Amit az élelmiszerek címkézésérıl, jelölésérıl alapvetıen tudni érdemes

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Amit az élelmiszerek címkézésérıl, jelölésérıl alapvetıen tudni érdemes"

Átírás

1 1 Amit az élelmiszerek címkézésérıl, jelölésérıl alapvetıen tudni érdemes Írta: Dr. Horacsek Márta, Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, Budapest

2 2 TARTALOMJEGYZÉK E l ı s z ó... 3 I. Mi valójában az élelmiszer jelölés?... 4 II. Kötelezı információk az élelmiszereken Élelmiszer megnevezése Összetevık listája Néhány szó az adalékanyagokról Az adalékanyagok E számrendszere és funkció szerinti csoportosítása Néhány szó az allergén anyagokról és azok feltőntetésérıl Mikor ne keressük a címkén az összetevıket? A megnevezésben, vagy más módon kiemelt összetevık mennyisége Nettó mennyiség Minıségmegırzési/fogyaszthatósági idıtartam Az élelmiszer elıállítójának, forgalmazójának neve, cégneve, címe Eredet, vagy származási hely Felhasználási útmutató Alkohol tartalom Tápérték jelölés Tételazonosító jelölés (LOT /L) III. Nem kötelezı információk az élelmiszereken Tápértékjelölés Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások Bio, Öko jelzéssel ellátott élelmiszerek GMO jelölés élelmiszereken... 15

3 3 E l ı s z ó Az élelmiszerek címkézésének/jelölésének alapvetı célja, hogy tájékoztassa a fogyasztót az élelmiszer jellegérıl, tulajdonságairól. Az élelmiszerek címkéjének elkészítésénél alapelvként kell érvényesíteni a pontos, valósághő tájékoztatást, lehetıvé téve ezzel a fogyasztó számára a megfelelı választás lehetıségét, a fogyasztói érdek és a piaci versenytisztaság érvényesülését, valamint az áruk szabad áramlását. Az élelmiszerek jelölése nem tévesztheti meg a fogyasztót. A valósághő tájékoztatásért a termék elıállítója, forgalmazója és mindazon élelmiszervállalkozók a felelısek természetesen az élelmiszerláncban betöltött szerepüknek megfelelıen akik a készítmény piacra helyezésében (farmtól az asztalig) valamilyen formában részt vesznek. Az élelmiszerek jelölésérıl beszélve többnyire a csomagolt élelmiszerekre gondolunk, de jelölésnek számít a csomagolatlan élelmiszerek kísérı dokumentumainak ide vonatkozó adatai, az eladás helyén, a fogyasztó tájékoztatására szolgáló, a termék paramétereit leíró információk. A címke/jelölés tehát fontos információk hordozója, megfelelı értelmezése és megértése alapvetı fontosságú a tudatos fogyasztói döntés meghozatala, az egészséges étrend összeállítása szempontjából.

4 4 I. Mi valójában az élelmiszer jelölés? A jelölés nem csak az élelmiszerre vonatkozó szó, jel védjegy, márkanév, vagyis a szöveges elemek, hanem az ábra, szimbólum, grafika, amelyet az élelmiszer csomagolásán, a dokumentációban, a címkén, a galléron, a győrőn elhelyeznek. Röviden az élelmiszer azonosítójának, személyigazolványának is nevezhetjük. A Magyarországon forgalomba kerülı élelmiszerek csomagolásán, magyar nyelven, közérthetıen, egyértelmően, jól olvashatóan kell feltőntetni fogyasztók tájékoztatásához és az ellenırzéshez szükséges jelöléseket. Amennyiben a Magyarországon elıállított és/vagy forgalomba hozott élelmiszereken idegen nyelvő jelölés is van, akkor tartalmának, összhangban kell lenni a magyar nyelvő szöveggel. Az élelmiszerek jelölésének kötelezı és nem kötelezı elemei egyaránt vannak. II. Kötelezı információk az élelmiszereken Az élelmiszerek jelölésének általános szabályait jelenleg a 19/2004. (II.20.) FVM-ESZCSM- GKM rendelet határozza meg, amely európai uniós irányelven alapul. Ennek értelmében az élelmiszerek címkéjének/jelölésének kötelezı elemei az alábbiak: 1. Élelmiszer megnevezése A megnevezésnek elegendıen pontosnak kell lenni ahhoz, hogy tájékoztasson az élelmiszer valódi jellegérıl, és megkülönböztethetı legyen a vele összetéveszthetı termékektıl. A megnevezést sok esetben jogszabályok (európai szintő, nemzeti szintő) határozzák meg, pl. gyümölcslé, gyümölcsnektár, méz, joghurt, pálinka, anyatej helyettesítı tápszer, étrendkiegészítı, stb. A megnevezés, vagy annak kiegészítése további információt adhat az élelmiszer fizikai állapotáról, az alkalmazott kezelı eljárásokról, a csomagolásról. Pl. félzsíros, pasztırözött tej, sőrített paradicsom, gyorsfagyasztott zöldborsó, ionizáló energiával kezelt, védıgázas csomagolásban, stb.

5 5 2. Összetevık listája Összetevı mindazon anyag, beleértve az adalékanyagokat is, melyet az élelmiszer elıállításához felhasználtak és jelen van a végtermékben, esetleg megváltozott formában. Az élelmiszer elıállításához felhasznált anyagokat elıállításkori tömegük csökkenı mennyiségi sorrendjében, az Összetevık szót követıen kell feltőntetni a csomagoláson. Az adalékanyagokat a funkciójuk szerinti csoportnevük és nevük, vagy csoportnevük és E számuk szerint kell feltőntetni. Pl. antioxidáns (aszkorbinsav), vagy antioxidáns (E 300) Néhány szó az adalékanyagokról Az élelmiszer-adalékanyagokat az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságainak javítása, eltarthatóságuk növelése, tápértékük megırzése, feldolgozásuk megkönnyítése érdekében adják az élelmiszerekhez. Az emberiség már ısidık óta használja ıket. Napjainkban felhasználásukat tudományos nemzetközi szervezetek ajánlásaira, megállapításaira épülı jogszabályok határozzák meg. Csak engedélyezett adalékanyagok használhatók, a legkisebb szükséges mennyiségben. A maximális mennyiség sok adalékanyag esetében (pl. mesterséges színezékek, tartósítószerek) jogszabályban rögzített. Az E számok az Európai Unió területén engedélyezett adalékanyagok rövidített jelölései Rövid betekintés az adalékanyagok E számrendszerébe és funkció szerinti csoportosításába Az alábbi csoportosítás nem teljes, csupán tájékoztató jellegő áttekintést ad az adalékanyagok E. számrendszerérıl. Nem zárja ki, hogy bizonyos E sorszám tartományba tartozó adalékanyagnak más, az adott csoporttól eltérı, esetleg ugyanannak az adalékanyagnak több funkciója is legyen. Erre az adott sorban néhány esetben utalunk is. A százas tartományok nem minden számához van adalékanyag rendelve, pl. ízfokózó csak mintegy 20-féle van az adott kategóriában és nem 100, mint ahogy az a sorszámokból következne, de számos édesítıszernek is lehet ilyen funkciója pl. aszpartam, aceszulfam K.

