Ez az oldal az előadás anyagát tartalmazza. Az oktatási segédanyag nem lektorált, letöltése és sokszorosítása szigorúan tilos!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ez az oldal az előadás anyagát tartalmazza. Az oktatási segédanyag nem lektorált, letöltése és sokszorosítása szigorúan tilos!"

Átírás

1 Finnországból származnak Ásóboronák Feladatuk: Szántáselmunkálás, magágykészítés Munkájuk jellemzője: Jobban keverik a talajt, mint a tárcsa. A talaj felső rétegét művelik, nem tömörítik a talaj a művelt réteg alatt. Legkedvezőbb sebesség: 9-14 km/h. Működő elemei: Közös tengelyre keresztalakban felhelyezett, vágóéllel ellátott kovácsolt acélkések, késkeresztek. A késszerszámok átmérője: D= mm Keret és szerszámelrendezés: Két vagy három sorban ferdén szerelik fel a tengelyeket. A késkereszteket a talajsúrlódás forgatja. γ=15-25 º : állítható. Nagy munkaszélességnél γ= áll. = 15º. Kötött talajon a megfelelő munkaminőség terheléssel biztosítható. Agrotechnikai jellemzők: Üzemeltetésük energetikailag kedvező. Őszi és tavaszi vetésű növények talaj előkészítő munkájában a könnyű és középnehéz tárcsás boronákat jól helyettesítik. Jó keverő hatásuk miatt kedvezően munkálják be a felületre juttatott talajfertőtlenítő és gyomirtó szereket, felületre juttatott folyékony műtrágyát, stb.

2

3 Fogasboronák Feladatuk: felszíni talajművelésben rögaprítás, felszínegyengetés, porhanyítás, gyomirtás, magtakarás, rétápolás, magágy készítés. E feladatok sokrétűsége nagy szerkezeti változatosságot igényel. Fő részeik: Boronafogak, tartókeret. Felosztásuk: I. Keret szerint: - Merev keretűek: keretszerkezet lapos-acél, rajta a fogak több sorban. - Nem merev keretűek: Hálóboronák, láncboronák, mellyel a hullámos, bakhátas talajfelszín is művelhető. II. A fogak jellemzői szerint: Merev fogas boronák A fogak állása szerint: egyenes vagy hajlított. Az előre hajlítottak mélyebben a hátra hajlítottak kevésbé hatolnak a talajba. A fog keresztmetszet szerint: kör, négyzet, téglalap, lencse, kés A négyszög keresztmetszetűek porhanyító (rögtörő) hatása jobb, mint a kör keresztmetszetűeké.

4 Kör keresztmetszetűek: magtakarásra, vetésápolásra, műtrágyakeverésre alkalmazzák. Kúpos foggal, négyszög keresztmetszettel: mm hosszal. Nehéz-boronák. Szántáselmunkálás, magágykészítés. Kanalas foggal, négyszög keresztmetszettel: 2-4 cm mély lazításra. Jó magágy előkészítő eszközök. Késes foggal: réthasogatásra a legalkalmasabb. Rezgő foggal: rugós felfogás miatt jó porhanyító és gyomirtó hatású.

5 Rugós boronafogak: magágykészítés, kombinálva. Önállóan nem alkalmazzák őket. Nyomvonal lazítása Boronafogak munkája

6 Lengőboronák A hajtott talajművelő eszközök sokáig egyeduralkodó változata volt. Hidraulikus meghajtású változata is van. (Vetőgéppel kombinálva 3 m széles.) Felépítése: Merőlegesen elhelyezett általában 2 lengőgerendára szerelt fogaival műveli a talajt. Hajtásukat a traktor teljesítményleadó tengelyéről kapják. A fogak hossza ma már elérheti a cm-t. Ezzel a művelési mélység már a burgonya számára is megfelelő. A lengőgerendák egymástól 20 cm távolságra vannak cm kitérés. 540-es fordulatszámon 400/perc a frekvencia, 1000-nél 800/perc. Feladata, alkalmazása: Mindennemű vetőágy-készítésre alkalmas. Tarlóhántásra, szerves anyagok bedolgozására alkalmatlan. Főleg kötött talajoknál alkalmas, ahol a hagyományos boronák nem elég hatékonyak. Művelési sebesség: 5-8 km/óra Teljesítmény: 1 m művelési szélességre 20 kw

7 Forgóboronák Lehetnek talajhajtásúak és kényszerhajtásúak. Talajhajtásúak: Rotációs művelőelem (Pl.:KRM-8-4-kombinált magágy-készítő gép.) A művelő-szerszám síkja a talajjal szöget zár be. Ennek következtében érvényesül a talajhajtás. A talaj nedvességtartalmára kevésbé érzékenyek a kora-tavaszi munkák, így előbb kezdhetők. Teljesítményigény: kw/m v = 8-10 (12) km/óra, így biztosítható az öntisztulás.

8 Kényszerhajtásúak: Hajtás a TLT-ről. A forgórész fordulatszáma egyrészt fogaskerék cserével, másrészt kapcsolható hajtóművel változtatható f/perc. Különböző, de általában vésőre emlékeztető művelő-szerszámuk van. Főleg vetőágy előkészítésére alkalmazható, tarlómaradványok bedolgozására nem alkalmas. Teljesítményigény: kw/m v = 6-8 km/óra.

