4 Összefoglalás. Amennyiben a kötetben leírt hálózatközpontú megközelítési mód további kutatásokat inspirál, már elértük célunkat.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "4 Összefoglalás. Amennyiben a kötetben leírt hálózatközpontú megközelítési mód további kutatásokat inspirál, már elértük célunkat."

Átírás

1

2 8. ÖSSZEFOGLALÁS A kötet a mentális lexikont vizsgálta több szempontból. Három elsődleges célt jelöltünk ki a Bevezetésben, amelyekkel kapcsolatban hipotéziseket fogalmaztunk meg. A mentális lexikon hálózatelméleti vizsgálata igazolni látszik a mentális lexikonban a skálafüggetlen szerveződést és a kisvilág-karaktert. Habár eredményeink, valamint az elemzett kutatások eredményei is alátámasztják eredeti feltételezésünket, a viszonylag kis számú kutatás alapján egyértelműen nem jelenthetjük ki, hogy a mentális lexikon kizárólag skálafüggetlen hálózatok tulajdonságait mutatja. Skálafüggetlen tulajdonságok, illetve a kisvilág jelenség ugyan kimutathatók, de a kutatások jelenlegi állásánál nincs bizonyítékunk arra, hogy a mentális lexikon szerveződésében csak ezek a szabályszerűségek játszanának szerepet. A kutatások eredményeként feltételezzük, hogy a mentális lexikon hálózatos felépítésű: működését különböző szinteken és mértékben együttműködő hálózatok, vagyis egy összetett, sok hálózatot magába foglaló multidimenzionális hálózat határozza meg. Az Agykapocs-rendszer megalkotásával, részletes elemzésével megmutattuk, hogy megvalósítható internet-felhasználóktól szóasszociációs adatok gyűjtése. A gyűjtött asszociációs adatok megbízhatónak tekinthetők. A projekt ugyanakkor arra is rávilágított, hogy az adatok elemzése során olyan szempontokat is figyelembe kell venni (pl. elektronikus kommunikáció nyelvhasználatának befolyása az eredményekre), amelyek hagyományos adatgyűjtési módszerek esetében nem merülnek fel. A bemutatott adatgyűjtési módszer (megfelelően alkalmazva, illetve módosítva) hozzájárulhat a nyelvészet kutatásmódszertani repertoárjának bővítéséhez. Gazdasági végzettségű szakemberek és nem szakemberek szóasszociációs adatait elemezve kimutattuk, hogy a szaknyelv szerveződése a mentális lexikonban függ a szakmától: gazdasági jellegű hívószavak esetében gazdasági szakemberek nagyobb számban adnak meg válaszként gazdasági szakszavakat, mint laikusok. A mentális lexikon szerveződése és a végzettség szintje közötti összefüggések nem egyértelműek: vannak olyan hívószavak, amelyeknél a felsőfokú gazdasági végzettségűek asszociálnak nagyobb számban gazdasági szakszavakra, más hívószavaknál a középfokú végzettségűek.

3 Összefoglalás 3 A szakszavak szerveződésével kapcsolatosan általánosságban megállapíthatjuk, hogy a gyenge szakszavak esetében a kapcsolatok a köznyelv és a szaknyelv között egyaránt kimutathatók és az aktuális kontextus dönti el, hogy a köznyelvi vagy szaknyelvi kapcsolatok erősebbek-e. Erős szakszavak esetében a kapcsolatok többnyire a szaknyelven belül jönnek létre. Az elsődleges hipotézisekre kapott válaszok mellett a kötet további eredménye, hogy áttekintést adott a nyelvi hálózatok általános, hálózatközpontú szakirodalmáról, valamint rámutatott, hogy a nyelv bizonyos összefüggései nemcsak hagyományos, nyelvészeti, hanem a hálózatelméleti szemszögből is elemezhetők. A nyelvészet kutatásmódszertani lehetőségeit/eszközeit ezáltal a kötet új vizsgálati szempontokkal is bővítette. A hálózatelméleti vizsgálati szempontok lehetőséget nyújtanak a nyelv bizonyos jellemzőinek kvantifikálására, így a hálózatközpontú szemléletmód a nyelvtechnológiai jellegű kutatások számára is hasznos lehet. A kutatás természetesen nem foglalta, nem foglalhatta össze a mentális lexikon vizsgálatának összes aspektusát. A szakirodalom összefoglalásánál, illetve saját kutatásunknál csak azokat a szempontokat vettük figyelembe, amelyek a kutatás célkitűzései szempontjából relevánsak. Eredményeink új kutatások irányát is kijelöl(het)ik. A nyelv, a nyelvi jelenségek hálózatközpontú elemzése új irányt adhat nyelvészeti vizsgálatoknak. A nyelv mint hálózat statikus és dinamikus vizsgálatának eredményei, illetve a hálózatkutatás módszerei segíthetnek abban, hogy eddig egymástól függetlennek gondolt nyelvi (valamint szociológiai, neurológiai) jelenségek között összefüggéseket találjunk. Az Agykapocs-kutatás mintájára esetlegesen létrejövő hasonló honlapok/projektek lehetővé tehetik, hogy viszonylag rövid idő- és erőforrásráfordítással a hagyományos úton gyűjthető nyelvi adatoknál nagyságrendekkel több adatot gyűjtsünk össze, illetve azokat komplex módon elemezzük, így mélyebb bepillantást kapjunk nyelvi jelenségekbe. Az Agykapocs-kutatás bővítése, a többi nyelv magyar nyelvhez hasonló mennyiségű asszociációs adattal történő feltöltése lehetőséget kínál a mentális lexikon kontrasztív vizsgálatára. A létrejövő többnyelvű, nyelvek között és nyelveken belül is kapcsolatokkal rendelkező adatbázis megfelelő átalakítással felhasználható különböző nyelvtechnológiai alkalmazásokban. Az Agykapocsrendszer adatbázisa jelenlegi állapotában is számos szóasszociációs kutatás tárgya lehet: vizsgálhatók az asszociációs eltérések nemek, kor, végzettség fajtája és szintje, valamint anyanyelv szerint, illetve ezen változók bármely kombinációjában. A rendszer fejlesztésével a kapcsolatok grafikusan megjeleníthetők lehetnek,

4 4 Összefoglalás a hívó- és válaszszavak közti kapcsolatok címkézhetők. Az egyes szavak további információkkal (definíció, nyelvtani információk stb.) bővíthetők. Interdiszciplináris területeket érintő, a nyelvészeti és hálózati kutatások határán egyensúlyozó kötetnek természetesen nem lehet, nem lehetett célja a területek minden lehetséges kapcsolódási pontjának bemutatása, az új megközelítésben rejlő számtalan lehetőség és a mélyebb összefüggések vizsgálata. Számos, a nyelvi hálózatokkal kapcsolatos kérdést csak megemlítettünk, illetve sok helyen csak feltételezéseket fogalmaztunk meg a nyelvi hálózatokkal kapcsolatban. A nyelv hálózatos jelenségeinek az itt leírtaknál lényegesen átfogóbb és mélyebb vizsgálata szükséges ahhoz, hogy a nyelvészeti kutatások új, hálózatközpontú szemléletmóddal bővülhessenek. Amennyiben a kötetben leírt hálózatközpontú megközelítési mód további kutatásokat inspirál, már elértük célunkat.

5 Összefoglalás 5

6 IRODALOM Aarts, B Conceptions of categorization in the history of linguistics. Language Sciences. 28/4: Ablonczyné Mihályka Lívia Gazdaság és nyelv. Pécs: Lexikográfia. Ablonczyné Mihályka Lívia Gazdaság és nyelvhasználat. In Dobos Csilla (szerk.): Szaknyelvi kommunikáció. Budapest: Tinta Abrams, D. M. Strogatz, S. H Modelling the dynamics of language death. Nature. 424: 900. Adamzik, K Fachsprachen als Vartietäten. In Hoffmann, L. Kalverkämper, H. Wiegand, H. E. (Hrsg.): Fachsprachen. Languages for Special Purposes. 1. Halbband. Berlin New York: Walter de Gruyter Aitchison, J Words in the Mind. Oxford: Basil Blackwell. Aitchison, J The language web. Cambridge: Cambridge University Press. Aitchison, J Words in the Mind. Third Edition. Malden Oxford: Blackwell. Albert Réka Jeong, H. Barabási Albert-László Diameter of the World Wide Web. Nature. 401: Albert Réka Jeong, H. Barabási Albert-László Error and attack tolerance of complex networks. Nature. 406: Allegrini, P. Grigolini, P. Palatella, L. 2004a. Cognitive Scale-free Networks as a Model for Intermittency in Human Natural Language. In Novak, M. M. (ed.): Thinking in Patterns. Fractals and Related Phenomena in Nature. Singapore: World Scientific Allegrini, P. Grigolini, P. Palatella, L. 2004b. Intermittency and scale-free networks: a dynamical model for human language complexity. Chaos, Solitons and Fractals. 20: Altaribba, J. Mathis, K. M Conceptual and Lexical Development in Second Language Acquisition. Journal of Memory and Language. 36: Angioni, M. Demonits, R. Deriu, M. Tuveri, F SemanticNet: a WordNetbased Tool for the Navigation of Semantic Information. In Tanács A. et al. (eds.): Proceedings, GWC Szeged: University of Szeged Antia, E. B Terminology and Language Planning. Amsterdam Philadelphia: John Benjamins.

7 Irodalom 7 Antiqueira, L. et al Strong correlations between text quality and complex networks features. Physica A. 373: Arnold, J. B Nine Psychologists: Mapping the Collective Mind with Google. Current Research in Social Psychology. 11/12: Auger, A. Barrière, C Pattern-based approaches to semantic relation extraction: A state-of-the-art. Terminology. Special Issue: Pattern-based Approaches to Semantic Relation Extraction. 14/1: Aussenac-Gilles, N. Jacques, M. P Designing and evaluating patterns for relation acquisition from texts with CAMÉLÉON. Terminology. Special Issue: Pattern-based Approaches to Semantic Relation Extraction. 14/1: Baayen, R. H Storage and Computation in the Mental Lexicon. In Jarema, G. Libben, G. (eds.): The Mental Lexicon. Amsterdam: Elsevier Backstrom et al. (2011) Four degrees of separation. Baddeley, A Az emberi emlékezet. Budapest: Osiris. Bagó Péter Muráth Judit Fogalmi struktúrák vizsgálata számítógépes támogatással. In Silye Magdolna (szerk.) Szaknyelvkutatási irányzatok és alkalmazások: cikkek, tanulmányok a hazai szaknyelvoktatásról és -kutatásról. Debrecen: Szaknyelvoktatók és -Kutatók Országos Egyesülete Balaskó Mária Korpusznyelvészeti vizsgálatok és fordításnyelvi minták. Alkalmazott nyelvészeti doktori disszertáció. Pécs. Balaskó Mária Virtuális közösségek kommunikációja a cybertérben. In Balázs Géza Bódi Zoltán (szerk.): Az internetkorszak kommunikációja. Budapest: Gondolat-Infonia Balaskó Mária Balázs Géza Kovács László (szerk.) Hálózatkutatás Hálózatok a társadalomban és a nyelvben. Budapest: Tinta. Balaskó Mária Amikor a nyelvi hálózatok metszik egymást: kibővített jelentésegységek. In Balaskó Mária Balázs Géza Kovács László (szerk.): Hálózatkutatás Hálózatok a társadalomban és a nyelvben. Budapest: Tinta Balázs Géza Az internetkorszak kommunikációja. In Balázs Géza Bódi Zoltán (szerk.): Az internetkorszak kommunikációja. Budapest: Gondolat- Infonia Balázs Géza Hálózatalakzatok. In Balaskó Mária Balázs Géza Kovács László (szerk.): Hálózatkutatás Hálózatok a társadalomban és a nyelvben. Budapest: Tinta

