Csodaföldön Erdélyben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21."

Átírás

1 Csodaföldön Erdélyben

2 Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy négy napos erdélyi kiránduláson vehetnek részt. Tanév közben szüleinket is tájékoztatták a programról, akik beleegyezésüket adták az úthoz. Évközben szakköri foglakozások és felkészítő órák keretében végeztük az előkészületi feladatokat. Az utazás előtt két héttel Témahetet szerveztünk. Ködmön Beáta tanárnő vezetésével részt vettünk egy rendhagyó irodalomórán, ahol erdélyi magyar írók, költők életével, műveivel ismerkedtünk.

3 Tari Georgina tanárnő rendhagyó földrajz óra keretében ismertetett meg bennünket Erdély földrajzi elhelyezkedésével, természeti értékeivel, növény-, és állatvilágával. Bakos Tamás tanár úr rendhagyó történelem órát tartott a hetedikeseknek Erdély történelmi múltjáról.

4 A Témahét zárasaként vetélkedőt tartottunk. A vetélkedő témáját az előzőleg megadott témakörökből állítottuk össze: címerek készítése, erdélyi mondák megismerése, majd azokhoz illusztráció készítése, híres személyek, földrajzi, történelmi vonatkozású helyek felismerése, versek memorizálása. Mindez nagyon jó hangulatban zajlott, az első három helyezett csapat még jutalomban is részesült. Persze azért egy kis csokit, üdítőt mindannyian kaptunk.

5 Közvetlenül az utazás előtti héten három előkészületi órán vehettünk részt. Ezeknek az óráknak is volt történelmi, földrajzi és irodalmi vonatkozása is. Elsőként Zagyva Pál tanár úr irányításával beszélgettünk a trianoni békediktátum következményeiről, és főleg arról, hogy ez milyen hatással volt a magyarság sorsára. A Teleki térkép segítségével megnéztük a magyarság elhelyezkedését a Kárpát-medencében, majd projektoros vetítéssel ismerkedtünk Erdély történelmi és földrajzi nevezetességeivel. Az előzőleg egyénileg és csoport munkában elkészített kielőadásokat elmondtuk, ki-ki a választott témakörben. Végül Nyergesné Utassy Edit és Ködmön Beáta tanárnő ismertette velünk a kirándulás részletes programját, felhívva figyelmünket néhány alapvető viselkedési szabályra is. Az elkövetkező napokban Nagyné Tóth Marianna igazgatóhelyettes asszony még összehívta a szüleinket, és utoljára összegezte az utazás részleteit. Pénzt váltottunk, bepakoltunk és végre indulás!

6 Csodaföldön járva Eljött a várva-várt nap, utazunk! Április 18-án, hajnal fél négykor, hatalmas ásítozások közepette gyülekeztünk a suli előtt. Persze ahogy felszálltunk a buszra, rögtön megjött a kedvünk. Ártándnál léptük át a határt, egy szigorú tekintetű határőr nézte át az iratainkat. Minden rendben volt, így a következő megállónknál, Nagyváradon már az idegenvezetőnk, Koppány is csatlakozott hozzánk. Néhány kedves szóval köszöntött bennünket, és már utaztunk is tovább Erdélybe, átkelve a Király-hágón. Itt egy kis megállót azért tartottunk, gyönyörködve a kilátásban. Bánffyhunyad volt a következő állomás, Kalotaszeg fővárosa, ahol a református templomban hallgattuk meg az ottani idegenvezető gondolatait, majd megkoszorúztuk a Magyar Hősök emlékkövét. Ahogy visszaszálltunk a buszba, Koppány tartott nekünk egy rövid történelem órát Kolozsvárról, és híres szülöttjéről. Hamarosan a saját szemünkkel is láthattuk Mátyás király szobrát, Fadrusz János alkotásást, majd a szülőházát, végül menéztük a híres Szent Mihály templomot.

7 Mintha egy kicsit már fáradna mindenki, de azért lelkesen vártuk a földalatti kirándulást Tordán. Több mint száz méter mélységbe ereszkedtünk le sóbányában, ahol egy csodálatos világ tárult elénk. Talán legérdekesebb a visszhang játék volt, amit többször is kipróbáltunk, és ha már itt vagyunk, kaparásztunk egy kis sót is, kóstolás gyanánt. Fölvonszoltuk magunkat a visszavezető lépcsősoron, majd a felszínre érve megkönnyebbülve hallottuk, hogy lassan, de biztosan már a szálláshelyünk következik. Előtte még megálltunk Farkaslakán, Tamási Áron sírjánál koszorút helyeztünk el. Érdekes volt látni a két, sírt körbeölelő,cserefát, amit a tanult Áprily Lajos vers is említ. Beszélgettünk még egy kicsit az Ábel trilógiáról, de egyvalami miatt mindez rövidre sikerült. Nem győztük kergetni magunk körül a cserebogarakat, amik hatalmas mennyiségben rajzottak szegény cserfákon.

