A Pozsonyi Apollo finomitó története

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Pozsonyi Apollo finomitó története"

Átírás

1 A Pozsonyi Apollo finomitó története Miroslav Švatarák Október 2010 Dániel Zoltán

2 A Pozsonyi APOLLO finomító - korabeli fotók

3 Az APOLLO finomító születése A 19. század második felében a világ globális technikai fejlődéseknek indul. Vasutakat, utakat építenek, fejlődésnek indul a vízi közlekedés és szállítás. A városok utcáin megjelennek az elsők autók és villamosok. Pozsony két jelentős közép európai főváros között fekszik (Budapest és Bécs), összeköti őket mind vasúton, közúton vagy akár a Dunán. JÓ LOKALITÁS! A Monarchiának szüksége van finomítóra, ami legyen elérhető vasúton, vízen és természetesen közúton is. Ezek voltak a fő érvek, hogy abban az időben éppen Pozsonyban épüljön egy finomító.

4 Az APOLLO finomító megalapítása 1895 április 9-én Budapesten a Budapesti Hazai Bank részvényesei közgyűlésen megalapították az APOLLO részvénytársaságot ásványolaj finomítót. A társaság alaptőkéje 1 millió forint vagyis 2 millió korona volt részvényt bocsátottak ki, darabját 200 korona értékben. Feltétele az volt, hogy üzembe helyezzék a finomítót 3 éven belül. A finomítót az akkori Malomligeti út (mai elnevezése Mlynské Nivy) egyik végére tervezték.

5 Az APOLLO finomító születése

6 Az APOLLO finomító alapítása

7 Kezdeti tapasztalatok a kőolajfeldolgozás során Az Apollo finomítót 1896 április elején üzemelték be egy évvel a rt megalapítását követően. Az első finomítói tűz és robbanás 1896 április 8án következett be a finomító életében; a keletkezett kár:30000 korona. Első figyelmeztetés, hogy mit okozhat a kőolaj és a belőle előállított termékek...

8 Kezdeti tapasztalatok a kőolajfeldolgozás során Az első év eredményei (1896/97) Feldogozott kőolaj: tonna (Kaukázusi a Halicsi) Termékek: Vegyipari benzin 543 tonna Motorbenzin tonna Petróleum világításra tonna Csapágyolaj tonna Kenőolaj, egyébb olajok tonna Aszfalt tonna A következő években feldolgozásra kerülnek más típusú kőolajok is, szélesedik a termékskála, eleinte főleg különböző kenőolajok és vazelinok ban kerül kiépítésre az első olajvezeték, 270 m hosszú és a kikötőtől a finomítóig tart.

9 Kezdeti tapasztalatok a kőolajfeldolgozás során Az I. vh és az azt követő gazdasági válság visszavetette a kőolajipart Kőolajfeldolgozás között A válság idején a finomító kapacitása a összkapacitás 20%-a csupán. Változást hozott az év, ami elősegítette az elkövetkező befektetéseket vákumdesztillációs üzemrész saját kemencével, valamint a petróleumfinomító üzem

10 Apollo finomító lépést tart a technikai fejlődéssel A gazdasági válság után (a 20-as évek vége és 30-as évek eleje) beindul a finomító modernizációjának első hulláma: 1935 AVD üzem 60 ezer t/év; McKEE (USA) és a Škoda (Pilzen) - Termikus krakk üzem; Universal Oil Products (USA) és a Škoda Technológiai és szabályozási egységek az USA-ból vannak, a többi berendezést a Škoda szállította. Mindkét gyártó egységet 1936-ban üzemelték be. Az önálló Szlovák köztársaság megalakulását követően 1939-ben az IG farbenindustrie, A.G. német nagyvállalat megvásárolta a részvények 70%-át. Az Apollo finmító német kézre kerül.

11 Háborús évek A II. vh kirobbanását követően a kőolaj és a kőolajipari termékek stratégiai eszközökké váltak. A finomító új t/év kapacitású AVD üzemmel bővül továbbá egy paraffinmentesítő üzemmel is. Javul a petróleum, dízel, kenőolajok és paraffin termékek minősége. Ezen technológiai fejlesztés következtévben nőtt a kőolaj feldolgozott mennyisége is 1943-ban 160,5 k tonnára. A feldolgozott kőolaj elsősorban Romániából, Ausztriából, Magyarországról és Szlovákiából származik.

12 Az 1944-es pozsonyi apokalipszis Az Apollo finomító a német hadsereg számára szállított, ezért csupán az idő kérdése volt, hogy mikor támadják meg június 16-án a finomítót az USA 15. légierő egysége először bombázza. 2 hullámban összesen 280 tonna bombát dobtak le a bombázórepülők a finomítóra; a finomító 80%-ka megsemmisül. A bombázás során 133 ember veszti életét, ebből 78-an finomítói alkalmazottak. A finomítót részben 2 hónap alatt felújítják, rendbehozzák. Szeptemberre lettek készen a felújítással, ám októberben az egyesült hatalmak, 1945-ben pedig szovjet csapatok újra lebombázták.

13 Az 1944-es Pozsonyi apokalipszis képekben

14 Az 1944-es Pozsonyi apokalipszis képekben

15 Az 1944-es Pozsonyi apokalipszis képekben

16 Az 1944-es Pozsonyi apokalipszis képekben

17 Az 1944-es Pozsonyi apokalipszis képekben

18 A termelés megújulása az Apollo finomítóban A felszabadítás után a finomító a szovjet hadsereg fennhatósága alá kerül. Azonnal nekikezdenek a termelés újraindításának. Az előző finomítás igazgató Erhard Williag lojalitásának köszönhetően sikerül visszahozni az időközben Németországba szállított berendezéseket. Ezen berendezések rövid idő alatt újra visszakerültek a finomításba. Az 1946-os év végére a következő üzemek váltak működőképessé: - Atmoszférikus és vákuum desztilláció - Petróleum és dízel hajtóanyag finomítás édesítéssel - Savas olaj finomítás - Benzin redesztillációja - Termikus krakk újraindítás előkészítése Csehszlovákiai vállalatok államosítása következtében együttesen a többi vegyipari üzemmel állami vállalattá nyilvánították, neve: Szlovák Ásványolaj Finomító Állami Vállalat

19 Hogyan tovább Pozsonyban a kőolajfeldolgozással 1949 január 1-én az állami tulajdonban levő Szlovák kőolajfinomítót két részre osztják, megszületnek a SLOVNAFT és a BENZINOL vállalatok. A SLOVNAFT nevet Václav Veselý és Mikuláš Zanzotto mérnököknek köszönhetjük. A név a mai napig fennmaradt. Václav Veselý volt az első igazgatója a Slovnaft finomítónak; az ő vezetése alatt a kőolajfeldolgozás 200 ezer tonna/év nő. Közben állandóan problémát okozott a kőolaj beszerzése egészen 1955-ig, amikor is kezdetét veszi a szovjet olaj finomítása. A szovjet kőolaj feldolgozásról szóló szerződést a két ország között elősegítette az új finomító építése Pozsony Farkastorok (ma Vlčie hrdlo városrész) részén. Az APOLLO finomító végleg leáll 1963-ban.

