A RELATÍV IGAZSÁG ÉS AZ IGAZSÁG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A RELATÍV IGAZSÁG ÉS AZ IGAZSÁG"

Átírás

1 A RELATÍV IGAZSÁG ÉS AZ IGAZSÁG RELATIVIZÁLÁSA - TANULSÁGOK A NUKLEÁRIS ENERGETIKA TÖRTÉNETÉBŐL Katona Tamás János

2 2 A nukleáris energetika történetének tanulságai Tanulmányozni kell a nukleáris energetika történetét, hogy tanuljunk a múltból és morális tartást is nyerjünk az előttünk álló feladatokat elvégezéséhez. Magyarország akkor lehet az új nukleáris technológia befogadója, ha technológiával együtt a tudást is átvesszük, hogy a nukleáris biztonságért a felelősséget önállóan vállalhassuk. Ez nem azonos a fejlesztő-tervező tudásával, de nem is sokban marad el. Az a tudás, ami a felelős üzemeltetéshez kell, nem relativizálható.

3 3 A projekt előkészítésének előttünk álló, második szakasza A főszereplők a tudás hordozói: a fejlesztő-tervező, a szállító szakemberei, a megrendelő és a leendő üzemeltető szakemberei az engedélyező hatóságok szakemberei. A módszer: tudományos, a bizonyítottság vizsgálata. A kritérium: az objektív valóságnak, a normáknak való megfelelés. A legfőbb prioritás a biztonság, mert ez a nukleáris energetika létfeltétele. A politikai aktorok dolga az, hogy szabályozott kereteket biztosítsanak a három főszereplő játékának, s nem az, hogy hatáskörükbe vonják az igazság meghatározását.

4 4 Veszélyek és kihívások: Konszenzus és kompromisszum - az igazság relativizálása A konszenzus a tudományos igazságok egyezményesen elfogadott halmaza. Ilyen a nukleáris biztonsági szabályozás, de az lehetőséget ad a választásra a megoldások között. A szállítónak, a megrendelőnek és az engedélyezőnek konszenzusra kell jutni a lehetséges és megfelelő műszaki megoldásokat illetően. Kompromisszumokat is kell keresni az eltérő érdekek (gazdasági, ütemezési, szakmai) figyelembe vételével.

5 5 Veszélyek és kihívások: a projekt társadalmi-gazdasági jelentősége okán Erőteljes állami felügyelet kitettség a természeténél fogva változékony politikának, különös tekintettel a projekt előkészítés-megvalósítás évére. A végrehajtók függenek a hierarchiától, ami nem baj, ha a hierarchia prioritásai megfelelőek (a biztonság szempontjából), ugyanakkor az állam szerepvállalása tompíthatja a végrehajtók felelősségtudatát. (Japán példa!)

6 6 Veszélyek és kihívások: társadalmi és szervezeti sajátosságok A meglévő tudás és rutin túlértékelődhet, ami hamis magabiztosságot adhat, de bekövetkezhet ennek az ellenkezője is, hogy a meglévő tudást alulértékelik a szállítóéval szemben. A bonyolult szervezeti szempontok és kompetenciák akadályozhatják a komplex és integrált probléma-kezelést, teret nyerhet az informális döntés-hozatal, a kézi vezérlés, csoportérdek. Mindezek azért fontosak, mert a nukleáris energetika történelmét elemezve azt látjuk, hogy a műszaki problémák mellett a szervezeti és emberi hibák is kellettek az üzemzavarok, balesetek kialakulásához.

7 7 Nézzünk a múltba, hogy tanuljunk a jövőre A nagy tragédiáknál nem kevesebb tanulsága van a saját tapasztalatainknak, a Paksi Atomerőmű esetében felismert és kezelt biztonsági hiányoknak, s különösen a áprilisi 10-én a 2. blokkon történt súlyos üzemzavarnak. Ezt célszerű most felidézni, mert a történet tanulságai mindenképp segítenek bennünket az új projektre való felkészülésben.

8 8 A VVER-440/213 PGV-440 gőzfejlesztő tápvíz-elosztó eróziós-korróziós károsodása A hőátadó csövek és kollektor: 08Ch18N10T A köpeny és a tápvíz-elosztó: 22K A problémát 1992-ben felismertük módszeres állapotellenőrzés indult. Mivel akut biztonsági hatása a dolognak nem volt, lehetőség volt a csere optimális ütemezésére.

9 9 Egyedi dolog-e és okozhat-e ez meglepetést? A PGV-440 gőzfejlesztők problémája nem különleges eset, sőt eltörpül a nyugati, PWR gőzfejlesztők öregedési problémáihoz képest. Az öregedés, a szerkezeteké és az ismereteinké egyaránt természetes jelenség, amit szakmailag helyesen lehet és kell kezelni. Baj akkor lehet, ha az üzemeltető szervezet gondossága, és válasza a problémákra nem megfelelő.

10 10 Pééldák az öregedési problémákra ( nagy durranások ) Mihama 3 csőtörés (szekunder-kör!) Davis- Besse reaktorfedél 2012-ben a belga reaktortartályokban felfedezett repedések okoztak nem kevés izgalmat.

11 11 Vannak különleges esetek mikrobiológiai korrózió, szulfát redukáló baktériumok

12 12 A tápvíz-elosztó probléma kezelését az adott időszak ( ) körülményei határozták meg Ez a biztonságnövelő intézkedések korszaka, ami rendkívüli figyelmet és ráfordításokat igénylő program volt. Ugyanekkor számos fontos rekonstrukció (kondenzátor átcsövezés + szekunder-köri magas ph-jú vízüzem, reaktorvédelmi rekonstrukció, tápvízelosztó csere) versenyzett a megvalósításért. Ezek a mögöttük lévő érdekek szerint rangsorolódtak és ütemeződtek, relatívvá váltak. A tápvíz elosztó rekonstrukció az üzemeltető körmére égett, de versenyezve az idővel elkészült.

13 13 A tápvízelosztó csere és következményei Minden baj okozója a sietség volt: Dekontaminálták a gőzfejlesztőket, hogy árnyékolás nélkül, minél gyorsabban lehessen a cseréket végrehajtani. Ez termelési érdek volt. A dekontaminálás eltávolította a passziváló réteget, onnan a primerköri bórsav hatására vasoxidok oldódtak ki, ami lerakódott magnetit formájában a fűtőelemek felületén, rontva azok termohidraulikai tulajdonságait, a hőmérséklet korlátok betartásához csökkenteni kellett a reaktor-teljesítményt termelési veszteség! A fűtőelemeket meg kellett tisztítani, amihez a (Siemens)FRAMATOM megfelelő kémiai technológiát fejlesztett ki, amelyet teszteltünk egy hét kazettát befogadó mosó-rendszerben

14 14 A 30 kazettás mosótartály kettős falú, vegytisztításra tervezett rendszer a két fal között vezették be az oxálsavat, ami alul lép be a fűtőelem-kötegekbe és azokon keresztül felfelé áramlik, a fedélen visszafordul, és lefelé áramolva kifolyik a kivezető csövön át alulról felfelé, a terv áramlástani okokból és a redundanciák híján nem biztosíthatta a kazetták megbízható és elégséges hűtését minden üzemmódban, nem alakulhatott ki természetes cirkuláció, a hiányos műszerezés miatt nem lehetett ellenőrizni a folyamatokat

