszerosztás végzése

Betegre szabott gyógyszerosztás végzése Az Országos Gyógyszerészeti Intézet módszertani levele Betegre szabott gyógyszerosztás végzése OGYI-P-69-2008. A hatálybalépés időpontja: 2008. május 15. A közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárak továbbá

Részletesebben

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság működési rendje

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság működési rendje A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság működési rendje 2015-2017 - végleges - A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottsága (továbbiakban: GYTB) 41/2007 (IX. 19) EüM rendeletének 35 -ban

Részletesebben

GYÓGYSZER ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ RENDELÉS, ORVOSSZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉG

GYÓGYSZER ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ RENDELÉS, ORVOSSZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉG GYÓGYSZER ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ RENDELÉS, ORVOSSZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉG Dr. Simon Judit SE Családorvosi Tanszék KI JOGOSULT GYÓGYSZERT RENDELNI? - minden orvos és fogorvos - orvosi diplomához kötött

Részletesebben

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) módszertani levele. Betegre szabott gyógyszerosztás végzése OGYI-P-69-2008/2012

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) módszertani levele. Betegre szabott gyógyszerosztás végzése OGYI-P-69-2008/2012 Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) módszertani levele OGYI-P-69-2008/2012 Betegre szabott gyógyszerosztás végzése A hatálybalépés időpontja: 2012. július 15. A közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárak

Részletesebben

EGYEDI GYÓGYSZERELÉS TÁMOGATÁSA A BETEGÁGY MELLETTI GYÓGYSZERÉSZI TEVÉKENYSÉGGEL AUTOMATIZÁLT TECHNOLÓGIÁVAL. József Gergely András BKEOK (Miskolc)

EGYEDI GYÓGYSZERELÉS TÁMOGATÁSA A BETEGÁGY MELLETTI GYÓGYSZERÉSZI TEVÉKENYSÉGGEL AUTOMATIZÁLT TECHNOLÓGIÁVAL. József Gergely András BKEOK (Miskolc) EGYEDI GYÓGYSZERELÉS TÁMOGATÁSA A BETEGÁGY MELLETTI GYÓGYSZERÉSZI TEVÉKENYSÉGGEL AUTOMATIZÁLT TECHNOLÓGIÁVAL József Gergely András BKEOK (Miskolc) Osztályon végzett feladataim ~4 óra naponta Munkaköri

Részletesebben

Mag a ya y r a e l e e l k e tr k o tr nik i u k s rec e e c p e t Héj é a a Ge G r e g r e g l e y Dr. r B e B r e ta t l a an a n Lór ó á r n á t

Mag a ya y r a e l e e l k e tr k o tr nik i u k s rec e e c p e t Héj é a a Ge G r e g r e g l e y Dr. r B e B r e ta t l a an a n Lór ó á r n á t 2017.09.07. Magyar elektronikus recept Héja Gergely Dr. Bertalan Lóránt Állami Egészségügyi Ellátó Központ erecept az EESZTEESZT-ben 2 1 Magyar erecept rendszer elektronikus vénykezelőés nyilvántartó rendszer

Részletesebben

Méltányossági eljárás az egészségügyben

Méltányossági eljárás az egészségügyben Méltányossági eljárás az egészségügyben A kiadványt az OBDK a TÁMOP 5.5.7-08/1 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése című kiemelt projekt keretében

Részletesebben

IV. Fejezet. A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának általános szabályai

IV. Fejezet. A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának általános szabályai IV. Fejezet A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának általános szabályai 22. Ha törvény ettől eltérően nem rendelkezik, társadalombiztosítási támogatásban

Részletesebben

Célegyenesben a magyar elektronikus recept

Célegyenesben a magyar elektronikus recept Célegyenesben a magyar elektronikus recept Héja Gergely Dr. Bertalan Lóránt Állami Egészségügyi Ellátó Központ erecept az EESZT-ben 2 Magyar erecept rendszer elektronikus vénykezelő és nyilvántartó rendszer

Részletesebben

Támogatott gyógyászati segédeszköz rendelés elektronikus vényen

Támogatott gyógyászati segédeszköz rendelés elektronikus vényen FESZ XVIII. Kongresszus 2018. Szeptember 21. Támogatott gyógyászati segédeszköz rendelés elektronikus vényen Puskás Zsolt Péter (HC expert Kft.) EESZT fejlesztési szakértő, ÁEEK Mi az az EESZT? cca. 200