8 Még néhány km, és Székelyszentléleken voltunk, a Becsali panzió előtt. Micsoda fogadtatásban volt részünk! Friss, még meleg kelt kaláccsal, tanárainkat házi pálinkával köszöntötte Marika néni, a panzió tulajdonosa. Róla tényleg csak a legjobbakat tudjuk mondani, négy napon keresztül minden kívánságunkat teljesítette. Ő lehet a megtestesítője a híres székely vendéglátásnak! Finom vacsora várt ránk, majd szobafoglalás, egy kis rendezkedés, tisztálkodás, és végre pihenés. Persze rögtön nem nyomott el bennünket az álom, de éjfél körül már teljes csend honolt a szállásunkon. A második nap kissé hűvös, borúsabb időre ébredtünk. Ezt a napot teljes egészében a Sóvidéken töltöttük, megismerkedve a só különleges előfordulásaival, élettani hatásaival. Reggeli után indultunk is Szovátára, ebbe a gyönyörű üdülőfaluba, amely a sós tavairól és a sószikláiról híres. Legnagyobb tava a Medve-tó, amely nevét onnan kapta, hogy alakja egy kiterített medvebőrre hasonlít. Vizét a Nap melege és az alján lévő só melegíti fel. Jó lett volna fürödni benne, de még nincs nyitva a fürdőzők előtt. Így csak körbesétáltuk a tavat, és hogy egy kicsit felmelegedjünk, Zagyva tanár úr egy rögtönzött futóverseny rendezett nekünk.

9 Ezután Parajdra utaztunk, ahol busszal vittek le bennünket a föld gyomrába. A parajdi egy még ma is működő sóbánya, érdekes volt látni a bányászokat, akiket szintén busszal vittek le dolgozni. Egy rövid tájékoztató után szabadon sétálhattunk az óriási sóteremben. Volt itt minden, ami a gyógyulni és nézelődni vágyók szórakozását szolgálja. Kis kápolna, játszótér, éttermek, ajándékboltok. Volt, aki közös gimnasztikán vett részt, mások labdáztak, kártyáztak, görkoriztak, beszélgettek. Hangulatos földalatti világ! Visszatértünk a mélyből és megkóstoltuk a híres erdélyi kürtős kalácsot. Hatalmas mennyiségeket pusztítottunk el, ki-ki ízlése szerint! Korond volt kirándulásunk következő állomása, ahol vásároltunk a helyi kézművesek termékeiből: házi áfonya lekvárt, különböző égetett kerámia tárgyakat, szőtteseket, és kevésbé helyi portékákat is. (Kell egy kis bolondozás is )

10 Ezután egy kicsit hosszabb út következett, mire Csíksomlyóra értünk. Sokat hallottunk már erről a helyről, mondhatjuk, hogy Közép-Európa legtöbbek által ismert Mária kegyhelye és búcsúhelye. Elsőként a ferences rendi kolostorba mentünk be, megcsodálva a Napba öltözött asszonyt, Szűz Máriát, a kisded Jézussal a karján. Meghatódva mentünk fel a szoborhoz, hogy megsimogatva köntösét imádkozzunk hozzá. Ezután a zarándokhelyhez vezető úton megkóstolhattuk a híres borvíz forrás vizét. Még a nap is kisütött mire elindultunk a zarándokhelyhez, úgyhogy egy jót sétáltunk a csodálatos környezetben, elképzelve, hogy Pünkösd alkalmával mennyi ember érkezik ide a világ minden tájáról. A dombtetőn lévő szárnyas oltár előtt elénekeltük a székely himnuszt.

11 A csodálatos környezet és a zarándokhely szellemisége igazi testi-leki feltöltődés volt számunkra. A hosszú séta után jól esett megpihenni a buszon. A nap végére érve a szálláson finom vendégváró sütivel, vacsorával várt minket Marika néni. Egy kis ping-pong, beszélgetés, zenehallgatás, és alvás! Az utolsó előtti napon már hét órakor megreggeliztünk, hiszen a kirándulások előtt még egy iskolalátogatás is várt ránk. Néhány méterre a szálláshelyünktől van Székelyszentléleken a helyi iskola, ahol meglátogattuk a hetedik osztályos tanulókat. Az iskola igazgatónője néhány szóban bemutatta az iskolát, mi pedig rövid műsorral, névadónk verseivel köszöntöttük a helyieket. Nem mentünk üres kézzel, labdát, csokit, Utassy József verseskötetet kaptak tőlünk székely diáktársaink.

12 Az iskolalátogatás után Székelyudvarhelyre utaztunk, ahol a Történelmi Emlékparkban szintén elhelyeztük az emlékezés koszorúját. Sajnos nagyon hidegre és esősre fordult az idő, úgyhogy fázósan folytattuk utunkat Gyergyószentmiklós felé. Városnézés keretében hallgattuk meg idegenvezetőnket Szent Miklós szobra előtt, majd az örmény teplomot néztük meg.

13 Innen a Gyilkos-tóhoz vezetett utunk, amit már mindannyian nagyon vártunk. Még otthon olvastuk a tó mondáját, kíváncsiak voltunk a vízből kiálló 150 éves fenyőrönkökre. Egyre nagyobb pelyhekben kezdett esni a hó, lassan fehérré változott a táj. Gyönyörű volt, azok a hatalmas fenyőfák felejthetetlen élményt nyújtottak! Nem győztünk fotózni a buszból! Persze egy kicsit azért megviselt bennünket, ahogy a kora nyárból átmentünk a havas, igazi télbe, így aztán fázósan bújtunk össze az ernyőink alatt. Buszunk vitt tovább bennünket a Békás-szoroshoz, és ezzel be is léptünk egy igazi holdbéli tájba. Átsétáltunk a Pokol-kapuján, megálltunk az Oltárkő előtt. Lesétáltunk egész a szoros aljáig, volt, aki többször is oda-vissza, be nem telve az egymásra magasodó sziklák látványától. Vízesések, gyors hegyi patakok színesítették a tájat. Úgy gondolom, a fagyoskodás ellenére itt készítettük a legtöbb fotót.

