Felvidéki Kirándulás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Felvidéki Kirándulás 2013.04.20-21."

Átírás

1 Rajzverseny, vetélkedő a Felvidékről március 27-én különleges napunk volt a Nógrádsipeki Keresztény Általános Iskolában. Nevelőink rajzversenyt, vetélkedőt szerveztek részünkre. A versenyre csapatokat alakítottunk. Az volt a legjobb, hogy nem mondták meg ki-kivel legyen. Saját magunk választhattuk meg azokat, akikkel felkészültünk az eseményre. Természetesen a csapatok kialakításánál a barátság volt a legfőbb alakító elv. Tanáraink az iskola faliújságján közzétették, azokat a könyveket, amelyek segítségével felkészülhettünk a megmérettetésre. Ezt a hirdetményt már az esemény előtt 2 héttel megtekinthettük. Volt időnk bőven a szervezkedésre. A megadott témákat nagyon érdekesnek találtuk. Zsuzsa néni szintén közzétette rajzpályázati felhívását. Címe: Ipoly hidak régen és most. Informatika órán megkértük Marica nénit, hogy az interneten megkereshessük a régi és az új hidak képeit. Örvendezve ismertük fel a nemrégen újból felépített pőstényi és rárósi híd képét. Többen ezt saját szemükkel is láttuk, mert a falunktól kb. 25 km-re találhatóak.

2 A rajzpályázaton a felső tagozatból sokan vettek részt. A legszebb alkotások az iskolai faliújságot díszítik. A vetélkedő jó hangulatban zajlott le. A győztes csapat díja édesség volt, de mindannyian nyertünk azzal a sok új ismerettel, amelyhez hozzájutottunk. Ezután következett a Mikszáth Kálmán írásaiból összeállított előadás. Társaink sok ötlettel, és Zsuzsa néni leleményességével jól felkészültek a színdarabok előadására. Mindenkinek nagyon tetszettek a megjelenített események. Igaz mindenért nem kaptunk jutalmat, de ott várt ránk cserébe a 2 napos kirándulás. Határtalanul előkészítő óra Az áprilisi 10-ei irodalom és történelem óránk teljesen más volt, mint a többi. Mivel nemsokára a Felvidékre utazunk kirándulni, tanáraink azokról a helyekről tartottak nekünk ismertetőt, amelyeket meg fogunk látogatni. Felhívták a figyelmünket arra, hogy mindezt

3 irodalmi és történelmi szempontból fogjuk megvizsgálni, mert igaz, hogy az irodalom és a történelem sok esetben összekapcsolódik. Elsőként Érsekújvárról beszélt. Kassák Lajost említette. Mivel még ezt az alkotót nem ismertük, beszélgettünk arról, hogy melyik korra tehető az ő munkássága. Főként azt említettük meg vele kapcsolatban, hogy irodalmi művei mellett jelentőset alkotott a képzőművészetben is. Egy albumban néhány művét meg is néztük. A következő alkotó, akiről beszélgettünk, Jókai Mór volt. Ő már ismertebb volt előttünk, mert a kötelező olvasmányt is tőle olvastuk. Sokat beszélgettünk Jókai és Komárom kapcsolatáról is. Tanárunk Irodalomtörténeti atlaszt hozott nekünk, így könnyebben el tudtuk képzelni, merre fogunk majd kirándulni, hiszen itt szinte nyomon követhettük azt az útvonalat, amit majd be fogunk járni. Komárom után említést tettünk Deákiról. Itt a Pray-kódexet vizsgáltuk, benne a Halotti beszéddel. Persze nem valóságban, csak

4 elméletben, bár az Irodalomtörténeti atlasz ebben is a segítségünkre volt. Megpróbáltuk elolvasni a Halotti beszéd eredeti szövegét, de ez csak több-kevesebb sikerrel ment. Amikor aztán kezünkbe vettük Takács Etel: A magyar nyelv könyve c. tankönyvünket, és megkerestük benne a Halotti beszédet, már nagyobb sikerrel tudtuk párosítani a szavakat. Az utolsó helyszín, amiről beszélgettünk, az Dévény volt. Ezt Ady Endre: Góg és Magóg fia vagyok én c. versével kapcsoltuk össze. Megbeszéltük, hogy ez a helyszín volt a történelmi Magyarország nyugati kapuja, és arról is beszélgettünk, hogyan kapcsolódik ez a költőhöz a szimbolizmus kapcsán. Ugyanezt a sorrendet követtük Bogi nénivel, amikor is a történelmi eseményeket, emlékeket vettük sorra. Összességében elmondhatjuk, hogy ezek az órák még közelebb hozták hozzánk azokat a helyszíneket, amiket be fogunk járni, jobban el tudtuk képzelni, mi minden vár ránk.

5 Bagó Istvánné Andó Bernát Bartus Máté Csábi István Doman Erhard Guti Adrián Kosik Kitti Pifka Viktória Slingár Viktória Szeles Dorina Szép Valentin Szép Boglárka

6 Léva Levice Kirándulásunk első állomásához, a lévai várhoz ködös, párás reggelen érkeztünk meg. Sajnos a vár belső udvarát, a nyitva tartás miatt nem tudtuk megnézni, de a kőfalak, az ódon díszletnek is beillő környezet is páratlan látványt nyújtott. A vár udvarán halt szörnyű és méltatlan halált Zách Sebe, apja I. Károly ellen elkövetett merénylete miatt. Utunk a barokk plébániatemplomba vezetett, amelynek belső tere, festményei, szobrai és oltárképei csodálatos látványt nyújtottak. Hangulatos sétálóutcáján végigjárva a ferences templom és kolostor mellett sétáltunk el, hiszen már várt következő állomásunk.

7 Nagysalló - (Tekovské Lužany) A dicsőséges tavaszi hadjárat egyik legnagyobb ütközetének helyszínére, egy kis szlovákiai faluba érkeztünk meg. A tájon végignézve képzeletbeli szemeink előtt láttuk az ütközet hevében vágtató magyar és császári lovascsapatokat, hallottuk az ágyúdörgést,a puskák ropogását, zúgtak a tábornokok buzdító szavai, a katonák karcsörgései, majd a győztes harc végén a Bécsig zúgó éljenzések, mely a magyar hadsereg győzelmét hivatott hirdetni. A település temetőjében felállított emlékmű őrzi Damjanich Jánosnak, a nagysallói győzőnek, eme dicsőséges tettét. Koszorúzásunk után kiselőadást hallgattunk meg a hadi eseményekről, majd Érsekújvár felé indultunk tovább. Már több órája utaztunk mikor megálltunk Nagysallón egy emlékműnél, aminél az 1849-es nagysallói csata elesetteiről emlékeztünk meg és utána lefényképeztük magunkat a szobor előtt. Utána visszaszálltunk a buszba és folytattuk kalandos utazásunkat.

