LAKOSSÁGI FÓRUM TÁRSADALMI KONZULTÁCIÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "LAKOSSÁGI FÓRUM TÁRSADALMI KONZULTÁCIÓ"

Átírás

1 LAKOSSÁGI FÓRUM TÁRSADALMI KONZULTÁCIÓ Szerencs, november :00 Megjelentek: KIVONAT Rónavölgyi Endréné, Szerencs Város Polgármestere Szerencs Város Képviselő-testülete Szerencs Város lakossága BHD Hőerőmű Kft, mint beruházó részéről: Hujber Ottó ügyvezető igazgató Kis Antal - generáltervező Szerencs Város Képviselő Testülete Az erőművi beruházás képviselői

2 Szerencs Város Önkormányzata a BHD Hőerőmű Kft-vel együttesen (az Ötv a, valamint a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatában foglaltaknak megfelelően) lakossági fórumot, társadalmi konzultációt tartott Szerencsen a Rákóczi-vár színháztermében november 27-én 17:00 órakor Szerencs város lakossága számára. A lakossági fórum két részből állt: A várost, de az erőművi beruházást NEM érintő egyéb kérdések A BHD Hőerőmű Kft kivitelezésében megvalósuló szalmatüzelésű erőművi beruházást érintő kérdések. Rónavölgyi Endréné polgármester asszony köszöntötte az egybegyűlteket és megnyitotta a lakossági fórumot. A fórum egy rövid film vetítésével indult, mely a időszak alatt történteket foglalta össze (fejlesztések, beruházások, pályázatok, stb.). Erőművi beruházás A filmet követően Rónavölgyi Endréné polgármester asszony részletes összefoglalója hangzott el az elmúlt ciklusról, illetve a tervezett jövőbeli fejlesztésekről, melyek szerves része a BHD Hőerőmű Kft kivitelezésében megvalósuló Keleti Ipari Park területére tervezett szalmatüzelésű erőművi beruházás. A Polgármester Asszony tájékoztatásának végeztével átadta a szót a BHD Hőerőmű Kft képviseletében megjelent Hujber Ottó ügyvezető igazgató úrnak és az erőmű generáltervezője az ETV ERŐTERV képviseletében megjelent Kis Antal főmérnök úrnak, hogy tájékoztassák a megjelenteket a beruházásról, illetve válaszolják meg a lakosság részéről felmerülő kérdéseket. Hujber Ottó projektismertetője az alábbi témaköröket érintette: A beruházás előzményei A fosszilis energiahordozó-készletek rohamos csökkenése; Kyoto-i jegyzőkönyv; Európai Uniós irányelvek; Magyarország természeti adottsága, biomassza potenciálja A megújuló energiahordozó felhasználás növelésének nemzetgazdasági előnyei Nemzeti Agrárenergetikai Program (NAEP)

3 A választott technológia (szalmatüzelés) előnyei A mezőgazdasági melléktermékek (biomassza gabonaszalma, repceszalma, kukoricaszár) tüzelésén alapuló erőművek előnyei a széntüzelésű erőművekkel szemben. CO 2 körforgás Az erőműben keletkező hamu feldolgozása műtrágya talajba történő visszajuttatása energianövények fajlagos energiafelhasználásának csökkentése; energia-import csökkentés a termésátlag növelés (Lásd: folyamatábra a repce példáján) Illusztrációk A BHD Hőerőmű Kft képviselőinek szeptemberében Maribo (Dánia) városában épült szalmatüzelésű erőműben tett látogatása során készített pár fénykép bemutatása. Technológia szállító és referenciái A szalmatüzelésű erőművek tervezésében és kivitelezésében nagy tapasztalatokkal rendelkező, nemzetközileg elismert dán cég a Bioener ApS, mely Európa négy országába (Dánia, Svédország, Anglia, Spanyolország) telepített erőművet. A cég pár referencia erőműve szintén bemutatásra került. Általános információ a beruházásról Létesítendő erőmű helye: Szerencs, az Ipari Park területén mintegy 6,5 hektáron. Az erőműben termelt villamos energiát ÉMÁSZ veszi át. Beruházó: BHD Hőerőmű Kft. Tervező: ETV-ERŐTERV Zrt. Technológiai információ Az alkalmazott technológia rövid bemutatása Az erőmű részei: 4 szalmatároló, kazánház, gépház (turbina, generátor), vízelőkészítő, füstgázszűrő, kémény, irodaépület. Az energia-átalakító rendszer 2 db 25MW e -os kazánból és egy-egy darab turbinából és villamos generátorból áll. Beépített teljesítmény: egy 50 MW teljesítményű főgenerátor egy 600 kw / 750 kva teljesítményű tartalék dízel-generátor (segédüzem) Az erőmű főbb műszaki paraméterei Elektromos teljesítmény 49,9 MWe Éves energetikai hatásfok 31.51% Áram értékesítés 56,72 GWh/év Kihasználtsági óraszám 8000 h/év Tüzelőanyag szalma Éves tüzelőanyag fogyasztás t/év Projekt ütemezése Pénzügyi információ Üzemeltetési költségek 3,9 milliárd Ft Bér költség 180 millió Ft Üzemanyag költség 3 milliárd Ft Egyebek 1,2 milliárd Ft Éves árbevétel 9 milliárd Ft Az erőmű pozitív hatása Munkahelyteremtés (közvetlen, közvetett) Iparűzési adó Olcsó energia A város központi fűtéséhez és hűtéséhez Élményfürdő 365 napos műkorcsolya pálya Új hűtőház Halnevelde, stb. Hujber Ottó úr a beruházás általános ismertetőjét követően az erőmű generáltervezőjének az ETV- ERŐTERV képviseletében megjelent Kis Antal főmérnök úrnak adta át a szót, aki röviden ismertette az erőművet műszaki szempontból, bemutatta az erőmű látványterveit és elrendezési rajzát, majd nem kívánta untatni műszaki adatokkal a megjelenteket, így várta az erőműre vonatkozó kérdéseket.

