Atomenergetika Erőművek felépítése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Atomenergetika Erőművek felépítése"

Átírás

1 Atomenergetika Erőművek felépítése

2 Atomenergetika Az Európai Uniós atomerőművek jellemzése az összes villamosenergia 35%-át adják ám 2015 és 2030 között elérik a tervezett élettartamuk végét Franciaország 86%; Magyarország 40% nagyon megbízható áramellátást tesznek lehetővé hosszú távon stabil árakon. nem járnak semmiféle égéstermék keletkezésével, ezért környezetkímélők (nem járul hozzá az üvegházhatáshoz) 700 millió tonna CO 2 kibocsátás elkerülését teszik lehetővé, (például úgy lehetne elérni, ha egy évre leállítanánk az összes Európában futó gépkocsit.)

3 Atomenergetika legkoncentráltabb primer energiaforrás egy maroknyi urán ugyanannyi elektromos energiát ad, mint 70 t szén vagy 390 hordó olaj. Egy 1 milliós város energiaellátását szolgáló atomerőmű 3 kg uránt fogyaszt naponta. legkisebb fajlagos mennyiségű hulladék keletkezik. Atomerőművi szilárd hulladék csak egy ezred része a széntüzelésű erőmű hulladékának.

4 Kapcsolódó fogalmak Bomlási sor vagy radioaktív bomlási sor: A radioaktív elem atomjainak bomlási lépéssorozata. Minden lépésben egy-egy új elem atomja keletkezik és a sort egy stabilis atommal rendelkező elem képződése zárja le. Felezési idő: Az az időtartam, amely alatt egy radioaktív elem mintájában lévő atomok fele elbomlik. Ugyanezen idő alatt a kibocsátott sugárzás felére csökken. Különböző radioaktív anyagok felezési ideje különböző lehet: pl. uránium-238: 4,5 milliárd év, rádium-221: 30 másodperc.

5 Kapcsolódó fogalmak Aktivitás Aktivitásnak nevezzük az 1 másodperc alatt bekövetkező bomlások számát.[bq]- Becquerel Radioaktív hulladékok csoportosítása aktivitás szerint: kis aktivitású hulladék: Bq/kg alatt közepes aktivitású hulladék: Bq/kg kbq/kg nagy aktivitású hulladék: kbq/kg felett. A magátalakításoknál keletkező magok gyakran nem stabilak, radioaktív bomlás során egy másik elemmé alakul. Urán plutóniummá alakul, mely mesterséges elem. A periódusos rendszer utolsó természetes tagja az U, a Pu kettővel utána következik

6 Atomerőművek működési elve A hagyományos hőerőművek kazánjában lezajló égés helyett, a reaktorban lezajló folyamatok termelik az energiát, amellyel a vizet gőzzé alakítják, s a gőz (hasonlóan mint a hőerőművekben) a turbógenerátorokat meghajtva villamos energiát termel. Az atomerőművek a bomlási (hasadási) magreakció, fisszió energiájával fűtött hőerőművek (villamos energia).

7 Atomerőművek működési elve Az urán izotópjai: urán-235 és urán-238 (7:1000) U-238-as atommagja neutronnal ütközve nehezebben hasad, mint U-235 U-238 átalakulhat plutónium-239-vé, de ez folyamat (az U-235 hasadási esélyét rontja) neutronnyelő MEGOLDÁS: U-235 dúsítása-speciális ultracentrifugálás neutronok mozgását moderátorral lassítják (ütközési esély növelése)

8 Uránfelhasználás folyamata Urán bányászat: külszíni fejtéssel (Magyarországon Kővágószőlős) (mélyfejtés nem gazdaságos -1200m-en 70 C van) UF 4 alakjában és U 3 O 8 -sárga, nedves massza formában Átalakítás: dúsítással U-235 mennyiségét 0,7%-ról 2-4%ra növelik Fűtőelemgyártás: UO 2 tokba helyezik ( ceruza), ezeket 6-szöletű vékony, víz ellen szigetelt csövekbe töltik Felhasználás: reaktorokban Reprocesszionálás: a még hasznosítható urán és plutónium szétválasztása a keletkezett hulladékoktól Ideiglenes tárolás; végső elhelyezés

9 Uránfelhasználás folyamata

10 Atomerőművek működési elve U-235 maghasadása: atommagot körülvevő neutronok atommagnak ütköznek, két újabb (gyors) neutron keletkezik ezek atommagtól kirepülve újabb atommagokat hasítanak A folyamat nagy hőtermelődéssel jár

11 Atomerőművek működési elve Láncreakció kiváltására és fenntartására csak a kis energiájú ún. termikus vagy lassú neutronok alkalmasak. A gyors neutronokat termikus sebességre kell lassítani. (ne legyen robbanásszerű hőfejlődés) Ezt valósítja meg a moderátor közeg: Közönséges víz Hátránya: hidrogénje sok neutront befog Nehézvíz ritkán használják Grafit Hátránya:atommagja lényegesen nagyobb a vizénél tehát lassító hatása rosszabb.

12 Atomerőművek működési elve A ma működő atomerőművek többségében tehát az 235-ös uránizotóp hasadásának energiáját hasznosítják. Az erőművek fűtőanyaga urán-dioxid, vagy urán-karbid pasztillák formájában kerül a reaktorba. A pasztilla ceruzaelem méretű, melyből több millió szükséges. A pasztillákat speciális cirkónium-ón-krómnikkel-vas ötvözetekből készült csövekbe töltik (fűtőelem), melyeket nyalábokba összefogva helyeznek el a reaktorban.

13 Urán-dioxid pasztillák és fűtőelem

14 Atomerőművek működési elve maghasadás hőjét a reaktorból elvezethetik : Közvetlenül :vízzel nyeletik el a reaktor hőjét és gőz keletkezik Közvetve: reaktornak van egy ún. primer vagy nyomott vizes köre, melyben a nagyobb nyomású víz egy hőcserélő segítségével párologtatja el a szekunder körben lévő, légköri nyomású vizet. A szekunder körben keletkező gőzt vezetik a turbinára. A turbina generátort működtet, mely elektromos áramot állít elő.

