Szakmai továbbképzés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakmai továbbképzés"

Átírás

1 Szakmai továbbképzés Energetikai tagozat Földelési szabvány Magyar Mérnöki Kamara 2014

2 Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozat Szakmai továbbképzési előadás Feladatalapú pályázat Energetikai létesítmények új nagyfeszültségű földeléslétesítési szabványának (MSZ EN 50522) ismertetése Törzsanyag Tartalomjegyzék Bevezetés... 1 A szabvány keletkezése és hatálya... 2 Az MSZ EN 50522:2011 összehasonlítása az MSZ 172/ és 172/3-73 szabványokkal... 4 A szabványok általános különbségei... 4 Szakkifejezések és meghatározásuk... 5 Alapvető követelmények... 5 Földelőrendszerek méretezése... 5 A transzferpotenciál (kivitt potenciál)... 7 A földelőrendszerek kivitelezése... 7 Függelékek... 7 Az MSZ EN 50522:2011 tartalomjegyzéke... 8 Az MSZ EN 50522:2011 MSZT adatlapja Ábrák és táblázat Információ Bevezetés Az előadás tárgya az MSZ EN 50522:2011 jelzetű, 1 kv-nál nagyobb váltakozó feszültségű energetikai létesítmények földelése című szabvány. Ez a szakmánk számára rendkívül fontos - európai szabvány 2011-ben jelent meg harmonizált magyar szabványként a vele összefüggő új nagyfeszültségű létesítési szabvánnyal együtt.

3 - 2 - Az azonos tárgyú előd magyar szabványokat 2013 novemberében visszavonták, tehát ma már minden nagyfeszültségű létesítmény földelése vonatkozásában ez az új szabvány az irányadó. Megjegyzés: ez a szabvány meghirdetésekor csak angol nyelven volt elérhető. Tagozatunk közreműködésével elkészült és 2013 novemberében megjelent és ma rendelkezésre áll e földelési szabvány magyar nyelvű változata. A szabvány keletkezése és hatálya A nagyfeszültségű energetikai létesítmények élet- és vagyonvédelmi szempontból biztonságos működését szolgálják azok a szabványok, amelyek a ezeknek a sajátos építményeknek a létesítésére, ezen belül az áramütés veszélyét megakadályozó földelőrendszerek kialakítására vonatkoznak. A földelőrendszerek áramütés elleni védelmével (korábbi szóhasználat szerint érintésvédelem) kapcsolatos előírásokat az MSZ 172-2:1994, Érintésvédelmi szabályzat V-nál nagyobb feszültségű, nem közvetlenül földelt berendezések és az MSZ 172-3:1973, Érintésvédelmi szabályzat V-nál nagyobb feszültségű, közvetlenül földelt berendezések szabványok tartalmazzák, de nem hagyható figyelmen kívül az 1000 V-nál nagyobb feszültségű erősáramú villamos berendezések létesítésének biztonsági előírásait tartalmazó MSZ 1610 szabványsorozat sem. (Jelen Útmutató feltételezi ezeknek a szabványoknak az ismeretét). Az EU villamos szabványokkal foglalkozó bizottsága a CENELEC HD 637 S1:1999 jelzettel (Power installations exceeding 1 kv a.c.) adta ki a nagyfeszültségű létesítményekre vonatkozó szabványát (nyilvánvalóan azért nem EN jelzettel, mert a tagországok eltérő véleményen voltak), amelynek 9. fejezete foglalkozott a Földelő rendszerek létesítésének szabályaival. (Itt kell megjegyezni, hogy a kisfeszültségű készülékek, berendezések biztonsági előírásait az EU direktívákban szabályozza, de csak szabványok írnak elő szabályokat a nagyfeszültségű készülékekre, berendezésekre, létesítményekre, amelyek alkalmazása formailag nem kötelező.) A nemzetközi elektrotechnikai szabványosítással foglalkozó IEC nagy hiányt pótolt, amikor megjelentette az IEC :2002 jelzetű, azonos tárgyú szabványát, amely a résztvevő országok eltéréseit is megadja.

4 - 3 - Az IEC :2010 szabvány teljes átvételével született meg 2010-ben az EN jelzetű, ez alapján az MSZ EN : kv-nál nagyobb váltakozó feszültségű erősáramú berendezések. 1. rész: Általános szabályok magyar szabvány, amelynek 10. fejezete tartalmaz a földelőrendszerekre vonatkozó előírásokat. Az EU tagországok az áramütés elleni védekezés részletesebb szabályozását tartották szükségesnek, így született az EN 50522:2010 Earthing of power installations exceeding 1 kv a.c. szabvány. Ennek átvételével MSZ EN jelzettel új magyar szabványt vezettek be, amelynek előszavában az olvasható, hogy ez a szabvány az EN :2010 hivatkozási számú dokumentummal együttesen kiváltja a HD 637 S1:1999 jelzetű dokumentumot. Az MSZ EN 50522:2011 gyakorlatilag szó szerint tartalmazza az MSZ EN : fejezetét, de számos részt sokkal részletesebben tárgyal. Ez a jelenleg csak angol nyelven rendelkezésre álló létesítési szabvány elődje az MSZ :1970, Létesítési biztonsági szabályzat 1000 V-nál nagyobb feszültségű erősáramú villamos berendezések számára. Általános előírások és száraz helyiségre vonatkozó előírások magyar szabvány továbbá ezen MSZ 1610 jelzetű szabványsorozat 2., 4., és 8. részei. Az említett HD 637 S1:1999 jelzetű, kiváltott harmonizációs dokumentum angol címe szintén Power installations exceeding 1 kv a.c. volt, ez még egy dokumentumban tartalmazta a létesítési és földelési előírásokat. (Az MSZT több európai országgal ellentétben - nem honosította ezt az előző dokumentumot. Ezt még a CENELEC készítette. Amikor az IEC ennek alapján kidolgozta az IEC :2010 jelzetű létesítési szabványt, abból kihagyta a földelési előírásokat. A CELELEC kisebb módosításokkal átvette ezt a dokumentumot EN :2011 jelzettel, de egyúttal kidolgozta a szóban forgó EN 50522:2011 jelzetű részletes földelési szabványt.) Mindebből, és a szabványok szövegéből következik, hogy a szóban forgó MSZ EN és az MSZ EN szabványokat együttesen célszerű használni, a két szabványban az alapvető követelmények nagy része azonos, az MSZ EN db definiált szakkifejezéséből 39 db az MSZ EN szabványban is szerepel, tulajdonképpen onnan van átvéve.

5 - 4 - Tagozatunk az MSZ EN szabványt is lefordítja az MSZT részére, a magyar változat kiadása érdekében és ehhez is készít egy hasonló útmutatót. Az MSZ 1610 szabvány 1. és említett további részeinek adatlapján a visszavonás napjaként dátum van megadva, a CENELEC (az illetékes európai szabványosítási szervezet) ugyanis a honosított európai szabványokkal ellentétes nemzeti szabványok visszavonására kötelezi hazánkat. Az MSZ szabványban a következő követelményt találjuk: Az erősáramú villamos berendezések létesítésére e szabványon kívül egyéb szabványok, hatósági rendeletek és előírások is vonatkoznak; e szabvány előírásain kívül azokat is figyelembe kell venni. Ilyenek pl. az érintésvédelem tekintetében az MSZ 172-2, és az MSZ Ebből értelemszerűen következett, hogy én az MSZ 1610-et visszavonásával egyidejűleg az MSZ és MSZ szabványokat is vissza kellett vonni! Az MSZ EN 50522:2011 összehasonlítása az MSZ 172/ és 172/3-73 szabványokkal A szabványok első látásra szembetűnő különbsége a megjelenésük közötti év, továbbá a tartalomjegyzékek által nyújtott, a tárgyra vonatkozó információk. A szabványok általános különbségei A tartalomjegyzékekből is kitűnik, hogy az új szabvány sokkal részletesebb, a legújabb tudományos eredmények felhasználásával, ábrák, diagramok segítségével nyújt méretezési előírásokat, mérési módszereket a tervezőknek és egyéb felhasználóknak. Tudni kell, hogy az MSZ 172/2 szabvány évi kibocsátásakor a szabványok alkalmazása már nem volt kötelező, de a különböző jogszabályok és az IEC illetve CENELEC szabványok hiányában az alkalmazóknak gyakorlatilag nem sok választásuk maradt. (Az amerikai ANSI 80 számú szabvány már több, min két évtizeddel korábban is létezett, mint a HD 637 S1:1999, de annak tartalmi megközelítése amely jóval kevésbé alapos módon, de az MSZ EN ben is tetten érhető távol állt a hazai gyakorlattól.)

