Tárcsás eszközök, kultivátorok, kombinátorok, lazítók, hengerek, talajmarók, boronák

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tárcsás eszközök, kultivátorok, kombinátorok, lazítók, hengerek, talajmarók, boronák"

Átírás

1 Tárcsás eszközök, kultivátorok, kombinátorok, lazítók, hengerek, talajmarók, boronák

2 A tárcsákat tarlóhántásra és gyomtalanítására, részben az eke helyettesítésére és az eke munkájának kiegészítésére használjuk. A mővelés átlagos mélysége 5 15 cm.

3 1. Tárcsás talajmővelı gépek Követelmények: Az elıre beállított mélységben porhanyítsák, lazítsák a talajt. Behúzásuk még a kemény talajokon is megfelelı legyen. A tárcsatagok között ne maradjon mőveletlen sáv. A szár- és tarlómaradványokat dugulásmentesen aprítsák és keverjék a talajba. Munkájuk után egyenletes talajfelszínt hagyjanak hátra.

4 A tárcsás boronák munkája és munkájukat befolyásoló tényezık Munkájukra jellemzı: Intenzív talajporhanyítás, az aprítás, a jó keverı hatás, a lazítás és kismértékő forgatás, elvágja a növényzetet, illetve a növényi maradványokat.. A tárcsás boronák a mővelési mélységük határán a talajt tömörítik, a tárcsalapok csúszása következtében. Ez a hatásuk egyben alkalmazásuk egyik fı hátránya is. A tömörítı hatás nedves talajon nagyobb. Emiatt csak viszonylag száraz talajon használhatók a talajszerkezet-rombolás nélkül.

5 Tárcsás boronák felépítése,fıbb szerkezeti egységei A tárcsa geometriai kialakítását tekintve egy gömbsüveg, amelynek jellemzıi a D átmérı és az R görbületi sugár. A tárcsa síkja a haladási iránnyal γ szöget zár be.

6 A tárcsalevél fı méretei A gömbsüveg középponti szöge= φ D/2=Rsin φ A Tárcsa vastagsága = v V= 0,008D A tárcsa csúcspontja = S A tárcsa metszıszöge = δ δ = φν

7 Tárcsalevélre ható erık o A tárcsa csak akkor marad a talajban, ha saját tömege nagyobb, mint az ellenállás összetevık. o A tárcsára ható talaj- reakcióerık két összetevıkre vezethetık vissza: F -,, és F - re.

8 A tárcsatag egyensúlya a) Szimmetrikus elrendezésnél erık. fellépı b) V elrendezéső tárcsa egyensúlya. c) Egyirányú tárcsa kiegyensúlyozása.

9 A barázdafenék kialakulása tárcsák után: Tárcsás borona Tárcsás eke

10 Tárcsák csoportosítása Az egy tárcsalevélre esı tömeg szerint Könnyő Nehéz Igen nehéz Szuper nehéz kg/tárcslevél kg/tárcslevél kg/tárcslevél > 120 kg/tárcsalevél A tárcsatagok elrendezése szerint - egysoros szimmetrikus - egysoros aszimmetrikus (egyirányú) - kétsoros X elrendezéső - kétsoros V elrendezéső

11 Könnyő tárcsás boronák: Kis fajlagos tárcsalap terheléső, kis átmérıjő és osztástávolságú mővelı-elemekkel felszerelt tárcsás boronák könnyen mővelhetı talajokon, szántás elmunkálásra alkalmazhatók. Tárcsalapjaik gömbsüveg vagy a legújabban kifejlesztett gépeken sík felületőek is lehetnek.

12 Fıbb mőszaki jellemzıi: - a tárcsalapok fajlagos terhelése 30kg / db - a tárcsalapok átmérıje 560 mm - a tárcsalapok osztástávolsága 180 mm - munkamélysége 6 12cm XT 7,6 típusú Kétsoros tárcsa

13 Középnehéz tárcsás boronák: Kétsoros kivitelben készülnek. Nagyteljesítményő erıgépekhez kapcsolódnak. Elsısorban szántáselmunkálásra alkalmazzák különbözı kötöttségő talajokon. Rába IH Középnehéz tárcsás borona

14 Fontosabb mőszaki jellemzıik: - a tárcsalapok fajlagos terhelése 60 kg / db - a tárcsalapok átmérıje 600 mm - a tárcsalapok osztástávolsága 230 mm - munkamélysége mm

15 Nehéz tárcsás boronák: Felhasználási területük: tarlóhántás különbözı kötöttségő talajokon, nagy mennyiségő növényi maradványok szántás elıtti talajba keverése, kötött talajokon szántáselmunkálás, ıszi kalászos gabonák szántásnélküli alapmővelése.

16 Fıbb mőszaki jellemzıi: - a tárcsalapok fajlagos terhelése 60kg / db - a tárcsalapok átmérıje 600 mm - a tárcsalapok osztástávolsága 270 mm - munkamélysége 16 20cm Rába IH Nehéz tárcsás borona

17 Tárcsatagok elrendezése szerint Egyirányú tárcsa Kétsoros X-,V-tárcsa

18 Kapcsolt V elrendezéső tárcsás borona:

19 Tárcsalevelek Tárcsalevél kialakítások Tárcsatag Tömörítı hengerek

20 V tárcsa

21 A A kétsoros V tárcsa kialakítása

22 Case IH tárcsa Hidraulikus tárcsás gépegység +tiger lazítókés +tárcsás felszínegyengetı

23 A tárcsák szögállítása:

24 2. Kultivátorok A kultivátorok lazítják, porhanyítják, kismétékben keverik a talajt, alakítják a felszínét, és irtják a gyomot. A kultivátorokat rendeltetés szerint csoportosíthatjuk: - Szántóföldi ( hézag mentes mővelés), - Sorközmővelı.

