A sugáregészségtan. SE Népegészségtani Intézet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A sugáregészségtan. SE Népegészségtani Intézet"

Átírás

1 A sugáregészségtan

2 A sugáregészségtan célkitűzései A sugáregészségtan célja az ionizáló és nem ionizáló sugárzások hatásának megismerése az emberi szervezetben annak érdekében, hogy kellő sugárvédelmet lehessen megvalósítani a sugárterheléssel járó hasznos tevékenységek indokolatlan korlátozása nélkül. Prof. Dr. Köteles György, Igazgató-főorvos, OKK-OSSKI

3 A sugárzások típusai Ionizáló sugárzások Elektromágneses: gamma-, röntgensugárzás Részecsketípusú: alfa-, beta-, neutronsugárzás Nem ionizáló sugárzások Ultraibolya Látható Infravörös Rádiófrekvenciás Mikrohullám Alacsony frekvenciájú Nagyon alacsony frekvenciájú Extrém alacsony frekvenciájú Elektromágneses terek

4 Az ionizáló sugárzások

5 Fogalmak I. Mekkora a sugárzás? Radioaktivitás radioaktív bomlás/sec = Becquerel (Bq) Mekkora a sugárterhelés? Elnyelt dózis (D T,R ) J/kg = Gray (Gy) Milyen típusú sugárzással? Dózisegyenérték (H T ) = D T,R w R J/kg c = Sievert (Sv) Mekkora biológiai hatással? Effektív dózis (E) = w T H T Sievert (Sv) Mekkora populációs hatással? Kollektív effektív dózis (S) = E i N i Személy-Sievert

6 Fogalmak II. Elnyelt dózis Bármely sugárzásra és bármilyen anyagra értelmezhető A sugárzás hatására az anyagban elnyelt energia két komponensből származik: a. a belépő és kilépő sugárzás által szállított energia különbsége (a sugárzásból elnyelt energia) b. a magreakciók során létrejött részecskéktől átvett energia (jellemzően neutronsugárzás esetén)

7 Fogalmak III. Dózisegyenérték Egy emberi szervre vagy szövetre (T) vonatkozik A különböző sugárzásokra (R) külön-külön kell meghatározni az elnyelt dózis és az adott sugárféleségre vonatkozó sugárzási súlytényező szorzataként. Ez fejezi ki azt, hogy azonos elnyelt dózist okozó gamma-, béta-sugárzásnál az alfa- és a neutronsugárzás várható biológiai hatása nagyobb.

8 Az ionizáló sugárzások típusai Elektromágneses sugárzás Gammasugárzás: Az alfa- és bétasugárzás kísérőjelensége szokott lenni. Hatótávolsága légüres térben praktikusan végtelen, a nagy tömegszámú elemek (általában ólom) gyengítik hatékonyan. Röntgensugárzás Részecsketípusú sugárzás: Alfasugárzás: Erősen ionizáló, viszont a hatótávolsága levegőben 1 cm alatti Bétasugárzás: Közepesen ionizáló hatású,hatótávolsága levegőben pár tíz cm. Neutronsugárzás

9 Az ionizáló sugárzások forrásai

10 Hogyan alakul ki az emberi sugárterhelés? Hol helyezkedik el a sugárforrás? - Külső sugárterhelés - Belső sugárterhelés Milyen sugárforrás idézi elő? - Természetes eredetű - Mesterséges eredetű

11 Hol helyezkedik el a sugárforrás? Külső sugárterhelés Belső sugárterhelés A sugárforrás testen kívül van (pl. röntgenvizsgálat) Pontszerű sugárforrás esetén a sugárzás dózisteljesítménye a távolság négyzetével fordítottan arányos Kiterjedt forrásnál a csökkenés lassabb A sugárzó anyag bekerül a szervezetbe, részt vesz az anyagcserefolyamatokban, eközben bomlik és a bomlás során keletkező sugárzás közvetlenül az élő sejteket éri pl. nukleáris baleset környezeti hatásai

12 A természetes eredetű sugárforrások 1 főre jutó expozíciós mértékének évi Külső átlaga Kozmikus sugárzás: 0,4 msv (p +,α,nº,β,γ..) Földkérgi sugárzás: 0,5 msv (γ ) Belső Inhaláció során: 1,2 msv (α ) Lenyelés során: 0,3 msv (α ) Összesen 2,4 msv

13 A háttérsugárzás kiemelkedő szereplője: A radon A radioaktív háttérsugárzás körülbelül 40%-át a radon és rövid felezési idejű bomlástermékei okozzák, melyek mindig jelen vannak a lakóhelyiségek légterében és kisebb koncentrációban a szabad levegőben is. A talajban lévő természetes radioaktív anyagok bomlástermékeként keletkezik, majd a talaj felsőbb rétegeiből a ház repedésein keresztül, csatornák és vízvezetékek mellett beszivárog a lakásokba. A belélegzett radont általában ki is lélegezzük; közvetlen élettani szerepe elhanyagolható. Különösen veszélyessé akkor válik, ha bomlástermékei megtapadnak a levegőben található aeroszol részecskéken, majd a tüdő falán (pl. dohányzás esetén). A tél közeledtével a lakások radon koncentrációja jelentősen megnő. A fűtés beindulásával csökken a beltéri légnyomás, és a ház alól a radon intenzívebben áramlik be a zárt terekbe. A csökkentett természetes légcsere, a kevesebb szellőztetés mind hozzájárul a radon koncentráció növekedéséhez.

14 Honnan származik a radon?

15 A radon egészségügyi vonatkozása A WHO besorolása szerint a radongáz a dohányzás után a tüdőrák kialakulásának második leggyakoribb okozója. Az Egyesült Államokban évente eset, Magyarországon évente tüdőrákos megbetegedést írnak a számlájára.

16 A mesterséges eredetű sugárforrások éves effektív dózisa monitorozott munkásoknál Atomipar (α, β, γ ) (Uránbányászat: 4,5 msv) Atomreaktor üzemeltetése: 1,4 msv Egészségügy (rtg ) Röntgendiagnosztika: 0,5 msv (DE! Magyarországon: 1,4 msv) Fogászati röntgen: 0,06 msv Izotópdiagnosztika: 0,79 msv Sugárterápia: 0,55 msv Egyéb Izotópelőállítás 1,93 msv (Szénbányászat: 0,7 msv) (Légiforgalom: 3 msv)

17 A sugárhatások típusai I. Determinisztikus hatás: Bizonyos küszöbdózis felett fellépő, a dózis növekedésével egyre súlyosabb formában megnyilvánuló eltérések. Akut: lokális sugárbetegség, akut sugárbetegség Krónikus: katarakta, sugár-dermatitis, teratológiai hatás Károsodás súlyossága Küszöbdózis Elnyelt dózis (Gy)

18 Sugárhatások típusai II. Sztochasztikus hatás: Olyan küszöbdózis nélküli elváltozások, amelyek a népességben többletsugárterhelés nélkül is jelentkeznek, de az előfordulásuk gyakorisága az elnyelt dózis növekedésével arányosan növekszik. Csak krónikus hatás: rosszindulatú daganatok, öröklődő rendellenességek Károsodás valószínűsége Dózisegyenérték (Sv)

19 Az ionizáló sugárzás okozta korai betegségek Lokális sugárbetegség: igen nagy küszöbdózis felett lépnek fel az exponált bőrterületeken Tünet: erythema, oedema, epiláció, hámlás, hólyagképződés, fekély, nekrózis gangréna Terápia: általában többlépcsős műtét Akut sugárbetegség: egész testet érinti Kezdetben: láz, hányinger, hányás, hasmenés Látens fázis Vérzések, gasztroenterális tünetek, fáradtság, hajhullás, coma, shock (jellemző, hogy a 2-5. héten a vérsejtek, vérlemezkék, granulociták száma csökken)

20 Az ionizáló sugárzás okozta késői betegségek Genetikai, ivarsejtekben bekövetkezett elváltozások Daganatos elváltozásokat (leggyakrabban Akut Limfoid Leukémia; méh/végbél daganatokat ritkán) DE! keringési, légúti, gastrointestinalis megbetegedések is okoz.

