Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló"

Átírás

1 Név: Szalkai Patrik György Erasmus Élmény beszámoló Az Erasmus által a finnországi Kuopio városába utazhattam ki két hónapra (2015. április 13-tól június 14-ig), ahol egy hotel, nevezetesen a Best Western Savonia konyhájában dolgozhattam. A hotelről annyit érdemes tudni, hogy egybe van építve a Kuopio-i vendéglátó iskolával. Elöljáróban azt hiszem, nem lövök le nagy titkot, ha azt mondom, hogy eddigi életem legnagyobb élményét élhettem át itt, amit sose fogok elfelejteni. Mi a Finnair légitársasággal utazhattunk ki. Nekem ez volt az első repülésem, úgy hogy már ez is nagy élményt jelentett. Szerencsére, az út zökkenőmentes volt. A Feri hegyi reptérről indultunk Helsinkibe. A híresen gyönyörű táj már a repülőről látszott, bár Helsinkiből nem láttunk semmit a reptéren kívül. Állítólag egy nagyon sűrűn lakott és modern város, teli kivetítőkkel és az egész olyan, mint egy filmbeli amerikai város. Amikor Helsinkibe érkeztünk örömmel vettük tudomásul, hogy egy kis szemerkélő esőtől eltekintve az időjárás teljesen olyan, mint egy borúsabb magyarországi napon. Nem is értettük, hogy mire volt az a nagy izgalom a finn időjárás miatt, ám ez a véleményünk hamar megváltozott, amikor Helsinkiből tovább mentünk a célállomás felé. Helsinkiből már egy kisebb repülővel mentünk tovább, aminek már nem volt olyan meggyőző kinézete, mint a Budapest-Helsinki járatnak. Szóval, ahogy haladtunk északra, az egyébként lenyűgöző szép tájat szép lassan elkezdte elborítani a véget nem érő hó és jég. Amikor leszálltunk, nem győztük magunkra kapni a kabátjainkat. Szerencsére a poggyászaink is megérkeztek egy darabban. A reptéren már várt minket a hotel egyik embere, aki elvitt minket a szállásunkra, de előtte egy LIDL-be. Megnyugtató volt, hogy itt a világ másik végén is van egy kis rész, ami pont olyan, mint Magyarországon. A szállásunk egy diákszállón volt a várostól pár km-re, ahol általában olyan külföldi diákok szálltak meg, mint mi. A szállásunk egy három szobás lakás volt tulajdonképpen, ahol szobánként 2 személy lakhatott.

2 A szállást teljesen jellemezte a skandináv egyszerűség, így a mi csekély igényeinket tökéletesen kielégítette. Az egyetlen problémát az internet hozzáférés jelentette, ami problémát is jelentett volna, ha nem hoztunk volna magunkkal routert. A beköltözést követően meghagyták, hogy másnap reggel jelenjünk meg a Savoniánál eligazításra. A probléma csak az volt, hogy egyetlen egyszer láttuk, amikor elmentünk mellette kocsival, de ez a Kuopio-i tájnál nem jelent sokat, hiszen az egész külváros mondhatni egy erdőben van. Itt minden utca egyforma és még két hónap után is könnyű eltévedni, nem hogy elsőre. Szóval reggel nagy lelkesen indultunk el és csak a kapun kiérve jöttünk rá, hogy fogalmunk sincs, hogy merre kell menni. Gondoltuk az utcai járókelők majd biztos segítenek. Pár próba után találtunk is olyat, aki beszél angolul és el is mondta, hogy szerinte merre kell menni. Persze, mint kiderült pont az ellenkező irányt javasolta. Végül azért megérkeztünk, de egy jó fél óra késéssel. A hotelben már várt minket a kísérő és az összekötő tanárunk, akikkel egyeztettük az első heti programot: előadásokat kellett tartanunk Magyarországról és cserébe ők is ezt tették Finnországról. Körbe vezettek minket az iskolában, ahol természetesen szintén látszódott a skandináv stílus, de emellett roppant modern és jól felszerelt is volt. Megmutatták a tankonyhákat ahol rögtön osztrigát is nyithattunk fel, ami a látszat ellenére roppant nehéz volt. Bár a terv úgy szólt, hogy az első héten csak "beszoktatás" lesz, valami oknál fogva a negyedik napon már munkára fogtak minket, amit én személy szerint nem bántam. Már nagyon kíváncsi voltam, milyen itt egy konyhában dolgozni, és nem is csalódtam, mert nagyon tetszett. Naponta 7 órásak voltak a műszakok, hol délelőtt, hol délután. Néha elég kimerítő volt, de nagyon élveztem, így volt, hogy műszak végén ott maradtam és letöltöttem még 7 órát a váltótársammal is. Az elején leginkább csak az alapanyagok darabolását és egyéb egyszerűbb előkészítő munkákat kaptam. Igaz az is, hogy úgy érkeztem Finnországba, hogy szakmai gyakorlati tudásomat inkább szakmai gyakorlatlanságnak nevezhettem csak, mert még csak nagyon kis óraszámban tanulhattuk a szakácsságot nagy bánatomra. De ahogy telt az idő és egyre jobban mentek a dolgok, egyre érdekesebb és nehezebb feladatokat kaptam. Lassacskán már egész ételeket rám bíztak. A második hónap elejétől gyakran egyedül csinálhattam a leveseket, de sokszor előfordult, hogy a főételeket is elkészíthettem, sőt a későbbiekben már az a'la carte-ot is (bár nem minden ételt). Így készítettem borsó és zöldség krémlevest, kalériai pörköltöt, húsgombócot, parmezános csirkét és számos sertés és marha ételt.

