Infokommunikációs rendszerek menedzsmentje vizsgakérdések tavasz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Infokommunikációs rendszerek menedzsmentje vizsgakérdések tavasz"

Átírás

1 Infokommunikációs rendszerek menedzsmentje vizsgakérdések tavasz A vizsgán 3 nagy kérdés (3 6 = 18 pont) és 6 kis kérdés (6 2 = 12) szerepel, amelyekkel max. 30 pontot lehet elérni. A vizsga legalább 10 pont elérése esetén érvényes. A vizsga érdemjegye: 0-9 elégtelen, elégséges, közepes, jó, jeles. *Kérdések esetén az adott ábrán kell elmagyarázni a működést, mely nem feltétlen egyezik meg az előadáson látottal, de azonos logika alapján kell megoldani. Bevezetés, infokommunikációs alapok Ismertesse az infokommunikációs értéklánc felépítését! (6 pont) Melyek az ICT gazdasági szerepének fázisai? (6 pont) Adja meg az elektronikus hírközlő hálózat definícióját, főbb jellemzőit! (6 pont) Ismertesse az amplitúdómoduláció elvét! (6 pont) Ismertesse a frekvenciamoduláció elvét! (6 pont) Rajzolja fel az analóg hírközlés blokkvázlatát! (6 pont) Vázolja föl a digitális hírközlés blokkvázlatát! (6 pont) Soroljon fel legalább négy információs társadalmi szolgáltatást! (2 pont) Melyek a Jövő Internetének fő kérdéskörei? (2 pont) Sorolja fel az ICT/Infokom mérnöki tevékenység fő területeit! (2 pont) Ismertesse Shannon mintavételi tételét! (2 pont) Mennyi a maximális adatátviteli sebesség zajos csatornán? (2 pont) Foglalja össze, hogy mi a QPSK (Quadratic Phase Shift Keying) moduláció jelkészlete, vektorképe, bittérképe! (2 pont) Foglalja össze, hogy mi a 16QAM (Quadratic Amplitude Modulation) moduláció jelkészlete, vektorképe, bittérképe! (2 pont) Hány bit információt hordoz egy-egy átvitt 64QAM szimbólum? (2 pont) Vezetékes beszéd Ismertesse a PSTN hálózat hierarchikus felépítését és működését! (6 pont)

2 Ábrázolja egy nagyvárosi telefonhálózat struktúráját, és jelölje be jellemző elemeit! (6 pont) Ismertesse az intelligens hálózat (IN) felépítését, működését és szolgáltatásait! (6 pont) Hány számozási körzet van Magyarországon? (2 pont) Hány primer központ van Magyarországon, ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz? (2 pont) Hány szekunder központ van Magyarországon, ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz? (2 pont) Melyek az ISDN csatlakozás típusai? (2 pont) Sorolja fel az ISDN alapú alkalmazásokat! (2 pont) Mit jelent a közvetlen alközponti beválasztás? (2 pont) Mi az intelligens hálózat (IN) legfőbb előnye? (2 pont) Sorolja fel az intelligens hálózat alapú szolgáltatástípusokat! (2 pont) Mobil beszéd Ismertesse a mobil rádiótelefon hálózatok fejlődéstörténetét és felépítését! (6 pont) Ismertesse a hálózati és kapcsoló alrendszer felépítését és működését! (6 pont) Ismertesse a bázisállomás alrendszer felépítését és működését! (6 pont) Sorolja föl, hogy milyen lépésekből áll a PSTN-ből érkező hívás eljuttatása a hívotthoz! (6 pont) Sorolja föl, hogy milyen lépésekből áll a honos (saját) mobil hálózatból indított hívás eljuttatása a hívotthoz! (6 pont) Hogyan működik az SMS (Short Message Service) küldés? (6 pont) Melyek a főbb azonosítók és mik a főbb funkciójuk a GSM-ben? (6 pont) Milyen frekvenciákon működnek a 2. generációs mobil hálózatok? (2 pont) Mire kell ügyelni a mobil hálózatban a cellákban használt frekvenciasávok kiosztásánál? (2 pont) Hogyan történik a mobil készülék körzetváltása? (2 pont) Ismertesse a frekvenciaosztásos többszörös hozzáférés (FDMA) működési elvét! (2 pont) Ismertesse az időosztásos többszörös hozzáférés (TDMA) működési elvét! (2 pont) Hogyan működik együtt az FDMA-TDMA átvitel a GSM rendszerben? (2 pont) Ismertesse a kódosztásos többszörös hozzáférés (CDMA) működési elvét! (2 pont)

3 Műsorszolgáltatás Rajzolja fel a koaxiális KTV hálózat diagramját, nevezze meg a hálózati elemeket! (6 pont) Rajzolja fel a HFC KTV hálózat diagramját, nevezze meg a hálózat egyes részeit! (6 pont) Milyen analóg televíziós szabványokat alkalmaznak Európában és az USA-ban? (2 pont) Mikortól lesz Magyarországon csak digitális földfelszíni műsorszórás? (2 pont) A televíziós műsorszolgáltatásnak milyen típusait ismeri? (2 pont) Melyek a digitális televíziós műsorszolgáltatási szabványok? (2 pont) Melyek a KTV hálózat legfontosabb elemei? (2 pont) Mennyi egy 100 m-es kültéri koaxiális kábel csillapítása 862 MHz frekvencián? (2 pont) Mennyi egy 100 m-es beltéri koaxiális kábel csillapítása 862 MHz frekvencián? (2 pont) Milyen elven működik a kétirányú KTV erősítő, hogyan választják szét az előfizető felé, ill. visszirányba menő forgalmat? (2 pont) Optikai transzport hálózatok Vázolja fel a hagyományos optikai gerinchálózat rétegeit! Adja meg a rétegek megbízhatóság szempontjából lényeges tulajdonságait! (6 pont) Rajzolja le a helyreállítási ciklus lépéseit! Melyek a leginkább időigényes lépések? Adjon javaslatot ezek kiküszöbölésére! (6 pont) Az optikai kapcsolók milyen granularitással képesek kapcsolni? (2 pont) Mit jelent az MPLS, illetve miért jobb, mint az azonos elven működő elődje, az ATM? Milyen kapcsolást valósít meg? (2 pont) Mik egy ellenálló hálózattal szembeni legfőbb követelmények? (2 pont) Mi az a forgalom terelés (traffic engineering)? (2 pont) Definiálja a fényút fogalmát! Mi szükséges a dinamikus kiépítésükhöz? (2 pont) Adja meg a hagyományos és átlátszó IP-over-WDM architektúrák közötti legfőbb különbségeket! (2 pont) Adja meg az SRLG definícióját! Milyen okok miatt tartozhat két link egy SRLG-be? Egy link hány SRLG-be tartozhat? (2 pont)