6 - 5 - Ezek a hazai előírások lényegében elméleti megfontolások és magyarázatok nélkül könnyen alkalmazható, különösebb ismeretek nélkül ellenőrizhető gyakorlati előírásokat tartalmaztak. Mindazonáltal szakirodalom és a legújabb tárgyi szabványok ismeretében megállapítható: a szabványok alkotói minden szakmai ismeret birtokában voltak, így az akkori Magyarország jogi és műszaki környezetében (pl. hardver és szoftver számítástechnikai környezet), hatóságilag is kezelhető előírásokat alkottak. Szakkifejezések és meghatározásuk Az MSZ 172 szabványsorozat meglehetősen szegényes fogalmi rendszerrel dolgozott, ellentétben az MSZ EN fogalomtárával. A földelő elektróda és földelővezető pontos megkülönböztetése sok félreértést előzhet meg. A fogalmak csoportosítása segíti az alkalmazást. A transzferpotenciál fogalmának bevezetése, a világos áttekintést adó ábrák itt is nagyban elősegítik a megértést, a pontos fogalmazást. A meghatározások precízek, érthetőek. Alapvető követelmények Az új szabvány 4. fejezete a földelőrendszerekkel szemben támasztott alapkövetelményeket ismerteti. Nem csak a biztonsági előírásokat részletezi, hanem csillagpontkezelés módjait, a földzárlatok fajtáit, is ismerteti. Fontos különbség a régi szabványokhoz képest, hogy nem a alapvédelem hárítási idejére, hanem a tartalékvédelem működési idejére kell méretezni. A méretezés alapideje 1 s, de ha 1 s -tól eltérő érték a megfelelő, akkor 0,5 s 3 s az ajánlott érték. Földelőrendszerek méretezése Az 5. fejezet a földelőrendszerek méretezését írja le.a fejezet a korróziós igénybevételektől a zárlati áramok hő- és mechanikus hatásán át az érintési- és lépésfeszültségre történő méretezésig mindent felölel, beleértve a tervezési eljárás leírását is..

7 - 6 - A megengedett érintési feszültség az ipari frekvenciájú áram élettani hatásának figyelembe vételével rajzolt diagramból állapítható meg: 50 ms alatt 700 V fölötti, 2 s fölött 100 V alatti lekapcsolási idővel kell számolni. A teljesség igénye nélkül egy példa a megengedett érintési feszültség meghatározásához: Az MSZ 172-2:1994 szerint nem közvetlenül földelt berendezéseknél A megengedhető érintési feszültség (UL) értéke a kikapcsolás bekövetkeztéig a kikapcsolási idő függvényében: 1 s-nál nem hosszabb kikapcsolási idő esetén 1000 V, 1,5 s-nál nem hosszabb kikapcsolási idő esetén 500 V, 1,5 s-nál hosszabb kikapcsolási idő esetén vagy önműködő kikapcsolás nélkül 65 V. Az MSZ 172-3:1972 szerint közvetlenül földelt berendezéseknél A megengedett legnagyobb érintési- és lépésfeszültség (Ué) effektív értéke: 250 V, ha fennállásának időtartama 1 másodpercnél nem nagyobb, 125 V, ha fennállásának időtartama 1 másodpercnél nagyobb. Az érintési- és lépésfeszültség meghatározásához 1 m-es távolságot kell alapul venni. A földelőrendszerek méretezésére a megszűnő szabványok egyszerű ökölszabályokat, rövid egyenleteket közöltek, melyek lényege a mértékadó FN zárlati áram és a földelési ellenállás figyelembe vétele volt. Amennyiben a korábbi előírásokban felsorolt egyszerű feltételek teljesültek, csak kevés esetben volt kötelező mérésekkel igazolni a tényleges érintési- és lépésfeszültségeket. A 120 kv-os és nagyobb feszültségű hálózatok zárlati áramai az utóbbi évtizedekben megnőttek, 120/középfeszültségű állomásokat létesítettek a nagyvárosokban, vagy új településrészek vették körül a régieket; a korábbi, nagy tapasztalattal kialakított egyszerű szabályokkal már nem lehetett megbízható földelőrendszereket tervezni.

8 - 7 - Az FN zárlati áram és az ún. sántaüzemi földelési ellenállás-mérés eredményének összeszorzása nem adott megbízható információt az állomások megfelelő áramütés ellené védelméről. A régi szabványok másik nagy hiányossága, hogy gyakorlatilag nem volt alkalmas az állomásokon belüli szekunder rendszerek zárlatkor fellépő igénybevételeinek jellemzésére. Az MSZ EN szabvány pontosabb számítást követel, és sok részletet figyelembe vesz, amellyel a régi méretezés nem számolt: a mértékadó FN zárlati áram részeként megkülönbözteti a ténylegesen potenciálemelkedést okozó földbe folyó áramot, a földelőhálóból a transzformátor csillagpontjába és a védővezetőkbe, kábelárnyékolásokba befolyó áramokat is. Számol az ún. transzferpotenciállal, ami a hibahelytől távol mérhető pl. az állomást elhagyó kábelárnyékolások és a helyi földelések között. A transzferpotenciál (kivitt potenciál) Külön a 6. fejezet szolgál a transzferpotenciál elkerülését szolgáló módszerek ismertetésére; a nagy- és kisfeszültségű berendezések földelőrendszereinek kialakítására, a távközlési rendszerek és a nagyfeszültségű berendezések összeférhetőségének leírására. A földelőrendszerek kivitelezése A 7. fejezet a különböző nagyfeszültségű berendezések földelő rendszereinek kialakítását ismerteti, beleértve a villám- és túlfeszültségvédelem, illetve a tokozott nagyfeszültségű gázszigetelésű berendezések különleges földelés-kialakítását is. Függelékek Az MSZ EN szabványban a 17 függelék szolgál egyrészt a törzsanyag elméleti alátámasztására, másrészt az előírt eljárások, mérések, módszerek részletes ismertetésére. Amíg az MSZ 172/2 és 172/3 szabványokban a földelőhálók felülvizsgálatai, időszakos ellenőrzése részletesen szerepel, a földelő rendszerek villamos vizsgálatait külön szabványsorozat szabályozza: MSZ 4851/1-6 Érintésvédelmi

9 - 8 - felülvizsgálatok. A módszerek, különösen a kiterjedt földelőrendszerek villamos vizsgálataira vonatkozók alapvetései, módszere nagyon hasonló a régi és az új szabványokban. Az MSZ EN 50522:2011 tartalomjegyzéke 1 Alkalmazási terület... 2 Rendelkező hivatkozások... 3 Szakkifejezések és meghatározásuk Általános meghatározások A berendezésekre vonatkozó meghatározások A villamos áramütéssel szembeni védelmi intézkedésekre vonatkozó meghatározások A földelésre vonatkozó meghatározások... 4 Alapvető követelmények Általános követelmények Villamos követelmények Biztonsági kritériumok Funkcionális követelmények... 5 Földelő rendszerek méretezése Általános tudnivalók Korrrózió és mechanikai igénybevételek szempontjából történő méretezés Termikus igénybevétel szempontjából történő méretezés Az érintési feszültségek szempontjából történő méretezés... 6 A kivitt (transzfer) potenciál elkerülésére szolgáló intézkedések Nagyfeszültségű rendszerekből kisfeszültségű rendszerekbe transzferált potenciálok Távközlési berendezésekbe és más rendszerekbe kivitt (transzfer) potenciál... 7 Földelő rendszerek létesítése Földelők és földelővezetők kivitelezése Villám és tranziens igénybevételek Szerkezetek és berendezések földelésére szolgáló intézkedések... 8 Mérések... 9 A fenntartási feladatok elvégezhetősége...