25 kultivátor szerszám elhelyezés Merev kapaszárú Rugóterheléses, csuklós bekötéső

26 Kapák szerszámszárai Javul a talaj porhanyítása a-b, merev kapaszár; c, rugós szerszámszár; d, félmerev kapaszár

27 Rugós kapabiztosítások Csap körül elfordul+ elfordulást rugó akadályozza (állítható a kioldási erı). szögemelıvel a, osztott kapaszárral b, húzórugóval

28 Nehéz szántóföldi kultivátorok

29 Nehéz szántóföldi kultivátor lehetséges kialakítása

30 Szántóföldi kultivátor

31 Szántóföldi kultivátor

32 Heva kombinátor

33 Magágykészítı és vetıgép kombinációja

34 Magágykészítı és henger kombinációja

35 2.2.. Sorközmővelı kultivátorok

36 Kapaelrendezések Lúdtalp alakú kapák védıtárcsával Lúdtalp és L alakú kapák védıtárcsával Lúdtalp alakú kapák

37 Kapakialakítások L alakú Nyíl alakú Lúdtalp alakú Gyomirtó és saraboló szerszámok munka mélységük maximum 10 cm

38 Kapakialakítások 2. Vésıs Lazító fordítható Lándzsa alakú Rugós borona Lazító szerszámok Munka mélységük maximum 25 cm

39 Kapakialakítások 3. Egyoldalas töltögetı Kétoldalas töltögetı Növénytápláló Töltögetı szerszámok

40 Kapakialakítások 4. /forgókapa/ D= mm, V=12-15 mm munka mélység maximum 9 cm

41 Sorközmővelı kultivátor mőtrágyatartállyal szerelve

42 Vibro-crop sorközmővelı

43 Sorközmővelı kultivátorok KSMK-8 Kulti-4,2

44 Különleges kultivátorok Rotációs bakhátkialakító 6 KRX rotációs kultivátor

45 Különleges kultivátorok 2. Lángkultivátor Lángszóróval írtjuk a gyomot C-on, 1/10 s-ig a gyomra irányítjuk + levegıáram!

46 2.3. Lazítók

47 Mélylazítók használatával javul a talaj víz- és levegıgazdálkodása, amely elsısorban a mély gyökerő kultúrnövények erıteljesebb fejlıdését segíti elı. A lazítás mélysége szerint: - Kultivátorok (munkamélység max 15 cm), - Nehézkultivátorok (max( 30 cm), - Középmély lazító (max( 50 cm), - Mélylazító (max( 90 cm).

48 Középmélylazító szerkezeti részei Egygerendelyesek: - V alakú, - egyenes alakú. Többgerendelyes: - egyenes formájú. Gerinclemez: - elıre hajló egyenes vagy ívelt, - oldalra hajló kivitelő.

49 Ívelt és egyenes gerinclemez

50 Vibrációs és lengı altalajlazítók Haladási irányban lengı Függıleges irányban lengı Összetett lengést végzı lazító

51 Haladási irányban lengı lazító + lazító biztosítás

52 Függıleges lengést végzı lazító

53 Altalajlazító mőködés közben

54 FVD vakonddrénhúzó Felesleges vizek felszín alatti elvezetése céljából alakították ki az úgynevezett vakonddréneket. A kiemelés megkönnyítésére a gerinclemez elırecsuklik, majd kiemelés után újra munkahelyzetbe kerül. A dréncsı hossza szabályozható.

55 Henger-elmélet elmélet (deformációs zóna) Feladata a felszíni vagy mélyebb talajrétegek tömörítése és a felszíni rögök aprítása. A különleges felülető hengerek a talajfelszín profilos kialakítására is alkalmasak. A G tömegő henger a talajon z mélységben besüllyed, így az alatta lévı réteget tömöríti. A felületi nyomás nem egyenletes. A maximális nyomás helye függ a z/r -tıl, és a vontatási sebességtıl.

56 3. Hengerek

57 Cambridge és győrős henger Erıs rögtörı hatás, eltömıdés nincs Mély és jobb tömörítés

58 Fogazott-,, pálcás-, Crosskill- henger Jó aprítómunka! Aprómorzsás talajfelszín

59 Mélytömörítı (Campbell( Campbell-) ) henger Nagyobb mélységő rétegeket tömörít, a küllıi a felsı réteget lazítják.

60 Güttler-hengerek 2.

61 Güttler-henger+tárcsa kombinálása

62 Szántáselmunkálás (rugós kapa+güttler-henger) SK földmester LK földmester

63 Hengerek munka közben

64 4. Talajmarók A talajmaró munkája

65 Járatásukkal vagy kiegészítik, vagy helyettesítik az eke munkáját. Két csoport terjedt el: - Könnyő talajmarók: szántáselmunkálásra, magágy-elıkészítésre használják (max( 15 cm). - Nehéz talajmarók: Eke helyettesítésére is alkalmas (max( 25 cm). Munkaszélessége m. Kialakítása szerint a haladási irányra merıleges tengelyen forgó maródobból áll, amelyet felül burkolat fed. A dobokra rögzített jobb- és baloldalas L alakú vagy íves késekkel készül.

66 Talajmarók Függesztett Függesztett, oldalazó

67 5. Boronák A hagyományos merev fogas borona a felszíni talajmővelésben többféle feladatra rögaprításra, felszínegyengetésre, porhanyításra, gyomirtásra, magágy készítésre, rétápolásra alkalmas. a) lencse alakú b, c, d és e) négyzet (jobb porhanyítás) és kör keresztmetszető nehézborona-fogak f) könnyőborona-fog g) kanalas fog (jó lazító, behúzó, gyomíró hatás magágy készítés ) h) késes fog (rét ápolás) Könnyő 0,5-1,7 kg/fog Közepes 0,3-2 kg/fog Nehéz 0,7-2,5 kg/fog

68 Boronakeretek Háromszög alakú Rombusz alakú Z - és S -alakú

69 Láncborona A talajfelszínhez jól alkalmazkodnak. A fogas mindkét oldala használható. Fıleg rétek ápolására is használják. Az Y alakú egységeket csuklósan kötik össze, a fogak mindkét vége kihegyezett

70 Fogasboronák

71 Forgóborona-elvi A hajtott forgóboronák függıleges tengellyel készülı rotorok, amelyeken két boronafog található. Az egymás mellett elhelyezett rotorok egymáshoz képest os szögeltéréssel forognak, tehát átfedik egymást.

72 Forgóborona 1. Rotor (két boronafoggal)

73 Ásóborona késkeresztek Az ásóboronák mővelıelemei általában hajtott két végükön élezett, kovácsolt acélkések, amelyek kereszt alakban (tárcsás boronához hasonlóan) távtartók közbeiktatásával tengelyekre van felfőzve. Feladatai: A beállított mélységben porhanyítsák, lazítsák és keverjék a talajt, a talaj felszínét egyengessék.

74 Ásóborona

Szántóföldi kultivátorok

Szántóföldi kultivátorok Szántóföldi kultivátorok - Magágykészítő vagy könnyű kultivátorok Feladatuk: Szántáselmunkálás, magágykészítés. Művelési mélység: 5-15 cm Művelő szerszám: rugós száron: kétoldalt ívelt művelőszerszám.

