1 HÉT 1 nap

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1 HÉT 1 nap"

Átírás

1 HÉT 1 nap Reggel 7 órakor kezdődött a munka.6:55 körül a főnök szétosztotta a napi teendőket. Én és a Bence gyomlálni mentünk 5 fős csapattal. A csapatot Marcus vezette. Mivel jó idő volt és nem esett így nem bent a fólia és üvegházban gyomláltunk,hanem kint a külső részeken.

2 HÉT 2. nap A tegnapi gyomlálást folytattuk. Ugyanúgy a tegnapi 5 fős csapattal mentünk ki a külső részeket kigyomlálni. De most már a szivató szövetről, a cserép mellől is gyomláltunk,ugyanis reggel a főnök jelezte,hogy onnan is kéne. A tegnaptól ez annyiba volt csak eltérő,hogy a cserepeket megemeltűk és alóla és mellőle is kihúztuk a gyomot és persze a cserépből is. Többnyire csak Erica carnea növényt gyomláltuk. Az egész napunk ezzel telt.

3 1 HÉT 3.nap 4.nap Elméleti és gyakorlati oktatás volt a Deula-ban. 3.nap: Targoncavezetői engedély elméleti oktatása folyt. Az elején elmondta,hogy 18 éves kortól lehet vezetni,vezetői engedélyt megszerezni a targoncajogosítványra. Lejegyzeteltük,hogy miért és mikor felelős a munkáltató vagy a munkavállaló. Például: munkáltató felelőssége: ha a járművön valami hibás, akkor annak a javíttatását intézni,fizetni. Munkavállaló: biztonságos vezetés, ha valami rossz,hiányos a járműben azonnal szólni,jelezni a munkáltatónak. Az elmélet letudása után kimentünk a gyakorló pályára majd kiparkolt 1 homlokvillás targoncával és bemutatta a jármű szabályos elindítását leállítását. Ezek közé tartozott -öv bekötése -kézi fék kioldása -kulcs berakása -villák megemelése körülbelül 30 cm-el a föld felé. Leállítás után: -kézifék behúzása -villák leeresztése -motor leállítása -kulcs kivétele Ezek után ebéd szünet volt. Szünet után visszamentünk a tanterembe ahol megírtuk az elméleti vizsgát. Körülbelül perc alatt mindenki végzett a vizsga megírásával. Utána egyből kijavította a vizsgákat. Mindenki sikeresen átment rajta. 17:00 óra körül végeztünk mindennel és utána mehettünk haza nap: Reggel 8 órakor volt a gyülekező a Deula udvarában. Miután megérkezett mindenki, kimentünk a gyakorlópályára. Mire mi oda értünk már 4 targonca kint parkolt. Mind a 4 homlokvillás volt, csak különböző méretűek, teherbírásúak. A legkisebb elektromos volt. A közepes targoncában volt 1 füstszűrű. Ez azért volt rajta ha például zárt téren kellet pakolni, akkor ne füstöljön be. A szűrő megszűrte ezt és tiszta oxigént fújt csak ki. Ez használata idejétől függően tisztítani kellet, amit automatikusan megcsinált, de viszont addig nem lehetett használni. 4 gyakorló pályát raktunk ki bójákkal. Miután kiraktuk őket sorba, a targoncákkal szlalomozva kellet köztük elhaladni és a végén a villával az utolsó bóját, ami messzebb volt a többinél megkellet

4 érinteni a villával. Ha megérintettük és nem burult fel, akkor hátrafele kellet visszamenni,úgyan úgy szlalomozva. 1 targoncával ezt a feladat sort 2x kellet megismételni. Ha végeztünk akkor járművet cseréltünk így mindenki kipróbálhatta,tanulhatta a másik targoncával a vezetést. Ebéd szünet után 1-2 tonnás köveket és kisebb konténereket vittünk A- pontból B- pontba és ezeket egymásra raktuk. Értelem szerűen a nehezebb teherbírású targoncával az 1-2 tonnás köveket vittük, a kisebb teherbírásúakkal peddig azokat a kisebb konténereket, amik megvoltak pakolva kövekkel. 4 darabot kellet egymásra rakni maximum. Volt aki felpakolt velük és volt aki lepakolta azokat. Miután mindenki ment mind a 4 targoncával és fel-le pakolt velük, elkezdtünk vizsgázni. A vizsga feladat abból állt, hogy volt 1 üres polc ahova fel vagy le kellet pakolni 3 raklapot. Én személy szerint lepakoltam a polcról. A vizsgán mindenki átment, körülbelül 1 2 óra alatt végzett mindenki.

5 1 HÉT 5.nap Reggel 7 órakor kezdődött a munka. Ismét a gyomlálást folytattuk csak. De most nem csak 5-en mentünk, hanem 8-an. Velem és a Bencével együtt 10-en voltunk. Most a kertészet hátsó részénél gyomláltunk. Felálltunk sorban, és úgy indultunk el a sorok közt gyomlálni. Ugyan úgy, nem csak a cserépből gyomláltunk, hanem a növény mellől- alól is kihúztuk a gyomokat. Ugyan úgy az Erica carnea-kat gyomláltuk. Az utolsó 1 órában viszont elmentünk vadalni. Vadalás közben a vastagabb vadhajtásokat metszőollóval vágtuk le. A vékonyabbakat kézzel szedtük le, csak arra kellet figyelni, nehogy úgy szedjük le,hogy a törzsébe beleszabjuk, mert akkor idősebb korában ott marad a heg és kevésbé lesz szép a törzse és olcsóbban lehet csak eladni majd.

6 2.HÉT 1.nap Szokás szerint reggel 6:55 kor a feladatok kiosztása volt és 7 órakor indult mindenki a bicikliéért majd az adott helyére, dolgozni. Mi ismét gyomlálni mentünk 8 emberrel. Ugyan úgy tartottuk a sorokat, odafele a jobb oldalt gyomlálva vissza fele pedig a ballt. Így egyszerre csak egy oldalra kellet koncentrálni. Ezt a déli szünetig csináltuk. Deles szünet után a géppel előre megtöltött és beöntözött sejtes tálcákat vittünk be a dolgozó szobába. Ott körülbelül 10 en voltunk. A hűtőházból hozott előző nap megvágott dugványokat hoztak be. Ezeket szétosztották és mindenki eldugványozott minimum 2 tálcával.

7 2.HÉT 2.nap Reggel 7 órakor a dolgozó szobába mentünk, ahol az előző napi dugványozást folytattuk. Ezt csak reggel 9 ig csináltuk. 9:00 óra után a 9-es számú fólia sátorba mentünk növényért amit utánfutóra pakoltunk fel. 5-ös villákkal pakoltuk fel őket, így sokkal könnyebb és gyorsabb volt. 3-an voltunk, a fólia sátor oldalát felnyitottuk és 1 ember kint állt, és onnan vette át a villákat amiket én adtam ki neki és a 3. ember szedte fel. Ezeket a növényeket az üvegházba vitték utána ahol a cserepeket letisztították és vonalkódos matricát ragasztottak a tiszta cserepekre. Végül CC kocsikra pakolták ezeket és így lettek targoncával felrakva a kamionokra.