4 HOZZÁSZÓLÁSOK, KÉRDÉSEK Hozzászólások kérdések illetve azok megválaszolása úgy történt, hogy először a lakosság részéről felmerült kérdések hangzottak el, majd azokra sorban a beruházó képviseletében illetékes személyek válaszoltak. Takács Zoltán Első felszólalóként - Takács Zoltán szerencsi lakos felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a tüzelőanyag beszállítás egy nagy logisztikai feladat, mely az ismertetőben csak érintőlegesen lett említve. Továbbá Takács úr a BHD Hőerőmű Kft képviselőihez és a Polgármester asszonyhoz együttesen intézte azt a kérdését miszerint a 37- es fő út négy sávosítása illetve tovább építése mennyiben, illetve milyen formában befolyásolja a logisztikai feladatot. Hidegkúti Ákos, képviselő úr Megköszönte a felszólalási lehetőségét majd az alábbi hozzászólást intézte az illetékeseknek és a következő kérdéseket tette fel: A képviselő úr hiányolta, hogy az erőművi beruházás negatív oldalairól nem esett szó. Lehetséges, hogy az erőműnek nincsenek negatív hatásai a sok pozitívum mellett? Továbbá megjegyezte, hogy az erőmű károsanyag kibocsátásával kapcsolatban nem hangzott el információ, és arról kérdezte a BHD Hőerőmű Kft képviselőit, hogy ezek az adatok megtalálhatóak-e a környezetvédelmi hatástanulmányban, valamint ezek a károsanyag kibocsátási kalkulációk tartalmazzák-e a szalma beszállítására használt gépjárművek emisszióit. A képviselő úr továbbá arról érdeklődött, hogy a projekttársaság mit tervez az erőmű hulladékhőjének hasznosításával kapcsolatban. Hidegkúti Úr felvetette, hogy viccesnek tűnhet a kérdés, de beruházás keretében megépülő erőmű villamosenergia-termelő ipari objektum, így terrorfenyegetettségi kockázata van. (A jelenlévők körében derültség volt hallható.) A képviselő úr a kuncogásra reagálva felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy sajnos a mai világban ezzel is számolni kell, továbbá megjegyezte, hogy a bemutatóban felsorolt referencia képeken az adott villamos energia termelő művek közelében lakóövezet nem volt látható, kérdése arra irányult, milyen messze találhatók ezek a létesítmények a településektől.

5 Nikházy György Nikházy úr arról érdeklődött, hogy milyen üzemanyagköltségek jellemzik az erőmű működtetését, vagyis milyen tonnánkénti árral számolhatnak a termelők a szalmabála vonatkozásában, valamint milyen mezőgazdasági gépek szükségesek a szalma bálázásához. Majd következő kérdése arra irányult, hogy hány hektáron lehet megtermelni az erőmű üzemeléséhez szükséges éves szalma mennyiséget, illetve mekkora sugarú körön belül tervezik a szóban forgó tüzelőanyag beszállítását. Balogh László Balogh László elmondja, hogy 20 éve él Szerencsen, viszont nem Szerencsen dolgozik. Azt a kérdést vetette fel, hogy hány évig fog üzemelni az erőmű, valamint milyen szakképzettségű embereket alkalmaz majd, ugyanis nagyon fontosnak tartja azt, hogy a város lakói ne Miskolcra, Budapestre, vagy az ország egyéb területeire járjanak dolgozni. (A megjelent lakosok kitörő tapssal üdvözölték Balogh hozzászólását és kérdéseit) Rónavölgyi Endréné Polgármester asszony felszólalásában megköszöni a jelenlévők erőműre vonatkozó hozzászólásait, kérdéseit és felkérte a BHD Hőerőmű Kft képviselőit a hozzájuk intézett kérdések megválaszolására. Kis Antal Elsőként Kis Antal úr válaszában elmondta, hogy a részletes környezetvédelmi hatástanulmány igen részletesen vizsgálja mind az erőműre, mind a környezetre gyakorolt hatásokat, mint pl. a közúti fuvarozás, zaj és porszennyezés, valamint egyéb emissziós terhelések kérdését is. Továbbá hangsúlyozta, hogy a környezetvédelmi hatástanulmány vizsgálatai szerint a közúti fuvarozás mértéke nem több, mint percenként egy beszállító jármű a hétköznapokban reggel tól este óráig. Kiemelte, hogy az új beszerzésű tehergépjárművek minden viszonylatban megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak EURO 4 és EURO 5 minősítéssel bírnak majd, így károsanyag és zaj kibocsátásuk rendkívül csekély. Kis úr Balogh László kérdésére válaszolva tájékoztatta a megjelent lakosságot, hogy az erőmű működési engedélye 25 évre szól, mely időszak alatt állandó, stabil munkahelyet biztosít azok számára, akik az erőművet kiszolgálják, üzemeltetik, karbantartják. Továbbá megemlítette, hogy az erőmű irányítását felsőfokú mérnök szakképzettségű személyzet fogja ellátni, mely körülbelül 15 főt érint, valamint további munkaerőre is számítanak, akik az erőmű egyéb működtetését biztosítják.

