Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat?"

Átírás

1 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 10 pont a könnyűszerkezetes házak előnyeiről, hátrányairól Általános tévhitek a könnyűszerkezettel kapcsolatban, ezek összefoglalása, bővebb kifejtése, érvek és ellenérvek. Készítette: Nyiri Zsuzsa, Nyirépterv Kft.

2 1 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? Kedves Leendő Háztulajdonos! Üdvözöllek! Nyiri Zsuzsa vagyok, a Te építész terveződ. Azért hoztam létre ezt a tanulmányt, hogy segítsek Neked a nagy Döntésben. Tudom, hogy egy ilyen döntést meghozni nem egyszerű, szükséged van a lehető legtöbb információra. Ebben leszek a segítségedre. A férjem is építész, így a saját irodánkon belül a teljes folyamatot mi visszük végig: a tervezéstől a műszaki vezetésig és ellenőrzésig. Célom, hogy a kezünk alól kizárólag jó és vállalható házak kerüljenek ki. Szeretem a kihívást, a nehéz feladatokat, a tervezés számomra öröm, alkotás, és család- pszichológia is egyben. Miért a könnyűszerkezetes házak? Néhány éve kapcsolatba kerültem a KÖHE, Könnyűszerkezetes Házak Egyesületével, amely egyesület rendelkezik ÉME engedéllyel, és a helyszínen összeállított, rugalmasan tervezhető faszerkezetes házakat építő kivitelező cégekből áll. Az első, ma már referenciaházunk tervezésénél és kivitelezésénél kialakult a megfelelő kapcsolat közöttünk és a kivitelező csapat között.

3 2 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? Íme, támpontként 10 dolog, amit érdemes végiggondolni a könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatosan: 1. Ár érték arány Azonos műszaki szintű és energetikai kategóriájú (A) házak összehasonlítása: A könnyűszerkezetes ház kulcsrakész építési ára 145 ezerft +Áfa Egy hagyományos téglaház kulcsrakész ára ezer Ft + Áfa Olcsóbb tehát megépíteni, mint a hagyományos házat, azonban ingatlanosok szerint olcsóbban is lehet értékesíteni. Ez a tendencia megváltozóban van, mivel inkább a régebbi faházakra igaz, a modern új technológia, amiről megfelelőségi igazolásunk és kiváló energetikai tanúsítványunk is van, már el fogja érni az egyéb házak árát.

4 3 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 2. Milyen a könnyűszerkezetes ház élettartama és értékállósága? A faszerkezetű ház ugyanolyan élettartamú lehet, mint egy téglaház. Maga az anyag I. osztályú fából készül, áztatva, kezelve, szárítva. Ez a faanyag nem egyezik meg az erdőben frissen kivágott fával, ami elvetemedik, stb... Ellenáll gombának, rovarnak, tűznek, víznek. Téglaház esetében a beépített anyagok kevésbé ellenőrzöttek, itt az építési hatóságon kívül minden esetben jelen van és ellenőriz az ÉMI is, valamint tűzvédelmi számítás is készül. A beépített anyagoknak tűzállónak kell lenni, így például sima gipszkarton lap helyett tűz gátló gipszkartont használunk.

5 4 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 3. Milyen a faház hőszigetelése? Felmerül sokszor, hogy a könnyűszerkezet nem tartja olyan jól a hőt, mint a nehéz téglaház. Ebben van igazság, de az energetika ennél komplikáltabb, és más tényezők is közrejátszanak benne. A könnyűszerkezetes ház energia tudatos, akár passzívház építhető a szerkezetből. Magában a váz közt található min. 15 cm hőszigetelés. A vázon kívül, a homlokzaton újabb hőszigetelő réteg kerül erre, ami alapvetően 5 cm dryvit hőszigetelés, de ez szintén növelhető, 8, 10, 15 cm-re is akár, igénytől és pénztárcától függően. Külső falszerkezetek hőátbocsátása az ÉMI vizsgálata szerint: A típ. (belül lambéria, kívül fa gerenda borítású) : U= 0,25 W/m2K B típ. (belül tg. gipszkarton, kívül vakolt, 5 cm dryvitos) U= 0,22 W/m2K

6 5 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? C típ.(belül lambéria, kívül nútféderes fenyő burkolat) U= 0,29 W/m2K 22 cm rönkfal U= 0,52-0,55 W/m2K Födémszerkezet: U= 0,25 W/m2K Téglaépítésű házaknál ugyanez így néz ki: A hőátbocsátási tényező követelményértéke 0,45 W/m2K. A táblázatból látható, hogy a B típusú faszerkezetes külső fallal egy szinten a 38 cm soklyukú, vagy Ytong fal 12 cm dryvit szigeteléssel van. Ez a falszerkezet tehát 50 cm vastagságú lenne,

7 6 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? míg faszerkezetnél ez 25 cm, azaz a fele!. Mivel minden beépített m2 számít és pénzt jelent, nem mindegy ez a szám sem! Amiben gyengébb a könnyűszerkezet, nyári túlmelegedésnek nevezzük. Ezt ki lehet küszöbölni tervezéssel, a tájolással, átszellőztethetőséggel, a nyílászárók árnyékolásával, nagy ereszekkel, és a hideg belső padlóburkolatokkal. Ez a hátrány sem egészen igaz, mert ugyanakkor ezt a házat sokkal gyorsabban fel lehet fűteni télen,

8 7 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? kis fűtésszámlával megúszható, és a jó hőszigetelésnek köszönhetően jól tartja is a meleget. Nyáron pedig az árnyékolással és szellőztetéssel a felmelegedés megelőzhető. Valójában csak a tetőteres házaknál jellemző ez a kockázat, ez azonban a téglaházaknál is fenn áll, mivel azok tetőszerkezete ugyanilyen. Amikor nyár közepére a téglaház átmelegszik, akkor viszont annak lehűtése jóval nehezebb feladat, és több energia.

9 8 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 4. Döng a födém? A fa födém döng, ha járnak rajta. Az eredeti ÉMI által elfogadott födém rétegrend hanggátlása nem túl jó. Ez ellen van megoldás, egyedi rétegrendet lehet alkalmazni, ami az ÉMI rétegrendjénél több annyival, hogy egy beton padlót tartalmaz, ami lehetővé teheti a padlófűtést is a tetőtérben, valamint a döngést csökkenti. Ez a kérdés ugyanígy felmerül minden háznál, ahol fa födém készül. Miért jobb mégis a fa födém a beton födémnél? Olcsóbb, és együtt mozog a házzal, jóval gyorsabban elkészül.

10 9 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 5. Hogy néz ki a könnyűszerkezetes ház? Nem akarunk egy "faház"-ban lakni. Sajnos rosszul cseng a könnyűszerkezetes szó, elcsépelték és lejáratták hozzá nem értő, olcsó Jánosok. Azonban, ha a név mögé benézünk, a komolyan ellenőrzött szerkezet, és gyártási technológia elég jó kiindulópont. A gagyi minőség helyett itt színvonalas házak készülnek, gondoljunk csak a skandináv építészetre. A házak formája nem szükségszerűen kutyaól, nem víkendház, lehet bármilyen. A mai modern, egybenyitott terek megoldhatóak, a nagy ablakok, fedett terasz, tetőtér, cseréptető, napelem, stb. A ház külső és belső megjelenése is bármilyen lehet, csak fantázia kell hozzá.