Részletesebben

Dr. Kőszeginé dr. Szalai Hilda Főigazgató-helyettes november

Dr. Kőszeginé dr. Szalai Hilda Főigazgató-helyettes november Gyógyszerengedélyezés az Európai Unióban és hazánkban Dr. Kőszeginé dr. Szalai Hilda Főigazgató-helyettes 2014. november Témakörök A gyógyszerengedélyezés, mint a gyógyszerpiac szabályozásának kulcseleme

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar kötelező szintentartó továbbképzése megújított tartalommal és formában

Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar kötelező szintentartó továbbképzése megújított tartalommal és formában Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar kötelező szintentartó továbbképzése megújított tartalommal és formában 2015.10.10. - Közvetlen lakossági gyógyszerellátás Praktikus ismeretek Október 31-én

Részletesebben

2437-06 Gyógyszerkiadás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2437-06 Gyógyszerkiadás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat II. típusú diabetesben szenvedő beteg vércukorszint mérő készüléket vásárol orális antidiabetikum mellé. Magyarázza el a betegnek, hogyan működik az általa vásárolt készülék! Tájékoztassa a

Részletesebben

Joghelyek: gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök

Joghelyek: gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök Joghelyek: gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet» a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről 54/2007. (XII. 14.) EüM rendelet» vagy

Részletesebben

MELLÉKLET A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ, A TAGÁLLAMOK ÁLTAL BEVEZETENDŐ FELTÉTELEK ÉS KORLÁTOZÁSOK.

MELLÉKLET A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ, A TAGÁLLAMOK ÁLTAL BEVEZETENDŐ FELTÉTELEK ÉS KORLÁTOZÁSOK. MELLÉKLET A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ, A TAGÁLLAMOK ÁLTAL BEVEZETENDŐ FELTÉTELEK ÉS KORLÁTOZÁSOK. 1 A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a gyógyszer biztonságos és hatásos

Részletesebben

Gyógyszerészi gondozás beadandó projekt feladat október 10.

Gyógyszerészi gondozás beadandó projekt feladat október 10. Gyógyszerészi gondozás beadandó projekt feladat 2016. október 10. Projekt feladat célja Gyógyszerelési áttekintés keretében, valós élethelyzeten alapuló gyógyszerelési probléma feltárása, intervenció javaslata

Részletesebben

17/2007. (II. 13.) Korm. rendelet a minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről

17/2007. (II. 13.) Korm. rendelet a minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről 17/2007. (II. 13.) Korm. rendelet a minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszközellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános

Részletesebben

A gyógyszerek közfinanszírozás alapjául elfogadott árához (a továbbiakban: árához) nyújtott támogatás

A gyógyszerek közfinanszírozás alapjául elfogadott árához (a továbbiakban: árához) nyújtott támogatás megfelelő ellátásuk, a fogvatartó szerv által kijelölt egészségügyi szolgáltatónál jogosultak. A fogvatartott személy az Ebtv.-ben meghatározott ellátásokat vizitdíj, illetve kórházi napidíj fizetése nélkül

Részletesebben

6/a. számú melléklet a 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelethez 1

6/a. számú melléklet a 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelethez 1 6/a. számú melléklet a 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelethez 1 Képviselő cég neve, címe:... Beadás dátuma: (OEP tölti ki) Ügyintéző neve, elérhetősége:... Munkahelyi telefon (fax, e-mail, mobiltel.):...

Részletesebben

Egyedi gyógyszerelés támogatása a betegágy melletti gyógyszerészi tevékenységgel kézi gyógyszerosztással

Egyedi gyógyszerelés támogatása a betegágy melletti gyógyszerészi tevékenységgel kézi gyógyszerosztással Egyedi gyógyszerelés támogatása a betegágy melletti gyógyszerészi tevékenységgel kézi gyógyszerosztással Tiszai Zita Péterfy KH-RI és OTI 2018. május 12. klinikai gyógyszerészi jelenlét és a betegágy melletti

Részletesebben

F.BEGY.13. standard A betegellátás során csak hatósági engedéllyel rendelkező anyagokat, gyógyszereket és felszereléseket használnak.