6 Nikházy György az erőmű szalma ellátásával kapcsolatos kérdésére Kis úr elmondta, hogy az erőmű éves tüzelőanyag felhasználása tonna, mely körülbelül hektáron termelhető meg, ami az erőmű 40 km-es körzetén belül rendelkezésre áll. Tovább javítja ezt az értéket, ha figyelembe veszik az erőműben szintén hasznosítható kukorica- és napraforgószárat valamint egyéb mezőgazdasági melléktermékeket. Hujber Ottó Hujber Ottó felszólalásában, Nikházy György úr szalma feldolgozással kapcsolatos kérdésére arról tájékoztatta a lakosságot, hogy az erőmű egy technológiai sorral készül fel a szalma bálázására, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy a termelőktől renden veszi meg az árut, melynek tonnánkénti árát körülbelül 8000 Ft-ra becsülik. Hidegkúti Ákos képviselő úr felvetéseire reagálva, Hujber úr elmondta, hogy a város és az erőmű műszaki osztálya meg kell hogy vizsgálja a hulladékhő hasznosításának kérdését. Majd felsorolta a lehetséges felhasználások lehetőségeit, úgymint a melegvized halneveldét, élményfürdőt és korcsolyapályát. A képviselő úr második kérdésére válaszolva kihangsúlyozta, hogy az erőmű emissziós kibocsátása messzemenően túlteljesíti az előírásokat, és mivel fosszilis (gáz, szén) energiából előállított villamos áramot vált ki, ezért egyenesen környezetvédelmi beruházásnak tekinthető. A terrorfenyegetettség kérdésében kijelentette, hogy repülőn sokat utazó emberként ő is tapasztalja ezt a komoly és aktuális jelenséget, ezért újból megemlítette a Kis úr által előzőekben felvázolt biztonságtechnikai színvonalat, mellyel az erőművet kívánják megvédeni. Továbbá felhívta Hidegkúti Ákos képviselő út figyelmét, hogy a bemutatott referencia erőművek nagy része a városok közvetlen közelében találhatóak, kivéve azokat a létesítményeket, amelyek közvetlenül a város központjában találhatóak, mint például a Koppenhágai szalmatüzelésű erőmű, ezért úgy gondolja, hogy a szóban forgó technológia nem egy olyan dolog, amit ki kéne űzni a városból, és a jelen beruházással kapcsolatosan jó megoldásnak találja, hogy a városhoz viszonylag közel, ugyanakkor védelmi szempontból viszonylag távol helyezkedik el. Hidegkúti úr a beruházás negatívumaival kapcsolatos utolsó kérdésére Hujber Ottó viccesen megjegyezte, hogy az elhangzott kérdés őt arra emlékezteti, amikor megkérdezték tőle házasodás előtt, hogy a házasodásnak milyen negatív oldala van. A közönség soraiból derültség hallatszott, majd komolyra fordítva a szót azt hangsúlyozta, hogy ha tiszta szívből akarna válaszolni, csak pozitívumokat tud felhozni, mivel minden szempontból nagyon jót tenne a városnak, ha a beruházást közös erőfeszítéssel tudnák megvalósítani, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy mind a BHD Hőerőmű Kft. mind a város vezetése, lakossága, közösen lehetnének büszkék az erőműre, mely Magyarországon egyedülálló módon, az első ilyen energetikai beruházás lenne, melyet további 10 erőmű létesítése követné az ország területén. (Hujber Ottó felszólalását egyöntetű taps követte.) Hujber Ottó megköszönte a megjelentek kérdéseit és átadta a szót Rónavölgyi Endréné Polgármester asszonynak a várost érintő egyéb kérdések, hozzászólások megvitatása végett.

ELSŐ SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ SZERENCS BHD

ELSŐ SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ SZERENCS BHD ELSŐ SZALMATÜZEL ZELÉSŰ ERŐMŰ SZERENCS BHD HőerH erőmű Zrt. http:// //www.bhd.hu info@bhd bhd.hu 1 ELŐZM ZMÉNYEK A fosszilis készletek kimerülése Globális felmelegedés: CO 2, CH 4,... kibocsátás Magyarország

Részletesebben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Péterffy Attila erőmű üzletág-vezető ERŐMŰ FÓRUM 2012. március 22-23. Balatonalmádi Tartalom 1. Bemutatkozás 1.1 Tulajdonosi háttér 1.2 A pécsi erőmű 2. Tapasztalatok

Részletesebben

Zöldenergia szerepe a gazdaságban

Zöldenergia szerepe a gazdaságban Zöldenergia szerepe a gazdaságban Zöldakadémia Nádudvar 2009 május 8 dr.tóth József Összefüggések Zöld energiák Alternatív Energia Alternatív energia - a természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető

Részletesebben

Szakolyi Biomassza Erőmű kapcsolt energiatermelési lehetőségei VEOLIA MAGYARORSZÁGON. Vollár Attila vezérigazgató Balatonfüred, 2017.

Szakolyi Biomassza Erőmű kapcsolt energiatermelési lehetőségei VEOLIA MAGYARORSZÁGON. Vollár Attila vezérigazgató Balatonfüred, 2017. Szakolyi Biomassza Erőmű kapcsolt energiatermelési lehetőségei Vollár Attila vezérigazgató Balatonfüred, 2017. március VEOLIA MAGYARORSZÁGON Több, mint 20 éve a piacon Víz Hulladék Energia ESZKÖZÖK AJÁNLATOK

Részletesebben

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO

I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap Energiahatékony megoldások ESCO I. Nagy Épületek és Társasházak Szakmai Nap 2017.03.29. Energiahatékony megoldások ESCO AZ ESCO-RÓL ÁLTALÁBAN ESCO 1: Energy Service Company ESCO 2: Energy Saving Company Az ESCO-k fűtési, világítási rendszerek,

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében 2012.09.20. A legnagyobb mennyiségű égetésre alkalmas anyagot a Mechanika-i Biológia-i Hulladék tartalmazza (rövidítve

Részletesebben

Energiatakarékossági szemlélet kialakítása

Energiatakarékossági szemlélet kialakítása Energiatakarékossági szemlélet kialakítása Nógrád megye energetikai lehetőségei Megújuló energiák Mottónk: A korlátozott készletekkel való takarékosság a jövő generációja iránti felelősségteljes kötelességünk.

Részletesebben

A pécsibiomassza projektektapasztalatai

A pécsibiomassza projektektapasztalatai A pécsibiomassza projektektapasztalatai Péterffy Attila Elnök-vezérigazgató Pannon Hőerőmű Zrt. 2014. november 13. REKK Workshop Budapest ) Tartalom A Veolia tevékenységi területei A Pannonpower megújuló

Részletesebben

Az EU Energiahatékonysági irányelve: és a kapcsolt termelés

Az EU Energiahatékonysági irányelve: és a kapcsolt termelés Az EU Energiahatékonysági irányelve: és a kapcsolt termelés Dr. Kiss Csaba MKET Elnökhelyettes Alstom Hungária Zrt. Ügyvezető Igazgató 2014. március 18. Az Irányelv története 2011 2012: A direktíva előkészítése,

Részletesebben

BIOGÁZ KOGENERÁCIÓS KISERŐMŰVI TERVEZÉS, ENGEDÉLYEZÉS, PROJEKTMENEDZSMENT. Anger Ottó Béla +36 30 399 78 85

BIOGÁZ KOGENERÁCIÓS KISERŐMŰVI TERVEZÉS, ENGEDÉLYEZÉS, PROJEKTMENEDZSMENT. Anger Ottó Béla +36 30 399 78 85 BIOGÁZ KOGENERÁCIÓS KISERŐMŰVI TERVEZÉS, ENGEDÉLYEZÉS, PROJEKTMENEDZSMENT Anger Ottó Béla +36 30 399 78 85 09/23/10 1 DECENTRALIZÁLT KISERŐMŰVEK Villamosenergia-rendszer általában: hatékony termelés és