10 Szemle Mérések... Függelékek A függelék (előírás) A megengedett érintési feszültségek kiszámítására vonatkozó számítási eljárás... B függelék (előírás) Érintési feszültség és testáram... B.1 A megengedett érintési feszültség kiszámítása... B.2 A megengedett várható érintési feszültség kiszámítása... C függelék (előírás) A földelők alapanyagául szolgáló anyagok és azok minimális méretei, amelyek esetében teljesül a mechanikai szilárdság és a korrózióállóság követelménye... D függelék (előírás) Földelővezetők vagy földelők áramterhelhetőségének meghatározása... E függelék (előírás) Az elismerten előírt M intézkedések ismertetése... F függelék (előírás) Földelő rendszerekben a nagyfrekvenciás áramok redukálása céljából foganatosítandó intézkedések... G függelék (előírás) Szerkezetek és berendezések földelésére szolgáló különleges intézkedések... G.1 Berendezések kerítései... G.2 Csővezetékek... G.3 Iparvágányok... G.4 Oszlopállomások és/vagy oszlopkapcsolók... G.5 Mérőváltók szekunderáramkörei... H függelék (előírás) Az érintési feszültségek mérése... I függelék (tájékoztatás) Légvezetékek földelősodronyainak és kábelek fém árnyékolásainak védőtényezői... I.1 Általános tudnivalók... I.2 A védőtényezők jellemző értékei távvezetékekre és kábelekre (50 Hz) J függelék (tájékoztatás) A földelő rendszerek kivitelezésére vonatkozó alapismeretek... J.1 Fajlagos földellenállás... J.2 Szétterjedési ellenállás... K függelék (tájékoztatás) Földelők és földelővezetők kivitele... K.1 Földelők kivitele... K.2 Földelővezetők kivitele...

11 L függelék (tájékoztatás) A földelő rendszerekhez és a földelő rendszereken elvégzendő mérések... L.1 A fajlagos földellenállás mérése... L.2 A szétterjedési ellenállás és a földelési impedancia mérése... L.3 A földpotenciál-emelkedés meghatározása... L.4 Idegen feszültségek és zavarfeszültségek kiszűrése a földelési mérések során... M függelék (tájékoztatás) Földelő rendszerek építésfelügyeletére és dokumentációira vonatkozó részletek... N függelék (tájékoztatás) Betonban lévő vasalások felhasználása földelési célokra... O függelék (tájékoztatás) Összefüggő (globális) földelő rendszer... P függelék (előírás) Különleges nemzeti feltételek... Q függelék (tájékoztatás) "A" eltérések... Ábrák 1. ábra - A föld felszínén kialakuló potenciál változása és feszültségek áramtól átjárt földelők esetén (példa) ábra - Kis impedanciájú csillagponti földelésű transzformátorállomásban földzárlat esetén fellépő áramok, feszültségek és ellenállások példája ábra - Földzárlati áramok lényeges összetevői nagyfeszültségű hálózatokban ábra - Megengedett érintési feszültség ábra - Olyan földelő rendszerek kialakítása, amelyek nem képezik összefüggő (globális) földelő rendszerek részét (5.4.2 pont C1 bekezdése), a megengedett UTp érintési feszültségre való tekintettel, az UE földpotenciál-emelkedés vagy az UT érintési feszültség ellenőrzése révén... B.1 ábra - Érintési áramkör helyettesítő kapcsolása... B.2 ábra - UvTp = f (tf) példagörbék különböző RF = RF1 + RF2 járulékos ellenállásokra... D.1 ábra - Földelővezető és földelő G zárlati áramsűrűsége a tf zárlati időtartam függvényében... D.2 ábra - Földelővezető állandósult állapotú ID árama... J.1 ábra - (Szalagból, hengeres anyagból vagy sodronyból készült) vízszintes földelők szétterjedési ellenállása homogén talajban sugárirányú vagy gyűrűként történő fektetés esetén... J.2 ábra - Homogén talajba függőlegesen bejuttatott rúdföldelők szétterjedési ellenállása... J.3 ábra - Földelőként is használt kábelvonal szétterjedési ellenállásának jellemző értékei, a kábelhosszúság és a fajlagos földellenállás függvényében...

12 L.1 ábra - A földelési impedancia áram-feszültség módszerrel történő meghatározását bemutató példa... Táblázatok 1. táblázat - A földelő rendszerek méretezése szempontjából mérvadó áramok táblázat - Kisfeszültségű és nagyfeszültségű földelő rendszerek földpotenciál-emelkedés (EPR) alapján történő egyesítésére vonatkozó minimális követelmények... B.1 táblázat - Legnagyobb megengedett IB testáram a zárlat tf időtartamának függvényében... B.2 táblázat - Az eredő ZT testimpedancia az UT érintési feszültség függvényében az egyik kéz és a másik kéz közötti áramútra... B.3 táblázat - A megengedett UTp érintési feszültség tf zárlati időtartam függvényében kiszámított értékei... B.4 táblázat - A járulékos ellenállásokkal elvégzett számításokhoz alkalmazott feltevések... D.1 táblázat - Anyagállandók... D.2 táblázat - Az állandósult állapotú áram 300 C véghőmérsékletről más véghőmérsékletre való átszámítására szolgáló tényezők... E.1 táblázat: Az M kiegészítő intézkedések alkalmazásának feltételei, hogy teljesüljenek a megengedett UTp érintési feszültségekre vonatkozó követelmények (ld. 4. ábra)... J.1 táblázat - Fajlagos földellenállás értékek különböző frekvenciájú műszaki váltakozó áramokra (azon értékek tartománya, amelyet gyakrabban határoztak meg méréssel)...

13 Az MSZ EN 50522:2011 MSZT adatlapja Alapadatok Dokumentumnév Hivatkozási szám MSZ EN 50522:2011 Cím Angol Cím 1 kv-nál nagyobb váltakozó feszültségű erősáramú berendezések földelése Earthing of power installations exceeding 1 kv a.c Jóváhagyás napja Meghirdetés napja Visszavonás napja Termék és kereskedelmi adatok Nyelv angol A szabvány Kapható oldalszáma ára papír, PDF-fájl (A fájl mérete: ) byte 67 oldal V kategória Netto:9660.-Ft Brutto: papír formátum esetén (5% ÁFA): Ft elektronikus (PDF) formátum esetén (27% ÁFA): Ft További adatok Műszaki Bizottság MSZT/MCS 809 ICS Olvadóbiztosítók és egyéb, túláram ellen védő készülékek Források idt EN 50522:2010 Kapcsoódó európai direktíva Közvetlen elődök előzmények Módosítások SZK-közlemények Közvetlen utódok, következmények Copyright 2011 MSZT

14 Ábrák és táblázat A szabvány használatának illusztrálására közöljük a négy legfontosabb ábrát és a 2. táblázatot. referenciaföld (kellő távolságban) Potenciálvezérlés nélkül Potenciálvezérléssel Folytonos szigetelésű fémköpenyű kábel, de mindkét vége hozzáférhető. A köpeny az alállomásban van összekötve a földdel. E Földelő S1, S2, S3 Potenciálvezérlő földelő (pl. gyűrűs földelő), amely össze van kötve az E jelű földelővel U E U vs U vt A B ϕ Földpotenciál-emelkedés Független lépésfeszültség Független érintési feszültség Transzferpotenciál által eredményezett független érintési feszültség, ha a kábelköpeny az egyik végen földelt Transzferpotenciál által eredményezett független érintési feszültség, ha a kábelköpeny mindkét végen földelt Föld felszínén kialakuló potenciál 1. ábra: Példa a föld felszínén kialakuló potenciáleloszlásra és feszültségekre az árammal átjárt földelők esetén

15 I F = 3 I 0 + I N I F = re (I F I N U E = I F Z E Z F = 1 R Ábrafeliratok Reference earth = Referenciaföld Equivalent circuit = Helyettesítő kapcsolás Phase conductor = Fázisvezető Earth wire = Védővezető Earthing system = Földelőrendszer ES n Z Azonos védővezető oszlopláb impedanciájú szabadvezetékek esetében 3 I 0 A vezető háromszoros zérus sorendű árama I N A transzformátor csillagponti földelésén keresztül folyó áram I F Földzárlati áram I E Földáram (közvetlenül nem mérhető) I RS A földelőháló földelési ellenállásán keresztül folyó áram r E A szabadvezeték védőtényezője R ES A földelőháló földelési ellenállása R ET Az oszlop földelési ellenállása Z Védővezető/oszlopláb bemenő impedancia (továbbiakban hullámimpedancia), végtelen szabadvezeték-hosszat feltételezve Z E Földelési impedancia Földpotenciál-emelkedés U E n Az alállomásból elmenő szabadvezetékek száma (itt: n = 2) 2. ábra: Példa földzárlat esetén fellépő áramokra, feszültségekre és ellenállásokra kis impedanciájú csillagpont földelésű transzformátorállomásban

16 MEGJEGYZÉS: I C -nek ohmos összetevője is lehet a) Földzárlati áram szigetelt csillagpontú rendszerben I = I = I + I + I F RES b) Földzárlati áram kompenzált rendszerben C L 2 H 2 c) Földzárlati áram kis impedancián keresztül földelt csillagpontú hálózat MEGJEGYZÉS: Ha I C azonos nagyságrendű, mint I k1, akkor ezt az áramot még plusz figyelembe kell venni.