9 Aktív szerszámú talajművelők (TLT hajtás). Talajmarók Egymenetes talaj-előkészítésben, magágy-készítésben, gyepek feltörésében, vetőgéppel kombinálva és sorművelőként is használják. Kiegészítik vagy helyettesítik az eke munkáját. Nem jelentkezik alkalmazásukkal a tömörítő hatás. -Könnyű talajmarók (fogas rotorok) -Nehéz talajmarók (15 cm) max kg/m (25 cm) max kg/m Mélységük csúszótalp vagy mélységhatároló kerék állításával szabályozható. Dobfordulatszám: cserekerékkel, 3-4 fokozatú hajtóművel szabályozható ford./perc) Őszi üzemeléskor, növényi maradványokkal borított területen: - max. haladási sebesség - min. dobfordulatszám - felemelt dobfedél Tavaszi magágy-készítéskor: - nagy dobfordulatszám - leengedett dobfedél - sekély munkamélység

10 -Sorművelő kivitelűek is vannak. - Komoly emelőigény: különösen, ha vetőgéppel vannak összekapcsolva. - Teljesítményigény 25 kw/m. TLT teljesítményigény is jelentős. Szerszámok: Z vagy ívelt kiképzés Rotorszeges, ékkéses, kapa alakú

11 A talajszeletek kivágásának mechanizmusa A talajmaró teljesítményigénye (Estler) A kerületi és haladási sebesség arányának 3-3,5-es értékénél adódik valamennyi fordulatszámnál a legnagyobb teljesítményigény. A fordulatszám növelése növeli a teljesítményigényt.

12 Feladata: talajfelszín alakítás, rögtörés, tömörítés. Hengerek Típusok: Sima Gyűrűs Csillagos vagy prizmás Cambridge Croskill Croskill-Cambridge Campbell Spirál Bordás hengerek vagy hengerboronák Zárt palástú tömörítő Körmös Fogazott Tüskés vagy szöges Csillagos hengerboronák Küllős kapák (a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) (h) (i) (j) (k) g/ii i f h j g/i k

13 Sima henger: tömörítés, felszínalakítás A tömörítő hatás és vontatási ellenállás egyenesen arányos a henger tömegével és fordítottan annak átmérőjével. 5 km/h-nál nagyobb sebességnél csökken a tömörítő hatás, hiszen a talaj visszarugózik. Gyűrűs henger: Élszög 55-75º, 5-10 cm mélyen tömörít, csipkézett talajfelszínt hagy hátra. A talaj és annak felszíne közötti vízmozgást segíti elő. Ha túl nedves a talaj, akkor a megnövelt felszínen a párolgás intenzitása nő. Ha száraz a talaj, akkor az árkok által összegyűjtött víz könnyebben jut a talajba.

14 Csillagos vagy prizmás henger: A nagyobb rögöket szétnyomja, jól tömöríti a mélylazított talajt. Csökkenti a párolgást. Cambridge henger: Vékonypalástú henger és csillagtárcsa kombinációja. Kéregtörő, tavasszal a megfagyott vetésen segít, a felső réteget tömöríti. A csillagtárcsa ugrálva gördül. Croskill henger: Erős rögtörő hatás, a felszínt lazán hagyja, alatta tömörít. Könnyen eltömődik. Croskill-Cambridge henger: A két henger előnyeit egyesíti, eltömődésre kevésbé hajlamos (csillagtárcsa + crosskil-elemek).

15 Campbell-féle mélytömörítő henger: Mélyebb rétegek tömörítését végzi, főleg a szárításkori üregek megszűntetésére szolgál. A tengely illetve a küllők a felső réteget porhanyítja, keveri. (e/i) A másik változatnál ez nem érvényesül. (e/ii) Spirál henger: Eróziós hatás megszűntetésére használ Bordás hengerek vagy hengerboronák: A talaj felső részét porhanyítják, alsó részét (a vetés mélységében) tömörítik. Fő feladatuk: szántáselmunkálás, vetőágykészítés. A nyitott paláston egyenes vagy csavarvonalban elhelyezett kör keresztmetszetű huzalok vagy csövek (g/i) vagy téglalap keresztmetszetű vagy fogazott lécek (g/ii). g/ii g/i

16 Zárt palástú tömörítő hengerek: Kiváló visszatömörítő hatás. Lehet körmös vagy fogazott. Tüskés vagy szöges hengerek: Csillagos hengerboronák: Küllős kapák: Hasonló a munkájuk a szöges hengeréhez.

Szántóföldi kultivátorok

Szántóföldi kultivátorok Szántóföldi kultivátorok - Magágykészítő vagy könnyű kultivátorok Feladatuk: Szántáselmunkálás, magágykészítés. Művelési mélység: 5-15 cm Művelő szerszám: rugós száron: kétoldalt ívelt művelőszerszám.

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Lazításos talajművelés gépei szántóföldi kultivátor nehéz kultivátor közép mély lazító mélylazító

Részletesebben

TALAJMŰVELÉS I. alapműveletek, gépek és munkájuk. Cziráki László 2014.

TALAJMŰVELÉS I. alapműveletek, gépek és munkájuk. Cziráki László 2014. TALAJMŰVELÉS I. alapműveletek, gépek és munkájuk Cziráki László 2014. A talajművelés fogalma Olyan eljárás, amely során megváltoztatjuk a talaj állapotát A talajművelés célja A növények számára legkedvezőbb

Részletesebben

Tárcsás eszközök, kultivátorok, kombinátorok, lazítók, hengerek, talajmarók, boronák

Tárcsás eszközök, kultivátorok, kombinátorok, lazítók, hengerek, talajmarók, boronák Tárcsás eszközök, kultivátorok, kombinátorok, lazítók, hengerek, talajmarók, boronák A tárcsákat tarlóhántásra és gyomtalanítására, részben az eke helyettesítésére és az eke munkájának kiegészítésére használjuk.

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A környezetkímélő, takarékos művelés megvalósítási módjai Középmély lazításra alapozott rendszerek Szántás nélküli

Részletesebben

A visszatömörítés csíkokban történik a haladási irányra átlósan. A kis átmérőjű hengerek esetén a kiváló munka alacsony tömeggel párosul.

A visszatömörítés csíkokban történik a haladási irányra átlósan. A kis átmérőjű hengerek esetén a kiváló munka alacsony tömeggel párosul. HENGEREK Egyszerű és olcsó A pálcás ek 400 mm, 540 mm és 600 mm átmérővel kaphatóak. Egyszerű és olcsó megoldást kínálnak a munkagépek mélységtartására, és a talaj visszatömörítésére. A visszatömörítés

Részletesebben

Dupla szív alakú kapás grubber 4 késsoros. Alkalmazkodás a legmagasabb szintű igényekhez.