8 Érsekújvár- -(Nové Zámky) A várost a Felvidék kapujának is szokás nevezni, hiszen a város és a középkori vár volt hivatott védeni a jelentősebb bányavárosok felé vezető utat, az ellenséggel szemben. A főtéren megtekintettük a plébániatemplom impozáns belső terét, majd Széchenyi György, a város patrónusának szobrát. A szláv nyelvemléket őrző monumentális emlékmű, Cirill és Metód szobra és az általuk a régmúltban használt szláv rovásírás jelentőségére is felhívta figyelmünket idegenvezetőnk, végül a Szentháromság-szobor mögött található sajnálatos esemény emléktáblájánál, Ocskay Lászlónak, a Rákóczi szabadságharc árulójának lefejezéséről is szóltunk. Búcsút vettünk a várostól és a napfényes koradélután már Komáromban köszöntött minket. Először a plébániai templomot látogattuk meg. Ott megnézhettük a rácsokon keresztül belülről. Utána a Szentháromság-szobrot néztük meg és az idegenvezető sokat elmondott róla. A körbe vezetés után volt egy kis szabadidők hogy saját magunk fedezzük fel a várost.

9 Ógyalla - (Hurbanovo) Rövid látogatást tettünk a Konkoly-Thege Miklós által alapított intézményben, hiszen egy másik rendezvény miatt csak a csillagvizsgáló parkjában tehettünk sétát. Kopernikusz életnagyságú szobra hirdette a ma már evidenciaként kezelt tételt: a Föld kerek és a Nap körül forog. A mai napig működő és tudományos munkát végző intézet a 19. századtól hivatott az eget vizsgálni, a bolygók állását rögzíteni és netán új jelenségeket felfedezni. A parkban található napórát egy kis bottal beüzemeltük és leellenőriztük annak pontosságát. Nem csalódtunk, a pontos időt mutatta! Nekem nagyon tetszett az Ógyallai Csillagvizsgálló. Mert nagyon szépen nézett ki. De szerintem elég kicsi volt egy csillagvizsgalóhoz képest, mert a mai csillag vizsgálok nagyok. Szerintem nagyon jó volt ott, mert nagyon szép volt a csillagvizsgáló is meg az udvara is tele volt sok érdekességgel. De az volt a baj hogy nem mehettünk be bentre, mert nem engedtek be.

10 Komárom - (Komárno) Buszunk a várfal közvetlen közelében tudott parkolni, így tehát a belvárosba vezető utunk a várfal mellett haladt. A magyar határ egyik legerősebb erődítményét védte az a Klapka György, akinek tiszteletet parancsoló szobra a város főterét uralja. Körbejártuk a Viribus Unitis, a korbali tengerész tisztiképző hangulatos parkját, üvegpalotáját, majd az Európa Udvarban ráismertünk a jellegzetes európai országok tipikus épületeire. Viszont legjobban az egyik épület tetején trónoló Szent Korona tetszett legjobban, mi sem bizonyítja jobban, hogy diplomáciai asztalok mellett meghúzott mesterséges határvonalak nem választhatnak szét nemzeteket. Megpihentünk egy hűsítő fagylalt társaságában, majd útnak indultunk szállásunk felé. Gyönyörű, szép templomokat láttuk, voltak köztük régiek is és felújítottak is. Olyan iskolákat néztünk meg amikben híres írók tanultak, mint például Jókai Mór meg Csokonai Vitéz Mihály. Láttunk egy 1920-as Trianoni emlékművet.

11 Karva - (Kravany nad Dunajom) Vendéglátónk, egy mezőgazdasági szakközépiskola kollégiumába érkeztünk meg késő délután. Baráti szívélyességgel megnéztük a karvai kisiskolások és óvodások otthonát. Nagyon szép csoportokban és osztályokban töltik a mindennapjaikat, aminek mis is örülhettünk. A mezőgazdasági iskola tanulóinak szorgos keze alatt fejlődő növényeket, virágokat, kaktusz-csodákat pedig az üvegházban nézhettük meg. csodálatosan szép ajándéktárgyakat, lakásdíszeket készítenek a hozzáértők. Vacsoránk elköltése után sétáltunk a Dunaparton, hiszen a legnagyobb folyónk a kollégium közvetlen szomszédságában hömpölygött. Az estét pin-pongozással, kártyázással, beszélgetéssel töltöttük. Nagyon tetszett a hely és a szállás is. Vendégszerető és nagyon kedves emberekkel voltunk körülvéve. Megnéztük a helyi iskolát és annak különféle bővítményeit. Este kimehettünk a faluba, ami szintén nagyon jó volt sétáltunk a folyóparton és új barátokat szerezhettem, akikkel máig tartom a kapcsolatot és megígértük egymásnak, hogy még fogunk találkozni. Az is nagyon tetszett,hogy a kollégiumban ahol aludtunk lehetett ping-pongozni és kiülni beszélgetni a teraszra. Nagyon jó élmény volt számomra ez a hétvége.

12 Bős - (Gabčíkovo) A korai reggeli után elbúcsúztunk vendéglátóinktól és kivételesen most nem egy múzeumba vagy templomba igyekeztünk, hanem egy modern, de annál hasznosabb építmény felé. A Bős-Nagymaros településekről elhíresült vízlépcső a Duna szabályozásában és a víz erejének kihasználásában játszik óriási szerepet. Szerencsénkre meg is nézhettük, hogyan dolgoznak az ottani mérnökök, vízügyi szakaemberek és persze a víz! Két hajót is felemeltek a szemünk láttára, a víz kiszorító erejének segítségével. Egyben félelmetes és csodálatra méltó látványban volt részünk, hiszen az ember képzelőereje, alkotni vágyása nem ismer határokat: hiszen folyókat mozgatott meg! Nagyon érdekes volt a vízlépcső és az is, ahogy a hajókat a víz erejével felemelték. Tetszett a kilátás is, csak egy kicsit hideg volt. Hatalmas gépek dolgoztak és nagyon sok energiát használtak fel a hajók emeléséhez. Megnéztem volna, hogy honnan irányítják ezt a műveletet.

