Ipar 4.0 megoldások kialakításának feltételrendszere

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ipar 4.0 megoldások kialakításának feltételrendszere"

Átírás

1 Ipar 4.0 megoldások kialakításának feltételrendszere Abonyi János * és Miszlivetz Ferenc ** egyetemi tanár, Pannon Egyetem *,** kutató, Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete * megbízott igazgató, Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete ** Kivonat A küszöbön álló negyedik ipari forradalom a hálózatokba rendezett kiber-fizikai rendszerek elterjedését jelenti. Az intelligens technológiáknak és új gazdaságszervezési elveknek köszönhetően az emberi beavatkozást nem igénylő gyártócellák szervezeteket is áthidaló működtetésével egyedi termékek változó igényekhez igazodó hatékony előállítása valósulhat meg. A magyar gazdaság számára a legfontosabb kérdés, hogy vállalkozásaink miként részesülhetnek e forradalmian új szemléletmód előnyeiből, illetve miként kezelhetők a munkaerőpiac elkerülhetetlen átalakulásának társadalmi következményei. A tanulmány a napokban megjelent Hálózatok metszéspontjain A negyedik ipari forradalom társadalmi kihívásai címet viselő kötetünk alapján tekinti át, hogy az Ipar 4.0 megoldások kialakítása kapcsán mit tartunk a legégetőbb feladatoknak. 1. Ipar 4.0 a negyedik ipari forradalom Ahogy az 1. ábra mutatja, ipari forradalomról akkor beszélhetünk, amikor egy új technológiai megoldásnak köszönhetően a termelő rendszerek hatékonysága jelentősen megnövekszik. Természetesen minden ilyen áttörés kizárólag a rendszerek komplexitásának növelésével érhető el, azaz e rendszerek tervezése és üzemeltetése egyre inkább tudás és erőforrás-igényessé válik. Ipar 4.0 Ipar 1.0 Szövőgép, víz és gőz energia Ipar 2.0 Első futószalagok, tömegtermelés elektromos áram használatával Ipar 3.0 Az első programozható vezérlők (PLC) Az elektronika és az IT használata a további automatizálásban. Kiber-fizikai rendszerek alapján a valódi tárgyak összekötése adatfeldolgozókkal / virtuális tárgyak és folyamatok információs hálózatokon keresztül Napjaink 1. ábra Ipari forradalmak és a termelő rendszerek komplexitása (Forrás: Heng, 2014)

2 Az Ipar 4.0 címszót elsősorban Európában, különösen Németországban használják a gyártóipar fejlettségére vonatkozóan. Ez a fejlettségi szint a gyártórendszereknek és az őket támogató informatikai eszközöknek egy rendkívül erős eszköztár köré rendeződtek. Ez az új eszköztár, különösen, ha egységes keretben kezeljük, ténylegesen forradalmasítani fogja a teljes gazdaságot. A negyedik ipari forradalom tehát annak köszönhető, hogy olyan technológiai elemek és módszerek alkalmazása válik lehetővé, melyekkel még komplexebb rendszerek, azaz teljes ellátási láncok hálózata működtethető összehangoltan és automatizált módon. A fejlődésnek ez a szintje előreláthatóan a következő évtizedben bontakozik ki. Fontos kiemelni, hogy tudatos forradalmasításról beszélhetünk, azaz az elvárt eredmények specifikációi és a célok eléréséhez szükséges tevékenységek már jól kidolgozottak. Németországban a nemzeti szintű fejlesztési stratégiában a stratégia megvalósítását ajánlásokban rögzítették. (A kapcsolódó Recommendations for implementing the strategic initiative INDUSTRIE 4.0 dokumentum kiadását az Oktatási és Kutatási Minisztérium támogatta.) Fontos megjegyezni, hogy egy gazdasági szervezet és egy ország számára a hatékonyság és a versenyképesség növelésén túl a fenntartható fejlődés globális kihívásai is ösztönzői ezeknek a forradalmasításoknak. A megújuló energiaforrások, a fenntarthatóságot biztosító energia és nyersanyaghasználat megvalósítása és a demográfiai változások mind-mind olyan problémák, amelyek megoldásában az Ipar 4.0 eszköztára és szemléletmódja segítséget nyújthat. A megoldások alapja, hogy autonóm, elosztott intelligenciával rendelkező, egymással szoros kapcsolatban lévő okos gyárakat alakítunk ki, és ezen okos elemek komplex rendszerét az elemek részletes és összekapcsolt modelljeinek alkalmazásával átfogó célok alapján optimálhatjuk. E koncepció megvalósítása tehát nem csupán az okos elemek hálózatba foglalását igényli, hanem azoknak egy kibernetikai térben való összehangolását is szükségessé teszi. Ez modell alapú optimálással, valamint a szimulációs eszközök alkalmazására épülő fejlesztéssel valósítható meg. A dolgok internete Okos mobilitás Okos épületek Adatok internete Okos villamoshálózat Okos otthonok Okos gyárak Szolgáltatások internete Okos logisztika Üzleti hálózat Szociális hálózat Emberek internete 2. ábra Az Ipar 4.0 kialakítását lehetővé tevő kiber-fizikai rendszerek rendszere (Forrás: Deloitte, 2014)

3 A koncepció szerint a kiber-fizikai-termelő-rendszerek (CPPS cyber-physical-prodiction systems) nem csupán a termelőeszközöket foglalják intelligens hálózatokba, hanem a teljes ellátási láncot, ide értve a kapcsolódó energiaellátó rendszereket, logisztikai folyamatokat, épületmenedzsment rendszereket integrálják. Az okos termelőeszközök kihasználtságukra, állapotukra pl. karbantartási- és erőforrásigényünkre vonatkozó információt osztanak meg egymással, és az önmagukat érintő kérdésekben autonóm módon döntenek. A koordináció a megosztott információkkal szimulációs és optimalizációs eszközök intenzív alkalmazásával, ideális esetben szintén teljesen autonóm módon, összehangolja a folyamatokat a hatékonyság növelése, az erőforrások csökkentése, a kapacitások kihasználása, az átfutási idők csökkentése és a minőség javítása érdekében. 2. Az ipar 4.0 technológiai feltételei Az áttörő fejlődés nem csupán a későbbiekben részletesen vizsgált integráltságnak, a kiber-fizikai megoldásoknak (lesz) köszönhető. Szükséges a kibernetikai és a fizikai réteg elemei közötti kommunikáció fejlesztése is. E kommunikáció kulcsa az RFID technológia 1 elterjesztése, és alkalmazási lehetőségeinek fejlesztése és minden eszköz hálózati kommunikációjának biztosítása. Vevők Az RFID chip megszervezi a kiszállítást a vevőhöz. Hálózat Az okos gyárban minden komponens egymáshoz kapcsolt az internet segítségével. Csomagolás A kész termék a csomagolás módját maga határozza meg. Időzítés A gépek és a munkadarabok tudják mi a gyártási sorrendjük. Fennakadás esetén alternatívát keresnek. A gép megválasztása A termék egyedi komponensei a termelési folyamatban maguk találják meg az útjukat. Design A termék megjelenése egyedileg programozható, Változtatások akár a gyártási folyamat közben is elvégezhető. Forma A nyersanyag mondja meg a megmunkáló eszköznek, hogy milyen formára kell alakítani, miként kell feldolgozni. 3. ábra RFID technika alkalmazásának módjai a termelő rendszerek hatékonyságnövelésében (Forrás: Heng, 2014) 1 Az RFID (Radio Frequency IDentification) automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege adatok tárolása és továbbítása RFID címkék és eszközök segítségével. Az RFIDcímke egy apró tárgy, amely rögzíthető vagy beépíthető az azonosítani kívánt objektumba. Az objektum lehet tárgy, például egy árucikk, vagy alkatrész, illetve élőlény, így akár ember is. (Forrás: Wikipédia)

4 A központi elemeken és az intelligens infrastrukturális, mobilitást biztosító, logisztikai feladatokat ellátó elemeken és az ezek összekapcsolásához szükséges kapcsolódó felületek fejlesztésén kívül elengedhetetlen, a termelő rendszerek magjának, a termelés folyamatának, valamint az értéknövelési folyamat koncepciójának exponenciális fejlesztése/fejlődése. A 3D nyomtatás, a szenzortechnológia, a mesterséges intelligencia, a robotika, a drónok és a nanotechnológia csupán pár példa ezekre az exponenciálisan fejlődő technológiákra. Ezek közül sok éve egyáltalán nem létezett, ipari hasznosításuk a költségcsökkentés és a miniatürizálás kapcsán vált elérhetővé. 3. Az Ipar 4.0 rendszerek kialakításának négy fejlesztési iránya A svájci gazdaság fejlesztése kapcsán Deloitte szakemberei összefoglalták, hogy mik azok a fejlesztési irányok melyek az Ipar 4.0 szintű fejlettség eléréséhez szükségesek (Deloitte, 2014). Ahogy az 4. ábra mutatja, az okos termelő rendszerek vertikális hálózatosodása, az ellátási láncok horizontális integrálódása, a részletekbe menő megalapozott mérnöki tervezettség, és az exponenciálisan fejlődő technológiák intenzív alkalmazása egyaránt szükséges a sikerhez. Ebben az alfejezetben a svájci gazdaság szereplői számára megfogalmazott fejlesztési irányokat tekintjük át. Okos termelőrendszerek vertikális hálózata Exponenciális technológiákon alapuló gyorsítás Új generációs globális értékláncok hálózatának horizontális integrációja A teljes értékláncot átfogó mérnöki tevékenység 4. ábra Az Ipar 4.0 fejlettségi szint kialakításának lépései (Forrás: Deloitte, 2014)

