Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny. Segédanyag a döntőre való felkészüléshez 2. évfolyam

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny. Segédanyag a döntőre való felkészüléshez 2. évfolyam"

Átírás

1 Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny Segédanyag a döntőre való felkészüléshez 2. évfolyam Fehér akác A sík- és dombvidékeken gyakori fa. Dísznövényként sok parkban megtalálható. Akár 250 évig is elél méter magasra növő lombhullató fa. Meleg és fényigényes, a fagyot rosszul tűri. Gyökerein apró gumócskák találhatók, amelyekben nitrogénkötő baktériumok élnek. Ezek segítségével a gyökérzet megköti a levegőből származó tápelemeket. Kérge szürkésbarna színű. Szárnyalt leveleit levélkék alkotják. A fa tavasz végén vagy nyár elején hozza virágait. Lecsüngő hüvelytermése van, színe vörösesbarna, magjai mérgezőek. Az akácfa virágából származó, méhek által összegyűjtött nektár hazánk egyik legjelentősebb élelmiszere, amelyet több külföldi országba is szállítunk. Lila akác Vadon is megél, lombos erdőkben, de dísznövényként is ültetik Kedveli a napfényt, a fagyot viszont nehezen tűri. Lombhullató kúszó növény, ám fára emlékeztető változata is kialakítható, melynek csavarodó törzse különleges látványossága, azért szép dísze lehet parkoknak és kerteknek. Akár 10 méter magasra is megnőhet. Ágai igen hosszúak, bütyköket viselnek. Lila színű, illatos virágai májustól egészen június végéig nyílnak, lecsüngő fürtökben nőnek. Bodza Lombhullató cserje, amely a magasabb hegyvidékek kivételével mindenhol előfordul. Mivel nem túl igényes növény, még a szennyezett levegőjű településeken is megtalálható. Legfeljebb 10 méter magasra növő, évelő cserje. Május és július között virágzik. Virágzata sárgásfehér, tányér alakú. Apró bogyótermése augusztusban vagy szeptemberben érik; színe lilásfekete, rendkívül lédús, nehezen eltávolítható foltot hagy a bőrön és a ruhán. A virágzaton és a bogyón kívül a növény minden része mérgező, még a bogyóban lévő magvak is. Felhasználható részeiből szörpöt, teát, ecetet, színezőanyagot készítenek.

2 Közönséges boróka Örökzöld, tűlevelű cserje. Nemcsak hazánkban, hanem Európa számos országában, Észak-Amerikában és Ázsiában is él. Nevezik borsfenyőnek, gyalogfenyőnek, gúzsfenyőnek is. Akár 5 m magasra is megnő, kérge szürkésbarna színű, hajtásai vagy fölfelé állnak, vagy bókolnak, azaz lefelé biccentenek. Tű alakú levelei szórtan helyezkednek el, merevek, élénkzöldek vagy szürkés színűek. Hazánkban májusban virágzik. A borsnál valamivel nagyobb tobozbogyója (borókabogyó) éretten kékesfekete színű. Kiválóan alkalmas térelválasztónak pl. sövény helyett. A borókabogyó fűszerként hasznosítható. Belőle borókaolaj nyerhető, ezt fűszeresszenciák alapanyagaként használják. A cserje fás része remekül faragható, különösen dísztárgyak készítésére alkalmas. Nagy csalán Gyom- és gyógynövény, amely egész Európában elterjedt. Többek közt lombos erdőkben és azok környékén találkozhatunk vele. Ennek a hazánkban is gyakori évelő növénynek a magassága cm lehet. Üreges belsejű szára csoportosan fejlődik. Levelei tojásdad alakúak vagy lándzsásak, fűrészes szélűek. A növényt borító csalánszőrök többek közt hangyasavat juttatnak a bőrbe, ez okozza a fájdalmas, égető érzést. A virágok május és szeptember között nyílnak. A porzós és a termős virágai nem ugyanazon a növényen találhatók. A népi gyógyászat szerint a csalán alkalmas a reuma és a köszvény gyógyítására. Közönséges egres A gyümölcs különböző nevei: büszke, köszméte, pöszméte, piszke, biszke, csipkeszőlő, tüskeszőlő. Megtalálható vadon: erdős, ligetes, cserjés területeken, de termesztett fajtái is léteznek. A gyümölcs egy cm magas, ágas-bogas cserjén fejlődik. Ágai szürkésbarnák, hosszúak és vékonyak. Levelei szőrös tapintásúak, kerekdedek vagy szív alakúak, hasonlítanak a szőlőlevélre, persze csak alakjuk alapján. Virágait április-május között hozza. Egynyári, évelő növény. Termése zöldes színű bogyótermés, érett állapotban rozsdaszínű foltok jelennek meg rajta. A gyümölcsöt általában már félérett állapotban leszedik, ilyenkor még kissé fanyar, savanykás ízű. Fogyasztható nyersen, készíthető belőle pl. kompót vagy gyümölcslé.