Dupla szív alakú kapás grubber 4 késsoros. Alkalmazkodás a legmagasabb szintű igényekhez. Szárnyas késes grubber Dupla szív alakú kapás grubber 2 késsoros 3 késsoros 4 késsoros Alkalmazkodás a legmagasabb szintű igényekhez. Rendkívüli technika a legmagasabb szintű igények kielégítésére. A Tukan

Részletesebben

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek Hagyományos rendszerek: a teljes felület művelése, alapművelésre ágyeke használata, elmunkálásra egyszerű eszközök (simító, henger, fogas, tárcsa),

Részletesebben

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai Cziráki László 2014. A talajművelés eljárásai Fogalma: meghatározott céllal, kiválasztott eszközzel végzett talajmunka Talajelőkészítés: több talajművelési eljárás

Részletesebben

A visszatömörítés csíkokban történik a haladási irányra átlósan. A kis átmérőjű hengerek esetén a kiváló munka alacsony tömeggel párosul.

A visszatömörítés csíkokban történik a haladási irányra átlósan. A kis átmérőjű hengerek esetén a kiváló munka alacsony tömeggel párosul. HENGEREK Egyszerű és olcsó A pálcás ek 400 mm, 540 mm és 600 mm átmérővel kaphatóak. Egyszerű és olcsó megoldást kínálnak a munkagépek mélységtartására, és a talaj visszatömörítésére. A visszatömörítés

Részletesebben

CULTIRAPID R-LINE MAGÁGYELŐKÉSZÍTÉSHEZ

CULTIRAPID R-LINE MAGÁGYELŐKÉSZÍTÉSHEZ CULTIRAPID R-LINE MAGÁGYELŐKÉSZÍTÉSHEZ A kombinált CULTIRAPID R-line rendkívül innovatív munkagép talajműveléshez és magágy előkészítéshez. Nagyon sokoldalú a szántóföldi munkában, moduláris rendszerű,

Részletesebben

A korszerű talajművelés gépei

A korszerű talajművelés gépei A korszerű talajművelés gépei Dr. Jóri J. István Budapesti Műszaki Egyetem,, BME, GT 3 2009. 01. 30. 1 Fólia A talajművelés géprendszere BME, GT 3 2009. 01. 30. 2 Fólia Talajművelési alapismeretek BME,

Részletesebben

RÖVIDTÁRCSA RUBIN 12

RÖVIDTÁRCSA RUBIN 12 RÖVIDTÁRCSA RUBIN 12 Mélyebb, gyorsabb és intenzívebb munka: Rubin 12 2 A rövidtárcsák korábban intenzíven és homogén módon keverték be a talajt és a szerves anyagokat körülbelül 12 cm munkamélységig.

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Ne vesztegesse az idejét, válassza a Long Life késeket!

Ne vesztegesse az idejét, válassza a Long Life késeket! Ne vesztegesse az idejét, válassza a Long Life késeket! Long Life Kések kopásának összehasonlítása Ne vesztegesse az idejét, válassza a Long Life késeket! A BEDNAR vállalat nagy hangsúlyt fektet a kopó

Részletesebben

ÁRISTA MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOROK

ÁRISTA MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOROK ÁRISTA MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOROK LEKO 1.1 Szabályozott munkamélységű kombinátor 170.000,-Ft LEKO 1.4 Szabályozott munkamélységű kombinátor 185.000,-Ft LEKO 1.6 Szabályozott munkamélységű kombinátor 225.000,-Ft

Részletesebben

ÁRAJÁNLAT FELHASZNÁLÓK RÉSZÉRE

ÁRAJÁNLAT FELHASZNÁLÓK RÉSZÉRE ÁRAJÁNLAT FELHASZNÁLÓK RÉSZÉRE MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOROK LEKO 1.1 Szabályozott munkamélységű kombinátor 170.000,-Ft LEKO 1.4 Szabályozott munkamélységű kombinátor 185.000,-Ft LEKO 1.6 Szabályozott munkamélységű

Részletesebben

Az eke felépítése, eketípusok, az ekék beállítása, ekére ható erık

Az eke felépítése, eketípusok, az ekék beállítása, ekére ható erık Az eke felépítése, eketípusok, az ekék beállítása, ekére ható erık A talajmővelés alapmőveletei és gépei Forgatás Ekék Ásógépek Keverés Tárcsák Talajmarók Boronák Lazítás Talajlazítók Kultivátorok Aprítás,

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A környezetkímélő, takarékos művelés megvalósítási módjai Tárcsás művelés Talajmarás Jellemző műveletek: Keverés

Részletesebben

A Növényvédelem és Növényápolás gépesítése

A Növényvédelem és Növényápolás gépesítése Növényvédelem lehet: - megelőző -gyógyító Kártevők, gyomok, betegségek elleni védekezés: - agrotechnológiai (agrotechnikai) - biológiai - vegyszeres vagy kémiai növényvédelem - integrált növényvédelem

Részletesebben

Triathlon - Ütőképes vetőgép

Triathlon - Ütőképes vetőgép Triathlon Triathlon - Ütőképes vetőgép kis vonóerő igénnyel a modern szántóföldi műveléshez Sok modern univerzális vetőgép nagy önsúlyuk miatt nagy vonóerőt igényelnek, magas az üzemanyagfelhasználásuk,

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Talajművelés gépeivel kapcsolatos alapfogalmak fajlagos talajellenállás Forgatásos talajművelés

Részletesebben

Ne vesztegesse az idejét, válassza a Long Life késeket!

Ne vesztegesse az idejét, válassza a Long Life késeket! Ne vesztegesse az idejét, válassza a Long Life késeket! Long Life Kések kopásának összehasonlítása Ne vesztegesse az idejét, válassza a Long Life késeket! A fokozottan abrazív hatású talajokon folytatott

Részletesebben

ECOLAND EO, EN széria ECOLAND. EO, EN széria. Univerzális felhasználás a minőség és produktivitás érdekében

ECOLAND EO, EN széria ECOLAND. EO, EN széria. Univerzális felhasználás a minőség és produktivitás érdekében ECOLAND EO, EN széria EO, EN széria ECOLAND Univerzális felhasználás a minőség és produktivitás érdekében ecoland ecoland EO EO A művelt réteg egyenletes, intenzív lazítása Általános jellemzők A gép fő

Részletesebben

Óravázlat október 5.