3 A munkám során rengeteget dolgoztam olyan alapanyagokkal, amilyenekkel Magyarországon nem. Például a lazac vagy a homoktövis (ez egy sárga bogyó, amit a finnek nagyon szeretnek, de megkóstolása számomra szörnyű élmény volt, mint a legtöbb ételé, amit a finnek javasoltak) - amikkel még sosem volt dolgom, most ott voltak a kezem alatt nap, mint nap. A szakácsság mellet belekóstolhattam a cukrászatba is, ami nagy szerencse, mert itthon iskolában nincs is rá lehetőség. Csináltam például mangós krém desszertet és tölthettem és díszíthettem tortát. A hotel gyakran adott helyet rendezvényeknek, mint esküvő, születésnap, vagy temetés, bár ezek gyakran összetéveszthetőek voltak a hangulatuk miatt. Ilyen eseményekkor gyakran megtelt a hotel étterme, ami egyébként nem mindennapos dolog. A hotelban megfordultak fontosabb emberek is, mint kormány tagok vagy például ottlétünk alatt a török síugró válogatott. Ilyenkor külön menüket csináltunk és belekóstolhattam a török gasztronómiába is, mert számukra saját konyhájukkal kedveskedtek a finnek. Szerencsére, a magyar ízeket sem kellet teljesen elfelejtenem. Gyakran csinálhattunk magyar ételeket: almás pitét, bejglit, vadas marhát. Saját receptünk szerint vagy az ő receptjük szerint gulyást - bár ők ezt pörkölt féle főételnek gondolták - de rájuk hagytam, mert annyira büszkék voltak, hogy ismernek egy magyar ételt, és tulajdonképpen jól esett nekem is, mint magyarnak, hogy itt a messzi északon is számon tartanak egy hungarikumot. Ezután, a kis kitérő után visszatérve a programokhoz, még az első héten körbevezettek minket a városban is, ami nagyon szép. A város közepén van egy nagy tér. Itt található a Market Hall nevű piac, ahol az átlagos kínálaton kívül lehet kapni helyi specialitásokat és rénszarvas ételeket is. Az egyik ilyen náluk nagyon népszerű étel (bár engem nem nagyon nyűgözött le) a kalakukko, ami olyan kenyér, aminek a közepébe belesütöttek valamilyen halat. És attól függően, hogy ez a hal milyen fajta, a kalakukko is többféle lehetett. A téren számos bódé található, ahol kebabot, fagylaltot, hamburgert, és egyéb street food-okat lehet kapni. (Érdekesség, hogy náluk fokban már tömött sorok vannak a fagylaltosnál.) A teret számos kisebb-nagyobb pláza veszi körül, melyekben az árak sajnos nem igazán a magyar pénztárcára vannak szabva. Ugyanitt található még a mozi is és rengeteg kisebb-nagyobb kávézó. Az első héten elmentünk a Puijon toronyhoz is, ami egy elég magas és meredek hegyen volt, ahol egy

4 síugró sánc is található. A kiutazásunk előtt még a tv-ben is láthattuk, mert épp egy nemzetközi síversenyt közvetítettek innen. Balszerencsénkre felvonó vagy lift nem volt, helyette csak egy végtelennek tűnő lépcsősor vitt fel a hegyre, ami kb. fél óra mászás után már elég fárasztó volt. De a látvány mindent megért. Amit eddig is tudtunk és láttunk, hogy rengeteg tó van a város körül, de az, hogy mondhatni egy félszigeten vagyunk, az csak a toronyban tudatosult bennünk. A tájon kívül a torony másik érdekessége hogy egy része forog, így, ha a torony párkányára lerakod a táskád és nem figyelsz, pár perc múlva a másik irányból fogsz legközelebb találkozni vele. Pár nappal később a munkahelyen megleptek minket egy remek ebéddel, amit egy díjnyertes pincér szolgált fel nekünk. Három fogásból állt: levesnek kék kagylólevest adtak, főételnek báránycombot, desszertnek pedig csokis brownie-t. Az ételek mellé alkoholos vagy alkoholmentes borokat szolgáltak fel az életkorunknak megfelelően. A hotel jóvoltából mindenki kapott egy kölcsönbiciklit, ami nagy segítség volt mind a bevásárlásokhoz, mind a munkába járáshoz. Szerencsére a szabadidőnk eltöltésével sem akadt probléma. A szállástól és a munkahelytől nem túl messze volt egy bowling terem, ahol még néha kedvezményt is kaptunk, mert külföldiek vagyunk. Nekem nagyon tetszett, mivel még sosem próbáltam. Ugyanitt lehetett biliárdozni is, ami hamar az egyik kedvenc sportommá vált. Ezen kívül találtunk egy bunkert, aminek a felső részét ping-pong teremmé alakították, amit teljesen ingyen lehetett használni. Az aljában pedig helyi együttesek szoktak gyakorolni. A testmozgással sem volt probléma, mert a város nagyon dimbes-dombos. Kerékpárral elég nagy kihívás volt bárhová eljutni. De éppen ezért nagyon szép is, no meg egészséges és környezetbarát is. A finnek nagyon ügyelnek ezekre a dolgokra. Remek biciklitúrákat lehetett szervezni a városon kívül, ahol lélegzetelállító táj fogadott minket. Az étkezésre sem lehetett panaszunk, ha éppen nem az iskolában vagy a munkahelyen kaptunk lazacot vagy egyéb finomságokat, akkor kisebb vendéglőkben, pizzériákban vagy éppen a finn gyorsétteremben a Hesburgerben ettünk. A kedvenc helyem egy kis étterem volt, ahol akkora kebab tálat lehetett kapni (ugyanazon az áron, mint bárhol máshol), amekkorát egyikünk sem látott. Mivel hihetetlenül nagy volt, le is fényképeztem, és így jól látható a mérete egy átlagos fél literes palack mellett.