F.BEGY.13. standard A betegellátás során csak hatósági engedéllyel rendelkező anyagokat, gyógyszereket és felszereléseket használnak. F.BEGY.13. standard A betegellátás során csak hatósági engedéllyel rendelkező anyagokat, gyógyszereket és felszereléseket használnak. F.BEGY.13. standard magyarázata Az ellátás kockázatai számottevően

Részletesebben

V. Fejezet. A folyamatos gyógyszerellátás biztosítását, a gyógyszertámogatási előirányzat betartását célzó rendelkezések

V. Fejezet. A folyamatos gyógyszerellátás biztosítását, a gyógyszertámogatási előirányzat betartását célzó rendelkezések V. Fejezet A folyamatos gyógyszerellátás biztosítását, a gyógyszertámogatási előirányzat betartását célzó rendelkezések 36. (1) A gyógyszer forgalomba hozatali engedélyének jogosultját valamennyi közfinanszírozásban

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET április 29-i ülésére. A napirendet tárgyaló ülés dátuma: április 29.

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET április 29-i ülésére. A napirendet tárgyaló ülés dátuma: április 29. ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2015. április 29-i ülésére A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2015. április 29. A napirendet tárgyaló ülés: Képviselő-testület Előterjesztő: Gállné Mezősi Szilvia jegyző

Részletesebben

Gyógyszerterápiás Bizottság máricus 9.

Gyógyszerterápiás Bizottság máricus 9. Gyógyszerterápiás Bizottság 2016. máricus 9. Napirend 1. Aktualitások 2. 2016. januári GYTB ülés feladatainak áttekintése 3. Gyógyszerellátási aktualitások (tételes elszámolású gyógyszerek kezelése, tenderek)

Részletesebben

Alanyi jogcímen jogosult közgyógyellátásra (A jogosultságot a járási hivatal állapítja meg, a jogosultság megállapítása esetén 2 évre [Szt. 50.

Alanyi jogcímen jogosult közgyógyellátásra (A jogosultságot a járási hivatal állapítja meg, a jogosultság megállapítása esetén 2 évre [Szt. 50. Alanyi jogcímen jogosult közgyógyellátásra (A jogosultságot a járási hivatal állapítja meg, a jogosultság megállapítása esetén 2 évre [Szt. 50. (4)])" A közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy

Részletesebben

Egészségbiztosítás, finanszírozás Gyakorlati előadás Bártfayné Felsővályi Kinga 2013-as előadása alapján 2014.11.17. 1

Egészségbiztosítás, finanszírozás Gyakorlati előadás Bártfayné Felsővályi Kinga 2013-as előadása alapján 2014.11.17. 1 Egészségbiztosítás, finanszírozás Gyakorlati előadás Bártfayné Felsővályi Kinga 2013-as előadása alapján 2014.11.17. 1 Államilag működtetett, kötelező egészségbiztosítási rendszer felépítése Ellátások

Részletesebben

KÉRELEM ÉS ADATLAP. Az átmeneti és tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézménybe történő felvételhez I. SZEMÉLYI ADATOK. /Leánykori név:/...

KÉRELEM ÉS ADATLAP. Az átmeneti és tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézménybe történő felvételhez I. SZEMÉLYI ADATOK. /Leánykori név:/... Pannon Mentő Nonprofit Közhasznú Kft. 7400 Kaposvár, Füredi u. 53. Érdeklődni: 82/414-778 (130 vagy 134 mellék) KÉRELEM ÉS ADATLAP Az átmeneti és tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézménybe történő

Részletesebben

Lakossági tájékoztató a 2015. március 01. napján bevezetésre került települési támogatásokkal kapcsolatban

Lakossági tájékoztató a 2015. március 01. napján bevezetésre került települési támogatásokkal kapcsolatban Lakossági tájékoztató a 2015. március 01. napján bevezetésre került települési támogatásokkal kapcsolatban A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban:

Részletesebben

Valamennyi Gyógyszertár részére

Valamennyi Gyógyszertár részére ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR Ártámogatási Főosztály 1139 Budapest, XIII. Váci út 73/A. Telefon: 298-2458, Telefax: 298-2457 Nyt. sz.: 41776-10-2099 Hiv. szám:- Tárgy: tájékoztatás a gyógyszerrendelés

Részletesebben

Szociális ellátások - Közgyógyellátás

Szociális ellátások - Közgyógyellátás Szociális ellátások - Közgyógyellátás A közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosított

Részletesebben

XXIV. Magyarországi Egészségügyi Napok Debrecen, október 4 6.

XXIV. Magyarországi Egészségügyi Napok Debrecen, október 4 6. XXIV. Magyarországi Egészségügyi Napok Debrecen, 2017. október 4 6. A kórházi gyógyszerészek szerepe a fekvőbetegellátó intézmények gazdálkodásában Buchholcz Gyula Debreceni Egyetem Klinikai Központ Klinikai

Részletesebben

Az egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások. 2004. február 19.

