A terroir fogalma és szerepe borágazatunk jövőjében. Dr. Gál Lajos főiskolai docens Igazgató EKF Borkultúra Központ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A terroir fogalma és szerepe borágazatunk jövőjében. Dr. Gál Lajos főiskolai docens Igazgató EKF Borkultúra Központ"

Átírás

1

2 A terroir fogalma és szerepe borágazatunk jövőjében Dr. Gál Lajos főiskolai docens Igazgató EKF Borkultúra Központ

3 A TERROIR A terroir fogalma egy napjainkban is változtatható és folyamatosan vitatott fogalom, melynek jelenlegi elfogadott definíciója az utóbbi évtized terroir kutatásainak és konferenciákon történt egyeztetésének köszönhetően alakult ki az abszolút történelmi szemlélettől ( csak a hagyományos eljárásokat fogadjuk el ) a mai definiálásig.

4 Terroir, történelmi háttér EÖTVÖS (1869) az 1860-as éveket idézi, a Balatoni utazás I-II. című művében: S míg lesz úr és gazdag ember ez országban: keljen lenni sehol másutt nem utánozható magyar bornak is. SUGÁR (1981) írja, hogy Egerben erősségre, színre (!), aromára a legjobb minőségű borok az Egeden termett szőlőből voltak szüretelhetők.

5 Terroir, történelmi háttér NEMES (1997) szerint az egri szőlő- és bortermelés igazi virágkorában, a XVIII. században a szőlő termőhelyeit osztályokba sorolták a föld minősége, a terület lejtése, a napfénytartalom stb. alapján ban három osztályba történt a sorolás, és a szőlők közel fele első osztályú termőhelyen volt ben országosan nyolc osztályba sorolták a szőlőket, az egri szőlők az első hatba soroltattak.

6 A TERROIR FOGALMA A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) VITI/333/2010. sz. határozata szerint a szőlészeti-borászati terroir egy olyan területre utal, ahol kialakul egy jól azonosítható fizikai és biológiai környezet, valamint a használatos szőlészeti és borászati eljárások interakciójának kollektív ismerete, és ez megkülönböztető jelleggel látja el az onnan származó termékeket.

7 A terroir fogalmának értelmezése A terroir egy olyan termőhelyre utal: Tehát a terroir nem csupán a termőhely (bár sokan csak ezt értik alatta) annak ellenére, hogy a termőhelynek mint földrajzi névnek a nevét használjuk a terroir és egyben a borok megnevezéseként is. A termőhely: ahol kialakul egy jól azonosítható fizikai és biológiai környezet,és az jól lehatárolható.

8 A terroir fogalmának értelmezése A termőhelyek hierarchiájának értelmezése és használata fontos, de általában egyedi megoldások születnek a borok karaktere alapján. borvidék >körzet>település>dűlő>parcella Bármelyik lehet a terroir neve. Pl. különbségek Eger és Tokaj között történelmi hagyományokra és kutatásokra alapozva a település nevek használatában.

9 A terroir fogalmának értelmezése Kialakul azon a területen a használatos szőlészeti és borászati eljárás interakciójának kollektív ismerete és használata. Azaz hosszabb- rövidebb idő alatt az ott élő és ilyen nevű bort előállító és forgalmazó termelők közös egyességre jutnak vagy jutottak az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati eljárásokban így az oda illő szőlőfajtákban is. (kisebb földrajzi egység-szigorúbb szabályok)

10 A terroir bor/borászati termék kialakításának feltételei 1. Piaci motiváció termelői akarat 2. Földrajzi lehatárolhatóság (talaj, kitettség, stb.) 3. Hasonló ( a termőhelyi hierarchiának megfelelően egyre szigorodó) szőlőtermesztési és borászati technológia egy bor megnevezésen belül 4. Érzékszervi hasonlóság az adott bor megnevezésén belül elkülönülés más megnevezésű boroktól 5. Törvényi háttér intézményrendszer nyilvántartás és ellenőrzés

11 A tudatos bortermelés gazdaságtani alapjai TUDATOS BORTERMELÉS: A termelő megtervezheti borának minőségét a borminőséget befolyásoló tényezők hangsúlyának arányának meghatározásával - Költségminimalizálási termelési stratégia - A hozzáadott érték növelésén alapuló termelési stratégia (terroir bor csak ilyen módon születhet)

12 A költségminimalizálási termelési stratégia Lényege: a fajlagos költségek ( egységnyi termékre pl. 1 kg szőlőre vagy 1 palack borra jutó ) csökkentése. Eszközei: - az összes költség csökkentése - a hozam növelése

13 A költségminimalizálási termelési stratégia Termelési szempontok: - A termőhely jelentőségének megkérdőjelezése,elhanyagolása a bor karakterének kialakításában. - Nagy hozamok.(pl. 20 t/ Ha) - Nagyfokú gépesítés alacsony kézi munkavégzés a szőlőtermesztésben és a borászatban egyaránt.

14 Eredménye: A költségminimalizálási termelési stratégia Tiszta,egészséges ám rövid és üresebb illatú és zamatú, különösebb karakterrel nem rendelkező nagy mennyiségben előállított bor általában földrajzi jelzés nélkül forgalmazva. A cimkén és a kommunikációban(egyéni marketing) a leghangsúlyosabb elem a MÁRKA neve.

15 Példák A költségminimalizálási termelési stratégia (példák)

16 A hozzáadott érték növelésének stratégiája a borászatban Lényege: Az egyedi borkarakter (mint a borminőség egyik fontos összetevője) kialakítása, például kifejezetten a termőhely jellegének borban történő kihangsúlyozásával úgy hogy ahhoz a termelő azaz az ember a termőhelyhez illeszkedő azt jól kihangsúlyozó szőlőfajtát választ és ennek megfelelő szőlőtermesztési és borászati eljárásokat alkalmaz.

17 A hozzáadott érték növelésének stratégiája a borászatban Termelési szempontok: gondos egyedi karakterrel bíró termőhely hozzá illő szőlőfajta (ák)kiválasztása. A szőlőtermesztési és borászati technológia olyan módon történő alakítása, hogy az ne sértse a bor termőhelyi jellegének kialakítását. - Alacsony terméshozam (4-10 t/ha) - Általában jelentős mennyiségű kézi munka.

18 A hozzáadott érték növelésének stratégiája a borászatban Eredménye: Egyedi (pl. termőhelyi) karakterrel rendelkező gazdag illatú és zamatú koncentrált bor. Legfontosabb ismérve, hogy sehol más termőhelyen nem reprodukálható. A cimkén és a kommunikációban(közösségi marketing) a leghangsúlyosabb elem a TERMŐHELY neve.

