Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása és a házhoz menő szelektívgyűjtés kiterjesztése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása és a házhoz menő szelektívgyűjtés kiterjesztése"

Átírás

1 1 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása és a házhoz menő szelektívgyűjtés kiterjesztése különös tekintettel a lerakótól való eltérítésre, a biohulladék kezelési technológia felülvizsgálatára, összhangban a tervezett Hgt. változatokkal és a déldunántúli rendszerekkel való kapcsolat optimalizálásával Pécs november 17.

2 2 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló Eredeti műszaki tartalom Átalakítási koncepció A hulladék, lerakótól való minél nagyobb arányú eltérítése A házhoz menő szelektív gyűjtés (csomagoló, bio) minél nagyobb arányú kiterjesztése Papír, műanyag, fém és üveg hulladékok gyűjtése Gyűjtőszigetes gyűjtés felülvizsgálata Biológiailag lebomló hulladékok gyűjtése Veszélyes hulladékok gyűjtése Maradék hulladék gyűjtése A hulladékáramok újramodellezése, a létesítmények felülvizsgálata hulladékáramok újramodellezése Kökényi MBH Marcali MBH Válogatóművek Komposzttelep A biológiai kezelés során keletkező biogázok hasznosítása A biológiai kezelés után lehető legtöbb mezőgazdasági kihelyezésre alkalmas anyag előállítása A stabilát energetikai hasznosítási lehetőségeinek feltárása Az átalakítás várható hatása a lerakótól való eltérítésre Az átalakítási koncepció összefoglalása KEOP projekt átalakítása KEOP 1.1.1/B pályázat beadása...16

3 3 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása Vezetői összefoglaló Az Európai Parlament és a Tanács 2008-ban elfogadta a Hulladék Keretirányelvet, amely előírja, hogy a tagállamok léptessék életbe azokat a nemzeti szabályokat, amelyek biztosítják az irányelv előírásainak végrehajtását, megvalósulását. Ennek érdekében szükséges volt a hulladékgazdálkodásról szóló évi XLIII. törvény felülvizsgálata, a megváltozott közösségi szabályokhoz történő hozzáigazítása. Az új törvény megalkotása során egyúttal lehetőség nyílt a hazai hulladékgazdálkodás egyes rendszerelemeinek gyökeres átalakítására. Az új elvárásoknak való megfelelés érdekében szükségessé vált a Mecsek-Dráva projekt műszaki tartalmának felülvizsgálata is. A műszaki tartalom átalakítása során a következő alapvető célokat kell kielégíteni: 1. A hulladék, lerakótól való minél nagyobb arányú eltérítése 2. A házhoz menő szelektív gyűjtés (csomagoló, bio) minél nagyobb arányú kiterjesztése 3. A hulladékáramok újramodellezése, a létesítmények felülvizsgálata 4. A biológiai kezelés során keletkező biogázok hasznosítása 5. A biológiai kezelés után lehető legtöbb mezőgazdasági kihelyezésre alkalmas anyag előállítása 6. A stabilát energetikai hasznosítási lehetőségeinek feltárása Szelektív gyűjtés fejlesztése A csomagolóeszköz hulladékok gyűjtésébe további 60 ezer háztartás vonható be, így mind a 120 ezer db családi házas háztartás részére elérhetővé válik a házhoz menő szelektív gyűjtés. Gyűjtőszigetek felülvizsgálata, új logisztikai elveknek való helykijelölés alkalmazása. Biológiailag lebomló hulladékok a házhoz menő szelektív gyűjtésébe további 50 ezer háztartás vonható be, míg a házi komposztálást 35 ezer háztatásnál kell biztosítani. Így összességében mind a 120 ezer db családi házas háztartás részére elérhetővé válik a biohulladékok házhoz menő szelektív gyűjtése, vagy házi komposztálása. A szelektív gyűjtés kiterjed a háztartásokban keletkező veszélyes hulladékokra is, amelyet minden településre kiterjedő begyűjtés és a 22 hulladékudvarban a folyamatos leadási lehetőség biztosít. Mechanikai-biológiai kezelés felülvizsgálata Kökényi hulladékkezelő központban a mechanikai kezelés folyamatát optikai leválasztó berendezésekkel kell kiegészíteni, hogy a tüzelőanyagok Cl tartalma megfelelő legyen. Az optikai leválasztó használható egyéb hasznosítható hulladékok kiválasztására is (pl. műanyag (PET), üveg), amelyek anyagában hasznosíthatók. A biológiai kezelési rendszer teljes átalakítása szükséges. Az új koncepció a biológiailag lebomló hulladékok kezelése száraz fermentációs eljárással, a biogáz hasznosítása (elektromos áram előállítása). A szelektíven gyűjtött biohulladékoknál is a korábban tervezett komposztálás helyet első lépésben a száraz fermentálóban való elkülönített kezelést alkalmazunk, majd utóérlelést követően állítjuk elő a komposztot.

4 4 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása Marcali hulladékkezelő műben az MBH a beszállításra kerülő hulladék mennyisége a jelentősen növelt szelektív gyűjtés következtében - a kritikus mennyiség alá csökken, az emelkedő fajlagos kezelési költségek miatt a létesítmény költséghatékonysága és fenntarthatósága már nem biztosítható. Emellett a projekten kívül tervezett magánerős hulladéklerakó a Hgt. változása miatt nagy valószínűséggel nem fog megépülni, így a lerakási lehetőség sem lesz adott. Ezen okok miatt a létesítmény megépítése nem indokolt. A Közelség elvének figyelembevételével, logisztikai szempontok és a tervezés jelenlegi állása alapján a Kapos-menti projekt létesítményeinek igénybevétele jó megoldás lehet. Egy ilyen megoldás esetén Marcali és Nagyatád térségében a távolsági szállításra átrakóállomások telepítése indokolt. Komposztálás fejlesztése Barcsi központban - mivel a biológiai hulladékok gyűjtése a projekt teljes területére kiterjeda komposztálási lehetőséget egy új, térségi komposzttelep kialakításával biztosítjuk. Stabilát energetikai hasznosítási lehetőségének vizsgálata A lerakástól való minél nagyobb arányú eltérítés érdekében a vegyesen gyűjtött hulladékból leválasztott biostabilát energetikai hasznosítási lehetőségét is megvizsgáljuk. A térségben több erőmű kapacitás is a rendelkezésre áll, ezeknél meg kell vizsgálni, hogy fennállnak-e az energetikai hasznosítás feltételei. Lerakástól való eltérítés A fejlesztések eredménye képen a lerakott (nem hasznosított) hulladék mennyisége a stabilát sikeres energetikai hasznosítása esetén középtávon 6% alá csökkenhet, míg a stabilát lerakása esetén is 25% alatti lerakás biztosítható. Finanszírozás A projektben tervezett műszaki változtatások az érintett létesítmények elhagyásával mintegy 2,8-3 mrd Ft átcsoportosítását teszik lehetővé, amelyből a tervezett új létesítmények a projekt keretében megépíthetők. A szelektív gyűjtés kiterjesztéséhez szükséges eszközök beszerzésére KEOP 1.1.1/B pályázatot kell benyújtani, mintegy nettó 2,3 mrd Ft értékben.

