Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny. Segédanyag a döntőre való felkészüléshez 3. évfolyam

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny. Segédanyag a döntőre való felkészüléshez 3. évfolyam"

Átírás

1 Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny Segédanyag a döntőre való felkészüléshez 3. évfolyam Békalencse A békalencsefélék úszónövények, hazánk minden részén előfordulnak, elsősorban állóvizek hínárosaiban vehetők szemügyre. Ezek az apró, legfeljebb 12 mm-es apró növények a vízfelület lefedésével megakadályozzák a víz algásodását, ám elzárhatják a levegőt a vízi élőlények elől. Hajtásuk lencse alakú, nem különíthető el szár és levél. A békalencsék nagyon ritkán virágoznak, szinte kizárólag sarjadzással szaporodnak. Magyarországon négy békalencsefaj él, közülük az egyik leggyakoribb az apró vagy kis békalencse, amely elsősorban a hűvösebb és a hegyvidéki élőhelyeket kedveli. Az apró békalencse az átlagosnál kisebb, a vízfenékre le nem süllyedő hajtásokat növeszt. Formája tojásdad kerek vagy lóhereszerű. Nemcsak a természetben fordul elő, hanem sokan vásárolják akváriumok, kis házi tavak díszítésére, tisztítására. Bogáncs A bókoló bogánccsal hazánk minden táján találkozhatunk. Május és augusztus között utak mentén, legelőkön, réteken, árokpartokon egyaránt előfordul cm-esre megnövő, melegkedvelő, kétnyári növény, melynek szárát szúrós szárnyak borítják. Lándzsás, szúróstövises levelei az első évben alakulnak ki, majd a második évben jelennek meg a lilás színű, gömbölyded virágok, amelyek 4-8 cm átmérőjűek. A virágfejek többnyire kissé előrebiccennek, bókolnak. A bókoló bogáncsot tövises levelei miatt elkerülik az állatok, ám a virágok nektárját különösen kedvelik a méhek, a poszméhek, valamint egyes lepkefajok, pl. a bogáncslepke. Csiperke Európában élő, ehető gombafaj, amely hazánkban is igen gyakori. Elsősorban fenyő- és lomberdők szélein terem, de parkokban, kertekben, réteken is megtalálható. Nyártól ősz végéig terem. Változatos méretű kalapja eleinte fehér színű, majd az idő múlásával sárgássá válik. A kalap alsó részén helyezkednek el a spóratartó lemezek, amelyek színváltozáson mennek keresztül, eleinte halványszürkék, legvégül pedig barnák. A kalap alatt, a tönk felső végén található a gallér. Az erdőszéli csiperke nem visel bocskort.

2 Földimogyoró Amerikai mogyorónak is nevezik, mert Dél-Amerika az őshazája, ahol vadon is megterem. Egyéves, lágyszárú növény. Általában erős karógyökérrel és sűrű oldalgyökérzettel rendelkezik. Fekvő és bokros fajtái egyaránt vannak. Az előbbiek szára cm hosszú, oldalra nő. A bokros fajták szára fölfelé növekszik, az 50 cm-t is elérheti. A levelek zöld színűek, viszonylag hosszú levélnyéllel kapcsolódnak a szárhoz. Virágai a levelek hónaljából nőnek. Rendkívül érdekes, hogy a megtermékenyült virágkocsány megnövekszik, a földbe fúródik, s ott érik meg a termés. Ezért nevezzük földimogyorónak. A magokat a világosbarna hüvelyben találjuk. Minden egyes magot egy-egy sötétpiros, papírszerű réteg véd. Ezt eltávolítva látható a gömbölyded vagy hosszúkás mag. Finom, ehető magját felhasználja többek közt a cukrászat, pörkölve, sózva önmagában is remek csemege. A mogyoróolajat sütéshez vagy saláták ízesítéshez alkalmazzák, bőrápoló hatása miatt a kozmetikai ipar is használja. A növény szára és levele értékes takarmány. Fehér fűz Az egyik legnagyobb termetű fűzfaféle, hazánkban is igen gyakori: lombos erdőkben és vizes élőhelyeken megtalálható lombhullató fa. Leginkább a nedves, laza talajt kedveli. Jól tűri a hideget és a fagyot. Ha gyökere elég hosszú ahhoz, hogy elérje a talajvizet, a száraz időjárást is elviseli. Akár a 30 m-es magasságot és az 1 m-es törzsvastagságot is elérheti. Kérge zöldesszürke, a fiatal fáé sima felületű, az idősebb fáé mélyen repedezett. Nevét levele fehér fonákjáról kapta. A fűzfát könnyen felismerhetjük földig hajló vesszőiről, amelyeken tavasszal megjelennek a barkák, ezt követően pedig rövid nyelű, lándzsás levelei. Gyakran telepítik folyók partjára, mivel nagy szolgálatot tesz az árvízvédelemben. Mivel a fa törzse igen puha, könnyen faragható, különösen kedvelik a kézművesek. Mocsári gólyahír Ha láprétek, mocsarak környékén vagy patak mentén kirándulunk, felfigyelhetünk egy élénksárga virágú növényre, amely általában tavasz elején kezd virágozni. Évelő növény. Magassága 15 és 60 cm közötti. Tenyérnyi nagyságú alsó levelei majd szétcsattannak a bennük felgyülemlett nedvességtől. A fényesen csillogó 5 db virágtakaró levél valójában nem sziromlevél, hanem ezek a növény csészelevelei. A virág közepén találjuk a sok-sok sárga porzót és a termőt. A gólyahír mérgező növény. Természetes élőhelyén a legelésző állatok ösztönösen ki is kerülik.