4 Miért van szükség a rétegek közötti védelem összehangolására? Milyen két módszert ismer ennek megvalósítására? (2 pont) Megbízható összeköttetések tervezése Ismerjük egy eszköz leírásából a rá jellemző exponenciális eloszlással modellezett meghibásodási (λ) paramétert, illetve tudjuk, hogy hiba esetén átlagosan z óra alatt javítjuk meg. Hogyan adná meg a rendelkezésre állását? (6 pont) *Attól függően, hogy az üzemi út mely részeit védjük együtt elkerülő szakaszokkal, három különböző védelmi stratégiát határoztunk meg. Adja meg ezek nevét, és az ábra alapján magyarázza el, hogy a feltüntetett hiba esetén mely csomópont felelős a meghibásodás észleléséért, illetve mikor van szükség jelzések küldésére! (6 pont) Adja meg a hibaforrások főbb kategóriáit! (2 pont) Adja meg az SLA definícióját! Szolgáltatóként milyen rendelkezésre állási szintet ajánlana üzleti felhasználóinak? (2 pont) Definiálja a megbízhatóság fogalmát! (2 pont) Definiálja a rendelkezésre állás fogalmát! (2 pont) Egy adott eszköz milyen életciklusokon halad keresztül? Melyik ezek közül a leghosszabb? (2 pont) Mi az az MTTF és MTTR? Adja meg, hogyan számolható segítségükkel a rendelkezésre állás? (2 pont) Mi az az MTBF? Szemléletesen magyarázza el jelentését! (2 pont) Mi az a soros szabály? Milyen típusú összeköttetések rendelkezésre állása értékelhető ki segítségével? (2 pont) Mi az a párhuzamos szabály? Milyen típusú összeköttetések rendelkezésre állása értékelhető ki segítségével? (2 pont) Hálózatüzemeltetőként olyan szolgáltatást szeretne nyújtani, melynek a lehető legkisebb a kiesése, míg a foglalt sávszélesség nem probléma. A link, szegmens, és út védelmi stratégiák közül melyiket használná. Miért? (2 pont) Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy 1+1 út védelem (1PPF) funkcióval rendelkező összeköttetés? (2 pont) Hogyan számolható egy 1:2 védelem rendelkezésre állása, ha az üzemi utak és a védelmi út rendelkezésre állása rendre A w1, A w2 és A p? (2 pont) Mik azok a védő körök? Mennyi üzemi kapacitást képes védeni egyetlen védelmi kapacitás a kör mentén, ha az üzemi út kör élen halad át? (2 pont)

5 Mik azok a védő körök? Mennyi üzemi kapacitást képes védeni egyetlen védelmi kapacitás a kör mentén, ha az üzemi út húron halad át? (2 pont) Megosztott védelem alkalmazásakor mikor osztható meg egy egységnyi védelmi kapacitás két összeköttetés között? (2 pont) Internet A TCP/IP protokoll család, a protokoll rétegei, feladatai (6 pont) Ismertesse az IP hálózati eszközöket (hub, bridge, switch, router, gateway) (6 pont) Az útvonalválasztás (routing) folyamata, az útvonalválasztó táblák felépítése, a routerek működése (6 pont) Az IPv4 címek felépítése, címosztályok (6 pont) Az Internet protokoll (IP) jellemzői (6 pont) A User Datagram Protocol (UDP) tulajdonságai, alkalmazási területei (6 pont) A Transmission Control Protocol (TCP) tulajdonságai, alkalmazási területei (6 pont) A Transmission Control Protocol (TCP) torlódásvezérlési mechanizmusai (6 pont) A TCP kapcsolatfelépítésének és bontásának folyamata (6 pont) Rajzolja fel a hálózatmenedzsment infrastruktúrát, adja meg a menedzselő elem, hálózatmenedzsment protokoll, a menedzselt elem és objektum fogalmát és magyarázza el működésüket! (6 pont) Ismertesse a szabványos hálózatmenedzsment protokollok jellemzőit! (6 pont) Melyek az SNMP komponensei, mi a funkciójuk? (6 pont) Ismertesse az SNMP kommunikációs módokat (6 pont) Melyik ISO-OSI rétegen működik a (TCP, UDP, IP) protokoll? (2 pont) Mit jelent a cím? (2 pont) Mit jelenthet a cím? (2 pont) Mire szolgál a hálózati maszk? (2 pont) A routing protokollok osztályozása (2 pont) Hierarchikus IP forgalomirányítás (2 pont) A multicast útválasztás elve, alkalmazási területei (2 pont)