3 Fekete eperfa Fényigényes fa. Alacsony termetű, 8-10 m magas. Törzse általában ferde vagy csavart. Sokszor már a tövénél is ágak nőnek. Kérge barnás színezetű. Viszonylag vastag levelei többnyire tagolatlanok, felül fényesek. Lombhullató. Barkái halványzöldek. Általában májusban hozza virágait. Szederszerű, sötétbordó vagy fekete színű savanykás ízű gyümölcse nem a magházból, hanem a virágtakaró levelekből fejlődik ki. Gyümölcse fogyasztható nyersen, készíthető belőle lekvár, mártás vagy szörp. Erdeifenyő Nem túl igényes: sziklás hegyoldalon, folyóparton, homokos talajon is megél. Jól tűri a fagyot, szárazságot és a magas talajvizet. Ez az örökzöld akár 500 évet is megélhet. Magassága m, egyenes törzse akár a másfél méteres átmérőt is elérheti. A talajhoz közelebb eső részén vastagabb a törzse, színe szürkésbarna. A magasabb részeken a kéreg elvékonyodik, színe is eltérő, általában vöröses. A fa jellegzetes illatát a kéregben található fenyőgyanta adja. Merev tűlevelei kékes- vagy szürkészöldek, hosszuk 4-7 cm. Koronája kúp formájú, vagy lombos fákra hasonlít. A toboz a fenyőfa termős virágzata. Tojásdad alakú, 2-7 cm hosszú, idővel elfásodik és megbarnul. A kérge bemetszésével nyerhető gyantát illóolajként alkalmazzák, szurkot és kátrányt készítenek belőle. Magas gyantatartalmának köszönhetően időtálló fa, ezért a bútoripar és az építőipar is szívesen használja. Közönséges vadgesztenye Lombos erdőkben, parkokban, magánházak udvarán egyaránt előfordul. Ez a terebélyes fa akár a m magasságot is elérheti. Tenyeresen összetett levelei levélkékből állnak, a levélkék hossza cm. Virágai füzérvirágzatban nőnek. A virágszirmok fehér színűek, alsó részük sárga. Toktermésének fala gömbölyded, felszíne tüskés; benne található a barna színű mag, amelyen nagyméretű, szürkésfehér színű folt, a köldökfolt található. Termése, levele és virága mérgező. Szelídgesztenye Európa hegyvidékein, lombos erdőiben találkozhatunk vele, kiskertekben is előfordul. Lombhullató fa, amelynek életkora a 300 évet is meghaladhatja. Akár a 30 m magasságot is elérheti. A fiatal fa kérge szürke színű, később barnássá és mélyen bordázottá válik. Sötétzöld levelei fényesek, cm hosszúak és lándzsa alakúak. A lombfakadás után alakul ki a barkavirágzat. A megporzást követően a termős virágok szúrós gömbbé fejlődnek. Egy gömbben 2-3 makktermés

4 helyezkedik el, ezek a gesztenyék. Az érett gesztenyék általában októberben hullanak le a fáról. Termése ehető. Napjainkban elsősorban csemegeként fogyasztjuk. Karácsony idején gyakran láthatók utcai árusok, akik vaslapon sütik a gesztenyét. Kedvelt édesség a gesztenyepüré is. Gyöngyvirág Sokak által kedvelt tavaszi virág. Hazánkban is gyakori évelő növény. Vadon is előfordul, de elsősorban parkokban, ligetekben, kertes házak udvarában ültetik. Hagymáit általában februárban vagy márciusban duggatják el. Elsősorban az árnyékos területeket kedveli, lágy szárú növény. Kb. 20 cm magasra nő. Levelei kettesével vagy hármasával állnak, élénkzöldek, szinte beburkolják a szárat. A levelek közül kiemelkedik a fehér színű virágzat. Gyöngyszerű virágai április végén, május elején nyílnak. Apró kelyhekre emlékeztetnek, lefelé csüngenek. A növény bogyója vöröses színű, erősen mérgező. Nemcsak dísznövényként termesztik, hanem illatszerek és kozmetikai termékek alapanyagaként is felhasználják. Kikeleti hóvirág A tavasz hírnöke. Európában elterjedt, sokak által kedvelt virág. Leginkább a lombos erdőket, cserjéseket szereti. Kolóniában él. Az Európai Unió országaiban, tehát hazánkban is minden hóvirágfaj védett. Nemcsak a kikeleti hóvirág él hazánkban, hanem a pompás hóvirág és a redőslevelű hóvirág is. A kikeleti hóvirág hagymás növény, magassága cm közé tehető. Már februárban vagy márciusban láthatjuk hosszú kocsányon ülő bókoló virágát, amelyet 3 nagyobb fehér színű, valamint 3 kisebb, fehér-zöld foltokkal tarkított belső lepellevél alkot. Nemcsak erdőknek, hanem kerteknek is szép dísze lehet. Illatos ibolya Az egyik leggyakoribb, sokak által kedvelt, Európában elterjedt növény. Leginkább a lombos erdőket kedveli, de a kerteknek is szép dísze, a tavasz illatos hírnöke. Népies neve: lila ibolya. Évelő növény, magassága 5-15 cm. Gyöktörzzsel rendelkezik, fejlődését a gyöktörzsből növő indák segítik. Levelei fűrészes szélűek, kerekdedek vagy szív alakúak. A kocsány kb. 5 cm hosszú, ezen foglal helyet a virág, amely többnyire lila színű, de fehér változata is létezik. Termése pelyhes tok. Virágát a kozmetikai ipar használja fel parfümök előállítására. Szirmait gyümölcssaláták és cukrászsütemények díszítésére használják.