8 2.HÉT 3.nap A reggeli munkakiosztás után 5 fős csoporttal mentünk gyomlálni. Kinti részeken gyomláltunk reggel 9:00 óráig. 9:00 óra után a fóliasátrakba mentünk. Ott a kisebb növények fölé húzott fóliák tartó vasát szedtük ki a földből. Ezeket a fóliasátorba autó segítségével behúzott utánfutókra raktuk fel. Utána a raktárba mentünk, ahol szépen a helyükre le lettek pakolva. Ezzel körülbelül 14:00 óra fele végeztünk. Ezek után visszamentünk a külső részre folytatni a gyomlálást.

9 2.HÉT 4.nap Reggel a kertészet legvégébe mentem Haikóval. Ott kint 1 gép volt, aminek a tetejére egy fűnyírógép volt erősítve, alul pedig egy futószalag. Ezt a munkafolyamatot 2-en végeztük. Én a futószalag hátuljánál álltam és a megnyírt növényeket pakoltam le szépen sorban. Ez azért volt fontos,hogy bokrosodjon, elágazzon és jó bokrosan növekedjen.

10 2.HÉT 5.nap Reggel az útbaigazítás után a dolgozó szobában maradtunk tűzdelni. 5-en voltunk akik ezt a munkát csinálták. A tűzdelés első szünetig csináltuk.

11 Első szünet után a fóliasátrakban lévő kisebb növényeket külön letakaró fóliákra raktunk raschel hálót. Ez azért volt fontos, hogy a túl melegben annyira a fólia alatt sem melegedjen fel a levegő. Közben, ahol hozzá ért a növényhez a fólia azt megigazítottuk,hogy ne érjen oda. Azért kellet mert ha hozzá ér akkor könnyen megégethette a növény levelét, amibe akár tönkre is mehetett volna HÉT 1.nap Reggel a kertészet kinti, hátsó részénél kezdtünk. A növények elvirágzott szárai vágtuk le, ugyanis nem öntisztuló növények voltak. Ezt első szünetig csináltuk. Utána 4 fős csoportokra oszlottunk és elindultunk gyalog a kertészet egész területén szétnézni felborult növények után, ugyanis előző este elég nagy vihar volt. 2 placc részt 4-en vizsgáltuk át. Ami fel volt borulva azt szépen visszaállítottuk a helyére.

12 Ezt a déli szünetig végeztük. Deles szünet után kettő darab futószalagot kapcsoltunk össze az üvegházban. Az én dolgom az volt,hogy az utánfutón behozott növényeket lecserepezzem majd az után futóra pakoljam fel. Az utánfutónál 4 ember állt. Kettő ember az utánfutó közepe fele állt, nekik a feladatuk annyi volt,hogy a gyomokat kiszedjék és a növény földlabdájának a tetejét lekaparják. Az utánfutó végénél álló kettő ember pedig a növényeket rekeszbe rakták. A rekeszeket felrakták az előre oda készített CC kocsikra. A CC kocsikon belettek öntözve majd a nap végére az egyik nagyobb fóliasátorba lettek áttolva. 3.HÉT 2.nap A reggelt növények felállításával töltöttük. Ezek az esti vihar miatt vagy ragcsálók,madark miatt borultak fel. Ugyan olyan felállásban mentünk területről területre. Ezt a reggeli szünetig csináltuk. Utána fóliasátrakból 6 darab utánfutóra pakoltunk fel növényeket. Ezt hárman csináltuk. A felpakolás után az üvegházba szállították. Ott a tegnapi munkát folytattuk. Én ugyan úgy lecserepeztem, míg más gyomlálta majd a legvégén az utolsó kettő ember rekeszekbe, aztán CC kocsikra pakolták.

13 3.HÉT 3.nap Reggel az üvegházba vonultunk, ahol a tegnap lecserepezett, kigyomlált növények voltak. A cserepező gépnél dolgoztunk. Előtte azonban a gép belett állítva, 3 literes cserepek megtöltésére. Targoncával hoztak 3 literes cserepeket,hogy ne munka közbe kelljen majd. Markolóval a cserepező gép sima tőzeggel meglett töltve. Utána kezdődött vele csak a munka. A frissen újra cserepezett növényeket utánfutóra pakoltam, 3 literes villával, egyszerre 5-öt. Ezeket sorba a futószalag alatt áthúzott utánfutóra pakoltam. Miután megtelt kettő utánfutó a kocsi után kötöttem őket, majd áthúztam a futószalag alatt a következő üres, letisztított utánfutót s folytattam a lepakolást. Kint egy személy pakolta le őket ötösével egy sorban amelyek között fél méter táv volt. Ezt mérő szalaggal kimérte, majd kötelet kifeszített és úgy rakta.

14 Miután elfogytak a kicserepezett növények, mentünk ki gyomlálni. 3.HÉT 4.nap Reggel a megbetegedett/vírusos növényeket válogatták ki, úgy körülbelül 15 dolgozó. A megbetegedett növényeket vödrökbe gyűjtötték, amiket kiraktak a placc szélére. Ott jöttünk mi a képbe, ezeket a növényeket mi egyesével a vödörből kiszedtük a cserepeket lehúztuk róluk, majd a Schaffer (markoló) kanalába szórtuk a növényeket. Ha megtelt, akkor a sofőr elment és egy külön konténerbe ürítette ki a beteg növényeket a további fertőzés elkerülése végett.

15 Ezt a munkafolyamatot körülbelül délután 15 óráig végeztük. Miután az összes megbetegedett növényt kiválogattuk és kiszórtuk külön konténerbe gyomlálni mentünk fóliasátorba. 3.HÉT 5.nap A tegnapi, beteg növények utáni átvizsgálást folytatták a dolgozók. Mi ugyan úgy az összegyűjtött beteg növényeket szórtuk ki a markoló kanalába. Miután ez megvolt a főnök lepermetezte a megmaradt, egézséges növényeket, hogy a további megbetegedéseket elkerülje. Így is több ezer növény veszett kárba. Ezek után a növények cserepeit gyűjtöttük össze ketten a Bencével. Méret és növényfaj/fajta szerint

16 rendszereztük majd raktuk össze őket. Ezután utánfutókra pakoltuk őket amiket elvittek. A munka befejezte után, az összes dolgozóval együtt mentünk és folytattuk a gyomlálást, ott ahol abba hagytuk előző délután. 4.HÉT 1.nap A mai reggelt gyomlálással kezdtük.

17 Egész nap az üvegházban, fóliasátrakban gyomláltunk. A sejtes tálcákban lévő gyomokat húztuk ki a fiatal növények közül. A sor végén a falhoz érve, a fal mellett is kigyomláltunk HÉT 2.nap Mai reggel 7 órakor a munka kezdetekor, 2 csoportra lettünk osztva. Az egyik fős csapat 6-8 ember bent a fóliasátrakban gyomláltak úgy ahogy tegnap mi. A falak mentén is gyomláltak, a növények alól-mellől is. A mi brigádunk is gyomlált csak mi kint.