5 4. Okos termelőrendszerek vertikális hálózatosodása Az első fejlődési irány alapja a kiber-fizikai termelő rendszerek (CPPS) elterjedése, mely a termelő egységek integrálásával teszi lehetővé, hogy a termelés vásárló-orientált és egyedi legyen. A rendszer kialakítása az információk teljes integrálását követeli meg. A termelés során keletkező adatok rugalmasságot követő integrálása az okos-szenzor technológiák további fejlesztését követeli meg. Olyan módszerek kidolgozása szükséges, amelyekkel az autonóm gyártórendszerek figyelemmel kísérése és a termék életút követése kivitelezhető. A CPPS-eknek nem csupán a termelési folyamatra kell összpontosítaniuk, hanem a teljes ellátó rendszer menedzsmentjére, beleértve a karbantartást is (5. ábra). Mindez megköveteli, hogy a komplex hálózat minden eleme a működése során keletkező adatokat rögzítse, archiválja és megfelelő módon elérhetővé tegye. Ezeknek az adatoknak a gyártási folyamat minden összetevőjére ki kell terjednie, azaz a termelésre, a termékre, az operátorokra, a minőség változására, a leállásokra, és nem utolsó sorban az erőforrásokkal való gazdálkodásra (Bechtold, 2014). Ez utóbbi azért különösen fontos, mert a fejlesztés elsődleges szempontja az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás, azaz az anyag, az energia és emberi erőforrások hatékony, teljes körű menedzsmentje. Fontos szempont, hogy mindez egységes keretben a teljes ellátási láncra kiterjed, azaz a termelésre, a raktározásra és a karbantartásra. 5. ábra Ellátási láncok alapvető struktúrája (Forrás: Bechtold, 2014) Nem szabad megfeledkeznünk azokról a technológiai elemekről sem, melyek fejlődése ez elemi folyamatok forradalmasítását teszi lehetővé. Ezek fejlesztési irányai elsődlegesen az egyediséget, a flexibilitást és a hatékonyság növelését támogatják. Ilyen exponenciálisan fejlődő elem például a 3D nyomtatás, amely már csaknem minden anyagi minőség (műagyag, fémek, kerámia, szövetek) esetén is elérhető. A legfontosabb elvárás, hogy az elemi gyártócelláknak okosnak kell lenniük (6. ábra), azaz megfelelő szenzorok alkalmazásával az eszközöknek információval kell rendelkezniük a nyersanyagok minőségi és mennyiségi jellemzőiről, a környezeti körülményekről, és a termék elvárt tulajdonságairól (Bechtold, 2014). Mindez azt feltételezi, hogy a gyártóegységnek integráltnak kell lennie, azaz a kiberfizikai rendszerhez megfelelő kommunikációs protokollon keresztül, a lehető legrugalmasabb módon kell kapcsolódnia annak érdekében, hogy a megfelelő adatokhoz információk folyamatos cseréje biztosított legyen.

6 Kiber Az okos egységnek intelligensnek kell lennie, azaz az egység autonóm módon szervezi a saját munkáját, úgy, hogy döntéseiben korábbi tapasztalataira is támaszkodik, azaz az egység tanul. E tanulási képességnek is köszönhetően az egység reszponzív, azaz a termékekbe és a nyersanyagokba beépített jelzések alapján határozza meg a termék-előállítás szükséges feladatait, sorrendjét és gondoskodik a szükséges erőforrások igényléséről. Tudat Az okos termékek, olyan szenzortechnológiával ellátottak, melyek információkat adnak a használat körülményeiről ltság Kapcso Az okos termékek olyan gép-gép kommunikációs eszközökkel rendelkeznek, melyek lehetővé teszik a többi kiber-fizikai rendszerrel való interakciót és adatcserét encia Intellig Az okos termékek olyan számítási kapacitással rendelkeznek, mely lehetővé teszi, hogy autonóm módon döntsenek és tanuljanak vitás Adapti Az okos termékek olyan irányítórendszerrel ellátottak, mely lehetővé teszi a külső és belső utasításokat követő autonóm adaptációt 6. ábra Az okos gyártócella tulajdonsága (Forrás: Bechtold, 2014) 5. Az integráltság és az együttműködés előnyei Az információs rendszerek integráltsága, az adatok és információk rendelkezésre állása, a magasabb automatizáltsági szint és az egységek közti kooperációnak köszönhetően a hatékonyság növelésére nyílik lehetőség (7. ábra). Az alábbiakban ezeket az előnyöket ismertetjük. Tények forrása IT-globalizáció Kollaboráció Produktivitás Fizikai Kooperáció Automatizálás Szoftver Hardver 7. ábra Kiber-fizikai rendszerek integráltságának kooperációt biztosító előnyei (Forrás: Schuh, 2014)

7 Az előző fejezetben ismertetett életciklus szerinti integráltságnak a tervezési és a termelési folyamatok kapcsán is meg kell valósulnia (Schuh, 2014). Ezért pozitív hatásainak meg kell jelennie a termék tervezési folyamat felgyorsításában, az ellátási lánc teljes modelljének és optimális komplexitásának kialakításában, valamint az elemek eredetileg tervezettnél is hatékonyabb működtetésében (8. ábra) Egységköltség Egységköltség Ipar 4.0 Napjaink Ipar 4.0 Napjaink Mennyiség Mennyiség Mérnöki tevékenység haszna Termelési tevékenység haszna Kibernetikai modell Rövidebb termékfejlesztési folyamat A tervezettnél jobb teljesítmény Determinisztikus modell Virtuális mérnöki tevékenység a teljes ellátási láncon Forradalmian rövid ellátási láncok 8. ábra A kooperáció és az integráltság négy előnye (Forrás: Schuh, 2014) Fejlesztési idő lerövidítése A fejlesztési idő a gyors prototípusfejlesztési eszközök és a terméktervezésre kialakított multidiszciplináris csoportok munkáját támogató Scrum módszertan elterjedésével rövidíthető le jelentős mértékben. E fejlesztéseket elsősorban a termék-ötlettől az SOP-ig (start of production) eltelt idő segítségével minősítik (Schuh, 2014). A teljes ellátási lánc virtualizálása Szimulációs eszközök alkalmazásával a munkafolyamatokkal kapcsolatos problémák és szűk keresztmetszetek közvetlenül feltárhatók, a folyamatokkal kapcsolatos teljesítmények megbecsülhetők, a fejlesztési lehetőségek azonosíthatók. A szimulációs eszközök lehetővé teszik, hogy a folyamatokat a termékekkel összhangban fejlesszük. Ezt a technikát Virtual Tryout-nak nevezzük. Természetesen ez a megközelítésmód megköveteli, hogy a döntéshozók bízzanak a szimulációs eszközökben, illetve ebben a virtuális környezetben is képesek legyenek a fejlesztési lehetőségek azonosítására. E megközelítésmód alkalmazásával kapcsolatos kulcsmutató a szimulációs vizsgálat elkészítésének és kiértékelésének ideje, amely természetesen jóval kisebb, mint a valós technikák esetén (Schuh, 2014).

8 Profit Döntésképesség Ipar % Napjaink Szimulációk száma 9. ábra A fejlesztési idő lerövidítésének és a szimulációs technikák alkalmazásának előnye (Forrás: Schuh, 2014) Egységköltség Taylor -1 Produktivitás Ipar 4.0 Elméleti maximum t=0 Taylorizmus Napjainkban 10. ábra Az ellátási láncok optimális komplexitása és a tervezettnél jobb teljesítmény (Forrás: Schuh, 2014) Forradalmian rövid ellátási láncok: A mennyiségi és gazdaságossági szempontok mellet a legfontosabb sikertényező az egyedi gyártásra való képesség. A felhasználói igények speciális kielégítésének nagyon jó példája az autógyártás. A Ford Fusion vásárlói a konfiguráció során a Ford Fusion 15 millió termékváltozata közül választhatnak. Ennek a hatalmas termékválasztéknak köszönhetően a termelő és összeszerelő rendszerek működtetése rendkívül bonyolulttá válik. A termelő egységek általában egymástól elkülönült feladatokat látnak el, úgy, hogy az eltérő funkciók eltérő gépeken valósulnak meg. Az ilyen jellegű specializáció hatására a termelő rendszerek egyre komplexebbé válnak. A közeljövőben a komplexitásból fakadó problémák kezelése érdekében a funkciók összevonása szükséges, például a robotoknak célszerű lesz egyszerre több feladatot ellátniuk. Az összevont funkcióknak köszönhetően a termelő folyamatoknak le kell rövidülniük. A lerövidült technológiai folyamat kiegyenlítettebb, azaz az egyes elemeket közel azonos mértékben kihasználó gyártást (line-balancing) tesz lehetővé, azaz az egyes elemek kihasználásának javulnia kell (Schuh, 2014). Ezeknek az elvárásoknak a tükrében az Ipar 4.0 forradalom a korábbi, egyre specializáltabb termelőeszközök folyamatos áramlását hangsúlyozó Taylorista fejlődési iránnyal ellentétes hatású. Természetesen nem a teljes visszalépés a cél, a legfontosabb megtalálni a termelési folyamatban a munkaállomások és szereplők optimális számát és az együttesen megvalósítandó funkciók körét. Az autonóm termelő és összeszerelő egységek decentralizált működetése ezen elemek erős kooperációjával valósítható meg. Az elemek kialakítása és a koordináció és kooperációs folyamatok tervezése szintén a virtuális gyár, azaz a szimulációs eszközök alkalmazásával lehetséges. Az elvártnál jobban teljesíteni: Az önszervező, optimáló rendszerek alkalmazkodási képességüknek köszönhetően az eredeti tervezett termelékenységnél jobb érhető el. Ez a hatékonyságnövelés a tanulási görbe segítségével mérhető. Idő