6 6 Funkció E szám Színezékek E 100 E 199 Tartósítószerek E 200 E 300 de pl. ecetsav (étkezési sav/savanyúságot E 170 szabályozó) almasav (savanyúságot szabályozó) E 296 széndioxid (hajtógáz, csomagológáz) E 290 Antioxidánsok és savanyúságot E 300 E 399 szabályozó anyagok Sőrítıanyagok, stabilizátorok és E 400 E 499 emulgeálószerek Savanyúságot szabályozó, E 500 E 599 csomósodást gátló anyagok Ízfokozók E 600 E 699 Fényezıanyagok, lisztkezelıszerek, E 900 E 999 csomagológázok, édesítıszerek Stabilizátorok, sőrítıanyagok E 1200 E 1300 Módosított keményítık E 1400 E 1450 Nedvesítıszerek, stabilizátorok E E Néhány szó az allergén anyagokról és azok feltőntetésérıl Ha az élelmiszer bármely komponense az alábbi listán szereplı allergén anyagot, vagy abból származó anyagot tartalmaz és annak jelenléte nem derül ki egyértelmően sem a megnevezésbıl (pl. búzaliszt), sem az összetevık felsorolásából, akkor az allergén anyag jelenlétére utalni kell. Például, ha az összetevık felsorolásánál szerepel a búzaliszt, akkor nem kell külön kiemelni, hogy az glutent tartalmaz; amennyiben a felsorolásban keményítı, vagy módosított keményítı szerepel, akkor azt mindig ki kell egészíteni az eredet megjelölésével, ha az glutent tartalmaz (pl. búzakeményítı). Ha az élelmiszerben használt zselatin halból származik, akkor azt egyértelmően közölni kell a fogyasztóval. Pl. zselatin (halból), vagy zselatin* */hal eredető.

7 7 Allergén összetevık*: Glutent tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly-búza, kamut-búza, vagy ezek keresztezett változatai pl. tritikale=búza+rozs) Halak, rákok, puhatestőek és az azokból készült termékek Tej, tojás (nem csak a tyúk) és azokból készült termékek, beleértve a laktózt is Mogyoró, szójabab, csillagfürt, szezámmag, diófélék, mandula pisztácia és azokból készült termékek Zeller és az abból készült termékek Mustár és a belıle készült termékek Kén dioxid és SO 2 -ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladó mennyiségben */A lista csak a leggyakrabban allergiát, vagy allergiaszerő tünetet okozó élelmiszereket, élelmiszer-összetevıket sorolja fel. E mellett, az egyéni érzékenységtıl függıen még lehetnek olyan élelmiszerek, vagy élelmiszer összetevık, amik egyes egyéneknél allergiát, vagy allergia szerő problémát okozhatnak, ezért nem jogszerő feltőntetni egy termék csomagolásán, hogy pl. allergén mentes. Az allergének fenti módon történı jelölése mellett gyakran találkozhatunk pl. a Nyomokban mogyorót is tartalmazhat, vagy hasonló mondatokkal, amikor az elıállító a gyártás során nem szándékosan bekerülı allergén anyag esetleges jelenlétére hívja fel a figyelmet óvatosságból Mikor ne keressük a címkén az összetevıket? Egyetlen alapanyagból álló élelmiszer esetén, amelynek megnevezése a felhasznált anyaggal azonos pl. feketebors, tej, stb. Sajt, vaj, savanyú tej - és tejszínkészítmények, amennyiben elıállításukhoz a tejeredető alapanyagokon, mikrobatenyészeteken, enzimeken és bizonyos termékek elıállításhoz szükséges konyhasón kívül más anyagot nem használtak fel. Szénsavas víz, melynek jelölésén a széndioxid hozzáadását deklarálták Erjesztett ecet, amelyet csak egy anyagból állítottak elı, illetve más anyagot nem adtak hozzá.

8 8 3. A megnevezésben, vagy más módon (grafikus, alapvetı jellemzıje az élelmiszernek) kiemelt összetevık mennyisége Amennyiben egy összetevı a fenti módon kiemelésre kerül, akkor a mennyiségi jelölésnek szerepelnie kell a termék megnevezésénél, vagy az összetevık felsorolásánál, egyes esetekben a tápérték, illetve az egyéb élettanilag aktív anyagok jelölésénél. Pl. Mogyorós csokoládé mogyoró mennyiségi megadása kötelezı Nem alkalmazandó ez a szabály azokban az esetekben, amikor például a töltıtömeg van feltőntetve a csomagoláson (savanyú uborka, szardínia növényi olajban, stb.); amikor más, többnyire termék-specifikus jogszabály határozza meg a kiemelt komponens mennyiségi jelölésének módját (pl. gyümölcsnektár); a hozzáadott vitaminok, ásványi anyagok esetében, amikor a mennyiségi adatok a tápérték jelölésben szerepelnek, stb. 4. Nettó mennyiség Az elırecsomagolt élelmiszer nettó mennyiségét folyadék esetében térfogat egységben (liter, centiliter, milliliter), más termékeknél tömeg egységben (kilogramm, gramm) kell feltőntetni. Ha a szilárd élelmiszer folyadék közegben van és az nem lényeges része az élelmiszernek (pl. savanyúságok, befıttek felöntıleve), akkor a nettó tömeg mellett a töltı tömeget (pl. uborka, paprika, barack tömege) is meg kell adni a csomagoláson. Azon élelmiszereknél, amelyeket a szokásnak megfelelıen darabszám szerint értékesítenek (ilyen az étrend-kiegészítık jelentıs része), nem kötelezı a nettó mennyiség fentiek szerinti feltőntetése, ha a darabszám a jelölésen fel van tőntetve, vagy ha a termék kívülrıl jól látható és megszámlálható. 5. Minıségmegırzési/fogyaszthatósági idıtartam Az élelmiszerek minıségmegırzési idıtartama az az idıtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait, a helyes, sok esetben megadott tárolási körülmények között megırzi. Olyan élelmiszerek, amelyek három hónapon túl nem tarthatók el elegendı a nap és hónap megadása, a három hónapnál tovább, de 18 hónapnál nem hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél elegendı a hónap és az év megadása, a 18 hónapnál hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél elégséges az év jelölése.

9 9 Vannak olyan élelmiszeripari termékek, amelyeknél nem szükséges minıségmegırzési idıt megjelölni. A teljesség igénye nélkül ilyenek, pl. az ecet, az étkezési só, a szilárd halmazállapotú cukor, a 10, vagy annál nagyobb térfogat százalék alkoholt tartalmazó italok, a rágógumi, a kizárólag ízesített, és/vagy színezett cukorból álló édesipari termékek. Amennyiben szükséges a Minıségét megırzi. részt követnie kell a tárolási feltételeknek, amelynek betartása a termék minıségmegırzése szempontjából fontos. A mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszereknél, amelyeknél a minıségmegırzési idı lejártát követı fogyasztás kockázatot jelenthet a fogyasztó egészségére a Fogyasztható:. feliratnak kell szerepelnie a csomagoláson, a tárolási feltételekkel együtt. 6. Az élelmiszer elıállítójának, vagy az EGT valamely tagállamában székhellyel rendelkezı forgalmazójának neve, cégneve, címe 7. Eredet, vagy származási hely Ezt csak abban az esetben kötelezı feltőntetni, amennyiben ennek hiánya megtévesztheti a fogyasztót az adott élelmiszer tényleges származása, eredete felöl. Pl. a Gyıri kekszet ma már Lengyelországban készítik, így fel kell tőntetni származási helyként Lengyelországot. Ugyanez nem vonatkozik az olasz, vagy zalai felvágottra, mert azok már egy terméktípust jelölı nevek. 8. Felhasználási útmutató Ez csak akkor szükséges, ha a fogyasztó e nélkül nem tudná az élelmiszert rendeltetésszerően, megfelelıen felhasználni.(pl. levesporok elkészítési javaslata, teák elkészítési javaslata, stb.)