Óravázlat október 5. Óravázlat 2016. október 5. A növényi termék előállítás fontosabb gépei, eszközei A hatékony növényi termék előállítás alapvető feltételei: o ökológiai feltételek, természeti erőforrások (a termőtalaj,

Részletesebben

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban GYURICZA CSABA ASZÁLY NAPI RENDEZVÉNY BUDAPEST, 2015. JÚNIUS 17. Megbeszélendők 1. Tendenciák a talajművelésben 2. Okszerű talajművelés feltételei

Részletesebben

Sokoldalú kultivátor SuperMaxx

Sokoldalú kultivátor SuperMaxx Sokoldalú kultivátor SuperMaxx Az egész évben használható, sokoldalú eszköz nagy területteljesítmény kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás alacsony fenntartási költségek HU Tavaszi talajművelés: gyorsabb talajfelmelegedés,

Részletesebben

Ez az oldal az előadás anyagát tartalmazza. Az oktatási segédanyag nem lektorált, letöltése és sokszorosítása szigorúan tilos!

Ez az oldal az előadás anyagát tartalmazza. Az oktatási segédanyag nem lektorált, letöltése és sokszorosítása szigorúan tilos! Ekék rendszerezése Ekék Traktor eke kapcsolat Függesztett Féligfüggesztett Vontatott Működési mód Ágyekék Váltvaforgató ekék Eketest tipus Kormánylemezes Tárcsás Eketest működési típus Aktív Passzív Vontatás

Részletesebben

BPW AGRO Drive A hidraulikus meghajtású tengely

BPW AGRO Drive A hidraulikus meghajtású tengely BPW AGRO Drive A hidraulikus meghajtású tengely Kedvezőtlen körülmények között történő nagy tömegű rakomány vontatására. BPW tengellyel akkor is folytathatja a munkát, amikor mások már feladták. BPW AGRO

Részletesebben

MaxiRoll 2008 a sokoldalú henger

MaxiRoll 2008 a sokoldalú henger MaxiRoll 2008 a sokoldalú henger A Maxiroll 2008 a DAL-BO hengerek új generációja. A Maxiroll 2008 egy különösen erős építésű henger, amely a sok kiegészítőnek köszönhetően számos munka elvégzésére alkalmas.

Részletesebben

Allrounder 600 / 750 - profiline -

Allrounder 600 / 750 - profiline - Allrounder 600 / 750 - profiline - Allrounder 600 / 750 - profiline - Az ALLROUNDER -profiline- a magas és tágas vázszerkezete miatt (vázmagasság 60 cm) nem egy klasszikus magágykészítő, hanem inkább egy

Részletesebben

Tárcsás boronát? Dr. Jóri J. István BME Gépészmérnöki Kar, Gép- és Terméktervezési Tanszék

Tárcsás boronát? Dr. Jóri J. István BME Gépészmérnöki Kar, Gép- és Terméktervezési Tanszék GÉPESÍTÉS, GÉPEK Hogyan válasszunk (9.) Sorozatunknak ebben a részében az eke után a tárcsás talajművelő eszköz kiválasztásához, beszerzéséhez kívánunk ismeretanyagot, ötleteket közrebocsátani A kívánatos,

Részletesebben

Sokoldalú kultivátor SuperMaxx

Sokoldalú kultivátor SuperMaxx Sokoldalú kultivátor SuperMaxx Az egész évben használható, sokoldalú eszköz nagy területteljesítmény kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás alacsony fenntartási költségek Tavaszi talajművelés: gyorsabb talajfelmelegedés,

Részletesebben

Joker. Kompakt rövidtárcsa tarlóműveléshez és vetőágy készítéshez

Joker. Kompakt rövidtárcsa tarlóműveléshez és vetőágy készítéshez Joker Kompakt rövidtárcsa tarlóműveléshez és vetőágy készítéshez MICHAEL HORSCH: A rövidtárcsák sikeresen megalapozták helyüket a modern talajmegmunkálási technikák között. A gazdák nagyra értékelik a

Részletesebben

Szántóföldi kultivátor PrimusPlus

Szántóföldi kultivátor PrimusPlus Szántóföldi kultivátor PrimusPlus Tarlóhántástól a szántás kiváltásáig nagyobb területteljesítmény forgatás nélkül erősebb vázfelépítés előnyösebb talajszerkezet HU PrimusPlus: tarlóhántásra és alapművelésre

Részletesebben

Erőgép. Talajművelés. Követelmények. Csoportosítás. Szerkezeti részek. Ekefej-biztosítás. Vissza a főmenübe. Függesztett. ekék. Féligfüggesztett.

Erőgép. Talajművelés. Követelmények. Csoportosítás. Szerkezeti részek. Ekefej-biztosítás. Vissza a főmenübe. Függesztett. ekék. Féligfüggesztett. Erőgép Talajművelés Féligfüggesztett ekék Függesztett ekék Követelmények Változtatható fogás Csoportosítás Szerkezeti részek Alkalmazott ekék Ekefej-biztosítás Vissza a főmenübe Szántási módok Traktorok

Részletesebben

extra STEEL line C M Y K strana 1

extra STEEL line C M Y K strana 1 C M Y K strana 1 TURBULENT TARLÓMŰVELÉS ÉS ALAPMŰVELÉS TRIOLENT TX DUOLENT DX FANTOM FX G GX KRTEK DG extra STEEL line C M Y K strana 2 TURBULENT NEHÉZKULTIVÁTOROK max. munkamélység rögtörés/porhanyítás

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gerber Gábor Ferdinánd. Talajművelés gépeinek megismerése, működésük. A követelménymodul megnevezése: Gépüzemeltetés és -karbantartás