15 Atomerőművek működési elve

16 Reaktorok típusai Könnyűvizes reaktorok: ezekben mind a moderátor, mind a hűtőközeg könnyűvíz (H 2 O). - forralóvizes (BWR: Boiling Water Reactor) reaktorok - nyomottvizes (PWR: Pressurized Water Reactor). Nehézvizes reaktorok: a moderátor, és a hűtőközeg is nehézvíz (D 2 O). Grafitmoderátoros reaktorok: - gázhűtésű reaktorok (GCR: Gas Cooled Reactor), és a - könnyűvíz hűtésű reaktorok (RBMK)

17 Reaktorok típusai Forralóvizes reaktor(bwr: Boiling Water Reactor) 1 Reaktortartály 7 Tápvíz 13 Hűtővíz 2 Fűtőelemek 8 Nagynyomású turbina 14 Tápvíz előmelegítő 3 Szabályozórúd 9 Kisnyomású turbina 15Tápvízszivattyú 4 Keringtető szivattyú 10 Generátor 16 Hűtővízszivattyú 5 Szabályozórúd hajtás 11 Gerjesztőgép 17 Betonvédelem 6 Frissgőz 12 Kondenzátor

18 Reaktorok típusai Nyomottvizes reaktor (PWR: Pressurized Water Reactor) 1 Reaktortartály 8 Frissgőz 14 Kondenzátor 2 Fűtőelemek 9 Tápvíz 15 Hűtővíz 3 Szabályozórudak 10 Nagynyomású turbina 16 Tápvíz szivattyú 4 Szabályozórúd hajtás 11 Kisnyomású turbina 17 Tápvíz előmelegítő 5 Nyomástartó edény 12 Generátor 18 Betonvédelem 6 Gőzfejlesztő 13 Gerjesztőgép 19 Hűtővíz szivattyú 7 Primer köri keringtető szivattyú

19 Reaktorok típusai Nehézvizes reaktor

20 Reaktorok típusai Grafitmoderátoros, gázhűtéses reaktor

21 1 üzemanyag 2 Nyomócső 3 Grafit 4 Szabályzórúd 5 Védőgáz moderátor 6 Víz/gőz 7 Cseppleválasztó 8 Gőz a turbinához 9 Gőzturbina 10 Generátor 11 Kondenzátor 12 Hűtővíz szivattyú 13 Hőelvezetés 14 Tápvízszivattyú 15 Előmelegítő 16 Tápvíz Reaktorok típusai Grafitmoderátoros, vízhűtéses reaktor 17 Víz visszafolyás 19 Vízelosztó tartály 21 Betonárnyékolás 18 Keringtető szivattyú 20 Acélköpeny 22 Reaktorépület

22 Paksi atomerőmű A szovjet tervezésű magyarországi atomreaktor VVER- 440 (Voda-Voda Energeticseszkij Reaktor) típusú, könnyűvízzel hűtött és moderált, tartálytípusú, nyomottvizes reaktor Jellemzői: Hőteljesítmény: 1375 MW, Villamos teljesítmény: 2x220=440 MW Reaktortartály: a hűtőközeg 125 bár nyomású; 30 éves élettartam. A reaktorból 2x3 hűtőkör szállítja a hőt a gőzfejlesztőhöz (primer kör). 2 db turbinát működtet a 47 bar nyomású telített gőz (szekunder kör).

23 Paksi atomerőmű Normális üzem esetén az atomerőmű személyzetét és környezetét védelmét biztosítja, hogy a reaktort és a primerkör radioaktív berendezéseit megfelelő vasbeton termekben helyezték el. Legnagyobb üzemzavari esetként a reaktortervezés a primerköri csővezeték törésével ével számol. A reaktor és primer rendszer kialakítása ebben az esetben is meggátolja mind a reaktor aktív zónájának megolvadását, mind az eltört vezetéken kiszabaduló radioaktív anyag környezetbe jutását.

24 Paksi atomerőmű

25 Paksi atomerőmű reaktora

26 Paksi atomerőmű reaktora

27 Radioaktív hulladékok tárolása évezredeken keresztül is veszélyes térfogata kicsi (1000MW-os erőmű éves hulladéka 2 m 3 ) előkezelt csak szilárd hulladékot üvegképző anyagokkal keverik keveréket olvasztókamrában 1500 C-ra hevítik üveg ömledéket rozsdamentes acéltartályokba öntik

28 Radioaktív hulladékok tárolása Az öntés után lehűlt acéltartályokat leforrasztják ésspeciális beton kamrákban vagy aknában tárolják, ahol folyamatos hűtést kell biztosítani,mert még ezután is hőt termelnek. Folynak kísérletek az üveg kerámiával való kiváltására.

29 Radioaktív hulladékok tárolása

30 Radioaktív hulladékok végső elhelyezése Finnország: az első engedélyezett hely-balti tenger USA: Yucca- sivatag hegységében folytatnak vizsgálatokat Oroszok: egyes plutóniumos tengeralattjáróban a hűtőközeg folyékony Pb-Bi volt. A Pb-Bi hideg hatására megszilárdul A kiszuperált tengeralattjárók temetője az Északi-Tenger egy Oroszországi holt tengerrészében van. Ebben a tengerrészben nincs áramlás, élővízzel nincs kapcsolat. Az esetleg elsüllyedő vagy sérült roncsokból nem jut ki sugárzó anyag, mert a Pb-Bi megakadályozza. Mindemellett a környező terület lakatlan. Kimerült bányákba helyezés bizonytalan-az U vízoldékony!

31 Nukleáris balesetek USA( 40s): megfutott a reaktor; a reaktor hűtővize elgőzölgött és kilőtte a szabályzórudat. A két kezelő a szabályzórudat kézzel mozgatta-ma már ezt nem lehet. Anglia(1954):gázhűtésű reakotrban grafittűz ütött ki, mivel a garfitban összegyűlt energiát nem vonták el.többszörös vízmennyiséggel hűtötték le.a kikerülő radióaktív metil-jodid ellen a lakosság nem radióaktív (elnyelő) jódot kapott. A létesítményt a 90-es években lebontották. USA-Herrisburg(1976): a személyzet képzettlensége miatt a reaktorból a cirkónium elgőzölögtette a vizet. Szennyeződés nem történt,mert a védőrendszer nem engedte át a rádióaktivitást.10 év múlva fértek hozzá: 20% maradt épen. Csernobil(1986):forralóvizes, grafitmoderátorú reaktora volt. Egy kísérlet miatt kiiktatták a összes biztonsági rendszert. (szabályzórúd besüllyesztés,teljesítménycsökkenés, kisegítő hűtőrendszer leállítás, kritikus 30MW teljesítmény-szennyeződés, szabályzórudak kiemelése, teljesítményemelkedés, vészjelzések lekacsolása, ugrásszerű telj növekedés, fűtőelem szétesés,gőzrobbanás )

32 Hasadás és fúzió Atommagok hasadása és egyesülésekor óriási energia szabadul fel. hasadás=atommag osztódás fúzió=több kisebb atommagból egy nagyobb keletkezik(sokkal nagyobb energiamennyiség szabadul fel) Részecskegyorsító fúziós alagút egy részlete.

33 Atomenergia-atombomba Ha hasadáskor kevés hasadóanyag van jelen, akkor a neutronok károkozás nélkül jutnak a levegőbe. Ha a hasadóanyag mennyisége elég nagy, a neutronok atommagokkal ütköznek, mielőtt a levegőbe jutnának. Ez a mennyiség a kritikus tömeg. A beindult láncreakció a másodperc 1milliomod részénél rövidebb idő alatt robbanásszerű energiafelszabadulást okoz.