5 5 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása 1. Eredeti műszaki tartalom A tervek szerint a projektben megvalósul a csomagolóeszköz hulladékok, illetve Pécsett a biohulladékok szelektív gyűjtése is. A csomagolóeszköz hulladékok gyűjtésére beszerzésre kerülnek a következő eszközök: Megnevezés Egységár (eft) Darabszám Összesen (eft) Tömörítős autó (16 m3) Tömörítős autó (20 m3) Gyűjtősziget (1.100 literes, 3 fr/4 db) Gyűjtősziget kialakítás(burkolat, palank) Üveggyűjtő (1.100 literes) Edényzet (1.100 literes) Edényzet (240 literes) 9, Mobil vesz.h.gyűjtőautó Összesen A tervezett eszközrendszerrel 60 ezer háztartásnál lehet bevezetni a szelektív gyűjtést, minden településen elérhetők lesznek a gyűjtőszigetek, valamint megvalósulhat a rendszeres veszélyeshulladék-gyűjtés. Az eredeti projektben a biológia gyűjtés és kezelés tervezett elemei a következők: A gyűjtési rendszerben beszerzésre kerül db 80 literes bio gyűjtőedény, és 3 db 16 m3-es gyűjtőjármű, valamint db házi komposztáló edény, összesen Ft értékben (árfolyam-kompenzáció nélkül). Kezelési infrastruktúra: o Kökény o komposzttelep o biostabilizálás o Marcali o biostabilizálás Az eredetileg tervezett biohulladék kezelés beruházási költsége: Ft, ebből építési beruházás: Ft, eszközbeszerzés: Ft (árfolyam-kompenzáció nélkül). A kökényi telephelyre eső költség: Ft, a marcali fejlesztés költsége: Ft.

6 6 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása 2. Átalakítási koncepció A műszaki tartalom átalakítása során a következő alapvető célokat szeretnénk kielégíteni: 1. A hulladék, lerakótól való minél nagyobb arányú eltérítése 2. A házhoz menő szelektív gyűjtés (csomagoló, bio) minél nagyobb arányú kiterjesztése 3. A hulladékáramok újramodellezése, a létesítmények felülvizsgálata 4. A biológiai kezelés során keletkező biogázok hasznosítása 5. A biológiai kezelés után lehető legtöbb mezőgazdasági kihelyezésre alkalmas anyag előállítása 6. A stabilát energetikai hasznosítási lehetőségeinek feltárása 2.1. A hulladék, lerakótól való minél nagyobb arányú eltérítése Az átalakítási koncepció egyik alapeleme a hulladékok lerakótól való minél nagyobb arányú eltérítése, amelynek célja, hogy csak a nem hasznosítható hulladékok (anyagában, vagy energetikailag (cementgyár, erőmű) kerüljenek lerakásra. Meg kell vizsgálni, hogy milyen műszaki és technológiai lehetőségek segíthetik a kitűzött cél megvalósítását. A lerakástól való eltérítés eszközei lehetnek: A hulladékok anyagában történő hasznosításának növelése csomagolóeszköz és egyéb hulladékok (papír, műanyag, üveg, fém) elkülönített gyűjtése Biológiailag lebomló hulladékok elkülönített gyűjtése és kezelése (házhoz menő szelektív gyűjtés növelése, biogáz előállítás és hasznosítás, komposzt előállítás) A mechanikai kezelési technológiai átalakítása Az energetikai hasznosítási lehetőség kiterjesztése (cementgyár, erőmű) 2.2. A házhoz menő szelektív gyűjtés (csomagoló, bio) minél nagyobb arányú kiterjesztése Összhangban a Hgt. tervezett változtatásával a lakossági szelektív gyűjtést elsősorban a házhoz menő szelektív gyűjtést - fejleszteni szükséges. A projektben mintegy 165 ezer háztartás érintett, amelyből mintegy 120 ezer családi házas és 45 ezer tömbházas (lakótelepi) ingatlan Papír, műanyag, fém és üveg hulladékok gyűjtése A jelenlegi műszaki tartalom 60 ezer háztartásnál (családi ház) tervezi a házhoz menő gyűjtés elindítását. Ez azt jelenti, hogy további 60 ezer háztartásnál ezt nem biztosítja. A projekt műszaki tartalmának átdolgozásánál ezt az ellátatlan háztartás számot is figyelembe kell venni, ahol szintén megvalósítható a házhoz menő gyűjtés elindítása. A rendszer kiterjesztésével mind a 120 ezer db családi házas háztartás részére elérhetővé válik a házhoz menő szelektív gyűjtés. A gyűjtés biztosítására 240 literes gyűjtőedényzet és a kiszolgáló járműpark beszerzése szükséges.

7 7 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása Gyűjtőszigetes gyűjtés felülvizsgálata A projektben tervezett gyűjtőszigetes rendszer amit az elnyert közbeszerzés miatt már nem lehet felszámolni - logisztikáját (különösen a szigetek elhelyezését) a kiterjesztett házhoz menő gyűjtés következtében felül kell vizsgálni. A gyűjtőszigetek helykijelölésénél az alábbi, új szempontokat kell szemelőtt tartani: a házhoz menő gyűjtéssel nem elérhető helyszínek logisztikai csomópontjai (pl. Pécs, Mecsek oldali lakóterületek hagyományos méretű gyűjtőautóval meg nem közelíthető területeiről, a lakosság által a legközelebbi, elérhető pontba lehozott szelektív hulladék elhelyezésére) külterületi, szétszórt lakóingatlanoktól bevezető utak csomópontjai nagy forgalmú közösségi csomópontok (pl. intézmények, iskolák, turisztikai helyszínek, bevásárló központok stb.) lépcsőházi gyűjtéssel el nem ért lakótelepi területek Biológiailag lebomló hulladékok gyűjtése A biohulladékok elkülönített gyűjtése a jelenlegi szakaszban 25 ezer háztartás részére biztosított, továbbá 10 ezer háztartásnál lehet a házi komposztálás feltételeit kialakítani. A csomagolóeszköz hulladékok gyűjtésnek kiterjesztéséhez hasonlóan a biohulladékok gyűjtését is biztosítani kell. A logisztikai és költséghatékonysági szempontokat vizsgálva, az egyes gyűjtési központoktól távoli, kis lélekszámú településeken ezt a házi komposztálás elterjesztésével, míg a többi településen a biohulladékok elkülönített gyűjtésével. Ezen elvek alapján a házhoz menő biohulladék gyűjtésbe újabb 50 ezer háztartás vonható be, míg a házi komposztálást 35 ezer háztatásnál kell biztosítani. Így összességében mind a 120 ezer db családi házas háztartás (75 ezer háztartás: gyűjtés és 45 ezer háztartás: házi komposztálás) részére elérhetővé válik a biohulladékok házhoz menő szelektív gyűjtése, vagy házi komposztálása Veszélyes hulladékok gyűjtése A projektben beszerzésre kerül egy speciális veszélyeshulladék begyűjtő autó, amely minden településen legalább évi egy alkalommal a lakossági veszélyes hulladékot begyűjti. A rendszeres gyűjtés mellett a kialakításra kerülő 22 db hulladékudvar mindegyikében lehetőség lesz a háztartásokban keletkező veszélyes hulladékok folyamatos leadására Maradék hulladék gyűjtése A házhoz menő szelektív és biohulladék gyűjtési rendszer bevezetése megköveteli a korábban alkalmazott vegyes, maradék hulladékgyűjtés rendszerének felülvizsgálatát is. A gyűjtési gyakoriságot és a gyűjtendő frakciókat (szelektív bio maradék) egységes logisztikai rendszerben kell kezelni, annak érdekében, hogy a gyűjtés-szállítás költségeit optimizálni lehessen.