10 10 9. Alkohol tartalom Az 1,2 térfogat százaléknál több alkoholt tartalmazó italok tényleges alkohol tartalmát térfogat százalékban kell megadni a címke fı látómezıjében, ahol a megnevezés, nettó mennyiség és a minıségmegırzési idıtartam, vagy arra való utalás is szerepel. Pl. Világos sör, Alk. 4,1 % V/V, 0,5 l, Minıségét megırzi a doboz fenekén jelzett idıpontig. 10. Tápérték jelölés Csak akkor kötelezı, ha az élelmiszeren tápanyag-összetételre, vagy egészségre vonatkozó állítás van, így errıl részletesebben a következı fejezetben olvashat. 11. Tételazonosító jelölés (LOT /L) A tétel az egyszerre, azonos feltételek mellett legyártott élelmiszerek sokasága. Nem kell tételazonosító jelölést alkalmazni 10 cm 2 -nél kisebb felülető csomagolásokon, illetve akkor, ha a minıségmegırzési idıtartam tartalmazza a hónapot és a napot. A tételazonosító jelölést, és ha szükséges az L betőt minden esetben jól láthatóan és olvashatóan, kitörölhetetlenül kell feltőntetni. A tételazonosító jelölést (többnyire számsor, esetleg számsor betőkkel kombinálva) Magyarországon sok esetben a Gyártási szám GYSZ vagy ezzel azonos jelentéső kifejezések is megelızhetik. A felsoroltakon kívül a különbözı élelmiszercsoportokban még számos egyéb információ megadása is lehet kötelezı pl. csokoládé esetén kakaótartalom, gyümölcsitalok/nektárok/ levek esetén a gyümölcstartalom, stb. A nem elıre csomagolt élelmiszerek jelölése a kísérı iratokon található. Az árusítás helyén a fogyasztók tájékoztatására jól látható módon kell feltőntetni a termék megnevezését. Ha az élelmiszert a forgalmazás helyén, de a fogyasztó távollétében elıre csomagolják (pl. habtálcás kiszereléső sajtok) az alábbi adatoknak kell szerepelnie a csomagoláson: Megnevezés Nettó mennyiség Minıségmegırzés/Fogyaszthatóság

11 11 Elıállító/Forgalmazó Amennyiben szükséges: alkoholtartalom A nem csomagolt kenyereken a fenti információk megadása szükséges azzal a különbséggel, hogy a minıségmegırzési idıtartam a lejárati nap nevével is megadható a dátum helyett. Pl. csütörtök. III. Nem kötelezı információk az élelmiszereken Az élelmiszerek csomagolásán számos, nem kötelezıen feltüntetendı elem is szerepelhet, ami sok esetben a fogyasztó jobb informálását segítheti elı (pl. tápértékjelölés, tápanyagösszetételre és egészségre vonatkozó állítás, vegetariánusoknak, egyéb speciális étrendet folytatóknak szóló információk, receptek az adott élelmiszer elkészítéshez, felhasználásához, csomagolóanyag környezetbarát jellege, stb.). Más esetekben marketing szempontból hívják fel a vásárló figyelmét a termékre (pl. játékok a termék kartondobozán, vásárlásösztönzı kuponok, nyereménysorsolásban való részvétel, stb.). 1. Tápértékjelölés A jelen szabályok szerint a tápértékjelölés feltőntetése csak a különleges táplálkozási célú élelmiszereken (pl. bébiételek, csecsemıtápszerek, diabetikus élelmiszerek, stb.) és a tápanyag-összetételre, vagy egészségre vonatkozó állítással ellátott élelmiszereken, továbbá a vitamin, ásványianyag hozzáadásával készülı élelmiszereken kötelezı, egyébként önkéntes. Az élelmiszerek tápértékjelölésére vonatkozó részletes szabályokat a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) /496 sz. elıírása tartalmazza. Az európai tápérték jelölési modell az alábbi tápanyagokat foglalja magába: Energiatartalom (kj/kcal), fehérje, szénhidrát, zsírtartalom (g) 100 g, vagy 100 ml termékre kifejezve

12 12 Amennyiben a tápanyag-összetételre vonatkozó állítás a cukrokra telített zsírsavakra, élelmi rostra, nátriumra vonatkozik, vagy egy élelmiszerhez vitaminokat, ásványi anyagokat adtak, akkor a közlendı tápanyagok az alábbiak: Energiatartalom (kj/kcal), fehérje, szénhidrát (ebbıl cukor), zsír (ebbıl telített zsírsavak), nátrium, élelmi rost (g) 100 g, vagy 100 ml termékre kifejezve A fenti tápanyagokat követheti a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége mg vagy µg mértékegységgel megadva + a felnıttek számára ajánlott napi bevitel (RDA) százalékában kifejezve. Ehhez az adatokhoz kapcsolódóan kell feltőntetni az élettanilag aktív egyéb anyagok mennyiségét, pl. taurin, koffein, L-karnitin. A szabályok szerinti formák mellett az utóbbi idıben terjedıben vannak olyan önkéntes grafikus tápérték jelölési formák is, amelyek a csomagolt élelmiszerek fı oldalán helyezkednek el, figyelemfelkeltıbbek a hagyományosaknál, és az energiatartalomra, illetve azon tápanyagok jelenlétére hívják fel a figyelmet, amelyek túlzott fogyasztása elınytelen az egészség megırzése szempontjából. Az Egyesült Királyságban használatos közlekedési lámpa rendszer színekkel segíti elı a vevı választását. A skandináv országokban és Dániában használatos kulcslyuk jelet azok az élelmiszerek viselhetik, amelyek megfelelnek az egészséges táplálkozás elemeire épülı kritériumrendszernek. Ipari kezdeményezés a GDA, magyarul INBÉ (Irányadó Napi Beviteli Érték) rendszer, ami szintén a fogyasztó választását könnyítheti meg. kulcslyuk közlekedési lámpa INBÉ