11 10 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? A könnyűszerkezetes ház falainak megjelenése lehet: vakolt falú tégla burkolatos kő burkolatos a burkolatos, lambériás gerendaház is. (A gerendaház esetében kicsit más a felépítés.) A családi házak tervezésekor ugyanúgy megtervezhető egy tégla ház is jól vagy rosszul, mint egy faház.

12 11 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 6. Faház tervek és típustervek Érdekes módon, amikor a faház szóba jön, az emberek elkezdenek keresgélni a készházak, amerikai típusú gyorsházak között. majd eljutnak a piacon még fellelhető nagyon olcsó- ám jogosulatlanul épített faházakhoz. Manapság a könnyűszerkezetes házak építéséhez ÉME engedély szükséges. Ez azt jelenti, hogy egy létező, engedélyben ismertetett rétegrend és gyártási terv szerint kell dogozni, ahhoz, hogy a termék, ami a ház maga, megfeleljen az előírásoknak. Az emberek többsége elkezdi nézegetni a típustervek tömegét, és ezek láttán el is megy a kedve az egésztől.

13 12 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 7. Ha rosszul kivitelezik a házat, akkor rémálommá válik. Ez igaz! És igaz a téglaházra is! Nézzünk meg egy 30, 50 éves házat akár. Penészes, dohos, hőhidas. Annak ellenére, hogy még nem is a mai gyengébb téglákból épültek. A kivitelezés elrontása persze lehetséges, azonban a megfelelő, megbízható cég választása segít ebben. Döntés előtt meg lehet nézni megépült házakat. Az már önmagában is jelent valamit, hogy cégünk telefonszáma 10 éve változatlan, és kivitelezőnk a régi megrendelőkkel olyan jó kapcsolatban maradt, hogy a házak megtekinthetők.

14 13 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 8. A könnyűszerkezetes házak hangszigetelése gyenge. Ennek semmi valóságalapja nincsen. A válaszfalak faszerkezetes gipszkarton falak, amit hangszigetelő anyaggal kitöltünk. A hangszigetelés minősége igénytől függően lehet jobb, a válaszfal lehet vastagabb is. A tégla és szilikát anyagú építőanyagok átlagos léghanggátlása 40 db körül mozog, míg a hangszigetelt gipszkarton válaszfalaké db.

15 14 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 9. Az építés szerelő jellegű és ha elrontják? Az, hogy az építési munka nagy része szerelő jellegű munka, éppen a könnyűszerkezetes faházak nagy előnye. Emiatt az építkezés gyorsan, flottul halad, maga a kivitelezés is tiszta, áttekinthető. Nincsenek állási idők, a könnyűszerkezetes házaknál a kivitelezés valóban 3 hónap alatt véget ér. A létrehozott falfelületek síkfelületek, derékszögek és egyeneseknincsenek görbe, domború és amorf szobák. Megfelelő szaktudás nélkül ne építsen senki semmit - ez minden házra igaz!

16 15 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 10. Gyors építés, tervezhető költözés! A rövid elkészülési idő, valamint az általunk elejétől kezdve kompletten leszervezett tervezés- kivitelezés, segít minket abban, hogy a ház ára ne változzon a tervezett pillanattól az átadásig! Ezáltal a könnyűszerkezetes ház ára és épülési ideje jól tervezhető. Ha a család költözni akar, a szükséges idő és pénz előre kikalkulálható, minimális hibaszázalékkal.

17 16 Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? Személyes ajánlat Neked Ezzel a végére értél ennek a tanulmánynak. Tudom, hogy most érzed igazán, hogy mennyire fontos, hogy megfelelő szakemberre bízd már a tervezést is. Olyanra van szükséged, akinek sok éves tapasztalata van ezen a területen. Miért fontos Neked, hogy tapasztalt és naprakész szakemberrel konzultálj a témában? Nézzünk néhány szempontot: odafigyel az igényeidre, segít kialakítani a megfelelő elosztást, egy kényelmes otthont tervez neked Érdekel Téged a könnyűszerkezetes ház témája, ezért szeretnék segíteni a döntésben. Ajándékba adok Neked egy 5000 forintos kupont, amit skypeos tanácsadásra válthatsz be. További részletekért kattints ide: Ez az alkotás a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi licenc alá tartozik. A licenc megtekintéséhez látogass el a oldalra.

Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat?

Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? Miért válaszd - avagy miért ne válaszd a könnyűszerkezetes házat? 10 pont a könnyűszerkezetes házak előnyeiről, hátrányairól Általános tévhitek a könnyűszerkezettel kapcsolatban, ezek összefoglalása, bővebb

Részletesebben

Online háztervezés. 3D típustervek összefoglalója 3 típus, 3 méret, 3 család házterve, ami Neked is megfelelhet! m2

Online háztervezés. 3D típustervek összefoglalója 3 típus, 3 méret, 3 család házterve, ami Neked is megfelelhet! m2 Online háztervezés 3D típustervek összefoglalója 3 típus, 3 méret, 3 család házterve, ami Neked is megfelelhet! 150-100- 60 m2 Készítette: Nyiri Zsuzsa, Nyirépterv Kft. Szia! Nyiri Zsuzsa vagyok, a Te

Részletesebben

Online háztervezés. 3D típustervek összefoglalója 3 típus, 3 méret, 3 család házterve, ami Neked is megfelelhet! 150-100- 60 m2

Online háztervezés. 3D típustervek összefoglalója 3 típus, 3 méret, 3 család házterve, ami Neked is megfelelhet! 150-100- 60 m2 Online háztervezés 3D típustervek összefoglalója 3 típus, 3 méret, 3 család házterve, ami Neked is megfelelhet! 150-100- 60 m2 Készítette: Nyiri Zsuzsa, Nyirépterv Kft. Szia! Nyiri Zsuzsa vagyok, a Te

Részletesebben

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++ Kiváló energetikai minőség okostéglával! A+++ Megoldás falazatra Miért fontos a megfelelő téglaválasztás? Amikor téglaválasztás előtt állunk, gyakran nem is tudatosul bennünk, milyen fontos döntést kell

Részletesebben

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása FALSZERKEZET FÖDÉM CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET KÜLSŐ ÉS BELSŐ VAKOLÁST NEM IGÉNYEL cm Acél vázszerkezet 0, cm Feltöltő nyílások Ø 8 cm cm cm Üvegszövet háló Burkolat 7 7 8 9 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET

Részletesebben

Korszerű -e a hő h tá ro s? T th ó Zsolt

Korszerű -e a hő h tá ro s? T th ó Zsolt Korszerű-e ű a hőtárolás? Tóth Zsolt 1. Mikor beszélünk hőtárolásról? 1.Könnyűszerkezet 2.Nehéz szerkezet 1. Fogalmak? 1. Hőtároló tömeg 2. Hő kapacitás 3. Hővezető képesség 4. Aktív tömeg 5. Hő csillapítás