15 15 Az üzemzavar várakozó üzemmódban a 250 m 3 /h teljesítményű mosó szivattyú helyett egy 20 m 3 /h teljesítményű szivattyúra kapcsoltak át, a hűtés elégtelensége miatt gőzbuborék keletkezett, ami blokkolta az áramlást, túlhevülés, a fedél megnyitása, hideg víz beáramlása, üzemanyag sérülés, bonyolult elhárítási műveletek, sérült üzemanyag-kezelés, tartós üzemszünet, nincs minősített környezeti hatás, s nincs hatással a további üzemeltetés biztonságára

16 16 Az üzemzavarhoz vezető körülmények Termelési verseny, minél rövidebb blokkleállások. A biztonság iránti empátia hiánya a vezetésben. Átszervezések, vezetőváltások minden szinten, szervezeti-működési bizonytalanságok. A portásokig lehatoló személyi változások bőrpapírgyártó, szervilis attitűdöt vagy rezervált magatartást váltottak ki sokakban. (Vezetői elvárások készséges alátámasztása műszaki érvekkel.) A nagy FRAMATOM tudásának túlértékelése, alábecsülve a helyi és hazai hozzáértést. A komplexitás figyelmen kívül hagyása. Fehér folt a szabályozásban. A rossz döntések okai: Performance Improvement International MIT seminar, 1994

17 17 A történet szomorú, de a mérleg pozitív A tanulságok levonása, a tapasztalatok feldolgozása, a szervezet működésének átgondolásához, s ez a szabályozás módosításával együtt egy új minőség és kultúra kialakulásához vezetett, ami már az elhárítás során is megmutatkozott, s hat mind a mai napig. Erről az alapról kell indítani az új blokkok létesítésének műszaki előkészítését.

18 18 Üzenetek a mának Nem lehet kiiktatni a gazdasági vagy egyéb szempontokat, de kompromisszum nem jöhet létre a biztonság rovására. Fatális következményekkel járhat, ha a szervezet működését, belső kapcsolatait, a döntési folyamatokat a presztízs és az alávetettség, a szervilizmus határozza meg. A nukleáris biztonság tipikusan minden mindennel összefügg dolog. Nem érvényesülhetnek szeparált szakmai szempontok, csőlátás, vagy akár szakmai klikkek érdekei.

19 19 Üzenetek a mának Nincs az a nagytekintélyű szállító, aki ne szorulna ellenőrzésre. Nem lehet felelős vezető vagy végrehajtó, aki nem érti vagy nem fogadja el a biztonsági követelmények szigorát, primátusát. A biztonság jogi kérdés is, de nem jogászkodás. A biztonságnak érvényesülnie kell akkor is, ha egy felismert probléma kívül van az épp hatályos szabályozás körén. Ezek a tapasztalatok azért fontosak, mert a jövőben is nehéz lesz elkerülni a konfliktusokat, hisz a nukleáris biztonság szigora gyakran szemben áll az egyéb érdekekkel, s a biztonsági követelmények megértése nem triviális.

20 20 A biztonsági követelmények megértése nem triviális Alapkövetelmény: a társadalom a nukleáris erőmű miatt csak jelentéktelen mértékű (0,1%) többletkockázatot legyen kénytelen elviselni. Ezt úgy biztosíthatjuk, hogy a zónasérülés gyakoriságát 10-5 /év, a nagy korai kibocsátásét pedig 10-7 /év értékben korlátozzuk (egy reaktorra vonatkoztatva). Ez azt jelenti, hogy a tervezés alapjául olyan természeti események hatását kell tekinteni, amely események előfordulási gyakorisága /év. A technogén veszélyekre a szűrési szint 10-7 /év, de a legnagyobb légi jármű atomerőműre való rázuhanását az új erőmű esetében posztuláljuk.

21 21 Megáll a józan parasztész! Ezt a szigort elég nehéz az általános műveltség, a közismert ipari gyakorlat, vagy a józan parasztész alapján felfogni. A 10-4 /év azt jelenti, hogy egyszer tízezer év alatt biztosan előfordul az adott esemény. Tízezer éve volt a legutóbbi jégkorszak. A NASA szerint a Gizai Piramissal azonos méretű objektumból a Föld közelében mintegy húszezer van, s átlagosan tizenhárom-ezer évente, azaz 10-4 /év gyakorisággal következhet be kollízió a Földdel (hatás tízezer hirosimai bomba). Ennek a veszélynek a gyakorisága a nagy kibocsátás gyakoriságával egyenlő, ha ezer reaktor üzemelne a Földön: 10 3 reaktor * 10-7 /év. (Most 435 reaktor üzemel).

22 22 A rendkívüli kis gyakoriságok megnyugtatóak, de a véletlen események természete olyan, hogy akár ebben a pillanatban is bekövetkezhetnek. Valódi megnyugvást csak az adhat, ha mindent megtesszük a biztonság érdekében. Ez eredményes lehet, mutatja a számos, földrengést, hurrikánt, tornádót és áradást túlélt atomerőmű példája. Tévedés, hogy nálunk nincsenek veszélyek előtt két évtized telt el úgy, hogy egy atomerőmű sem állt le Japánban földrengés miatt, aztán jött a drámák évtizede 2001.IX.11. Onagawa AE 2005 Shika AE 2007 Kashiwazaki- Kariwa 2007 Fukushima márc. North-Anna, aug. Sandy japán blokk túlélte a földrengést komoly sérülés nélkül de volt Jeanne 2004, Katrina 2005, Irene 2011

23 23 Nálunk ilyen nem történhet!? márciusában 165 km/h szélsebesség a Kabhegyen Magyarország területe gyenge-közepes szeizmicitású

24 24 Alapvető ismeretelméleti problémák A rendkívül kis valószínűségű események jellemzése a tudományos megismerés határait jelentik. Ez nem csak megfigyeléseken, kísérleteken alapul, hanem tudományos módszerekkel feltárt összefüggések, törvényszerűségek rendszerén, az ezekre épült modelleken. E modellek adekvát voltát nehéz tesztekkel ellenőrizni, sok esetben a bizonyítás post-event lehetséges. Mivel a kis valószínűségek a megismerés határait jelentik, elég nehéz konszenzust kialkítani, hisz az új szemben állhat a tudományos közfelfogással. (Fukushima) A biztonság alapját képező tudományos igazságok, módszerek abszolútak, mert helyesen tükrözik vissza a valóságot, s egyben relatívak mert soha sem teljesek és nem örökérvényűek (TMI, Fukushima).