8 8 Irodalom Balázs Géza A szöveg hálózatai. In Balázs Géza Kovács László Szőke Viktória (szerk.) Hálózatkutatás. Interdiszciplináris megközelítések. Budapest: Inter Magyar Szemiotikai Társaság Bolyai Műhely Alapítvány Eötvös Balázs Géza Kovács László Szőke Viktória (szerk.) Hálózatkutatás. Interdiszciplináris megközelítések. Budapest: Inter Magyar Szemiotikai Társaság Bolyai Műhely Alapítvány Eötvös. Bales, M. E. Johnson, S. B Graph theoretic modeling of large-scale semantic networks. Journal of Biomedical Informatics. 39/4: Balló Larissza Magyar verbális asszociációk 1. Szeged: Juhász Gyula Tanárképző Főiskola. Bamford, S. P. et al Galaxy Zoo: the independence of morphology and colour. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 393/4: Bańczerowski Janusz A kognitív nyelvészet alapelvei. Magyar Nyelvőr. 123/1: Bańczerowski Janusz A szaknyelvek szerepe a civilizációs fejlődésben. Magyar Nyelvőr. 127/3: Barabási Albert-László Behálózva. Budapest: Magyar Könyvklub. Barabási Albert-László Network Theory the Emergence of the Creative Enterprise. Science. 308: Barabási Albert-László A hálózatok tudománya: a társadalomtól a webig. Magyar Tudomány. 2006/11: Barabási Albert-László Scale-Free Networks: A Decade and Beyond. Science. 325: Barabási Albert-László Villanások. Budapest: Nyitott Könyvműhely. Barabási Albert-László Network science: Luck or reason. Nature. 489: Barabási Albert-László Bonabeau, E Scale-Free Networks. Scientific American. 288: Barabási Albert-László Albert Réka Jeong, H Emergence of scaling in random networks. Science. 286: Barabási Albert-László et al Hot spots and universality in network dynamics. The European Physical Journal B. 38: Bárányné Szabadkai Éva Mihalik István (szerk.) Közgazdasági Helyesírási Szótár. Budapest: Tinta. Barrat, A. Barthélemy, M. Vespignani, A Dynamical Processes on Complex Networks. Cambridge: Cambridge University Press.

9 Irodalom 9 Barsalou, L. W Frames, concepts and conceptual fields. In Lehrer, A. Kittay, E. F. (eds.): Frames, fields and contrasts: new essays in semantic and lexical organization. Hillsdale, New Jersey: Lawrence Erlbaum Bartha Csilla A kétnyelvűség alapkérdései. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó. Bassett, D. S. Bullmore, E Small-world brain networks. Neuroscientist. 12/6: Batagelj, V. Mrvar, A Pajek Program for Large Network Analysis. Connections. 21/2: Batagelj, V. Mrvar, A Pajek - Analysis and Visualization of Large Networks. In Jünger, M. Mutzel, P. (eds.): Graph Drawing Software. Springer: Berlin Bátyi Szilvia Szóasszociációs vizsgálat a kétnyelvű kárpátaljai általános iskolások körében A család mint befolyásoló tényező. In Navracsics Judit (szerk.) Nyelv, beszéd, írás I. Budapest: Tinta Beckage, N. et al Small Worlds and Semantic Network Growth in Typical Late Talkers. PLoS ONE. 6/5: e Becker, A. Hundt, M Die Fachsprache in der einzelsprachlichen Differenzierung. In Hoffmann, L. Kalverkämper, H. Wiegand, H. E. (Hrsg.): Fachsprachen. Languages for Special Purposes. 1. Halbband. Berlin New York: Walter de Gruyter Benczes Réka Putting the notion of domain back into metonymy. In Benczes, R. Barcelona, A. Ruiz de Mendoza, F. (eds.): Defining Metonymy in Cognitive Linguistics: Towards a Consensus View. Amsterdam Philadelphia: John Benjamins. Benczúr András et al PageRank és azon túl: hiperhivatkozások szerepe a keresésben. Magyar Tudomány. 2006/11: Benedek Gábor Lublóy Ágnes Szenes Márk A hálózatelmélet banki alkalmazása. Közgazdasági Szemle. LIV: Benkler, Y The Wealth of Networks. New Haven London: Yale University Press. Berlin, B. Kay, P Basic color terms. Their Universality and Evolution. Berkeley Los Angeles: University of California Press. Berners-Lee, T. Fischetti, M Weaving the web. New York: Harper Collins. Bessé, B. de et al Glossary of terms used in terminology. Terminology. 4/1: Bianconi, G. Gulbahce, N. Motter, A. N Local Structure of Directed Networks. Physical Review Letters. 100:

10 10 Irodalom Bódi Zoltán A világháló nyelve. Budapest: Gondolat. Bódi Zoltán Szimbolikus írásbeliség az internetes interakcióban. In Balázs Géza Bódi Zoltán (szerk.): Az internetkorszak kommunikációja. Budapest: Gondolat-Infonia Bolten, J Fremdsprache Wirtschaftsdeutsch: Bestandsaufnahme und Perspektive. In Müller, B.-D. (Hrsg.): Interkulturelle Wirtschaftskommunikation. München: Iudicium. Bonin, P. (ed.) Mental Lexicon: Some Words to Talk about Words. New York: Nova Sciencia Publishers. Börner, W. Vogel, K. (Hrsg.) Kognitive Linguistik und Fremdsprachenerwerb. Tübingen: Gunter Narr. Braunsberger, K. Wybenga, H. Gates, R A comparison of reliability between telephone and web-based surveys. Journal of Business Research. 60/7: Brin, S. Page, L The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine. WWW7/Computer Networks. 30/1-7: Bryman, A. Bell, E Business Research Methods. Oxford: Oxford University Press. Buhlmann, R. Fearns, A Handbuch des Fachsprachenunterrichts. Berlin München: Langenscheidt. Cabré, M. T Terminology. Amsterdam Philadelphia: John Benjamins. Caramazza, A Hány feldolgozási szint van a lexikai hozzáférésben? In Bánréti Zoltán (szerk): Nyelvi struktúrák és az agy. Budapest: Corvina Cardamone, C. et al Galaxy Zoo Green Peas: Discovery of A Class of Compact Extremely Star-Forming Galaxies. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 399/3: Carter, R Vocabulary: An applied linguistic perspective. London: Routledge. Castells, M The Rise of the Network Society. 2nd. ed. Malden Oxford: Blackwell. Chaffin, R. Herrmann, D. J The nature of semantic relations: a comparison of two approaches. In Evens, M. W. (ed.): Relational models of the lexicon. Cambridge: Cambridge University Press Chakrabarti, S Mining the Web: Discovering Knowledge from Hypertext Data. San Francisco: Morgan Kaufmann.

11 Irodalom 11 Chan, A. S. Salmon, D. P. Butters, N Semantic network abnormalities in patients with Alzheimer's disease. In Parks, R. Levine, D. Long, D. (eds.): Fundamentals of neural network modeling: Neuropsychology and cognitive neuroscience. Cambridge: MIT Press Chikán Attila Wimmer Ágnes Üzleti fogalomtár. Budapest: Alinea. Chlopek, Z Towards the trilingual mental lexicon. In Lengyel Zsolt Navracsics Judit (szerk.): Tanulmányok a mentális lexikonról Studies on the Mental Lexicon. Budapest: Tinta Collins, A. M. Loftus, E. F. A Spreading-Activation Theory of Semantic Processing. Psychological Review. 82/6: Collins, A. M. Quillian, M. R Retrieval time from semantic memory. Journal of verbal learning and verbal behavior. 8/2: , változatlan formában In Balota, D. A. Marsh, E. J. (eds.): Cognitive Psychology: Key Readings. New York: Psychology Press Coronges, K. A. Valente, T. W. Stacy, A. W Structural Comparison of Cognitive Associative Networks in Two Populations. Journal of Applied Social Psychology. 37/9: Cramer, P Word Association. London: Academic Press. Creelman, M. B The Experimental Investigation of Meaning. New York: Springer. Cruse, A Meaning in Language. Oxford: Oxford University Press. Cruse, D. A The Lexicon. In Aronoff, M. Rees-Miller, J. (eds.): The Handbook of Linguistics. Malden Oxford: Blackwell Cruse, D. A Lexical Semantics. Cambridge: Cambridge University Press. Császár Róbert A mentális lexikon szóasszociációs vizsgálata gazdasági és nem gazdasági végzettségű személyek esetében. Szakdolgozat. Szombathely: Nyugat-magyarországi Egyetem. Cser János A magyar gyermek szókincse. Budapest: Magyar Pedagógiai Társaság. Csermely Péter A rejtett hálózatok ereje. Budapest: Vince. Csomai Lídia Szabad szóasszociációs vizsgálat évesek körében. Szakdolgozat. Veszprém: Pannon Egyetem. Dahlberg, I Knowledge Organziation: A New Science? Knowledge Organization. 33/1: Dancette, J Semantic relations in the field of retailing. Terminology. 13/2:

12 12 Irodalom De Boot, K The end of psycholinguistics as we know it? It s about time! In Navracsics Judit Szabó Dániel (szerk.): Mentális folyamatok a nyelvi feldolgozásban / Mental Procedures in Language Processing. Budapest: Tinta De Deyne, S. Storms, G. 2008a. Word Associations: Norms for 1,424 Dutch words in a continous task. Behavior Research Methods. 40/1: De Deyne, S. Storms, G. 2008b. Word Associations: Network and semantic properties. Behavior Research Methods. 40/1: De Deyne, S. Navarro, D. J. Storms, G. megjelenés alatt. Better explanations of lexical and semantic cognition using networks derived from continued rather than single-word associations. Behavior Research Methods. Storms_Wordassociations_BRM.pdf Deese, J The Structure of Associations in Language and Thought. Baltimore: The Johns Hopkins Press. Derényi Imre et al Csoportosulások szociológiai, technológiai és biológiai hálózatokban. Magyar Tudomány. 2006/11: Dezső Zoltán et al Dynamics of information access on the web. Physical Review E. 73: Dietrich, R Psycholinguistik. Stuttgart Weimar: Metzler. Dirven, R. Verspoor, M Cognitive Exploration of Language and Linguistics. Amsterdam Philadelphia: John Benjamins. Dittmann, J Wörter im Geist. Das mentale Lexikon. In Dittmann, J. Schmidt, C. (Hg.): Über Wörter. Freiburg im Breisgau: Rombach Dominich Sándor Webtechnológiák és információvisszakeresés. akereses.pdf Dominich Sándor Kiezer Tamás Hatványtörvény, kis világ és magyar nyelv. Alkalmazott Nyelvtudomány. V/1-2: Domonkosi Ágnes Az internet nyelvhasználatának empirikus kutatási lehetőségei. In Balázs Géza Bódi Zoltán (szerk.): Az internetkorszak kommunikációja. Budapest: Gondolat-Infonia Dooley, K. Corman, S Dynamic analysis of news streams: Institutional versus environmental effects. Nonlinear Dynamics, Psychology, & Life Sciences. 8/3: Dorogovtsev, S. N. Mendes, J. F. F Language as an evolving word web. Proceedings of the Royal Sociey of London B. 268:

13 Irodalom 13 Dorow, B A Graph Model for Words and their Meanings. Doktorarbeit. Stuttgart: Institut für Maschinelle Sprachverarbeitung der Universität Stuttgart. Duijn, v. M. A. J Software for Social Network Analysis. In Carrington, P. J. Scott, J. Wasserman, S. (eds): Models and Methods in Social Network Analysis. Cambridge: Cambridge University Press Easley, D. Kleinberg, J Networks, Crowds and Markets. Reasoning about a Highly Connected World. Cambridge: Cambridge University Press. Echols, C H. Marti, C. N The Identification of Words and Their Meanings: From Perceptual Biases to Language-Specific Cues. In Hall, G. Waxman, S. R. (eds.): Weaving a Lexicon. Cambridge: MIT Press Eco, U Kant és a kacsacsőrű emlős. Budapest: Európa. Eguíluz, V. M. et al Scale-Free Brain Functional Networks. Physical Review Letters. 94: Elman, J. L An alternative view of the mental lexicon. TRENDS in Cognitive Science. 8/7: Esper, E. A Analogy and Association in Linguistics and Psychology. Athens: University of Georgia Press. Evans, V Lexical Concepts, Cognitive Models and Meaning-Construction. Cognitive Linguistics. 17/4: Evans, V Language and Cognition: The View from Cognitive Linguistics. In Cook, V. Bassetti, B. (eds): Language & Bilingual Cognition. New York: Psychology Press Evans, V. Bergen, B. K. Zinken, J The cognitive linguistics enterprise: an overview. In Evans, V. Bergen, B. Zinken, J. (eds.): The Cognitive Linguistics Reader. London: Equinox Fauconnier, G. Turner, M The Way We Think. New York: Basic Books. Felber, H. Schaeder, B Typologie der Fachwörterbücher. In Hoffmann, L. Kalverkämper, H. Wiegand, H. E. (Hrsg.): Fachsprachen. Languages for Special Purposes. 2. Halbband. Berlin New York: Walter de Gruyter Fellbaum, Ch. (ed.) WordNet. Cambridge: MIT Press. Ferrer i Cancho, R The variation of Zipf s law in human language. European Physical Journal B. 44: Ferrer i Cancho, R When language breaks into pieces A conflict between communication through isolated signals and language. Biosystems. 84/3:

14 14 Irodalom Ferrer i Cancho, R. Solé, R. V. 2001a. The small world of human language. Proceedings of the Royal Society of London Series B. 268: Ferrer i Cancho, R. Solé, R. V. 2001b. Two regimes in the frequency of words and the origin of complex lexicons: Zipf's law revisited. Journal of Quantitative Linguistics. 8: Ferrer i Cancho, R. Solé, R. V Zipf's law and random texts. Advances in Complex Systems. 5/1: 1-6. Ferrer i Cancho, R. Solé, R. V Least effort and the origins of scaling in human language. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 100/3: Ferrer i Cancho, R. Solé, R.V. Köhler, R Patterns in syntactic dependency networks. Physical Review E. 69: Fillenbaum, S. Rapoport, A Structures in the Subjective Lexicon. New York London: Acedemic Press. Fillmore, C J. Atkins, B. T Toward a Frame-Based Lexicon: The Semantics of RISK and its Neighbours. In Lehrer, A. Kittay, E. F. (eds.): Frames, fields and contrasts: new essays in semantic and lexical organization. Hillsdale: Lawrence Erlbaum Fischer Márta Terminológia a szakmai kommunikáció szolgálatában. In Dobos Csilla (szerk.): Szaknyelvi kommunikáció. Budapest: Tinta Fitzpatrick, T Habits and rabbits: word associations and the L2 lexicon. In Foster-Cohen, S. Medved Krajnovic, M. Mihaljevic Djigunvic, J. (eds.): EUROSLA Yearbook 6 (2006). Amsterdam: John Benjamins Fitzpatrick, T Word association patterns: unpacking the assumptions. International Journal of Applied Linguistics. 17/3: Fluck, H.-R Fachsprachen. München: Francke. Fodor, J. A The modularity of mind. Cambridge: MIT Press. Fóris Ágota Hat terminológiai lecke. Pécs: Lexikográfia. Fóris Ágota 2007a. A skálafüggetlen hálók nyelvészeti vonatkozásai. Alkalmazott Nyelvtudomány. VII/1-2: Fóris Ágota 2007b. A terminológia terminológiája. In Pusztay János (szerk.): A magyar mint veszélyeztetett nyelv? Szombathely: Berzsenyi Dániel Főiskola Fóris Ágota A fordítás skálafüggetlen hálómodellje. Fordítástudomány. XI/1: Fosmire, F. R Clustering as a function of associative commonality. American Journal of Psychology. 78: Freedman, D. Pisani, R. Purves, R Statisztika. Budapest: Typotex. Galton, F Psychometric experiments. Brain. 2:

15 Irodalom 15 Galton, F Inquires into Human Faculty and Its Development. London: Macmillan. (On-line elérhető: Gamper, J. Nejdl, W. Wolpers, M Combining Ontololgies and Terminologies in Information Systems. In Sandrini, P. (ed.): TKE 99 Terminology and Knowledge Engineering. Vienna: Termnet Gangl Andrea Diskurzuselemzési módszerek alkalmazása a hálózatelméletben. In Balaskó Mária Balázs Géza Kovács László (szerk.): Hálózatkutatás Hálózatok a társadalomban és a nyelvben. Budapest: Tinta Gangl Andrea Szinonimák hálózata (újra)fordított szövegekben. In Balázs Géza Kovács László Szőke Viktória (szerk.): Hálózatkutatás. Interdiszciplináris megközelítések. Budapest: Inter Magyar Szemiotikai Társaság Bolyai Műhely Alapítvány Eötvös Garman, M Psycholinguistics. Cambridge: Cambridge University Press. Gazdaságpolitikai kisszótár Budapest: Kossuth. Geeraerts, D. Grondelaers, S. Bakema, P The Structure of Lexical Variation. Berlin New York: Mouton de Gruyter. Ghoshal, G. et al Random hypergraphs and their applications. Physical Review E. 79: Gillam, L. Tariq, M. Ahmad, K Terminology and the construction of ontology. Terminology. 11/1: Gläser, R Fachsprachen und Funktionalstile. In Hoffmann, L. Kalverkämper, H. Wiegand, H. E. (Hrsg.): Fachsprachen. Languages for Special Purposes. 1. Halbband. Berlin New York: Walter de Gruyter Gósy Mária 2000a. Az életkor hatása a mentális lexikon működésére. Magyar Nyelvőr. 124/4: Gósy Mária 2000b. A prototípus elmélet. In Lengyel Zsolt Navracsics Judit Nádasi Edit (szerk.): Alkalmazott Nyelvészeti Tanulmányok IV. Veszprém: Veszprémi Egyetem Gósy Mária Szóasszociációs műveletek az életkor függvényében. Alkalmazott Nyelvtudomány. 1/1: Gósy Mária Pszicholingvisztika. Budapest: Osiris. Gósy Mária Kovács Magdolna Mentális lexikon a szóasszociációk tükrében. Magyar Nyelvőr. 125/3: Gottdank Tibor Szemantikus Web. Budapest: ComputerBooks. Granovetter, M. S The Strength of Weak Ties. The American Journal of Sociology. 78/6: Gravino, P. et. al Complex structures and semantics in free word association. Advances in Complex Systems. 15/3-4:

16 16 Irodalom Griffiths, T. L. Steyvers, M. Firl, A Google and the mind: Predicting fluency with PageRank. Psychological Science. 18: Guarino, N. Giaretta, P Ontologies and Knowledge Bases Towards a Terminological Clarification. In Mars, N. (ed.): Towards Very Large Knowledge Bases. Amsterdam: IOS Press Hadley, G Lexis and Culture: Bound and Determined? Journal of psycholinguistic research. July 1997: Hall, D. G. Waxman, S. R Weaving a Lexicon. Cambridge: MIT Press. Halskov, J. Barrière, C Web-based extraction of semantic relation instances for terminology work. Terminology. Special Issue: Patternbased Approaches to Semantic Relation Extraction. 14/1: Hanneman, R. A. Riddle, M Introduction to Social Network Methods. Riverside: University of California. (Published in digital form at Harley, T The Psychology of Language. Hove New York: Psychology Press. He, Y. Chen, Z. J. Evans, A. C Small-World Anatomical Networks in the Human Brain Revealed by Cortical Thickness from MRI. Cerebral Cortex. 17/10: He, Y. et al Impaired small-world efficiency in structural cortical networks in multiple sclerosis associated with white matter lesion load. Brain Advance Access. May 12, Helbig, H Knowledge Representation and the Semantics of Natural Language. Berlin Heidelberg: Springer. Hess-Lüttich, E. W. B Fachsprachen als Register. In Hoffmann, L. Kalverkämper, H. Wiegand, H. E. (Hrsg.): Fachsprachen. Languages for Special Purposes. 1. Halbband. Berlin New York: Walter de Gruyter Hoey, M Lexical Priming. London: Routledge. Hoffmann, L Kommunikationsmittel Fachsprache. Tübingen: Narr. Hoffmann, L Fachsprachen als Subsprachen. In Hoffmann, L. Kalverkämper, H. Wiegand, H. E. (Hrsg.): Fachsprachen. Languages for Special Purposes. 1. Halbband. Berlin New York: Walter de Gruyter Horst, S Wortbildung in der deutschen Wirtschaftskommunikation. Waldsteinberg: Heidrun Popp. Hudson, R Language Networks. Oxford: Oxford University Press.

17 Irodalom 17 Hundsnurscher, F Wandlungen des Wortfeld-Konzepts. In Tóth, József (Hrsg.): Quo Vadis Wortfeldforschung? Frankfurt am Main: Peter Lang Hundt, M Typologien der Wirtschaftssprache: Spekulation oder Notwendigkeit. Fachsprache. 20/3-4: Hundt, M Neuere institutionelle und wissenschaftliche Wirtschaftsfachsprachen. In Hoffmann, L. Kalverkämper, H. Wiegand, H. E. (Hrsg.): Fachsprachen. Languages for Special Purposes. 1. Halbband. Berlin New York: Walter de Gruyter Huszár Ágnes A gondolattól a szóig. Budapest: Tinta. Hymes, Dell A nyelv és a társadalmi élet kölcsönhatásának vizsgálata. In Pléh Csaba Síklaki István Terestyéni Tamás (szerk.): Nyelv Kommunikáció Cselekvés. Budapest: Osiris Imrényi András A magyar mondat mint multiplex hálózat. In Balázs Géza Kovács László Szőke Viktória (szerk.): Hálózatkutatás. Interdiszciplináris megközelítések. Budapest: Budapest: Inter Magyar Szemiotikai Társaság Bolyai Műhely Alapítvány Eötvös ISO Terminology Vocabulary. Switzerland: ISO. ISO Terminology work Vocabulary Part 1: Theory and applications. Switzerland: ISO. Itzkovitz, S. et al Subgraphs in random networks. Physical Review E. 68/2/2: Jagusztinné Ujvári Klára Magyar verbális asszociációk 2. Szeged: Juhász Gyula Tanárképző Főiskola. Jarema, G. Libben, G. (eds.) The Mental Lexicon. Amsterdam: Elsevier. Jarvis, S Lexical Transfer. In Pavlenko, A. (ed.): The Bilingual Mental Lexicon. Bristol Buffalo Toronto: Multilingual Matters Jenkins, J. J The 1952 Minnesota word association norms. In Postman, L. Keppel, G. (eds.): Norms of Word Association. New York: Academic Press Jeong, H. Néda, Z. Barabási Albert-László Measuring preferential attachment for evolving networks. Europhysics Letters. 61: Jónás Frigyesné A tanári szerep új dimenziói a gazdasági szaknyelvoktatásban. In Balaskó Mária Kohn János (szerk.): A nyelv mint szellemi és gazdasági tőke III. Szombathely: BDTF Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék Kageura, K The Dynamics of Terminology. Amsterdam Philadelphia: John Benjamins.

18 18 Irodalom Kalverkämper, H Fachsprache und Fachsprachenforschung. In Hoffmann, L. Kalverkämper, H. Wiegand, H. E. (Hrsg.): Fachsprachen. Languages for Special Purposes. 1. Halbband. Berlin New York: Walter de Gruyter Karrer, B. Newman, M. E. J Random graph models for directed acyclic networks. Physical Review E. 80: Katz, J. J. Fodor A. J The Structure of a Semantic Theory. Language. 39/2: Kay, M The concrete lexicon and the abstract dictionary. In Proceedigns of the Fifth Annual Conference of the UW Centre for the New Oxford English Dictionary. Waterloo: University of Waterloo Ke, J Complex networks and human language. Eprint arxiv:cs/ Ke, J. Gong, T. Wang, W. S. Y Language Change and Social Networks. Communications in Computational Physics. 3/4: Ke, J. Yao, Y Analysing Language Development from a Network Approach. Journal of Quantitative Linguistics. 15/1: Kegyesné Szekeres Erika Férfiak és nők: mentális lexikon és fogalmi tipizálás. In Fóris Ágota Kárpáti Eszter Szűcs Tibor (szerk.): A nyelv nevelő szerepe. Pécs: Lingua Franca Csoport Keil, F. C Explanation, association and the acquisition of word meaning. In Gleitman, L. Landau, B. (eds.): The Acquisition of the Lexicon. Amsterdam: Elsevier Kennedy, C. Bolitho, R English for Specific Purposes. London: Macmillan. Kent, G. H. Rosanoff, A. J A study of association in insanity. American Journal of Insanity. 67/1-2: 37-96; Keppel, G. Strand, B. Z Free-association responses to the primary purposes and other responses selected from the Palermo-Jenkins norms. In Postman, L. Keppel, G. (eds.): Norms of Word Association. New York: Academic Press Kertész János Súlyozott hálózatok: A tőzsdétől a mobiltelefóniáig. Magyar Tudomány. 2006/11: Kiefer Ferenc Jelentéselmélet. Budapest: Corvina. Kis Ádám Automatikus terminuskivonatolás diszkurzusszerkezetek segítségével. In Pusztay János (szerk.): A magyar mint veszélyeztetett nyelv? Szombathely: Berzsenyi Dániel Főiskola Kis Balázs Mohácsi-Gorove Anna A fordító számítógépe. Bicske: Szak.

