Vállalkozásfejlesztés Szakmai Műhely, február 8., 16:00 órakor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vállalkozásfejlesztés Szakmai Műhely, 2016. február 8., 16:00 órakor"

Átírás

1 EMLÉKEZTETŐ Vállalkozásfejlesztés Szakmai Műhely, február 8., 16:00 órakor A Vállalkozásfejlesztés Szakmai Műhely első találkozójára án 16:00 órakor került sor Pécs, Rókus u. 2. szám alatt a K 013 sz. teremben. Metzing József szeretettel köszöntött mindenkit a vállalkozásfejlesztés szakmai műhely első találkozóján. Elmondta, mivel már minden jelen lévő ismeri egymást, ezért a bemutatkozós részt átugorhatjuk. A gazdaságfejlesztési területek témakörei közül a vállalkozásfejlesztés a 3. témánk a helyi termék és a turizmus témakörök mellett. A gazdaságfejlesztés témakör záró összevont találkozójára én kerül sor a kiküldött meghívók alapján. A holnapi napon összefoglalót tartunk a 3 tématerületről, összefésüljük az eddigi előadások anyagait, egyesített szempontrendszer alapján. Holnapi találkozón súlyoznánk és a gazdaságfejlesztési szakmai műhelyeket első menetben lezárjuk, azonban a műhelyezés lehetősége továbbra is nyitott, a műhelyvezetők tovább dolgozhatnak. Ha a HFS draft verzióját benyújtottuk és ezután lényegi visszajelzések jönnek az irányító hatóságtól, akkor a műhelyeket újranyitjuk. Ma két prezentációval kezdünk, Vanyúr Arnold és Horváth Márton előadásában. Ezt követően a mai műhely vezetője a releváns kérdésekre várja a válaszokat a résztvevőktől. Horváth Márton előadása következett a térség KSH adatairól. Vállalkozási szempontok szerint kellett anyagok gyűjteni a kistérségben, ben volt egy módszertani váltás a KSH adatokban. Bruttó hozzáadott érték 1000 Ft-ba mérve, 1 lakosra vetítve, sajnos Magyarország lényegesen magasabbat tud produkálni, mint a Mecsekvidék HACS körül Baranya leszakadt, mi lettünk az ország legutolsó megyéje. Ez emelkedésnek indult, enyhén növekvő tendenciát látunk. Baranyához képest az Egyesület térsége alacsonyabban van, mely meglepő, mivel Pécs központú Baranya. Egy lakosra jutó hozzáadott érték. Érdekes hogy, Kovácsszénája, Husztót nem mérhető, Romonya pedig rendkívül magas egy főre jutó GDP-vel büszkélkedhet ill. Birján. Schleich Mária: Romonyán ottani székhellyel bíró, gépjárművel rendelkező vállalkozások működnek. Birjánban van az Enger és a NOVRO Kft. bejelentve. Horváth Márton: Regisztrált vállalkozások száma növekedő tendenciát mutat. Pécsi kistérségi szinten más a helyzet: Kozármisleny, Pogány és Orfű kiemelkedik ki. Őstermelőink. Módszertani váltások miatt látszik úgy, hogy visszaesés volt. Az adatokban az jellemző, hogy ez mezőgazdasági térség. Működő társas vállalkozások száma. Ez a grafikon enyhe növekedést mutat. Mindig es adatot hozunk. Nagykozár Kozármisleny, Pécsi Agglomerációhoz jobban kötődő településeken nagyobb számok vannak. Amúgy stagnálásról beszélünk. Vanyúr Arnold: III-as tengelyes pályázatok összesítése:

2 29 db beadott pályázat 14 db elutasított/visszavont pályázat 15 db támogatott pályázat (6 db lemondott/jogosultság megszűnt; 9 db elszámolt) Jóváhagyott támogatás Ft Elszámolt támogatás Ft IV-es tengelyes pályázatok összesítése 33 db beadott pályázat 3 db elutasított pályázat 30 db támogatott pályázat (5 db lemondott/jogosultság megszűnt; 25 db elszámolt) Jóváhagyott támogatás Ft Elszámolt támogatás Ft Turisztikai pályázatok összesen (III. + IV. tengely) 62 db beadott pályázat 17 db elutasított/visszavont pályázat 45 db támogatott pályázat (11 db lemondott/jogosultság megszűnt; 34 db elszámolt) Jóváhagyott támogatás Ft Elszámolt támogatás Ft A támogatott pályázatok települések szerinti megoszlása (III. + IV. tengely) Abaliget, 1 db pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Aranyosgadány, 1 pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Bakonya, 1 db pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Baksa, 2 db pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Bogád, 1 db pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Bosta, 1 db támogatott pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Egerág, 2 db támogatott pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Kovácsszénája, 2 db támogatott pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Kozármisleny, 1 db támogatott pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Kővágószőlős, 4 db pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Kővágótöttös, 2 db pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Magyarsarlós, 1 db pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Nagykozár, 4 db pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Ócsárd, 1 db pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Orfű, 8 db pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Pellérd, 9 db támogatott pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Pogány, 2 db támogatott pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Szalánta, 2 db támogatott pályázat, jóváhagyott támogatási összeg Ft Metzing József: Azt, hogy a 45 %-os lyuk miből adódik, ezt majd elemezgetni kell. Ehhez tudni kell, mi az, ami még elszámolás alatt van és nincs benne a nyilvántartásban. MVH-val egyeztetünk erről. Nagy projektek visszaléptek, kicsik inkább megvalósultak. Ezt követően átadta a szót Sigora Irmának.