21 Sugársérültek vagy az arra gyanús személyek ellátása Azt a személyt, aki 250 msv effektív dózist meghaladó sugárterhelést kapott, illetőleg, ha ennek gyanúja fennáll, soron kívüli orvosi vizsgálatnak kell alávetni, szükség esetén kezelésbe kell részesíteni. 12 kijelölt intézmény van, ha ezekben az ellátás szakmailag nem biztosítható, a további speciális ellátást az Országos Onkológiai, ill. az Országos Haematológiai és Immunológiai végzi az OSSKI szakmai közreműködésével (16/2000 EüM. Rendelet 28. ).

22 Ionizáló sugárzás elleni védelem Lakossági és foglalkozási dóziskorlátozás Foglalkozási: évi 20 msv effektív dózis (ICRP ajánlás) Speciális foglalkozási dóziskorlátok: fiatalok év (évi 6 msv) Várandós nők nem foglalkoztathatók sugárexpozícióban Testrészekre (foglalkozási): szemlencse: 150 msv, bőr: 500 msv/cm2 Lakossági: évi 1 msv effektív dózis Egyéni védőfelszerelés Ólomtartalmú védőfelszerelés Műszaki védelem Kibocsátás alacsonyan tartása, építészeti megoldások pl. ólomüveg, radon elvezetés. Expozíciós idő csökkentése szervezett módon műszakbeosztás Rendszeres orvosi vizsgálat, doziméteres sugárzás-szint monitorozás Szellőztetés

23 Munkahelyi sugárvédelem Személyi feltételek (>18. év, orvosi alkalmasság, megfelelő szakmai és sugárvédelmi képzettség, döntés a személyi dozimetriáról) Adminisztratív követelmények (működési engedély, munkahelyi sugárvédelmi szabályzat) Ellenőrzött zóna létrehozása és biztosítása

24 A sugárvédelem jogi háttere ICRP (International Commission on Radiological Protection) : csak ajánlások NAÜ (Nemzetközi Atomenergia-ügynökség): csak ajánlások (esetünkben alapdokumentum: Biztonsági sorozat 115.) EU taggá válásunkkal, ha nincs kivétel az előírások kötelezőek Hazai előírások (alap: az atomenergiáról szóló évi CXVI. Törvény)

25 Az ionizálós sugárzással kapcsolatos balesetek és meggondolatlan háborús lépések

26 Hiroshima és Nagasaki előzményei Az USA térdre akarja kényszeríteni Japánt a II. világháborúban. Harry S. Truman amerikai elnök aug. 6-án kiadja a parancsot Hirosima, majd később Nagasaki elpusztítására is.

27 A bombákról Az Enola Gay kioldotta az első atombombát ( Little Boy ) kb m magasan Hiroshima felett. A bomba 40 s-el később felrobbant kb m magasságban. Robbanóereje kb t TNT-nek felelt meg. A láncreakció mindössze az urántöltet 1 %-ra terjedt ki A Bock s Car kioldotta az első Pu-bombát ( Fat Man ). A bomba kb. 503 m magasságban robbant fel Nagasaki felett. Robbanóereje kb t TNT-nek felelt meg. A láncreakció kb 1 kg plutóniumra terjedt ki (a kb. 10 kg-nyi töltetből)

28 A sugárzás mennyisége Hiroshimában és Nagasakiban Az epicentrumhoz közel a sugárzás mértéke 100 Gy. Ez az érték feleződik minden 200 m- rel. 10 Gy feletti dózis esetén biztos a halál emberre nézve. 3 km-re az epicentrumtól a sugárzás mértéke Gy. Itt akut hatások már nem jelentkeztek.

29 Hiroshima és Nagasaki áldozatainak száma A bombázások több mint embert érintett Kb haláleset A leukémiás esetek 5-10 év múlva mutattak csúcsokat. Az egyéb daganatok 20 éven belül kezdtek el emelkedni, végül jóval meghaladva a leukémiás esetek számát.

30 A robbantások jellemzői A csernobili össz-sugárzás 200-szorosa az atombombákéhoz viszonyítva. A sugárzás 80%-a a bombázástól számított első nap során szabadult fel. Egy hét alatt a sugárzás az egymiliomodnyijára csökkent. A bombázás során az akut halálozás 20%-t okozta sugárbetegség, 20%- a különböző égési sérülések és 60% az egyéb sérülések.

31 A csernobili baleset okai ( ) A reaktorban igen magas volt a pozitív üregtényező. Ez azt jelenti, hogy ha a reaktor hűtővizében gőzbuborékok keletkeznek, a láncreakció felgyorsul, és ha nem avatkoznak közbe, szabályozhatatlanná válik. Még fontosabb hiba volt a szabályozórudak tervezési hibája, mert a rudak nem lassították hanem gyorsították a folyamatot

32 Csernobili baleset következményei Egyes becslések szerint a sugárzás mértéke az első nap elérte a msv értéket. Kiterjedt területeket érintett, de csak 134 főnél (zömében atomerőműi dolgozók, tűzoltók) alakult ki akut sugárbetegség. Ebből 28 fő három hónapon belül, további 19 fő az elkövetkező húsz évben halt meg. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 56 közvetlen áldozatot tart nyilván: 47 munkást és 9 gyermeket, akik pajzsmirigyrákban haltak meg; valamint úgy becsüli, hogy körülbelül 4000 ember hal meg a későbbiekben ezzel kapcsolatos betegségekben Nemzetközi Rákkutató Újság (International Journal of Cancer) 2006-os tanulmányában megjelent egy újabb tudományos modell. Eszerint a Csernobili szerencsétlenség körülbelül 1000 pajzsmirigyrákos és 4000 egyéb rákos esetet okozott Európában, ami az összes rákos esetek 0,01%- a a szerencsétlenség óta.

33 Csernobili baleset hatása Magyarországon Magyarországon az 1986-ban kapott többletdózis 0,2 msv volt, mely megfelel 10 mikrorizikó kockázatnak (ennek jelentése: 1 millió, ennek és csak ennek a hatásnak kitett ember közül 10 halálát okozza az adott behatás) NB! Az egy főre jutó évi háttérsugárzás átlagos mértéke 2,4 msv

34 A Paksi Atomerőműben ( ) bekövetkezett üzemzavar következményei Forrás: Országos "Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató. URL: http//

35 Fukushimai baleset ( ) A tóhokui földrengés és az azt követő szökőár (tsunami) romboló hatásai súlyos nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozatát indították el.

36 Fukushimai baleset sugárzás mértéke A Nukleáris Biztonsági Bizottság közleménye szerint a levegőbe kiszabadult sugárzás mennyisége Március 11 és Április 5 között Bq iodine-131-re nézve és Bq caesium-137-re nézve, amely a csernobili emisszió 11%-a. Eddigi információink szerint Fukushima környékén eddig a legmagasabb sugárzás 400 msv/óra volt, ami azóta a töredékére esett le.

37 A fukushimai baleset szerteágazó hatásai DE!: Jelentős mennyiség került a tengerbe ( Bq caesium-137), azonban az erős áramlatok ennek mennyiségét gyorsan felhígították. További problémát jelentett az, hogy képtelenek voltak megakadályozni, hogy szennyezett étel kerüljön ki a területről. Ez főleg spenót, tea levél útján történt, és 200 km-re is ki lehetet mutatni az erőműtől. Egyes területek akár 20 évig is élhetetlenek lehetnek a magas sugárzás miatt. Naoto Kan miniszterelnök úr közleménye szerint fokozatosan meg kell szüntetni Japán atomenergiafüggését.

38 Fukushima és Csernobil összehasonlítva Egyes felmérések szerint a fukushimai baleset során felszabaduló sugárzás mértéke, illetve az érintett terület nagysága egy tizede a csernobili sugárzáshoz képest.