8 8 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása 2.3. A hulladékáramok újramodellezése, a létesítmények felülvizsgálata hulladékáramok újramodellezése A 2.2. pontban leírt szelektívgyűjtés fejlesztések eredményeképpen felül kell vizsgálni az eredeti pályázatban szereplő hulladékáramokat. A gyűjtési módok sajátságait figyelembe véve, valamint a reálisan gyűjthető mennyiségeket az egyes gyűjtési módokra és hulladékcsoportokra modellezni kell a létesítményekre kerülő hulladékok mennyiségét. A szelektívgyűjtés felfutását modellezve reálisan még a jelentős múlttal rendelkező pécsi szelektívgyűjtés esetében is legalább 4-6 éves időszakkal számolhatunk. A gyűjtési paraméterek meghatározása alapján a hulladékáramok újra modellezhetők lesznek. A gyűjtési mennyiségek meghatározásához a következő gyűjtési hajlandóságokat vettük figyelembe a keletkező egyes hulladékáramok szelektíven gyűjthető mennyiségének arányában közötti időszakra: Házhoz menő szelektív gyűjtésnél 22%-ról - 50%-ra Házhoz menő biohulladék gyűjtésnél 25%-ról - 63%-ra Házi komposztálásnál 40%-ról 75%-ra Lakossági veszélyes hulladékgyűjtésnél 28%-ról 50%-ra Az összesítő táblázat mellett az egyes létesítményekre is elkészültek a részletező hulladékáram modellezések, amelyek alapján szükséges az egyes létesítmények felülvizsgálata. A kapott eredmények, vagy egyéb technológiai szempontok alapján a következő létesítmények felülvizsgálata szükséges: Mechanikai biológiai kezelő művek Komposzttelep Válogatóművek Az összesített hulladékáramokat a következő táblázat tartalmazza:

9 9 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása Hulladékáramok tonna Év Gyűjtés Szelektív Hulladékudvarból Szelektív Üveg Biohulladék Mobil veszélyes Házi komposzt Maradék hulladék Átrakó Közvetlen Feldolgozás Mechanikai Tüzelőanyag alapa Fém Inert Vegyesen gy. fermentálás fém Tüzelőanyag alapa stabilát vízgőz+co Válogatómű Másodnyersanyag Maradék Komposztálás + elk. biohulladékok fermentálása Komposzt vízgőz+co Házi komposzt Komposzt vízgőz+co Lerakó inert Hull. Udvarból Kihozatal Másodnyersanyag Komposzt vízgőz+co Tüzelőanyag Stabilát Veszélyes hulladék Kiemelt hulladékáram Lerakás Összes Lerakás %-a 6,38% 5,98% 5,68% 5,50% 5,32% 5,22% 5,14% 5,32% 5,50% Kökényi MBH A kökényi mechanikai kezelő műbe beszállított hulladék mennyisége mintegy hatodával csökken. A tervezett technológia esetében javasolt a gépek kapacitásának felülvizsgálata, bár a kapacitás rugalmatlanság miatt jelentős teljesítményváltozásokra nem kell számítani.

10 10 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása A kökényi mechanikai kezelés kiegészített folyamatábrája: 100 % Előaprító < mm FE Fe 2% Dobszita < 40 (50) mm Magas bio tartalmú % FE Fe 1% Nehézanyag leválasztó (Légszeparátor) Nehéz anyag 8-10% FE NFE leválasztó Al 0,5% Fe 0,5% Optikai Optikai Cl 1% PET, stb. Utóaprító Utóaprító < mm RDF % Bálázó Előkamrás prés RDF puffertároló (külön épületben)

11 11 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása A technológia felülvizsgálatánál mindenképpen biztosítani kell, hogy a rendszerbe beillesztésre kerüljön optikai leválasztó amit az EU tüzelőanyag előállítás BAT tervezete tartalmaz - berendezés is. Ezzel egyrészt biztosítani lehet, hogy a tüzelőanyagok Cl tartalma (és egyéb veszélyes alkotó elemek) minimalizálható legyen, de használható hasznosítható hulladékok kiválasztására is (pl. műanyag, üveg) Marcali MBH A marcali MBH-ba beszállításra kerülő hulladék Nagyatádi és Marcali körzet - mennyisége a kritikus mennyiség alá t (2014) és t (2020) csökkent. Így a korábban is magas fajlagos kezelési költségek még tovább emelkednek, amely miatt a létesítmény költséghatékonysága és a megfizethető kezelési költség is megkérdőjelezhető. A létesítménnyel kapcsolatban fontos tényező az is, hogy a projekten kívül tervezett magánerős hulladéklerakó építése a Hgt. változása miatt nagy valószínűséggel nem fog megépülni, így a lerakási lába is eltűnik. A kökényi központtól való nagy távolság miatt a Közelség elvének figyelembevételével elemezni kell más projekt létesítményeinek esetleges igénybevételét. Logisztikai szempontok és a tervezés jelenlegi állása alapján a Kapos-menti projekt létesítményeinek igénybevétele jó megoldás lehet. Emiatt meg kellene vizsgálni a Kapos-menti projekttel való együttműködés olyan lehetőségét, amelyben a keletkező kezelendő vegyes hulladék a Kapos-menti projekt kezelőlétesítményeibe kerülnének feldolgozásra, illetve ártalmatlanításra. A beszállítás a Kapos-menti projekt fajlagos költségeit is javíthatja, így a gazdasági érdekek és a lakossági díjakra gyakorolt kedvező hatása miatt ez a megoldás mindkét projekt és az érintett lakosság számára is kedvező lehet. Egy ilyen megoldás esetén meg kell vizsgálni a logisztikai szempontokat és a távolsági szállításra átrakóállomások telepítésének lehetőségét is. Az eredeti marcali telep (MBH) tervezett költsége eft, ebből építés eft, technológia és gépbeszerzés, pedig eft. Ezt a megtakarítást egyrészt az átrakóállomásokra, másrészt szelektív gyűjtési eszközök beszerzésére, illetve a barcsi komposzttelep, vagy szükség esetén a kökényi telephely fejlesztésére lehetne fordítani. A következő térképek a Mecsek-Dráva projekt eredetileg tervezett (1. térkép), illetve az átalakítás utáni (2. térkép) logisztikai rendszerét mutatják be.

12 12 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása

13 13 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása

14 14 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása Válogatóművek A projektben tervezett válogató művek kapacitása a kiterjesztett gyűjtés következtében mintegy 20-25%-al emelkedik. Ennek lekezelése mind a két válogatóműben jelentősebb fejlesztések nélkül megoldható több válogató munkás alkalmazásával, újabb műszak bevezetésével (Barcs), a kiszolgáló gépek (rakodógép, targonca) fejlesztésével, illetve a Szentlőrinc-Szigetvári gyűjtőkörzetből származó szelektív hulladékok átcsoportosításával Komposzttelep A kökényi komposzttelepet a teljes biológiai feldolgozási koncepció keretében (2.4 és 2.5. pontok) kell vizsgálni A biológiai kezelés során keletkező biogázok hasznosítása A projekt elfogadott terve szerint a biológiai kezelést biológiai stabilizálással (vegyes gyűjtés és mechanikai kezelés után), illetve komposztálással (kökényi komposzttelep) oldották meg. Az eljárások technológiája nem teszi lehetővé a bomlás során keletkező gázok hasznosítását. Ezért a kitűzött átalakításai célok teljesítéséhez a projekt eredeti biológiai kezelésre vonatkozó műszaki elemeit át kell alakítani. Elsődleges feladat a nagy költséggel járó, de jelentős eredményeket nem biztosító biostabilizálás kiváltása más kezelési módszerrel. A javasolt műszaki megoldás a biohulladékok száraz fermentálása, a biogáz hasznosítása (elektromos áram előállítása). Az alkalmazandó eljárás a kommunális hulladékok szerves összetevőire kialakított 3A eljárás lehet. A módszer a Mecsek-Dráva projekt tekintetében nem új, már a évi projektváltozat is tartalmazta. A tervezett költségei az alábbiak voltak: Barcs Pécs Egységár Mértékegység Mennyiség Költség (eft) Mennyiség Költség (eft) Csarnok 70 eft/m fermentáló boksz eft/db Manipulációs tér 15 eft/m víztározó 35 eft/m Tereprendezés 2 eft/m gáztároló eft/db kazán hőellátás eft/db gázmotor eft/db gáz és fűtés szerelésszerelés eft/db , Villamos szerelések eft/db szabályzás eft/db , Előaprító eft/db , Rakodó gép eft/db Összes A tervezés során beállított fajlagos költségek kisebb kiigazításokkal a jelenleg is megfelelőnek tűnnek. Így a kökényi átalakítás mintegy 2 milliárd Ft-os költsége helytálló lehet. Az átalakításnál a tervezett stabilizáló tér egy részét a fermentálás utáni utóérlelés biztosítására meg kell építeni.