5 Kökény Cserje, bogyószerű, kékesfekete héjú gyümölcsöt terem. Erdők, hegyoldalak növénye. Hazánkban vadon terem. 1-4 m magasra nő, sötétszürke kérge idővel repedezetté válik. Az ágak végei hegyesek, tövisesek. Fehér színű virágai március és május között jelennek meg, még lombfakadás előtt. A levelek tojásdad alakúak, hosszúkásak és fűrészes szélűek. Szeptemberben kb. 1 cm átmérőjű, csonthéjas termést (gyümölcsöt) érlel, ami éretlen állapotban fanyar ízű, később édeskéssé válik. Készíthetünk belőle lekvárt, díszíthetünk vele süteményt, készíthetünk süteménybe tölteléket. Málna Vadon élő fajtái lombos erdőkben fordulnak elő, de termesztett fajtái is léteznek, főleg kiskertekben. A málnanövény félcserje. Vesszői két évig élnek, az első évben fejlődnek ki, a második évben elágaznak, majd virágot növesztenek. A gyümölcsérés során a vesszők elszáradnak, de újak nőnek helyettük. Kb. 2 m magasra nő meg. Leveleinek felső felszíne sima, alsó részük gyapjas. Fehér virágai fürtökben vagy bugában helyezkednek el. A vöröses színű gyümölcs apró bogyókból tevődik össze. Készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt vagy használhatjuk sütemények készítésére. Közönséges édesgyökerű páfrány Európa lombos erdőiben él. Leginkább a nedves talajon érzi jól magát cm hosszú gyöktörzséből fejlődnek ki feketebarna gyökerei. A gyöktörzs többek közt cukrot tartalmaz, innen az édesgyökerű elnevezés. Nem hoz sem virágot, sem termést cm hosszú levelei zöld színűek, a fonákjuk világosabb. A felső lemeztagok fonákján helyezkednek el a spóratartók. Július és szeptember között szórja el spóráit. A gyöktörzsben található cukrot, olajat, gyantát kivonják, s likőrök, édességek ízesítésére használják fel.

6 Keleti platán Nagyméretű lombos fa. Hazánkban elsősorban parkokban fordul elő. Akár 30 m magasra is megnő. Oszlopos törzsét pikkelyes, szürkés színű kéreg fedi, amely az idő múlásával foltokban leválik. Karéjos levelei igen nagyméretűek, akár 20 cm hosszúak és 25 cm szélesek is lehetnek, felszínük zöld színű. Kora tavasszal apró virágokat hoz, a porzós virágok sárgák, a termős virágok piros színűek. Gömb alakú, szúrós termése barna, kb. 2,5 cm átmérőjű, télen is a fán marad. Remekül megmunkálható fa. Könnyen fűrészelhető, kiválóan faragható, hajlítható, gyalulható. E tulajdonságai miatt kedvelt bútoripari alapanyag. Erdei szamóca Elsősorban lombos erdőkben és erdei tisztásokon gyakori. Nem összekeverendő a termesztett szamócával, vagyis a földieperrel. Évelő növény, magassága 6-12 cm. Hosszú nyelű, összetett levelekkel rendelkezik. A levélkék hosszúak, tojásdad alakúak, szélük fogazott. Április és június között hozza fehér szirmú virágait. Sötétpiros színű gyümölcse a földieperre hasonlít, de annál valamivel kisebb méretű. Ehető. Vadszeder Hazánk lombos erdőiben megtalálható. Nemesített, kertekbe ültethető fajtái is vannak, amelyek nagyobb gyümölcsöt teremnek, mint a vadszeder. Hajtásai a 2 méteres hosszúságot is elérhetik. Levelei tojásdad alakúak, szélük fogazott. Nemcsak a szár tüskés, hanem a levélnyél is. Az ötszirmú virágok fehérek vagy rózsaszínűek. Termése apró bogyókból összenőtt, éretten fekete színű, savanykás ízű gyümölcs. Fogyasztható nyersen, felhasználhatjuk sütemények ízesítésére, díszítésére, lekvárt is készíthetünk belőle. Csertölgy Hazánkban gyakori fafaj. Jól tűri a szárazságot, melegkedvelő, fényigényes. Elérheti a m-es magasságot, törzse átmérője cm. A kifejlett fa kérge mélyen bordázott, a bordák között rész vörösesbarna. A kéreg csersavat tartalmaz, a többi tölgyfához képest igen alacsony a csersavtartalma. Érdes felületű, fényes sötétzöld levelei karéjosak, ezek alkotják a nem túl sűrű lombkoronát. A makk 2 év alatt érik be, s akár 4 cm hosszúra is megnő. Kalapja,

7 amelynek kupacs a pontos neve, kehely alakú. A makk kupacsban ülő része halvány vörösbarna, a többi része sötét vörösbarna. Különböző megbetegedések miatt éves korában kivágják, de előfordul, hogy 250 éves kort is megél. Magas fűtőértéke miatt elsősorban tűzifaként hasznosítják, valamint a bútoripar is felhasználja. Kocsányos tölgy Európa lombos erdőiben él. A makkok hosszú nyélen nőnek, ezt a nyelet hívjuk kocsánynak; innen ered a növény elnevezése. Képes akár 45 méteresre is megnőni. Mélyre hatoló karógyökérrel rendelkezik. Kérge sötét színű, eleinte sima, majd idővel vastaggá és repedezetté válik. 4-6 karéjból álló, tojásdad alakú levelei vannak. Virágait áprilisban vagy májusban hozza. Termése a hosszú kocsányon lógó makk, amely számos erdei állat fontos tápláléka vagy kedvenc csemegéje. Jó minőségű, jól megmunkálható fa. Készítenek belőle parkettát, bútort, ajtót, ablakot, hordót. Vadrózsa Csipkebokornak, csipkerózsának, tüskebokornak is nevezik. Magassága 1-5 méter közötti. A kúp alakú rügyekből fejlődnek ki az 5-7 levélkéből álló összetett levelek. Illatos virágai fehér színűek, majd idővel rózsaszín árnyalatúvá válnak. Gyümölcse a csipkebogyó, melyet népiesen hecsedlinek is neveznek. A csipkebogyótea a népi gyógyászat szerint csökkentheti a meghűlés tüneteit. A termésből nemcsak tea, hanem lekvár is készíthető.