19 A hozzáadott érték növelésének stratégiája a borászatban(példák)

20 A hozzáadott érték - A termelési folyamatban megtermelt javak értékének és a termelői fogyasztás értékének különbsége. A termelői fogyasztás a termelés során felhasznált javak (nyers- és segédanyagok, energia, stb.) értékét jelenti. - Tehát a hozzáadott érték a termelés során keletkezett anyagmentes termelési érték.

21 Anyagok Hozzáadott érték A hozzáadott érték a borban Egyedi és közösségi marketing Kutatás-fejlesztés, oktatás Garancia hitelesség biztosítása (eredetvédelmi rendszer) Egyediséget biztosító többlet szőlőtermesztési és borászati technológia Termőhely egyediség, történelem, természeti adottságok Szőlőtermesztési és borászati technológiai minimum a palackos bor előállításához Oltvány, támberendezés, energia, segédanyagok, csomagolóanyagok, stb. A bor értéke

22 A stratégiák alkalmazása Magyarországon keveredik a két stratégia alkalmazása. A nevet- amely hozzáadott értéket és annak növelését jelenti- szeretnék alkalmazni, de közben a tőkeszegénység és piaci kényszer hatására költségminimalizálási stratégiai elvek használatára kényszerülnek. (pl. magas hozamok) A SZŐLŐT ÚGY TERMELIK AHOGYAN AZT MEGFIZETIK!!!

23 NÉHÁNY PÉLDA A TERMŐHELYEK EGYEDISÉGÉRE

24 A termőhely egyedisége, talajtani tényezők Több borvidékre is jellemző a lösz talaj Ezek a talajok lágyabb fűszeres borokat termelnek. Pl.: Szekszárd, Hajós-Baja

25 A termőhely egyedisége, talajtani tényezők ( Medoc)

26 A termőhely egyedisége, talajtani tényezők (Sauternes)

27 A termőhely egyedisége, klimatikus adottságok (Tokaj)

28 A talajképző kőzet borminőségre gyakorolt hatása (Kocsis I ) Talajképző kőzet és a bor tulajdonságai 1. Palás, diomitos, parfir anyakőzet: testes, színben gazdag, lágy v. közepes savtartalmú 2. Gránit:lágy, közepes savtartalmú, testes 3. Homokkő: lágy, testes, zamatos, tüzes 4. Tufából keletkezett vulkanikus kőzetmáladékkal keveredett talaj: különleges zamatú, kiváló minőségű, lassú fejlődésű, testes, savas 5. Meszes talajok,közepes mésztartalom %,igen meszes50-60 %: kemény, testes, tüzes zamatos, savas, közepes, v. kevés alkohol tartalom 6. Dolomitos talajok:hasonlít az előbbihez, csak a fajtajelleg kifejezettebb 7. Lösztalajok:színben gazdag, közepes savtartalmú, közepes extrakt, illatos, zamatos, alkoholban gazdag 8. Homok talajok: savszegény, extraktban szegény, vékony, jellegtelen 9. Mélyebb, jobb hőgazdálkodású talajok: jobb minőségű borok 10. Humuszban gazdag talajok: cser és színanyagban gazdag

29 Néhány példa a termőhelyek egyediségének térképi megjelenítésére

30 Az Egri borvidék szőlőültetvényei a borvidék digitális talajtérképén Forrás Báló B. és társai: Terroir tanulmányok az Egri borvidéken Magyarországon 2014

31 Az Egri borvidék szőlőültetvényei a borvidék kitettség ( fekvés) térképén Forrás Báló B. és társai: Terroir tanulmányok az Egri borvidéken Magyarországon 2014

32 Az egri borvidék szőlőültetvényei a tengerszint feletti magasságot ábrázoló (DTM ) térképen Forrás Báló B. és társai: Terroir tanulmányok az Egri borvidéken Magyarországon 2014

33 Termőhelyi kutatások I. 1. FVM SZBKI EGER : konklúzió 10t/ha fölött nem jellemző a termőhelyi karakter 2. FVM SZBKI-EKF EGER: Tudományosan igazolt különbségek a termőhely hatására a borokban (élettani kutatások, térkép digitalizálás, klimatikus adatok felmérése,termőhelyek borainak vizsgálata stb.)

34 Termőhelyi kutatások II Az FVM SZBKI intézeteiben (Eger koordinálásával) a borvidékek termelőivel közösen konzorciumban elkezdett országos szintű termőhelyi fajta, klón és üzemi technológiai kutatások Eredményei: Javaslatok a termékleírások kialakítására 4. Termőhelyi kutatások EKF termelők közösen Az talajtani tényezők borminőség összefüggései

35 Néhány kísérlet és eredmény bemutatása

36 A Kékfrankos borok érzékszervi bírálati eredményei 20 pontos módszerrel,

37 A Kékfrankos borok profilanalitikus érzékszervi bírálati eredményei Nagy-Eged Alsó Összhang, harmónia Érettség, érleltség Színintenzitás Színárnyalat Illatintenzitás Ízhosszúság Gyümölcsillatok Gyümölcsjelleg Tanninos illat Ízkoncentráltság Íz-,zamatintenzitás Ízteltség Tannin menny.,min. Savak finomsága

38 A borok érzékszervi bírálata leíró elemzés, Nagy-Eged A ( a borok tipikussága) Mély színintenzitású, nagyon szép rubinszínárnyalatú bor. Illatában és ízében a sok és érett tannin mellett a gyümölcsaromák, elsősorban a meggy uralkodnak, de megjelenik a vanília is. Savai még kissé érleletlenek, ennek ellenére finomak, gazdagok. A bor hosszú ízű, koncentrált, nagy érlelési kapacitással bír A bor illatában a meggy és a szeder aromái uralkodnak. Ízére a hasonló gyümölcskarakterek mellett a lekerekedett savak és a sima tanninhatás jellemző. A viszonylag kevesebb tannin ellenére is alkalmas érlelésre és Bikavér házasításra A bor nagyon szép megjelenésű, mély színintenzitással, rubin színárnyalattal. Illatára és ízére a rendkívüli gazdagság jellemző gyümölcsaromákban (meggy, fekete cseresznye) és fűszerességben (finom tanninok) egyaránt. Rendkívül gazdag struktúrával bíró, érlelésre és Bikavér Superior házasítására is alkalmas bor.