14 Mielőtt buszra szálltunk még jól belakmároztunk, egy kis hazai kolbászból, amit az egyik osztálytársunk anyukája készített az útra nekünk. Jól telt ez a nap is, indultunk vissza Székelyszentlélekre! Csodaföldön töltött utolsó napunk következett. Még előző este összepakoltuk a holminkat, hogy másnap reggel korán tudjunk indulni, hiszen hosszú út állt még előttünk. Elköszöntünk kedves vendéglátónktól, Marika nénitől, apró ajándékkal viszonoztuk a szívélyes vendéglátást. Egy közös fotó őrzi a Becsali panzióban töltött napok emlékét. A negyedik nap első megállója Szejkefürdő volt, amit az előző esős, saras napról tettünk át mára, hiszen Orbán Balázs sírját egy dombtetőn találjuk, 16 székelykapu vezet hozzá. Itt is megkoszorúztuk az emlékművet, felelevenítve a legnagyobb székely életútját, 6 kötetes Erdélyről íródott könyvét.visszafelé újból megtöltöttük üvegjeinket egy kis borvízzel, megegyezve abban, hogy a víz szaga igen csak a nálunk ismert Parádi kénes gyógyvízre emlékeztet. Lehet, hogy nem lesz a kedvencünk?

15 Innen Fehéregyházára vezetett utunk, ahol felkerestük a segesvári csata emlékművét, és megkoszorúztuk Petőfi szobrát. Elgondolkodtunk azon, vajon tényleg itt nyugszik a fiatalon elhunyt költő vagy azoknak van igaza, akik úgy vélik hosszú életű volt, és valahol Barguzinban halt meg? Hát ez valószínűleg örök rejtély marad! Segesvárra utaztunk, egy belvárosi séta keretében néztük meg az óratornyot, a Vlad Dracul házat, a várnegyedet. Gyönyörködtünk a régi szász házakban, felsétáltunk a diáklépcsőn, és egy jót fagyiztunk, amíg tanáraink egy kávézó teraszán elkortyolták kávéjukat.

16 Hazafelé tartva Marosvásárhelyre utaztunk, ami a mai székelység fővárosa. Nem sokat emelkedett sajnos a hőmérséklet, kissé már türelmetlenül hallgattuk az idegenvezetőnket, felkeresve a Rózsák terét, a Kulturpalotát, a Teleki Tékát. Persze hamar felmelegedtünk, amikor ráakadtunk egy helyre, ahol pizzát, hamburgert, finom péksütit tudtunk venni. Hiába no, nagy úr az éhség (a sok szellemi táplálék mellett )! Így tehát kirándulásunk utolsó állomásán még egy jót falatoztunk, volt aki még ajándékot vásárolt, majd buszra szálltunk, és irány haza! Nagyváradon köszöntünk el Koppánytól, az idegenvezetőnktől, egy hatalmas tapssal, és egy kis ajándékkal köszöntük meg a munkáját. Tényleg szívvel-lélekkel tárta elénk Erdély történelmét, földrajzát, mutatta be híres személyeit, épületeit. Sokat tanultunk tőle! Hazafelé kezdtünk már egy kicsit türelmetlenkedni, ezerszer megkérdeztük: sok van még hátra? Nagyon hosszúnak tűnt az út, vagy csak mi voltunk már nagyon fáradtak? Végre aztán egykét kisebb megállót beiktatva, éjfél körül megérkeztünk Tarnaleleszre, az iskolánk elé, ahol már midannyiunkat vártak a szülei. Nagy volt a viszontlátás öröme, de az élménybeszámolót mindenki másnapra hagyta. Köszönjük ezt az élménydús négy napos kirándulást, tényleg Csodaföldön jártunk! Jöttünk, láttunk, visszamennénk!

17 Végül az utómunkák Itthon néhány nappal hazaérkezésünk után élménybeszámolót tartottunk a hatodikosoknak. Bemutattuk az elkészített tablókat, gondolat térképeket, öröm-bánat térképet, fényképeket, videót, színesítve ezzel a mondandónkat. Egy másik alkalommal a kiránduláson részt vett hetedikesek jöttek össze. Rendezgettük az előhívott fényképeket, felelevenítettük az élményeinket, megnéztük a videó anyagot, fényképeket. Jól éreztük magunkat, nagyokat nevettünk! És mi vár még ránk? Lesz még egy Témanapunk, ahol irodalmi összeállítást hallgatunk meg a nemzeti összetartozás jegyében, székely táncot és népdalokat tanulunk, iskolán minden tanulójának tartunk egy kis beszámolót, úti filmet vetítünk a határon túli magyar területekről, végül bemutatunk egy dramatizált székely népmesét, melynek címe: A székely menyecske meg az ördög. Már a próbákon is megszakadtunk a nevetéstől! Reméljük tetszeni fog mindenkinek! Végül a helyi lapban, ami a mi környékünkön a Heves Megyei Hírlap, röviden beszámolunk a kirándulásunkról. Reméljük másoknak is kedvet csinálunk ennek a csodálatos vidéknek a megismeréséhez!

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN Kirándulásunk a Határtalanul! pályázat keretein belül jött létre, abból a célból, hogy megismerkedjünk a felvidéki magyar diákokkal, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük.

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23.

