8 CSATORNÁS OSZCILLOSZKÓP

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "8 CSATORNÁS OSZCILLOSZKÓP"

Átírás

1 8 CSATORNÁS OSZCILLOSZKÓP 12 bit, 20 MHz, 80 MS/s, 256 MS Buffer, 14 bit AWG Nagyfelbontású, 8 csatornás oszcilloszkóp- PicoScope csatorna, 12 bit-es felbontás 20MHz-es sávszélesség 256MS buffer memória Nagy teljesítményű arbitrary jelalak generátor Szuper gyors USB interfész (USB 3.0) Alacsony szinusz és pulzus torzítás Fejlett digitális triggerelés Soros busz dekódolás A PicoScope 4824 nyolc csatornával rendelkezik, csatornánként egy-egy 12 bit-es AD konverterrel, melyek precíz hullámalak mérést biztosítanak sokféle jeltípus esetén is. A nagyfelbontású technológia 256MS memóriával párosul. A hatékony hibakeresés, és a beépített arbitrary generátor ideális eszközzé teszi a PicoScope 4824 et. A fejlett digitális trigger, és a színes után világítás mód további lehetőségeket biztosít a gyors hibaelhárításban. A nagyfelbontású hullámforma megjelenítés biztosítja a jel és a zaj könnyű megkülönböztetését. Egy és háromfázisú teljesítmény analízis Beágyazott rendszerek fejlesztése Multi- szenzoros rendszerek Dc tápellátás mérés Hajtások és vezérlések Önműködő rendszertervezés, hibakeresés 7.1 és 5.1 audio rendszer 8 csatornás oszcilloszkóp A PicoScope 4824 alacsony árú, hordozható megoldás sok bemenetet igénylő mérésekhez. 8 nagyfelbontású analóg csatorna segítségével könnyen lehet analizálni audio, ultrahang, vibráció, teljesítmény jeleket, valamint komplex rendszerek időzítéseit, miközben a mérések széles skálája végezhető el egyidejűleg a 8 bemeneten. A szkóp mérete megegyezik a 2-4 csatornás műszerekével.

2 A kis méret ellenére nincs kompromisszum a műszer teljesítő képessége vonatkozásában. A 12-bites függőleges felbontás, a 20MHz-es sávszélesség, és a 256MS buffer memória, valamint a 80MS/s sebességű mintavétel biztosítja a PicoScope 4824 hatékonyságát és alkalmasságát, hogy pontos mérési eredményeket szolgáltasson. A nagy memória mélység biztosítja a soros buszok vizsgálatát (URT,I2C,SPI,CAN,és LIN plus) Teljesítmény mérés A PICOSCOPE 4824 ideális kicsi és nagy teljesítmények mérésére. A legjobb eredmények eléréséhez ajánlott, a PICO differenciál feszültség mérő fej használata (TA041,TA167), kombinálva egy árammérő fej (TA167)használatával. A megbízható, és hatékony teljesítmény tervezés javításához, a szkóp kijelzi, és analizálja a nyugalmi teljesítmény disszipációt, az áramlöké seket, valamint az állandósult állapotú teljesítmény felvételt. A PICOSCOPE paramé ter mérési, és statisztikai elemzése, úgy mint a true RMS, frekvencia, V cs-cs,és athd mérések, lehetővé teszik a teljesítmény pontos analízisét. A nemlineáris terhelések, és a teljesítmény konverterek, komplex hullámformákat produkálnak, jelentős felharmonikus tartalommal. Ezek a harmónikusok a berendezések melegedését okozzák, ill. problémát okoznak a változtatható sebességű hajtásoknál. A 12 bit es PicoScope 4824 segítségével mérhető a torzítás a 100. felharmónikusig. Teljesítmény kibocsájtó oldalon mérni lehet a különböző típusú feszültségváltozásokat, tüskéket,megszakadásokat, frekvencia változásokat, és ellenőrizni lehet az előírásokat. 3 fázisú szétosztó rendszerekben, hogy megállapítsuk, és kiegyenlítsük a fázishibákat, a PicoScope csatornája segítségével kiválóan tudja monitorozni az áram és a feszültségek egyidejű mérésével, a 3 fázisú rendszer 4 vezetékét. Adat rögzítés A 256 Msamples buffer memória segítségével a szkóp több mint 5 percen keresztül tud 50 Hz-s finom időfelbontású jeleket tárolni. A Software Development Kit (SDK) segítségével, felhasználói applikációt lehet írni, amikor a tárolási határokat a PC háttér tárolójá nak a kapacitása határozza meg. Alkalmazások Amikor szkóppal debuggolunk egy beágyazott rendszert, hamar kifogyunk a csatornákból. Szükség lehet soros buszok(spi, I2C..stb) tápellátó sínek, DA konverterek, és logikai áramkörök egyidejű megfigyelésére. 8 csatorna segítségével mind ez megfigyelhető. Választható pl. nyolc soros busz dekódolása, analóg hullámformákkal és dekódolt adatokkal, vagy soros buszok, és analóg,ill. digitális jelek egyidejű megjelenítése. A PicoScope fejlett triggerelést biztosít minden

3 csatornához, így lehetőség van különböző jelalak változások keresésére(runt pulzus, pulzus kimaradás, zaj). Adatminták keresésére a 4 bemenetű BOOLEAN logikai triggerelés alkalmazható.

4 Magas jeltisztaság A gondos front-end tervezés, és árnyékolás, csökkenti a zajt, az áthallásokat, és a torzítást. Az évtizedekre visszanyúló oszcilloszkóp tervezési tapasztalatot bizonyítja a kifinomult pulzus válasz, az egyenletes frekvenciamenet, és az alacsony torzítás. Az oszcilloszkóp 12 bemeneti feszültség tartománnyal rendelkezik ±10mV-tól ±50V-ig, és a zavarmentes dinamika tartománya (SFDR) 70dB. Az oszcilloszkóp ezen tulajdonságainak birtokában megbízhatunk a monitoron látható hullámformák helyességében. Digitális triggerelés A legtöbb oszcilloszkóp komparátorra alapozott triggerelési formát alkalmaz. Ez gyakran okoz időzítési és amplitúdó hibákat, amelyeket nehéz megszüntetni. A komparátorok használatát gyakran limitálja a magas frekvenciás trigger érzékenység,és a fellépő hosszabb trigger késleltetési idő. A Pico úttörő a teljesen digitális triggerelés területén, és a digitalizált adatot használja fel erre a célra. Az eljárás lehetővé teszi az oszcilloszkóp triggerelését a legkisebb jelek estén is, teljes sávszélesség mellett. A triggerelési forma finom küszöbérték felbontást eredményez, programozható hiszterézis mellett. A digitális triggerelés lecsökkenti trigger előkészítési idejét, a memória szegmentálással együtt, lehetővé teszi olyan események elkapását is, melyek gyorsan követik egymást. A leggyorsabb időalap beállítás esetén, a gyors triggerelés 3us-os gyakorisággal tud elkapni új hullámformákat, amíg a buffer megtelik. Maszkolás A maszk vizsgálati eljárás segíti azoknak a hullámformáknak a detektálását, amelyek nem teljesítik a specifikációt.