20 Pozsony városa tisztelete jeléül a 68 éven át működő finomító emlékére

21 Finomító születése a Farkastorokban Az új finomító eleinte csak egy kis finomító, 1950-ben kezdik építeni. Első üzemei az Atmoszférikus és vákuum desztilláló 1-es üzem, 120 ezer t/év kapacitással, ezt követte az Oldószeres paraffinmentesítő 1. A munkálatokat egypárszor megszakítják különféle állami határozatok, ezért a finomító első üzemei csak 1957-ben kezdenek üzemelni. A desztillációs kapacitást 1962-ben növelte meg az új Atmoszférikus és vákuum desztilláló 2 üzem, 185 ezer tonna/év kapacitással. A motorhajtóanyagok finomítására főleg kénmentesítést és mosást használtak azokban az években. Üzembe helyezik a Szelektív oldószeres kenőolaj finomítás (furfurol) valamint az Bitumen fuvató üzemet. ELkezdték építeni az Erőművet az első kazánnal, mely 100 tonna gőzt volt képes előállítani óránként, ezáltal a finomító szivévé vált.

22 Átmenet a millió tonnás évi kőolajfeldolgozásra Aláírták a hosszútávú szerződést a szovjet kőolaj szállítására, aminek következtében 1956-ban kidolgoznak egy tanulmányt egy nagykapacitású finomító építésére. Előzetes tervek szerint 2.3 m tonna kőolajat dolgoznak majd fel évente, ezen kívül a tanulmányban szerepelt további kapacitásbővítések szükség szerint, energetikai ötletek stb. A nagykapacitású legújabb Atmoszférikus és vákuum desztillációs üzem AVD-3, 1961-ben üzemelték be, kapacitása 1 millió tonna/év. A kőolaj szállításának problámáit kiküszöbölte a Barátság kőolajvezeték, addig ugyanis vasúti ciszternákban szállították a kőolajat. A vezetéket 1962 februárjában üzemelték be. 10 éven belül további három évi kétmillió tonnás desztillációs üzemet helyeztek üzembe. Az 5. desztillációs üzemet Kelet-Szlovákiában építették, Vojany-ban. Ez az üzem szállította a nehéz fűtőolajat a közeli erőműbe. A benzint és a gázolajat vasúton a Slovnaftba szállították további feldolgozásra között a kőolaj feldolgozás 8-9 mil. t/év között mozgott; legtöbb kőolajat 10 millió tonnát 1979-ben dolgoztak fel.

23 Átmenet a kénes-paraffinos kőolaj feldolgozásra A nagykapacitású desztillációs finomítót kénes-paraffinos kőolajra alapozzták.a következő évek fejlesztést a következő irányzatok jellemzik: - Benzinkénmentesítés és katalitikus reformálás - Katalitikus petróleum hidrogénezés repülőgép hajtóanyag előállítására - Gázolaj katalitikus hidrogénezése dízel hajtóanyag előállítása - Kenőolajok katalitikus hidrogénéze - Kenőolajok szelektív finomítása és paraffinmentesítése - Kenőzsírok gyártása

24 Finomító-Petrolkémia átmenet Az Etilén üzem évi 60 ezer tonna Etilén és 30 ezer tonna Propilén előállítására volt alkalmas ben helyezték üzembe. A pirolízis rész szállítója a brünni Chepos cég; a pirolitikus gáz szétválasztása a STONE és WEBSTER licence alapján az angol HUMPHREY és GLASGOW cégek építették. Ezzel együttesen 3 nagynyomású polietilén gyártósort üzemeltek be az ICI licencei alapján decemberében indították be az Etilénoxid 1-es üzemet, évi 24 ezer tonna kapacitással. A propilént felhasználták a továbbiakban kumol majd fenol gyártására. Évi 35 ezer tonna fenol és 19 ezer tonna aceton előállítása volt a cél.

25 Fejlesztések a 70-es években A 70-es években a petrolkémia rendkívüli mértékben fejlődik és az aromásgyártás üzemei megépülnek a PARAXILOL üzemet beindítják; 40 ezer t paraxilolt állítanak elő évente, licencadó: ENGELHARD Ezt követte a dimetil-tereftalát (DMT) üzem indítása Pirobenzín redesztilációja és az Aromások Extrakciója 1973 Toluol dealkilációja benzollá ún. Detol technológiával Licenzor: HOURDY (USA) Elindítják az Etilén üzemet 200 ezer tonna etilén, 90 ezer tonna propilén termék éves kapacitással. Licenzor: Lummus. Kontraktor: TOYOTO ENGINEERING (Japán) 1976 Új polietilén gyártósorokat helyeznek üzembe, ETOX 2 üzemet beindítják, kezdenek polipropilént gyártani.

26 Környezetvédelem A 70-es évek második felében a Slovnaft megküzdött az életben maradásért a Farkastorokban. Problémát az okozta, hogy a Csallóköz ivóvízkészletét és Pozsony közvetlen környezetét veszélyezteti a finomító. A kormány döntése értelmében a finomítót át akarták helyezni az eredeti helyéről Nyitrához közel. Ez a pozsonyi kőolajfinomítás végét jelentette volna. Azonban gazdasági-technikai tanulmányok egyértelműen elvetették a finomító áthelyezésének ötletét, főleg logisztikai szempontból. A kormány végül is engedett a tanulmány hatására azzal a feltétellel, hogy a finomító sokkal több energiát fordít majd a környezetvédelemre.

27 Környezetvédelem A környezetvédelem érdekében a 80-as években a következő üzemek épültek és lettek üzembe helyezve: Talajvizek hidraulikus védelme Mechanikai-kémiai-biológia szennyvíztisztító (MCHB ČOV). A finomítóból származó kőolajipari termékek részaránya a Dunába engedett szennyvízben 99%-kal csökken. Gázok kénmentesítése 2 és a kénhidrogén feldolgozása, valamint elemi elemi kénné alakítása is megvalósul Hulladékgázok kompressziója Hulladék égető

28 A hidrokrakkhoz vezető út Effektív kőolajfeldolgozás nem lehetséges a nehéz kőolajfrakciók rövidebb szénláncú molekulákká való krakkolása nélkül. Állami határozatok értelmében 1981-ben 2 krakküzem megépítése lett elfogadva. Kapacitásból fakadó okok miatt Litvínov (ma Csehország) kapott volna egy krakküzemet, kulcsrakésszen. Pozsonynak viszont ezen az üzemen keresztül kellett prezentálnia a csehszlovák gépészet kiválóságát. A kétfokozatú hidrokrakk évi 800 ezer tonna vákuum desztillátum feldolgozására alkalmas, UNOCAL lincenc alapján az olasz SNAM PROGETTI vitelezte ki az üzemet. Az üzemindítás során egy nagynyomású csővezeték kilyukadt, ez tüzet okozott. Fokozatosan tömítetlenségeket találtak a nagynyomású szekció hűtőventillátorjaiban, ami maitt át kellett ezt a szekciót dolgozni. Az üzem 1991 január 1. lett üzembe helyezve.