13 Deáki - (Diakovce) Az aprócska parkban megbújó templomocskáról első ránézésre nem is gondolnánk mekkora kincset őrzött és milyen fontos a magyar nyelv ismerete szempontjából. Az itt lakó szerzetesek írtak le elsőként magyar szavakat, melyek a Pray-kódexben maradtak fenn. A Halotti beszéd és Könyörgés szövegét tartjuk a legrégebbi magyar nyelvű írásos emlékünknek, mely igen nagy valószínűséggel ebben a templomban íródott. Szerencsénkre az idegenvezetőnk megmutatta a padlástérben látható lakófülkéket is, melyek az itt élő barátok otthonául szolgáltak.

14 Galánta - (Galanta) Kodály Zoltán gyerekkorának és az Eszterházyak családi birtokaira érkezve szembetűnő volt, hogy mennyi kúria található a településen. A főúton az autóbuszból néztük őket, úgy sorakoztak, mint egy kis kúria-falu. A legnagyobb és valaha a legszebb kastély ma felújítás előtt áll, sajnos nagyon romos állapotban van. Ám szépsége még így is lenyűgöző. A kastély parkjában pedig Kodály Zoltán szobra áll, aki gyermekéveit töltötte a településen apja munkájából kifolyólag és megihlette őt a vidék, az itt élők dallamai, tánca, hangulata. Ezt az élményt dolgozta fel Galántai táncok c. kórusművében. Rossz volt látni, hogy egy ilyen szép épület ennyire rossz állapotban van. Jó lenne, ha sikerülne felújítani és újra olyan szép lehetne, amilyen az épülésénél lehetett. Tetszett, hogy a parkjában sokat futottak, sportoltak és le lehetett ülni, beszélgetni. Szép volt a Kodályszobor is, sokan megkoszorúzták előttünk.

15 Dévény - (Devín) Egy hosszabb út állt előttünk, hiszen egészen Pozsonyig autóztunk, de tovább haladtunk Dévény felé, ahol a középkori várat néztük meg hosszabb, pozsonyi városnézésünk előtt. Egy magasba szökő sziklaorom tetején álló várromhoz érkeztünk, amely még mindig impozáns látványt nyújtott. Hatalmas alapterületen terült el, ami mutatta a középkorban betöltött fontos szerepét. Annál is inkább, hiszen a Duna és a Morva folyó találkozásánál lévő Dévény stratégiailag fontos szerepet töltött be az ország védelmében. Láthatóan a turisták és a hétvégi kirándulók közkedvelt célpontja, barátságos, hangulatos környezettel. Dévényben a második nap utolsó felében érkeztünk. Áthaladtunk Pozsonyon, ami szintén egy nagyon szép hely! Amikor megérkeztünk Dévénybe a vártól nem messze kicsit késve ebédeltünk. Majd mikor már mindenki végzett elindultunk a várba. A vár nagyon szép volt. A várban volt egy kút, amibe vizet öntöttünk, hogy megnézzük milyen mély. Szétszéledt, a társaság mindenki ment amerre látott. Zsuzsa néni sokat fényképezett, még engem is sikerült lekapnia Bogi nénivel. Szép kilátás nyílt a várból. Majd egy ajándékboltba mentünk ott mindenki szétnézhetett kedvére. És indultunk is tovább Pozsonyba.

16 Pozsony - (Bratislava) Kirándulásunk fénypontjához érkeztünk: kezdetét veszi a pozsonyi városnéző túránk! A várhegyről indultunk el, ahol a szlovák parlament rendkívül puritán és modern épülete látható a vár közvetlen szomszédságában. Elegáns, az égbe szökő tornyai, díszes kapui és hatalmas parkja méltán emeli az európai nevezetességek sorába. nem állt módunkban a belső tereit is megnézni, de a képzelőerőnkre hagyatkozva láttunk magunk előtt Mária Teréziát, amint reggeli lovaglására indul lakóhelyéről. A belvárosban, a szűk hangulatos kis utcákon sétálva és idegenvezetőnket hallgatva megelevenedett a történelem: vajon melyik épület kapuján lép ki Széchenyi István vagy éppen Mátyás király, vagy egy jeles személyisége a magyar történelemnek, akik az akkori Magyarország fővárosában próbálták a magyar ügyet előbbre mozdítani. Nekem azért tetszett Pozsony, mert nagyon szép Budapesthez hasonló (már aki szereti a nagy városokat) tetszett a sok érdekes látnivaló templomok, épületek, de nekem mégis az volt a legjobb hogy lehetett kívánni a szobornál, hinni abban, hogy valami nagy álom amit kívántam valóra válik. Megtekintettük Pozsonyi várat, ami úgy nézett ki, mint egy felfordult asztal. Láttuk a Pozsonyi Parlamentet, a Szent Márton dómot, aminek a tetejét korona ékesítette. Láttunk egy Ferences templomot. Láttuk a Mihály-kaput, amin ha átmegyünk lélegzetvétel nélkül és közben kívánunk valamit az teljesül. Rengeteg szobrot láttunk emberekről pl.: Szent Erzsébetről, V. Lászlóról.

17 A felvidéki kirándulás értékelése A kirándulás előtt rendhagyó irodalom, és történelem órán vettünk részt azzal a céllal, hogy alaposabban megismerjük azokat a helyszíneket, irodalmi vonatkozásokat, amelyekkel a Felvidéki kiránduláson fogunk találkozni. A kirándulásról hazatérve, sok új élménnyel gazdagodva, örömmel számoltunk be tanárainknak az ott látottakról. Az értékelő órán is sorra vettük azon irodalmi, történelmi vonatkozásokat: helyszíneket, alkotókat, amelyeket a kirándulás vonala érintett. Mivel az említett szerzők és művek, történelmi események között több is volt olyan, amit majd tüzetesebben a jövő évben fogunk megismerni, tanáraink kíváncsiak voltak arra, hogy mi ragadt meg bennünk.

18 Úgy vélem, a személyes tapasztalat, a helyszínek megismerése még közelebb hozta hozzánk azt, amit eddig csupán elméletben hallottunk. Büszkén említettük például, hol található a Jókai szobor és hogy mi minden szépség várt bennünket Komáromban. Ugyanígy meséltünk a Kassák Lajossal kapcsolatba hozható Érsekújvárról vagy Dévényről is.