5 Az ott tartózkodásunk ideje alatt számos rendezvény volt a városban. A legnagyobb ilyen ünnep a Vappu, ami a finnek legnagyobb ünnepe. Mi ezt az ünnepet az összekötő tanárnál töltöttük, aki meghívott minket magához, ahol az ünneplés közben a finn jégkorong válogatott meccsét néztük. (sajnálatosan épp kikaptak) Ahogy nálunk a foci, náluk a hoki a legnépszerűbb sport. A városnak is van saját hoki csapata: a KalPa, saját stadionja és a városban legalább négy szurkolói bolt van. Majdnem minden nagyobb plázában egy. A stadiontól nem messze van a Kuopio Halli, ami egy hihetetlenül nagy csarnok. Itt számos rendezvényt tartanak, mint például motorverseny, favágóverseny vagy más hagyományőrző, népies összejövetelt. Nekünk egy vadászkiállításra sikerült bejutnunk. Bár még nem voltam egyen se, pont ilyennek képzeltem: fegyverek, quadok, ruhák, ilyesmik. Az érdekességet az jelentette, hogy miután elhatároztuk, hogy valami különlegességet akarunk enni, Finnországban mi sem lenne jobb választás, mint a medvehús. Sajnos, mivel éppen nem volt szezonja, feldolgozatlan húst nem kaptunk. Viszont a kiállításon egyetlen egy helyen még volt egyetlen egy darab medve konzerv, aminek a borsos 20 Eurós árát 3 felé osztottuk. Szerencsénkre. Állagra olyan volt, mint egy löncshús és ízre is nagyon hasonló, csak kicsit erősebb. Nekem 5 Eurót megért, de 20-at nem biztos. A helyiek mind nagyon kedvesek voltak velünk, bár azt a lenyűgöző angoltudásukat nem tapasztaltam, így is remekül megértettük egymást. Például egy este egy idegen horgásztól kaptunk 2 frissen fogott halat, amiből aztán finom vacsorát készítettünk. Valóban lassan barátkoznak, de miután jobban összeismerkedtünk velük azok, akiknek volt valamilyen járműve, olyan helyeket is megmutattak, amik biciklivel vagy gyalog már nem volt elérhető. Ilyen volt például egy hegybe épített földalatti strand, de mivel se a sofőrben, se közölünk, rajtam kívül, senkiben nem volt érdeklődés iránta, ezért ezt csak kívülről láttuk, mert helyette megmutatták a legnagyobb plázát a Matkust, aminek a mérete jóval meghaladta a magyar társait. Ahogy telt az idő, úgy az időjárás is változott, a havazást felváltotta az eső. Igaz, ekkor már május közepe volt. Ami mindannyiunk számára legmegdöbbentőbb volt, a második hónapban jóformán nem ment le a nap.

6 Úgy hajnali egy és kettő között volt egy fél óra, amikor úgy-ahogy sötétebb volt, mint a nap többi részén, de ezen kívül egész éjszaka verőfényes napsütésben próbálhattunk meg valahogy elaludni. Többnyire ez nem is ment. A második hónap vége felé nagyon gyorsan telt már az idő. Vegyes érzelmekkel hagytam el Finnországot egyrészt örültem, hogy végre hazamehetek, de másrészről sajnáltam, hogy ott kell hagynom a munkahelyet és ezt az érdekes országot, ezt a másik életet. Magamban viszont elhatároztam, hogy egyszer majd visszamegyek.

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév Szekeres Péter kooperos hallgató vagyok a Kandóról! Az utolsó utáni évben úgy döntöttem hogy jó lenne szerencsét próbálni

Részletesebben

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki.

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki. Erasmus tanulmányi beszámoló 2013/2014 tavaszi félév Helsinki Metropolia University of Applied Sciences Finnország- Helsinki Puskás Tamás A 2013/2014 tavaszi félévet töltöttem Helsinkiben, Finnország fővárosában,

Részletesebben

Hochschule Ravensburg-Weingarten Németország 2008/09 Őszi félév

Hochschule Ravensburg-Weingarten Németország 2008/09 Őszi félév Beszámoló Hochschule Ravensburg-Weingarten Németország 2008/09 Őszi félév Kovács Gergely (EXXRA9) Első nap Kovács Gergely vagyok, a BMF-KVK hallgatója. A 2008/09-es őszi félévben lehetőségem nyílt egy

Részletesebben

Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.