Részletesebben

TALAJMŰVELÉS I. alapműveletek, gépek és munkájuk. Cziráki László 2014.

TALAJMŰVELÉS I. alapműveletek, gépek és munkájuk. Cziráki László 2014. TALAJMŰVELÉS I. alapműveletek, gépek és munkájuk Cziráki László 2014. A talajművelés fogalma Olyan eljárás, amely során megváltoztatjuk a talaj állapotát A talajművelés célja A növények számára legkedvezőbb

Részletesebben

ÁRISTA MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOROK

ÁRISTA MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOROK ÁRISTA MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOROK LEKO 1.1 Szabályozott munkamélységű kombinátor 170.000,-Ft LEKO 1.4 Szabályozott munkamélységű kombinátor 185.000,-Ft LEKO 1.6 Szabályozott munkamélységű kombinátor 225.000,-Ft

Részletesebben

Az eke felépítése, eketípusok, az ekék beállítása, ekére ható erık

Az eke felépítése, eketípusok, az ekék beállítása, ekére ható erık Az eke felépítése, eketípusok, az ekék beállítása, ekére ható erık A talajmővelés alapmőveletei és gépei Forgatás Ekék Ásógépek Keverés Tárcsák Talajmarók Boronák Lazítás Talajlazítók Kultivátorok Aprítás,

Részletesebben

A korszerű talajművelés gépei

A korszerű talajművelés gépei A korszerű talajművelés gépei Dr. Jóri J. István Budapesti Műszaki Egyetem,, BME, GT 3 2009. 01. 30. 1 Fólia A talajművelés géprendszere BME, GT 3 2009. 01. 30. 2 Fólia Talajművelési alapismeretek BME,

Részletesebben

ÁRAJÁNLAT FELHASZNÁLÓK RÉSZÉRE

ÁRAJÁNLAT FELHASZNÁLÓK RÉSZÉRE ÁRAJÁNLAT FELHASZNÁLÓK RÉSZÉRE MAGÁGYKÉSZÍTŐ KOMBINÁTOROK LEKO 1.1 Szabályozott munkamélységű kombinátor 170.000,-Ft LEKO 1.4 Szabályozott munkamélységű kombinátor 185.000,-Ft LEKO 1.6 Szabályozott munkamélységű

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A környezetkímélő, takarékos művelés megvalósítási módjai Középmély lazításra alapozott rendszerek Szántás nélküli

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Lazításos talajművelés gépei szántóföldi kultivátor nehéz kultivátor közép mély lazító mélylazító

Részletesebben

Óravázlat október 5.

Óravázlat október 5. Óravázlat 2016. október 5. A növényi termék előállítás fontosabb gépei, eszközei A hatékony növényi termék előállítás alapvető feltételei: o ökológiai feltételek, természeti erőforrások (a termőtalaj,

Részletesebben

Ez az oldal az előadás anyagát tartalmazza. Az oktatási segédanyag nem lektorált, letöltése és sokszorosítása szigorúan tilos!

Ez az oldal az előadás anyagát tartalmazza. Az oktatási segédanyag nem lektorált, letöltése és sokszorosítása szigorúan tilos! Finnországból származnak Ásóboronák Feladatuk: Szántáselmunkálás, magágykészítés Munkájuk jellemzője: Jobban keverik a talajt, mint a tárcsa. A talaj felső rétegét művelik, nem tömörítik a talaj a művelt

Részletesebben

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek Hagyományos rendszerek: a teljes felület művelése, alapművelésre ágyeke használata, elmunkálásra egyszerű eszközök (simító, henger, fogas, tárcsa),

Részletesebben

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai Cziráki László 2014. A talajművelés eljárásai Fogalma: meghatározott céllal, kiválasztott eszközzel végzett talajmunka Talajelőkészítés: több talajművelési eljárás

Részletesebben

Tárcsás boronát? Dr. Jóri J. István BME Gépészmérnöki Kar, Gép- és Terméktervezési Tanszék

Tárcsás boronát? Dr. Jóri J. István BME Gépészmérnöki Kar, Gép- és Terméktervezési Tanszék GÉPESÍTÉS, GÉPEK Hogyan válasszunk (9.) Sorozatunknak ebben a részében az eke után a tárcsás talajművelő eszköz kiválasztásához, beszerzéséhez kívánunk ismeretanyagot, ötleteket közrebocsátani A kívánatos,

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Ez az oldal az előadás anyagát tartalmazza. Az oktatási segédanyag nem lektorált, letöltése és sokszorosítása szigorúan tilos!

Ez az oldal az előadás anyagát tartalmazza. Az oktatási segédanyag nem lektorált, letöltése és sokszorosítása szigorúan tilos! Ekék rendszerezése Ekék Traktor eke kapcsolat Függesztett Féligfüggesztett Vontatott Működési mód Ágyekék Váltvaforgató ekék Eketest tipus Kormánylemezes Tárcsás Eketest működési típus Aktív Passzív Vontatás

Részletesebben

Dupla szív alakú kapás grubber 4 késsoros. Alkalmazkodás a legmagasabb szintű igényekhez.

Dupla szív alakú kapás grubber 4 késsoros. Alkalmazkodás a legmagasabb szintű igényekhez. Szárnyas késes grubber Dupla szív alakú kapás grubber 2 késsoros 3 késsoros 4 késsoros Alkalmazkodás a legmagasabb szintű igényekhez. Rendkívüli technika a legmagasabb szintű igények kielégítésére. A Tukan

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul Környezeti elemek védelme

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gerber Gábor Ferdinánd. Talajművelés gépeinek megismerése, működésük. A követelménymodul megnevezése: Gépüzemeltetés és -karbantartás

MUNKAANYAG. Gerber Gábor Ferdinánd. Talajművelés gépeinek megismerése, működésük. A követelménymodul megnevezése: Gépüzemeltetés és -karbantartás Gerber Gábor Ferdinánd Talajművelés gépeinek megismerése, működésük A követelménymodul megnevezése: Gépüzemeltetés és -karbantartás A követelménymodul száma: 2205-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

CULTIRAPID R-LINE MAGÁGYELŐKÉSZÍTÉSHEZ

CULTIRAPID R-LINE MAGÁGYELŐKÉSZÍTÉSHEZ CULTIRAPID R-LINE MAGÁGYELŐKÉSZÍTÉSHEZ A kombinált CULTIRAPID R-line rendkívül innovatív munkagép talajműveléshez és magágy előkészítéshez. Nagyon sokoldalú a szántóföldi munkában, moduláris rendszerű,