6 Ismertesse a tanult TCP/IP alkalmazásokat (2 pont) Mire szolgál, hogy működik az (FTP, SMTP, POP3) protokoll (2 pont) Mi a http, hogyan működik a Web? (2 pont) Mi a Domain Name System (DNS) (2 pont) Hogyan történik a név feloldása (2 pont) Hálózatmenedzsment Határozza meg, hogy mi a hálózatmenedzsment! (6 pont) Ismertesse a hálózatmenedzsment öt fő funkcionális területét! (6 pont) Melyek a hibamenedzsment céljai, jellemzői? (2 pont) Melyek a konfigurációmenedzsment céljai, jellemzői? (2 pont) Melyek a számlázásmenedzsment céljai? (2 pont) Melyek a teljesítménymenedzsment céljai, jellemzői? (2 pont) Melyek a biztonságmenedzsment céljai, jellemzői? (2 pont) Melyek a hálózatmenedzsment szakaszai? (2 pont) Mit jelent a manuális, könnyített és automatikus menedzsment? (2 pont) Mit jelent a követő és a megelőző hálózatmenedzsment? (2 pont) Szélessávú kommunikáció Ismertesse a menedzselt bérelt vonali hálózat felépítést, működését és előnyeit! (6 pont) Ismertesse a csomagkapcsolás alapelvét, és sorolja fel a csomagkapcsolási technológiákat! (6 pont) Ismertesse az X.25 kapcsolóközpont és csomagkapcsolt hálózat működését! (6 pont) Ismertesse a digitális előfizetői vonal (xdsl) működési elvét, típusait, tipikus sávszélességeit! (6 pont) Ábrázolja a DSL hálózatok felépítését, nevezze meg fő részeit! (6 pont) Ismertesse az optikai hozzáférési lehetőségeket (FTTx)! (6 pont) A vezetéknélküli hozzáférési technológiák (LMDS, Wi-Fi, WiMAX) fő jellemzői (6 pont) Rajzolja fel a kábelmodemes adatátvitel ábráját, jelölje meg a rendszertechnikai elemeket! (6 pont)

7 A mobil adatkommunikációs szolgáltatások a GSM-től az LTE-ig (6 pont)mik a menedzselt bérelt vonali szolgáltatás előnyei (2 pont) Mi történik, ha a menedzselt bérelt vonali hálózatban egy átviteli út meghibásodik? (2 pont) Sorolja fel az X.25 alapú szolgáltatásokat! (2 pont) Mekkora az ADSL által használt frekvenciasáv? (2 pont) Ábrázolja a DSL technológiák sávszélességét a távolság függvényében! (2 pont) Milyen elv alapján kétszerezi meg az ADSL2+ a sávszélességet? (2 pont) Melyek a GPON passzív optikai hálózatok főbb jellemzői? (2 pont) Hogyan történik az Internetezés a KTV hálózatokon keresztül? (2 pont) Milyen szabvány szerint működnek a kábelmodemek, mik az egyes szabványváltozatok fő jellemzői (letöltési és feltöltési sebesség)? (2 pont) Milyen típusú hozzáférési lehetőségeket biztosít a felhasználó számára a WiMAX? (2 pont) Hogyan működik a VSAT műholdas adatkommunikáció? (2 pont) Jövő Internet Hálózatüzemeltetőként olyan védelmi stratégiát szeretne alkalmazni a hálózatában, amelyben a helyreállítási ciklusban a hiba szétterjesztési idő és a kapcsolási idő minimális (< 50 ms). Hozzárendelt védelmek közül milyen stratégiát választana? Miért? Alkalmazható-e megosztott védelem a feladatra. Ha igen, melyek, és ekkor milyen problémát kell megfelelően megoldani? Röviden ismertesse ezen megoldást! (6 pont) Mi a különbség a központi hibamenedzserrel megvalósított, és a különböző elosztott (L-UFL, NL-UFL, G- NFL) módszerek között a vezérlősík szempontjából (azaz mikor van szükség jelzések küldésére). A helyreállítási ciklust vizsgálva melyik a leggyorsabb ezek közül? Miért? (6 pont) *Adott az ábrán látható m-trail megoldás. Adja megy a hozzá tartozó hibakód táblázatot! (6 pont) Milyen két stratégiát ismer meghibásodások azonosítására? Melyiket alkalmazná, ha a sávszélesség szűkös erőforrás hálózatában? (2 pont) Az infokommunikációs hálózatokat logikailag három síkra (adat, menedzsment, vezérlő) lehet osztani. Adjon egy-egy példát az adott síkok alkalmazására! (2 pont) Mi az az m-trail? A topológia gráfot vizsgálva milyen formákat vehet fel? (2 pont) Definiálja egy csomópont szomszédságának fogalmát, adja meg főbb jellemzőit! (2 pont)

8 Abban az esetben, ha az IPTV multicast szolgáltatása esetén nem szeretne állapotokat tárolni a hálózat belsejében, milyen útvonalválasztási stratégiát alkalmazhat? Milyen tömör reprezentációt ismer ekkor a multicast fa leírására? (2 pont) Az infokommunikációs szektor szabályozása Mi a jogi szabályozás célja (2 pont) Melyek a szabályozás alapelvei? (Miért, mit, kit, hogyan ) (6 pont) Melyek az elektronikus hírközlési törvény (Eht) főbb ismérvei? (6 pont) Ismertesse az infokommunikációs szabályozási trendeket (6 pont) Az elektronikus hírközlés 2002-es szabályozási csomagja az EU-ban (ábra) (6 pont) A piacra lépés (engedélyezés) szabályozása (6 pont) A szolgáltatók együttműködésének szabályozása (6 pont) Ismertesse a frekvenciagazdálkodás hat feladatát! (6 pont) A nemzetközi frekvenciaszabályozás feladatköre (6 pont) A nemzeti frekvenciaszabályozás feladatköre (6 pont) Ismertesse az engedélymentes frekvenciahasználatot (6 pont) Mit jelent a frekvenciák sorrendi engedélyezése? (6 pont) Frekvenciák elnyerése pályázat útján (6 pont) Ismertesse a frekvenciaregisztrációt (6 pont) Frekvenciák elnyerése árverés útján (6 pont) Melyek az infokom szabályozás területei? Soroljon fel legalább négyet! (2 pont) Melyek a infokommunikációs erőforrások? (2 pont) A hívószámok nemzetközi formátuma (2 pont) A földrajzi számok felépítése (2 pont) Milyen célt szolgálnak az SHS-ek? (2 pont) Soroljon fel legalább négy rövid számot szolgáltatással együtt (2 pont) Melyek a frekvenciaszabályozás fő területei? (2 pont)