Részletesebben

A falazat kiválasztása, hőszigetelési praktikák. Tóth Zsolt, az é z s é kft. ügyvezetője

A falazat kiválasztása, hőszigetelési praktikák. Tóth Zsolt, az é z s é kft. ügyvezetője A falazat kiválasztása, hőszigetelési praktikák Tóth Zsolt, az é z s é kft. ügyvezetője Miért téglából építünk? - évezredek óta használjuk - az első mesterséges építőanyag - tartós - időjárásálló - nagy

Részletesebben

Megoldás falazatra 2

Megoldás falazatra 2 Megoldás falazatra 2 Mitől okos a tégla? Az okostéglák olyan új fejlesztésű termékek, melyek hőszigetelő képessége 40-50 %-kal jobb, mint az ugyanolyan falvastagságban kapható hagyományos, nútféderes falazóelemeké.

Részletesebben

Készházkatalógus. Természetesen fából... MAGYAR. Cím: 7400 Kaposvár, Ballakuti u Mobil: 06 20/

Készházkatalógus. Természetesen fából... MAGYAR.  Cím: 7400 Kaposvár, Ballakuti u Mobil: 06 20/ Készházkatalógus Cím: 7400 Kaposvár, Ballakuti u. 50 Email: info@kerterv.eu Mobil: 06 20/ 569-3916 Mobil: 06 20/ 533-5879 MAGYAR Előszó A hétköznapok rohanása mellett a család számára elengedhetetlen menedéket

Részletesebben

Magasépítéstan alapjai 13. Előadás

Magasépítéstan alapjai 13. Előadás MAGASÉPÍTÉSTAN ALAPJAI Magasépítéstan alapjai 13. Előadás BME MET Előadó: 2014/2015 II. szemeszter egyetemi docens, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék BME MET 2014 / 2015 II. szemeszter 13. Előadás

Részletesebben

Készházkatalógus Magyar

Készházkatalógus Magyar Készházkatalógus Magyar Előszó Rólunk A hétköznapok rohanása mellett a család számára elengedhetetlen menedéket jelent egy egészséges és kellemes élettér, ahol Cégünk három év előkészítő munka után 2003-

Részletesebben

37. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia, 2010. október 20-21. Tihany

37. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia, 2010. október 20-21. Tihany 37. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia, 2010. október 20-21. Tihany A hazai faépítés, fafogyasztásra gyakorolt hatása előadók: Kárpáti József ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozat elnöke

Részletesebben

A tetőszigetelés új dimenziója!

A tetőszigetelés új dimenziója! A tetőszigetelés új dimenziója! Tökéletes komfort korszerű szigetelőanyaggal! Megbízható, modern, hatékony megoldás magas- és lapostetőn egyaránt Olvassa el, hogyan érhető el tökéletes komfort a mindennapokban!

Részletesebben

Könnyűszerkezetes épületek

Könnyűszerkezetes épületek Könnyűszerkezetes épületek Miért választják: - banki ügyintézés (pénzügyi kontroll) - tervezés kivitelezés egyben - időjárástól független - energiatudatos - előnyös műszaki tulajdonságok (földrengés )

Részletesebben

Könnyűszerkezetes épületek

Könnyűszerkezetes épületek Könnyűszerkezetes épületek Piaci helyzet Piaci helyzet Piaci helyzet Mi a könnyű szerkezet? A könnyű szerkezet Könnyűszerkezetes ház: -a határoló fal kevesebb, mint 300 kg/m2 Helyszíni szerelés: - ÖNORM

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÁRAJÁNLAT és műszaki leírás TETŐTERES favázas épület típusra. (szerkezetkész)

ÁLTALÁNOS ÁRAJÁNLAT és műszaki leírás TETŐTERES favázas épület típusra. (szerkezetkész) A Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete tagja Doboka Kereskedelmi és Vállalkozási KFT. Hódmezővásárhely, Fári u. 28. Tel./fax: 06-62-242-924 Web: www.doboka01.hu e-mail: doboka01@invitel.hu www.kohe.hu

Részletesebben

[muszakiak.hu] - a mûszaki portál

[muszakiak.hu] - a mûszaki portál Hõszigetelés Homlokzati falak külsõ hõszigetelése A nyolcvanas években, amikor a növekvõ energiaárak miatt elõször került komolyan szóba hazánkban a homlokzatok hõszigetelése, néhány centiméter vastag

Részletesebben

Austrotherm Kft. AMITŐL A VÍZ A LEFOLYÓBA TALÁL. ALAPRAJZ Építész tervezői napok Budapest 2006. Június 8.

Austrotherm Kft. AMITŐL A VÍZ A LEFOLYÓBA TALÁL. ALAPRAJZ Építész tervezői napok Budapest 2006. Június 8. AMITŐL A VÍZ A LEFOLYÓBA TALÁL ALAPRAJZ Építész tervezői napok Budapest 2006. Június 8. Egyhéjú melegtetők elvi rétegfelépítése Használatot biztosító réteg Csapadékvíz elleni szigetelés Gőznyomás kiegyenlítő

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

BERGER ÉPÍTÉSI RENDSZER

BERGER ÉPÍTÉSI RENDSZER BERGER ÉPÍTÉSI RENDSZER Tisztelt Kolléga, Mint arról a szakmai hírekből értesülhetett, a Beregszászi Gerendaházak az elmúlt évben jelentős változáson ment keresztül: 2017-ben egy nagy technológiai beruházással

Részletesebben

első napjai Agyönyörű tó melletti Egy családi ház születésének V eranda

első napjai Agyönyörű tó melletti Egy családi ház születésének V eranda V eranda Egy családi ház születésének első napjai A feladat: egy takarékosan fenntartható lakóház tervezése, kivitelezése, mely a CSOK igénybevételére is alkalmas Egy 4 szobás tóparti ház építésének története

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKAI KIMUTATÁS

ÉPÜLETENERGETIKAI KIMUTATÁS ÉPÜLETENERGETIKAI KIMUTATÁS Bevezetés Az energetikai kimutatás az egyik legfontosabb eszköz annak kiderítésére illetve feltérképezésére, hogy a jelenlegi épületünk milyen állapotban van hőtechnikai szempontokból.