19 Az előkészítő mind az értékelő irodalom és történelem óra tanulságos volt számunkra. Valamennyien a személyes megtapasztalásnak köszönhetően átfogó képet kaptunk arról, hogy a Felvidék milyen gazdag magyar irodalmi, történelmi kincsekkel rendelkezik. Projektnap Iskolánkban, a Nógrádsipeki Keresztény Általános Iskolában, május 23-án nem a megszokott órarend szerint folyt a tanítás. A HATÁRTALANUL program keretén belül szervezett felvidéki kirándulásra visszatekintve élménybeszámolót tartottunk, melyet hallgatva az iskola diákjai és nevelői bővíthették földrajzi és történelmi ismereteiket a Felvidékről, Szlovákiáról. A diáktársaink érdeklődéssel hallgatták a történelmi helyszíneken készített fotók magyarázatát, melyek vidám, egyéni hangvételükkel segíthettek abban, hogy a közölt ismeretanyagot meg is jegyezhessék és később fel is használhassák tanulmányaik során. A nap programja a kézműves foglakozásokkal folytatódott. A legkisebbek a kukoricacsuhéból készített virágokat kötötték csokorba.

20 A harmadik és negyedik osztályosok régi palóc virágmotívumokkal díszített könyvjelzőkkel lettek gazdagabbak. A felső tagozatos osztályoknál más-más tárgyat készíthettek a fiúk és a lányok. A lányok a palóc cserépedények mintakincsét felhasználva festhettek csempét, de könyvjelzőket is készíthettek a hagyományos palóc színű, kék és piros fonalat használva a régi madaras szövésmintát utánzó szálbehúzásos technikánál. A fiúk régi kerítések és oszlopok faragott mintáit felhasználva virágkarót készítettek vagy drótot spirállá formázva majd fagyönggyel felfűzve karkötővé alakították. A kézműves foglalkozások után játékkal fejeződött be a nap programja. Minden osztály az osztályfőnökök által előzetesen gyűjtött udvari játékokat mutatott be és tanított meg. Volt aki fogócskázott, mások pénzt gurítottak, versenyezve, hogy ki lesz a legszerencsésebb.

21 De a labdajáték sem maradhatott ki a bemutatóból. Reméljük, hogy a megismert játékokkal újra találkozhatunk majd a tanítási órák közötti szünetekben vagy az alsósok szabadfoglalkozásain.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy

Részletesebben

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN Kirándulásunk a Határtalanul! pályázat keretein belül jött létre, abból a célból, hogy megismerkedjünk a felvidéki magyar diákokkal, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük.

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23.

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. 8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. Kísérő tanárok: Lipcsei Anna Mária projektfelelős (osztályfőnök, pedagógia ) Buzás Klára tanító, gyógypedagógus) Rabóczki Ottó osztályfőnök ( testnevelés-biológia

Részletesebben

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása

HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása HATÁRTALANUL ERDÉLY 2015.05.18.-22. a Julianna Református Általános Iskola 7. osztályának kirándulása Előzetes foglalkozások BÉRES FERENC ÉNEKLŐ VERSENY 2015. március 27-én a tordai Jósika Miklós Líceum

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr Atyhai felmérő tábor Készítette: Bánó Zsófia 2012. 05. 05.-12. 2012. 05. 05. nap Kora reggel az iskola

Részletesebben

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében (2015.05.21-05.26) 1. nap (2015.05.21) 2015.05.20-án 23.30-kor kezdtünk összegyűlni a suli előtt. Az idő barátságtalanul hűvös volt, előtte nem

Részletesebben

Erdély: 2014. május 23-25.

Erdély: 2014. május 23-25. Erdély: 2014. május 23-25. Tanulmányi kirándulás Május 23. Nagyon izgatottak voltunk reggel az utazás miatt. A csoportból sok gyerek még sohasem járt Romániában, ezért különösen nagy élmény volt számukra

Részletesebben

Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok

Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok Határtalanul! Galántai táncok Előkészítő programok A Határtalanul! program keretében a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 9. HR osztálya a gimnáziumi együttműködés keretében a felvidéki, galántai Kodály Zoltán

Részletesebben

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Tanulmányi kirándulásunk témája erdélyi születésű történelmi nagyságok és az erdélyi történelemben fontos helyszínek felkeresése. Az előkészítő szakaszban külső

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. június 16-23. Domokos Kázmér Iskolacsoport Szováta 2012.06.16. szombat Indulás 8:15 Szovátáról-Erdélyből Csomagok bepakolása az utolsó szovátai megállónál.

Részletesebben

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT!

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! H í r l e v é l Zarándokoknak, útépítőknek, partnereknek 2011. április Lelkivezetői gondolatok ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! 8 nappal Húsvét ünnepe előtt Jézus Krisztus megmutatta az emberiségnek és a világnak,

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

,,Tele vagyunk fiatallal,,

,,Tele vagyunk fiatallal,, t a v a s z t ó l õ s z i g,,tele vagyunk fiatallal,, Vakáció, szabadidõ: mindannyiunk iskolája! A nyári, a családi, közösségi idõtöltés, a táborok, minden, ami nem az iskolában, nem a televízióban, nem

Részletesebben

PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875

PROJEKT NAPLÓ. Határtalanul programról, mely a. támogatásával valósult meg. Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875 PROJEKT NAPLÓ Határtalanul programról, mely a támogatásával valósult meg Pályázati azonosító: BGA-12-HA-02-0875 2012.október 19-23 Magyarország (Sátoraljaújhely) 2013. március 14-18 Erdély (Gyergyószentmiklós)

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Nagykároly után, vesekő szülő utakon keresztül jutottunk el Sződemeterbe. A templomkertben álló Kölcsey szobor körül énekeltük nemzeti imádságunkat.