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. 8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. Kísérő tanárok: Lipcsei Anna Mária projektfelelős (osztályfőnök, pedagógia ) Buzás Klára tanító, gyógypedagógus) Rabóczki Ottó osztályfőnök ( testnevelés-biológia

Részletesebben

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Tanulmányi kirándulásunk témája erdélyi születésű történelmi nagyságok és az erdélyi történelemben fontos helyszínek felkeresése. Az előkészítő szakaszban külső

Részletesebben

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Útinapló 3.nap Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Ma is csepergő esőre ébredtünk, de ez nem vette el a kedvünket, hiszen ma is sok-sok érdekes és új vár ránk! Első

Részletesebben

Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe

Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe A hetedik osztályosok kirándulása 2015. április 14-én hajnal kettőkor indult az iskola előtti buszmegállóból. A csomagok és az ajándékok gondos bepakolása,

Részletesebben

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében (2015.05.21-05.26) 1. nap (2015.05.21) 2015.05.20-án 23.30-kor kezdtünk összegyűlni a suli előtt. Az idő barátságtalanul hűvös volt, előtte nem

Részletesebben

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA. Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA. Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek Barátkozz meg az iskola könyvtárával! A Gutenberg-galaxis nagyon

Részletesebben

Érdeklődni: Dr. Francsics Ottó. Utazás: Berki Bertalan Jászapáti vállalkozó 48 személyes légkondicionált autóbuszával.

Érdeklődni: Dr. Francsics Ottó. Utazás: Berki Bertalan Jászapáti vállalkozó 48 személyes légkondicionált autóbuszával. IPA Heves Megyei Szervezete és a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre kirándulást szervez 2016.07.11-től 2016.07.17-ig (7 nap 6 éjszaka, hétfőtől - vasárnapig) E R D É L Y B E Részvételi díj: 65.000,- Ft. Utazásban

Részletesebben

Felvidéki Kirándulás 2013.04.20-21.

Felvidéki Kirándulás 2013.04.20-21. Rajzverseny, vetélkedő a Felvidékről 2013. március 27-én különleges napunk volt a Nógrádsipeki Keresztény Általános Iskolában. Nevelőink rajzversenyt, vetélkedőt szerveztek részünkre. A versenyre csapatokat

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Beszámoló- Törökország Pogány Frigyes - LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Készítette: Popp Judit Linda A projekt időtartama: 2014.június 29.- 2014.július 26. Helyszín:

Részletesebben

Nagyboldogasszony Székesegyház

Nagyboldogasszony Székesegyház Hetedikesek élménybeszámolója Királyok és fejedelmek útján Erdély szívében A Dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola 7-es évfolyama, 45 tanulóval és 4 kísérő tanárral a Határtalanul pályázat keretében

Részletesebben

PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875

PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875 PROJEKT NAPLÓ Határtalanul programról, mely a támogatásával valósult meg Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875 2012.október 19-23 Magyarország (Sátoraljaújhely) 2013. március 14-18 Erdély (Gyergyószentmiklós)

Részletesebben

HATÁRTALANUL! FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS RÁKÓCZIAK EMLÉKEI NYOMÁBAN. 2016. május 23-27.

HATÁRTALANUL! FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS RÁKÓCZIAK EMLÉKEI NYOMÁBAN. 2016. május 23-27. HATÁRTALANUL! FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS RÁKÓCZIAK EMLÉKEI NYOMÁBAN 2016. május 23-27. 1. nap Berekfürdőről reggel 7.00 órakor indultunk útnak Felvidékre, Csécsre. Útközben gyönyörködtünk a táj változatos

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr Atyhai felmérő tábor Készítette: Bánó Zsófia 2012. 05. 05.-12. 2012. 05. 05. nap Kora reggel az iskola

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok

Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok Határtalanul! Galántai táncok Előkészítő programok A Határtalanul! program keretében a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 9. HR osztálya a gimnáziumi együttműködés keretében a felvidéki, galántai Kodály Zoltán

Részletesebben

Erdély: 2014. május 23-25.

Erdély: 2014. május 23-25. Erdély: 2014. május 23-25. Tanulmányi kirándulás Május 23. Nagyon izgatottak voltunk reggel az utazás miatt. A csoportból sok gyerek még sohasem járt Romániában, ezért különösen nagy élmény volt számukra

Részletesebben

Pole and Hungarian, Two good friends project

Pole and Hungarian, Two good friends project Pole and Hungarian, Two good friends project A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit. Önkéntesként

Részletesebben

Erdélyben jártunk. 2012. szeptember 17-én hétfőn reggel indultunk a szegvári önkormányzat egyik kisbuszával. Megtelik a kisbusz

Erdélyben jártunk. 2012. szeptember 17-én hétfőn reggel indultunk a szegvári önkormányzat egyik kisbuszával. Megtelik a kisbusz Erdélyben jártunk Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy iskolánkat és községünket képviselve testvértelepülésünkre, Felsősófalvára látogathattunk. Utunkat ezzel a rövid kis beszámolóval szeretnénk megköszönni

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

2012. november 22 december 9.

2012. november 22 december 9. 2012. november 22 december 9. Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole du

Részletesebben

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18.

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18. 1 NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18. 2 BESZÁMOLÓ Augusztus 12. Délelőtt a 13 fős szamosújlaki gyerek izgatottan várakozott az Idősek Klubja előtt az autóbuszra. Tíz órakor indultunk el Gyügye

Részletesebben

HATÁRTALANUL! JÓ UTAZÁS

HATÁRTALANUL! JÓ UTAZÁS HATÁRTALANUL! JÓ UTAZÁS Határtalan jókedvvel vágott neki 43 felsővárosi hetedikes diák és 5 kísérő tanár az őszi Határtalanul! kirándulásnak. Úti célunk Erdély, szálláshelyünk, ahogy a gyerekek nevezték:

Részletesebben

Bronze Website Award. Ismét bronzérmesek

Bronze Website Award. Ismét bronzérmesek XVII. évfolyam VII. szám Az IPA világszerte a rendvédelmi szervek aktív és nyugalmazott állományából toborozza tagságát, célja a formális, szakmai kereteken túlmutató személyes kapcsolatok kialakítása,

Részletesebben

Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert. szovátai utazásról

Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert. szovátai utazásról Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert szovátai utazásról Projekt címe: Faipari és közgazdasági-marketing innováció Erdélyben és Pécsett 1. utazás Pécs-Szováta-Pécs Csütörtök 2011.10.06. Csütörtök

Részletesebben

GyalogTrefort vándortábor

GyalogTrefort vándortábor 65 1 beszámolók nyári programokról 2 GyalogTrefort vándortábor 26. túra Országos Kéktúra (2011. június 26. július 1.) Útvonal: Mátraverebély > Ágasvári turistaház > Mátraszentistván > Mátraszentlászló

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése Erasmus+ beszámoló Margate, Egyesült Királyság 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné 1. A tanulmányút általános értékelése 2013-ban az Erasmus+ pályázat által nyújtott lehetőséggel élve

Részletesebben

Görögországi beszámoló. 1. nap

Görögországi beszámoló. 1. nap 1. nap Az első napunk utazással telt. Délután 5 órakor találkoztunk a Liszt Ferenc Repülőtéren, a gépünk pedig 18:45- kor indult Thessaloniki felé. Este 22:30-kor (görög időszámítás szerint) szálltunk

Részletesebben

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE 3. szám, 2015. március 3. szám - 2015. március Apró lépések a családokért Néhány évvel ezelőtt egy kolléganőm felhívott, hogy nem tudja, mit csináljon, ugyanis abortuszra

Részletesebben

Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.

Leonardo pályázat Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén!  Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február. Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.28 Készítette: Antal Szabina Emese 14.Ru Küldő intézmény: SzSzKSz

Részletesebben

ÚTINAPLÓ. Határtalanul!

ÚTINAPLÓ. Határtalanul! ÚTINAPLÓ Határtalanul! Ismerkedés a csíki és a gyimesi történelmi és természeti helyszínekkel 2014. október 03-07. Készítették a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói 1. nap Reggel

Részletesebben

Királyok és fejedelmek útján - kirándulás Erdélyben

Királyok és fejedelmek útján - kirándulás Erdélyben Királyok és fejedelmek útján - kirándulás Erdélyben A Határtalanul pályázati program keretében a Tolnay Lajos Általános Iskola hetedikesei az idén is részt vehettek egy csodálatos négy napos erdélyi kiránduláson.

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27.

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. PROJEKTHÍRADÓ NATURE DETECTIVES BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta és szerkesztette: Bakos Babett Király Orsolya 2015. november 22-27-ig került sor a Nature Detectives elnevezésű

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Író-invázió a kistelepülési könyvtárakban

Író-invázió a kistelepülési könyvtárakban Mi történt a KSZR háza táján? Rovatvezető: Mikolasek Zsófia mikolasek.zsofia@jamk.hu 20/2326-626 V. évfolyam 5-6. szám 2015. május-június Író-invázió a kistelepülési könyvtárakban Mikolasek Zsófia A József

Részletesebben

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien Erasmus + 2015 Készítette: Csurgai Vivien 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak.

Részletesebben

Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG

Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG Munkanapló a szakmai gyakorlatról A gyakorlati hely neve: Konvekta AG A gyakorlati hely címe: Németország,Schwalmstadt Am Nordbahnhof 5, 34613 Tanuló neve: Sinka Nikolett Nóra Keleti Károly Közgazdasági

Részletesebben

SZASZÁÉK gondoskodnak.

SZASZÁÉK gondoskodnak. ÉBREDÉS A PÁRI IFJÚSÁGI ÉS NEMZETISÉGI EGYESÜLET TÁJÉKOZTATÓ SZÓRÓLAPJA 2009. JÚNIUS PÁRI, Nagy utca 24. Teleház Telefon: 74/887-391 E-mail: ebredes.pari@vipmail.hu Meghívó PÖRKÖLTFŐZŐ VERSENY A Pári Ifjúsági

Részletesebben

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT!

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! H í r l e v é l Zarándokoknak, útépítőknek, partnereknek 2011. április Lelkivezetői gondolatok ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! 8 nappal Húsvét ünnepe előtt Jézus Krisztus megmutatta az emberiségnek és a világnak,

Részletesebben

Beszámoló a TÁMOP 3.3.8-12/2-2012-0032 pályázat keretében megvalósuló Acsádi völgyi programról

Beszámoló a TÁMOP 3.3.8-12/2-2012-0032 pályázat keretében megvalósuló Acsádi völgyi programról Beszámoló a pályázat keretében megvalósuló Acsádi völgyi programról Az Acsádi völgy rövid története: Az 1870-es években Szatmárnémetiből indultak el Beás Cigányok, majd Kassán és több kitérő után Kalocsán

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. június 16-23. Domokos Kázmér Iskolacsoport Szováta 2012.06.16. szombat Indulás 8:15 Szovátáról-Erdélyből Csomagok bepakolása az utolsó szovátai megállónál.

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása

HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása Előzetes foglalkozások BÉRES FERENC ÉNEKLŐ VERSENY 2015. március 27-én a tordai Jósika Miklós Líceum

Részletesebben

Az új AJKP generációnak...

Az új AJKP generációnak... Az új AJKP generációnak...... a csapattól 2007. Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium Riport Kiss Pál tanár úrral - Mióta nevelőtanár a Cserkóban? - 5 éve vagyok nevelőtanár a kollégiumban, és egy éve dolgozom

Részletesebben

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Dél-európai üzemi gyakorlat a szakképzésben résztvevı tanulók számára LdV-HU-10-IVT-1021 Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Iskolánk négy vendéglátós tanulója 2011. május elején kezdte

Részletesebben

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló Név: Szalkai Patrik György Erasmus Élmény beszámoló Az Erasmus által a finnországi Kuopio városába utazhattam ki két hónapra (2015. április 13-tól június 14-ig), ahol egy hotel, nevezetesen a Best Western

Részletesebben

K Á R Á S Z I független havilap. Önkormányzati hírek. A testület június hónapban több alkalommal informális keretek között ülésezett, tanácskozott.

K Á R Á S Z I független havilap. Önkormányzati hírek. A testület június hónapban több alkalommal informális keretek között ülésezett, tanácskozott. 2015. július 3. K Á R Á S Z I független havilap XVIII. évfolyam 7. szám Önkormányzati hírek A testület június hónapban több alkalommal informális keretek között ülésezett, tanácskozott. A 20 éves testvérkapcsolat

Részletesebben

A NEMZETI MÉDIA- ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 1261/2013. (VII. 24.) sz. HATÁROZATA

A NEMZETI MÉDIA- ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 1261/2013. (VII. 24.) sz. HATÁROZATA Ügyiratszám: MN/14437-10/2013. Tárgy: a hálózatba kapcsolódásra vonatkozó törvényi előírás megsértése Ügyintéző: személyes adat Telefonszám: Személyes adat Melléklet: a hatósági ellenőrzés megállapításai

Részletesebben

Nagykároly után, vesekő szülő utakon keresztül jutottunk el Sződemeterbe. A templomkertben álló Kölcsey szobor körül énekeltük nemzeti imádságunkat.

Nagykároly után, vesekő szülő utakon keresztül jutottunk el Sződemeterbe. A templomkertben álló Kölcsey szobor körül énekeltük nemzeti imádságunkat. Kirándulás! Ha nyár, akkor utazás! Ha utazás, akkor közösen! Így gondoltuk ezt gyülekezetünkben is, és aug. 18-án reggel felkerekedtünk, és elindultunk Máramarosszigetre, összesen 48-an. Szeretett, jól

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

2016. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja

2016. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja Nagypalli Hírhozó Nagypall Község Önkormányzatának lapja Elballagtak nagycsoportos óvodásaink. Búcsút vettek az óvodától, az óvó néniktől, kispajtásoktól és a játékoktól. Szeptembertől várja őket az iskolapad

Részletesebben

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám TARTALOM - Nemzetközi Fogyatékos Nap Nyíregyházán - Karácsonyi ünnepség Tégláson - Vakos bejárás a Fórumban - Braille Emlékülés

Részletesebben

2014. évi MUNKATERVE. Nyíregyháza, Ungvár stny. 19. 2014. évi főbb célkitűzéseink;

2014. évi MUNKATERVE. Nyíregyháza, Ungvár stny. 19. 2014. évi főbb célkitűzéseink; * ü s Nyíregyháza, Ungvár stny. 19. 2014. évi főbb célkitűzéseink; 2014. évi MUNKATERVE I. Nemzetközi kapcsolatok területén: - Kiemelten kezeljük, és lehetőségeink szerint támogatjuk az EU-s és Kárpát-medencei

Részletesebben

Növekvő gyermeklétszámok

Növekvő gyermeklétszámok IX. évf. 5. sz. 2012. augusztus www.kiralyhegyes.hu Növekvő gyermeklétszámok óvodánkban, iskolánkban Palánta ültetvényezések a fóliasátorban Útkarbantartási munkálatok Egészségügyi szűrővizsgálatok Ingyenes

Részletesebben

Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit

Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit Monitoring Törökország (Izmit/ Koaceli tartomány) 2014. június 29.-2014. július 5. Készítette: Rosza Kornélia és Tolnai Judit Június 29.: Reggel 7:30-kor Ferihegy 2B termináljában gyülekeztünk. Azért tettük

Részletesebben

Ő is móriczos diák volt

Ő is móriczos diák volt Ő is móriczos diák volt 107 Az idei évben rendhagyó beszélgetésre került sor az Ő is móriczos diák volt interjú keretében. Az íróként, költőként, illetve műfordítóként tevékenykedő Mezey Katalint s lányát,

Részletesebben

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében )

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) 1. nap - 2009. július 12. Vasárnap UTAZÁS Reggel 8 körül szedett össze a busz minket Paks különböző

Részletesebben

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban Hegesztés nemzetközi gyakorlatban LdV-HU-13-IVT-1017 Négy hetes szlovákiai gyakorlat 2014.02.08.-2014.03.08. Készítette: Molnár József 1. nap Utazás 2014. február 08. Február 8.-án indultunk reggel 8-kor

Részletesebben

BGA-13-HA-01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 4. A HATÁRTALANUL! tanulmányi kirándulás

BGA-13-HA-01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 4. A HATÁRTALANUL! tanulmányi kirándulás BGA13HA01 sz. Tartalmi és pénzügyi beszámoló 4. A HATÁRTALANUL! tanulmányi kirándulás FIGYELEM! Ezt a munkalapot NEM kell kinyomtatnia! 4.1. A célország: Válassza ki a legördülő menüből a célországot,

Részletesebben

JÁNOS 6,38. Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember. A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013.

JÁNOS 6,38. Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember. A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013. H A R A N G S Z Ó Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember A L S Ó V Á R O S I A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013. szeptember Mert nem azért szálltam alá a mennybõl, hogy

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a 2013. szeptember 26-i ülés óta eltelt időszak legfontosabb eseményeiről

TÁJÉKOZTATÓ. a 2013. szeptember 26-i ülés óta eltelt időszak legfontosabb eseményeiről TÁJÉKOZTATÓ a 2013. szeptember 26-i ülés óta eltelt időszak legfontosabb eseményeiről Ó z d, 2013. november 28. Osztályok jelentései alapján összeállította: Humánerőforrás és Képviselő-testületi Osztály

Részletesebben

Szilveszter az Adrián, 2015/2016

Szilveszter az Adrián, 2015/2016 Szilveszter az Adrián, 2015/2016 Nem mondhatnám, hogy a legtipikusabb szilveszteri program az Adrián vitorlázni, de a mi családunkban jobbára a megszokottól eltérően történnek a dolgok. A gyerekeink szerint

Részletesebben

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a CERN BESZÁMOLÓ Hétfő Iskola után öt óra tájra mindenki épségben, ha nem is időben, de megérkezett a reptérre. Itt minden rendben ment, becsekkoltunk, majd rövid várakozást követően elkezdődött a beszállás.

Részletesebben

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 2012. április 21. Szombat Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 10:00-kor találkoztuk a többiekkel Ferihegyen, a 2B terminálon. Az utunk zökkenőmentesnek ígérkezett

Részletesebben

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak.

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak. Egy hét Angliában Sok-sok évvel ezelőtt, egy tíz napos, külföldi utazást még elképzelni is nehéz lett volna. Főleg az első nap (jelen esetben péntek) Magyarországról való indulással harmadik napon Angliába

Részletesebben

Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12.

Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12. Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12. 4:30 Fire! - üvölti Hans-Peter Geerdes (ki az?), nincs mese, menni kell. Lassan megy az öltözés, kínlódás minden ruhadarabot felvenni mondjuk jó idő van,

Részletesebben

Mondjam vagy mutassam?

Mondjam vagy mutassam? I évfolyam 1.szám 2011 szeptember-október-november A Montágh Imre Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és EGYMI lapja MONDJAM VAGY MUTASSAM Iskolánk névadója, Montágh

Részletesebben

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja Nagypalli Hírhozó Nagypall Község Önkormányzatának lapja Elballagtak nagycsoportos óvodásaink. Búcsút vettek az óvodától, az óvó néniktől, kispajtásoktól és a játékoktól. Szeptembertől várja őket az iskolapad.

Részletesebben

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták,

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták, Szent Lőrinc Diákújság I. évfolyam, 1. szám A hírlevél Visszatekintés... Egészség- és sportnap A tartalomból: Egészség-és sportnap 1 Az Egészség-és sportnap megrendezésére 2015.május 20 -án került sor

Részletesebben

Biblia és Gyülekezet. A Biblia Szövetség folyóiratának mellékleteként EZ (IS) 2013-BAN TÖRTÉNT

Biblia és Gyülekezet. A Biblia Szövetség folyóiratának mellékleteként EZ (IS) 2013-BAN TÖRTÉNT Biblia és Gyülekezet Ingyenes! M e l l é k l e t A Biblia Szövetség folyóiratának mellékleteként 2013. évi IV. számhoz EZ (IS) 2013-BAN TÖRTÉNT Ifjúsági programok KI MIT TUD? 2013. július 8-12. nehéz sorsú

Részletesebben

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület 2011. évi KÖZHASZNÚ JELENTÉSE Tavasz A tél végén többször megfordultunk Tebén, de a hó miatt érdemi munkát, még ellenőrzéseket sem tudtunk végezni. Amint elolvadt

Részletesebben

A NEMZETI MÉDIA- ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 1017/2012. (V.30.) számú H A T Á R O Z A T A

A NEMZETI MÉDIA- ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 1017/2012. (V.30.) számú H A T Á R O Z A T A Ügyiratszám: MN/4544-8/2012. Ügyintéző: személyes adat Telefonszám: Személyes adat E-mail: személyes adat Tárgy: a vállalt műsorstruktúrának megfelelő műsor sugárzására vonatkozó kötelezettség megszegése

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs!

Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs! TÁJAK KOROK MÚZEUMOK EGYESÜLET KURD KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATALA VÖLGYSÉG TURISTA EGYESÜLET Tolnai Hegyhát 35/30/25 teljesítménytúra Kedves Túratárs! Örömmel üdvözöljük a Tolnai Hegyhát 35 elnevezésű

Részletesebben

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózdi kistérség Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózd Kistérség Többcélú Társulása 3600 Ózd, Városház tér 1. Tel/fax: 48/470-332 ozdgfi@axelero.hu Az Észak-magyarországi régióhoz tartozik,

Részletesebben

Határtalanul Erdélyben 2014 2014. June 17. Tuesday 11:00

Határtalanul Erdélyben 2014 2014. June 17. Tuesday 11:00 Határtalanul Erdélyben 2014 2014. June 17. Tuesday 11:00 Az elmúlt tanévben iskolánk 7.a, 7.b osztályainak 24 tanulója a Bethlen Gábor Alapkezelõ Zrt. által Határtalanul! címmel meghirdetett BGA-13-HA-01

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

ó ó ó ú ó ó ó ó ó ú ő ú ú ó ű ü ó ü ő ú ü ű ó ű ű ő ő ó ó ű ő ú ó ű ó ó ó ó ű ü ü ó ü ó ó ü ú ó ó ű ó ú ó ú ő ú ó ű ü ő ő ó ü ó ó ű ó ű ó ó ó ó ú ó ű ó ó ű ü ó ü ű ü ó ü ő ó ű ú ó ű ó ő ó ű ó ó ú ó ű ó

Részletesebben

Badacsonytomaj, 2013. február Csizmarik Béláné igazgató

Badacsonytomaj, 2013. február Csizmarik Béláné igazgató Tisztelt Szülők! Gyermekük életében hamarosan bekövetkezik a nagy változás: iskolás lesz. Szülőként én is átéltem ennek az időszaknak minden izgalmát, szorongását, teli ezernyi kérdéssel: Vajon hogy boldogul

Részletesebben

Beszámoló. /Az Egész életen át tartó tanulás program, Leonardo da Vinci Mobilitási alprogramban történő részvétel kapcsán/

Beszámoló. /Az Egész életen át tartó tanulás program, Leonardo da Vinci Mobilitási alprogramban történő részvétel kapcsán/ Beszámoló /Az Egész életen át tartó tanulás program, Leonardo da Vinci Mobilitási alprogramban történő részvétel kapcsán/ Helyszín: Németország, Berlin Időpont: 2013. október 20-26. Előzmények 2013. tavaszán,

Részletesebben

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki.

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki. Erasmus tanulmányi beszámoló 2013/2014 tavaszi félév Helsinki Metropolia University of Applied Sciences Finnország- Helsinki Puskás Tamás A 2013/2014 tavaszi félévet töltöttem Helsinkiben, Finnország fővárosában,

Részletesebben

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A Károlyi Pályázat Kémia Írta: Elefánti Barbara 10. A 2007. november 3. Tartalomjegyzék 2. oldal: Tartalomjegyzék 3. oldal: Bevezetés 4. oldal: Emil Fischer élete és munkássága 5.-7. oldal: Beszélgetés Emil

Részletesebben

Újra testvértelepülésünkön jártunk

Újra testvértelepülésünkön jártunk Dunaszentmiklós 2015. nyár Dunaszentmiklósi hírlevél Német Nemzetiségi Önkormányzat Dunaszentmiklós Római-Katolikus Egyházközség Dunaszentmiklós Dunaszentmiklós Község Önkormányzata 34. szám A tartalomból:

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

Szakmai gyakorlat, Hollandiában

Szakmai gyakorlat, Hollandiában Szakmai gyakorlat, Hollandiában (2012.10.27-2012.11.24) Varga Vanessza Ágnes (leendő) Gyógypedagógiai asszisztens Hol is kezdjem Olyan sok élményben volt részem ez alatt a négy hét alatt, hogy a hazaérkezésem

Részletesebben

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009 96 97 98 99 100 SKAohsiung: A BAJNOK ÚTJA,,Hatéves voltam, amikor édesapám ismerôse révén elmehettem egy karateedzésre. Ahogy beléptem, iszonyú hangzavar, kiabálás, egymással harcoló fehér ruhás emberek

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ 7. Mikrokörzeti Fórum, 2015. december 8., 17:00

EMLÉKEZTETŐ 7. Mikrokörzeti Fórum, 2015. december 8., 17:00 EMLÉKEZTETŐ 7. Mikrokörzeti Fórum, 2015. december 8., 17:00 A hetedik Mikrokörzeti Fórumra 2015.12.08-án 17:00 órakor került sor az Orfűi IKSZT épületében. Füziné Kajdy Zita köszöntötte a résztvevőket,

Részletesebben

European Accountancy Week

European Accountancy Week European Accountancy Week Riga, 2016. március 13. március 19. Edutus delegáció: Medve Ivett, Mónus Ádám, Korondy Tamás Felkészítő tanár: Dr. Melles Hagos Tewolde Tartalomjegyzék Előkészületek... 3 2016.

Részletesebben

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Józsa Miklós Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Áprily Lajos, a jeles transzszilván költő 1887. november 14-én született Brassóban. Édesapja Jékely Lajos, édesanyja Zigler Berta. A család két év múlva Parajdra

Részletesebben

BALFI HÍREK E M L É K E Z Z Ü N K E G Y Ü T T. Idõsek Napja 2008. IX. évfolyam 10. szám, 2008. október. Így ünnepeltünk. WiK

BALFI HÍREK E M L É K E Z Z Ü N K E G Y Ü T T. Idõsek Napja 2008. IX. évfolyam 10. szám, 2008. október. Így ünnepeltünk. WiK BALFI HÍREK IX. évfolyam 10. szám, 2008. október Idõsek Napja 2008. Részönkormányzati hírek Új: Balf adventi koszorúja Így ünnepeltünk WiK E M L É K E Z Z Ü N K E G Y Ü T T 1 RÉSZÖNKORMÁNYZATI HÍREK A

Részletesebben

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker 194 1. Melléklet Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Ez itt a Dobbantó! Was is das? Ez nem gáz! Kriszbá az osztályfőnökünk Vele cool az egyéni fejlődési tervünk Edit nénit se felejtsük el hozzá fordulunk, ha

Részletesebben

Beszámoló a finnországi gyakorlatról

Beszámoló a finnországi gyakorlatról Leonardo pályázat Beszámoló a finnországi gyakorlatról 2013. január 19 - február 16-ig Készítette: Mészáros Eszter Küldő intézmény: SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye Szeged

Részletesebben

A program leírása: A program célja:

A program leírása: A program célja: A program leírása: Az EKMK Vitkovics Alkotóház ART AKTÍV néven művészeti műhelyeket szervez, tavasztól az anyaintézményünk legkisebbeknek szóló, Szivárvány alkotóköre is itt dolgozik. Évközben, heti rendszerességgel

Részletesebben