3 Sigora Irma: Nehéz megnyerni azokat, akik a vállalkozásokra rálátással vannak. Kevesen vagyunk jelen. Marci elmondta a statisztikákat. Vállalkozások jogi formája adott, kategorizálás megvan. Van egy fontos kritérium, amit itt jobban tudunk használni. Van olyan 7-es adószámos vállalkozási forma, ahol jelentős árbevétel van, jó a jövedelemtermő képessége. Vagy saját kockázatára szerzi meg, vagy mint főnök. Az a vállalkozó klasszikusan, aki megy és belegyönyörödik a saját dolgaiba, vállalkozik, mindent megszerez, vállalkozást, piacot. Azonban sok a kényszervállalkozó. Próbálkozik, nem piacképes termékkel próbálkozik. Nincs identitás, attitűd. Először ingyen pénzt akar, ez akadályozza a vállalkozást. A vállalkozási készség. Adózás, tervezés hiányos, ez jellemzi a vállalkozót. Az a jó vállalkozó tud a piacon maradni, akinek jó a terméke, szolgáltatása, és megvannak a készségei, amivel el tudja ezt adni. Térségre vetítve próbáljuk összpontosítani. Mik az erősségei a vállalkozásoknak, a mi mikrotérségünkben stb? Miért érdemes vállalkozni? Petri Péter: a mai generációban nincs kitartás. Sigora Irma javasolja, hogy akkor kezdjük a gyengeségekkel. Ezen kellene finomítani, hiányzik a minta. Gyengeség, hogy nincs kitartás. Petri Péter: megfojtják a kezdeményező kedvet már az elején. Sigora Irma: A vállalkozás indítás bürokratikus nehézsége. Petri Péter: Pécs vonzza ide az embereket, ezt kellene kihasználni, hogy ebből mit tud jobban profitálni. Ez mindenképp erősség. Sigora Irma: Van vonzereje a mikrotérségnek. Miért jó vállalkozni? Petri Péter: nem jó mikrovállalkozónak lenni. László Réka: van egy nagyfokú függetlenség, önmegvalósítási lehetőség. Sigora Irma: A vállalkozói lét, függetlenség, önmegvalósítás színtere. Alkotói szabadság, innováció, nincs korlátozás. Az alkotói szabadság lehetőség. Intézményi rendszer vállalkozásokat támogatja, adott és működik. Mi az, ami miatt jó vállalkozni, mi az, ami vonzó benne? Varga Rita: Jobban támogatnak egy ismerős vállalkozót, társadalmi megbecsülése jó, ez egy kistelepülésen igaz. Petri Péter: ellenkezőjét látja, irigység van. Sigora Irma: Ez gyengeség, veszély. A feljelentés, irigységből tönkretehet vállalkozásokat. Mi lehet nehéz a vállalkozásban? Fór Teodóra: Szakmai tudás hiánya. Gazdasági, üzleti vállalkozói tudás hiány.