3 Széleslevelű gyékény Évelő növény. Hazánkban igen gyakori. Vizes vagy nedves talajon él; elsősorban álló- és lassú folyású vizek partját szegélyezi, de mocsaras területeken is szemügyre vehetjük. Szára cm magas, nincsenek rajta bütykök. Éles szélű levelei kard alakúak, kb. 2 cm szélesek. Virágai cm hosszú torzsavirágzatot alkotnak. Parányi szemterméseit vattaszerű szőrpihék veszik körül. Szárát többek közt fonáshoz használják. Gyilkos galóca Európa lombos erdőiben elterjedt faj. Könnyen összetéveszthető az erdőszéli csiperkével. Fogyasztása halálos mérgezéssel járhat. Nyár végén vagy ősszel bújik ki a földből. Színe igen változatos lehet a halványzöldtől a csontfehérig. Kalapja eleinte domború, majd vízszintesen kiterül. A kalap alján a lemezek sűrűn állnak, s leginkább hófehérek. A tönk felső harmadában gallért találunk. A tönk földben végződő végét vaskos bocskor öleli körbe. Terebélyes harangvirág Magyarországon igen gyakori hegyvidéki réten, mezőn. Ennek az évelő növénynek a magassága 20 és 60 cm között van. Szára meglehetősen vékony, levelei tojásdad alakúak, levélnyéllel kapcsolódnak a szárhoz. Május és szeptember között hozza halványkék vagy ibolyaszínű (ritkábban fehér) harangszerű virágait. Párnás kakukkfű Európában megtalálható gyom- és fűszernövény, jellegzetes kámforos illatáról is felismerhetünk. A párnás kakukkfű egy fás szárú félcserje, amely kedveli a napfényt és a kellően nedves talajt. Igen apró leveleket növeszt. Fürtökben fejlődő lilásrózsaszín virágai nyáron nyílnak. Elsősorban a hajtásokat használják fel fűszerként vagy gyógytea alapanyagaként. Főleg levesek, sült húsok és mártások ízesítésére alkalmazhatjuk. A népi gyógyászat szerint a kakukkfű jótékony hatással lehet az emésztésre, mások szerint a torokfájást és a köhögést enyhítheti a növényből készült gyógytea.

4 Kamilla orvosi székfű Jellegzetes illatáról, fehér szirmáról és sárga fészkű virágzatáról könnyű felismerni az orvosi székfűt, közismert nevén kamillát. Ázsiában és Európában megtalálható, réteken, mezőkön gyakran látni, de gyógyhatása miatt termesztik is. Egy, ritkábban kétéves növény. Magassága 10 és 40 cm közötti. Levelei hosszúkásak, kopaszak és szárnyaltak. Fészkes virágzatai a hajtások csúcsain nyílnak, egyesével. A téli megfázások idején gyakran készítünk kamillateát fogyasztásra vagy gőzölésre, esetleg gyulladt területek borogatására. Szemgyulladások kezelésére nem ajánlott, ugyanis szárítja a szemet. Virágzatát a kozmetikai ipar is hasznosítja szappanok, samponok, krémek gyártása során. Mezei katáng Hazánkban gyakori. Réteken, mezőkön, utak mentén láthatjuk leginkább. Lágy szárú növény, amely akár 1 m magasra is megnőhet. Szára felfelé növő, elágazó. Felső levelei lándzsa alakúak, az alsók karéjosak. Június és október között hozza virágait, amelyek leggyakrabban kék színűek. Léteznek fehér vagy rózsaszín virágot hozó változatok is. A katáng nemesített fajtáját pótkávé készítésére használják. Lóhere Leginkább réteken és mezőkön él gyepnövény. Leggyakrabban három levélkéje van ennek az alacsony növénynek. Fehér színű virágai kerek fejecskét alkotnak. A virágok beporzását a házi méhek végzik, így a lóhere jelentős nektárforrás lehet a méhészek számára. Ez a kicsiny növény képes akár 6 évig is élni. Szívesen fogyasztják a legelő állatok, (pl. szarvasmarha, juh), illetve egyes fajtáit takarmánynövényként termesztik, mivel zölden és szárítva is egyaránt táplálhatók vele haszonállatok. Erdei szőrmoha Erdőben vagy fás területen fordul elő, a világ minden táján megtalálható. Mészben szegény talajon, fák tövében telepszik meg. Viszonylag nagyméretű mohafaj, akár a 15 cm magasságot is elérheti. Levélszerű képződményei hosszúkásak, tűszerűek. A 4-8 cm hosszú nyélen fejlődik ki a spóratartó tok. Süvege rozsdabarna színű.