9 Sorolja fel a frekvenciaengedélyezési módokat (2 pont) Melyek a versenyeztetési eljárások a frekvenciák elnyeréséért? (2 pont) Innováció-menedzsment Ismertesse az innováció fogalmát és alapeseteit! (6 pont) Ismertesse a tudásháromszöget! (6 pont) Melyek a Future ICT Labs tématerületei? (6 pont) Soroljon fel legalább négyet az innováció globális feladataiból? (2 pont) Melyek az innovációt ösztönző tényezők? (2 pont) Milyen szervezet az EIT, milyen célból hozták létre? (2 pont) Ismertesse a nyílt innovációs láncot! (2 pont) Ismertesse a zárt innovációs láncot! (2 pont) Melyek az innováció fő mutatói? Soroljon fel legalább négyet! (2 pont) Magyarországi innovációs pályázati források (2 pont) Melyek az FP7 kutatási területei? (2 pont) Melyik kutatási területhez tartozik az infokommunikáció (ICT)? (2 pont) Milyen súllyal szerepel az ICT a kutatási témák között? (2 pont) Milyen innovációs intézmények működnek a BME-n? Soroljon fel legalább hármat! (2 pont)

Infokommunikációs rendszerek menedzsmentje zárthelyi kérdések tavasz

Infokommunikációs rendszerek menedzsmentje zárthelyi kérdések tavasz Infokommunikációs rendszerek menedzsmentje zárthelyi kérdések 2014. tavasz A zárthelyin 3 nagy kérdés (3 6 = 18 pont) és 6 kis kérdés (6 2 = 12) szerepel, amelyekkel max. 30 pontot lehet elérni. Aláírás

Részletesebben

Infokommunikációs rendszerek menedzsmentje vizsgakérdések tavasz

Infokommunikációs rendszerek menedzsmentje vizsgakérdések tavasz Infokommunikációs rendszerek menedzsmentje vizsgakérdések 2014. tavasz A vizsgán 3 nagy kérdés (3 6 = 18 pont) és 6 kis kérdés (6 2 = 12) szerepel, amelyekkel max. 30 pontot lehet elérni. A vizsga legalább

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. Nyilvános kapcsolt mobil hálózatok (celluláris hálózatok) 2. rész

Hálózati architektúrák és rendszerek. Nyilvános kapcsolt mobil hálózatok (celluláris hálózatok) 2. rész Hálózati architektúrák és rendszerek Nyilvános kapcsolt mobil hálózatok (celluláris hálózatok) 2. rész 1 A mobil rendszerek generációi 2G Digitális beszédtovábbítás Jó minőség Új szolgáltatások és alkalmazások,

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Műszaki menedzser alapszak (BSc) INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE Infokommunikációs alapfogalmak Vezetékes beszédkommunikáció Dr. Babarczi Péter - Dr.

Részletesebben

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB

AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB AGSMHÁLÓZATA TOVÁBBFEJLESZTÉSE A NAGYOBB ADATSEBESSÉG ÉS CSOMAGKAPCSOLÁS FELÉ 2011. május 19., Budapest HSCSD - (High Speed Circuit-Switched Data) A rendszer négy 14,4 kbit/s-os átviteli időrés összekapcsolásával

Részletesebben

Vezetékes gyorsjelentés, június

Vezetékes gyorsjelentés, június Vezetékes gyorsjelentés, 218. június Adatszolgáltatók: Magyar Telekom Nyrt., Digi Csoport: (Invitel Zrt., DIGI Kft.), UPC Magyarország Kft., PR-TELEKOM Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., PARISAT Kft. A vezetékeshang-szolgáltatás

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. Optikai hálózatok Wavelength routed optical networks

Hálózati architektúrák és rendszerek. Optikai hálózatok Wavelength routed optical networks Hálózati architektúrák és rendszerek Optikai hálózatok Wavelength routed optical networks 1 A tárgy felépítése (1) Lokális hálózatok. Az IEEE architektúra. Ethernet Csomagkapcsolt hálózatok IP-komm. Az

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK BME Műszaki menedzser mesterszak Információmenedzsment szakirány INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK Vezetékes és vezetéknélküli szélessávú kommunikáció c. egyetemi tanár Dr. Babarczi Péter egy.

Részletesebben

Vezetékes gyorsjelentés, 2013. április

Vezetékes gyorsjelentés, 2013. április ezer Vezetékes gyorsjelentés, 213. április Adatszolgáltatók: Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., GTS Hungary Kft., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR- TELEKOM Zrt, Tarr Kft, ViDaNet Zrt, PARISAT Kft.

Részletesebben

Vezetékes gyorsjelentés június

Vezetékes gyorsjelentés június Vezetékes gyorsjelentés 211. június Vezetékes gyorsjelentés, 211. június Adatszolgáltatók: Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., GTS Hungary Kft., UPC Magyarország Kft., FiberNet Zrt., DIGI Kft., PR-TELEKOM

Részletesebben

Vezetékes gyorsjelentés. 2014. január

Vezetékes gyorsjelentés. 2014. január Vezetékes gyorsjelentés 214. január ezer Vezetékes gyorsjelentés, 214. Január Adatszolgáltatók: Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., GTS Hungary Kft., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR- TELEKOM Zrt,

Részletesebben

Híradástechnika I. 7.ea

Híradástechnika I. 7.ea } Híradástechnika I. 7.ea Dr.Varga Péter János Hálózatok 2 Távközlő hálózatok 3 4 Távközlés története Magyarországon 1939-ig Telefonhírmondó, 1938 10%-os telefonellátottság 1945-1990-ig Szolgáltatások