39 Az akut sugárbetegség tünetei a dózis függvényében összehasonlításképpen - 0-0,25 Sv (0 250 msv): nincs tünet - 0,25 1 Sv ( msv): hányinger, étvágytalanság, csontvelő-, nyirokcsomó- és lépkárosodás Sv ( msv): közepes vagy erős hányinger, étvágytalanság, fertőzés, súlyosabb csontvelő-, nyirokcsomó- és lépkárosodás Sv ( msv): erős hányinger, étvágytalanság, vérzés, fertőzés, hasmenés, hámló bőr, nemzőképtelenség (sterilitás), kezelés nélkül halált okoz Sv ( msv): a fenti tünetek és a központi idegrendszeri károsodás, elhalálozás várható Sv fölött (10000 msv): bénulás és halál

40 A nem ionizáló sugárzások

41 A nem ionizáló sugárzások elektromágnes spektrum szerinti csoportosítása. ultraibolya látható infravörös rádiófrekvenciás mikrohullám alacsony frekvenciájú nagyon alacsony frekvenciájú extrém alacsony frekvenciájú elektromágneses terek

42 Az ultraibolya sugárzás forrásai Természetes napfény: mezőgazdasági munkások, építőipari munkások, strandőrök, katonai személyzet, postai kézbesítők, vasúti pályamunkások, tengerészek, sportolók Ívhegesztési UV: hegesztők, csőszerelők, karbantartók Plazmaláng UV: plazmaláng-operátorok Germicid UV: orvosok, laboratóriumi asszisztensek, fodrászok, konyhai dolgozók, kozmetkusok Lézer UV: laboratóriumi dolgozók, orvosok Szárító- és kezelési folyamatok: nyomdászok, festőmunkások, műanyagipari munkások, faanyagkezelők.

43 Az UV sugárzás típusai

44 Az UV okozta egészségkárosodások Fotokeratoconjunctivitis Szem erős fájdalma, fénykerülés, idegentest-érzése. A tünetek fokozatosan enyhülnek, tartós károsodás nincs. Szürke hályog Nagyon gyorsan, az expozíciót követő 24 órán belül megjelenhet Egyéb szemsérülések (iris, retina károsodás) Napégés/erythema Kipirosodás, érzékenység, hámlás, felhólyagosodás Fényérzékenységi reakciók fototoxikus reakciók bizonyos gyógyszerek (grizeofulvin, tetraciklin, szulfonamidok, stb.) szedése esetén fordulhat elő. Fotoallergén reakciók bakteriosztatikus ágensekkel és parfümösszetevőkkel kapcsolatban. premalignus és malignus bőrlaesiók: Basalis sejt carcinoma, laphámsejt carcinoma és malignus melanoma

45 Az UV sugárzás viselkedése a strandon

46 A globális nap UV index a napból a föld felszínére érkező maximális ultraibolya sugárzásnak a becslését adja. Forrás: WHO Intersun Program. URL: Fordította: Dr. Komáromi T. Bence

47 A szoláriumozás néhány kontraindikációja Életkor < 18 év Anamnézisben napon való leégés, erre hajlamosító bőrtípus (I, II) Nagyszámú anyajegy Anamnézisben vagy családban előforduló bőrdaganat Egyes fotoszenzibilizáló gyógyszerek szedése (pl. tetraciklinek, szulfonamidok) Egészséges használathoz fontos a műszaki kontrol és a szemvédelem

48 A rádiófrekvenciás sugárzás forrásai A természetes környezetből Rádióadás sugárzása során Televízióadás sugárzása során Rádiótelefon-bázisállomásból Mobiltelefon

49 A mikrohullámú sugárzás forrásai Kozmikus mikrohullámú sugárzás Otthoni sütők (sértetlen védőráccsal biztonságosak) Műsorszórás Radar Telekommunikációs tornyok Orvosi (fizioterápiás) alkalmazású, diatermiás készülékek

50 Rádiófrekvenciás és mikrohullámú sugárzás által okozott egészségkárosodások Akut sérülések: 10 mw/cm 2 szint feletti expozíció esetén figyelhetők meg. - Hősérülések fehérjedenaturáció és szöveti elhalás jellemzi, amelyeket gyulladásos reakció és hegképződés kísér. Rákkeltő hatás: Adatok vannak az alacsony (<200 Hz) frekvenciatartományú sugárzással történt expozíció daganatkeltő hatására. Agytumorokat, malignus melanomákat, leukémiákat írtak le alacsony frekvenciájú elektromágneses sugárzással exponált munkavállalók között. Utódkárosító hatások: erőtelepi munkások, elektromágneses sugárzással exponált apák utódaiban a neuroblastoma incidenciájának növekedését, férfi terapeuták utódai esetében a fejlődési rendellenességek gyakoriságának növekedését írták le. Egyes adatok szerint a mikrohullámú sugárzás fokozza a vetélés valószínűségét, ezért terhes anyák nem dolgozhatnak ilyen munkakörben. Szürke hályog: feltételezett, egyenlőre tudományos igazolása nincs.

51 A magasfeszültségi távvezetékek expozíció elsősorban elektromágnes tér formájában történik számos kórképpel való összefüggés lehetősége felmerült: - elsősorban depresszió és egyes daganatos betegségek - de a különböző esethalmozódásokkal kapcsolatban kialakult gyanúk nem kerültek egyértelmű megerősítésre

52 Mobiltelefonok Rádióhullámú, elektromágnes tér jellegű és mikrohullámú expozíciót jelent. A készülékeknek termikus hatása van, de elhanyagolható mértékű nem-termikus hatásnak tűnik a vér-agy gát permeabilitásának növelése, de ennek pontos mértéke jelentősége egyelőre nem tisztázott. Agytumor-kockázat szignifikáns növekedése analóg celluláris telefon használata esetén, halántéki daganatok kockázata emelkedett, acusticus neurinoma. Óvatossági okokból (széleskörű elterjedtség), azonban bizonyos nemzetközi elektromágneses kibocsátási korlátok le vannak fektetve. A káros hatás jelentősen csökkenthető vezetékes, vezetéknélküli táveszközökkel

53 A lézerek definíciója, forrásai és az Lézerek: olyan eszköz, amely a 180nm-től 1 mm-ig terjedő hullámhossztartományban elektromágneses sugárzást képes létrehozni indukált emisszió révén. Lézerek forrása: általuk okozott betegségek -orvosi (szemészet, sebészet, bőrgyógyászat) és fogorvosi lézerek, lézermutatók, CD-lejátszók, ipari lézerek, áruházi vonalkód-leolvasók Lézerek okozta egészségkárosodások: -szemre irányítva, vagy tükröző felületekről a szembe világítva retinakárosodást, szaruhártya-sérülést, lencsehomályt okozhatnak. - nagyobb teljesítményű léserek bőrsérülést, égést okozhatnak - biztonsági szabályok betartása, szükség esetén védőszemüveg alkalmazása

54 A megelőzési lehetőségek Határértékek meghatározás Előírások (pl. lakóhelyek távolsága adott forrástól) Megfelelő védőfelszerelés Korszerű, megfelelően árnyékoló berendezések A használat minimalizálása

55 Köszönöm a figyelmet!

Sugáregészségtani alapismeretek Ionizáló és nem ionizáló sugárzások. SE Népegészségtani Intézet

Sugáregészségtani alapismeretek Ionizáló és nem ionizáló sugárzások. SE Népegészségtani Intézet Sugáregészségtani alapismeretek Ionizáló és nem ionizáló sugárzások SE Népegészségtani Intézet Sugárözönben élünk (sugárforrások az ember környezetében) 40 K 232 Th 3 H Napsugárzás 131 I Mobiltelefonok

Részletesebben

Háttérsugárzás. A sugáregészségtan célkitűzése. A sugárvédelem alapelvei, dóziskorlátok. Sugáregészségtan és fogorvoslás

Háttérsugárzás. A sugáregészségtan célkitűzése. A sugárvédelem alapelvei, dóziskorlátok. Sugáregészségtan és fogorvoslás A sugáregészségtan célkitűzése A sugárvédelem alapelvei, dóziskorlátok A sugáregészségtan célja az ionizáló és nemionizáló sugárzások hatásának megismerése az emberi szervezetben - annak érdekében, hogy

Részletesebben

Radioaktivitás biológiai hatása

Radioaktivitás biológiai hatása Radioaktivitás biológiai hatása Dózis definíciók Hatások Biofizika előadások 2013 december Orbán József PTE ÁOK Biofizikai Intézet A radioaktív sugárzás elleni védekezés 3 pontja Minimalizált kitettségi

Részletesebben

Sugárbiológiai ismeretek: LNT modell. Sztochasztikus hatások. Daganat epidemiológia. Dr. Sáfrány Géza OKK - OSSKI

Sugárbiológiai ismeretek: LNT modell. Sztochasztikus hatások. Daganat epidemiológia. Dr. Sáfrány Géza OKK - OSSKI Sugárbiológiai ismeretek: LNT modell. Sztochasztikus hatások. Daganat epidemiológia Dr. Sáfrány Géza OKK - OSSKI Az ionizáló sugárzás biológiai hatásai Determinisztikus hatás Sztochasztikus hatás Sugársérülések

Részletesebben

Sugárvédelmi feladatok az egészségügyben. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésére vonatkozó általános és különös szabályok.