Nagykároly után, vesekő szülő utakon keresztül jutottunk el Sződemeterbe. A templomkertben álló Kölcsey szobor körül énekeltük nemzeti imádságunkat. Kirándulás! Ha nyár, akkor utazás! Ha utazás, akkor közösen! Így gondoltuk ezt gyülekezetünkben is, és aug. 18-án reggel felkerekedtünk, és elindultunk Máramarosszigetre, összesen 48-an. Szeretett, jól

Részletesebben

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül 2013. 07.18. -07.24. Quaqortoqba való megérkezésünket követően előbb engedtünk az eufóriának, majd igyekeztünk racionális tervet készíteni a következő két hétre. Így történt, hogy Dénes másnap átiratta

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az õskori ember. A középkori Európa. Az ókori kelet. Az ókori hellász. A magyar történelem kezdetei és az Árpádok kora.

Tartalomjegyzék. Az õskori ember. A középkori Európa. Az ókori kelet. Az ókori hellász. A magyar történelem kezdetei és az Árpádok kora. Tartalomjegyzék Elôszó... 3 Feladattípusok... 4 1. A történelem forrásai... Az õskori ember 2. Az õskõkori ember mindennapjai... 8 3. Az újkõkori változások... 4. Mesterek és mûvészek... 11 5. dõmérés

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Nagy László András Franciaország, Angers

Erasmus+ beszámoló. Nagy László András Franciaország, Angers Erasmus+ beszámoló Nagy László András Franciaország, Angers Erasmus+ program Úgy gondolom az természetes volt, hogy mint mindenkiben, bennem is felmerült pár kérdés, amikor a GDF honlapján átnéztem az

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni

Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni Soha nem gondoltam volna, hogy valaha adódik egy ilyen lehetőség az életemben. Tavaly, tanév végén lehetett pályázni.belevágtam. Elküldtem az önéletrajzomat és a motivációs

Részletesebben

JÁNOS 6,38. Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember. A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013.

JÁNOS 6,38. Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember. A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013. H A R A N G S Z Ó Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember A L S Ó V Á R O S I A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013. szeptember Mert nem azért szálltam alá a mennybõl, hogy

Részletesebben

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval Lehet-e? ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN Hiteles tanúk cáfolata Interjú Horthy Istvánnéval A közelmúltban a Jobbik néven ismert, de általam kezdettől ártalmas és értelmetlen képződménynek nevezett

Részletesebben

Nagyboldogasszony Székesegyház

Nagyboldogasszony Székesegyház Hetedikesek élménybeszámolója Királyok és fejedelmek útján Erdély szívében A Dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola 7-es évfolyama, 45 tanulóval és 4 kísérő tanárral a Határtalanul pályázat keretében

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése Erasmus+ beszámoló Margate, Egyesült Királyság 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné 1. A tanulmányút általános értékelése 2013-ban az Erasmus+ pályázat által nyújtott lehetőséggel élve

Részletesebben

A program leírása: A program célja:

A program leírása: A program célja: A program leírása: Az EKMK Vitkovics Alkotóház ART AKTÍV néven művészeti műhelyeket szervez, tavasztól az anyaintézményünk legkisebbeknek szóló, Szivárvány alkotóköre is itt dolgozik. Évközben, heti rendszerességgel

Részletesebben

Az év múzeuma 2010 pályázat

Az év múzeuma 2010 pályázat "Ahhoz, hogy el tudjuk helyezni magunkat a világmindenség óriási körforgásában - ebben az időtlen, végtelen folyamatban - ismernünk kell múltunkat, személyes gyökereinket, valamint történelmünket is. Ismernünk

Részletesebben

TISZAFÖLDVÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

TISZAFÖLDVÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE E X! É p í t é s z i r o d a K f t. 5000 Szolnok, Hunyadi út 41. tel. / fax : (56) 423 651 TISZAFÖLDVÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE Helyi értékvédelmi javaslat alátámasztó munkarész készítette : Farkas

Részletesebben

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a Magyar nemzetismeret/haza a magasban c. könyvhöz Magyar nemzeti ünnepek I. Az ünnep http://www.nemzetismeret.hu/index.php?id=1.6 1.

Részletesebben

Biblia és Gyülekezet. A Biblia Szövetség folyóiratának mellékleteként EZ (IS) 2013-BAN TÖRTÉNT

Biblia és Gyülekezet. A Biblia Szövetség folyóiratának mellékleteként EZ (IS) 2013-BAN TÖRTÉNT Biblia és Gyülekezet Ingyenes! M e l l é k l e t A Biblia Szövetség folyóiratának mellékleteként 2013. évi IV. számhoz EZ (IS) 2013-BAN TÖRTÉNT Ifjúsági programok KI MIT TUD? 2013. július 8-12. nehéz sorsú

Részletesebben

Címlap Hagyományőrzés, helytörténet Hírek Tápiószecső Anno. A könyv méltatása Tápiószecső Anno. A könyv méltatása

Címlap Hagyományőrzés, helytörténet Hírek Tápiószecső Anno. A könyv méltatása Tápiószecső Anno. A könyv méltatása Címlap Hagyományőrzés, helytörténet Hírek Tápiószecső Anno. A könyv méltatása Tápiószecső Anno. A könyv méltatása Írta: Tarnavölgyi László 2015. január 08. csütörtök, 23:59 Anka László és Kucza Péter Tápiószecső

Részletesebben

SZASZÁÉK gondoskodnak.

SZASZÁÉK gondoskodnak. ÉBREDÉS A PÁRI IFJÚSÁGI ÉS NEMZETISÉGI EGYESÜLET TÁJÉKOZTATÓ SZÓRÓLAPJA 2009. JÚNIUS PÁRI, Nagy utca 24. Teleház Telefon: 74/887-391 E-mail: ebredes.pari@vipmail.hu Meghívó PÖRKÖLTFŐZŐ VERSENY A Pári Ifjúsági

Részletesebben

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Beszámoló- Törökország Pogány Frigyes - LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Készítette: Popp Judit Linda A projekt időtartama: 2014.június 29.- 2014.július 26. Helyszín:

Részletesebben

Debrecen Poétái. Debrecen Poétái. I.évfolyam 1.szám 2010 november. Ady Endre. Csokonai Vitéz Mihály. Kölcsey Ferenc. Arany János.