MUNKAANYAG. Gerber Gábor Ferdinánd. Talajművelés gépeinek megismerése, működésük. A követelménymodul megnevezése: Gépüzemeltetés és -karbantartás Gerber Gábor Ferdinánd Talajművelés gépeinek megismerése, működésük A követelménymodul megnevezése: Gépüzemeltetés és -karbantartás A követelménymodul száma: 2205-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A művelés energiaigénye és a talaj károsítása Előadás áttekintése A művelés energiaigénye Az erőgép járószerkezete

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőgépek, Anyagmozgatógépek és Üzemi Logisztika Tanszék. Közlekedéstan II.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőgépek, Anyagmozgatógépek és Üzemi Logisztika Tanszék. Közlekedéstan II. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőgépek, Anyagmozgatógépek és Üzemi Logisztika Tanszék Közlekedéstan II. (Szemcsés anyagok tömörítése, tömörítőgépek ) Készítette: Dr. Rácz Kornélia egyetemi

Részletesebben

MUNKAGÉP AJÁNLAT. 2010 tavasz

MUNKAGÉP AJÁNLAT. 2010 tavasz MUNKAGÉP AJÁNLAT 2010 tavasz VibroCult magágykészítő kombinátor - könnyű, de szívós kivitelű munkagép A VN VibroCult kombinátor a legújabb tagja a VOGEL-NOOT munkagép palettának. A könnyű kivitelű eszköz

Részletesebben

Tiger - Master - Master Pro - Maxer. Vontatott magágykészítő kombinátorok

Tiger - Master - Master Pro - Maxer. Vontatott magágykészítő kombinátorok Tiger - Master - Master Pro - Maxer Vontatott magágykészítő kombinátorok Kverneland Tiger - az univerzális magágykészítő TIGER magágykészítő kombinátor A Tiger magágykészítő kiváló választás azoknak a

Részletesebben

Magágykészítő kombinátor Korund 8

Magágykészítő kombinátor Korund 8 Magágykészítő kombinátor Korund 8 2 A növények optimális fejlődésének alapja A ráfordítások csökkentésére és az agronómiai időszakok optimális időzítésére irányuló állandó törekvés olyan munkagépeket kíván,

Részletesebben

1. A vizsgált gép ismertetése

1. A vizsgált gép ismertetése 1. A vizsgált gép ismertetése 1.1. Mûszaki leírás Az OGYH-4,8 gyûrûshengert a gyártó cég a 40-50 kw motorteljesítményû traktorokhoz fejlesztette ki. A gép rendeltetése: különbözõ kötöttségû talajokon történõ

Részletesebben

C M Y K strana 1. extra STEEL line EURÓPAI UNIÓ EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ALAP BERUHÁZÁS A JÖVŐBE

C M Y K strana 1. extra STEEL line EURÓPAI UNIÓ EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ALAP BERUHÁZÁS A JÖVŐBE C M Y K strana 1 MAGÁGYKÉSZÍTÉS KOMPAKTOR LK KOMPAKTOR CAMBRIDGE HENGER DV HENGER extra STEEL line EURÓPAI UNIÓ EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ALAP BERUHÁZÁS A JÖVŐBE C M Y K strana 2 KOMPAKTOROK extra

Részletesebben

KITE mulcsművelési megoldások

KITE mulcsművelési megoldások RMAT H ÁT TÉ R ÓGIA IN F O OL IKA I AGROTECH N KITE mulcsművelési megoldások Előszó A precíziós növénytermesztésben a legfontosabb cél a homogén növényállomány létrehozása és fenntartása a költségek csökkentése

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Sokoldalú kultivátor SuperMaxx

Sokoldalú kultivátor SuperMaxx Sokoldalú kultivátor SuperMaxx 900-1200 Az egész évben használható, sokoldalú eszköz 9-12 méter munkaszélesség nagy területteljesítmény kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás alacsony fenntartási költségek HU

Részletesebben

Gigant 10 és Gigant 12 eszközhordozók -

Gigant 10 és Gigant 12 eszközhordozók - Gigant eszközhordozó Gigant 10 és Gigant 12 eszközhordozók - Eszközhordozó minden művelőeszközhöz A két eszközhordozó, a Gigant 10 és Gigant 12 egyedülálló lehetőséget biztosítanak arra, hogy a különböző

Részletesebben

1. A vizsgált gépek ismertetése

1. A vizsgált gépek ismertetése 1. A vizsgált gépek ismertetése 1.1. Mûszaki leírás Az OMT-2,5 és az OMVT-3,2 E tárcsás boronákat a gyártó vállalat a 50-70 kw motorteljesítményû erõgépekhez fejlesztette ki. Rendeltetésük: laza- és középkötött

Részletesebben

KOMBINÁLT CULTIRAPID EVO SZABADALOM SZÁMA: CR2005A000002

KOMBINÁLT CULTIRAPID EVO SZABADALOM SZÁMA: CR2005A000002 KOMBINÁLT CULTIRAPID EVO SZABADALOM SZÁMA: CR2005A000002 A KOMBINÁLT CULTIRAPID EVO olyan gépkombináció, mely a talajkímélő mezőgazdaság elvének megfelelően elsődleges eszközként elvégzi a talajmegmunkálást

Részletesebben

Delta Flex és Vibro Flex 7400

Delta Flex és Vibro Flex 7400 Delta Flex és Vibro Flex 7400 Szántóföldi kultivátorok merev és rugós kapákkal Tarlóművelés Mit érünk el a helyes tarlóműveléssel? A szalma és a tarlómaradványok bekeverése Gyors lebomlás a talajjal kevert

Részletesebben

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm A Volverini gépgyár több mint 20 éve kezdte meg működését. A családi vállalkozásként működő gyár mára a világ számos pontjára szállít mezőgazdasági

Részletesebben

MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOR KORUND 8

MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOR KORUND 8 MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOR KORUND 8 2 A növények optimális fejlődésének alapja A ráfordítások csökkentésére és az agronómiai időszakok optimális időzítésére irányuló állandó törekvés olyan munkagépeket kíván,