Az egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások. 2004. február 19. Az egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások 2004. február 19. Témák I. Szabályozás célja és elvei II. Önsegélyező pénztárak szolgáltatásai III. Egészségpénztári szolgáltatások

Részletesebben

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése.

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése. 50714 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 71. szám Az emberi erőforrások minisztere 31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelete a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek

Részletesebben

R e n d e l ő i a d m i n i s z t r á c i ó s p r o g r a m

R e n d e l ő i a d m i n i s z t r á c i ó s p r o g r a m IGLU Software (06-20) 537-33-21 info@iglu.hu www.iglu.hu R e n d e l ő i a d m i n i s z t r á c i ó s p r o g r a m Programfrissítések leírása 2012 (utolsó : 12 - Rendelő 2012-12-01 3.6.8-24. oldal )

Részletesebben

A gyógyszerellátás szabályozása MF 10.ST

A gyógyszerellátás szabályozása MF 10.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: A gyógyszerellátás szabályozása MF 10.ST Készítette: Dr. Nemes Judit, Dr. Simay Attila Folyamatgazdák Átvizsgálta:

Részletesebben

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának 28/2008. (Eb.K. 10.) számú OEP utasítása

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának 28/2008. (Eb.K. 10.) számú OEP utasítása Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának 28/2008. (Eb.K. 10.) számú OEP utasítása A gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és gyógyászati ellátások járóbeteg ellátás keretében nyújtott méltányossági

Részletesebben

10/2013. (I. 31.) EMMI rendelet

10/2013. (I. 31.) EMMI rendelet 10/2013. (I. 31.) EMMI rendelet a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítı tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás

Részletesebben

3/2009. (II. 25.) EüM rendelet

3/2009. (II. 25.) EüM rendelet Hatályos: 2011.1.1-től 64/2003 (X.31.) ESzCsM rendelet helyett 3/2009. (II. 25.) EüM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszer, illetve gyógyászati segédeszköz ismertetésére, az ismertetői tevékenységet

Részletesebben

2. Értelmező rendelkezések

2. Értelmező rendelkezések 452/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásának, a befogadás és a támogatás mértéke megállapításának, valamint a támogatás megváltoztatásának részletes

Részletesebben

Kérelmezővel egy háztartásban élő közeli hozzátartozók adatai:

Kérelmezővel egy háztartásban élő közeli hozzátartozók adatai: Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szociális Támogatások Osztálya Települési gyógyszertámogatás megállapítása iránti KÉRELEM Kérelmező személyi adatai: Neve:... Születési neve:... Anyja neve:...

Részletesebben

GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE

GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE Sárvár 2011. március 24. Országos Gyógyszerészeti Intézet Dr. Szepezdi Zsuzsanna főigazgató A természetes anyagok (növényi szerek) szabályozására 1987-ben került sor elsőként

Részletesebben

Gyógyszerengedélyezés hazánkban és az Európai Unióban. Dr. Kıszeginé dr. Szalai Hilda Fıigazgató-helyettes

Gyógyszerengedélyezés hazánkban és az Európai Unióban. Dr. Kıszeginé dr. Szalai Hilda Fıigazgató-helyettes Gyógyszerengedélyezés hazánkban és az Európai Unióban Dr. Kıszeginé dr. Szalai Hilda Fıigazgató-helyettes Témakörök A gyógyszerengedélyezés, mint a gyógyszerpiac szabályozásának kulcseleme A gyógyszerengedélyezés

Részletesebben

B/1.) Kérelem a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevételére

B/1.) Kérelem a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevételére B/1.) Kérelem a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevételére 1. Az ellátást igénybevevő adatai Név: Születési neve: Anyja neve Születési helye Születési időpontja Lakóhelye Tartózkodási helye Állampolgársága

Részletesebben

A GYÓGYSZERELLÁTÁS FOLYAMATA MF10. RE

A GYÓGYSZERELLÁTÁS FOLYAMATA MF10. RE Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: A GYÓGYSZERELLÁTÁS FOLYAMATA MF10. RE Készítette: Pöstényi Zoltánné Átvizsgálta: Dr. Váncsa Andrea Jóváhagyta: Prof.