4 Sigora Irma: Funkcionális analfabetizmus. Nem képes a minimális szinten sem kontrollálni a szakértőt. Fór Teodóra: konkrét kiadásokat senki nem tervezi meg, nincs tervezés, nincs stratégiai gondolkodás. Vanyúr Arnold: pályázatokba kell pénzügyi terv, ha lead valamit, feltételezzük, hogy foglalkozik vele. László Réka: Ez is embertípus függvénye. Petri Péter: Kellene annyi józan paraszti észnek lennie, hogy kiszámolja, mennyi lesz a kiadása (rezsi, adó, stb.), hogy mennyi pénznek kell lenni. Sigora Irma: Civil tervezés az megszokott dolog, tisztán látok. De ha azt mondom, hogy mennyibe kerül a villany, munkaerő, járulékokat tudni kell, pontosabban, finomabban meg kell tervezni, kockázatokat is át kell gondolni. Tapasztalat, tudás kell. Minimum egy józan paraszti, életszerűen tudjon tervezni 2-3 évre előre, ez nagyon fontos. Nincs meg a pénzügyi, vállalkozói készségek, tudás. Petri Péter: Banki szektor nem pozitív, bankok nem állnak szóba kezdő vállalkozóval. Tőkeszegény, forráshiány. Metzing József: Ezek után mire lehetne alapozni? Petri Péter: Van vállalkozói szellem, kényszerből hozzászoktunk, hogy valamit kell csinálni. A piaci környezet nem a kisvállallkozásoknak, mikrovállalkozásoknak kedvez. Pl. Van egy szabadalmam, én szerettem volna megvalósítani, mint vállalkozó, kellett volna fröccsöntő szerszám, 3-4 millió Ft. 5 bank nem finanszírozott meg úgy, hogy 33 éve 1-2 milliárdot már átforgattam a bankokon keresztül. Nem segítenek. Újként pláne nem támogatnak, nehéz forráshoz jutni. Induló tőke kellene, de nehéz megszerezni. László Réka: Közösségi finanszírozás egy lehetőség. Van egy ötlet és összedobjuk rá a pénzt. Közgáznak van saját weboldala erre. Hoffmann György: A jogszabályi adó környezet nem vállalkozóbarát. Schleich Mária: Sok új vállalkozó lejáratja a szakma presztízsét. Kényszervállalkozó és kontárkodik. Sigora Irma: A gyors meggazdagodás, mohóság, kevés munkával sok pénz jellemző. Nagyarányú a fekete-, a szürke gazdaság. Petri Péter: Az a baj, fent eldöntik. Sok jó dolog, rengeteg munka, és aki közel van a tűzhöz, az kap mindent.

5 Sigora Irma: Összes támogatás kevesebb, mint egy adott vállalkozóé, aki közel ül a tűzhöz. Korrupció van. Petri Péter: Új vásárcsarnokot akarnak építeni, majd megvalósítják. Szegeden ez már 10 éve megvan. Sigora Irma: Lássuk a lehetőségeket. Pályázatok, mint forrás, írjuk fel. Schleich Mária: lehetőség az egyetem ittléte, tudásbázis. Petri Péter: Lesz pénz, húzzák előttünk a mézesmadzagot és majd morzsák esnek csak le. Lassan eljutunk oda, hogy az olcsó kamatok mellett olcsó hitelt veszünk. Sigora Irma: MVH ellenőrzése veszedelmes, akit ellenőriznek, milliméterre, törvényeken túlhágva, büntetőkamatok, stb. Vanyúr Arnold: Az MVH-nál feketén-fehéren le van írva, mi alapján kell ellenőrizni a dolgokat. Ügyintézőkön is múlik sok minden, hogyan ügyintéznek, és mennyire korrektek. Nálunk, akinek jó volt a pályázata, akinek tudtunk segítettünk, pártszínre való tekintet nélkül. Van olyan HACS, ahol ki lett vágva pályázat, majd megkentek valakit és nyert a pályázat. Sok múlik azon, hogy hol milyen emberek dolgoznak, mennyire korrektek. Nagy svindli az fent történik, nem ilyen alacsony szinteken. Sigora Irma: sosem tartják be a határidőket és hamarabb bezárják a pályázatokat. Petri Péter: A megközelíthetőség jó. Hoffmann György: Nagyon az ország szélén vagyunk. Veszély, hogy nem folytatódott az autópálya. Lehetőség a határ közelsége. Sigora Irma: Az egyetem, tudás is lehetőség. Könnyű tanácsadókhoz, szakemberekhez hozzájutni. Petri Péter: Stabil háttér hiánya veszély (adórendszer, kiszámíthatatlan, jogbizonytalanság, gyakran változó törtvényi szabályozás, akár visszamenőleg is). Metzing József: Szépen összegyűjtöttünk veszélyeket - gyengeségeket. Erősség még nem jött elő, amire lehetne építeni. Petri Péter: Az emberek fejében lévő tudás megvan, ami kell, hogy valaki vállalkozzon. Nem szakmai tudás, hanem, akarat, elszántság, ötlet van. Sigora Irma: Szorult helyzetből adódóan van kitörni vágyás. Metzing József: Vállalkozói területen mit lehet erősségnek mondani? Nagyon nehéz ilyet mondani, rendelkezésre áll munkaerő, országos átlagnál jobb szakképzettség. Amellett nagyon sok minden általában a gazdasági szférában nincs. Azt gondolom, hogy Pécs minket