34 Az atombomba jellegzetes felhője

35 Atomenergia-atombomba Energiafelszabadulás oka, hogy 1 nehéz atomból keletkező kisebb atomok súlya kisebb A súlykülönbözet energiává alakul és a felszabadulva a megoszlása a következő: 50% a robbanásra fordítódik 1/3-ad rész energia hőenergiává alakul (hőfok olyan magas, hogy 6,5 km-en belül minden elég) Maradék gamma és röntgen sugárzás formájában távozik (milliónyi radioaktív részecske kerül a környezetbe) Egy (hasadó) atombomba tonna TNT energiájával egyenlő. Egy (fúziós) termonukleáris hidrogénbomba ereje 2-90 millió tonna TNT energiájával lehet azonos.

36 Hidrogénbomba

37 Földalatti hidrogénbomba műve

38 Atombomba pusztítása

Az atommagtól a konnektorig

Az atommagtól a konnektorig Az atommagtól a konnektorig (Az atomenergetika alapjai) Dr. Aszódi Attila, Boros Ildikó BME Nukleáris Technikai Intézet Pázmándi Tamás KFKI Atomenergia Kutatóintézet Szervező: 1 Az atom felépítése kb.

Részletesebben

Maghasadás Szabályozatlan- és szabályozott láncreakció Atombomba és a hidrogénbomba

Maghasadás Szabályozatlan- és szabályozott láncreakció Atombomba és a hidrogénbomba Maghasadás Szabályozatlan- és szabályozott láncreakció Atombomba és a hidrogénbomba Felfedezése 1934 Fermi: transzurán izotóp előállítása neutron belövellésével 1938 Fermi: fizikai Nobel-díj 1938 Hahn:

Részletesebben

Maghasadás, atomreaktorok

Maghasadás, atomreaktorok Maghasadás, atomreaktorok Magfizika Az urán életútja A Nap "második generációs" csillag, anyagának (és a bolygók, köztük a Föld anyagának) egy része egy másik csillagból származik. E csillag életének utolsó

Részletesebben

A szabályozott láncreakció PETRÓ MÁTÉ 12.C

A szabályozott láncreakció PETRÓ MÁTÉ 12.C A szabályozott láncreakció PETRÓ MÁTÉ 12.C Rövid vázlat: Történelmi áttekintés Az atomreaktor felépítése és működése Reaktortípusok Érdekességek: biztonság a világ atomenergia termelése Csernobil Kezdetek

Részletesebben

A paksi atomerőmű. Készítette: Szanyi Zoltán RJQ7J0

A paksi atomerőmű. Készítette: Szanyi Zoltán RJQ7J0 A paksi atomerőmű Készítette: Szanyi Zoltán RJQ7J0 Történelmi áttekintés 1896 Rádióaktivitás felfedezése 1932 Neutron felfedezése magátalakulás vizsgálata 1934 Fermi mesterséges transzurán izotópot hozott

Részletesebben

Atomerőmű. Radioaktívhulladék-kezelés

Atomerőmű. Radioaktívhulladék-kezelés Atomerőmű. Radioaktívhulladék-kezelés Lajos Máté lajos.mate@osski.hu OSSKI Bővített fokozatú sugárvédelmi tanfolyam 2016. október 13. Országos Közegészségügyi Központ (OKK) Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi

Részletesebben

Atomreaktorok. Készítette: Hanusovszky Lívia

Atomreaktorok. Készítette: Hanusovszky Lívia Atomreaktorok Készítette: Hanusovszky Lívia Tartalom Történeti áttekintés - reaktor generációk Az atomenergia jelenlegi szerepe Reaktor típusok Egzotikus reaktorok 1. Első generációs reaktorok Az 1970-es

Részletesebben

Paks déli részén a 6-os számú főút és a Duna között. Ennek oka: Az atomerőmű működéséhez nagy mennyiségű víz szükséges, amit a Dunából vesznek.

Paks déli részén a 6-os számú főút és a Duna között. Ennek oka: Az atomerőmű működéséhez nagy mennyiségű víz szükséges, amit a Dunából vesznek. www.atomeromu.hu Paks déli részén a 6-os számú főút és a Duna között Ennek oka: Az atomerőmű működéséhez nagy mennyiségű víz szükséges, amit a Dunából vesznek. Az urán 235-ös izotópját lassú neutronok

Részletesebben

Magyarországi nukleáris reaktorok

Magyarországi nukleáris reaktorok Tematika 1. Az atommagfizika elemei 2. Magsugárzások detektálása és detektorai 3. A nukleáris fizika története, a nukleáris energetika születése 4. Az atomreaktor 5. Reaktortípusok a felhasználás módja

Részletesebben

235 U atommag hasadása

235 U atommag hasadása BME Oktatóreaktor 235 U atommag hasadása szabályozott láncreakció hasadási termékek: pl. I, Cs, Ba, Ce, Sr, La, Ru, Zr, Mo, stb. izotópok több mint 270 hasadási termék, A=72 és A=161 között keletkezik

Részletesebben

Csernobili látogatás 2017

Csernobili látogatás 2017 Csernobili látogatás 2017 A nukleáris technika múltja, jelene, jövője? Radnóti Katalin rad8012@helka.iif.hu http://members.iif.hu/rad8012/ Érintendő témakörök Főbb reaktortípusok A csernobili baleset lefolyása

Részletesebben

Maghasadás, láncreakció, magfúzió

Maghasadás, láncreakció, magfúzió Maghasadás, láncreakció, magfúzió Maghasadás 1938-ban hoztak létre először maghasadást úgy, hogy urán atommagokat bombáztak neutronokkal. Ekkor az urán két közepes méretű atommagra bomlott el, és újabb

Részletesebben

Atomenergetikai alapismeretek

Atomenergetikai alapismeretek Atomenergetikai alapismeretek 7. előadás: Atomreaktorok, atomerőművek Prof. Dr. Aszódi Attila Egyetemi tanár, BME Nukleáris Technikai Intézet Budapest, 2019. március 26. https://kahoot.it/ az előző órai

Részletesebben

Magfizika tesztek. 1. Melyik részecske nem tartozik a nukleonok közé? a) elektron b) proton c) neutron d) egyik sem

Magfizika tesztek. 1. Melyik részecske nem tartozik a nukleonok közé? a) elektron b) proton c) neutron d) egyik sem 1. Melyik részecske nem tartozik a nukleonok közé? a) elektron b) proton c) neutron d) egyik sem 2. Mit nevezünk az atom tömegszámának? a) a protonok számát b) a neutronok számát c) a protonok és neutronok

Részletesebben

Csernobili látogatás 2017

Csernobili látogatás 2017 Csernobili látogatás 2017 A nukleáris technika múltja, jelene, jövője? Radnóti Katalin rad8012@helka.iif.hu http://members.iif.hu/rad8012/ Érintendő témakörök Főbb reaktortípusok A csernobili baleset lefolyása

Részletesebben

Az uránérc bányászata

Az uránérc bányászata Az uránérc bányászata Az urán különböző koncentrációban ugyan, de a világ minden pontján megtalálható. A talajban az átlagos koncentráció 3-5 gramm/tonna, és a tengerek és óceánok vizének minden köbméterében