Részletesebben

Vezetékes gyorsjelentés július

Vezetékes gyorsjelentés július Vezetékes gyorsjelentés 212. július Vezetékes gyorsjelentés, 212. július Adatszolgáltatók: Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., GTS Hungary Kft., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR- TELEKOM Zrt, Tarr

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 03 Infokommunikációs hálózatépítő

Részletesebben

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek Hálózatok Rétegei Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök WEB FTP Email Telnet Telefon 2008 2. Rétegmodell, Hálózat tipusok Közbenenső réteg(ek) Tw. Pair Koax. Optikai WiFi Satellit 1 2 Az Internet

Részletesebben

Az LTE. és a HSPA lehetőségei. Cser Gábor Magyar Telekom/Rádiós hozzáférés tervezési ágazat

Az LTE. és a HSPA lehetőségei. Cser Gábor Magyar Telekom/Rádiós hozzáférés tervezési ágazat Az LTE és a HSPA lehetőségei Cser Gábor Magyar Telekom/Rádiós hozzáférés tervezési ágazat Author / Presentation title 08/29/2007 1 Áttekintés Út az LTE felé Antennarendszerek (MIMO) Modulációk HSPA+ LTE

Részletesebben

Számítógép hálózatok

Számítógép hálózatok Számítógép hálózatok Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük. Miért építünk hálózatot? Információ csere lehetősége Központosított

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2014. szept. 22. A tárgy felépítése 1. Bevezetés 1.1 Bemutatkozás, játékszabályok, stb.

Részletesebben

Vezetékes gyorsjelentés, január

Vezetékes gyorsjelentés, január ezer 1 338 1 312 1 283 1 221 1 175 1 118 1 82 1 45 1 26 97 937 937 924 Vezetékes gyorsjelentés, 216. január Adatszolgáltatók: Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR-TELEKOM

Részletesebben

Vezetékes gyorsjelentés, augusztus

Vezetékes gyorsjelentés, augusztus ezer 1 45 1 26 97 937 937 924 94 863 832 785 747 72 661 Vezetékes gyorsjelentés, 216. augusztus Adatszolgáltatók: Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., Invitech Megoldások Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK Bevezetés Dr. Abos Imre c. egyetemi tanár Dr. Babarczi Péter egy. adjunktus BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Részletesebben

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység

MINISZTERELNÖKI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység MINISZTERELNÖKI HIVATAL Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 2270-06/1 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama:

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

3G / HSDPA. Tar Péter

3G / HSDPA. Tar Péter 3G / HSDPA Tar Péter 2 Hálózati felépítések 3 A GSM rádiócsatorna jellemzői FDMA / TDMA (frekvenciaosztásos/idõosztásos) csatorna-hozzáférés f 1 0 1 2 3 4 5 6 7 idõ f 2 0 1 2 3 4 5 6 7 4 Kapacitás Agner

Részletesebben

Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0

Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0 Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0 Dr. Berke József berke@georgikon.hu 2006-2008 A MOBIL HÁLÓZAT - Tartalom RENDSZERTECHNIKAI FELÉPÍTÉS CELLULÁRIS FELÉPÍTÉS KAPCSOLATFELVÉTEL

Részletesebben

ADATLAP - SZM 2016 a 13/2011.(XII.27.) NMHH rendelet szerinti szolgáltatás megfelelőség igazolásához

ADATLAP - SZM 2016 a 13/2011.(XII.27.) NMHH rendelet szerinti szolgáltatás megfelelőség igazolásához a 13/201(XII.27.) NMHH rendelet szerinti szolgáltatás megfelelőség igazolásához Szolgáltatástípus neve Mobil telefonszolgáltatás A tanúsítvány száma: T-MA15T_TAN-02.MOBILE cél.1 1 1.1 72 70.1 30 12.1 99

Részletesebben

GSM azonosítók, hitelesítés és titkosítás a GSM rendszerben, a kommunikáció rétegei, mobil hálózatok fejlődése

GSM azonosítók, hitelesítés és titkosítás a GSM rendszerben, a kommunikáció rétegei, mobil hálózatok fejlődése Mobil Informatika Dr. Kutor László GSM azonosítók, hitelesítés és titkosítás a GSM rendszerben, a kommunikáció rétegei, mobil hálózatok fejlődése http://uni-obuda.hu/users/kutor/ Bejelentkezés a hálózatba

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE. BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék MTA-BME Lendület Jövő Internet Kutatócsoport

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE. BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék MTA-BME Lendület Jövő Internet Kutatócsoport INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE ALAPFOGALMAK VEZETÉKES HOZZÁFÉRÉS Dr. Babarczi Péter egyetemi adjunktus BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék MTA-BME Lendület Jövő Internet Kutatócsoport

Részletesebben

A kommunikáció evolúciója. Korszerű mobil rendszerek

A kommunikáció evolúciója. Korszerű mobil rendszerek Dr. Maros Dóra A kommunikáció evolúciója A mobilok generációi ahhoz képest, amivel kezdődött.. Az a fránya akksi Mobil kommunikáció a II. világháborúban Mobil távközlés 1941 Galvin Manufacturing Corporation

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 4. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer Interfész konfigurációja IP címzés: címosztályok, alhálózatok, szuperhálózatok,

Részletesebben

Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS ISMERETEK... 1 LEVELEZÉS... 15

Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS ISMERETEK... 1 LEVELEZÉS... 15 Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS ISMERETEK....... 1 I. Számítógépes hálózatok............ 1 A hálózat fogalma.................. 1 A hálózat alkalmazásának céljai...... 1 II. Az Internet.......................