Részletesebben

INDIKÁTOROK ALKALMAZÁSA A SZAKMAI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉRE A KÓRHÁZAKBAN

INDIKÁTOROK ALKALMAZÁSA A SZAKMAI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉRE A KÓRHÁZAKBAN INDIKÁTOROK ALKALMAZÁSA A SZAKMAI ELLÁTÁS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉRE A KÓRHÁZAKBAN RADNAI JUDIT SZENT PANTALEON KÓRHÁZ NONPROFIT KFT. DUNAÚJVÁROS DEMIN X. 2010. MÁJUS 20-21. SZENT PANTALEON KÓRHÁZ NONPROFIT

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök árához nyújtott támogatás

Gyógyászati segédeszközök árához nyújtott támogatás Ellátások betegség esetére gyógyászati segédeszköz ellátás 2010/04 Gyógyászati segédeszközök árához nyújtott támogatás Gyógyászati segédeszközök kölcsönzése tb támogatással Méltányosságból adható gyógyászati

Részletesebben

Az EESZT informatikai támogatása

Az EESZT informatikai támogatása Az EESZT informatikai támogatása Kurucz Róbert Kereskedelmi Igazgató Novodata ZRT. GYSE forgalmazók 2018.09.21 Visegrád Mit jelent az EESZT? Mozaikszó: Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér kezdőbetűiből.

Részletesebben

1. A projekt célja, várható eredménye. 3. Beszerzés, felhasználás fő jellemzői. 4. Klinikák részletes elemzése

1. A projekt célja, várható eredménye. 3. Beszerzés, felhasználás fő jellemzői. 4. Klinikák részletes elemzése Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Pécs A gyógyszergazdálkodás és felhasználás elemzése Gyógyszerterápiás Bizottság ülése 27. június 6. Tematika 1. A projekt célja, várható eredménye 2. Módszertan

Részletesebben

3/2009. (II. 25.) EüM rendelet

3/2009. (II. 25.) EüM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszer, illetve gyógyászati segédeszköz ismertetésére, az ismertetői tevékenységet végző személyek nyilvántartására, és a gyógyszerrel, gyógyászati segédeszközzel kapcsolatos,

Részletesebben

53/2007. (XII. 7.) EüM rendelet. a gyógyszerrendeléshez használandó számítógépes program minősítésének szabályairól

53/2007. (XII. 7.) EüM rendelet. a gyógyszerrendeléshez használandó számítógépes program minősítésének szabályairól a gyógyszerrendeléshez használandó számítógépes program minősítésének szabályairól A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól

Részletesebben

Az utasítás hatálya. 1. Az utasítás hatálya a Pécsi Tudományegyetem valamennyi, egészségügyi szakellátásban részt vevő szervezeti egységére kiterjed.

Az utasítás hatálya. 1. Az utasítás hatálya a Pécsi Tudományegyetem valamennyi, egészségügyi szakellátásban részt vevő szervezeti egységére kiterjed. 6/2012. sz. Klinikai Főigazgatói Utasítás az 5./2009. sz. Klinikai Főigazgatói Utasítás módosításával egységes szerkezetben a külföldi személyek, illetve egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD. Közgyógyellátási igazolvány kiállítása. Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata

SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD. Közgyógyellátási igazolvány kiállítása. Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD Közgyógyellátási igazolvány kiállítása Nagyközség Önkormányzata DFT-Hungária Szolgáltatás Közgyógyellátási igazolvány kiállítása Szolgáltató Igazgatási és Jogi Osztály Igazgatási

Részletesebben

50/2006. (VI. 28.) FVM rendelet. az állatgyógyászati készítményekről. Általános rendelkezések

50/2006. (VI. 28.) FVM rendelet. az állatgyógyászati készítményekről. Általános rendelkezések 50/2006. (VI. 28.) FVM rendelet az állatgyógyászati készítményekről Az állategészségügyről szóló 2005. évi CLXXVI. törvény (a továbbiakban: Áeü.) 47. -a (2) bekezdésének 10. pontjában, a gyógyszertárak