Részletesebben

Hulladékból Energia Helyszín: Csíksomlyó Előadó: Major László Klaszter Elnök

Hulladékból Energia Helyszín: Csíksomlyó Előadó: Major László Klaszter Elnök Hulladékból Energia 2012.10.26. Helyszín: Csíksomlyó Előadó: Major László Klaszter Elnök Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében. A legnagyobb mennyiségű

Részletesebben

A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása

A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása Ipari szimbiózis workshop Orosz Zoltán 2014.04.15. 1 A Mátrai Erőmű ZRt. vállalati profilja Telephely Mutatók Tulajdonosi struktúra Beépített teljesítm. Értékesített

Részletesebben

Hulladékhasznosító Mű bemutatása

Hulladékhasznosító Mű bemutatása Hulladékhasznosító Mű bemutatása Fenntartható Hulladékgazdálkodás GTTSZ Fenntartható Fejlődés Tagozata Sámson László, igazgató, Hulladékkezelési Igazgatóság, FKF Nonprofit Zrt. Budapest, 2018. április

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

Energianövények, biomassza energetikai felhasználásának lehetőségei

Energianövények, biomassza energetikai felhasználásának lehetőségei Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Hulladékból Tüzelőanyag Előállítás Gyakorlata Budapest 2016 Energianövények, biomassza energetikai felhasználásának lehetőségei Dr. Lengyel Antal főiskolai

Részletesebben

A HINKLEY POINT C ATOMERŐMŰ GAZDASÁGI VIZSGÁLATA A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ ADATOK ALAPJÁN

A HINKLEY POINT C ATOMERŐMŰ GAZDASÁGI VIZSGÁLATA A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ ADATOK ALAPJÁN A HINKLEY POINT C ATOMERŐMŰ GAZDASÁGI VIZSGÁLATA A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ ADATOK ALAPJÁN Putti Krisztián, Tóth Zsófia Energetikai mérnök BSc hallgatók putti.krisztian@eszk.rog, toth.zsofia@eszk.org Tehetséges

Részletesebben

A fenntartható energetika kérdései

A fenntartható energetika kérdései A fenntartható energetika kérdései Dr. Aszódi Attila igazgató, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technikai Intézet elnök, MTA Energetikai Bizottság Budapest, MTA, 2011. május 4.

Részletesebben

CNG és elektromos járművek töltése kapcsolt termelésből telephelyünkön tapasztalatok és lehetőségek

CNG és elektromos járművek töltése kapcsolt termelésből telephelyünkön tapasztalatok és lehetőségek XXI. Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelési konferencia Balatonfüred, 2018.március 22. CNG és elektromos járművek töltése kapcsolt termelésből telephelyünkön tapasztalatok és lehetőségek Zanatyné Uitz

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások

Távhőszolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások szolgáltatás és fogyasztóközeli megújuló energiaforrások Pécs, 2010. szeptember 14. Győri Csaba műszaki igazgatóhelyettes Németh András üzemviteli mérnök helyett/mellett megújuló energia Megújuló Energia

Részletesebben

Szekszárd távfűtése Paksról

Szekszárd távfűtése Paksról Szekszárd távfűtése Paksról Jakab Albert csoportvezetőnek (Paksi Atomerőmű) a Magyar Nukleáris Társaság szimpóziumán 2016. december 8-9-én tartott előadása alapján összeállította: Sigmond György Magyar

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. május 26-án tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: TOP-3.2.2-15 Napelemes kiserőmű létesítése Komlón című pályázat támogatása

Részletesebben

A biomassza tüzelés gyakorlati tapasztalatai a szombathelyi távfűtésben. CO2 semleges energiatermelés

A biomassza tüzelés gyakorlati tapasztalatai a szombathelyi távfűtésben. CO2 semleges energiatermelés A biomassza tüzelés gyakorlati tapasztalatai a szombathelyi távfűtésben CO2 semleges energiatermelés Mrd t kőszénegyenérték 12 10 8 6 4 2 0 Szénbányászat Fa Gőzgép Primerenergia-felhasználás Fa (újratelepítés)

Részletesebben

A Csepel III beruházás augusztus 9.

A Csepel III beruházás augusztus 9. A Csepel III beruházás 2010. augusztus 9. Áttekintés 1. Anyavállalatunk, az Alpiq 2. Miért van szükség gáztüzelésű erőművekre? 3. Csepel III beruházás 4. Tervezés és engedélyeztetés 5. Ütemterv 6. Csepel

Részletesebben

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök TARTALOM Energia hordozók, energia nyerés (rendelkezésre állás, várható trendek) Energia termelés

Részletesebben

Energetikai Szakkollégium Egyesület

Energetikai Szakkollégium Egyesület Csetvei Zsuzsa, Hartmann Bálint 1 Általános ismertető Az energiaszektor legdinamikusabban fejlődő iparága Köszönhetően az alábbiaknak: Jelentős állami és uniós támogatások Folyamatosan csökkenő költségek

Részletesebben

Energetikai pályázatok 2012/13

Energetikai pályázatok 2012/13 Energetikai pályázatok 2012/13 Összefoglaló A Környezet és Energia Operatív Program keretében 2012/13-ban 8 új pályázat konstrukció jelenik meg. A pályázatok célja az energiahatékonyság és az energiatakarékosság

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6

TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6 TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6 II. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ÉS TÉRKÖRNYEZETE (NÖVÉNYI ÉS ÁLLATI BIOMASSZA)... 8 1. Jogszabályi háttér ismertetése... 8 1.1. Bevezetés... 8 1.2. Nemzetközi

Részletesebben

Bazsi Község Önkormányzata 8352 Bazsi, Fő u. 91. Tel/Fax: 87/ J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Bazsi Község Önkormányzata 8352 Bazsi, Fő u. 91. Tel/Fax: 87/ J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: 120-27/2011. Bazsi Község Önkormányzata 8352 Bazsi, Fő u. 91. Tel/Fax: 87/352-201 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2011. április 5-én 18,00 órakor megtartott nyilvános üléséről. Az ülés helye: Önkormányzati