5 Közönséges nád Tópart vagy lassú folyású vizek mellett található évelő növény. Üreges szára akár 4 m magasra is megnőhet. Szürkészöld levelei cm hosszúak, laposak, szélük igen éles. A virágok úgynevezett bugában nőnek. Ha megfelelőek a körülmények, igen gyorsan kialakulhat a nádas a vízben vagy a vízparton. Sajnos előfordul, hogy a nádasokat kiirtják, pedig számtalan hasznot hoznak. Nagyban hozzájárulnak a vizek öntisztulásához. Fészkelőhelyet vagy építőanyagot nyújt több madár, pl. a nádirigó, kanalasgém, nagykócsag számára. Régebben általában nádat használtak a szegény emberek házuk befedésére. Magyar nőszirom A húszforintos pénzérme hátoldalán magyar nőszirom található. Fokozottan védett növény. Leginkább a réteket, mezőket és hegyvidékeket kedveli, többnyire egymagában él. Közepes termetű, felfelé növő növény, magassága cm. Szára hengeres és zöld színű. A levelek szélesek, hosszúak, alakjuk kardra emlékeztet. Ibolyakék vagy lilásvörös színű virágai áprilisban vagy májusban nyílnak. A magyar nőszirom mérgező faj. A növény népes rokonsággal büszkélkedik, létezik sárga nőszirom, törpe nőszirom, pázsitos nőszirom, szibériai nőszirom stb. Nagy őzlábgomba Lombos erdőben, erdőszélen, füves területeken egyaránt előfordul. Főleg június és szeptember között, egy-egy kiadósabb záporeső után figyelhetjük meg ezt az esernyőszerű gombát. Akár a 40 cm-es magasságot is elérheti. Tönkje a föld felé bunkószerűen vastagszik, bocskort nem visel. A barnássárgás tönkön a nagyméretű kalap középen kicsúcsosodik; a száradó példány széle kissé megemelkedik, s a középső rész tányérszerűen bemélyed. A tönkön lévő gallér le-föl mozgatható. A rojtos szélű kalap a tönkből egy enyhe mozdulattal kifordítható. Ehető gomba, de mivel a tönk igencsak rostos, többnyire csak a fehér lemezű kalapot fogyasztjuk, de megdarálva a hosszú tönk is felhasználható. Leginkább a jóval kisebb termetű, de hasonló pikkelyezettségű, súlyosan mérgező, vörhenyes őzlábgombával és a párducgalócával téveszthető össze.

6 Papsajtmályva Mezőkön, réteken, kertekben megtalálható gyomnövény. Kedvelt csemege, közismertebb neve: papsajt. Elnevezése onnan ered, hogy íze a sajtra emlékezteti fogyasztóját. Lágy szárú növény, magassága cm. Szürkészöld vagy zöld színű levelei kerekdedek, szélük csipkés. Júliustól szeptemberig hozza rózsaszín virágait, melyeket többnyire a méhek poroznak be. Csészelevelek ölelik körbe a termést, vagyis a papsajtot, melyben magok találhatók. A magvak, a friss hajtások és a levelek is fogyaszthatók. A népi gyógyászat szerint a növény leveléből készített tea csillapíthatja a köhögést, a torokfájást, gyomorbántalmak esetén is hatékony lehet. Pipacs Ez az egynyári gyomnövény gabonatáblákban, azok szélein, utak mentén fordul elő. Mezei pipacsnak és vetési pipacsnak is nevezik. Lágyszárú növény, magassága cm; levelei szőrösek és osztottak. Virága négyszirmú, élénkvörös színű, általában sötét színű foltok tarkítják. A friss hajtás mérgező! Mivel gyomnövény, mezőgazdasági szempontból káros. Létezik azon nemesített fajtája is, amelyet magról szaporítanak. Pitypang gyermekláncfű Gyakori gyomnövény, leginkább füves, gazos területeken láthatjuk, de remekül alkalmazkodik szinte mindenféle élőhelyhez. Ezt az évelő növényt nevezik még pongyolapitypangnak, férfihűségnek, asszonyhűségnek, pimpimpárénak, lámpavirágnak, zsibavirágnak és kákicsnak is. Hosszú, függőleges karógyökérrel rendelkezik. Szára kb. 10 cm, üreges belsejében fehéres színű folyadék, tejnedv található, amely enyhén mérgező. Levelei zöld színűek és szintén tartalmaznak kutyatejet. Kora tavasszal a virágszár tetején élénksárga virágzat jelenik meg. Repülőszőrös magjai elfújható fehér gömböt alkotnak. A népi gyógyászat úgy véli, hogy a növény alkalmas vesebetegség kezelésére. Óriás pöfeteg Réteken, mezőkön, legelőkön vagy erdők szélein bukkanhatunk rá elsősorban nyáron és kora ősszel. Ha az idős óriás pöfeteget megnyomjuk, a benne lévő spórapor pöfögve távozik belőle. Termőteste nem különül el kalapra és tönkre, hanem kissé olyan, mint egy földön heverő kipukkadt labda. Átmérője általában cm, de akár az 50 cm-t is elérheti. A termőtest külső burka sima, a belső burok puha és vékony. Miután beérett, a gombát körülvevő kettős burok szétrepedezik, majd leesik és szétszóródnak a spórák. A fiatal, fehér belsejű gomba ízletes, fogyasztásra alkalmas, az idős, sárga vagy barna belsejű gomba már ehetetlen.