Részletesebben

Környezetkímélı technológiák

Környezetkímélı technológiák Környezetkímélı technológiák A talajok állapotát veszélyeztetı leromlási (degradációs) folyamatok 1. Fizikai degradáció szerkezetleromlás talajtömörödés cserepesedés felszíni eliszapolódás 2. Kémiai degradáció

Részletesebben

2019-es évindító akciós ajánlat ÉVINDÍTÓ AKCIÓS AJÁNLAT

2019-es évindító akciós ajánlat ÉVINDÍTÓ AKCIÓS AJÁNLAT ÉVINDÍTÓ AKCIÓS AJÁNLAT 2019-es évindító akciós ajánlat Munkagép akció Quivogne és Opall-Agri gépekre! Érvényes : 2019.01.15-2019.04.15 Érdeklődjön kiemelt partnereinknél www.quivogne.hu www.opall-agri.cz/hu

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Talajművelés gépeivel kapcsolatos alapfogalmak fajlagos talajellenállás Forgatásos talajművelés

Részletesebben

RÖVIDTÁRCSA RUBIN 12

RÖVIDTÁRCSA RUBIN 12 RÖVIDTÁRCSA RUBIN 12 Mélyebb, gyorsabb és intenzívebb munka: Rubin 12 2 A rövidtárcsák korábban intenzíven és homogén módon keverték be a talajt és a szerves anyagokat körülbelül 12 cm munkamélységig.

Részletesebben

Ne feledd: a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is! Stefanovits Pál

Ne feledd: a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is! Stefanovits Pál Ne feledd: a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is! Stefanovits Pál Talajművelési alapfilozófia Mechanikus szemlélet Erővel akarja elérni a kívánt hatást(tör,zúz,vág) Nem a klasszikus szerszám, sokszor

Részletesebben

Delta Flex és Vibro Flex 7400

Delta Flex és Vibro Flex 7400 Delta Flex és Vibro Flex 7400 Szántóföldi kultivátorok merev és rugós kapákkal Tarlóművelés Mit érünk el a helyes tarlóműveléssel? A szalma és a tarlómaradványok bekeverése Gyors lebomlás a talajjal kevert

Részletesebben

A talajművelés története

A talajművelés története i.e. 4000 i.e. 3000 A talajművelés története Öntözéses földművelés a folyóvölgyekben Első ekeábrázolás. Az eke rendszeres használata (Kína, India, Mezopotámia, Egyiptom) i.e. 2000 Az eke használata Európában

Részletesebben

A visszatömörítés csíkokban történik a haladási irányra átlósan. A kis átmérőjű hengerek esetén a kiváló munka alacsony tömeggel párosul.

A visszatömörítés csíkokban történik a haladási irányra átlósan. A kis átmérőjű hengerek esetén a kiváló munka alacsony tömeggel párosul. HENGEREK Egyszerű és olcsó A pálcás ek 400 mm, 540 mm és 600 mm átmérővel kaphatóak. Egyszerű és olcsó megoldást kínálnak a munkagépek mélységtartására, és a talaj visszatömörítésére. A visszatömörítés

Részletesebben

ECOLAND EO, EN széria ECOLAND. EO, EN széria. Univerzális felhasználás a minőség és produktivitás érdekében

ECOLAND EO, EN széria ECOLAND. EO, EN széria. Univerzális felhasználás a minőség és produktivitás érdekében ECOLAND EO, EN széria EO, EN széria ECOLAND Univerzális felhasználás a minőség és produktivitás érdekében ecoland ecoland EO EO A művelt réteg egyenletes, intenzív lazítása Általános jellemzők A gép fő

Részletesebben

A MŐVELÉS HATÁSA A TALAJOK RÖGKÉPZİDÉSÉRE ÉS A RÖGAPRÍTÁS ENERGETIKAI ÖSSZEFÜGGÉSEI

A MŐVELÉS HATÁSA A TALAJOK RÖGKÉPZİDÉSÉRE ÉS A RÖGAPRÍTÁS ENERGETIKAI ÖSSZEFÜGGÉSEI INTERDISZCIPLINÁRIS AGRÁR- ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Doktori Iskola vezetı: Dr. Nagy János DSc, egyetemi tanár Témavezetık: Dr. Grasselli Gábor CSc, egyetemi docens Dr. Patay István PhD, egyetemi

Részletesebben

ADATLAP. Kódszám: 001 Kép: Megnevezés: Kombinátor FARMET. Gyártási év: Futásteljesítmény: - Alvázszám: - Motorszám: - Rendszám: -

ADATLAP. Kódszám: 001 Kép: Megnevezés: Kombinátor FARMET. Gyártási év: Futásteljesítmény: - Alvázszám: - Motorszám: - Rendszám: - Kódszám: 001 Kép: Megnevezés: Kombinátor ADATLAP K300 NIA FARMET Gyártási év: 1999 Alvázszám: Forgalmi engedély Munkaszélesség: 3 m 2 sor pálcás rögtör henger 2 sor rugós kapa Hiánytalan, jó állapotú Kódszám:

Részletesebben

A tárcsásborona-fejlesztés századvégi eredményei

A tárcsásborona-fejlesztés századvégi eredményei GÉPESÍTÉS, GÉPEK ROVATVEZETŐ: Dr. Demes György A tárcsásborona-fejlesztés századvégi eredményei (Kompakt vagy rövid tárcsa, hazai vagy külhoni fejlesztés?) Dr. Jóri J. István BME Gépészmérnöki Kar, Gép-

Részletesebben

Élvezetes teljesítmény!

Élvezetes teljesítmény! Jobb, gyorsabb, hatékonyabb... Kompakt tárcsás borona Élvezetes teljesítmény! Nagyszerű manőverező képesség, kompakt és értéket ad a pénzért. Meggyőző technológia... ezeket a kritériumokat tartottuk szem

Részletesebben

TERMÉKISMERTET KISMERTETŐ

TERMÉKISMERTET KISMERTETŐ TERMÉKISMERTET KISMERTETŐ agri@emitelnet.hu -2006- Bemutatkozás A HAZAI MZŐGAZDAS GAZDASÁG G SZOLGÁLAT LATÁBAN: TÖBB MINT 30 ÉVE ÁLLUNK A FELHASZNÁLÓK RENDELKEZÉSÉRE.A KORSZERŰ TALAJMŰVELÉST SEGÍTŐ-, ÉS