17 I F = I RES egy rövid idő után I K1 d) Földzárlati áram kompenzált rendszerben és a csillagpont kis impedancián történő átmeneti földelése esetén (rövid idejű földelés) Ábrafelirat: Fault location 1 = 1-ső zárlat helye Fault location 2 = 2-ik zárlat helye e) Kettős földzárlati áram szigetelt csillagpontú vagy kompenzált rendszerben I F I C I L I H I RES I k1 I kee Földzárlati áram Kapacitív földáram (komplex érték, beleértve az ohmos összetevőt is) A párhuzamos földzárlati oltótekercsek áramainak összege (komplex érték, beleértve az ohmos összetevőt is) Harmonikus áram (különböző frekvenciájú) Földzárlati maradékáram Kezdeti szimmetrikus rövidzárlati áram fázis-föld rövidzárlat esetén Kettős földzárlati áram MEGJEGYZÉS: I R az (I C + I L ) komplex érték ohmos összetevője 3. ábra: Földzárlati áramok lényeges összetevői nagyfeszültségű rendszerekben

18 Ábrafeliratok: Permissible touch voltage = Megengedett érintési feszültség, U Tp Voltage = Feszültség V-ban Time = Idő ms-ban 4. ábra: Megengedett érintési feszültség MEGJEGYZÉS: Ha az áram fennállásának időtartama lényegesen nagyobb, mint 10 s, akkor az U Tp megengedett érintési feszültség értékére 80 V használható.

19 IT 2. táblázat - Kisfeszültségű és nagyfeszültségű földelő rendszerek földpotenciál-emelkedés (EPR) alapján történő egyesítésére vonatkozó A kisfeszültségű rendszer típusa a, b minimális követelmények EPR követelmények Érintési feszültség Feszültség-igénybevétel c zárlat időtartama tf 5 s zárlat időtartama tf > 5 s TT nem alkalmazható EPR V EPR 250 V TN EPR F UTp d, e EPR V EPR 250 V egyenletesen elosztott PE-vezetők nem egyenletesen elosztott PE-vezetők mint a TN rendszerben nem alkalmazható a a kisfeszültségű rendszerek típusainak deifinícióit ld. HD EPR V EPR V b a távközlési rendszerek esetében az ITU-irányelveket kell alkalmazni EPR 250 V EPR 250 V c a határérték megemelhető, ha alkalmas kisfeszültségű készülékek beépítése történik vagy a földpotenciál-emelkedést (EPR) az erre a helyre méréssel vagy számítással meghatározott potenciálkülönbségekkel helyettesítik d ha a kisfeszültségű rendszer PEN-vezetője vagy nullavezetője csak a nagyfeszültségű földelő rendszerrel van összekötve, akkor az F értékének 1-nek kell lenni e U Tp származtatása a 4. ábrából történik MEGJEGYZÉS: F jellemző értéke 2. Az F-re nagyobb értékeket lehet felvenni, ha a PENvezetők és a föld között még további összekötések is vannak. Bizonyos talajrétegződések esetén az F értéke 5-ig is terjedhet. Óvatossággal kell eljárni, ennek a szabálynak nagy fajlagos ellenállás különbségekkel rendelkező talajokon való alkalmazásakor ahol a felső rétegében nagyobb a fajlagos ellenállás. Az érintési feszültség ebben az esetben meghaladhatja a földpotenciál-emelkedés (EPR) 50 %-át.

20 Információ Az előadás időtartama: 2 x 45 perc Az előadások megtartására tagozatunknak e szabványok magyarítását végző teamjének tagjai vállalkoznak: Dr. Varjú György Budapesten és a Dél-magyarországi Régióban Rejtő János az Észak-dunántúli és a Dél-dunántúli régiókban Dr. Ladányi József a Észak-magyarországi és Tiszántúli régiókban Tüdős Tibor Budapesten és igény esetén más régiókban

Útmutató az új nagyfeszültségű földelési szabvány használatához

Útmutató az új nagyfeszültségű földelési szabvány használatához Magyar Mérnöki Kamara FAP 39/1/2012 Energetikai Tagozat Útmutató az új nagyfeszültségű földelési szabvány használatához Tervezési segédlet Budapest, 2013. március 2 Az útmutató a Magyar Mérnöki Kamara

Részletesebben

Szakmai továbbképzés

Szakmai továbbképzés Szakmai továbbképzés Energetikai tagozat Létesítési szabvány Magyar Mérnöki Kamara 2014 Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozat Szakmai továbbképzési előadás Feladatalapú pályázat Energetikai létesítmények

Részletesebben

MSZ 172 szabványsorozat

MSZ 172 szabványsorozat MSZ 172 szabványsorozat 1 gyure.peter@moravarosi.hu 2018. 07. 10. MSZ 172-1:1986 Érintésvédelmi szabályzat. Kisfeszültségű erősáramú villamos berendezések. MSZ 172-2:1972 Érintésvédelmi szabályzat. 1000

Részletesebben

ALÁLLOMÁSI FÖLDELŐHÁLÓ SZÉTTERJEDÉSI ELLENÁLLÁSÁNAK MÉRÉSE

ALÁLLOMÁSI FÖLDELŐHÁLÓ SZÉTTERJEDÉSI ELLENÁLLÁSÁNAK MÉRÉSE ALÁLLOMÁSI FÖLDELŐHÁLÓ SZÉTTERJEDÉSI ELLENÁLLÁSÁNAK MÉRÉSE Mányoki László alállomási üzletág 2017.10.18. 0 Szabványváltozások MSZ 1610 Létesítési és biztonsági szabályzat 1000 V-nál nagyobb feszültségű

Részletesebben

MAGYAR ELEKTROTECHNIKAI EGYESÜLET

MAGYAR ELEKTROTECHNIKAI EGYESÜLET MAGYAR ELEKTROTECHNIKAI EGYESÜLET AZ 1 KV FELETTI ENERGETIKAI LÉTESÍTMÉNYEK ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELME, AZ MSZ EN 50522, MSZ EN 50341, MSZ EN 61936 SZABVÁNYOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA. Rejtő János okl. villamosmérnök

Részletesebben

A villamos biztonság és földelés új szempontjai a váltakozóáramú energia- és villamos vontatási rendszerekben

A villamos biztonság és földelés új szempontjai a váltakozóáramú energia- és villamos vontatási rendszerekben 2015. NOVEMBER 17-19./ SIÓFOK HOTEL AZÚR A villamos biztonság és földelés új szempontjai a váltakozóáramú energia- és villamos vontatási rendszerekben Dr. VARJÚ GYÖRGY Professor Emeritus BME Villamos Energetika

Részletesebben

Alállomási földelőháló szétterjedési ellenállásmérés

Alállomási földelőháló szétterjedési ellenállásmérés ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft. Szakszolgálatok osztály Alállomási földelőháló szétterjedési ellenállásmérés Deutsch György e-mail: gyorgy.deutsch@elmu.hu Huber Ferenc e-mail: ferenc.huber@elmu.hu

Részletesebben

MEE 57. Vándorgyűlés és Kiállítás Siófok 2010. szeptember 15-17.

MEE 57. Vándorgyűlés és Kiállítás Siófok 2010. szeptember 15-17. MEE 57. Vándorgyűlés és Kiállítás Siófok 21. szeptember 15-17. Gönyű MAVIR 4 kv-os kapcsolóállomás és Gönyű erőmű udvartér 4 kv-os kapcsolóberendezés területén létesített földelő-hálózatok összekötéseinek

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ENERGETIKAI TAGOZAT KÖTELEZŐ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS BUDAPEST,

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ENERGETIKAI TAGOZAT KÖTELEZŐ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS BUDAPEST, KÖTELEZŐ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS VILLAMOS BIZTONSÁG ÉS FÖLDELÉS KÖVETELMÉNYEINEK VÁLTOZÁSA AZ 1 KV FELETTI ENERGETIKAI LÉTESÍTMÉNYEKBEN, AZ ÚJ MSZ-EN NAGYFESZÜLTSÉGŰ SZABVÁNYOKBÓL ADÓDÓAN Rejtő János okl.