Leonardo pályázat Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén!  Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február. Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.28 Készítette: Antal Szabina Emese 14.Ru Küldő intézmény: SzSzKSz

Részletesebben

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Előkészületek 2008. február 29-én jöttem Németországba, Wilhelmshaven-be a kötelező gyakorlatom eltöltésére, mely 3

Részletesebben

Erasmus ösztöndíj Portugáliában Tapolczai Ildikó, Halász Dorottya

Erasmus ösztöndíj Portugáliában Tapolczai Ildikó, Halász Dorottya Erasmus ösztöndíj Portugáliában Tapolczai Ildikó, Halász Dorottya A 2011/2012-es tanév tavaszi szemeszterét Portugáliában, Coimbra városában töltöttük. Az Universidade de Coimbra Sport Karán tanultunk

Részletesebben

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS KÜLFÖLDI INTÉZMÉNY: JAMK University of Applied Sciences PROGRAM: ITPRO képzés CampusHungary és Erasmus ösztöndíjjal IDŐSZAK:

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009 96 97 98 99 100 SKAohsiung: A BAJNOK ÚTJA,,Hatéves voltam, amikor édesapám ismerôse révén elmehettem egy karateedzésre. Ahogy beléptem, iszonyú hangzavar, kiabálás, egymással harcoló fehér ruhás emberek

Részletesebben

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 2012. április 21. Szombat Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 10:00-kor találkoztuk a többiekkel Ferihegyen, a 2B terminálon. Az utunk zökkenőmentesnek ígérkezett

Részletesebben

KIFiNFO K I F I. Kedves Olvasónk! 2008. december Keresztyén Fiatalok Társasága Egyesület

KIFiNFO K I F I. Kedves Olvasónk! 2008. december Keresztyén Fiatalok Társasága Egyesület KIFiNFO K I F I 2008. december Keresztyén Fiatalok Társasága Egyesület Kedves Olvasónk! A KIFI hét éves működése után szükségesnek látjuk, hogy munkánkról rendszeres tájékoztatást adjunk mindazok számára,

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a CERN BESZÁMOLÓ Hétfő Iskola után öt óra tájra mindenki épségben, ha nem is időben, de megérkezett a reptérre. Itt minden rendben ment, becsekkoltunk, majd rövid várakozást követően elkezdődött a beszállás.

Részletesebben

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták,

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták, Szent Lőrinc Diákújság I. évfolyam, 1. szám A hírlevél Visszatekintés... Egészség- és sportnap A tartalomból: Egészség-és sportnap 1 Az Egészség-és sportnap megrendezésére 2015.május 20 -án került sor

Részletesebben

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Tanulmányi kirándulásunk témája erdélyi születésű történelmi nagyságok és az erdélyi történelemben fontos helyszínek felkeresése. Az előkészítő szakaszban külső

Részletesebben

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében (2015.05.21-05.26) 1. nap (2015.05.21) 2015.05.20-án 23.30-kor kezdtünk összegyűlni a suli előtt. Az idő barátságtalanul hűvös volt, előtte nem

Részletesebben

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében )

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) 1. nap - 2009. július 12. Vasárnap UTAZÁS Reggel 8 körül szedett össze a busz minket Paks különböző

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR. ERASMUS gyakorlati mobilitás. Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III.

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR. ERASMUS gyakorlati mobilitás. Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS gyakorlati mobilitás Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III. 2014 HOTEL CHRISTINA****, Pertisau, Tirol, Ausztria 2014. augusztus

Részletesebben

Élménybeszámolóm a Linz AG-nál töltött szakmai gyakorlatról

Élménybeszámolóm a Linz AG-nál töltött szakmai gyakorlatról Élménybeszámolóm a Linz AG-nál töltött szakmai gyakorlatról Gyakornoki állásomat Ausztriában, Linzben a helyi energiaszolgáltatónál töltöttem, 2014. szeptember 22.-től 2015. március 20.-ig. Ez a kis osztrák

Részletesebben

Húsvét a Bruderhofban

Húsvét a Bruderhofban Húsvét a Bruderhofban 1998 augusztusában Gyurka bácsi bíztatására az akkor 6 fős családunk elrepült az angliai Beech Grove nevű protestáns eredetű, megújult hutteri gyökerű családközösségbe. Erről a 6

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Az utazás a Tempus Közalapítvány Leonardo Mobilitás program támogatásával valósult meg Küldő iskola: Szegedi Szolgáltatási Középiskola

Részletesebben

Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország

Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország Azon szerencsések közé sorolhatom magam, akinek lehetősége adódott fél évet Olaszországban töltenie. Ezt persze mind az

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

Hochschule Ulm. Utazás

Hochschule Ulm. Utazás Hochschule Ulm A 2009/2010 tanév tavaszi időszakában töltöttem el egy félévet ebben a hangulatos városban, március 1-től július végéig. Azért választottam a tavaszi félévet az őszivel szemben, mert ez

Részletesebben

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos):

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): 4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): A kiutazásban ludas pasijainkról itt írunk, nem a szexben! Két külön dolog, ugyanis nekik nem sok közük volt a mi kinti életünkhöz,

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

ő ü ő ü ő ü ő Ő ü ő ú ő ű ü ú ő ű ű ű ú ű ő ő ő ő ő Ó Á Á ő ő ő ő ő ő ő ő Ó Ó ü ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ü ü ü ü ü ő Á ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ü ő ű ő ü ő ő ü ő ő ő ü ű ű ű ű ű ú ű ú ű ú ü É ü ő É ű ő ű