Részletesebben

Bemutató Jellegű Közösségi Épület Kiviteli Terve

Bemutató Jellegű Közösségi Épület Kiviteli Terve Megjegyzés: Rétegrendek: - A terv a vonatkozó szakági tervfejezetekkel együtt érvényes! Külső falazat tetőtérben Műszárított - A méretek a helyszínen ellenőrizendők! Műszárított, lucfenyő Páraáteresztő

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÁRAJÁNLAT és műszaki leírás FÖLDSZINTES favázas épület típusra. (szerkezetkész)

ÁLTALÁNOS ÁRAJÁNLAT és műszaki leírás FÖLDSZINTES favázas épület típusra. (szerkezetkész) A Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete tagja Doboka Kereskedelmi és Vállalkozási KFT. Hódmezővásárhely, Fári u. 28. Tel./fax: 06-62-242-924 Web: www.doboka01.hu e-mail: doboka01@invitel.hu www.kohe.hu

Részletesebben

LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM

LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM Időpont: 2013.09.02 17:30 Helyszín: Eötvös Lóránd általános iskola, étkező Lakatos úti 2. számú Lakásszövetkezet Igazgatóság a közösség szolgálatában

Részletesebben

REFERENCIA ÉPÜLET ENERGETIKAI ELEMZÉSE (VERZIÓ DÁTUMA: )

REFERENCIA ÉPÜLET ENERGETIKAI ELEMZÉSE (VERZIÓ DÁTUMA: ) REFERENCIA ÉPÜLET ENERGETIKAI ELEMZÉSE (VERZIÓ DÁTUMA: 2018.01.05.) REFERENCIA LAKÓÉPÜLET HELYISÉGEI 1 előszoba 8,97 m2 2 étkező 14,35 m2 3 konyha 8,52 m2 4 kamra 2,6 m2 5 nappali 20,21 m2 6 gardrób 3,88

Részletesebben

Típusház 4 ANTRACIT 126, MEDITERRÁN 126

Típusház 4 ANTRACIT 126, MEDITERRÁN 126 Típusház 4 ANTRACIT 126, MEDITERRÁN 126 Nettó alapterület: 126,28 m2 Szobák száma: 5 Fürdőszobák száma: 2 Elrendezés: előszoba, nappali-konyha (leválasztható) 4 hálószoba 2 fürdő-wc 1 külön wc 1 kamra

Részletesebben

GLEN R. FALszerkezet. 295 m 2 LÖGLEN fémvázas mintaház fázisainak bemutatása. Főfal tömege 145kg/m 2. Táblás polisztirol beton 15 cm

GLEN R. FALszerkezet. 295 m 2 LÖGLEN fémvázas mintaház fázisainak bemutatása. Főfal tömege 145kg/m 2. Táblás polisztirol beton 15 cm + RENDSZER L GLEN R L GLEN R FALszerkezet cm-es tömör, homogén falszerkezet Külső és belső vakolást nem igényel Főfal tömege kg/m Táblás polisztirol beton cm Acél vázszerkezet cm Feltöltő nyílások Ø 8

Részletesebben

A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói.

A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói. A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói. 2014 Előadó: Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő Elérhetőség: Tel: 20-261-79-37 e-mail:nyiri@t-online.hu Web:nyirituzvedelem.hu 1

Részletesebben

Környezettudatos épületek a gyakorlatban. Magyarországon

Környezettudatos épületek a gyakorlatban. Magyarországon Környezettudatos épületek a gyakorlatban Magyarországon Mitől zöld a zöld? Zöld építés = hőszivattyúvalhűtött fűtötthűtött fűtött üvegkalitka? Zöld építés = műanyagba csomagolt betonkocka? Zöld építés

Részletesebben

04. 1:100 léptékű metszetek szabályai

04. 1:100 léptékű metszetek szabályai 04. 1:100 léptékű metszetek szabályai Horváth Tamás PhD építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 1:100 lépték Mi az ábrázolás célja? Az épület

Részletesebben

Milyen döntések meghozatalában segít az energetikai számítás? Vértesy Mónika energetikai tanúsító é z s é kft

Milyen döntések meghozatalában segít az energetikai számítás? Vértesy Mónika energetikai tanúsító é z s é kft Milyen döntések meghozatalában segít az energetikai számítás? Rendelet írja elő a tanúsítást 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról Új épületeknél már kötelező

Részletesebben

RETINA AMBULANCIA KIALAKÍTÁSA

RETINA AMBULANCIA KIALAKÍTÁSA TARTALOMJEGYZÉK A SZTE ÁOK SZEMÉSZETI KLINIKA RETINA AMBULANCIA KIALAKÍTÁSA ÉPÍTÉSI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ Címlap Tervezői nyilatkozat és aláírólap Tartalomjegyzék Műszaki leírások Mellékletek: Á-01

Részletesebben

THR-ek (Teljes Hőszigetelő Rendszerek) tűzvédelmi aktualitásai 5.0 OTSZ. Borzák Balarám Béla építészmérnök

THR-ek (Teljes Hőszigetelő Rendszerek) tűzvédelmi aktualitásai 5.0 OTSZ. Borzák Balarám Béla építészmérnök THR-ek (Teljes Hőszigetelő Rendszerek) tűzvédelmi aktualitásai Borzák Balarám Béla építészmérnök Építészeti Vezetőtervező Építési Szakértő; építészet - épületszerkezet - épületfizika szakterületeken, Igazságügyi

Részletesebben

Kérem, engedje meg, hogy felvázoljam tárgybani létesítményre vonatkozó elképzeléseinket és a hozzá tartozó műszaki leírásokat.

Kérem, engedje meg, hogy felvázoljam tárgybani létesítményre vonatkozó elképzeléseinket és a hozzá tartozó műszaki leírásokat. Tisztelt Hölgyem/Uram! Kérem, engedje meg, hogy felvázoljam tárgybani létesítményre vonatkozó elképzeléseinket és a hozzá tartozó műszaki leírásokat. Műszaki leírás ( Protector rendszerű könnyűfém szerkezetes

Részletesebben

Finnbär árajánlat House Schulze 36 m2 alapterületű szigetelt gerendaház, 16m2 terasz

Finnbär árajánlat House Schulze 36 m2 alapterületű szigetelt gerendaház, 16m2 terasz Finnbär árajánlat House Schulze 36 m2 alapterületű szigetelt gerendaház, 16m2 terasz Szállított anyagok listája Gerendák, rönkök : Északi fenyőből formázott rétegelt ragasztott gerenda. Méretre vágva,

Részletesebben

TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK

TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK Dr. Takács Lajos Gábor ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZVÉDELMI MEGFELELŐSÉGE Követelmény: OTSZ Megfelelőség igazolása: OTSZ 14 - építményszerkezetek

Részletesebben

ÁRAJÁNLAT. Métisz típusterv. Proép Technology Kft

ÁRAJÁNLAT. Métisz típusterv. Proép Technology Kft 2018 ÁRAJÁNLAT Métisz típusterv Proép Technology Kft. 2018.07.10. Általános tudnivalók a könnyűszerkezetes technológiáról Ne féljünk a könnyűszerkezettől! Az észak-európai országokban és az Egyesült Államokban

Részletesebben

XELLA MAGYARORSZÁG Kft. 1. oldal HŐHÍDMENTES CSOMÓPONTOK YTONG SZERKEZETEK ESETÉBEN

XELLA MAGYARORSZÁG Kft. 1. oldal HŐHÍDMENTES CSOMÓPONTOK YTONG SZERKEZETEK ESETÉBEN XELLA MAGYARORSZÁG Kft. 1. oldal HŐHÍDMENTES CSOMÓPONTOK YTONG SZERKEZETEK ESETÉBEN Juhász Gábor okl.építőmérnök, magasépítő szakmérnök Vitruvius Kft. juhasz.gabor @ vitruvius.hu Rt: 06-30-278-2010 HŐHIDAK

Részletesebben

VI. Faépítészeti konferencia 2008. szeptember 12.

VI. Faépítészeti konferencia 2008. szeptember 12. VI. Faépítészeti konferencia 2008. szeptember 12. Favázas Készházak Magyarországon. előadó: Kárpáti József ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozat elnöke MI A KÉSZHÁZ? Ház a gyárból. A készház előre

Részletesebben

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. TT KIV 20151008 BUDAPESTI EGYETMI KAT. GIM. R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T B U D A P E S T I E G Y E T E M I K A T O L I K U S G I

Részletesebben

Iparosított technológiával épült épület, folyamatos felújításainak eredményei.