19 Irodalom 19 Kiss, G. R Words, associations and networks. Journal of Verbal Learning and Verbal Behaviour. 7: Kiss, G. R. et al An associative thesaurus of English and its computer analysis. In Aitken, A.J. Bailey, R.W. Hamilton-Smith, N. (eds.): The Computer and Literary Studies. Edinburgh: University Press Kiss, G. R An Associative Thesaurus of English: Structural Analysis of a Large Relevance Network. In Kennedy, A. Wilkes, A. (eds.): Studies in Long Term Memory. London: John Wiley & Sons Klaudy Kinga Bevezetés a fordítás elméletébe. Budapest: Scholastica. Kleiber, G Prototypensemantik. Tübingen: Narr. Kleinberg, J Navigation in a Small World. Nature. 406: 845. Kleinfeld, J. S The small world problem. Society. 39/2: Knipf-Komlósi, Elisabeth Rada V. Roberta Bernáth Csilla Aspekte des Wortschatzes. Budapest: Bölcsész Konzorcium. Koehly, L. M. Pattison, P Random Graph Models for Social Networks: Multiple Relations or Multiple Raters. In Carrington, P. J. Scott, J. Wasserman, S. (eds.): Models and Methods in Social Network Analysis. Cambridge: Cambridge University Press Kossinets, G. Kleinberg, J. Watts, D The Structure of Information Pathways in a Social Communication Network. Proceedings of the 14th ACM SIGKDD International Conference on Knowledge Discovery and Data Mining. Las Vegas Kovács László Mentális lexikon és kis világok. Alkalmazott Nyelvtudomány. VII/1-2: Kovács László 2008a. Kis világok egy pszicholingvisztikai kutatás tükrében. In Balaskó Mária Balázs Géza (szerk.): Konvergenciák Szombathely: NYME SEK Kovács László 2008b. Nyelvi hálózatok a mentális lexikonban Agykapocskutatás. Alkalmazott Nyelvtudomány. VIII/1-2: Kovács László 2009a. Irányított kapcsolatok a mentális lexikonban. Modern Nyelvoktatás. XV/1-2: Kovács László 2009b. A mentális lexikon megismerésének szerepe a szókincs oktatásában. NyelvInfó. 2009/1: Kovács László 2009c. Begriffsstruktur des mehrsprachigen mentalen Lexikons. In Fekete-Csizmazia, Zsuzsanna et al. (Hrsg.): Sprache Kultur Berührungen. Szombathely Wien: Savaria University Press Praesens

20 20 Irodalom Kovács László 2010a. Hálózatelmélet és nyelvészet. In Balaskó Mária Balázs Géza Kovács László (szerk.): Hálózatkutatás Hálózatok a társadalomban és a nyelvben. Budapest: Tinta Kovács László 2010b. A mentális lexikon vizsgálata hálózatelméleti megközelítésben. In Balaskó Mária Balázs Géza Kovács László (szerk.): Hálózatkutatás Hálózatok a társadalomban és a nyelvben. Budapest: Tinta Kovács László 2010c. Easley, David Kleinberg, Jon: Networks, Crowds and Markets. Reasoning about a Highly Connected World. Közgazdasági Szemle. LVII. (2010 december): Kovács László 2011a. Hálózatkutatás és szociolingvisztika. Magyar Nyelvőr. 135/1: Kovács László 2011b. Fogalmi rendszerek és lexikai hálózatok a mentális lexikonban. Budapest: Tinta. Kovács László 2012a. Márkahálózatok. In Balázs Géza Kovács László Szőke Viktória (szerk.): Hálózatkutatás. Interdiszciplináris megközelítések. Budapest: Inter Magyar Szemiotikai Társaság Bolyai Műhely Alapítvány Eötvös Kovács László 2012b. Szóasszociációs vizsgálatok alkalmazási lehetőségei márkák vizsgálatában. In Horváthné Molnár Katalin Sciacovelli, A. D. (szerk.): Az alkalmazott nyelvészet regionális és globális szerepe. Budapest Szombathely Sopron: MANYE NYME Kovács László 2012c. Autómárkák kognitív reprezentációjának vizsgálata asszociációk segítségével. Marketing & Management. 2012/4: Kovács László 2012d. A mentális lexikon hálózatai. In Balázs Géza Kovács László Szőke Viktória (szerk.): Hálózatkutatás. Interdiszciplináris megközelítések. Budapest: Inter Magyar Szemiotikai Társaság Bolyai Műhely Alapítvány Eötvös Kovács László Orosz Katalin Pollner Péter Magyar szóasszociációk hálózata. Magyar Tudomány. 2012/6: Kovács László Osvald Mária A mentális lexikon szakmai szerveződése. Modern Nyelvoktatás. XVI/2-3: Kövecses Zoltán A metafora. Budapest: Typotex. Kövecses Zoltán Benczes Réka Kognitív nyelvészet. Budapest: Akadémiai. Krantz, J. H. Dalal, R Validity of Web-based psychological research. In Birnbaum, M.H. (ed.): Psychological Experiments on the Internet. San Diego: Academic Press

21 Irodalom 21 Kraut, R. et al Psychological research online: Report of board of scientific affairs advisory group on the conduct of research on the Internet. American Psychologists. 59/2: Kroll, J. F. et al The development of lexical fluency in a second language. Second Language Research. 18/2: Kroll, J. F. Stewart, E Category interference in translation and picture naming: evidence for asymmetric connections between bilingual memory represenations. Journal of Memory and Language. 36: Kroll, J. F. Sunderman, G Cognitive Processes in Second Language Learners and Bilinguals: The Developement of Lexical and Conceptual Representations. In Doughty, C. J. Long, M. H. (eds.): The Handbook of Second Language Acquisition. Malden Oxford Melbourne Berlin: Blackwell Kurtán Zsuzsa Szakmai nyelvhasználat. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó. Kuti Judit et al Language Independent and Language Dependent Innovations in the Hungarian WordNet. In Tanács A. et al. (eds.): Proceedings, GWC Szeged: University of Szeged Labov, W The boundaries of words and their meanings. In Bailey, C-J. N. Shuy, R. W. (eds.): New ways of analyzing variation in English. Washington D. C.: Georgetown University Press Lakoff, G Women, Fire and Dangerous Thing. Chicago: The University of Chicago Press. Lakoff, G. Johnson, M Metaphors We Live By. Chicago: University of Chicago. Land, K. et al Galaxy Zoo: The large-scale spin statistics of spiral galaxies in the Sloan Digital Sky Survey. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 388/4: Landau, B Perceptual Units and Their Mapping with Language: How Children Can (Or Can t) Use Perception to Learn Words. In Hall, G. Waxman, S. R. (eds.): Weaving a Lexicon. Cambridge: MIT Press Lang, E Semantische vs. konzeptuelle Struktur: Unterscheidung und Überscheidung. In Schwarz, M. (Hrsg.): Kognitive Semantik / Cognitive Semantics. Tübingen: Gunter Narr Langacker, R. W Foundations of Cognitive Grammar. Volume 1. Stanford: University of Stanford Press. Lehrer, A. Kittay, E. F. (eds.) Frames, fields and contrasts: new essays in semantic and lexical organization. Hillsdale: Lawrence Erlbaum.

22 22 Irodalom Lengyel Zsolt A gyermeknyelv. Budapest: Gondolat. Lengyel Zsolt Bevezetés a pszicholingvisztikába. Veszprém. Lengyel Zsolt Magyar egyszavas szabad asszociációs vizsgálatok: Alkalmazott Nyelvtudomány. V/1-2: Lengyel Zsolt 2007a. Asszociációs normák enciklopédiája. Alkalmazott Nyelvtudomány. VII/1-2: Lengyel Zsolt 2007b. Rövidzárlat. In Benő Attila Fazakas Emese Szilágyi N. Sándor (szerk.) Nyelvek és nyelvváltozatok. 2. kötet. Kolozsvár: Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége Lengyel Zsolt 2008a. Férfi nő: évesek körében végzett verbális asszociációs vizsgálat alapján. In Bodnár Ildikó Kegyesné Szekeres Erika Simigné Fenyő Sarolta (szerk.): Sokszínű nyelvészet. Női szóval - női szemmel. Gender kutatás a nyelvészetben és az irodalomban. Miskolc: Miskolci Egyetem Lengyel Zsolt 2008b. Magyar Asszociációs Normák Enciklopédiája: új perspektívák. Elhangzott: A magyar mint európai és világnyelv. Magyar Alkalmazott Nyelvészeti Kongresszus. Budapest, Balassi Intézet április 3-5. Lengyel Zsolt 2008c. Magyar asszociációs normák enciklopédiája. Budapest: Tinta. Lengyel Zsolt 2009a. Magyar Asszociációs Normák Enciklopédiája: új perspektívák. In Lengyel Zsolt Navracsics Judit (szerk.): Tanulmányok a mentális lexikonról Studies on the Mental Lexicon. Budapest: Tinta Lengyel Zsolt 2009b. Idegen nyelvi elemek éves magyar tanulók mentális lexikonjában. In Ablonczyné Mihályka Lívia Garai Anna (szerk.): Győri Nyelvi Mozaik III. Győr: Széchenyi István Egyetem Lengyel Zsolt Szóasszociációs vizsgálatok: általános elvek, célok. In Balaskó Mária Balázs Géza Kovács László (szerk.): Hálózatkutatás Hálózatok a társadalomban és a nyelvben. Budapest: Tinta Lengyel Zsolt 2011a. A szóasszociációs vizsgálatok újabb eredményei. Hungarológiai Évkönyv XII/1. Pécs: Pécsi Tudományegyetem Lengyel Zsolt 2011b. A szóasszociációs vizsgálatok használatnyelvészeti aspektusa In Géczi János Makai Péter (szerk.): Utánad, Olvasó! Veszprém: Pannon Egyetem Lengyel Zsolt 2012a. Fonetikai/fonológiai kapcsolatok a mentális lexikonban (magyar szóasszociációs kísérletek alapján). In Navracsics Judit Szabó Dániel (szerk.): Mentális folyamatok a nyelvi feldolgozásban / Mental Procedures in Language Processing. Budapest: Tinta Lengyel Zsolt 2012b. Szóról szóra. Budapest: Gondolat. Letenyei László Településkutatás. Budapest: L Harmattan Ráció.