Részletesebben

Útmutató az új nagyfeszültségű létesítési biztonsági szabvány használatához

Útmutató az új nagyfeszültségű létesítési biztonsági szabvány használatához Magyar Mérnöki Kamara FAP-V2 Energetikai Tagozat Útmutató az új nagyfeszültségű létesítési biztonsági szabvány használatához Tervezési segédlet Budapest, 2014. március 1 2 Az útmutató a Magyar Mérnöki

Részletesebben

MEE Védelmi és Irányítástechnikai Fórum Siófok, 2015.június 3 4.

MEE Védelmi és Irányítástechnikai Fórum Siófok, 2015.június 3 4. MEE Új szabványok határértékeiből adódó Csillagpontkezelés, földelés és transzferpotenciál kérdések és védelmi technikák Dr. VARJÚ GYÖRGY Professor Emeritus BME Villamos Energetika Tanszék Villamos Művek

Részletesebben

IT-rendszer. avagy védőföldelés földeletlen vagy közvetve földelt rendszerekben

IT-rendszer. avagy védőföldelés földeletlen vagy közvetve földelt rendszerekben IT-rendszer avagy védőföldelés földeletlen vagy közvetve földelt rendszerekben ha a testek csoportosan vagy egyenként vannak földelve. minden test védővezetővel ugyanahhoz a földelési rendszerhez van földelve

Részletesebben

NAPELEMES ERŐMŰVEK ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELME

NAPELEMES ERŐMŰVEK ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELME NAPELEMES ERŐMŰVEK ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELME Dr. Novothny Ferenc ( PhD) Egyetemi docens Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Villamosenergetikai Intézet V. Energetikai konferencia 2010.11.25.

Részletesebben

Az Ovit ZRt. által végzett egyéb diagnosztikai és állapotfelmérési vizsgálatok

Az Ovit ZRt. által végzett egyéb diagnosztikai és állapotfelmérési vizsgálatok Az Ovit ZRt. által végzett egyéb diagnosztikai és állapotfelmérési vizsgálatok Nagy Gábor Ovit ZRt. Központi Szakszolgálati Üzem Egerszalók, 2008. április 24. Hőmérsékletmérés, hőmérsékletmérő eszközök

Részletesebben

Érintésvédelem alapfogalmak

Érintésvédelem alapfogalmak Érintésvédelem alapfogalmak Horváth Zoltán Villamos üzemmérnök T: 06 20 9 284 299, E mail: horvath.z@clh.hu Miért fontos az ÉV ellenőrzése? Munkánk során felelősek vagyunk azért, amit teszünk DE: felelősek

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3 Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 MSZ EN 62305-3 Alapok - Az építményben és annak környezetében a fizikai károsodás és az élőlények érintési és

Részletesebben

Nagy épület villamos betáplálása. Épületinformatika. Nagy épület villamos betáplálása. Nagy épület villamos betáplálása. Eloadás.

Nagy épület villamos betáplálása. Épületinformatika. Nagy épület villamos betáplálása. Nagy épület villamos betáplálása. Eloadás. Nagy épület villamos betáplálása Iváncsy Tamás Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségu Technika és Berendezések Csoport Nagy épület villamos betáplálása Nagy épület villamos betáplálása M Motor. Nagy

Részletesebben

SZABVÁNYOK. 2009-tõl hatályban lévõ szabványok jegyzéke (forrás MSZT)

SZABVÁNYOK. 2009-tõl hatályban lévõ szabványok jegyzéke (forrás MSZT) SZABVÁNYOK 2009-tõl hatályban lévõ szabványok jegyzéke (forrás MSZT) Sorszám Hivatkozási szám Szabványcím 1 MSZ 1:2002 Szabványos villamos feszültségek 2 MSZ 10900:1970 Az 1000 V-nál nem nagyobb feszültségû

Részletesebben

UL=1000V tk<0,5s; UL=500 V 0,5<=tk<1,5s,; UL=65 V tk>=1.5s, vagy nincs önműködő kikapcsolódás. Szabadvezetéki oszlopok 13 A

UL=1000V tk<0,5s; UL=500 V 0,5<=tk<1,5s,; UL=65 V tk>=1.5s, vagy nincs önműködő kikapcsolódás. Szabadvezetéki oszlopok 13 A VEL IV.21 Az 1000 V-nál nagyobb feszültségű erősáramú berendezések érintésvédelme. Az 1000V-nálnagyobb feszültségű erősáramú berendezések érintésvédelme! A nem közvetlenül földelt, U>1000 V feszültségű

Részletesebben

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás.

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás. Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2014 2015. február 2. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás Tartalom, tervezői jogosultságok A tervezés

Részletesebben

Közös oszlopsoros építés technológiája a DÉMÁSZ területén

Közös oszlopsoros építés technológiája a DÉMÁSZ területén Közös oszlopsoros építés technológiája a DÉMÁSZ területén Üzemeltetni, felülvizsgálni, minősíteni, a létesítés időpontjában érvényes szabványok, előírások szerint kell! Új építés, bővítés, számottevő átalakítás

Részletesebben

Útmutató az új nagyfeszültségű létesítési biztonsági szabvány használatához

Útmutató az új nagyfeszültségű létesítési biztonsági szabvány használatához Magyar Mérnöki Kamara FAP 3/2015/1. Energetikai Tagozat MMK regisztrációs szám Útmutató az új nagyfeszültségű létesítési biztonsági szabvány használatához Tervezési segédlet Második kiadás Budapest, 2015.

Részletesebben

Erősáramú berendezések felülvizsgálói tanfolyam Gyüre Péter (villamos üzemmérnök és műszaki tanár) / 1

Erősáramú berendezések felülvizsgálói tanfolyam Gyüre Péter (villamos üzemmérnök és műszaki tanár) / 1 Erősáramú berendezések felülvizsgálói tanfolyam Gyüre Péter (villamos üzemmérnök és műszaki tanár) 1 A szabványosítás fogalma Magyarországi villamosipari szabványosítás Szabványok alkalmazása 2002-től

Részletesebben

Épületvillamosság. Robbanásbiztos villamos gyártmányok. Gyújtószikramentes védelem "i" MSZ EN 50020:2003

Épületvillamosság. Robbanásbiztos villamos gyártmányok. Gyújtószikramentes védelem i MSZ EN 50020:2003 Épületvillamosság Robbanásbiztos villamos gyártmányok. I-es alkalmazási csoport. Gyújtószikramentes rendszerek. 1. rész: Szerkezet és vizsgálatok MSZ EN 50394-1:2004* Villamos gyártmányok robbanóképes

Részletesebben

A csillagpont földelés gyakorlata, a földzárlati hibahely behatárolásának lehetőségei

A csillagpont földelés gyakorlata, a földzárlati hibahely behatárolásának lehetőségei A csillagpont földelés gyakorlata, a földzárlati hibahely behatárolásának lehetőségei Dr. Varjú György Professzor emeritus BME Villamos Energetika Tanszék Villamos Művek és Környezet Csoport varju.gyorgy@vet.bme.hu

Részletesebben

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA Új berendezés érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálata (Használatba vétel előtti felülvizsgálat, vagy más elnevezéssel első felülvizsgálat)

Részletesebben

Villamosság biztonságtechnikája I. rész

Villamosság biztonságtechnikája I. rész Villamosság biztonságtechnikája I. rész Villamos alapfogalmak 1. Ismertesse az áramforrás és az áramkör fogalmát (áramkör rajza)! Az áramkör elemei? 2. Mi a villamos áram, feszültség és az ellenállás?