Iparosított technológiával épült épület, folyamatos felújításainak eredményei. Iparosított technológiával épült épület, folyamatos felújításainak eredményei. Építők 105 Lakásszövetkezet 9024 Győr, Bartók B. út 44-56. Előadó:Csiszár Lajosné lakásszövetkezeti elnök Rudics András Lakásfenntartók

Részletesebben

Rétegrendek HORIZONT. energiatakarékos építési rendszer ISO 9001 ÉPÍTÉSÜGYIMINÕSÉGELLENÕRZÕINNOVÁCIÓSRT.

Rétegrendek HORIZONT. energiatakarékos építési rendszer ISO 9001 ÉPÍTÉSÜGYIMINÕSÉGELLENÕRZÕINNOVÁCIÓSRT. HORIZONT energiatakarékos építési rendszer Rétegrendek CERTOP ISO 9001 ÉPÍTÉSÜGYIMINÕSÉGELLENÕRZÕINNOVÁCIÓSRT. HORIZONT GLOBALKft - Ltd. Hungary 1095 Budapest, Soroksári út 110-112. tel: (36-1) 812-2212

Részletesebben

megoldások minden szinten Felújít, vagy megoldást kínálunk problémáira

megoldások minden szinten Felújít, vagy megoldást kínálunk problémáira megoldások minden szinten Felújít, vagy Építkezik? szolgáltatáscsomagunkkal megoldást kínálunk problémáira A Kucsa-ker ingyenes szolgáltatáscsomagja V. Hidegburkolat vásárlásakor * IV. Homlokzati hőszigetelés

Részletesebben

INTERRA GOLD INTERRA GOLD Szolgáltató és Fejlesztő KFT 6640 CSONGRÁD, DÓZSA GYÖRGY TÉR 18. INTERRA GOLD KFT.

INTERRA GOLD INTERRA GOLD Szolgáltató és Fejlesztő KFT 6640 CSONGRÁD, DÓZSA GYÖRGY TÉR 18. INTERRA GOLD KFT. ALKALMAZOTT RÉTEGRENDEK GYŰJTEMÉNYE (aktualizálva: 2012-04-25) B AL AT O N AL M Á D I S T R AN D F Ü R D Ő V E N D É G L Á T Ó É P Ü L E T E K É P Í T É S I E N G E D É L Y E Z É S I T E R V D O K U M

Részletesebben

MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Magasépítéstan MSc 11. előadás: Épületek hőveszteségének csökkentése MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék BME MET 2014 / 2015. II. szemeszter

Részletesebben

POROTHERM Építési Rendszer

POROTHERM Építési Rendszer POROTHERM Építési Rendszer WB_8_oldalas_2011.indd 1 2011.03.28. 14:55 A téglából épült otthon Energiatakarékos, hiszen a Wienerberger leginnovatív téglater- mékeinek hőszigetelő értéke kiegészítő hőszigetelés

Részletesebben

KÖLTSÉGHATÉKONY MEGVALÓSÍTÁS, OLCSÓ FENNTARTHATÓSÁG, MAGAS ÉLETMINŐSÉG! OPTIMUMHÁZ TERVEZÉSI-IRÁNYELV

KÖLTSÉGHATÉKONY MEGVALÓSÍTÁS, OLCSÓ FENNTARTHATÓSÁG, MAGAS ÉLETMINŐSÉG! OPTIMUMHÁZ TERVEZÉSI-IRÁNYELV KÖLTSÉGHATÉKONY MEGVALÓSÍTÁS, OLCSÓ FENNTARTHATÓSÁG, MAGAS ÉLETMINŐSÉG! OPTIMUMHÁZ TERVEZÉSI-IRÁNYELV az alacsony energiaigényű lakóépületekre vonatkozó követelményrendszer Megjelent: Budapest, 2014 Szerző:

Részletesebben

Hőszigetelések anyagainak helyes megválasztása

Hőszigetelések anyagainak helyes megválasztása Hőszigetelések anyagainak helyes megválasztása 5 kwh/m² Dr. Józsa Zsuzsanna BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék ÉPÜLETHATÁROLÓ SZERKEZETEK HŐÁTBOCSÁTÁSI KÖVETELMÉNYEI U f (W/m 2 K) Ország Külső

Részletesebben

VILÁG SZABADALOM. ...több, mint tégla.

VILÁG SZABADALOM. ...több, mint tégla. VILÁG SZABADALOM...több, mint tégla. MAGUNKRÓL Cégünk egy olyan termék gyártását és forgalmazását végzi, mely az építőipari hagyományokat figyelembe véve, az egész világon megoldást jelenthet az építőipar

Részletesebben

Vekla a jövő építő eleme

Vekla a jövő építő eleme Vekla a jövő építő eleme A célirányos kutatás-fejlesztés okai Alacsony az épületek energetikai hatékonysága Nő a környezetkárosító alapanyagok száma az építőiparban Előzőekből eredően az épületbontások

Részletesebben

Családi ház hőkamerás vizsgálata

Családi ház hőkamerás vizsgálata Cég ORIGOSÁNTA ÉPÍTŐ ZRT Győri u. 32. Sopron Mérést végezte: Markó Imre Telefon: 99/511540 EMail: info@origosanta.hu Készülék testo 8752 Gyártási szám: Objektív: 1910101 normál Megbízó Megrendelő Mérőhely:

Részletesebben

RAVATHERM TM XPS 300 WB RAVATHERM HUNGARY KFT. 1/6. Árlista - Érvényes: március 5-től visszavonásig. A Ravago S. A. védjegye

RAVATHERM TM XPS 300 WB RAVATHERM HUNGARY KFT. 1/6. Árlista - Érvényes: március 5-től visszavonásig. A Ravago S. A. védjegye RAVATHERM XPS 300 WB Érdesített felületű zártcellás polisztirolhab hőszigetelő lemez. Alkalmazási terület: Lábazatok, homlokzati falak, vb. koszorúk, pillérek, árkádfödémek vakolt, burkolt felületképzésű

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS. Tárgy: Meglévő Kultúrház bontása és új Faluház építésének engedélyezése

MŰSZAKI LEÍRÁS. Tárgy: Meglévő Kultúrház bontása és új Faluház építésének engedélyezése MŰSZAKI LEÍRÁS Tárgy: Meglévő Kultúrház bontása és új Faluház építésének engedélyezése Építés helye: 8086 Felcsút, Fő út 137. HRSZ: 329/1 Építtető: Felcsút Község Önkormányzata 8086 Felcsút, Fő út 75.