Részletesebben

Talajművelés gépesítése I. Előadás anyag

Talajművelés gépesítése I. Előadás anyag TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Növénytermesztés gépei I. Talajművelés gépesítése I. Előadás anyag Dr. Molnár Tamás Géza Ph.D főiskolai docens SZTE MK Műszaki Intézet Talajművelés alapjai Talajművelés:

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉP ALKATRÉSZ KENŐANYAG - SZERVIZ Telephely: 7522 Kaposújlak, 610-es Fő út, 095/3 hrsz. Telefon: 82/713-274, 82/714-030, 30/336-9804,

MEZŐGAZDASÁGI GÉP ALKATRÉSZ KENŐANYAG - SZERVIZ Telephely: 7522 Kaposújlak, 610-es Fő út, 095/3 hrsz. Telefon: 82/713-274, 82/714-030, 30/336-9804, METAL-FACH bálázók Z562 A Z562 bálázógép gyártásánál a Metal-Fach elsőként az országban alkalmazott olyan innovatív gyártási módszert, ahol a megbízhatóságot és a magas fokú préselést (szorítást) a teljesen

Részletesebben

Tiger. Robosztus kultivátorok az intenzív talajműveléshez

Tiger. Robosztus kultivátorok az intenzív talajműveléshez Tiger Robosztus kultivátorok az intenzív talajműveléshez Tiger AS Az eke leleményes kiváltása Tiger LT Kompakt, csekély vonóerő igénnyel Tiger MT A legjobb munkaminőség a kukoricatarlón Tiger Egyedülállóan

Részletesebben

Az új, nagyteljesítményű technológia 3-9 méteres munkaszélességben. Cirrus nagyteljesítményű mulchvetőgép

Az új, nagyteljesítményű technológia 3-9 méteres munkaszélességben. Cirrus nagyteljesítményű mulchvetőgép Cirrus Cirrus nagyteljesítményű mulchvetőgép Az új, nagyteljesítményű technológia 3-9 méteres munkaszélességben A Cirrus nagyteljesítményű mulchvetőgép 3-9 m munkaszélességgel rendelhető. A vetőgép nagy

Részletesebben

Ne feledd: a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is! Stefanovits Pál

Ne feledd: a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is! Stefanovits Pál Ne feledd: a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is! Stefanovits Pál Talajművelési alapfilozófia Mechanikus szemlélet Erővel akarja elérni a kívánt hatást(tör,zúz,vág) Nem a klasszikus szerszám, sokszor

Részletesebben

Élvezetes teljesítmény!

Élvezetes teljesítmény! Jobb, gyorsabb, hatékonyabb... Kompakt tárcsás borona Élvezetes teljesítmény! Nagyszerű manőverező képesség, kompakt és értéket ad a pénzért. Meggyőző technológia... ezeket a kritériumokat tartottuk szem

Részletesebben

SWIFTER Concept Concept. Válassza mindig a legmegfelelőbb megoldást

SWIFTER Concept Concept. Válassza mindig a legmegfelelőbb megoldást SWIFTER Concept Concept SWIFTER Válassza mindig a legmegfelelőbb megoldást SWIFTER SWIFTER SO SO Tökéletes talajfelszín - kompromisszumok nélkül Általános leírás A GÉP FŐ ELŐNYEI A GÉP ERGONÓMIAI ELŐNYEI

Részletesebben

MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOR KORUND 8

MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOR KORUND 8 MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOR KORUND 8 2 A növények optimális fejlődésének alapja A ráfordítások csökkentésére és az agronómiai időszakok optimális időzítésére irányuló állandó törekvés olyan munkagépeket kíván,

Részletesebben

A Väderstad új generációs kombinátorai

A Väderstad új generációs kombinátorai A Väderstad új generációs kombinátorai Az új típusú NZ kombinátorok tervezése a talajművelés terén megnövekedett igények figyelembevételével történt. Az egyedi kialakítás, a magas szintű kivitelezés az

Részletesebben

RÖVIDTÁRCSÁK. www.multiva.info

RÖVIDTÁRCSÁK. www.multiva.info RÖVIDTÁRCSÁK www.multiva.info Plowing 8 barázdás 8 furrows eke Tárcsás Disc borona harrow 44m Tárcsás Disc borona harrow 66m Multiva DiscMaster 4000 Multiva DiscMaster 6000 0.0 1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 6.0

Részletesebben

Combi STRIP Combi STRIP

Combi STRIP Combi STRIP Combi STRIP A Combi STRIP olyan talajművelő eszköz, amit csak a jövőbeni vetésvonal előkészítéséhez terveztek, olyan vetemények soros vetéséhez, mint a kukorica, napraforgó, cukorrépa, szójabab, repce

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Csökkentett menetszámú, művelettakarékos talajművelés Előadás áttekintése Csökkentett menetszámú művelés Direktvetés

Részletesebben

Allrounder - classic -

Allrounder - classic - Allrounder - classic - a sokoldalú tehetség számos alkalmazáshoz Az ALLROUNDER -classic- a magas és tágas vázszerkezete miatt (vázmagasság 55/60 cm) nem egy klasszikus magágykészítő, hanem inkább egy univerzális

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bereczki László. Talajművelési alapgondolatok. A követelménymodul megnevezése: Növénytermesztés

MUNKAANYAG. Bereczki László. Talajművelési alapgondolatok. A követelménymodul megnevezése: Növénytermesztés Bereczki László Talajművelési alapgondolatok A követelménymodul megnevezése: Növénytermesztés A követelménymodul száma: 2203-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-009-50 A TALAJMŰVELÉS

Részletesebben

RÖVIDTÁRCSA RUBIN 12

RÖVIDTÁRCSA RUBIN 12 RÖVIDTÁRCSA RUBIN 12 Mélyebb, gyorsabb és intenzívebb munka: Rubin 12 2 A rövidtárcsák korábban intenzíven és homogén módon keverték be a talajt és a szerves anyagokat körülbelül 14 cm munkamélységig.