Részletesebben

A biomassza-tüzelés technikája

A biomassza-tüzelés technikája A biomassza-tüzelés technikája Lontay Zoltán irodavezető GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. MET Erőmű Fórum 2012. március 22-23. Balatonalmádi A szilárd biomassza mint energiaforrás szerepe Középtávon a

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST. Polgár Győző energetikai szaktanácsadó

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST. Polgár Győző energetikai szaktanácsadó LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST Polgár Győző energetikai szaktanácsadó CÉGFILOZÓFIÁNK Fenntartható energiaszolgáltatás Környezetvédelem és energiamegtakarítás Hosszú távú

Részletesebben

2010. MEGÚJULÓ ENERGIA ALAPÚ TÉRSÉGFEJLESZTÉS 2010.02.17.

2010. MEGÚJULÓ ENERGIA ALAPÚ TÉRSÉGFEJLESZTÉS 2010.02.17. 2010. MEGÚJULÓ ENERGIA ALAPÚ TÉRSÉGFEJLESZTÉS 2010.02.17. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi pályázati lehetőségről. Amennyiben a megküldött pályázati anyag illeszkedik az Önök

Részletesebben

Miért van szükség új erőművekre? Az erőmű építtetője. Új erőmű a régi üzemi területen. Miért Csepelre esett a választás?

Miért van szükség új erőművekre? Az erőmű építtetője. Új erőmű a régi üzemi területen. Miért Csepelre esett a választás? Csepel III Erőmű 2 Miért van szükség új erőművekre? A technikai fejlődés folyamatosan szükségessé teszi az erőműpark megújítását. Megbízható, magas hatásfokú, környezetbarát erőműpark tudja biztosítani

Részletesebben

BIOGÁZÜZEMI BERUHÁZÁSOK FINANSZÍROZÁSÁNAK ÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK KOCKÁZATAI Ragoncza Ádám ügyvezető igazgató III. MEGÚJULÓ ENERGIA FÓRUM BIOMASSZA 2010 2010. február 12. SYMA Rendezvényközpont Budapest Figyelem!

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ FELHASZNÁLÁS MAGYARORSZÁGI STRATÉGIÁJA

A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ FELHASZNÁLÁS MAGYARORSZÁGI STRATÉGIÁJA A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ FELHASZNÁLÁS MAGYARORSZÁGI STRATÉGIÁJA Dr. Szerdahelyi György Főosztályvezető-helyettes Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Megújuló energiahordozó felhasználás növelés szükségességének

Részletesebben

Zöldenergia - Energiatermelés melléktermékekbıl és hulladékokból

Zöldenergia - Energiatermelés melléktermékekbıl és hulladékokból Zöldenergia - Energiatermelés melléktermékekbıl és hulladékokból Dr. Ivelics Ramon PhD. irodavezetı-helyettes Barcs Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda Hulladékgazdálkodás

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA

MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fenntartható gazdaság szempontjai

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc A mezőgazdasági eredetű hulladékok égetése. 133.lecke Mezőgazdasági hulladékok, melléktermékek energetikai

Részletesebben

Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása

Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása II. Villanyszerelő Konferencia az intelligens házakról és megújuló energiákról Előadás témája: Az alkalmazás alapja Kiserőművek csatlakoztatásának alapja

Részletesebben

A VÍZENERGIA POTENCIÁLJÁNAK VÁRHATÓ ALAKULÁSA KLÍMAMODELLEK ALAPJÁN

A VÍZENERGIA POTENCIÁLJÁNAK VÁRHATÓ ALAKULÁSA KLÍMAMODELLEK ALAPJÁN A VÍZENERGIA POTENCIÁLJÁNAK VÁRHATÓ ALAKULÁSA KLÍMAMODELLEK ALAPJÁN PONGRÁCZ Rita, BARTHOLY Judit, Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék, Budapest VÁZLAT A hidrológiai ciklus és a vízenergia

Részletesebben

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus 2017. Október 19. 1 NAPJAINK GLOBÁLIS KIHÍVÁSAI: (közel sem a teljeség

Részletesebben

A Mátrai Erőmű ZRt., mint fenntartó 2007-ben hozta létre ipari parkját, Mátrai Erőmű Ipari Park néven.

A Mátrai Erőmű ZRt., mint fenntartó 2007-ben hozta létre ipari parkját, Mátrai Erőmű Ipari Park néven. A visontai telephelyű Mátrai Erőmű ZRt. a magyar villamosenergia-rendszer egyik megbízható alapegysége. Fő tevékenysége a villamosenergia-termelés. A 950 MW beépített teljesítménnyel rendelkező Mátrai

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

Magyarország legnagyobb szalmatüzelésű erőműve. Tájékoztató füzet

Magyarország legnagyobb szalmatüzelésű erőműve. Tájékoztató füzet Magyarország legnagyobb szalmatüzelésű erőműve Mit kell tudni róla? Tájékoztató füzet Zöld távhő Pécsett, 2012-től Kedves Kollégák! Nap mint nap szembesülünk azzal, hogy egy több mint 7 éve elindított

Részletesebben

CSOLNOKY FERENC KÓRHÁZ ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÖSSZEFOGLALÓ 2017 ÉVRE

CSOLNOKY FERENC KÓRHÁZ ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÖSSZEFOGLALÓ 2017 ÉVRE CSOLNOKY FERENC KÓRHÁZ ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÖSSZEFOGLALÓ 2017 ÉVRE Készítette: Veolia Energia Magyarország Zrt. 2018.05.15. Energetikai szakreferensi összefoglaló 2017 évre Csolnoky_1 1/13 Tartalomjegyzék

Részletesebben

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén Lontay Zoltán irodavezető, GEA EGI Zrt. KÖZÖS CÉL: A VALÓDI INNOVÁCIÓ Direct-Line Kft., Dunaharszti, 2011.