25 25 Tenni vagy nem tenni? Ha arra várnánk, hogy száz százalékos bizonyosságot szerezzünk például a klímaváltozás várható hatásairól, ahogy a zöldek javasolják, akkor ez minden fejlődést megakadályozna, s mégsem érnénk el zéró kockázatot. Ezért fontos, hogy a tudományos konszenzus alakuljon ki arról, mit szükséges és mit elégséges egy atomerőmű tervezésénél figyelembe venni. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy ezek az ismeretek nem örökérvényűek, drámaian változhatnak, s késznek kell lenni ezek kezelésére.

26 26 Következtetések Az atomerőmű tervezésénél nem elég a hétköznapi józan észre hivatkozni, s nem elég a szokványos ipari gyakorlatra jellemző gondosság. A rendkívül kis valószínűségű eseményekre kell felkészülni! Az atomerőmű biztonságos voltát nem könnyű belátni. A civil ellenőrzés lehetősége korlátos, de fontos akkor, ha a törvényes keretek csorbításáról, a biztonsággal ellentétes érdekek előre töréséről lenne szó. A civil ellenőrzés korlátai miatt óriási a mérnökök, tudósok felelőssége.

27 27 Következtetések A tudós, a mérnök tevékenysége a társadalmi-kulturális közegben s meghatározott struktúrákban zajlik, gazdasági, politikai hatásoknak kitett. Elkerülhetetlen, hogy a szempontok és érdekek között kompromisszumokra kényszerüljenek a szakemberek. El kell érnünk, hogy a kompromisszumok ne a biztonság és a magas műszaki színvonal rovására jöjjenek létre. Nincs szállítói és megrendelői igazság a biztonság tekintetében. A biztonságot a szisztematikus felkészülés és a megfelelő hazai szakmai kapacitások megteremtése és helyzetbe hozása szolgálja, mert döntő szerepe van az emberi, szervezeti tényezőnek.

28 28 Zárszó Mindezek tudatában cselekedve lehetünk felelős létesítői, üzemeltetői, és haszonélvezői az új atomerőműnek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

A RELATÍV IGAZSÁG ÉS AZ IGAZSÁG RELATIVIZÁLÁSA TANULSÁGOK A NUKLEÁRIS ENERGETIKA TÖRTÉNETÉBŐL

A RELATÍV IGAZSÁG ÉS AZ IGAZSÁG RELATIVIZÁLÁSA TANULSÁGOK A NUKLEÁRIS ENERGETIKA TÖRTÉNETÉBŐL 1 Előadás az MTA Műszaki Tudományok Osztálya 2014. június 19-i ülésén A RELATÍV IGAZSÁG ÉS AZ IGAZSÁG RELATIVIZÁLÁSA TANULSÁGOK A NUKLEÁRIS ENERGETIKA TÖRTÉNETÉBŐL Katona Tamás János /1/ Tisztelt Elnök

Részletesebben

A VVER-1200 gőzfejlesztők és a szekunderkör vízüzeme

A VVER-1200 gőzfejlesztők és a szekunderkör vízüzeme A VVER-1200 gőzfejlesztők és a szekunderkör vízüzeme OAH TSO szeminárium Dr. Ősz János Budapest, 2016. június 7. Vízüzem A konstrukció, szerkezeti anyag és a vízkémia harmonikus egysége a gőzfejlesztők

Részletesebben

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt.

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. Az atomenergia jövője Magyarországon Új blokkok a paksi telephelyen Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. 2015. Szeptember 24. Háttér: A hazai villamosenergia-fogyasztás 2014: Teljes villamosenergia-felhasználás:

Részletesebben

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ. 2012. január 30. az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ. 2012. január 30. az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2012. január 30. Baji Csaba a PA Zrt. Igazgatóságának elnöke az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója Hamvas István a PA Zrt. vezérigazgatója 1 2011. évi eredmények Eredményeink: - Terven felüli,

Részletesebben

Nemzeti Nukleáris Kutatási Program

Nemzeti Nukleáris Kutatási Program Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Nemzeti Nukleáris Kutatási Program 2014-2018 Horváth Ákos Főigazgató, MTA EK foigazgato@energia.mta.hu Előzmények 2010. Elkészül a hazai nukleáris

Részletesebben

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató Sajtótájékoztató 2009. február 11. Kovács József vezérigazgató 1 Témakörök 2008. év értékelése Piaci környezet Üzemidő-hosszabbítás Teljesítménynövelés 2 Legfontosabb cél: A 2008. évi üzleti terv biztonságos

Részletesebben

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 01. Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 01. Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2011. február 01. Baji Csaba PA Zrt. Igazgatóságának elnöke Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója Hamvas István PA Zrt. vezérigazgatója 1 A 2010. évi eredmények - Az erőmű történetének

Részletesebben

A paksi kapacitás-fenntartási projekt bemutatása

A paksi kapacitás-fenntartási projekt bemutatása A paksi kapacitás-fenntartási projekt bemutatása Budapest, 2014.12.08. Horváth Miklós MVM Paks II. Zrt. Törzskari Igazgató Tartalom I. Előzmények II. Háttér III. Legfontosabb aktualitások IV. Hosszú távú

Részletesebben

Vélemény a Mohi Atomerőmű harmadik és negyedik blokkja megépítésével kapcsolatos előzetes környezeti tanulmányról

Vélemény a Mohi Atomerőmű harmadik és negyedik blokkja megépítésével kapcsolatos előzetes környezeti tanulmányról Vélemény a Mohi Atomerőmű harmadik és negyedik blokkja megépítésével kapcsolatos előzetes környezeti tanulmányról Készítette: Perger András 2009. május 8. 2 A mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának

Részletesebben

Összeállította: Éger Ákos, Magyar Természetvédők Szövetsége, Iryna Holovko, NECU Ukrán Nemzeti Ökológiai Központ

Összeállította: Éger Ákos, Magyar Természetvédők Szövetsége, Iryna Holovko, NECU Ukrán Nemzeti Ökológiai Központ Nukleáris reaktorok élettartam hosszabbítása Ukrajnában. A szomszédoknak nincs beleszólása? Az Espooi egyezmény alkalmazása Ukrajnában a Nukleáris reaktorok élettartam hosszabbítása során Összeállította:

Részletesebben

2016. november 17. Budapest Volent Gábor biztonsági igazgató. Biztonsági kultúra és kommunikáció

2016. november 17. Budapest Volent Gábor biztonsági igazgató. Biztonsági kultúra és kommunikáció 2016. november 17. Budapest Volent Gábor biztonsági igazgató Biztonsági kultúra és kommunikáció MVM Paksi Atomerőmű Zrt. jelenleg egy atomerőmű működik az országban a hazai villamosenergia-termelés több

Részletesebben

Atomerőművek biztonsága

Atomerőművek biztonsága Mit is jelent a biztonság? A biztonság szót nagyon gyakran használjuk a köznapi életben is. Hogy mit is értünk alatta általánosságban, illetve technikai rendszerek esetén, azt a következő magyarázat szerint

Részletesebben

Sajtótájékoztató január 26. Süli János vezérigazgató

Sajtótájékoztató január 26. Süli János vezérigazgató Sajtótájékoztató 2010. január 26. Süli János vezérigazgató 1 A 2009. évi üzleti terv Legfontosabb cél: biztonságos üzemeltetés stratégiai projektek előkészítésének és megvalósításának folytatása Megnevezés

Részletesebben

Budapest, február 15. Hamvas István vezérigazgató. MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Sajtótájékoztató

Budapest, február 15. Hamvas István vezérigazgató. MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Sajtótájékoztató Budapest, 2018. február 15. Hamvas István vezérigazgató MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Sajtótájékoztató 2017: hármas rekord Termelés (GWh) Teljesítmény kihasználás (%) 16000 REKORD 90 REKORD 15500 2014 2015

Részletesebben

Magyarországi nukleáris reaktorok

Magyarországi nukleáris reaktorok Tematika 1. Az atommagfizika elemei 2. Magsugárzások detektálása és detektorai 3. A nukleáris fizika története, a nukleáris energetika születése 4. Az atomreaktor 5. Reaktortípusok a felhasználás módja

Részletesebben

A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) intézkedési tervének aktuális helyzete

A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) intézkedési tervének aktuális helyzete A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) intézkedési tervének aktuális helyzete XII. MNT Nukleáris Technikai Szimpózium, 2013. dec. 5-6. Vilimi András 71 A paksi atomerőmű látképe 500 MW 500 MW 500 MW

Részletesebben

A paksi atomerőmű. Készítette: Szanyi Zoltán RJQ7J0

A paksi atomerőmű. Készítette: Szanyi Zoltán RJQ7J0 A paksi atomerőmű Készítette: Szanyi Zoltán RJQ7J0 Történelmi áttekintés 1896 Rádióaktivitás felfedezése 1932 Neutron felfedezése magátalakulás vizsgálata 1934 Fermi mesterséges transzurán izotópot hozott

Részletesebben

Energetikai mérnökasszisztens Mérnökasszisztens

Energetikai mérnökasszisztens Mérnökasszisztens A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Atomerőmű. Radioaktívhulladék-kezelés

Atomerőmű. Radioaktívhulladék-kezelés Atomerőmű. Radioaktívhulladék-kezelés Lajos Máté lajos.mate@osski.hu OSSKI Bővített fokozatú sugárvédelmi tanfolyam 2016. október 13. Országos Közegészségügyi Központ (OKK) Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi

Részletesebben

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem Környezetbarát energia technológiák fejlődési kilátásai Óbudai Egyetem 1 Bevezetés Az emberiség hosszú távú kihívásaira a környezetbarát technológiák fejlődése adhat megoldást: A CO 2 kibocsátás csökkentésével,

Részletesebben

Kozkázatelemzés. A 2014. évre vonatkozó belső ellenőrzési tervhez. Hajdúhadház Város Önkormányzata és Intézményei, Polgármesteri Hivatala

Kozkázatelemzés. A 2014. évre vonatkozó belső ellenőrzési tervhez. Hajdúhadház Város Önkormányzata és Intézményei, Polgármesteri Hivatala Kozkázatelemzés A 2014. évre vonatkozó belső ellenőrzési tervhez. Hajdúhadház Város Önkormányzata és Intézményei, Polgármesteri Hivatala 2013. október 01. Varga Péter belső ellenőr (reg.szám: 5113491)

Részletesebben

A betegbiztonság ára. dr. Belicza Éva IX. BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM június 3.

A betegbiztonság ára. dr. Belicza Éva IX. BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM június 3. A betegbiztonság ára dr. Belicza Éva IX. BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM http://hsmtc.hu/kutatas/neves/betegbiztonsagi-forum 2010. június 3. Miért foglalkozzunk vele? Példa: egy kórház elemzése szerint egy eszköz

Részletesebben

Aktuális CFD projektek a BME NTI-ben

Aktuális CFD projektek a BME NTI-ben Aktuális CFD projektek a BME NTI-ben Dr. Aszódi Attila igazgató, egyetemi docens BME Nukleáris Technikai Intézet CFD Workshop, 2005. szeptember 27. CFD Workshop, 2005. szeptember 27. Dr. Aszódi Attila,

Részletesebben

MET 7. Energia műhely

MET 7. Energia műhely MET 7. Energia műhely Atomenergetikai körkép Paks II. a kapacitás fenntartásáért Nagy Sándor vezérigazgató MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 2012. december 13. Nemzeti Energia Stratégia 2030 1 Fő célok:

Részletesebben

A telephelyvizsgálat a nukleáris biztonság szolgálatában

A telephelyvizsgálat a nukleáris biztonság szolgálatában A telephelyvizsgálat a nukleáris biztonság szolgálatában Prof. Dr. Aszódi Attila MTA Budapest, 2017. május 17. 1 A biztonság alappillérei: a 3S Safety Nukleáris biztonság 118/2011 Korm. rendelet a nukleáris

Részletesebben

Black start szimulátor alkalmazása a Paksi Atomerőműben

Black start szimulátor alkalmazása a Paksi Atomerőműben Black start szimulátor alkalmazása a Paksi Atomerőműben 2011 A Paksi Atomerőmű újra indítása teljes külső villamos hálózat vesztés esetén (black start) Egy igen összetett és erősen hurkolt villamos átviteli

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. Kockázatelemzés

Autóipari beágyazott rendszerek. Kockázatelemzés Autóipari beágyazott rendszerek Kockázatelemzés 1 Biztonságkritikus rendszer Beágyazott rendszer Aminek hibája Anyagi vagyont, vagy Emberéletet veszélyeztet Tipikus példák ABS, ESP, elektronikus szervokormány

Részletesebben

A határozat tárgyának részletes megnevezése

A határozat tárgyának részletes megnevezése Dátum Határozat száma A határozat tárgyának részletes megnevezése Hatályos 2014. 01. 15. HA5747 2014. 01. 08. HA5757 2013. 12. 20. HA5764 2014. 01. 07. HA5766 2014. 01. 15. HA5769 2014. 01. 29. HA5773

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN

SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN 1 SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2003-ban is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak. A sugárvédelemmel

Részletesebben

Az AGNES-program. A program szükségessége

Az AGNES-program. A program szükségessége Az AGNES-program A program szükségessége A Paksi Atomerőmű VVER-440/V-213 blokkjai több mint húsz éve kezdték meg működésüket. A nukleáris biztonságtechnikával foglalkozó szakemberek érdeklődésének homlokterében

Részletesebben

Az OAH nukleáris biztonsági hatósági határozatai 2013

Az OAH nukleáris biztonsági hatósági határozatai 2013 Az OAH nukleáris biztonsági hatósági határozatai 2013 Dátum 2013.01.17 HA-5611 2013.01.18 HA-5612 2013.01.15 HA-5613 2013.01.22 HA- 5615 2013.02.01 HA-5618 Átalakítási engedély az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Részletesebben

A megválaszolt kérdés Záró megjegyzések

A megválaszolt kérdés Záró megjegyzések A megválaszolt kérdés Záró megjegyzések Bartus Gábor Ph.D. titkár, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Tartalom (1) Érdemes-e a jelenlegi paksi blokkokat élettartamuk lejárta előtt bezárni? (2) Szükségünk

Részletesebben

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke Sajtótájékoztató Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, Zrt. az Igazgatóságának elnöke Hamvas István vezérigazgató Budapest, 2015. február 4. stratégia Küldetés Gazdaságpolitikai célok megvalósítása Az Csoport

Részletesebben

ÉVINDÍTÓ SA JTÓTÁ JÉKOZTATÓ OAH évindító sajtótájékoztató

ÉVINDÍTÓ SA JTÓTÁ JÉKOZTATÓ OAH évindító sajtótájékoztató ÉVINDÍTÓ SA JTÓTÁ JÉKOZTATÓ 2015.01.27. OAH évindító sajtótájékoztató 1 Biztonság Megelőzés Kiemelten fontos a biztonságos üzemelés, az események, üzemzavarok és balesetek megelőzése a létesítményekben.