6 iszonyúan húz lefelé. Ha lenne prosperáló város, akkor vidáman elélnénk Pécs hátterében. A bányászat helyett máig nem sikerült húzó gazdasági ágazatokat letelepíteni. A jó fizetésekből volt régen fogyasztás, ma ilyen nincs. Hét közben nincs forgalom, max. bemennek a boltba és az utcán megisznak egy dobozos sört, de nem ülnek be pl. a Potykába. Pécs lecsúszása minket is tovább ránt. Nincs munkahely, jó fizetés, nincs költhető jövedelem. Petri Péter: Pellérden ingyen lehetett pálinkát főzni. Eladtunk 4000 pálinkafőző készüléket. Akkor bevezették, hogy 1000 Ft/év, most már literenként 700 Ft-os jegyet is kell venni. Pellérden már két főzde is van egymás mellett. Jogi bizonytalanság, adók kiszámíthatatlanság Sigora Irma: összegezhetnénk, mindenből a 3 legfontosabb kellene. Hoffmann György: autószerelő példa, elviszem a kocsit Pécsen. Nem foglalkozik úgy a kocsival, viszont marha drága. Elviszem kisvárosba, faluba, olcsóbban megcsinálja, megjavítja, nem egyből alkatrészt cserél. Varga Rita: Olcsóbb fenntartani egy vállalkozást vidéken, mint Pécsen. Metzing József: Pozitívumok tekintetében a leírtak elég vérszegények, ebből kellene a 3 legfontosabbat. Erősség: 1. tudás, elszántság, 2. vállalkozói készség, önmegvalósítás színtere, 3. van szakképzett munkaerő, gyengeség: 1. tudatlanság, 2. árverseny, veszély: 1. nem vállalkozóbarát bankok, 2. hektikus jogi szabályozás, 3. pécsi környezet, lehetőség: 1. háttérintézmények segítsége, Célok:? Metzing József: Versenyképes gazdaság fejlesztése tudatos üzletvitelt folytató, gazdálkodási ismeretekkel rendelkező, sokszínű formában működő szereplőkkel. Ez alá lehetne kibontani, amiket mondtuk: mentorálás, erre lehessen pályázni is. Erősség: intézményrendszer, de a marketing üzleti tudás hiányzik, erre intézkedéseket kitalálni. Schleich Mária: legyen intézkedés a közösségi vállalkozások számára. Metzing József megköszönte a résztvevőknek a munkát.

Sorszám Helység fekvés helyrajzi szám 1 HUSZTÓT külterület 038/2 1 HUSZTÓT külterület 046/6 1 HUSZTÓT külterület 046/9 1 HUSZTÓT külterület 050/6 1

Sorszám Helység fekvés helyrajzi szám 1 HUSZTÓT külterület 038/2 1 HUSZTÓT külterület 046/6 1 HUSZTÓT külterület 046/9 1 HUSZTÓT külterület 050/6 1 1 HUSZTÓT külterület 038/2 1 HUSZTÓT külterület 046/6 1 HUSZTÓT külterület 046/9 1 HUSZTÓT külterület 050/6 1 HUSZTÓT külterület 050/12 1 HUSZTÓT külterület 060/3 1 HUSZTÓT külterület 077/1 1 HUSZTÓT külterület

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV Tervezői csoport üléssel egybekötött ELNÖKSÉGI ülésről, 2016. március 21., 17:00 órakor

JEGYZŐKÖNYV Tervezői csoport üléssel egybekötött ELNÖKSÉGI ülésről, 2016. március 21., 17:00 órakor JEGYZŐKÖNYV Tervezői csoport üléssel egybekötött ELNÖKSÉGI ülésről, 2016. március 21., 17:00 órakor A rendkívüli elnökségi ülésre 2016.03.21-én 17:00 órakor került sor a Mecsekvidék Egyesület tárgyalótermében

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére Tárgy: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület előfinanszírozási kérelme Előkészítette: Gál András osztályvezető Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Sorszám: IV/14 Döntéshozatal módja:

Részletesebben

118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás

118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás BAZ MTrT TERVEZŐI VÁLASZ 118. Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás 1. Szakmai szempontból elhibázott döntésnek tartjuk a Tokaji Borvidék Világörökségi terület közvetlen környezetében erőmű létesítését.

Részletesebben

Innováció és gazdaságfejlesztés

Innováció és gazdaságfejlesztés Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Az innováció és a megújuló energia kérdései 2010. November 23. Innováció és gazdaságfejlesztés (Regionális energetikai stratégia) DR. NYIRY ATTILA

Részletesebben

Czeglédi Sándorné Humánerőforrás és Közoktatási Bizottság elnöke

Czeglédi Sándorné Humánerőforrás és Közoktatási Bizottság elnöke Isaszeg Város Önkormányzata pályázatot hirdet kizárólag Isaszeg közigazgatási területén működő intézmények, közösségek számára, nyári szabadidős programok támogatására. A pályázatnak tartalmaznia kell:

Részletesebben

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe Kiskunmajsa Város Önkormányzatának potenciális partnerei Helyi vállalkozások Kiskunmajsa Város Önkormányzata számára a lehetséges vállalati partnerek feltérképezéséhez

Részletesebben

Az 1-4. és a 12. sz. mellékleteket a pályázónak kell beszereznie, az 5-11. sz. melléklete elkészítéséhez az alábbiakban találhatnak mintákat.