15 15 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása 2.5. A biológiai kezelés után lehető legtöbb mezőgazdasági kihelyezésre alkalmas anyag előállítása A biohulladékok kiterjesztett gyűjtésével lehetővé válik nagyobb mennyiségű komposzt előállítása, amely mezőgazdasági hasznosításra a forgalomba hozatali engedély megszerzését követően alkalmas. A biológiai kezelési rendszer átalakításával Kökényben komposztálás helyett a létesítendő száraz fermentálóban való elkülönített kezelést javasoljuk. Mivel a biológiai hulladékok gyűjtése a projekt teljes területére kiterjed, ezért a barcsi központban a szükséges bővítési terület rendelkezésre áll javasoljuk egy új, térségi komposzttelep kialakítást t/év kapacitással A stabilát energetikai hasznosítási lehetőségeinek feltárása A hulladékok minél nagyobb arányú hasznosítása érdekében a biológiai kezelés után a vegyesen gyűjtött hulladékból leválasztott biostabilát energetikai hasznosítási lehetőségét is megvizsgáljuk. A stabilát fűtőértéke 9-10 MJ/kg-ra becsülhető, így erőműi hasznosításra nagy valószínűséggel felhasználható. A térségben több erőmű kapacitás is a rendelkezésre áll, ezeknél meg kell vizsgálni, hogy fennállnak-e a hasznosítás feltételei. 3. Az átalakítás várható hatása a lerakótól való eltérítésre A lerakótól való eltérítés hatását két változatban vizsgáljuk: 1. Stabilát energetikai hasznosítása 2. Stabilát lerakása (kedvezőtlen esetben) A két változat közül az 1. pontban lévő energetikai hasznosítást valószínűsítjük, mivel térségben több erőmű kapacitás is a rendelkezésre áll, illetve még a cementgyári hasznosítás lehetősége sem kizárt. Stabilát energetikai hasznosítása (t) Kihozatal Másodnyersanyag Komposzt vízgőz+co Tüzelőanyag Stabilát Veszélyes hulladék Kiemelt hulladékáram Lerakás Összes Lerakás %-a 6,38% 5,98% 5,68% 5,50% 5,32% 5,22% 5,14% 5,32% 5,50% A táblázatból jól látható, hogy a lerakott hulladék mennyisége 6 % alá csökken (az energetikai hasznosítás maradékát nem számítva).

16 16 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása Stabilát lerakása (t) Kihozatal Másodnyersanyag Komposzt vízgőz+co Tüzelőanyag Veszélyes hulladék Kiemelt hulladékáram Lerakás Összes Lerakás %-a 30,28% 27,10% 24,90% 23,81% 22,74% 22,39% 22,17% 22,10% 22,25% A táblázatból jól látható, hogy középtávon még a legkedvezőtlenebb esetben is a lerakott hulladék mennyisége 25 % alá csökken. A fejlesztés eredményeként még a 2. változat esetén is a lerakott hulladék mennyisége az eredeti tervekhez képest kevesebb, mint a felére csökken. 4. Az átalakítási koncepció összefoglalása 4.1. KEOP projekt átalakítása Az eredeti KEOP projekt keretében átalakítandó a biohulladék kezelés a következő módon: Kökény o a tervezett létesítmények (komposztáló, biostabilizáló) elhagyása, az utóérlelő tér részbeni meghagyásával. o szárazfermentáló berendezés telepítése, ahol külön kezelő teret kell biztosítani a szelektív gyűjtésből származó biohulladékok kezelésére (mezőgazdasági kihelyezés) és a mechanikai kezelés során leválasztott biohulladékok kezelésére o keletkező biogáz hasznosításának biztosítása Marcali o a kis mennyiség és az egyéb, megváltozott körülmények miatt a műszaki tartalom teljes felülvizsgálata és a tervezett MBH technológiai elhagyása javasolt Barcs o térségi komposzttelep létesítése (5.000 tonna/év kapacitással) A javasolt átalakításokkal érintett létesítmények beruházási költségeit is felül kell vizsgálni és a jelenlegi kivitelezési árakhoz kell igazítani. Valószínűsíthető, hogy a változtatások következtében az elhagyott, átalakított létesítmények költségeiből származó megtakarítások mintegy 2,8-3 mrd Ft - az új elemek megépítésére elegendő forrást biztosítanak. Amennyiben a megtakarítások magasabbak akkor azt a gyűjtési rendszer fejlesztésére kell fordítani KEOP 1.1.1/B pályázat beadása KEOP 1.1.1/B pályázat keretében (egy fordulós pályázat, max. 3 mrd Ft támogatással), a meglévő gyűjtőrendszer kiegészítését kell biztosítani. Mivel a pályázat egyfordulós, ezért időigénye jelentősen lecsökkenthető, továbbá a KEOP projekt műszaki tartalmának felülvizsgálatával párhuzamosan is előkészíthető. Ezen felül a pályázatban valószínűleg csak eszközbeszerzésre kerül sor, ezért a megvalósítás időtartama is viszonylag rövid lehet, így a

17 17 Mecsek-Dráva Projekt biológiai kezelés műszaki átalakítása KEOP projektben megvalósuló létesítmények és az eszközfejlesztés befejezése optimális esetben azonos időpontra is tervezhető. A pályázatban a házhoz menő szelektív és a biohulladék gyűjtés és a házi komposztálás fejlesztése tűzhető ki. Csomagolóeszközök gyűjtése: Megnevezés Egységár (eft) Darabszám Összesen (eft) Tömörítős autó (20 m3) Üveggyűjtő (1.100 literes) Edényzet (240 literes) 9, Konténeres üveggyűjtő Összesen Biohulladékok gyűjtése: Megnevezés Egységár (eft) Darabszám Összesen (eft) Tömörítős autó (16 m3) Edény (80 literes bio) 6, Összes Házi komposztálás (megelőzés): Megnevezés Egységár (eft) Darabszám Összesen (eft) Házi komposztáló Az eszközfejlesztés előzetesen becsült értéke: eft. A teljes beruházás várható költsége a kiegészítő elemekkel (plusz kb mft járulékos költség PIU, PR, mérnök stb.) együtt mintegy 2,3 mrd Ft (nettó). A tervezhető önerő a CBA szerint, minimum 15%.

A Mecsek-Dráva projekt szerepe a térség versenyképességének növelésében. Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft.

A Mecsek-Dráva projekt szerepe a térség versenyképességének növelésében. Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft. A Mecsek-Dráva projekt szerepe a térség versenyképességének növelésében Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft. Hulladékgazdálkodási fejlesztések indokoltsága A 2000 évi Hgt. és végrehajtási rendeletei

Részletesebben

Önkormányzati hulladékgazdálkodás - avagy szűk erőforrásokból jól működő rendszer kiépítése. Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft.