Részletesebben

Csernobil leckéje (Csernobil 30)

Csernobil leckéje (Csernobil 30) (Csernobil 30) Dr. Sükösd Csaba c. egyetemi tanár 1 Miről lesz szó? Néhány (reaktor)fizikai jelenség, ami a megértéshez kell A csernobili erőmű néhány sajátossága A baleset lefolyása A baleset következményei

Részletesebben

Egyéb reaktortípusok. Atomerőművi technológiák. Boros Ildikó BME NTI

Egyéb reaktortípusok. Atomerőművi technológiák. Boros Ildikó BME NTI Egyéb reaktortípusok Atomerőművi technológiák Boros Ildikó BME NTI 2016.03.23. A forralóvizes reaktor (BWR) Egykörös atomerőművi kapcsolás a turbinára jutó gőz az aktív zónában termelődik a korszerű energetikai

Részletesebben

Első magreakciók. Targetmag

Első magreakciók. Targetmag Magreakciók 7 N 14 17 8 7 N(, p) 14 O 17 8 O Első magreakciók p Targetmag 30 Al n P 27 13, 15. Megmaradási elvek: 1. a nukleonszám 2. a töltés megmaradását. 3. a spin, 4. a paritás, 5. az impulzus, 6.

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET A jövő (2010-2030) újabb generációs atomerőművei S Z A K D O L G O Z A T Készítette: Agócs Ágnes biológia-környezettan tanárszakos

Részletesebben

Maghasadás (fisszió)

Maghasadás (fisszió) http://www.etsy.com Maghasadás (fisszió) 1939. Hahn, Strassmann, Meitner neutronbesugárzásos kísérletei U magon új reakciótípus (maghasadás) Azóta U, Th, Pu (7 izotópja) hasadási sajátságait vizsgálták

Részletesebben

Atomreaktorok üzemtana. Az üzemelő és leállított reaktor, mint sugárforrás

Atomreaktorok üzemtana. Az üzemelő és leállított reaktor, mint sugárforrás Atomreaktorok üzemtana Az üzemelő és leállított reaktor, mint sugárforrás Atomreaktorban és környezetében keletkező sugárzástípusok és azok forrásai Milyen típusú sugárzások keletkeznek? Melyik ellen milyen

Részletesebben

Az atommag összetétele, radioaktivitás

Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag alkotórészei proton: pozitív töltésű részecske, töltése egyenlő az elektron töltésével, csak nem negatív, hanem pozitív: 1,6 10-19 C tömege az elektron

Részletesebben

I. Az anyagszerkezetről alkotott kép változása Ókori görög filozófusok régi kérdése: Miből vannak a testek? Meddig osztható az anyag?

I. Az anyagszerkezetről alkotott kép változása Ókori görög filozófusok régi kérdése: Miből vannak a testek? Meddig osztható az anyag? I. Az anyagszerkezetről alkotott kép változása Ókori görög filozófusok régi kérdése: Miből vannak a testek? Meddig osztható az anyag? Platón (i.e. 427-347), Arisztotelész (=i.e. 387-322): Végtelenségig

Részletesebben

Az atomerőművek technikai fejlődése, és generációik

Az atomerőművek technikai fejlődése, és generációik Az atomerőművek technikai fejlődése, és generációik Ó BUDAI EGYETEM ALBA REG I A M ŰSZAKI KAR G ARAI G ÉZA SZABADEGYETEM M ÁSO DI K ÉVFOLYAM 2015. O KTÓBER 7. DR. HABI L. T ÓT H M I HÁLY P ROF. E M E RI

Részletesebben

A természetes uránnak csak 0.71%-a 235-ös izotóp, a többi 238-as, amely termikus neutronokkal nem hasítható

A természetes uránnak csak 0.71%-a 235-ös izotóp, a többi 238-as, amely termikus neutronokkal nem hasítható Atomerőművek (n,f) reakciók, maghasadás (Otto Hahn): 235 U + n [ ] 236 U 3n+ 90 Kr+ 143 Ba A természetes uránnak csak 0.71%-a 235-ös izotóp, a többi 238-as, amely termikus neutronokkal nem hasítható 235-U

Részletesebben

Rádioaktív anyagok vizsgálata: sugárzás közben sokkal nagyobb energia szabadul fel, mint a hagyományos kémiai folyamatokban (pl. égés).

Rádioaktív anyagok vizsgálata: sugárzás közben sokkal nagyobb energia szabadul fel, mint a hagyományos kémiai folyamatokban (pl. égés). Atomenergia Rádioaktív anyagok vizsgálata: sugárzás közben sokkal nagyobb energia szabadul fel, mint a hagyományos kémiai folyamatokban (pl. égés). Kutatók: vizsgálták az atomenergia felszabadításának

Részletesebben

Hagyományos és modern energiaforrások

Hagyományos és modern energiaforrások Hagyományos és modern energiaforrások Életünket rendkívül kényelmessé teszi, hogy a környezetünkben kiépített, elektromos vezetékekből álló hálózatok segítségével nagyon könnyen és szinte mindenhol hozzáférhetünk

Részletesebben

Nukleáris hulladékkezelés. környezetvédelem

Nukleáris hulladékkezelés.  környezetvédelem Nukleáris hulladékkezelés http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/fizkem/kornymern/nukleáris környezetvédelem A felhasználási terület meghatározza - a radioaktív izotópok fajtáját, - mennyiségét és -

Részletesebben

Atomenergetikai alapismeretek

Atomenergetikai alapismeretek Atomenergetikai alapismeretek 5/2. előadás: Atomreaktorok Prof. Dr. Aszódi Attila Egyetemi tanár, BME Nukleáris Technikai Intézet Budapest, 2019. március 5. Hasadás, láncreakció U-235: termikus neutronok

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Dr. Berta Miklós egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Fizika és Kémia Tanszék

Dr. Berta Miklós egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Fizika és Kémia Tanszék Dr. Berta Miklós egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Fizika és Kémia Tanszék Egy fizikai rendszer energiája alatt értjük azt a képességet, hogy ez a rendszer munkát képes végezni egy másik fizikai

Részletesebben

Atommag, atommag átalakulások, radioaktivitás

Atommag, atommag átalakulások, radioaktivitás Atommag, atommag átalakulások, radioaktivitás Az atommag alkotórészei proton: pozitív töltésű részecske, töltése egyenlő az elektron töltésével, csak nem negatív, hanem pozitív: 1,6 10-19 C tömege az elektron

Részletesebben

A leggyakrabban használt nukleáris és technológiai fogalmak. Kisokos

A leggyakrabban használt nukleáris és technológiai fogalmak. Kisokos A leggyakrabban használt nukleáris és technológiai fogalmak Kisokos Aktív zóna: A reaktornak az a térfogata, melyben a láncreakció végbemegy. Alaperőmű: Folyamatosan, nagy kihasználtsággal üzemelő erőmű,

Részletesebben

Atomenergia. Láncreakció, atomreaktorok, atombomba és ezek rövid története

Atomenergia. Láncreakció, atomreaktorok, atombomba és ezek rövid története Atomenergia Láncreakció, atomreaktorok, atombomba és ezek rövid története Előzmények Az energia - amiből korábban sosem volt elég - bőségesen itt van körülöttünk, csak meg kell találnunk hozzá a kulcsot.