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam II. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam II. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam II. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam II. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27.

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27. KERTRENDEZÉS TERVEZET 2019. ÁPRILIS 27. Fűszerspirál frissítés oregano bazsalikom levendula menta citromfű kakukkfű Nagy-Magyarország növényültetés Fürtös kőtörőfű Hazánkban természetes körülmények közt

Részletesebben

Corylaceae mogyorófélék családja

Corylaceae mogyorófélék családja Corylaceae mogyorófélék családja Corylus mogyoró Carpinus gyertyán Ostrya - komlógyertyán Corylus mogyoró nemzetség szimpodiális hajtásrendszer nagy termetű cserjék vagy fák váltakozó (szórt) levélállás

Részletesebben

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények A macskák látogatása után a kertben nem csak a szétkapart ágyások és a kellemetlen szag marad, de négylábú kedvenceink előszeretettel öntözik

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények Szerkesztette Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a nyitvatermőknél megjelenő evolúciós újításokat (virág, mag, víztől független szaporodás), hozza ezeket összefüggésbe a szárazföldi élethez

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek tel

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek   tel Rózsa katalógus 2013. Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel. +36 70 311-6255 www.rozsa.kereskedes.eu rozsa@kereskedes.eu Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel.: +36 70 311-6255 Tearózsa

Részletesebben

A feladat sorszáma: Standardszint: 4-6. szövegben, szövegelemző műveletek, információkeresés.

A feladat sorszáma: Standardszint: 4-6. szövegben, szövegelemző műveletek, információkeresés. A feladat sorszáma: 21-22. Standardszint: 4-6. A standard(ok), amelye(ke)t a feladattal fejlesztünk: Olvasás, az írott szöveg Tájékozódás a megértése Olvasás, az írott szöveg megértése Olvasás, az írott

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

Növényrendszertan. Moha és páfrány.

Növényrendszertan. Moha és páfrány. Növényrendszertan Moha és páfrány. Szerveződési szintek sejttársulás hajtásos növények sejtfonál telepes A növényi legók Sejttársulás Minden sejt megőrzi önállóságát= Nincs munkamegosztás Pl. zöldmoszatok

Részletesebben

Nyitvatermők Gymnospermatophyta

Nyitvatermők Gymnospermatophyta Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Nyitvatermők Gymnospermatophyta Cikász (Cycas circinnalis) Csikófark (Ephedra distachya) Csikófark (Ephedra distachya) Alaktani jellemzők: Vesszős, villásan

Részletesebben

Nyitvatermők megfigyelése

Nyitvatermők megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Nyitvatermők fajainak megismerése A virágzat vizsgálata A levelek mikroszkópos vizsgálata Kész fenyőmetszet megfigyelés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: lucfenyő

Részletesebben

Vérszilva (Prunus cerasifera Woodii )

Vérszilva (Prunus cerasifera Woodii ) Vérszilva (Prunus cerasifera Woodii ) 5-8 méteres, alacsony növekedésű, sötétvörös, bordó levelű fa. Sötétpiros virágai áprilisban tömegesen nyílnak. Levél: fényes feketés vörös, lombhullásig tartja a

Részletesebben

Törzs Zárvatermők. Osztály. Kétszikűek 3.

Törzs Zárvatermők. Osztály. Kétszikűek 3. Törzs Zárvatermők Osztály Kétszikűek 3. Család Ibolyafélék Illatos ibolya Illatos ibolya Illatos ibolya Kerti árvácska Kerti árvácska Család Fűzfélék Fekete nyár Fekete nyár Fekete nyár Fekete nyár Fekete

Részletesebben

szükség esetén támasztékot igényel. Hosszú életű virágágyi dísznövény a nyári és az őszi virágágyba. Ideális vágott virág.

szükség esetén támasztékot igényel. Hosszú életű virágágyi dísznövény a nyári és az őszi virágágyba. Ideális vágott virág. KERT Könnyen gondozható kerti növények Mivel minden kezdet nehéz, az újdonsült kertészek főleg olyan növényeket szeretnének, amelyeket egyszerű gondozni és az elvégzett munka után gyors eredményt látnánk.

Részletesebben

Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar. Fényképezte és összeállította: Hangya Zoltán okl. Biológus, konzulens tanár

Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar. Fényképezte és összeállította: Hangya Zoltán okl. Biológus, konzulens tanár Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Határon túli kihelyezett tagozat - Zenta Fényképezte és összeállította: Hangya Zoltán okl. Biológus, konzulens tanár Tartalomjegyzék: I. Szár: 1. Lágyszártípusok

Részletesebben

Harasztok Pteridophyta

Harasztok Pteridophyta Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Harasztok Pteridophyta Kapcsos korpafű (Lycopodium clavatum) Alaktani jellemzők: Akár több méteres kúszó, a talajon heverő és legyökerező vegetatív hajtásokat

Részletesebben

A bogyós gyümölcsök betegségei

A bogyós gyümölcsök betegségei A bogyós s gyümölcs lcsök betegségei gei (Kertész) 1 Szamóca nyálkagombás károsodása Kórokozó: Diachea leucopodia (Myx) Képek: internet 2 Szamóca mikoszferellás levélfoltossága Kórokozó: Mycosphaerella

Részletesebben

Acer platanoides. Fraxinus angustifolia

Acer platanoides. Fraxinus angustifolia Kiterjedt zöldsávba vagy vezetékmentes utcákba alkalmas terebélyes, magasra növő fák: Acer platanoides Korai juhar (őszi lombszín) Magas terebélyes juharfajta, nagy felületen nyújt szórt árnyékot. A fa

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:.. Csapatnév:.