Önkormányzati hulladékgazdálkodás - avagy szűk erőforrásokból jól működő rendszer kiépítése. Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft. Önkormányzati hulladékgazdálkodás - avagy szűk erőforrásokból jól működő rendszer kiépítése Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft. A BIOKOM Kft. legfontosabb fejlesztési tevékenységei I. 1996: Termékdíjas

Részletesebben

Mecsek-Dráva: Múlt- jelen- JÖVŐ

Mecsek-Dráva: Múlt- jelen- JÖVŐ Mecsek-Dráva: Múlt- jelen- JÖVŐ Érintett terület: 313 önkormányzat (Baranya-Somogy Tolna megyék) Érintett lakosság: 426 022 fő Általános adatok Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program- Települési Szintű

Részletesebben

Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése KEOP-1.1.1/B TSZH rendszerek továbbfejlesztése KEOP-2.3.0

Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése KEOP-1.1.1/B TSZH rendszerek továbbfejlesztése KEOP-2.3.0 KEOP-1.1.1 Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése KEOP-1.1.1/B TSZH rendszerek továbbfejlesztése KEOP-2.3.0 Rekultivációs programok Huba Bence igazgató Szombathely, 2010. 05. 11.

Részletesebben

A szerves hulladékok kezelése érdekében tervezett intézkedések

A szerves hulladékok kezelése érdekében tervezett intézkedések A szerves hulladékok kezelése érdekében tervezett intézkedések A települési szilárdhulladék-fejlesztési stratégiában (20072016) meghatározottak szerint Farmasi Beatrix tanácsos KvVM Környezetgazdasági

Részletesebben

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE Célok a települési szilárd hulladék 40%-ának hasznosítása 2009ig, 50%-ának hasznosítása 2013 végéig a lerakott hulladék biológiailag

Részletesebben

Mechanikai- Biológiai Hulladékkezelés Magyarországi tapasztalatai

Mechanikai- Biológiai Hulladékkezelés Magyarországi tapasztalatai Mechanikai- Biológiai Hulladékkezelés Magyarországi tapasztalatai Közszolgáltatói Konferencia Balatonalmádi 2017. október 18-19-20. Főszervező: Előadó: Leitol Csaba Áttekintés Kérdőíves felmérés általános

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás. KEOP 1.1.1. Köztes Megvalósíthatósági Tanulmány munkaanyag

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás. KEOP 1.1.1. Köztes Megvalósíthatósági Tanulmány munkaanyag Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás KEOP 1.1.1. Köztes Megvalósíthatósági Tanulmány munkaanyag Önkormányzati összefoglaló MKM Consulting Zrt. Székhely: 1115 Budapest, Bartók

Részletesebben

Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Települési Szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése

Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Települési Szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program KÖSZÖNTŐ Köszönjük érdeklődését a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program iránt! Kiadványunkban böngészve remélem, részletesen képet kap erről a jövőbe mutató

Részletesebben

TISZTELT KÖZÖS KÉPVISELŐ!

TISZTELT KÖZÖS KÉPVISELŐ! TISZTE LT KÖZÖ S KÉPV ISELŐ Kérjük,e! Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Pécs város területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre (KEHOP-3.2.1-15-2017-00021)

Részletesebben

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

KEOP Hulladékgazdálkodási projektek előrehaladása Kovács László osztályvezető

KEOP Hulladékgazdálkodási projektek előrehaladása Kovács László osztályvezető KEOP Hulladékgazdálkodási projektek előrehaladása Kovács László osztályvezető NKEK Nonprofit Kft. Vízügyi, Hulladékgazdálkodási és KA Divízió Hulladékgazdálkodási Osztály KEOP-1.1.1 Települési szilárdhulladékgazdálkodási

Részletesebben

A hulladék, mint megújuló energiaforrás

A hulladék, mint megújuló energiaforrás A hulladék, mint megújuló energiaforrás Dr. Hornyák Margit környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens Budapest, 2011. december 8. Megújuló energiamennyiség előrejelzés Forrás:

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében Előadó: Weingartner Balázs József elnök-vezérigazgató Budapest, 2016. 10.

Részletesebben

Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer 2006 végén

Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer 2006 végén Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer 2006 végén Az eddigiekben felhasznált 2000 millió Ft fejlesztési forrás eredménye képekben és a tervek Abaúj Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási

Részletesebben

Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére

Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére Előadó: Kövecses Péter fejlesztési igazgató 2016. november 23. Globális problémák a hulladékgazdálkodásban Globális hulladékáram Növekvő hulladékmennyiség

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22.

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22. Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében Előadó: Uhri László 2015. április 22. A Hulladék Keretirányelv előírja, hogy 2020-ig a háztartásokból származó papír-, fém-

Részletesebben

1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez 1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Nyilvántartó cégbíróság: Kecskeméti Törvényszék Cg.: 03-09-126039 Adószám: 24290054-2-03

Részletesebben

Fejlesztési Stratégia a Nemzeti Célok elérésére

Fejlesztési Stratégia a Nemzeti Célok elérésére Fejlesztési Stratégia a Nemzeti Célok elérésére Előadó: Weingartner Balázs elnök-vezérigazgató Nyíregyháza, 2017. május 9. Globális problémák a hulladékgazdálkodásban Globális hulladékáram Növekvő hulladékmennyiség

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Zrt. házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása. FKF Zrt.

Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Zrt. házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása. FKF Zrt. Budapest Főváros Önkormányzata és az házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés céljainak meghatározása Az Európai Uniós pályázat 2011 októberében került benyújtásra A

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés

Részletesebben

Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban

Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban Hulladékból tüzelőanyag előállítás gyakorlata 2016 őszén c. Konferencia 2016. November 30. Előzmények 2000-es évek elején látható volt a megyében

Részletesebben

Környezet és Energia Operatív Program. Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek továbbfejlesztése. tárgyú pályázat ÖSSZEFOGLALÓ

Környezet és Energia Operatív Program. Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek továbbfejlesztése. tárgyú pályázat ÖSSZEFOGLALÓ Környezet és Energia Operatív Program Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek továbbfejlesztése tárgyú pályázat ÖSSZEFOGLALÓ KEOP-1.1.1/B/10-11 2011. május Pályázati kiírás címe Pályázati konstrukció

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás pályázati lehetőségei- KEOP

A hulladékgazdálkodás pályázati lehetőségei- KEOP A hulladékgazdálkodás pályázati lehetőségei- KEOP Huba Bence igazgató KvVM Fejlesztési Igazgatóság KEOP Operatív Program szintű forrásallokációja Természetvédelem 3% Energiahatékonyság 3% MEF 4% Fenntartható

Részletesebben

Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája

Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája Előadó: Nagy Ágnes Hasznosítási iroda Miskolc, 2017. április 27. Az NHKV Zrt., mint Koordináló Szerv feladatai. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

Részletesebben

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése és az OHKT-nak történő megfelelés

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése és az OHKT-nak történő megfelelés Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése és az OHKT-nak történő megfelelés Urbánné Lazák Emese Közszolgáltató Konferencia Balatonalmádi, 2017. október 18-20.