Részletesebben

GYÜMÖLCS - SZŐLŐ PROGRAM

GYÜMÖLCS - SZŐLŐ PROGRAM 2011. január AGRÁRTECHNIKA GYÜMÖLCS - SZŐLŐ PROGRAM TRAKTORPROGRAM gyümölcs - szőlő TALAJMŰVELÉS speciális szőlő Univerzális traktorok Keskeny nyomtávú traktorok Lánctalpas traktorok Ültetvény művelő traktorok

Részletesebben

2018 nyári akciós ajánlat NYÁRI AKCIÓS AJÁNLAT

2018 nyári akciós ajánlat NYÁRI AKCIÓS AJÁNLAT NYÁRI AKCIÓS AJÁNLAT 2018 nyári akciós ajánlat Munkagép akció a nyári Quivogne és Opall-Agri gépekre! Érvényes : 2018.07.01-2018.09.30 Érdeklődjön kiemelt partnereinknél SATURN IV SATURN IV Vontatott magágykészítő

Részletesebben

A visszatömörítés csíkokban történik a haladási irányra átlósan. A kis átmérőjű hengerek esetén a kiváló munka alacsony tömeggel párosul.

A visszatömörítés csíkokban történik a haladási irányra átlósan. A kis átmérőjű hengerek esetén a kiváló munka alacsony tömeggel párosul. HENGEREK Egyszerű és olcsó A pálcás ek 400 mm, 540 mm és 600 mm átmérővel kaphatóak. Egyszerű és olcsó megoldást kínálnak a munkagépek mélységtartására, és a talaj visszatömörítésére. A visszatömörítés

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

KOMBINÁLT CULTIRAPID EVO SZABADALOM SZÁMA: CR2005A000002

KOMBINÁLT CULTIRAPID EVO SZABADALOM SZÁMA: CR2005A000002 KOMBINÁLT CULTIRAPID EVO SZABADALOM SZÁMA: CR2005A000002 A KOMBINÁLT CULTIRAPID EVO olyan gépkombináció, mely a talajkímélő mezőgazdaság elvének megfelelően elsődleges eszközként elvégzi a talajmegmunkálást

Részletesebben

Kompaktor Földmester

Kompaktor Földmester Kompaktor Földmester Magágykészítés még a legkedvezőtlenebb talaj esetén is kevésbé költséges szántáselmunkálás hatékonyabb rögtörés, jobb talajszerkezet többcélú munkagép, korábbi megtérülés Tökéletes

Részletesebben

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban GYURICZA CSABA ASZÁLY NAPI RENDEZVÉNY BUDAPEST, 2015. JÚNIUS 17. Megbeszélendők 1. Tendenciák a talajművelésben 2. Okszerű talajművelés feltételei

Részletesebben

1. A vizsgált gépek ismertetése

1. A vizsgált gépek ismertetése 1. A vizsgált gépek ismertetése 1.1. Mûszaki leírás Az OMT-2,5 és az OMVT-3,2 E tárcsás boronákat a gyártó vállalat a 50-70 kw motorteljesítményû erõgépekhez fejlesztette ki. Rendeltetésük: laza- és középkötött

Részletesebben

Talajművelés gépesítése I. Előadás anyag

Talajművelés gépesítése I. Előadás anyag TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Növénytermesztés gépei I. Talajművelés gépesítése I. Előadás anyag Dr. Molnár Tamás Géza Ph.D főiskolai docens SZTE MK Műszaki Intézet Talajművelés alapjai Talajművelés:

Részletesebben

Joker. Kompakt rövidtárcsa tarlóműveléshez és vetőágy készítéshez

Joker. Kompakt rövidtárcsa tarlóműveléshez és vetőágy készítéshez Joker Kompakt rövidtárcsa tarlóműveléshez és vetőágy készítéshez MICHAEL HORSCH: A rövidtárcsák sikeresen megalapozták helyüket a modern talajmegmunkálási technikák között. A gazdák nagyra értékelik a

Részletesebben

KOMBINÁTOR PÓTALKATRÉSZEK

KOMBINÁTOR PÓTALKATRÉSZEK KOMBINÁTOR PÓTALKATRÉSZEK Törőhenger I. átm.260 mm,hossz 910 mm Törőhenger II.átm.210 mm,hossz 910 mm TörőhengerIII.átm.260 mm,hossz 1210 mm TörőhengerIV.átm.210 mm,hossz 1210 mm Csapágypersely (műanyag)

Részletesebben

MUNKAGÉP AJÁNLAT. 2010 tavasz

MUNKAGÉP AJÁNLAT. 2010 tavasz MUNKAGÉP AJÁNLAT 2010 tavasz VibroCult magágykészítő kombinátor - könnyű, de szívós kivitelű munkagép A VN VibroCult kombinátor a legújabb tagja a VOGEL-NOOT munkagép palettának. A könnyű kivitelű eszköz

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

A TALAJMŰVELÉS ESZKÖZEI

A TALAJMŰVELÉS ESZKÖZEI A TALAJMŰVELÉS ESZKÖZEI A zöldségfélék talajállapot igénye és a műveléssel szembeni elvárások 1. Növény Talajállapot-igény Alapművelés Magágy Paradicsom igényes kultúrállapot fenntartás Mély, forgatásos,

Részletesebben

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Forgácsolás és szerszámai 13. Gyalulás, vésés, üregelés

Részletesebben

Juwel a függesztett ekék új generációja

Juwel a függesztett ekék új generációja Juwel a függesztett ekék új generációja A biztonságosabb használat és kényelmesebb beállítás, valamint a kiváló minıségő munka jelentik az új Juwel eke lényeges ismérveit, amelyet a LEMKEN a sikeres Opal

Részletesebben

Tiger - Master - Master Pro - Maxer. Vontatott magágykészítő kombinátorok

Tiger - Master - Master Pro - Maxer. Vontatott magágykészítő kombinátorok Tiger - Master - Master Pro - Maxer Vontatott magágykészítő kombinátorok Kverneland Tiger - az univerzális magágykészítő TIGER magágykészítő kombinátor A Tiger magágykészítő kiváló választás azoknak a

Részletesebben

1.2. Mozgó, hajlékony és rugalmas tengelykapcsolók.

1.2. Mozgó, hajlékony és rugalmas tengelykapcsolók. 1.2. Mozgó, hajlékony és rugalmas tengelykapcsolók. Tevékenység: Olvassa el a jegyzet 18-29 oldalain található tananyagát! Tanulmányozza át a segédlet 8.2. és 8.3. fejezeteiben lévı kidolgozott feladatait,