9 6. Ipar 4.0 megoldások kialakításának (társadalmi) feltételei Az ipar 4.0 koncepciójának fenntartható megvalósítása kizárólag megfelelő kormányzati támogatás esetén kivitelezhető. Az alábbiakban Bechtold (2014) tanulmánya alapján a legszükségesebb felülről-lefelé ható feladatokat foglaljuk össze (11. ábra). A személyes elkötelezettség és a változásra nyitottság szükségessége A szükséges átalakítások véghezvitele elkötelezett, a változásmenedzsment eszközeit jól alkalmazó vezetőket igényel, olyanokat, akik a gyors eredmények helyett a hosszabb távon fenntartható előre lépéseket részesítik előnyben. Fontos, hogy a változások pilot projektekkel kezdődjenek, amelyek a későbbi, átfogóbb jellegű fejlesztésekhez megfelelő mennyiségű tanulsággal, tapasztalattal szolgálnak. A középvezetők számára az ilyen jellegű projektekben a legfontosabb a munkaerő-gazdálkodás optimálásához, az alkalmazottak képzéséhez, és munkájuk átszervezéséhez kötődő, drasztikus mértékben változó feladataiknak való megfelelés. A folyamatok átalakítása csak felülről-lefelé lehetséges Az érdekelt felek/szervezetek közös céljainak megfogalmazásához, a rendkívül komplex, integrált IT infrastruktúra és üzleti modellek kialakításához megfelelő koordináltság szükséges. Ez a magas szintű összehangoltság csak ritkán alakítható ki alulról jövő kezdeményezésekkel. Vízió Változás Fenntarthatóság Vezetés elkötelezettsége A digitális átalakítás változásmenedzsmentje Szervezeti kultúra fejlesztés Érdekelt felek mobilizálása Digitális képesség fejlesztés Szervezet és folyamat hangolása 11. ábra Ipar 4.0 kialakításához kötődő legfontosabb feladatok Tanuló szervezet A legfontosabb üzenet, hogy a sikeres átmenethez a tanuló szervezet kialakítása szükséges: a vállalati kultúrának az új tanulására fogékonnyá és a tudásmegosztásra nyitottá kell válnia.

10 Új kompetenciák új képzések Fontos megjegyezni, hogy az Ipar 4.0 megoldások elterjedésével új kompetenciák iránti igény is megjelenik. Nem csupán az IT területének alaposabb ismerete válik szükségessé, hanem a rendszermérnöki szemlélet iránti igény is előtérbe kerül. A K+F területen dolgozók számára különösen fontos, hogy e rendszermérnöki eszköztárat úgy alkalmazzák, hogy az előtérben a termék felhasználók számára nyújtott funkcionalitása álljon, azaz a fejlesztéseknek az elsődleges hajtóereje a felhasználó számára nyújtott minőség legyen. E kompetenciák iránti igény nem csak a belépő munkatársak kiválasztásakor kell, hogy hangsúlyt kapjon, hanem a belső tudásmenedzsment és képzési rendszer kialakításában is. Elképzelhető, hogy egyes szervezetek számára e kompetenciák kialakítása részmunkaidős képzési lehetőségeket biztosító új foglalkoztatási modellek bevezetését teszi szükségessé. Rugalmasság A termelési környezet sokkal dinamikusabbá válik. A piaci szereplők igényei és az általuk felvetett lehetőségek egyre gyorsabban jelennek meg, de gyorsabban is tűnnek el. Ezek megfelelő kezeléséhez a szervezeteknek agilis, vállalkozás jellegű karakterrel kell rendelkeznie. A szükséges rugalmasságot a moduláris és skálázható felépítésű szervezeti felépítéssel és hasonló gyártási folyamatok kialakításával lehet biztosítani, ami elsődlegesen hálózatba szervezett stratégiai partnerek bevonásával valósítható meg. Projektalapú, lapos szervezetek A flexibilis munkakörnyezet kialakítására a projektalapú szervezet a legcélszerűbb megoldás. Ezekben a szervezetekben célszerű minimalizálni a hierarchiaszintek számát, olyan döntési környezetet biztosítva mely agilisabb vezetést tesz lehetővé. Határok nélküli szervezetek A hierarchikus, egymástól erőteljesen lehatárolt szervezetekben nehézkes a kommunikáció. Az integráltság és az információáramlás, illetve a projektalapú működés elősegítése érdekében cél, hogy a szervezeti határokat a felelősségi körök pontos definiálása mellett eltöröljük, pontosabban rugalmassá, átjárhatóvá tegyük (12. ábra). Decentralizáció A kiegyensúlyozott hálózatban a globálisan decentralizált erőforrások jobb hasznosítása A megoldások portfóliójának és az erőforrások piacának erősebb lokalizációja Kevesebb bizalom a méretgazdaságosságban Agilis működési modelll Modularizáció Az üzleti egységek vállalkozási karaktere A szervezetek szolgáltatás-orientáltsága Határtalanság Rugalmasság Külső erőforrások integrálása Külső vállalkozások irányítása Megosztott erőforrások menedzsmentje Rugalmas foglalkoztatási modellek Projekt-alapú szervezet Lapos szervezetek 12. ábra Az agilis működést biztosító legfontosabb jellemzők (Forrás: Bechtold, 2014)

11 7. Ipar 4.0 stratégiák megvalósítása A stratégiák megvalósítása kapcsán az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartani (Bechtold, 2014) (13. ábra). Célszerű felmérni, hogy az IT területen a szervezet milyen érettségi szinten van, és meg kell határozni a gyártási informatikai rendszer erősségeit és fejlesztendő területeit. Egy SWOT elemzés kapcsán célszerű felmérni, hogy milyen veszélyeket és lehetőségeket tartogat az Ipar 4.0 forradalom a szervezet, a vevők és a beszállítók számára, illetve, hogy milyen átalakulások várhatók. Célszerű egy olyan fejlesztési stratégiát alkotni, mely az érintett felek felé való kommunikációjával top-down jellegű fejlesztési programok megvalósításának támogatására alkalmas. A fejlesztési területek rangsorolása szükséges, ugyanis az Ipar 4.0 rendszerek fejlesztése komplex tevékenység, hiszen a koncepció jellegéből adódóan minden változtatás minden üzleti és technikai részfolyamatra kihat. Útiterv (roadmap) készítése segítheti az átalakítási folyamatot, összehangolva az érintett felek tevékenységét. A változtatások végrehajtását és a bevezettet technológiákat meg kell erősíteni, az elért eredményeket fenn kell tartani. Digitális érettség vizsgálata Implementáció és a változtatások fenntartása Lehetőségek és veszélyek azonosítása Ipar 4.0 stratégiai térkép Ipar 4.0 vízió és teendők Az átalakítás területeinek priorizálása 13. ábra Stratégiai fejlesztések megvalósításának javasolt lépései (Forrás: Bechtold, 2014) A társadalom igényei döntő mértékben hatnak a technológiák fejlődésére, használatára. A társadalom, a kutatás és a technológiai szféra dinamikus kölcsönhatásban van. A kormányzat feladata, hogy e kapcsolatrendszert felismerve és elemezve olyan mechanizmusokat dolgozzon ki, amelyek a gazdaság, a tudomány, azaz az emberek életminőségének fejlesztését szolgálják. A fentiek tükrében nem véletlen, hogy a német kormány az Ipar 4.0 kezdeményezés mellé állt, annak megvalósulását átfogó stratégiai programokkal támogatja, koordinálja. Fontos kiemelni, hogy Németországnak nem elsődleges célja a gyártási tevékenység növelése, inkább multinacionális vállalatain keresztül a határon átívelő hatások hatékonyabb kihasználása, a