13 13 2. Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások A tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítás az élelmiszerek jelölésének speciális területe. Az állítás olyan közlés, képi, grafikus, vagy jelképes ábrázolás, amelynek használata nem kötelezı, és amely kijelenti, sugallja, vagy sejteti, hogy az élelmiszer a hagyományostól eltérı jellemzıkkel bír. Állításokat az élelmiszer jelölése, megjelenítése és reklámozása során lehet alkalmazni, beleértve azokat a kereskedelmi és márkaneveket is, amelyek állításként értelmezhetık (pl. Zero kalorie, Cardio, stb.) Állítás csak abban az esetben használható, ha a tápanyag, vagy biológiailag aktív komponens Jelenléte, hiánya, csökkent, vagy növelt mennyisége bizonyítottan elınyös táplálkozási, vagy élettani hatással rendelkezik Jelentıs mennyiségben van jelen, illetve nincs jelen a termékben, illetve annak fogyasztott mennyiségében A szervezet számára hasznosítható formában van jelen Az állításnak a fogyasztásra kész élelmiszerre kell vonatkoznia és az átlag fogyasztó által közérthetınek kell lennie. A használatára vonatkozó felelısség és a tudományos háttér igazolása az élelmiszeripari vállalkozó, vagyis a termékért felelıs elıállító, forgalmazó feladata. Az állításoknak két fı csoportja van: 1. Tápanyag-összetételre vonatkozó állítás: információt ad arról, hogy mit tartalmaz, vagy mit nem tartalmazz a termék és milyen mértékben. (pl. energiamentes, élelmi rostban gazdag, vitaminforrás, stb.) 2. Egészségre vonatkozó állítás: információt ad arról, hogy mit tud a termékcsoport, termék, vagy annak valamely összetevıje. (pl. A kalcium részt vesz a csontrendszer kialakításában, megtartásában.)

14 14 Milyen egészségre vonatkozó állítások nem alkalmazhatók: o Amelyek azt sugallják, hogy az élelmiszer fogyasztásának mellızése hatással lehet az egészségre; o Amelyek a súlycsökkenés mértékére és ütemére utalnak o Amelyek egyes orvosok, vagy egyéb egészségügyi szakemberek, vagy nem nemzeti szinten elfogadott orvosi, táplálkozástudományi és dietetikus szakemberek egyesületeire hivatkoznak. 3. Bio, Öko jelzéssel ellátott élelmiszerek NEM!!! Az ilyen jelzéssel ellátott élelmiszer alapanyagokat, élelmiszereket európai jogszabályok által részletesen meghatározott körülmények között kell termeszteni, tenyészteni, feldolgozni és forgalmazni. A biológiai/ökológiai élelmiszer elıállítás fıbb sarokkövei az alábbiak: o A termesztés/tenyésztés folyamán harmónikus tápanyagpótlás, biológiai védekezés, környezetkímélı anyagok alkalmazása, továbbá fenntartó (a környezetet kímélı) gazdálkodás szükséges. A hagyományos termesztésrıl több éves átállási idıszak választja el a biotermék elıállítást, ez idıszak alatt nem lehet biotermesztésre utaló kifejezéssel ellátni a termékeket. o Az élelmiszer elıállítás/feldolgozás folyamán adalék-, és segédanyagok csak kivételesen, és csak a biotermékekre vonatkozó rendelkezésekben felsoroltak használhatók. Bio, Öko jelzéssel ellátott élelmiszerek nem tartalmazhatnak genetikailag módosított szervezetet, vagy azok segítségével elıállított anyagot tartalmaznia, vagyis a terméknek GMO mentesnek kell lennie. o A bilógiai/ökológiai élelmiszerek címkézésére/jelölésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint amiket élelmiszerek esetében egyébként is alkalmazni kell.

15 15 A biológiai/ökológiai termelésre utaló jelzı, vagyis a biológiai, vagy ökológiai kifejezés csak akkor tőntethetı fel a terméken, amennyiben a bio összetevık aránya legalább 95 %. Ha a bio összetevık aránya %, akkor csak az összetevık felsorolásánál lehet utalni arra, hogy az adott komponens ilyen gazdálkodásból származik. A biotermék címkéjén ezen kívül még szerepelnie kell: Ellenırzött ökológiai gazdálkodásból Ellenırizte: Biokontroll Hungaria Nonprofit Kft. (HU ÖKO 01) Figyelem! A bio öko kifejezések önmagukban nem alkalmazhatók. Többször elıfordul, hogy a cég nevében, vagy egy élelmiszer márkanevében Bio, vagy Öko kifejezés szerepel, de a termék valójában nem az, tehát javasolt minden esetben a címke alapos tanulmányozása. Az ökológiai, biológiai termeléssel elıállított élelmiszerek nem tévesztendık össze a reform, alternatív, stb. jelzıkkel ellátott élelmiszerekkel. 4. GMO jelölés élelmiszereken A genetikailag módosított szervezetek olyan élı szervezetek, amelyekben a genetikai örökítıanyagot (DNS) a természetben nem elıforduló módon változtatták meg. A technológiát gyakran nevezik géntechnológiának, génmanuipulációnak. Az ilyen jellegő módosítások célja lehet a környezetnek jobban ellenálló fajták (pl. hidegtőrı, szárazságtőrı, rovaroknak ellenálló, hosszabb ideig tárolható, mert pl. nem puhul), nagyobb terméshozamú, esetleg tápanyag szempontjából módosított (pl. paradicsom likopin tartalom növelése, olajos magvú növények zsírsavösszetételének módosítása, stb.) fajták elıállítása. Az érvényes európai szabályok szerint, amennyiben egy élelmiszer genetikailag módosított szervezetet tartalmaz (GMO), akkor a címkén az adott összetevı vonatkozásában fel kell tőntetni a Géntechnológiával módosított..-t tartalmaz kifejezést. Amennyiben egy élelmiszerben a különbözı szennyezıdések következtében a GMO szervezetek kimutatható mennyisége meghaladja a 0,9 % határértéket, akkor erre szintén utalni kell a címkén a Géntechnológiával módosított szervezetet tartalmaz kifejezéssel.

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl 1. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl A rész I. 1. Ez az elıírás a végsı fogyasztók számára szánt élelmiszerek

Részletesebben

Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibrid változatai) és azokból készült termékek

Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibrid változatai) és azokból készült termékek Allergén nevét olyan szedéssel például betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel kell kiemelni, amely azt egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől. Allergén anyagok: Glutént tartalmazó gabona (búza,

Részletesebben

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Bartyik Tünde Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Bejelentésköteles Élelmiszer-előállítás Felügyeleti Osztály Budapest, 2013. október 15. Tej

Részletesebben

MERT-CERT Tanúsító Kft.

MERT-CERT Tanúsító Kft. MERT-CERT Tanúsító Kft. Lechner Noémi Tipikus hibák a jelölésben és beltartalomban 2012. május 23. Áttekintés Előszó - címkézés/jelölés - biztonság Hibák a jelölésben - példák Hibák a beltartalomban -

Részletesebben

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok.

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok. Nem lehet elég korán kezdeni Kiegyensúlyozott táplálkozás Energia- és tápanyagszükséglet és a fogyasztás közötti egyensúly RENDSZERESSÉG+VÁLTOZATOSSÁG+MÉRTÉKLETESSÉG Életműködésekhez alapanyagcsere Növekedéshez

Részletesebben

Mondd, te mit választanál?

Mondd, te mit választanál? Mondd, te mit választanál? Veresné Bálint Márta Ph.D. Semmelweis Egyetem ETK Alkalmazott Egészségtudomány Intézet Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2013.