Sugárvédelmi feladatok az egészségügyben. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésére vonatkozó általános és különös szabályok. Sugárvédelmi feladatok az egészségügyben. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésére vonatkozó általános és különös szabályok. Dr. Kóbor József,biofizikus, klinikai fizikus, PTE Sugárvédelmi Szolgálat

Részletesebben

ÉRTELMEZŐ INFORMÁCIÓK ÉS MEGHATÁROZÁSOK A SUGÁRVÉDELEMBEN

ÉRTELMEZŐ INFORMÁCIÓK ÉS MEGHATÁROZÁSOK A SUGÁRVÉDELEMBEN ÉRTELMEZŐ INFORMÁCIÓK ÉS MEGHATÁROZÁSOK A SUGÁRVÉDELEMBEN ALARA-elv A sugárveszélyes munkahelyen foglalkoztatott személyek sugárterhelését az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szinten kell tartani a gazdasági

Részletesebben

Az atommag összetétele, radioaktivitás

Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag alkotórészei proton: pozitív töltésű részecske, töltése egyenlő az elektron töltésével, csak nem negatív, hanem pozitív: 1,6 10-19 C tömege az elektron

Részletesebben

Sugáregészségtani alapismeretek Ionizáló és nem ionizáló sugárzások. SE Népegészségtani Intézet

Sugáregészségtani alapismeretek Ionizáló és nem ionizáló sugárzások. SE Népegészségtani Intézet Sugáregészségtani alapismeretek Ionizáló és nem ionizáló sugárzások SE Népegészségtani Intézet Sugárözönben élünk (sugárforrások az ember környezetében) 40 K 232 Th 3 H Napsugárzás 131 I Mobiltelefonok

Részletesebben

Radioaktivitás biológiai hatása

Radioaktivitás biológiai hatása Radioaktivitás biológiai hatása Dózis definíciók Hatások PTE ÁOK Biofizikai Intézet, 2012 december Orbán József A radioaktív sugárzás elleni védekezés 3 pontja Minimalizált kitettségi idő Maximalizált

Részletesebben

Dozimetriai alapfogalmak. Az ionizáló sugárzás mérése

Dozimetriai alapfogalmak. Az ionizáló sugárzás mérése Dozimetriai alapfogalmak. Az ionizáló sugárzás mérése A DÓZISFOGALOM FEJLŐDÉSE A sugárzás mértékét számszerűen jellemző mennyiségek ERYTHEMA DÓZIS: meghatározott sugárminőséggel (180 kv, 1 mm Al szűrés),

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Bővített fokozatú sugárvédelmi tanfolyam 2019. március 18-21. Szóbeli és írásbeli vizsga napja: 2019. március 21. Képzési idő:

Részletesebben

Sugárvédelmi feladatok az egészségügybe. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésre vonatkozó általános és különös szabályok.

Sugárvédelmi feladatok az egészségügybe. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésre vonatkozó általános és különös szabályok. Sugárvédelmi feladatok az egészségügybe. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésre vonatkozó általános és különös szabályok. Dr. Csepura György PhD Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

A sugárvédelem alapelvei. dr Osváth Szabolcs Fülöp Nándor OKK OSSKI

A sugárvédelem alapelvei. dr Osváth Szabolcs Fülöp Nándor OKK OSSKI A sugárvédelem alapelvei dr Osváth Szabolcs Fülöp Nándor OKK OSSKI A sugárvédelem célja A sugárvédelem célkitűzései: biztosítani hogy determinisztikus hatások ne léphessenek fel, és hogy a sztochasztikus

Részletesebben

Sugáregészségtan. Ionizáló és nem ionizáló sugárzások

Sugáregészségtan. Ionizáló és nem ionizáló sugárzások Sugáregészségtan Ionizáló és nem ionizáló sugárzások Sugárzások felosztása Az IARC rákkeltő hatás szerinti besorolás csoportjai IARC csoport Megnevezés Példa 1 Emberi rákkeltő Gamma sugárzás, UV sugárzás

Részletesebben

Az atommag összetétele, radioaktivitás

Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag alkotórészei proton: pozitív töltésű részecske, töltése egyenlő az elektron töltésével, csak nem negatív, hanem pozitív: 1,6 10-19 C tömege az elektron

Részletesebben

Radioaktív elemek környezetünkben: természetes és mesterséges háttérsugárzás. Kovács Krisztina, Alkímia ma

Radioaktív elemek környezetünkben: természetes és mesterséges háttérsugárzás. Kovács Krisztina, Alkímia ma Radioaktív elemek környezetünkben: természetes és mesterséges háttérsugárzás Tartalom bevezetés, alapfogalmak természetes háttérsugárzás mesterséges háttérsugárzás összefoglalás OSJER Bevezetés - a radiokémiai

Részletesebben

Ionizáló sugárzások dozimetriája

Ionizáló sugárzások dozimetriája Ionizáló sugárzások dozimetriája A becsült átlagos évi dózis természetes és mesterséges forrásokból 3.6 msv. környezeti foglalkozási katonai nukleáris ipari orvosi A terhelés megoszlása a források között

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Sugárbalesetek és radionukleáris veszélyhelyzetek egészségügyi ellátása című Sugárorvostani továbbképző tanfolyam 2019. május

Részletesebben

-A radioaktivitás a nem stabil (úgynevezett radioaktív) atommagok bomlásának folyamata. -Nagyenergiájú ionizáló sugárzást kelt Az elnevezés: - radio

-A radioaktivitás a nem stabil (úgynevezett radioaktív) atommagok bomlásának folyamata. -Nagyenergiájú ionizáló sugárzást kelt Az elnevezés: - radio -A radioaktivitás a nem stabil (úgynevezett radioaktív) atommagok bomlásának folyamata. -Nagyenergiájú ionizáló sugárzást kelt Az elnevezés: - radio (sugároz) - activus (cselekvő) Különféle foszforeszkáló

Részletesebben

FIZIKA. Radioaktív sugárzás

FIZIKA. Radioaktív sugárzás Radioaktív sugárzás Atommag összetétele: Hélium atommag : 2 proton + 2 neutron 4 He 2 A He Z 4 2 A- tömegszám proton neutron együttesszáma Z- rendszám protonok száma 2 Atommag összetétele: Izotópok: azonos

Részletesebben

SUGÁRVÉDELEM. Szervdózis szöveti súlytényezők. Kit védünk? Determinisztikus hatás. Sztochasztikus hatás! Sugárterhelés orvosi sugárterhelés

SUGÁRVÉDELEM. Szervdózis szöveti súlytényezők. Kit védünk? Determinisztikus hatás. Sztochasztikus hatás! Sugárterhelés orvosi sugárterhelés SUGÁRVÉDELEM Sugárterhelés orvosi sugárterhelés PÁCIENSEKRE VONATKOZÓ SUGÁRVÉDELMI ISMERETEK ÉS MUNKAHELYI SUGÁRVÉDELEM TOKÁR ANIKÓ Semmelweis Egyetem Orális Diagnosztikai Tanszék 2017. Kit védünk? Pácienst

Részletesebben

1. A radioaktív sugárzás hatásai az emberi szervezetre

1. A radioaktív sugárzás hatásai az emberi szervezetre 1. A radioaktív sugárzás hatásai az emberi szervezetre Az ember állandóan ki van téve a különböző természetes, vagy mesterséges eredetű ionizáló sugárzások hatásának. Ez a szervezetet érő sugárterhelés

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2014-BEN

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2014-BEN SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2014-BEN 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2014-ben is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak. A sugárvédelemmel

Részletesebben

Radon. 34 radioaktív izotópja ( Rd) közül: 222. Rn ( 238 U bomlási sorban 226 Ra-ból, alfa, 3.82 nap) 220

Radon. 34 radioaktív izotópja ( Rd) közül: 222. Rn ( 238 U bomlási sorban 226 Ra-ból, alfa, 3.82 nap) 220 Radon Radon ( 86 Rn): standard p-t-n színtelen, szagtalan, természetes, radioaktív nemes gáz; levegőnél nehezebb, inaktív, bár ismert néhány komplex és egy fluorid-vegyület, vízoldékony (+szerves oldószerek!)