Részletesebben

Magyar joganyagok évi VII. törvény - a Paksi Atomerőmű kapacitásának fennt 2. oldal 2. Értelmező rendelkezések 2. E törvény alkalmazásában: a)

Magyar joganyagok évi VII. törvény - a Paksi Atomerőmű kapacitásának fennt 2. oldal 2. Értelmező rendelkezések 2. E törvény alkalmazásában: a) Magyar joganyagok - 2015. évi VII. törvény - a Paksi Atomerőmű kapacitásának fennt 1. oldal 2015. évi VII. törvény a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel

Részletesebben

TURBÓGENERÁTOR ÁLLÓRÉSZEK Élettartamának meghosszabbítása

TURBÓGENERÁTOR ÁLLÓRÉSZEK Élettartamának meghosszabbítása Szigetelés Diagnosztikai Konferencia 2009. 10. 14-16. TURBÓGENERÁTOR ÁLLÓRÉSZEK Élettartamának meghosszabbítása Az élettartam kiterjesztés kérdései A turbógenerátorok üzemi élettartamának meghosszabbítása,

Részletesebben

Atomenergetikai alapismeretek

Atomenergetikai alapismeretek Atomenergetikai alapismeretek 7. előadás: Atomreaktorok, atomerőművek Prof. Dr. Aszódi Attila Egyetemi tanár, BME Nukleáris Technikai Intézet Budapest, 2019. március 26. https://kahoot.it/ az előző órai

Részletesebben

TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor

TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor TPM egy kicsit másképp Szollár Lajos, TPM Koordinátor 2013.06.18 A TPM A TPM a Total Productive Maintenance kifejezés rövidítése, azaz a teljes, a gyártásba integrált karbantartást jelenti. A TPM egy állandó

Részletesebben

A radioaktív hulladékok kezelésének kérdései

A radioaktív hulladékok kezelésének kérdései A radioaktív hulladékok kezelésének kérdései Az RHK Kft. programjai DR. KEREKI FERENC ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ RADIOAKTÍV HULLADÉKOKAT KEZELŐ KFT. Feladat Az Atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. Tv. határozza

Részletesebben

A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben

A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató A régió felsőoktatásának jelene és jövője konferencia Pécs, 2013. május 6. 1 Energiaellátási

Részletesebben

A TECHNOLÓGIAI TERVEZÉS ÉS A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS KAPCSOLATA A ROBBANÁSVÉDELMI TERVEZÉS ÚJFAJTA MEGKÖZELÍTÉSE

A TECHNOLÓGIAI TERVEZÉS ÉS A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS KAPCSOLATA A ROBBANÁSVÉDELMI TERVEZÉS ÚJFAJTA MEGKÖZELÍTÉSE A TECHNOLÓGIAI TERVEZÉS ÉS A TŰZVÉDELMI TERVEZÉS KAPCSOLATA A ROBBANÁSVÉDELMI TERVEZÉS ÚJFAJTA MEGKÖZELÍTÉSE MEG KELL ÉRTENI KINEK MI A FELADATA! Tűzvédelmi tervező Jogszabály által szabályozott tevékenység.

Részletesebben

Telephely vizsgálati és értékelési program Közmeghallgatás - tájékoztató

Telephely vizsgálati és értékelési program Közmeghallgatás - tájékoztató Telephely vizsgálati és értékelési program Közmeghallgatás - tájékoztató Eck József projektmenedzsment igazgató MVM Paks II. Zrt. Paks, 2014. május 5. Tartalom Törvényi háttér Telephely bemutatása Telephely

Részletesebben

Biztonság, tapasztalatok, tanulságok. Mezei Ferenc, MTA r. tagja Technikai Igazgató European Spallation Source, ESS AB, Lund, SE

Biztonság, tapasztalatok, tanulságok. Mezei Ferenc, MTA r. tagja Technikai Igazgató European Spallation Source, ESS AB, Lund, SE Biztonság, tapasztalatok, tanulságok Mezei Ferenc, MTA r. tagja Technikai Igazgató European Spallation Source, ESS AB, Lund, SE European Spallation Source (Lund): biztonsági követelmények 5 MW gyorsitó

Részletesebben

Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség

Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség mint I. fokú hatóság KÖZLEMÉNY környezetvédelmi hatósági eljárás megindulásáról Az ügy tárgya: A MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. által

Részletesebben

Az elosztott villamos energia termelés szerepe a természeti katasztrófákkal szembeni rugalmas ellenálló képesség növelésében

Az elosztott villamos energia termelés szerepe a természeti katasztrófákkal szembeni rugalmas ellenálló képesség növelésében Az elosztott villamos energia termelés szerepe a természeti katasztrófákkal szembeni rugalmas ellenálló képesség növelésében Prof. Dr. Krómer István Óbudai Egyetem Intelligens Energia Ellátó Rendszerek

Részletesebben

Az új atomerőművi blokkok telephelye vizsgálatának és értékelésének engedélyezése Az engedélyezési eljárás összefoglaló ismertetése

Az új atomerőművi blokkok telephelye vizsgálatának és értékelésének engedélyezése Az engedélyezési eljárás összefoglaló ismertetése Az új atomerőművi blokkok telephelye vizsgálatának és értékelésének engedélyezése Az engedélyezési eljárás összefoglaló ismertetése Közmeghallgatás, Paks, Polgármesteri Hivatal, 2014. május 5. 1 Tartalom

Részletesebben

A szabályozott láncreakció PETRÓ MÁTÉ 12.C

A szabályozott láncreakció PETRÓ MÁTÉ 12.C A szabályozott láncreakció PETRÓ MÁTÉ 12.C Rövid vázlat: Történelmi áttekintés Az atomreaktor felépítése és működése Reaktortípusok Érdekességek: biztonság a világ atomenergia termelése Csernobil Kezdetek

Részletesebben

Az atomenergia jelenlegi szerepe. A 3+ generációs atomerőművek nukleáris biztonsági és környezeti aspektusai. Prof. Dr.

Az atomenergia jelenlegi szerepe. A 3+ generációs atomerőművek nukleáris biztonsági és környezeti aspektusai. Prof. Dr. A 3+ generációs atomerőművek nukleáris biztonsági és környezeti aspektusai Prof. Dr. Aszódi Attila Egyetemi tanár, BME NTI 62. Országos Fizikatanári Ankét Debrecen, 2019. március 14. Az atomenergia jelenlegi

Részletesebben

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András A kockázat fogalma A kockázat (def:) annak kifejezése, hogy valami nem kívánt hatással lesz a valaki/k értékeire, célkitűzésekre. A kockázat

Részletesebben

Kritikai érzék és társadalmi felelősség

Kritikai érzék és társadalmi felelősség Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Tudósok és Oktatáskutatók, Tudományszervezők és Oktatásfejlesztők! Tisztelt Kollégák! Kritikai érzék és társadalmi felelősség. Nekünk, a felsőoktatás és a tudomány

Részletesebben

AES-2006. Balogh Csaba

AES-2006. Balogh Csaba AES-2006 Készítette: Balogh Csaba Mit jelent az AES-2006 rövidítés? Az AES-2006 a rövid neve a modern atomerőműveknek amik orosz tervezésen alapszanak és VVER-1000-es típusú reaktorral vannak felszerelve!

Részletesebben

A válság és a különleges jogrend kapcsolata, különös tekintettel a NATO Válságreagálási Rendszerével összhangban álló Nemzeti Intézkedési Rendszerre

A válság és a különleges jogrend kapcsolata, különös tekintettel a NATO Válságreagálási Rendszerével összhangban álló Nemzeti Intézkedési Rendszerre A válság és a különleges jogrend kapcsolata, különös tekintettel a NATO Válságreagálási Rendszerével összhangban álló Nemzeti Intézkedési Rendszerre dr. Keszely László ezds. Karl Marx: A történelem ismétli

Részletesebben

A VVER-1200 biztonságának vizsgálata

A VVER-1200 biztonságának vizsgálata A VVER-1200 biztonságának vizsgálata Boros Ildikó Egyetemi tanársegéd BME Nukleáris Technikai Intézet (BME NTI) 2015.05.28. TSO szeminárium 1 Tartalom Feladat Felhasznált források, anyagok A VVER-1200

Részletesebben

2015. évi VII. törvény

2015. évi VII. törvény 2015. évi VII. törvény a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról 1 Az Országgyűlés az Alaptörvény Q) cikkében

Részletesebben

Környezetbarát elektromos energia az atomerőműből. Pécsi Zsolt Paks, november 24.

Környezetbarát elektromos energia az atomerőműből. Pécsi Zsolt Paks, november 24. Környezetbarát elektromos energia az atomerőműből Pécsi Zsolt Paks, 2011. november 24. Jövőképünk, környezetpolitikánk A Paksi Atomerőmű az elkövetkezendő évekre célul tűzte ki, hogy az erőműben a nukleáris

Részletesebben

A VVER-440 gőzfejlesztők hatékonyabb leiszapolása a Paksi Atomerőműben

A VVER-440 gőzfejlesztők hatékonyabb leiszapolása a Paksi Atomerőműben A VVER-440 gőzfejlesztők hatékonyabb leiszapolása a Paksi Atomerőműben Tajti Tivadar, Kaszás Csilla, dr. Ősz János LG Energia Kft. 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95. telefon: 482-9040 Az LG Energia Kft

Részletesebben

Darabos Péter BME VKKT A VÍZIKÖZMŰ TÖRVÉNY

Darabos Péter BME VKKT A VÍZIKÖZMŰ TÖRVÉNY Darabos Péter BME VKKT A VÍZIKÖZMŰ TÖRVÉNY Előzmények Természetes monopólium! Víziközmű szolgáltatás Magyarországon a rendszerváltás előtt és után Tulajdonviszonyok Üzemeltető szervezetek Szabályozás és

Részletesebben

A hazai atomenergia jövője, szerepe az ellátásbiztonságban és az egyoldalú függőség korlátozásában

A hazai atomenergia jövője, szerepe az ellátásbiztonságban és az egyoldalú függőség korlátozásában A hazai atomenergia jövője, szerepe az ellátásbiztonságban és az egyoldalú függőség korlátozásában Süli János vezérigazgató-helyettes Paksi Atomerőmű Zrt. MET Energia Fórum, 2011 Balatonalmádi, 2011. 06.08.

Részletesebben

Felkészülés az új atomerőművi blokkok létesítésének felügyeletére

Felkészülés az új atomerőművi blokkok létesítésének felügyeletére Felkészülés az új atomerőművi blokkok létesítésének felügyeletére Országos Atomenergia Hivatal 1 1996. évi CXVI. törvény az atomenergiáról 7. (2) Új nukleáris létesítmény és radioaktívhulladék-tároló létesítését,

Részletesebben

A magyarországi legális vízkútfúrás helyzetének javítása államigazgatási eszközökkel

A magyarországi legális vízkútfúrás helyzetének javítása államigazgatási eszközökkel A magyarországi legális vízkútfúrás helyzetének javítása államigazgatási eszközökkel Deák István Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztály Vízügyi Helyettes Államtitkárság Problémafelvetés I. Alapprobléma:

Részletesebben

Katasztrófa-megelőzési fejlesztési irányok a Műegyetemen

Katasztrófa-megelőzési fejlesztési irányok a Műegyetemen Katasztrófa-megelőzési fejlesztési irányok a Műegyetemen Dunai László egyetemi tanár Természeti katasztrófák Magyarország 1990-2014 Események száma Árvíz, hőség, vihar Károk Árvíz és aszály Forrás: emdat.be

Részletesebben

2013. szeptember 17.

2013. szeptember 17. NRHT KONFERENCIA 2013. szeptember 17. A radioaktív hulladékok kezelésének helyzete Magyarországon Dr. Kereki Ferenc ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ JOGI KERETEK: AZ ATOMENERGIÁRÓL SZÓLÓ 1996. ÉVI CXVI. TÖRVÉNY Meghatározza

Részletesebben

PAKS NPP GENERAL OVERVIEW OF THE WWER-440 TECHNOLOGY

PAKS NPP GENERAL OVERVIEW OF THE WWER-440 TECHNOLOGY PAKS NPP GENERAL OVERVIEW OF THE WWER-440 TECHNOLOGY October 2012 Vietnami szakemberek képzése a paksi atomerőműben Bodnár Róbert, Kiss István MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Attila Szőke Head of Section Paks

Részletesebben

Hogyan válik a Lean a vállalati kultúra részévé?

Hogyan válik a Lean a vállalati kultúra részévé? Hogyan válik a Lean a vállalati kultúra részévé? Lean-klub LightTech Lámpatechnológiai Kft. Dunakeszi 2014. december 9. Péczely György A.A. Stádium Kft. gyorgy.peczely@aastadium.hu www.aastadium.hu Tartalom

Részletesebben

6. helyzetelemzés a március 11-i japán földrengés Fukushima Daiichi atomer

6. helyzetelemzés a március 11-i japán földrengés Fukushima Daiichi atomer 6. helyzetelemzés a 2011. március 11-i japán földrengés Fukushima Daiichi atomerımőre gyakorolt hatásairól, következményeirıl Dr. Aszódi Attila, BME Nukleáris Technikai Intézet 2011. április 5. Sok levelet

Részletesebben

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények.