23 Irodalom 23 Levelt, W. J. M Speaking. From Intention to Articulation. Cambridge London: MIT Press. Levelt, W. J. M. Roelofs, A. Meyers, A. S A theory of lexical access in speech production. Behavioral and Brain Sciences. 22: Lewis, T. G Network Science. New Jersey: John Wiley. Li, W Zipf's Law Everywhere. Glottometrics. 5: Liang, M The Edinburgh Associative Thesaurus (EAT) for MS Windows (Version 1.1). [Software]. Letölthető: Libárdi Péter A nyelvi változás tükröződése az egyén mentális lexikonában. Alkalmazott Nyelvtudomány. 1/1: Licata, I. et al Scale Free Graphs in Dynamic Knowledge Acquisitioan. In Minati, G. Pessa, E. Abram, M. (eds.): Systemics of Emergence: Research and Developement. New York: Springer Lintott, C. J. et al Galaxy Zoo: Morphologies derived from visual inspection of galaxies from the Sloan Digital Sky Survey. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 389: Liu, H. T Statistical properties of Chinese semantic networks. Chinese Science Bulletin. 54/16: Lowe, W Meaning and the Mental Lexicon. In Proceedings of the 15th International Joint Conference on Artificial Intelligence. San Francisco: Morgan Kaufmann Löbner, S Semantik. Berlin New York: Walter de Gruyter. Lublóy Ágnes Topology of the Hungarian large-value transfer system. Magyar Nemzeti Bank Occasional Papers. 57. Magyari Lilla A mentális lexikon modelljei a magyar nyelvben. In Gervain Judit Pléh Csaba (szerk.): A láthatatlan nyelv. Budapest: Gondolat Malt, B. C. Sloman, S. A. Gennari, S. P Universality and language specificity in object naming. Journal of Memory and Language. 49/1: Malt, B. C. Gennari, S. P. Imai, M Lexicalization Patterns and the Worldto-Words Mapping. In Malt, B. C. Wolff, P. (eds.): Words and the Mind. New York Oxford: Oxford University Press Markman, A. B Knowledge Representations. Mahdah London: Lawrence Erlbaum Associates. Markman, E. M Constraints on word meaning in early language acquisition. In Gleitman, L. Landau, B. (eds.): The Acquisition of the Lexicon. Amsterdam: Elsevier

24 24 Irodalom Markošová, M Network model of human language. Physica A. 387/2-3: Markowitz, J An exploration into graded set membership. In Evens, M. W. (ed): Relational models of the lexicon. Cambridge: Cambridge University Press Marshall, J Language Change and Sociolinguistics: Rethinking Social Networks. Basingstoke: Palgrave. Marshman, E Expressions of uncertanity in candidate knowledge-rich contexts: A comparison in English and French specialized texts. Terminology. Special Issue: Pattern-based Approaches to Semantic Relation Extraction. 14/1: Masucci, A. P. Rodgers, G. J Network properties of written human language. Physical Review E. 74: Meara, P Connected Words. Amsterdam Philadelphia: John Benjamins. Mengxiao, Z. Zhi, C. Qingsheng, C Automatic keywords extraction of Chinese document using small world structure. In International Conference on Natural Language Processing and Knowledge Engineering, Beijing Mihalovics Árpád A politikai kommunikáció tipológiája és taxonómiája. In Mihalovics Árpád: Politikai és diplomáciai nyelvhasználat Langage politique et diplomatique. Veszprém: Pannon Egyetemi Kiadó Miháltz Márton et al Methods and Results of the Hungarian WordNet Project. In Tanács A. et al. (eds.): Proceedings, GWC Szeged: University of Szeged Milgram, S The small world problem. Psychology Today. 2: Miller, G. A The Science of Words. New York: Scientific American Library. Miller, G. A Nouns in WordNet. In Fellbaum, Ch. (ed.): WordNet. Cambridge: MIT Press. Miller, G. A. et al Introduction to WordNet: an on-line lexical database. International Journal of Lexicography. 3: javított, bővített változat (1993): Miller, K. M Free-association responses of English and Australian students to 100 words from the Kent-Rosanoff association test. In Postman, L. Keppel, G. (eds.): Norms of Word Association. New York: Academic Press Milo, R. et al Network motifs: Simple building blocks of complex networks. Science. 298/5594:

25 Irodalom 25 Milo, R. et al Superfamilies of evolved and designed networks. Science. 303/5663: Milroy, L Language and social networks. Oxford: Blackwell. Milroy, L. Gordon, M Sociolinguistics: Method and Interpretation. Malden: Blackwell. Minsky, M A Framework for Representing Knowledge. In Winston, P. (ed.): The psychology of computer vision. New York: McGraw Hill Montemurro, M. E. Zanette, D. H New perspectives on Zipf s law in linguistics: from single texts to large corpora. Glottometrics. 4: Moss, H. Older, L Birkbeck word association norms. Hove: Psychology Press. Moss, H. E. Tyler, L. K Towards a distributed account of conceptual knowledge. TRENDS in Cognitive Sciences. 5/6: Motter, A. E. et al Topology of the conceptual network of language. Physical Review E. 65: (R). Möhn, D Fachsprache als Gruppensprache. In Hoffmann, L. Kalverkämper, H. Wiegand, H. E. (Hrsg.): Fachsprachen. Languages for Special Purposes. 1. Halbband. Berlin New York: Walter de Gruyter Munn, K. Smith, B Applied Ontology. Frankfurt Paris Lancester New Brunswick: Ontos. Muráth Judit Zweisprachige Fachlexikographie. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó. Muráth Judit A terminológiai iskolák. In Muráth Judit Hubainé Oláh Ágnes (szerk.): A XXI. század kihívásai a szakfordítóképzésben. Pécs: PTE KTK Muráth Judit Szakszótárak előkészítő munkálatai: lexikológiaiterminológiai vizsgálatok. In Magay Tamás (szerk.): Félmúlt és közeljövő. Budapest: Akadémiai Muráth Judit Aktuális gazdasági szövegek fordításának sajátosságai terminológiai-lexikológiai vizsgálatok. In Silye Magdolna (szerk.): A szaknyelvi kompetenciafejlesztéstől a munkaerőpiacig. Debrecen: Szaknyelvoktatók és -Kutatók Országos Egyesülete Muráth Judit Bagó Péter A pénzügyi válság izotópiája. In Boda István Károly Mónos Katalin (szerk.): Alkalmazott nyelvészet ma: innováció, technológia, tradíció. Budapest Debrecen: MANYE Debreceni Egyetem

Nyelvi hálózatok és a mentális lexikon

Nyelvi hálózatok és a mentális lexikon Pannon Egyetem Nyelvtudományi Doktori Iskola Doktori értekezés tézisei Kovács László Nyelvi hálózatok és a mentális lexikon A mentális lexikon (gazdasági) szaknyelvi és (általános) hálózatos szerveződésének

Részletesebben

KOVÁCS LÁSZLÓ. Mentális lexikon és a kis világok

KOVÁCS LÁSZLÓ. Mentális lexikon és a kis világok TANULMÁNYOK- VERBÁLIS ASSZOCIÁCIÓK Alkalmazott Nyelvtudomány VII. évfolyam 1-2. szám 2007. KOVÁCS LÁSZLÓ Berzsenyi Dániel Főiskola, Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék klaszlo@bdf.hu Mentális lexikon és a

Részletesebben

Diszlexiások/diszgráfiások anyanyelvi és idegen nyelvi szókincsszerkezete

Diszlexiások/diszgráfiások anyanyelvi és idegen nyelvi szókincsszerkezete Diszlexiások/diszgráfiások anyanyelvi és idegen nyelvi szókincsszerkezete Kohlmann Ágnes Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nyelvtudományi Doktori Iskola kohlmannagi@yahoo.de Előzmények és kutatási kérdés

Részletesebben

OSZTATLAN ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA KÉPZÉS TANTERVE (5+1) ÉS (4+1)

OSZTATLAN ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA KÉPZÉS TANTERVE (5+1) ÉS (4+1) OSZTATLAN ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA KÉPZÉS TANTERVE (5+1) ÉS (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRKÉPZÉS:

Részletesebben

Asszociációs vizsgálatok alkalmazási lehetőségei márkák kutatásában Kovács László Bevezetés Az asszociációs vizsgálatok viszonylag hosszú múltra

Asszociációs vizsgálatok alkalmazási lehetőségei márkák kutatásában Kovács László Bevezetés Az asszociációs vizsgálatok viszonylag hosszú múltra Asszociációs vizsgálatok alkalmazási lehetőségei márkák kutatásában Kovács László Bevezetés Az asszociációs vizsgálatok viszonylag hosszú múltra tekintenek vissza. Francois Galton (1883) kezdeti introspektív

Részletesebben

Teljesítendő kreditek a tárgycsoportban. Tárgyfelvétel típusa. Tárgy kredit

Teljesítendő kreditek a tárgycsoportban. Tárgyfelvétel típusa. Tárgy kredit Anglisztika BA - Szakfelelős: Dr. Hegedűs Irén egyetemi docens Tárgykód Tárgycím Félév szám Teljesítendő kreditek a tárgycsoportban Tárgy kredit Tárgyfelvétel típusa Tárgykövetel mény Heti óraszám1 Heti

Részletesebben

Osztatlan angol nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan angol nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Osztatlan angol nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁR KÉPZÉS:

Részletesebben

Kognitív struktúrák és márkaasszociációk 2

Kognitív struktúrák és márkaasszociációk 2 TANULMÁNYOK KOVÁCS LÁSZLÓ Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Nyelvészeti Intézeti Tanszék klaszlo1@gmail.com Kognitív struktúrák és márkaasszociációk 2 Associative techniques have been used since

Részletesebben

FOLYÓIRATOK, ADATBÁZISOK

FOLYÓIRATOK, ADATBÁZISOK Szakkönyvtár FOLYÓIRATOK, ADATBÁZISOK 2013. szeptember Acta Oeconomica Állam- és Jogtudomány Élet és Irodalom Figyelő Gazdaság és Jog Határozatok Tára HVG Közgazdasági Szemle Külgazdaság Magyar Hírlap

Részletesebben

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan Nyelvészet I. Témakör: Leíró nyelvtan 1. A magyar magánhangzó-harmónia és a hangtani hasonulások jellegzetességei KASSAI ILONA (1998): A beszédlánc fonetikai jelenségei. In: Kassai Ilona: Fonetika. Budapest:

Részletesebben

Hálózatkutatás és szociolingvisztika

Hálózatkutatás és szociolingvisztika 90 Kovács László Hálózatkutatás és szociolingvisztika Bevezetés Hálózatok között élünk: hálózatokat alkotnak az utak, hálózatot alkotnak a sejtek, hálózatként értelmezhető és írható le társadalmi kapcsolatrendszerünk.

Részletesebben

Pál Judit - Vörös András. Budapesti Corvinus Egyetem. Kapcsolatháló- és Oktatáskutató Központ. 2011. március 1.

Pál Judit - Vörös András. Budapesti Corvinus Egyetem. Kapcsolatháló- és Oktatáskutató Központ. 2011. március 1. Pál Judit - Vörös András Budapesti Corvinus Egyetem Kapcsolatháló- és Oktatáskutató Központ 2011. március 1. Definíció: A kapcsolatháló-elemzés az egyének viselkedését tanulmányozza mikro szinten, és az

Részletesebben

A gyakorlatok során pszichológiai kísérletek és tesztek kerülnek bemutatásra az észlelés, képzelet, figyelem, tanulás, emlékezés témaköreiből.