Az 1-4. és a 12. sz. mellékleteket a pályázónak kell beszereznie, az 5-11. sz. melléklete elkészítéséhez az alábbiakban találhatnak mintákat. A pályázati adatlaphoz kötelezően csatolandó mellékletek: 1. egyéni vállalkozók, őstermelők esetén érvényes vállalkozói, őstermelői igazolvány másolata 2. gazdasági társaságok esetén 30 napnál nem régebbi

Részletesebben

A kamarák szerepe a vállalkozások innovatív működésének elősegítésében

A kamarák szerepe a vállalkozások innovatív működésének elősegítésében A kamarák szerepe a vállalkozások innovatív működésének elősegítésében Dunai Péter főtitkár, MKIK 2012. december 5. Nyíregyháza A kamarai tevékenység változásai 2012-ben - Kötelező kamarai regisztráció

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete Törvényszék: Tárgyév: 09 Debreceni Törvényszék 2 0 1 4 Beküldő adatai (akinek az ügyfélkapuján keresztül a kérelem beküldésre kerül) Előtag Családi név Első utónév További utónevek Viselt név: Születési

Részletesebben

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A Magyar Turizmus Zártkörűen Működő Részvénytársaság Magyar Kongresszusi Iroda 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. Tel.: (06-1) 488-8640 Fax: (06-1) 488-8641 E-mail: hcb@hungarytourism.hu www.hcb.hu A

Részletesebben

Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása

Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása Pályázat kódja GINOP-1.3.2-15 Keretösszeg 2 milliárd Ft Támogatási összeg 5 50 millió Ft Intenzitás maximum 50% Pályázók

Részletesebben

Források és társadalmi innováció - A hazai civil szervezetek hosszú távú fenntarthatóságának kérdései. Móra Veronika Ökotárs Alapítvány / MAF

Források és társadalmi innováció - A hazai civil szervezetek hosszú távú fenntarthatóságának kérdései. Móra Veronika Ökotárs Alapítvány / MAF Források és társadalmi innováció - A hazai civil szervezetek hosszú távú fenntarthatóságának kérdései Móra Veronika Ökotárs Alapítvány / MAF A magyar civil szektor helyzete a közelmúltban és ma Évtizedes

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Ortaháza Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 24-én megtartott nyílt ülésről.

Jegyzőkönyv. Ortaháza Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 24-én megtartott nyílt ülésről. 165/10/2015. Zala Megye Ortaháza Jegyzőkönyv Ortaháza Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 24-én megtartott nyílt ülésről. Határozatok: 71/2015(XI.24.) kt. határozat. Tárgykód: El6

Részletesebben

Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja. Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011

Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja. Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011 Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011 Miben lehet a minisztérium a borászati vállalkozások segítségére A minisztérium elsősorban

Részletesebben

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés 2011-2013 2011-13 között közel 2000 milliárd forint uniós forrás állt Magyarország rendelkezésére,

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete Törvényszék: Tárgyév: 03 Kecskeméti Törvényszék 2 0 1 4 Beküldő adatai (akinek az ügyfélkapuján keresztül a kérelem beküldésre kerül) Előtag Családi név Első utónév További utónevek Viselt név: Születési

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete Törvényszék: Tárgyév: 10 Egri Törvényszék 2 0 1 5 Beküldő adatai (akinek az ügyfélkapuján keresztül a kérelem beküldésre kerül) Előtag Családi név Első utónév További utónevek Viselt név: Születési név:

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatainak ismertetése

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatainak ismertetése Európai Uniós támogatások pályázati roadshowja Széchenyi 2020 GINOP Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatainak ismertetése Halász Eszter projektmenedzser Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési

Részletesebben

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén)

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén) BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján BALATONHENYE önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12.

JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12. JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12. JEGYZİKÖNYV Készült Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. december 12. napján 15 órai kezdettel megtartott rendkívüli

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete Törvényszék: 09 Debreceni Törvényszék Tárgyév: 2 0 1 3 Beküldő adatai Viselt név: Előtag Rábai Családi név Első utónév További utónevek Sándor Születési név: Anyja neve: Születési ország neve: Születési

Részletesebben

Az uniós vidékfejlesztési politika magyarországi alkalmazása

Az uniós vidékfejlesztési politika magyarországi alkalmazása Az uniós vidékfejlesztési politika magyarországi alkalmazása Regionális politika Vidékfejlesztés 2000-2004 2004-2006 2007-20013 ERFA, ESZA, Kohéziós Alap, HOPE, EMOGA Orientációs Részleg ISPA, PHARE ERFA,