Részletesebben

A KÖRÖS-SZÖGI KISTÉRSÉG HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZERÉNEK TOVÁBBFEJLESZTÉSE C. PROJEKT JELEN ÁLLÁSA ÉS AZ ÜTEMEZÉS FELVÁZOLÁSA

A KÖRÖS-SZÖGI KISTÉRSÉG HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZERÉNEK TOVÁBBFEJLESZTÉSE C. PROJEKT JELEN ÁLLÁSA ÉS AZ ÜTEMEZÉS FELVÁZOLÁSA A KÖRÖS-SZÖGI KISTÉRSÉG HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZERÉNEK TOVÁBBFEJLESZTÉSE C. PROJEKT JELEN ÁLLÁSA ÉS AZ ÜTEMEZÉS FELVÁZOLÁSA 2015. JÚLIUS 9. NYÍRI-SZMOLÁR ESZTER MAGYARORSZÁG TERMÉSZETI KINCSE: AZ ALFÖLD

Részletesebben

60 % 40 % Mai óra tartalma. HULLADÉKFELDOLGOZÁS 6.óra Szilárd települési hulladékok kezelése -III. Válogatómű. Szilárd települési hulladék mennyisége

60 % 40 % Mai óra tartalma. HULLADÉKFELDOLGOZÁS 6.óra Szilárd települési hulladékok kezelése -III. Válogatómű. Szilárd települési hulladék mennyisége HULLADÉKFELDOLGOZÁS 6.óra Szilárd települési hulladékok kezelése -III. Válogatómű Prof.Dr. Csőke Barnabás Miskolci Egyetem Eljárástechnikai Tanszék Mai óra tartalma Szilárd települési hulladékok mennyiségi

Részletesebben

Hermann Ottó Intézet és Tatabánya Önkormányzata Levegőtisztasági lakossági fórum November 15.

Hermann Ottó Intézet és Tatabánya Önkormányzata Levegőtisztasági lakossági fórum November 15. Korszerű hulladékgazdálkodás Tatabányán Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Program Hermann Ottó Intézet és Tatabánya Önkormányzata Levegőtisztasági lakossági fórum 2017. November 15. Intézet

Részletesebben

Kezelési technológia (helyszín)

Kezelési technológia (helyszín) Zöld Híd B.I.G.G. NKft. technológiája A hulladékok kezelését a környezetvédelmi és műszaki igazgatóság alá tartozó telephelyeken végezzük közel 100 munkatárs segítségével. A két telephely technológiája

Részletesebben

A körforgásos gazdaság és a hazai hulladékgazdálkodási tervezés. Humusz Ház Február 22. Markó Csaba

A körforgásos gazdaság és a hazai hulladékgazdálkodási tervezés. Humusz Ház Február 22. Markó Csaba A körforgásos gazdaság és a hazai hulladékgazdálkodási tervezés Humusz Ház 2017. Február 22. Markó Csaba Miről lesz szó? Nemzeti Környezetvédelmi Program 2015-2020 (NKP) A környezet védelmének általános

Részletesebben

Tájékoztató KEHOP

Tájékoztató KEHOP Tájékoztató Projekt címe: Végső kedvezményezett: Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Heves megye egyes térségeiben, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő

Részletesebben

Komposztálással és biológiai lebomlással hasznosítható egyszer használatos műanyag csomagolóeszközök - zsákos zöldhulladék gyűjtés Szép Károly, FKF

Komposztálással és biológiai lebomlással hasznosítható egyszer használatos műanyag csomagolóeszközök - zsákos zöldhulladék gyűjtés Szép Károly, FKF Komposztálással és biológiai lebomlással hasznosítható egyszer használatos műanyag csomagolóeszközök - zsákos zöldhulladék gyűjtés Szép Károly, FKF Nonprofit Zrt. CÍM: 1081 Budapest, Alföldi u. 7. Az előadás

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatói integráció - az NHKV Zrt. koordinációs feladatai

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatói integráció - az NHKV Zrt. koordinációs feladatai Hulladékgazdálkodási közszolgáltatói integráció - az NHKV Zrt. koordinációs feladatai Hadnagy Attila fejlesztési és stratégiai igazgató-helyettes Budapest, 2017. november 9. Globális problémák a hulladékgazdálkodásban

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok. .A.S.A. Magyarország. Németh István Country manager. Németh István Október 7.

Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok. .A.S.A. Magyarország. Németh István Country manager. Németh István Október 7. Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok.a.s.a. Magyarország Németh István Country manager Készítette Németh István Dátum 2014. Október 7. 2/ 22 Az ASA csoport bemutatása Tulajdonosa a spanyol

Részletesebben

KESZTHELY VÁROS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSA évekre. Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft Végh Szilárd ügyvezető igazgató

KESZTHELY VÁROS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSA évekre. Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft Végh Szilárd ügyvezető igazgató KESZTHELY VÁROS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSA 2009-2016 évekre Készítette: Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft Végh Szilárd ügyvezető igazgató Keszthely jellemzői hulladékgazdálkodás szempontjából Város

Részletesebben

A Közbeszerzési eljárás feltételrendszere Hajdúszoboszló tekintetében

A Közbeszerzési eljárás feltételrendszere Hajdúszoboszló tekintetében A Közbeszerzési eljárás feltételrendszere Hajdúszoboszló tekintetében Feladat általános meghatározása: Hulladék gyűjtés és hulladékkezelő létesítménybe történő szállítása és kapcsolódó feladatok ellátása

Részletesebben

Az R 4. -a az alábbi 12-14. pontokkal egészül ki:

Az R 4. -a az alábbi 12-14. pontokkal egészül ki: Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 31/2005.(XII.19.) Kt. sz. rendelete Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 35/2004.(XII.3.)

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS JELENE ÉS JÖVŐJE SALGÓTARJÁNBAN ÉS A KELETNÓGRÁD TÉRSÉGBEN

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS JELENE ÉS JÖVŐJE SALGÓTARJÁNBAN ÉS A KELETNÓGRÁD TÉRSÉGBEN HULLADÉKGAZDÁLKODÁS JELENE ÉS JÖVŐJE SALGÓTARJÁNBAN ÉS A KELETNÓGRÁD TÉRSÉGBEN Előadó: Nagy László VGÜ Nonprofit Kft. vállalkozási igazgatóhelyettes 2014.03.05.. VGÜ Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és

Részletesebben

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra Dióssy László KvVM szakállamtitkár A fenntartható fejlődés és hulladékgazdálkodás A fenntartható fejlődés biztosításának

Részletesebben

1) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezettek esetében a települési szilárd hulladék elszállítására heti egy alkalommal szerdai napokon kerül sor.

1) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezettek esetében a települési szilárd hulladék elszállítására heti egy alkalommal szerdai napokon kerül sor. 9 1. számú melléklet 23242526, 2728 1) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezettek esetében a települési szilárd hulladék elszállítására heti egy alkalommal szerdai napokon kerül sor. 2) A települési

Részletesebben

Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megjelent hulladékgazdálkodással kapcsolatos fejlesztéseket támogató felhívások

Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megjelent hulladékgazdálkodással kapcsolatos fejlesztéseket támogató felhívások Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megjelent hulladékgazdálkodással kapcsolatos fejlesztéseket támogató felhívások KOVÁCS LÁSZLÓ főosztályvezető-helyettes 2017. október

Részletesebben

Egy korszerű hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítása és üzemeltetése (az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Rendszer bemutatása)

Egy korszerű hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítása és üzemeltetése (az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Rendszer bemutatása) Egy korszerű hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítása és üzemeltetése (az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Rendszer bemutatása) Gyula, 2014. szeptember 18. Farkas László projektvezető Előzmények

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2005. ÁPRILIS 28-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2005. ÁPRILIS 28-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2005. ÁPRILIS 28-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 750/2005. MELLÉKLETEK: 2 DB TÁRGY: Tájékoztató a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program előkészületeiről.

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés céljainak meghatározása Az Európai Uniós pályázatot 2011 októberében nyújtottuk be A fővárosi

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.)

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer és az energetikai hasznosítás hosszú távú célkitűzések

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer és az energetikai hasznosítás hosszú távú célkitűzések A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer és az energetikai hasznosítás hosszú távú célkitűzések Dr. Makai Martina Zöldgazdaság fejlesztésért- klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért

Részletesebben

HELYI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV

HELYI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV ENYING VÁROS HELYI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSRÓL SZÓLÓ 2000. ÉVI 43. TÖRVÉNY 37. - A ÉRTELMÉBEN 2007. ÉVBEN ELKÉSZÍTETT BESZÁMOLÓ Előzmények, általános bevezető A hulladékgazdálkodásról

Részletesebben

...R...~.~~:... rh..~ ...~.r... \.1/ REGYHÁZA ,~~ N Y. NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE. 4401 NYíREGYHÁZA, KOSSUTH TÉR 1. PF.: 83.