39 Az évjárat hatása a Kékfrankos bor minőségére A Kőlyuktető termőhely Kékfrankos borainak érzékszervi értékelése profil analízissel, A Nagy-Eged alsó termőhely Kékfrankos borainak érzékszervi értékelése profil analízissel, A Nagygalagonyás termőhely Kékfrankos borainak érzékszervi értékelése profil analízissel,

40 A terroir borok azonosításának lehetőségei - Fontos elvárás (a magas áruk miatt is) a terroir borok azonosíthatóságának biztosítása érzékszervi és analitikai módszerekkel (P.Hayes 2007) - Az azonosíthatóság érdekében komplex módszerek kidolgozása kezdődött. Ebből láthatunk rövid előzetes eredményt.

41 A terroir borok azonosíthatóságának vizsgálata, a kísérlet beállítása A kísérletet az Egri borvidék három termőhelyén kékfrankos szőlőfajtán állítottuk be a 2011-es évjáratban. A Síkhegy dűlőben kísérletünket 2012-ben és 2013-ban is elvégeztük. Az ültetvények művelésmódja: középmagas kordon A szőlőtermés kb. 5 t/ha értékre lett beállítva. A szüretet 2011-ben két nap eltéréssel hajtottuk végre. A szőlőfeldolgozás, borkészítés, borérlelés technológiája üzemi méretben, azonos módon történt (bogyózás, SO 2 : 50 mg/kg, spontán erjedés, napos maceráció kézi csömöszöléssel, kis fahordós (több éves hordó, 6-12 Hl) érlelés, mintavétel fahordóból.

42 A terroir borok azonosíthatóságának vizsgálata, a kísérlet beállítása ( a dűlők talajainak jellemzése) Nagy-Eged dűlő: tengeri mészkő üledéken képződött barna erdőtalaj, amelynek termőréteg vastagsága a fölötte lévő területek erróziója következtében megnövekedett Kántor-tag: vulkáni eredetű riolittufán képződött agyagbemosódásos barna erdőtalaj magas CaCO 3 tartalommal Sík-hegy: vulkáni eredetű riolittufán képződött agyagbemosódásos barna erdőtalaj enyhén vörös színárnyalattal kavicsdarabokkal

43 A kísérlet borainak vizsgálati módszerei Rutin analitika: a Magyar Szabványokban leírt általánosan elterjedt módszerekkel. Fémanalitika: Mikrohullámú Plazma Atom Emissziós Spektrometria (Agilent 4200) két párhuzamos, háromszori ismétlés Minta előkészítés: 2,5 ml bormintát roncsoltunk mikrohullámú roncsolóban (Marsh 5), majd 50 ml térfogatra töltöttük. Érzékszervi bírálat: A bírálatot hét fős bizottság (a Vinagora 2014 Nemzetközi Borverseny bírálóiból) végezte profilanalitikus módszerrel 12 érzékszervi jellemző 0-5-ig terjedő értékelésével.

44 A borok kationtartalma (mg/l) Ca Mg Na Sr Mn Ni Al Zn Cr Ba Li N 11 KT 11 SH 11 SH 12 SH 13

45 A kation-tartalom vizsgálat eredményei (Főkomponens analízis) az összes vizsgált komponensre vonatkoztatva 0,78 0,76 0,74 SH13 0,72 0,7 KT11 0,68 SH11 0,66 NP11 0,64 SH12 0,62 0,6 0,65 0,7 0,75 0,8

46 A borok alkálifém és-földfém taralma (mg/l) N 11 KT 11 SH 11 SH 12 SH Na Sr Ba Li

47 A kation-tartalom vizsgálat eredményei (főkomponens analízis) az alkálifém és az alkáli földfémekre vonatkoztatva 0,78 0,76 0,74 0,72 SH12 0,7 SH13 0,68 SH11 0,66 0,64 NP11 0,62 KT11 0,6 0,65 0,7 0,75 0,8

48 Következtetések 1. A borok kation-tartalmának vizsgálati eredményei közül a termőhelyi sajátosságot, egyediséget leginkább az alkálifém és alkáli földfém, valamint a nyomelem-tartalom megoszlási diagramjai és az alkálifém és alkáli földfém tartalom főkomponens analízise mutatja. 2. A fentiek alapján javasolt a kísérletünkben bizonyított módszerek továbbfejlesztése úgy az érzékszervi, mint a elemanalitikai vizsgálatokra vonatkoztatva. A módszerfejlesztés, és annak folytatása fontos a terroir borok reputációjának növeléséhez

49 1 Az EU borreform előtti eredetvédelmi kategóriák

50 Az eredetvédelem latin és germán koncepciójának összehasonlítása a bor minőségi szintje Germán koncepció - termőhely - szőlőfajták - technológia - max. hozam - A borok leírása - max.hozam - termőhely - A szőlő érettsége Latin koncepció a bor karaktere forrás: Gál P. (2013)

51 A terroir szerepe a magyar szőlő- és borágazat jövőjében Lehetőségeink: 1. A fogalom megvitatása és oktatása kiemelten fontos (rossz értelmezés- fölösleges indulatok) 2. A terroir szemléletű termelés a sikeres eredetvédelem alapja. 3. Magyarországon mindkét termelési stratégia alkalmazásával termelhető a szőlő és készülhet bor, mert mindkettőre vannak alkalmas termőhelyek és mindkettőre szükség van a piacon. 4. A terroir borok esetében fontos tényező az egyedi, tipikusan arra a termőhelyre jellemző borkarakter (a borhiba vagy a borbetegség nem tévesztendő össze a tipikussággal).

52 A terroir szerepe a magyar szőlő- és borágazat jövőjében Lehetőségeink kihasználása: 5. Fontos lenne a termelési stratégiák tiszta alkalmazása egy-egy földrajzi árujelző esetében ESÉLY A FENNTARTHATÓSÁGRA!!! 6. A termékleírások termelői kezdeményezésre történő módosításánál a hosszú távú szakmai(szőlőtermesztés, borászat, közgazdaságtan) elvek érvényesítése.

53 A terroir szerepe a magyar szőlő- és borágazat jövőjében Lehetőségeink: 6. Könnyen érthető marketing kommunikáció megalapozása és alkalmazása. (a termőhelyeink neveit tudjuk kommunikálnia közösségi marketingben) Jó példák: Burgundia, Ausztria stb. ESÉLY A FENNTARTHATÓSÁGRA!!!

54 KONKLÚZIÓ A terroir fogalmával és értelmezésével sokat kell foglalkoznunk,mert ennek megfelelő alkalmazása lehetőség jó néhány termőhelyünkön a szőlő és bortermelés a fenntarthatóságának kialakítására és a jövedelmezőségének növelésére. Lehetőség hiteles üzenet megfogalmazására a fogyasztók felé, ezáltal lehetőség a közösségi bormarketing megalapozására is.