Részletesebben

Erasmus+ Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia-Nykobing SOSU Andódi Szabolcs

Erasmus+ Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia-Nykobing SOSU Andódi Szabolcs Erasmus+ Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia-Nykobing SOSU Andódi Szabolcs AZ ELSŐ NAPOK 2015. okt. 26-án hétfőn utaztam ki Dániába három társammal és egy kísérőtanárral. A repülő Koppenhágába érkezett

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

jor ge bucay Caminò a könnyek útja

jor ge bucay Caminò a könnyek útja jor ge bucay Caminò a könnyek útja A Z ÚT RÉTEGEI Biztosan van egy út, mely bizonyára sok mindenben személyes és különleges. Bizonyára van egy út, mely biztosan sok mindenben közös mindenki számára. Van

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Szakmai gyakorlat, Hollandiában

Szakmai gyakorlat, Hollandiában Szakmai gyakorlat, Hollandiában (2012.10.27-2012.11.24) Varga Vanessza Ágnes (leendő) Gyógypedagógiai asszisztens Hol is kezdjem Olyan sok élményben volt részem ez alatt a négy hét alatt, hogy a hazaérkezésem

Részletesebben

É Ő É É Á É Á Ü Ú ű Á ü Á ú ü ú ü Á Á Ú Ü ü ű ú ü ú Ü ű Ü ü ü ű ü ü ű ű ü ü ü ü ü ü ú ü ü ú ű ü ü ü ü ü ü ú Ü ü ü Á Ü ú ü ú ü ü ü ü ü ü ú ü Ú ú ü ü ü ü ú ú ű ú ü ü ú ű ü ü É ú ü ü ü ü ú Á ü ü É Á ü ü ü

Részletesebben

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: 1-19/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. augusztus 22-én megtartott rendkívüli üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata

Részletesebben

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület 2011. évi KÖZHASZNÚ JELENTÉSE Tavasz A tél végén többször megfordultunk Tebén, de a hó miatt érdemi munkát, még ellenőrzéseket sem tudtunk végezni. Amint elolvadt

Részletesebben

GyalogTrefort vándortábor

GyalogTrefort vándortábor 65 1 beszámolók nyári programokról 2 GyalogTrefort vándortábor 26. túra Országos Kéktúra (2011. június 26. július 1.) Útvonal: Mátraverebély > Ágasvári turistaház > Mátraszentistván > Mátraszentlászló

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Nádházi Norbert az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése Erasmus+ beszámoló Margate, Egyesült Királyság 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné 1. A tanulmányút általános értékelése 2013-ban az Erasmus+ pályázat által nyújtott lehetőséggel élve

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

Élménybeszámoló Berlinről

Élménybeszámoló Berlinről Élménybeszámoló Berlinről Az Erasmus ösztöndíj keretén belül lehetőségem nyílt arra, hogy a 2013/2014-es őszi/téli szemesztert Berlinben töltsem. A választásom azért erre a városra esett, mert a német

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam 2014 február 02. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Pintér Attila nem tagadja, hogy a Ferencváros élete meghatározó klubja.

Részletesebben

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Dél-európai üzemi gyakorlat a szakképzésben résztvevı tanulók számára LdV-HU-10-IVT-1021 Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Iskolánk négy vendéglátós tanulója 2011. május elején kezdte

Részletesebben

Marx György: Gyorsuló idő Rényi Alfréd: Ars Mathematica Székely Gábor: Paradoxonok Tusnády Gábor: Sztochasztika

Marx György: Gyorsuló idő Rényi Alfréd: Ars Mathematica Székely Gábor: Paradoxonok Tusnády Gábor: Sztochasztika Játék a végtelennel MAGYAR TUDÓSOK Marx György: Gyorsuló idő Rényi Alfréd: Ars Mathematica Székely Gábor: Paradoxonok Tusnády Gábor: Sztochasztika Péter Rózsa Játék a végtelennel Matematika kívülállóknak

Részletesebben

Karácsony máshol, máshogyan

Karácsony máshol, máshogyan Karácsony máshol, máshogyan A karácsonyt sokféleképpen lehet ünnepelni, s mivel a téma nem is oly régen még aktuális volt, gondoltam, pár újonnan szerzett információt közölnék iskolánk szorgalmas diákjaival:

Részletesebben

Beszámoló a finnországi gyakorlatról

Beszámoló a finnországi gyakorlatról Leonardo pályázat Beszámoló a finnországi gyakorlatról 2013. január 19 - február 16-ig Készítette: Mészáros Eszter Küldő intézmény: SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye Szeged

Részletesebben

MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR. vacesvideke@gmail.com izalapito@gmail.com Kosztyán Attila 06 30 331 19 71 Kosztyán Enikő 06 30 337 03 16. 1.

MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR. vacesvideke@gmail.com izalapito@gmail.com Kosztyán Attila 06 30 331 19 71 Kosztyán Enikő 06 30 337 03 16. 1. MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR www.vacesvideke.hu www.izalapito.hu vacesvideke@gmail.com izalapito@gmail.com Kosztyán Attila 06 30 331 19 71 Kosztyán Enikő 06 30 337 03 16 1. oldal A Magyarkúti gyermektábor Magyarkúton

Részletesebben

2012. augusztus 30- szeptember 1.