29 Az új körülmények A politikai változások 1989 novemberében a finomítóban is változást hoztak. Szétesik a RVHP blokk, megszünik a centralizált termék eladási filozófia, ez a finomítót arra kényszeríti, hogy optimalizálni kezdje a termékeladást a piac igényei alapján. Az 5 desztillácós üzemből csak 2 marad meg, ezek felújításra kerülnek, a teljes kapacitása a két üzemnek 6 millió tonna/év. A finomító effektivitásának növelése érdekében kidolgoztak egy tanulmányt a 90-es évek elején, lényege a kőolaj mélyebb feldolgozzásában rejlett. Ez később meg is valósul a Farkastorokban EFPA néven.

30 Az új Slovnaft kapacitások Kidolgozták az EFPA projectot (Environmental Fuel Project Apollo), amelyel alapján a következő üzemek kerültek kiépítésre: VGO hidrogénezése 1000 e t/év Hidrogéngyár 2 25 e t H2/év FCC 850 e t/év H2SO4 alkilálló üzem 160 e t/év 55 e t/év MTBE üzem (később ETBE) 2 x 45 e t/év SRU 1-2 LC Finer 1200 e t/év

31 Új üzemi paraméterek Az EFPA projekten belül épített üzemek 1999-ben lettek üzembe helyezve, a Maradék hidrokrakk RHC (LC-Finer) mint utolsó üzembe helyezett 2000 márciusától üzemel. Ennek köszönhetően nőtt a fehér áru kihozatal 86%-ra és a motorhajtóanyagok minősége teljesíti az EURO-5 európai normákat novemberében helyezték üzembe az Új Gázolaj kénmentesítő Üzemet (HRP7) üzem, óránként 245 tonna gázolajat képes kénmentesíteni 10 ppm kéntartalom alá.

32 A Slovnaft történelme egy átlagos finomítóból hogyan lett egy piacvezető európai finomító A termelési struktúra megváltozása köszönhető a fehér termékeknek Termékek alacsony piaci értékkel (nehéz fűtőolaj, bitumen, kén, stb.) 14% 41%, 86% Termékek magas piaci értékkel (motorhajtóanyagok, petrolkémia) 59% súčasnosť mostanában 1995 Feldolgozott kőolajmennyiség ésprodukcia, termelés,tis. ezer Spracovaná ropa a rafinérska tontonna olaj 0% 6% Nehéz f. o. 8% 7% 28% bitúmen műanyagok egyébb Termék struktúra, 2009, % dízel benzín 51%

33 Az új körülmények A legendás APOLLO finomító utódja, mely beírta nevét a kőolajfeldolgozás történelmébe, és egyben egyike a legmodernebb és legsikeresebb finomítónak Európában, SLOVNAFT, rt., a MOL csoport tagja

34 Az új körülmények

35 Százmillió bilpengő

KI TUD TÖBBET A KŐOLAJ-FELDOLGOZÁSRÓL? 2. FORDULÓ TESZT CSAPATNÉV

KI TUD TÖBBET A KŐOLAJ-FELDOLGOZÁSRÓL? 2. FORDULÓ TESZT CSAPATNÉV KI TUD TÖBBET A KŐOLAJ-FELDOLGOZÁSRÓL? 2. FORDULÓ TESZT CSAPATNÉV 1. A kőolaj egyszerű lepárlásához képest az alábbiak közül mely termék mennyisége csökken a finomítás során? (c és d választ is elfogadtuk

Részletesebben

Jellemző szénhidrogén típusok

Jellemző szénhidrogén típusok Kőolajfeldolgozás A kőolaj összetétele: - szénhidrogének -S, O, N, P vegyületek -fém vegyületek (V, Ni, Cu, Co, Mo, Pb, Cr, As) H 2 S és víz Elemi összetétel: C 79,5-88,5%, H 10-15,5% Jellemző szénhidrogén

Részletesebben

A Dunai Finomító története

A Dunai Finomító története Tisztelt Hallgatóság, kedves vendégeink! Hölgyeim és Uraim! A Dunai Finomító története Galambos László MOL Finomítás igazgató Zalaegerszeg, 2010. október 27. A MOL Finomítás nevében tisztelettel köszöntöm

Részletesebben

OLDÓSZEREK DUNASOL FELHASZNÁLÁSI TERÜLET. Az alacsony aromás- és kéntartalmú oldószercsalád

OLDÓSZEREK DUNASOL FELHASZNÁLÁSI TERÜLET. Az alacsony aromás- és kéntartalmú oldószercsalád OLDÓSZEREK DUNASOL FELHASZNÁLÁSI TERÜLET Az alacsony aromás- és kéntartalmú oldószercsalád (60 220 C) forráspont-tartományú szénhidrogének) alkalmazási területe igen széles: foltbenzinként, növényolajiparban

Részletesebben

Műanyaghulladék menedzsment

Műanyaghulladék menedzsment Műanyaghulladék menedzsment 1. Előadás 2015. IX. 11. Dr. Ronkay Ferenc egyetemi docens Elérhetőség: T. ép. 314. ronkay@pt.bme.hu Ügyintéző: Dobrovszky Károly dobrovszky@pt.bme.hu A bevezető előadás témája

Részletesebben

Petrolkémia beruházások új dimenziók. Vuk Tibor 2015. szeptember 16. Siófok

Petrolkémia beruházások új dimenziók. Vuk Tibor 2015. szeptember 16. Siófok Petrolkémia beruházások új dimenziók Vuk Tibor 2015. szeptember 16. Siófok Agenda MOL Petrolkémai feladat és kihívás a MOL Csoportban Beruházási projektek felépítése ötlettől a termelő üzemig Kivitelezés

Részletesebben

Termékkereskedelem, termékek felhasználása

Termékkereskedelem, termékek felhasználása Termékkereskedelem, termékek felhasználása Ki tud többet t a kőolaj-feldolgozásról? ld l Vetélkedő általános iskolák 7-8. osztályos csapatai számára Éber Anna Magyarország Kereskedelem Vezető Százhalombatta,

Részletesebben

Ki tud többet a kőolajfeldolgozásról? 2. forduló Kőolaj-feldolgozás

Ki tud többet a kőolajfeldolgozásról? 2. forduló Kőolaj-feldolgozás Ki tud többet a kőolajfeldolgozásról? 2. forduló Kőolaj-feldolgozás 2018.10.26 Az OLAJIPAR számokban A 2. legfontosabb iparág a világon 4 milliárd t/év kőolaj felhasználás a világon 1,8 milliárd l/év benzin

Részletesebben

OLDÓSZEREK PETRÓLEUM FELHASZNÁLÁSI TERÜLET

OLDÓSZEREK PETRÓLEUM FELHASZNÁLÁSI TERÜLET OLDÓSZEREK PETRÓLEUM FELHASZNÁLÁSI TERÜLET A petróleumot (130 300 C forrásponttartományon belüli szénhidrogén-frakció) világítási célokra, továbbá mosófolyadékok, autóápolási és zsíroldó anyagok elôállítására

Részletesebben

Konszolidált mûködési adatok

Konszolidált mûködési adatok UPSTREAM Az alábbi táblázatok kiegészítő információkat tartalmaznak a Csoport upstream tevékenységéről. A mellékletek nem auditáltak. Ezen kiegészítő olaj- és gázipari információk nem tartalmazzák az equity

Részletesebben

Ki tud többet a kőolajfeldolgozásról? 2. forduló Kőolaj-feldolgozás

Ki tud többet a kőolajfeldolgozásról? 2. forduló Kőolaj-feldolgozás Ki tud többet a kőolajfeldolgozásról? 2. forduló Kőolaj-feldolgozás 2016.10.27 Az OLAJIPAR számokban A 2. legfontosabb iparág a világon 4 milliárd t/év kőolaj felhasználás a világon 1,8 milliárd l/év benzin

Részletesebben

Olefingyártás indító lépése

Olefingyártás indító lépése PIROLÍZIS Olefingyártás indító lépése A legnagyobb mennyiségben gyártott olefinek: az etilén és a propilén. Az etilén éves világtermelése mintegy 120 millió tonna. Hazánkban a TVK-nál folyik olefingyártás.