18 4.HÉT 3.nap Deulás oktatás volt. Reggel 8 órára kellet mennünk. Először a tanterembe mentünk elméleti oktatásra. Ez perc alatt lezajlott. Utána kimentünk egy gyakorló pályára, amely homokosföldes placc volt. 5 gép volt előre oda készítve. Mielőtt bármelyiket is működhetettük volna, az

19 oktató mindegyiknek megmutatta a biztonsági előírásait és ellenőriztük,hogy a gépek rendben vannak-e. Ezek után eljött az ebéd szünet. Ebéd szünet után 2 fős csapatokra osztottak szét. Az összes gépnek külön méreteket adott meg lapon. Mélység Szélesség Hosszúság Ezen szempontok alapján adta ki a feladatok adatait, majd nekiálltunk. Miután a méretek alapján kiástuk a gödröt a markolóval az oktató megnézte és ha jó volt akkor visszatemettük és nekiállt a 2. ember. Amikor a 2 fő végzett egyik gép feladatával akkor csépcsere volt. Így mindenki kipróbálta/megtanulta az összes gép kezelését és begyakorolhatta. Amiután mindenki végzett akkor a markoló kanalait és lánctalpát letakarítottuk és csak ezután jártunk be velük a garázsba, a helyükre. 4.HÉT 4.nap Reggeltől 16:00-ig gyomláltunk a hátsó placcokon. 16:00 órakor minden dolgozót behívtak az üvegházba. Itt gyorsan ki lett adva milyen növényből mennyi kell és a mule-kel + utánfutókkal kimentek értük és behozták az üvegházba. Itt csapatonként más-más munka volt. Volt aki a

20 cserepeket tisztította, volt aki gyomlálta a növényeket páran pedig a CC kocsikra pakolták fel őket. Én etiketteztem a növényeket. Ezeken a kártyákon rajta volt a növény latin és német neve is. A hátulján az igényei, méretei (mekkorára nőhet meg) és a virágzási ideje van feltüntetve. Ezeket a kártyákat 1 vastagabb, erősebb ágra kellet felkötni. Lehetőleg úgy,hogy látható helyen maradjon. 4.HÉT 5.nap Reggel körülbelül perces gyomlálással kezdtünk az üvegházban. Utána dugványozni mentünk. A tálcatöltőgéptől van egy futószalag kivezetve, amellett voltunk mi és ott, rekeszeken ülve, vagy állva, kinek hogy volt kedve, onnan dugványoztuk a hűtőházból előhozott már

21 megvágott dugványokat. Ha végeztünk 1 tálcával akkor beleraktuk a mindig különböző színű, előre megírt jeltáblát amin a növény neve és dugványozásának ideje volt leírva. Ha közben szünetre mentünk, akkor előtte az eldugványozott és még nem eldugványozott növényeket árnyékba raktunk, és vízpermettel fújtuk le majd lefedtük újság papírral vagy egyéb mással HÉT 1.nap Reggel 7 órakor, biciklire pattantunk, majd a 4-es számú fóliasátorba mentünk. Ott az anyanövényekről vágtunk dugványokat. Ezek után a dolgozó szobába mentünk, ahol a reggel az imént megvágott dugványnak valókat vágtuk meg méretre és tűzésre alkalmasra. 5 cm-es dugványokat készítettünk. Az alul lévő leveleket letéptük. Valószínűleg azért kellett mindegyikről

22 letépni, mert így ott, sokkal jobban, intenzívebben gyökeresedett. Délután a megvágott dugványt dugványoztuk-tűztük el 273-as sejtes tálcákba. 1 sejtbe 2-3 dugványt kellett rakni. 5.HÉT 2.nap A tegnapi dugványozást folytattuk. Miután a tegnap megvágott dugvány elfogyott visszamentünk a dolgozószobába még vágni dugványnak valót. Miután megvágtunk pár tálcára valót, azokat is eltűztük ugyan úgy 273-as sejtes tálcákba 2-3 darabokat 1-1 sejtbe. Utána a tálcákat CC kocsikra

23 pakoltuk. Ezeket a CC kocsikat targoncával vitte ki egy dolgozó a fóliaházba. Ott szépen lepakoltuk fóliák alá, majd eztán belettek öntözve s utána a tejfehér fóliát húztunk föléjük,hogy meleg, párás idő legyen HÉT 3.nap Reggel 8:00 órára kellet a Deulába menni oktatásra. Michael Möller volt a mai nap az oktatónk. Öntözőfejekről, esőztető-csepegtető rendszereket néztünk meg. Ezeknek a külön alkatrészeit is megvizsgáltuk. Miután kimentünk esőztető fejeket néztünk működés közben. Öt-hat -féle fejet

24 néztünk meg. Mind különböző távolságba öntözött, teljes körben vagy csak félkörben. Volt 1 kis kerekű esőztető kocsi is. Ezt 1 dróton kellett kihúzni, és annak a vonalában mozgott és közben öntözött. A tetejére erősített esőztető fejjel. Annyi ideig öntözött, amenyire belett állítva, ezt a drót kihúzásánál lehetett beállítani. Ezt délig csináltuk. Ebéd után, a teremben különféle számolásokat, kísérleteket végeztünk. Pl: 1 bár nyomással az adott slagon hány liter víz folyik át 15 másodperc alatt. Ezek a számolások 4 bár nyomásig voltak kiszámolva. 5.HÉT 4.nap Deulás nap volt. A szokásos reggel 8:00 órára kellett menni. A gyakorló pályára mentünk egyből, ahol 2 fős csapatokra osztottak. Mindenki megkapta a feladatlapot, amiket utána el is

25 magyarázott,hogy mi micsoda, mitől meddig.. 4 feladat volt. -földmérés 3 különböző markológéppel különböző méretek való ásása Minden csapat ha végzett 1 feladattal akkor utána csere volt. Így minden csapat minden feladatot eltudott végezni. A feladatok után traktort vezettünk. Megmutatták,hogy kell kuplungolni rajt, melyik kar melyik mire való. 5.HÉT 5.nap Reggel 7 órakor dugványozással kezdtünk. A megvágott dugványokat az üvegházban eldugványoztuk-eltűztük és CC kocsikra pakoltuk. Utána a kinti részen 1 placcot levadaltunk.