...R...~.~~:... rh..~ ...~.r... \.1/ REGYHÁZA ,~~ N Y. NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE. 4401 NYíREGYHÁZA, KOSSUTH TÉR 1. PF.: 83. NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE 4401 NYíREGYHÁZA, KOSSUTH TÉR 1. PF.: 83. TELEFON: +3642524-500 FAX: +36 42 524-501 E-MAIL: POLGARMESTER@NYIREGYHAZA.HU Ügyiratszám: VFEJL/ 173-2 /2014. Ügyintéző:

Részletesebben

Mit kezdjünk a mechanikailag-biológiailag előkezelt hulladékkal? Előadó: Kövecses Péter városgazdálkodási igazgató GYŐR-SZOL Zrt

Mit kezdjünk a mechanikailag-biológiailag előkezelt hulladékkal? Előadó: Kövecses Péter városgazdálkodási igazgató GYŐR-SZOL Zrt Mit kezdjünk a mechanikailag-biológiailag előkezelt hulladékkal? Előadó: Kövecses Péter városgazdálkodási igazgató GYŐR-SZOL Zrt Egységes vállalatba beolvadó társaságok INSZOL Győri Vagyongazdálkodó és

Részletesebben

Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (I...) önkormányzati rendelete

Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (I...) önkormányzati rendelete Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (I....) önkormányzati rendelete a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről és a közszolgáltatás

Részletesebben

Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terv Békési Kommunális és Szolgáltató Kft.

Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terv Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terv Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. 2013. Bevezetés A Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. 2012. június 1-én alakult, azzal a céllal, hogy a békési és más települések

Részletesebben

Hulladékáramok és haszonanyaggal kapcsolatos adatszolgáltatás

Hulladékáramok és haszonanyaggal kapcsolatos adatszolgáltatás Hulladékáramok és haszonanyaggal kapcsolatos adatszolgáltatás Előadó: Kövecses Péter fejlesztési igazgató Budapest, 2016. szeptember 28. Hulladékáramok nyomon követésének, koordinálásának alapjai Hasznosítói

Részletesebben

Klug Lajos vezérigazgató

Klug Lajos vezérigazgató A lakossági szelektív hulladékgyűjtés helyzete és lehetőségei Klug Lajos vezérigazgató Szelektíven a múltban Az hulladékgazdálkodására ható tényezők Jogi környezet Az Európai Parlament és a Tanács 2008/98/EK

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.)

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 Internet: www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok

Részletesebben

Bánk Település Hulladékgazdálkodási Tervének felülvizsgálati beszámoló dokumentációja

Bánk Település Hulladékgazdálkodási Tervének felülvizsgálati beszámoló dokumentációja Bánk Település Hulladékgazdálkodási Tervének felülvizsgálati beszámoló dokumentációja 2009. augusztus 28. I. Hulladékgazdálkodási terv felülvizsgálatának indokoltsága A hulladékgazdálkodásról szóló 2000.

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.)

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 26-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 26-i rendes ülésére 17. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 26-i rendes ülésére Tárgy: A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés gyakoriságának

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S IKTATÓSZÁM: 02-2/32-15/2015 TÁRGY: A MECSEK-DRÁVA ÖNKORMÁNY- ZATI TÁRSULÁS 2013-2014. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL SZÓLÓ BE- SZÁMOLÓJA MELLÉKLET: - E L Ő T E R J E S Z T É S PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22-209/2012. Tárgy: Szegedi Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése

Részletesebben

Sopron - kivitelezés - KEHOP

Sopron - kivitelezés - KEHOP Sopron - kivitelezés - KEHOP-3.2.1-15-2017-00017 Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/1 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Helyesbítés/2015 EUHL Eljárás fajtája: Közzététel dátuma: 2019.01.02.

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás szakmai szemmel

Hulladékgazdálkodás szakmai szemmel Hulladékgazdálkodás szakmai szemmel Előadó: Weingartner Balázs elnök-vezérigazgató Budapest, 2016. május 5. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás logikai kerete Térségi rendszerek és létesítmények DE

Részletesebben

NYERSANYAGELŐKÉSZÍTÉSI ÉS KÖRNYEZETI ELJÁRÁSTECHNIKAI INTÉZET. Nagy Sándor Prof. Dr. habil Csőke Barnabás Dr. Alexa László Ferencz Károly

NYERSANYAGELŐKÉSZÍTÉSI ÉS KÖRNYEZETI ELJÁRÁSTECHNIKAI INTÉZET. Nagy Sándor Prof. Dr. habil Csőke Barnabás Dr. Alexa László Ferencz Károly NYERSANYAGELŐKÉSZÍTÉSI ÉS KÖRNYEZETI ELJÁRÁSTECHNIKAI INTÉZET Nagy Sándor Prof. Dr. habil Csőke Barnabás Dr. Alexa László Ferencz Károly A kutató munka a TÁMOP 4.2.1.B 10/2/KONV 2010 0001 jelű projekt

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás a Hajdúságban

Hulladékgazdálkodás a Hajdúságban Hulladékgazdálkodás a Hajdúságban Sánta Krisztián divízióvezető Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. www.hhgkft.hu 2014. November 6. Néhány érdekesség A szilárd és folyékony hulladék elszállításának

Részletesebben

A körforgásos gazdaság az Európai Uniós irányelvek szemszögéből

A körforgásos gazdaság az Európai Uniós irányelvek szemszögéből A körforgásos gazdaság az Európai Uniós irányelvek szemszögéből Dr. Makai Martina Helyettes államtitkár KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG ÜZLETI FÓRUM Circular Hungary Program Budapest 2018. november 14. 1 Az EU körforgásos

Részletesebben

Előterjesztő: Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás

Előterjesztő: Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás Előterjesztő: Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás Előterjesztés címe: A cikói hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése eszközbeszerzésekkel a KEOP-1.1.1/C/13-2013-0027 azonosító számú pályázat keretén

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás jövője

A hulladékgazdálkodás és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás jövője A hulladékgazdálkodás és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás jövője Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár XVII. Hulladékhasznosítási Konferencia Gyula, 2015. szeptember 17-18.

Részletesebben

Az adatszolgáltatás, és nyilvántartás tapasztalatai. Fekete Katalin 2009. április 22.

Az adatszolgáltatás, és nyilvántartás tapasztalatai. Fekete Katalin 2009. április 22. Az adatszolgáltatás, és nyilvántartás tapasztalatai Fekete Katalin 2009. április 22. A hulladékkezelési adatszolgáltatás,- és nyilvántartás tapasztalatai a települési szilárd hulladék fogalma TSZH-t érintő

Részletesebben

Szennyvíziszapok kezelése és azok koncepcionális pénzügyi kérdései

Szennyvíziszapok kezelése és azok koncepcionális pénzügyi kérdései Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Víz Keretirányelv Munkacsoport SZENNYVÍZISZAP 2013 - HALADUNK, DE MERRE? című konferenciája Szennyvíziszapok kezelése és azok koncepcionális pénzügyi

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 Internet: www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok

Részletesebben

Kommunális hulladékszállítás Halásztelken tárgyú, a Közbeszerzési 18894/2012 számon megjelent ajánlati felhívással kapcsolatban

Kommunális hulladékszállítás Halásztelken tárgyú, a Közbeszerzési 18894/2012 számon megjelent ajánlati felhívással kapcsolatban KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS Kommunális hulladékszállítás Halásztelken tárgyú, a Közbeszerzési 18894/2012 számon megjelent ajánlati felhívással kapcsolatban Ajánlatkérő tájékoztatja az Ajánlattevőket, hogy

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14.