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM NAPELEMES RENDSZEREK ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELME

ÓBUDAI EGYETEM NAPELEMES RENDSZEREK ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELME ÓBUDAI EGYETEM NAPELEMES RENDSZEREK ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELME Dr. NOVOTHNY FERENC (PhD) Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Villamosenergetikai intézet Budapest, Bécsi u. 96/b. H-1034 novothny.ferenc@kvk.uni-obuda.hu

Részletesebben

A csillagpont-kezelés védelmi vonatkozásai

A csillagpont-kezelés védelmi vonatkozásai Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozat 2016. A csillagpont-kezelés védelmi vonatkozásai dr. Petri Kornél 2017.05.12. 1 Csillagpont a háromfázisú energiarendszerben Generátor Transzformátor Hálózat Csillagpont

Részletesebben

Érintésvédelmi alapismeretek

Érintésvédelmi alapismeretek Érintésvédelmi alapismeretek Az áramütés elleni védekezés (9-10. tételhez) gyure.peter@moravarosi.hu 1 Fogalmak Az érintésvédelem az üzemszerűen feszültség alatt nem álló, de meghibásodás esetén feszültség

Részletesebben

- MSZ EN 50110-1:2005 Villamos berendezések üzemeltetése. - MSZ 447:1998+1M:2002 Közcélú kisfeszültségű hálózatra kapcsolás

- MSZ EN 50110-1:2005 Villamos berendezések üzemeltetése. - MSZ 447:1998+1M:2002 Közcélú kisfeszültségű hálózatra kapcsolás Az alábbiakban összefoglaltuk a fontosabb szabványokat, amelyek szükségesek lehetnek a mindennapi munkáink során. Igyekszünk minden változást naprakészen vezetni ezen az oldalon. Minden ezzel kapcsolatos

Részletesebben

RÉSZLETES TEMATIKA. a Rex-Elektro Kft. 1155 Budapest,Dembinszky u.1.szám alatt tartandó előadáshoz

RÉSZLETES TEMATIKA. a Rex-Elektro Kft. 1155 Budapest,Dembinszky u.1.szám alatt tartandó előadáshoz 1 RÉSZLETES TEMATIKA a Rex-Elektro Kft. 1155 Budapest,Dembinszky u.1.szám alatt tartandó előadáshoz I./VILLÁMVÉDELMI RENDSZEREK LÉTESÍTÉSE A 9/2008(II.22.) ÖTM RENDELET (OTSZ) SZERINT 1./ Jogszabályi háttér

Részletesebben

12. TÉTEL a.) A földelési ellenállásmérésre vonatkozó szabvány. Rajzolja le a mérés alapelvét voltampermérős

12. TÉTEL a.) A földelési ellenállásmérésre vonatkozó szabvány. Rajzolja le a mérés alapelvét voltampermérős 1. TÉTEL a) Milyen követelményeket kell teljesíteni a villámvédelmi berendezés létesítésénél (tervezői anyagkiírás, kivitelezés)? b) Ismertesse az építőanyagok éghetőségi csoportjait, villámvédelmi alkalmazását!

Részletesebben

A kecskeméti. autógyár nagyfeszültségű villamosenergia ellátása

A kecskeméti. autógyár nagyfeszültségű villamosenergia ellátása Infoplan Kft. Továbbképzési program A kecskeméti autógyár nagyfeszültségű villamosenergia ellátása Kecskemét Autógyár 132/22 kv állomás Mercedes-Benz gyár Kecskeméten 2008 nyár: bejelentés a gyár építéséről

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ENERGETIKAI TAGOZAT KÖTELEZŐ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ENERGETIKAI TAGOZAT KÖTELEZŐ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ENERGETIKAI TAGOZAT KÖTELEZŐ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS 1 kv feletti energetikai létesítmények létesítési követelményeinek változása az új MSZ EN szabványokból adódóan Gábor András okl.

Részletesebben

Villámvédelem. #1. Az MSZ EN 62305 szabványkiadások közötti fontosabb eltérések MSZ EN 62305-1:2011 Fogalmi változások

Villámvédelem. #1. Az MSZ EN 62305 szabványkiadások közötti fontosabb eltérések MSZ EN 62305-1:2011 Fogalmi változások Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Szakmai segédlet 2015 Villámvédelem #1. Az MSZ EN 62305 szabványkiadások közötti fontosabb eltérések MSZ EN 62305-1:2011 Fogalmi változások Villámvédelem

Részletesebben

FÓKUSZBAN AZ ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELEM ÉRINTÉSVÉDELEM HIBAVÉDELEM. Dr. Novothny Ferenc ( PhD) Egyetemi docens

FÓKUSZBAN AZ ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELEM ÉRINTÉSVÉDELEM HIBAVÉDELEM. Dr. Novothny Ferenc ( PhD) Egyetemi docens FÓKUSZBAN AZ ÁRAMÜTÉS ELLENI VÉDELEM ÉRINTÉSVÉDELEM HIBAVÉDELEM Dr. Novothny Ferenc ( PhD) Egyetemi docens Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Villamosenergetikai Intézet VET 2014.05.16. EGYENPOTENCIÁLRA-HOZÁS

Részletesebben

Épületvillamos műszaki leírás

Épületvillamos műszaki leírás SZEGED, KÖZÉP FASOR 52. SZ.SZTE KIS BIOLÓGIA ÉPÜLETIV. EMELET T402 SZÁMÚ LABORHELYISÉG MEGOSZTÁSAKÖZPONTI FŰTÉS-HŰTÉS ÉS MESTERSÉGES SZELLŐZÉS KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ Épületvillamos műszaki leírás

Részletesebben

A csillagpont földelés gyakorlata,

A csillagpont földelés gyakorlata, A csillagpont földelés gyakorlata, a földzárlati hibahely behatárolásának lehetőségei Dr. Varjú György Professzor emeritus BME Villamos Energetika Tanszék Villamos Művek és Környezet Csoport MAGYAR MÉRNÖKI

Részletesebben

Hőhatások és túláramvédelem

Hőhatások és túláramvédelem Hőhatások és túláramvédelem 2018. 06. 07. https://admittancia.wordpress.com 1 tartalom MSZ HD 60364-4.41. Érintésvédelem A táplálás önműködő lekapcsolása MSZ HD 60364-4.42. Hőhatások elleni védelem MSZ

Részletesebben

Érintésvédelem alapfogalmak. Vaszil Norbert Villamos biztonságtechnikai felülvizsgáló Tel: 20/969-6182 Email: vaszilnorbi@freemail.

Érintésvédelem alapfogalmak. Vaszil Norbert Villamos biztonságtechnikai felülvizsgáló Tel: 20/969-6182 Email: vaszilnorbi@freemail. Érintésvédelem alapfogalmak Vaszil Norbert Villamos biztonságtechnikai felülvizsgáló Tel: 20/969-6182 Email: vaszilnorbi@freemail.hu Mi az érintésvédelem? Az érintésvédelem tulajdonképpen a villamos áramütéses

Részletesebben

Alállomási és oszlopföldelési ellenállásmérés és diagnosztika

Alállomási és oszlopföldelési ellenállásmérés és diagnosztika Alállomási és oszlopföldelési ellenállásmérés és diagnosztika Földelésmérés, hibafelderítés korszerűen Béla Viktor Dénes C+D Automatika Kft. viktor.bela@meter.hu Ladányi József BME Villamos Energetika

Részletesebben

A növekvő KÖF kompenzálási igények kezelése

A növekvő KÖF kompenzálási igények kezelése MAGYAR ELEKTROTECHNIKA EGYESÜLET 56. VÁNDORGYŰLÉSE A növekvő KÖF kompenzálási igények kezelése Lóderer Albert, Varga B. Tamás, Szitás Imre E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. Az előadás célja Magyar

Részletesebben

VILLAMOS ENERGETIKA PÓTPÓTZÁRTHELYI DOLGOZAT - A csoport

VILLAMOS ENERGETIKA PÓTPÓTZÁRTHELYI DOLGOZAT - A csoport VLLAMOS ENERGETKA PÓTPÓTZÁRTHELY DOLGOZAT - A csoport 2013. május 22. NÉV:... NEPTN-KÓD:... Terem és ülőhely:... A dolgozat érdemjegye az összpontszámtól függően: 40%-tól 2, 55%-tól 3, 70%-tól 4, 85%-tól

Részletesebben

2009. május 7- én módosított változat! (A lista 9 oldalt tartalmaz!) 1. Jogszabályok

2009. május 7- én módosított változat! (A lista 9 oldalt tartalmaz!) 1. Jogszabályok 1.számú melléklet 1 A MEE. SZI 0301:2006 VBSZE-hez kapcsolódó jogszabályok és mértékadó szabványok jegyzéke 2009. május 7- én módosított változat! (A lista 9 oldalt tartalmaz!) 1. Jogszabályok 1.1. Törvények

Részletesebben

VILLAMOS ENERGETIKA VIZSGA DOLGOZAT - A csoport

VILLAMOS ENERGETIKA VIZSGA DOLGOZAT - A csoport VILLAMOS ENERGETIKA VIZSGA DOLGOZAT - A csoport MEGOLDÁS 2013. június 3. 1.1. Mekkora áramot (I w, I m ) vesz fel az a fogyasztó, amelynek adatai: U n = 0,4 kv (vonali), S n = 0,6 MVA (3 fázisú), cosφ

Részletesebben

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2014.10.02. Villámvédelem. Dr. Kovács Károly Dely Kornél Varga Tamás. Villámvédelem

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2014.10.02. Villámvédelem. Dr. Kovács Károly Dely Kornél Varga Tamás. Villámvédelem Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2014 Dr. Kovács Károly Dely Kornél Varga Tamás 2014. szeptember 18. 1 - A mai nap tematikája 1. Szabvány és jogszabályi környezet

Részletesebben

2014. április 14. NÉV:...