A gyakorlatok során pszichológiai kísérletek és tesztek kerülnek bemutatásra az észlelés, képzelet, figyelem, tanulás, emlékezés témaköreiből. BTPS225BA-K3 - Általános pszichológia gyakorlat A gyakorlatok során pszichológiai kísérletek és tesztek kerülnek bemutatásra az észlelés, képzelet, figyelem, tanulás, emlékezés témaköreiből. 1. Varga,

Részletesebben

Kurzuskód: PEDM-F16 Kreditértéke: 2. Szak és szint: Neveléstudomány MA Képzési forma: nappali

Kurzuskód: PEDM-F16 Kreditértéke: 2. Szak és szint: Neveléstudomány MA Képzési forma: nappali Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézet 1075 Budapest, Kazinczy u. 23-27. Tel.: 461-4552, fax.: 461-4532 E-mail: nevelestudomany@ppk.elte.hu A kurzus címe:

Részletesebben

Mérnök informatikus (BSc) alapszak levelező tagozat (BIL) / BSc in Engineering Information Technology (Part Time)

Mérnök informatikus (BSc) alapszak levelező tagozat (BIL) / BSc in Engineering Information Technology (Part Time) Mérnök informatikus (BSc) alapszak levelező tagozat (BIL) / BSc in Engineering Information Technology (Part Time) (specializáció választás a 4. félévben, specializációra lépés feltétele: az egyik szigorlat

Részletesebben

NYELVI MÓDOK EGY LEHETSÉGES OSZTÁLYOZÁSA A közvetítői (fordítói és tolmács) és az egyszerűsített regiszterű nyelvi módok

NYELVI MÓDOK EGY LEHETSÉGES OSZTÁLYOZÁSA A közvetítői (fordítói és tolmács) és az egyszerűsített regiszterű nyelvi módok 1 KOVÁCS LÁSZLÓ NYELVI MÓDOK EGY LEHETSÉGES OSZTÁLYOZÁSA A közvetítői (fordítói és tolmács) és az egyszerűsített regiszterű nyelvi módok 0. Bevezetés Jelen problémafelvető tanulmány tárgya a Grosjean-féle

Részletesebben

MŰHELY. A mentális lexikon megismerésének szerepe a szókincs oktatásában

MŰHELY. A mentális lexikon megismerésének szerepe a szókincs oktatásában MŰHELY Kovács László A mentális lexikon megismerésének szerepe a szókincs oktatásában Idegen nyelvek tanítása során és ezzel összefüggésben idegen nyelvet oktató tankönyvek szerkesztésekor számtalan követelménynek"

Részletesebben

DR. PÉTER-SZARKA SZILVIA Konferencia, előadás

DR. PÉTER-SZARKA SZILVIA Konferencia, előadás DR. PÉTER-SZARKA SZILVIA Konferencia, előadás PÉTER-SZARKA Szilvia (2015): Kreatív klíma. A kreativitást támogató légkör az iskolában. Magyar Református Tehetséggondozó Program, Tehetséggondozó Regionális

Részletesebben

Tudományos segédmunkatárs (MTA TK SZI) nők a tudományban, műszaki tudományok, magánélet és munka egyensúlya, gyermekvállalás

Tudományos segédmunkatárs (MTA TK SZI) nők a tudományban, műszaki tudományok, magánélet és munka egyensúlya, gyermekvállalás Paksi Veronika Tudományos segédmunkatárs (MTA TK SZI) Osztály: Társas kapcsolatok és hálózatelemzés osztály E-mail: paksi.veronika@tk.mta.hu Telefonszám: +36 1 2246700 / 268 Kutatási területek nők a tudományban,

Részletesebben

A mentális lexikon szakmai szerveződése

A mentális lexikon szakmai szerveződése KOVÁCS LÁSZLÓ OSVALD MÁRIA A mentális lexikon szakmai szerveződése Specialized knowledge, special languages and the organization of the mental lexicon The aim of the present paper is to investigate how

Részletesebben

1918 December 1 út, 15/H/4, Sepsiszentgyörgy (Románia) Mobil 0040 748239263 biro_biborka@yahoo.com

1918 December 1 út, 15/H/4, Sepsiszentgyörgy (Románia) Mobil 0040 748239263 biro_biborka@yahoo.com Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév (nevek) / Utónév (nevek) Cím(ek) Bíró Bíborka Eszter 1918 December 1 út, 15/H/4, Sepsiszentgyörgy (Románia) Mobil 0040 748239263 E-mail(ek) biro_biborka@yahoo.com

Részletesebben

Komplex hálózatok moduláris szerkezete

Komplex hálózatok moduláris szerkezete Az OTKA K68669 azonosítójú, Komplex hálózatok moduláris szerkezete című pályázat szakmai beszámolója 1. Bevezetés Az utóbbi évtizedben a hálózati megközelítés több fontos sikert hozott biológiai, technológiai,

Részletesebben

Életkor, motiváció és attitűdök fiatal dán nyelvtanulók angolnyelv-elsajátításában. Fenyvesi Katalin

Életkor, motiváció és attitűdök fiatal dán nyelvtanulók angolnyelv-elsajátításában. Fenyvesi Katalin Életkor, motiváció és attitűdök fiatal dán nyelvtanulók angolnyelv-elsajátításában Fenyvesi Katalin 1 Áttekintés Az átfogó projekt A motivációról és érzelmi tényezőkről szóló alprojekt Informánsok Adatgyűjtés

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Alapadatok: Név: E -mail: Telefonszám: Dr. Dévényi Márta devenyi@ktk.pte.hu 501-599/ 23254 2007-1990-2007 1984-1990

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Alapadatok: Név: E -mail: Telefonszám: Dr. Dévényi Márta devenyi@ktk.pte.hu 501-599/ 23254 2007-1990-2007 1984-1990 SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Alapadatok: Név: E -mail: Telefonszám: Dr. Dévényi Márta devenyi@ktk.pte.hu 501-599/ 23254 1. Munkahelyi adatok (beosztás, mikortól): Beosztás: egyetemi adjunktus Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

Thékes István. Publikációs lista. Thékes, István (2014): The development of an English as a foreign language vocabulary test.

Thékes István. Publikációs lista. Thékes, István (2014): The development of an English as a foreign language vocabulary test. Thékes István Publikációs lista Thékes, István (2014): The development of an English as a foreign language vocabulary test. (submitted to Journal of Linguistics and Language Teaching). Vígh Tibor, Sominé

Részletesebben

Osztatlan angoltanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan angoltanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Osztatlan angoltanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI ANGOLTANÁR KÉPZÉS: KÖZÖS SZAKASZ Tantárgy neve Félév és

Részletesebben

Fügedi Balázs PhD. Szerz, cím, megjelenés helye, 2008. Szerz, cím, megjelenés. Szerz, cím, megjelenés helye, helye, PUBLIKÁCIÓ. Könyv, idegen nyelv

Fügedi Balázs PhD. Szerz, cím, megjelenés helye, 2008. Szerz, cím, megjelenés. Szerz, cím, megjelenés helye, helye, PUBLIKÁCIÓ. Könyv, idegen nyelv Fügedi Balázs PhD PUBLIKÁCIÓ Könyv, idegen nyelv Szerz, cím, megjelenés helye, 2006 Szerz, cím, megjelenés helye, 2007 Szerz, cím, megjelenés helye, 2008 Szerz, cím, megjelenés helye, 2009 Könyv, magyar

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA OKTATÁSELMÉLET DOKTORI PROGRAM. Pintér Henriett

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA OKTATÁSELMÉLET DOKTORI PROGRAM. Pintér Henriett SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA OKTATÁSELMÉLET DOKTORI PROGRAM Pintér Henriett A TUDÁS SZERVEZŐDÉSÉNEK VIZSGÁLATA FOGALMAZÁSBAN ÉS GRAFIKUS ÁBRÁZOLÁSBAN

Részletesebben

Explicitáció és implicitáció a fordítói kompetencia függvényében. Makkos Anikó Robin Edina ELTE Fordítástudományi Doktori program

Explicitáció és implicitáció a fordítói kompetencia függvényében. Makkos Anikó Robin Edina ELTE Fordítástudományi Doktori program Explicitáció és implicitáció a fordítói kompetencia függvényében Makkos Anikó Robin Edina ELTE Fordítástudományi Doktori program A fordítói kompetencia Nyelvoktatás/nyelvvizsgáztatás: minden tanuló (T)

Részletesebben

1. A szak tantervét táblázatban összefoglaló, krediteket is megadó, óra és vizsgaterv és a szakirányok bemutatása, kredit-tartalommal is.

1. A szak tantervét táblázatban összefoglaló, krediteket is megadó, óra és vizsgaterv és a szakirányok bemutatása, kredit-tartalommal is. III. Az SZTE ANGLISZTIKA mesterképzési szak tanterve és a tantárgyi programok leírása. A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása 1. A szak tantervét táblázatban öefoglaló, eket

Részletesebben

(1) A magyar fonémaállomány rendszere. Oppozíciók és simító folyamatok

(1) A magyar fonémaállomány rendszere. Oppozíciók és simító folyamatok A BA-záróvizsga nyelvtudományi tételsora amelynek alapján besoroljuk a magyar szakon a nyelvtudományi témájú szakdolgozatokat alapképzési témakörbe, illetve szakirányi témakörbe Alapkézési tételek HANGTAN:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER ANGOL KÖZÉP-, FELSŐFOKÚ PROFEX II. KURZUS

KÖVETELMÉNYRENDSZER ANGOL KÖZÉP-, FELSŐFOKÚ PROFEX II. KURZUS KÖVETELMÉNYRENDSZER ANGOL KÖZÉP-, FELSŐFOKÚ PROFEX II. KURZUS Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Nyelvi Kommunikációs Központ Tantárgy neve: Angol PROFEX II nyelvizsga-előkészítő kódja: kreditértéke:

Részletesebben

Nyelvi hálózatok a mentális lexikonban Agykapocs-kutatás

Nyelvi hálózatok a mentális lexikonban Agykapocs-kutatás TANULMÁNYOK Alkalmazott Nyelvtudomány VIII. évfolyam 1-2. szám 2008. KOVÁCS LÁSZLÓ Nyugat-magyarországi Egyetem klaszlo@btk.nyme.hu Nyelvi hálózatok a mentális lexikonban Agykapocs-kutatás The investigation

Részletesebben

Információ-visszakeresı módszerek egységes keretrendszere és alkalmazásai. Kiezer Tamás

Információ-visszakeresı módszerek egységes keretrendszere és alkalmazásai. Kiezer Tamás Információ-visszakeresı módszerek egységes keretrendszere és alkalmazásai Doktori (PhD) értekezés tézise Kiezer Tamás Témavezetı: Dr. Dominich Sándor (1954-2008) Pannon Egyetem Mőszaki Informatikai Kar

Részletesebben

Irányított kapcsolatok a mentális lexikonban

Irányított kapcsolatok a mentális lexikonban 29 Kovács László Irányított kapcsolatok a mentális lexikonban A mentális lexikon legegyszerűbben egyfajta agyi szótárként határozható meg, ugyanakkor egységes definíciója a mai napig nem létezik (Jarema

Részletesebben

Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber

Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV-101.51, BMVD-101.78 Biró Tamás 2015. február 10.: Bevezetés Praktikus dolgok: A kurzus honlapja: http://birot.web.elte.hu/courses/2015-nyelv/

Részletesebben

név a kutatási téma címe jelentkezési tudományág helyszín program neveléstudományok BTK Nyelvpedagógia Brózik-Piniel Idegennyelvi-szorongás

név a kutatási téma címe jelentkezési tudományág helyszín program neveléstudományok BTK Nyelvpedagógia Brózik-Piniel Idegennyelvi-szorongás név a kutatási téma címe jelentkezési tudományág helyszín program határidő Idegennyelvi-szorongás Language anxiety Érzelmeink szerepe a nyelvtanulásban The role of emotions in language learning Heltai

Részletesebben

Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények, Miskolc, IV. évfolyam, I. szám, (2009) pp. 195-139.

Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények, Miskolc, IV. évfolyam, I. szám, (2009) pp. 195-139. Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények, Miskolc, IV. évfolyam, I. szám, (2009) pp. 195-139. Jürgen Esser Introduction to English Text Linguistics (Bevezetés az angol szövegnyelvészetbe) Frankfurt am Main:

Részletesebben

KÉPI INFORMÁCIÓK KEZELHETŐSÉGE. Forczek Erzsébet SZTE ÁOK Orvosi Informatikai Intézet. Összefoglaló

KÉPI INFORMÁCIÓK KEZELHETŐSÉGE. Forczek Erzsébet SZTE ÁOK Orvosi Informatikai Intézet. Összefoglaló KÉPI INFORMÁCIÓK KEZELHETŐSÉGE Forczek Erzsébet SZTE ÁOK Orvosi Informatikai Intézet Összefoglaló Tanórákon és az önálló tanulás részeként is, az informatika világában a rendelkezésünkre álló óriási mennyiségű

Részletesebben

Navracsics Judit Bátyi Szilvia (szerk.): Első- és második nyelv: interdiszciplináris megközelítések. Pszicholingvisztikai tanulmányok VI.