Részletesebben

Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében

Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében 2014. április 16. Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes 1 A FOGYASZTÓK ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁSA 1169/2011/EU 2000/13/EK

Részletesebben

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Bartyik Tünde Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Bejelentésköteles Élelmiszer-előállítás Felügyeleti Osztály Budapest, 2014. február 18. Tejtermékek

Részletesebben

Élelmiszer allergének szabályozásának jelene és jövője

Élelmiszer allergének szabályozásának jelene és jövője Élelmiszer allergének szabályozásának jelene és jövője Ősz Csabáné vezető főtanácsos Wessling Hungary Kft. 2010.03.04. Témakörök Allergének jelölése: 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet Kiemelt

Részletesebben

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Horányi Tamás Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülte Étrend-kiegészítők, gyógyhatású

Részletesebben

Amit az étrend-kiegészítık bejelentése elıtt tudni kell.. II. jelölés/állítás. Dr. Horacsek Márta OÉTI

Amit az étrend-kiegészítık bejelentése elıtt tudni kell.. II. jelölés/állítás. Dr. Horacsek Márta OÉTI Amit az étrend-kiegészítık bejelentése elıtt tudni kell.. II. jelölés/állítás Dr. Horacsek Márta OÉTI Megjegyzések gyakorisága 73 % jelölés Figyelembe veendı jogszabályok 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Általános információk Knorr Thai Vörös Curry Paszta 850g Exemption Flags Terméknév Exempt from Artwork Exempt from NEP Reporting Ország Knorr Márka Név Thai Vörös Curry Paszta Terméknév Leíró

Részletesebben

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só)

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só) Összetevők Összetevők Glükóz szirup Szárított édesített vörös áfonya 15% (vörös áfonya, cukor, napraforgó olaj) Zabpehely 14% Puffasztott búza 13% Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor,

Részletesebben

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Kovács Ildikó dietetikus Egészséges Magyarországért Egyesület Szívbarát program Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2006. június 2. Cukorbetegek étrendje

Részletesebben

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKRA A HATÓSÁG SZEMSZÖGÉBŐL

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKRA A HATÓSÁG SZEMSZÖGÉBŐL AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKRA A HATÓSÁG SZEMSZÖGÉBŐL Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer-és

Részletesebben

Fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai rendelet tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásai

Fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai rendelet tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásai Fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai rendelet tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásai 2012. május 23. 8 LVA-Consult Die Lebensmittel Kompetenz 8 2012. 05. 23 Dr. Gombos János Tartalom 1.) Tápértékjelölés

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. 100 g-ban. Tápanyagok. ebből cukrok. ebből telített zsírsavak. Élelmi rost* *AOAC szerint. Számított tápanyagértékek

Termékadat. Összetevők. 100 g-ban. Tápanyagok. ebből cukrok. ebből telített zsírsavak. Élelmi rost* *AOAC szerint. Számított tápanyagértékek Termékadat Összetevők Összetevők VÍz Zöldborsó* (45,6%, passzírozott) Rizskeményítő Paszternák* Növényi olaj* *Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Tápanyagok 100 g-ban Energiatartalom 254 kj (60 kcal)

Részletesebben

CINNAMON ALPHA (FAHÉJAS) TÖLTELÉK Termék száma

CINNAMON ALPHA (FAHÉJAS) TÖLTELÉK Termék száma Termék információ Oldal 1/2 Leírás/Felhasználás Keverék fahéjas töltelékhez Fizikai megjelenés Száraz anyag 95% Összetétel cukor (40%) dextróz (30%) módosított keményítő (15%) laktóz (6%) fahéj (5%) tejfehérje

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Spec / Rev 66302421IS / 7 Page 1 of 5 Frame Id / Rev G-FOODS-CON-GLOBAL / 21 Last Modified By Sanja Stojkovic Planned Eff 25-Sep-2015 Specification Type CON Általános információk Dry preparation for chocolate

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-90/496 számú előírás Az élelmiszerek tápértékének jelölése

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-90/496 számú előírás Az élelmiszerek tápértékének jelölése MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-90/496 számú előírás Az élelmiszerek tápértékének jelölése Nutrition labelling for foodstuffs Az előírás az Európai Közösségek Tanácsa 90/496/EGK

Részletesebben

Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében

Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében 2015. február 25. Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE (2011. október

Részletesebben

A szabályozás. Hol jelenik meg allergén információ? A táplálékallergiások információhoz jutásának lehetőségei. Pálfi Erzsébet 2008.

A szabályozás. Hol jelenik meg allergén információ? A táplálékallergiások információhoz jutásának lehetőségei. Pálfi Erzsébet 2008. A táplálékallergiások információhoz jutásának lehetőségei 1. Jogi szabályozás 2. Allergia Adatbank Pálfi Erzsébet 2008. A szabályozás Az élelmiszer jelölés alapelveinek európai szintű érvényesítése egységes

Részletesebben

Figuactiv Szeletek. Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés

Figuactiv Szeletek. Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés Figuactiv Szeletek Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés Egyre kevesebb az idınk, és sokat utazunk. Utazások során vagy munka közben gyakran nincs lehetıség arra, hogy az ember készítsen magának

Részletesebben

Az iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszere 2005.

Az iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszere 2005. Az iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszere 2005. 2 A táplálkozástudomány miközben folyamatosan kutatja az egészséget

Részletesebben

A CSOMAGOLÁS, MINT INFORMÁCIÓ FORRÁS

A CSOMAGOLÁS, MINT INFORMÁCIÓ FORRÁS A CSOMAGOLÁS, MINT INFORMÁCIÓ FORRÁS Készítette: Dömölki Marianna II. BSc levelezı Dátum: 2008. május 21. l. Bevezetés Bármilyen termék vásárlásakor automatikus reakció, hogy ránézünk az adott termék címkéjére.

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Általános információk Knorr Spätzle Pasta with egg Exemption Flags Terméknév Exempt from Artwork Exempt from NEP Reporting Ország Knorr Márka Név Spätzle Terméknév Leíró Név Ország Német tájjellegű

Részletesebben

Alkoholos italok jelölése

Alkoholos italok jelölése Alkoholos italok jelölése Dull Péter Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 22. 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel

Részletesebben

6/1. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10mg/kg, illetve. Tej és az abból készült termékek is /beleértve a laktózt/

6/1. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10mg/kg, illetve. Tej és az abból készült termékek is /beleértve a laktózt/ Tápérték adatok Allergén információk Ételcsoport Termék megnevezése Termék leíró neve Összetevők Töltősúly (g) Energia kj/kcal (g/100 g) Fehérje g/100 g Zsír g/100 g Ebből telített g/100 g Szénhidrát g/100

Részletesebben

Tápérték jelölés KUTI BEATRIX. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 15.