7 Taplógomba Elsősorban lombos erdőkben találhatjuk meg, ám fenyőerdőkben is előfordul. Élő és elpusztult fákon is előfordul, beépített faanyagon is megjelenik. Termőtestük általában rendkívül kemény. Lombos fák törzsén láthatjuk például a pisztrici-gombát és a sárga géva gombát. A bükkfatapló az egyik legnagyobb méretű faj, átmérője akár a 60 cm-t is elérheti. Kalapjából régen sapkát készítettek. Lombos fák tuskóin fejlődik a lepketapló, amely különleges alakjáról kapta a nevét. A fenyőfákon élősködik a fenyőtapló, a fenyő-lemezestapló és a gyökértapló. A taplógombák igen nagy károkat okozhatnak. Némely taplógomba olyannyira szívós, hogy a fa kipusztulása után még tíz évig életképes maradhat. Fehér tündérrózsa Fehér tavirózsának is nevezik. Évelő, rovarbeporzású vízinövény. A víz színén úszó kerekded levelei cm szélesek. A levélnyél akár a 3 m-es hosszúságot is elérheti. Június és szeptember között virágzik. A fehér színű virágok csak napsütésben nyílnak ki. Bennük legalább 20 db húsos sziromlevél és 4-6 csészelevél rejtőzik. A virágok mindössze 3-5 napig nyílnak; az elhervadást követően a víz alá buknak, s helyükön új virágok nyílnak. Azokat a tavakat, holtágakat, lassú folyású vizeket kedveli, amelyeknek talaja iszapos, és karvastagságú gyöktörzsével fel tudja venni a szükséges tápanyagokat. Szépsége miatt szívesen telepítik parkok, kertek dísztavaiba.

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam II. forduló. 1. Írjátok az állatok nevét a vonalra!

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam II. forduló. 1. Írjátok az állatok nevét a vonalra! Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 321 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/40-124; Fax: 46/2-232 1. Írjátok az állatok nevét a vonalra!

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam II. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam II. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27.

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27. KERTRENDEZÉS TERVEZET 2019. ÁPRILIS 27. Fűszerspirál frissítés oregano bazsalikom levendula menta citromfű kakukkfű Nagy-Magyarország növényültetés Fürtös kőtörőfű Hazánkban természetes körülmények közt

Részletesebben

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr.

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr. Rendszertan Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28 1 A rendszerezés alapegysége: A csoport B halmaz C faj D törzs E osztály F ország ápr. 23 12:51 2 A faj jellemzői: A A faj egyedei

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Mohák Bryobionta

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Mohák Bryobionta Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Mohák Bryobionta Csillagos májmoha (Marchantia polymorpha) Csillagos májmoha (Marchantia polymorpha) Alaktani jellemzők: Telepe 10 mm-nél szélesebb, vastag,

Részletesebben

A vízparti növények. Melyik tónak lehet gazdagabb élővilága?

A vízparti növények. Melyik tónak lehet gazdagabb élővilága? A vízparti növények Melyik tónak lehet gazdagabb élővilága? Ennek vagy ennek? Jellemzően milyen növények lehetnek a vízparton? A NÁD: és a GYÉKÉNY: Mi jellemző a nádasra? hozzájárul a vizek öntisztulásához

Részletesebben

Život v lese - 2. časť

Život v lese - 2. časť Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Kód ITMS: 26130130051 číslo zmluvy: OPV/24/2011 Metodicko pedagogické centrum Národný projekt VZDELÁVANÍM PEDAGOGICKÝCH

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny. I. levelezős forduló. 3. évfolyam november 20.

Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny. I. levelezős forduló. 3. évfolyam november 20. Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek tel

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek   tel Rózsa katalógus 2013. Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel. +36 70 311-6255 www.rozsa.kereskedes.eu rozsa@kereskedes.eu Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel.: +36 70 311-6255 Tearózsa

Részletesebben

Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő

Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő 1. Kísérlet Élesztőgombák megfigyelése Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő A boltban vásárolt pékélesztőből kaparj le egy kis darabot, és oszlasd

Részletesebben

Növényrendszertan. Moha és páfrány.

Növényrendszertan. Moha és páfrány. Növényrendszertan Moha és páfrány. Szerveződési szintek sejttársulás hajtásos növények sejtfonál telepes A növényi legók Sejttársulás Minden sejt megőrzi önállóságát= Nincs munkamegosztás Pl. zöldmoszatok

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények A macskák látogatása után a kertben nem csak a szétkapart ágyások és a kellemetlen szag marad, de négylábú kedvenceink előszeretettel öntözik

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

kalap tönk gallér bocskor spóratartó

kalap tönk gallér bocskor spóratartó TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az erdő gombái A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az erdők élőlényei életközösségeket alkotnak, amelyben az egyes élőlények között kapcsolat és kölcsönhatás van. Az

Részletesebben

Harasztok Pteridophyta

Harasztok Pteridophyta Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Harasztok Pteridophyta Kapcsos korpafű (Lycopodium clavatum) Alaktani jellemzők: Akár több méteres kúszó, a talajon heverő és legyökerező vegetatív hajtásokat

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó III. évfolyam, 4. szám Időszaki kiadvány 2014. július Gombaismereti túra 2014. július 20-án Ismét gombaismereti túrára várom gombák iránt érdeklődőket. Elfoglaltságom miatt a túrát

Részletesebben

Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar. Fényképezte és összeállította: Hangya Zoltán okl. Biológus, konzulens tanár

Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar. Fényképezte és összeállította: Hangya Zoltán okl. Biológus, konzulens tanár Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Határon túli kihelyezett tagozat - Zenta Fényképezte és összeállította: Hangya Zoltán okl. Biológus, konzulens tanár Tartalomjegyzék: I. Szár: 1. Lágyszártípusok

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek

Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek Javaslat helyi jelentőségű védett természeti értékek védetté nyilvánításához Készítette: Petre Anna Gabriella K2/16-0266

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny. Segédanyag a döntőre való felkészüléshez 2. évfolyam

Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny. Segédanyag a döntőre való felkészüléshez 2. évfolyam Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny Segédanyag a döntőre való felkészüléshez 2. évfolyam Fehér akác A sík- és dombvidékeken gyakori fa. Dísznövényként sok parkban megtalálható. Akár 250 évig

Részletesebben

Tritikále (Triticale = Triticosecale. Wittmack.)