Részletesebben

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék

Veszprémi Egyetem, Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék Petrolkémiai alapanyagok és s adalékok eláll llítása manyag m hulladékokb kokból Angyal András PhD hallgató Veszprémi Egyetem, Ásványolaj és Széntechnológiai Tanszék Veszprém, 2006. január 13. 200 Mt manyag

Részletesebben

MESTERSÉGES TÜZELŐANYAGOK ÉS MOTORHAJTÓANYAGOK

MESTERSÉGES TÜZELŐANYAGOK ÉS MOTORHAJTÓANYAGOK MESTERSÉGES TÜZELŐANYAGOK ÉS MOTORHAJTÓANYAGOK Előzmények Kőolaj Kialakulása kb. 500millió évvel ezelőtt kezdődött és kb. 1 millió éve fejeződött be. Ehhez képest a készleteket közel 200 év alatt használja

Részletesebben

EGYEDI AROMÁSOK TOLUOL

EGYEDI AROMÁSOK TOLUOL EGYEDI AROMÁSOK TOLUOL FELHASZNÁLÁSI TERÜLET A toluol fontos kémiai oldószer, alapanyaga sokféle intermediernek. Polimer mûanyagok, mûszálak, mûgyanták és mûgumik, festékek, mosószerek, oldószerek elôállítására

Részletesebben

OLDÓSZEREK XILOLELEGY ( IPARI XILOL, X-5 )

OLDÓSZEREK XILOLELEGY ( IPARI XILOL, X-5 ) OLDÓSZEREK XILOLELEGY ( IPARI XILOL, X-5 ) FELHASZNÁLÁSI TERÜLET A xilolelegy xilol izomerek keveréke, erôsen kormozó lánggal égô, jellegzetesen aromás szagú, gyúlékony folyadék. Toxikussága jóval kisebb,

Részletesebben

KŐOLAJ-FELDOLGOZÁS. Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról? Vetélkedő általános iskolák 7-8. osztályos csapatai számára

KŐOLAJ-FELDOLGOZÁS. Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról? Vetélkedő általános iskolák 7-8. osztályos csapatai számára KŐOLAJ-FELDOLGOZÁS Ki tud többet a kőolaj-feldolgozásról? Vetélkedő általános iskolák 7-8. osztályos csapatai számára 3 dolog, amire koncentrálj az előadás alatt! Mi a kőolaj desztilláció lényege? Hogyan

Részletesebben

4. Kőolaj feldolgozó technológiák, frakcionálás, krakkolás, környezeti hatásaik

4. Kőolaj feldolgozó technológiák, frakcionálás, krakkolás, környezeti hatásaik 4. Kőolaj feldolgozó technológiák, frakcionálás, krakkolás, környezeti hatásaik A kőolaj nagyon sokféle, változatos összetételű szerves vegyületet tartalmaz. Ezeket alkalmazási területeik szerinti csoportonként

Részletesebben

A MOL VEGYIPARI TERMÉKEI

A MOL VEGYIPARI TERMÉKEI Felhasználási terület A petróleumot (130 300 C forráspont-tartományon belüli szénhidrogénfrakció) világítási célokra, továbbá mosófolyadékok, autóápolási és zsíroldó anyagok elő állítására használják.

Részletesebben

2004.március A magyarországi HPV lista OECD ajánlás szerint 1/6. mennyiség * mennyiség* kategória ** (Use pattern)

2004.március A magyarországi HPV lista OECD ajánlás szerint 1/6. mennyiség * mennyiség* kategória ** (Use pattern) 2004.március A magyarországi HPV lista OECD ajánlás szerint 1/6 1 74-86-2 Acetilén Disszugáz 2 107-13-1 Akrilnitril 2-propénnitril Zárt rendszerben használva 3 7664-41-7 Ammónia 1A Nem izolált intermedierek

Részletesebben

I. Forduló beadandó feladat megoldásai

I. Forduló beadandó feladat megoldásai I. Forduló beadandó feladat megoldásai A megszerezhető maximális pontszám 18, amennyiben a javítással kapcsolatban bármilyen kérdés merülne fel, akkor Ószer Andrást keresse az aoszer@mol.hu e-mail címen

Részletesebben

Jobban ismeri a világot az, aki a kémiát szereti

Jobban ismeri a világot az, aki a kémiát szereti Jobban ismeri a világot az, aki a kémiát szereti Szárny és teher mi ma az oktatók szerepe a jövő vegyiparának formálásában? Néhány kérdés és válasz a sok ezer közül.. Hogyan látják az ipari szakemberek

Részletesebben

KŐOLAJFELDOLGOZÁSI TECHNOLÓGIÁK

KŐOLAJFELDOLGOZÁSI TECHNOLÓGIÁK KŐOLAJFELDOLGOZÁSI TECHNOLÓGIÁK Mi a kőolaj? Nyersolajnak nevezzük azokat a szerves anyagokat, amelyek folyékony halmazállapotúak az őket tartalmazó réteg körülményei között. A kőolaj összetétele: szénhidrogének

Részletesebben

A kőolaj-finomítás alapjai

A kőolaj-finomítás alapjai A kőolaj-finomítás alapjai Csernik Kornél kcsernik@mol.hu 2018. Október 19. Driving forces Oil growth in the transport sector fuel quantity Driving forces Technology development fuel quality OTHER PRODUCTS

Részletesebben

10. SZÁMÚ MELLÉKLET FŐBB MŰKÖDÉSI SZEGMENT ADATOK UPSTREAM A KUTATÓ ÉS LEHATÁROLÓ KUTAK STÁTUSZA

10. SZÁMÚ MELLÉKLET FŐBB MŰKÖDÉSI SZEGMENT ADATOK UPSTREAM A KUTATÓ ÉS LEHATÁROLÓ KUTAK STÁTUSZA 10. SZÁMÚ MELLÉKLET FŐBB MŰKÖDÉSI SZEGMENT ADATOK UPSTREAM A KUTATÓ ÉS LEHATÁROLÓ KUTAK STÁTUSZA Kutató és lehatároló kutak Q1 Q2 Q3 Q4 Státusz Megjegyzés / Teszteredmény Kurdisztán Bijell-2 Bijell-4 Bijell-6

Részletesebben

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA.

HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. MAGYAR TALÁLMÁNYOK NAPJA - Dunaharaszti - 2011.09.29. HŐBONTÁSON ALAPULÓ GUMI- ÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÁSA, HAZAI FEJLESZTÉSŰ PIROLÍZIS ÜZEM BEMUTATÁSA. 1 BEMUTATKOZÁS Vegyipari töltő- és lefejtő

Részletesebben

KİOLAJFELDOLGOZÁS. Krutek Tímea 2010. november 12. Ki tud többet a kıolajfeldolgozásról? Vetélkedı általános iskolák 7-8. osztályos csapatai számára

KİOLAJFELDOLGOZÁS. Krutek Tímea 2010. november 12. Ki tud többet a kıolajfeldolgozásról? Vetélkedı általános iskolák 7-8. osztályos csapatai számára KİOLAJFELDOLGOZÁS Krutek Tímea 2010. november 12. Ki tud többet a kıolajfeldolgozásról? Vetélkedı általános iskolák 7-8. osztályos csapatai számára 3 dolog, amire koncentrálj az elıadás alatt! Mi a kıolaj

Részletesebben

Üzemlátogatás a MOL Nyrt. Dunai Finomítójában, és a Dunamenti Erőmű Zrt-nél.

Üzemlátogatás a MOL Nyrt. Dunai Finomítójában, és a Dunamenti Erőmű Zrt-nél. Üzemlátogatás a MOL Nyrt. Dunai Finomítójában, és a Dunamenti Erőmű Zrt-nél. 2012. március 5-én rendezte meg az Energetikai Szakkollégium tavaszi - Szilárd Leóról elnevezett - félévének első üzemlátogatását,

Részletesebben

SZAKMAI SZIMPÓZIUM BERUHÁZÁSOK A MEGÚJULÓ ENERGIÁK TERÉN

SZAKMAI SZIMPÓZIUM BERUHÁZÁSOK A MEGÚJULÓ ENERGIÁK TERÉN SZAKMAI SZIMPÓZIUM BERUHÁZÁSOK A MEGÚJULÓ ENERGIÁK TERÉN 2012.09.25. Biogáz Németországban (2010) : Működő üzemek: 5.905 (45) Épített kapacitás: 2.291 MW Termelt energia: 14,8 M MWh Összes energiatermelés:

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

A kőolaj finomítás alapjai

A kőolaj finomítás alapjai A kőolaj finomítás alapjai Csernik Kornél kcsernik@mol.hu 2016. Október 28. Driving forces Oil growth in the transport sector fuel quantity 2 Driving forces Technology development fuel quality Driving

Részletesebben

BEVEZETÉS A KŐOLAJFELDOLGOZÁS TECHNOLÓGIÁJÁBA

BEVEZETÉS A KŐOLAJFELDOLGOZÁS TECHNOLÓGIÁJÁBA Dr. Széchy Gábor egyetemi docens BEVEZETÉS A KŐOLAJFELDOLGOZÁS TECHNOLÓGIÁJÁBA A MOL Rt. Dunai Finomító rövid technológiai leírását és blokksémáját a MOL Rt. bocsátotta rendelkezésünkre (2.2 fejezet) A

Részletesebben

Kőolaj és földgáz keletkezése és előfordulása

Kőolaj és földgáz keletkezése és előfordulása A kőolaj és a földgáz kitermelése, feldolgozása és hasznosítása tartozik ide. Manapság az egyik legfontosabb alapágazat. A készletek véges volta súlyos problémákat vet fel. A világ második legfontosabb

Részletesebben

Konferencia A bioenergia hasznosítási lehetőségei AHK Budapest

Konferencia A bioenergia hasznosítási lehetőségei AHK Budapest Konferencia A bioenergia hasznosítási lehetőségei AHK Budapest 2010.11.08. Energie Germany GmbH PPM = Peter Paul Münzberg Diplomás fizikus 1996 óta foglalkozik biogáz és biodízel üzemek építésével, illetve

Részletesebben

2004-ben is jövedelmező az olajfinomítás

2004-ben is jövedelmező az olajfinomítás AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ALAPJAI 1.3 2004-ben is jövedelmező az olajfinomítás Tárgyszavak: kőolaj; kőolaj-finomítás; USA; krakkolás; árrés. Az olajfinomítók az előző évhez viszonyítva 2003-ban is javuló jövedelmezőséget

Részletesebben

Biztonsági rendszer referenciák. Karbantartás és a Biztonsági Szabványok

Biztonsági rendszer referenciák. Karbantartás és a Biztonsági Szabványok Biztonsági rendszer referenciák TVK, Tiszaújváros, Etilén I üzem 1. ütem, 1.530 csatorna TVK, Tiszaújváros, Etilén I üzem 2. ütem, 1.780 csatorna TVK, Tiszaújváros, Etilén II üzem retesz rendszer, 2.010

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. www.chem.elte.hu/pr

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. www.chem.elte.hu/pr ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr Kvíz az előző előadáshoz Programajánlatok március 5. 16:00 ELTE Kémiai Intézet 065-ös terem Észbontogató (www.chem.elte.hu/pr)

Részletesebben

MOL Nyrt. Dunai Finomítója, és a Dunamenti Erőmű Zrt-t.

MOL Nyrt. Dunai Finomítója, és a Dunamenti Erőmű Zrt-t. MOL Nyrt. Dunai Finomítója, és a Dunamenti Erőmű Zrt-t. 2012. március 5-én rendezte meg az Energetikai Szakkollégium tavaszi - Szilárd Leóról elnevezett - félévének első üzemlátogatását, amelyre a MOL

Részletesebben

Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron!

Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron! Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron! Dr. Geiger András Fejlesztő mérnök MOL DS Fejlesztés, Finomítói Termékfejlesztés ageiger@mol.hu +36 30 380 3898 Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozója

Részletesebben

Clim Foot képzés ESETTANULMÁNY

Clim Foot képzés ESETTANULMÁNY 1 Clim Foot képzés ESETTANULMÁNY 2 Európai Ablak & Ajtógyártó vállalat A&A Vállalat tevékenységi körének jellemzői: Az A&A cég székhelye Párizsban található, fő tevékenységi köre az ajtók, ablakok és redőnyök

Részletesebben

BIO-MOTORHAJTÓANYAGOK JELEN ÉS A JÖVŐ

BIO-MOTORHAJTÓANYAGOK JELEN ÉS A JÖVŐ 821 Veszprém, Pf. 158., Tel. +36 88 624217 Fax: +36 88 62452 BIOMOTORHAJTÓANYAGOK JELEN ÉS A JÖVŐ Hancsók Jenő Krár Márton, Magyar Szabolcs I. Ökenergetikai és IX. Biomassza Konferencia Sopron 26. március

Részletesebben

MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS

MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS HÍDFŐ-PLUSSZ IPARI,KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. Székhely:2112.Veresegyház Ráday u.132/a Tel./Fax: 00 36 28/384-040 E-mail: laszlofulop@vnet.hu Cg.:13-09-091574

Részletesebben

Versenyképes Üzemanyag Fejlesztés. Holló András, Thernesz Artur 2012.01.23.