Részletesebben

Megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás növelése a fenntartható fejlődés érdekében

Megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás növelése a fenntartható fejlődés érdekében Megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás növelése a fenntartható fejlődés érdekében Dr. Csoknyai Istvánné Vezető főtanácsos Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Budapest, 2007. november

Részletesebben

A SZERENCSI SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ ÉPÍTÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI (2006-2010)

A SZERENCSI SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ ÉPÍTÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI (2006-2010) A SZERENCSI SZALMATÜZELÉSŰ ERŐMŰ ÉPÍTÉSÉNEK ELŐZMÉNYEI (2006-2010) Szerencs a Nagyalföld és az Eperjes-Tokaji-hegylánc találkozásánál fekszik. A településtől északra-északnyugatra húzódó hegyeken évszázadok

Részletesebben

2016. évi energiafogyasztási riport MAM-Hungária Kft.

2016. évi energiafogyasztási riport MAM-Hungária Kft. 2016. évi energiafogyasztási riport MAM-Hungária Kft. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Előszó... 3 III. A vállalat energiafelhasználása 2016-ban... 3 III.1. Alkalmazott energiafelhasználások

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

Energetikai szakreferens Éves jelentés

Energetikai szakreferens Éves jelentés Megrendelő adatai: Név: NKM Földgázszolgáltató Zrt. Cím: 1081 Bp.II.János Pál pápa tér 20. Szerződés (hivatkozási) szám: Jegyzőkönyv azonosító: 488-2017-ESZ 488-EJ/2017 Energetikai szakreferens Éves jelentés

Részletesebben

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről BOCK BORÁSZAT Kft. 7773 Villány, Batthyány utca 15. Makó Veronika gazdasági vezető részére Jelentés Szakreferensi Tevékenységről 2018. év 9. havi jelentés Készítette: Bencze Ernő BENERGY Bt. Pécs - 2019.02.25.

Részletesebben

Energetikai szakreferens Éves jelentés

Energetikai szakreferens Éves jelentés Megrendelő adatai: Név: NKM Földgázszolgáltató Zrt. Cím: 1081 Bp.II.János Pál pápa tér 20. Szerződés (hivatkozási) szám: Jegyzőkönyv azonosító: 488-2017-ESZ 488-EJ/2018 Energetikai szakreferens Éves jelentés

Részletesebben

Bakonyi Erőmű Rt. - Ajka

Bakonyi Erőmű Rt. - Ajka Bakonyi Erőmű Rt. - Ajka Az előadás témája: Az ajkai biomassza projekt üzemviteli tapasztalatai Előadó: Kovács László 2006. március 01. A Bakonyi Erőmű Részvénytársaság rövid története 1943. - Az első

Részletesebben

Innovatív energetikai megoldások Kaposváron

Innovatív energetikai megoldások Kaposváron MET XVII. Energia Műhely 2016. április 6. HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont Innovatív energetikai megoldások Kaposváron Zanatyné Uitz Zsuzsanna Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. távfűtési műszaki vezető MMK Településenergetikai

Részletesebben

A fa mint energiahordozó felhasználási lehetőségei a távhőszolgáltatásban és a fontosabb környezeti hatások

A fa mint energiahordozó felhasználási lehetőségei a távhőszolgáltatásban és a fontosabb környezeti hatások A fa mint energiahordozó felhasználási lehetőségei a távhőszolgáltatásban és a fontosabb környezeti hatások Idrányi Zsolt igazgató, PhD. stud. Prof.Dr. Marosvölgyi Béla Nyugat-Magyarországi Egyetem Kooperációs

Részletesebben

AZ ÁRU ÉS SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA

AZ ÁRU ÉS SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA AZ ÁRU ÉS SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA Csűrök Tibor 1. AZ ÁRU ÉS SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ESZKÖZEI, FAJLAGOS ENERGIAFELHASZNÁLÁSUK, SZENNYEZŐANYAG KIBOCSÁTÁSUK 2. A HAJTÓANYAG FELHASZNÁLÁS ÉS SZENNYEZŐANYAG

Részletesebben

Új biomassza erőmű - és kiszolgáló ültetvények - helyének meghatározása térinformatikai módszerekkel az Inno Energy KIC keretében

Új biomassza erőmű - és kiszolgáló ültetvények - helyének meghatározása térinformatikai módszerekkel az Inno Energy KIC keretében Új biomassza erőmű - és kiszolgáló ültetvények - helyének meghatározása térinformatikai módszerekkel az Inno Energy KIC keretében Dr. Ladányi Richard - Chrabák Péter - Kiss Levente Bay Zoltán Alkalmazott

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: Szakáld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. augusztus 06. napján megtartott ülésén.

Jegyzőkönyv. Készült: Szakáld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. augusztus 06. napján megtartott ülésén. Szakáld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 3596 Szakáld, Aradi út. 4. Jegyzőkönyv Készült: Szakáld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. augusztus 06. napján megtartott ülésén. Jelen vannak:

Részletesebben

A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok

A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok GeoDH Projekt, Nemzeti Workshop Kujbus Attila, Geotermia Expressz Kft. Budapest,

Részletesebben

Létesítményi energetikus Energetikus Megújuló energiaforrás Energetikus

Létesítményi energetikus Energetikus Megújuló energiaforrás Energetikus É 009-06/1/4 A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

Hagyományos és modern energiaforrások

Hagyományos és modern energiaforrások Hagyományos és modern energiaforrások Életünket rendkívül kényelmessé teszi, hogy a környezetünkben kiépített, elektromos vezetékekből álló hálózatok segítségével nagyon könnyen és szinte mindenhol hozzáférhetünk

Részletesebben

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megújuló energiát hazánkban elsősorban a napenergia, a geotermikus energia, a biomassza és a szélenergia felhasználásából nyerhetünk. Magyarország energiafelhasználása

Részletesebben

Szilárd biomassza energetikai hasznosíthatóságának vizsgálata a Tiszai Erőmű telephelyén

Szilárd biomassza energetikai hasznosíthatóságának vizsgálata a Tiszai Erőmű telephelyén TEHETSÉGES HALLGATÓK AZ ENERGETIKÁBAN AZ ESZK ELŐADÁS-ESTJE Szilárd biomassza energetikai hasznosíthatóságának vizsgálata a Tiszai Erőmű telephelyén Egri Tamás Gépészkari alelnök egri.tamas@eszk.org 2014.

Részletesebben

A VPP szabályozó központ működési modellje, és fejlődési irányai. Örményi Viktor 2015. május 6.