Részletesebben

Kompakt tárcsás boronák

Kompakt tárcsás boronák Kompakt tárcsás boronák H Rövidtárcsa a legjobbaknak Agresszív szögállású és formájú tárcsalapok garantálják a jó talajbahúzást és a tökéletes keverést Pontosabb - gyorsabb - hatékonyabb A betakarítás

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kocsis István. Talajművelő gépek szerkezete, szerelése. A követelménymodul megnevezése: Javítástechnológiai feladatok

MUNKAANYAG. Kocsis István. Talajművelő gépek szerkezete, szerelése. A követelménymodul megnevezése: Javítástechnológiai feladatok Kocsis István Talajművelő gépek szerkezete, szerelése A követelménymodul megnevezése: Javítástechnológiai feladatok A követelménymodul száma: 2277-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-029-30

Részletesebben

MaxiRoll 2008 a sokoldalú henger

MaxiRoll 2008 a sokoldalú henger MaxiRoll 2008 a sokoldalú henger A Maxiroll 2008 a DAL-BO hengerek új generációja. A Maxiroll 2008 egy különösen erős építésű henger, amely a sok kiegészítőnek köszönhetően számos munka elvégzésére alkalmas.

Részletesebben

Tápanyagvisszapótlás gépei

Tápanyagvisszapótlás gépei Tápanyagvisszapótlás gépei Szervestrágyázás Trágyalé- és hígtrágyaszóró gépek Hígtrágya fázisbontás utáni hasznosítása Tartálykocsi kialakítások Csigás keverıvel ellátott tartálykocsik Kompresszoros szívó-nyomó

Részletesebben

Tarlómegmunkálás napjainkban

Tarlómegmunkálás napjainkban Grubber Karat Kiemelkedő grubber technológia Tarlómegmunkálás napjainkban A tarlómegmunkálás célja az utóbbi években sok helyen megváltozott. A tarlómegmunkálás korában elsősorban a gyomnövények elleni

Részletesebben

TERRA KOMBI KNT vontatott tárcsás boronák

TERRA KOMBI KNT vontatott tárcsás boronák TERRA KOMBI KNT vontatott tárcsás boronák Kezelési karbantartási utasítás KNT 2,8 0560 KNT 2,8 0610 KNT 3,0 0560 KNT 3,0 0610 KNT 3,2 0560 KNT 3,2 0610 KNT 3,4 0560 KNT 3,6 0560 KNT 3,8 0560 KNT 4,0 0560

Részletesebben

KITE mulcsművelési megoldások

KITE mulcsművelési megoldások RMAT H ÁT TÉ R ÓGIA IN F O OL IKA I AGROTECH N KITE mulcsművelési megoldások Előszó A precíziós növénytermesztésben a legfontosabb cél a homogén növényállomány létrehozása és fenntartása a költségek csökkentése

Részletesebben

A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI

A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI A MÉLYMŰVELÉS SZÜKSÉGESSÉGE MÓDJA ÉS ESZKÖZEI Mélylazítás célja és szükségessége Célja: a talaj fejlődési folyamatainak eredményeként vagy egyéb talajtani és agrotechnikai okokból a talaj mélyebb rétegeiben

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A TALAJMŰVELÉS RENDSZERE I. Előadás áttekintése A talajművelési rendszerek fogalma, áttekintése, csoportosítása.

Részletesebben

Vibro Flex. Rugóskapás szántóföldi kultivátor

Vibro Flex. Rugóskapás szántóföldi kultivátor Vibro Flex Rugóskapás szántóföldi kultivátor A Kongskilde Vibro Flex 2000/4200/4300/4000 szántóföldi kultivátorok alkalmas eszközök mind a forgatás nélküli technológia alapművelésében, mind a hagyományos

Részletesebben

Kombinált lazító-altalajlazító COMBILAM

Kombinált lazító-altalajlazító COMBILAM A talajművelés terén az ekét tartották a legjobb technikának sok éven át, mivel ez biztosítja a talaj legjobb termőképességét. Mára ez megdőlni látszik! A mezőgazdaságnak és ezzel együtt a mezőgazdasági

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Csökkentett menetszámú, művelettakarékos talajművelés Előadás áttekintése Csökkentett menetszámú művelés Direktvetés

Részletesebben

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm A Volverini gépgyár több mint 20 éve kezdte meg működését. A családi vállalkozásként működő gyár mára a világ számos pontjára szállít mezőgazdasági

Részletesebben

Szántóföldi kultivátor PrimusPlus

Szántóföldi kultivátor PrimusPlus Szántóföldi kultivátor PrimusPlus Tarlóhántástól a szántás kiváltásáig nagyobb területteljesítmény forgatás nélkül erősebb vázfelépítés előnyösebb talajszerkezet HU PrimusPlus: tarlóhántásra és alapművelésre

Részletesebben

Mechanikai megmunkálás Ipari termék- és formatervezıknek

Mechanikai megmunkálás Ipari termék- és formatervezıknek Mechanikai megmunkálás Ipari termék- és formatervezıknek Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet http://tgyi.fmk.nyme.hu NYME FMK TGYI 2006.08.28. 7/1.

Részletesebben

KOMBINÁTOR PÓTALKATRÉSZEK

KOMBINÁTOR PÓTALKATRÉSZEK 1. oldal KOMBINÁTOR PÓTALKATRÉSZEK Törőhenger I. átm.260 mm, hossz 910 mm 16 000,- Törőhenger II.átm.210 mm, hossz 910 mm 15 000,- Törőhenger III. átm.260 mm, hossz 1210 mm 18 000,- Törőhenger IV. átm.210

Részletesebben

Pöttinger TERRADISC. Rövidtárcsa boronálógép 97+235.10.0310

Pöttinger TERRADISC. Rövidtárcsa boronálógép 97+235.10.0310 Pöttinger TERRADISC Rövidtárcsa boronálógép 97+235.10.0310 TERRADISC A talajba életet lehelni A művelés során szántóföldi korszerű az új talajmegmunkáló rendszerek erősítik a minimális talajmegmunkálás

Részletesebben

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA A FA HAJLÍTÁSA A fa hajlítása a fa megmunkálásának egyik igen fontos módja. A hajlítás legfıbb elınye az anyagmegtakarítás, mivel az íves alkatrészek elıállításánál a kisebb keresztmetszeti méretek mellett

Részletesebben

PNEUMATIKUS VETİGÉP QUASAR SZÉRIA

PNEUMATIKUS VETİGÉP QUASAR SZÉRIA PNEUMATIKUS VETİGÉP QUASAR SZÉRIA H Quasar: A mulcs és direktvetés új koncepciója A Quasar koncepció a vetéssel kapcsolatos legfontosabb célok elérése érdekében, magában foglalja a talajmővelés, a vetés