Tápérték jelölés KUTI BEATRIX. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 15. Tápérték jelölés KUTI BEATRIX Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 15. 1 A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU parlamenti

Részletesebben

Növényi zsírok, olajok specialistája

Növényi zsírok, olajok specialistája Finomított kókuszzsír Ez a termék az EC 178/2002-es szabályozás szerint készült, így alkalmas élelmiszer és takarmány gyártására. Minőségi paraméterek, szállításnál vagy csomagolásnál Szabad zsírsav tartalom,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 2/2017. (I. 11.) FM rendelet - a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező 2. oldal 2.3. étkezési kazeinát: étkezési kazeinből vagy étkezési

Magyar joganyagok - 2/2017. (I. 11.) FM rendelet - a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező 2. oldal 2.3. étkezési kazeinát: étkezési kazeinből vagy étkezési Magyar joganyagok - 2/2017. (I. 11.) FM rendelet - a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező 1. oldal 2/2017. (I. 11.) FM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Általános információk Herbal infusion blend to be packed in tea-bags or loose Exemption Flags Terméknév Exempt from Artwork Exempt from NEP Reporting Ország Lipton Márka Név PEPPERMINT Terméknév

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. 100 g por 1 adag (200 g) (50 g por ml víz) Tápanyagok. Összetevők. Sovány tej

Termékadat. Összetevők. 100 g por 1 adag (200 g) (50 g por ml víz) Tápanyagok. Összetevők. Sovány tej Termékadat Összetevők Összetevők Sovány tej 17,4% kekszliszt (búzaliszt, szacharóz, vaj, édes savópor, térfogatnövelő szer: kálium-karbonát, só, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, vanília) Növényi

Részletesebben

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek. Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek *A* menü 2018.DECEMBER 3-7 Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Daragaluska leves Tejfölös gombás sertésszelet Tészta coffocska ek: glutén, hal, szójabab, energia 334 kcal fehérje 22,2 g zsír 25 g szénhidr.12,4

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Általános információk Dry preparation for straciatella mousse - - 1* 1600 g (DACH) - 2*400 g ( BENEFRA) Exemption Flags Terméknév Exempt from Artwork Exempt from NEP Reporting Ország Márka

Részletesebben

Mi mit jelent. Mennyiség. A termék megnevezése. Az összetevők listája. Eltarthatóság. Gyártó/ Importőr. 2008. június

Mi mit jelent. Mennyiség. A termék megnevezése. Az összetevők listája. Eltarthatóság. Gyártó/ Importőr. 2008. június Mi mit jelent Rizs- és teljes kiőrlésű búzapehely vitaminok (B1, B2, B3, B6, folsav, B12, C) és vas hozzáadásával Nettó tömeg: MINŐSÉGÉT MEGŐRZI 2008. június Mennyiség A termék megnevezése Cereal Lite

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Általános információk Black Tea with 5% leaves pressed to release their essence Exemption Flags Terméknév Exempt from Artwork Exempt from NEP Reporting Ország Márka Név Lipton Yellow Label

Részletesebben

Az új élelmiszerjelölési rendelet alkalmazásának gyakorlati feladatai

Az új élelmiszerjelölési rendelet alkalmazásának gyakorlati feladatai Az új élelmiszerjelölési rendelet alkalmazásának gyakorlati feladatai Szegedyné Fricz Ágnes, főosztályvezető-helyettes. VM, Élelmiszer-feldolgozási Főosztály AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

Az élelmiszer-adalékanyagok alkalmazásával kapcsolatos megnyugtató információk

Az élelmiszer-adalékanyagok alkalmazásával kapcsolatos megnyugtató információk OÉTI SAJTÓ-HÁTTÉRBESZÉLGETÉS 2006. február 1. Az élelmiszer-adalékanyagok alkalmazásával kapcsolatos megnyugtató információk Biztonság Mint tudjuk, az élelmiszer-adalékanyagokat szükségszerően alkalmazza

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv /2203 előírása az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról. A rész

A Magyar Élelmiszerkönyv /2203 előírása az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról. A rész 9. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2015/2203 előírása az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról A rész 1. Ez az előírás a B és C részben meghatározott,

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉVEL KAPCSOLATOS HATÓSÁGI TAPASZTALATOK

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉVEL KAPCSOLATOS HATÓSÁGI TAPASZTALATOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉVEL KAPCSOLATOS HATÓSÁGI TAPASZTALATOK Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság 2013. március

Részletesebben

2003. évi LXXXII. törvény. az élelmiszerekrıl. Általános rendelkezések

2003. évi LXXXII. törvény. az élelmiszerekrıl. Általános rendelkezések 2003. évi LXXXII. törvény az élelmiszerekrıl Az Országgyőlés annak érdekében, hogy meghatározza az élelmiszer-vállalkozások mőködésének feltételeit, biztosítva ezzel a fogyasztók egészségének, érdekeinek,

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.5.28. C(2018) 3120 final A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018.5.28.) a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU európai

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 26.5.2005 EP-PE_TC1-COD(2003)0262

EURÓPAI PARLAMENT ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 26.5.2005 EP-PE_TC1-COD(2003)0262 EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 26.5.2005 EP-PE_TC1-COD(2003)0262 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely elsı olvasatban 2005. május 26-án került elfogadásra

Részletesebben

AZ ÚJ UNIÓS JELÖLÉSI RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK

AZ ÚJ UNIÓS JELÖLÉSI RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK AZ ÚJ UNIÓS JELÖLÉSI RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK Besenyei Ferenc a Pannontej Zrt. igazgatósági elnöke, a NAK Zala Megyei Szervezetének Élelmiszeriparért Felelős Alelnöke Lántzky-Farkas Andrea

Részletesebben

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉRE VONATKOZÓ UNIÓS RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉRE VONATKOZÓ UNIÓS RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉRE VONATKOZÓ UNIÓS RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Részletesebben

Az Európai Parlament és Tanács 2011/ /EU rendelete

Az Európai Parlament és Tanács 2011/ /EU rendelete VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉBEN Az Európai Parlament és Tanács 2011/ /EU rendelete MÉKISZ Konferencia 2011. november 10. Menetrend 2008.01.30. A Bizottsá eredeti javaslata 3 és 5 év között: A tápértékjelölés

Részletesebben

VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT

VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT 3. számú melléklet VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT Jelen nyilatkozat alapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (székhely: 3304 Eger, Sánc u. 6.) mint védjegyjogosult Bükki nemzeti parki termék elnevezéső

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. 100 g-ban. Tápanyagok. ebből cukrok. ebből telített zsírsavak. Élelmi rost* Összetevők. Víz. Paradicsomsűrítmény (14%)

Termékadat. Összetevők. 100 g-ban. Tápanyagok. ebből cukrok. ebből telített zsírsavak. Élelmi rost* Összetevők. Víz. Paradicsomsűrítmény (14%) Termékadat Összetevők Összetevők Víz Paradicsomsűrítmény (14%) Csirkemell (8,5%) Burgonya Almalé sűrítmény Rizskeményítő Burgonyapehely Napraforgóolaj Paszternák Petrezselyemlevél Szegfűbors Tápanyagok

Részletesebben

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Mi az igazság? Étrend-kiegészítık és hatóanyagaik. Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Mi az igazság? Étrend-kiegészítık és hatóanyagaik. Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Étrend-kiegészítık és hatóanyagaik Mi az igazság? Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet Alapítva: 1949 Kedves olvasó, fogyasztó! Az étrend-kiegészítı

Részletesebben

Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése

Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése Növényi étrend-kiegészítők kritikai értékelése Növényi alapú termékek Magyarországon Növényi gyógyszer Hagyományos növényi gyógyszer, gyógytermék Ph.Hg. VIII. Növényi eredetű drogok, FoNo: species növényi

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703/1 számú irányelv Almabor Apple wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

Módosította: Hivatalos Lap Szám Oldal Dátum M1 Az Európai Parlament és a Tanács 1882/2003/EK rendelete (2003. szeptember

Módosította: Hivatalos Lap Szám Oldal Dátum M1 Az Európai Parlament és a Tanács 1882/2003/EK rendelete (2003. szeptember 1990L0496 HU 09.01.2004 002.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS IRÁNYELVE (1990. szeptember 24.) az élelmiszerek

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Általános információk Potato flakes "PP-MPB 13 Base Flake", bulk density 380-420 g/l, replaces " PP-ITALIEN/SPANIEN" in FS Mash potatoes; Reference product for mashed potato global basket.