55 Köszönöm figyelmüket! Egészségükre!

HÁRSLEVELŰ KLÓNOK ÉS KLÓNJELÖLTEK VIZSGÁLATA 2003-2004

HÁRSLEVELŰ KLÓNOK ÉS KLÓNJELÖLTEK VIZSGÁLATA 2003-2004 HÁRSLEVELŰ KLÓNOK ÉS KLÓNJELÖLTEK VIZSGÁLATA 2003-2004 Gál Lajos 1 -Varsányi Lajos 2 -Nagy Szabolcs 1 -Kiss Péter 1 1. FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, Eger Kőlyuktető Pf. 83 2. Varsányi Lajos

Részletesebben

Kadarka klónszelekció a Pannon borrégióban

Kadarka klónszelekció a Pannon borrégióban Országos Szőlészeti, Borászati Konferencia Eger - 2015. január 21-23. Kadarka klónszelekció a Pannon borrégióban Kozma Pál - Werner János PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Pécs PTE TTK Szőlészeti

Részletesebben

Mikro- és makroelemek vizsgálata az Egri borvidék talajaiban

Mikro- és makroelemek vizsgálata az Egri borvidék talajaiban Mikro- és makroelemek vizsgálata az Egri borvidék talajaiban Dr. Nagy Richárd Eszterházy Károly Egyetem Innorégió Tudásközpont AGRÁR- Ásványvagyon Fórum Gyöngyös 2017. április 19. Ásványosság és mineralitás

Részletesebben

A BOROK EREDETJELÖLÉSE ÉS FÖLDRAJZI JELZÉSE. Várható változások és feladatok az EU borpiaci rendtartásának változása után

A BOROK EREDETJELÖLÉSE ÉS FÖLDRAJZI JELZÉSE. Várható változások és feladatok az EU borpiaci rendtartásának változása után A BOROK EREDETJELÖLÉSE ÉS FÖLDRAJZI JELZÉSE Várható változások és feladatok az EU borpiaci rendtartásának változása után Miért kell változtatni? A támogatások 1/3-a lepárlásokra ment, A kivágások támogatásával

Részletesebben

Fókuszban a terroir a világban és Magyarországon

Fókuszban a terroir a világban és Magyarországon ORSZÁGOS SZŐLÉSZETI BORÁSZATI KONFERENCIA 2015. JANUÁR 21-23. EGER, HOTEL EGER-PARK Fókuszban a terroir a világban és Magyarországon Dr. Bálo Borbála Budapesti Corvinus Egyetem, Szőlészeti Tanszék 1, Mi

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 1 1. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény Az Országos Főállatorvos 2/2015. számú határozata --------------------------------

Részletesebben

A rozé borkészítés alapjai

A rozé borkészítés alapjai Rozéborok készítése A rozé borkészítés alapjai Kevesebb szabályozás vonatkozik az EU-ban a rozéborok készítésére Pontos definíció nem létezik Összes kénessav tartalom: fehér- és rozéborok: 210 mg/l, vörösborok:

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

Borászati technológia I.

Borászati technológia I. Borászati technológia I. A borszőlő minőségét befolyásoló tényezők Az alapanyag minősége alapvetően meghatározza a termék minőségét! A szőlész és a borász együttműködése nélkülözhetetlen. A minőségi alapanyag

Részletesebben

Borászati alapismeretek

Borászati alapismeretek Borászati alapismeretek A szőlő fejlődésének és érésének menete Fürttisztulás Gyors bogyónövekedés Zsendülés Teljes (fiziológiai) érettség Túlérés Technológiai érettség Fogyasztási érettség A szőlőbogyó

Részletesebben

Világot látott Eger EGER WINERY. Borászat megtekintése vagy borkóstoló bejelentkezés: +36 36 70 452 2626; info@kovacsnimrodwinery.

Világot látott Eger EGER WINERY. Borászat megtekintése vagy borkóstoló bejelentkezés: +36 36 70 452 2626; info@kovacsnimrodwinery. WINERY Borászat megtekintése vagy borkóstoló bejelentkezés: +36 36 70 452 2626; info@kovacsnimrodwinery.com www.kovacsnimrodwinery.com Tel: +36 36 537 232 / Fax: +36 36 537 233 H-3300 Eger, Verőszala u.

Részletesebben

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem, Eger 2005. január 2629. A Felvidéki borrégió, mint lehetőség Gál Lajos mb. igazgató FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Eger VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem,

Részletesebben

VILLÁNY termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

VILLÁNY termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 32 A kérelem nyelve Magyar Az akta száma: [a Bizottság tölti ki!] A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve

Részletesebben

EGER BIRTOK & BORÁSZAT. Világot látott Eger. Borászat megtekintése vagy borkóstoló bejelentkezés: +36 36 70 452 2626; info@kovacsnimrodwinery.

EGER BIRTOK & BORÁSZAT. Világot látott Eger. Borászat megtekintése vagy borkóstoló bejelentkezés: +36 36 70 452 2626; info@kovacsnimrodwinery. BIRTOK & BORÁSZAT Borászat megtekintése vagy borkóstoló bejelentkezés: +36 36 70 452 2626; info@kovacsnimrodwinery.com Borainkat megtalálja: MAGYARORSZÁG Monarchia Borszaküzlet 1052 Budapest, Haris köz

Részletesebben

A fajta szerepe a borvidéki stratégia és arculat kialakításában

A fajta szerepe a borvidéki stratégia és arculat kialakításában Szabó Attila Keresztes József A fajta szerepe a borvidéki stratégia és arculat kialakításában III. Generosa Szakmai Nap Kecskemét, 2016. május 10. A fajta helye a szőlő- és bortermelésben fajtafogalom

Részletesebben

BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE

BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Készítette: Kisdi Benedek ELTE TTK Környezettan BSc Témavezető: Dr. Tatár Enikő egyetemi docens 2016 Bevezetés A borkészítés

Részletesebben

Az embert és szőlőt próbáló 2014-es évjárat

Az embert és szőlőt próbáló 2014-es évjárat Az embert és szőlőt próbáló 2014-es évjárat Májer János-Németh Csaba -Knolmajerné Szigeti Gyöngyi NAIK SZBKI 2014-es év időjárása szélsőséges, drámai volt! Korábbi években is hozzászoktunk a szélsőségekhez,

Részletesebben

2012. május 16-ai rendezvény: Bor és Étel

2012. május 16-ai rendezvény: Bor és Étel A BORkultúra szabadegyetem május 16-ai rendezvényének témája a Bor és Étel volt. Meghívott előadóink Kovács János, Venesz díjas mesterszakács; Győrffy Zoltán, a Dél- Dunántúli Borturisztikai Klaszter Klasztermenedzsere