26 Ezután az utolsó órában etiketteztünk. 6.HÉT 1.nap Gyomlálással kezdtünk reggel.

27 Délután az utolsó órákban, a szél miatt felburított növényeket állítottuk vissza HÉT 2.nap Reggel ismét gyomlálással kezdtünk. Erica carnea-kat gyomláltunk. A déli szünetig csak gyomláltunk, a külső placcokon. Szép sorban haladtunk, körübelül 5-6-an voltunk, egymás mellé felálltunk majd a tulsó oldal felé indulva a jobb oldalt néztük vissza fele pedig a bal oldalt kellet

28 nézni, gyomlálni. Dél után az utolsó órában növényeket készítettünk fel eladásra. Leginkább mi a cserepeket tisztítottuk és közben gyomláltuk is a növényeket. 6.HÉT 3.nap A reggel 7 órás munka kiosztása után, 4-en mentünk egy külső placcra, ahol metszőollóval és sima

29 ollóval a levirágzott virágszárakat vágtuk le. Miután levágtuk őket, szépen kupacokba gyűjtöttük őket. Miközben vágtuk őket, a cserépre ragasztott fajta nevek szerint csoportokba is elhelyeztük őket kupakocba. Az egész napunk ezeknek a növényeknek a tisztogatásával és fajta szerinti csoportosításával telt. 6.HÉT 4.nap

30 Reggel gyorskötöző géppel felfegyverkezve mentünk egy fólia sátorba, ahol Hedera helix-ek voltak. Az össze 1 támkarón volt felfuttatva. A feladatunk az volt,hogy ahhoz a tartó karóhoz erősítsük viszonylag szorosan a Hederát. 6.HÉT 5.nap

31 A leges legutolsó napon, a tegnap megkezdett gyorskötözést folytattuk. Miután ezzel végeztünk, 9 óra fele, a reggeli szünet után gyomlálással folytattuk a munkaidő hátralévő részét. Ezt is bent, a fólia sátrakban a kisebb, még sejtes tálcában lévő meggyökeresedett dugványoknál.

32 1-6.WOCHE Das Unkraut so ziemlich die ganze Woche. Die Deula Trainings waren sehr gut und spiegeln Interesse. Viele Jäten war sehr wichtig. Aber es war nicht nur das Jäten, aber auch viele andere interessante Arbeit ist. So war die Vorbereitung der Pflanzen zum Verkauf. Oder verwenden Sie eine Topfmaschine Die Deula Trainings waren sehr interessant und nützlich für Spiegeln. Für mich persönlich die beste Verwaltung des Lkw am besten gefallen. Ich war sehr glücklich, den Führerschein gemacht haben.der Bagger wurde Lernen zu drehen schlecht. Insgesamt war ich in der Lage, die Sprache zu lernen, ist sehr stark in der Wirtschaft und sah viele neue Dinge.

33

34

35 KEMPINGES HÉT 1.HÉT Vasárnap 7:30 kor volt a gyülekező az iskolánál. 08:00 órakor már el is indultunk. Körülbelül 11:30 körül oda értünk a Dunapart mentén találtható Melki apátsághoz. Melki apátságról pár tudni való: A Szent Benedek-rendi melki apátság az alsó-ausztriai Melkben, a Duna mentén találtható. Több mint 900 éve élnek itt szerzetesek. Első szerzetes lakói a lambaci bencés szerzetesek, akik március 21-én vonultak be a hegyen épült kolostorba. Az épületet az évszázadok során többször átépítették. Jelenlegi formájában az oszták barokk legnagyobb ilyen jellegű épülete. Egy bencés kolostorban a templom utáni legfontosabb helyiség a könyvtár. A melki apátságnak könyvtárában kötet lelhető meg kéziratot is őriz. A legrégebbiek 9. századból származnak.

36 Reggel 08:30 kor indultunk el a kempingből. Körülbelül 1 órás utazás várt ránk. Majd 1 óra utazás után odaértünk a Nymphenburgi kastélyhoz. A nymphenburgi kastély egy barokk kastély Münchenben. A Wittelsbachok nyári rezidenciájaként először a középső traktus építésére került sor. A munkát Agostino Barelli kezdte el 1664-ben olasz vidéki palazziók stílusában. Az épület északkeleti végén kapott helyet a nymphenburgi porcelánüzem 1747-ben. Végül I.Lajos király megbízásából jött létre a Szépségek csarnoka 1827 és 1850 között.

37 Reggel a kempingből 8 órakor indultunk el. Nagyából fél órás út volt, majd oda értünk az Elsner pac. Vertriebsgesellschaft mbh- cégnél. Jórész csak petúniákkal foglalkoztak. Rengeteg -féle petúniájuk volt különböző méretben színben. Sajnos mindet nem fényképezhettük le és minden hova sem mehettünk be mert levoltak titkosítva.

38 Ezután Drezda városába mentünk ahol volt egy kis szabadidő program is Szerdán reggel, 8 órakor indultunk el az állatkert felé. Körülbelül 30 perc múlva már ott is voltunk. A jegyek megvétele után szétváltunk ki-ki akivel akart menni. Térképet természetesen kaptunk. Az állatkert bejárására 2-3 óránk volt. Miután végeztünk az állatkertel mentünk tovább és megnéztük a Kultuhalle-t, KaDeVe-t, Brandenburgi kaput és a Gadachtnisikirche-t is.

39 órakor indultunk el Potsdamba azon belül is a Sansoucit Parkot. A kastélyt és a hozzá tartozó park alapjait Nagy Frigyes tette le 1744-ben. Az egyemeletes palota 97 méter hosszú és 15,4 méter széles, a homlokzaton híres felirat olvasható : Sans, souci gondtalanul. A művészeteket kedvelő király a nyilvánoságtól, államügyektől és ezekkel együtt a problémáktól ide kívánt visszavonulni, ezért kapta a vidéki rezidenciája ezt a nevet. A kastély azonban akkor a mainál kisebb volt, az oldalszárnyakat csak IV. Frigyes Vilmos építette jó fél évszázaddal később.

40 A kempingből reggel 8 órakor indultunk el az előttünk álló körülbelül 1 órás útnak. Berlinbe tartottunk és szabad programot kaptunk ott. Sétáltunk és látványosságokat nézegettünk. Például az Európa-center,tévétorony, Brandenburgi kapu..

41 A Brandenburgi kapu Berlin központjában lévő korai klasszicista építmény, a város és egyben Németország jelképe. A kput Carl Gotthard Langhans építette között OO. Frigyes Vilmos porosz király rendeletére és az idők során több olyan eseménynek a tanúja volt, amelynek nemcsak Brelin és Németország, hanem Európa és a világ 20. századi történelme szempontjából is fontosabbak A mai nap a Nagyker Herrenhausen-be mentünk. A kert 1666-ban Herczog Johann Friedrich hozta létre, mint konyhakert, zöldség termesztés szempontjából. Az üvegházakban és a téma kertekben különböző növényeket találni, különböző éghajlaton, köztük a legnagyobb gyűjtemény az Orchideák.

42

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap 1. Nap Életem első repülése volt, nagyon élveztem. Este érkeztünk meg a szállásra, ami nagyon szép helyen van. Aztán elmentünk vacsorázni egy étterembe. 2. Nap Reggeliztünk a szállón. Reggelire zsömle

Részletesebben

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében 2012. június 10-től 2012. július 21-ig 2012. június 10-én reggel fél 7-kor indultunk iskolabusszal, kb 15 óra utazás után megérkeztünk

Részletesebben

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien Erasmus + 2015 Készítette: Csurgai Vivien 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak.

Részletesebben

Hollandia (2010. márc máj. 03.)