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny Biológia 2. forduló 1. Melyik térképvázlat ábrázolja a sivatagokat, melyik a szavannákat, és melyik a trópusi esőerdőket? Írd a nevüket a megfelelő térkép alá! (3 p.) a) Húzd alá azokat az állításokat,

Részletesebben

Festőnövények TAVASZ. Csalán /Urtica dioica/ Farkaskutyatej /Euphorbia cyparissias/ Cserszömörce /Cotinus coggyria/

Festőnövények TAVASZ. Csalán /Urtica dioica/ Farkaskutyatej /Euphorbia cyparissias/ Cserszömörce /Cotinus coggyria/ Festőnövények TAVASZ Csalán /Urtica dioica/ Jól ismeri mindenki, a találkozást nem felejtjük el vele. Friss csalánlevéllel halványzöldre festhetjük a gyapjút. Sárgát ad, ha a friss leveleket megfőzzük,

Részletesebben

Fontos kihangsúlyozni, hogy az OXYFA nem invazív tulajdonságú, ami a biodiverzitás megőrzése szempontjából kiemelkedő fontosságú. Az OXYFA egy olyan

Fontos kihangsúlyozni, hogy az OXYFA nem invazív tulajdonságú, ami a biodiverzitás megőrzése szempontjából kiemelkedő fontosságú. Az OXYFA egy olyan Oxyfa Az OXYFA úgynevezett klímanövény, mely kiemelkedően fontos szerepet játszik a levegő minőségének javításában és a környezet megóvásában: hatalmas leveleinek köszönhetően kiemelkedik szén-dioxid-megkötő

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

A szegedi salátaboglárka (Ficaria verna) populációinak vizsgálata morfológiai jellemzők alapján

A szegedi salátaboglárka (Ficaria verna) populációinak vizsgálata morfológiai jellemzők alapján A szegedi salátaboglárka (Ficaria verna) populációinak vizsgálata morfológiai jellemzők alapján Szegeden sok helyen nyílik ez a kedves virág tavaszonként. Megtalálhatjuk parkokban, csendes kisutcákban,

Részletesebben

Gyümölcsök erdőn-mezőn

Gyümölcsök erdőn-mezőn Húsos som piros bogyói A csonthéjas gyümölcseink közül az egyik legismertebb az erdők, cserjék, laza kötésű talajok kedvelt növénye, a pirosas színű húsos som. A gyümölcs ismeretes, édeskés-fanyar-savanykás

Részletesebben

Méhészeti dendrológia 3. rész - a tavaszi fás hordásnövények

Méhészeti dendrológia 3. rész - a tavaszi fás hordásnövények A cikksorozat előző részeit itt találja. Míg bent a kaptárban zajlik a nemzedékváltás, s gyűlik a virágpor, készül-raktározódik a tavaszi vegyes virágméz is, a méhészeti szezon első pörgetnivalója. Kökény,

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6.

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. A tanuló kódszáma: Državni izpitni center *N18113921* 6. osztály MAGYAR NYELV ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. osztályában 2018. május 4., péntek /

Részletesebben

Hegyvidéki erdők életközössége

Hegyvidéki erdők életközössége Hegyvidéki erdők életközössége 1. tartalmi életközösség lombhullató, örökzöld Tantervi háttér Előzmények porzós és termős virág, megporzás telepes test állatok csoportjai különböző tulajdonságaik alapján

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK JEGYZİJE 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-240 Fax.: 47/311-384 Ügyfélfogadás ideje: Hétfı: 8-12 és 13-16, szerda: 8-12 és 13-17 30, péntek: 8-12 óráig E L

Részletesebben

Témazáró dolgozat. A növények országa.

Témazáró dolgozat. A növények országa. Témazáró dolgozat. A növények országa. 1.feladat. Mit jelentenek az alábbi fogalmak? fotoszintézis, telepes növények kétivarú virág egylaki növény egyszikű növény 2.feladat. Jellemezze a vörösmoszatok

Részletesebben

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P 1. forduló 7 8. osztály Iskola neve: Csapattagok neve: Beküldési határidő: 2014. február 14. Hétvezér Általános Iskola A 2. fordulóba bejutott csapatok nevét honlapunkon nézhetik meg 03.04-től. Elérhető

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő

Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő 1. Kísérlet Élesztőgombák megfigyelése Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő A boltban vásárolt pékélesztőből kaparj le egy kis darabot, és oszlasd

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához!

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához! Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam Az iskola bélyegzője:

Részletesebben

Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland

Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland Ta r t a l o m Borsó.... 6 Hagyma..... 8 Fokhagyma....10 Spenót....12 Saláta......14 Retek.. 16 Tök... 18 Uborka...20 Káposzta.....22 Karalábé....24 4 Ta r t a l

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek Fény Fényen is jól fejlődök, ha fokozottabb vízellátásról gondoskodsz számomra Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok Víz Kisebb szárazságot még elviselek, kánikulában

Részletesebben

Organikus szőlő növényvédelme

Organikus szőlő növényvédelme Organikus szőlő növényvédelme Rész 2: Növekedés és fejlődés Az Európai Unió Lifelong Learning Programme ja támogatásával. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott a projekt költségeihez. A kiadvány (közlemény)

Részletesebben

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Az egyszikű és kétszikű szár összehasonlítása A szártípusok csoportosítása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: egyszikű és kétszikű növény szára (kukorica, petúnia,

Részletesebben

A kabakosok betegségei

A kabakosok betegségei A kabakosok betegségei gei Kép: internet Fotó: internet 1 Uborka mozaik vírus Cucumber mosaic virus (CMV) Gazdanövények: Sárgadinnye Görögdinnye Uborka Tökfélék Paradicsom Gyomnövények Dísznövények stb.