Részletesebben

Előadó neve Xella Magyarország Kft.

Előadó neve Xella Magyarország Kft. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Homlokzati falszerkezetek belső oldali hőszigetelése ásványi hőszigetelő lapokkal Előadó neve Xella Magyarország Kft. hőszigetelő lapok anyag jellemzők

Részletesebben

A Sopron Balfi utca 5349/203 hrsz. alatt felvett ingatlanon, 39 lakásos társasház kivitelezési szerződéséhez.

A Sopron Balfi utca 5349/203 hrsz. alatt felvett ingatlanon, 39 lakásos társasház kivitelezési szerződéséhez. I. SZÁMÚ MELLÉKLET MŰSZAKI TARTALOM A Sopron Balfi utca 5349/203 hrsz. alatt felvett ingatlanon, 39 lakásos társasház kivitelezési szerződéséhez. Betonszerkezet Alapozás: C16-24/KK minőségű beton Lemezbeton:

Részletesebben

LAPOSTETŐK TŰZÁLLÓSÁGI KÉRDÉSEI A KORSZERŰSÍTETT ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJÁBÓL

LAPOSTETŐK TŰZÁLLÓSÁGI KÉRDÉSEI A KORSZERŰSÍTETT ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJÁBÓL LAPOSTETŐK TŰZÁLLÓSÁGI KÉRDÉSEI A KORSZERŰSÍTETT ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJÁBÓL Geier Péter ÉMI Nonprofit Kft. III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.04.07. BEVEZETŐ (Idézet az előadás konferencia

Részletesebben

6,10 0,65 1,79 0,18 0,90 0,10 1,24 0,18 2,16 0,10 5,36 0,55 2,30 0,55 2,30 +0,17. pm 0,72. pm 0,72. pm 0,72 FÜRDÖ. 4,82 m 2 SZOBA.

6,10 0,65 1,79 0,18 0,90 0,10 1,24 0,18 2,16 0,10 5,36 0,55 2,30 0,55 2,30 +0,17. pm 0,72. pm 0,72. pm 0,72 FÜRDÖ. 4,82 m 2 SZOBA. 2,58 0,15 3,39 2,11 0,47 0,15 0,92 1,22 2,02 0,10 2,29 0,15 2,42 1,08 2,21 pm 0,76 pm 0,72 2,30 2,30 pm 0,72 1,14 0,62 1,14 3,84 4,98 1,75 1,59 0,05 2,23 cserépkályha (gázos) 6,10 0,65 1,79 0,18 0,10 1,24

Részletesebben

Új jelentés. Cég ORIGO-SÁNTA ÉPÍTŐ ZRT. Mérést végezte: GYŐRI ÚT 32-36 SOPRON. Schekulin Nándor. Készülék. testo 875-2 szám: nagylátószögű 32x23

Új jelentés. Cég ORIGO-SÁNTA ÉPÍTŐ ZRT. Mérést végezte: GYŐRI ÚT 32-36 SOPRON. Schekulin Nándor. Készülék. testo 875-2 szám: nagylátószögű 32x23 Cég ORIGO-SÁNTA ÉPÍTŐ ZRT GYŐRI ÚT 32-36 SOPRON Mérést végezte: Schekulin Nándor Telefon: 99/511-540 E-Mail: info@origo-santa.hu Készülék testo 875-2 Gyártási szám: Objektív: 1910101 nagylátószögű 32x23

Részletesebben

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum. Passzív házak Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Passzív ház Olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet

Részletesebben

Fehér Szerkezetek - 2014. Xella Magyarország Kft. 1

Fehér Szerkezetek - 2014. Xella Magyarország Kft. 1 Fehér Szerkezetek - 2014 Május 8. Május 13. Május 15. Május 20. Május 27. Budapest Debrecen Veszprém Hódmezővásárhely Győr Xella Magyarország Kft. 1 Fehér Szerkezetek - 2014 Program: 09.00-09.30: Követelmények

Részletesebben

CPR: Homlokzati hőszigetelő rendszerek megfelelőségének igazolása

CPR: Homlokzati hőszigetelő rendszerek megfelelőségének igazolása Lestyán Mária CPR: Homlokzati hőszigetelő rendszerek megfelelőségének igazolása Az Európai Unió területén nincs harmonizált vizsgálati szabvány az épületek homlokzatán elhelyezkedő homlokzati hőszigetelő,

Részletesebben

Kulcsrakész műszaki tartalom

Kulcsrakész műszaki tartalom Kulcsrakész műszaki tartalom Helyszín: Kecskemét belterület, 10576/356 helyrajzi szám szerint nyilvántartott, természetben Kecskemét Ezüstdénár utca 1. szám /A, B, C, D jelű lakások/ Beruházó és generál

Részletesebben

Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer

Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer 2014 1. AZ ISOGIPS RENDSZER ALKALMAZÁSI TERÜLETEI Az ISOGIPS rendszert az épületek külsõ falainak belsõ oldali hõszigetelésére alkalmazzák úgy, hogy a csatlakozó

Részletesebben

ALKALMAZOTT RÉTEGRENDEK

ALKALMAZOTT RÉTEGRENDEK ALKALMAZOTT RÉTEGRENDEK CALEO padló-, fal- és mennyezetfűtési rendszerekhez INFORMÁCIÓK i A kiemelt rétegek minden esetben elválaszthatatlan részei a technológiai felépítésnek és ezzel együtt árajánlatunknak

Részletesebben

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa 1. Építmények tűzvédelmi követelményei OTÉK Tűzbiztonság c. fejezete összhangban az 89/106

Részletesebben

Könnyűszerkezetes építés szabályozási kérdései

Könnyűszerkezetes építés szabályozási kérdései KEMI KFT Könnyűszerkezetes építés szabályozási kérdései Tapasztalatok a tervezés és építés szemszögéből Ismerjük a fogalmat? Nem. Ami nem hagyományos az könnyűszerkezetes? A tömeg alapján való kategorizálás

Részletesebben

Öltöző Épület Felújítás Építési Engedélyezési Terve

Öltöző Épület Felújítás Építési Engedélyezési Terve Öltöző Épület Felújítás Építési Engedélyezési Terve 7133 Fadd, Sport utca hrsz: 1172/1 MEGBÍZÓ: TERVEZÕ: Fadd Nagyközség K a j á r i J. T a m á s Önkormányzata Építész Iroda Betéti Társaság 7133 Fadd,

Részletesebben

Finnbär árajánlat House Agnes 94m2(lakótér) + 20,6m2(terasz)

Finnbär árajánlat House Agnes 94m2(lakótér) + 20,6m2(terasz) Finnbär árajánlat House Agnes 94m2(lakótér) + 20,6m2(terasz) Szállított anyagok listája Gerendák, rönkök : Északi fenyőből formázott kerek rönk 190 mm vagy ragasztott gerenda Méretre vágva, géppel formázva.