Hollandia (2010. márc máj. 03.) Hollandia (2010. márc.29-2010. máj. 03.) Az első napunk utazással telt. Hajnal ötkor találkoztunk és indultunk útnak. Este kilenc és tíz között érkeztünk és foglaltuk el a szállást. Cees, aki kinti dolgainkat

Részletesebben

Napló

Napló Napló 2013.02.17-2013.03.31. 2013.02.17. Vasárnap Reggel 6 órakor indultunk el az iskolából busszal.13-14 órás út volt. Este fél 10 felé értünk a Hajo Borchers céghez. Mire odaértünk Hermann Epping úr

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Készítette: Szakál Gyula 1. nap: Aug. 11. vasárnap: Indulás Békéscsabáról 2013. augusztus 11. hajnal 5:00 körül! Reggel 8:00-kor megérkeztünk

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31.

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Készítette: Puskás Péter 2013.08.11. (vasárnap) Reggel negyed öt és fél öt között gyülekeztünk a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola

Részletesebben

Várkonyi Dóra. Szakiskolai tanulók mobilitási programja. 2009. május 23. július 4.

Várkonyi Dóra. Szakiskolai tanulók mobilitási programja. 2009. május 23. július 4. Várkonyi Dóra Szakiskolai tanulók mobilitási programja 2009. május 23. július 4. Nagy örömmel vettem tudomásul hogy részt vehetek a pályázaton és 6 hetet tölthetek el németországi faiskolák egyikében szakmai

Részletesebben

Leonardo mobilitási program

Leonardo mobilitási program Leonardo mobilitási program 2010.június 3.- 2010.július 17. Westersede-Bad Zwischenanh Király Regina Örömmel vettem tudomásul, hogy részt vehetek a pályázaton és 6 hetet tölthetek el Németországban, szakmai

Részletesebben

Németország ( )

Németország ( ) Németország (2018.11.18-2018.11.27.) A programról röviden: A Generation Europe által szervezett program olyan projekt, ahol velünk egykorú fiatalok tanulhatnak a demokráciáról, emberi jogokról és az aktív

Részletesebben

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián Beszámoló Szakmai gyakorlatról Lengyelország 2018. május Készítette: Nedreu Flórián Első hét Reggel 5-kor indultam Kétegyházáról, nagyon szép tájakon vezetett az utunk. Az első megálló egy benzinkútnál

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

Németország, Kertészmérnök Bsc., 2012

Németország, Kertészmérnök Bsc., 2012 Élménybeszámoló Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar 1. Gyakorlati hely: A Kertészettudományi Kar, Dísznövénytermesztés szakirány hallgatójaként 15 hetes szakmai gyakorlatomat a Németországban

Részletesebben

FINNORSZÁGI GYAKORLAT 2008. szeptember 22. október 11.

FINNORSZÁGI GYAKORLAT 2008. szeptember 22. október 11. Járai Attila FINNORSZÁGI GYAKORLAT 2008. szeptember 22. október 11. 1. nap: Reggel találkozunk a többiekkel Ferihegy 2-őn. Becsekkoltunk és 11:40-kor indult a gépünk Helsinkibe. Helsinkiben Marjo várt

Részletesebben

Szakmai beszámoló a Lengyelországi szakmai gyakorlatról. 2012.03.17-2012.04.07 Ticska László

Szakmai beszámoló a Lengyelországi szakmai gyakorlatról. 2012.03.17-2012.04.07 Ticska László Szakmai beszámoló a Lengyelországi szakmai gyakorlatról 2012.03.17-2012.04.07 Ticska László 1.Hét Március 18.-án hajnalban érkeztünk meg és foglaltuk el a szállásunkat. 1. Munkanap (március 19) Rzespól

Részletesebben

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló Név: Szalkai Patrik György Erasmus Élmény beszámoló Az Erasmus által a finnországi Kuopio városába utazhattam ki két hónapra (2015. április 13-tól június 14-ig), ahol egy hotel, nevezetesen a Best Western

Részletesebben

Varga Vivien. 2013.08.15 Csütörtök

Varga Vivien. 2013.08.15 Csütörtök Varga Vivien 2013.08.15 Csütörtök Reggel 8 órakor indultunk az iskola elől. 2 óránként megálltunk 17 órakor Nünbergbe értünk, ahol megnéztük a nevezetességeket. A Zeppelinfeld-et itt szállt fel az első

Részletesebben

Leonardo da Vinci program Lehoczky Tamás & Kósa Dávid

Leonardo da Vinci program Lehoczky Tamás & Kósa Dávid Leonardo da Vinci program 2012.06.10-07.22 Lehoczky Tamás & Kósa Dávid Vasárnap reggel hajnalban indultunk az iskola elől. Kb 16-17 óra volt az út. Az éjszakai órákban először a Hajo Borchers faiskolához

Részletesebben

MEGHATÁROZÁSOK. pihenő vagy szünet. vezetés munka készenlét. napi vezetési idő. napi teljes munkaidő VEZETÉSI IDŐ

MEGHATÁROZÁSOK. pihenő vagy szünet. vezetés munka készenlét. napi vezetési idő. napi teljes munkaidő VEZETÉSI IDŐ ADMINISZTRÁCIÓ A sofőrnél kell lennie korongos tachográf esetén az adott napi plusz visszamenőleg 28 (naptári) napnyi korongnak, vagy annak hiányában az időszakra vonatkozó igazolásnak. Ez lehet tevékenység

Részletesebben

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Szakmai gyakorlat (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Minerva Érettségizettek Szakközépiskolájának köszönhetően a nyári szakmai gyakorlatomat otthonomtól távol egy másik országban,

Részletesebben

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során.

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Bocskor Bill Turner nov. 7 Péntek Utazás: Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Szállás: Komfortos,tiszta,kényelmes és nagyon bejövös

Részletesebben

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban Hegesztés nemzetközi gyakorlatban LdV-HU-13-IVT-1017 Négy hetes szlovákiai gyakorlat 2014.02.08.-2014.03.08. Készítette: Molnár József 1. nap Utazás 2014. február 08. Február 8.-án indultunk reggel 8-kor

Részletesebben

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN Kirándulásunk a Határtalanul! pályázat keretein belül jött létre, abból a célból, hogy megismerkedjünk a felvidéki magyar diákokkal, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük.

Részletesebben

ADMINISZTRÁCIÓ MEGHATÁROZÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓ MEGHATÁROZÁSOK ADMINISZTRÁCIÓ A sofőrnél kell lennie korongos tachográf esetén az adott napi, plusz visszamenőleg 28 (naptári) napnyi korongnak. Digitális tachográf esetén a sofőrnél kell lennie a kártyájának illetve

Részletesebben

MEGHATÁROZÁSOK. pihenő vagy szünet. vezetés munka készenlét. napi vezetési idő. napi teljes munkaidő VEZETÉSI IDŐ

MEGHATÁROZÁSOK. pihenő vagy szünet. vezetés munka készenlét. napi vezetési idő. napi teljes munkaidő VEZETÉSI IDŐ ADMINISZTRÁCIÓ A sofőrnél kell lennie korongos tachográf esetén az adott napi plusz visszamenőleg 28 (naptári) napnyi korongnak, vagy annak hiányában az időszakra vonatkozó igazolásnak. Digitális tachográf

Részletesebben

Határtalanul program Erdély május 3-6.