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 4. osztályos

Részletesebben

Köszöntünk Benneteket a Sikondai Gyermektábor erdei iskolai tanösvényén!

Köszöntünk Benneteket a Sikondai Gyermektábor erdei iskolai tanösvényén! Köszöntünk Benneteket a Sikondai Gyermektábor erdei iskolai tanösvényén! Sétátok közben ennek a feladat-füzetnek segítségével megfigyeléseket végezhettek a természetben, feladatokat kaptok és lesz játék

Részletesebben

Hogyan készült? Ez a füzet egy ifjúsági tábor (hivatalos nevén nemzetközi ifjúsági csere) eredménye.

Hogyan készült? Ez a füzet egy ifjúsági tábor (hivatalos nevén nemzetközi ifjúsági csere) eredménye. Hogyan készült? Ez a füzet egy ifjúsági tábor (hivatalos nevén nemzetközi ifjúsági csere) eredménye. 2008. augusztus 17-26-ig a testvérerődök (a Velencei Erőd (Olaszország)), a Prsemysli Erőd (Lengyelország),

Részletesebben

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Fák, cserjék II.

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Fák, cserjék II. Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Fák, cserjék II. Fehér eperfa - Morus alba Alaktani jellemzők: Legfeljebb 15 méter magasra növő lombhullató fafaj. Levelei rendszerint szórt állásúak, ritkábban

Részletesebben

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg!

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg! Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Ki adta fel az apróhirdetéseket? a. Futóversenyre várom mezei rokonaim jelentkezését! Döntsük el ki a gyorsabb! Üregi kollégák

Részletesebben

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Mohák Bryobionta

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Mohák Bryobionta Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Mohák Bryobionta Csillagos májmoha (Marchantia polymorpha) Csillagos májmoha (Marchantia polymorpha) Alaktani jellemzők: Telepe 10 mm-nél szélesebb, vastag,

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

Kis f?szer-abc Közzétette: ( Még nincs értékelve

Kis f?szer-abc Közzétette:   (  Még nincs értékelve Kis f?szer-abc 2009 szeptember 27. Flag Szöveg méret Mentés Mérték 0 Még nincs értékelve A f?szerek trópusi vagy hazai eredet? növények illat- és ízanyagokban gazdag részei. Ezeknek min?sége és mennyisége

Részletesebben

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Így alakítsuk ki virágágyásunkat A hely megválasztása Vegyük figyelembe a hely adottságait, hol mutat legjobban, honnan a legjobban látható virágágyásunk

Részletesebben

Segédlet termésgyűjtemény készítéséhez

Segédlet termésgyűjtemény készítéséhez Általánosan Segédlet termésgyűjtemény készítéséhez A termésgyűjteményben csak az alábbi listán található száraz termések lehetnek. A gyűjteménynek nyolc termést kell tartalmaznia a növények nevének, a

Részletesebben

1. A tajga éghajlat: A hideg-mérsékelt öv éghajlata Az Északi-sarkkör környékén alakul ki, pl. Szibéria (Észak-Ázsia), Kanada (Észak-Amerika) Rövid,

1. A tajga éghajlat: A hideg-mérsékelt öv éghajlata Az Északi-sarkkör környékén alakul ki, pl. Szibéria (Észak-Ázsia), Kanada (Észak-Amerika) Rövid, A TAJGA NÖVÉNYEI 1. A tajga éghajlat: A hideg-mérsékelt öv éghajlata Az Északi-sarkkör környékén alakul ki, pl. Szibéria (Észak-Ázsia), Kanada (Észak-Amerika) Rövid, viszonylag meleg nyár és hosszú, zord

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló. 1. a) Írjátok a képek alá az állatok nevét!

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló. 1. a) Írjátok a képek alá az állatok nevét! Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 1. a) Írjátok a képek alá az

Részletesebben

Törzs Zárvatermők. Osztály. Egyszikűek

Törzs Zárvatermők. Osztály. Egyszikűek Törzs Zárvatermők Osztály Egyszikűek Család Békaszőlőfélék Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Család Liliomfélék Őszi kikerics Őszi kikerics Őszi

Részletesebben

Egzotikus fűszernövények (előadás+gyakorlat)

Egzotikus fűszernövények (előadás+gyakorlat) Orbán Sándor EKF TTK Növénytani Tanszék Egzotikus fűszernövények (előadás+gyakorlat) Alkalmazható természettudományok oktatása a tudásalapú társadalomban TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038 A tananyag szerkezete

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny. Segédanyag a döntőre való felkészüléshez 3. évfolyam

Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny. Segédanyag a döntőre való felkészüléshez 3. évfolyam Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny Segédanyag a döntőre való felkészüléshez 3. évfolyam Békalencse A békalencsefélék úszónövények, hazánk minden részén előfordulnak, elsősorban állóvizek hínárosaiban

Részletesebben

MEZEI JUHAR Acer campestre

MEZEI JUHAR Acer campestre MEZEI JUHAR Acer campestre Alakja: magas cserje, vagy 10-15m magas fa Levele 5-10cm-es 3-5 karéjú, ősszel sárga Virága: sárgászöld lombfakadáskor nyílik Termése: éretlenül többnyire piros Igénye: sovány

Részletesebben

Kérgükkel drogot szolgáltató vadon termık

Kérgükkel drogot szolgáltató vadon termık Kérgükkel drogot szolgáltató vadon termık Frangula alnus közönséges kutyabenge Quercus spp. tölgyfajok Salix spp. főzfajok Frangula alnus közönséges kutyabenge Rhamnaceae (varjútövisfélék) Eurázsia árnyas,

Részletesebben

Országos Komplex Tanulmányi Verseny Gyömrő, Teleki kastély 2016/2017. Országos Komplex Tanulmányi Verseny 2016/2017. Természetismeret feladatok

Országos Komplex Tanulmányi Verseny Gyömrő, Teleki kastély 2016/2017. Országos Komplex Tanulmányi Verseny 2016/2017. Természetismeret feladatok Országos Komplex Tanulmányi Verseny Természetismeret feladatok - Gólya, gólya, gilice, mitől véres a lábad? - Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja. Fürst Irisz Zsófia Gyógypedagógus Gyömrő 2017.