Részletesebben

- - KÉRELEM GYÓGYSZERTÁMOGATÁS IRÁNT. KÉRJÜK, SZÍVESKEDJEN NYOMTATOTT BETŰKKEL KITÖLTENI! A támogatást kérő neve: Születési neve: Anyja neve:

- - KÉRELEM GYÓGYSZERTÁMOGATÁS IRÁNT. KÉRJÜK, SZÍVESKEDJEN NYOMTATOTT BETŰKKEL KITÖLTENI! A támogatást kérő neve: Születési neve: Anyja neve: KÉRELEM GYÓGYSZERTÁMOGATÁS IRÁNT KÉRJÜK, SZÍVESKEDJEN NYOMTATOTT BETŰKKEL KITÖLTENI! A támogatást kérő neve: Születési neve: Anyja neve: Születési helye, ideje: TAJ száma: Családi állapota: (Aláhúzással

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR HIVATALOS LAPJA TARTALOMJEGYZÉK. OEP utasítások

AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR HIVATALOS LAPJA TARTALOMJEGYZÉK. OEP utasítások VII. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2008. NOVEMBER 18. AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR HIVATALOS LAPJA Szerkesztõség: 1139 Budapest, Váci út 73/A Telefon: 298-2404 E-mail: akarsai@oep.hu Megjelenik havonta

Részletesebben

Kérelem. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez. 1./ Az ellátást igénybe vevő természetes adatai:

Kérelem. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez. 1./ Az ellátást igénybe vevő természetes adatai: Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez 1./ Az ellátást igénybe vevő természetes adatai: Név:... Születési neve:... Anyja neve:... Születési helye, ideje:... Lakóhelye:...

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

a Bajcsy-Zsilinszky y Kórházban

a Bajcsy-Zsilinszky y Kórházban Betegre szóló gyógyszerelés a Bajcsy-Zsilinszky y Kórházban Dr. Kis Szölgyémi Mónika - Dr. Higyisán Ilona Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Intézeti Gyógyszertár NEVES Betegbiztonsági Fórum 2011. 04. 07. Célok

Részletesebben

Szakmai irányelvek jelentősége a gyógyszerészi gondozásban

Szakmai irányelvek jelentősége a gyógyszerészi gondozásban a gyógyszerészi gondozásban Dr. Hankó Zoltán 2017. 09.15. FESZ kongresszus Cserkeszőlő 1 2014. szeptember 19. Parádsasvár: Gyógyszerészek és gyógyászati segédeszközök Együttműködési lehetőségek a két szakterület

Részletesebben

4.számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez. KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

4.számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez. KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 4.számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez I. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Személyes adatok Neve:... Születési neve:... Anyja neve:...

Részletesebben

Szent Erzsébet Idősek Otthona 2660 Balassagyarmat, Markusovszky u.1. Tel.: 35/300-977 e-mail: idosekotthonabgy@gmail.com www.szenterzsebetbgy.

Szent Erzsébet Idősek Otthona 2660 Balassagyarmat, Markusovszky u.1. Tel.: 35/300-977 e-mail: idosekotthonabgy@gmail.com www.szenterzsebetbgy. KÉRELEM Kérelem beadása: Iktatószám: Az ellátást igénybevevő adatai: Név:. Születési/leánykori/ neve:... Születési helye:..ideje:.. Anyja neve:...apja neve. Lakóhelye: Tartózkodási helye:.. Személyi ig.sz.:.személyi

Részletesebben

Gyógyszerfelel. gyszerfelelős

Gyógyszerfelel. gyszerfelelős Gyógyszerfelel gyszerfelelős tájékoztató 2014.04.09. Napirendi pontok Egyetemi aktualitások 2014. évi gyógyszerkeretek gyszerkeretek és s ehhez kapcsolódó eljárásrend Klinikai gyógyszerellen gyszerellenőrzés

Részletesebben

Tisztelt Elnök Asszony! bizottsági módosító javaslatot

Tisztelt Elnök Asszony! bizottsági módosító javaslatot orszagg l tala Magyar Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága romá. r i 1o931454 Érkezett: 2006 NOV 3 0. Bizottsági módosító javaslat Dr. Szili Katalin asszonynak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt

Részletesebben

Új Windows Értékesítési Modulok!!! QB-Pharma II. QB-Host QB-Élelem OB-Osztály QB-Értékesítés QB-Menü QB-A la carte QB-Büfé QB-FoodCar