Navracsics Judit Bátyi Szilvia (szerk.): Első- és második nyelv: interdiszciplináris megközelítések. Pszicholingvisztikai tanulmányok VI. Navracsics Judit Bátyi Szilvia (szerk.): Első- és második nyelv: interdiszciplináris megközelítések. Pszicholingvisztikai tanulmányok VI. (Budapest: Tinta Könyvkiadó. 2015. 314 p.) A pszicholingvisztikai

Részletesebben

Nem tanári mesterképzést követően ugyanazon szakmából a középiskolai tanári szakképzettség megszerzése 2 félév, 60 kredit

Nem tanári mesterképzést követően ugyanazon szakmából a középiskolai tanári szakképzettség megszerzése 2 félév, 60 kredit Nem tanári mesterképzést követően ugyanazon szakmából a középiskolai tanári szakképzettség megszerzése 2 félév, 60 kredit Tantárgykód Tantárgynév Tanári felkészítés Gyakorlat Számonkérés 1. félév 2. félév

Részletesebben

Önéletrajz Dr. Bányai Orsolya. banyai.orsolya@law.unideb.hu

Önéletrajz Dr. Bányai Orsolya. banyai.orsolya@law.unideb.hu SZEMÉLYI ADATOK Dr. Bányai Orsolya 52/512-700/74808 banyai.orsolya@law.unideb.hu Születési dátum 1982.06.11. Állampolgárság Magyar SZAKMAI TAPASZTALAT 2014-2008-2014 Egyetemi adjunktus Egyetemi tanársegéd

Részletesebben

20 éves a Térinformatika Tanszék

20 éves a Térinformatika Tanszék 20 éves a Térinformatika Tanszék Tabló 2 Program 3 Program 4 Pillanatképek: földön és weben 5 Kiadvány - GEO 6 Kiadvány - DIÁKJAINK 7 Kiadvány - PARTNEREINK 8 Szponzoraink 9 Térinformatika: földről a felhőbe?

Részletesebben

Sex: Male Date of Birth: 02 August 1947 Citizenship: Hungarian

Sex: Male Date of Birth: 02 August 1947 Citizenship: Hungarian PERSONAL INFORMATION Dr. János Szlávik 3300 Eger, Tompa Mihály u. 8. +36-36-520-400/3082 +36-30-4365-541 szlavik@ektf.hu www.gti.ektf.hu Sex: Male Date of Birth: 02 August 1947 Citizenship: Hungarian WORK

Részletesebben

Curriculum vitae. POLONYI TÜNDE ÉVA, PhD Egyetemi adjunktus

Curriculum vitae. POLONYI TÜNDE ÉVA, PhD Egyetemi adjunktus Curriculum vitae POLONYI TÜNDE ÉVA, PhD Egyetemi adjunktus Tanulmányok: 2004 Doktori disszertáció védése - Kognitív Pszichológia szakterület (cím: Nyelvi rendszerek kapcsolata kétnyelvűeknél)- budapesti

Részletesebben

SZAKMAI ZÁRÓJELENTÉS OTKA 2004-2008 Nyilvántartási szám: F 047017

SZAKMAI ZÁRÓJELENTÉS OTKA 2004-2008 Nyilvántartási szám: F 047017 SZAKMAI ZÁRÓJELENTÉS OTKA 2004-2008 Nyilvántartási szám: F 047017 Témavezető: Bártfainé Dr. Károly Krisztina Projekt címe. A szövegalkotási kompetencia korpusz alapú vizsgálata és számítógépes elemzése

Részletesebben

1. Katona János publikációs jegyzéke

1. Katona János publikációs jegyzéke 1. Katona János publikációs jegyzéke 1.1. Referált, angol nyelvű, nyomtatott publikációk [1] J.KATONA-E.MOLNÁR: Visibility of the higher-dimensional central projection into the projective sphere Típus:

Részletesebben

Kommunikatív nyelvi tesztek kritériumai 1

Kommunikatív nyelvi tesztek kritériumai 1 Katona Lucia Kommunikatív nyelvi tesztek kritériumai 1 1. Bevezetés Ez a tanulmány arra a nyelvvizsgáztatásban döntő jelentőségű kérdésre igyekszik válaszolni, hogy az idegennyelv-tudás mérésekor mit és

Részletesebben

EBSCO Tartalom licenszelése

EBSCO Tartalom licenszelése EBSCO Tartalom licenszelése Exponáltság & Észrevehetőség Jan Luprich Publisher Relations Manager 1 2 Adatbázisok E-könyvek Discovery Service 3 4 5 6 Az EBSCOhost 400+ tudományos adatbázis minden tudományos

Részletesebben

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK. Bölcsészettudományi Kar

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK. Bölcsészettudományi Kar Indított szakképzettségek: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): Szakért felelős kar: Képzési idő TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK angoltanár, franciatanár, hon- és népismeret

Részletesebben

Szakmai CD-ROM és online adatbázisok 2007.10.09

Szakmai CD-ROM és online adatbázisok 2007.10.09 Szakmai CD-ROM és online adatbázisok 2007.10.09 Helyi (egyetemi) hálózatban elérhető CD-ROM adatbázisok Forest Science Database (Tree CD) CD-ROM adatbázisok a központi könyvtár állományában (helyi használat)

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola Kutatói együttműködések Web 2.0-es PhD kutatói közösség Doktori értekezés tézisei Készítette: Szontágh Krisztina

Részletesebben

A Barabási-Albert-féle gráfmodell

A Barabási-Albert-féle gráfmodell A Barabási-Albert-féle gráfmodell és egyéb véletlen gráfok Papp Pál András Gráfok, hálózatok modelljei Rengeteg gráfokkal modellezhető terület: Pl: Internet, kapcsolati hálók, elektromos hálózatok, stb.

Részletesebben

Curriculum Vitae Csaba Toth, PhD Born: October 7, 1979; Miskolc, Hungary

Curriculum Vitae Csaba Toth, PhD Born: October 7, 1979; Miskolc, Hungary Curriculum Vitae Csaba Toth, PhD Born: October 7, 1979; Miskolc, Hungary Studies concluded: PhD in Political Science ELTE, Faculty of Law and Political Science, Budapest, Hungary (2012) MA in Sociology

Részletesebben

Tantárgy adatlap Információmenedzsment

Tantárgy adatlap Információmenedzsment A tantárgy kódja: 7PE20NGK29B A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Information management A tanóra száma (Előadás + szeminárium + gyakorlat + egyéb): 2+0+0 Kreditérték: 3 A tantárgy

Részletesebben

2012/2013. tanév II. félév Politikatudományi PhD program órarendje

2012/2013. tanév II. félév Politikatudományi PhD program órarendje 2012/2013. tanév II. félév Politikatudományi PhD program órarendje Csütörtök III. emelet 321. szoba PhD szoba Február 14 10.00-12.00 Dr. Arató Krisztina: Az Európai Unió válsága 12.00-14.00 Dr. Bíró Gáspár:

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék 1.4

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika Kar 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika Intézet 1.4

Részletesebben

Angol Amerikai Intézet

Angol Amerikai Intézet Angol Amerikai Intézet OSZTATLAN TANÁRSZAK 017/18. II. FÉLÉV I. ÉVFOLYAM BTAN1001OMA Skills Development (Speaking & Listening) BTAN1100OMA Vocabulary Building BTAN1005OMA BTAN110OMA- K Writing and Composition

Részletesebben

A korai nyelvtanulás céljai, lehetőségei, eredményei és kihívásai idehaza és külföldön

A korai nyelvtanulás céljai, lehetőségei, eredményei és kihívásai idehaza és külföldön A korai nyelvtanulás céljai, lehetőségei, eredményei és kihívásai idehaza és külföldön Nikolov Marianne Pécsi Tudományegyetem Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék nikolov@nostromo.pte.hu Budapest, 2011.

Részletesebben

Publikációk. Könyvek, könyvfejezetek:

Publikációk. Könyvek, könyvfejezetek: Publikációk Könyvek, könyvfejezetek: 1. Molnár György: Az IKT-val támogatott tanulási környezet követelményei és fejlesztési lehetőségei, In: Dr. Benedek András (szerk.): Digitális pedagógia - Tanulás

Részletesebben

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Smart city alkalmazások bevezetésének lehetőségei csereháti mintaterületen

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Smart city alkalmazások bevezetésének lehetőségei csereháti mintaterületen Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Smart city alkalmazások bevezetésének lehetőségei

Részletesebben

Borbás Gabriella Dóra bibliográfiája

Borbás Gabriella Dóra bibliográfiája Borbás Gabriella Dóra bibliográfiája Tudományos munkássága a Magyar Tudományos Művek Tárában: https://vm.mtmt.hu//search/slist.php?lang=0&authorid=10023178 Könyv A Biblia mint kommunikációs tankönyv. Vince

Részletesebben

Telefonszám(ok) +36-93-502-916 Mobil +36-30-396-8675 Fax(ok) +36-93-502-900. Egyetem u. 10., 8200 Veszprém. Tehetséggondozás (matematika)

Telefonszám(ok) +36-93-502-916 Mobil +36-30-396-8675 Fax(ok) +36-93-502-900. Egyetem u. 10., 8200 Veszprém. Tehetséggondozás (matematika) Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév(ek) / Utónév(ek) Bujtás Csilla Telefonszám(ok) +36-93-502-916 Mobil +36-30-396-8675 Fax(ok) +36-93-502-900 E-mail(ek) Szakmai tapasztalat bujtas@dcs.vein.hu

Részletesebben

Hughes, M.- Dancs, H.( 2007) (eds): Basics of Performance Analysis, Cardiff- Szombathely, Budapest

Hughes, M.- Dancs, H.( 2007) (eds): Basics of Performance Analysis, Cardiff- Szombathely, Budapest Szegnerné dr. Dancs Henriette PUBLIKÁCIÓ Könyv, idegen nyelv Szerz, cím, megjelenés helye, 2006 Dancs, H- Hughes, M.- Donoghue, P. (2006) (eds): World Congress of Performance Analysis of Sport 7th, Proceeding,

Részletesebben

YANG ZIJIAN GYŐZŐ 杨子剑

YANG ZIJIAN GYŐZŐ 杨子剑 YANG ZIJIAN GYŐZŐ 杨子剑 Személyes adatok Mobil +36-20-535-7968 Cím Email 1091 Budapest Üllői út 109/C. Magyarország yang.zijian.gyozo@uni-eszterhazy.hu fragata8@gmail.com Neme férfi Születési hely Changchun,

Részletesebben

ZIJIAN GYŐZŐ YANG 杨子剑 Language technology expert specialized in machine translation evaluation

ZIJIAN GYŐZŐ YANG 杨子剑 Language technology expert specialized in machine translation evaluation ZIJIAN GYŐZŐ YANG 杨子剑 Language technology expert specialized in machine translation evaluation PERSONAL E-mail yang.zijian.gyozo@itk.ppke.hu yang.zijian.gyozo@uni-eszterhazy.hu Gender male Place of birth

Részletesebben

SZEMANTIKA ÉS PRAGMATIKA A TERMINOLÓGIÁBAN

SZEMANTIKA ÉS PRAGMATIKA A TERMINOLÓGIÁBAN SZEMANTIKA ÉS PRAGMATIKA A TERMINOLÓGIÁBAN FÓRIS ÁGOTA Pragmatika kerekasztal, KRE BTK, 2015. május 29. Vázlat Szemantika és pragmatika a terminológiában Szemantika és pragmatika a terminológiaoktatásban

Részletesebben

SZEMLE. Szemle 89. Cambridge University Press, Cambridge, 2012. 297 lap

SZEMLE. Szemle 89. Cambridge University Press, Cambridge, 2012. 297 lap Szemle 89 SZEMLE Kertész, András Rákosi, Csilla, Data and Evidence in Linguistics (A Plausible Argumentation Model) [Adatok és evidencia a nyelvészetben (Egy plauzibilis argumentációs modell)] Cambridge

Részletesebben

Romanisztika BA Francia szakirány - Szakfelelős: Dr. Oszetzky Éva egyetemi docens

Romanisztika BA Francia szakirány - Szakfelelős: Dr. Oszetzky Éva egyetemi docens Romanisztika BA Francia szakirány - Szakfelelős: Dr. egyetemi docens Tárgykód Tárgycím Félév szám Tárgy kredit Tárgyfelvétel típusa Teljesítendő kreditek a tárgycsoportban Tárgykövetelmény Heti óraszám1