Részletesebben

Dr. Janky Ferenc Rácz Kinga

Dr. Janky Ferenc Rácz Kinga Dr. Janky Ferenc Rácz Kinga Szőlészeti-Borászati és Marketing Konferencia Lakitelek, 2012. február 20.-24. Bevezetés Európa meghatározó mind a termelésben, mind a fogyasztásban Itt a fogyasztás csökken

Részletesebben

Szent Tamás. Szent Tamás 2011

Szent Tamás. Szent Tamás 2011 Szent Tamás Dűlőszelekcióink abból a célból készülnek, hogy a történelmileg kiemelt dűlők egyedi karaktere kifejezésre kerüljön. A talaj ízben és illatban mindent felülír, a borkészítési mód nem eredményezhet

Részletesebben

maximum 1,5-2 kg/tőketerhelés és nem lehet több mint 9 t/ha csak egészséges szőlőből készülhet (botritisz kerülendő) 1 / 7

maximum 1,5-2 kg/tőketerhelés és nem lehet több mint 9 t/ha csak egészséges szőlőből készülhet (botritisz kerülendő) 1 / 7 A hegybor A Hegybor Olaszrizlingből készül, tartalmas balatoni bor, ami a VineaBalaton második szintje elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A HegyBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció

Részletesebben

A Duna Borrégió hungarikumai

A Duna Borrégió hungarikumai A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok szerepe a területi fejlődésben és fejlesztésben című konferencia A Duna Borrégió hungarikumai Készítette: Féja Fruzsina GTK-GVAM II.évfolyam 2014 Főbb pontok: Hungarikum

Részletesebben

fajtajelleges illat termőhelyi jegyek sav-alkohol egyensúly ízben és illatban ne legyen tolakodó illat, idegen fajta jegyek

fajtajelleges illat termőhelyi jegyek sav-alkohol egyensúly ízben és illatban ne legyen tolakodó illat, idegen fajta jegyek A Hegybor Olaszrizlingből készül, tartalmas balatoni bor, ami a VineaBalaton második szintje elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A HegyBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz - Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1496/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi

Részletesebben

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A fenntartható szőlőtermesztés fajtaválasztékának bővítése új nemes-rezisztens fajtákkal, fajta specifikus környezetkímélő termesztés-technológia kialakítása és innovatív bio termék prototípusának kifejlesztése

Részletesebben

Információ, bejelentkezés: Társszervezők: BÜKKI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSA

Információ, bejelentkezés: Társszervezők: BÜKKI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSA 2012. január 18-21. HOTEL EGER-PARK Társszervezők Dr. Bálo Borbála Dr. Bíró Tibor Dr. Zsófi Zsolt Dr. Gál Lajos Dr. Verók Attila Dr. Pók Tamás HEGYKÖZSÉGEK NEMZETI TANÁCSA EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSA

Részletesebben

A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA

A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA C 329/4 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2017.9.30. A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2017. szeptember 29.) az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 94. cikke (1) bekezdésének d) pontjában

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2014 (1) nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2014 (1) nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1496/2014 (1) nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Részletesebben

8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295. A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség

8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295. A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség 8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295 A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség Teljes címe (házszám, utca neve, település, irányítószám) Házszám 11. Utcanév Szentháromság

Részletesebben

A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai. Katona Zoltán

A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai. Katona Zoltán A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai Katona Zoltán 2015.01.21. A VINGIS rendszer célja 1. Az EU tagságunkból adódó kötelezettségek teljesítése, a közös agrárpolitika érvényesítésének kiszolgálása,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK június 15-i RENDES ÜLÉSÉRE

E L Ő T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK június 15-i RENDES ÜLÉSÉRE AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 219. MELLÉKLET: 1. TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésének /2016. ( ) önkormányzati rendelete a SZEKSZÁRD VÁROS BORA elismerő cím alapításáról és odaítéléséről

Részletesebben

Fogalommeghatározások. 1. E rendelet alkalmazásában: a) adatszolgáltatással kapcsolatos fogalmak:

Fogalommeghatározások. 1. E rendelet alkalmazásában: a) adatszolgáltatással kapcsolatos fogalmak: 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról

Részletesebben

55. Közgazdász Vándorgyűlés Eger, szeptember 7-9.

55. Közgazdász Vándorgyűlés Eger, szeptember 7-9. 55. Közgazdász Vándorgyűlés Eger, 2017. szeptember 7-9. A bor jelene, jövője, nemzetgazdasági jelentősége A hegyközségek helye és szerepe a magyar bor védelmében, minőségének szinten tartásában Tarsoly

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS. a ZEMPLÉNI. oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékekhez

TERMÉKLEÍRÁS. a ZEMPLÉNI. oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékekhez A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa az alábbiakat a 2010. május 17.-én megtartott ülésén fogadta el: TERMÉKLEÍRÁS a ZEMPLÉNI oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékekhez 1. A

Részletesebben

2011. január 19-22. Hotel Eger-Park

2011. január 19-22. Hotel Eger-Park SZÕLÉSZETI ÉS BORÁSZATI KUTATÓINTÉZET EGER XII. SZÕLÉSZETI ÉS BORÁSZATI KONFERENCIA A rendezvény idõpontja: 2011. január 19-22. Helyszín:.. Hotel Eger-Park A rendezvény szervezõi: Dr. Bálo Borbála Dr.

Részletesebben

A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője. Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence

A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője. Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence A szőlőtermesztés a tanúhegyek lankáin folyik Szent György-hegy Csobánc (Keszi-hegy) Jellegzetes kalap

Részletesebben

A szõlõtõkét anyagcseréje és életfunkciói környezetéhez kapcsolják.

A szõlõtõkét anyagcseréje és életfunkciói környezetéhez kapcsolják. A szõlõtõkét anyagcseréje és életfunkciói környezetéhez kapcsolják. Az élettanilag hatékony környezeti tényezõk összessége az ökológiai környezetet alkotják. Fény, hõ, víz, oxigén, széndioxid, ásványi

Részletesebben

Szőlőbirtok és pincészet. Badacsonyi borvidék

Szőlőbirtok és pincészet. Badacsonyi borvidék Szőlőbirtok és pincészet Badacsonyi borvidék A kis hegy, ahol nagy élmények várnak A Káptalantóti határában emelkedő 217 méter magas Sabar-hegy, a Balaton-felvidék hegyeinek talán legkisebbike, adottságait

Részletesebben

Borvidéki terv. Szekszárd Borvidék

Borvidéki terv. Szekszárd Borvidék Borvidéki terv Szekszárd Borvidék A 2007/2008 borpiaci évtől érvényes borvidéki követelményrendszer a szőlő szerkezetátalakítási és átállítási támogatásához A Borvidéki terv a Hegyközségekről szóló 1994.

