Élménybeszámoló Berlinről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Élménybeszámoló Berlinről"

Átírás

1 Élménybeszámoló Berlinről Az Erasmus ösztöndíj keretén belül lehetőségem nyílt arra, hogy a 2013/2014-es őszi/téli szemesztert Berlinben töltsem. A választásom azért erre a városra esett, mert a német nyelvet már több mint 10 éve tanultam, és néhány ismerősöm járt már Berlinben, akik mind csak ajánlani tudták. Talán az is erősítette Berlin utáni vágyamat, hogy annak idején időnként néztem a Lisa csak egy van (Verliebt in Berlin) című sorozatot, és a sugárzott képek alapján nagyon megtetszett a város. Tetszett a gondolat, hogy itt a lehetőség egyedül felfedezni egy idegen ország fővárosát, kipróbálni magam, hogy hogyan boldogulok az életben, távol a családtól és a barátoktól.

2 Kiutazás Berlinbe Miután elküldtük a jelentkezést, és kiderült, hogy felvettek, kezdetét vehette a szálláskeresés. Abban az esetben, ha nincs üres kollégiumi férőhely, a kinti koordinátorok megadnak több forrást is, ahol lakásokat, egyéb szálláslehetőségeket lehet keresni. Az én esetemben pont így történt, nem volt már kollégiumi férőhely. De mivel kiderült, hogy az ÓE-ről nem egyedül megyek Berlinbe, felvettem a kapcsolatot a másik kiutazóval, Bátor Hajnalkával, és együtt kezdtünk el szállást keresni. Nem sokkal később Hajni óriási hírrel hívott fel, talált nekünk lakást. Nagyszerű, ezután már csak a jegyeket kellett megvenni, és irány Berlin! Mi a vonatot választottuk, mert így egyszerre több dolgot is magunkkal tudtunk vinni plusz költség nélkül (repülőjegyet, ha az ember időben foglal, nagyon olcsón tud venni, de költözés esetén a feladott poggyász jóval drágább lehet, mint maga a repjegy). Ha kb. egy hónappal előbb megveszitek a vonatjegyet, már 29 -ért ki tudtok utazni, ami nagyszerű ár. Az idő előre haladtával már ez is csak drágább lesz (39-től akár 90 - ig is terjedhet). No igen, a kezdeti örömöt azonnal felváltotta az idegeskedés, amikor a kiutazás előtt 2 nappal a főbérlő váratlanul visszamondta a lakást. Sajnos ez előfordul. Azonnal felvettem a kapcsolatot a kinti egyetem Erasmus koordinátoraival, és másnap már hívtak is a jó hírrel, hogy felszabadult néhány férőhely, így nem kell aggódnunk, lesz hol lakni. Visszatérve az utazásra, a vonat mellett tudom még ajánlani a buszt is. Haza költözésem során a Cseh-busz társaságot választottam ( Ez fix áras társaság, a buszjegyemet Ft-ért vettem, ami még mindig nagyon kedvező ár. Bár költözéshez ezt sem igazán ajánlom, mert a 2. úti poggyászért még 8 -t kell fizetni, de ha 1 úti és 1 kézi poggyásszal meg tudjátok oldani, akkor nagyon jó. A megadott honlapon meg tudjátok nézni, hogy milyenek a buszok belülről. Én teljes mértékig meg voltam elégedve.

3 Megérkezés Berlinbe Hogy ne érezzétek magatok annyira elveszettnek egy idegen ország idegen városában, az egyetem kirendel mellétek egy segítőt, ún. buddy -t, aki a kiutazás előtt kb. egy hónappal felveszi veletek a kapcsolatot. Nekünk szerencsénk volt, a buddy, akit kaptunk, magyar volt. Ő az a személy, aki kimegy elétek az állomásra vagy reptérre, ha kéritek. Segít nektek megkeresni a szállásotok, segít a beköltözésben, illetve egyéb fontos elintéznivalókhoz is kérhetitek a segítségét. Fontos elintéznivalók 1. A megérkezésetek után 10 napon belül be kell jelentkeznetek a Bürgeramt-ba (be kell jelenteni a kinti lakcímet). Ehhez kérhetitek a buddy segítségét, hogy biztosan jól töltsétek ki az űrlapokat. 2. Társadalombiztosítás elintézése: ha megvan az EU-s kártyátok, ez is hamar megvan. Általában az Erasmusosok orientációs napján vannak standok, ahol ezt is, és a lakcím bejelentését is el lehet intézni, így megspórolhattok magatoknak néhány utat. 3. Német bankszámla nyitása: erre azért van szükség, mert ha előre kifizettek a kollégiumi férőhely lefoglalására kb t, akkor ezt csak a német számlára fogják visszautalni, illetve az államtól kaptok 50 Begrüßungsgeld -et (üdvözlő pénz), amit szintén erre a számlára utalnak át. International Office A HTW nemzetközi irodája, melynek tagjai segítik a külföldi diákokat. Fontosnak éreztem megemlíteni őket, mert ha bármi baj van, készséggel, önzetlenül segítenek (mint pl. mi esetünkben a szálláskeresésnél). Rengeteg szabadidős és kulturális programot szerveznek a külföldi diákoknak, hogy megismerkedhessenek egymással, illetve a német kultúrával.

4 A HTW-ről (Hochschule für Technik ung Wirtschaft) A HTW-nek 2 Campusa van, az egyik a Treskowalle-n, ez a gazdasági kar, a másik a Wilhelminenhof Strasse-n található, ez a technikai kar. Én az utóbbi karon tanultam, a Bekleidungstechnik (magyarosan ruhaipari technológia) szakirányon. Eredetileg 5 tantárgyat szerettem volna felvenni: Verarbeitungstechnik I., Schnittkonstruktion I., Schnittkonstruktion II., Produktrealization I. és Kollektionserstellung. Ezek közül a Schnittkonstruktion I. ebben a félévben nem indult, a Verarbeitungstechnik I-et pedig le kellett adnom, mert menet közben tanárcsere történt, ennek következtében az órarendünket is átvariálták, így ütközésem alakult ki. Röviden megosztom veletek, hogy miket tanultam az általam kiválasztott órákon: 1. Verarbeitungstechnik I: ebből a tárgyból egy héten 2 előadás és hetente egy gyakorlat volt. Az előadáson hangoznak el a varrással és a varrógépekkel kapcsolatos alapismeretek, a gyakorlatokon pedig természetesen a varrást fogjátok gyakorolni, kezdve az egyenes varrással, majd a félév végére egy kis, egyszerű blúz elkészítésével. 2. Schnittkonstruktion II: ez a tantárgy a szerkesztés-modellezésről szól. Heti 1 előadás és kéthetente 1 gyakorlat tarozik hozzá. Ebben a félévben a férfi ruhatár alapdarabjait tanultuk meg megszerkeszteni: ing, nadrág, mellény, öltöny. Az előadáson 1:2,5 méretarányban dolgoztunk, a gyakorlatokon pedig 1:1 arányban. A félév során 2 beadandó feladat volt: egy általunk tervezett férfiing szabásmintájának elkészítése, és egy, a tanárnő által megadott férfinadrág szabásmintájának elkészítése 1:1 arányban. Természetesen a tárgyat egy vizsga zárta, ahol kaptunk egy képet egy férfi mellényről, és annak az alapszerkesztését kellett megrajzolni 1:2,5-ben. 3. Produktrealization I: kéthetente volt 1 óránk, ami 195 perces volt, 6 fős csapatokban dolgoztunk, ezen belül 3-3 fő tervezett 1-1 blúzt, aminek elkészítette az alapszerkesztését, a szabásmintákat, végül pedig a megadott alapanyagból magát a terméket. A termék mellé egy komplett dokumentációt is le kellett adnunk, ami többek között tartalmazta az inspirációt, a

5 próbákat, a próbák után elvégzett módosításokat, a technológiai dokumentációt, a feladatbeosztást stb. 4. Kollektionserstellung: ez egy választható tantárgy a végzősöknek. A tárgy lényege, hogy 2 (a mi esetünkben a páratlan létszám miatt 3) fős csoportokban kellett a megadott téma és alapanyagoknak megfelelő mini (2-3 db-os) kollekciót tervezni és megvalósítani. A szabásmintákat számítógépes programmal, a GRAFIS-al kellett elkészítenünk. Mivel én még nem ismertem a programot, megengedték, hogy bejárjak a Rechnergestüzte Schnittkonstruktion nevű tárgyra, ahol elsajátítottam a program működési elvét. Ezt nagyon hasznosnak éreztem, hiszen a manapság már minden ruhaipari cég rendelkezik egy hasonló tervező programmal. A kollekcióhoz prezentációs mappát is kellett készítenünk, ami hasonló adatokat tartalmazott, mint a Produktrealizaton esetében, de ez inkább volt művészi, mint technológiai jellegű.

6

7 Összefoglalva szakmai szempontból úgy érzem, nagyon sokat tanultam a HTW-n. Az egyetem nagyon modern, jól felszerelt, és nem utolsó sorban az oktatók szakmai hozzáértése is kiváló. Tetszett, hogy olyan technológiákról, eljárásokról tanultunk, amelyek naprakészek, aktuálisak. A szakmai felkészültséget nem csak az oktatók hozzáértése teszi lehetővé, a könyvtárban is rengeteg információs anyag (könyvek, szaklapok, divatmagazinok) fellelhető. A könyvtárat szorult szívvel hagytam ott, ez volt az egyik kedvenc helyem az egyetemen. Továbbá azt is meg kell említenem, hogy a szaktársaim is nagyon kedvesek, befogadóak voltak, és senki nem nézett rám csúnyán, ha nyelvtani hibát vétettem. Mivel ezen a szakirányon az oktatás német nyelven folyik, előny, ha jól beszéltek németül. Persze az angollal is el lehet boldogulni, de a némettel könnyebben boldogultok. Az élet Berlinben Berlin sohasem alszik igen, igaz a mondás. A városban (főleg az esti órákban) nagy a nyüzsgés, mindenki tart valahová, az ember állandóan úton van a közlekedési eszközökön. Ennek megvan a maga hangulata, időnként nagyon jót tesz csak úgy, céltalanul bolyongani a városban a tömegközlekedés segítségével, vagy éppen gyalog. Nekem ez volt az egyik kedvenc elfoglaltságom. Egymagam felfedezni a várost. Temérdek szabadidős, kulturális és szórakozási lehetőség adott a városban, melyeket érdemes kihasználni. Habár Berlin nem tartozik a legolcsóbb városok közé, itt is találhatunk nagyon sok diákbarát éttermet, bárt, lokált, kinek, mi tetszik. Akinek pedig hiányzik a haza, annak figyelmébe ajánlom az U5-ös metró Weberwiese megállóját, ahol található egy Ungarische Spezialitäten üzlet, melynek tulajdonosa szintén magyar. Elsőre a berlini közlekedés bonyolultnak, átláthatatlannak tűnik, de aki élt már Budapesten, az nagyon könnyen kiigazodik rajta. Berlinben nagy hagyománya van a bolhapiacozásnak, minden héten van valahol piac péntektől vasárnapig. Mivel vasárnap szinte semmilyen üzlet nincs nyitva (még a nagy bevásárlóközpontok sem), érdemes ilyenkor kilátogatni a piacokra vagy múzeumokba menni.

8 Nagyon sokat tudnék még mesélni Berlinről, a kinti életről, tapasztalatokról, de már így is elég hosszúra sikerült a beszámoló, ezért, ha bárkinek kérdése van, bátran keressen az anna.jarovaja.v@gmail.com címen. Hasznos linkek:

Erasmus+ beszámoló. Nagy László András Franciaország, Angers

Erasmus+ beszámoló. Nagy László András Franciaország, Angers Erasmus+ beszámoló Nagy László András Franciaország, Angers Erasmus+ program Úgy gondolom az természetes volt, hogy mint mindenkiben, bennem is felmerült pár kérdés, amikor a GDF honlapján átnéztem az

Részletesebben

Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország

Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország Azon szerencsések közé sorolhatom magam, akinek lehetősége adódott fél évet Olaszországban töltenie. Ezt persze mind az

Részletesebben

Hochschule Ravensburg-Weingarten Németország 2008/09 Őszi félév

Hochschule Ravensburg-Weingarten Németország 2008/09 Őszi félév Beszámoló Hochschule Ravensburg-Weingarten Németország 2008/09 Őszi félév Kovács Gergely (EXXRA9) Első nap Kovács Gergely vagyok, a BMF-KVK hallgatója. A 2008/09-es őszi félévben lehetőségem nyílt egy

Részletesebben

Erasmus ösztöndíj Portugáliában Tapolczai Ildikó, Halász Dorottya

Erasmus ösztöndíj Portugáliában Tapolczai Ildikó, Halász Dorottya Erasmus ösztöndíj Portugáliában Tapolczai Ildikó, Halász Dorottya A 2011/2012-es tanév tavaszi szemeszterét Portugáliában, Coimbra városában töltöttük. Az Universidade de Coimbra Sport Karán tanultunk

Részletesebben

Erasmus Göttingen Németország Sommer Semester 2014

Erasmus Göttingen Németország Sommer Semester 2014 Erasmus Göttingen Németország Sommer Semester 2014 2014. április 2.-án érkeztünk Göttingenbe. 2 társammal, Farkas Zoltánnal és Dániel Balázzsal, akik szintén faipari mérnökhallgatók. Az egyetemi Régi Kollégiumtól

Részletesebben

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév Szekeres Péter kooperos hallgató vagyok a Kandóról! Az utolsó utáni évben úgy döntöttem hogy jó lenne szerencsét próbálni

Részletesebben

Porto 2013/2014. I. félév Dobrai Balázs Bence műszaki menedzser

Porto 2013/2014. I. félév Dobrai Balázs Bence műszaki menedzser Porto 2013/2014. I. félév Dobrai Balázs Bence műszaki menedzser Az én Erasmusos félévemet Portugáliában, azon belül pedig Portóban tölthettem el. Szerencsésnek érezhetem magam, hogy az első helyen megjelölt

Részletesebben

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Kovács Szilvia Kovács Szilviának hívnak, a Budapesti Műszaki Főiskola, Keleti Károly Gazdasági Karának végzős hallgatójaként adatott meg számomra a lehetőség,

Részletesebben

Turgyán Enikő Szociálpedgógia szak Amit az Erasmus adott

Turgyán Enikő Szociálpedgógia szak Amit az Erasmus adott Turgyán Enikő Szociálpedgógia szak Amit az Erasmus adott Miután megtudtam, hogy Erasmus ösztöndíjjal Németországban tanulhatok a Drezdai Műszaki Egyetemen, nagyon vártam már, hogy elkezdődjön a félév.

Részletesebben

Élménybeszámoló. Furtwangen 2010/2011 őszi félév. Készítette: Leposa Krisztina

Élménybeszámoló. Furtwangen 2010/2011 őszi félév. Készítette: Leposa Krisztina Élménybeszámoló Furtwangen 2010/2011 őszi félév Készítette: Leposa Krisztina Bevezető Itt szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik hozzásegítettek, hogy egy félévet külföldön tölthessek. Ez egy olyan

Részletesebben

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA Turizmus-vendéglátás szak Idegenforgalom és szálloda szakirány 2013/14. II. szemeszter/nappali Varga B. Veronika Varga B. Veronika vagyok, a Nyugat-Magyarországi

Részletesebben

Hochschule Ulm. Utazás

Hochschule Ulm. Utazás Hochschule Ulm A 2009/2010 tanév tavaszi időszakában töltöttem el egy félévet ebben a hangulatos városban, március 1-től július végéig. Azért választottam a tavaszi félévet az őszivel szemben, mert ez

Részletesebben

Beszámoló. Universitá Carlo Cattaneo Castellanza Olaszország

Beszámoló. Universitá Carlo Cattaneo Castellanza Olaszország Beszámoló Universitá Carlo Cattaneo Castellanza Olaszország Azt hiszem, életem eddigi legjobb évét tudhatom magam mögött, melyhez nagyban hozzájárult az is, hogy a 2012/13-as őszi félévben Olaszországban

Részletesebben

Erasmussal Esslingenben!

Erasmussal Esslingenben! Erasmussal Esslingenben! Wintersemester 2012/2013 Egri István BGK, Mechatronikai mérnök szak Esslingen A 2012/2013-es tanév téli szemeszterében töltöttem egy fél évet Esslingen-ben. Nagyon sok élményben

Részletesebben

Erasmus+ Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia-Nykobing SOSU Andódi Szabolcs

Erasmus+ Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia-Nykobing SOSU Andódi Szabolcs Erasmus+ Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia-Nykobing SOSU Andódi Szabolcs AZ ELSŐ NAPOK 2015. okt. 26-án hétfőn utaztam ki Dániába három társammal és egy kísérőtanárral. A repülő Koppenhágába érkezett

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: A Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal Tanácskozótermében (4060 Balmazújváros, Kossuth tér 4-5.) Balmazújváros Város Önkormányzat Pénzügyi, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi

Részletesebben

Málta nem Attard 205

Málta nem Attard 205 Málta Sziasztok! Mészáros Andrea vagyok, negyedéves villamosmérnök hallgató. Kicsit eltérnék a sablon beszámolóktól, szeretnék közvetlenebb, barátibb hangnemet megütni. Már korábban is megfogalmazódott

Részletesebben

Élménybeszámoló. Miskolczi Máté Magyar Ádám Pózner Balázs. Hochschule Furtwangen University. 2012/2013 téli szemeszter, had- és biztonságtechnika

Élménybeszámoló. Miskolczi Máté Magyar Ádám Pózner Balázs. Hochschule Furtwangen University. 2012/2013 téli szemeszter, had- és biztonságtechnika Élménybeszámoló Miskolczi Máté Magyar Ádám Pózner Balázs Bevezetés Hochschule Furtwangen University 2012/2013 téli szemeszter, had- és biztonságtechnika A legkevesebb, amit elvárhatsz egy Erasmusos félévtől,

Részletesebben

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Előkészületek 2008. február 29-én jöttem Németországba, Wilhelmshaven-be a kötelező gyakorlatom eltöltésére, mely 3

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR. ERASMUS gyakorlati mobilitás. Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III.

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR. ERASMUS gyakorlati mobilitás. Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS gyakorlati mobilitás Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III. 2014 HOTEL CHRISTINA****, Pertisau, Tirol, Ausztria 2014. augusztus

Részletesebben

2008/2009 Ősz. Sáfár Tímea. Elgin, Skóciai Beszámoló

2008/2009 Ősz. Sáfár Tímea. Elgin, Skóciai Beszámoló 2008/2009 Ősz Sáfár Tímea Elgin, Skóciai Beszámoló Bemutatkozás Sáfár Tímea vagyok, IV. éves Informatikus Közgazdász hallgató. Skóciát jelöltem meg első helyen, mindenképpen oda szerettem volna menni.

Részletesebben

Erasmus Krétán 2008/2009 ıszi félév

Erasmus Krétán 2008/2009 ıszi félév Erasmus Krétán Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Erasmusos diákként egy szemesztert Krétán tölthettem el, jelenleg még csak az ösztöndíjam felénél tartok, de mondhatom nem bántam meg, hogy ezt

Részletesebben

Segítség! FH Wiener Neustadt

Segítség! FH Wiener Neustadt Segítség! FH Wiener Neustadt Sziasztok! Amikor én jelentkeztem Wiener Neustadtba, volt egy lány, aki rengeteget segített. Ő már ott tanult a főiskolán, és mindent elmesélt az ottani életről, a fontos tudnivalókról,

Részletesebben

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés Összesen 135 válasz érkezett Összegzés ügyfélfogadási, rendelési ideje? Mennyire tudja azt összeegyeztetni munkaidejével? - Polgármesteri Hivatal Megfelelő, egyáltalán nem okoz gondot 83 61% Néha gondot

Részletesebben

Tanulmányi beszámoló

Tanulmányi beszámoló Tanulmányi beszámoló 2015. március elsejétől tanultam Esslingenben, mint Erasmus cserediák. Ezen beszámolóban szeretném elmondani élményeimet, tapasztalataimat. Maga a tartomány, Baden-Württemberg, az

Részletesebben

Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz

Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz Hallgatói beszámoló 2009/2010 Ősz Saxion University, Hollandia, Deventer Molnár László Bemutatkozás Molnár László végzős gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató vagyok vállalkozásszervezés szakon.

Részletesebben

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK Ikt.szám: 818-5/2012. PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATOK SZÁMA: 154, 155, 156, 157/2012. (IV. 18.) 2 Jegyzőkönyv

Részletesebben

Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.

Leonardo pályázat Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén!  Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február. Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.28 Készítette: Antal Szabina Emese 14.Ru Küldő intézmény: SzSzKSz

Részletesebben

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Amióta én vagyok a fõigazgató, kell, hogy látsszon az, hogy nagyobb rend van. Ez szép lassan

Részletesebben

A Ciszterci Szent István Gimnázium 8. évfolyama számára készült angol - német alapvizsga témajegyzéke

A Ciszterci Szent István Gimnázium 8. évfolyama számára készült angol - német alapvizsga témajegyzéke A Ciszterci Szent István Gimnázium 8. évfolyama számára készült angol - német alapvizsga témajegyzéke 1. Az egyén - személyi adatok - tulajdonságok (külső,belső) - napirend - család - rokonság - házimunka

Részletesebben

Erasmus Albiban (Franciaország)

Erasmus Albiban (Franciaország) Erasmus Albiban (Franciaország) Prunariu Andrea PPKE-JÁK 2012 Előzmények Tavaly, 2011 szeptemberében az iskola meghirdetett egy pótjelentkezést a tavaszi félévre az Erasmus keretein belül. Mivel már egy

Részletesebben

ERASMUS BESZÁMLÓ TÖRÖKORSZÁG

ERASMUS BESZÁMLÓ TÖRÖKORSZÁG ERASMUS BESZÁMLÓ TÖRÖKORSZÁG Rasek Andrea vagyok harmadéves rekreációszervező szakos hallgató. Az Erasmus+ program keretében a 2015/16- os tanév őszi félévét Törökországban töltöttem szaktársammal, Mórocz

Részletesebben

INÁRCS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

INÁRCS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA INÁRCS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Jegyzőkönyv a Képviselő-testület üléséről 2014. 12. 17. Jegyzőkönyvet készítette: Marosi Magdolna jegyzőkönyv-vezető Iktatószám: 284-65/2014. Jegyzőkönyv Inárcs Nagyközségi

Részletesebben

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök A pedagógusok neve: T. R., K. M., B. D., B. S. Tantárgy: Erkölcstan Osztály: 2.a A hely előkészítése, ahol a foglalkozást tervezik: csoportasztalok Erkölcstan óraterv Az óra témája: Reggel, este szabályok.

Részletesebben

Az ülésen született döntések jegyzéke: Határozatok:

Az ülésen született döntések jegyzéke: Határozatok: 1 JEGYZŐKÖNYV CSÓR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2009. DECEMBER 11-ÉN TARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉRŐL 2 Az ülésen született döntések jegyzéke: Határozatok: 160/2009. (XII. 11.) számú határozat a székesfehérvári

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita Erasmus+ beszámoló Margate, Egyesült Királyság 2015. július 10-július 25. Készítette: Kárászné Németh Anita 1. A tanulmányút általános értékelése 2013-ban elvégeztem az Agenda Projektház Oktatási, Tanácsadó

Részletesebben

ZSEBEDBEN A JÖVŐD Mi a véleményed? Mit tanácsolsz?

ZSEBEDBEN A JÖVŐD Mi a véleményed? Mit tanácsolsz? 1. ÓRA ZSEBEDBEN A JÖVŐD Mi a véleményed? Mit tanácsolsz? MI A VÉLEMÉNYED? MIT TANÁCSOLSZ? (Egyesével olvassuk fel a történetet, utána jelezzék, melyik állítással értenek egyet, illetve van-e valaki, aki

Részletesebben

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN A Társadalomkutatási Informatikai Egyesülés (TÁRKI) 1993 végén, a Népjóléti Minisztérium megbízásából végzett kutatásainak

Részletesebben

XI. Böllhoff Tóparti-Futóparti 2016

XI. Böllhoff Tóparti-Futóparti 2016 XI. Böllhoff Tóparti-Futóparti 2016 Rendezvénykiírás: XI. Böllhoff Tóparti-futóparti Idıpont: 2016. április 3. vasárnap Gyülekezés (rendezvényközpont), Rajt és cél: Agárdi szabad strand, nagy parkolója

Részletesebben

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS KÜLFÖLDI INTÉZMÉNY: JAMK University of Applied Sciences PROGRAM: ITPRO képzés CampusHungary és Erasmus ösztöndíjjal IDŐSZAK:

Részletesebben

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével.

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével. Kézipatika az ország tetején Mátraszentimre Magyarország legmagasabban átlagosan 800 méteren fekvô önálló települése. Hivatalosan még öt települést foglal magában: Mátraszentistvánt és Mátraszentlászlót,

Részletesebben

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET I. évfolyam 3. szám szeptember, október Akarod hallani a jó hírt? Mindennek Királya Mindennek Királya, az Istennek Fia, égnek, földnek Ura Akinek véd minket a karja tőlünk

Részletesebben

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki.

Erasmus tanulmányi beszámoló. 2013/2014 tavaszi félév. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Finnország- Helsinki. Erasmus tanulmányi beszámoló 2013/2014 tavaszi félév Helsinki Metropolia University of Applied Sciences Finnország- Helsinki Puskás Tamás A 2013/2014 tavaszi félévet töltöttem Helsinkiben, Finnország fővárosában,

Részletesebben

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe.

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe. A projekt adatai: Címe: Modern technikák a régi épületek felújításánál Helyszín: Lipcse, Németország Kint tartózkodás Ideje: 2015.06.13.-2015.07.04. Munkanyelv: német Tavalyi sikeres, a témában futó felnőtt

Részletesebben

ERASMUS+ Mobility Program Beszámoló

ERASMUS+ Mobility Program Beszámoló ERASMUS+ Mobility Program Beszámoló 2014. október 6. 2015. április 5. KSOT- National School of Dance, Greece Fél évnyi erasmusolás után 2014 októberében tértem vissza Athénba. Mivel a nyarat otthon töltöttem,

Részletesebben

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló Név: Szalkai Patrik György Erasmus Élmény beszámoló Az Erasmus által a finnországi Kuopio városába utazhattam ki két hónapra (2015. április 13-tól június 14-ig), ahol egy hotel, nevezetesen a Best Western

Részletesebben

Ezt a félévet a Sokrates/Erasmus ösztöndíj jóvoltából Bécsben, a Műszaki Egyetemen húztuk le. Az osztrák fővárosról, Bécsről már korábban is nagyon sok jót hallottunk, de a kint tapasztaltak minden várakozást

Részletesebben

Oldenburg. Bevezető. A városról. Kiutazás

Oldenburg. Bevezető. A városról. Kiutazás Oldenburg Bevezető A nevem Péli Gábor. A BMF KVK kar híradástechnika szak műszaki akusztika modulját végeztem, mikor úgy gondoltam, hogy kiegészítem a tanulmányaimat egy külföldi félévvel. A 2004/2005-ös

Részletesebben

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött KÖNYVTÁR Szatmári Jánosné Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött 1985-ben kerültem a Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskolába. Iskolánk abban az évben költözött át a Vas utcából a VII. kerületbe,

Részletesebben

Erasmus beszámoló Technological Educational Institution of Larissa Larissa Görögország 2011/2012. 1. félév

Erasmus beszámoló Technological Educational Institution of Larissa Larissa Görögország 2011/2012. 1. félév Erasmus beszámoló Technological Educational Institution of Larissa Larissa Görögország 2011/2012. 1. félév Készítette: Belákovics András TURAN IV. QLZIN4 2011 áprilisában adtam be a jelentkezésemet az

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

Erasmus beszámoló Franciaország Caen

Erasmus beszámoló Franciaország Caen ERASMUS beszámoló Sashalmi Júliának hívnak, negyedéves turizmus vendéglátás szakos hallgató vagyok. 3 hónapot töltöttem Franciaországban, Caenban az Erasmus tanulmányi ösztöndíj által, 2 másik magyar hallgatóval

Részletesebben

Nyolcadik lecke. mindkettő = mind a. kilencvennyolc. kilencvennyolcadik lap

Nyolcadik lecke. mindkettő = mind a. kilencvennyolc. kilencvennyolcadik lap Nyolcadik lecke A turistainformációban Jó napot kívánok! Üdvözlöm! Tessék parancsolni! Kérem szépen, hogyan juthatok Budapestről Esztergomba? Hát, kérem, autón, vonaton, autóbuszon és hajón. Repülőn egyelőre

Részletesebben

Rendészeti Szervek Teremlabdarúgó Világbajnoksága: 2015. október 11-17. Autóbusszal Hollandiába

Rendészeti Szervek Teremlabdarúgó Világbajnoksága: 2015. október 11-17. Autóbusszal Hollandiába IPA Krónika 2015 II. évfolyam 3. szám 2015. március 11. Rendészeti Szervek Teremlabdarúgó Világbajnoksága: 2015. október 11-17. Kirándulás Hollandiába: 2015. október 11-17. Autóbusszal Hollandiába Eddigi

Részletesebben

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. november 27-én 16:00 órai kezdettel megtartott soros, nyilvános ülésének

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. november 27-én 16:00 órai kezdettel megtartott soros, nyilvános ülésének Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. november 27-én 16:00 órai kezdettel megtartott soros, nyilvános ülésének Tárgysorozata: Jegyzőkönyve: Rendelete: 11-13 Határozatai: 142-152 T

Részletesebben

Lemondani a belterjesség kényelméről?

Lemondani a belterjesség kényelméről? Lemondani a belterjesség kényelméről? beszélgetés Birkás Ákossal a magyar művészet nemzetközi helyéről Egyre több szó esik a hazai művészet, a magyar művészek nemzetközi kontextusáról. Tanulságos ehhez

Részletesebben

Márai Sándor Márai Sándor

Márai Sándor Márai Sándor Márai Sándor Márai Sándor, eredeti nevén márai Grosschmid Sándor Károly Henrik[1] (Kassa, 1900. április 11. San Diego, Kalifornia, 1989. február 21.) magyar író, költő, újságíró. Márai életútja az egyik

Részletesebben

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Az utazás a Tempus Közalapítvány Leonardo Mobilitás program támogatásával valósult meg Küldő iskola: Szegedi Szolgáltatási Középiskola

Részletesebben

Visszajelzések osztályoktól

Visszajelzések osztályoktól Visszajelzések osztályoktól 2014. 06. 18-ai napot töltöttük Önöknél. 3-8.osztályos tanulókkal. Már a szervezésben is rendkívül rugalmasan kezelték a kéréseimet a programokkal kapcsolatosan. Ezt tovább

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v az Országos Kisebbségi Bizottság 2008. december 16-án, kedden, 11 órakor az Oktatási és Kulturális Minisztérium (Budapest V. Szalay utca 10-14.) 610. számú tárgyalójában megtartott

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

EILC beszámoló Poznanból 2009. augusztus 31- szeptember 28

EILC beszámoló Poznanból 2009. augusztus 31- szeptember 28 EILC beszámoló Poznanból 2009. augusztus 31- szeptember 28 Fodor Tamás oldal 1 Fodor Tamásnak hívnak, jelenleg 4. éves műszaki menedzser hallgató vagyok a Budapesti Műszaki Főiskolán és volt olyan szerencsém,

Részletesebben

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Mindenki számára világos, hogy új világrend van kialakulóban. Az óra ketyeg, az átállás közeledik attól függetlenül, hogy mennyi skandallumot, komplikációt

Részletesebben

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos):

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): 4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): A kiutazásban ludas pasijainkról itt írunk, nem a szexben! Két külön dolog, ugyanis nekik nem sok közük volt a mi kinti életünkhöz,

Részletesebben

Liska Tibor Szakkollégium. pénzügyek esettanulmányok. protokoll. vállalkozás menedzsment. gazdaság. tudomány. a Műegyetemen LISKA TIBOR SZAKKOLLÉGIUM

Liska Tibor Szakkollégium. pénzügyek esettanulmányok. protokoll. vállalkozás menedzsment. gazdaság. tudomány. a Műegyetemen LISKA TIBOR SZAKKOLLÉGIUM pénzügyek esettanulmányok protokoll vállalkozás menedzsment gazdaság tudomány a Műegyetemen LISKA TIBOR SZAKKOLLÉGIUM Kedves Egyetemista! gm7 Bizonyára már eléggé telítődtél minden új információval, ami

Részletesebben

Beszámoló Török Mátyás

Beszámoló Török Mátyás Időrendi bontás 2016. február 15. Választmány 2016. február 16. Biológia szakterület bevonó 2016. február 17. EHSKB ülés 2016. február 18. Fizika szakterület bevonó 2016. február 18. Tanárképzési szakterület

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Németbánya Önkormányzat Képviselőtestülete 8581 Németbánya Fő tér 3. Telefon/fax: 89/350-141 Szám: /2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: A 2011. február 28-án 9:00-kor tartott nyilvános testületi üléséről.

Részletesebben

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Tanulmányi kirándulásunk témája erdélyi születésű történelmi nagyságok és az erdélyi történelemben fontos helyszínek felkeresése. Az előkészítő szakaszban külső

Részletesebben

á ú é é ő é ő á ő ő á á ú ű é é ö ő á ő ú ő ő á é Ü Ü á é á é á é á é á ö ö á é ő á ú ű é é á é é ő á ö ö á á é é ú é é ú á á ő é é é ö ö á á é ű ő á é ű ő ú ő á á é á ú é é á é ö á á ö Ü á á é é ú á á

Részletesebben

É Ő É É Á É Á Ü Ú ű Á ü Á ú ü ú ü Á Á Ú Ü ü ű ú ü ú Ü ű Ü ü ü ű ü ü ű ű ü ü ü ü ü ü ú ü ü ú ű ü ü ü ü ü ü ú Ü ü ü Á Ü ú ü ú ü ü ü ü ü ü ú ü Ú ú ü ü ü ü ú ú ű ú ü ü ú ű ü ü É ú ü ü ü ü ú Á ü ü É Á ü ü ü

Részletesebben

El camino A zarándokút. 1. állomás

El camino A zarándokút. 1. állomás 1. állomás Ennek a zarándokútnak az alapjai nagyon sok régi katedrális falára fel van vésve, de nem úgy, mint egy labirintus, hanem mint egy egyszerű út. Nincsenek benne kijárat nélküli zsákutcák. Az emberek

Részletesebben

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Frissítve: 2015. november 12.

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Frissítve: 2015. november 12. GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Frissítve: 2015. november 12. 0. Kérdés: Igaz-e, hogy a Boronkayban nem lesz gimnáziumi képzés? Válasz: NEM!!! A 2016-2017-es tanévben az alábbi gimnáziumi képzések indulnak:

Részletesebben

Erasmusos utazásom Isztambulban

Erasmusos utazásom Isztambulban Erasmusos utazásom Isztambulban A hatodik Egyetemi félévemet az Istanbul Şehir Egyetemen töltöm Erasmus program keretein belül. Isztambul a legnépesebb város Törökországban a maga 15 millió hivatalosan

Részletesebben

Mi történt, kedves István?

Mi történt, kedves István? There are no translations available. Az Arany Embertől Attiláig Történelmi Lovasút Kazaksztánból Magyarországra 2009. március szeptember Az íjfeszítő népek testvériségének gondolata ma, a XXI. század elején

Részletesebben

A második, azaz az utolsó előtti félév az esslingeni masteren

A második, azaz az utolsó előtti félév az esslingeni masteren A második, azaz az utolsó előtti félév az esslingeni masteren A második félév végig elméleti képzés ugyanúgy, mint az első. Ezután már csak egyetlen következő félévet kell teljesítened aminek során a szakdolgozatodon

Részletesebben

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Szakmai gyakorlat (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Minerva Érettségizettek Szakközépiskolájának köszönhetően a nyári szakmai gyakorlatomat otthonomtól távol egy másik országban,

Részletesebben

ő ü ő ü ő ü ő Ő ü ő ú ő ű ü ú ő ű ű ű ú ű ő ő ő ő ő Ó Á Á ő ő ő ő ő ő ő ő Ó Ó ü ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ü ü ü ü ü ő Á ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ü ő ű ő ü ő ő ü ő ő ő ü ű ű ű ű ű ú ű ú ű ú ü É ü ő É ű ő ű

Részletesebben

Tánczos Vivien : ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ LEIPZIG HOCHSCHULE FÜR TECHNIK, WIRTSCHAFT UND KULTUR 2015 tavaszi szemeszter

Tánczos Vivien : ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ LEIPZIG HOCHSCHULE FÜR TECHNIK, WIRTSCHAFT UND KULTUR 2015 tavaszi szemeszter Tánczos Vivien : ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ LEIPZIG HOCHSCHULE FÜR TECHNIK, WIRTSCHAFT UND KULTUR 2015 tavaszi szemeszter 1 Tánczos Vivien vagyok, az Óbudai Egyetem környezetmérnök szakos hallgatója. Motivációm

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. február 26-án tartott közmeghallgatásáról Jelen vannak: önkormányzati képviselők, intézményvezetők, komlói lakosok Napirendi

Részletesebben

Ü Ú Ú Á Á Ő É é ö é é é é é ü ö é é é é é é é é é é ö é ö ö ö é é é é é é ö é é é é ö é ű é é é ö é é é é éé ö é éö é é ö é é é é ö é ű é é é ö ö é é é é é ö é ö é é ö ö é ö é é é é é é ü é é ö é é é é

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Bezi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Bezi, Szabadság u 59. 10-A/2009. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bezi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. augusztus 27-én a bezi Községházban

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készül: Tardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. november 20-i közmeghallgatásán, mely 18.00 órakor kezdődik a Községháza tanácstermében. Jelen vannak: a mellékelt

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

Beszámoló a Bruck an der Leitha-i Bezirksbauernkammernél töltött szakmai gyakorlatról

Beszámoló a Bruck an der Leitha-i Bezirksbauernkammernél töltött szakmai gyakorlatról Beszámoló a Bruck an der Leitha-i Bezirksbauernkammernél töltött szakmai gyakorlatról Személyes adatok: Név: Orbán Zsuzsanna Intézményi adatok: Küldő intézmény neve: Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság-

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló Dunfermline, Egyesült Királyság 2015. augusztus 16-augusztus 28. Készítette: Szűcsné Martin Erika

Erasmus+ beszámoló Dunfermline, Egyesült Királyság 2015. augusztus 16-augusztus 28. Készítette: Szűcsné Martin Erika Erasmus+ beszámoló Dunfermline, Egyesült Királyság 2015. augusztus 16-augusztus 28. Készítette: Szűcsné Martin Erika 1. A tanulmányút általános értékelése 1.1 Szakmai egyeztetések a tanulmányutat megelőző

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Szám:... /2014. Jelen vannak: Kiss László polgármester Varga-Dénes Zsuzsanna alpolgármester

Szám:... /2014. Jelen vannak: Kiss László polgármester Varga-Dénes Zsuzsanna alpolgármester Szám:... /2014. JEGYZŐKÖNYV Készült: Márianosztra Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. június 10. napján megtartott testületi üléséről. Az ülés helye: Az önkormányzat tanácsterme, 2629 Márianosztra,

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v 10-8/2010. Készült: Tiszalök Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. május 12-én tartott rendkívüli nyílt üléséről. Jelen vannak: Gömze Sándor polgármester Bede-Tóth Attila,

Részletesebben

Kedves Hallgatótársak!

Kedves Hallgatótársak! Kedves Hallgatótársak! Gávay Bence vagyok, a Miskolci Egyetem mesterszakos gépészmérnök hallgatója. Az elmúlt 5 hónapot a spanyolországi (mondjuk inkább úgy, hogy katalóniai) Gironai Egyetemen tanultam

Részletesebben

Beszámoló a projektről

Beszámoló a projektről Beszámoló a projektről Rövid hír az iskolai honlapon: 2011. november 28-án a Hulladékkör "Körözd le a hulladékot" c. országos projektvetélkedő észak-alföldi régiós elődöntőjén, Szolnokon a 15-20 éves korosztályban

Részletesebben

Kedves Bánkis! Bánki HÖK

Kedves Bánkis! Bánki HÖK Kedves Bánkis! Mindenek előtt engedd meg, hogy gratuláljunk a sikeres felvételidhez iskolánkba! Ezzel akaratodon kívül is csatlakoztál egy olyan közösséghez, amely csak a javadra válhat tanulmányaidban

Részletesebben

2012. november 22 december 9.

2012. november 22 december 9. 2012. november 22 december 9. Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole du

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: A Szent István Közösségi Házban 2014. december hó 11-én 17 00 órakor a szászvári vállalkozókkal tartott kötetlen vitafórumról. Köszönöm, hogy elfogadták a meghívást és megjelentek.

Részletesebben

Schweinfurt: Würzburg: Fachhochschule Würzburg - Schweinfurt. A város:

Schweinfurt: Würzburg: Fachhochschule Würzburg - Schweinfurt. A város: Fachhochschule Würzburg - Schweinfurt A város: Schweinfurt: Schweinfurt egy kisebb iparvárosnak számít. Itt található a FAG vállalat számos gyára, ami csapágyakat gyárt. Rengeteg parkkal és sportpályával

Részletesebben