2014. április 14. NÉV:... VILLAMOS ENERGETIKA A CSOPORT 2014. április 14. NÉV:... NEPTUN-KÓD:... Terem és ülőhely:... 1. 2. 3. 4. 5. 1. feladat 10 pont 1.1. Az ábrán látható transzformátor névleges teljesítménye 125 MVA, százalékos

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM HTTP://UNI.SZE.HU AUTOMATIZÁLÁSI TANSZÉK HTTP://AUTOMATIZALAS.SZE.HU HÁLÓZATOK MÉRETEZÉSE

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM HTTP://UNI.SZE.HU AUTOMATIZÁLÁSI TANSZÉK HTTP://AUTOMATIZALAS.SZE.HU HÁLÓZATOK MÉRETEZÉSE SZÉCHENY STÁN EGYETEM HTT://N.SZE.H HÁLÓZATOK MÉRETEZÉSE Marcsa Dániel illamos gépek és energetika 2013/2014 - őszi szemeszter Kisfeszültségű hálózatok méretezése A leggyakrabban kisfeszültségű vezetékek

Részletesebben

FÖLDELÉS HATÁSOSSÁG ÉS TRANSZFER POTENCIÁL KAPCSOLATA

FÖLDELÉS HATÁSOSSÁG ÉS TRANSZFER POTENCIÁL KAPCSOLATA MEE 57. Vándorgyűlés és Kiállítás Siófok 2010. szeptember 15-17. A4 Szekció Alállomások műszaki kérdései FÖLDELÉS HATÁSOSSÁG ÉS TRANSZFER POTENCIÁL KAPCSOLATA Ladányi József egy. tanársegéd BME Villamos

Részletesebben

A szélerőmű földelési tulajdonságai 1. MVM Partner Zrt. részére. Budapest,

A szélerőmű földelési tulajdonságai 1. MVM Partner Zrt. részére. Budapest, A szélerőmű földelési tulajdonságai 1. MVM Partner Zrt. részére Budapest, 2016.12.30. Kvázistacioner potenciálviszonyok Absztrakt Napjainkban kiemelt fontosságú, hogy a villamos energia előállítása környezetbarát

Részletesebben

Szabadvezetéki előírásokat érintő változások MSZ 151, Madárvédelem

Szabadvezetéki előírásokat érintő változások MSZ 151, Madárvédelem Szabadvezetéki előírásokat érintő változások MSZ 151, Madárvédelem Szakember Találkozó 2014. május 16. 1. OLDAL Szabadvezetékes szabványok Visszavonás MSZ 151-1:2000 Erősáramú szabadvezetékek. 1 kv-nál

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Elektromos gép- és készülékszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

NAPELEMES RENDSZEREK HIBAVÉDELME

NAPELEMES RENDSZEREK HIBAVÉDELME NAPELEMES RENDSZEREK HIBAVÉDELME Dr. Novothny Ferenc ( PhD) Egyetemi docens Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Villamosenergetikai Intézet MEE VÁNDORGYŰLÉS SZEGED 2011.09.15. TALOMJEGYZÉK

Részletesebben

a munkavédelemről (többször módosítva) egységes szerkezetben a végrehajtásáról

a munkavédelemről (többször módosítva) egységes szerkezetben a végrehajtásáról A MEE. SZI 0301:2006 VBSZE-hez kapcsolódó jogszabályok és mértékadó szabványok jegyzéke 2009. május 7- én módosított változat! 1. Jogszabályok 1.1. Törvények - 1993. évi XCIII. t. a munkavédelemről (többször

Részletesebben

Háztartási Méretű KisErőművek

Háztartási Méretű KisErőművek Pásztohy Tamás. @hensel.hu Napelemes rendszerek érintés-, villám-, és s túlfeszt lfeszültségvédelme Háztartási Méretű KisErőművek Hálózatra visszatápláló (ON-GRID) rendszerek Napelemek Inverter Elszámolási

Részletesebben

VILLAMOS ENERGETIKA PÓTZÁRTHELYI DOLGOZAT A csoport

VILLAMOS ENERGETIKA PÓTZÁRTHELYI DOLGOZAT A csoport VILLAMOS ENERGETIKA PÓTZÁRTHELYI DOLGOZAT A csoport 2014. április 23. NÉV:... NEPTUN-KÓD:... Terem és ülőhely:... 1. 2. 3. 4. 5. A dolgozat érdemjegye az összpontszámtól függően: 40%-tól 2, 55%-tól 3,

Részletesebben

A MEE. SZI 0301:2006 VBSZE-hez kapcsolódó jogszabályok és mértékadó szabványok jegyzéke

A MEE. SZI 0301:2006 VBSZE-hez kapcsolódó jogszabályok és mértékadó szabványok jegyzéke 1.számú melléklet - 1 - A MEE. SZI 0301:2006 VBSZE-hez kapcsolódó jogszabályok és mértékadó szabványok jegyzéke *2008. március 31-én módosított változat! (*-gal jelölve a változások! A lista 9 oldalt tartalmaz!)

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK Érintésvédelmi, tűzvédelmi és villámvédelmi szabványossági felülvizsgálatok

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK Érintésvédelmi, tűzvédelmi és villámvédelmi szabványossági felülvizsgálatok MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK Érintésvédelmi, tűzvédelmi és villámvédelmi szabványossági felülvizsgálatok 1. A méréseket a hatályos szabványokban és előírásokban meghatározott módon, megfelelő állapotú és az adott

Részletesebben

A fajlagos tűzterhelési adatszolgáltatás

A fajlagos tűzterhelési adatszolgáltatás Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2015 II. Norma szerinti villámvédelem: a tervezés gyakorlati kérdései (részlet az előadásból) 2015. szeptember 8. 1 Köteles-e

Részletesebben

Gábor András Alállomások létesítési előírásai az MSZ EN szerint Eltérések a korábbi szabványoktól és új követelmények

Gábor András Alállomások létesítési előírásai az MSZ EN szerint Eltérések a korábbi szabványoktól és új követelmények Gábor András Alállomások létesítési előírásai az MSZ EN 61936-1 szerint Eltérések a korábbi szabványoktól és új követelmények BPMK továbbképzés 2017. November 13. A szabványokról Mi a szabvány (1995. évi

Részletesebben

MSZ 2364; MSZ 1600 MSZ 1610 MSZ 2364; MSZ

MSZ 2364; MSZ 1600 MSZ 1610 MSZ 2364; MSZ VEL IV.19 Az érintésvédelem célja, fogalmi meghatározásai, előírt adatok. A védővezetős érintésvédelmi módok és méretezésük (TN, TT és IT rendszer). Az érintésvédelem célja, fogalmi meghatározásai, előírt

Részletesebben

MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK

MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK Downstream Logisztika MOL Csoport MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK TECHNOLÓGIA A vasúti biztosító rendszer műszaki specifikációja Vasúti létesítmények villámvédelmi igénye Rev 1.00.00 Ez a dokumentum a MOL Csoport

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1732/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az INFOWARE Vállalkozási és Kereskedelmi Zrt. Zárlati próbaállomás (2310 Szigetszentmiklós,

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ENERGETIKAI TAGOZAT KÖTELEZŐ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ENERGETIKAI TAGOZAT KÖTELEZŐ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ENERGETIKAI TAGOZAT KÖTELEZŐ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS 1 kv feletti energetikai létesítmények létesítési követelményeinek változása az új MSZ EN szabványokból adódóan Gábor András okl.