Határtalanul program Erdély május 3-6. Határtalanul program Erdély 2017. május 3-6. Május harmadikától hatodikáig Erdélyben jártunk. Mindenki nagyon várta a kirándulást, amin a Határtalanul pályázat segítségével vehettünk részt. Szerdán korán

Részletesebben

Eötvös Dorka riportja

Eötvös Dorka riportja Eötvös Dorka riportja Nemrég értünk vissza a 2011es sítáborból. Kíváncsi voltam mások véleményére is, megkérdeztem Farkas József tanár urat, Sallai Lucát, Stubnya Bencét és Gruhala Ádámot. Én személy szerint

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien 1. nap (aug. 11.) Vasárnap hajnalban, 4:15-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Amikor az iskolához értünk már majdnem

Részletesebben

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin Erasmus+ pályázat Készítette : Hriazik Evelin Indulás Németországba 2014.08.03 Időjárás: délelőtt nagyon meleg volt Nagykőrösön, de ahogy mentünk a Liszt Ferenc repülőtérre úgy hűlt az idő. Délelőtt indultunk

Részletesebben

Élménybeszámoló. Az üzlet bejárata

Élménybeszámoló. Az üzlet bejárata 2012.04.02-2012.07.13. Ausztria, Tulln, Praskac Élménybeszámoló Áprilisban érkeztünk Tullba a Praskac céghez, hogy ledolgozzuk a kötelező szakmai gyakorlatunkat. Ez a kertészet 1875 óta működik és Ausztria

Részletesebben

Arbeitbeschreibung. Ich habe bei Renke zur Mühlen gearbeitet. Zu beginn der Woche. haben wir krauten begonnen. Diese krauten: Taxus baccata,

Arbeitbeschreibung. Ich habe bei Renke zur Mühlen gearbeitet. Zu beginn der Woche. haben wir krauten begonnen. Diese krauten: Taxus baccata, Arbeitbeschreibung 1. Woche Ich habe bei Renke zur Mühlen gearbeitet. Zu beginn der Woche haben wir krauten begonnen. Diese krauten: Taxus baccata, Gaultheria procumbens, Emptrum nigra und Pachysandra

Részletesebben

München Munkanapló

München Munkanapló 2015. 02. 05. 02. 26. München Munkanapló 02.05. Indulás 7:15-kor Érkezés Münchenbe 14:30-ra A müncheni diákok és Gregor Hanke vártak minket a pályaudvaron. Elkísértek minket a szállásunkra, majd este együtt

Részletesebben

ERASMUS+ SZAKKÉPZÉSI TANULÓK MOBILITÁSA. WALDKIRCHEN ig

ERASMUS+ SZAKKÉPZÉSI TANULÓK MOBILITÁSA. WALDKIRCHEN ig ERASMUS+ SZAKKÉPZÉSI TANULÓK MOBILITÁSA WALDKIRCHEN 2015. 10. 25 12. 05-ig Hurrá! Megnyertük Megyünk Németországba! Vajon milyen lesz a gyakorlati hely? Hol fogunk lakni? Mit fogunk csinálni a hétvégén?

Részletesebben

A munkát minden reggel 7 órakor kezdtük, és délután 4 órakor fejeztük be. Közben kétszer

A munkát minden reggel 7 órakor kezdtük, és délután 4 órakor fejeztük be. Közben kétszer Munkanapló 1. hét 2015. 08.10. - első nap Cég neve: Ahlers Baumschule AG A munkát minden reggel 7 órakor kezdtük, és délután 4 órakor fejeztük be. Közben kétszer étkezési szünetet tartottunk. Első nap

Részletesebben

A hagyományos aratás és gépi cséplés Hetésben

A hagyományos aratás és gépi cséplés Hetésben A hagyományos aratás és gépi cséplés Hetésben A múlt felidézésének kísérlete Göntérháza, 2012. 7. 14. TÁMOGATÓ: Készítette dr. Halász Albert a Lendva-vidék néprajza c. projekt keretében Lendva, 2013 Az

Részletesebben

Windowfarm keretben. A keret talpa szélesebb (150 mm), hogy ne boruljon fel a szerkezet.

Windowfarm keretben. A keret talpa szélesebb (150 mm), hogy ne boruljon fel a szerkezet. Windowfarm keretben Az eredeti windofarm több PET palack egymás alá szereléséből állt. Ezzel sok problémám volt a cserepek esetleges cseréjekor. Főleg amikor benőtte a növényzet az egészet. Ezért készítettem

Részletesebben

Erasmus+ : Lengyelország

Erasmus+ : Lengyelország Erasmus+ : Lengyelország 1.nap 2017 Reggel fél 6-ra házhoz jött az autó és miután mindenkit összeszedett, indultunk Budapestre. 2 órás autózás után a Keleti pályaudvarnál álltunk meg és már szálltunk is

Részletesebben

TANULÓI MUNKANAPLÓ ERASMUS MOBILITÁSI PROJEKT. a szeptember 11. és szeptember 29. közötti szakmai gyakorlatról. Napi munkaidő: 7 óra

TANULÓI MUNKANAPLÓ ERASMUS MOBILITÁSI PROJEKT. a szeptember 11. és szeptember 29. közötti szakmai gyakorlatról. Napi munkaidő: 7 óra TANULÓI MUNKANAPLÓ ERASMUS MOBILITÁSI PROJEKT a 2017. szeptember 11. és 2017. szeptember 29. közötti szakmai gyakorlatról Napi munkaidő: 7 óra Helyszín: Portugália / Barcelos 2017/ERASMUS/ Asztalos gyakorlat

Részletesebben

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI Minden láng fölfelé lobog. Az emberi lélek is láng. Tánczos István igazgató tanító visszaemlékezései a kerekharaszti iskoláról A visszaemlékező 42 évi hivatásszeretettől vezérelt pedagógus

Részletesebben

"Leonardo da vinci" Beszámoló

Leonardo da vinci Beszámoló "Leonardo da vinci" Beszámoló "Leonardo da vinci" program során a Németországban volt lehetőségünk a nyári gyakorlati időnket eltölteni és munkatapasztalatot szerezni. Szerencsésnek éreztük magaunk, mivel

Részletesebben

nap nap

nap nap 2017.10.03.-1.nap A repülőgép 15.30-kor indult Portugáliába. Ma repültem először, nagyon izgalmas volt. A gép Portóban szállt le, helyi idő szerint 19.00-kor. Leszállás után vártak minket, és egy kisbusszal

Részletesebben

Dánia Nykobing Falster SOSU

Dánia Nykobing Falster SOSU Erasmus+K1 Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia Nykobing Falster SOSU 2015.10.26-2015.11.23 ORSZÁG KATA 14. gyakorló ápoló Beszámoló A Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézményének

Részletesebben

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában 2016. június elején került sor a Nagymágocsi Hunyadi János és a Vásárosnaményi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulmányi kirándulására a Határtalanul program

Részletesebben

A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba

A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba Szeptember 20-án, csütörtökön korán reggel indultunk busszal Szentendrére. Időben megérkeztünk a városba, kényelmesen sétálva bementünk a város központjába, a Czóbelmúzeumba.