Részletesebben

Újdonságok a különleges táplálkozási célú élelmiszerek és az étrend-kiegészítık szabályozásában. Dr. Barna Éva

Újdonságok a különleges táplálkozási célú élelmiszerek és az étrend-kiegészítık szabályozásában. Dr. Barna Éva Újdonságok a különleges táplálkozási célú élelmiszerek és az étrend-kiegészítık szabályozásában Dr. Barna Éva 1. Vitamin, ásványi anyag derogáció 2. Bizonyos színezékekkel kapcsolatos kötelezı figyelmeztetés

Részletesebben

Országos Szakmai Konferencia Bükfürdő, március

Országos Szakmai Konferencia Bükfürdő, március Ami az étrend-kiegészítőket érintő szabályozásból még hátra van avagy milyen változásokra számíthatunk az elkövetkező években Dr. Horányi Tamás Béres Gyógyszergyár Zrt. Országos Szakmai Konferencia Bükfürdő,

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Spec / Rev 66350262IS / 3 Page 1 of 5 Frame Id / Rev G-FOODS-CON-GLOBAL / 21 Last Modified By Sanja Stojkovic Planned Eff 19-Nov-2014 Specification Type CON Általános információk Flavoured tea blend to

Részletesebben

Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk. Balatonfüred, november 9.

Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk. Balatonfüred, november 9. Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk Balatonfüred, 2016. november 9. A kistermelői élelmiszer-termelés, - előállítás és -értékesítés feltételeiről 52/2010.

Részletesebben

BUDAFOK 50g Sütőélesztő Magyarország

BUDAFOK 50g Sütőélesztő Magyarország 1/5 Termék megnevezése Termék származási országa BUDAFOK 50g Sütőélesztő Magyarország Gyártó megnevezése és címe Lesaffre Magyarország Kft 1222 Budapest Gyár u. 5-9 Telefon / Fax Tel: +36-1-22-66-311 Fax:

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Általános információk Leírás Roux light coloured - 'klassische Mehlschwitze, hell' Granulated Roux - Base for light coloured sauces, soups and meals Terméknév Ország Knorr Márka Név Ételsűrítő

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. november 18. (18.11) (OR. en) 16766/11 DENLEG 147 AGRI 795 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. november 14. Címzett: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Általános információk Dry preparation for Bayerische creme Exemption Flags Terméknév Exempt from Artwork Exempt from NEP Reporting Ország Carte d'or Márka Név Bajor krém alap Terméknév Leíró

Részletesebben

/2009. ( ) FVM rendelete. a Magyar Élelmiszerkönyv kötelezı elıírásairól

/2009. ( ) FVM rendelete. a Magyar Élelmiszerkönyv kötelezı elıírásairól A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2009. ( ) FVM rendelete a Magyar Élelmiszerkönyv kötelezı elıírásairól Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletérıl szóló 2008. évi XLVI. törvény 76.

Részletesebben

az étrend-kiegészítők forgalmazásának fogyasztóvédelmi szabályaiban

az étrend-kiegészítők forgalmazásának fogyasztóvédelmi szabályaiban Ellentmondások az étrend-kiegészítők forgalmazásának fogyasztóvédelmi szabályaiban Miklovicz Attila, főtitkár Jog az Egészséghez Egyesület Mi a jólét? A szubjektív jólét legfontosabb tényezője a jó egészségi

Részletesebben

Bioélelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Bioélelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Bioélelmiszerek Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Biotermék A valódi biotermék ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz. A tápanyag-utánpótlás

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Általános információk Dry mixture for preparing a celery carrot Soup Cluster name: DS Celery Carrot CC06a FS DWIN da1 Exemption Flags Terméknév Exempt from Artwork Exempt from NEP Reporting

Részletesebben

STOP SÓ. A STOP SÓ megkülönböztetı jelzés élelmiszerek címkéjén történı használatának feltételei. A STOP SÓ logó használatának feltételei

STOP SÓ. A STOP SÓ megkülönböztetı jelzés élelmiszerek címkéjén történı használatának feltételei. A STOP SÓ logó használatának feltételei A STOP SÓ megkülönböztetı jelzés élelmiszerek címkéjén történı használatának feltételei 1. A STOP SÓ tanúsító jelzés (továbbiakban STOP SÓ logó) az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (továbbiakban

Részletesebben

19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet. az élelmiszerek jelölésérıl

19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet. az élelmiszerek jelölésérıl 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet az élelmiszerek jelölésérıl Az élelmiszerekrıl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. -a (3) bekezdésének a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következıket

Részletesebben

Tájékoztató. a természetes ásványvizek, a gyümölcslevek és az üdítőitalok címkéjén feltüntetendő jelölésekről

Tájékoztató. a természetes ásványvizek, a gyümölcslevek és az üdítőitalok címkéjén feltüntetendő jelölésekről Tájékoztató a természetes ásványvizek, a gyümölcslevek és az üdítőitalok címkéjén feltüntetendő jelölésekről Összeállította: Bikfalvi Istvánné dr. titkár Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség

Részletesebben

Az élelmiszerek jelölésére vonatkozó uniós és hazai előírások

Az élelmiszerek jelölésére vonatkozó uniós és hazai előírások Az élelmiszerek jelölésére vonatkozó uniós és hazai előírások Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2014. december 09. Jelölési előírások Uniós általános jelölés

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter 61/2016. (IX. 15.) FM rendelete a GMO-mentességre utaló jelölésről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 138.

A földművelésügyi miniszter 61/2016. (IX. 15.) FM rendelete a GMO-mentességre utaló jelölésről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 138. A földművelésügyi miniszter 61/2016. (IX. 15.) FM rendelete a GMO-mentességre utaló jelölésről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 138. szám Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008.