Részletesebben

Atommag, atommag átalakulások, radioaktivitás

Atommag, atommag átalakulások, radioaktivitás Atommag, atommag átalakulások, radioaktivitás Az atommag alkotórészei proton: pozitív töltésű részecske, töltése egyenlő az elektron töltésével, csak nem negatív, hanem pozitív: 1,6 10-19 C tömege az elektron

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2016-BAN. Dr. Bujtás Tibor

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2016-BAN. Dr. Bujtás Tibor SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2016-BAN Dr. Bujtás Tibor 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2016-ban is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak.

Részletesebben

Az ionizáló sugárzások előállítása és alkalmazása

Az ionizáló sugárzások előállítása és alkalmazása Az ionizáló sugárzások előállítása és alkalmazása Dr. Voszka István Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet Wilhelm Conrad Röntgen 1845-1923 Antoine Henri Becquerel 1852-1908 Ionizáló sugárzások

Részletesebben

Radiológiai helyzet Magyarországon a Fukushima-i atomerőmű balesete után

Radiológiai helyzet Magyarországon a Fukushima-i atomerőmű balesete után Radiológiai helyzet Magyarországon a Fukushima-i atomerőmű balesete után Homoki Zsolt 1, Kövendiné Kónyi Júlia 1, Ugron Ágota 1, Fülöp Nándor 1, Szabó Gyula 1, Adamecz Pál 2, Déri Zsolt 3, Jobbágy Benedek

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN

SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN 1 SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2003-ban is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak. A sugárvédelemmel

Részletesebben

Beltéri radon mérés, egy esettanulmány alapján

Beltéri radon mérés, egy esettanulmány alapján Beltéri radon mérés, egy esettanulmány alapján Készítette: BARICZA ÁGNES ELTE TTK, KÖRNYEZETTAN BSC. SZAK Témavezető: SZABÓ CSABA, Ph.D. Előadás vázlata 1. Bevezetés 2. A radon főbb tulajdonságai 3. A

Részletesebben

Az ionizáló sugárzások előállítása és alkalmazása

Az ionizáló sugárzások előállítása és alkalmazása Az ionizáló sugárzások előállítása és alkalmazása Dr. Voszka István Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet Wilhelm Conrad Röntgen 1845-1923 Antoine Henri Becquerel 1852-1908 Ionizáló sugárzások

Részletesebben

Az ionizáló sugárzások el állítása és alkalmazása

Az ionizáló sugárzások el állítása és alkalmazása Az ionizáló sugárzások elállítása és alkalmazása Dr. Voszka István Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet Wilhelm Conrad Röntgen 1845-1923 Antoine Henri Becquerel 1852-1908 Ionizáló sugárzások

Részletesebben

Átfogó fokozatú sugárvédelmi továbbképzés

Átfogó fokozatú sugárvédelmi továbbképzés 2018. szeptember 10. Átfogó fokozatú sugárvédelmi továbbképzés 2018. szeptember 10., 17., 24. vizsga napja 25. OKI 1221 Budapest Anna u. 5. 8:50 Megnyító Sugárfizikai és dozimetriai ismeretek 1. Ionizáló

Részletesebben

A PAKSI ATOMERŐMŰ NEM SUGÁR- VESZÉLYES MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTT DOLGOZÓI ÉS LÁTOGATÓI SUGÁRTERHELÉSE

A PAKSI ATOMERŐMŰ NEM SUGÁR- VESZÉLYES MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTT DOLGOZÓI ÉS LÁTOGATÓI SUGÁRTERHELÉSE A PAKSI ATOMERŐMŰ NEM SUGÁR- VESZÉLYES MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTT DOLGOZÓI ÉS LÁTOGATÓI SUGÁRTERHELÉSE Kerekes Andor, Ozorai János, Ördögh Miklós, + Szabó Péter SOM System Kft., + PA Zrt. Bevezetés, előzmények

Részletesebben

Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Centrum 2. Országos Onkológiai Intézet, Nukleáris Medicina Osztály 4

Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Centrum 2. Országos Onkológiai Intézet, Nukleáris Medicina Osztály 4 99m Tc-MDP hatására kialakuló dózistér mérése csontszcintigráfia esetén a beteg közvetlen közelében Király R. 1, Pesznyák Cs. 1,2,Sinkovics I. 3, Kanyár B. 4 1 Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI ÉRTÉKELÉS 2012. ÉVRE

SUGÁRVÉDELMI ÉRTÉKELÉS 2012. ÉVRE SUGÁRVÉDELMI ÉRTÉKELÉS 2012. ÉVRE 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2012-ben is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak. A sugárvédelemmel

Részletesebben

Radon a környezetünkben. Somlai János Pannon Egyetem Radiokémiai és Radioökológiai Intézet H-8201 Veszprém, Pf. 158.

Radon a környezetünkben. Somlai János Pannon Egyetem Radiokémiai és Radioökológiai Intézet H-8201 Veszprém, Pf. 158. Radon a környezetünkben Somlai János Pannon Egyetem Radiokémiai és Radioökológiai Intézet H-8201 Veszprém, Pf. 158. Természetes eredetőnek, a természetben eredetileg elıforduló formában lévı sugárzástól

Részletesebben

ÉRTELMEZŐ INFORMÁCIÓK MEGHATÁROZÁSOK

ÉRTELMEZŐ INFORMÁCIÓK MEGHATÁROZÁSOK MSSZ_V15.1_M2 ÉRTELMEZŐ INFORMÁCIÓK MEGHATÁROZÁSOK ALARA-elv A sugárveszélyes munkahelyen foglalkoztatott személyek sugárterhelését az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szinten kell tartani a gazdasági

Részletesebben

Sugárfizikai és sugárvédelmi ismeretek. SZTE Nukleáris Medicina Intézet

Sugárfizikai és sugárvédelmi ismeretek. SZTE Nukleáris Medicina Intézet Sugárfizikai és sugárvédelmi ismeretek SZTE Nukleáris Medicina Intézet A lakosság sugárterhelése 1 A lakosság sugárterhelése 2 Percent contribution of various sources of exposure to the total collective

Részletesebben

Maghasadás Szabályozatlan- és szabályozott láncreakció Atombomba és a hidrogénbomba

Maghasadás Szabályozatlan- és szabályozott láncreakció Atombomba és a hidrogénbomba Maghasadás Szabályozatlan- és szabályozott láncreakció Atombomba és a hidrogénbomba Felfedezése 1934 Fermi: transzurán izotóp előállítása neutron belövellésével 1938 Fermi: fizikai Nobel-díj 1938 Hahn:

Részletesebben

Kémiai biztonság.toxikológia. SE Népegészségtani Intézet

Kémiai biztonság.toxikológia. SE Népegészségtani Intézet Kémiai biztonság.toxikológia. SE Népegészségtani Intézet Paracelsus (1493-1541) A toxikológia nagyapja Minden anyag méreg, és semmi sem méreg nélküli. Csak a dózis alapján mondhatjuk, hogy valami nem méreg

Részletesebben

FIZIKA. Atommag fizika

FIZIKA. Atommag fizika Atommag összetétele Fajlagos kötési energia Fúzió, bomlás, hasadás Atomerőmű működése Radioaktív bomlástörvény Dozimetria 2 Atommag összetétele: Hélium atommag : 2 proton + 2 neutron 4 He 2 He Z A 4 2

Részletesebben

Dr Zellei Gábor (szerk.) Nukleárisbaleset-elhárítási fogalmak, kategóriák

Dr Zellei Gábor (szerk.) Nukleárisbaleset-elhárítási fogalmak, kategóriák Dr Zellei Gábor (szerk.) Nukleárisbaleset-elhárítási fogalmak, kategóriák A nukleáris balesetekkel kapcsolatos tervezési kérdésekben, a különböző híradásokban hallható balesetek megítélésében, a veszélyhelyzeti

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az Országos Frédéric. együttműködése, 1957-2007

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az Országos Frédéric. együttműködése, 1957-2007 OAH ünnepi ülés a NAÜ megalapításának 50.évfordulójára, Budapest, 2007. május 18. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet

Részletesebben

Általános radiológia - elıadás 1

Általános radiológia - elıadás 1 Sugárvédelem A röntgenvizsgálatok során a módszer biztonságos használata alapvetı fontosságú! A megfelelı berendezésre, vizsgálati technikára, sugárvédelmi eszközökre, sugárterhelés mérésre és a törvényi