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

Cellák. A cella nagysága függ a földrajzi elhelyezkedéstől és a felhasználók számától, ill. az általuk használt QoS-től! Korszerű mobil rendszerek

Cellák. A cella nagysága függ a földrajzi elhelyezkedéstől és a felhasználók számától, ill. az általuk használt QoS-től! Korszerű mobil rendszerek Dr. Maros Dóra Cellák A cella nagysága függ a földrajzi elhelyezkedéstől és a felhasználók számától, ill. az általuk használt QoS-től! Többszörös hozzáférési technikák FDMA(Frequency Division Multiple

Részletesebben

1. A számítógép-hálózatok ISO-OSI hivatkozási modelljének hálózati rétege 1.a Funkciói, szervezése

1. A számítógép-hálózatok ISO-OSI hivatkozási modelljének hálózati rétege 1.a Funkciói, szervezése Forgalomirányítás: Követelmények, forgalomirányítási módszerek, információgyűjtési és döntési módszerek, egyutas, többutas és táblázat nélküli módszerek. A hálózatközi együttműködés heterogén hálózatok

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ADATLAP - SZM 2014 a 13/2011.(XII.27.) NMHH rendelet szerinti szolgáltatás megfelelőség igazolásához

ADATLAP - SZM 2014 a 13/2011.(XII.27.) NMHH rendelet szerinti szolgáltatás megfelelőség igazolásához a 13/201(XII.27.) NMHH rendelet szerinti szolgáltatás megfelelőség igazolásához Szolgáltatástípus neve Mobil telefonszolgáltatás A tanúsítvány száma: T-MA13F1_TANF-0T-HOME-SYSTEMS cél.1 1 1.1 72 24.1 30

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Műszaki menedzser alapszak (BSc) INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE Szélessávú kommunikáció (Hozzáférési technológiák IP hálózatokban) Dr. Babarczi Péter

Részletesebben

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév

INTERNET. internetwork röviden Internet /hálózatok hálózata/ 2010/2011. őszi félév INTERNET A hatvanas években katonai megrendelésre hozták létre: ARPAnet @ (ARPA= Advanced Research Agency) A rendszer alapelve: minden gép kapcsolatot teremthet egy másik géppel az összekötő vezetékrendszer

Részletesebben

Az optika és a kábeltv versenye a szélessávban. Előadó: Putz József

Az optika és a kábeltv versenye a szélessávban. Előadó: Putz József Az optika és a kábeltv versenye a szélessávban Előadó: Putz József A fejlődés motorja HD műsorok száma nő 3DTV megjelenése- nagy sávszélesség igény Új kódolás- sávszélesség igény csökken Interaktivitás

Részletesebben

Hálózati lehetőségek a tartalomszolgáltatáshoz

Hálózati lehetőségek a tartalomszolgáltatáshoz Hálózati lehetőségek a tartalomszolgáltatáshoz PKI Tudományos Napok 2005 Sipos Attila (PKI-FI FH) Czinkóczky András (PKI-FI FH) Németh Attila (PKI-FI FH) Konkoly Lászlóné (PKI-FI FH) Nagy Gyula (PKI-FI

Részletesebben

Kommunikáció. 3. előadás

Kommunikáció. 3. előadás Kommunikáció 3. előadás Kommunikáció A és B folyamatnak meg kell egyeznie a bitek jelentésében Szabályok protokollok ISO OSI Többrétegű protokollok előnyei Kapcsolat-orientált / kapcsolat nélküli Protokollrétegek

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2009. szet. 23. A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL Találja meg az Ön számára legmegfelelőbb megoldást! ADSL/VDSL INTERNET Az Invitech Solutions költséghatékony és korszerű megoldásaival támogatja vállalkozását. Szolgáltatásunkat

Részletesebben

Hálózati réteg, Internet

Hálózati réteg, Internet álózati réteg, Internet álózati réteg, Internet Készítette: (BM) Tartalom z összekapcsolt LN-ok felépítése. z Ethernet LN-okban használt eszközök hogyan viszonyulnak az OSI rétegekhez? Mik a kapcsolt hálózatok

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után

Hálózati architektúrák és rendszerek. 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után Hálózati architektúrák és rendszerek 4G vagy B3G : újgenerációs mobil kommunikáció a 3G után A tárgy felépítése (1) Lokális hálózatok. Az IEEE architektúra. Ethernet Csomagkapcsolt hálózatok IP-komm. Az

Részletesebben

MERRE TART A HFC. Koós Attila Gábor, Veres Zoltán , Balatonalmádi

MERRE TART A HFC. Koós Attila Gábor, Veres Zoltán , Balatonalmádi MERRE TART A HFC Koós Attila Gábor, Veres Zoltán - 2018.11.07, Balatonalmádi TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 2. Frekvenciasávok bővítése 3. HFC hálózatok fejlődése 4. Docsis technológiák, szabványok 5. Legújabb

Részletesebben

Építsünk IP telefont!

Építsünk IP telefont! Építsünk IP telefont! Moldován István moldovan@ttt-atm.ttt.bme.hu BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK TANTÁRGY INFORMÁCIÓK Órarend 2 óra előadás, 2 óra

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 6. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Szállítási réteg (L4) Szolgáltatások Rétegprotokollok: TCP, UDP Port azonosítók TCP kapcsolatállapotok Alkalmazási

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8 Kocsis Gergely 2018.11.12. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2014. szept. 30. A tárgy felépítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Műszaki menedzser alapszak (BSc) A MOBIL TECHNOLÓGIÁK FEJLŐDÉSE A technológiák lényeges tulajdonságai, paraméterei INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE Szélessávú

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Optikai hozzáférési hálózatok

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Optikai hozzáférési hálózatok Távközlő hálózatok és szolgáltatások Optikai hozzáférési hálózatok Németh Krisztián BME TMIT 2016. ápr. 4. A tárgy felépítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő, kábel-tv és optikai hálózatokon

Részletesebben

A hálózattervezés alapvető ismeretei

A hálózattervezés alapvető ismeretei A hálózattervezés alapvető ismeretei Infokommunikációs hálózatok tervezése és üzemeltetése 2012 2012 Sipos Attila ügyvivő szakértő BME Híradástechnikai Tanszék siposa@hit.bme.hu Tartalom A terv fogalmi

Részletesebben

HWR-Telecom Kft. SIGNET. HWR-TELECOM Kft. IP-alapú hálózatában kizárólag TCP / IP protokoll használható.