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14. Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv tervezete László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. november 14. Miért van szükség az Országos Hulladékgazdálkodási Tervre? 1. Jogszabályi kötelezettség

Részletesebben

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése, továbbá az OHKT-nak történő megfelelés

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése, továbbá az OHKT-nak történő megfelelés Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése, továbbá az OHKT-nak történő megfelelés Juhász Zoltán Közszolgáltató Konferencia Balatonalmádi, 2017. október 18-20.

Részletesebben

Módszertani útmutató hulladékgazdálkodási projektek változat elemzésével illetve pénzügyi költség és bevétel becslésével kapcsolatban

Módszertani útmutató hulladékgazdálkodási projektek változat elemzésével illetve pénzügyi költség és bevétel becslésével kapcsolatban KVVM FI Módszertani útmutató hulladékgazdálkodási projektek változat elemzésével illetve pénzügyi költség és bevétel becslésével kapcsolatban 2008, január Módszertani útmutató hulladékgazdálkodási projektek

Részletesebben

TELEPÜLÉSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁS

TELEPÜLÉSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁS KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1061 TELEPÜLÉSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁS 2015

Részletesebben

BELEG KÖZSÉG HELYI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI

BELEG KÖZSÉG HELYI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI BELEG KÖZSÉG HELYI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVE Pécs, 2004. július Beleg község helyi hulladékgazdálkodási terve MKM Consulting Kft. 2 I. fejezet A tervkészítés általános adatai Tervezési szint: Helyi Hulladékgazdálkodási

Részletesebben

A települési szilárd hulladékok hazai energetikai hasznosításának lehetőségei. Előadó: Vámosi Oszkár

A települési szilárd hulladékok hazai energetikai hasznosításának lehetőségei. Előadó: Vámosi Oszkár A települési szilárd hulladékok hazai energetikai hasznosításának lehetőségei Előadó: Vámosi Oszkár Energetikai hasznosítás fejlesztése Alapok Tömegégetés ( Mass Burning ) Energetikai hasznosítás Villamos

Részletesebben

Megfelelőségi Vizsgálat és Intézkedési Terv. Urbánné Lazák Emese közszolgáltatási koordinátor Budapest, szeptember 28.

Megfelelőségi Vizsgálat és Intézkedési Terv. Urbánné Lazák Emese közszolgáltatási koordinátor Budapest, szeptember 28. Megfelelőségi Vizsgálat és Intézkedési Terv Urbánné Lazák Emese közszolgáltatási koordinátor Budapest, 2016. szeptember 28. Jogszabályi áttekintés I. A közszolgáltató tevékenysége Országos Hulladékgazdálkodási

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 Internet: www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok

Részletesebben

Az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tervezett módosításai

Az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tervezett módosításai Az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tervezett módosításai Előadó: Pápai Zoltán fejlesztési munkatárs Balatonalmádi, 2017. október 19. Az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási

Részletesebben

A települési hulladék kezelésének jogi szabályozása

A települési hulladék kezelésének jogi szabályozása A települési hulladék kezelésének jogi szabályozása Dr. Hornyák Margit c. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem Győr, 2016. november 16. A kezdetek. 1-ör. Meghagyatik szigorúan minden háztulajdonosnak,

Részletesebben

Az innováció folyamata és eredményei. Pécs, 2009.10.13.

Az innováció folyamata és eredményei. Pécs, 2009.10.13. Az innováció folyamata és eredményei Pécs, 2009.10.13. 1 A BIOKOM Kft. 1994. december 1: Pécsi Köztisztasági és Útkarbantartó Vállalat Pécsi Kertészeti és Parképítı Vállalatot Pécsi Közterületfenntartó

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 9. melléklet a 92./2011. (XII.30.) NFM rendelethez Összegezés az ajánlatok elbírálásáról A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás működési területén hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

Részletesebben

A SZOMBATHELYI VAGYONHASZNOSÍTÓ ÉS VÁROSGAZDÁLKODÁSI ZRT. KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVE

A SZOMBATHELYI VAGYONHASZNOSÍTÓ ÉS VÁROSGAZDÁLKODÁSI ZRT. KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVE A SZOMBATHELYI VAGYONHASZNOSÍTÓ ÉS VÁROSGAZDÁLKODÁSI ZRT. KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVE Készítette: Csonka György Egységvezető SZOVA Zrt. 2013.02.25 Tartalomjegyzék 1. A cég bemutatása...

Részletesebben

polgármester Kondorné Sztojka Ágnes képviselő osztályvezető

polgármester Kondorné Sztojka Ágnes képviselő osztályvezető Előterjesztő: Készítette: Szitka Péter polgármester Kondorné Sztojka Ágnes képviselő Hegedűs-Medgyesy Anett osztályvezető Tárgy: Tájékoztató a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati

Részletesebben

ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉG HELYI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI

ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉG HELYI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI ÖTVÖSKÓNYI KÖZSÉG HELYI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVE Pécs, 2004. július Ötvöskónyi község helyi hulladékgazdálkodási terve MKM Consulting Kft. 2 I. fejezet A tervkészítés általános adatai Tervezési szint:

Részletesebben

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete a köztisztaság fenntartásáról, a települési szilárd hulladék kezeléséről, a hulladékok szelektív gyűjtéséről és ártalommentes

Részletesebben

XVII. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA

XVII. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA XVII. HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI KONFERENCIA ÚJ IRÁNYOK A SZENNYVÍZISZAP HASZNOSÍTÁSBAN - AVAGY MERRE MEGYÜNK, MERRE MENJÜNK? Farkas Hilda PhD C. egyetemi tanár Előzmények Magyarország első Vízgyűjtő-gazdálkodási

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. A Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. április 30-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. A Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. április 30-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S A Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. április 30-i ülésére Tárgy: A szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével kapcsolatos feladatok Előterjesztő: Dr. Kelemen

Részletesebben

Hejőpapi mechanikai-optikai előkezelő mű

Hejőpapi mechanikai-optikai előkezelő mű Hejőpapi mechanikai-optikai előkezelő mű Köztisztasági Egyesülés szakmai konferenciája Siófok, 2015. április 21. Ladányi Roland műszaki igazgató Bemutatkozás Tulajdonosi szerkezet: Miskolc és további 36

Részletesebben

Hulladéktelep-kezelő Hulladéktelep-kezelő

Hulladéktelep-kezelő Hulladéktelep-kezelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Történelmi áttekintés A világ első ismert hulladéklerakója: ókori Athén Krisztus kora: Gyehenna hulladékégetője

Részletesebben

KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV

KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV Tartalomjegyzék 1. Hulladékgazdálkodási terv... 1 1.1. TERVEZÉSI TERÜLET BEMUTATÁSA... 1 1.2. A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV CÉLJA... 3 1.3. A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2014. (XII.30.) önkormányzati rendelete

Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2014. (XII.30.) önkormányzati rendelete Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2014. (XII.30.) önkormányzati rendelete a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a köztisztasággal kapcsolatos egyes kérdésekről és a közszolgáltatás

Részletesebben

A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, szeptember 10.

A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, szeptember 10. A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, 2015. szeptember 10. dr. Dér Sándor címzetes egyetemi docens MKK Környezettudományi Intézet Hulladékgazdálkodási és Környezettechnológiai Tanszék A jelenleg

Részletesebben

A körforgásos gazdaság hazai kihívásai

A körforgásos gazdaság hazai kihívásai A körforgásos gazdaság hazai kihívásai László Tibor Zoltán Főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Hulladékgazdálkodási Főosztály Gazdasági szervezetek környezetvédelmi feldatai körforgásos

Részletesebben