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV

EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV Balatonszabadi, 2014. június 12. Pedagógiai célok Célunk a környezettudatos nevelés: a tudatos szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére való figyelemfelkeltés. Hisz

Részletesebben

Óvodai Búcsúalbum ONLINE SCRAPBOOK TANFOLYAM

Óvodai Búcsúalbum ONLINE SCRAPBOOK TANFOLYAM Első lépésként elkészítjük magát, az album alapot. 40 db 15 x 20 cm-es alapkartont kaptatok, ebből 15 db-ot használunk fel az album alapjához, 10 pedig megmarad fotóalátétnek illetve a díszítőelemek elkészítéséhez.

Részletesebben

Erasmus élménybeszámoló

Erasmus élménybeszámoló Erasmus élménybeszámoló Suba Róbert vagyok, a BMF-KGK hallgatója. Kiskőrösön élek, Budapesten tanulok. Erasmus ösztöndíjjal tanultam Belgiumban a Katholieke Hogesschool Zuid-West-Vlaanderen Associatie

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2008

Finnországi beszámoló 2008 Finnországi beszámoló 2008 Szakmai gyakorlat Rovaniemiben Készítette: Kerékgyártó Ádám Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Középiskola 2008.03.27. Csütörtök: Délelőtt 11:40-kor elindult

Részletesebben

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. november 5. Munkanapló sorszáma: VII. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. november 5. Munkanapló sorszáma: VII. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca Név: Szép Veronika Dátum: 2005. november 5. Munkanapló sorszáma: VII. Építésziroda neve: Mlacomba Fogadó város: Palma de Mallorca Szakmai beszámoló: Hétfő: a hetet a zártsorú beépítésben lévő épület homlokzatának

Részletesebben

"Leonardo da Vinci" program beszámoló

Leonardo da Vinci program beszámoló "Leonardo da Vinci" program beszámoló "Leonardo da Vinci" program során Németországban volt lehetőségünk a nyári gyakorlati időnket eltölteni és munkatapasztalatot szerezni. Én a Renke zur Mühlen" elnevezésű

Részletesebben

Finnországi beszámoló

Finnországi beszámoló Finnországi beszámoló 2011.10.24 hétfő Épségben megérkeztünk Helsinkibe. Az iskola kis mikrobuszával jöttek értünk a repülőtérre. Útközben megálltunk hideg élelmet vásárolni, a szállásra érkezés után megvacsoráztunk.

Részletesebben

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Előkészületek 2008. február 29-én jöttem Németországba, Wilhelmshaven-be a kötelező gyakorlatom eltöltésére, mely 3

Részletesebben

FH Giessen-Friedberg 2006/2007 Wintersemester

FH Giessen-Friedberg 2006/2007 Wintersemester FH Giessen-Friedberg 2006/2007 Wintersemester Magamról Stamm Attila vagyok. 2006/2007-es tanév őszi félévét (a németek szerint téli félév) töltöttem a FH Giessen-Frideberg-en orvostechnika szakirányon.

Részletesebben

Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde 3450 Mezőcsát Szent István út 1-2.

Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde 3450 Mezőcsát Szent István út 1-2. 5. osztály 1. feladat: Éva egy füzet oldalainak számozásához 31 számjegyet használt fel. Hány lapja van a füzetnek, ha az oldalak számozását a legelső oldalon egyessel kezdte? 2. feladat: Janó néhány helység

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

Német környezetvédelmi diákcsere-program

Német környezetvédelmi diákcsere-program 92 beszámolók Német környezetvédelmi diákcsere-program (2004. szeptember, október) Az alábbi programokon született, diákjaink által írt újságcikkekből az évkönyv VIII. fejezetében olvashatunk néhányat.

Részletesebben

Silvas János. Beszámoló a svájci utazásról

Silvas János. Beszámoló a svájci utazásról Silvas János Beszámoló a svájci utazásról Az első nap, az indulás A Liszt Ferenc repülőtéren találkoztunk délután öt órakór. Megvártuk amíg mindenki megérkezik és közben kiosztották a jegyeket. Miután

Részletesebben

Zöldség - Gyümölcs Feldolgozás. Alapanyag. Feldolgozás. Értékesítés. Oktatás

Zöldség - Gyümölcs Feldolgozás. Alapanyag. Feldolgozás. Értékesítés. Oktatás Zöldség - Gyümölcs Feldolgozás MOBILSAVI Alapanyag Feldolgozás Értékesítés Oktatás MOBILSAVI / Jogtulajdonos / VE KON BO 99 Kft. 8456 Noszlop Dózsa György u. 1. sz. Szabó Péter - Cégtulajdonos / Ügyvezető

Részletesebben

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül DOMSZKY ZOLTÁN 69 nap alatt Magyarország körül Előzmények Sajnos nem olyan régtől túrázom talán úgy 10 éve kezdtem, de nagyon megszerettem, és belekóstoltam a teljesítménytúrázás műfajába is. Nagyon lelkes

Részletesebben

Munkanapló. Kálmán Attila

Munkanapló. Kálmán Attila Munkanapló Kálmán Attila 2012.04.21. Repülőutunk viszonylag eseménytelenül zajlott. Fantasztikus érzés volt nagygéppel repülni. Kisgépen a már jól megismert élmények itt új megvilágításba kerültek. Hatalmas

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Készítette: Ondrejcsik Ákos. Drezda, 2013.08.11.-31.

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Készítette: Ondrejcsik Ákos. Drezda, 2013.08.11.-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11.-31. Készítette: Ondrejcsik Ákos 0. nap Augusztus 11. (vasárnap) Reggel 5órakkor indultunk a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközép iskolából

Részletesebben

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma: HU01-KA

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma: HU01-KA Munkanapló Külföldi szakmai gyakorlatról Projekt száma: 2017-1-HU01-KA102-035318 Célország: Törökország Mobilitás időpontja: 2018. március 18 április 7. Szakma: Faipari technikus Résztvevő neve: Juhász

Részletesebben

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a Magyar nemzetismeret/haza a magasban c. könyvhöz Magyar nemzeti ünnepek I. Az ünnep http://www.nemzetismeret.hu/index.php?id=1.6 1.