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. II/1. VESZÉLY-ELHÁRÍTÁSI TERVEZÉS A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. Települési szintű veszély-elhárítási tervezés rendszere, jogi háttere. A besorolás és

Részletesebben

Megalapozó tanulmány az NBSZ 9. kötethez kiadandó hegesztési útmutató előkészítéséhez

Megalapozó tanulmány az NBSZ 9. kötethez kiadandó hegesztési útmutató előkészítéséhez Megalapozó tanulmány az NBSZ 9. kötethez kiadandó hegesztési útmutató előkészítéséhez Gayer Béla Műszaki Igazgató 2017. Május 31 Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés /MHtE/ Tartalom:

Részletesebben

A HACCP rendszer fő részei

A HACCP rendszer fő részei A HACCP története Kialakulásának okai A HACCP koncepció, bár egyes elemei a racionális technológiai irányításban mindig is megvoltak, az 1970-es évekre alakult ki, nem kis mértékben az űrutazásokhoz szükséges

Részletesebben

Paks I. folyamatirányító berendezéseinek rekonstrukciója

Paks I. folyamatirányító berendezéseinek rekonstrukciója XXI. Magyar Energia Szimpózium, Budapest Paks I. folyamatirányító berendezéseinek rekonstrukciója Noszek József kiemelt projekt vezető MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Tartalomjegyzék 1. Előzmények 2. Üzemidő

Részletesebben

ATOMERŐMŰVEK VALÓSZÍNŰSÉGI BIZTONSÁGI ELEMZÉSE

ATOMERŐMŰVEK VALÓSZÍNŰSÉGI BIZTONSÁGI ELEMZÉSE ATOMERŐMŰVEK VALÓSZÍNŰSÉGI BIZTONSÁGI ELEMZÉSE Bareith Attila bareith@nubiki.hu 2015. június 15. Terminológia Eredetileg a valószínűségi kockázatelemzés (Probabilistic Risk Assessment PRA) kifejezést vezették

Részletesebben

I. Magyar Nagyjavítási Konferencia BorsodChem Zrt. Kazincbarcika március 8-9

I. Magyar Nagyjavítási Konferencia BorsodChem Zrt. Kazincbarcika március 8-9 I. Magyar Nagyjavítási Konferencia BorsodChem Zrt. Kazincbarcika 2017. március 8-9 A 2017 év kiemelt beruházási feladata: VCM üzemi oxihidroklórozó reaktor tervezése, gyártása és telepítése Purzsa Tamás

Részletesebben

A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbításához. kábelek üzemzavari minősítő vizsgálata

A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbításához. kábelek üzemzavari minősítő vizsgálata A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbításához (ÜH) kapcsolódó, biztonsági funkciót ellátó kábelek üzemzavari minősítő vizsgálata Ferenczi Zoltán VEIKI-VNL Kft. IX. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia Siófok,

Részletesebben

MIÉRT ATOMENERGIA (IS)?

MIÉRT ATOMENERGIA (IS)? Magyar Mérnök Akadémia MIÉRT ATOMENERGIA (IS)? Dr. EMHŐ LÁSZLÓ Magyar Mérnök Akadémia BME Mérnöktovábbképző Intézet emho@mti.bme.hu ATOMENERGETIKAI KÖRKÉP MET ENERGIA MŰHELY M 7. RENDEZVÉNY NY 2012. december

Részletesebben

A HACCP minőségbiztosítási rendszer

A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP története Kialakulásának okai A HACCP koncepció, bár egyes elemei a racionális technológiai irányításban mindig is megvoltak, az 1970-es évekre alakult ki, nem

Részletesebben

A PAKSI ATOMERŐMŰ TELEPHELYE FELETT ELHELYEZKEDŐ TILTOTT LÉGTÉR MÉRETÉNEK FELÜLVIZSGÁLATA

A PAKSI ATOMERŐMŰ TELEPHELYE FELETT ELHELYEZKEDŐ TILTOTT LÉGTÉR MÉRETÉNEK FELÜLVIZSGÁLATA A PAKSI ATOMERŐMŰ TELEPHELYE FELETT ELHELYEZKEDŐ TILTOTT LÉGTÉR MÉRETÉNEK FELÜLVIZSGÁLATA Készült Az atomenergia biztonságos alkalmazásának hatósági ellenőrzését szolgáló műszaki megalapozó tevékenység

Részletesebben

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4.

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. Móricz Pál ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. változások célja Előadás tartalma megváltozott fogalmak, filozófia mit jelentenek

Részletesebben

A STANDARDFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON

A STANDARDFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A STANDARDFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON DANCSÓ TÜNDE Tartalom A standard fogalma A standardleírás jellemzői

Részletesebben

A hazai nukleáris kapacitás hosszú távú biztosítása

A hazai nukleáris kapacitás hosszú távú biztosítása A hazai nukleáris kapacitás hosszú távú biztosítása Dr. Trampus Péter trampusp@trampus.axelero.net Linde Hegesztési Szimpózium Budapest, 2014. október 15. Tartalom Bevezetés Bővítés igény gazdaságosság

Részletesebben

A Paksi Atomerőmű múltja, jelene, jövője

A Paksi Atomerőmű múltja, jelene, jövője A Paksi Atomerőmű múltja, jelene, jövője XI. ENERGOexpo Energetikai Szakkiállítás és Konferencia Debrecen, 2014. február 20. Cserháti András műszaki főszakértő 2 Tartalom Visszatekintés a kezdetekre alig

Részletesebben

Biztosan tudja, hol folyik? Vízveszteség-felkutatás

Biztosan tudja, hol folyik? Vízveszteség-felkutatás Biztosan tudja, hol folyik? Vízveszteség-felkutatás Vízveszteség-felkutatás Társaságunk 1985 óta foglalkozik vízhálózati rejtett szivárgások körzetenkénti, tervszerű feltárásával. Ezt a tevékenységet speciálisan

Részletesebben

www.pipecontrol.hu info@pipecontrol.hu

www.pipecontrol.hu info@pipecontrol.hu INTELLIGENS GÖRÉNYEZ G NYEZÉS Meghibásod sodások sok kezelése, karbantartási filozófi P I P E C O N T R O L Mérnöki Iroda Kft 8600 Siófok, Dózsa György u. 27/b Tel.: (+36) 84-506 702, Fax: (+36) 84-506

Részletesebben

Informatika a valós világban: a számítógépek és környezetünk kapcsolódási lehetőségei

Informatika a valós világban: a számítógépek és környezetünk kapcsolódási lehetőségei Informatika a valós világban: a számítógépek és környezetünk kapcsolódási lehetőségei Dr. Gingl Zoltán SZTE, Kísérleti Fizikai Tanszék Szeged, 2000 Február e-mail : gingl@physx.u-szeged.hu 1 Az ember kapcsolata

Részletesebben

lépünk vagy Hibáinkból lépcsőt csinálunk

lépünk vagy Hibáinkból lépcsőt csinálunk Más kárán tanul az okos vagy Hibáinkból lépcsőt csinálunk magunknak, ha éppen hibáinkra lépünk dr. Belicza Éva VI. BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM http://hsmtc.hu/kutatas/neves/betegbiztonsagi-forum 2009. december