5 Fejlett(advanced)triggerlés PicoScope 4824 egy sokoldalú,fejlett triggerelési lehetőségekkel rendelkezik, hogy segítse a szükséges adatok rögzítését. A trigger fajták az ábrán láthatók. A trigger használat bővebb leírása az alábbi linken megtalálható. LINK. Hardware gyorsítás Némelyik oszcilloszkópnál a mély memória engedélyezése problémákat okoz: A megjelenítő frissítése lelassul, és a vezérlésekre nem reagál, mert a processzor nehezen birkózik meg az adat mennyiséggel. A PicoScope-ban található beépített hardver gyorsító a minták millióit képes összegyűjteni, mialatt fenntartja a gyors képernyő frissítést, és a reagáló képességet. Az oscilloszkópon belül,egy arra alkalmas hardware kezeli az adatfolyamokat, hogy létrehozza azokat a hullámformákat, amelyek kijelzésre kerülnek. Ezek a folyamatok sokkal gyorsabbak, mint amit egy PC processzor tud biztosítani, és az USB 3.0 val együtt megszüntet minden szűk keresztmetszetet az oszcilloszkóp, és a PC között. Például: az oszcilloszkóp úgy van beállítva, hogy rögzítsen mintát, de a display ablak csak 1000 pixel széles. Ebben az esetben,a szkóp intelligensen tömöríti az adatot 1000db mintát tartalmazó blokkba. Szemben a tizedeléssel, mely az adatok legtöbbjét eldobja. a PicoScope hardware gyorsító biztosítja, hogy bármilyen nagyfrekvenciás részletet, keskeny pulzusokat meg lehessen vizsgálni, még nagyított állapotban is hullámforma tárolása a buffer-ben A PicoScope nál nem kell aggódni hogy elvesznek hibák, tranziensek. A beállítástól függően a PcoScope ezer jelalakot is képes tárolni a buffer-ben.. Arbitrary hullámforma, és függvény generátor

6 Arbitrary hullámalak, és függvény generátor A PicoScope 4824 is rendelkezik egy beépített 80Ms/s-os 14 bit-es tetszőleges hullámforma generátorral(awg), amely felhasználható szenzor jelek helyettesítésére az áramköri kísérletek folyamán, vagy elkészült áramkör teljes működési tartományon belüli vizsgálatokra. A hullámformákat lehet tárolni, importálni, ill. módosítani az AVG grafikus editorával. Egy függvény generátor is található az AVG-ben, szinusz, háromszög, és négyszög jelekkel, 1MHz-es frekvencia határig. Azonkívül még dc eltolás, fehér zaj és más standard jelformák is beállíthatók. További lehetőség a frekvencia kontrol, a dc offset, és frekvencia sweep is beállítható. A spektrum analizátor peak hold opcióját használva, egy hatékony amplitúdó frekvencia karakterisztika felrajzolás is megvalósítható. Az AVG generátor ellenállás 600Ohm. Spektrum analizátor Egy kattintással egy új ablakot nyithatunk, amely a kiválasztott csatorna spektrum képét fogja mutatni, az oszcilloszkóp teljes frekvencia tartományában. Részletes beállítás estén, lehetőség van spektrum frekvencia határának, az ablak típusok és a spektrum pontok számának kiválasztására. Az analizátor funkció további, választható mérésekre nyújt lehetőséget (torzítás, torzítás+zaj, sinad, jel-zaj viszony, és interrmoduláció). USB csatlakozás A szuper gyors USB 3.0 lehetővé tesz i az adat forgalmat, valamint lehetőséget biztosít nyomtatásra, másolásra, a mérési felület gyors -en történő elküldésére. A USB n keresztül biztosított tápellátás szükségtelenné teszi külső terjedelmes tápellátó használatát. A Picscope 4824 visszafelé kompatibilis az USB 2.0 eszközökkel. A PicoScope teljesítménye és megbízhatósága A Pico 20éves gyakorlattalrendelkezik az ipari mérések és teszt területén, és tudja, hogy mi a fontos az oszcilloszkópban. A Picoscope 6 szoftware olyan opcióket tartalmaz mint a soros dekódolás a maszkkal határolás, és az új funkciók rendszeresen elérhetők ingyen történő frissítések segítségével.

7 A PicoScope 4824 felső kategóriás tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek a következők:finom felbontás, maszkkal határolás, soros dekódolás, fejlett triggerlés, matematikai csatornák,xy mód, memória szegmentálás, és szignal generátor.ezek a funkciók mind az árban foglaltak. Megőrizvén a felhasználó befektetését, a cég ingyensen biztosítja a firmware, és a software frissítését.

Differenciál generátorok pikoszekundum impulzus szélességgel

Differenciál generátorok pikoszekundum impulzus szélességgel Differenciál generátorok pikoszekundum impulzus szélességgel PG911 és PG914 Integrált 50 ohmsma (f) Step Recovery dióda kimenetek < 60 ps képátmeneti idő Kettős 2,5-6 V változtatható amplitúdójú kimenet

Részletesebben

készülékek MSZ EN 50160 szabvány szerint

készülékek MSZ EN 50160 szabvány szerint Villamos hálózat minség vizsgáló készülékek MSZ EN 50160 szabvány szerint Villamos hálózat minség vizsgáló készülékek MSZ EN 50160 szabvány Információt ad a szolgáltatott hálózati feszültség jellemzkrl

Részletesebben

LECROY OSZCILLOSZKÓP ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL I. ON THE APPLICATIONS OF THE OSCILLOSCOPE OF LECROY I. Bevezetés. Az oszcilloszkóp főbb jellemzői

LECROY OSZCILLOSZKÓP ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL I. ON THE APPLICATIONS OF THE OSCILLOSCOPE OF LECROY I. Bevezetés. Az oszcilloszkóp főbb jellemzői DR. ZSIGMOND GYULA FODOR LÁSZLÓ LECROY OSZCILLOSZKÓP ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL I. ONT THE APPLICATIONS OF THE OSCILLOSCOPE OF LECROY I. A cikk ismerteti egy LeCroy oszcilloszkóp néhány lehetséges alkalmazását

Részletesebben

* Egyes méréstartományon belül, a megengedett maximális érték túllépését a műszer a 3 legkisebb helyi értékű számjegy eltűnésével jelzi a kijelzőn.

* Egyes méréstartományon belül, a megengedett maximális érték túllépését a műszer a 3 legkisebb helyi értékű számjegy eltűnésével jelzi a kijelzőn. I. Digitális multiméter 1.M 830B Egyenfeszültség 200mV, 2, 20,200, 1000V Egyenáram 200μA, 2, 20, 200mA, 10A *!! Váltófeszültség 200, 750V 200Ω, 2, 20, 200kΩ, 2MΩ Dióda teszter U F [mv] / I F =1.5 ma Tranzisztor

Részletesebben

PCS-1000I Szigetelt kimenetű nagy pontosságú áram sönt mérő

PCS-1000I Szigetelt kimenetű nagy pontosságú áram sönt mérő GW Instek PCS-1000I Szigetelt kimenetű nagy pontosságú áram sönt mérő Új termék bejelentése A precízen elvégzett mérések nem hibáznak GW Instek kibocsátja az új PCS-1000I szigetelt kimenetű nagypontosságú

Részletesebben

Az oszcilloszkóp kiválasztás szempontjai

Az oszcilloszkóp kiválasztás szempontjai Az oszcilloszkóp kiválasztás szempontjai Alan Tong, Pico Technology, Műszaki igazgató Bevezetés Sokak számára az oszcilloszkóp kiválasztás feladata ijesztőnek tűnhet, hiszen általában több száz jelentősen

Részletesebben

Digitális tárolós oszcilloszkópok

Digitális tárolós oszcilloszkópok 1 Az analóg oszcilloszkópok elsősorban periodikus jelek megjelenítésére alkalmasak, tehát nem teszik lehetővé a nem periodikusan ismétlődő vagy csak egyszeri alkalommal bekövetkező jelváltozások megjelenítését.

Részletesebben

2. Elméleti összefoglaló

2. Elméleti összefoglaló 2. Elméleti összefoglaló 2.1 A D/A konverterek [1] A D/A konverter feladata, hogy a bemenetére érkező egész számmal arányos analóg feszültséget vagy áramot állítson elő a kimenetén. A működéséhez szükséges

Részletesebben

ÖNÁLLÓ LABOR Mérésadatgyűjtő rendszer tervezése és implementációja

ÖNÁLLÓ LABOR Mérésadatgyűjtő rendszer tervezése és implementációja ÖNÁLLÓ LABOR Mérésadatgyűjtő rendszer tervezése és implementációja Nagy Mihály Péter 1 Feladat ismertetése Általános célú (univerzális) digitális mérőműszer elkészítése Egy- vagy többcsatornás feszültségmérés

Részletesebben

Fluke 120B sorozatú kézi ipari ScopeMeter oszcilloszkópok

Fluke 120B sorozatú kézi ipari ScopeMeter oszcilloszkópok Fluke 120B sorozatú kézi ipari ScopeMeter oszcilloszkópok Egyszerűsített vizsgálat, jobb betekintés és gyorsabb elektromechanikus hibakeresés A 120B sorozatú kompakt ScopeMeter mostoha körülményeknek ellenálló

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 9. óra Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2012. április 2. MA - 9. óra Verzió: 2.1 Utolsó frissítés: 2012. április 2. 1/42 Tartalom I 1 További műszerek 2 Multifinkciós műszerek

Részletesebben

2. MÉRÉS. Poto Board 4. mérőkártya. (Rádiós és optikai jelátvitel vizsgálata)

2. MÉRÉS. Poto Board 4. mérőkártya. (Rádiós és optikai jelátvitel vizsgálata) 2. MÉRÉS Poto Board 4. mérőkártya (Rádiós és optikai jelátvitel vizsgálata) COM 3 LAB BMF-Kandó 2006 2 A mérést végezte: A mérés időpontja: A mérésvezető tanár tölti ki! Mérés vége:. Tartalom Bevezető.

Részletesebben

LCD kijelzős digitális tároló szkóp FFT üzemmóddal

LCD kijelzős digitális tároló szkóp FFT üzemmóddal LCD kijelzős digitális tároló szkóp FFT üzemmóddal Type: HM-10 Y2 Y Pos Trig Level HOLD Y1 Bemenet vál. Bemenet Ablak pozició Kijelző 1) Y Pos jel baloldalon egy kis háromszög 0V helyzetét mutatja 2) Trig

Részletesebben

Energia- & teljesítmény mérők

Energia- & teljesítmény mérők Energia- & teljesítmény mérők 1194 Budapest, Mészáros Lőrinc u. 130/b Tel.: 06 (1) 288 0500 Fax: 06 (1) 288 0501 www.lsa.hu ELNet GR/PQ Villamos fogyasztásmérő és hálózat analizátor - pontosság: 0,2% (speciális

Részletesebben

Nanokristályos lágymágneses vasmagok minősitése

Nanokristályos lágymágneses vasmagok minősitése Nanokristályos lágymágneses vasmagok minősitése 1. Kvázi DC hiszterézis görbe felvétele A berendezést főleg extrém lágymágneses anyagokból (Hc < 1 A/m) készült toroid minták tesztelésére fejlesztettük

Részletesebben

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW 7.1

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW 7.1 Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása (ellenállás mérés LabVIEW támogatással) LabVIEW 7.1 előadás Dr. Iványi Miklósné, egyetemi tanár LabVIEW-7.1 KONF-5_2/1 Ellenállás mérés és adatbeolvasás Rn

Részletesebben

Villamos hálózaton előforduló zavarok és hibák szimulációja.

Villamos hálózaton előforduló zavarok és hibák szimulációja. Villamos hálózaton előforduló zavarok és hibák szimulációja. A Fluke 435 II hálózati analizátorhoz kifejlesztett szimulátor kártyával és az analizátor ezzel kapcsolatos új szolgáltatásainak bemutatása

Részletesebben

DTMF Frekvenciák Mérése Mérési Útmutató

DTMF Frekvenciák Mérése Mérési Útmutató ÓBUDAI EGYETEM Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet DTMF Frekvenciák Mérése Mérési Útmutató A mérést végezte: Neptun kód: A mérés időpontja: Bevezető A Proto Board 2. mérőkártya olyan

Részletesebben

A tervfeladat sorszáma: 1 A tervfeladat címe: ALU egység 8 regiszterrel és 8 utasítással

A tervfeladat sorszáma: 1 A tervfeladat címe: ALU egység 8 regiszterrel és 8 utasítással .. A tervfeladat sorszáma: 1 A ALU egység 8 regiszterrel és 8 utasítással Minimálisan az alábbi képességekkel rendelkezzen az ALU 8-bites operandusok Aritmetikai funkciók: összeadás, kivonás, shift, komparálás

Részletesebben

Betekintés a gépek állapot felügyeletére kifejlesztett DAQ rendszerbe

Betekintés a gépek állapot felügyeletére kifejlesztett DAQ rendszerbe BEMUTATÓ Bevezetés a virtuális műszerezés világába A DAQ rendszer alkotóelemei Hardveres lehetőségek NI jelfolyam technológia Szoftveres lehetőségek Betekintés a gépek állapot felügyeletére kifejlesztett

Részletesebben

2. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás

2. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás 2. gyakorlat Mintavételezés, kvantálás x(t) x[k]= =x(k T) Q x[k] ^ D/A x(t) ~ ampl. FOLYTONOS idı FOLYTONOS ANALÓG DISZKRÉT MINTAVÉTELEZETT DISZKRÉT KVANTÁLT DIGITÁLIS Jelek visszaállítása egyenköző mintáinak

Részletesebben

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 1/6 Műszer jellemzői Pontossági osztály IEC 62053-22szerint: 0.5 S Mért jellemzők Fázisfeszültségek (V) U L1, U L2, U L3 Vonali feszültségek (V) U L1L2,

Részletesebben

Fókuszban a MEGOLDÁSOK KTS 560 / KTS 590. Vezérlőegység diagnosztika az ESI[tronic] használatával

Fókuszban a MEGOLDÁSOK KTS 560 / KTS 590. Vezérlőegység diagnosztika az ESI[tronic] használatával Fókuszban a MEGOLDÁSOK KTS 560 / KTS 590 Vezérlőegység diagnosztika az ESI[tronic] használatával Élvonalbeli Vezérlőegység diagnosztika az optimális hatékonyságért Az új és erős KTS 560 és KTS 590 modulok

Részletesebben

Informatika Rendszerek Alapjai

Informatika Rendszerek Alapjai Informatika Rendszerek Alapjai Dr. Kutor László Alapfogalmak Információ-feldolgozó paradigmák Analóg és digitális rendszerek jellemzői Jelek típusai Átalakítás rendszerek között http://uni-obuda.hu/users/kutor/

Részletesebben

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 1/6 Jellemzők Az univerzális mérőkészülék alkalmas villamos hálózat elektromos mennyiségeinek mérésére, megjelenítésére és tárolására. A megjelenített

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 5. óra - levelező Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2011. március 18. MA lev - 5. óra Verzió: 1.1 Utolsó frissítés: 2011. április 12. 1/20 Tartalom I 1 Demók 2 Digitális multiméterek

Részletesebben

SVANTEK. Termékismertető

SVANTEK. Termékismertető SVANTEK Termékismertető Zajszintmérő analizátor SVAN 979 1. pontossági osztály Alacsony belső zaj

Részletesebben

Mérés 3 - Ellenörzö mérés - 5. Alakítsunk A-t meg D-t oda-vissza (A/D, D/A átlakító)

Mérés 3 - Ellenörzö mérés - 5. Alakítsunk A-t meg D-t oda-vissza (A/D, D/A átlakító) Mérés 3 - Ellenörzö mérés - 5. Alakítsunk A-t meg D-t oda-vissza (A/D, D/A átlakító) 1. A D/A átalakító erısítési hibája és beállása Mérje meg a D/A átalakító erısítési hibáját! A hibát százalékban adja

Részletesebben

AT-H201 kézi szkópméter / kézi oszcilloszkóp egyszerűsített kézikönyv

AT-H201 kézi szkópméter / kézi oszcilloszkóp egyszerűsített kézikönyv AT-H201 kézi szkópméter / kézi oszcilloszkóp egyszerűsített kézikönyv Az AT-H201 egy kézi oszcilloszkóp, mely tökéletes terepen végzendő tesztelési, diagnosztizáslási munkákhoz. Ötvözi egy kézi digitális

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv MC442H típusú léptetőmotor meghajtóhoz

Felhasználói kézikönyv MC442H típusú léptetőmotor meghajtóhoz Felhasználói kézikönyv MC442H típusú léptetőmotor meghajtóhoz Műszaki adatok: Kimeneti áram: 1,0 4,2 A 15 beállítható mikró lépés felbontás (400-25 600 lépcső / fordulat) Rms érték: 3,0 A Tápfeszültség:

Részletesebben

Négyszög - Háromszög Oszcillátor Mérése Mérési Útmutató

Négyszög - Háromszög Oszcillátor Mérése Mérési Útmutató ÓBUDAI EGYETEM Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet Négyszög - Háromszög Oszcillátor Mérése Mérési Útmutató A mérést végezte: Neptun kód: A mérés időpontja: A méréshez szükséges eszközök:

Részletesebben

Bevezető szintű, kedvező árú Digitális Tároló Oszcilloszkóp sorozat 100 / 70 / 50 MHz

Bevezető szintű, kedvező árú Digitális Tároló Oszcilloszkóp sorozat 100 / 70 / 50 MHz GLOBAL FOCUS Kft. Villamos és laboratóriumi mérőműszerek forgalmazása, javítása, karbantartása www.globalfocus.hu Bevezető szintű, kedvező árú Digitális Tároló Oszcilloszkóp sorozat 100 / 70 / 50 MHz Fő

Részletesebben

Alapvető Radar Mérések LeCroy oszcilloszkópokkal Radar impulzusok demodulálása és mérése

Alapvető Radar Mérések LeCroy oszcilloszkópokkal Radar impulzusok demodulálása és mérése Alapvető Radar Mérések LeCroy oszcilloszkópokkal Radar impulzusok demodulálása és mérése Összefoglalás A radar rendszerekben változatos modulációs módszereket alkalmaznak, melyek közé tartozik az amplitúdó-,

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 4. óra Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2012. február 27. MA - 4. óra Verzió: 2.1 Utolsó frissítés: 2012. március 12. 1/41 Tartalom I 1 Jelek 2 Mintavételezés 3 A/D konverterek

Részletesebben

Elektronika 2. TFBE1302

Elektronika 2. TFBE1302 Elektronika 2. TFBE1302 Mérőműszerek Analóg elektronika Feszültség és áram mérése Feszültségmérő: V U R 1 I 1 igen nagy belső ellenállású mérőműszer párhuzamosan kapcsolandó a mérendő alkatrésszel R 3

Részletesebben

MSP430 programozás Energia környezetben. Kitekintés, további lehetőségek

MSP430 programozás Energia környezetben. Kitekintés, további lehetőségek MSP430 programozás Energia környezetben Kitekintés, további lehetőségek 1 Még nem merítettünk ki minden lehetőséget Kapacitív érzékelés (nyomógombok vagy csúszka) Az Energia egyelőre nem támogatja, csak

Részletesebben

Első egyéni feladat (Minta)

Első egyéni feladat (Minta) Első egyéni feladat (Minta) 1. Készítsen olyan programot, amely segítségével a felhasználó 3 különböző jelet tud generálni, amelyeknek bemenő adatait egyedileg lehet változtatni. Legyen mód a jelgenerátorok

Részletesebben

KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR HÍRADÁSTECHNIKA INTÉZET

KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR HÍRADÁSTECHNIKA INTÉZET KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR HÍRADÁSTECHNIKA INTÉZET Infokommunikációs Hálózatok laboratóriumi mérési útmutató HW3 mérés Splitter átviteli karakterisztikájának fölvétele különböző mérési módszerekkel

Részletesebben

Új kompakt X20 vezérlő integrált I/O pontokkal

Új kompakt X20 vezérlő integrált I/O pontokkal Új kompakt X20 vezérlő integrált I/O pontokkal Integrált flash 4GB belső 16 kb nem felejtő RAM B&R tovább bővíti a nagy sikerű X20 vezérlő családot, egy kompakt vezérlővel, mely integrált be és kimeneti

Részletesebben

Modulációk vizsgálata

Modulációk vizsgálata Modulációk vizsgálata Mérés célja: Az ELVIS próbapanel használatának és az ELVIS műszerek, valamint függvénygenerátor használatának elsajátítása, tapasztalatszerzés, ismerkedés a frekvencia modulációs

Részletesebben

Digitális mérőműszerek. Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt.

Digitális mérőműszerek. Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt. Digitális mérőműszerek Digitális jelek mérése Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt. MIRŐL LESZ SZÓ? Mit mérjünk? Hogyan jelentkezik a minőségromlás digitális jel esetében?

Részletesebben

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok. Passzív alkatrészek és passzív áramkörök. Elmélet A passzív elektronikai alkatrészek elméleti ismertetése az. prezentációban található. A 2. prezentáció

Részletesebben

Használati útmutató és műszaki leírás

Használati útmutató és műszaki leírás ACS-2602 típusú két csatornás digitális tárolós oszcilloszkóp Használati útmutató és műszaki leírás Készítették: Kádár Ferenc Kócsi Andor 1 Kezelőszervek és csatlakozók rövid ismertetése 1 2 5 3 4 1. Power

Részletesebben

ÚJ! Fluke 438-II Hálózat- minőség és motor analizátor

ÚJ! Fluke 438-II Hálózat- minőség és motor analizátor Ismerje meg villamos motorja teljesítőképességét mechanikus érzékelők használata nélkül ÚJ! Fluke 438-II Hálózat- minőség és motor analizátor Végezzen hibakeresést közvetlenül, on-line, üzemben lévő motorján

Részletesebben

Milyen elvi mérési és számítási módszerrel lehet a Thevenin helyettesítő kép elemeit meghatározni?

Milyen elvi mérési és számítási módszerrel lehet a Thevenin helyettesítő kép elemeit meghatározni? 1. mérés Definiálja a korrekciót! Definiálja a mérés eredményét metrológiailag helyes formában! Definiálja a relatív formában megadott mérési hibát! Definiálja a rendszeres hibát! Definiálja a véletlen

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 4. óra - levelező Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2011. március 18. MA lev - 4. óra Verzió: 1.3 Utolsó frissítés: 2011. május 15. 1/51 Tartalom I 1 A/D konverterek alkalmazása

Részletesebben

1. ábra A PWM-áramkör mérőpanel kapcsolási rajza

1. ábra A PWM-áramkör mérőpanel kapcsolási rajza 1. ábra A PWM-áramkör mérőpanel kapcsolási rajza 2. ábra A PWM-áramkör mérőpanel beültetési rajza SZINUSZOS OSZCILLÁTOROK: SZINTETIZÁLT SZINUSZOS ÁRAMKÖRÖK MÉRÉSI UTASÍTÁS 1/6 Nyomókapcsolók balról jobbra:

Részletesebben

Yottacontrol I/O modulok beállítási segédlet

Yottacontrol I/O modulok beállítási segédlet Yottacontrol I/O modulok beállítási segédlet : +36 1 236 0427 +36 1 236 0428 Fax: +36 1 236 0430 www.dialcomp.hu dial@dialcomp.hu 1131 Budapest, Kámfor u.31. 1558 Budapest, Pf. 7 Tartalomjegyzék Bevezető...

Részletesebben

Elektronikus műszerek Analóg oszcilloszkóp működés

Elektronikus műszerek Analóg oszcilloszkóp működés 1 1. Az analóg oszcilloszkópok általános jellemzői Az oszcilloszkóp egy speciális feszültségmérő. Nagy a bemeneti impedanciája, ezért a voltmérőhöz hasonlóan a mérendővel mindig párhuzamosan kell kötni.

Részletesebben

Nagyfrekvenciás rendszerek elektronikája házi feladat

Nagyfrekvenciás rendszerek elektronikája házi feladat Nagyfrekvenciás rendszerek elektronikája házi feladat Az elkészítendő kis adatsebességű, rövidhullámú, BPSK adóvevő felépítése a következő: Számítsa ki a vevő földelt bázisú kis zajú hangolt kollektorkörös

Részletesebben

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet 2. ZH A csoport 1. Hogyan adható meg egy digitális műszer pontossága? (3p) Digitális műszereknél a pontosságot két adattal lehet megadni: Az osztályjel ±%-os értékével, és a ± digit értékkel (jellemző

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. 3DM860A típusú léptetőmotor meghajtó

Felhasználói kézikönyv. 3DM860A típusú léptetőmotor meghajtó Felhasználói kézikönyv 3DM860A típusú léptetőmotor meghajtó Bevezetés A 3DM860A egy új generációs léptetőmotor meghajtó, a 32 bites digitális jelfeldolgozásnak (DSP) köszönhetően, lépésvesztés lehetősége

Részletesebben

Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok

Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok Ez a dokumentum alapvető információkat tartalmaz a számítógép beállításáról és frissítéséről, valamint az illesztőprogramok frissítéséről. MEGJEGYZÉS: A kínált

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS Az I. részhez

MŰSZAKI LEÍRÁS Az I. részhez MŰSZAKI LEÍRÁS Az I. részhez Megnevezés: Automatizálási rendszerek bővítése korszerű gyártásautomatizálási, ipari kommunkiációs és biztonsági modulokkal. Mennyiség: 1 db rendszer, amely az alábbi eszközökből

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. 3DM2280A típusú léptetőmotor meghajtó

Felhasználói kézikönyv. 3DM2280A típusú léptetőmotor meghajtó Felhasználói kézikönyv 3DM2280A típusú léptetőmotor meghajtó Bevezetés A 3DM2280A egy új generációs léptetőmotor meghajtó, a 32 bites digitális jelfeldolgozásnak (DSP) köszönhetően, lépésvesztés lehetősége

Részletesebben

Rogowski-tekercses árammérő rendszer tervezése és fejlesztése

Rogowski-tekercses árammérő rendszer tervezése és fejlesztése Rogowski-tekercses árammérő rendszer tervezése és fejlesztése Fekete Ádám, Schmidt László, Szabó László, Dr. Varga László Fekete Ádám és Varga Balázs Budapest, 2013.04.24 Transzformátorok és mérőváltók

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Audio- és vizuáltechnikai műszerész szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 522 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok. Mûveleti erõsítõk egyenáramú jellemzése és alkalmazásai. Elmélet Az erõsítõ fogalmát valamint az integrált mûveleti erõsítõk szerkezetét és viselkedését

Részletesebben

KRL Kontrol Kft Érd, Bajcsy-Zs. út 81. Tel: ; Fax: ; Web: KRL.HU

KRL Kontrol Kft Érd, Bajcsy-Zs. út 81. Tel: ; Fax: ;   Web: KRL.HU KRL Kontrol Kft. 2030 Érd, Bajcsy-Zs. út 81. Tel: +36 23 381-818; Fax: +36 23 381-542; E-mail: KRL@KRL.HU; Web: KRL.HU Mérési jegyzőkönyv Dátum: 2015.06.01. Iktatószám: 150601j01 Ügyintéző: KRL Kontrol

Részletesebben

Elvis általános ismertető

Elvis általános ismertető Elvis általános ismertető Az NI ELVIS rendszer egy oktatási célra fejlesztett különleges LabVIEW alkalmazás. A LabWIEW alapjaival amikor megismerkedtünk, akkor csak virtuális műszereket hoztunk létre.

Részletesebben

Kezelési leírás Agilent DSO-X 2002A

Kezelési leírás Agilent DSO-X 2002A Kezelési leírás Agilent DSO-X 2002A [1] Tartalom 1. Kezelőszervek... 3 1.1. Horizontal (horizontális eltérítés/nagyítás)... 3 1.2. Vertical (vertikális eltérítés/nagyítás)... 3 1.3. Run Control... 3 1.4.

Részletesebben

7. Az analóg oszcilloszkópok általános jellemzői

7. Az analóg oszcilloszkópok általános jellemzői 1 7. Az analóg oszcilloszkópok általános jellemzői Az oszcilloszkóp egy speciális feszültségmérő. Nagy a bemeneti impedanciája, ezért a voltmérőhöz hasonlóan a mérendővel mindig párhuzamosan kell kötni.

Részletesebben

X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ

X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ Ma az analóg jelek feldolgozása (is) mindinkább digitális eszközökkel és módszerekkel történik. A feldolgozás előtt az analóg jeleket digitalizálni kell.

Részletesebben

E-Laboratórium 5 Közös Emitteres erősítő vizsgálata NI ELVIS-II tesztállomással Mérés menete

E-Laboratórium 5 Közös Emitteres erősítő vizsgálata NI ELVIS-II tesztállomással Mérés menete E-Laboratórium 5 Közös Emitteres erősítő vizsgálata NI ELVIS-II tesztállomással Mérés menete Mérési feladatok: 1. Egyenáramú munkaponti adatok mérése Tápfeszültség beállítása, mérése (UT) Bázisfeszültség

Részletesebben

Digitális hangtechnika. Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához

Digitális hangtechnika. Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához Digitális hangtechnika Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához Miért digitális? A hangminőség szempontjából: a minőség csak az A/D D/A átalakítástól függ, a jelhordozó médiumtól független a felvételek

Részletesebben

Fuji Digitális Panelmér. Univerzális FD5000 típus sorozat

Fuji Digitális Panelmér. Univerzális FD5000 típus sorozat Fuji Digitális Panelmér Univerzális FD5000 típus sorozat Univerzális digitális panelmér FD5000 sorozat Mszaki tulajdonságok * beépítés után beállítás nem szükséges * választható tápellátás (90-tl 264VAC,

Részletesebben

Bevezetés a mikrovezérlők programozásába: Az Arduino, mint logikai analizátor

Bevezetés a mikrovezérlők programozásába: Az Arduino, mint logikai analizátor Bevezetés a mikrovezérlők programozásába: Az Arduino, mint logikai analizátor 1 Hasznos eszközök hibakereséshez Logikai áramkörök Logikai teszter Analóg áramkörök Voltmérő Logikai analizátor Oszcilloszkóp

Részletesebben

Automatizált frekvenciaátviteli mérőrendszer

Automatizált frekvenciaátviteli mérőrendszer Rendszertechnikai átviteli karakterisztika számítógépes mérése Automatizált frekvenciaátviteli mérőrendszer Samu Krisztián, BME-FOT megvalósítása Labview fejlesztőkörnyezetben Gyakori műszaki feladat,

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 6. óra Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2012. március 12. MA - 6. óra Verzió: 2.1 Utolsó frissítés: 2011. március 12. 1/48 Tartalom I 1 Digitális multiméterek 2 BNC csatlakozó

Részletesebben

Elektronika 2. TFBE5302

Elektronika 2. TFBE5302 Elektronika 2. TFBE5302 Mérőműszerek Analóg elektronika Feszültség és áram mérése Feszültségmérő: V U R 1 I 1 igen nagy belső ellenállású mérőműszer párhuzamosan kapcsolandó a mérendő alkatrésszel R 3

Részletesebben

Tartalom. Port átalakítók, AD/DA átalakítók. Port átalakítók, AD/DA átalakítók H.1. Port átalakítók, AD/DA átalakítók Áttekintés H.

Tartalom. Port átalakítók, AD/DA átalakítók. Port átalakítók, AD/DA átalakítók H.1. Port átalakítók, AD/DA átalakítók Áttekintés H. Tartalom Port átalakítók, Port átalakítók, Port átalakítók, Port átalakítók, Áttekintés.2 Soros port átalakítók.4.6.1 Port átalakítók, Áttekintés Port átalakítók, Soros port jelátalakítók és /RS485/422

Részletesebben

Digitális mérőműszerek

Digitális mérőműszerek KTE Szakmai nap, Tihany Digitális mérőműszerek Digitális jelek mérése Kaltenecker Zsolt KT-Electronic MIRŐL LESZ SZÓ? Mit mérjünk? Hogyan jelentkezik a minőségromlás digitális TV jel esetében? Milyen paraméterekkel

Részletesebben

Micropower line-interaktív UPS sorozat

Micropower line-interaktív UPS sorozat line-interaktív UPS sorozat MODELL 400 600 800 1000 1200 1500 2000 2400 3000 Teljesítmény (VA/W) BEMENET Feszültség Feszültségtartomány 400 / 240 600 / 360 800 / 480 1000 / 600 1200 / 720 1500 / 900 2000

Részletesebben

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW előadás

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW előadás Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása (ellenállás mérés LabVIEW támogatással) LabVIEW 7.1 2. előadás Dr. Iványi Miklósné, egyetemi tanár LabVIEW-7.1 EA-2/1 Ellenállás mérés és adatbeolvasás Rn ismert

Részletesebben

PC oszcilloszkópok ABC-je A-Z-ig A

PC oszcilloszkópok ABC-je A-Z-ig A PC oszcilloszkópok ABC-je A-Z-ig A Advanced display (magasabb szintű display) A PicoScope display majdnem teljes felületét a hullámalak megjelenítésére használja. Ez biztosítja a maximális adatmennyiség

Részletesebben

A/D és D/A konverterek vezérlése számítógéppel

A/D és D/A konverterek vezérlése számítógéppel 11. Laboratóriumi gyakorlat A/D és D/A konverterek vezérlése számítógéppel 1. A gyakorlat célja: Az ADC0804 és a DAC08 konverterek ismertetése, bekötése, néhány felhasználási lehetőség tanulmányozása,

Részletesebben

PWM elve, mikroszervó motor vezérlése MiniRISC processzoron

PWM elve, mikroszervó motor vezérlése MiniRISC processzoron PWM elve, mikroszervó motor vezérlése MiniRISC processzoron F1. A mikroprocesszorok, mint digitális eszközök, ritkán rendelkeznek közvetlen analóg kimeneti jelet biztosító perifériával, tehát valódi, minőségi

Részletesebben

Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő

Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő A leírást készítette: Deákvári József, intézeti mérnök Az FVM MGI zajszintméréseihez a Brüel & Kjaer gyártmányú 2238 Mediátor zajszintmérőt és frekvenciaanalizálót

Részletesebben

SYS700-PLM Power Line Monitor modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család

SYS700-PLM Power Line Monitor modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család DDC rendszerelemek, DIALOG-III család KIVITEL ALKALMAZÁS A az energiaellátás minőségi jellemzőinek mérésére szolgáló szabadon programozható készülék. Épületfelügyeleti rendszerben (BMS), valamint önállóan

Részletesebben

Intent Autodiga akció

Intent Autodiga akció Intent Autodiga akció A2600 A-2600 Érintőképernyős autódiagnosztikai készülék, nyomtató funkció, MERCEDES, BMW, OPEL, VW / AUDI, MITSUBISHI, VOLVO stb... gépjárművekhez Gyári szintű diagnosztikai eljárásokhoz,

Részletesebben

Analóg-digitális átalakítás. Rencz Márta/ Ress S. Elektronikus Eszközök Tanszék

Analóg-digitális átalakítás. Rencz Márta/ Ress S. Elektronikus Eszközök Tanszék Analóg-digitális átalakítás Rencz Márta/ Ress S. Elektronikus Eszközök Tanszék Mai témák Mintavételezés A/D átalakítók típusok D/A átalakítás 12/10/2007 2/17 A/D ill. D/A átalakítók A világ analóg, a jelfeldolgozás

Részletesebben

Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba 7. mérés RC tag Bartha András, Dobránszky Márk

Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba 7. mérés RC tag Bartha András, Dobránszky Márk Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba 7. mérés 2015.05.13. RC tag Bartha András, Dobránszky Márk 1. Tanulmányozza át az ELVIS rendszer rövid leírását! Áttanulmányoztuk. 2. Húzzon a tartóból két

Részletesebben

Multi-20 modul. Felhasználói dokumentáció 1.1. Készítette: Parrag László. Jóváhagyta: Rubin Informatikai Zrt.

Multi-20 modul. Felhasználói dokumentáció 1.1. Készítette: Parrag László. Jóváhagyta: Rubin Informatikai Zrt. Multi-20 modul Felhasználói dokumentáció. Készítette: Parrag László Jóváhagyta: Rubin Informatikai Zrt. 49 Budapest, Egressy út 7-2. telefon: +36 469 4020; fax: +36 469 4029 e-mail: info@rubin.hu; web:

Részletesebben

HF-DVR 1004 H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv

HF-DVR 1004 H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv HF-DVR 1004 H.264 Hálózati Rögzítő Felhasználói kézikönyv Általános jellemzők Fejlett H.264 tömörítés. A továbbfejlesztett szűrőnek köszönhetően 30%-os adatmennyiség csökkenés. 4xD1 valós rögzítés. Egyidejűleg

Részletesebben

Fejlesztések a zárlati méréstechnikában

Fejlesztések a zárlati méréstechnikában Fejlesztések a zárlati méréstechnikában Fekete Ádám, Schmidt László, Szabó László, Dr. Varga László Varga Balázs Budapest, 2012.04.26 Villamos kapcsolókészülékek és berendezések szakmai nap A zárlati méréstechnika

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 5. óra - levelező Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2012. május 18. MA lev - 5. óra Verzió: 2.0 Utolsó frissítés: 2012. május 17. 1/45 Tartalom I 1 Tájékoztató 2 További műszerek

Részletesebben

Elektronika Előadás. Digitális-analóg és analóg-digitális átalakítók

Elektronika Előadás. Digitális-analóg és analóg-digitális átalakítók Elektronika 2 9. Előadás Digitális-analóg és analóg-digitális átalakítók Irodalom - Megyeri János: Analóg elektronika, Tankönyvkiadó, 1990 - U. Tiecze, Ch. Schenk: Analóg és digitális áramkörök, Műszaki

Részletesebben

Dell Inspiron 560s: Részletes muszaki adatok

Dell Inspiron 560s: Részletes muszaki adatok Dell Inspiron 560s: Részletes muszaki adatok Ez a dokumentum alapvető információkat tartalmaz a számítógép beállításáról és frissítéséről, valamint az illesztőprogramok frissítéséről. MEGJEGYZÉS: A kínált

Részletesebben

Analóg digitális átalakítók ELEKTRONIKA_2

Analóg digitális átalakítók ELEKTRONIKA_2 Analóg digitális átalakítók ELEKTRONIKA_2 TEMATIKA Analóg vs. Digital Analóg/Digital átalakítás Mintavételezés Kvantálás Kódolás A/D átalakítók csoportosítása A közvetlen átalakítás A szukcesszív approximációs

Részletesebben

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok. Mûveleti erõsítõk váltakozó-áramú alkalmazásai. Elmélet Az integrált mûveleti erõsítõk váltakozó áramú viselkedését a. fejezetben (jegyzet és prezentáció)

Részletesebben

MaxiCont. MOM690 Mikroohm mérő

MaxiCont. MOM690 Mikroohm mérő MOM690 Mikroohm mérő A nagyfeszültségű megszakítók és szakaszolók karbantartásának fontos része az ellenállás mérése. A nagy áramú kontaktusok és egyéb átviteli elemek ellenállásának mérésére szolgáló

Részletesebben

Informatikai eszközök fizikai alapjai Lovász Béla

Informatikai eszközök fizikai alapjai Lovász Béla Informatikai eszközök fizikai alapjai Lovász Béla Kódolás Moduláció Morzekód Mágneses tárolás merevlemezeken Modulációs eljárások típusai Kódolás A kód megállapodás szerinti jelek vagy szimbólumok rendszere,

Részletesebben

1. Metrológiai alapfogalmak. 2. Egységrendszerek. 2.0 verzió

1. Metrológiai alapfogalmak. 2. Egységrendszerek. 2.0 verzió Mérés és adatgyűjtés - Kérdések 2.0 verzió Megjegyzés: ezek a kérdések a felkészülést szolgálják, nem ezek lesznek a vizsgán. Ha valaki a felkészülése alapján önállóan válaszolni tud ezekre a kérdésekre,

Részletesebben

Műveleti erősítők. Előzetes kérdések: Milyen tápfeszültség szükséges a műveleti erősítő működtetéséhez?

Műveleti erősítők. Előzetes kérdések: Milyen tápfeszültség szükséges a műveleti erősítő működtetéséhez? Műveleti erősítők Előzetes kérdések: Milyen tápfeszültség szükséges a műveleti erősítő működtetéséhez? Milyen kimenő jel jelenik meg a műveleti erősítő bemeneteire adott jel hatására? Nem invertáló bemenetre

Részletesebben

Megnevezés Leírás Megjegyzés Irodai PC

Megnevezés Leírás Megjegyzés Irodai PC 1 Irodai PC Közepes PC 1 Közepes PC 2 Processzor: Intel Core i5; memória: 4 GB; merevlemez: 500GB HDD; optikai meghajtó: DVD-ROM; USB 3.0; billentyűzet; HUN; MS SMS client; SAMI client. Processzor: Intel

Részletesebben

Műszertechnikai és Automatizálási Intézet MÉRÉSTECHNIKA LABORATÓRIUMI MÉRÉSEK ÚTMUTATÓ

Műszertechnikai és Automatizálási Intézet MÉRÉSTECHNIKA LABORATÓRIUMI MÉRÉSEK ÚTMUTATÓ Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Műszertechnikai és Automatizálási Intézet MÉRÉSTECHNIKA LABORATÓRIUMI MÉRÉSEK ÚTMUTATÓ 20/7. sz. mérés HAMEG HM-5005 típusú spektrumanalizátor vizsgálata

Részletesebben

HiWatch VIDEO MEGFIGYELÉSI MEGOLDÁSOK KISVÁLLALATI ÉS LAKOSSÁGI FELHASZNÁLÁSRA. Professzionális biztonság egyszerűen

HiWatch VIDEO MEGFIGYELÉSI MEGOLDÁSOK KISVÁLLALATI ÉS LAKOSSÁGI FELHASZNÁLÁSRA. Professzionális biztonság egyszerűen HiWatch VIDEO MEGFIGYELÉSI MEGOLDÁSOK KISVÁLLALATI ÉS LAKOSSÁGI FELHASZNÁLÁSRA Professzionális biztonság egyszerűen TELJES TERMÉKPALETTA HD ANALÓG ÉS IP VIDEOTECHNIKAI ESZKÖZÖKBŐL EGYETLEN FELÜLETEN HiWatch:

Részletesebben

Mintavételezés és AD átalakítók

Mintavételezés és AD átalakítók HORVÁTH ESZTER BUDAPEST MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM JÁRMŰELEMEK ÉS JÁRMŰ-SZERKEZETANALÍZIS TANSZÉK ÉRZÉKELÉS FOLYAMATA Az érzékelés, jelfeldolgozás általános folyamata Mérés Adatfeldolgozás 2/31

Részletesebben

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz A mobil robot vezérlőrendszerének feladatai Elvégzendő feladat Kommunikáció Vezérlő rendszer

Részletesebben

ADC és DAC rendszer mérése

ADC és DAC rendszer mérése Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Mikroelektronikai és Technológia Intézet ADC és DAC rendszer mérése Készítette: Nagy Gábor Budapest, 2012. december. 01. 1 Mérőpanel Blokkvázlat 2 Mérési

Részletesebben