Részletesebben

Atomfizika. Radioaktív sugárzások kölcsönhatásai. 2010. 10. 18. Biofizika, Nyitrai Miklós

Atomfizika. Radioaktív sugárzások kölcsönhatásai. 2010. 10. 18. Biofizika, Nyitrai Miklós Atomfizika. Radioaktív sugárzások kölcsönhatásai. 2010. 10. 18. Biofizika, Nyitrai Miklós Emlékeztető Radioaktív sugárzások keletkezése, típusai A Z A Z α-bomlás» α-sugárzás A Z 4 X X + 2 X A Z 4 2 X 4

Részletesebben

Ionizáló sugárzások egészségügyi hatásai. Dr. Vincze Árpád

Ionizáló sugárzások egészségügyi hatásai. Dr. Vincze Árpád Ionizáló sugárzások egészségügyi hatásai Dr. Vincze Árpád A sugárzás és az anyag kölcsönhatásai Fizikai hatások Kémiai hatások Biokémiai hatások Biológiai hatások Kémiai - biokémia hatások 3. Kémiai elváltozás

Részletesebben

A természetes és mesterséges sugárterhelés forrásai, szintjei. Salik Ádám

A természetes és mesterséges sugárterhelés forrásai, szintjei. Salik Ádám A természetes és mesterséges sugárterhelés forrásai, szintjei. Salik Ádám A természetes és mesterséges sugárterhelés forrásai Természetes eredetű Kozmikus sugárzás (szoláris, galaktikus) Kozmogén radioaktív

Részletesebben

Az atommagtól a konnektorig

Az atommagtól a konnektorig Az atommagtól a konnektorig (Az atomenergetika alapjai) Dr. Aszódi Attila, Boros Ildikó BME Nukleáris Technikai Intézet Pázmándi Tamás KFKI Atomenergia Kutatóintézet Szervező: 1 Az atom felépítése kb.

Részletesebben

Radioaktív lakótársunk, a radon. Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék december 6.

Radioaktív lakótársunk, a radon. Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék december 6. Radioaktív lakótársunk, a radon Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék 2012. december 6. Radioaktív lakótársunk, a radon 2 A radon fontossága Természetes és mesterséges ionizáló sugárzások éves dózisa átlagosan

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SUGÁRVÉDELMI SZABÁLYZAT

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SUGÁRVÉDELMI SZABÁLYZAT 1 A Szegedi Tudományegyetem Sugárvédelmi Szabályzata SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SUGÁRVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015 2 A Szegedi Tudományegyetem Sugárvédelmi Szabályzata TARTALOM 1. A Sugárvédelmi Szabályzat célja,

Részletesebben

Orvosi sugáralkalmazás és a páciensek sugárvédelme. Nemzetközi Sugárvédelmi Alapszabályzat (IBSS)

Orvosi sugáralkalmazás és a páciensek sugárvédelme. Nemzetközi Sugárvédelmi Alapszabályzat (IBSS) Orvosi sugáralkalmazás és a páciensek sugárvédelme Nemzetközi Sugárvédelmi Alapszabályzat (IBSS) FELELŐSSÉGEK GYAKORLÓ ORVOS az orvosi sugárterhelés elrendelése a beteg teljeskörű védelme SZEMÉLYZET szakképzettség

Részletesebben

SE Bővített fokozatú sugárvédelmi tanfolyam, 2005 márc. 21-24 IONIZÁLÓ SUGÁRZÁSOK DOZIMETRIÁJA. (Dr. Kanyár Béla, SE Sugárvédelmi Szolgálat)

SE Bővített fokozatú sugárvédelmi tanfolyam, 2005 márc. 21-24 IONIZÁLÓ SUGÁRZÁSOK DOZIMETRIÁJA. (Dr. Kanyár Béla, SE Sugárvédelmi Szolgálat) SE Bővített fokozatú sugárvédelmi tanfolyam, 2005 márc. 21-24 IONIZÁLÓ SUGÁRZÁSOK DOZIMETRIÁJA (Dr. Kanyár Béla, SE Sugárvédelmi Szolgálat) A sugárzások a károsító hatásuk mértékének megítélése szempontjából

Részletesebben

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN)

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) I. KÉRDÉSCSOPORT A foglalkozás-egészségügyi szolgálat felépítése, működési területe 1. A munka világának szabályozása az Európai Unióban és Magyarországon. 2. Foglalkozás-egészségügy

Részletesebben

TESTLab KALIBRÁLÓ ÉS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM AKKREDITÁLÁS

TESTLab KALIBRÁLÓ ÉS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM AKKREDITÁLÁS TESTLab KALIBRÁLÓ ÉS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM AKKREDITÁLÁS ACCREDITATION OF TESTLab CALIBRATION AND EXAMINATION LABORATORY XXXVIII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam - 2013 - Hajdúszoboszló Eredet Laboratóriumi

Részletesebben

A kehelysejtek szerepe a radon expozícióra adott sugárválaszban

A kehelysejtek szerepe a radon expozícióra adott sugárválaszban A kehelysejtek szerepe a radon expozícióra adott sugárválaszban Drozsdik Emese, Madas Balázs Gergely MTA Energiatudományi Kutatóközpont Környezetfizikai Laboratórium XLII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam

Részletesebben

CSERNOBIL 20/30 ÉVE A PAKSI ATOMERŐMŰ KÖRNYEZETELLENŐRZÉSÉBEN. Germán Endre PA Zrt. Sugárvédelmi Osztály

CSERNOBIL 20/30 ÉVE A PAKSI ATOMERŐMŰ KÖRNYEZETELLENŐRZÉSÉBEN. Germán Endre PA Zrt. Sugárvédelmi Osztály CSERNOBIL 20/30 ÉVE A PAKSI ATOMERŐMŰ KÖRNYEZETELLENŐRZÉSÉBEN Germán Endre PA Zrt. Sugárvédelmi Osztály XXXI. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Keszthely, 2006. május 9 11. Környezeti ártalmak és a légzőrendszer

Részletesebben

Radonexpozíció és a kis dózisok definíciója

Radonexpozíció és a kis dózisok definíciója Radonexpozíció és a kis dózisok definíciója Madas Balázs Sugárbiofizikai Kutatócsoport MTA Energiatudományi Kutatóközpont XLII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2017. április 26. A sugárvédelem

Részletesebben

Radon leányelemek depozíciója és tisztulása a légzőrendszerből

Radon leányelemek depozíciója és tisztulása a légzőrendszerből Radon leányelemek depozíciója és tisztulása a légzőrendszerből Füri Péter, Balásházy Imre, Kudela Gábor, Madas Balázs Gergely, Farkas Árpád, Jókay Ágnes, Czitrovszky Blanka Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam

Részletesebben

Atomerőmű. Radioaktívhulladék-kezelés

Atomerőmű. Radioaktívhulladék-kezelés Atomerőmű. Radioaktívhulladék-kezelés Lajos Máté lajos.mate@osski.hu OSSKI Bővített fokozatú sugárvédelmi tanfolyam 2016. október 13. Országos Közegészségügyi Központ (OKK) Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi

Részletesebben

rvédelem Dr. Fröhlich Georgina Ionizáló sugárzások a gyógyításban ELTE TTK, Budapest Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központ Budapest

rvédelem Dr. Fröhlich Georgina Ionizáló sugárzások a gyógyításban ELTE TTK, Budapest Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központ Budapest Sugárv rvédelem Dr. Fröhlich Georgina Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központ Budapest Ionizáló sugárzások a gyógyításban ELTE TTK, Budapest Bevezetés ionizáló sugárzás kölcsönhatása az anyaggal

Részletesebben

Az ICRP ajánlásainak történeti áttekintése

Az ICRP ajánlásainak történeti áttekintése Az ICRP ajánlásainak történeti áttekintése 1 Nagy Péter, 1 Osvay Margit, 2 Vajda Nóra 1 MTA Energiatudományi Kutatóközpont, Budapest 2 Radanal Kft., Budapest Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam, Hajdúszoboszló,

Részletesebben

Sugár- és környezetvédelem. Környezetbiztonság

Sugár- és környezetvédelem. Környezetbiztonság Sugár- és környezetvédelem Környezetbiztonság Sugárözönben élünk A Föld mindenkori élővilágának együtt kellett, és ma is együtt kell élnie azzal a természetes és mesterséges sugárzási környezettel, amelyet