Részletesebben

Nukleáris energetika. Kérdések 2015 tavaszi félév

Nukleáris energetika. Kérdések 2015 tavaszi félév Nukleáris energetika. Kérdések 2015 tavaszi félév 1. Előadás: Alapismeretek energetikából, nukleáris fizikából NE-1.1. Soroljon fel energia mennyiségeket tartalmazó összefüggéseket a mechanikából, a hőtanból,

Részletesebben

Fukusima: mi történt és mi várható? Kulacsy Katalin MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézet

Fukusima: mi történt és mi várható? Kulacsy Katalin MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézet Fukusima: mi történt és mi várható? Kulacsy Katalin MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézet Áldozatok és áldozatkészek A cunami tízezerszám szedett áldozatokat. 185 000 kitelepített él tábori körülmények között.

Részletesebben

FIZIKA. Atommag fizika

FIZIKA. Atommag fizika Atommag összetétele Fajlagos kötési energia Fúzió, bomlás, hasadás Atomerőmű működése Radioaktív bomlástörvény Dozimetria 2 Atommag összetétele: Hélium atommag : 2 proton + 2 neutron 4 He 2 He Z A 4 2

Részletesebben

FIZIKA. Radioaktív sugárzás

FIZIKA. Radioaktív sugárzás Radioaktív sugárzás Atommag összetétele: Hélium atommag : 2 proton + 2 neutron 4 He 2 A He Z 4 2 A- tömegszám proton neutron együttesszáma Z- rendszám protonok száma 2 Atommag összetétele: Izotópok: azonos

Részletesebben

Magfizika az iskolában

Magfizika az iskolában Magfizika az iskolában Sükösd Csaba BME Nukleáris Technikai Intézet ELTE PhD Iskola Tartalom Nukleáris ismeretek a kerettantervekben Válogatott fejezetek a magfizikából Rutherford kísérlet Láncreakció

Részletesebben

A nukleáris fizika története, a nukleáris energetika születése

A nukleáris fizika története, a nukleáris energetika születése Tematika 1. Az atommagfizika elemei 2. A nukleáris fizika története, a nukleáris energetika születése 3. Magsugárzások detektálása és detektorai 4. Az atomreaktor 5. Reaktortípusok a felhasználás módja

Részletesebben

3. Előadás 2014. Molnár Zsuzsa Radanal

3. Előadás 2014. Molnár Zsuzsa Radanal 3. Előadás 2014 Molnár Zsuzsa Radanal Az atommagban rejlő energia alkalmazása MAGHASADÁS/FISSZIÓ hasadóanyag: 235 U, 239 Pu, 233 U 235 U + n term 137 Te + 97 Zr + 2n gyors + 200 MeV, 4 sec 137 I, 25 sec

Részletesebben

Quo vadis nukleáris energetika

Quo vadis nukleáris energetika Quo vadis nukleáris energetika Berta Miklós Fizika és Kémia Tanszék Széchenyi István Egyetem Győr Az előadás vázlata Energiaéhség Energiaforrások Maghasadás és magfúzió Nukleáris energetika Atomerőmű működése

Részletesebben

Nukleáris energiatermelés

Nukleáris energiatermelés Nukleáris energiatermelés Nukleáris balesetek IAEA (International Atomic Energy Agency) =NAÜ (nemzetközi Atomenergia Ügynökség) Nemzetközi nukleáris esemény skála, 1990 Nemzetközi nukleáris esemény skála

Részletesebben

-A radioaktivitás a nem stabil (úgynevezett radioaktív) atommagok bomlásának folyamata. -Nagyenergiájú ionizáló sugárzást kelt Az elnevezés: - radio

-A radioaktivitás a nem stabil (úgynevezett radioaktív) atommagok bomlásának folyamata. -Nagyenergiájú ionizáló sugárzást kelt Az elnevezés: - radio -A radioaktivitás a nem stabil (úgynevezett radioaktív) atommagok bomlásának folyamata. -Nagyenergiájú ionizáló sugárzást kelt Az elnevezés: - radio (sugároz) - activus (cselekvő) Különféle foszforeszkáló

Részletesebben

RADIOAKTÍV HULLADÉK; OSZTÁLYOZÁS, KEZELÉS ÉS ELHELYEZÉS. (Dr. Kanyár Béla, SE Sugárvédelmi Szolgálat)

RADIOAKTÍV HULLADÉK; OSZTÁLYOZÁS, KEZELÉS ÉS ELHELYEZÉS. (Dr. Kanyár Béla, SE Sugárvédelmi Szolgálat) SE Bővített fokozatú sugárvédelmi tanfolyam, 2005 márc. 21-24 RADIOAKTÍV HULLADÉK; OSZTÁLYOZÁS, KEZELÉS ÉS ELHELYEZÉS (Dr. Kanyár Béla, SE Sugárvédelmi Szolgálat) Radioaktív hulladéknak tekinthető az a

Részletesebben

Friedliche Nutzung der Atomenergie Az atomenergia békés célú felhasználása

Friedliche Nutzung der Atomenergie Az atomenergia békés célú felhasználása Deutsch Magyarul Anmerkungen Abluftkamin abschalten anschalten Atom- kémény ki- / lekapcsol be- / felkapcsol atomnukleáris Atomenergie Atomkraft Atomkern Atomkraft Atomkraftbefürworter Atomkraftgegner

Részletesebben

MAGFIZIKA. Egy elem jellemzője, kémiai tulajdonságainak meghatározója a protonok száma, azaz a rendszám.

MAGFIZIKA. Egy elem jellemzője, kémiai tulajdonságainak meghatározója a protonok száma, azaz a rendszám. MAGFIZIKA Az atom áll: Z számú elektronból Z számú protonból A-Z számú neutronból A proton és a neutron közös neve nukleon. A - az atom tömegszáma. Z az atom rendszáma Az atomok atommagból és az azt körülvevő

Részletesebben

2013. év szakmai útjai.