Tritikále (Triticale = Triticosecale. Wittmack.) Secale cereale rozs szára a 2 m-t is elérheti levelei 12-22 cm hosszúak. Fülecskéje igen kicsi, a nyelvecske rövid, lemetszett. Kalásza 5-20 cm hosszú a kalászkák száma elérheti a 40-et. Egy-egy kalászpadkán

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények Szerkesztette Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a nyitvatermőknél megjelenő evolúciós újításokat (virág, mag, víztől független szaporodás), hozza ezeket összefüggésbe a szárazföldi élethez

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

A szegedi salátaboglárka (Ficaria verna) populációinak vizsgálata morfológiai jellemzők alapján

A szegedi salátaboglárka (Ficaria verna) populációinak vizsgálata morfológiai jellemzők alapján A szegedi salátaboglárka (Ficaria verna) populációinak vizsgálata morfológiai jellemzők alapján Szegeden sok helyen nyílik ez a kedves virág tavaszonként. Megtalálhatjuk parkokban, csendes kisutcákban,

Részletesebben

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont MINDKETTŐ EGYIK SEM KAÁN KÁROLY XXIV. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2016. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont 1. feladat.. NÉGYFÉLE VÁLASZTÁS

Részletesebben

Iskola neve:.. Csapatnév:.

Iskola neve:.. Csapatnév:. Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:.. Csapatnév:.

Részletesebben

Hasznos tanácsok gombaszedőknek

Hasznos tanácsok gombaszedőknek NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERV Hasznos tanácsok gombaszedőknek Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne vásároljunk! A saját szedésű, vadon termő gombát minden esetben meg kell vizsgáltatni gombaszakértővel.

Részletesebben

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK Készítették: Tisza Ottó dr. Gólya János Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőhasználati Tanszék FOGALMAK Ággöcsök: A göcsösség a leggyakoribb és a legfontosabb fahiba. Göcsnek

Részletesebben

Corylaceae mogyorófélék családja

Corylaceae mogyorófélék családja Corylaceae mogyorófélék családja Corylus mogyoró Carpinus gyertyán Ostrya - komlógyertyán Corylus mogyoró nemzetség szimpodiális hajtásrendszer nagy termetű cserjék vagy fák váltakozó (szórt) levélállás

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

szükség esetén támasztékot igényel. Hosszú életű virágágyi dísznövény a nyári és az őszi virágágyba. Ideális vágott virág.

szükség esetén támasztékot igényel. Hosszú életű virágágyi dísznövény a nyári és az őszi virágágyba. Ideális vágott virág. KERT Könnyen gondozható kerti növények Mivel minden kezdet nehéz, az újdonsült kertészek főleg olyan növényeket szeretnének, amelyeket egyszerű gondozni és az elvégzett munka után gyors eredményt látnánk.

Részletesebben

Paracelsus (Einsiedeln, Svájc, 1493. november 11. vagy december 17. Salzburg, Ausztria, 1541. szeptember 24.) orvos, csillagjós, ezoterikus bölcselő,

Paracelsus (Einsiedeln, Svájc, 1493. november 11. vagy december 17. Salzburg, Ausztria, 1541. szeptember 24.) orvos, csillagjós, ezoterikus bölcselő, Paracelsus (Einsiedeln, Svájc, 1493. november 11. vagy december 17. Salzburg, Ausztria, 1541. szeptember 24.) orvos, csillagjós, ezoterikus bölcselő, természettudós, alkimista és vezető okkultista. Paracelsust

Részletesebben

Mohaismeret 6. A Sphagnopsida, Andreaeaopsida és Takakiopsida osztály bemutatása

Mohaismeret 6. A Sphagnopsida, Andreaeaopsida és Takakiopsida osztály bemutatása Mohaismeret 6. A Sphagnopsida, Andreaeaopsida és Takakiopsida osztály bemutatása O:Sphagnopsida Jellegzetes felépítésük miatt külön osztályt alkotnak a tőzegmohák (1. ábra). Az egész földön elterjedtek,

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához!

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához! Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam Az iskola bélyegzője:

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:. Csapat neve:

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

Törzs Zárvatermők. Osztály. Egyszikűek

Törzs Zárvatermők. Osztály. Egyszikűek Törzs Zárvatermők Osztály Egyszikűek Család Békaszőlőfélék Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Család Liliomfélék Őszi kikerics Őszi kikerics Őszi

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 Iskola neve:. Csapat neve:.. Csapattagok neve:. Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny 3. évfolyam I. forduló 2014. november 19. 1. a) Fejtsétek meg a rejtvényt! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Részletesebben

Hogyan készült? Ez a füzet egy ifjúsági tábor (hivatalos nevén nemzetközi ifjúsági csere) eredménye.