Részletesebben

Pole and Hungarian, Two good friends project

Pole and Hungarian, Two good friends project Pole and Hungarian, Two good friends project A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit. Önkéntesként

Részletesebben

Szombathely. Utazás. Vasárnap

Szombathely. Utazás. Vasárnap Szombathely Utazás Élmény ország kapuja megnyílt előttünk, amikor 2016.03.04-én elindultunk Szombathely fele. Mindenki hatalmas energiákkal és jó kedvel indult az útnak, akkor még senki sem számította

Részletesebben

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon A Határtalanul pályázat keretében 2016 áprilisában a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum két osztálya járt nálunk a Garay János Gimnáziumban,

Részletesebben

Erasmus beszámoló Kréta, Chania

Erasmus beszámoló Kréta, Chania Erasmus beszámoló Kréta, Chania 2016.02.14-2016.06.15. Pár évvel előttünk az egyik barátom volt itt Erasmuson az iskolából, neki nagyon tetszett a hely és ő ajánlotta nekünk, hogy menjünk ide, valamint

Részletesebben

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött KÖNYVTÁR Szatmári Jánosné Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött 1985-ben kerültem a Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskolába. Iskolánk abban az évben költözött át a Vas utcából a VII. kerületbe,

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr Atyhai felmérő tábor Készítette: Bánó Zsófia 2012. 05. 05.-12. 2012. 05. 05. nap Kora reggel az iskola

Részletesebben

2014. július 24.-28.

2014. július 24.-28. 2014. július 24.-28. A Kapitány ma végre elérkezettnek látta az időt az indulásra. No, azért még nem Kanadába, csak egy kicsit északabbra a part mentén. Mielőtt azonban elkötöttük volna a hajót jelenlegi,

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. június 16-23. Domokos Kázmér Iskolacsoport Szováta 2012.06.16. szombat Indulás 8:15 Szovátáról-Erdélyből Csomagok bepakolása az utolsó szovátai megállónál.

Részletesebben

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Az utazás a Tempus Közalapítvány Leonardo Mobilitás program támogatásával valósult meg Küldő iskola: Szegedi Szolgáltatási Középiskola

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János 1. Nap, Péntek Utazás Münchenbe. 6-an indultunk neki Budapest Keleti-pályaudvarról vonattal a hosszú útnak, Münchenbe. Az utazásunk viszonylag kényelmes volt,

Részletesebben

Németországi gyakorlat

Németországi gyakorlat Németországi gyakorlat Egy Leonardo Da Vinci pályázat keretein belül utazhattunk ki Németországba, pontosabban Aschhauserbe. Aschhauser egy kis falu nem messze Bad Zwischenahntól. A pályázat időtartama

Részletesebben

Matematika 8. osztály

Matematika 8. osztály ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Hat évfolyamos Matematika 8. osztály IV. rész: Egyenletrendszerek Készítette: Balázs Ádám Budapest, 2018 2. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék IV.

Részletesebben

Hírös Fóliaház Kft. Pályázzunk nagy légterű fóliaházakra. A beruházáskor felmerülő kérdések - válaszok. Megoldások Fóliaházakhoz. Előadó: Erdődi Péter

Hírös Fóliaház Kft. Pályázzunk nagy légterű fóliaházakra. A beruházáskor felmerülő kérdések - válaszok. Megoldások Fóliaházakhoz. Előadó: Erdődi Péter Hírös Fóliaház Kft. Pályázzunk nagy légterű fóliaházakra A beruházáskor felmerülő kérdések - válaszok Előadó: Erdődi Péter Megoldások Fóliaházakhoz Hírös Fóliaház Kft. A cégünkről és szakmai munkáiról

Részletesebben

Kelemen Nóra Kun Viktória

Kelemen Nóra Kun Viktória Kelemen Nóra Kun Viktória Svédországi beszámoló 2010. április 23.- május 14. Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy részt vehettünk a 3 hetes svédországi szakmai gyakorlaton. Kiutazásunkat megelőzően 3 napos

Részletesebben

Cin-Cin a kisegér. Szükséges anyagok: Rövidítések:

Cin-Cin a kisegér. Szükséges anyagok: Rövidítések: C C Cin-Cin a kisegér Szükséges anyagok: Rövidítések: 2-3 as fonal két színben (mályva és fehér) cérna (fekete és fehér) gyöngy a szemeknek egy fehér anyag darabka a fogaknak hajnak való fonal (fekete)

Részletesebben

European Accountancy Week

European Accountancy Week European Accountancy Week Riga, 2016. március 13. március 19. Edutus delegáció: Medve Ivett, Mónus Ádám, Korondy Tamás Felkészítő tanár: Dr. Melles Hagos Tewolde Tartalomjegyzék Előkészületek... 3 2016.

Részletesebben

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2013. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Nagy László András Franciaország, Angers

Erasmus+ beszámoló. Nagy László András Franciaország, Angers Erasmus+ beszámoló Nagy László András Franciaország, Angers Erasmus+ program Úgy gondolom az természetes volt, hogy mint mindenkiben, bennem is felmerült pár kérdés, amikor a GDF honlapján átnéztem az

Részletesebben

A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái

A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái még gőzünk sincs hogy hova és mikor, valószínű 2008 nyara lenne leghamarabb. Üdvözlet Denver-ből, a nagy Atlanti kacsaúsztató másik partjáról. Sok szeretettel

Részletesebben

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL MAGYAR

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL MAGYAR Centre Number Vizsgaközpont száma.... Candidate No. Vizsgázó száma EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL For Examiners'

Részletesebben

18. óra MAGYAR NÉPI FAZEKASSÁG

18. óra MAGYAR NÉPI FAZEKASSÁG 18. óra MAGYAR NÉPI FAZEKASSÁG A kerámia cserépedények ismertetésekor már szóltunk néhány szót a fazekasságról, most lássunk néhány dolgot részletesebben is. A több mint 60 magyar fazekas központban, eltérő

Részletesebben

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3.

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. Dabasi - helyzet Az FC Dabas rendszeresen megjelenő kiadványa I. évfolyam. 8. szám Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. bajnokcsapataink Bajnok

Részletesebben

Biberach Asztalosok és magasépítők külföldi szakmai gyakorlata

Biberach Asztalosok és magasépítők külföldi szakmai gyakorlata Biberach 2015.09.06-09.25. Asztalosok és magasépítők külföldi szakmai gyakorlata Gyakorlat felépítése: A gyakorlat két hét tanműhelyi gyakorlatból és egy hét céges gyakorlatból állt. Résztvevők A Szegedi

Részletesebben

Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.

Leonardo pályázat Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén!  Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február. Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.28 Készítette: Antal Szabina Emese 14.Ru Küldő intézmény: SzSzKSz

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról

Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról Iskolánk, a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola (Tehetségpont) 2010. júniusában megnyerte az Oktatási Közalapítvány

Részletesebben

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló Készítette: Juhász Arnold és Beczéné Bálint Mónika Intézményünk bemutatása: A Dózsa Átmeneti szállás a BMSzKI Központi

Részletesebben

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba.

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. PÁLYÁZAT Gömörországban jártunk Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. Izgatottan készültünk az utazásra. Két előkészítő

Részletesebben

PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875

PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875 PROJEKT NAPLÓ Határtalanul programról, mely a támogatásával valósult meg Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875 2012.október 19-23 Magyarország (Sátoraljaújhely) 2013. március 14-18 Erdély (Gyergyószentmiklós)

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben