FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM"

Átírás

1 FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM november december 05. Készítette: Nádházi Norbert az LdV-HU-09-TAN HU 01 KA számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében megvalósuló franciaországi szakmai gyakorlatot teljesítő tanuló

2 Céljaim, terveim, elképzeléseim a franciaországi szakmai gyakorlattal kapcsolatban: Kiutazásom legfőbb motivációja a szakmai, gasztronómiai tapasztalatszerzés, szeretnék minél több jellegzetes francia étellel, alapanyaggal megismerkedni, amivel a magyar konyhavilágban nem találkozhatnék. A nyelvtudásom fejlesztése is a terveim között szerepel, mint ahogy az is, hogy kipróbáljam, mihez tudok kezdeni egy teljesen idegen országban, városban idegen emberek között viszonylag egyedül. Célom a tapasztalat - szerzés és a kapcsolatépítés. Felkészülésem a franciaországi szakmai gyakorlatra: Az utazást megelőzően, az iskola keretein belül egy 50 órás nyelvi és szakmai felkészítésen vettünk részt, mindemellett egyénileg is készültem, különböző gasztronómiai sorozatok, francia nyelvű tévéfilmek és a régi tankönyvek segítségével november 13. Utazás Nantes-ba Az utazás reggel illetve hajnalban kezdődött, a kiutazókkal az iskolánk előtt találkoztam, onnan mentünk közösen Budapestre, a reptérre. A párizsi járat időben indult, nekem pedig ez volt az első alkalom, mikor repülőre ülhettem. A gépről nagyon szép kilátás nyílik a vidékre. Mikor leszálltunk Párizsba, várnunk kellett pár órát a Nantes-ba tartó járatra, addig felfedeztük a Charles de Gaulle reptér egyik terminálját. A második repülés már nem hiányzott annyira, mint az első, de egy levegővel sikerült kibírni Nantes-ig. Mikor leszálltunk, mindenkiért eljött valaki a munkahelyéről, majd elszállásolta. Engem Cedric, az egyik szakács vitt a szállásomra és megmutatta az éttermet Megismerkedtem a leendő munkatársakkal is. Az utazás egész napos program volt.

3 2014. november 14. Zöldség előkészítése Kacsamell tisztítása Kagyló előkészítése Mosogatás Tanult szavak: Stagière- gyakornok Langue- nyelv A konyhában 3 szakács dolgozik felváltva, 1 cukrász és a tanulók. Ebédre óra között menüztetés zajlik, este ig à la carte étkeztetés zajlik. A napi munkamegosztás két részletben, 9-14-ig és óráig zajlik. Szabadidős programom: este skype on beszéltem a családdal november 15. desszertpult A mai nap főleg a desszertek készítésével és ismerkedésével zajlott. A desszertes pult szintén a konyhában van. Az étteremben 14 és 18 óra között szakács oktatás zajlik az oda jelentkezők számára, a konyha tanéttermi részében. Gyümölcs előkészítése Millefeuille készítése (krémeshez hasonló francia sütemény) Cukrász készítmények előállítása Kagylós raviolli készítése Takarítás

4 Tanult szavak: Case- rekesz FraÎcheur- frissesség Szabadidős programom: ma a hotelbe látogatott Komáromi Annamária tanárnő, és megnézte a munkahelyemet, megbeszéltük a munkaidőt, nagyon tetszett neki a Quintessia. Este tévéztem is egy kicsit november 16. desszertpult Cookie készítése: csokis sütemény dióval, mogyoróval, pisztáciával Millefeuille készítése Tálalás Mosogatás Tanult szavak: Allumer- felkapcsolni Szabadidős programom: számítógépen megnéztem az e mailjeimet, facebook oztam a többiekkel és a tanárnővel. Heti összegzés Az első napok kellemesen teltek, nehéz volt megszokni az új környezetet és az új munkahelyet, de az első benyomás pozitív. Mindenki segítőkész és barátságos. Nantes-ot még nem igazán sikerült bejárni időhiány miatt. Lakótársam Vaibhav szintén itt dolgozik, mint cserediák, Indiából érkezett ide fél éves periódusra. Vele jól kijövök, angolul folyékonyan tudok vele társalogni. Meglepő volt, hogy a konyhában kevés ember dolgozik egyszerre, még sincs semmi idegeskedés vagy csúszás, minden rendben zajlik. Rengeteg új alapanyaggal ismerkedtem meg, amelyekről itthon még csak nem is hallottam.

5 2014. november 17. desszertpult Gyümölcs előkészítése Ananászos desszert készítése Tálalás Takarítás Tanult szavak: Plonger-mosogatni Poubelle-szeméttároló Ma két tanuló és a séf volt a konyhán a kevés bejelentkezett vendégre való tekintettel. Szabadidős programom: nem nagyon van szabadidőm, a 2 műszak között sétáltam egyet a környéken.

6 2014. november 18., utazás a Tables Rondes konferenciára A mai nap készülődéssel és pakolással telt délig, mert délután egy másik kiutazó tanuló családjával együtt mentünk a Tables Rondes konferencia megnyitójára, Saint-Michel Mont Mercure-be, a magyar delegáció részeseként. Az első nap a 4 kiemelt ország állított standot, ahol az országra jellemző ételeket és italokat lehetett kóstolni. Átadták az Europass okat is a francia diákoknak. Vass Mátéval is találkoztunk, már rég láttam, nagyon örültünk egymásnak. A megnyitó után mindenki elfoglalta a szállást Puy de Fou-ban egy gall-római stílusú szállodában. A szálloda parkja 2013-ban elnyerte az Év legjobb Parkja elismerést, gyönyörűen kiépett szálloda volt, hatalmas birtokkal november 19. ; részvétel és munka a Tables Rondes konferencián szendvicskészítés, kóstoltatás, stand felállítása, leszedése A reggeli étkezést követően a magyar delegáció (amit a kiutazó diákok, a Krúdy Gyula Tagintézmény képviselői és szegedi vendéglátósok alkottak) visszatért az iskolába, hogy felállítsuk a magyar standot. A pálinka mellett lehetett szalámit, kolbászt, bonbont és marcipánt kóstolni. Mondhatjuk, hogy a stand eredményes volt és népszerű volt, ugyanis rengeteg étel fogyott. A többi ország is kitett magáért, ízletes ételeket és italokat lehetett kóstolni, emellett pedig a hangulat is kiváló volt, nagyszerű élmény volt részesének lenni. A standok lebontása után, este a záróünnepség keretein belül, egy gálavacsorán vettünk részt, amin többek között szerepelt: fűszervajas csiga, libamáj és sült kacsa is. A vacsora után visszatértünk a szállásra. A képek a Kati cukrászda standján készült termékeket mutatják be.

7 2014. november 20. ; részvétel a Tables Rondes konferencián: szakmai látogatásokon való részvétel Az utolsó napra a delegációk részére szerveztek utazásokat. Én a másik 4 kiutazó diákkal együtt először Thierry Drapeau 2 Michelin csillagos éttermébe és a hozzá tartozó 5 csillagos szállodába látogattam el. Mind a szálloda, mind az étterem magas minőséget képvisel, nem véletlenül jutalmazták ilyen elismerésekkel. A hozzá tartozó birtok rendezett és gyönyörű volt, akárcsak a kiszolgáló épületek. A következő állomás egy borászat volt, ahol megnéztük annak működését és megkóstolhattuk az ott készült borokat. A francia borok többsége sokkal szárazabb, mint a magyar fajták, de teljesen kellemes aromás ízük van. A bortúra után egy iskola menzájára vittek, ahol hideg svédasztal várt, étkezés után pedig visszatértünk Nantesba, mert másnap ismét jelenés volt az étteremben. Összességben az eltöltött 3 napon fantasztikusan éreztem magam, sok mindennel találkoztam és sok mindent láttam, amit lehet, hogy a pályázat nélkül sose tapasztaltam volna november 21. Zöldség előkészítése Millefeuille készítése Gomba szeletelése és feldolgozása Kötetek készítése: rizs-, burgonya-, zöld köretek Tanult szavak: Homard-homár A mai ebéd steak volt, ami ledarált marhahúst jelentett kellemes fűszerezéssel, itthon igazából hamburgerhúsnak aposztrofálnám, de ízletes volt. Szabadidős programom: az indiai lakótársammal beszélgettem, illetve skype oltam anyukámmal.

8 2014. november 22. Szakmai program : munkanap Garnéla előkészítése Kagylósaláta készítése Tálalás Zöldség előkészítése Tanult szavak: Crabe- rák Crevette- garnéla Szabadidős programom: Este volt időnk szétnézni a városban, azonban vasárnap a központban van esetleg mozgolódás, de az üzletek és bevásárló helyek mind hamar bezárnak november 23. Ezt már egyedül készítettem Kacsamell előkészítése, sütése Zöldség előkészítése a salátához Cookie készítése Gyümölcs előkészítése Előételek készítése Tanult szavak Canard- kacsa Szabadidős programom: az indiai lakótársammal átmentünk a szupermarketbe.

9 Heti összegzés Az első héthez képest lényegesen jobban átlátom a konyha működését, önállóbban tudok mozogni, tudom, mit merre keressek, és hogy melyik alapanyaggal mit lehet kezdeni. Az étterem forgalma változó: van, amikor rengetegen jönnek, valamikor viszont csak kevesen, a munkaidő is ennek függvényében változik. Többször sikerült bejutni Nantes-ba a város kellemes hangulatú és szép november 24. Szuvidálás ez nagyon tetszett, mert otthon még nem csináltam, és különféle sertés és marhahúsból készült ételek alapja lett Desszertek tálalása Raktározás Takarítás Tanult szavak Fenuille- édeskömény Szabadidős programom: facebook on Mátéval beszéltem, mert holnap találkozunk november 25. Szuvidálás ma már jobban ment, nagyon finom, puha, omlós lett a hús, gyorsan lehet tálalni. Desszertek díszítése és tálalása Köretek, saláták készítése Takarítás

10 Szabadidős programom: A mai nap estéje szabad volt, utazásra adtam a fejem. Meglátogattam régi barátomat és volt osztálytársamat, Vass Mátét La Chategnaire-ben. Tavaly eltöltött 3 hetet a Leonardo pályázattal Franciaországban, és az érettségi után úgy döntött, hogy a szakmai tanulást itt kezdi el. Kelemen Márta tanárnő vitt el kocsival az étterembe, ahol Máté dolgozott, este végzett, addig mi a tanárnővel kipróbáltuk az étterem aznapi menüjét, először kóstoltam osztrigát, de kellemesen csalódtam: a kinézete ellenére finomnak nevezném. Mikor Máté végzett, elvitt a városkába egy kicsit szétnézni, és megismerkedtem a lakótársaival is. Szabadnap november 26. Az estét Máté szállásán tölthettem, délben pedig érkezett Kelemen Márta tanárnő, hogy visszavigyen. Mivel én szabadnapos voltam, úgy döntöttem, hogy elkísérem aznapi programján, miszerint meglátogattuk a többi magyar cserediákot a munkahelyükön. Egész napos program lett belőle, de elmondhatjuk, hogy mindenki nagyszerű helyre került. Este Matus Kitti családja elvitt engem is Nantes központjába, ahol éppen karácsonyi vásár volt. Egy forralt bor kíséretében meglátogattunk egy templomot, a nantes-i várat, voltunk a híres Óriás gépek parkjában, este pedig meghívtak vacsorázni, majd visszavittek a szállásomra. Nagyon jól telt a 2 szabadnapom. cookie készítése Díszítés Gyümölcs előkészítése Mosogatás Tanult kifejezések: Huitre- osztriga november 27.

11 Szabadidős programom: ittunk egy kávét a kollégákkal, pihentem, tévéztem. Sütőtökkrém készítése Zöldség előkészítése Szolgálati étel elkészítése november 28. A mai napon egy magyaros ételt főztem a személyzetnek, a választásom a gombapaprikásra esett, biztosítottak számomra mindent, a fűszerpaprikát pedig vittem magammal, amit ajándékba adtam az étteremnek is. A vacsora jól sikerült ízlett a személyzetnek, bár a magyar ételek fűszeressége határozottan erősebb, mint a francia ételek fűszeressége. Az étel nekem is jól esett: egy kis hazai is beékelődött végre az étrendembe. Szabadidős programom: sétáltunk egyet a környéken. Kijelölt munkafeladatom Díszítés Tonhalas előételek elkészítése Takarítás Raktározás november 29. Tanult szavak: Thon- tonhal Exposition- kiállítás Szabadidős programom:a neten megnéztük az indiai lakótársammal, mit lehet még megnézni a környéken, és a buszmenetrendet próbáltuk megfejteni.

12 2014. november 30. desszertpult Cookie készítése Millefeuille készítése Kagyló előkészítése Mosogatás Tanult szavak: Kagylóhéj- coquille Szabadidős programom: bementünk a lakótársammal Nantes ba, felefedeztük a várost és Heti összegzés A gyakorlat vége felé egyre jobban hozzászoktam a konyha ritmusához, megtanultam a városban közlekedni, megszoktam a francia beszédet körülöttem, és megtaláltam azokat a helyeket, ahol rendszeresen bevásároltunk, és meg tudtunk szerezni mindent, amire szükségünk volt. A lakótársammal barátságot alakítottunk ki, sok közös programot találtunk ki, és belaktuk az apartmant, ahol mindennapjainkat éltük. Nagyon megkedveltem nemcsak a konyhai személyzetet, hanem a hotel és a spa dolgozóit is december 1. Karácsonyi dekoráció egyik bevásárlóközpontban

13 Gomba szeletelése Zöldség előkészítése Raktározási feladatok Húsfajták (marha, sertés) előkészítése Tanult szavak Entrepot- raktár Raquelette- pirított sajt, főtt krumplival és felvágottakkal, a régió jellegzetes ételei közé tartozik Szabadidős programom: ajándékokat vettem, mert nemsokára megyek haza december 2. A konyhán dolgozó csapat Kacsamell előkészítése Gyümölcs előkészítése Mosogatás Zöldség előkészítése Tanult szavak Boeuf bourginon francia egytálétel marhahússal és zöldségekkel Az utolsó munkanapomat töltöttem az étteremben, az esti műszakot kiadták szabadnak, mert kevés vendég volt. Szerettem itt dolgozni, mert profi hozzáállás és kellemes légkör jellemezte a konyhát. Nagyon tanulságos és remek élmény volt az itt eltöltött 3 hét. Szabadidős programom: elkezdtem összecsomagolni a bőröndömet, beszerezni az utolsó ajándékokat.

14 2014. december 3. Szabadnap A lakótársammal úgy kértük a beosztást, hogy együtt legyünk szabadok. A mai napot a városban töltöttük, ott ebédeltünk, majd elindultunk ajándékok után a bevásárlóközpontokba, ahol mindketten megtaláltuk azt, amire gondoltunk, úgyhogy az utazás sikerrel végződött. Az időnkbe belefért a helyi múzeum látogatása is. Interaktív és nagyon érdekes a helytörténeti múzeum, szinte mindent meg lehet tudni a városról az ókortól egészen napjainkig. A múzeum után meglátogattuk a régi LU gyárat is, amit Nantes ipari központja volt és a város fellendítésében jelentős szerepet vállalt a 19. században. Innen származik a Franciaországban méltán híres vajas keksz első darabja majd a tömeggyártása. A gyár sajnos már nem üzemel, kulturális központ nyílt a gyár épületében. Szabadnap december 4. Az utolsó Franciaországi napot utazással töltöttük, mindenféleképpen akartam látni Noirmoutier-en-Ile falvait és az óceánt. Sajnos borongós idő volt hideggel párosulva. Az utat busszal tettük meg, kb. 1,5 óra volt, és itthoni árakhoz képest az ottani buszközlekedés sokkal magasabb áron érhető el, azonban a minőség is lényegesen jobb. A sziget szépen ki van alakítva, hangulatos falvakkal, de inkább nyáron építenek a turistákra, télen a helyi lakosokon kívül senki nincs ott, és rengeteg üzlet zárva van. Párórás látogatásunk után visszatértünk Nantes-ba, ahol megvacsoráztunk a városban és hazamentünk, ugyanis az egész nap szinte eltelt az utazgatással december 5. Hazautazás A reggelem a bepakolással telt, 14-kor jöttek értem és mentünk a reptérre. Indulás előtt még bementem a Quintessia-ba végleg elbúcsúzni az ottaniaktól. Nagyszerű élményeket szereztem az elmúlt 3 hétben, szívesen maradtam volna még. A visszaút ugyanolyan hosszú és fárasztó volt, mint amikor ide jöttünk, de kárpótolt, hogy találkoztam a többiekkel, és magyarul beszélhettem. A repülőtéren még vettünk egy két apróságot, beszéltünk arról, ki hogy érezte magát. Pestről kisbusszal mentünk Szegedre, és hajnalban érkeztünk meg.

15 ÖSSZEGZŐ TAPASZTALATAIM A FRANCIAORSZÁGBAN TÖLTÖTT 3 HÉT TÜKRÉBEN I. Franciaország magyar diákszemmel Nagyszerű élményeket szereztem az elmúlt 3 hétben, boldog vagyok, hogy megpályáztam és megnyertem az Erasmus + programot, és eljuthattam olyan helyekre ahova magamtól lehet, hogy sose értem volna el. A továbbiakban kedvet kaptam ahhoz, hogy Franciaországban legyek szakács és ott vállaljak munkát, mindent meg fogok tenni ennek érdekében. Magával ragadott mind francia konyhaművészet, mind a város mozgalmassága, rendszeretete, élhetősége. Az emberek többsége nyitott volt, és pozitívan viszonyult hozzám, ami nagyon jól esett. A dolgos hétköznapokon a munka mellett nem nagyon volt szabadidőm, a két műszak közötti 2-3 óra jelentette arra a napra a pihenést. Ebben az időszakban leginkább pihentem, vagy a lakótársammal elmentünk bevásárolni a közelben lévő szupermarketbe. Pihenés, emellett leginkább tévénézés zajlott, esetleg uzsonnáztunk, kávéztunk és beszélgettünk. II. A franciák mindennapjai: eltérő kultúra - eltérő szokások Ami számomra furcsa volt, az az, hogy a reggeli mindig valami édes ízvilágú péksütemény volt. Nincs felvágott, sajt, zöldségek, stb. reggelire. Az is teljesen más, mint itthon, hogy osztott a munkaidő, nem egyben kell ledolgozni a 8 órát. A két műszak között viszont alig van idő valamire, nagyon meg kell gondolni, hová megy és mit csinál az ember. III. Környezetvédelem francia módra a. A közterületeken A lakóhelyem körül is sok helyen megfigyeltem, hogy a szelektív hulladékgyűjtés működik a városban. Utazásaim során láttam rengeteg szélerőművet is, amivel biztosítják az energia szükségleteket. b. Az iskolában

16 Amikor az iskolában voltunk, láttam, hogy szelektív hulladékgyűjtők vannak, és a diákok mondták, hogy a konyhai hulladékot is komposztálják. Mindenütt rend, tisztaság volt, a mosdókban padig textilhengereket tettek kéztörlőnek, nem papírt. c. A munkahelyen Az éttermemben, a Quintessia-ban törekedtek az emberek a környezet tisztán tartására. A szemetet szelektíven gyűjtöttük mind a konyhán mind a vendégtérben. Amire mindig emlékezni fogok: Örök emlékként megmaradt bennem, hogy meghívott egy számomra ismeretlen család a saját házukba vacsorára, csupán kedvességből, ismerkedés céljából; a Quintessia konyhai személyzete, akiktől rengeteget tanultam, egy ismeretlen indiai lakótárs, akivel barátságot kötöttem, Nantes utcái és lakói, és még rengeteg pozitív emléket fogok megőrizni erről az utazásról.

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Matus Kitti Diána az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Horváth Barbara Ilona az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Kiss Renáta az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Szávai Roland az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

2012. november 22 december 9.

2012. november 22 december 9. 2012. november 22 december 9. Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole du

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

Erasmus beszámoló Franciaország Caen

Erasmus beszámoló Franciaország Caen ERASMUS beszámoló Sashalmi Júliának hívnak, negyedéves turizmus vendéglátás szakos hallgató vagyok. 3 hónapot töltöttem Franciaországban, Caenban az Erasmus tanulmányi ösztöndíj által, 2 másik magyar hallgatóval

Részletesebben

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták,

Visszatekintés... Egészség- és sportnap. Szent Lőrinc Diákújság. kellemesen elfáradva várta az eredményhirdetést. ezeket kipróbálhatták, Szent Lőrinc Diákújság I. évfolyam, 1. szám A hírlevél Visszatekintés... Egészség- és sportnap A tartalomból: Egészség-és sportnap 1 Az Egészség-és sportnap megrendezésére 2015.május 20 -án került sor

Részletesebben

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA Turizmus-vendéglátás szak Idegenforgalom és szálloda szakirány 2013/14. II. szemeszter/nappali Varga B. Veronika Varga B. Veronika vagyok, a Nyugat-Magyarországi

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Erasmus Albiban (Franciaország)

Erasmus Albiban (Franciaország) Erasmus Albiban (Franciaország) Prunariu Andrea PPKE-JÁK 2012 Előzmények Tavaly, 2011 szeptemberében az iskola meghirdetett egy pótjelentkezést a tavaszi félévre az Erasmus keretein belül. Mivel már egy

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Nagy László András Franciaország, Angers

Erasmus+ beszámoló. Nagy László András Franciaország, Angers Erasmus+ beszámoló Nagy László András Franciaország, Angers Erasmus+ program Úgy gondolom az természetes volt, hogy mint mindenkiben, bennem is felmerült pár kérdés, amikor a GDF honlapján átnéztem az

Részletesebben

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe.

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe. A projekt adatai: Címe: Modern technikák a régi épületek felújításánál Helyszín: Lipcse, Németország Kint tartózkodás Ideje: 2015.06.13.-2015.07.04. Munkanyelv: német Tavalyi sikeres, a témában futó felnőtt

Részletesebben

Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.

Leonardo pályázat Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén!  Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február. Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.28 Készítette: Antal Szabina Emese 14.Ru Küldő intézmény: SzSzKSz

Részletesebben

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló Név: Szalkai Patrik György Erasmus Élmény beszámoló Az Erasmus által a finnországi Kuopio városába utazhattam ki két hónapra (2015. április 13-tól június 14-ig), ahol egy hotel, nevezetesen a Best Western

Részletesebben

European Accountancy Week

European Accountancy Week European Accountancy Week Riga, 2016. március 13. március 19. Edutus delegáció: Medve Ivett, Mónus Ádám, Korondy Tamás Felkészítő tanár: Dr. Melles Hagos Tewolde Tartalomjegyzék Előkészületek... 3 2016.

Részletesebben

Turgyán Enikő Szociálpedgógia szak Amit az Erasmus adott

Turgyán Enikő Szociálpedgógia szak Amit az Erasmus adott Turgyán Enikő Szociálpedgógia szak Amit az Erasmus adott Miután megtudtam, hogy Erasmus ösztöndíjjal Németországban tanulhatok a Drezdai Műszaki Egyetemen, nagyon vártam már, hogy elkezdődjön a félév.

Részletesebben

Erasmus élménybeszámoló

Erasmus élménybeszámoló Erasmus élménybeszámoló Suba Róbert vagyok, a BMF-KGK hallgatója. Kiskőrösön élek, Budapesten tanulok. Erasmus ösztöndíjjal tanultam Belgiumban a Katholieke Hogesschool Zuid-West-Vlaanderen Associatie

Részletesebben

Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára

Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára 2009/SZI/23 Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára Iskolánk, a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium sikeres Szakiskolai Mobilitási Program pályázata 11 diákunk

Részletesebben

Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország

Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország Erasmus beszámoló Tüske Éva Università degli Studi di Ferrara Ferrara Olaszország Azon szerencsések közé sorolhatom magam, akinek lehetősége adódott fél évet Olaszországban töltenie. Ezt persze mind az

Részletesebben

Beszámoló. Universitá Carlo Cattaneo Castellanza Olaszország

Beszámoló. Universitá Carlo Cattaneo Castellanza Olaszország Beszámoló Universitá Carlo Cattaneo Castellanza Olaszország Azt hiszem, életem eddigi legjobb évét tudhatom magam mögött, melyhez nagyban hozzájárult az is, hogy a 2012/13-as őszi félévben Olaszországban

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

Angliai. útinaplóm. 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián

Angliai. útinaplóm. 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián Angliai útinaplóm 2014. november 4. - november 27. Készítette: Bacsa Viktor Krisztián --------------------------------------------------------------- A 2014-1-HU01-KA102-000149 Erasmus+ mobilitási projekt

Részletesebben

Pole and Hungarian, Two good friends project

Pole and Hungarian, Two good friends project Pole and Hungarian, Two good friends project A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit. Önkéntesként

Részletesebben

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS KÜLFÖLDI INTÉZMÉNY: JAMK University of Applied Sciences PROGRAM: ITPRO képzés CampusHungary és Erasmus ösztöndíjjal IDŐSZAK:

Részletesebben

Beszámoló a finnországi gyakorlatról

Beszámoló a finnországi gyakorlatról Leonardo pályázat Beszámoló a finnországi gyakorlatról 2013. január 19 - február 16-ig Készítette: Mészáros Eszter Küldő intézmény: SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye Szeged

Részletesebben

Tiens Siker Akadémia

Tiens Siker Akadémia Mr. Li Jinyuan előadása a prágai régiókonferencián. Hölgyeim és uraim, szeretném megköszönni, hogy meghívtak. Engem ez nagyon megörvendeztetett! Ahogy mindannyian tudjuk, a tavaji évben volt egy szörnyű

Részletesebben

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Kovács Szilvia Kovács Szilviának hívnak, a Budapesti Műszaki Főiskola, Keleti Károly Gazdasági Karának végzős hallgatójaként adatott meg számomra a lehetőség,

Részletesebben

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy

Részletesebben

A KISSZÉKELYI ÖNKORMÁNYZAT ÉS A KISSZÉKELYI KULTURÁLIS EGYESÜLET LAPJA

A KISSZÉKELYI ÖNKORMÁNYZAT ÉS A KISSZÉKELYI KULTURÁLIS EGYESÜLET LAPJA X. évfolyam 9. - 10. szám K I C S I FA L U N K A I ÖNKORMÁNYZAT ÉS A I KULTURÁLIS EGYESÜLET LAPJA Az államfő 2014. október 12.-ére írta ki a választás napját. Polgármestert és képviselőket kellett választani.

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

Hogyan jött az üzleti rész? Hogyan csöppentem a DXN üzletbe?

Hogyan jött az üzleti rész? Hogyan csöppentem a DXN üzletbe? Hogyan jött az üzleti rész? Hogyan csöppentem a DXN üzletbe? Amikor első kisbabámat vártam, a munkahelyem megszűnt. Elgondolkodtam, mihez fogok kezdeni, ha nem találok később sem munkahelyet. A kisgyermekes

Részletesebben

Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG

Sinka Nikolett Nóra. Munkanapló. a szakmai gyakorlatról. A gyakorlati hely neve: Konvekta AG Munkanapló a szakmai gyakorlatról A gyakorlati hely neve: Konvekta AG A gyakorlati hely címe: Németország,Schwalmstadt Am Nordbahnhof 5, 34613 Tanuló neve: Sinka Nikolett Nóra Keleti Károly Közgazdasági

Részletesebben

Szakmai gyakorlat, Hollandiában

Szakmai gyakorlat, Hollandiában Szakmai gyakorlat, Hollandiában (2012.10.27-2012.11.24) Varga Vanessza Ágnes (leendő) Gyógypedagógiai asszisztens Hol is kezdjem Olyan sok élményben volt részem ez alatt a négy hét alatt, hogy a hazaérkezésem

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27.

SZISZKI KRÓNIKA. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. PROJEKTHÍRADÓ NATURE DETECTIVES BULGÁRIA NOVEMBER 22-27. Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta és szerkesztette: Bakos Babett Király Orsolya 2015. november 22-27-ig került sor a Nature Detectives elnevezésű

Részletesebben

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI Minden láng fölfelé lobog. Az emberi lélek is láng. Tánczos István igazgató tanító visszaemlékezései a kerekharaszti iskoláról A visszaemlékező 42 évi hivatásszeretettől vezérelt pedagógus

Részletesebben

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 2012. április 21. Szombat Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 10:00-kor találkoztuk a többiekkel Ferihegyen, a 2B terminálon. Az utunk zökkenőmentesnek ígérkezett

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

Hollandiában töltött szakmai gyakorlatom, tapasztalataim és élményeim

Hollandiában töltött szakmai gyakorlatom, tapasztalataim és élményeim Hollandiában töltött szakmai gyakorlatom, tapasztalataim és élményeim 2011. November 6 December 3 Tóth Katalin fogászati asszisztens tanuló Abban a percben, mikor megtudtam, hogy részese lehetek a 2011.

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Dél-európai üzemi gyakorlat a szakképzésben résztvevı tanulók számára LdV-HU-10-IVT-1021 Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Iskolánk négy vendéglátós tanulója 2011. május elején kezdte

Részletesebben

Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert. szovátai utazásról

Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert. szovátai utazásról Útinapló a BGA-11-HA-02-057. sz. pályázaton elnyert szovátai utazásról Projekt címe: Faipari és közgazdasági-marketing innováció Erdélyben és Pécsett 1. utazás Pécs-Szováta-Pécs Csütörtök 2011.10.06. Csütörtök

Részletesebben

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban Hegesztés nemzetközi gyakorlatban LdV-HU-13-IVT-1017 Négy hetes szlovákiai gyakorlat 2014.02.08.-2014.03.08. Készítette: Molnár József 1. nap Utazás 2014. február 08. Február 8.-án indultunk reggel 8-kor

Részletesebben

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás

Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Határtalanul 2016 a Nagy Erdélyi körutazás Tanulmányi kirándulásunk témája erdélyi születésű történelmi nagyságok és az erdélyi történelemben fontos helyszínek felkeresése. Az előkészítő szakaszban külső

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR. ERASMUS gyakorlati mobilitás. Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III.

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR. ERASMUS gyakorlati mobilitás. Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS gyakorlati mobilitás Készítette: Gelesits Tünde Turizmus-vendéglátás III. 2014 HOTEL CHRISTINA****, Pertisau, Tirol, Ausztria 2014. augusztus

Részletesebben

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. Beszámoló Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. A külföldi képzés lehetőségét az iskolában, egy pályázat útján nyertem el három társammal

Részletesebben

tovább örökítő város legyen!

tovább örökítő város legyen! K Ö R M E N D I F Ó R U M 3 tovább örökítő város legyen! kampányról, tervekről, a város jövőjéről hogy milyen szakokra lenne még szükség a mezőgazdasági képzések mellett, így például a fémipari szakmák

Részletesebben

Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny

Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny A Leonardo da Vinci Partnerségek projektnek köszönhetően 2012.09.18-tól 2012.09.21-ig a VM ASzk Szakképző Iskola,

Részletesebben

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Beszámoló- Törökország Pogány Frigyes - LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Készítette: Popp Judit Linda A projekt időtartama: 2014.június 29.- 2014.július 26. Helyszín:

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. évi pályázati fordulója.

Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. évi pályázati fordulója. Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. Záró beszámoló Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. évi pályázati fordulója. A munkatervben rögzített feladatokat sikeresen megvalósítottuk. Azt,

Részletesebben

Beszámoló Török Mátyás

Beszámoló Török Mátyás Időrendi bontás 2016. február 15. Választmány 2016. február 16. Biológia szakterület bevonó 2016. február 17. EHSKB ülés 2016. február 18. Fizika szakterület bevonó 2016. február 18. Tanárképzési szakterület

Részletesebben

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak.

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak. Egy hét Angliában Sok-sok évvel ezelőtt, egy tíz napos, külföldi utazást még elképzelni is nehéz lett volna. Főleg az első nap (jelen esetben péntek) Magyarországról való indulással harmadik napon Angliába

Részletesebben

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés Összesen 135 válasz érkezett Összegzés ügyfélfogadási, rendelési ideje? Mennyire tudja azt összeegyeztetni munkaidejével? - Polgármesteri Hivatal Megfelelő, egyáltalán nem okoz gondot 83 61% Néha gondot

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

Jó gyakorlatok. Mecsekalja Szakácsnéja avagy a Vörösdombi Vendégház Cserkút

Jó gyakorlatok. Mecsekalja Szakácsnéja avagy a Vörösdombi Vendégház Cserkút Jó gyakorlatok Mecsekalja Szakácsnéja avagy a Vörösdombi Vendégház Cserkút Készült a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0007 Vidéki örökség útjai pályázaton belül a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület

Részletesebben

SZASZÁÉK gondoskodnak.

SZASZÁÉK gondoskodnak. ÉBREDÉS A PÁRI IFJÚSÁGI ÉS NEMZETISÉGI EGYESÜLET TÁJÉKOZTATÓ SZÓRÓLAPJA 2009. JÚNIUS PÁRI, Nagy utca 24. Teleház Telefon: 74/887-391 E-mail: ebredes.pari@vipmail.hu Meghívó PÖRKÖLTFŐZŐ VERSENY A Pári Ifjúsági

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

Dánia Nykobing Falster SOSU

Dánia Nykobing Falster SOSU Erasmus+K1 Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia Nykobing Falster SOSU 2015.10.26-2015.11.23 ORSZÁG KATA 14. gyakorló ápoló Beszámoló A Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézményének

Részletesebben

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009 96 97 98 99 100 SKAohsiung: A BAJNOK ÚTJA,,Hatéves voltam, amikor édesapám ismerôse révén elmehettem egy karateedzésre. Ahogy beléptem, iszonyú hangzavar, kiabálás, egymással harcoló fehér ruhás emberek

Részletesebben

Porto 2013/2014. I. félév Dobrai Balázs Bence műszaki menedzser

Porto 2013/2014. I. félév Dobrai Balázs Bence műszaki menedzser Porto 2013/2014. I. félév Dobrai Balázs Bence műszaki menedzser Az én Erasmusos félévemet Portugáliában, azon belül pedig Portóban tölthettem el. Szerencsésnek érezhetem magam, hogy az első helyen megjelölt

Részletesebben

www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló

www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. OM azonosító: 200913 Nyilvántartási szám: 21012-2007 Felnőttképz. akkr. lajstromsz.:

Részletesebben

Málta nem Attard 205

Málta nem Attard 205 Málta Sziasztok! Mészáros Andrea vagyok, negyedéves villamosmérnök hallgató. Kicsit eltérnék a sablon beszámolóktól, szeretnék közvetlenebb, barátibb hangnemet megütni. Már korábban is megfogalmazódott

Részletesebben

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló

Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Szakmai gyakorlaton Finnországban 2011.03.05.-2011.04.02. Beszámoló Az utazás a Tempus Közalapítvány Leonardo Mobilitás program támogatásával valósult meg Küldő iskola: Szegedi Szolgáltatási Középiskola

Részletesebben

Visszajelzések osztályoktól

Visszajelzések osztályoktól Visszajelzések osztályoktól 2014. 06. 18-ai napot töltöttük Önöknél. 3-8.osztályos tanulókkal. Már a szervezésben is rendkívül rugalmasan kezelték a kéréseimet a programokkal kapcsolatosan. Ezt tovább

Részletesebben

Görögországi beszámoló. 1. nap

Görögországi beszámoló. 1. nap 1. nap Az első napunk utazással telt. Délután 5 órakor találkoztunk a Liszt Ferenc Repülőtéren, a gépünk pedig 18:45- kor indult Thessaloniki felé. Este 22:30-kor (görög időszámítás szerint) szálltunk

Részletesebben

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Előkészületek 2008. február 29-én jöttem Németországba, Wilhelmshaven-be a kötelező gyakorlatom eltöltésére, mely 3

Részletesebben

Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp

Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp Leonardo Da Vinci program Svédország Åkarp Előzmények A repülő időben szállt fel, nem volt fennakadás, késés. A gép reggel 9:50 kor indult el és 2,5 óra alatt értünk Svédországba (Malmö-be). A fogadtatás

Részletesebben

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

KSZR Műhelynapok Szeged, 2016. március 9-10.

KSZR Műhelynapok Szeged, 2016. március 9-10. Mi történt a KSZR háza táján? Rovatvezető: Mikolasek Zsófia mikolasek.zsofia@jamk.hu 20/2326-626 VI. évfolyam 3. szám 2016. március KSZR Műhelynapok Szeged, 2016. március 9-10. Mikolasek Zsófia Ebben az

Részletesebben

Erasmus beszámoló Technological Educational Institution of Larissa Larissa Görögország 2011/2012. 1. félév

Erasmus beszámoló Technological Educational Institution of Larissa Larissa Görögország 2011/2012. 1. félév Erasmus beszámoló Technological Educational Institution of Larissa Larissa Görögország 2011/2012. 1. félév Készítette: Belákovics András TURAN IV. QLZIN4 2011 áprilisában adtam be a jelentkezésemet az

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium. intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására.

PÁLYÁZAT. Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium. intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására. PÁLYÁZAT Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására. Pályáztató: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 6000 Kecskemét, Deák Ferenc

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP 4. Alsó tagozat PROGRAM TERV

EGÉSZSÉGNAP 4. Alsó tagozat PROGRAM TERV EGÉSZSÉGNAP 4. Alsó tagozat PROGRAM TERV Balatonszabadi, 2014. Szeptember 26. Pedagógiai célok Célunk, hogy a kialakított programokkal, játékainkkal gyermekeknek emlékezetes és vidám időtöltést, felhőtlen

Részletesebben

Erasmus+ Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia-Nykobing SOSU Andódi Szabolcs

Erasmus+ Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia-Nykobing SOSU Andódi Szabolcs Erasmus+ Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia-Nykobing SOSU Andódi Szabolcs AZ ELSŐ NAPOK 2015. okt. 26-án hétfőn utaztam ki Dániába három társammal és egy kísérőtanárral. A repülő Koppenhágába érkezett

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

Magyarországi diákok az erdélyi felsőoktatásban

Magyarországi diákok az erdélyi felsőoktatásban w kutatás közben 139 Azonban veszélyként látjuk azt, hogy az új szervezeti struktúra esetleg egy újabb, tartalom nélküli, merev, formális keretté alakulhat, egy újabb ernyővé, amely az autonómia jelszava

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a

CERN BESZÁMOLÓ. Hétfő. Kedd. Kovács Dávid Péter 11.a CERN BESZÁMOLÓ Hétfő Iskola után öt óra tájra mindenki épségben, ha nem is időben, de megérkezett a reptérre. Itt minden rendben ment, becsekkoltunk, majd rövid várakozást követően elkezdődött a beszállás.

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök A pedagógusok neve: T. R., K. M., B. D., B. S. Tantárgy: Erkölcstan Osztály: 2.a A hely előkészítése, ahol a foglalkozást tervezik: csoportasztalok Erkölcstan óraterv Az óra témája: Reggel, este szabályok.

Részletesebben

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév Szekeres Péter kooperos hallgató vagyok a Kandóról! Az utolsó utáni évben úgy döntöttem hogy jó lenne szerencsét próbálni

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Kocsis György. Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére

Kocsis György. Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére Kocsis György Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére Az oroszlányi gyermekotthon 1967 óta áll a fővárosi gyermekvédelem szolgálatában. Kezdetben csak lány növendékei

Részletesebben

Készítette: Szegedi-Vargha Emese 2014/2015 1.félév

Készítette: Szegedi-Vargha Emese 2014/2015 1.félév Porto-Portugália Készítette: Szegedi-Vargha Emese 2014/2015 1.félév 1 Porto Hogy miért Porto? Mikor 1,5 évvel ezelőtt kitaláltam, hogy Erasmusra szeretnék menni, egy dolog lebegett a szemem előtt, mégpedig

Részletesebben

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos):

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): 4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): A kiutazásban ludas pasijainkról itt írunk, nem a szexben! Két külön dolog, ugyanis nekik nem sok közük volt a mi kinti életünkhöz,

Részletesebben

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület

Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület Szilvássy Andor Barlangkutató Egyesület 2011. évi KÖZHASZNÚ JELENTÉSE Tavasz A tél végén többször megfordultunk Tebén, de a hó miatt érdemi munkát, még ellenőrzéseket sem tudtunk végezni. Amint elolvadt

Részletesebben

Nekünk még volt szabadnapunk

Nekünk még volt szabadnapunk Nekünk még volt szabadnapunk 2013. 09. 11. Szerző: Kalmár András Molnár Piroskával egy nagy irodaház felső szintjén találkoztam, vöröses-lilás paróka volt a fején, zebramintás blúz és műszálas sál egészítették

Részletesebben

J u b ile u m i k ia d v á ny

J u b ile u m i k ia d v á ny 2012. jú liu s 22 29. 1. szám J u b ile u m i k ia d v á ny S t a t i s z t i k á k Diákmunka ez olyan, mint egy építőtábor - lehet hallani egy-egy elejtett szót a várban a látogatók szájából. Mi is az

Részletesebben

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Bôrönd és homeopátia Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Takaros, barátságos épület egy árnyas, csen des kis utca végén, ahol az, nem messze a városközponttól, egy fôútvonalba

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

Erasmus ösztöndíj Portugáliában Tapolczai Ildikó, Halász Dorottya

Erasmus ösztöndíj Portugáliában Tapolczai Ildikó, Halász Dorottya Erasmus ösztöndíj Portugáliában Tapolczai Ildikó, Halász Dorottya A 2011/2012-es tanév tavaszi szemeszterét Portugáliában, Coimbra városában töltöttük. Az Universidade de Coimbra Sport Karán tanultunk

Részletesebben

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról?

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról? (Interjú 2.) Pleskonics Istvánné 2014. január 4-én, egy esős, borongós szombat délutánon három órát beszélgettünk Irénke nénivel előzetes egyeztetés után Alkotmány utcai lakásában. Délután kettőtől délután

Részletesebben

Dolgozz itthon! Hírlevél I. évfolyam 1. szám (2013. május 17.)

Dolgozz itthon! Hírlevél I. évfolyam 1. szám (2013. május 17.) Dolgozz itthon! Hírlevél I. évfolyam 1. szám (2013. május 17.) 1. Köszöntő Kedves Magyar Fiatal! Rövid bemutatkozásképpen annyit szeretnék elmondani, hogy Fodor Zoltán vagyok, és projekt koordinátorként

Részletesebben

DUMASZÍNHÁZ, FÉNYFESTÉS ÉS SÁRKÁNYHAJÓZÁS VISSZAESÉS A RENDEZVÉNYPIACON

DUMASZÍNHÁZ, FÉNYFESTÉS ÉS SÁRKÁNYHAJÓZÁS VISSZAESÉS A RENDEZVÉNYPIACON DUMASZÍNHÁZ, FÉNYFESTÉS ÉS SÁRKÁNYHAJÓZÁS VISSZAESÉS A RENDEZVÉNYPIACON Továbbra sem indult meg a kilábalás a rendezvényes szakma válságából, a 2009 és 2010-es súlyos visszaesés után a gödör mélyén vegetál

Részletesebben

Gondolatok az elsőéves kiscsoportról

Gondolatok az elsőéves kiscsoportról Gondolatok az elsőéves kiscsoportról Végigizgult interjúkkal kezdődnek közös élményeink az Onesimus projektben. Ahhoz ugyanis, hogy bekerülhessünk az elsőéves kiscsoportba mindenkinek interjún kellett

Részletesebben