Részletesebben

Mûanyag nyílászárók 2010. EnergetoKarát

Mûanyag nyílászárók 2010. EnergetoKarát Mûanyag nyílászárók 2010 70 EnergetoKarát 3x Hôszigetelés Alapkivitelben készülô mûanyag nyílászáróink segítségével megfelelô hôszige teléssel párosítva akár 40 70% energia megta ka rítás érhetô el! Ablakaink

Részletesebben

1. Sávalapozás Ismertetése es alkalmazási területe és szerkezeti kialakítása különböző építési módok esetén. Szerkezeti részletek.

1. Sávalapozás Ismertetése es alkalmazási területe és szerkezeti kialakítása különböző építési módok esetén. Szerkezeti részletek. TERVEZÉSI ZÁRÓSZIGORLATI TEMATIKA 2017. ÉPÜLETSZERKEZETEK TÁRGYBÓL Épsz6+Épsz7 1. Sávalapozás Ismertetése es alkalmazási területe és szerkezeti kialakítása különböző építési módok esetén. Szerkezeti részletek.

Részletesebben

Családi ház építés egyösszegű vállalásának indikatív árajánlata

Családi ház építés egyösszegű vállalásának indikatív árajánlata Családi ház építés egyösszegű vállalásának indikatív árajánlata Az árajánlat indikatív jellegű, annak véglegesítéséhez szükséges a talajmechanikai vizsgálatok elvégzése, geodéziai felmérés és a teljes

Részletesebben

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a

A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a A.D. MÉRNÖKI IRODA KFT 5435 MARTFŰ, GESZTENYE SOR 1/a VÁROSÜZEMELTETÉSI ÉPÜLET ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA TENDER TERV Felújítás helye: 5435 Martfű, Május 1 út 1., hrsz:349/2 Megbízó: MARTFŰ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

Kisméretű családi ház Építészeti-műszaki dokumentáció

Kisméretű családi ház Építészeti-műszaki dokumentáció Kisméretű családi ház eti-műszaki dokumentáció Építtető...... É... dátum... V R E T A T N MI A mintatervet Bártfai Szabó Gábor építész tervei alapján a Magyar Kamara megbízásából a Budapesti Műszaki és

Részletesebben

Kulcsrakész műszaki tartalom

Kulcsrakész műszaki tartalom Kulcsrakész műszaki tartalom Helyszín: Kecskemét belterület, 5932 helyrajzi szám szerint nyilvántartott, természetben Kecskemét, Mátra 2. szám /A, B jelű lakások/ Helyiséglista: A LAKÁS Beruházó és generál

Részletesebben

Szakmai ismeretek. Melyek a céljai a munkavédelemnek, a környezetvédelemnek és a tűzvédelemnek?

Szakmai ismeretek. Melyek a céljai a munkavédelemnek, a környezetvédelemnek és a tűzvédelemnek? Szakmai ismeretek 1. a./ Mi a hő, melyek a hő terjedésének formái, mi a hőszigetelés? Melyek a céljai a munkavédelemnek, a környezetvédelemnek és a tűzvédelemnek? b./ Ismertesse az ipari és épületgépészeti

Részletesebben

TÁMOGATÓ SZOLGÁLAT - KISBÉRI IRODA KIALAKÍTÁSA

TÁMOGATÓ SZOLGÁLAT - KISBÉRI IRODA KIALAKÍTÁSA ÁTRIUM MÁRKA MÉRNÖKIRODA KFT Kisbér, Kincsem u. 25. Tel, Fax : +36-34/353-201, Mobil: +36-30/921-03-73 E-mail : atrium@atriummarkabt.t-online.hu ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ TÁMOGATÓ SZOLGÁLAT

Részletesebben

ÉPÜLET FALSZERKEZETEK KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSE ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL. Simon Andrea

ÉPÜLET FALSZERKEZETEK KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSE ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL. Simon Andrea ÉPÜLET FALSZERKEZETEK KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSE ÉLETCIKLUS ELEMZÉSSEL Simon Andrea VÁZLAT 1. Problémafelvetés 2. Elemzés módszertana 3. Életciklus-szakaszok 4. A mintaépület bemutatása 5. Eredmények kiértékelése

Részletesebben

Tájékoztató szerződésmódosításról - Vállalkozási szerződés a Mádon található Grossmann-ház felújítására (2.sz.)

Tájékoztató szerződésmódosításról - Vállalkozási szerződés a Mádon található Grossmann-ház felújítására (2.sz.) Tájékoztató szerződésmódosításról - Vállalkozási szerződés a Mádon található Grossmann-ház felújítására (2.sz.) Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/27 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény

Részletesebben

Thermo-Block Hőszigetelt Energiatakarékos Építési Rendszer, A+ és passzív házak építőanyaga. Előadó: Beke János Tulajdonos-ügyvezető

Thermo-Block Hőszigetelt Energiatakarékos Építési Rendszer, A+ és passzív házak építőanyaga. Előadó: Beke János Tulajdonos-ügyvezető Thermo-Block Hőszigetelt Energiatakarékos Építési Rendszer, A+ és passzív házak építőanyaga Előadó: Beke János Tulajdonos-ügyvezető Thermo-Block Magyarország Kft A Thermo-Block Magyarország Kft magyar

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Megrendelő: Minta Project 6500 Baja Minta u 42 HRSZ: 456/456 Gipsz Jakab 6500 Baja Minta u 42 Tanúsító: Épületgépész Szakmérnök

Részletesebben

Passzívházak speciális hőszigetelési megoldásai. alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó

Passzívházak speciális hőszigetelési megoldásai. alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó Passzívházak speciális hőszigetelési megoldásai Szatmári Zoltán Bachl Kft. alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó BEÉPÍTETT MAGASTETŐK HŐHIDPROBLÉMÁI Minden szarufavég átdöfi a homlokzati hőszigetelést.

Részletesebben

1. Sávalapozás Ismertetése es alkalmazási területe és szerkezeti kialakítása különböző építési módok esetén. Szerkezeti részletek.

1. Sávalapozás Ismertetése es alkalmazási területe és szerkezeti kialakítása különböző építési módok esetén. Szerkezeti részletek. TERVEZÉSI ZÁRÓSZIGORLATI TEMATIKA 2017. ÉPÜLETSZERKEZETEK TÁRGYBÓL Épsz6+Épsz8 1. Sávalapozás Ismertetése es alkalmazási területe és szerkezeti kialakítása különböző építési módok esetén. Szerkezeti részletek.