12 rendkívüli jó képzési rendszer erősségére való építés alapján a mérnöki szolgáltatások fejlesztése, és ehhez kapcsolódóan a dinamikus kis- és középvállalkozások további erősítése szerepel az elsődleges, a versenyképesség növelését célzó célok között. Felismerték, hogy egy vállalkozás, régió és ország-specifikus sajátosságai a fejlődés kerékkötői. Ezek felszámolása érdekében fontos koordinációs feladat a megfelelő szabványosítási, szabályozási és jogi keretek kidolgozása, és az integrációhoz szükséges infrastruktúra fejlesztése egész Németországban, illetve Európában. Magyarország, már csak gazdasági súlyánál fogva sem lehet meghatározója az Ipar 4.0 megoldások fejlődésének. Ugyanakkor számunkra különösen fontos, hogy a globális technikaitechnológiai fejlődési folyamatokat gondosan értékeljük és ez alapján, az előző fejezethez kapcsolódó módon, kidolgozzuk nemzeti, illetve regionális stratégiánkat. A megoldásszállító kisvállalkozások sikerének kulcsa csupán a kreativitás, az innovatív hajlam és tanulási képesség. E jellemzők kialakítása az oktatási rendszerünk alapos reformját igényli. A nagy gyártórendszereink hatékonyságnövelésének lehetősége szintén előttünk áll, a jelentős mértékben német tulajdonosi kör feltehetőleg önmaga is érdekelt akár a beszállítói láncának ilyen irányú fejlesztésében. Fontos megemlíteni, hogy az Ipar 4.0 megközelítés nem csupán a nemzetközi, globális piacon való hatékony működést támogathatja, hanem a kis régiók integrálását, a regionális gazdaságok élénkítését. (pl. regionális integrált energiaellátó rendszerek létrehozását, okos városok és gyárak integrálását, a közlekedési és logisztikai rendszerek összehangolt fejlesztését.) 8. Az Ipar 4.0 társadalomtudományi aspektusai Az Ipar 4.0 forradalom társadalmi hatásának vizsgálata kapcsán fontos, hogy felismerjük, hogy a gépekhez való viszonyunk alapjában megváltozott. Míg korábban a gépekre, mint munkánk támogató, megkönnyítő eszközeire tekintettünk, most szembesülnünk kell azzal, hogy maguk a gépek váltak munkaerővé, olyanná, amely csaknem teljesen autonóm módon látja el a feladatát. Azaz, a gépek nem támogatják az ember munkáját, hanem akár feleslegessé tehetik az embert, mint munkaerőt. Mindezek hatására a humántőke és a gazdasági tőke teljes mértékben helyettesíthetővé vált. Az egyre szorosabbá váló kapcsolat a technológiai, gazdasági, társadalmi és természeti rendszerek között azok változási/fejlődési képessége közti különbségből fakadóan egyre jelentősebb feszültséget eredményez. Az egyes országok gyártási költségindexeit elemezve láthatjuk, hogy a legjelentősebb költségelem a munkaerő költsége, mely a versenyképesség elsődleges meghatározója. Jelenleg a világban átlagosan 66 robot jut 10 ezer emberi munkásra. Az erősen automatizált japán autóiparban 1520 robot jut 10 ezer emberre. A fejlett országok cégei a munkaerőköltségek 65 százalékát meg tudják spórolni, ha a gyártást fejlődő országokba szervezik ki, ahol alacsonyabbak a fizetések. Ha az embereket robotokra cserélik, akkor a költségek 90 százalékát takaríthatják meg. Az automatizáltság szintjének növelése nem csupán az integráltság biztosításából fakad, hanem gazdasági szempontok is szerepet játszhatnak. Az elemzések arra utalnak, hogy az Ipar 4.0 megoldásoknak köszönhetően jelentősen csökkenni fog a termelésben foglalkoztatottak száma. Ezt a felismerést már a média is egyre gyakrabban hangoztatatja. Becslések szerint egyes iparágakban a munkaerőköltség 90 százalékkal csökkenthető, ha az embereket gépekkel helyettesítik. Ez a hajtóerő egyre jelentősebb lesz és a technikai fejlődésnek és az előzőekben ismertetett trendeknek

13 köszönhetően az USA-ban a dolgozók 47, az Egyesült Királyságban a 35 százaléka veszítheti el az állását 20 éven belül. A Merryl Lynch befektetési hitelintézet kapcsolódó tanulmánya szerint már elkezdődött a negyedik ipari forradalom, a robotok és a mesterséges intelligencia fejlődése exponenciális, gyakorlatilag minden ipari szektorban és a hétköznapokban is megjelentek. A gépek terjedése azért aggasztó, mert elsősorban az alacsony fizetésű munkahelyekről, a kétkezi munkakörökből és a szolgáltató szektorból fogják kiszorítani az embereket. Fontos megjegyeznünk, hogy e fejlődés nem csupán a kétkezi munkásokat érinti. A mesterséges intelligenciák fejlődésével a gépek olyan tudásigényes feladatokat is képesek lesznek átvenni, mint az orvosok és a nővérek munkája vagy a pénzügyi tanácsadás; 20 évre előre tekintve a pénzügyi szektorban 25 millió állás szűnhet meg az automatizált tanácsadó rendszereknek köszönhetően. Az emberek nagyjából fele-fele arányban optimisták és pesszimisták a gépek terjedése miatt, legalábbis ez derült ki az amerikai Pew közvélemény-kutató felméréséből. A megkérdezettek 48 százaléka szerint a robotok ki fogják szorítani a fizikai munkásokat, a mesterséges intelligencia pedig a szellemi munkásokat; hatalmas különbségek lesznek a jövedelmek közt, a társadalmi rend pedig fel fog borulni. 52 százalék viszont azt válaszolta, az emberi találékonyság felül fog kerekedni az új helyzeten, új iparágak és új munkahelyek jönnek majd létre az emberek számára. A helyzet hasonló ahhoz az átrendeződéshez, amit a média átstrukturálódása kapcsán tapasztalhattunk. A jelenséget, miszerint egyik technológia kiszorítja a másikat, kreatív rombolásnak hívják. Cél, hogy e drasztikus változásokat sikerüljön úgy levezényelni, hogy az a foglalkoztatásban rendkívüli problémákat ne eredményezzen. Az Ipar 4.0 kapcsán a kedvezőtlen hatások az európai gazdaság szempontjából nem kritikusak, ugyanis azok a sajnálatos demográfiai trendek hatását csillapítják. Fontos megjegyezni, hogy a változások új álláshelyeket is létrehoznak, növelve ezzel a képzett munkaerő iránti igényt, még nagyobb kihívást teremtve az oktatási rendszer minőségének és hatékonyságának kapcsán ban, amikor a Nobel díjas közgazdász Milton Friedman a fejlődő ázsiai országok kormányaival a gazdaságuk fejlesztésével kapcsolatban konzultált, meglepve látta, hogy a buldózerek helyett a fölmunkákat emberek tömegei ásóval végzik (Ford, 2015). Érdeklődésére megtudta, hogy mindez tudatos: a foglalkoztatás növelését megcélzó munkaprogram hatására döntöttek úgy, hogy a gépesítés helyett kubikusokat foglalkoztatnak. Friedman anekdotává vált megjegyzése jól érzékelteti az Ipar 4.0 társadalomtudományi dilemmáját: Ha a foglalkoztatás a cél, akkor miért nem adnak nekik kanalat? Természetesen ez a dilemma nem új keletű. A mezőgazdaság és majd az ipar gépesítésének hatására teljesen megváltozott a munkaerőpiac összetétele. A mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya folyamatosan csökken, az iparban foglalkoztatottaké kezdetben nő, majd csökken, a harmadik (szolgáltató) szektorban foglalkoztatottak aránya pedig folyamatosan emelkedik (Polónyi, 2002). A mesterséges intelligencia fejlődése azonban már a szolgáltatási szektort jelentősen érintő szellemi munkát végzőkre is hatással van/lesz. Mindez olyan szempontból különösen érdekes, hogy már jelenleg is az USA-ban a felsőfokú végzettségűek 50 százaléka olyan munkakörben dolgozik, melynek betöltéséhez nem feltétlen szükséges felsőfokú végzettség. A fejlődés elsődleges mozgatórugója a termelékenység és a hatékonyság növelése. Fontos társadalmi kérdés, hogy e fejlődés eredményéből a munkaerő, azaz a társadalom széles rétege minként részesül. A növekvő termelékenység és a bérek közti szoros kapcsolat az 1970-es években kezdett el fellazulni. A 70-es évekhez képest 2013-ban a betanított munkások teljesítménye 107 százalékkal nőtt, ugyanakkor reálkeresetük 13 százalékkal csökkent, miközben a lakhatás és az oktatás költségei ugrásszerűen emelkedtek. E folyamat a társadalmi