Részletesebben

A céltudatos gazdák értékelik a legjobb ár-érték arányt. THINK AHEAD VN-Line 2014 Magyar

A céltudatos gazdák értékelik a legjobb ár-érték arányt. THINK AHEAD VN-Line 2014 Magyar THINK AHEAD VN-Line 2014 Magyar Érvényes 2014.07.15-2014.09.30. Érdeklõdjön kiemelt partnereinknél A céltudatos gazdák értékelik a legjobb ár-érték arányt további információk online Teljes munkagép kínálat

Részletesebben

Mőködési elv alapján. Alkalmazás szerint. Folyadéktöltéső nyomásmérık Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérık. Manométerek Barométerek Vákuummérık

Mőködési elv alapján. Alkalmazás szerint. Folyadéktöltéső nyomásmérık Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérık. Manométerek Barométerek Vákuummérık Nyomásm smérés Nyomásm smérés Mőködési elv alapján Folyadéktöltéső nyomásmérık Rugalmas alakváltozáson alapuló nyomásmérık Alkalmazás szerint Manométerek Barométerek Vákuummérık Nyomásm smérés Mérési módszer

Részletesebben

KULTIVÁTOROK. Gyártó: Komáromi Béla. Mobil: / Web:

KULTIVÁTOROK. Gyártó: Komáromi Béla. Mobil: / Web: KULTIVÁTOROK Gyártó: Komáromi Béla Mobil: +36 20/9-360-125 E-mail: komaromigep@pr.hu Web: www.komaromigep.hu Telephely: H-2740 Abony, Vasút dűlő 13. BIG-VARIO ABK 006 típusú sorközművelő kultivátor Big-Bag

Részletesebben

Erőgép. Talajművelés. Követelmények. Csoportosítás. Szerkezeti részek. Ekefej-biztosítás. Vissza a főmenübe. Függesztett. ekék. Féligfüggesztett.

Erőgép. Talajművelés. Követelmények. Csoportosítás. Szerkezeti részek. Ekefej-biztosítás. Vissza a főmenübe. Függesztett. ekék. Féligfüggesztett. Erőgép Talajművelés Féligfüggesztett ekék Függesztett ekék Követelmények Változtatható fogás Csoportosítás Szerkezeti részek Alkalmazott ekék Ekefej-biztosítás Vissza a főmenübe Szántási módok Traktorok

Részletesebben

2018 évi akciós ajánlat. Munkagép akció a tavaszi Quivogne és Opall-Agri gépekre! Érvényes : Érdeklődjön kiemelt partnereinknél

2018 évi akciós ajánlat. Munkagép akció a tavaszi Quivogne és Opall-Agri gépekre! Érvényes : Érdeklődjön kiemelt partnereinknél 2018 évi akciós ajánlat Munkagép akció a tavaszi Quivogne és Opall-Agri gépekre! Érvényes : 2018.01.24-2018.03.15 Érdeklődjön kiemelt partnereinknél www.quivogne.hu SATURN IV Vontatott magágykészítő kompaktor

Részletesebben

Talajművelés meghatározása Talajművelés célja

Talajművelés meghatározása Talajművelés célja Talajművelés Talajművelés meghatározása Talajművelésnek nevezzük a talaj felső ún. rendszeresen művelt rétegének, szükség szerint mélyebb rétegeinek művelőeszközökkel végzett fizikai állapotváltoztatását,

Részletesebben

Tiger. Robosztus kultivátorok az intenzív talajműveléshez

Tiger. Robosztus kultivátorok az intenzív talajműveléshez Tiger Robosztus kultivátorok az intenzív talajműveléshez Tiger AS Az eke leleményes kiváltása Tiger LT Kompakt, csekély vonóerő igénnyel Tiger MT A legjobb munkaminőség a kukoricatarlón Tiger Egyedülállóan

Részletesebben

KOMBINÁTOR PÓTALKATRÉSZEK

KOMBINÁTOR PÓTALKATRÉSZEK 1. oldal KOMBINÁTOR PÓTALKATRÉSZEK Törőhenger I. átm.260 mm, hossz 910 mm 16 000,- Törőhenger II.átm.210 mm, hossz 910 mm 15 000,- Törőhenger III. átm.260 mm, hossz 1210 mm 18 000,- Törőhenger IV. átm.210

Részletesebben

A céltudatos gazdák értékelik a legjobb ár-érték arányt. THINK AHEAD VN-Line 2014. Magyar. Érvényes 2014.07.15-2014.09.30. www.vogel-noot.

A céltudatos gazdák értékelik a legjobb ár-érték arányt. THINK AHEAD VN-Line 2014. Magyar. Érvényes 2014.07.15-2014.09.30. www.vogel-noot. THINK AHEAD VN-Line 2014 Magyar Érvényes 2014.07.15-2014.09.30. Érdeklődjön kiemelt partnereinknél A céltudatos gazdák értékelik a legjobb ár-érték arányt további információk online Teljes munkagép kínálat

Részletesebben

A céltudatos gazdák értékelik a legjobb ár-érték arányt. THINK AHEAD VN-Line 2014 Magyar. Érvényes 2014.01.28-2014.05.31. www.vogel-noot.

A céltudatos gazdák értékelik a legjobb ár-érték arányt. THINK AHEAD VN-Line 2014 Magyar. Érvényes 2014.01.28-2014.05.31. www.vogel-noot. THINK AHEAD VN-Line 2014 Magyar Érvényes 2014.01.28-2014.05.31. Érdeklődjön kiemelt partnereinknél A céltudatos gazdák értékelik a legjobb ár-érték arányt további információk online Teljes munkagép kínálat

Részletesebben

Ne vesztegesse az idejét, válassza a Long Life késeket!