Részletesebben

Újdonságdíjasok az IPM-en

Újdonságdíjasok az IPM-en Egynyári és balkonnövény kategóriában az MNP Flowers (Suntory) által nevezett Xerochrysum bracteatum Granvia Gold nyert. A szalmavirágfajta különlegességei nagy méretű, sárga virágai, amelyek tartósak,

Részletesebben

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek Fény Árnyékot is elviselem, ám ilyen helyen kevesebbet virágzom, tavaszi kihajtásban kevésbé élénk-piros a levelem Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok

Részletesebben

TERMÉSZET EMBER KÖRNYEZET

TERMÉSZET EMBER KÖRNYEZET JAVÍTÓKULCS 1. forduló 7 8. osztály 1. feladat Milyen fajneveket rejtenek az összekeveredett betűk? 1. LÁPI PÓC 6. SZARKA 2. ARANYSAKÁL 7. SÜVÖLTŐ 3. BARKÓSCINEGE 8. NAGY PELE 4. TENGELIC 9. LÉPRIGÓ 5.

Részletesebben

A fagyal növényvédelme

A fagyal növényvédelme A fagyalnak számos fajtáját ültetik A fagyalnak több mint 50 faja ismert, amelyek zöme Kelet- és Dél-Ázsiában honos, de akad Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában, valamint Kis-Ázsiában honos faj is.

Részletesebben

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán Szőlő fajták Vörös borszőlő fajták Syrah Október elején érik. Fürtje hosszúkáshengeres, tömött, középnagy (130 gr). Bogyója gömbölyű, kicsi, hamvas, kék, húsa puha. Középerős növekedésű, bőtermő. Talaj

Részletesebben

Kispesten legjellemzőbb, leggyakoribb közterületi fák, fafajok

Kispesten legjellemzőbb, leggyakoribb közterületi fák, fafajok Kispesten legjellemzőbb, leggyakoribb közterületi fák, fafajok I. Acer sp., Juharfélék A juharfélék a fás szárú növények egyik legváltozatosabb, egyik leginkább faj-, és fajta gazdagabb nemzetsége. Fajtái

Részletesebben

Oktatási anyagok a projekt Traditional and wild című kurzus részére

Oktatási anyagok a projekt Traditional and wild című kurzus részére regional development fund(erdf) Oktatási anyagok a projekt Traditional and wild című kurzus részére FEHÉRMÁLYVA (Althaea officinalis L.) 1. 7. 2012 http://bs.wikipedia.org/wiki/bijeli_sljez regional development

Részletesebben

Színes névtáblák. Fimo Kids kiégethető gyurmából

Színes névtáblák. Fimo Kids kiégethető gyurmából Színes névtáblák Fimo Kids kiégethető gyurmából Készítsünk színes, ötletes névtáblákat gyermekünkkel szobájának ajtajára, ajándékkísérőnek. A táblákhoz a Fimo Kids, gyerekkézre tervezett, puha és vidám

Részletesebben

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..)

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) A képek alapján próbáljátok felismerni az adott gyógynövényt, azonosítsátok be a hatását, és hogy a növény melyik

Részletesebben

Fordította dr. Jánossy László, 2019 Lektorálta: Jánossyné dr. Solt Anna

Fordította dr. Jánossy László, 2019 Lektorálta: Jánossyné dr. Solt Anna EHETŐ VADNÖVÉNYEINK A szerző biztonsági figyelmeztetése Gyűjtögetés nincs kockázat nélkül, és felelősen gondolkodó felnőttként minimálisra kell csökkenteni a bennünket és a családunkat veszélyeztető mérgező

Részletesebben

Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny. I.levelezős forduló 3. évfolyam november 21.

Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny. I.levelezős forduló 3. évfolyam november 21. Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve: Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas.

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas. Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. ŐSZIBARACK: Andosa (Stark Red Gold): Babygold 6: Balkonella nektarin: Champion: Cresthaven: Dixired: Early Redhaven: Elberta: Fantasia: Flavortop: Incrocio

Részletesebben

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G)

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) 56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) A peronoszpóra Plasmopara viticola A gomba micéliumai behatolnak a sztómákon* a növény szöveteibe és az élő sejtekből táplálkozik. Ennek következtében a megtámadott

Részletesebben

Az egyes tápanyagok szerepe a növények életében DAMISOL KFT. ALBERTIRSA Ladányi Péter ügyvezető igazgató Az adott év termésmennyiségét és főleg annak minőségét a minimumban lévő tápanyag határozza meg!

Részletesebben

Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek

Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek Javaslat helyi jelentőségű védett természeti értékek védetté nyilvánításához Készítette: Petre Anna Gabriella K2/16-0266

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Mi az? Fogyasztása elősegíti az emésztést, és egy felnőtt ember napi 2mg A-vitamin szükségletét 34 g őrölt formájában biztosítja?