Részletesebben

NKA Cseh Tamás Program 2014-2016. Bajnai Zsolt az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium vezetője

NKA Cseh Tamás Program 2014-2016. Bajnai Zsolt az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium vezetője NKA Cseh Tamás Program 2014-2016 Bajnai Zsolt az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium vezetője A Program indulásának előzményei - Az Országgyűlés 2013. október 7-én módosítja a Szerzőjogi törvényt

Részletesebben

Széchenyi2020 Pályázati aktualitások

Széchenyi2020 Pályázati aktualitások Széchenyi2020 Pályázati aktualitások Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete 17. Nemzetközi Kőkonferencia Pilisvörösvár 2016.02.27. Készítette: ECONOSERVE Pályázati Kft. Büki Péter Tematika

Részletesebben

Növekedési Hitelprogram

Növekedési Hitelprogram Növekedési Hitelprogram Pulai György Hitelösztö zők főosztály vezetője InnoTrends Hungary 2014 2014. október 17. 1 Tartalom Az NHP felépítése A program eddigi eredményei 2 A Növekedési Hitelprogram célja

Részletesebben

A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai. DPR intézményi szakmai fórum 2011. október 17. Szalai Mónika kari alumni koordinátor (BTK PIKO)

A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai. DPR intézményi szakmai fórum 2011. október 17. Szalai Mónika kari alumni koordinátor (BTK PIKO) A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai DPR intézményi szakmai fórum 2011. október 17. Szalai Mónika kari alumni koordinátor (BTK PIKO) célok 1. Képzés-, és tananyagfejlesztés 2. Karrier tanácsadás

Részletesebben

Átalakuló HR szervezet, változó Business Partneri szerepek

Átalakuló HR szervezet, változó Business Partneri szerepek Átalakuló HR szervezet, változó Business Partneri szerepek dr. Jagicza Ágnes, HR és szervezetfejlesztési vezérigazgató-helyettes, Invitel Zrt. 2014. március 20. Tartalom 2 A HR szerepe a 21. században

Részletesebben

Struktúra Átalakítás és Fejlesztési Stratégia. Holló Imre Hollo@eib.org

Struktúra Átalakítás és Fejlesztési Stratégia. Holló Imre Hollo@eib.org Struktúra Átalakítás és Fejlesztési Stratégia Holló Imre Hollo@eib.org A következő előadás nem az EIB hivatalos álláspontja Idézet a Zöld Könyvből 1. A Magyar Köztársaság kormánya ezért a kormányprogramban

Részletesebben

Albert József : Környezetszociológia

Albert József : Környezetszociológia 2 Minden jog, így különösen a sokszorosítás, terjesztés és fordítás joga fenntartva. A mű a kiadó írásbeli hozzájárulása nélkül részeiben sem reprodukálható, elektronikus rendszerek felhasználásával nem

Részletesebben

GOP PÁLYÁZATOK. Szabó Sándor András. pályázati és innovációs tanácsadó regisztrált pályázati tréner egyetemi oktató

GOP PÁLYÁZATOK. Szabó Sándor András. pályázati és innovációs tanácsadó regisztrált pályázati tréner egyetemi oktató GOP PÁLYÁZATOK Szabó Sándor András pályázati és innovációs tanácsadó regisztrált pályázati tréner egyetemi oktató 1. Ami tetszik: Általában - közös részletes pályázati útmutató - kikerült a részvételi

Részletesebben

Tatabánya 2011. október 05.

Tatabánya 2011. október 05. Az Enterprise Europe Network brüsszeli támogatású hálózati iroda kapcsolódási pontjai végzősök számára European Commission Enterprise and Industry Tatabánya 2011. október 05. Enterprise Europe Network

Részletesebben

Közhasznúsági jelentése

Közhasznúsági jelentése 1089 Budapest, Vajda Péter u.25-31. Közhasznúsági jelentése 2010. Az Alapítvány adószáma: 18008003-1-42 Az Alapítvány nyilvántartási száma: 2464 Az Alapítvány KSH azonosítója: 264655-132 Az Alapítvány

Részletesebben

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333. 2010. december 9. napján tartandó rendkívüli

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333. 2010. december 9. napján tartandó rendkívüli Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333 Sorszám: 2 Ügyiratszám: 980-8 /2010. 70-12-1/2010. E LİTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ

EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ Kulturális Eszperantó Szövetség HU-1193 Budapest, Leiningen u. 4. 2015 nyilvántartási szám: statisztikai szám: 6.Pk.63770 19654690-9499-549-01 EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ A beszámolási időszak kezdete:

Részletesebben

20 év tapasztalatai és az új Kbt. (eddig és ezután)

20 év tapasztalatai és az új Kbt. (eddig és ezután) Dr. Patay Géza ügyvéd 20 év tapasztalatai és az új Kbt. (eddig és ezután) 1026 Budapest, Pasaréti út 72. telefon: +36-1/ 200-5977 telefax: +36-1/ 200-5977 www.patay.hu Nagykorú! Nagy növésű! Átgondolt,

Részletesebben

önkormányzati tanácsadó Kristonné Sipos Ágnes pályázati és közbeszerzési menedzser, Barcika Szolg Kft.