Részletesebben

Középiskolások felolvasásának időviszonyai a vizuális információ függvényében

Középiskolások felolvasásának időviszonyai a vizuális információ függvényében Középiskolások felolvasásának időviszonyai a vizuális információ függvényében Kanyó Réka ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola kanyo.reka@gmail.com Kivonat: A tanulók olvasását és szövegértését vizsgáló

Részletesebben

NYELVI KOMPETENCIA - KOMMUNIKATÍV KOMPETENCIA

NYELVI KOMPETENCIA - KOMMUNIKATÍV KOMPETENCIA SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ 58. NYELVI KOMPETENCIA - KOMMUNIKATÍV KOMPETENCIA Szerkesztette: GECSŐ TAMÁS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA, SZÉKESFEHÉRVÁR TINTA KÖNYVKIADÓ, BUDAPEST 2006 TARTALOM

Részletesebben

Publikációs lista. Monográfiák:

Publikációs lista. Monográfiák: Monográfiák: Publikációs lista Kovács Klára (2015): A sportolás mint támogató faktor a felsőoktatásban. Oktatáskutatók könyvtára 2. Debrecen, CHERD. 267 o. (ISBN: 978-963-473-810-7) Szerkesztett kötetek:

Részletesebben

2009. november 26 csütörtök

2009. november 26 csütörtök 2009. november 26 csütörtök 09.30 09.45 Megnyitó I. szekció (elnök: Lengyel Zsolt egyetemi tanár) 09.45 10.00 Kerekesné Dócs Nikoletta (hallgató): Univerzális és egyedi jellemzők az afáziások beszédében

Részletesebben

Erasmus+ SMS helyek a 2018/2019-es tanév II. félévére, Kolozsvári Kar: SMS helyek x Partner egyetem neve, település Erasmus kód Szakterület

Erasmus+ SMS helyek a 2018/2019-es tanév II. félévére, Kolozsvári Kar: SMS helyek x Partner egyetem neve, település Erasmus kód Szakterület SAPIENTIA EMTE, KOLOZSVÁRI KAR 1. dr. Murádin János Kristóf - elnök 2. dr. Bodó Barna 3. dr. Kokoly Zsolt 4. dr. Néda Tamás 5. dr. Virginás Andrea 6. dr. Toró Tibor 7. Andacs Zsolt (diák) 8. Dobos Piroska

Részletesebben

Diszharmóniás jelenségek a szinkrontolmácsok célnyelvi beszédprodukciójában

Diszharmóniás jelenségek a szinkrontolmácsok célnyelvi beszédprodukciójában PhD értekezés tézisei Bakti Mária Diszharmóniás jelenségek a szinkrontolmácsok célnyelvi beszédprodukciójában Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Nyelvtudományi Doktori Iskola Fordítástudományi

Részletesebben

A kommunikáció és az információmegosztás mennyiségi vizsgálata a rehabilitációs teamben a kommunikáció mennyiségi vizsgálóeljárásnak bemutatása

A kommunikáció és az információmegosztás mennyiségi vizsgálata a rehabilitációs teamben a kommunikáció mennyiségi vizsgálóeljárásnak bemutatása Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXIX. Vándorgyűlése Szeged, 2010. szeptember 2-4. A kommunikáció és az információmegosztás mennyiségi vizsgálata a rehabilitációs teamben

Részletesebben

Csecsemők és nyelv Mit tudhat meg a nyelvészkutató a babáktól? Kutatók éjszakája 2013 (DE) Fehér Krisztina szeptember 27.

Csecsemők és nyelv Mit tudhat meg a nyelvészkutató a babáktól? Kutatók éjszakája 2013 (DE) Fehér Krisztina szeptember 27. Csecsemők és nyelv Mit tudhat meg a nyelvészkutató a babáktól? Kutatók éjszakája 2013 (DE) Fehér Krisztina 2013. szeptember 27. Mi(lyen) a nyelv(tan)? változatos változó a miért és hogyan kérdése: a klasszikus

Részletesebben

Mérnök informatikus (BSc) alapszak levelező tagozat (BIL) / BSc in Engineering Information Technology (Part Time)

Mérnök informatikus (BSc) alapszak levelező tagozat (BIL) / BSc in Engineering Information Technology (Part Time) Mérnök informatikus (BSc) alapszak levelező tagozat (BIL) / BSc in Engineering Information Technology (Part Time) (A képzés közös része, szakirányválasztás a 3. félév végén) Tárgykód Félév Tárgynév Tárgy

Részletesebben

A Jel és jelentés konferencia programja (A konferencia helyszíne: Budapest, VI. kerület, Lendvay u. 5.) 2007. október 29.

A Jel és jelentés konferencia programja (A konferencia helyszíne: Budapest, VI. kerület, Lendvay u. 5.) 2007. október 29. A Jel és jelentés konferencia programja 2007. október 29., hétfő délelőtt 9:00 MEGNYITÓ, KÖSZÖNTŐK (MAJOROSI ANNA, GECSŐ TAMÁS) A NYELVELMÉLET - NYELVHASZNÁLAT CÍMŰ TANULMÁNYKÖTET BEMUTATÁSA (GECSŐ TAMÁS)

Részletesebben

Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE

Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE JOURNALS EBSCO JSTOR L HARMATTAN KIADÓ MATHSCINET

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Diplomamunka: A marketing lehetőségei a közúti közlekedésbiztonság javításában

Széchenyi István Egyetem Diplomamunka: A marketing lehetőségei a közúti közlekedésbiztonság javításában Dr. Borsos Attila Curriculum Vitae Munkahelyi telefon: +36 (96) 613 634 Közlekedésépítési Tanszék Mobil: +36 (30) 453 3311 9026, Győr, Egyetem tér 1. E-mail: borsosa@sze.hu Lakcím: 9029 Győr, Sárási út

Részletesebben

Szerkesztési útmutató MANYE 25

Szerkesztési útmutató MANYE 25 Szerkesztési útmutató MANYE 25 1. A kézirat leadása, terjedelme Kérjük, hogy a szöveget elektronikus formában, Microsoft Word (.doc vagy.docx) fájlként küldjék el a 25.manye@gmail címre 2015. szeptember

Részletesebben

Publikációk. Libor Józsefné dr.

Publikációk. Libor Józsefné dr. Publikációk Libor Józsefné dr. Referált publikációk/ Refereed publications 1, Libor Józsefné, Tómács Tibor: Rényi-Hajek inequality and its applications. ( Annales Mathematicae et Informaticae, 33. Eger,

Részletesebben

A hegyikerékpáros edzés szívfrekvencia változásainak regisztrálása. Sportoló fiúk hosszúsági méreteinek változása az érés idején

A hegyikerékpáros edzés szívfrekvencia változásainak regisztrálása. Sportoló fiúk hosszúsági méreteinek változása az érés idején Az ELTE PPK Testkulturális Tudományos Diákkörön (valamint ennek jogelődjein) keresztül 1995 és 2011 között Tudományos Diákköri Konferenciákra nevezett diákok és pályamunkák OTDK ICSSS OTDK (PPKK) Országos

Részletesebben

Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI)

Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI) Kállai Ernő Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI) Osztály: Romakutatások Osztálya Tudományos cím vagy fokozat: PhD E-mail: kallai.erno@tk.mta.hu Telefonszám: +36-1 224-6700 / 5224 Épület: T (Emelet,

Részletesebben

Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092)

Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092) Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092) www.zoolog.hu Dr. Dombos Miklós Tudományos főmunkatárs MTA ATK TAKI Innovative Real-time Monitoring and Pest control

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék 1.4

Részletesebben

ÖNÉLETRAJZ Kővári Edit

ÖNÉLETRAJZ Kővári Edit ÖNÉLETRAJZ Kővári Edit SZAKMAI TAPASZTALAT 2015 február- One Téma alapítása (kerekasztal mediátor) 2013 szeptember-december Vendégoktató, University of Derby, Üzleti Iskola és Buxton, Turizmus és Spa Menedzsment,

Részletesebben

OTKA nyilvántartási szám: T047198 ZÁRÓJELENTÉS

OTKA nyilvántartási szám: T047198 ZÁRÓJELENTÉS MESTERSÉGES INTELLIGENCIA MÓDSZEREK ALKALMAZÁSA A FOLYAMATMODELLEZÉSBEN című OTKA pályázatról 2004. jan. 01 2007. dec. 31. (Vezető kutató: Piglerné dr. Lakner Rozália) A mesterséges intelligencia eszközök

Részletesebben

Prof. Enikő Csilla Kiss

Prof. Enikő Csilla Kiss Professor of Personality Psychology Head of the Personality and Health Psychology Department. CONTACT Institute of Psychology, H7624 Pécs Ifjúság u. 6. Room: B 307 Tel: +36 72 501516 / E-mail: kiss.eniko

Részletesebben

Longman Exams Dictionary egynyelvű angol szótár nyelvvizsgára készülőknek

Longman Exams Dictionary egynyelvű angol szótár nyelvvizsgára készülőknek Longman Exams Dictionary egynyelvű angol szótár nyelvvizsgára készülőknek Egynyelvű angol nagyszótár haladó nyelvtanulóknak és nyelvvizsgázóknak 212,000 szócikkel A szótárban minden definíció egyszerű

Részletesebben

Correlation & Linear Regression in SPSS

Correlation & Linear Regression in SPSS Petra Petrovics Correlation & Linear Regression in SPSS 4 th seminar Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Correlation

Részletesebben

MAGYAR A MAGYAR ÉS NEM-MAGYAR MENTÁLIS LEXIKONBAN Egy szóasszociációs vizsgálat tapasztalatai

MAGYAR A MAGYAR ÉS NEM-MAGYAR MENTÁLIS LEXIKONBAN Egy szóasszociációs vizsgálat tapasztalatai Nádor Orsolya 1 MAGYAR A MAGYAR ÉS NEM-MAGYAR MENTÁLIS LEXIKONBAN Egy szóasszociációs vizsgálat tapasztalatai Abstract The aim of this paper is to draw up some new additional thoughts to applied psycholinguistics

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ SPECIALIZÁCIÓKRÓL: 1) BUSINESS ENGLISH 2) FORDÍTÁS ÉS TOLMÁCSOLÁS ALAPJAI. 2016. március 10.

TÁJÉKOZTATÓ SPECIALIZÁCIÓKRÓL: 1) BUSINESS ENGLISH 2) FORDÍTÁS ÉS TOLMÁCSOLÁS ALAPJAI. 2016. március 10. TÁJÉKOZTATÓ SPECIALIZÁCIÓKRÓL: 1) BUSINESS ENGLISH 2) FORDÍTÁS ÉS TOLMÁCSOLÁS ALAPJAI 2016. március 10. Jelentkezés mindkét specializációra Az elsős faliújságra kitett jelentkezési lapon lehet a felvételi

Részletesebben

Publikációs lista. Gódor Győző. 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2. Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk...

Publikációs lista. Gódor Győző. 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2. Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk... Publikációs lista Gódor Győző 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2 Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk... 2 Nemzetközi konferencia-kiadványban megjelent idegen nyelvű előadások...

Részletesebben

Tantárgy adatlap Szociológiai elméletek I.

Tantárgy adatlap Szociológiai elméletek I. A tantárgy kódja: 7SO30NAKL3M A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Sociological Theories I. A tanóra száma (Előadás + szeminárium + gyakorlat + egyéb): 2+2 óra előadás hetente

Részletesebben

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Timea Farkas Click here if your download doesn"t start

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁS-VALIDÁCIÓ ITU-T AJÁNLÁSOK ALAPJÁN

SZOLGÁLTATÁS-VALIDÁCIÓ ITU-T AJÁNLÁSOK ALAPJÁN SZOLGÁLTATÁS-VALIDÁCIÓ ITU-T AJÁNLÁSOK ALAPJÁN Szoftver verifikáció és validáció (BMEVIMMD052) 2013. december 11., Budapest Kara Péter András doktorandusz BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Részletesebben