Részletesebben

A sugárvédelem jogszabályi megalapozása. Salik Ádám 06-30/ NNK SUGÁRBIOLÓGIAI ÉS SUGÁREGÉSZSÉGÜGYI KUTATÓINTÉZET (OSSKI)

A sugárvédelem jogszabályi megalapozása. Salik Ádám 06-30/ NNK SUGÁRBIOLÓGIAI ÉS SUGÁREGÉSZSÉGÜGYI KUTATÓINTÉZET (OSSKI) A sugárvédelem jogszabályi megalapozása Salik Ádám SALIK.ADAM@OSSKI.HU 06-30/349-9300 NNK SUGÁRBIOLÓGIAI ÉS SUGÁREGÉSZSÉGÜGYI KUTATÓINTÉZET (OSSKI) 487/2015. (XII. 30.) Kormányrendelet az ionizáló sugárzás

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2007-BEN

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2007-BEN SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2007-BEN 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2007-ben is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak. A sugárvédelemmel

Részletesebben

Biztonság, tapasztalatok, tanulságok. Mezei Ferenc, MTA r. tagja Technikai Igazgató European Spallation Source, ESS AB, Lund, SE

Biztonság, tapasztalatok, tanulságok. Mezei Ferenc, MTA r. tagja Technikai Igazgató European Spallation Source, ESS AB, Lund, SE Biztonság, tapasztalatok, tanulságok Mezei Ferenc, MTA r. tagja Technikai Igazgató European Spallation Source, ESS AB, Lund, SE European Spallation Source (Lund): biztonsági követelmények 5 MW gyorsitó

Részletesebben

Átfogó fokozatú sugárvédelmi képzés október október október 02

Átfogó fokozatú sugárvédelmi képzés október október október 02 Átfogó fokozatú sugárvédelmi képzés 2018. október 01-12. 2018. október 01. 1. Atom szerkezete, izotópok 9:00 Lajos Máté (Homoki Zsolt) Téma: Atomok, atommagok, összetételük, szerkezetük, magmodellek, kötési

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

Biztonsági alapelvek, a nukleárisbalesetelhárítás. lakosság tájékoztatása. Dr. Voszka István. Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer (ONER)

Biztonsági alapelvek, a nukleárisbalesetelhárítás. lakosság tájékoztatása. Dr. Voszka István. Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer (ONER) Biztonsági alapelvek, a nukleárisbalesetelhárítás rendszere (BEIT, INES, stb.) a lakosság tájékoztatása. Dr. Voszka István Utóbbi évek tapasztalata: terrorizmus kockázatának növekedése sugárbiztonság,

Részletesebben

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása. Meghatározások 2006.02.20.

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása. Meghatározások 2006.02.20. Meghatározások 2006.02.20. MEGHATÁROZÁSOK Aktivitás Aktivitás-koncentráció Atomerőmű Baleset Baleset elhárítás Baleseti sugárterhelés Beavatkozás Beavatkozási szint Belső sugárterhelés Besugárzás Biztonsági

Részletesebben

IVÓVIZEK RADIOANALITIKAI VIZSGÁLATA

IVÓVIZEK RADIOANALITIKAI VIZSGÁLATA IVÓVIZEK RADIOANALITIKAI VIZSGÁLATA Ádámné Sió Tünde, Kassai Zoltán ÉTbI Radioanalitikai Referencia Laboratórium 2015.04.23 Jogszabályi háttér Alapelv: a lakosság az ivóvizek fogyasztása során nem kaphat

Részletesebben

A REAKTORCSARNOKI SZELLŐZTETÉS HATÁSA SÚLYOS ATOMERŐMŰI BALESETNÉL

A REAKTORCSARNOKI SZELLŐZTETÉS HATÁSA SÚLYOS ATOMERŐMŰI BALESETNÉL A pályamű a SOMOS Alapítvány támogatásával készült A REAKTORCSARNOKI SZELLŐZTETÉS HATÁSA SÚLYOS ATOMERŐMŰI BALESETNÉL Deme Sándor 1, Pázmándi Tamás 1, C. Szabó István 2, Szántó Péter 1 1 MTA Energiatudományi

Részletesebben

Radon és leányelemeihez kapcsolódó dóziskonverziós tényezők számítása komplex numerikus modellek és saját fejlesztésű szoftver segítségével

Radon és leányelemeihez kapcsolódó dóziskonverziós tényezők számítása komplex numerikus modellek és saját fejlesztésű szoftver segítségével Radon és leányelemeihez kapcsolódó dóziskonverziós tényezők számítása komplex numerikus modellek és saját fejlesztésű szoftver segítségével Farkas Árpád és Balásházy Imre MTA Energiatudományi Kutatóközpont

Részletesebben

A munkavállalók személyi dozimetriai ellenőrzésének aktualitásai

A munkavállalók személyi dozimetriai ellenőrzésének aktualitásai A munkavállalók személyi dozimetriai ellenőrzésének aktualitásai ÉS 100 msv / 5 év Fülöp Nándor, Elek Richárd, Glavatszkih Nándor, Papp Eszter és az OSzDSz 487/2015 (XII. 30.) Korm. r. Expozíciós kategória

Részletesebben

OKK ORSZÁGOS SUGÁRBIOLÓGIAI ÉS SUGÁREGÉSZSÉGÜGYI KUTATÓ IGAZGATÓSÁG ÁTFOGÓ FOKOZATÚ SUGÁRVÉDELMI ISMERETEKET NYÚJTÓ KÖTELEZŐ TANFOLYAM

OKK ORSZÁGOS SUGÁRBIOLÓGIAI ÉS SUGÁREGÉSZSÉGÜGYI KUTATÓ IGAZGATÓSÁG ÁTFOGÓ FOKOZATÚ SUGÁRVÉDELMI ISMERETEKET NYÚJTÓ KÖTELEZŐ TANFOLYAM OKK ORSZÁGOS SUGÁRBIOLÓGIAI ÉS SUGÁREGÉSZSÉGÜGYI KUTATÓ IGAZGATÓSÁG ÁTFOGÓ FOKOZATÚ SUGÁRVÉDELMI ISMERETEKET NYÚJTÓ KÖTELEZŐ TANFOLYAM A képzés helye: OSSKI, 1221 Budapest, Anna u. 5, (illetve megállapodás

Részletesebben

Deme Sándor MTA EK. 40. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2015. április 21-23.

Deme Sándor MTA EK. 40. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2015. április 21-23. A neutronok személyi dozimetriája Deme Sándor MTA EK 40. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2015. április 21-23. Előzmény, 2011 Jogszabályi háttér A személyi dozimetria jogszabálya (16/2000

Részletesebben

Mi történt Fukushimában? (Sugárzási helyzet) Fehér Ákos Országos Atomenergia Hivatal

Mi történt Fukushimában? (Sugárzási helyzet) Fehér Ákos Országos Atomenergia Hivatal Mi történt Fukushimában? (Sugárzási helyzet) Fehér Ákos Országos Atomenergia Hivatal Környezeti dózisteljesítmények a telephelyen Környezeti dózisteljesítmények a telephelyen (folytatás) 6000 microsv/h

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 209. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 209. szám MAGYAR KÖZLÖNY 209. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2015. december 30., szerda Tartalomjegyzék 487/2015. (XII. 30.) Korm. rendelet Az ionizáló sugárzás elleni védelemről és a kapcsolódó engedélyezési,

Részletesebben

DÓZISTELJESÍTMÉNY DILEMMA SUGÁRTERÁPIÁS BUNKEREK KÖRNYEZETÉBEN

DÓZISTELJESÍTMÉNY DILEMMA SUGÁRTERÁPIÁS BUNKEREK KÖRNYEZETÉBEN DÓZISTELJESÍTMÉNY DILEMMA SUGÁRTERÁPIÁS BUNKEREK KÖRNYEZETÉBEN dr. Ballay László OSSKI-AMOSSO A DÓZISTELJESÍTMÉNY DILEMMA FELVETÉSE SUGÁRVÉDELMI MÉRÉSEK: DÓZISTELJESÍTMÉNY MÉRÉSEK A helyszínen csak a dózisteljesítmény

Részletesebben

A KITERJESZTETT INES SKÁLA RADIOLÓGIAI ESEMÉNYEKRE TÖRTÉNŐ HAZAI ADAPTÁCIÓJA

A KITERJESZTETT INES SKÁLA RADIOLÓGIAI ESEMÉNYEKRE TÖRTÉNŐ HAZAI ADAPTÁCIÓJA A KITERJESZTETT INES SKÁLA RADIOLÓGIAI ESEMÉNYEKRE TÖRTÉNŐ HAZAI ADAPTÁCIÓJA Ballay László, Elek Richárd, Vida László, Turák Olivér OSSKI-MSO XXXVI. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2011

Részletesebben

Környezetgazdálkodás. 1868-ban gépészmérnöki diplomát szerzett. 2016.04.11. Dr. Horváth Márk. 1901-ben ő lett az első Fizikai Nobel-díj tulajdonosa.