Részletesebben

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés 26. pontjában, a 13. tekintetében

Részletesebben

Az étrend-kiegészítıkre vonatkozó elıírások és hatósági ellenırzésük

Az étrend-kiegészítıkre vonatkozó elıírások és hatósági ellenırzésük Az étrend-kiegészítıkre vonatkozó elıírások és hatósági ellenırzésük Kovács Krisztina 2011.november 10. Mezıgazdas gazdasági gi Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és s Takarmánybiztons nybiztonsági Igazgatóság

Részletesebben

/2006. ( ) FVM rendelete

/2006. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Tervezet! /2006. ( ) FVM rendelete a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 2001. évi CXIX törvény végrehajtásáról

Részletesebben

VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT

VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT 3. számú melléklet VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT Jelen nyilatkozat alapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (székhely: 3304 Eger, Sánc u. 6.) mint védjegyjogosult Bükki nemzeti parki termék elnevezéső

Részletesebben

Tájékozódás az élelmiszerek világában. Élelmiszer-jelölés, szabályozás, jelek és védjegyek

Tájékozódás az élelmiszerek világában. Élelmiszer-jelölés, szabályozás, jelek és védjegyek Tájékozódás az élelmiszerek világában. Élelmiszer-jelölés, szabályozás, jelek és védjegyek Pálfi Erzsébet, dietetikus,, főiskolai tanársegéd Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Ételed az életed!

Részletesebben

Tápérték jelölés SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 29.

Tápérték jelölés SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 29. Tápérték jelölés SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 29. 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel

Részletesebben

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai dr. Balku Orsolya Szolgáltatás-ellenőrzési Főosztály főosztályvezető. Hatósági ellenőrzések Évről évre visszatérően 2011-ben

Részletesebben

13/10. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja. A TANÁCS IRÁNYELVE (1990. szeptember 24.) az élelmiszerek tápértékjelöléséről (90/496/EGK)

13/10. kötet HU. Az Európai Unió Hivatalos Lapja. A TANÁCS IRÁNYELVE (1990. szeptember 24.) az élelmiszerek tápértékjelöléséről (90/496/EGK) 191 31990L0496 L 276/40 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 1990.10.6. A TANÁCS IRÁNYELVE (1990. szeptember 24.) az élelmiszerek tápértékjelöléséről (90/496/EGK) AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK TANÁCSA, tekintettel

Részletesebben

HATÓSÁGI TAPASZTALATOK A VM MAGYAR TERMÉK RENDELETE KAPCSÁN

HATÓSÁGI TAPASZTALATOK A VM MAGYAR TERMÉK RENDELETE KAPCSÁN HATÓSÁGI TAPASZTALATOK A VM MAGYAR TERMÉK RENDELETE KAPCSÁN DR. ORAVECZ MÁRTON elnök Sárváriné Lakatos Éva 2014. május 20. Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Genealógia (származástan) 74/2012.

Részletesebben

ÉLELMISZEREK EGÉSZSÉGKOMMUNIKÁCIÓJA AVAGY ÁLLÍTÁSOK 2013

ÉLELMISZEREK EGÉSZSÉGKOMMUNIKÁCIÓJA AVAGY ÁLLÍTÁSOK 2013 Dr. Horacsek Márta OÉTI ÉLELMISZEREK EGÉSZSÉGKOMMUNIKÁCIÓJA AVAGY ÁLLÍTÁSOK 2013 ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 2003 ÓTA FORRONGÓ TÉMA Rendelet tárgyalása (csak engedélyezett

Részletesebben

19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet. az élelmiszerek jelölésérıl

19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet. az élelmiszerek jelölésérıl 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet az élelmiszerek jelölésérıl Az élelmiszerekrıl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. -a (3) bekezdésének a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következıket

Részletesebben

A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere. dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály

A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere. dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály A GMO-mentes jelölés jogszabályi háttere dr. Jasinka Anita főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztály Hazánk GMO mentes stratégiája - 53/2006. (XI. 29.) OGY határozat

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 Általános információk Dry mixture for Mealmaker/Fixes Base for Baked Dishes Cluster name: MM Gratin Vegetable 6567 FS DWIN da1 Exemption Flags Terméknév Exempt from Artwork Exempt from NEP

Részletesebben

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma Jelen anyag az OÉTI munkatársai által készített A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátás keretében szolgáltatott élelmiszerekre vonatkozó táplálkozásegészségügyi elıírásokról rendelettervezet

Részletesebben

Dr. Barna Éva, Rácz Bernadett Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013. november 14.

Dr. Barna Éva, Rácz Bernadett Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013. november 14. Legfontosabb változások a csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről

Részletesebben

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok - MÉKISZ rendezvény -

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok - MÉKISZ rendezvény - Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzési szempontjai és a hatósági tapasztalatok - MÉKISZ rendezvény - Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Élelmiszer- és

Részletesebben

Az egészségre vonatkozó állítások aktualításai

Az egészségre vonatkozó állítások aktualításai Az egészségre vonatkozó állítások aktualításai Dr. Horacsek Márta OÉTI ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 Élelmiszerek jelölésének új szabályozása A fogyasztók élelmiszerekkel

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.12.11. C(2017) 8238 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE a takarmányok forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 767/2009/EK európai

Részletesebben

Adalékanyagok az élelmiszerekben és analitikai kémiai meghatározási módszereik

Adalékanyagok az élelmiszerekben és analitikai kémiai meghatározási módszereik Adalékanyagok az élelmiszerekben és analitikai kémiai meghatározási módszereik Készítette: Fábián Gabriella Témavezető: Dr. Tatár Enikő egyetemi docens 1/16 Célkitűzés Az alkalmazott élelmiszer-adalékanyagok

Részletesebben

Termékspecifikáció. 3. Géntechnológiával módosított szervezet neve, ill. az azt tartalmazó összetevő neve: -

Termékspecifikáció. 3. Géntechnológiával módosított szervezet neve, ill. az azt tartalmazó összetevő neve: - Termékspecifikáció I. Az élelmiszer előállító/forgalmazó: 1. A vállalkozó neve, székhelyének címe: BöllérKer Kft.; Pápa, Külső Veszprémi út 40. 8500. 2. Az előállító hely neve, címe: BöllérKer Kft.; Pápa,

Részletesebben

Termékteszt: kenyerek és pékségek http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1424

Termékteszt: kenyerek és pékségek http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1424 H-1027 Budapest Bem rakpart 30. II/19. Tel/fax: (36-1) 225-81-36 szerk@tudatosvasarlo.hu Termékteszt: kenyerek és pékségek http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1424 Teszteredmény: pékségek Jó Lipóti Pékség

Részletesebben

A rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozásegészségügyi

A rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozásegészségügyi A rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozásegészségügyi ajánlás közétkeztetık számára jelentıs változásokat hoz A közétkeztetésrıl, az OÉTI által végzett országos

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-89/398 számú előírás Különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-89/398 számú előírás Különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-89/398 számú előírás Különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek Foodstuffs intended for particular nutritional uses Ezen előírás az

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ILLETÉKES HATÓSÁGOK RÉSZÉRE AZ ALÁBBI UNIÓS JOGSZABÁLYOK BETARTÁSÁNAK ELLENŐRZÉSÉHEZ:

ÚTMUTATÓ AZ ILLETÉKES HATÓSÁGOK RÉSZÉRE AZ ALÁBBI UNIÓS JOGSZABÁLYOK BETARTÁSÁNAK ELLENŐRZÉSÉHEZ: EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS FOGYASZTÓVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG 2012. DECEMBER ÚTMUTATÓ AZ ILLETÉKES HATÓSÁGOK RÉSZÉRE AZ ALÁBBI UNIÓS JOGSZABÁLYOK BETARTÁSÁNAK ELLENŐRZÉSÉHEZ: Az Európai Parlament és

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben