Szövegszerkesztés az irodában Word programmal (vázlat)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szövegszerkesztés az irodában Word programmal (vázlat)"

Átírás

1 Szövegszerkesztés az irodában Word programmal (vázlat) Alapfogalmak A karakter a szöveg legkisebb egysége (betű, szám, írásjel, szimbólum). A bekezdés a szöveg két Enter közötti része. A Mindent mutat gomb (paragrafusjel) bekapcsolásával láthatóvá válnak a nem nyomtatható karakterek. A margó az oldal felső és alsó részén valamint a két szélén elhelyezkedő, a szövegtörzsön kívül eső terület. A bekezdés széleinek a margóktól való távolságát behúzásnak nevezzük. A hasáb a dokumentum szövege által alkotott egybefüggő oszlop. Az oldalak felső vagy alsó margóján elhelyezkedő ismétlődő feliratokat élőfejnek, illetve élőlábnak nevezzük. Sorváltáskor nem kell Entert ütni, mert a szövegszerkesztő automatikusan új sorba viszi a szöveget. Az Enter billentyűvel mindig új bekezdést állítunk elő. Minden szó között és minden írásjel után egy szóköz kell. Az írásjelek előtt nincs szóköz, kivéve a kezdő idézőjel/zárójel és a gondolatjel. Ajánlatos gyakran, már munka közben elmenteni a szöveget. Célszerű megjeleníteni a nem nyomtatható karaktereket, mert ez segít a formátumozásban. Új üres dokumentum létrehozás: Fájl - Új dokumentum - Üres dokumentum Dokumentum megnyitása: Fájl - Megnyitás. Dokumentum mentése: Fájl Mentés vagy Mentés másként (alap típus: doc, de más fájltípust is választhatunk pl. rtf, txt, html) Az Ablak menü segítségével válthatunk több megnyitott dokumentum közt, valamint azokat elrendezhetjük mozaikszerűen is, hogy egyszerre legyenek láthatóak. Egy dokumentum több ablakban is megjeleníthető, ha pl. egyszerre akarjuk több részét látni: Ablak Új ablak. Dokumentum bezárása: Fájl Bezárás. Nézetek: Normál nézet, Nyomtatási elrendezés, Vázlat nézet (szerkezeti felépítés), Webes elrendezés Fájl - Nyomtatási kép. Nagyítás beállítása: Nézet Nagyítás. Vagy a Szokásos eszköztár Nagyítás legördülő listája. A beállított nagyítás a dokumentum képernyős megjelenítését befolyásolja, a nyomtatásra nincs hatással. Az eszköztárak testreszabása: Nézet Eszköztárak Testreszabás.

2 Szöveg bevitele és módosítása A szöveg begépelésekor a word a dokumentum margói között automatikusan tördeli a sorokat, csak a bekezdések végén kell az Enter billentyű leütésével új bekezdést kezdeni. A szöveg folyamatos beszúrásra kerül a kurzor által jelölt pozícióban, maga előtt tolva a kurzortól jobbra lévő szövegrészt. Az Insert gomb megnyomásával ezt átállíthatjuk felülíró módra, ekkor begépelés közben törli a jobbra lévő szövegrészt. Mozgás a szövegben: nyilakkal, home, end billentyűvel, ctrl nyillal szavanként, Page down, Page up, Ctrl Home, Ctrl End. Begépelt szöveg módosítása: Backspace: egy karakter törlése balra. Delete: egy karakter törlése jobbra. Ctrl Backspace törlés szóhatárig balra, Ctrl Delete törlés szóhatárig jobbra. Insert: átállás a beszúró és átíró üzemmód között. Szimbólumok beszúrása: Beszúrás Szimbólum. Szövegrészek kijelölése: Egérrel: mutassunk az egérrel a kijelölendő szövegrész elejére, tartsuk lenyomva az egér bal gombját, majd húzzuk az egérmutatót a kijelölendő szövegrész végéig; egy szó kijelölése: kattintsunk rá duplán; mondat: ctrl + kattintás. Bekezdés: dupla kattintás mellette a kijelölősávon (az egér nyíllá változik). Sor: kattintás a sor mellett a kijelölősávon. Kurzorral a kijelölni kívánt szöveg elejére állunk, majd a Shift billentyű nyomva tartása mellett a kurzormozgató billentyűkkel a kurzort a kijelölendő szöveg végére visszük. Teljes dokumentum kijelölése: Ctrl A, vagy Ctrl 5 (a numerikus billentyűn). Kijelölt szöveg törlése: kijelölés után Delete vagy Backspace billentyű. Szövegrészek másolása: Jelöljük ki a szöveget. Szerkesztés Másolás majd Beillesztés. Vagy: Ctrl C és a behelyezésnél: Ctrl V. Áthelyezése egy szövegnek: Szerkesztés Kivágás majd Beillesztés vagy Ctrl X és Ctrl V. Műveletek visszavonása: Szerkesztés Visszavonás, vagy Ctrl Z, vagy Ctrl Backspace. Visszavont művelet visszaállítása: Szerkesztés Mégis. Szövegrészek keresése és cseréje: Szerkesztés Keresés és csere. A formátumozni kívánt szövegrész kijelölése után állítsuk be a betűformátumot: Formátum Betűtípus. Betűsítlus. Méret. Szín. Aláhúzás (többféle lehet). Különlegességek (pl. kiskapitális). Térköz és pozíció beállítása: torzítás (keskenyítés, szélesítés), betűköz (normál, ritkított, sűrített), elhelyezés (normált, emelt, süllyesztett). Betűpárok alávágása. Animálás: Effektusok a szövegben (a nyomtatott dokumentumban nem jelennek meg). Szövegrészek kiemelése: Formázás eszköztár Kiemelés gombja. A kiemelés a nyomtatásban is megjelenik. A kiemelés megszüntetéséhez fessük ki még egyszer ugyanazt a szövegrészt. A kiemelő színt megváltoztathatjuk a Kiemelés gomb legördülő listájának lenyitásával. Több kiemelés megszüntetéséhez jelöljük ki a szövegrészt majd válasszuk a Nincs színt. Kis- és nagybetűk cseréje: Formátum Kisbettű-Nagybetű.

3 Bekezdés formátumok: Formátum Bekezdés. Behúzások: Behúzás és térköz. Az első sor behúzása: Első sor. A többi sor behúzásához: Függő. Mértékét a Méret mezőben lehet beállítani. Igazítás (balra, jobbra, középre, sorkizárt) Térköz: bekezdések és sorok közötti távolság. Előtte és Utána: a bekezdések feletti és alatti üres tér nagyságát adhatjuk meg. Sorköz: a sorok távolsága. Fattyú és árvasorok bekapcsolt állapotban: a többsoros bekezdésből soha ne kerüljön egyetlen sor külön oldalra, illetve ne maradjon az előző oldalon. Oldalbeállítás a Fájl menüben. Beállíthatók a margók, hogy álló vagy fekvő az oldal (ezt megadhatjuk a teljes dokumentumra, vagy meghatározott oldalakra: Hatókör). Papírméret beállítása: szabvány (pl. A4) vagy tetszőleges. Formátum menü Szegély és mintázat. Szegély: A bekezdések köré keretet rajzolhatunk. A keret beállítása: Stílus, Szín, Vonalvastagság. Hatókör. A szegély mind a négy oldala különbözőre állítható. A szegélyvonalak bekezdéstől mért távolságát a Beállítások gombra kattintva adhatjuk meg. Kitöltés csoport: háttérszín. Mintázat Stílus (ez is a szöveg hátterében jelenik meg). Oldalszegély: a dokumentum oldalait határoló kereteket készíthetünk. Az oldalszegély képet is tartalmazhat, melyet a Kép legördülő listában választhatunk ki. Iniciálé (kiemelt, nagyméretű kezdőbetű). Az iniciálé alapesetben a bekezdés első karaktere, de a bekezdés első szava is lehet. Formátum Iniciálé. Módosíthatjuk a betűtípust. Süllyesztés sorokban: az iniciálé magasságát. Távolságát a szövegtől. Az iniciálé a nyomtatási kép nézetben jelenik meg helyesen. Megszüntetése: Nincs elhelyezés. Felsorolás és számozás: Lista felsorolásjellel vagy más szimbólummal ellátott bekezdések. Formátum - Felsorolás vagy Számozás. Testreszabás: módosíthatjuk. Szöveg helyzete: a bekezdés, Felsorolásjel helyzete: a szimbólum bal margótól való távolságát állíthatjuk be. Behúzás növelése/csökkentése. Tabulálás: Formátum Tabulátorok. Lehet balra, középre, jobbra igazított, decimális (tizedesjegyhez igazodó). A függőleges vonal nem számít ütközőnek (a helyén függőleges vonalat húz, amely a nyomtatásban is megjelenik). A Pozíció rovatban határozzuk meg, hogy a tabulátorütköző mekkora távolságra helyezkedjen el a bal margótól. Az Igazítás-nál választhatjuk ki a a tabulátor típusát. A Kitöltés-nél a tabuláláskor átugrott üres szakasz kitöltéséhez különféle jelölést választhatunk. Tabulátor törlése: kijelölése után Törlés gomb. Összesé: Mindet törli. A tabulátorütközők használata egyszerűbb a vonalzó segítségével. A vonalzó alsó szélén kattintva helyezhetjük el a tabulátorütközőt. Fogd és vidd módszerrel áthelyezhetjük. Törléséhez függőlegesen húzzuk le a vonalzóról. A Word gépelés közben ha az oldal betelik automatikusan új oldalt kezd. Kézi oldaltörések beszúrásával magunk is elérhetjük, hogy az a szövegrész új oldalon kezdődjön. Beszúrás töréspont Oldaltörés.

4 Táblázatok Táblázat Beszúrás Táblázat. Paramétereit a párbeszéd panelen állíthatjuk be. Auto szélesség: azonos szélességű oszlopok. Konkrét érték beírása: megadott szélességű lesz. Táblázat beszúrás gomb: tartsuk az egér bal gombját lenyomva, miközben az egeret jobbra és lefelé húzzuk, amíg a kívánt mennyiségű sor és oszlop kijelölésre nem kerül (ilyenkor az oszlopszélesség mindig automatikus). Egyéni elrendezésű táblázat: Táblázat rajzolása a Táblázatok és szegélyek gombnál. A megrajzolt vonal törléséhez kattintsuk a Radír gombra. Kijelölés a táblázatban: kattintsunk a cella bal széle és a cella tartalma közötti cellakijelölő sávra. Cellatartomány kijelölése: mutassunk az egérrel a kijelölendő terület bal felső cellájába, tartsuk az egér bal gombját lenyomva, és húzzuk az egeret a kijelölendő terület jobb alsó cellájába. Teljes sor kijelölése: kattintsunk a táblázattól balra elhelyezkedő kijelölősávon. Teljes oszlop kijelölése: vigyük az egérmutatót az oszlop tetejére, ahol lefelé mutató fekete nyíllá változik, majd kattintsunk. Teljes táblázat kijelölése: Táblázat Kijelölés Táblázat. Nem szomszédos terület kijelölése: Ctrl billentyű nyomva tartása közben végezhető. Mozgás a táblázatban: ugrás a következő cellába tabulátorral. Szöveg bevitele: tetszés szerinti szöveget gépelhetünk be. Új sor beszúrásához jelöljük ki a sort, amely elé vagy után sort szeretnénk beszúrni: Táblázat Beszúrás sorok alá/fölé. Új oszlop beszúrása: Táblázat Beszúrás Oszlopok balra/jobbra. Törlés: Táblázat Törlés Sorok/Oszlopok/Cellák. Az oszlopszélesség megváltoztatásához jelöljük ki az oszlopot: Táblázat Táblázat tulajdonságai. Oszlop fülén: Kívánt szélesség rovat. Sormagasság: Sor fülön Magasság megadása. Legalább: soha nem lesz kisebb a megadott értéknél. Pontosan: nem tér el a megadottól, előfordulhat, hogy a szöveg egy része nem lesz látható. A Körbefuttatás opció bekapcsolása után az Elhelyezés gombra kattintva a táblázat helyzetének jellegzetességeit, viszonyát a befoglaló szöveghez tovább módosíthatjuk. Cellák egyesítése és felosztása: Táblázat menüben, a kijelölt cellákra érvényesen. A szegélyek beállításával a teljes táblázat vagy egyes cellák rácsvonalainak formátumát, a mintázat segítségével a cellák hátterét állíthatjuk be. Szövegirány váltása: függőleges (kétféle), vízszintes. A táblázaton belül a tabulálást a Ctrl+tab billentyűkombináció leütésével használhatjuk. Sorba rendezés a Táblázat menüben, különböző szempontok szerint. A táblázatot egy kiválasztott sortól kezdve szétbonthatjuk: Táblázat Táblázat felosztása. A kiválasztott sor lesz az új táblázat első sora. Két táblázat egyesítéséhez ki kell törölni az azokat elválasztó Bekezdés vége jelet. Számítások a táblázatban: Táblázat Képlet. Lehetőség van függvény beszúrására is. A táblázat adatainak módosítása nem vonja maga után a mezők tartalmának automatikus frissítését. A frissítéshez álljunk a mezőre a szövegkurzorral, majd üssük le az F9 funkcióbillentyűt.

5 Szöveg táblázattá, táblázat szöveggé alakítása: Táblázat Konvertálás Szöveg táblázattá/táblázat szöveggé. Hasábok A dokumentumot hasábokra tördelhetjük. Formátum Hasábok. Beállíthatjuk a típust, a hasábok számát, szélességét és térközét. A Választóvonal jelölőnégyzettel a hasábok közé elválasztó vonalat húzhatunk. A Hatókör-rel meghatározhatjuk, hogy a formátumok a dokumentum mely részére vonatkozzanak (teljes dokumentum; az aktuális ponttól; kijelölt szöveg). A hasábok számát a Szokásos eszköztár Oszlopok gombja segítségével is beállíthatjuk. Kattintsunk az oszlopok gombra, majd az egér húzásával jelöljünk ki annyi elemet, ahány hasábot a szövegben használni szeretnénk. Hasábtörést a Beszúrás menü Töréspont parancsával is beszúrhatunk. A Beszúrás-Töréspont-Szakasztörés-sel beállíthatjuk az új szakasz kezdőpontját (folyamatosan; új oldalra; páros/páratlan oldalra). Az elkészült szakaszok kezdőpontját utólag is módosíthatjuk: Fájl Oldalbeállítás - Elrendezés Kezdőpont. Az érvényesülését a Hatókör listában szabályozhatjuk. Élőfej és élőláb Nézet Élőfej és élőláb parancs. A megjelent területre begépelhetjük a szöveget. Váltás az élőfej és élőláb között gomb. Bezárás gomb visszatérünk a szövegbe. A Fájl Oldalbeállítás vagy az Élőfej és élőláb eszköztár Oldalbeállítás gombjával állíthatjuk be a tulajdonságait. A megjelenő párbeszéd panel Elrendezés fülén lévő Élőfej és élőláb csoportban az ismétlődést szabályozhatjuk, pl. csak páros v. páratlan oldalon jelenjen meg. Az Első oldal eltérő jelölőnégyzet bekapcsolásával az első oldalról pl. levehetjük az élőfej/élőlábat. Beállíthatjuk a távolságot a lap szélétől. Ha a dokumentum több szakaszból áll, mindegyiknek más élőfej/élőlába lehet. Automatikusan változó szövegelemeket is beszúrhatunk pl. oldalszámozást úgy hogy az Élőfej és élőláb eszköztár megfelelő gombjaira kattintunk, vagy a Beszúrás menü Mező parancsával. Előre definiált szövegeket a Kész szöveg beszúrása gombjával tehetjük meg. Oldalszámok létrehozása Beszúrás Oldalszámok. Beállítások: Elhelyezés, Igazítás, Formátum. Oldalszám az első oldalon is kikapcsolva: nincs oldalszám az első oldalon.

6 Lábjegyzetek és végjegyzetek A lábjegyzet a hozzá tartozó szóval azonos oldalon, a lap alján jelenik meg, a végjegyzet pedig a dokumentum végén. Álljunk a dokumentumban arra a pontra, ahová a hivatkozás szimbólumát szeretnénk beszúrni, majd: Beszúrás Hivatkozás Lábjegyzet. Formátum Számformátum. Számozás Folyamatos (a sorszámok folyamatosan növekednek). Kezdő sorszám tetszőlegesen megadható. A lábjegyzet szövegének begépeléséhez kattintsunk a Lábjegyzet és végjegyzet Beszúrás gombjára. Ha a nyomtatási elrendezés nézetben szúrjuk be, akkor a word annak a helyére lapoz. Ha normál nézetben vagyunk, akkor a word a dokumentum ablakát két ablaktáblára osztja. Ezt a Bezárás gombbal szüntethetjük meg. A lábjegyzet szövegének módosításához kattintsunk duplán a hivatkozásra, vagy: Nézet Lábjegyzet paranccsal. A lábjegyzet szövegét az egérrel a hivatkozáshoz tartozó szóra mutatva jeleníthetjük meg. Ezt a funkciót kikapcsolhatjuk: Eszközök Beállítások Megjelenítés Elemleírás. A lábjegyzet törléséhez jelöljük ki a lábjegyzet szimbólumát, majd töröljük. A szimbólummal együtt a lábjegyzet szövege is törlődik. Képek és rajzok beszúrása A pixelgrafikus képek képpontokból állnak, a vektorgrafikusak egyenesekből és görbékből épülnek fel, így ez utóbbi minőségromlás nélkül nagyítható, míg az előbbi a nagyítástól szemcséssé válik. Beszúrás Kép ClipArt (a médiatár használata, mely tetszőlegesen bővíthető). Beszúrás Kép Fájlból. Az átméretezés: a kép kijelölése után a kép körül megjelenő méretezőjelek húzásával történik. Az oldalak közepén levő torzítva, míg a sarkainál levő méretarányosan nagyít/kicsinyít. A kép tulajdonságainak módosítása: a Kép eszköztár gombjaival (Nézet Eszköztár Kép paranccsal jelenítjük meg), vagy Formátum Kép paranccsal. Szín: a tónusokat előre beállított séma szerint módosíthatjuk. Kontraszt, fényerő növelés, csökkentés. Levágás (amit levágunk vissza is állítható a méretezőjelek segítségével). Vonaltípus: a képet keretbe foglalhatjuk. A Szöveg körbefuttatása: szabályozzuk, hogy a szöveg milyen módon járja körbe a képet. A Befoglaló szerkesztése paranccsal a kép körvonalát módosíthatjuk. A Kép formázása gombbal vagy a képre duplán kattintva a Kép formázása panel megjelenítése után az összes tulajdonságot tetszőleges értékek beállításával módosíthatjuk. A Kép visszaállítása gombbal a kép eredeti tulajdonságait állíthatjuk vissza. Saját magunk is létrehozhatunk illusztrációkat: Rajzolás eszköztár. Vagy Nézet Eszköztár Rajzolás. A Vonal, Nyíl, Téglalap, Ellipszis gombokkal egyszerűbb geometriai alakzatokat rajzolhatunk. Shift nyomva tartása mellett szabályos négyszöget és kört rajzolhatunk. Egyéb sémák: Alakzatok gomb. A méretezőjelekhez hasonló sárga rombuszok segítségével egyedileg módosíthatók.

7 A rajzelemek tulajdonságai beállíthatók: Kitöltőszín, Vonalszín, Vonaltípus, Szaggatási típus, Nyíl stílus, Árnyék stílus, Térhatás stílus. A rajzelemeket elforgathatjuk: Rajz Forgatás vagy tükrözés - Tetszőleges forgatás. Vagy a rajzobjektumok felett látható zöld forgató fogantyú húzásával. Több objektumot csoportba foglalhatunk, hogy egyként kezelhessük: Objektumok kijelölése. Rajz - Csoportba foglalás. Ugyanitt: Csoportbontás, ha mégsem egy objektumként akarjuk kezelni. Rajz: Sorrend Előrehozás / Hátraküldés. Szöveg elé hozás / Szöveg mögé küldés. Szövegdoboz A többi szövegrésztől független, lebeg ő rajzobjektumokhoz hasonlóan kezelhető téglalapot hozhatunk része, melybe szöveget írhatunk. WordArt beszúrása: különleges formátumú szövegeket hozhatunk létre. Ezt módosíthatjuk is. Diagram beszúrása A Diagramgyűjteményből különböző, előre definiált diagramtípusokat szúrhatunk be: Beszúrás Szerkezeti diagram. Vagy Rajzolás eszköztár Diagram vagy szervezeti diagram beszúrása ikonja. Egyéb objektumok beszúrása Pl. Excel táblázat beszúrása Beszúrás menü. Objektum Új létrehozása A Tallózás gomb segítségével válasszuk ki a beilleszteni kívánt fájlt. A Csatolás opció bekapcsolása esetén a beszúrt objektum aktualizálja a forrásfájlban történt módosításokat. Korrektúrázás A Korrektúra üzemmód segítségével nyomon követhetők a módosítások az utólagos jóváhagyás vagy elvetés céljából. Eszközök Korrektúra. A Korrektúra eszköztár segítségével beállíthatjuk a korrektúrajeles megjelenítést. A törölt szövegrész megjelenik a margón, az újonnan bevittet aláhúzással jelzi. A korrektúrajelek formátumát az Eszközök Beállítások parancsával megjelenített párbeszéd panel Korrektúra fülén határozzuk meg. A Korrektúra üzemmódban különbözőképpen jeleníthető meg a dokumentum. Ezt a Korrektúra eszköztár Megjelenítés véleményezésre listával állíthatjuk be. Alaphelyzetben a korrektúrajelek a képernyőn és a nyomtatásban is megjelennek. Elrejtésük: a Megjelenítés listában kapcsoljuk ki a Megjegyzések, Beszúrások és törlések vagy Formázás opciókat. A Korrektúra üzemmód ki- és bekapcsolható az eszköztár Változások követése ikonjával is.

8 A dokumentumon a végrehajtott módosításokat a Végleges szöveg korrektúrával megjelenítési módban célszerű áttekinteni. Az Eredeti szöveg vagy Végleges szöveg megjelenítési módokban a dokumentum korrektúrázás előtti és utáni állapotát tekinthetjük át. Az aktuális módosítást a Módosítás elfogadása ikonra kattintva hagyhatjuk jóvá. Minden módosítás elfogadása: Módosítás elfogadása legördülő menüben: A dokumentum minden módosításának elfogadása parancs. Elvetése: Módosítási/törlési megjegyzés elvetése ikon. Az összesé: A dokumentum minden módosításának elvetése. A korrektkúra üzemmód kikapcsolása: Eszközök Korrektúra paranccsal. Megjegyzések kezelése Egy-egy részhez megjegyzés fűzhető. Ezek nyomtatásban nem jelennek meg. A megjegyzéseket a Korrektúra eszköztár Megjelenítés Megjegyzések parancsával kapcsolható be. Beillesztéséhez a Korrektúra eszköztár Új megjegyzés ikonjának háromszög jelére kattintva megjeleníthető menü parancsait, vagy a Beszúrás - Megjegyzés parancsot használhatjuk. Hangos jegyzet: Felvétel gombbal indítjuk, Leállítással állítjuk meg. A Lejátszás gombra kattintva játszható le. A felvételhez hanghatásokat, visszhangot adhatunk az Effektusok menü parancsaival. Változások összevetése Eszközök Dokumentumok összehasonlítása és egyesítése parancs. Válasszuk ki a dokumentum korábbi változatát. Jelöljük be az Összehasonlítás jelölőnégyzetet, majd kattintsunk az Összehasonlítás gombra. A Word a különbségeket jeleníti meg egy harmadik új dokumentumban, de nem módosítja az eredeti dokumentumokat. Ha az eltérő formázásokat is tudni akarjuk jelöljük be a Formázás keresését. A dokumentumok egyesítéséhez: Eszközök dokumentumok összehasonlítása és egyesítése Összehasonlítás megjelölésénél kattintsunk az Egyesítés gombra. Megadhatjuk, hogy az egyesítés az aktuális dokumentumban, vagy egy új dokumentumban jelenjen meg. Nyelvtani segédeszközök Nem minden esetben adnak helyes javaslatot, ezért fenntartással kell kezelni. Először meg kell határozni a szöveg nyelvét. Eszközök Nyelv Nyelv megadása. A helyesírás ellenőrzés csak akkor működik, ha telepítve van az adott nyelvhez tartozó helyesírás-ellenőrző. Eszközök Beállítások Helyesírás Helyesírás/Nyelvhelyesség-ellenőrzés beíráskor. A Word helyesírási szótárában nem szereplő szavakat piros hullámos vonallal húzza alá a képernyőn. Amennyiben helyes szót húzott alá, a gyorsmenü Hozzáadás a szótárhoz parancsával a szó felvehető a szótárba. A nyelvhelyességi hibákat zöld hullámos vonallal jelzi a Word. A hibás szót a Cseréli gombbal javíthatjuk, ha minden további előforduláson is javítani akarjuk: Mindet cseréli gomb. Ha nem akarjuk javítani: Átugorja vagy Mindet átugorja. Ha a szó helyes: Felvétel a szótárba.

9 A Szinonimaszótár: Jelöljük ki a szót, majd: Eszközök Nyelv Szinonimaszótár. Jelöljük ki a használni kívánt szinonimát, majd Csere. Elválasztás: Eszközök Nyelv Elválasztás Automatikus elválasztás. Az Elválasztási zóna mezőben megadhatjuk azt a jobb margótól számított távolságot, amelyen belül a dokumentum szavait el szeretnénk választani. A hosszú szavak kézi elválasztása: feltételes kötőjel szimbólumok beszúrásával: Ctrl és jobb oldali Shift melletti mínusz együttes leütése. Ezek a kötőjelek a nyomtatásan csak akkor jelennek meg, ha éppen a sor végére esnek. Automatikus javítás: A gyakori gépelési hibák javítására, illetve bizonyos formátumok automatikus beállítására szolgál. Eszközök Automatikus javítási beállítások parancs - Beírt szöveg változtatása. A listát magunk is bővíthetjük: Hibás Jó Felvesz. Csak szöveg: formátumozás nélkül tárolja. Stílusok használata Egy hosszabb dokumentumban gyakran van szükség ismétlődő formátumkombinációk használatára (pl. fejezetcímek, felsorolások). A stílusok segítségével egyedi betű- és bekezdésformátum kombinációkat készíthetünk, melyeket később alkalmazhatunk egy tetszőleges szövegrész formátumozására. Ha később változtatni akarunk rajta, akkor a stílus formátumának módosítása után az összes ilyen stílussal készült szövegrész automatikusan felveszi az új formátumot. Bekezdésstílus: csak bekezdésekre alkalmazható. Karakterstílus: bármilyen szövegrészre vonatkozhat. Új stílus létrehozása: Formátum Stílusok és formázás - Új stílus. Név rovat: tetszőleges nevet adhatunk a stílusnak. Stílustípus (bekezdés vagy karakter). Stílus alapja: választhatunk létező stílusok közül egyet kiindulópontnak. Ekkor az alaptípus változásai automatikusan továbböröklődnek az arra épülő többi stílusra. A Nincs stílus választása esetén a többitől független önálló stílus jön létre. A Következő bekezdés stílusa listában beállíthatjuk, hogy az adott stílussal írt bekezdés után a következő melyik stílussal íródjon. A stílus formátumait a Formázás csoport eszközeivel és a Formátum gombbal megjeleníthető menü parancsainak segítségével állíthatjuk be. Automatikus frissítés jelölőnégyzet kiválasztása esetén a megváltoztatott stílus automatikusan frissül minden bekezdésben. Bekerül a sablonba: a stílus elérhető lesz minden dokumentumban amelyik ugyanazon a sablonon alapul. A létrehozott stílust a Formázás eszköztár Stílus legördülő listája, vagy a Stílusok és formázás munkaablak segítségével állíthatjuk be a kiválasztott szövegrészre. A Módosítás paranccsal a Stílus módosítása párbeszéd panelt jeleníthetjük meg, ahol a stílus létrehozásánál megismert módon változtathatjuk meg a stílus tulajdonságait. Egy stílus tulajdonságait beállíthatjuk a kurzort tartalmazó bekezdés alapján is. Ehhez használjuk a Frissítés a kijelölés formátumára parancsot. A stíluslista menüjének Törlés parancsával törölhetjük a stílust.

10 Sablonok használata Gyakran kell készíteni olyan dokumentumokat, melyekben azonos formátumokat használunk. A rendszeresen használt formátum beállításainkat, szövegeinket, kép- vagy rajzobjektumainkat sablonokban rögzíthetjük. Amikor egy sablon alapján létrehozunk egy új dokumentumot, abba belekerülnek a sablonban található stílusok, szövegrészek és rajzobjektumok. Ezt követően a dokumentumot módosíthatjuk és elmenthetjük anélkül, hogy a sablon megváltozna. Új sablon létrehozása: Fájl Új dokumentum, vagy Új dokumentum munkaablak Általános sablonok hivatkozás. A megjelenő párbeszéd panel fülein különböző sabloncsoportokat találunk, válasszuk ki azt, amelyből kiindulva új sablont szeretnénk létrehozni. Új - Sablon Ok. A sablon testreszabását egy dokumentum szerkesztéséhez hasonlóan végezzük. Hozzuk létre a stílusokat, fejlécet, általános szövegrészeket stb. Ezután mentsük el: Fájl Mentés másként. A Fájltípus listában a Dokumentumsablon listaelem legyen kiválasztva. Meglévő sablont módosíthatunk: Fájl Megnyitás. Fájltípusként a Dokumentumsablon legyen bejelölve. Megnyitás után módosítsuk és mentsük el másik néven. Körlevél készítése Amikor több embernek csak részben eltérő tartalmú levelet szeretnénk küldeni akkor azt a körlevél készítés módszerével tehetjük meg. A Wordben a körlevél készítéséhez két dokumentumra van szükségünk. Az egyik a levél állandó szövegét (törzsdokumentum), a másik a változó adatok listáját (adatforrás) tartalmazza. A körlevél készítésének első lépése a változó adatok listáját tartalmazó táblázat létrehozása. Készíthetünk táblázatot a Wordben is, de használhatunk Excel táblát is. A táblázatot nem kell formátumozni, az majd a törzsdokumentumban levő formátumot veszi fel. A táblázat első sora a mezők neveit tartalmazza. Az adatforrás dokumentum csak és kizárólag a táblázatot tartalmazza, mert már egy felesleges üres bekezdés is hibát okozhat a körlevél készítésekor. Elkészülte után az adatforrást mentsük el. Ezután hozzuk létre a törzsdokumentumot. Eszközök Levelek és küldemények Körlevél varázsló. A Körlevél munkaablakban többféle dokumentumtípus található. Hagyományos levél megszerkesztéséhez: Dokumentumtípus kiválasztása Levél. Majd a Tovább hivatkozás. A varázsló második munkaablakában válassza a körlevél törzsdokumentumát. Majd ismét a Tovább hivatkozás. Az aktuális dokumentum alapján rádiógombra kattintva az éppen használatban lévő dokumentumból alakíthatjuk ki a törzsdokumentumot. A Sablon alapján rádiógomb választásakor egy új üres dokumentumot nyit meg a Word a törzsdokumentum számára. Az Egy már meglévő dokumentum alapján rádiógombbal egy korábban elkészített dokumentum lesz a törzsdokumentum. A címlista meghatározásához a következő munkaablakban kattintsunk a Címzettek kiválasztása csoport megfelelő választókapcsolójára, majd a Tovább hivatkozásra. A Létező listából rádiógomb megnyomása után mint adatforrást használhatjuk fel korábbi Word táblázatunkat. Külső adatforrásokat a Tallózás hivatkozásra kattintva használhatunk fel. Az adatforrás kiválasztását az Adatforrás kijelölése párbeszéd panelen végezhetjük el.

11 A Megnyitás gombra kattintva megjelenik a Körlevél címzettjei párbeszéd panel. A párbeszéd panelen látható az adatforrás összes bejegyzése. Az egyes rekordokat a mellettük levő jelölőnégyzet bejelölésével adhatjuk hozzá a címlistához, illetve a jelölés törlésével távolíthatjuk el. A lista a rendezés alapjául használni kívánt oszlop címére kattintva rendezhető. Lehetőség van az adatok szűrésére. A szűrőfeltételek megjelenítéséhez kattintva kell az oszlop címkéjén levő háromszög jelre. A beállítások után kattintsuk a Tovább hivatkozásra. A negyedik lépésben létrehozhatunk új törzsdokumentumot, ha viszont a megnyitott dokumentumot akarjuk törzsdokumentumként felhasználni, akkor kattintsunk a Tovább hivatkozásra. A törzsdokumentum szerkesztésekor a változó adatokra az adatforrásban lévő mezőnevek beszúrásával hivatkozhatunk. Ehhez álljunk a kurzorral a dokumentumban oda, ahová a körlevélmezőt beszúrni szeretnénk, majd kattintsuk a Körlevél munkaablak További elemek hivatkozására. A megjelenő párbeszéd panelen válasszuk ki a használni kívánt mező nevét majd kattintsunk a Beszúrás gombra. A Körlevél munkaablak Tovább hivatkozásával a varázsló ötödik munkaablakába lépünk, ahol még az összefésülés előtt ellenőrizhető a mezők feltöltése az aktuális adatelemekkel. A címzettek között a << és >> gombokkal mozoghatunk. Ha hosszabb listában használjuk a Címzett keresése hivatkozást. Ha bármelyik címzettet ki szeretnénk hagyni a körlevélből, használjuk a Címzett kihagyása gombot. Az adatmezőket célszerű még egyesítés előtt a törzsdokumentumban formátumozni. Az adatmezők formátumozása előtt azokat a határoló jeleikkel együtt kell kijelölni, különben a beállított formátum nem jelenik meg a dokumentumban. A Tovább gomb használata után, a munkaablak Egyesítés befejezése részében az összeállított körlevél azonnal kinyomtatható. Az egyes levelek szerkesztése hivatkozással még a nyomtatás előtt ellenőrizhető a körlevél. Az egyesítés eredménye új dokumentumba kerül, ahol a körlevelek egyenként formátumozhatók, módosíthatók. Az új dokumentumban minden egyes levél új szakaszt képez. Hosszú listánál érdemes korlátozni az egyszerre egyesítendő rekordok tartományát (Ettől Eddig). A törzsdokumentum szerkesztéséhez jól használható a Nézet menü Eszköztárak Körlevél parancsával megjeleníthető Körlevél eszköztár, amelyen megtalálhatók a varázslóban használt legfontosabb parancsok. Törzsdokumentum beállítása: előhívja a kiindulópontként használható dokumentumot, vagy a körlevélre vonatkozó információk eltávolításával átalakítja a dokumentumot egyszerű Word dokumentummá. Az Adatforrás megnyitása gomb létező adatforrást csatol az aktív dokumentumhoz, azaz a dokumentumot a körlevél törzsdokumentumává alakítja. A Körlevél címzettjei gomb megjeleníti a körlevél címzettjeinek érvényesítésére, szűrésére, keresésére és rendezésére használható párbeszéd panelt. A Címterület beszúrása gomb megjeleníti a körlevélhez használható, a fődokumentumba beszúrható címformátumok listáját tartalmazó Címterület beszúrása párbeszéd panelt. Segítségével meghatározhatjuk miként jelenjenek meg a cím elemei. A Megszólítás beszúrása a megszólításformákat jeleníti meg. A Mezők egyeztetése gomb egy párbeszéd panelt jelenít meg, amelyen az adatforrás mezőihez hozzárendelhetünk olyan mezőket, amelyeket a Word egy körlevélben cím, ill. megszólítás részeként ismer fel. A Körlevélmezők kiemelése gomb a körlevél mezőit könnyebb megtalálásuk érdekében háttérrel emeli ki. Az Egyesített adatok megtekintése gombbal a törzsdokumentumba beszúrt mezőnevek helyén megjelennek az aktuális rekordban hozzájuk tartozó adatok. Járkálás a rekordok közt: Előző/Következő, Első/Utolsó rekord, Rekordszám: beírásával a tetszőleges rekordra ugorhatunk. Az adatforrás rekordjainak utólagos módosításához a körlevél címzettjei gombot használjuk. Az adatforrás és a törzsdokumentum egyesítése:

12 Az egyesítés során a Word a körlevél valamennyi példányát automatikusan elkészíti. Ezt a levél szétküldési módjától függően többféleképpen végezhetjük: Egyesítés új dokumentumba (egy új dokumentumot készít, levelenként külön oldalon elhelyezve), Körlevél nyomtatóra küldése (rögtön nyomtat, nem készít új dokumentumot), Egyesítés be (az adatforrásban lennie kell egy címeket tartalmazó mezőnek), Egyesítés faxba (az adatforrásban szerepelnie kell egy Faxszám mezőnek). Ha hibát fedezzük fel vagy a törzsdokumentumban, vagy az adatforrásban kell javítani ilyenkor az adatforrás egyesítését meg kell ismételni. Borítékcímzés és címkék készítése Borítékok: Eszközök Levelek és küldemények Boríték és címke Borítékok fül. A Cím rovatban adjuk meg a címzett nevét, címét. Saját adatok a Feladó címe rovatba kerülnek. Ezt az opciót ki is lehet kapcsolni: Feladó címének elhagyása. A Beállításoknál további beállításokat adhatunk meg. A Boríték beállításai Borítékméret legördülő listában határozhatjuk meg a boríték méretét. Minta: előnyomtatási kép. Nyomtatási beállítások. Címkék: Eszközök Levelek és küldemények Boríték és címke Címkék. A Cím rovatba gépeljük be a szükséges adatokat. A Nyomtatásnál válasszuk a Teljes oldal azonos címkéből opciót. Nyomtatás azonnal nyomtatja. Új dokumentum gomb: elmenthetjük. A Beállítások gombnál a címkelap paramétereit határozhatjuk meg. A Wordben a körlevelekhez hasonlóan előre elkészített lista alapján is készíthetünk borítékcímzést és etikettcímzést. Ehhez szükséges egy adatforrás és egy törzsdokumentum. Az adatforrást úgy készítjük el, mint a körlevélnél. A törzsdokumentum létrehozásához: Eszközök Levelek és küldemények Körlevél varázsló. Dokumentumtípus kiválasztása Boríték/Címke. A második munkaablakban kell megadni a beállításokat. Az adatforrást a harmadik munkaablakban határozhatjuk meg. A következő munkaablakban rendezzük el a címkéket. Elegendő az első címkét formátumozni, illetve a mezőit beilleszteni. Kattintsunk az Összes címke frissítése gombra, hogy az első címke tartalma öröklődjön a többire. Tartalomjegyzék és tárgymutató A tartalomjegyzék beszúrásával egy tartalomjegyzék mezőt hozunk létre, melynek tartalma a dokumentummódosítását követően bármikor frissíthető. Álljunk a dokumentumban arra a pontra, ahová a tartalomjegyzéket beszúrni szeretnénk, majd: Beszúrás Hivatkozás Tárgymutató és Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék. A Formátumok listában beállíthatjuk a külalakját. Az oldalszámok megjelenítését az Oldalszámok megjelenítése és Oldalszámok jobbra igazítva lehetőséggel szabályozhatjuk. A Kitöltő karakter listából lehet kiválasztani a címsor és az oldalszám közötti terület kitöltésére használni kívánt karaktert.

13 Az Oldalszámok helyett hiperhivatkozások segítségével olyan tartalomjegyzék készíthető, amely Webes megjelenítés nézetben nem tartalmaz oldalszámot, helyette a bejegyzésekre kattintva azonnal a címmel jelölt helyre ugorhatunk. A Szintek mezővel meghatározhatjuk, hogy a címsorokat milyen mélységig kívánjuk a tartalomjegyzékben részletezni. A tárgymutatóval a dokumentumban szereplő fontos kifejezéseket gyűjthetjük ki betűrendben, felsorolva azok előfordulási helyeit is. Először a szavakat kell kijelölni: Beszúrás Hivatkozás Tárgymutató és tartalomjegyzék Tárgymutató Megjelölés. Ekkor megjelenik: a Tárgymutató-bejegyzés megadása panel. Az Aktuális oldal rádiógomb bekapcsolásával az összes olyanoldalt felsorolja, ahol a kifejezést megjelöltük. A kiválasztott kifejezés megjelöléséhez kattintsunk a Jelölés gombra. Ha a kifejezés összes előfordulását fel akarjuk tüntetni válasszuk a Mindet jelöli gombot. Befejezéshez kattintsunk a Bezárás gombra. Miután az összes felvenni kívánt szót megjelöltük, álljunk a kurzorral a dokumentumban oda, ahová a tárgymutatót szeretnénk tenni: Beszúrás Hivatkozás Tárgymutató és tartalomjegyzék. Formázzuk: Tárgymutató Formátumok (oldalszámok, kitöltés stb.) A Hasábok mezőben megadhatjuk, hogy hány hasábra akarjuk osztani. Nyelv listából válasszuk ki, hogy melyik nyelv ábécéje szerint rendezze. Nyomtatás Fájl Nyomtatási kép: megtekinthetjük nyomtatás előtt a formát. Nyomtatás beállításai: Fájl Nyomtatás Nyomtatás panel. A Nyomtató csoportban az alapértelmezett nyomtató tulajdonságait láthatjuk. A Név legördülő listában más (telepített) nyomtatót is választhatunk. Ha máshol szeretnénk nyomtatni: Nyomtatás fájlba opció. Meg kell adni a nyomtató fájl nevét. A Nyomtatási tartomány csoportban meghatározhatjuk, hogy mely oldalakat szeretnénk nyomtatni. A Példányszám rovatban megadhatjuk, hogy hány példányban. A Leválogatás opcióval a példányok szétválogatva kerülnek nyomtatásra. Beállítható a két oldalas nyomtatás és kicsinyítés (több oldal egy lapra) is.

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2. Szöveg bevitele és módosítása

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2 tanóra (90 perc) 2. Szöveg

Részletesebben

Word IV. Élőfej és élőláb

Word IV. Élőfej és élőláb Word IV. Élőfej és élőláb A menüpont a Nézet legördülő menü Élőfej és élőláb parancsával érhető el. Ezután a megjelenő szaggatott részbe írhatjuk be a kíván szöveget. OLDALSZÁMFORMÁZÁS DÁTUMBESZÚRÁS VÁLTÁS

Részletesebben

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt).

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt). Word VI. Lábjegyzet A számozást minden oldalon vagy minden szakaszban újrakezdhetjük. Mutassunk a Beszúrás menü Hivatkozás pontjára, majd kattintsunk a Lábjegyzet parancsra. Ebben a részben megadhatjuk,

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

Word III. Kattintsunk a Fájl menü Nyomtatási kép parancsára, vagy a szokásos eszköztár nyomtatási kép ikonjára

Word III. Kattintsunk a Fájl menü Nyomtatási kép parancsára, vagy a szokásos eszköztár nyomtatási kép ikonjára Nyomtatási-kép Word III. Kattintsunk a Fájl menü Nyomtatási kép parancsára, vagy a szokásos eszköztár nyomtatási kép ikonjára Az eszköztáron található gombok segítségével tekinthetjük meg az oldalt, illetve

Részletesebben

Word I. Bevezető. Alapfogalmak

Word I. Bevezető. Alapfogalmak Word I. Bevezető A szövegszerkesztők segítségével igényesen kialakított dokumentum készítésére van lehetőségünk, de használhatjuk levelek akár elektronikus levelek írására is. Tananyagunkkal a szövegszerkesztési

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel PowerPoint XP-vel Tanmenet PowerPoint XP-vel TANMENET- PowerPoint XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. A PowerPoint XP indítása, alapvető fájlműveletek 35 perc 2. A PowerPoint ablakának áttekintése 25

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

4. Javítás és jegyzetek

4. Javítás és jegyzetek és jegyzetek Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Automatikus javítás

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások A formázás sorrendje 1. Begépelem a szöveget folyamatosan 2. Helyesírást ellenőrzök 3. Entert (bekezdés) vagy Shift + Entert ütök 4. Formázok KIJELÖLÖM A FORMÁZANDÓ

Részletesebben

Szövegszerkesztés haladó MS word

Szövegszerkesztés haladó MS word Szövegszerkesztés haladó MS word Hosszú szövegek kezelése Ha változtatunk vmit, változik a tördelés. Ez hosszú szövegeknél gondot okozhat: Megváltozik az oldaltördelés A címek nem a lap tetején lesznek,

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés - 1-3. modul - Szövegszerkesztés Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I.

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I. Microsoft Word előadás Bevezetés az informatikába I. A Word felépítése Menüsor Eszköztár Vonalzók Kurzor Dokumentum Állapotsor Betűk betűtípus fogalma betűméret félkövér, dőlt, aláhúzott proporcionális

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL hálózatos változatához. 3. modul. Szövegszerkesztés

Óravázlat. az ECDL hálózatos változatához. 3. modul. Szövegszerkesztés Óravázlat az ECDL hálózatos változatához 3. modul Szövegszerkesztés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

iv Informatikai füzetek Kezelési leírások Betûtípus, betûméret, betûstílus beállítása eszköztárral B

iv Informatikai füzetek Kezelési leírások Betûtípus, betûméret, betûstílus beállítása eszköztárral B Tartalomjegyzék I. A szövegszerkesztés alapfogalmai...................... 1 A dokumentum tagolása............ 1 A lap jellemzõi..................... 1 Formázás......................... 2 II. A word használatának

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok

Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok A szöveg a bekezdésben balra, jobbra sorkizártan vagy középre igazodik, a bekezdés igazításától függően. Ekkor a bekezdés valamennyi és teljes sora eszerint

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 3. modul. Szövegszerkesztés

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 3. modul. Szövegszerkesztés Óravázlat az ECDL oktatócsomaghoz 3. modul Szövegszerkesztés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel PowerPoint XP-vel Tanmenet PowerPoint XP-vel TANMENET- PowerPoint XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. A PowerPoint XP indítása, alapvető fájlműveletek 2. A PowerPoint ablakának áttekintése 3. Ablaktáblák

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

Segédanyag a WORD használatához

Segédanyag a WORD használatához Segédanyag a WORD használatához Tartalom Kezdőlap:... 2 Beszúrás... 3 Tervezés... 3 Lapelrendezés... 4 Hivatkozás... 4 Objektumok saját menüi... 5 Táblázat... 5 Képek... 5 Alakzatok... 5 Menün kívüli tudnivalók

Részletesebben

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével:

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Alapvető szabályok Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Minden szöveges elem szövegdobozban, objektumban helyezkedik

Részletesebben

KissS. Rajzobjektumok használata Wordben.

KissS. Rajzobjektumok használata Wordben. A word ablak testreszabása A Rajzolás eszköztár gombjai segítségével magunk is létrehozhatunk illusztrációkat Wordben. A Rajzolás eszköztár a Szokásos eszköztár Rajz gombjának be- vagy kikapcsolásával

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

SZE INFORMATIKAI KÉZÉS 1

SZE INFORMATIKAI KÉZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉZÉS 1 A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: A papírméret és a margók beállítása. Stílusok létrehozása, módosítása

Részletesebben

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája A táblázatkezelés alapjai A táblázat szerkesztése A táblázat formázása A táblázat formázása Számítások a táblázatban Oldalbeállítás és nyomtatás

Részletesebben

5. Töréspontok és hasábok

5. Töréspontok és hasábok és hasábok Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Szakaszok Dokumentum

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

ÉRETTSÉGI MÁSODIK GYAKORLAT ELINDULÁS A PAPÍRMÉRET ÉS A MARGÓK BEÁLLÍTÁSA. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés

ÉRETTSÉGI MÁSODIK GYAKORLAT ELINDULÁS A PAPÍRMÉRET ÉS A MARGÓK BEÁLLÍTÁSA. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés 1 MÁSODIK GYAKORLAT ÉRETTSÉGI A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: A papírméret és a margók beállítása. Stílusok létrehozása,

Részletesebben

Tanmenet a 9. osztály információkezelés tantárgyának tanításához

Tanmenet a 9. osztály információkezelés tantárgyának tanításához Tanmenet a 9. osztály információkezelés tantárgyának tanításához Cél: Az információkezelés tanításának célja, hogy a tanulók el tudják látni a gazdálkodó szervezeteknél előforduló egyszerű ügyviteli munkákat,

Részletesebben

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p 6. Alkalom Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél K é p Képet már létezı képállományból vagy a Word beépített CLIPART képtárgyőjteményébıl illeszthetünk be. Képállományból kép beillesztése A szövegkurzort

Részletesebben

18. Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny

18. Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny 18. Fővárosi nformatika Alkalmazói Verseny SZÖVEGSZERKESZTÉS Elméleti feladatlap Neved:... Kerületed:... 1. Keresd meg az összetartozó fogalmakat, majd írd a táblázatba megoldást!../ 10 pont 1) dual core

Részletesebben

2. ALKALOM. Bekezdés Elválasztás Tabulátor Vezérlıkarakterek Beállítás Oldalbeállítás BEKEZDÉS

2. ALKALOM. Bekezdés Elválasztás Tabulátor Vezérlıkarakterek Beállítás Oldalbeállítás BEKEZDÉS 2. ALKALOM Bekezdés Elválasztás Tabulátor Vezérlıkarakterek Beállítás Oldalbeállítás BEKEZDÉS Két ENTER közé esı szövegrészt kezel egy bekezdésként a szövegszerkesztı program. Bekezdés (alinea) tulajdonságok:

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek Diagram törlése Beágyazott diagramobjektum esetén jelöljük ki a diagramot a diagram üres területére kattintva, majd üssük le a DELETE billentyűt! Ha a diagram önálló diagramlapon helyezkedik el, akkor

Részletesebben

Számítástechnika tanfolyam kezdőknek és haladóknak a Zalakomári Művelődési Házban 2013

Számítástechnika tanfolyam kezdőknek és haladóknak a Zalakomári Művelődési Házban 2013 a Zalakomári Művelődési Házban 2013 1 Témakörök, előadás időpontok 1. Alapismeretek 2013. március 24. 16-19 óráig 2. Szövegszerkesztés 2013. április 7. 16-19 óráig 3. Táblázatkezelés 2013. április 14.

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

Prezentáció, Nyomtatás előkészítése. Előkészületek

Prezentáció, Nyomtatás előkészítése. Előkészületek Oldalbeállítás A nézetekről szóló fejezetben megismerkedtünk a különböző nézetek formájával, most a nyomtatáshoz elengedhetetlen oldalbeállításokat tanuljuk meg. A Fájl/Oldalbeállításokra kattintva tudjuk

Részletesebben

A dokumentum finomítása. Egy dokumentum kinyomtatott oldalának részei

A dokumentum finomítása. Egy dokumentum kinyomtatott oldalának részei Egy dokumentum kinyomtatott oldalának részei A megírt dokumentum a margók által határolt belső területen jelenik meg. A margók általában néhány speciális elemtől eltekintve üresen maradnak. Ilyen elem

Részletesebben

Haladó irodai számítógépes képzés tematika

Haladó irodai számítógépes képzés tematika Haladó irodai számítógépes képzés tematika Word haladó Haladó szövegszerkesztés Szöveg effektusok alkalmazása Az automatikus javítási beállítások használata Szöveg körbefuttatása, szövegtörés A szövegirány

Részletesebben

WORD WYSIWYG (What you see is, what you get) (Amit látsz, azt kapod)

WORD WYSIWYG (What you see is, what you get) (Amit látsz, azt kapod) WORD 2010 - WYSIWYG (What you see is, what you get) (Amit látsz, azt kapod) Egy modern szövegszerkesztőtől elvárt legfontosabb funkciók a szöveg beírása, módosítása, a hibák javítása a beírt szöveg kinyomtatása

Részletesebben

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával A Microsoft OFFICE EXCEL táblázatkezelő program alapjai 2013-as verzió használatával A Microsoft Office programcsomag táblázatkezelő alkalmazása az EXCEL! Aktív táblázatok készítésére használjuk! Képletekkel,

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

Adatok bevitele a dokumentumba

Adatok bevitele a dokumentumba Adatok bevitele a dokumentumba A szövegszerkesztés egyik legfontosabb és legegyszerűbb lépése a szöveg begépelése. A szövegszerkesztő dokumentumablakában egy függőleges vonal villog. Ezt a jelet szövegkurzornak

Részletesebben

ALAPVETŐ SZÖVEGFORMÁTUMOK

ALAPVETŐ SZÖVEGFORMÁTUMOK A Wordben háromféle szövegegységre vonatkozóan állíthatunk be formátumokat. A dokumentum legkisebb eleme a karakter. A karakterekre alkalmazható formátumokat együttesen betűformátumoknak nevezzük. A dokumentum

Részletesebben

11. Körlevél készítése

11. Körlevél készítése készítése Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Körlevél Sok közel azonos

Részletesebben

Hol használjuk a szövegszerkesztőt? Az élet minden területén megtalálható: levelet, meghívót, dolgozatot, feladatlapot, könyvet is készíthetünk vele.

Hol használjuk a szövegszerkesztőt? Az élet minden területén megtalálható: levelet, meghívót, dolgozatot, feladatlapot, könyvet is készíthetünk vele. Szövegszerkesztés ALAPOK 2 3 Hol használjuk a szövegszerkesztőt? Az élet minden területén megtalálható: levelet, meghívót, dolgozatot, feladatlapot, könyvet is készíthetünk vele. 4 Miért használjuk a szövegszerkesztőt?

Részletesebben

Feladatok megoldásai

Feladatok megoldásai 1. Az oszlopszélességet az oszlopszegélyre való dupla kattintással állítsuk be! Mit tapasztalunk? Az oszlopszegélyre való dupla kattintáskor az Excel az oszlopban található leghosszabb bejegyzés hosszúsága

Részletesebben

2 Word 2016 zsebkönyv

2 Word 2016 zsebkönyv 2 Word 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 Word 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával

Részletesebben

Diagram készítése. Diagramok formázása

Diagram készítése. Diagramok formázása Diagram készítése Diagramok segítségével a táblázatban tárolt adatainkat különféle módon ábrázolhatjuk. 1. A diagram készítésének első lépése az adatok kijelölése a táblázatban, melyekhez diagramot szeretnénk

Részletesebben

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez Bevezetés Ebben a témakörben megtanuljuk, hogyan hozzunk létre diagramokat, valamint elsajátítjuk a diagramok formázásnak, módosításának lehetőségeit. A munkalap adatainak grafikus ábrázolási formáját

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Minta a Szigetvár feladathoz

Minta a Szigetvár feladathoz Minta a Szigetvár feladathoz A forrást (sziget.txt) megnyitjuk a Jegyzettömb segítségével és a szöveget a Vágólap segítségével átmásoljuk az alapértelmezetten megnyíló üres dokumentumba, majd elmentjük

Részletesebben

Körlevél A körlevelek felépítése

Körlevél A körlevelek felépítése Körlevél A körlevelek felépítése A körlevél olyan dokumentum, amely állandó (azaz minden levélben azonos) szövegrészek mellett változó szövegrészeket is tartalmaz. Az állandó szövegrészeket tartalmazó

Részletesebben

Szövegszerkesztés Fájlformátumok A szöveg egységei Dokumentumkészítés menete

Szövegszerkesztés Fájlformátumok A szöveg egységei Dokumentumkészítés menete Szövegszerkesztés Fájlformátumok RTF: szövegformázási lehetőséget tartalmazó szövegformátum szabvány, a legtöbb szövegszerkesztő program képes olvasni és értelmezni TXT: bekezdésjellel tagolt szöveg, nem

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL hálózatos változatához. 6. modul. Bemutató készítés

Óravázlat. az ECDL hálózatos változatához. 6. modul. Bemutató készítés Óravázlat az ECDL hálózatos változatához 6. modul Bemutató készítés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

Szövegkezelő programok általuk kínált lehetőségek

Szövegkezelő programok általuk kínált lehetőségek Szövegszerkesztés Szövegkezelő programok általuk kínált lehetőségek formázási lehetőségek WYSIWYG elv (What You See Is What You Get Amit látsz azt kapod) táblázat, grafika és egyéb objektumok nyelvi modulok

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 6. modul. Bemutató készítés

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 6. modul. Bemutató készítés Óravázlat az ECDL oktatócsomaghoz 6. modul Bemutató készítés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok

Szövegszerkesztés alapok Szövegszerkesztés alapok Libre Office Writer http://szabadut.fsf.hu/ Szöveg szerkesztő programok Editorok Szövegszerkesztők (Word processor) Kiadványszerkesztők (DTP) Fájlformátumok TXT fájlok editorok

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Word XP alapokon

Tartalomjegyzék. Word XP alapokon Word XP alapokon Tartalomjegyzék 1. Általában a szövegszerkesztőkről...4 1.1 A szövegszerkesztők története...4 A WordPad...4 A Word XP szolgáltatásai és hardverigénye...5 Miben különbözik a Word 97 óta

Részletesebben

Mindezek közben célszerű bekapcsolva tartani a Minden látszik gombot, hogy a bekezdésjelek és az egyéb rejtett formázási szimbólumok megjelenjenek.

Mindezek közben célszerű bekapcsolva tartani a Minden látszik gombot, hogy a bekezdésjelek és az egyéb rejtett formázási szimbólumok megjelenjenek. Részlet a mintából A forrást megnyitjuk a Jegyzettömb segítségével és a szöveget a Vágólap segítségével átmásoljuk az alapértelmezetten megnyíló üres dokumentumba, majd elmentjük a vizsgamappába. Ügyeljünk

Részletesebben

5. Alkalom. Stílusok és sablonok Általános sablon Meglévı stílusok alkalmazása Új stílus létrehozása Stílusok módosítása Sablonállományok alkalmazása

5. Alkalom. Stílusok és sablonok Általános sablon Meglévı stílusok alkalmazása Új stílus létrehozása Stílusok módosítása Sablonállományok alkalmazása 5. Alkalom Stílusok és sablonok Általános sablon Meglévı stílusok alkalmazása Új stílus létrehozása Stílusok módosítása Sablonállományok alkalmazása Stílusok és Sablonok A dokumentumot felépítı egyes karakterek,

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv 2 PowerPoint 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 PowerPoint 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli

Részletesebben

Szövegszerkesztés. Microsoft Office Word 2010

Szövegszerkesztés. Microsoft Office Word 2010 Szövegszerkesztés Microsoft Office Word 2010 Szövegformázás A dokumentumszöveg formátumát meghatározó felépítés formázott - szöveg, - táblázat, - kép + stílusok + eszköztár beállítások Karakterek Bekezdések...

Részletesebben

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása Ha ezen elemeknek a betűtípusát, betűstílusát, betűméretét, betűszínét és az elem hátterét akarjuk formázni, akkor

Részletesebben

A 23. FIAT (Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny)

A 23. FIAT (Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny) Témák: A magyar pénz A magyar vasíút Bármelyik téma választható. Versenykövetelmények: A 23. FIAT (Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny) Általános tudnivalók A verseny során a tanulók a számítógépes

Részletesebben

Meglévő munkafüzet megnyitása, mentése új néven

Meglévő munkafüzet megnyitása, mentése új néven Példánkban a következő lépéseket végezzük el: megnyitunk egy korábban mentett munkafüzetet, a megnyitott munkafüzetről egy másolatot készítünk, azaz új néven mentjük el. Meglévő munkafüzet megnyitása Egy

Részletesebben

Outlook Express használata

Outlook Express használata Outlook Express használata Az induló ablak több részre oszlik Nyitott mappa tartalma Mappák Partnerek Az induló ablak nézetét testre lehet szabni a Nézet menü/elrendezés almenüjével Az eszköztár testreszabásához

Részletesebben

4. modul - Táblázatkezelés

4. modul - Táblázatkezelés 4. modul - Táblázatkezelés Az alábbiakban ismertetjük a 4. modul (Táblázatkezelés) syllabusát, amely a gyakorlati modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ez a modul a táblázatkezeléssel kapcsolatos

Részletesebben

Első lépések. A Microsoft Word 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését.

Első lépések. A Microsoft Word 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. Első lépések A Microsoft Word 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. A gyorselérési eszköztár Az itt elhelyezett parancsok mindig

Részletesebben

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját.

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját. Körlevél l készk szítésese Mi a körlevk rlevél? l? A körlevél több személynek küldendő azonos tartalmú levél, amely azáltal válik személyessé, hogy minden levél a címzettre vonatkozó adatokat tartalmazza.

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Ismerkedés a Word 2007 felületével

Ismerkedés a Word 2007 felületével Ismerkedés a Word 2007 felületével A Word 2007 használata A Microsoft Word első, Windows operációs rendszerhez készült változata 1989 novemberében jelent meg. Az eredeti és az újabb verziók, illetve a

Részletesebben

Kiadványszerkesztés 2.

Kiadványszerkesztés 2. Kiadványszerkesztés 2. Dr. Kallós Gábor 2010-2011. A szövegszerkesztők szolgáltatásai A fontosabb elvárások: Szépen formázott szöveg előállítása Nyelvi eszközök használata (szótár, helyesírás-ellenőrzés)

Részletesebben

TÍPUSDOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE

TÍPUSDOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE TÍPUSDOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE A Word sok előre elkészített típus dokumentummal rendelkezik. Ezek használatához válasszuk a Fájl menü Új dokumentum menüpontját. Itt több különböző kategóriába rendezve találhatjuk

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták A prezentáció elkészítésénél elsőként érdemes egy mintaoldalt készíteni, mert ennek tartalma és beállításai automatikusan rákerülnek minden új oldalra amit majd beillesztünk a bemutatónkba. A diaminta

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések Dokumentáció IT Worx Web eszközök Hír box 1. Első lépések A szöveg melletti háromszögre kattintva rendezhetjük a hír boxokat abc szerinti növekvő vagy csökkenő sorrendbe: Ha rákattintunk az egyik hír box

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt!

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt! Akciók Az akciógombok alkalmazásával beállíthatjuk, hogy az objektumra kattintva végrehajtsa a hozzárendelt hiperhivatkozást. Jól láttuk, hogy az objektumokhoz, diákhoz rendelhettünk akciókat, de az akciógombokkal

Részletesebben

Táblázatkezelés Syllabus 5.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja

Táblázatkezelés Syllabus 5.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja Táblázatkezelés Syllabus 5.0 A syllabus célja Az alábbiakban ismertetjük a Táblázatkezelés modul követelményeit, amely a modulvizsga alapját is képezi. 2014 ECDL Alapítvány A syllabus az ECDL Alapítvány

Részletesebben

Szövegszerkesztés MS Word MS Office 2003 (2007)

Szövegszerkesztés MS Word MS Office 2003 (2007) Szövegszerkesztés MS Word MS Office 2003 (2007) 1. A szövegszerkesztők alapvetőfunkciói A szövegszerkesztőprogramok segítségével szövegeket, leveleket, dokumentumokat készíthetünk a számítógéppel. A bevitt

Részletesebben

A WORD 2016 szövegszerkesztő újdonságai

A WORD 2016 szövegszerkesztő újdonságai Alkalmazott Informatikai Tanszék SZÁMÍTÁSTECHNIKA I. dr.dudás László 6./1. A WORD 2016 szövegszerkesztő újdonságai A WORD dokumentum több személy általi egyidejű szerkeszthetősége felhőben (One Drive)

Részletesebben

Rendezés, oldalbeállítás, nyomtatás

Rendezés, oldalbeállítás, nyomtatás Bevezetés Ebben a fejezetben megtanuljuk, hogy egy táblázat adatait milyen módon rendezhetjük sorba valamely oszlop adatai szerint növekvő, illetve csökkenő sorrendbe. Megismerkedünk az általunk elkészített

Részletesebben