Részletesebben

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatója OAH évindító sajtótájékoztató 1

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatója OAH évindító sajtótájékoztató 1 Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatója 2018.01.11. OAH évindító sajtótájékoztató 1 BIZTONSÁG MINDENEKELŐTT! Az OAH elsődleges feladata az atomenergia biztonságos alkalmazásának hatósági

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

Puskás László osztályvezető

Puskás László osztályvezető A biztonságtudatosság kultúrájának kialakítása a nukleáris projektekben Puskás László osztályvezető ISOFÓRUM XXII. NMK Balatonalmádi, 2015. szeptember 17. Bemutatkozás Moszkvai Energetikai Egyetemen szerezett

Részletesebben

Felkészülés az új atomerőművi blokkok létesítésének felügyeletére

Felkészülés az új atomerőművi blokkok létesítésének felügyeletére Felkészülés az új atomerőművi blokkok létesítésének felügyeletére Országos Atomenergia Hivatal 1996. évi CXVI. törvény az atomenergiáról 7. (2) Új nukleáris létesítmény és radioaktívhulladék-tároló létesítését,

Részletesebben

Logisztikai szimulációs módszerek

Logisztikai szimulációs módszerek Üzemszervezés Logisztikai szimulációs módszerek Dr. Juhász János Integrált, rugalmas gyártórendszerek tervezésénél használatos szimulációs módszerek A sztochasztikus külső-belső tényezőknek kitett folyamatok

Részletesebben

Szekszárd távfűtése Paksról

Szekszárd távfűtése Paksról Szekszárd távfűtése Paksról Jakab Albert csoportvezetőnek (Paksi Atomerőmű) a Magyar Nukleáris Társaság szimpóziumán 2016. december 8-9-én tartott előadása alapján összeállította: Sigmond György Magyar

Részletesebben

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL

1. TÉTEL 2. TÉTEL 3. TÉTEL 1. TÉTEL 1. Ismertese az örvényszivattyúk működési elvét és felépítését (fő szerkezeti elemeit)! 2. Ismertesse a fővízköri rendszer és berendezéseinek feladatát, normál üzemi állapotát és üzemi paramétereit!

Részletesebben

A Nukleáris Technikai Intézet és az atomenergetikai

A Nukleáris Technikai Intézet és az atomenergetikai A Nukleáris Technikai Intézet és az atomenergetikai képzések Budapest, 2012. április 24. A BME NTI Atomtörvény adta országos oktatási feladatok Az intézet két tanszékből áll: Nukleáris Technika Tanszék

Részletesebben

Atomenergia-biztonság

Atomenergia-biztonság Atomenergia-biztonság Rónaky József Országos Atomenergia Hivatal Energiapolitika 2000 Budapest 2012. 02. 13. 1 Atomenergiáról Fukushima előtt közvetlenül Energiapolitika 2000 Budapest 2012. 02. 13. 2 Az

Részletesebben

Dr. Berta Miklós egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Fizika és Kémia Tanszék

Dr. Berta Miklós egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Fizika és Kémia Tanszék Dr. Berta Miklós egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Fizika és Kémia Tanszék Egy fizikai rendszer energiája alatt értjük azt a képességet, hogy ez a rendszer munkát képes végezni egy másik fizikai

Részletesebben

LEGYEN VILÁGOSSÁG! A Paksi Atomerõmû Zrt. tájékoztatója

LEGYEN VILÁGOSSÁG! A Paksi Atomerõmû Zrt. tájékoztatója LEGYEN VILÁGOSSÁG! A Paksi Atomerõmû Zrt. tájékoztatója NÉZZÜK A VILÁGOT MAGÁT! A jó megoldások nem véglegesek. Csak a már elavult megoldások maradnak azok. Wigner Jenõ Az elmúlt fél évszázadban szép,

Részletesebben

AZ ATOMENERGIA ALKALMAZÁSA KÖRÉBEN ELJÁRÓ FÜGGETLEN MŰSZAKI SZAKÉRTŐK MINŐSÍTÉSE

AZ ATOMENERGIA ALKALMAZÁSA KÖRÉBEN ELJÁRÓ FÜGGETLEN MŰSZAKI SZAKÉRTŐK MINŐSÍTÉSE AZ ATOMENERGIA ALKALMAZÁSA KÖRÉBEN ELJÁRÓ FÜGGETLEN MŰSZAKI SZAKÉRTŐK MINŐSÍTÉSE Vincze Árpád 1, Solymosi József 2 1 - Országos Atomenergia Hivatal 2 - SOMOS Alapítvány Tartalom: 1. Jogszabályi környezet

Részletesebben

Egy országos jelentőségű beruházási projekt beszállítójává válásához szükséges stratégiai döntések

Egy országos jelentőségű beruházási projekt beszállítójává válásához szükséges stratégiai döntések Egy országos jelentőségű beruházási projekt beszállítójává válásához szükséges stratégiai döntések Dr. Boda György Boda & Partners Kft partnere Budapesti Corvinus egyetem, egyetemi docens.. XXIII. Magyar

Részletesebben

HIVATALOS BÍRÁLÓI VÉLEMÉNY

HIVATALOS BÍRÁLÓI VÉLEMÉNY HIVATALOS BÍRÁLÓI VÉLEMÉNY Katona Tamás János Rendszerelvű döntések a Paksi atomerőmű hosszú távú biztonságos üzemeltetése érdekében című doktori munkájáról Az MTA Doktori Tanácsa felkérésére az alábbiakban

Részletesebben

A PAE 1-4. BLOKK HERMETIKUS TÉR SZIVÁRGÁS-KORLÁT CSÖKKENTÉS LEHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA. Az OAH-ABA-03/16-M1 kutatási jelentés rövid bemutatása

A PAE 1-4. BLOKK HERMETIKUS TÉR SZIVÁRGÁS-KORLÁT CSÖKKENTÉS LEHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA. Az OAH-ABA-03/16-M1 kutatási jelentés rövid bemutatása A PAE 1-4. BLOKK HERMETIKUS TÉR SZIVÁRGÁS-KORLÁT CSÖKKENTÉS LEHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA. Az OAH-ABA-03/16-M1 kutatási jelentés rövid bemutatása Készítette: Kapocs György PM Kft TSO szeminárium, 2017.május

Részletesebben

A radioaktív hulladékokról

A radioaktív hulladékokról A radioaktív hulladékokról Dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgató RHK Kft. Miskolc, 2013. november 29. Radioaktív hulladékok forrásai Radioaktív izotópok széleskörű felhasználása (pl.: nukleáris energetika,

Részletesebben

Intelligens technikák k a

Intelligens technikák k a Intelligens technikák k a döntéstámogatásban Döntések fuzzy környezetben Starkné Dr. Werner Ágnes 1 Példa: Alternatívák: a 1,a 2,a 3 Kritériumok: k 1,k 2, k 3,k 4 Az alternatívák értékelését az egyes kritériumok

Részletesebben