14 különbségek folyamatosan növekedéséhez is hozzájárul(t), pl. ma az USA-ban a háztartások 5 százaléka felelős a fogyasztás 40 százalékáért (Ford, 2015). Szintén érdekes kérdés, hogy a gazdaság növekedése miként hat a munkaerőpiacra. Az USA statisztikai hivatala szerint 1998-hoz képest tizenöt évvel később 3.5 ezermilliárd dollárral, azaz inflációval korrigálva csaknem 42 százalékkal nőtt a gazdaság (termelt javak értéke). Mindehhez 1998-ban 194 milliárd munkaóra társult. A 40 százalékos növekedés azt sejteti, hogy a munkaerőpiac is jelentősen fejlődött. Ez nincs így, tizenöt évvel később a megnövekedett termelési szinthez szintén csak 194 milliárd munkaórára volt szükség. Mennyivel is nőtt a gazdaság tehát 15 év alatt? Különösen érdekes a kérdés akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a népesség mindeközben 40 millió fővel növekedett. Mi a növekedés célja? A foglalkoztatottság növelése? január 2-ai Washington Post szerint a 2000 év első évtizedében az USA-ban semmivel sem nőtt a munkahelyek száma (Ford, 2015) A jövő ez egyik, leginkább előtérbe kerülő potenciális megoldása a mindenki számára biztosított alapjövedelem. Természetesen ez sem új gondolat, Hayek 1970-es években írja, hogy a garantált bérminimum egyfajta biztonsági hálóként szolgálhatna és a változásokra jóval nyitottabb társadalmat eredményezne. Az elképzelés hátránya, hogy az egyéni felelősségvállalás jelentősége háttérbe szorul. Hayek gondolata nem teljesen idealista. Abból indul ki, hogy a társadalom az elmúlt évszázadokban a városiasodásnak is köszönhetően nagyot változott, és ezt a változást a kormányzatoknak is követniük kell. Az alapjövedelem nem áll szemben a piaci szemléletű megközelítéssel, csupán azt célozza, hogy mindenki a megfelelő biztonsági hálóval a háta mögött bocsáthassa a piacra munkaerejét, kreativitását, és legyenek olyan ösztönzők, melyek az aktív és passzív jövedelem megfelelő hangolásával pozitív társadalmi hatást eredményeznek. A következőkben tekintsük át, mik a javaslat pozitív hatásai: A gyermekvállalási kedv javulna, a fejlett országok kedvezőtlen demográfiai trendjei megfordulhatnának. Az iskolázottság, mint ösztönzött elem, a társadalom által elismert érték szerepelne a modellben, ugyanis produktív és kreatív munka nem csupán munkaviszonyban valósulhat meg, ma is számtalan példa van arra, hogy az emberek szabadidejükben végeznek a társadalom számára olyan hasznos tevékenységet (pl. Wikipédia, önkéntes munka) mely tudásigényes. További motivációs tényező kell, hogy legyen a társadalmilag hasznos önkéntes munka, pl. a környezetvédelmi projektekben való részvétel támogatása. Szintén érdekes felvetés, hogy az alapjövedelem a mobilitást is támogathatja, a munkájukhoz nem kötött emberek kevésbé fejlett, olcsóbb életvitelt lehetővé tevő vidékre költözhetnek, mely trend a térségfejlesztésben hasznos lehet. Vásárlóerő megőrzése, a piaci kereslet szabályozott fenntartása, a társadalmi csapdák elkerülése egyfajta kooperációt igényel. Az oktatás szerepe A mesterséges intelligencia és az IPAR 4.0 megoldásoknak köszönhetően a munkakörök és a munkaerő képességei, készségei közti egyensúly felborulni látszik. Általános megközelítés, hogy a munkanélküliség problémájára a munkaerő oktatása átképzése a megoldás. E megközelítésmódot azonban fenntartással kell kezelni. Az USA-ban 20%, EU-ban 30% a túlképzett munkaerő aránya. Steven Brint a Universitry of California, Riverside szociológusa szerint a legtöbb munkahely rutinszerű feladatok megoldását várja el, nem szükséges alapos szakmai ismeret, a felügyeleti jellegű feladatok elsősorban megbízhatóságot és a munkabírást igényelnek (Ford, 2015).

15 Az USA-ban is általános az oktatók és a hallgatók hibáztatása azért mert nem a komolyabb kihívásokat jelentő műszaki területen intenzív a képzés. Ugyanakkor, fontos megjegyezni, hogy ezeken a területeken a harmadik országbeli, megfelelő képzettséggel rendelkező fiatalok sem találnak megfelelő munkát. Negatív forgatókönyv Bár úgy tűnhet, hogy a klímaváltozás hatása nem e kérdéskörhöz kapcsolódik, a legfontosabb negatív forgatókönyv szerint a mezőgazdaság korábbi átalakulásához hasonlóan a munkaerő intenzív gyártás is teljesen megszűnik, és a klímaváltozás miatt (is) növekvő élelmiszerárak és a csökkenő munkalehetőség jelentős társadalmi instabilitáshoz vezet. Pozitív hatások Egy-egy régió szempontjából a termelési folyamatok munkaerőtartalmának csökkenése pozitív hatással is járhat. Az USA-ban már el is indult egy re-indusztrializálódási folyamat, mely annak köszönhető, hogy az elsődlegesen az olcsó munkaerő miatt a fejlődő országokba kihelyezett termelési kapacitások visszatelepülnek, mivel a teljes automatizáltsági szint már versenyképes a növekvő bérigénnyel jellemezhető területeken magvalósuló technológiákkal különösen, ha a szállítás költségét és a szállítási út lerövidülésével járó rugalmasság növekedéséből fakadó pozitív gazdasági hatást is értékeljük. Bár ez a típusú fejlesztés a foglalkoztatottság növelésére csak kis és közvetett hatással bír, a közvetlen, a beszállítói láncon keresztüli, regionális hatás rendkívül pozitív tud lenni. 9. Összefoglalás teendőink Magyarországon Érdekes kérdés, hogy Magyarországot ez a trend miként érintheti. A kis hozzáadott értékű gyártási tevékenységet végző vállalataink ilyen szempontból ennek áldozatai is lehetnek, míg pozitív hatás esetleg az Európán túlról érkező befektetések területén várható. A munkaerő-intenzív gyártás jelentőségének erőteljes csökkenése a mezőgazdaság korábban lezajlott szerkezeti átalakuláshoz lesz hasonlatos, mely változás a foglalkoztatási és oktatási rendszerek gyors átalakítását igényli. Sikertelen válaszok rövidtávon egy-egy régió leszakadását eredményezhetik. A negatív hatások hosszabb távon a csökkenő munkalehetőségnek és a klímaváltozás miatt növekvő élelmiszeráraknak is köszönhetően jelentős globális társadalmi instabilitáshoz vezethetnek. Egy-két régió szempontjából a termelési és ellátási láncok munkaerőtartalmának csökkenése pozitív eredményekkel is járhat. Az elsődlegesen az olcsó munkaerő miatt a fejlődő országokba kihelyezett termelési kapacitások visszatelepülésének köszönhetően az USA-ban már el is indult egy újraiparosodási folyamat. A teljes mértékben automatizált technológiák már versenyképesek a folyamatosan növekvő bérigénnyel jellemezhető területeken megvalósuló alacsonyabb fejlettségű gyártórendszerekkel. Ezen kívül a szállítási út lerövidülése növeli a gazdasági mechanizmusok rugalmasságát. Természetesen ezek az új típusú technológiafejlesztések a foglalkoztatottság növelésére csak az egyre inkább összefonódó beszállítói láncokon keresztül tudnak jelentősebb pozitív hatást kifejteni.

16 A siker kulcsa, hogy a vállalatok, szervezetek egymáshoz igazított, és a helyi és globális ellátási láncok integrálását támogató fejlesztéseket hajtsanak végre. E folyamathoz a helyi gazdasági szereplők együttműködésén túl a kormányzat támogatása is szükséges. Ez a szerepvállalás elsődlegesen az intelligens gyártórendszerek üzemeltetéséhez és fejlesztéséhez szükséges ismeretek elsajátítását lehetővé tevő oktatási rendszerek kialakításában, a kapcsolódó K+F projektek támogatásában és összehangolásában, és a regionális fejlesztések (pl. okos városok, okos régiók) Ipar 4.0 koncepcióját is figyelembe vevő tervezésében és kivitelezésében kell, hogy megnyilvánuljon. A negyedik ipari forradalom a műszaki, társadalmi és gazdasági hálózatok metszéspontjain zajlik. A tanulmány alapjául szolgáló Hálózatok metszéspontjain címet viselő könyvünk ezekre a metszéspontokra fókuszálva vizsgálja a termelőrendszerek fejlődési irányait, e fejlődés társadalomtudományi vonatkozásait, és tesz javaslatot a szükségesnek vélt gazdaságélénkítési, kutatás-fejlesztési és oktatási programok tartalmára. Köszönetnyilvánítás A tanulmány összeállítását a Korszerű műszaki, informatikai és modellezési megoldásokra épülő döntéstámogató rendszer kifejlesztése elektronikai összeszerelő üzemek költség- és energiahatékony irányításához VKSZ_ projekt és a Természettudományos kutatás és technológiafejlesztés folyamatbányászati és deep learning algoritmusokkal OTKA pályázat támogatta. Felhasznált irodalom Bechtold, J., Kern, A., Lauenstein, C., & Bernhofer, L. (2014): Industry The Capgemini Consulting View. Capgemnini Consulting, 31. Heng S. (2014): Industry 4.0 Upgrading of Germany s industrial capabilities on the horizon, Deutsche Bank Research Deloitte. (2014): Challenges and solutions for the digital transformation and use of exponential technologies. Ford M. (2015). The rise of the robots: Thechnology and the Threat of Jobless Future, Basic Books, 352p Polónyi, I. (2002): Az oktatás gazdaságtana, Osiris kiadó, 425p Schuh, G., Potente, T., Wesch-Potente, C., Weber, A. R., & Prote, J.-P. (2014). Collaboration Mechanisms to Increase Productivity in the Context of Industrie 4.0. Procedia CIRP, 19(RoMaC),

A negyedik ipari forradalom

A negyedik ipari forradalom A negyedik ipari forradalom társadalmi kihívásai Prof. Abonyi János és Prof. Miszlivetz Ferenc janos@abonyilab.com Üzemeltetési adatok, tapasztalatok Az üzemeltés korlátai Aktuális és tervezett Üzleti

Részletesebben

Hálózatok metszéspontjain

Hálózatok metszéspontjain Abonyi János és Miszlivetz Ferenc Hálózatok metszéspontjain A negyedik ipari forradalom társadalmi kihívásai Abonyi János és Miszlivetz Ferenc Hálózatok metszéspontjain A negyedik ipari forradalom társadalmi

Részletesebben

Ipar 4.0: digitalizáció és logisztika. Prof. Dr. Illés Béla Miskolci Egyetem, GÉIK, Logisztikai Intézet Miskolc, április 19.