A VPP szabályozó központ működési modellje, és fejlődési irányai. Örményi Viktor 2015. május 6. A VPP szabályozó központ működési modellje, és fejlődési irányai Örményi Viktor 2015. május 6. Előzmények A Virtuális Erőművek kialakulásának körülményei 2008-2011. között a villamos energia piaci árai

Részletesebben

NCST és a NAPENERGIA

NCST és a NAPENERGIA SZIE Egyetemi Klímatanács SZENT ISTVÁN EGYETEM NCST és a NAPENERGIA Tóth László ACRUX http://klimatanacs.szie.hu TARTALOM 1.Napenergia potenciál 2.A lehetséges megoldások 3.Termikus és PV rendszerek 4.Nagyrendszerek,

Részletesebben

Plazma a villám energiájának felhasználása. Bazaltszerü salak - vulkánikus üveg megfelelője.

Plazma a villám energiájának felhasználása. Bazaltszerü salak - vulkánikus üveg megfelelője. Plazma a villám energiájának felhasználása. A plazmatrónon belüli elektromos kisülés energiája 1,5 elektronvolt, amely az elektromos vonalas kisülés hőmérsékletének, legaláb 15 000 С felel meg. Bazaltszerü

Részletesebben

energetikai fejlesztései

energetikai fejlesztései Miskolc város v energetikai fejlesztései sei 2015. 09. 04. Kókai Péter MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. Célok A város levegőminőségének javítása Helyi adottságok kihasználása Miskolc város v energiastratégi

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS. a Hungast 14. Kft évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, A jelentést összeállította:

ÉVES JELENTÉS. a Hungast 14. Kft évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, A jelentést összeállította: ÉVES JELENTÉS a Hungast 14. Kft. 2017. évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, 2018.05.09. A jelentést összeállította: Domokos Péter energetikai szakreferens Hungast 14_szakreferens_2017_éves

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Készítette: Terbete Consulting Kft. Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén - komoly lépéseket tett az elmúlt évek során az

Részletesebben

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Energia Másképp III., Heti Válasz Konferencia 2011. március 24. Dr. Németh Miklós, ügyvezető igazgató Projektfinanszírozási Igazgatóság OTP Bank

Részletesebben

avagy energiatakarékosság befektetői szemmel Vinkovits András

avagy energiatakarékosság befektetői szemmel Vinkovits András Hatékonyságnövelés és kibocsátás csökkentés, avagy energiatakarékosság befektetői szemmel Vinkovits András 2011. március 24. Energiaszektoron belül Energiatakarékosság = Hatásfoknövelés, veszteségcsökkenés

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai törekvések mentén - komoly lépéseket

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ EGYÜTTES VÉGREHAJTÁSI PROJEKTEK ADDICIONALITÁSÁNAK ELLEN- ŐRZÉSÉHEZ ÉS AZ ENERGETIKAI PROJEKTEK ALAPVONAL KIBOCSÁTÁSAINAK MEGHATÁROZÁSÁHOZ

ÚTMUTATÓ AZ EGYÜTTES VÉGREHAJTÁSI PROJEKTEK ADDICIONALITÁSÁNAK ELLEN- ŐRZÉSÉHEZ ÉS AZ ENERGETIKAI PROJEKTEK ALAPVONAL KIBOCSÁTÁSAINAK MEGHATÁROZÁSÁHOZ ÚTMUTATÓ AZ EGYÜTTES VÉGREHAJTÁSI PROJEKTEK ADDICIONALITÁSÁNAK ELLEN- ŐRZÉSÉHEZ ÉS AZ ENERGETIKAI PROJEKTEK ALAPVONAL KIBOCSÁTÁSAINAK MEGHATÁROZÁSÁHOZ I. ADDICIONALITÁS Addicionalitás: a projektalapú tevékenységekkel

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

XVII. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA

XVII. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA XVII. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA ÚJ IRÁNYOK A SZENNYVÍZISZAP HASZNOSÍTÁSBAN - AVAGY MERRE MEGYÜNK, MERRE MENJÜNK? Farkas Hilda PhD C. egyetemi tanár Előzmények Magyarország első Vízgyűjtő-gazdálkodási

Részletesebben

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Horváth Dániel 60. MEE Vándorgyűlés, Mátraháza 1. OLDAL Tartalom 1 2 3 Európai körkép Energiatárolás fontossága Decentralizált energiatárolás az elosztóhálózat oldaláról

Részletesebben

Takács Tibor épületgépész

Takács Tibor épületgépész Takács Tibor épületgépész Tartalom Nemzeti Épületenergetikai Stratégiai célok Épületenergetikát befolyásoló tényezők Lehetséges épületgépészeti megoldások Épületenergetikai összehasonlító példa Összegzés

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 209 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Jászdózsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. augusztus 29- én megtartott soron kívüli ülésén. Az ülés helye: A községháza nagyterme. Jelen vannak: mellékelt

Részletesebben

Energia Műhely 3. A hazai napkollektoros szakma jelene és jövője. Körkép a megújuló energiák alkalmazásáról. Varga Pál elnök

Energia Műhely 3. A hazai napkollektoros szakma jelene és jövője. Körkép a megújuló energiák alkalmazásáról. Varga Pál elnök Energia Műhely 3. Körkép a megújuló energiák alkalmazásáról A hazai napkollektoros szakma jelene és jövője Magyar Épületgépészek Napenergia Szövetsége Varga Pál elnök Az Európai napkollektoros piac benne

Részletesebben

Egy hazai naperőmű tapasztalatai

Egy hazai naperőmű tapasztalatai METÁR konferencia, MVM székház 2016. október 11. Egy hazai naperőmű tapasztalatai Gaál József ügyvezető PV erőmű projekt szabályozási környezete 232/2015. (VIII. 20.) Korm. rendelet A költségvetési intézmények

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Veolia Energia Magyarország Zrt. Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai

Részletesebben

A landaui és az insheimi geotermikus erőművekben tett látogatás tapasztalatai

A landaui és az insheimi geotermikus erőművekben tett látogatás tapasztalatai Csicsák József Mecsekérc Zrt. Szulimán Szilvia Mecsekérc Zrt. Fedor Ferenc Geochem Kft. Hlatki Miklós GW Technológiai Tanácsadó Kft A landaui és az insheimi geotermikus erőművekben tett látogatás tapasztalatai

Részletesebben

2008-2009. tanév tavaszi félév. Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara. Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu

2008-2009. tanév tavaszi félév. Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara. Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Magyarország társadalmi-gazdasági földrajza 2008-2009. tanév tavaszi félév Hazánk energiagazdálkodása, és villamosenergia-ipara Ballabás Gábor bagi@ludens.elte.hu Forrás: GKM Alapkérdések a XXI. század

Részletesebben

SZENNYVÍZ HŐJÉNEK HASZNOSÍTÁSA HŰTÉSI ÉS FŰTÉSI IGÉNY ELLÁTÁSÁRA. 26. Távhő Vándorgyűlés 2013. Szeptember 10.