Új Windows Értékesítési Modulok!!! QB-Pharma II. QB-Host QB-Élelem OB-Osztály QB-Értékesítés QB-Menü QB-A la carte QB-Büfé QB-FoodCar Új Windows Értékesítési Modulok!!! QB-Pharma II. QB-Host QB-Élelem OB-Osztály QB-Értékesítés QB-Menü QB-A la carte QB-Büfé QB-FoodCar 89-ben 4 személy által alapított Kft. 2003-től régi tulajdonosokkal

Részletesebben

11/2007. (III. 6.) EüM rendelet. az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök reklámozásáról és ismertetéséről

11/2007. (III. 6.) EüM rendelet. az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök reklámozásáról és ismertetéséről 11/2007. (III. 6.) EüM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök reklámozásáról és ismertetéséről A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás,

Részletesebben

K i n c s e s G y u l a

K i n c s e s G y u l a Javaslat az egészs szségügyi gyi technológi giák egységes ges életciklus-esemény- rendszerének nek kialakítására Dr. Kincses Gyula 2005. - 2008. 1/12 A technológi giák k fogalmának jelentősége Az EBM alapú

Részletesebben

20/2012. (III. 28.) NEFMI rendelet

20/2012. (III. 28.) NEFMI rendelet 20/2012. (III. 28.) NEFMI rendelet a háziorvosok indikátor alapú teljesítményértékelésérıl és az orvosok gyógyszerrendelése értékelésének egyes szabályairól szóló 11/2011. (III. 30.) NEFMI rendelet módosításáról

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez: fogyatékos emberek nappali intézményi ellátásához

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez: fogyatékos emberek nappali intézményi ellátásához Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete 7400 Kaposvár Béke u. 47. NSZSZK-N 001 Napsugár Szociális Szolgáltató Központ - Nappali Intézmény 7400 Kaposvár Béke u. 47. Kérelem a személyes gondoskodást

Részletesebben

GYÓGYSZER ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ RENDELÉS, ORVOSSZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉG

GYÓGYSZER ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ RENDELÉS, ORVOSSZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉG GYÓGYSZER ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ RENDELÉS, ORVOSSZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉG Dr. Simon Judit SE Családorvosi Tanszék KI JOGOSULT GYÓGYSZERT RENDELNI? - minden orvos és fogorvos - orvosi diplomához kötött

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2005. (VIII. 2.) EüM rendelet - az emberi alkalmazásra kerül 2. oldal g) szükség esetén egyéb különleges figyelmeztetést; h) a

Magyar joganyagok - 30/2005. (VIII. 2.) EüM rendelet - az emberi alkalmazásra kerül 2. oldal g) szükség esetén egyéb különleges figyelmeztetést; h) a Magyar joganyagok - 30/2005. (VIII. 2.) EüM rendelet - az emberi alkalmazásra kerül 1. oldal 30/2005. (VIII. 2.) EüM rendelet az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek címkéjéről és betegtájékoztatójáról

Részletesebben

A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN. dr. Bezsila Katalin DEMIN XV május 29.

A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN. dr. Bezsila Katalin DEMIN XV május 29. A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN dr. Bezsila Katalin DEMIN XV. 2015. május 29. Gyógyszertár = egészségügyi intézmény A gyógyszertár egészségügyi feladata a lakosság gyógykezeléséhez

Részletesebben

KÉRELEM a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás nappali ellátás - igénybevételéhez

KÉRELEM a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás nappali ellátás - igénybevételéhez KÉRELEM a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás nappali ellátás - igénybevételéhez 1. Az ellátást kérelmező adatai: Név:. Születési név: Anyja neve:. Születési helye, időpontja:.. Lakóhelye:..

Részletesebben

A betegjogok gyógyszerügyi vonatkozásai

A betegjogok gyógyszerügyi vonatkozásai A betegjogok gyógyszerügyi vonatkozásai Dr. Hankó Balázs egyetemi docens Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet 2014. október 20. 1. Betegjogok az orvosi gyakorlatban Beteg Az egészségügyi

Részletesebben

A csatlakozás eljárásrendje

A csatlakozás eljárásrendje A csatlakozás eljárásrendje 1. melléklet A csatlakozás érdekében a Csatlakozó adatkezelőnek (a gyógyszertárnak) az alábbi folyamat szerint kell informatikai rendszerének csatlakozását megvalósítani: 1.

Részletesebben