Ne vesztegesse az idejét, válassza a Long Life késeket! Ne vesztegesse az idejét, válassza a Long Life késeket! Long Life Kések kopásának összehasonlítása Ne vesztegesse az idejét, válassza a Long Life késeket! A BEDNAR vállalat nagy hangsúlyt fektet a kopó

Részletesebben

Magágykészítő kombinátor Korund 8

Magágykészítő kombinátor Korund 8 Magágykészítő kombinátor Korund 8 2 A növények optimális fejlődésének alapja A ráfordítások csökkentésére és az agronómiai időszakok optimális időzítésére irányuló állandó törekvés olyan munkagépeket kíván,

Részletesebben

1.1. A tengelykapcsolók feladata, csoportosítása és általános méretezési elvük. Merev tengelykapcsolók.

1.1. A tengelykapcsolók feladata, csoportosítása és általános méretezési elvük. Merev tengelykapcsolók. 1.1. A tengelykapcsolók feladata, csoportosítása és általános méretezési elvük. Merev tengelykapcsolók. Tevékenység: Olvassa el a jegyzet 9-17 oldalain található tananyagát! Tanulmányozza át a segédlet

Részletesebben

Triathlon - Ütőképes vetőgép

Triathlon - Ütőképes vetőgép Triathlon Triathlon - Ütőképes vetőgép kis vonóerő igénnyel a modern szántóföldi műveléshez Sok modern univerzális vetőgép nagy önsúlyuk miatt nagy vonóerőt igényelnek, magas az üzemanyagfelhasználásuk,

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A környezetkímélő, takarékos művelés megvalósítási módjai Tárcsás művelés Talajmarás Jellemző műveletek: Keverés

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Mezıgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak (BSc)

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Mezıgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak (BSc) ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Mezıgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak (BSc) 1. tétel a) Elemezze az ideális motorikus körfolyamatokat! b) Ismertesse a talajmővelés célját és alapmőveleteit, valamint az

Részletesebben

SWIFTER Concept Concept. Válassza mindig a legmegfelelőbb megoldást

SWIFTER Concept Concept. Válassza mindig a legmegfelelőbb megoldást SWIFTER Concept Concept SWIFTER Válassza mindig a legmegfelelőbb megoldást SWIFTER SWIFTER SO SO Tökéletes talajfelszín - kompromisszumok nélkül Általános leírás A GÉP FŐ ELŐNYEI A GÉP ERGONÓMIAI ELŐNYEI

Részletesebben

Árlista 2017 OPaLL-AGRI munkagépek

Árlista 2017 OPaLL-AGRI munkagépek Árlista 2017 OPaLL-AGRI munkagépek Érvényes 2017.01.01-től 1 Tartalom: JUPITER II 120/100 függesztett eke 3 JUPITER II 140/100 függesztett eke 4 JUPITER eke tartozékok 5 ORION 180 félig függesztett eke

Részletesebben

RUGÓS FOGÚ, UNIVERZÁLIS MAGÁGYKOMBINÁTOR VIBROSTAR RUGÓS FOGÚ, UNIVERZÁLIS MAGÁGYKOMBINÁTOR VIBROSTAR

RUGÓS FOGÚ, UNIVERZÁLIS MAGÁGYKOMBINÁTOR VIBROSTAR RUGÓS FOGÚ, UNIVERZÁLIS MAGÁGYKOMBINÁTOR VIBROSTAR VIBROSTAR RUGÓS FOGÚ, UNIVERZÁLIS MAGÁGYKOMBINÁTOR RUGÓS FOGÚ, UNIVERZÁLIS MAGÁGYKOMBINÁTOR VIBROSTAR VIBROSTAR 4-..., 5-..., F-4-... nél alapfelszerelés VIBROSTAR 4- -nél + VIBROSTAR F-4- -nél = fogak

Részletesebben

KOMBINÁLT CULTIRAPID PRO SZABADALOM SZÁMA: CR2005A000002

KOMBINÁLT CULTIRAPID PRO SZABADALOM SZÁMA: CR2005A000002 KOMBINÁLT CULTIRAPID PRO SZABADALOM SZÁMA: CR2005A000002 A kombinált Cultirapid PRO gép az univerzalitás maximumát képviseli a mezőgazdasági munkagép piacon jelenleg rendelkezésre álló gépek között. Fő

Részletesebben

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Forgácsolás és szerszámai 6. Esztergálás sajátosságai,

Részletesebben

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait!

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! 1. Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! Információtartalom vázlata: - Az almos trágya összetétele - A bélsár összetétele és állatfajonkénti szárazanyagtartalma

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bereczki László. Talajművelési alapgondolatok. A követelménymodul megnevezése: Növénytermesztés

MUNKAANYAG. Bereczki László. Talajművelési alapgondolatok. A követelménymodul megnevezése: Növénytermesztés Bereczki László Talajművelési alapgondolatok A követelménymodul megnevezése: Növénytermesztés A követelménymodul száma: 2203-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-009-50 A TALAJMŰVELÉS

Részletesebben

Allrounder 600 / 750 - profiline -

Allrounder 600 / 750 - profiline - Allrounder 600 / 750 - profiline - Allrounder 600 / 750 - profiline - Az ALLROUNDER -profiline- a magas és tágas vázszerkezete miatt (vázmagasság 60 cm) nem egy klasszikus magágykészítő, hanem inkább egy

Részletesebben

Tevékenység: Követelmények:

Tevékenység: Követelmények: 3.1. Szíjhajtások Tevékenység: Olvassa el a jegyzet 146-162 oldalain található tananyagát! Tanulmányozza át a segédlet 10. és 10.1. fejezeteiben lévı kidolgozott feladatait! A tananyag tanulmányozása közben

Részletesebben

A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek

A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek A mezıgazdasági vontatóból vagy lassú jármőbıl és egy pótkocsiból álló jármőszerelvény hosszúsága a 18,00, a mezıgazdasági vontatóból és két

Részletesebben

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 5. hét Előadás áttekintése Az őszi búza integrált, fenntartható termesztéstechnológiájának agrotechnikai

Részletesebben

A fás szárú energiaültetvények termesztésének gépesítése

A fás szárú energiaültetvények termesztésének gépesítése A fás szárú energiaültetvények termesztésének gépesítése Energiaerdık - Hazánkban az energiaerdık telepítése szempontjából a nyár, főz, és akác jöhet szóba, melyek közül az akácot tekintik a legalkalmasabbnak,

Részletesebben

RÖVIDTÁRCSA RUBIN 10

RÖVIDTÁRCSA RUBIN 10 RÖVIDTÁRCSA RUBIN 10 A talajművelés aktív növényvédelmet jelent Egyre erősödnek a földművelésben a növényvédő szerek használatának csökkentését szorgalmazó követelések. Ezáltal újra nagyobb jelentőségre

Részletesebben

Intelligens Növénytermesztés. Takarékos gazdálkodás

Intelligens Növénytermesztés. Takarékos gazdálkodás Intelligens Növénytermesztés Takarékos gazdálkodás 3 C Cost Cutting Concept (költség csökkentő koncepció) 110 55 Időszükséglet min/ha 100 90 80 70 60 50 40 Hozam 100 Hozam 105 kb. 46 min/ha kb. 15 l/ha

Részletesebben