Ipar 4.0: digitalizáció és logisztika. Prof. Dr. Illés Béla Miskolci Egyetem, GÉIK, Logisztikai Intézet Miskolc, április 19. Ipar 4.0: digitalizáció és logisztika Prof. Dr. Illés Béla Miskolci Egyetem, GÉIK, Logisztikai Intézet Miskolc, 2018. április 19. Az előadáson érintett témák Termelés és piaci hatások Új piaci színtér

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök A MAGYAROK A PIACON KLUBRÓL A Magyarok a Piacon Klub a jól prosperáló magyar vállalkozások összefogásával

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök A MAGYAROK A PIACON KLUBRÓL A Magyarok a Piacon Klub a jól prosperáló magyar vállalkozások összefogásával

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 2. Előadás A beszerzési logisztika alapjai Beszerzési logisztika feladata/1 a termeléshez szükséges: alapanyagok

Részletesebben

INFORMATIKAI OKTATÁSI KONFERENCIA Pölöskei Gáborné Helyettes államtitkár

INFORMATIKAI OKTATÁSI KONFERENCIA Pölöskei Gáborné Helyettes államtitkár INFORMATIKAI OKTATÁSI KONFERENCIA 2019 Pölöskei Gáborné Helyettes államtitkár IPAR 4.0 az informatikai képzés átalakulása Az Ipar 4.0 megjelenésével minden foglalkozás átalakul Forrás: McKinsey (2018)

Részletesebben

European Road Transport Research Advisory Council. Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság

European Road Transport Research Advisory Council. Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság European Road Transport Research Advisory Council Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság Háttér EU-irányelvek: Barcelonai, Lisszaboni, Gothenburgi nyilatkozatok Európai Kutatási Tanácsadó

Részletesebben

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Életszínvonal, életminőség Magyarország versenypozícióját a magyar gazdaság

Részletesebben

MAGYARORSZÁG DIGITÁLIS OKTATÁSI STRATÉGIÁJA

MAGYARORSZÁG DIGITÁLIS OKTATÁSI STRATÉGIÁJA MAGYARORSZÁG DIGITÁLIS OKTATÁSI STRATÉGIÁJA DEBRECEN, 2018. ÁPRILIS 14. HORVÁTH ÁDÁM DIVÍZIÓVEZETŐ DIGITÁLIS PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI KÖZPONT VÁLTOZÓ MUNKAERŐPIACI IGÉNYEK VÁLTOZÓ MUNKAERŐPIACI IGÉNYEK A

Részletesebben

Hálózatok metszéspontjain

Hálózatok metszéspontjain Abonyi János és Miszlivetz Ferenc Hálózatok metszéspontjain A negyedik ipari forradalom társadalmi kihívásai Abonyi János és Miszlivetz Ferenc Hálózatok metszéspontjain A negyedik ipari forradalom társadalmi

Részletesebben

Dr. FEHÉR PÉTER Magyarországi szervezetek digitális transzformációja számokban - Tények és 1trendek

Dr. FEHÉR PÉTER Magyarországi szervezetek digitális transzformációja számokban - Tények és 1trendek Dr. FEHÉR PÉTER Magyarországi szervezetek digitális transzformációja számokban - Tények és 1trendek 2 Változás sebessége A gazdasági átalakulás nehezen követi a technológiai fejlődést Technológiai változás

Részletesebben

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem Környezetbarát energia technológiák fejlődési kilátásai Óbudai Egyetem 1 Bevezetés Az emberiség hosszú távú kihívásaira a környezetbarát technológiák fejlődése adhat megoldást: A CO 2 kibocsátás csökkentésével,

Részletesebben

várható fejlesztési területek

várható fejlesztési területek 2014-2020 várható fejlesztési területek EU támogatási prioritások A Bizottság által meghatározott 11 tematikus célkitűzéshez való kötelező illeszkedés 1.a kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

Telegdy Álmos. Emberek és robotok: az információs és kommunikációs technológia hatásai a munkaerőpiacra

Telegdy Álmos. Emberek és robotok: az információs és kommunikációs technológia hatásai a munkaerőpiacra Telegdy Álmos Emberek és robotok: az információs és kommunikációs technológia hatásai a munkaerőpiacra Az utóbbi 15 évben a magyar munkaerőpiacon a szakmunkások és gépkezelők aránya jelentősen lecsökkent.

Részletesebben

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015 Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal FP7 támogatás szektoronként FP7 költségvetés tevékenységenkénti bontásban

Részletesebben

Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban?

Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban? 1 fólia Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban? A termelés globalizációja következtében teljesen átalakul a termelő vállalatok struktúrálódása.

Részletesebben

Tudománypolitikai kihívások a. 2014-2020-as többéves pénzügyi keret tervezése során

Tudománypolitikai kihívások a. 2014-2020-as többéves pénzügyi keret tervezése során Tudománypolitikai kihívások a 2014-2020-as többéves pénzügyi keret tervezése során Dr. Kardon Béla Főosztályvezető Tudománypolitikai Főosztály Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság A kormányzati K+F+I

Részletesebben

4.0: Lehetőség vagy követendő irány. ~150 év ~ 60 év. ~ 30 év ~ 15 év

4.0: Lehetőség vagy követendő irány. ~150 év ~ 60 év. ~ 30 év ~ 15 év r 4.0: Lehetőség vagy követendő irány 4.0: Lehetőség vagy követendő irány Gödri István, AVENTICS Hungary Kft. ~150 év ~ 60 év ~ 30 év ~ 15 év Mire keres megoldást az Ipar 4.0? A bizonytalan és gyorsan

Részletesebben

VP Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban. A projekt megvalósítási területe Magyarország.

VP Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban. A projekt megvalósítási területe Magyarország. VP3-4.2.1-4.2.2-18 Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban 1 Pályázat benyújtása Projekt helyszíne A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2. napjától 2021. január 4. napjáig van

Részletesebben

A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei

A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei A jövő innovatív mobilitását megalapozó 3 pillér (kutatás, felsőoktatás, üzlet) együttműködése, a sikeres integrálás feltételei Dr. Bokor Zoltán MTA KTB közgyűlési képviselő 1 Tartalom Célok Az együttműködés

Részletesebben

LEAN 4.0 azaz hogyan tudja a Lean menedzsment az Ipar 4.0-át támogatni és lehetőségeit kiaknázni.

LEAN 4.0 azaz hogyan tudja a Lean menedzsment az Ipar 4.0-át támogatni és lehetőségeit kiaknázni. XXV. NEMZETI MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIA LEAN 4.0 azaz hogyan tudja a Lean menedzsment az Ipar 4.0-át támogatni és lehetőségeit kiaknázni. Dr. Németh Balázs Kvalikon Kft. 2018. Szeptember 14. Termelő vállalat

Részletesebben

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak.

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Horizon 2020 Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Munkatársainkkal a kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, érdekképviseleti

Részletesebben

IPAR 4.0 MINTAGYÁR PROJEKT GINOP

IPAR 4.0 MINTAGYÁR PROJEKT GINOP IPAR 4.0 MINTAGYÁR PROJEKT GINOP 1.1.3-16 GINOP 1.1.3 MINTAGYÁR PROJEKT GINOP 1.1.3 MINTAGYÁR KIEMELT PROJEKT Cél: Hazai termelő KKV-k felkészítése az Ipar 4.0 kihívásaira Projekt kód és név: GINOP 1.1.3-16-2017-0001

Részletesebben

Smart City feltételei

Smart City feltételei Smart City feltételei OKOS VÁROS konferencia 2017. május 25. Kövesdi Zoltán Közigazgatási tanácsadó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium JÓLÉT MEGTEREMTÉSE SMART INFRASTRUCTURE GAZDASÁG Miért van szükség digitális

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP projekt keretében)

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP projekt keretében) Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP 3.3.2.-16 projekt keretében) A Digitális Jólét Program (DJP) végrehajtásával összefüggő

Részletesebben

Területi különbségek kialakulásának főbb összefüggései

Területi különbségek kialakulásának főbb összefüggései Területi különbségek kialakulásának főbb összefüggései,,a siker fenntartásáért nap, mint nap meg kell küzdeni csak a hanyatlás megy magától (Enyedi, 1998) Dr. Káposzta József A TERÜLETI KÜLÖNBSÉG TEOLÓGIAI

Részletesebben

VAS MEGYE TOP 100 konferencia Nyugat-Pannon Növekedési Zóna Program

VAS MEGYE TOP 100 konferencia Nyugat-Pannon Növekedési Zóna Program VAS MEGYE TOP 100 konferencia Nyugat-Pannon Növekedési Zóna Program Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató,nypjmk Budapest, 2014. november 20. Fejlődési alapok Növekedési tengelyek Verseny-előnyök Hatások

Részletesebben

A Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület LEADER kritériumrendszere A Nyírség Helyi Akciócsoport

Részletesebben

INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. Uniós válasz a gazdasági válságra

INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. Uniós válasz a gazdasági válságra INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK Uniós válasz a gazdasági válságra INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. MEGHATÁROZÁS 2014. évi 1303 sz. EU Rendelet

Részletesebben

c. Fıiskolai tanár 2010.02.25. IT fogalma, kialakulása 1

c. Fıiskolai tanár 2010.02.25. IT fogalma, kialakulása 1 Az Információs Társadalom fogalma, kialakulása Dr. Bakonyi Péter c. Fıiskolai tanár 2010.02.25. IT fogalma, kialakulása 1 Az információs társadalom fogalma Az információs és kommunikációs technológiák

Részletesebben

OTP Consulting Romania OTP Bank Romania. Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, április 4.