Versenyképes Üzemanyag Fejlesztés. Holló András, Thernesz Artur 2012.01.23. Versenyképes Üzemanyag Fejlesztés Holló András, Thernesz Artur 2012.01.23. Ahogy a Fogyasztó Szeretné Jobbat, Gyorsabban, Messzebbre Japán autók elterjedése Tüzelőolaj alkalmazása hajókban Turbódízel teherautók

Részletesebben

KORSZERŰ MOTORBENZINEK ELŐÁLLÍTÁSA KÖNNYŰBENZIN IZOMERIZÁLÓ ÉS KATALITIKUS REFORMÁLÓ ÜZEMEK KAPCSOLATRENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA

KORSZERŰ MOTORBENZINEK ELŐÁLLÍTÁSA KÖNNYŰBENZIN IZOMERIZÁLÓ ÉS KATALITIKUS REFORMÁLÓ ÜZEMEK KAPCSOLATRENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA KORSZERŰ MOTORBENZINEK ELŐÁLLÍTÁSA KÖNNYŰBENZIN IZOMERIZÁLÓ ÉS KATALITIKUS REFORMÁLÓ ÜZEMEK KAPCSOLATRENDSZERÉNEK VIZSGÁLATA VALKAI ISTVÁN (1), HANCSÓK JENŐ (2), SZAUER GYÖRGY (1), SZALMÁSNÉ PÉCSVÁRI GABRIELLA

Részletesebben

A HIPA céljainak és feladatainak bemutatása. Ésik Róbert elnök

A HIPA céljainak és feladatainak bemutatása. Ésik Róbert elnök A HIPA céljainak és feladatainak bemutatása Ésik Róbert elnök A HIPA születése Professzionális befektetésösztönzés Külföldi működőtőke növelése A már Magyarországon lévő vállalatok újrabefektetéseinek

Részletesebben

A MOL Nyrt. Finomítóinak Energiagazdálkodása

A MOL Nyrt. Finomítóinak Energiagazdálkodása A MOL Nyrt. Finomítóinak Energiagazdálkodása Az Energetikai Szakkollégium 2015. őszi, Lévai András emlékfélévének hetedik, egyben záró előadására 2015. 11. 26-án került sor. Az előadás két részre tagolódott,

Részletesebben

M OL-csoport Beszállítói Fórum március 27. MOL-csoport stratégiája Etikai kódex, Minő ségpolitika 1. SZAKMAI SZEKCIÓ

M OL-csoport Beszállítói Fórum március 27. MOL-csoport stratégiája Etikai kódex, Minő ségpolitika 1. SZAKMAI SZEKCIÓ M OL-csoport Beszállítói Fórum 2003. március 27. 2003. március 27. MOL-csoport stratégiája Etikai kódex, Minő ségpolitika 1. SZAKMAI SZEKCIÓ Beruházás, karbantartás, indirekt és segédanyagok, Mosonyi György

Részletesebben

HITA roadshow 2012.05.8-10.

HITA roadshow 2012.05.8-10. HITA roadshow 2012.05.8-10. Széleskörű kétoldalú gazdasági kapcsolatok Áru és szolgáltatás kereskedelem Kétoldalú tőkekapcsolatok Közös infrastruktúra fejlesztések Határ menti, regionális együttműködés

Részletesebben

VERSENYTANÁCS Budapest, Alkotmány u Fax:

VERSENYTANÁCS Budapest, Alkotmány u Fax: VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj-203/2004/22. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Rt. kérelmezőnek összefonódás engedélyezése

Részletesebben

8. Előadás: Kőolajtermelés, felhasználás fizikája.

8. Előadás: Kőolajtermelés, felhasználás fizikája. 8. Előadás: Kőolajtermelés, felhasználás fizikája. 8.1. Kőolaj fajták. Kőolaj kitermelés. 8.2. Kőolajszállítás. 8.3. Kőolajfinomítás. Feldolgozás termékei. 8.4. Közlekedés. 8.5. A kőolaj kitermelés és

Részletesebben

Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból

Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból Maria Rugina cikke ICEMENBERG, Romania A zöld tanúsítvány rendszer egy olyan támogatási mechanizmust

Részletesebben

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009.

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. október 20. Ország Magyar export 1998 2003 2005 2006 2007 2008

Részletesebben

Ki tud többet a kőolajfeldolgozásról? 2. forduló Kőolaj-feldolgozás

Ki tud többet a kőolajfeldolgozásról? 2. forduló Kőolaj-feldolgozás Ki tud többet a kőolajfeldolgozásról? 2. forduló Kőolaj-feldolgozás A Dunai Finomító egész területe fokozottan tűz- és robbanásveszélyes Mire koncentrálj az előadás alatt? 4 dolog Mi a kőolaj desztilláció

Részletesebben

Regionális gyztes születik

Regionális gyztes születik Regionális gyztes születik Tartalom A tranzakció stratégiai háttere A tranzakció bemutatása Stratégiai illeszkedés Pénzügyi áttekintés Függelék 2 MOL/Slovnaft stratégiai szövetség: a stratégia megvalósulása

Részletesebben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Péterffy Attila erőmű üzletág-vezető ERŐMŰ FÓRUM 2012. március 22-23. Balatonalmádi Tartalom 1. Bemutatkozás 1.1 Tulajdonosi háttér 1.2 A pécsi erőmű 2. Tapasztalatok

Részletesebben

Vegyipari technikus Vegyipari technikus

Vegyipari technikus Vegyipari technikus A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben

Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben Dr. Geiger András Fejlesztő mérnök MOL DS Innováció, Termékfejlesztés XVI. Hulladékhasznosítási Konferencia 2014. szeptember 18-19. Gyula, Park Hotel Tartalom

Részletesebben

Mobilitás és Környezet Konferencia

Mobilitás és Környezet Konferencia Mobilitás és Környezet Konferencia Magyar Tudományos Akadémia Budapest, 2012. január 2. Nagy energiatartalmú, környezetbarát dízelgázolajok előállításának vizsgálata Varga Zoltán, Hancsók Jenő MOL Ásványolaj-

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

Műanyagok és környezetvédelem

Műanyagok és környezetvédelem Műanyagok és környezetvédelem 1 Vázlat Műanyagok és környezet mennyiség energia Megoldás életút-analízis megelőzés, tervezés újrafeldolgozás kémiai hasznosítás égetés Biológiailag lebontható polimerek

Részletesebben

9. Előadás: Földgáztermelés, felhasználás fizikája.

9. Előadás: Földgáztermelés, felhasználás fizikája. 9. Előadás: Földgáztermelés, felhasználás fizikája. 9.1. Földgáz kitermelés. Földgáz összetevői. 9.2. Földgázszállítás, tárolás. 9.3. Földgáz feldolgozás termékei, felhasználásuk. 9.4. Nagyfogyasztó: Elektromos

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KÉN-, NITROGÉN- ÉS OXIGÉNTARTALMÚ VEGYÜLETEK GÁZKROMATOGRÁFIÁS ELEMZÉSE SZÉNHIDROGÉN-MÁTRIXBAN Készítette STUMPF ÁRPÁD okl. vegyész az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi

Részletesebben

Új üzleti modell az Európai bioetanol piacon: a kereskedő (merchant) modell. III. Energy Summit Hungary 2012

Új üzleti modell az Európai bioetanol piacon: a kereskedő (merchant) modell. III. Energy Summit Hungary 2012 Új üzleti modell az Európai bioetanol piacon: a kereskedő (merchant) modell III. Energy Summit Hungary 2012 Budapest, 2012. május 31. Szendrői Gábor Partner Oriens IM gabor.szendroi@oriensim.com Az új

Részletesebben

A kémiai energia és az elektromos áram kapcsolata a galvánelemben és az elektrolizáló cellában

A kémiai energia és az elektromos áram kapcsolata a galvánelemben és az elektrolizáló cellában . mintatétel A) Elektrokémia Ismertesse a galvánelemek és az elektrolizáló cellák felépítését és működését a Daniell-elem és a sósav elektrolízise példáján! Nevezze meg az elektrokémiának két, jellegzetesen

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

Adatlap_ipari_szektor_ energiamérleg_osap_1321_2014 Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai

Adatlap_ipari_szektor_ energiamérleg_osap_1321_2014 Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai Adatszolgáltatás címe IPARI SZEKTOR, ENERGIAMÉRLEG Adatszolgáltatás száma OSAP 1321 Adatszolgáltatás időszaka 2014. Év Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993.

Részletesebben

Veszprémi Egyetem, Vegyészmérnöki Intézet K o o p e r á c i ó s K u t a t á s i K ö z p o n t 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., Tel.

Veszprémi Egyetem, Vegyészmérnöki Intézet K o o p e r á c i ó s K u t a t á s i K ö z p o n t 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., Tel. Veszprémi Egyetem, Vegyészmérnöki Intézet K o o p e r á c i ó s K u t a t á s i K ö z p o n t 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., Tel./Fax: (88) 429 073 Zárójelentés a VESZPRÉMI EGYETEM VEGYÉSZMÉRNÖKI INTÉZET

Részletesebben

ELŐHIDROGÉNEZETT NÖVÉNYOLAJOK IZOMERIZÁLÁSA. Krár Márton, Hancsók Jenő

ELŐHIDROGÉNEZETT NÖVÉNYOLAJOK IZOMERIZÁLÁSA. Krár Márton, Hancsók Jenő ELŐHIDROGÉNEZETT NÖVÉNYOLAJOK IZOMERIZÁLÁSA Krár Márton, Hancsók Jenő Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézet Ásványolaj- és Széntechnológia Intézeti Tanszék MŰSZAKI KÉMIAI NAPOK 07 2007.

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

Downstream. áll, beleértve az optimalizált és integrált ellátási lánc által támogatott logisztikai tevékenységet

Downstream. áll, beleértve az optimalizált és integrált ellátási lánc által támogatott logisztikai tevékenységet 214-ben nemcsak a csoportszintű downstream teljesítmény, de a en belüli valamennyi üzletág is növekedést mutatott. Biztos vagyok benne, hogy jó úton járunk, és tudom, hogy kollégáink képesek lesznek teljesíteni

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

Lakossági használt sütőolaj begyűjtésének és biodízellé való feldolgozásának életciklus elemzése

Lakossági használt sütőolaj begyűjtésének és biodízellé való feldolgozásának életciklus elemzése Lakossági használt sütőolaj begyűjtésének és biodízellé való feldolgozásának életciklus elemzése Bodnárné Sándor Renáta Tudományos munkatárs Bay-Logi Sütőolaj számokban (Magyarország) Fogyasztás: 13,9

Részletesebben

GÁZTURBINÁS LÉGI JÁRMÛVEK TÜZELÔANYAGAI MOL JET-A1

GÁZTURBINÁS LÉGI JÁRMÛVEK TÜZELÔANYAGAI MOL JET-A1 JET A1 fuzet OK 6.qxd 5/31/05 3:05 PM Page 1 JET A1 fuzet OK 6.qxd 5/31/05 3:05 PM Page 2 GÁZTURBINÁS LÉGI JÁRMÛVEK TÜZELÔANYAGAI MOL JET-A1 FELHASZNÁLÁSI TERÜLET A JET-A1 sugárhajtómû-tüzelôanyag a korszerû

Részletesebben

A Csepel III beruházás augusztus 9.

A Csepel III beruházás augusztus 9. A Csepel III beruházás 2010. augusztus 9. Áttekintés 1. Anyavállalatunk, az Alpiq 2. Miért van szükség gáztüzelésű erőművekre? 3. Csepel III beruházás 4. Tervezés és engedélyeztetés 5. Ütemterv 6. Csepel

Részletesebben

13/2004. (III. 25.) PM rendelet Hatályos: 2004.05.01 -

13/2004. (III. 25.) PM rendelet Hatályos: 2004.05.01 - 13/2004. (III. 25.) PM rendelet Hatályos: 2004.05.01-13/2004. (III. 25.) PM rendelet a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvényben megjelölt

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Ülésdokumentum

EURÓPAI PARLAMENT. Ülésdokumentum EURÓPAI PARLAMENT 2004 Ülésdokumentum 2009 C6-0267/2006 2003/0256(COD) HU 06/09/2006 Közös álláspont A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról (REACH), az Európai

Részletesebben

Egyedi igényekre szabható, könnyen telepíthető gyártótechnológia értékesítés FÁRADTOLAJ ÚJRAHASZNOSÍTÁS MOBIL RENDSZERŰ TECHNOLÓGIÁVAL

Egyedi igényekre szabható, könnyen telepíthető gyártótechnológia értékesítés FÁRADTOLAJ ÚJRAHASZNOSÍTÁS MOBIL RENDSZERŰ TECHNOLÓGIÁVAL Egyedi igényekre szabható, könnyen telepíthető gyártótechnológia értékesítés FÁRADTOLAJ ÚJRAHASZNOSÍTÁS MOBIL RENDSZERŰ TECHNOLÓGIÁVAL RÓLUNK A GÉGOL KFT. BEMUTATÁSA A GÉGOL Kft. a Közép-Kelet-Európai

Részletesebben

Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok. .A.S.A. Magyarország. Németh István Country manager. Németh István Október 7.

Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok. .A.S.A. Magyarország. Németh István Country manager. Németh István Október 7. Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok.a.s.a. Magyarország Németh István Country manager Készítette Németh István Dátum 2014. Október 7. 2/ 22 Az ASA csoport bemutatása Tulajdonosa a spanyol

Részletesebben

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató Sajtótájékoztató 2009. február 11. Kovács József vezérigazgató 1 Témakörök 2008. év értékelése Piaci környezet Üzemidő-hosszabbítás Teljesítménynövelés 2 Legfontosabb cél: A 2008. évi üzleti terv biztonságos

Részletesebben

ÜZLETI JELENTÉS 2005. ÉVRŐL A TVK CSOPORT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK ALAPJÁN

ÜZLETI JELENTÉS 2005. ÉVRŐL A TVK CSOPORT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK ALAPJÁN TISZAI VEGYI KOMBINÁT RT. TISZAÚJVÁROS Cg. 05-10-000065 ÜZLETI JELENTÉS 2005. ÉVRŐL A TVK CSOPORT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK ALAPJÁN

Részletesebben

A MOL-LUB Kft. tevékenysége. Kenőanyag- és adalékgyártás

A MOL-LUB Kft. tevékenysége. Kenőanyag- és adalékgyártás A ML-LUB Kft. tevékenysége Kenőanyag- és adalékgyártás Tartalom Kenőanyagok jelentősége Kenőanyagok feladatai Kenőolajok Alapolajok Adalékok Kenőzsírok Sűrítők 2 Kenőanyagok jelentősége A kenőanyagok fejlődése

Részletesebben

A Pirolízis Tudásközpont tapasztalatai a hőbontásos technológiák környezeti hatásaival kapcsolatban. Dr. Futó Zoltán

A Pirolízis Tudásközpont tapasztalatai a hőbontásos technológiák környezeti hatásaival kapcsolatban. Dr. Futó Zoltán A Pirolízis Tudásközpont tapasztalatai a hőbontásos technológiák környezeti hatásaival kapcsolatban Dr. Futó Zoltán A pirolízis vizsgálatok fő témakörei Analitikai vizsgálatok Gazdaságossági vizsgálatok

Részletesebben

Irinyi Terv kötöttpályás járműgyártási stratégia

Irinyi Terv kötöttpályás járműgyártási stratégia Irinyi Terv kötöttpályás járműgyártási stratégia Globális tendencia Forrás: iea.org Forrás:UIC 2 Hazai szállított utasok száma (millió fő) 669,3 671,0 671,8 656,9 518,7 519,5 522,1 508,5 481,0 368,4 147,8

Részletesebben

ENIN Környezetipari Klaszter

ENIN Környezetipari Klaszter ENIN Környezetipari Klaszter Kárpát-medencei Energetikai Üzletember találkozó Eger, 2009. szeptember 17. Lenkey Péter fejlesztési igazgató ENIN Kft. ENIN Környezetipari Klaszter jelene 26 tag Kritikus

Részletesebben

MOL MOTORBENZINEK (ESZ-95, ESZ-98)

MOL MOTORBENZINEK (ESZ-95, ESZ-98) MOL MOTORBENZINEK (ESZ-95, ESZ-98) FELHASZNÁLÁSI TERÜLET A motorbenzinek a szikragyújtású belsô égésû motorok (Otto-motorok) üzemanyagai. Az Ottomotorok mûködési elve szerint a hajtóanyagot a levegôvel

Részletesebben

Közép és Kelet-Európa gázellátása

Közép és Kelet-Európa gázellátása Közép és Kelet-Európa gázellátása Előadó: Csallóközi Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat elnöke Budapest, 2012. október 4. Földgázenergia felhasználás jellemző adatai A földgáz a világ

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Kérjük, vá laszában hivatkozzon iktatószá munkra! Ikt. sz.: KTVF: 5444-5/2012. Tárgy: MOL Nyrt. Dunai Finomító egységes környezethasználati

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az Ongropack Kft. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

Aromás és Xilolizomerizáló Üzem bemutatása

Aromás és Xilolizomerizáló Üzem bemutatása Aromás és Xilolizomerizáló Üzem bemutatása Németh Tamás ARE Blokk Technológiai Koordinátor tamnemeth@mol.hu 2015.10.30 Az Extrakcióról röviden Az Aromás Üzem története Alapanyag vonal Extrakció Rektifikáló

Részletesebben

A müncheni biohulladék-erjesztő teljesítményének növelése az előkezelő és víztisztító fokozatok módosításával

A müncheni biohulladék-erjesztő teljesítményének növelése az előkezelő és víztisztító fokozatok módosításával HULLADÉKOK ENERGETIKAI ÉS BIOLÓGIAI HASZNOSÍTÁSA 8.3 A müncheni biohulladék-erjesztő teljesítményének növelése az előkezelő és víztisztító fokozatok módosításával Tárgyszavak: berendezés; biohulladék;

Részletesebben

Olefingyártás Etilén és propilén előállítása

Olefingyártás Etilén és propilén előállítása Olefingyártás Etilén és propilén előállítása 1. Az etilén és a propilén vegyipari jelentősége 2. Olefinek előállítása 2.1. Történeti áttekintés 2.2. A vízgőzös krakkolás jellemzői 2.3. Alapanyagok és termékek

Részletesebben

M OL-csoport Beszállítói Fórum. 2003. március 27. KERESKEDELEM DIVÍZIÓ Fejlesztési elképzelések 2003-2005 között 1.

M OL-csoport Beszállítói Fórum. 2003. március 27. KERESKEDELEM DIVÍZIÓ Fejlesztési elképzelések 2003-2005 között 1. M OL-csoport Beszállítói Fórum 2003. március 27. MOL 2003. TERMÉKELŐ március ÁLLÍTÁS 27. ÉS KERESKEDELEM DIVÍZIÓ Fejlesztési elképzelések 2003-2005 között 1. SZAKMAI SZEKCIÓ Beruházás, karbantartás, Geszti

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Éves energetikai szakreferensi jelentés év Éves energetikai szakreferensi jelentés 2018. év Készítette: Terbete Consulting Kft. szakreferensi névjegyzéki jelölés: ESZSZ-56/2019 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Vezetői összefoglaló... 2 Energiafelhasználás...

Részletesebben

XVII. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA

XVII. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA XVII. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA ÚJ IRÁNYOK A SZENNYVÍZISZAP HASZNOSÍTÁSBAN - AVAGY MERRE MEGYÜNK, MERRE MENJÜNK? Farkas Hilda PhD C. egyetemi tanár Előzmények Magyarország első Vízgyűjtő-gazdálkodási

Részletesebben

Zöldenergia szerepe a gazdaságban

Zöldenergia szerepe a gazdaságban Zöldenergia szerepe a gazdaságban Zöldakadémia Nádudvar 2009 május 8 dr.tóth József Összefüggések Zöld energiák Alternatív Energia Alternatív energia - a természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető

Részletesebben

FOLYTATÓDOTT A NÖVEKEDÉSI STRATÉGIA MEGVALÓSÍTÁSA

FOLYTATÓDOTT A NÖVEKEDÉSI STRATÉGIA MEGVALÓSÍTÁSA MOL CSOPORT I. NEGYEDÉVI GYORSJELENTÉSE FOLYTATÓDOTT A NÖVEKEDÉSI STRATÉGIA MEGVALÓSÍTÁSA A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (Reuters: MOLB.BU, MOLBq.L, Bloomberg: MOL HB,

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében Előadó: Weingartner Balázs József elnök-vezérigazgató Budapest, 2016. 10.

Részletesebben

A költségvetés környezetvédelmi vonatkozásai. Dr. Bathó Ferenc helyettes államtitkár

A költségvetés környezetvédelmi vonatkozásai. Dr. Bathó Ferenc helyettes államtitkár A költségvetés környezetvédelmi vonatkozásai Dr. Bathó Ferenc helyettes államtitkár Tévhit, hogy a költségvetés mindenható, vele minden problémát meg lehet oldani. A környezetvédelemhez kapcsolódó elvonási

Részletesebben