Debrecen Poétái. Debrecen Poétái. I.évfolyam 1.szám 2010 november. Ady Endre. Csokonai Vitéz Mihály. Kölcsey Ferenc. Arany János. Debrecen Poétái Ady Endre Csokonai Vitéz Mihály Kölcsey Ferenc Arany János Tóth Árpád I.évfolyam 1.szám 2010 november Készítette: 11.D Szerkesztők: Rabb Franciska, Nádró Veronika, Zámbó Gabriella, Olexa

Részletesebben

Április 1. MŰVÉSZETI SZEMLE GÁLAMŰSORA

Április 1. MŰVÉSZETI SZEMLE GÁLAMŰSORA Április 1. Czina Sándor Tagintézmény MŰVÉSZETI SZEMLE GÁLAMŰSORA A Művészeti Szemle után évente gálaműsort rendezünk a legjobb produkciókból, ez is motiválja tanulóinkat a felkészülés során. A zsűri és

Részletesebben

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak.

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak. Egy hét Angliában Sok-sok évvel ezelőtt, egy tíz napos, külföldi utazást még elképzelni is nehéz lett volna. Főleg az első nap (jelen esetben péntek) Magyarországról való indulással harmadik napon Angliába

Részletesebben

ÉVFOLYAMOKON TÖRTÉNŐ OKTATÁSÁRA CÍMŰ ELÉGEDETTSÉGI KÉRDŐÍVEINEK ÖSSZEGZÉSE

ÉVFOLYAMOKON TÖRTÉNŐ OKTATÁSÁRA CÍMŰ ELÉGEDETTSÉGI KÉRDŐÍVEINEK ÖSSZEGZÉSE E7/VI/2/2013. ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁROK FELKÉSZÍTÉS AZ ERKÖLCSTAN C. TANTÁRGY 5-8. ÉVFOLYAMOKON TÖRTÉNŐ OKTATÁSÁRA CÍMŰ 60 ÓRÁS PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZŐ PROGRAM ELÉGEDETTSÉGI KÉRDŐÍVEINEK ÖSSZEGZÉSE Tanfolyam

Részletesebben

Váradi István búcsúztatása 2013.08.08.

Váradi István búcsúztatása 2013.08.08. Váradi István búcsúztatása 2013.08.08. búsak, bíborak (Ady) füstösek, furcsák, BÚCSÚ Nehéz a pakkom, és a gépre túlsúllyal szállni nem lehet. Zanzásítom hát, amit érzek, kőbe vésse a képzelet. Átnéznek

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban Hegesztés nemzetközi gyakorlatban LdV-HU-13-IVT-1017 Négy hetes szlovákiai gyakorlat 2014.02.08.-2014.03.08. Készítette: Molnár József 1. nap Utazás 2014. február 08. Február 8.-án indultunk reggel 8-kor

Részletesebben

A TOVÁBBKÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSÁVAL

A TOVÁBBKÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSÁVAL A TOVÁBBKÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS TEVÉKENYSÉG TAPASZTALATAINAK ÖSSZEGZÉSE 1. A TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI 1.1. A továbbképzési program megnevezése Alapozó Terápia: Módszer

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

KerekEmese 2015/2016 I. forduló CSEMETE Beküldési határidő: 2015. Dec. 07.

KerekEmese 2015/2016 I. forduló CSEMETE Beküldési határidő: 2015. Dec. 07. Az idei első fordulóban Magyarország Nemzeti Emlékhelyeivel kapcsolatos feladatokat kell megoldanotok. Ezek az emlékhelyek történelmünk meghatározó helyszínei, amely a magyar nemzet, illetve a magyar és

Részletesebben

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében )

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) 1. nap - 2009. július 12. Vasárnap UTAZÁS Reggel 8 körül szedett össze a busz minket Paks különböző

Részletesebben

Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert. szovátai utazásról

Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert. szovátai utazásról Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert szovátai utazásról Projekt címe: Faipari és közgazdasági-marketing innováció Erdélyben és Pécsett 1. utazás Pécs-Szováta-Pécs Csütörtök 2011.10.06. Csütörtök

Részletesebben

Szilveszter az Adrián, 2015/2016

Szilveszter az Adrián, 2015/2016 Szilveszter az Adrián, 2015/2016 Nem mondhatnám, hogy a legtipikusabb szilveszteri program az Adrián vitorlázni, de a mi családunkban jobbára a megszokottól eltérően történnek a dolgok. A gyerekeink szerint

Részletesebben

2011.június XXI. évfolyam 6.szám BAJÓTI LAKODALMAS A BAJÓ TI Ö NKO RM ÁNYZAT LAPJA. Bajóti Kisbíró

2011.június XXI. évfolyam 6.szám BAJÓTI LAKODALMAS A BAJÓ TI Ö NKO RM ÁNYZAT LAPJA. Bajóti Kisbíró 1 Bajóti Kisbíró A BAJÓ TI Ö NKO RM ÁNYZAT LAPJA 2011.június XXI. évfolyam 6.szám BAJÓTI LAKODALMAS A vőfély elbúcsúztatja a menyasszonyt és a vőlegényt szüleitől,testvéreitől, barátaitól, Lakodalmas menet

Részletesebben

Megszerzett pontszám:

Megszerzett pontszám: A csapat neve: Iskolátok: Szerezhető pontszám: 100 pont Megszerzett pontszám: Beküldési határidő: 2016. február 22. Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest, Klapka u. 47. A verseny megrendezését

Részletesebben

ÚTINAPLÓ HATÁRTALANUL 2012. FELVIDÉKEN VÁR A VÁR RADNÓTI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS TAGINTÉZMÉNYEI BGA 12 HA -01-0372 SZ. PÁLYÁZAT

ÚTINAPLÓ HATÁRTALANUL 2012. FELVIDÉKEN VÁR A VÁR RADNÓTI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS TAGINTÉZMÉNYEI BGA 12 HA -01-0372 SZ. PÁLYÁZAT ÚTINAPLÓ HATÁRTALANUL 2012. FELVIDÉKEN VÁR A VÁR RADNÓTI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS TAGINTÉZMÉNYEI BGA 12 HA -01-0372 SZ. PÁLYÁZAT BGA-12-HA-01-0372 SZ. PÁLYÁZAT 2012. szeptember 5. Előkészítő óra Az előkészítő

Részletesebben

DOLGOZNI CSAK PONTOSAN SZÉPEN

DOLGOZNI CSAK PONTOSAN SZÉPEN Édesapám nagyon figyelt arra annakidején, hogy átvegyek tõle bizonyos stílusjegyeket, amelyek csak rá voltak jellemzõek, mert úgy érezte, így viszem tovább igazán a hagyományt DOLGOZNI CSK PONTOSN SZÉPEN

Részletesebben

Vác. A XII. században Magyarország egyik leggazdagabb városa. Imre király itt tart 1193-ban nemzeti zsinatot.