Részletesebben

Alállomási földelőrendszer potenciál és transzfer potenciál villamos biztonsági és EMC kérdései

Alállomási földelőrendszer potenciál és transzfer potenciál villamos biztonsági és EMC kérdései Alállomási földelőrendszer potenciál és transzfer potenciál című PhD értekezés TÉZISFÜZETE Ladányi József Témavezető: Dr. Varjú György Budapest, 2010. 2 1. Bevezetés, célok A XXI. századra a fejlett országok

Részletesebben

Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet

Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet Az építmény címe: Debrecen, Kassai u. 46. 1 O l d a l Műszaki leírás Tervezői Nyilatkozat Tűzvédelemi

Részletesebben

Circuit breaker control function funkcióhoz block description. Beállítási útmutató az árambemeneti

Circuit breaker control function funkcióhoz block description. Beállítási útmutató az árambemeneti Circuit breaker control function funkcióhoz block description Beállítási útmutató az árambemeneti Document Budapest, ID: PRELIMINARY 2015. január VERSION Felhasználói kézikönyv, változat-információ Változat

Részletesebben

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen,

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen, MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc Debrecen, 2017. 01. 03. Név: Neptun kód: Megjegyzések: A feladatok megoldásánál használja a géprajz szabályait, valamint a szabványos áramköri elemeket.

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés-ráépülés száma, megnevezése: 35 522 03 Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló Vizsgafeladat

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2014 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2014 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH-1-1732/2014 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: INFOWARE Vállalkozási és Kereskedelmi Zrt. Zárlati próbaállomás 2310 Szigetszentmiklós,

Részletesebben

ÉRINTÉSVÉDELMI SZABÁLYZAT V-nál nagyobb feszültségû, közvetlenül földelt berendezések

ÉRINTÉSVÉDELMI SZABÁLYZAT V-nál nagyobb feszültségû, közvetlenül földelt berendezések (1991. januári utánnyomás) Tartalmazza a Sz. K. 1975. évi 14. számában megjelent helyesbítést 621.316.93.8:621.31.022.027.3 Magyar Köztársaság Országos Szabvány ÉRINTÉSVÉDELMI SZABÁLYZAT 1000 V-nál nagyobb

Részletesebben

VILLAMOS ENERGETIKA VIZSGA DOLGOZAT - A csoport

VILLAMOS ENERGETIKA VIZSGA DOLGOZAT - A csoport VILLAMOS ENERGETIKA VIZSGA DOLGOZAT - A csoport MEGOLDÁS 2013. június 10. 1.1. Egy öntözőrendszer átlagosan 14,13 A áramot vesz fel 0,8 teljesítménytényező mellett a 230 V fázisfeszültségű hálózatból.

Részletesebben

Tranziens földzárlatvédelmi funkció

Tranziens földzárlatvédelmi funkció Dokumentum azonosító: PP-13-21510 Budapest, 2018. március A leírás verzió-információja Verzió Dátum Változás Szerkesztette 1.0 2014-01-07 Első angol nyelvű kiadás Petri 1.1 (H) 2015-05-17 Magyar változat

Részletesebben

VIVEA336 Villamos kapcsolókészülékek Házi feladat

VIVEA336 Villamos kapcsolókészülékek Házi feladat 1. feladat Mekkora a potenciál egy U feszültségű vasúti munkavezeték mellett x távolságban és h magasságban, az ott futó távközlő vezeték helyén? A munkavezeték föld feletti magassága h m, a vezető átmérője

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ENERGETIKAI TAGOZAT KÖTELEZŐ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS BPMK,

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ENERGETIKAI TAGOZAT KÖTELEZŐ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS BPMK, MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ENERGETIKAI TAGOZAT KÖTELEZŐ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS 1 kv feletti energetikai létesítmények létesítési követelményeinek változása az új MSZ EN szabványokból adódóan Tüdős Tibor okl.

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28), a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított), a 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2017 (VIII. 31.) NGM rendelet által módosított szakmai és

Részletesebben

Belső villámvédelmi rendszer

Belső villámvédelmi rendszer Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 Villámvédelmi potenciál-kiegyenlítés Belső villámvédelmi rendszer A belső villámvédelemnek kell megakadályoznia

Részletesebben

A villamosság minőségi szakértője

A villamosság minőségi szakértője Egyenáram a villamos hálózaton A kábelek gyilkosa Túróczi és Társa Erősáramú Mérnöki Iroda KFT Társaságunk 1993-tól foglalkozik a villamosenergia elosztó hálózaton a zavarok vizsgálatával A zavarok fajtáit

Részletesebben

BIZTONSÁGI VIZSGÁLATOK GÉPEKEN, HORDOZHATÓ KÉSZÜLÉKEKEN, KAPCSOLÓSZEKRÉNYEKEN ÉS MÁS BERENDEZÉSEKEN

BIZTONSÁGI VIZSGÁLATOK GÉPEKEN, HORDOZHATÓ KÉSZÜLÉKEKEN, KAPCSOLÓSZEKRÉNYEKEN ÉS MÁS BERENDEZÉSEKEN BIZTONSÁGI VIZSGÁLATOK GÉPEKEN, HORDOZHATÓ KÉSZÜLÉKEKEN, KAPCSOLÓSZEKRÉNYEKEN ÉS MÁS BERENDEZÉSEKEN Hermann Zoltán C+D Automatika Kft. 1191. Budapest, Földvári u. 2. Tel. +36 1 2829676, 2829896 Fax.+36

Részletesebben

A (12/2013. (III. 28.) NGM

A (12/2013. (III. 28.) NGM A vizsgafeladat ismertetése: A szakterületet érintő hatályos jogszabályok A szakterület érvényes és visszavont szabványai Teljesítménymérések, szigetelési ellenállás mérése Tűz- és robbanásveszélyesség

Részletesebben

Tárgy: A vizsgálat helye: Megbízó:

Tárgy: A vizsgálat helye: Megbízó: Biztonságtechnikai Vállalkozás Tel/Fax:383-2144 Tárgy: A lenti cím szerinti létesítmény villámvédelmi felülvizsgálata a 9/2008.(II.22.) ÖTM rendelettel kiadott: OTSZ 5.rész II. fejezet 18.1 szakaszában

Részletesebben

Védelem automatika készülékek vizsgálati szabványainak változása. Hanti Jenő OVRAM

Védelem automatika készülékek vizsgálati szabványainak változása. Hanti Jenő OVRAM Védelem automatika készülékek vizsgálati szabványainak változása Hanti Jenő OVRAM A szabványokról röviden A szabvány: leírt követelményrendszer A szabványosítást is szabványosítják! (SL melléklet) Kötelező

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ENERGETIKAI TAGOZAT KÖTELEZŐ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS FMMK,

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ENERGETIKAI TAGOZAT KÖTELEZŐ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS FMMK, MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ENERGETIKAI TAGOZAT KÖTELEZŐ SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS 1 kv feletti energetikai létesítmények létesítési követelményeinek változása az új MSZ EN szabványokból adódóan Tüdős Tibor gyémántdiplomás

Részletesebben

Egy viharos nap margójára VII. MNNSZ Szolár Konf., április 25., Bugyi. Varga Zsolt

Egy viharos nap margójára VII. MNNSZ Szolár Konf., április 25., Bugyi. Varga Zsolt Egy viharos nap margójára VII. MNNSZ Szolár Konf., 2018. április 25., Bugyi Varga Zsolt Hatékony védelmi kör Antenna Adatok, telekommunikáció PLC Mérés-, vezérlés-, szabályozástechnika Tápellátás Villámsűrűség

Részletesebben

Indukáló hatások és kezelésük

Indukáló hatások és kezelésük Indukáló hatások és kezelésük Magyar Telekom Janklovics.zoltan@telekom.hu Cél: általános áttekintés Tartalom: EM indukálással kapcsolatos fogalmak; Szabályozás; Menedzsment feszültségek; Figyelembe veendő

Részletesebben

TransEF tranziens földzárlatvédelmi funkció blokk leírása

TransEF tranziens földzárlatvédelmi funkció blokk leírása TransEF tranziens földzárlatvédelmi funkció blokk leírása Dokument ID: V1.1 verzió Budapest, 2015. május A leírás verzió-információja Verzió Dátum Változás Szerkesztette 1.0 2014.01.07. First edition Petri

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 35 522 03 Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat

Részletesebben

Dr. Dán András, egyetemi tanár Raisz Dávid, adjunktus BME Villamos Energetika Tanszék Villamos Mővek és Környezet Csoport

Dr. Dán András, egyetemi tanár Raisz Dávid, adjunktus BME Villamos Energetika Tanszék Villamos Mővek és Környezet Csoport A városi villamosenergia ellátás rendelkezésre állásának növelése a zárlati hibahely meghatározás módszerének fejlesztésével Dr. Dán András, egyetemi tanár Raisz Dávid, adjunktus BME Villamos Energetika

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 522 14 Villamos hálózatkezelő

Részletesebben