Részletesebben

Energreen ILF S1500 Teljesítmény (kw/le): 105 / 140 Hengerek száma (db): 4 John Deere PowerTech 4045 Turbo

Energreen ILF S1500 Teljesítmény (kw/le): 105 / 140 Hengerek száma (db): 4 John Deere PowerTech 4045 Turbo Típus: Energreen ILF S1500 Teljesítmény (kw/le): 105 / 140 Hengerek száma (db): 4 Motor típus: John Deere PowerTech 4045 Turbo Hűtés: Víz Lökettérfogat (cm³): 4500 Üzemanyagtank: 180 liter Kormányzás:

Részletesebben

A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI

A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI Mélylazítás célja és szükségessége Célja: a talaj fejlődési folyamatainak eredményeként vagy egyéb talajtani és agrotechnikai okokból a talaj mélyebb rétegeiben

Részletesebben

PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék

PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék Összeállította: Dr. Stampfer Mihály 2009. Segédlet az ékszíjhajtás méretezéséhez A végtelenített ékszíjak és ékszíjtárcsák több országban is szabványosítottak

Részletesebben

Gyepápolás GreenMaster

Gyepápolás GreenMaster Gyepápolás GreenMaster Moduláris felépítésű rendszer gyepápoláshoz intenzívebb gyepápolás felülvetéssel és bokrosítással akár 15%-kal több hozam nem csak gyepek esetében hatékonyabb és egyszerűbb zöldtrágya

Részletesebben

Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor)

Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor) Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor) Művelési kezelések: 1. Szántás (28-32 cm, SZ) és elmunkálás, 2. Lazítás (35-40 cm, L), elmunkálás tárcsával, 3. Kultivátoros

Részletesebben

Tarlóművelés napjainkban

Tarlóművelés napjainkban RUBIN 9 RÖVIDTÁRCSA Tarlóművelés napjainkban 2 A modern tarlóművelő kultivátornak három fő funkciója van a gyomok és az árvakelés csírázásának elősegítése, a tarlómaradványok bedolgozása és a talaj káros

Részletesebben

SEA NG IDR ALTALAJLAZÍTÓ MÉLYSÉGI ÉS FELÜLETI MEGMUNKÁLÁS AZ OPTIMÁLIS TERMÉNYÉRT

SEA NG IDR ALTALAJLAZÍTÓ MÉLYSÉGI ÉS FELÜLETI MEGMUNKÁLÁS AZ OPTIMÁLIS TERMÉNYÉRT ALTALAJLAZÍTÓ SEA NG IDR MÉLYSÉGI ÉS FELÜLETI MEGMUNKÁLÁS AZ OPTIMÁLIS TERMÉNYÉRT Mélységi megmunkálás és talajelőkészítés, amit a hidraulikus késtartók és rögzúzó ujjas hengerek végeznek. Felületi nagyolás,

Részletesebben

Ajánlott szakmai jellegű feladatok

Ajánlott szakmai jellegű feladatok Ajánlott szakmai jellegű feladatok A feladatok szakmai jellegűek, alkalmazásuk mindenképpen a tanulók motiválását szolgálja. Segít abban, hogy a tanulók a tanultak alkalmazhatóságát meglássák. Értsék meg,

Részletesebben

PONTOS. ERŐS. TÁGAS. KÖLTSÉGHATÉKONY. Sokoldalú műtrágya adagolós vetőgép amely minimálisan és hagyományosan előkészített magágyba vetéshez alkalmas

PONTOS. ERŐS. TÁGAS. KÖLTSÉGHATÉKONY. Sokoldalú műtrágya adagolós vetőgép amely minimálisan és hagyományosan előkészített magágyba vetéshez alkalmas TITAN PONTOS. ERŐS. TÁGAS. KÖLTSÉGHATÉKONY. Sokoldalú műtrágya adagolós vetőgép amely minimálisan és hagyományosan előkészített magágyba vetéshez alkalmas A Tume Titan kitűnő vetést biztosít, direkt vetéshez

Részletesebben

Adatlap üzemi szántóföldi permetezőgépekhez

Adatlap üzemi szántóföldi permetezőgépekhez 1 A típus megnevezése: A gyártó neve és címe (amennyiben nem egyezik a bejelentővel): A gép rendszere: 104/1 104/2 A megjelölés (adattábla) helye: 101 Maradékmennyiség Műszakimaradék m. vízszintesen: l

Részletesebben

Tárgy: ajánlati mintacsomag ( nagy csomag ) Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása (VP ) pályázatra.

Tárgy: ajánlati mintacsomag ( nagy csomag ) Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása (VP ) pályázatra. ajánlatkérő neve: címe: adószáma:. Tárgy: ajánlati mintacsomag ( nagy csomag ) Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása (VP2-4.1.3.5-16) pályázatra. Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban

Részletesebben

Vetıgépek. Növénytermesztés gépei I. 2008.10.08. 1

Vetıgépek. Növénytermesztés gépei I. 2008.10.08. 1 Vetıgépek Növénytermesztés gépei I. 2008.10.08. 1 1. Gabonavetı gépek 2008.10.08. 2 Sorbavetés variációi Ágyásos vetés Sávos vetés Mővelıutas vetés 2008.10.08. 3 A sorbavetı gépekkel szemben támasztott

Részletesebben

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait!

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! 1. Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! Információtartalom vázlata: - Az almos trágya összetétele - A bélsár összetétele és állatfajonkénti szárazanyagtartalma

Részletesebben

Mélyebbre a nagyobb hozamokért

Mélyebbre a nagyobb hozamokért Mélyebbre a nagyobb hozamokért Általános ismertető A GÉP FŐ ELŐNYEI 4tartós középső váz, a szekciók tartóvázainak profilja 150 150 mm. A kés 3x megtört szöge könnyű talajba hatolást és ideális talajmunkát

Részletesebben

GIGANT ESZKÖZHORDOZÓ

GIGANT ESZKÖZHORDOZÓ GIGANT ESZKÖZHORDOZÓ Gigant 10 és Gigant 12 eszközhordozók 2 Eszközhordozó minden művelőeszközhöz A két eszközhordozó, a Gigant 10 és Gigant 12 egyedülálló lehetőséget biztosítanak arra, hogy a különböző

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A TALAJMŰVELÉS RENDSZERE I. Előadás áttekintése A talajművelési rendszerek fogalma, áttekintése, csoportosítása.