Részletesebben

Kivitelezői tapasztalatok. Tóth Zsolt, az é z s é kft. ügyvezetője

Kivitelezői tapasztalatok. Tóth Zsolt, az é z s é kft. ügyvezetője Kivitelezői tapasztalatok Tóth Zsolt, az é z s é kft. ügyvezetője Lépéshangszigetelés az elterjedt gyakorlat: - 2 cm úsztatóréteg - 0,5 cm dilatáció a szegélynél, előre szabott csíkból ehelyett a mi javaslatunk:

Részletesebben

WYW BLOCK.... több mint tégla.

WYW BLOCK.... több mint tégla. WYW BLOCK... több mint tégla. WYW BLOCK ZRT. CÉGISMERTETŐ A WYW Block Zrt. alapanyagot gyárt építési technológiák széles köréhez. A WYW Block építőanyag gyár 16 000 m 2 -es gyártócsarnokaiban polisztirol

Részletesebben

Hallottunk már a mobil ház műfajáról, de miben különbözik ez a mostani fejlesztés a többitől?

Hallottunk már a mobil ház műfajáról, de miben különbözik ez a mostani fejlesztés a többitől? Egy áruház parkolójában figyeltünk föl egy első pillantásra lapostetős faháznak látszó építményre, amiről első körben kiderült, hogy alapvetően nyaralónak készült. De amikor megtudtuk, hogy valójában mobil

Részletesebben

Műszaki leírás. 1101 Budapest, X. Albertirsai út 10. BNV 40. számú pavilon

Műszaki leírás. 1101 Budapest, X. Albertirsai út 10. BNV 40. számú pavilon Műszaki leírás 1101 Budapest, X. Albertirsai út 10. BNV 40. számú pavilon Az épület, 1101 Budapest, X. Albertirsai út 10. szám alatti 39206/31 helyrajzi számú ingatlanon helyezkedik el. Az épület: egyhajós,

Részletesebben

Épület rendeltetése Belső tervezési hőmérséklet 20 Külső tervezési hőmérséklet -15. Dátum 2010.01.10. Homlokzat 2 (dél)

Épület rendeltetése Belső tervezési hőmérséklet 20 Külső tervezési hőmérséklet -15. Dátum 2010.01.10. Homlokzat 2 (dél) Alapadatok Azonosító adatok lakóépület Épület rendeltetése Belső tervezési hőmérséklet 20 Külső tervezési hőmérséklet -15 Azonosító (pl. cím) vályogház-m Dátum 2010.01.10 Geometriai adatok (m 2 -ben) Belső

Részletesebben

Vevő. Alap készítés mixer betonnal. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás. Aljzatbetonozás 9-12cm Vasszerelés,betonozás helyszini

Vevő. Alap készítés mixer betonnal. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás. Aljzatbetonozás 9-12cm Vasszerelés,betonozás helyszini Ablak beszerelés Ablak beszerelése redöny szerelés nélkül. Alap készítés helyszini keveréssel. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás helyszini keveréssel. Alap készítés mixer betonnal. Vasszerelés,zsaluzás,betonozás

Részletesebben

Tűzterjedés elleni védelem

Tűzterjedés elleni védelem Tűzterjedés elleni védelem Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek helyzete Lestyán Mária TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Építészeti Tűzvédelmi Tagozat vezetője Lakitelek, 2014. 09. 10. Ezt a Tűzvédelmi Műszaki

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Épületrész (lakás): 1. em. 12. lakás Megrendelő: Tanúsító: Vértesy Mónika TÉ-01-63747 Az épület(rész) fajlagos primer energiafogyasztása:

Részletesebben

Műszaki tartalom. Beruházó és generál kivitelező: Quality Homes Zrt.: 6200, Kiskőrös Béke utca 48. Vezérigazgató: Varga Ferenc Tel.

Műszaki tartalom. Beruházó és generál kivitelező: Quality Homes Zrt.: 6200, Kiskőrös Béke utca 48. Vezérigazgató: Varga Ferenc Tel. Műszaki tartalom Helyszín: Kecskemét belterület, 10577/177 helyrajzi szám szerint nyilvántartott, természetben Kecskemét Örkény utca 8 szám /1,2,3,4 jelű lakások/ Beruházó és generál kivitelező: Quality

Részletesebben

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek belső oldali hőszigetelés - technológiák Lehetséges megoldások: 1.Párazáró réteg beépítésével 2.Párazáró / vízzáró hőszigetelő anyaggal

Részletesebben

Ha fontos a biztonság! ÉGHETŐ HOMLOKZATI HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK BIZTONSÁGOS MEGOLDÁSA. Készítette: Pozsonyi László alkalmazástechnikai vezető

Ha fontos a biztonság! ÉGHETŐ HOMLOKZATI HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK BIZTONSÁGOS MEGOLDÁSA. Készítette: Pozsonyi László alkalmazástechnikai vezető Ha fontos a biztonság! ÉGHETŐ HOMLOKZATI HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK BIZTONSÁGOS MEGOLDÁSA Készítette: Pozsonyi László alkalmazástechnikai vezető A BIZTONSÁG az emberiség történetében mindig is az élet és a

Részletesebben

BACHL PUR-PIR HİSZIGETELİ RENDSZER. A szigetelı anyag alapanyaga: poliuretán hab, mely korunk legkorszerőbb hıszigetelı képességgel rendelkezı anyaga.

BACHL PUR-PIR HİSZIGETELİ RENDSZER. A szigetelı anyag alapanyaga: poliuretán hab, mely korunk legkorszerőbb hıszigetelı képességgel rendelkezı anyaga. BACHL PUR-PIR HİSZIGETELİ RENDSZER A szigetelı anyag alapanyaga: poliuretán hab, mely korunk legkorszerőbb hıszigetelı képességgel rendelkezı anyaga. Miért nevezzük a legkorszerőbb hıszigetelı anyagnak?

Részletesebben

TERVEZÉS TŰZTEHERRE Az EC-6 alkalmazása YTONG, SILKA falazott szerkezetek esetén

TERVEZÉS TŰZTEHERRE Az EC-6 alkalmazása YTONG, SILKA falazott szerkezetek esetén TERVEZÉS TŰZTEHERRE Az EC-6 alkalmazása YTONG, SILKA falazott szerkezetek esetén TARTALOM - JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET OTSZ - CPR - FOGALMAK tűzterjedést gátló szerkezetek falak, födém - Építőanyagok tűzvédelmi

Részletesebben

terve bt. :: http://www.terve.hu 1085 Budapest, József krt. 18. I./21. +36-70-512-9874 :: +36-70-272-2978 email: info (kukac) terve (pont) hu

terve bt. :: http://www.terve.hu 1085 Budapest, József krt. 18. I./21. +36-70-512-9874 :: +36-70-272-2978 email: info (kukac) terve (pont) hu terve bt. :: http://www.terve.hu 1085 Budapest, József krt. 18. I./21. +36-70-512-9874 :: +36-70-272-2978 email: info (kukac) terve (pont) hu A tanulmány a http://www.terve.hu/jaroli/tervek_1.html oldalról

Részletesebben

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 38 40 HÁZ és KERT Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 39 Nyílászárók HÁZ és

Részletesebben