2012. augusztus 30- szeptember 1. 2012. augusztus 29. Szokásunkhoz híven a korai indulást választottuk, így pár perccel öt óra után már motoroztunk ki a kikötőből. Ez így leírva egyszerűnek tűnik, de nekünk ott, beszorulva két nagy hajó

Részletesebben

ZSEBEDBEN A JÖVŐD Mi a véleményed? Mit tanácsolsz?

ZSEBEDBEN A JÖVŐD Mi a véleményed? Mit tanácsolsz? 1. ÓRA ZSEBEDBEN A JÖVŐD Mi a véleményed? Mit tanácsolsz? MI A VÉLEMÉNYED? MIT TANÁCSOLSZ? (Egyesével olvassuk fel a történetet, utána jelezzék, melyik állítással értenek egyet, illetve van-e valaki, aki

Részletesebben

Erasmus Göttingen Németország Sommer Semester 2014

Erasmus Göttingen Németország Sommer Semester 2014 Erasmus Göttingen Németország Sommer Semester 2014 2014. április 2.-án érkeztünk Göttingenbe. 2 társammal, Farkas Zoltánnal és Dániel Balázzsal, akik szintén faipari mérnökhallgatók. Az egyetemi Régi Kollégiumtól

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

A Ciszterci Szent István Gimnázium 8. évfolyama számára készült angol - német alapvizsga témajegyzéke

A Ciszterci Szent István Gimnázium 8. évfolyama számára készült angol - német alapvizsga témajegyzéke A Ciszterci Szent István Gimnázium 8. évfolyama számára készült angol - német alapvizsga témajegyzéke 1. Az egyén - személyi adatok - tulajdonságok (külső,belső) - napirend - család - rokonság - házimunka

Részletesebben

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül DOMSZKY ZOLTÁN 69 nap alatt Magyarország körül Előzmények Sajnos nem olyan régtől túrázom talán úgy 10 éve kezdtem, de nagyon megszerettem, és belekóstoltam a teljesítménytúrázás műfajába is. Nagyon lelkes

Részletesebben

1. Napirend Bánk Tó-Strand fejlesztése; megújítási-fejlesztési tervezés, pályázati lehetőség

1. Napirend Bánk Tó-Strand fejlesztése; megújítási-fejlesztési tervezés, pályázati lehetőség Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. JEGYZŐKÖNYVE Készült: 2015. november 3-án 14.00 órai kezdettel megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről Ülés helye: Bánk Község Önkormányzata,

Részletesebben

Beszámoló. Universitá Carlo Cattaneo Castellanza Olaszország

Beszámoló. Universitá Carlo Cattaneo Castellanza Olaszország Beszámoló Universitá Carlo Cattaneo Castellanza Olaszország Azt hiszem, életem eddigi legjobb évét tudhatom magam mögött, melyhez nagyban hozzájárult az is, hogy a 2012/13-as őszi félévben Olaszországban

Részletesebben

tovább örökítő város legyen!

tovább örökítő város legyen! K Ö R M E N D I F Ó R U M 3 tovább örökítő város legyen! kampányról, tervekről, a város jövőjéről hogy milyen szakokra lenne még szükség a mezőgazdasági képzések mellett, így például a fémipari szakmák

Részletesebben

KKedves Menyasszony és Vőlegény!

KKedves Menyasszony és Vőlegény! KKedves Menyasszony és Vőlegény! Először is szeretnénk gratulálni esküvőtökhöz! Másodsorban pedig köszönjük érdeklődéseteket szolgáltatásunk iránt. Reméljük, elnyeri tetszéseteket! Tudjuk, egy igazán izgalmas-mozgalmas

Részletesebben

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe.

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe. A projekt adatai: Címe: Modern technikák a régi épületek felújításánál Helyszín: Lipcse, Németország Kint tartózkodás Ideje: 2015.06.13.-2015.07.04. Munkanyelv: német Tavalyi sikeres, a témában futó felnőtt

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. Beszámoló Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. A külföldi képzés lehetőségét az iskolában, egy pályázat útján nyertem el három társammal

Részletesebben

Képviselőjelöltek bemutatkozása

Képviselőjelöltek bemutatkozása Választási melléklet Tisztelt Választópolgárok! Választási tudnivalók A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását 2014. október 12-ére,

Részletesebben

Porto 2013/2014. I. félév Dobrai Balázs Bence műszaki menedzser

Porto 2013/2014. I. félév Dobrai Balázs Bence műszaki menedzser Porto 2013/2014. I. félév Dobrai Balázs Bence műszaki menedzser Az én Erasmusos félévemet Portugáliában, azon belül pedig Portóban tölthettem el. Szerencsésnek érezhetem magam, hogy az első helyen megjelölt

Részletesebben

Turgyán Enikő Szociálpedgógia szak Amit az Erasmus adott

Turgyán Enikő Szociálpedgógia szak Amit az Erasmus adott Turgyán Enikő Szociálpedgógia szak Amit az Erasmus adott Miután megtudtam, hogy Erasmus ösztöndíjjal Németországban tanulhatok a Drezdai Műszaki Egyetemen, nagyon vártam már, hogy elkezdődjön a félév.

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Á Á É É É ö É Ó ú Á ú Á Á Á Á ö Á ő ű ú ö ö ú ű ú É ő ö ú ú ű ö ű ő Ú Ú ú ő ö ö ő ö ö Á ö Á ö ú ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ő ö ö ö ö ő ö Á ö ő ö ö ő ú ú ö ö ő ö ö ö ö ú ö ú ö ő ú ö ö ö ö ö ú ö ú ú ö Ú ő ű ő ö

Részletesebben

Jézus vére, ments meg minket!

Jézus vére, ments meg minket! ÜZENET A CSÉPAI, SZELEVÉNYI, TISZAUGI ÉS TISZASASI RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEK TÁJÉKOZTATÓJA V. évfolyam, 6. szám, 2007. július HÍREK, INFORMÁCIÓK, LELKISÉG, GYERMEKSAROK Jézus vére, ments meg minket!

Részletesebben

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Kovács Szilvia Kovács Szilviának hívnak, a Budapesti Műszaki Főiskola, Keleti Károly Gazdasági Karának végzős hallgatójaként adatott meg számomra a lehetőség,

Részletesebben

ő Á ú ő ú ő ú ú ú ő ő ő ű ú ű ő ő ú ő ő ő ú Á ő ú ő ő ú ő ő É É ú ő ő Ú ő É ú ú ő ő ő ő ő É ő ő ú É ű ű ű ú ő ő É ő ű ő ő É ú É ú ő ő ű ú ű ő ő ú ú Ú ú Ü ő ű ú ő ű ő ő ú ő ő ő ő ú ő ő ú ú ő ú ő ú ű ű É

Részletesebben

ó á á á á á ó á ó Á ö é á ó Ú á á á ó Á ö é á á á ó ó ó á á ó á ó Ú á é á ó ü é ü é á á á á ó é é á ú á ó á é ó á ó Ó é á ó é á ó ó á Ó Ö é á ó á ó é é é ü é ó á Ó é é é ó ó ó á ó é é ó á ü ó é á ó é é

Részletesebben

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA Turizmus-vendéglátás szak Idegenforgalom és szálloda szakirány 2013/14. II. szemeszter/nappali Varga B. Veronika Varga B. Veronika vagyok, a Nyugat-Magyarországi

Részletesebben

É Ú ú Á Ú Ú Á Á Ú ú ú ú Ú ú Á Ú Ü Ü ű ű ú ú ú ú Ü ú Ü Ú ú ű ú É ú Ü ű ú ú Ú É É Á Á Á Á Ü ú Á Á É Ú É ú Á Ü É Ü Ü Ü Ü Á Á ű ú ű ú Ü ű Á ú ű ű ú ű ű ű ú ű ű ű ű ú Ü É ű ú ű Ü ű ú ű Ü Ü Ü ú Ú ú ú ú ű ú ű

Részletesebben

Ó Á É Ő É ő ő ő ó ó ó ó ó ő Ö ó ő ó ü ő ó ő ű ó ó ó ő ő ő ő ő ű ő ó ü ó ő ő ő ő ó ü ó ó ó ű ő ó ő ó ő ú ő ő ü ő ó ü ó ő ő ő ü ó ó ő ő ü ő ó ő ó ő ű ő ő ű ő ó ó ó ó ó ó ő ő ó ó ó ő ó ő ü ó ű ő ő Á ó ó Ó

Részletesebben

ú ő ü ő ő ü ő ű ű ő ü ü ő ő Ü Á ő ü ő ő ü ő ő ü ő ú ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ő ű ű ő ü ő ő ő ü ő ü ő ű ő ü ő ő ő ő ü ü ü ő ő ű ú ü ü ő ő ő ő ü ü ő ő ő ü ő ő ő ő ű ő ú ő ő ü ő ő ü ő ő ő ű ő ő ű ü ü ő

Részletesebben

É É Á É É ó ó ö ű ó ó ó ű ó ö ö ű ó ó ő ö ű ó ó ű ú ö ű ó ó ó ó ö ű ó ó ó ö ű ő ő ő ó ö ű ú ö ó ó ó ú ő ő ü ó ó ó ö ű ű ö ő ó ú ó ö ü ö ű ó ó ö ő ö ó ö ö ő ő ö ó ő ö ő ó ő ó ő ú ú ö ű ó ú ö ő ű ö ó ó ó

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

X. A CIGÁNY KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZATOK KAPCSOLATRENDSZERE

X. A CIGÁNY KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZATOK KAPCSOLATRENDSZERE X. A CIGÁNY KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZATOK KAPCSOLATRENDSZERE 1. KAPCSOLAT A HELYI INTÉZMÉNYEKKEL, SZEMÉLYEKKEL A CKÖ kapcsolatrendszere 1 Százalék 100 80 60 40 0 39 40 37 43 19 13 5 4 21 41 24 13 34 53 9 4

Részletesebben

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Szakmai gyakorlat (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Minerva Érettségizettek Szakközépiskolájának köszönhetően a nyári szakmai gyakorlatomat otthonomtól távol egy másik országban,

Részletesebben

,,Tele vagyunk fiatallal,,

,,Tele vagyunk fiatallal,, t a v a s z t ó l õ s z i g,,tele vagyunk fiatallal,, Vakáció, szabadidõ: mindannyiunk iskolája! A nyári, a családi, közösségi idõtöltés, a táborok, minden, ami nem az iskolában, nem a televízióban, nem