Részletesebben

Talajművelési ABC (IX.): vetés

Talajművelési ABC (IX.): vetés 1. oldal (összes: 13) 2. oldal (összes: 13) Vetés A szaporítóanyagnak a különböző módon hagyományosan, kímélően stb. előkészített talajba juttatása. A vetés előtt egyengetés, vetés után vagy azzal egy

Részletesebben

BPG-600 PÁSZTÁZÓGÉP 1997. SOPRONI EGYETEM Erdőmérnöki Kar ERDÉSZETI GÉPTANI TANSZÉK

BPG-600 PÁSZTÁZÓGÉP 1997. SOPRONI EGYETEM Erdőmérnöki Kar ERDÉSZETI GÉPTANI TANSZÉK SOPRONI EGYETEM Erdőmérnöki Kar ERDÉSZETI GÉPTANI TANSZÉK BPG-600 PÁSZTÁZÓGÉP Ez a kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával készült. 1997. 2 SOPRONI EGYETEM Erdészeti Géptani Tanszék Tanszékvezető:

Részletesebben

GIGANT ESZKÖZHORDOZÓ

GIGANT ESZKÖZHORDOZÓ GIGANT ESZKÖZHORDOZÓ Gigant 10 és Gigant 12 eszközhordozók 2 Eszközhordozó minden művelőeszközhöz A két eszközhordozó, a Gigant 10 és Gigant 12 egyedülálló lehetőséget biztosítanak arra, hogy a különböző

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Tarlómegmunkálás napjainkban

Tarlómegmunkálás napjainkban Grubber Karat Kiemelkedő grubber technológia Tarlómegmunkálás napjainkban A tarlómegmunkálás célja az utóbbi években sok helyen megváltozott. A tarlómegmunkálás korában elsősorban a gyomnövények elleni

Részletesebben

Intenzív grubber Karat

Intenzív grubber Karat Intenzív grubber Karat Tarlómegmunkálás napjainkban A tarlómegmunkálás célja az utóbbi években sok helyen megváltozott. Korábban főként a gyomnövények elleni védekezésül és talajlazításként szolgált. Napjainkban

Részletesebben

Vibro Flex. Rugóskapás szántóföldi kultivátor

Vibro Flex. Rugóskapás szántóföldi kultivátor Vibro Flex Rugóskapás szántóföldi kultivátor A Kongskilde Vibro Flex 2000/4200/4300/4000 szántóföldi kultivátorok alkalmas eszközök mind a forgatás nélküli technológia alapművelésében, mind a hagyományos

Részletesebben

CAMBRIDGE HENGER JH 450, JH 620. Eredeti kézikönyv, 2015.01. hó

CAMBRIDGE HENGER JH 450, JH 620. Eredeti kézikönyv, 2015.01. hó ÜZEMELTETÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV CAMBRIDGE HENGER JH 450, JH 620 Eredeti kézikönyv, 2015.01. hó Tartalomjegyzék 1. ELŐSZÓ... 1 1.1. A gép rendeltetésszerű használata... 1 1.2. Műszaki adatok...

Részletesebben

System-Kompaktor és System-Korund Magágykészítő kombinációk

System-Kompaktor és System-Korund Magágykészítő kombinációk System-Kompaktor és System-Korund Magágykészítő kombinációk LEMKEN System-Kompaktor és System-Korund: Koncepció Sok mezőgazdasági üzem nehéz anyagi- és munkahelyzete olyan munkagépeket követel, amelyeknek

Részletesebben

Minden felhasználási területre: tarlóhántáshoz, talajműveléshez, a termőréteg mélységében való lazításhoz és magágykészítéshez

Minden felhasználási területre: tarlóhántáshoz, talajműveléshez, a termőréteg mélységében való lazításhoz és magágykészítéshez Centaur Minden felhasználási területre: tarlóhántáshoz, talajműveléshez, a termőréteg mélységében való lazításhoz és magágykészítéshez Ön egy multifunkcionális talajművelő gépet keres? Egy gépet a sekély

Részletesebben

SEA - SEA NG. Késes közép, és mélylazítók

SEA - SEA NG. Késes közép, és mélylazítók A talajművelési koncepciókban az ekét tartották a legjobb technikának sok éven át, mivel ez biztosítja a talaj legjobb termőképességét. Mára ez megdőlni látszik! A mezőgazdaságnak és ezzel együtt a mezőgazdasági

Részletesebben

FENIX FO széria FO széria

FENIX FO széria FO széria FENIX FO széria FO széria FENIX + Alfa drill Sokoldalú segítőtárs a földeken Univerzális munkaeszköz - tarlóhántás, magágykészítés, nehézkultivátorozás Általános ismertető A GÉP FŐ ELŐNYEI Akár 35 cm mély

Részletesebben

Kompakt grubber Kristall

Kompakt grubber Kristall Kompakt grubber Kristall Tarlómegmunkálás napjainkban A tarlómegmunkálás célja az utóbbi években sokhelyütt megváltozott. Korábban elsősorban gyomirtásra és talajlazításra szolgált. Manapság a legtöbb

Részletesebben

*Hengerek nélkül is lehet dolgozni. Corona hibrid kultivátor

*Hengerek nélkül is lehet dolgozni. Corona hibrid kultivátor Corona hibrid kultivátor* *Hengerek nélkül is lehet dolgozni * Corona hibrid kultivátor CORONA HIBRID KULTIVÁTOR A Corona hibridkultivátor két technológiát egyesít egy gépben. A rendkívül sekély és teljes

Részletesebben

Tárgy: ajánlati mintacsomag ( kis csomag ) Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása (VP ) pályázatra.

Tárgy: ajánlati mintacsomag ( kis csomag ) Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása (VP ) pályázatra. ajánlatkérő neve: címe: adószáma:. Tárgy: ajánlati mintacsomag ( kis csomag ) Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása (VP2-4.1.3.5-16) pályázatra. Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban

Részletesebben