Mi az? Fogyasztása elősegíti az emésztést, és egy felnőtt ember napi 2mg A-vitamin szükségletét 34 g őrölt formájában biztosítja? A fűszer olyan növényrész, amely kedvező kémiai összetételénél fogva kellemes ízt és illatot, esetleg tetszetős színt kölcsönöz ételeinknek, italainknak. Mi az? Fogyasztása elősegíti az emésztést, és egy

Részletesebben

ÖKOLÓGIA II. - gyakorlat - FÁK/CSERJÉK 1/ mm,tompák, 5oldalúak, világosbarnák, finoman. pillásak; vesszők

ÖKOLÓGIA II. - gyakorlat - FÁK/CSERJÉK 1/ mm,tompák, 5oldalúak, világosbarnák, finoman. pillásak; vesszők Fehér akác Robinia pseudoacacia Bálványfa Ailantus altissima Fehér nyár Populus alba Bibircses nyír Betula pendula Vörös tölgy Quercus rubra Kocsányos tölgy Quercus robur 1. mocsári tölgy-közép-európa

Részletesebben

KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE

KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben című pályázat (TÁMOP 3.1.4. /09/1.) KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE Módszertani segédanyag a Törzsanyagunkhoz -I. rész: FÁK- A természet

Részletesebben

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7 Gyógynövények babáknak és mamáknak Ánizs A Közép-Keleten és a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő szigeteken őshonos köz 1 / 7 Napjaink fitoterápiája a növény termését és annak illóolaját használja,

Részletesebben

Segíts a cicának eljutni a tejfölhöz! Színezd ki a macskát!

Segíts a cicának eljutni a tejfölhöz! Színezd ki a macskát! Segíts a cicának eljutni a tejfölhöz! Színezd ki a macskát! 17 Szókígyó. Keresd meg a megadott szó utolsó szótagjával kezdıdı szót. Folytasd a szavak keresését és szótagolva írd le ıket, amíg mind el nem

Részletesebben

Integrált szántóföldi növénytermesztés II. (SMKNT4013AN) Rostnövények integrált termesztésének elemei Rostkender, Rostlen

Integrált szántóföldi növénytermesztés II. (SMKNT4013AN) Rostnövények integrált termesztésének elemei Rostkender, Rostlen Integrált szántóföldi növénytermesztés II. (SMKNT4013AN) Rostnövények integrált termesztésének elemei Rostkender, Rostlen Agrármérnök MSc II. évf. 2016. április 20. Rostnövények A trópusi, szubtrópusi

Részletesebben

GESZTENYE: Iharosberényi 2 Nagymarosi 22 Nagymarosi 38

GESZTENYE: Iharosberényi 2 Nagymarosi 22 Nagymarosi 38 DIÓ: Alsószentiváni 117 Alsószentiváni Bonifác Alsószentiváni Kései Milotai 10 Milotai bőtermő Milotai intenzív Milotai kései Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. MANDULA_ Budatétényi 70

Részletesebben

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz Lampert Bálint Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz A természetvédelmi törvény 43. (3) szerint Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság különösen

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS

GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS Gyógynövény fogalma Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga. Gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény. Gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására, élvezeti

Részletesebben

klemi-recepttar@uze.net S zabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák Tartalomjegyzék

klemi-recepttar@uze.net S zabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák Tartalomjegyzék klemi-recepttar@uze.net S zabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák Tartalomjegyzék Szabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák...1 Tartalomjegyzék...1 Bevezetés...3 Gombafajták...4 Bimbós pöfeteg...4 Barna érdestinóru...4

Részletesebben

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum)

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum) PARADICSOM (Lycopersicon esculentum) 1g=magszám Vetőmagigény 100 palántához Vetésidő Vetésmélység cm Sor- és tőtávolság cm Csírázási nap 18-20 C-on 270-450 0,4-0,5 g vagy 140 szem 1. I-II-hajtatás 2. II-III

Részletesebben

A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható

A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható FÖLDANYA PATIKÁJA 2. RÉSZ, folytatás... KÖKÉNY A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható Teakészítés: 1 evőkanálnyi szárított virágot 2 dl

Részletesebben

Acer campestre Queen Elizabeth - Mezei juhar

Acer campestre Queen Elizabeth - Mezei juhar Fajtaleírások Acer campestre Queen Elizabeth - Mezei juhar Növekedés: közepes méretű, 12-15 m magas, 7-8 m széles. Ágai 45 fokos szögben állnak. A korona kezdetben keskeny, majd széles piramis. Gyorsan

Részletesebben

PALÁNTÁINK. TERMELŐ Gazdapartner Szociális Szövetkezet Szalonna. Petőfi út TELEPHELY Igrici. Kassa utca

PALÁNTÁINK. TERMELŐ Gazdapartner Szociális Szövetkezet Szalonna. Petőfi út TELEPHELY Igrici. Kassa utca PALÁNTÁINK 2017 TERMELŐ Gazdapartner Szociális Szövetkezet Szalonna. Petőfi út 41. 3754 TELEPHELY Igrici. Kassa utca 36 3459 INFORMÁCIÓ - RENDELÉS Telefon: +36 20 2611993 web: www.faluprogram.com e-mail:

Részletesebben

Ellenálló birsfajták Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Ellenálló birsfajták Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A melegkedvelő birsfajták gyümölcse szeptember végétől november közepéig szedhető. Sajnos elég nehéz megállapítani a pontos érettségét, mert csak leszedés után, utóérlelve puhul meg valamicskét, és akkor

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló. 2017/2018. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló. 2017/2018. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 4. osztályos

Részletesebben