Részletesebben

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás Milyen terméket szeretnénk készíteni? Megszokott

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka és a törkölypálinka útja a hungarikummá nyilvánításig A pálinkás társadalom már az 1990-es években

Részletesebben

102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 -

102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 - 102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11-102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet az Egri borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény

Részletesebben

1. oldal, összesen: 12. 2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1. oldal, összesen: 12. 2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. 1. oldal, összesen: 12 A jogszabály mai napon hatályos állapota 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról Az Országgyűlés a szőlőtermesztésnek és a borgazdálkodásnak az Európai

Részletesebben

EGER. Az észak-magyarországi borrégió bemutatása: Magyarország borvidékei:

EGER. Az észak-magyarországi borrégió bemutatása: Magyarország borvidékei: EGER Az észak-magyarországi borrégió bemutatása: Magyarország borvidékei: 16. ábra: Hazánk borvidékei Forrás: http://borkurzus.szentignac.hu/wp-content/borok-as-borvidakek.ppt 1. Csongrádi 11. Somlói 2.

Részletesebben

Április a Kékfrankos hónapja a Tűzkő Birtokon is

Április a Kékfrankos hónapja a Tűzkő Birtokon is Április a Kékfrankos hónapja a Tűzkő Birtokon is A Tűzkő Birtokon jelenleg két termőhelyen művelünk Kékfrankos ültetvényt: Mórágyon, a Tűzkő Dombon, melyen 2000-ben került telepítésre a mintegy 4 hektárnyi

Részletesebben

ETYEK-BUDA TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

ETYEK-BUDA TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Etyek-Buda változatok: Etyek-Budai oltalom alatt álló eredetmegjelölés ETYEK-BUDA TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV 1 /24 II. A BOROK LEÍRÁSA II/1. Szőlőből készült termékek kategóriái: bor Bortípusok: fehérbor, rozébor,

Részletesebben

68665 számú OTKA pályázat zárójelentés 2007. 07. 01. 2011. 07. 31.

68665 számú OTKA pályázat zárójelentés 2007. 07. 01. 2011. 07. 31. 68665 számú OTKA pályázat zárójelentés File: OTKAzáró2011 2007. 07. 01. 2011. 07. 31. A kutatás munkatervének megfelelően a könnyen oldható elemtartalmak szerepét vizsgáltuk a tápláléklánc szennyeződése

Részletesebben

AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA

AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálására, valamint az eljárási szabályok közzététele céljából

Részletesebben

A borkarakter szerepe a földrajzi árujelzők rendszerében. Dr. Györe Dániel szőlő-bor referens Agrárminisztérium, Piacszervezési Főosztály

A borkarakter szerepe a földrajzi árujelzők rendszerében. Dr. Györe Dániel szőlő-bor referens Agrárminisztérium, Piacszervezési Főosztály A borkarakter szerepe a földrajzi árujelzők rendszerében Dr. Györe Dániel szőlő-bor referens Agrárminisztérium, Piacszervezési Főosztály Miről szól az előadás? borkarakter földrajzi árujelzők közösségi

Részletesebben

XIII. Lakiteleki Szõlészeti, Borászati és Marketing Konferencia

XIII. Lakiteleki Szõlészeti, Borászati és Marketing Konferencia XIII. Lakiteleki Szõlészeti, Borászati és Marketing Konferencia Lakitelek/Szigetcsép, 2012. február 20-24. A Kunsági Borvidék nagy érdeklõdés mellett immár 13. alkalommal rendezte meg a Duna Borrégió borvidékeinek

Részletesebben

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet. a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól. A védett eredetű borok. A szőlő származási helye. Szőlőfajta-használat

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet. a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól. A védett eredetű borok. A szőlő származási helye. Szőlőfajta-használat 12/2006. (II. 3.) FVM rendelet a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. -a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Borvidéki terv. Balatonfelvidéki Borvidék

Borvidéki terv. Balatonfelvidéki Borvidék Borvidéki terv Balatonfelvidéki Borvidék A 2007/2008 borpiaci évtől érvényes borvidéki követelményrendszer a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatásához A Borvidéki terv a Hegyközségekről

Részletesebben

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 18 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A kérelem nyelve Magyar A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve 1. Bükki Borvidék Hegyközségi

Részletesebben

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK Szlanyinka Edina Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete titkára Vidékfejlesztési Minisztérium, Budapest, 2014. április 1. HIÁNYZIK A POLCOKRÓL! Az össz. sajtfogyasztásunkban

Részletesebben

A szőlőtelepítés engedélyezési rendszere Mi várható 2016. után?

A szőlőtelepítés engedélyezési rendszere Mi várható 2016. után? A szőlőtelepítés engedélyezési rendszere Mi várható 2016. után? XVI. Szőlészeti, Borászati és Marketing Konferencia Lakitelek 2015. január 28. Sztanev Bertalan osztályvezető Az uniós szabályozás 2008.

Részletesebben

Az eredetvédelem aktuális kérdései

Az eredetvédelem aktuális kérdései Az eredetvédelem aktuális kérdései XVI. Szőlészeti, Borászati és Bormarketing Konferencia Lakitelek 2015. január 28. Kókai-Kunné Dr. Szabó Ágnes A bor és a szellemi tulajdonvédelem Szabadalom Növényfajta-oltalom

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

A pálinka mint hungarikum

A pálinka mint hungarikum A pálinka mint hungarikum 2010.06.01. Vidékfejlesztési Minisztérium Gyaraky Zoltán főosztályvezető Egy kis pálinka történelem Magyarországon a XIV. században aqua vitae reginae Hungariae A XV. században

Részletesebben

Az eredetvédelmi oltalom

Az eredetvédelmi oltalom Az eredetvédelmi oltalom Földrajzi árujelzők 1997 kollektív jog Oltalom: a bejelentés napjától, határozatlan időre Ipari termékek, borok és szeszes italok 2004. október 10-től a mg-i termékek és élelmiszerek

Részletesebben

Világtendenciák (szőlő-bor ágazat)

Világtendenciák (szőlő-bor ágazat) Világtendenciák (szőlő-bor ágazat) SZŐLŐTERMESZTÉS 1 A szőlőterület változása A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé 80-as évek elejétől: túltermelési válság

Részletesebben

Magyarország Borrégiói

Magyarország Borrégiói A DUNA BORRÉGIÓ Magyarország Borrégiói 1. 2. 3. 4. 5. 6. Duna Borrégió Balaton Borrégió Pannon Borrégió Észak Magyarország Borrégió Észak-Dunántúl Borrégió Tokaji Miért szükséges a borrégió? 22 Borvidék

Részletesebben

MAGYARORSZÁG Monarchia Borszaküzlet 1052 Budapest, Haris köz 2. Telefon:

MAGYARORSZÁG Monarchia Borszaküzlet 1052 Budapest, Haris köz 2. Telefon: EGER WINERY Borászat megtekintése vagy bejelentkezés borkóstolóra: +36 70 452 2626; info@kovacsnimrodwinery.com www.kovacsnimrodwinery.com Tel: +36 36 537 232 H-3300 Eger, Verőszala u. 66 +36 70 452 2610

Részletesebben

HELYZETKÉP A KUNSÁGI BORVIDÉK SZŐLŐTERMESZTÉSÉRŐL

HELYZETKÉP A KUNSÁGI BORVIDÉK SZŐLŐTERMESZTÉSÉRŐL HELYZETKÉP A KUNSÁGI BORVIDÉK SZŐLŐTERMESZTÉSÉRŐL A Kunsági borvidék szőlőterületének alakulása (ha) a - közötti időszakban Változások a hegyközségi adatok tükrében ( ) Gácsi Anikó Zanathy Gábor Lőrincz

Részletesebben

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK A műtrágyázás üzemi számításának menete 1. A gazdaság (tábla) talajtípusának meghatározása és szántóföldi termőhelyi kategóriákba sorolása 2. A táblán termesztendő növény termés-mennyiségének mennyiségének

Részletesebben

AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI. Doktori értekezés tézisei GÁL LAJOS

AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI. Doktori értekezés tézisei GÁL LAJOS BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Doktori értekezés tézisei GÁL LAJOS Készült a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékén BUDAPEST, 2006 A doktori iskola

Részletesebben

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 18 A kérelem nyelve Magyar Az akta száma: [a Bizottság tölti ki!] 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet

Részletesebben

78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN

78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN 78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ 2017. ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN i. Kistermelő, vagy kézműves terméket előállító mikrovállalkozás terméke ii. Kisvállalkozás által előállított termék iii. Közepes-és nagyvállalkozás

Részletesebben

Érzékeink csábításában

Érzékeink csábításában Workshop az innovációról Érzékeink csábításában (organoleptikus vizsgálatok napjainkban) Horváthné Dr.Almássy Katalin főiskolai tanár SZTE TIK, 2012. február 16. 1 Az élelmiszerminőség elemei 1. EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Egri Fórum

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Egri Fórum Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Egri Fórum Eger, 2017. április 13. Szép Erika SZTNH Miért jó, ha van védjegyem kapcsolatteremtő,

Részletesebben

130/2003. (XII.31.) FVM rendelet. az egri borvidék védett eredetű borairól. I. Fejezet. Az egri borvidék védett eredetű borainak szakmai szabályai

130/2003. (XII.31.) FVM rendelet. az egri borvidék védett eredetű borairól. I. Fejezet. Az egri borvidék védett eredetű borainak szakmai szabályai 130/2003. (XII.31.) FVM rendelet az egri borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény (a továbbiakban: Btv.) 2. -ának 28. pontjában kapott

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 8. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 8. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 8. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0094 (NLE) 8554/17 AGRI 226 AGRIORG 45 OIV 7 JAVASLAT Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. május 8. Címzett: Biz.

Részletesebben

pár borpár Szakmai kóstolónapok 2015. szeptember 9-10. A résztvevő borászatok és kínált boraik katalógusa 6. stand Chateau Cloche Kft.

pár borpár Szakmai kóstolónapok 2015. szeptember 9-10. A résztvevő borászatok és kínált boraik katalógusa 6. stand Chateau Cloche Kft. pár borpár Szakmai kóstolónapok 2015. szeptember 9-10. A résztvevő borászatok és kínált boraik katalógusa 6. stand Chateau Cloche Kft. Tokaj Furmint 2009 Száraz Szamorodni 2008 Egészségesen szüretelt és

Részletesebben

A termékpálya marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS

A termékpálya marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS Az AMC bemutatása 2016. június 15-től a 1259/2016. (VI. 6.) kormányhatározattal létrehozott Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. önálló szervezetként

Részletesebben

Pálinkák élelmiszerbiztonsági-, hatósági kontrollja

Pálinkák élelmiszerbiztonsági-, hatósági kontrollja Pálinkák élelmiszerbiztonsági-, hatósági kontrollja Barátossy Gábor Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság igazgatóhelyettes 2014. május 21. 1881- óta borászati

Részletesebben

5. A talaj szerves anyagai. Dr. Varga Csaba

5. A talaj szerves anyagai. Dr. Varga Csaba 5. A talaj szerves anyagai Dr. Varga Csaba A talaj szerves anyagainak csoportosítása A talaj élőlényei és a talajon élő növények gyökérzete Elhalt növényi és állati maradványok A maradványok bomlása során

Részletesebben

Lakatos Anita 1 Mörk András 2

Lakatos Anita 1 Mörk András 2 Lakatos Anita 1 Mörk András 2 A Balatoni Borrégió termékleírásait összehasonlító vizsgálat a helyi borbírálaton minősített borászati termékek megoszlásának vizsgálata alapján 3 borpiaci év viszonylatában

Részletesebben

<Neszmély OEM> termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

<Neszmély OEM> termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 19 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A

Részletesebben

Bemutatjuk. Minden, amit tudni akarsz a kadarkáról, de sohasem merted megkérdezni

Bemutatjuk. Minden, amit tudni akarsz a kadarkáról, de sohasem merted megkérdezni Bemutatjuk Minden, amit tudni akarsz a kadarkáról, de sohasem merted megkérdezni Hosszú idõn át, az elmúlt évszázadokban a magyar szõlészeti és borászati kultúránk meghatározó fajtája volt a kadarka. Ki

Részletesebben

EGER TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

EGER TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV EGER TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Név: Eger (Egri) eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés: eredetmegjelölés 1/30 II. A BOROK LEÍRÁSA 1. Szőlőből készült termékek kategóriái: bor Bortípusok: Classicus klasszifikációs

Részletesebben

Erzsébet Királyné megkoronázásának évfordulója tiszteletére június. 7. napján 10 órai kezdettel SISI KEDVENC BORA.

Erzsébet Királyné megkoronázásának évfordulója tiszteletére június. 7. napján 10 órai kezdettel SISI KEDVENC BORA. Sisi Alapítvány Székhely: 2344 Dömsöd, Dabi krt. 30/a. Telefon:+36 24 434 412 Mobil:+36 70 332 8852 Bankszámlaszám: 51700272-10013711 IBAN: HU19 5170 0272 1001 3711 0000 0000 www.sisibal.hu Felhívás A

Részletesebben

A szőlő állományklímája

A szőlő állományklímája A szőlő állományklímája A makro-, mezo- és mikroklíma fogalma Makroklíma Több 10-100 km 2 -nyi területnek a tágabb környezettől különböző, jellegzetes éghajlata (domborzat, tavaktól, óceánoktól való távolság)

Részletesebben

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23.

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Izsáki OEM Monori OEM Kunsági OEM Csongrádi OEM Duna OEM/OFJ Duna-Tisza

Részletesebben

Mobil infrastruktúra A mobil palackozó / csomagoló / szűrő szolgáltatásai júliustól érhetőek el. A regisztráció márciusban kezdődik.

Mobil infrastruktúra A mobil palackozó / csomagoló / szűrő szolgáltatásai júliustól érhetőek el. A regisztráció márciusban kezdődik. Tokaji Szőlő-és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 3910 Tokaj, Dózsa György utca 2. Cégjegyzékszám: 05-09-028546 Adószám: 25460535-2-05 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Borok illósav-tartalmának csökkentése anioncserével kombinált fordított ozmózison alapuló eljárással. Dr. Kállay Miklós

Borok illósav-tartalmának csökkentése anioncserével kombinált fordított ozmózison alapuló eljárással. Dr. Kállay Miklós Borok illósav-tartalmának csökkentése anioncserével kombinált fordított ozmózison alapuló eljárással Dr. Kállay Miklós Bevezetés A bor illósavai definíció szerint a vízg_zzel illó szerves savak összessége,

Részletesebben

Geoinformatikai rendszerek

Geoinformatikai rendszerek Geoinformatikai rendszerek Térinfomatika Földrajzi információs rendszerek (F.I.R. G.I.S.) Térinformatika 1. a térinformatika a térbeli információk elméletével és feldolgozásuk gyakorlati kérdéseivel foglalkozó

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI SZŐLŐ-BOR ÁGAZAT STRATÉGIÁJA. Kiskőrös, február 14.

A MAGYARORSZÁGI SZŐLŐ-BOR ÁGAZAT STRATÉGIÁJA. Kiskőrös, február 14. A MAGYARORSZÁGI SZŐLŐ-BOR ÁGAZAT STRATÉGIÁJA Kiskőrös, 2017. február 14. A MUNKA ÜTEMEZÉSE 2 ÜTEMEZÉS borrégiós és szakmai szervezetekkel, kereskedőkkel lefolytatott csoportos megbeszélések és interjúk

Részletesebben

Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21.

Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21. Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21. A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt 100 pontos módszer szerint történt. Nyolc bíráló bizottság minősítette a borokat,

Részletesebben

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Helvéciai Fórum

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Helvéciai Fórum Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Helvéciai Fórum Helvécia, 2017. április 24. Rabné dr. Molnár Mónika SZTNH A termékhez/szolgáltatáshoz

Részletesebben

A GINOP PROJEKT BEMUTATÁSA SZENNYVÍZTELEPEK ÁSVÁNYOLAJ FELMÉRÉSÉNEK TAPASZTALATAI

A GINOP PROJEKT BEMUTATÁSA SZENNYVÍZTELEPEK ÁSVÁNYOLAJ FELMÉRÉSÉNEK TAPASZTALATAI A GINOP 2.1.1-15-00433 PROJEKT BEMUTATÁSA SZENNYVÍZTELEPEK ÁSVÁNYOLAJ FELMÉRÉSÉNEK TAPASZTALATAI DR. SZABÓ ZOLTÁN FŐOSZTÁLYVEZETŐ ORSZÁGOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 2018. JANUÁR 26. GINOP 2.1.1-15-00433

Részletesebben

Tájékozató anyag ig

Tájékozató anyag ig Tájékozató anyag 2017.12.07.-ig Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB) működéséről 8261 Badacsonytomaj, Római út 181. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága 02.6/10920-1/2012. iktatószámon

Részletesebben

AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 52 MELLÉKLET: db

AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 52 MELLÉKLET: db AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 52 MELLÉKLET: db TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének../2009. (.) rendelete a Szekszárd Város Bora elismerı cím alapításáról és odaítélésérıl (tervezet)

Részletesebben

Az Agrártermékek Földrajzi Árujelzőinek Programja

Az Agrártermékek Földrajzi Árujelzőinek Programja Az Agrártermékek Földrajzi Árujelzőinek Programja Termelői Közösségek Napja Budapest, 2018.12.07. Gál Péter Főosztályvezető AM, Piacszervezési Főosztály TERMELŐ FOGYSAZTÓ Tapasztalati termékek információs

Részletesebben

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 24 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A kérelem nyelve Magyar A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa

Részletesebben

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 -

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 - 103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11-103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet a Káli védett eredetű borról A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. (1)

Részletesebben

LXIV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2014. szeptember 26. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXIV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2014. szeptember 26. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXIV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2014. szeptember 26. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 9. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény A Felső-Magyarország oltalom alatt álló földrajzi jelzés

Részletesebben

Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban

Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban Egyes borvidékeken (Burgundia, Bordeaux. Tokaj) hagyományosan kisfahordóban erjesztették és érlelték a fehérborokat Hazánkban a fahordókat a használat előtt

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

Magyarország pálinkatérképe. Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár Budapest, szeptember 22.

Magyarország pálinkatérképe. Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár Budapest, szeptember 22. Magyarország pálinkatérképe Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár Budapest, 2017. szeptember 22. Monopolisztikus verseny homogén Homogé termékek n termékek heterogén termékek van helyettesítő

Részletesebben

Minták előkészítése MSZ-08-0206-1:78 200 Ft Mérés elemenként, kül. kivonatokból *

Minták előkészítése MSZ-08-0206-1:78 200 Ft Mérés elemenként, kül. kivonatokból * Az árajánlat érvényes: 2014. október 9től visszavonásig Laboratóriumi vizsgálatok Talaj VIZSGÁLATI CSOMAGOK Talajtani alapvizsgálati csomag kötöttség, összes só, CaCO 3, humusz, ph Talajtani szűkített

Részletesebben

Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft.

Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft. Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft. 2013.10.25. 2013.11.26. 1 Megrendelő 1. A vizsgálat célja Előzetes egyeztetés alapján az Arundo Cellulóz Farming Kft. megbízásából

Részletesebben