önkormányzati tanácsadó Kristonné Sipos Ágnes pályázati és közbeszerzési menedzser, Barcika Szolg Kft. Előterjesztő: Készítette: Szitka Péter polgármester Dr. Juhász-Nagy Judit önkormányzati tanácsadó Kristonné Sipos Ágnes pályázati és közbeszerzési menedzser, Barcika Szolg Kft. Tárgy: Javaslat a Kazincbarcika

Részletesebben

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. A célok meghatározása, felsorolása A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 76. -a alapján a Nemzeti Választási Iroda folyamatosan

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete Törvényszék: Tárgyév: 07 Székesfehérvári Törvényszék 2 0 1 4 Beküldő adatai (akinek az ügyfélkapuján keresztül a kérelem beküldésre kerül) Előtag Családi név Első utónév További utónevek Viselt név: Születési

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat ELNÖKE Szám: ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére Tárgy: A) Önkormányzat saját bevételeinek és adósságot

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V Békéscsaba Megyei Jogú Város Román Kisebbségi Önkormányzata 5600 Békéscsaba, Szabadság tér 11-17. Ikt.sz.:../2010. J E G Y Z İ K Ö N Y V /Tekintettel az ülés hangfelvételen történt rögzítésére, a jegyzıkönyv

Részletesebben

OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika. Vezetõi összefoglaló

OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika. Vezetõi összefoglaló OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika ágazat Vezetõi összefoglaló 2012 GYEMSZI Gyógyszerészeti és Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság Az Emberi Erőforrás

Részletesebben

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. IV. negyedév) Budapest, 2005. április

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. IV. negyedév) Budapest, 2005. április ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL (2004. IV. negyedév) Budapest, 2005. április Évközi minta az egészségügyi bér- és létszámstatisztikából Vezet i összefoglaló Módszertan Táblázatok:

Részletesebben

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztőbizottsága) tölti ki A hirdetmény kézhezvételének dátuma KÉ nyilvántartási szám

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztőbizottsága) tölti ki A hirdetmény kézhezvételének dátuma KÉ nyilvántartási szám KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja 1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu On-line értesítés: http://www.kozbeszerzes.hu

Részletesebben

2014-2020 Helyi Fejlesztési Stratégia DRAFT verzió. Kiskunok Vidékéért Egyesület. 2016. január 26-án Közgyűlési határozattal elfogadva

2014-2020 Helyi Fejlesztési Stratégia DRAFT verzió. Kiskunok Vidékéért Egyesület. 2016. január 26-án Közgyűlési határozattal elfogadva x 1 2014-2020 Helyi Fejlesztési Stratégia DRAFT verzió Kiskunok Vidékéért Egyesület 2016. január 26-án Közgyűlési határozattal elfogadva Kiskunfélegyháza, 2016. január 26. Tartalom Vezetői összefoglaló...

Részletesebben

Az informatika helyzete Magyarországon 2009-2011. Dr. Fehér Péter

Az informatika helyzete Magyarországon 2009-2011. Dr. Fehér Péter Az informatika helyzete Magyarországon 2009-2011 Dr. Fehér Péter (pfeher@informatika.uni-corvinus.hu, http://informatika.uni-corvinus.hu) A kutatás háttere 3. éve folyó kutatás Kérd íves felmérés Papír

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjérıl szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján PÁTY KÖZSÉG önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15. A K I Borpiaci információk III. évfolyam / 7. szám 25. április 28. 14- Bor piaci jelentés Borpiaci információk 1-4. táblázat, 1-8. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 2. oldal 3-7. oldal

Részletesebben

Miért Pro Bona coach képzés?

Miért Pro Bona coach képzés? 2015. január 26. hétfő, 12:37 Módosítás: 2015. január 26. hétfő, 13:00 Miért Pro Bona coach képzés? Tematikus klubnapok, szupervízió: coach képzéseink jelenlegi és végzett résztvevői számára h avi rendszerességgel

Részletesebben

A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai Észak-magyarországi régió

A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai Észak-magyarországi régió A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai Észak-magyarországi régió Csonka Renáta roma integrációs koordinátor Budapest, 2010. szeptember 15. Az Észak-magyarországi régió Kistérségi koordinátorok

Részletesebben

K I V O N A T. Dunaföldvár Város Önkormányzata Száma: 487-5/2015.