Vác. A XII. században Magyarország egyik leggazdagabb városa. Imre király itt tart 1193-ban nemzeti zsinatot. Vác A Duna völgyében, különböző tájegységek találkozásánál fekszik ez a bájos, mediterrán hangulatú kisváros. Ha kellőképpen kipihentük magunkat, bújjunk kényelmes cipőbe, vegyünk térképet a kezünkbe,

Részletesebben

A játék célja. A játék tartozékai. A játéktáblák

A játék célja. A játék tartozékai. A játéktáblák Szabályfüzet A középkorban minden nemesnek az volt a legfontosabb, hogy minél nagyobb terület fölött uralkodjon, és minél nagyobb befolyást szerezzen a királyi udvarban. A beházasodás más nemesi családokba

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Matus Kitti Diána az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

DUMASZÍNHÁZ, FÉNYFESTÉS ÉS SÁRKÁNYHAJÓZÁS VISSZAESÉS A RENDEZVÉNYPIACON

DUMASZÍNHÁZ, FÉNYFESTÉS ÉS SÁRKÁNYHAJÓZÁS VISSZAESÉS A RENDEZVÉNYPIACON DUMASZÍNHÁZ, FÉNYFESTÉS ÉS SÁRKÁNYHAJÓZÁS VISSZAESÉS A RENDEZVÉNYPIACON Továbbra sem indult meg a kilábalás a rendezvényes szakma válságából, a 2009 és 2010-es súlyos visszaesés után a gödör mélyén vegetál

Részletesebben

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött KÖNYVTÁR Szatmári Jánosné Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött 1985-ben kerültem a Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskolába. Iskolánk abban az évben költözött át a Vas utcából a VII. kerületbe,

Részletesebben

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták,

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták, Szent Lőrinc Diákújság I. évfolyam, 1. szám A hírlevél Visszatekintés... Egészség- és sportnap A tartalomból: Egészség-és sportnap 1 Az Egészség-és sportnap megrendezésére 2015.május 20 -án került sor

Részletesebben

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Előkészületek 2008. február 29-én jöttem Németországba, Wilhelmshaven-be a kötelező gyakorlatom eltöltésére, mely 3

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

Az aranykezű nagyapám

Az aranykezű nagyapám Őseink nyomában területi honismereti pályázat 2016 II. Családban maradt Az aranykezű nagyapám Készítette: Magó Réka Felkészítő tanár: Katonáné Hajdu Ilona 8.a osztályos tanuló Thurzóné Mustos Ildikó Balassi

Részletesebben

Prohászka Ottokár: Emlékbeszéd Vasvári Pálról

Prohászka Ottokár: Emlékbeszéd Vasvári Pálról PPEK 756 Prohászka Ottokár: Emlékbeszéd Vasvári Pálról Prohászka Ottokár Emlékbeszéd Vasvári Pálról mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában.

Részletesebben

EdTWIN Projekt Kérdőív Partneriskolák részére 2009/2010. tanévi együttműködés értékeléséhez

EdTWIN Projekt Kérdőív Partneriskolák részére 2009/2010. tanévi együttműködés értékeléséhez EdTWIN Projekt Kérdőív Partneriskolák részére 2009/2010. tanévi együttműködés értékeléséhez VS Europaschule SZKK 1.) Miért csatlakozott az iskola az EdTWIN partneriskolai alprogramjához? Teljesültek-e

Részletesebben

SZENT LÁSZLÓ KIRÁLY NAPJAI CSÍKRÁKOSON

SZENT LÁSZLÓ KIRÁLY NAPJAI CSÍKRÁKOSON SZENT LÁSZLÓ KIRÁLY NAPJAI CSÍKRÁKOSON Időpontja: 2009. Június 25-28. (4 nap) A rendezvény eszmeisége: Sok évszázados, vagy akár évezredes székely hagyomány megjelenítése történik meg, tehát minden program

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

European Accountancy Week

European Accountancy Week European Accountancy Week Riga, 2016. március 13. március 19. Edutus delegáció: Medve Ivett, Mónus Ádám, Korondy Tamás Felkészítő tanár: Dr. Melles Hagos Tewolde Tartalomjegyzék Előkészületek... 3 2016.

Részletesebben

Van egy. Géber László

Van egy. Géber László Géber László Van egy Van egy különleges jógagyakorlat, a beszédszünet. Néhány órától egykét napig tarthat, és jelentős idegenergia felhalmozódásával jár. Az utóbbi időben gyakran próbálom alkalmazni, illetve

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV

EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV Balatonszabadi, 2014. június 12. Pedagógiai célok Célunk a környezettudatos nevelés: a tudatos szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére való figyelemfelkeltés. Hisz

Részletesebben

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien Erasmus + 2015 Készítette: Csurgai Vivien 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak.

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 1-4. évfolyam Apáczai Kiadó

ERKÖLCSTAN 1-4. évfolyam Apáczai Kiadó ERKÖLCSTAN 1-4. évfolyam Apáczai Kiadó Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: A Szent István Közösségi Házban 2014. december hó 11-én 17 00 órakor a szászvári vállalkozókkal tartott kötetlen vitafórumról. Köszönöm, hogy elfogadták a meghívást és megjelentek.

Részletesebben

Erasmus+ Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia-Nykobing SOSU Andódi Szabolcs

Erasmus+ Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia-Nykobing SOSU Andódi Szabolcs Erasmus+ Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia-Nykobing SOSU Andódi Szabolcs AZ ELSŐ NAPOK 2015. okt. 26-án hétfőn utaztam ki Dániába három társammal és egy kísérőtanárral. A repülő Koppenhágába érkezett

Részletesebben

Egyszerű tábla. Nagy Zsófia: A mi táblánk

Egyszerű tábla. Nagy Zsófia: A mi táblánk Nagy Zsófia: A mi táblánk 2011 decemberében, karácsonyi meglepetésként, egyik diákom családjának közbenjárása révén került osztálytermünkbe egy Mimio interaktív tábla. Persze nagy volt az öröm a gyerekek

Részletesebben

Készítette: Jankóné Jónás Zsuzsa BEMUTATÓ A BOGÁCSI BÜKKALJA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK MUNKÁJÁRÓL 2014. NOVEMBER 2015.