OTP Consulting Romania OTP Bank Romania. Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, április 4. OTP Consulting Romania OTP Bank Romania Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, 2008. április 4. A Nemzeti Stratégiai Referencia Kerethez kapcsolódó Operatív Programok Humánerőforrás-fejlesztési Operatív

Részletesebben

Pályaorientáció az általános iskolában

Pályaorientáció az általános iskolában Pályaorientáció az általános iskolában Az Európai Unió a foglalkoztatást, valamint intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést célzó Európa 2020 stratégiájának egyik kiemelt célkitűzése a képzettségi

Részletesebben

Lean menedzsment és alkalmazása

Lean menedzsment és alkalmazása Lean menedzsment és alkalmazása Izgalmas és fárasztó időket élünk most. Az elmúlt néhány év változásai (mind technológiai, mind szabályozási téren) olyan mértékben érintették a hazai vállalatokat, hogy

Részletesebben

MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC, 2015

MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC, 2015 MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC, 2015 dr. Teperics Károly Debreceni Egyetem TTK Földtudományi Tanszékcsoport AZ EURÓPÁBA IRÁNYULÓ ÉS 2015-TŐL FELGYORSULT MIGRÁCIÓ TÉNYEZŐI, IRÁNYAI ÉS KILÁTÁSAI A Magyar Tudományos

Részletesebben

ActiveAssist. Rózner Lajos

ActiveAssist. Rózner Lajos Rózner Lajos 1 2 Felgyorsult fejlődés 2020 7 Mrd. csatlakozott ember 2020 50 Mrd. csatlakozott termék 1997 6 millió számítógép az interneten 1995 40 millió csatlakozott ember 3 Termékek és szolgáltatások

Részletesebben

A HORIZONT 2020 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI

A HORIZONT 2020 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI A HORIZONT 2020 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI Ki pályázhat? A kedvezményezett lehet: Konzorcium Önálló jogi entitás Országokra vonatkozó szabályok Kutatók Kutatói csoportok Együttműködés Párhuzamos finanszírozások

Részletesebben

MTVSZ, 2013.10.01. Versenyképes Közép- Magyarország Operatív Program bemutatása

MTVSZ, 2013.10.01. Versenyképes Közép- Magyarország Operatív Program bemutatása MTVSZ, 2013.10.01 Versenyképes Közép- Magyarország Operatív Program bemutatása A közép-magyarországi régió és a VEKOP speciális helyzete A KMR és a régió fejlesztését célzó VEKOP speciális helyzete: Párhuzamosan

Részletesebben

2014.09.25. Budapest. A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása. Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd. Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser

2014.09.25. Budapest. A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása. Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd. Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser Budapest A CluStrat projekt pilotjainak bemutatása Nemzeti Szakpolitikai Párbeszéd Ruga Eszter nemzetközi projektmenedzser A CluStrat projekt 8 pilot tevékenysége 1. Folyamat fejlesztés: innováció fokozása

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar KREATÍV IPARI SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak 1 Napjainkban a vállalatok, vállalkozások, illetve a munkaerőpiac részéről egyre jelentősebb igény mutatkozik

Részletesebben

MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ A 2007-2013-as programozási időszak eredményei, tapasztalatai, előretekintés Müller Ádám, SA Pénzügyi és Monitoring igazgató-helyettes Szombathely,2014.04.10. Felülről

Részletesebben

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Kontextus Európa 2020 Stratégia:

Részletesebben

Export húzza a gazdaságot

Export húzza a gazdaságot Export húzza a gazdaságot - vállalati elvárások Gödri István Bosch Rexroth Pneumatika kft 1 A nagy kép amit most látunk Elvárások vállalati szinten Globális kihívások rövid és közép távon 2 3 Export húzza

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 2013 Figyelem!!! A szakdolgozat készítésére vonatkozó szabályokat a hallgatónak a témát kijelölő kari sajátosságok figyelembe

Részletesebben

Az agrár-informatikai fejlesztések ágazati kihívásai az EU finanszírozás tükrében. Előadók: Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid és Kaszás Zoltán

Az agrár-informatikai fejlesztések ágazati kihívásai az EU finanszírozás tükrében. Előadók: Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid és Kaszás Zoltán + Az agrár-informatikai fejlesztések ágazati kihívásai az EU finanszírozás tükrében Előadók: Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid és Kaszás Zoltán + Hazai környezet - stratégiák 1 Széll Kálmán Terv Nemzeti Reform

Részletesebben

Aktuális kutatási trendek a villamos energetikában

Aktuális kutatási trendek a villamos energetikában Aktuális kutatási trendek a villamos energetikában Prof. Dr. Krómer István 1 Tartalom - Bevezető megjegyzések - Általános tendenciák - Fő fejlesztési területek villamos energia termelés megújuló energiaforrások

Részletesebben

Az új OTK-OFK és a klaszterek Stratégiai vitaanyag

Az új OTK-OFK és a klaszterek Stratégiai vitaanyag Az új OTK-OFK és a klaszterek Stratégiai vitaanyag A dokumentumról Célok Piaci szereplők Társadalmi szereplők Közszféra Távlatos fejlesztési üzenetek a magyar társadalmi és gazdasági szereplők lehető legszélesebb

Részletesebben

Autóbusz Klaszter Bemutatkozás

Autóbusz Klaszter Bemutatkozás Autóbuszgyártó Klaszter Budapest, 2010 augusztus 9. Autóbusz Klaszter Bemutatkozás Magyar Autóbuszgyártó Klaszter 2010 áprilisában 31 magyar vállalat és a Budapesti Műszaki Egyetem Járműgyártás tanszéke

Részletesebben

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara A megújuló energiák alkalmazásának szerepe és eszközei a vidék fejlesztésében, a Vidékfejlesztési Program 2014-20 energetikai vonatkozásai Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ADALÉKOK A VÁROSFEJLESZTÉS XXI. SZÁZADI GYAKORLATÁHOZ Dr.

Részletesebben

Fejér megye foglalkoztatási stratégiája

Fejér megye foglalkoztatási stratégiája Fejér megye foglalkoztatási stratégiája 2016-2030 Legfontosabb kihívások Elmaradt gazdasági szerkezetváltás megyén belüli munkaerőpiai szolgáltatások helyzetének stabilizálása, bővítése és differenciálása

Részletesebben

A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A LEADER kritériumok kiindulási pontjaként tekintett LEADER alapelvek: 1. Területalapú megközelítés

Részletesebben

Kiemelt Fejlesztési Központok lehetőségei között

Kiemelt Fejlesztési Központok lehetőségei között Kiemelt Fejlesztési Központok lehetőségei 2014-2020 között Tartalom A helyszín Miskolc Megyei Jogú Város kiemelt fejlesztési központ Eredményeink - röviden Mit várunk a rendezvénytől? Miskolci jövőkép

Részletesebben

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2009. Dr. Szépvölgyi Ákos KDRIÜ Nonprofit Kft. 2009.05.14. A Közép-Dunántúl hosszú távú területfejlesztési koncepciója (1999)

Részletesebben

A közép-európai régió versenyképessége és a 4. ipari forradalom

A közép-európai régió versenyképessége és a 4. ipari forradalom EFOP-3.6.1-16-2016-00013 (Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán) A közép-európai régió versenyképessége és a 4. ipari forradalom

Részletesebben

A szervezeti innováció alapjai. EPCOS Kft. A TDK Group Company SZ BA FC Szombathely, Hungary December, 2014

A szervezeti innováció alapjai. EPCOS Kft. A TDK Group Company SZ BA FC Szombathely, Hungary December, 2014 A szervezeti innováció alapjai EPCOS Kft. SZ BA FC Szombathely, Hungary December, 2014 Világpiaci szinten vezető elektronikai vállalat Alapítás éve, székhelye: 1935. Tokió Tokyo Denki Kagaku TDK Létszám:

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk PRIORITÁSTENGELY 1. Térségi a foglalkoztatási helyzet javítása

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben

FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020. NETWORKSHOP 2014 Pécs

FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020. NETWORKSHOP 2014 Pécs FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020 NETWORKSHOP 2014 Pécs A FEJLESZTÉSPOLITIKA UNIÓS SZABÁLYRENDSZER 2014-2020 EU EU Koh. Pol. HU Koh. Pol. EU 2020 stratégia (2010-2020) 11 tematikus cél >> 7 zászlóshajó

Részletesebben

Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében. Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr.

Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében. Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr. Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr. Tánczos Katalin A magyar energia- és környezetpolitika összefüggései, új kihívásai MTA

Részletesebben

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6.

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. A tanulmány az NFGM megbízásából készült Miért? (NFFT Jövőkereső) Mindezekre tekintettel halaszthatatlan, hogy a magyar társadalom körében széleskörű

Részletesebben

PARTNERSÉGI RENDEZVÉNY ÁPRILIS 10.

PARTNERSÉGI RENDEZVÉNY ÁPRILIS 10. PARTNERSÉGI RENDEZVÉNY 2017. ÁPRILIS 10. MI A PAKTUM? A helyi gazdaság és foglalkoztatás fejlesztésében érdekelt szervezetek partnerségi alapú együttműködése a térség munkaerő-piaci helyzetének javítása

Részletesebben

Az elektromos mobilitás gazdasági jövőképe: a járműipar, a közlekedés, az energetika és a digitalizáció konvergenciája

Az elektromos mobilitás gazdasági jövőképe: a járműipar, a közlekedés, az energetika és a digitalizáció konvergenciája Az elektromos mobilitás gazdasági jövőképe: a járműipar, a közlekedés, az energetika és a digitalizáció konvergenciája Vígh Zoltán közkapcsolati igazgató, JÁK 2017. október 18. AZ E-MOBILITÁSI SZEKTOR

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

Maradandó digitális transzformációk Oracle HOUG Konferencia 2018

Maradandó digitális transzformációk Oracle HOUG Konferencia 2018 2018.04.09 Maradandó digitális transzformációk Oracle HOUG Konferencia 2018 www.pwc.hu Megkérdeztük a vezérigazgatókat hogyan látják vállalatukat, iparágukat Világszerte 1293 7 IPARÁGBÓL vett részt a felmérésen

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben

A globalizáció hatása a munkaerőpiaci

A globalizáció hatása a munkaerőpiaci A MUNKAERŐPIAC FOGALMA ÉS JELLEMZŐI Benkei-Kovács Balázs - Hegyi-Halmos Nóra: Munkaerőpiac és foglalkoztatáspolitika A globalizáció hatása a munkaerőpiaci folyamatokra Globális felmelegedés Globális gazdaság

Részletesebben

Az Internet jövője Nemzetközi és hazai kitekintés

Az Internet jövője Nemzetközi és hazai kitekintés Az Internet jövője Nemzetközi és hazai kitekintés Dr. Bakonyi Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Nemzetközi kitekintés q Az elmúlt 30 évben

Részletesebben

EFOP Dr. Péter Zsolt, egyetemi docens, Orosz Dániel, PhD-hallgató,

EFOP Dr. Péter Zsolt, egyetemi docens, Orosz Dániel, PhD-hallgató, OKOS VÁROSOK, OKOS EGYETEMEK - A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK HELYE SZEREPE AZ OKOS VÁROSSÁ VÁLÁS FOLYAMATA SORÁN KÜLÖNÖS TEKINTETTEL HAZÁNK MEGYEI JOGÚ VÁROSAIBAN Dr. Péter Zsolt, egyetemi docens, regpzs@uni-miskolc.hu

Részletesebben

Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ. Szombathely szerepe és lehetőségei A NYPJMK-ban Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató

Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ. Szombathely szerepe és lehetőségei A NYPJMK-ban Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ Szombathely szerepe és lehetőségei A NYPJMK-ban 2014-2020 Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató Budapest, 2014. március 26. Tartalom 1. Jövőkép 2. Gazdaságfejlesztési

Részletesebben

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 03.

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 03. TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 03. dr. Torma András 2011.09.20. Tartalom 1. Gazdasági folyamatok az iparban 2. Ipari termelés és termékek jellemzői, kapcsolataik 3. Termelési tényezők 4. Technológia jellemzői

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK.

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK. A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK. számú melléklete AZ OKTATÁS-MÓDSZERTANI KÖZPONT ÜGYRENDJE BUDAPEST 2015

Részletesebben

Helyi hálózatok szerepe a vidékfejlesztésben

Helyi hálózatok szerepe a vidékfejlesztésben Helyi hálózatok szerepe a vidékfejlesztésben Tószegi-Faggyas Katalin vidékfejlesztési igazgató Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatóság Tudásmegosztó Nap - Székesfehérvár, 2014. november 27. A vidékfejlesztés

Részletesebben

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6 KKV-k jelene és jövője: a versenyképesség megőrzésének lehetőségei Dr. Parragh Bianka Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet A KKV-szektor főbb jellemzői A mikro-, kis-

Részletesebben

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE?

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO 14001 SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? Bárczi István a Fenntarthatósági Divízió vezetője 2014. szeptember 23. A KÖRNYEZETIRÁNYÍTÁSI RENDSZER ÚJABB KAPCSOLÓDÁSI

Részletesebben

Körforgásos gazdaság: mi ez és hova szeretnénk eljutni? Kriza Máté kuratóriumi elnök Körforgásos Gazdaságért Alapítvány

Körforgásos gazdaság: mi ez és hova szeretnénk eljutni? Kriza Máté kuratóriumi elnök Körforgásos Gazdaságért Alapítvány Körforgásos gazdaság: mi ez és hova szeretnénk eljutni? Kriza Máté kuratóriumi elnök Körforgásos Gazdaságért Alapítvány Körforgásos Gazdaságért Alapítvány 2014 elején jött létre magánkezdeményezésre Elsődleges

Részletesebben

Új gazdaság- és városfejlesztési megoldások

Új gazdaság- és városfejlesztési megoldások Új gazdaság- és városfejlesztési megoldások Garamvölgyi Balázs Budapest, 2017. június 14. Kecskemét Megyei Jogú Város Hetedik legkiterjedtebb város (322km2) Lakosszám: 110 ezer fő 77 ezer munkahely vs.

Részletesebben

A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli trendjei a Nyugat-dunántúli régióban

A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli trendjei a Nyugat-dunántúli régióban MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet A Nyugat-dunántúli technológiai régió jövőképe és operatív programja Győr, 2004. szeptember 30. A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli

Részletesebben

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés

Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés Európai Agrárpolitika és Vidékfejlesztés A vidékfejlesztés koncepciója és a fejlesztésekhez rendelhető források Gáti Attila Egy kis történelem avagy a KAP kialakulása Mezőgazdaság Élelmiszerellátás Önellátás

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG KIVÁLÓSÁG PROFIL 2011. június A kiváló szervezetek elérik és fenntartják azt a teljesítményt, mely megfelel a partnereik elvárásainak. Ennek a célnak sikeres elérése

Részletesebben

Intelligens szakosodás alapú regionális innovációs stratégia (RIS3)

Intelligens szakosodás alapú regionális innovációs stratégia (RIS3) Intelligens szakosodás alapú regionális innovációs stratégia (RIS3) 2014-2020 között kohéziós politika céljai Járuljon hozzáaz EU 2020 stratégia céljainak megvalósításához Hangsúly: az eredményeken legyen!

Részletesebben

A XXI. század módszerei a könyvvizsgálók oktatásában avagy a digitális kompetenciák és digitális tanulás fejlesztése

A XXI. század módszerei a könyvvizsgálók oktatásában avagy a digitális kompetenciák és digitális tanulás fejlesztése XXV. ORSZÁGOS KÖNYVVIZSGÁLÓI KONFERENCIA 2017. SZEPTEMBER 7-8. A XXI. század módszerei a könyvvizsgálók oktatásában avagy a digitális kompetenciák és digitális tanulás fejlesztése Madarasiné Dr. Szirmai

Részletesebben

Felsőoktatás: globális trendek és hazai lehetőségek

Felsőoktatás: globális trendek és hazai lehetőségek Felsőoktatás: globális trendek és hazai lehetőségek A környezeti kihívások és válaszok A demográfiai változások, o Korábban a idények robbanásszerű növekedése o ezen belül jelenleg különösen a születésszám

Részletesebben

Digitális Felsőoktatási, Kutatási és Közgyűjteményi Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia

Digitális Felsőoktatási, Kutatási és Közgyűjteményi Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia Digitális Felsőoktatási, Kutatási és Közgyűjteményi Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia Kerekasztal beszélgetés a célokról és eszközökről Mohácsi János, kutatás-fejlesztési főosztályvezető ws_kf@niif.hu

Részletesebben

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01 Célterület kód: 580a01 Nemzetiségi hagyományok ápolása, civil szervezetek eszközbeszerzésének támogatása adottságokon alapul, vagy újszerűsége, témája miatt fontos a települések fejlődése szempontjából

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Fejlődési tendenciák a logisztikában 105. lecke A fejlődési tendenciákat

Részletesebben

A K+F+I forrásai között

A K+F+I forrásai között Joint Venture Szövetség EU 2014-2020 Konferencia 2014. január 30. A K+F+I forrásai 2014-2020 között Pecze Tibor Csongor elnök Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal EU tematikus célok Kötelező illeszkedés OP-k

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

AZ NKFIH A JÖVŐ KUTATÓIÉRT

AZ NKFIH A JÖVŐ KUTATÓIÉRT AZ NKFIH A JÖVŐ KUTATÓIÉRT Dr. Szabó István a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese Tehetséghíd a jövőbe V. Országos TDK-fórum 2018. október 18. A

Részletesebben

A 2013 utáni kohéziós politika kialakítása, a civilek szerepe, lehetőségei

A 2013 utáni kohéziós politika kialakítása, a civilek szerepe, lehetőségei A 2013 utáni kohéziós politika kialakítása, a civilek szerepe, lehetőségei Bécsy Etelka Pécs, 2012. december 5. Tartalom I. Kiindulás II. III. IV. Tervezés az Emberi Erőforrások Minisztériumában A 9. tematikus

Részletesebben

A logisztikai információs hálózat felépülése

A logisztikai információs hálózat felépülése Bank Vám Termelővállalat Kereskedelmi vállalat Fuvarozó vállalat Szállítmányozó vállalat Felhasználó vállalat Biztosító Hálózati szintű információs kapcsolat Hálózati szintű logisztikai irányítás információs

Részletesebben

Smart City Tudásbázis

Smart City Tudásbázis Smart City Tudásbázis Projektpartner: Vezető partner és további projektpartnerek: TINA VIENNA (Vezető partner) Esetleg Bécs város kollégái és üzlettársai a kiválasztott tématerületeken Potenciális projektpartnerek

Részletesebben

A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL. Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek Január 16.

A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL. Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek Január 16. A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek 2018. Január 16. PROJEKT ÉRTÉKELÉS GYAKORLATA Transzparens, szabályozott folyamat 2 független, de a szakterületen

Részletesebben

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén Lontay Zoltán irodavezető, GEA EGI Zrt. KÖZÖS CÉL: A VALÓDI INNOVÁCIÓ Direct-Line Kft., Dunaharszti, 2011.

Részletesebben