Hogyan készült? Ez a füzet egy ifjúsági tábor (hivatalos nevén nemzetközi ifjúsági csere) eredménye. Hogyan készült? Ez a füzet egy ifjúsági tábor (hivatalos nevén nemzetközi ifjúsági csere) eredménye. 2008. augusztus 17-26-ig a testvérerődök (a Velencei Erőd (Olaszország)), a Prsemysli Erőd (Lengyelország),

Részletesebben

A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI

A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉNEK BORAI 2011-ES PALACKOS BORLAP www.lsimon.hu ZÖLDIKE 2011 ZÖLD VELTELINI MIN SÉGI SZÁRAZ FEHÉRBOR A zöldike sárgászöld szín, vaskos cs r pintyféle. A hím szárnya és farkának tövi

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Természetes élőhelyek A változatos növényzetű környezet egész

Részletesebben

A TERMÉSZETBEN GYŰJTÖTT GOMBÁT, MINDIG MUTASD BE SZAKELLENŐRNEK!

A TERMÉSZETBEN GYŰJTÖTT GOMBÁT, MINDIG MUTASD BE SZAKELLENŐRNEK! Erdő-mező gombái Szeretsz hajnalban felkelni? Erre a kérdésre nagyon sokan a másik oldalukra fordulnának, és eszük ágában sem lenne kiugrani az ágyból. Pedig a gombavadászatra korán érdemes elindulni,

Részletesebben

Témazáró dolgozat. A növények országa.

Témazáró dolgozat. A növények országa. Témazáró dolgozat. A növények országa. 1.feladat. Mit jelentenek az alábbi fogalmak? fotoszintézis, telepes növények kétivarú virág egylaki növény egyszikű növény 2.feladat. Jellemezze a vörösmoszatok

Részletesebben

Gyümölcsök erdőn-mezőn

Gyümölcsök erdőn-mezőn Húsos som piros bogyói A csonthéjas gyümölcseink közül az egyik legismertebb az erdők, cserjék, laza kötésű talajok kedvelt növénye, a pirosas színű húsos som. A gyümölcs ismeretes, édeskés-fanyar-savanykás

Részletesebben

Hegyvidéki erdők életközössége

Hegyvidéki erdők életközössége Hegyvidéki erdők életközössége 1. tartalmi életközösség lombhullató, örökzöld Tantervi háttér Előzmények porzós és termős virág, megporzás telepes test állatok csoportjai különböző tulajdonságaik alapján

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 4. osztályos

Részletesebben

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Így alakítsuk ki virágágyásunkat A hely megválasztása Vegyük figyelembe a hely adottságait, hol mutat legjobban, honnan a legjobban látható virágágyásunk

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

Festőnövények TAVASZ. Csalán /Urtica dioica/ Farkaskutyatej /Euphorbia cyparissias/ Cserszömörce /Cotinus coggyria/

Festőnövények TAVASZ. Csalán /Urtica dioica/ Farkaskutyatej /Euphorbia cyparissias/ Cserszömörce /Cotinus coggyria/ Festőnövények TAVASZ Csalán /Urtica dioica/ Jól ismeri mindenki, a találkozást nem felejtjük el vele. Friss csalánlevéllel halványzöldre festhetjük a gyapjút. Sárgát ad, ha a friss leveleket megfőzzük,

Részletesebben

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Szöveg típusa: magyarázó Szöveg olvashatósága: könnyű Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz Javasolt felhasználás: 3 4. évfolyam. A folyópartok réme Szerencsére

Részletesebben

Minden virágnak más a vízigénye, minden lakásnak más a hőmérséklete, fényviszonya Kisebb cserépbe hamarabb kiszárad a föld, a nagy cserépbe, ha

Minden virágnak más a vízigénye, minden lakásnak más a hőmérséklete, fényviszonya Kisebb cserépbe hamarabb kiszárad a föld, a nagy cserépbe, ha Minden virágnak más a vízigénye, minden lakásnak más a hőmérséklete, fényviszonya Kisebb cserépbe hamarabb kiszárad a föld, a nagy cserépbe, ha száraz a föd teteje az alsó rész vizes lehet- fapálcikával

Részletesebben

82/ Szövegértő verseny. 4. osztály. Név: Iskola: Elért pontszám: Jó versenyzést kívánunk!

82/ Szövegértő verseny. 4. osztály. Név: Iskola: Elért pontszám: Jó versenyzést kívánunk! Szövegértő verseny 4. osztály 2018 Név: Iskola: Elért pontszám: 82/ Hasznos tanácsok: - 45 percig dolgozhatsz! - Ceruzával írj! - Figyelj az utasítás pontos végrehajtására! - Ügyelj a szép külalakra, a

Részletesebben

Háztűznéző a bogaraknál

Háztűznéző a bogaraknál Háztűznéző a bogaraknál A tücsök A tücsök A mezei tücsök (Gryllus campestris) az ízeltlábúak törzsének, a rovarok osztályának és az egyenesszárnyúak rendjének egyik faja. 2016-ban elnyerte az "Év rovara"

Részletesebben

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G)

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) 56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) A peronoszpóra Plasmopara viticola A gomba micéliumai behatolnak a sztómákon* a növény szöveteibe és az élő sejtekből táplálkozik. Ennek következtében a megtámadott

Részletesebben

Az aranyat érő tejsavó

Az aranyat érő tejsavó A tej legértékesebb része 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet

Részletesebben

Törzs Zárvatermők. Osztály. Kétszikűek 3.

Törzs Zárvatermők. Osztály. Kétszikűek 3. Törzs Zárvatermők Osztály Kétszikűek 3. Család Ibolyafélék Illatos ibolya Illatos ibolya Illatos ibolya Kerti árvácska Kerti árvácska Család Fűzfélék Fekete nyár Fekete nyár Fekete nyár Fekete nyár Fekete

Részletesebben

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum)

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum) PARADICSOM (Lycopersicon esculentum) 1g=magszám Vetőmagigény 100 palántához Vetésidő Vetésmélység cm Sor- és tőtávolság cm Csírázási nap 18-20 C-on 270-450 0,4-0,5 g vagy 140 szem 1. I-II-hajtatás 2. II-III

Részletesebben

klemi-recepttar@uze.net S zabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák Tartalomjegyzék

klemi-recepttar@uze.net S zabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák Tartalomjegyzék klemi-recepttar@uze.net S zabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák Tartalomjegyzék Szabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák...1 Tartalomjegyzék...1 Bevezetés...3 Gombafajták...4 Bimbós pöfeteg...4 Barna érdestinóru...4

Részletesebben

Íme, a 2019-es év fajai!

Íme, a 2019-es év fajai! Íme, a 2019-es év fajai! Az év madara: a gólyatöcs A fekete-fehér tollazatú gólyatöcs, népies nevén székigólya, egy vonuló madárfaj, amely március-áprilisban érkezik hazánkba, majd a hideg idő beállta

Részletesebben

Kis f?szer-abc Közzétette: ( Még nincs értékelve

Kis f?szer-abc Közzétette:   (  Még nincs értékelve Kis f?szer-abc 2009 szeptember 27. Flag Szöveg méret Mentés Mérték 0 Még nincs értékelve A f?szerek trópusi vagy hazai eredet? növények illat- és ízanyagokban gazdag részei. Ezeknek min?sége és mennyisége

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán Szőlő fajták Vörös borszőlő fajták Syrah Október elején érik. Fürtje hosszúkáshengeres, tömött, középnagy (130 gr). Bogyója gömbölyű, kicsi, hamvas, kék, húsa puha. Középerős növekedésű, bőtermő. Talaj

Részletesebben

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg!

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg! Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Ki adta fel az apróhirdetéseket? a. Futóversenyre várom mezei rokonaim jelentkezését! Döntsük el ki a gyorsabb! Üregi kollégák

Részletesebben

Csörgőalma gyümölcsöskert

Csörgőalma gyümölcsöskert Csörgőalma gyümölcsöskert Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság régi fajtákat felkutató, megőrző és bemutató kertje Csörgőalma Almák Októberre beérő, de nem télálló alma. Két színváltozata ismert: sárgás-zöldes

Részletesebben

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Magnolidák, őslágyszárúak (Nymphaeales, Piperales, Magnoliales, Ceratophyllales), Eudicot 1 alapi és központi kládok (Ranunculales, Proteales) Fehér tündérrózsa

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Fahasznosítás Fenyők 2.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Fahasznosítás Fenyők 2. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 5. Fahasznosítás Fenyők 2. Közönséges luc(fenyő) Picea abies 2 Nagy méretű, kúpalakú koronát fejlesztő fafaj A tűlevelek 10-20 mm hosszúak, egyenként

Részletesebben

A kabakosok betegségei

A kabakosok betegségei A kabakosok betegségei gei Kép: internet Fotó: internet 1 Uborka mozaik vírus Cucumber mosaic virus (CMV) Gazdanövények: Sárgadinnye Görögdinnye Uborka Tökfélék Paradicsom Gyomnövények Dísznövények stb.

Részletesebben

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Tompáné Balogh Mária ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Környezetem élõvilága TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0 Évfolyam 0 A tanuló neve pauz-westermann . Mi a haszonkert? ÔSZ A HASZONKERTBEN

Részletesebben

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek Fény Fényen is jól fejlődök, ha fokozottabb vízellátásról gondoskodsz számomra Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok Víz Kisebb szárazságot még elviselek, kánikulában

Részletesebben

EHETŐ-, GYÓGYÍTÓ- ÉS MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK. Vadon termő ehető növények

EHETŐ-, GYÓGYÍTÓ- ÉS MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK. Vadon termő ehető növények EHETŐ-, GYÓGYÍTÓ- ÉS MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK Vadon termő ehető növények Gyümölcsök: áfonya (vörös és fekete), berkenye, bodza (fekete), csipkebogyó, galagonya, kökény, málna, som, szamóca, szeder (hamvas, fekete

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam Környezetismeret-környezetvédelem állatok 4. évfolyam Juh A köznyelv inkább birkának nevezi ezt a bégető állatot. Tülkös szarvú, páros ujjú patás. Az egyik legrégebben háziasított állat. Bizonyos fajtái

Részletesebben

Ökológiai földhasználat

Ökológiai földhasználat Ökológiai földhasználat Ökológia Az ökológia élőlények és a környezetük közötti kapcsolatot vizsgálja A kapcsolat színtere háromdimenziós környezeti rendszer: ökoszisztéma Ökoszisztéma: a biotóp (élethely)

Részletesebben

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme Élőhelyvédelem Gyepek védelme A gyeptársulások helye a magyarországi vegetációban legszárazabb gyeptársulások üde gyeptársulások természetes gyepek antropogén eredetű gyepek legnedvesebb gyeptársulások

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált

Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta Tanár: Győriné Benedek Kata Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda Csicsó Kattintásra vált 2. leghosszabb folyó Európában, hossza: 2850 km Fekete-erdőből

Részletesebben

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A trópusokon fák ágain és kérgén megtelepedő és talajlakó fajaik egyaránt vannak, a mérsékelt övben csak utóbbiak. A legtöbb faj élőhelyigénye igen jellegzetes. A különböző gyepeknek, lápoknak is megvannak

Részletesebben

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas.