Készítette: Jankóné Jónás Zsuzsa BEMUTATÓ A BOGÁCSI BÜKKALJA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK MUNKÁJÁRÓL 2014. NOVEMBER 2015. Készítette: Jankóné Jónás Zsuzsa BEMUTATÓ A BOGÁCSI BÜKKALJA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK MUNKÁJÁRÓL 2014. NOVEMBER 2015. NOVEMBER A következő programok nem valósulhattak volna meg a Szülői

Részletesebben

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3.

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. Dabasi - helyzet Az FC Dabas rendszeresen megjelenő kiadványa I. évfolyam. 8. szám Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. bajnokcsapataink Bajnok

Részletesebben

KSZR Műhelynapok Szeged, 2016. március 9-10.

KSZR Műhelynapok Szeged, 2016. március 9-10. Mi történt a KSZR háza táján? Rovatvezető: Mikolasek Zsófia mikolasek.zsofia@jamk.hu 20/2326-626 VI. évfolyam 3. szám 2016. március KSZR Műhelynapok Szeged, 2016. március 9-10. Mikolasek Zsófia Ebben az

Részletesebben

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló Séta a szülőfalumban Egy szép napon elmentünk a barátnőmmel sétálni a szülőfalumban. Az Erzsébet parkban megmutattam az emlékművet, a református templomot meg a nyári színpadot. _ Te, nagyon szereted a

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám TARTALOM - Nemzetközi Fogyatékos Nap Nyíregyházán - Karácsonyi ünnepség Tégláson - Vakos bejárás a Fórumban - Braille Emlékülés

Részletesebben

AZ APOSTOLOK CSELEKEDETEI avagy A KERESZTÉNY VALLÁS GYÖKEREI

AZ APOSTOLOK CSELEKEDETEI avagy A KERESZTÉNY VALLÁS GYÖKEREI AZ APOSTOLOK CSELEKEDETEI avagy A KERESZTÉNY VALLÁS GYÖKEREI Egészen bizonyos, hogy azok az apostolok, akik korábban Jézus közvetlen tanítványai voltak (tehát a 12-höz tartoztak), tanításaik alkalmával

Részletesebben

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA. Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek

LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA. Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek LÉLEK, S SZABAD NÉP TESZ CSUDA DOLGOKAT IRODALMI ÁMBOLYGÁS ERDÉLYBEN ELŐKÉSZÍTŐ ÓRA Jó tanácsok a jövő Határtalanul! utazó hetedikeseinek Barátkozz meg az iskola könyvtárával! A Gutenberg-galaxis nagyon

Részletesebben

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület 2011. évi KÖZHASZNÚ JELENTÉSE Tavasz A tél végén többször megfordultunk Tebén, de a hó miatt érdemi munkát, még ellenőrzéseket sem tudtunk végezni. Amint elolvadt

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 2.1 Természetes adottság, és tájhasználat... 3 2.1.1 Természetes adottság meghatározása... 3 2.1.2 Tájhasználat jellemzői

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG

Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG Munkanapló a szakmai gyakorlatról A gyakorlati hely neve: Konvekta AG A gyakorlati hely címe: Németország,Schwalmstadt Am Nordbahnhof 5, 34613 Tanuló neve: Sinka Nikolett Nóra Keleti Károly Közgazdasági

Részletesebben

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve 10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve J e g y z ő k ö n y v Készült Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Beszámoló. kifelé a mocsaras résztől, az erőteljesebb és egészségesebb növényzet mutatta, hogy ott már egyre. a fák. A mocsárban

Beszámoló. kifelé a mocsaras résztől, az erőteljesebb és egészségesebb növényzet mutatta, hogy ott már egyre. a fák. A mocsárban Beszámoló 2014. szeptember 22-én a Leonardo da Vinci program Grüne Lernlandschaften elnevezésű projekt keretében Gál Anikó projektvezetővel és Puskás Károly tanár úrral utaztunk Lettországba, a Rigától

Részletesebben

Üzenet. A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja IV. Évfolyam 26. szám, 2011. jún. 26. Kedves Testvérek!

Üzenet. A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja IV. Évfolyam 26. szám, 2011. jún. 26. Kedves Testvérek! Kedves Testvérek! Üzenet A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja IV. Évfolyam 26. szám, 2011. jún. 26. Isten! Add törvényeidet a királynak... Zsolt 72,1 Érdekes kérés: szerintem egyszerre jó

Részletesebben

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18.

NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18. 1 NYÁRI TÁBOROZÁS NAGYRÁBÉ 2013.08.12.-08.18. 2 BESZÁMOLÓ Augusztus 12. Délelőtt a 13 fős szamosújlaki gyerek izgatottan várakozott az Idősek Klubja előtt az autóbuszra. Tíz órakor indultunk el Gyügye

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

A legnagyobb cél pedig itt, e földi létben ember lenni mindég, minden körülményben (Arany János) Az igazat mondd, ne csak a valódit.

A legnagyobb cél pedig itt, e földi létben ember lenni mindég, minden körülményben (Arany János) Az igazat mondd, ne csak a valódit. FÜGGETLEN MAGYARORSZÁG A legnagyobb cél pedig itt, e földi létben ember lenni mindég, minden körülményben (Arany János) Az igazat mondd, ne csak a valódit. (József Attila) A rendszerváltozás veszteseinek

Részletesebben

BGF Szakkollégiumok I. Szakmai Vitanap

BGF Szakkollégiumok I. Szakmai Vitanap BGF Szakkollégiumok I. Szakmai Vitanap 2012. február 22. Rendező: Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Szakkollégiumi Műhelye Program: 11.00.h: Találkozás a Markó utca 29-31. portájánál

Részletesebben

Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe

Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe Határtalanul! a hetedikesek osztálykirándulása Erdélybe A hetedik osztályosok kirándulása 2015. április 14-én hajnal kettőkor indult az iskola előtti buszmegállóból. A csomagok és az ajándékok gondos bepakolása,

Részletesebben

László nagyváradi megyéspüspök körlevele I. / 2016

László nagyváradi megyéspüspök körlevele I. / 2016 László nagyváradi megyéspüspök körlevele I. / 2016 Nr. 321/2016. SZENTJOBB EGYHÁZMEGYÉNK ŐSI KEGYHELYE Az Irgalmasság Évében tervezett lelkipásztori programok között, ahogyan azt Főtisztelendő Paptestvéreim

Részletesebben