HWR-Telecom Kft. SIGNET. HWR-TELECOM Kft. IP-alapú hálózatában kizárólag TCP / IP protokoll használható. SIGNET HWR-TELECOM Kft. IP-alapú hálózatában kizárólag TCP / IP protokoll használható. 1. SZOLGÁLTATÁS MEGHATÁROZÁSA SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA: A kábeltelevíziós hálózatok szélessávú átvitelt valósítanak meg

Részletesebben

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége 3. előadás A TCP/IP modell. Az ISO/OSI és a TCP/IP modell összevetése. Alapvető fogalmak A TCP/IP modell jelentősége Habár az OSI modell általánosan elfogadottá vált, az Internet nyílt szabványa történeti

Részletesebben

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések

SzIP kompatibilis sávszélesség mérések SZIPorkázó technológiák SzIP kompatibilis sávszélesség mérések Liszkai János Equicom Kft. SZIP Teljesítőképesség, minőségi paraméterek Feltöltési sebesség [Mbit/s] Letöltési sebesség [Mbit/s] Névleges

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni vezetékes internetszolgáltatás minőségi

Részletesebben

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek üzleti előfizetők számára nyújtott elektronikus hírközlési szolgáltatásokra

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek üzleti előfizetők számára nyújtott elektronikus hírközlési szolgáltatásokra Invitel Távközlési Zrt. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10. Általános Szerződési Feltételek üzleti előfizetők számára nyújtott elektronikus hírközlési szolgáltatásokra Jelen ÁSZF hatályba lépésének napja:

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 7. HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 2 Műholdas kommunikáció 3 VSAT A VSAT hálózat előnyei 4 Rugalmas, gyors telepíthetőség Ország régió teljes lefedése Azonnali kommunikáció lehetősége Földi infrastruktúrától

Részletesebben

OFDM technológia és néhány megvalósítás Alvarion berendezésekben

OFDM technológia és néhány megvalósítás Alvarion berendezésekben SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk. OFDM technológia és néhány megvalósítás

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

Szomolányi Tiborné 2009 november. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

Szomolányi Tiborné 2009 november. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com TERVEZÉS A GYAKORLATBAN Szomolányi Tiborné 2009 november Fejlesztés tervezés folyamata 1 Felmérési terv 3 2 Szabványok, gyártók adatai Becslések, Evolúció folyamata referenciák Üzleti terv Fejlesztéstervezés

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás

Részletesebben

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra Pantel International Kft. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10 Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet ra 1. sz. melléklet Az ÁSZF készítésének dátuma: 2009. január 23. Az ÁSZF utolsó

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2016. márc. 29. A tárgy felépítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő, kábel-tv

Részletesebben

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás.

Hálózati réteg. WSN topológia. Útvonalválasztás. Hálózati réteg WSN topológia. Útvonalválasztás. Tartalom Hálózati réteg WSN topológia Útvonalválasztás 2015. tavasz Szenzorhálózatok és alkalmazásaik (VITMMA09) - Okos város villamosmérnöki MSc mellékspecializáció,

Részletesebben

2040 Budaörs, Edison u. 4.

2040 Budaörs, Edison u. 4. Invitech Megoldások Zrt. 2040 Budaörs, Edison u. 4. Általános Szerződési Feltételek közép- és nagyvállalati üzleti, valamint intézményi előfizetők számára nyújtott elektronikus hírközlési szolgáltatásokra

Részletesebben

Rohonczy János: Hálózatok

Rohonczy János: Hálózatok Rohonczy János: Hálózatok Rohonczy János (ELTE) 2005 v.1.0 1 Topológia fa csillag gyűrű busz busz / gerinc Rohonczy János (ELTE) 2005 v.1.0 2 Kiterjedés LAN MAN WAN Rohonczy János (ELTE) 2005 v.1.0 3 Fizikai

Részletesebben

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13

Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 Irányító és kommunikációs rendszerek III. Előadás 13 GSM-R Flottamenedzsment Mobil fizetési lehetőségek Parkolási díj Útdíj A GSM közlekedési felhasználása Valós idejű információs szolgáltatás Közlekedési

Részletesebben

4. Hivatkozási modellek

4. Hivatkozási modellek 4. Hivatkozási modellek Az előző fejezetben megismerkedtünk a rétegekbe szervezett számítógépes hálózatokkal, s itt az ideje, hogy megemlítsünk néhány példát is. A következő részben két fontos hálózati

Részletesebben

Sávszélesség növelés a Magyar Telekom vezetékes access hálózatában. Nagy Tamás Magyar Telekom Budapest, 2015. május.

Sávszélesség növelés a Magyar Telekom vezetékes access hálózatában. Nagy Tamás Magyar Telekom Budapest, 2015. május. Sávszélesség növelés a Magyar Telekom vezetékes access hálózatában Nagy Tamás Magyar Telekom Budapest, 2015. május. A szélessávú távközlés jövőképe a 90-es évekből A távközlési hálózatok átviteli sebessége

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2011. okt. 5. Áttekintés Telefonvonali modemek Akusztikus modemek PSTN modemek ISDN modemek ADSL,

Részletesebben

6. FÉNYVEZETŐ HÁLÓZATOK

6. FÉNYVEZETŐ HÁLÓZATOK SZABADON VÁLASZTOTT Antók Péter István 6. FÉNYVEZETŐ HÁLÓZATOK FÉNYVEZETŐ ALAPHÁLÓZAT 2 FÉNYVEZETŐ ALAPHÁLÓZAT 3 LAN HÁLÓZAT 4 LAN HÁLÓZAT Primer hálózat Szekunder hálózat Tercier hálózat 5 HÁLÓZATI SZINTEK

Részletesebben

DOCSIS és MOBIL békés egymás mellett élése Putz József Kábel Konvergencia Konferencia 2018.