2013. év szakmai útjai. 2013. év szakmai útjai. 2013-ban több szakmai utat szerveztünk. Kíváncsiak voltunk, hogy kis hazánkban hogyan termelnek áramot, ezért megnéztünk három teljesen más típusú erőművet. Az első a Mátrai hőerőmű,

Részletesebben

Készítette: Magyar Norbert Környezettudomány Msc I. évfolyam

Készítette: Magyar Norbert Környezettudomány Msc I. évfolyam Készítette: Magyar Norbert Környezettudomány Msc I. évfolyam Vázlat Radioaktív hulladék fogalmának, csoportosítási lehetőségeinek, keletkezésének rövid áttekintése Nagy aktivitású radioaktív hulladék kezelése

Részletesebben

Lakossági Nukleáris Enciklopédia

Lakossági Nukleáris Enciklopédia Lakossági Nukleáris Enciklopédia verzió: 3.0 2018.01.04. OAH lakossági nukleáris enciklopédia A kifejezések és magyarázatuk feltüntetése az alábbi szerkezetet követi: magyar kifejezés, magyar rövidítés

Részletesebben

Energetikai mérnökasszisztens Mérnökasszisztens

Energetikai mérnökasszisztens Mérnökasszisztens A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Vaskor Dóra Környezettan alapszakos hallgató. Témavezető: Kiss Ádám egyetemi tanár

Vaskor Dóra Környezettan alapszakos hallgató. Témavezető: Kiss Ádám egyetemi tanár Vaskor Dóra Környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Kiss Ádám egyetemi tanár Háttérsugárzás Természet része Nagyrészt természetes eredetű (radon, kozmikus, Föld, táplálék) Mesterséges (leginkább orvosi

Részletesebben

Kriszton Lívia Környezettudomány szakos hallgató Csorba Ottó Mérnök oktató, ELTE Atomfizikai Tanszék Január 15.

Kriszton Lívia Környezettudomány szakos hallgató Csorba Ottó Mérnök oktató, ELTE Atomfizikai Tanszék Január 15. Készítette: Témavezető: Kriszton Lívia Környezettudomány szakos hallgató Csorba Ottó Mérnök oktató, ELTE Atomfizikai Tanszék 2013. Január 15. 1. Bevezetés, célkitűzés 2. Atomerőművek 3. Csernobil A katasztrófa

Részletesebben

Az atomoktól a csillagokig: Az energiaellátás és az atomenergia. Kiss Ádám február 26.

Az atomoktól a csillagokig: Az energiaellátás és az atomenergia. Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig: Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám 2009. február 26. Miért van szükség az energiára? Energia nélkül a társadalmak nem működnek: a bonyolult kapcsolatrendszer fenntartásához

Részletesebben

A Képes Géza Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói rendhagyó fizika órán meglátogatták a Paksi Atomerőmű interaktív kamionját

A Képes Géza Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói rendhagyó fizika órán meglátogatták a Paksi Atomerőmű interaktív kamionját A Képes Géza Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói rendhagyó fizika órán meglátogatták a Paksi Atomerőmű interaktív kamionját Dr. Kemenes László az atomerőmű szakemberének tájékoztatója alapján választ

Részletesebben

Energia, kockázat, kommunikáció 6. előadás: Az atomenergia alkalmazásának speciális kommunikációja Csernobil Boros Ildikó Prof. Dr.

Energia, kockázat, kommunikáció 6. előadás: Az atomenergia alkalmazásának speciális kommunikációja Csernobil Boros Ildikó Prof. Dr. Energia, kockázat, kommunikáció 6. előadás: Az atomenergia alkalmazásának speciális kommunikációja Csernobil Boros Ildikó Prof. Dr. Aszódi Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris

Részletesebben

Környezetbarát elektromos energia az atomerőműből. Pécsi Zsolt Paks, november 24.

Környezetbarát elektromos energia az atomerőműből. Pécsi Zsolt Paks, november 24. Környezetbarát elektromos energia az atomerőműből Pécsi Zsolt Paks, 2011. november 24. Jövőképünk, környezetpolitikánk A Paksi Atomerőmű az elkövetkezendő évekre célul tűzte ki, hogy az erőműben a nukleáris

Részletesebben

Aktív zóna: A reaktornak az a térfogata, melyben a láncreakció végbemegy.

Aktív zóna: A reaktornak az a térfogata, melyben a láncreakció végbemegy. Nukleáris fogalomtár A leggyakrabban használt nukleáris fogalmak Az alábbi összeállítás az atomenergetikában, illetve a róla szóló hírekben leggyakrabban szereplő szakkifejezéseket kívánja meghatározni.

Részletesebben

ATOMENERGETIKA ÉS NUKLEÁRIS TECHNOLÓGIA

ATOMENERGETIKA ÉS NUKLEÁRIS TECHNOLÓGIA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék Írta: PÁTZAY GYÖRGY Lektorálta: ELTER ENIKŐ ATOMENERGETIKA ÉS NUKLEÁRIS TECHNOLÓGIA

Részletesebben

FIZIKA. Sugárzunk az elégedettségtől! (Atomfizika) Dr. Seres István

FIZIKA. Sugárzunk az elégedettségtől! (Atomfizika) Dr. Seres István Sugárzunk az elégedettségtől! () Dr. Seres István atommagfizika Atommodellek 440 IE Democritus, Leucippus, Epicurus 1803 1897 John Dalton J.J. Thomson 1911 Ernest Rutherford 19 Niels Bohr 3 Atommodellek

Részletesebben

A Mátrai Erőmű működése és környezeti hatásai, fejlesztési lehetőségei

A Mátrai Erőmű működése és környezeti hatásai, fejlesztési lehetőségei A Mátrai Erőmű működése és környezeti hatásai, fejlesztési lehetőségei Készítette: Nagy Gábor Környezettan Alapszakos Hallgató Témavezető: Dr. Kiss Ádám Professzor Téziseim Bemutatni az erőmű és bányák

Részletesebben

A MAGTÁBLÁZATOK. A rendszám (Z) a neutronszám (N) függvényében A stabil magok Z=20-ig a os egyenes mentén, utána az alatt helyezkednek el.

A MAGTÁBLÁZATOK. A rendszám (Z) a neutronszám (N) függvényében A stabil magok Z=20-ig a os egyenes mentén, utána az alatt helyezkednek el. A MAGTÁBLÁZATOK A radiokémikusok magtáblázata tartalmazza az összes ismert radioaktív izotópot is. Több mint 2300 ismert nuklid és több mint 400 izomer ismert. Csak 287 izotóp stabil vagy természetben

Részletesebben

Tanulmányúton az Atomerőműben

Tanulmányúton az Atomerőműben Tanulmányúton az Atomerőműben Dr. Kamarás Béla okl. gépészmérnök, nyugalmazott vezérigazgató helyettes, Pécsi Erőmű Rt. Livo László okleveles bányamérnök, ügyvezető, Marketinfo Bt. A tavaszi kuratóriumi

Részletesebben

Előadó: Varga Péter Varga Péter

Előadó: Varga Péter Varga Péter Abszorpciós folyadékhűtők Abszorpciós folyadékhűtők alkalmazási lehetőségei alkalmazási lehetőségei a termálvizeink világában a termálvizeink világában Előadó: Varga Péter Varga Péter ABSZORPCIÓS FOLYADÉKHŰTŐ

Részletesebben

A hazai nukleáris kapacitás hosszú távú biztosítása

A hazai nukleáris kapacitás hosszú távú biztosítása A hazai nukleáris kapacitás hosszú távú biztosítása Dr. Trampus Péter trampusp@trampus.axelero.net Linde Hegesztési Szimpózium Budapest, 2014. október 15. Tartalom Bevezetés Bővítés igény gazdaságosság

Részletesebben

ATOMERÔMÛVI HULLADÉKOK KEZELÉSE 1. RÉSZ Fábián Margit MTA Energiatudományi Kutatóközpont

ATOMERÔMÛVI HULLADÉKOK KEZELÉSE 1. RÉSZ Fábián Margit MTA Energiatudományi Kutatóközpont ATOMERÔMÛVI HULLADÉKOK KEZELÉSE 1. RÉSZ Fábián Margit MTA Energiatudományi Kutatóközpont Az atomenergia-termelés jelenleg két fontos kérdést vet fel, amelyekre pozitív választ kell találni: az egyik a

Részletesebben

A környezetgazdálkodás alapjai. III. évf. Földrajz BSC. Ballabás Gábor

A környezetgazdálkodás alapjai. III. évf. Földrajz BSC. Ballabás Gábor A környezetgazdálkodás alapjai III. évf. Földrajz BSC. 3. óra Energiagazdálkodás a nukleáris és a fosszilis energiahordozók környezeti hatásai Ballabás Gábor Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék bagi@ludens.elte.hu

Részletesebben

Radioaktivitás és atomenergia

Radioaktivitás és atomenergia Radioaktivitás és atomenergia A tudomány, a technológia - ezt világosan és erősen akarom mondani - nem old meg minden problémát. De tudomány és technológia nélkül semmiféle problémát nem lehet megoldani.

Részletesebben

Mini Atomerőművek. Dr. Rácz Ervin. Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, Villamosenergetikai Intézet

Mini Atomerőművek. Dr. Rácz Ervin. Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, Villamosenergetikai Intézet Mini Atomerőművek Dr. Rácz Ervin Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, Villamosenergetikai Intézet Tartalom Csoportosítás Kezdetek - az első mini atomerőművek Mai, vagy a jövőben elképzelt

Részletesebben

7. A VILLAMOS ENERGIA ELŐÁLLÍTÁSA

7. A VILLAMOS ENERGIA ELŐÁLLÍTÁSA 7. A VILLAMOS ENERGIA ELŐÁLLÍTÁSA A villamos energiát erőművekben termelik, ahol a természet energiáit alakítják villamos energiává. Erőművek osztályozása hajtóerő, áramnem, rendeltetés és az üzem természete

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLİDÉS ÉS ATOMENERGIA

FENNTARTHATÓ FEJLİDÉS ÉS ATOMENERGIA FENNTARTHATÓ FEJLİDÉS ÉS ATOMENERGIA 4. elıadás AZ ATOMREAKTOROK FIZIKAI ÉS TECHNIKAI ALAPJAI, ATOMERİMŐVEK 2009/2010. tanév ıszi féléve Dr. Csom Gyula professor emeritus TARTALOM 1. Magfizikai alapok

Részletesebben

ATOMERŐMŰ GENERÁCIÓK FEJLŐDÉSÉNEK VONZATAI

ATOMERŐMŰ GENERÁCIÓK FEJLŐDÉSÉNEK VONZATAI XIII. Évfolyam 3. szám 2018. szeptember ATOMERŐMŰ GENERÁCIÓK FEJLŐDÉSÉNEK VONZATAI DEVELOPMENTAL CONSEQUENCES OF ATOMIC POWER PLANT GENERATIONS ANTAL Zoltán; KÁTAI-URBÁN Lajos; VASS Gyula (ORCID: 0000-0001-9373-3454);

Részletesebben

Sugárvédelem nukleáris létesítményekben. Átfogó [fenntartó] SVK Osváth Szabolcs (OKK-OSSKI-LKSO)

Sugárvédelem nukleáris létesítményekben. Átfogó [fenntartó] SVK Osváth Szabolcs (OKK-OSSKI-LKSO) Sugárvédelem nukleáris létesítményekben Átfogó [fenntartó] SVK Osváth Szabolcs (OKK-OSSKI-LKSO) Tartalom Ki mit nevez nukleárisnak? Hasadóanyagok Neutronos láncreakció, neutronsugárzás Felaktiválódás,

Részletesebben

Az atomenergiáról egyszerűen: az atomerőművek működése, típusaik és jövőjük

Az atomenergiáról egyszerűen: az atomerőművek működése, típusaik és jövőjük Az atomenergiáról egyszerűen: az atomerőművek működése, típusaik és jövőjük Radnóti Katalin 1, Király Márton 2 1Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány

Részletesebben

Paksi Atomerőmű 1-4. blokk. A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása ELŐZETES KÖRNYEZETI TANULMÁNY

Paksi Atomerőmű 1-4. blokk. A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása ELŐZETES KÖRNYEZETI TANULMÁNY ETV-ERŐTERV Rt. ENERGETIKAI TERVEZÕ ÉS VÁLLALKOZÓ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1450 Budapest, Pf. 111. 1094 Budapest, Angyal u. 1-3. Tel.: (361) 218-5555 Fax.: 218-5585, 216-6815 Paksi Atomerőmű 1-4. blokk A Paksi

Részletesebben

Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség

Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség mint I. fokú hatóság KÖZLEMÉNY környezetvédelmi hatósági eljárás megindulásáról Az ügy tárgya: A MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. által

Részletesebben

A Nukleáris Technikai Intézet és az atomenergetikai

A Nukleáris Technikai Intézet és az atomenergetikai A Nukleáris Technikai Intézet és az atomenergetikai képzések Budapest, 2012. április 24. A BME NTI Atomtörvény adta országos oktatási feladatok Az intézet két tanszékből áll: Nukleáris Technika Tanszék

Részletesebben

Atomerőművek biztonsága és az atomerőművi balesetekből, üzemzavarokból levonható következtetések. Pátzay György, Kossa György*, Grósz Zoltán

Atomerőművek biztonsága és az atomerőművi balesetekből, üzemzavarokból levonható következtetések. Pátzay György, Kossa György*, Grósz Zoltán Atomerőművek biztonsága és az atomerőművi balesetekből, üzemzavarokból levonható következtetések Pátzay György, Kossa György*, Grósz Zoltán Közszolgálati Egyetem, Katasztrófavédelmi Intézet, * OKF Paks

Részletesebben

Magfizikai alapismeretek

Magfizikai alapismeretek Magfizikai alapismeretek 1 Az atommag alkotórészei, szerkezete, mérete Proton Neutron Tömeg 1,6736 10-24 g 1,6747 10-24 g Töltés +1,6 10-19 C 0 Stabilitás igen nem n p+e - +ν a Az atommag mérete:10-15

Részletesebben

A nagy aktivitású leszerelési és üzemviteli hulladékok végleges elhelyezése

A nagy aktivitású leszerelési és üzemviteli hulladékok végleges elhelyezése A nagy aktivitású leszerelési és üzemviteli hulladékok végleges elhelyezése Hózer Zoltán 1, Hordósy Gábor 1, Slonszki Emese 1, Vimi András 1, Tóta Ádám 2 1 Magyar Tudományos Akadémia KFKI Atomenergia Kutatóintézet,

Részletesebben

ENERGIATERMELÉS 8. NUKLEÁRIS ENERGIATERMELÉS

ENERGIATERMELÉS 8. NUKLEÁRIS ENERGIATERMELÉS ENERGIATERMELÉS 8. NUKLEÁRIS ENERGIATERMELÉS VILÁGUNK ATOMOS FELÉPÍTÉSŰ! ATOM NUKLEONOK pozitív atommag, r~10-15 m, protonok és neutronok, negatív elektronfelhő atomsugár~10-10 m, a tömeg az atom kiterjedésének

Részletesebben

Paksi Atomerőmű Zrt. termelői működési engedélyének 7. sz. módosítása

Paksi Atomerőmű Zrt. termelői működési engedélyének 7. sz. módosítása 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-414/ /2009 ÜGYINTÉZŐ: HORVÁTH KÁROLY TELEFON: 06-1-459-7777; 06-1-459-7774 TELEFAX: 06-1-459-7764; 06-1-459-7770 E-MAIL: eh@eh.gov.hu; horvathk@eh.gov.hu

Részletesebben

Bevezetés a magfizikába

Bevezetés a magfizikába a magfizikába Berta Miklós SZE, Fizika és Kémia Tsz. 2006. november 19. Bevezetés Kötési energia Magmodellek Magpotenciál Bevezetés 2 / 35 Bevezetés Bevezetés Kötési energia Magmodellek Magpotenciál Rutherford

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Levelező tagozat Európai üzleti tanulmányok szakirány ATOMENERGIA-BIZTONSÁG A BŐVÜLŐ EURÓPAI UNIÓBAN Készítette:

Részletesebben

Az ionizáló sugárzások fajtái, forrásai

Az ionizáló sugárzások fajtái, forrásai Az ionizáló sugárzások fajtái, forrásai magsugárzás Magsugárzások Röntgensugárzás Függelék. Intenzitás 2. Spektrum 3. Atom Repetitio est mater studiorum. Röntgen Ionizációnak nevezzük azt a folyamatot,

Részletesebben

A Nukleáris Technikai Intézet és az atomenergetikai képzések

A Nukleáris Technikai Intézet és az atomenergetikai képzések A Nukleáris Technikai Intézet és az atomenergetikai képzések Prof. Dr. Aszódi Attila egyetemi tanár, BME Nukleáris Technikai Intézet A Atomtörvény adta országos oktatási feladatok Az intézet két tanszékből

Részletesebben

Atomerőművek. Záróvizsga tételek

Atomerőművek. Záróvizsga tételek Energetikai mérnök BSc képzés - Atomenergetika szakirány Atomerőművek Záróvizsga tételek 1. (AE) Mely reaktortípusok tartoznak a III. generációs reaktorok közé? Ismertesse az EPR fő jellemzőit, berendezéseit!

Részletesebben

ÜZEMLÁTOGATÁS AZ MTA CSILLEBÉRCI TELEPHELYÉN

ÜZEMLÁTOGATÁS AZ MTA CSILLEBÉRCI TELEPHELYÉN ÜZEMLÁTOGATÁS AZ MTA CSILLEBÉRCI TELEPHELYÉN 2016.09.27. 2016. szeptember 27-én délután az Energetikai Szakkollégium szervezésében a Magyar Tudományos Akadémia csillebérci telephelyére látogattunk el.

Részletesebben

Készítette: Sánta Kata Budapest, május 1.

Készítette: Sánta Kata Budapest, május 1. A KIÉGETT FŰTŐELEMEK TRANSZMUTÁCIÓJA, SZUBKRITIKUS RENDSZEREK Készítette: Sánta Kata Budapest, 2012. május 1. Bevezetés Köztudott, hogy a világ energiaigénye a gazdasági fejlődés velejárójaként - évről

Részletesebben

Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia

Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia Mi a jövő? Atom vagy zöld? Dr. Aszódi Attila igazgató, egyetemi docens BME Nukleáris Technikai Intézet Energetikai Szakkollégium, 2004. november 11.

Részletesebben

HŐTERMELŐKRŐL KAZÁNOKRÓL BŐVEBBEN

HŐTERMELŐKRŐL KAZÁNOKRÓL BŐVEBBEN HŐTERMELŐKRŐL KAZÁNOKRÓL BŐVEBBEN HŐTERMELŐK Közvetlen hőtermelők olyan berendezések, amelyekben fosszilis vagy nukleáris tüzelőanyagok kötött energiájából használható hőt állítanak elő a hőfogyasztók

Részletesebben

Atomerőművi primerköri gépész Atomerőművi gépész

Atomerőművi primerköri gépész Atomerőművi gépész 212-09 Atomerőművi üzemeltetési alapok A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés

Részletesebben

Közérthető összefoglaló. a KKÁT üzemeltetési engedélyének módosításáról. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója

Közérthető összefoglaló. a KKÁT üzemeltetési engedélyének módosításáról. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója Közérthető összefoglaló a KKÁT üzemeltetési engedélyének módosításáról Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója Bevezetés A világ iparilag fejlett országaihoz hasonlóan a nukleáris technológiát Magyarországon

Részletesebben

Atomenergia a 21. században

Atomenergia a 21. században Atomenergia a 21. században 1 21. század a jelen Mi történik az atomenergiával a 21. század elején? Meglévő erőművek üzemidő-hosszabbítása 3. generációs erőművek fejlesztése, ilyenek már épülnek is 4.

Részletesebben

MAGFIZIKA. a 11.B-nek

MAGFIZIKA. a 11.B-nek MAGFIZIKA a 11.B-nek ATOMMAG Pozitív töltésű, rendkívül kicsi ATOMMAG Töltése Z e, ahol Z a rendszám 10 átmérő Tömege az atom 99,9%-a Sűrűsége: 10 rendkívül nagy! PROTON Jelentése: első (ld. prototípus,

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

Tanulmányi verseny I. forduló megoldásai

Tanulmányi verseny I. forduló megoldásai 1. miniforduló: Tanulmányi verseny I. forduló megoldásai 1. Melyik szomszédos országgal nincs távvezetéki kapcsolatunk? Szlovénia 2. Az alábbiak közül melyik NEM üvegházhatású gáz? Szén-monoxid 3. Mekkora

Részletesebben

A kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezése és tárolása

A kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezése és tárolása A kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezése és tárolása Eleso Denis Környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Kiss Ádám Egyetemi tanár A radioaktív anyag a természetben előforduló

Részletesebben

A nuklidok csoportosítása

A nuklidok csoportosítása A nuklidok csoportosítása NUKLIDOK STABIL NUKLIDOK számuk: 264 db (pl: 12 C, 14 N, 16 O) RADIOAKTÍV NUKLIDOK Elsődleges természetes radioaktív nuklidok Másodlagos természetes radioaktív nuklidok Indukált

Részletesebben