Részletesebben

Á Ó Ö Á É É É É Ő ű Á Ó ű Ö ű ű ű Ó ű Ö Ú Ö Ú ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ü Á ű ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű Ö ű ű Ü ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű ű ű ű ű Á Á ű É ű ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ó Ü Á É Ű ű ű ű ű Á ű ű ű Á É ű Ú Ó

Részletesebben

ű É ű Á Ü É É ű ű Ű ÓÓ Ü É Ü Ú Ú ű Ú Ö Ö Ü ű ű Ű Ú Ö Ü Ö Ú Ó Ó Á É Ú Ű Ú Ú Ú Ú Ú ű Ú Ű Ú ű ű Ú ű ű Ú Ú É Á Ú Ú É É ű ű ű Ú ű ű Ú ű Ú Ó É Ű Ó ű Ú ű ű ű Á ű ű Ú ű ű É ű ű ű ű Ó Ú Á Ú ű Á ű Á Ú Ó ű ű Á ű

Részletesebben

É ú ú ú ú ú ú ú ú ú É É ú ű ú ű ú Ú Ü ú ú ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Ü ű ű ú É É ű É ű É ú ú ú ű É ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Á ú É ű ű ú ú ú ú ű ű ű ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú Ú ű ú ű ű ú ú ű Ü ú ű

Részletesebben

Á Á ó ő ő ó Ő ó ó ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Ó ó ő ó ó Ő Ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Á Ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Á Ó ó ó Ő ó ó ó Ó ó Ú ó Ó Ó ó Ó Ó Ő ó Ó ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó ó ó Ó ó ó ó Ó Ú Ó Ó ó ó ő ö Ó

Részletesebben

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével.

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével. Kézipatika az ország tetején Mátraszentimre Magyarország legmagasabban átlagosan 800 méteren fekvô önálló települése. Hivatalosan még öt települést foglal magában: Mátraszentistvánt és Mátraszentlászlót,

Részletesebben

mozdulatokkal hol a sínt, hol a kereket kalapálták, míg minden a helyére került.

mozdulatokkal hol a sínt, hol a kereket kalapálták, míg minden a helyére került. A kidaruzásig hátralévő napokon megjavíttattuk a radart, megforrasztattuk a kályhánk meggyengült részeit, tömítettük a szivárgó csatlakozókat, felleltároztuk a készleteket. Nem mellékesen a fiúk remek

Részletesebben

É Ó Ö Á ú Á ú ú ú ú Ó ú ú ú ú ű ú Á ÁÉ Á ű ű ú ú É ú É É ű ű É ű Ú ű Ü ú ű ú Ö Ú ű Ö Ö ú Ő ú ű Ö ú ú Ú Ó ú ú ű ú Ö Ú Ü Á Á Á É Ü ű Ü Ö É Á Ü Ó É Ö É ű Ü Á Á Á ú Ü Ö Á É Ü Á ú Ö Ö ú Ö Á ú É É Ö É Á Á Á

Részletesebben

É É É É É Ö Á Á É Ő ű ű ű Ü ű ű ű Ú Á ű Ö ű Ú Á Ú ű Ó Ú Ú Ú Ú ű Ú Ú ű É ű ű É É É ű É É Ü ű ű É Á ű Á Á Ü Á Ü É Ú Á Ú Ó Ü Ü Ú ű ű Ú Ü Ü ű Ú É Ö ű ű Ü Ó Á Ö Ö ű Ö É É ű ű É ű ű ű Ú ű Ö É Ó ű Ú Ú Ú É Ú Ú

Részletesebben

Ú ő É ő ű ő ű Á É ő Ó Á Á ő ű ű Á ű Ú É ő É Ú Ö ő ő Á ő ő Á É É Á ő ő ő ő ő ő Á Ó Á É Ú Á Á Á ő Á Á Á Á Á É ő ő ű ő ő É ő ő Á Á Ó Ü Á É Á ő Á ő ő ő Á É Ü ő Á Á ő Ö ő ő Á É ő ő ű ő Ö Á Á Ú Á Á Á É É ő ű

Részletesebben

Ú ű Ú ű ű ű Á ű Ö Á ű ű ű ű ű ű Ö ű Á ű ű Á ű ű ű ű ű Á ű Ú Ü Ü ű ű Ü Ü Ö ű ű ű ű ű Ú Ü ű ű ű ű ű Ú Ó ű ű ű Á É ű ű ű Ű ű ű ű É Á Á Á Á Ó Ó ű Ü Ú Ú Ö Ú ű Ö Ő Ú Ú ű Ó Ő Ú Ö Ö Ő Ű É ű Ó É Á Á ű ű Ú Á É É

Részletesebben

Ó Ú Ö Ú É Ö É Á ű ű ű ű ű ű ű ű Á ű Á Ú ű Ü ű ű Ü ű Ó ű ű Ú ű Ö Ö ű ű ű ű Á É Ó ű ű Ü Ö ű ű Ü Ú É ű ű ű ű É Ü Ü Ü É Ü Ü Ü Ü ű ű ű ű ű ű ű Ú É ű ű ű ű É Ü ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ú ű Ö ű Ü ű ű ű ű É ű Ó ű ű É

Részletesebben