DOCSIS és MOBIL békés egymás mellett élése Putz József Kábel Konvergencia Konferencia 2018. DOCSIS és MOBIL békés egymás mellett élése Putz József Kábel Konvergencia Konferencia 2018. Tartalomjegyzék Digitális átállás a földi műsorszórásban LTE 800 rendszer tapasztalatai Mérés LTE800 rendszeren

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Számítógépes Hálózatok 2008 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Előadás Hétfő, 14:00-16:00 óra, hely: Szabó József terem

Részletesebben

ISIS-COM Szolgáltató Kereskedelmi Kft. MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS

ISIS-COM Szolgáltató Kereskedelmi Kft. MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS MIKROHULLÁMÚ INTERNET ELÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS Az ISIS-COM Kft. IP-alapú hálózatában kizárólag TCP / IP protokoll használható. 1. SZOLGÁLTATÁS MEGHATÁROZÁSA, IGÉNYBEVÉTELE SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA: Az adathálózati

Részletesebben

ADATLAP - SZM 2012 a 13/2011.(XII.27.) NMHH rendelet szerinti szolgáltatás megfelelőség igazolásához

ADATLAP - SZM 2012 a 13/2011.(XII.27.) NMHH rendelet szerinti szolgáltatás megfelelőség igazolásához Szolgáltatástípus neve Helyhez kötött telefonszolgáltatás 1a Szolgáltatásnyújtás megkezdésének határideje az esetek 80%-ában 15 7 72 32 30 28 98 99,94 70 77,3 5a Sikeres hívások aránya 98 99,73 5b Hívás

Részletesebben

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg.

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg. IPV4, IPV6 IP CÍMZÉS Egy IP alapú hálózat minden aktív elemének, (hálózati kártya, router, gateway, nyomtató, stb) egyedi azonosítóval kell rendelkeznie! Ez az IP cím Egy IP cím 32 bitből, azaz 4 byte-ból

Részletesebben

Kialakulása, jellemzői. Távközlési alapfogalmak I.

Kialakulása, jellemzői. Távközlési alapfogalmak I. Követelmények: (Kollokvium) A Mobil Informatika Kialakulása, jellemzői. Távközlési alapfogalmak I. Dr. Kutor László http://uni-obuda.hu/users/kutor 1. Előadás anyagból: ZH időpontok. I. zh 2012. október

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2009. szept. 30. A tárgy felépítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 54 523 05 Távközlési technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

1: Bevezetés: Internet, rétegmodell Alapok: aszimptótika, gráfok. HálózatokII, 2007

1: Bevezetés: Internet, rétegmodell Alapok: aszimptótika, gráfok. HálózatokII, 2007 Hálózatok II 2007 1: Bevezetés: Internet, rétegmodell Alapok: aszimptótika, gráfok 1 Az előadáshoz Előadás: Szerda 17:00 18:30 Gyakorlat: nincs Vizsga írásbeli Honlap: http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/g/07nwii

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2014. szept. 23. A tárgy felépítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK BME Műszaki menedzser mesterszak Információmenedzsment szakirány INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK Vezetékes és vezetéknélküli szélessávú kommunikáció egyetemi docens BME Távközlési és Médiainformatikai

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9 Kocsis Gergely 2016.11.28. IP, MAC, ARP A B csomópontból az A-ba küldünk egy datagramot. Mik lesznek az Ethernet keretben található forrás és a cél címek (MAC

Részletesebben

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI)

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI) lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) -

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) - lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

Mobil Internet és a tesztelésére szolgáló infrastruktúra

Mobil Internet és a tesztelésére szolgáló infrastruktúra Mobil Internet és a tesztelésére szolgáló infrastruktúra Dr. Pap László Az MTA rendes tagja BME, Híradástechnikai i Tanszék Mobil Távközlési és Informatikai Laboratórium Mobil Innovációs Központ 2008.

Részletesebben

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen,

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen, MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc Debrecen, 2017. 01. 03. Név: Neptun kód: Megjegyzések: A feladatok megoldásánál használja a géprajz szabályait, valamint a szabványos áramköri elemeket.

Részletesebben

Hálózati és szolgáltatási architektúrák. Lovász Ákos 2013. február 23.

Hálózati és szolgáltatási architektúrák. Lovász Ákos 2013. február 23. Hálózati és szolgáltatási architektúrák Lovász Ákos 2013. február 23. Long Term Evolution Mobilhálózatok előzmények, áttekintés Jellemzők Architektúra Mobilhálózatok 1G Első generációs mobil távközlő rendszerek

Részletesebben

ADATLAP - SZM 2015 a 13/2011.(XII.27.) NMHH rendelet szerinti szolgáltatás megfelelőség igazolásához

ADATLAP - SZM 2015 a 13/2011.(XII.27.) NMHH rendelet szerinti szolgáltatás megfelelőség igazolásához a 13/201(XII.27.) NMHH rendelet szerinti szolgáltatás megfelelőség igazolásához Szolgáltatástípus neve Mobil telefonszolgáltatás A tanúsítvány száma: T-MA15T_TAN-02.MOBILE cél.1 1 1.1 72 47.1 30 17.1 99

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK BME Műszaki menedzser mesterszak Információmenedzsment szakirány INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK ÉS ALKALMAZÁSOK Műsorszolgáltatás, kábeltelevízió egyetemi docens BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő hálózatok és szolgáltatások Mobiltelefon-hálózatok Németh Krisztián BME TMIT 2010. okt. 17. Szájbergyerek (Németh Eszter 13 hónaos, 2010. február) A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. PSTN, ISDN

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról

Részletesebben