SZENNYVÍZ HŐJÉNEK HASZNOSÍTÁSA HŰTÉSI ÉS FŰTÉSI IGÉNY ELLÁTÁSÁRA. 26. Távhő Vándorgyűlés 2013. Szeptember 10. SZENNYVÍZ HŐJÉNEK HASZNOSÍTÁSA HŰTÉSI ÉS FŰTÉSI IGÉNY ELLÁTÁSÁRA 26. Távhő Vándorgyűlés 2013. Szeptember 10. Kiss Pál ügyvezető igazgató THERMOWATT Kft. SZENNYVÍZHŐ HASZNOSÍTÁSI RENDSZER 1. Hőszivattyús

Részletesebben

KKV Energiahatékonysági Stratégiák. Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20.

KKV Energiahatékonysági Stratégiák. Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20. KKV Energiahatékonysági Stratégiák Ifj. Chikán Attila ALTEO Nyrt. 2015.05.20. Áttekintés 1. Az energiahatékonyság fejlesztésének irányai 2. Energetikai rendszerek üzemeltetésének kiszervezése 3. Az ALTEO

Részletesebben

MÉGNAP A hazai napkollektoros szakma jelene és jövıje

MÉGNAP A hazai napkollektoros szakma jelene és jövıje MÉGNAP A hazai napkollektoros szakma jelene és jövıje A magyarországi napkollektoros piac jelene és lehetséges jövője 2020-ig, az európai tendenciák és a hazai támogatáspolitika tükrében Varga Pál elnök

Részletesebben

Energetikai szakreferens Éves jelentés

Energetikai szakreferens Éves jelentés Megrendelő adatai: Név: Prolan Elektronikai Gyár Kft. Cím: 1143 Budapest, Gizella út 51-57. Szerződés (hivatkozási) szám: Jegyzőkönyv azonosító: 563-2017-ESZ 563-EJ/2017 Energetikai szakreferens Éves jelentés

Részletesebben

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Biogázüzem Tápiószentmártonon

Biogázüzem Tápiószentmártonon Biogázüzem Tápiószentmártonon AGROmashEXPO 30. Nemzetközi mezőgazdasági és mezőgép kiállítás Biogáz technológiák 2012-ben Magyarországon (biogáz, biometán, CNG) Budapest; 2012.01.27. Nawaro Kft 2006-2009;

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: 2012. június 28-án Mezőzombor Községi Önkormányzat Képviselőtestületének

Jegyzőkönyv. Készült: 2012. június 28-án Mezőzombor Községi Önkormányzat Képviselőtestületének Jegyzőkönyv Készült: 2012. június 28-án Mezőzombor Községi Önkormányzat Képviselőtestületének soron következő üléséről. Jelen vannak: Radó Béla polgármester Balogh András képviselő Fercsák András képviselő

Részletesebben

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innovációs leírás Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor 0 Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innováció kategóriája Az innováció rövid leírása Elérhető megtakarítás %-ban Technológia költsége

Részletesebben

FELVONÓK ENERGIA-HATÉKONYSÁGA

FELVONÓK ENERGIA-HATÉKONYSÁGA I. Katonai Hatósági Konferencia Balatonkenese, 2012. május 08-09. FELVONÓK ENERGIA-HATÉKONYSÁGA Bánréti Tibor ÉMI Felvonó- és Mozgólépcső Felügyelet oszt. vez. hely. Adatok az ELA-tól: ELA = European Lift

Részletesebben

Küzdi Gyöngyi Ágnes ELTE TTK Környezettudomány, földtudományi szakirány 2010. Témavezető: Dr. Munkácsy Béla

Küzdi Gyöngyi Ágnes ELTE TTK Környezettudomány, földtudományi szakirány 2010. Témavezető: Dr. Munkácsy Béla BIOGÁZ MINT MEGÚJULÓ ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS LEHETŐSÉGE A MAGYAR MEZŐGAZDASÁGBAN ÉS AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁSBAN A PÁLHALMAI BIOGÁZÜZEM PÉLDÁJÁN SZEMLÉLTETVE Küzdi Gyöngyi Ágnes ELTE TTK Környezettudomány,

Részletesebben

Energetikai szakreferensi jelentés

Energetikai szakreferensi jelentés Energetikai szakreferensi jelentés GIRO Zrt. 18 Éves jelentés 1) Gazdálkodó szervezet adatai Gazdálkodó szervezet adatok Gazdálkodó szervezet megnevezése GIRO Zrt. Gazdálkodó szervezet telephelyének címe

Részletesebben

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra Feladatsor a Föld napjára oszt:.. 1. Mi a villamos energia mértékegysége(lakossági szinten)? a MJ (MegaJoule) b kwh (kilówattóra) c kw (kilówatt) 2. Napelem mit állít elő közvetlenül? a Villamos energiát

Részletesebben

8294 Kapolcs 8293 Vigántpetend JEGYZŐKÖNYV

8294 Kapolcs 8293 Vigántpetend JEGYZŐKÖNYV Önkormányzati Képviselő-testület Önkormányzati Képviselő-testület 8294 Kapolcs 8293 Vigántpetend Száma: 332-16/2012. JEGYZŐKÖNYV Készült: Kapolcs község Önkormányzata Képviselőtestülete és Vigántpetend

Részletesebben

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről

Jelentés Szakreferensi Tevékenységről BOCK BORÁSZAT Kft. 7773 Villány, Batthyány utca 15. Makó Veronika gazdasági vezető részére Jelentés Szakreferensi Tevékenységről 2018. év 3. havi jelentés Készítette: Bencze Ernő BENERGY Bt. Pécs - 2018.

Részletesebben