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas. Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. ŐSZIBARACK: Andosa (Stark Red Gold): Babygold 6: Balkonella nektarin: Champion: Cresthaven: Dixired: Early Redhaven: Elberta: Fantasia: Flavortop: Incrocio

Részletesebben

Oktatási anyagok a projekt Traditional and wild című kurzus részére

Oktatási anyagok a projekt Traditional and wild című kurzus részére regional development fund(erdf) Oktatási anyagok a projekt Traditional and wild című kurzus részére FEHÉRMÁLYVA (Althaea officinalis L.) 1. 7. 2012 http://bs.wikipedia.org/wiki/bijeli_sljez regional development

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam II. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam II. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Mechanikai sérülések Mechanikai sérülések a hengeres fa sérülése a közelítés, választékolás,

Részletesebben

CSODÁLATOS GOMBAVILÁG I.

CSODÁLATOS GOMBAVILÁG I. CSODÁLATOS GOMBAVILÁG I. FOGLALKOZTATÓ FÜZET FELADATOKKAL ÉS TANÁRI SEGÉDLETTEL ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA Aranyos galambgomba Feketedő nedűgomba Apró csiperke Gyilkos galóca Árvégű fülőke Erdei szömörcsög

Részletesebben

I. Az ember idegrendszere (14 pont)

I. Az ember idegrendszere (14 pont) I. Az ember idegrendszere (14 pont) Írd a megfelelő betűjelet az állítások után álló négyzetbe annak megfelelően, hogy az állítás csak az agyvelőre, csak a gerincvelőre, mindkettőre vagy egyikre sem vonatkozik!

Részletesebben

Populáció A populációk szerkezete

Populáció A populációk szerkezete Populáció A populációk szerkezete Az azonos fajhoz tartozó élőlények egyedei, amelyek adott helyen és időben együtt élnek és egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodásközösséget,

Részletesebben

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P 1. forduló 7 8. osztály Iskola neve: Csapattagok neve: Beküldési határidő: 2014. február 14. Hétvezér Általános Iskola A 2. fordulóba bejutott csapatok nevét honlapunkon nézhetik meg 03.04-től. Elérhető

Részletesebben

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY 2018 területi forduló MEGOLDÓKULCS I.: A 2018-as év madara: a vándorsólyom I./1.: Kérdezz-felelek Feladat: Egyetlen szóval válaszolj az alábbi feladványokra: 1. Az

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló. 1. a) Írjátok a képek alá az állatok nevét!

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló. 1. a) Írjátok a képek alá az állatok nevét! Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 1. a) Írjátok a képek alá az

Részletesebben

BARÁTUNK A TERMÉSZET

BARÁTUNK A TERMÉSZET BARÁTUNK A TERMÉSZET 2018-2019 BOSZORKÁNYVAJ, FŰZFATÜDŐ, NYULICA Mit tudunk a gombákról? 5-6. osztályosok feladatai 1. MUZSIKÁLÓ GOMBAVILÁG A gombákról szóló első fejtörőhöz a titkosírás megfejtésére lesz

Részletesebben

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ TÚZOK TUSA II. FORDULÓ 1. Képzeljétek el, hogy a cserebökényi pusztán vagytok. Kora tavasz van, a pusztai vízállásoknál madarak tömegei időznek. Van, aki nemrég érkezett haza a telelőterületről, van, aki

Részletesebben

BIO GYÓGYGOMBÁK. Prémium minőségben. Éljen egészségesen!

BIO GYÓGYGOMBÁK. Prémium minőségben. Éljen egészségesen! BIO GYÓGYGOMBÁK Prémium minőségben Éljen egészségesen! családi vállalkozás értékekkel, tapasztalatokkal és hagyományokkal 1985 óta! Sikerünk kulcsa a minőség, amely vevőink és partnereink elégedettsége

Részletesebben

Iskola neve: Csapatnév:.

Iskola neve: Csapatnév:. Iskola neve: Csapatnév:. Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny 3. évfolyam II. forduló 2018. január 15. 1. Amennyiben a rejtvényt helyesen megfejtitek, megkapjátok a verseny II. fordulójának

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája

Magyarországi vadak etológiája Magyarországi vadak etológiája VI. Előadás Menyétfélék és a borz Menyétféle ragadozók (Mustelidae) Világszerte elterjedt, fajokban gazdag csoport. Rövid lábú, talponjáró, hosszú testű ragadozók. Erős szagú

Részletesebben

Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny. I.levelezős forduló 3. évfolyam november 21.

Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny. I.levelezős forduló 3. évfolyam november 21. Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve: Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

Legmagasabb szintjük a gyepszint, amelyben csak lágyszárú növények fordulnak elő.

Legmagasabb szintjük a gyepszint, amelyben csak lágyszárú növények fordulnak elő. 1 Hazai fátlan társulások Szerkesztette: Vizkievicz András A jelen fátlan társulásainak kialakulását az alapkőzet, talajtípus, a domborzat és a kitettség, a terület vízháztartása befolyásolja, ezért intrazonális

Részletesebben