Környezetgazdálkodás. 1868-ban gépészmérnöki diplomát szerzett. 2016.04.11. Dr. Horváth Márk. 1901-ben ő lett az első Fizikai Nobel-díj tulajdonosa. 2016.04.11. Környezetgazdálkodás Dr. Horváth Márk https://nuclearfree.files.wordpress.com/2011/10/radiation-worker_no-background.jpg 1868-ban gépészmérnöki diplomát szerzett. 1901-ben ő lett az első Fizikai

Részletesebben

Izotópos méréstechnika, alkalmazási lehetőségek

Izotópos méréstechnika, alkalmazási lehetőségek Radioizotópok orvosi, gyógyszerészi alkalmazása Izotópos méréstechnika, alkalmazási lehetőségek Dr. Voszka István Az alkalmazás alapja:- A radioaktív izotóp ugyanúgy viselkedik a szervezetben, mint stabil

Részletesebben

Sugárterápia. Ionizáló sugárzások elnyelődésének következményei

Sugárterápia. Ionizáló sugárzások elnyelődésének következményei Sugárterápia Sugárterápia: ionizáló sugárzások klinikai alkalmazása malignus daganatok eltávolításában. A sugárkezelés során célunk az ionizáló sugárzás terápiás dózisának elérése a kezelt daganatban a

Részletesebben

A dozimetria célja, feladata. Milyen hatásokat kell jellemezni? Miért kellenek dozimetriai fogalmak? Milyen mennyiséggel jellemezzük a káros hatást?

A dozimetria célja, feladata. Milyen hatásokat kell jellemezni? Miért kellenek dozimetriai fogalmak? Milyen mennyiséggel jellemezzük a káros hatást? Bővített fokozatú sugárvédelmi tanfolyam Semmelweis Egyetem DOZIMETRIA: dózisfogalmak, dózisszámítások Taba Gabriella,SE Sugárvédelmi Szolgálat 2016.03.21. EOK Hevesy György előadóterem (Tűzoltó u. 37-47.)

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Átfogó fokozatú sugárvédelmi TOVÁBBKÉPZŐ tanfolyam tervezett program 2019. szeptember 09; 16; 23; 25. Vizsga napja: 2019. szeptember

Részletesebben

Radon-koncentráció relatív meghatározása Készítette: Papp Ildikó

Radon-koncentráció relatív meghatározása Készítette: Papp Ildikó Radon-koncentráció relatív meghatározása Készítette: Papp Ildikó Elméleti bevezetés PANNONPALATINUS regisztrációs code PR/B10PI0221T0010NF101 A radon a 238 U bomlási sorának tagja, a periódusos rendszer

Részletesebben

RADIOAKTIVITÁS. Természetes (spontán) radioaktivitásról beszélünk, ha a természetben megtalálható elemek atommagja képes átalakulni.

RADIOAKTIVITÁS. Természetes (spontán) radioaktivitásról beszélünk, ha a természetben megtalálható elemek atommagja képes átalakulni. RADIOAKTIVITÁS Az atommagoknak két csoportja van, a stabil és a radioaktív magok. Ez utóbbiak nagy energiájú sugárzást kibocsátva más atommagokká alakulnak. Ilyen radioaktív elem például a rádium a polónium

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Átfogó fokozatú sugárvédelmi ismereteket nyújtó kötelező tanfolyam tervezett program 2019. szeptember 30 október 10. Vizsga

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

AZ OSTEOPOROSIS VIZSGÁLAT SUGÁRTERHELÉSE. Készítette: Illés Zsuzsanna biológia környezettan tanári szak 2007.

AZ OSTEOPOROSIS VIZSGÁLAT SUGÁRTERHELÉSE. Készítette: Illés Zsuzsanna biológia környezettan tanári szak 2007. AZ OSTEOPOROSIS VIZSGÁLAT SUGÁRTERHELÉSE Készítette: Illés Zsuzsanna biológia környezettan tanári szak 2007. Motiváció, kitűzött célok a betegség főként nőket érint szakirodalomi adatok vajon nem becsülik

Részletesebben

A sugárzás biológiai hatásai

A sugárzás biológiai hatásai A sugárzás biológiai hatásai Dózisegységek Besugárzó dózis - C/kg Elnyelt dózis - J/kg=gray (Gy) 1 Gy=100 rad Levegőben átlagos ionizációs energiája 53,9*10-19 J. Az elektron töltése 1,6*10-19 C, tehát

Részletesebben

Sugárvédelem kurzus fogorvostanhallgatók számra. Töltött részecskék elnyelődése. Sugárzások és anyag kölcsönhatása. A sugárzások elnyelődése

Sugárvédelem kurzus fogorvostanhallgatók számra. Töltött részecskék elnyelődése. Sugárzások és anyag kölcsönhatása. A sugárzások elnyelődése Sugárvédelem kurzus fogorvostanhallgatók számra 2. Az ionizáló sugárzás és az anyag kölcsönhatása. Fizikai dózisfogalmak és az ionizáló sugárzás mérése Sugárzások és anyag kölcsönhatása. A sugárzások elnyelődése

Részletesebben

1. Környezetvédelmi célú gamma spektrummérések

1. Környezetvédelmi célú gamma spektrummérések 1. Környezetvédelmi célú gamma spektrummérések 1.1. A különböző szférákban előforduló radioaktív izotópok A környezetünkben előforduló radioaktivitás származhat természetes és mesterséges (antropogén)

Részletesebben

kezdeményezi. (2) Ha a minõsített berendezés sugárvédelmi szempontból lényeges tulajdonságát a

kezdeményezi. (2) Ha a minõsített berendezés sugárvédelmi szempontból lényeges tulajdonságát a 16/2000. (VI. 8.) EÜM RENDELET AZ ATOMENERGIÁRÓL SZÓLÓ 1996. ÉVI CXVI. TÖRVÉNY EGYES RENDELKEZÉSEINEK VÉGREHAJTÁSÁRÓL Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény (a továbbiakban: At.) 68. -a (2) bekezdésének

Részletesebben

OKK ORSZÁGOS SUGÁRBIOLÓGIAI ÉS SUGÁREGÉSZSÉGÜGYI KUTATÓ IGAZGATÓSÁG ÁTFOGÓ FOKOZATÚ SUGÁRVÉDELMI ISMERETEKET NYÚJTÓ KÖTELEZŐ TANFOLYAM

OKK ORSZÁGOS SUGÁRBIOLÓGIAI ÉS SUGÁREGÉSZSÉGÜGYI KUTATÓ IGAZGATÓSÁG ÁTFOGÓ FOKOZATÚ SUGÁRVÉDELMI ISMERETEKET NYÚJTÓ KÖTELEZŐ TANFOLYAM OKK ORSZÁGOS SUGÁRBIOLÓGIAI ÉS SUGÁREGÉSZSÉGÜGYI KUTATÓ IGAZGATÓSÁG ÁTFOGÓ FOKOZATÚ SUGÁRVÉDELMI ISMERETEKET NYÚJTÓ KÖTELEZŐ TANFOLYAM A képzés helye: OSSKI, 1221 Budapest, Anna u. 5, (illetve megállapodás

Részletesebben

Ionizációs sugárzás az épületek belsejében: a helyzet felmérése és kezelése

Ionizációs sugárzás az épületek belsejében: a helyzet felmérése és kezelése SUGÁRZÁSOK 5.1 Ionizációs sugárzás az épületek belsejében: a helyzet felmérése és kezelése Tárgyszavak: sugárzás; ionizáló sugárzás; épület; lakóépület; építőanyag; radionuklid-koncentráció. Sugárzás vesz

Részletesebben

Sugárvédelmi minősítés

Sugárvédelmi minősítés 16/2000. (VI. 8.) EüM rendelet az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény (a továbbiakban: At.) 68. -a (2) bekezdésének

Részletesebben