K I V O N A T. Dunaföldvár Város Önkormányzata Száma: 487-5/2015. 32/2015.(II.10.) KT Dunaföldvár Város Képviselő-testülete az önkormányzati beszerzésekre vonatkozó 2015. évi közbeszerzési tervét jóváhagyja. Felhatalmazza a t a tervben szereplő eljárások megindítására.

Részletesebben

DIGITÁLIS GAZDASÁGFEJLESZTÉS

DIGITÁLIS GAZDASÁGFEJLESZTÉS DIGITÁLIS GAZDASÁGFEJLESZTÉS 2016-BAN A GINOP VÁLLALATI INFOKOMMUNIKÁCIÓS PÁLYÁZATAI Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető 2015. november 25. GINOP 3. PRIORITÁS VEKOP 3. PRIORITÁS GINOP 8. PRIORITÁS A fejlesztések

Részletesebben

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek 2010.05.12. 1300 Infó Rádió Hírek 100512 1303 [1127h GAZ MKIK - pozitív index MTI km 100512] Jelentősen javultak a magyar vállalatok várakozásai a következő félévre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Részletesebben

Jármi Község Önkormányzata Képviselőtestülete 2011. 02. 09.-én tartott nyilvános ülésének. J e g y z ő k ö n y v e

Jármi Község Önkormányzata Képviselőtestülete 2011. 02. 09.-én tartott nyilvános ülésének. J e g y z ő k ö n y v e Jármi Község Önkormányzata Képviselőtestülete 2011. 02. 09.-én tartott nyilvános ülésének J e g y z ő k ö n y v e Készült: 3 példányban Kapják: 2. példányt Sz-Sz-B Megyei Kormányhivatal, Nyíregyháza 3.

Részletesebben

ÓPÁLYI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. február 1-jén megtartott rendkívüli ülésének

ÓPÁLYI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. február 1-jén megtartott rendkívüli ülésének ÓPÁLYI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. február 1-jén megtartott rendkívüli ülésének A./ TÁRGYSOROZATA B./ JEGYZŐKÖNYVE C./ HATÁROZATAI: 14-15. Száma: 1-12/2013. T Á R G Y S O R O Z A T 1.

Részletesebben

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez A vízumkérő lap ( Visa application form of the People s Republic of China, Form V. 2013 ) az egyik legfontosabb dokumentum, amit a kínai vízumra való jelentkezésnél

Részletesebben

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA AZ EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATÁRÓL (a módosításokkal egységes szerkezetben) Enying Város Önkormányzatának

Részletesebben

Dr. Rainer Wiedemann Varga Zoltán

Dr. Rainer Wiedemann Varga Zoltán A lakossági épületenergetikai korszerűsités ösztönzése- alternatív példák Ausztriában és Magyarországon Dr. Rainer Wiedemann Varga Zoltán Példák új alternatív ösztönzésről Ausztria Törvény az energiahatékonyságról

Részletesebben

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás?

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? XXXII. OTDK Konferencia 2015. április 9-11. Készítette: Pintye Alexandra Konzulens: Dr. Kiss Marietta A kultúrától a pénzügyi kultúráig vezető

Részletesebben

Vállalkozásfinanszírozás

Vállalkozásfinanszírozás Vállalkozásfinanszírozás Területei Pénzügyi tervezés Beruházás finanszírozás Hitelintézeti eljárás Pénzügyi tervezés a vállalkozásnál tervezés célja: bizonytalanság kockázat csökkentése jövőbeli események,

Részletesebben

A közraktározási piac 2015. évi adatai

A közraktározási piac 2015. évi adatai A közraktározási piac 2015. évi adatai Az alább közölt adatok forrása a közraktározás-felügyeleti tevékenység során végzett adatgyűjtés és adatfeldolgozás. A közraktározási piac szereplőinek csekély száma

Részletesebben

A pályakövetési rendszerek fejlesztésének hazai és nemzetközi irányai

A pályakövetési rendszerek fejlesztésének hazai és nemzetközi irányai A pályakövetési rendszerek fejlesztésének hazai és nemzetközi irányai Frissdiplomások a munkaerőpiacon műhelykonferencia Pécsi Tudományegyetem 2012. október 25. Veroszta Zsuzsanna Educatio Nonprofit Kft.

Részletesebben

2/2011. sz. jegyzőkönyv. Távolmaradását jelezte: Csöbör Katalin alpolgármester, Tóth J. Sándor képviselő-testületi tag

2/2011. sz. jegyzőkönyv. Távolmaradását jelezte: Csöbör Katalin alpolgármester, Tóth J. Sándor képviselő-testületi tag 2/2011. sz. jegyzőkönyv Készült: Alsózsolca Város Polgármesteri Hivatalban megtartott képviselő-testületi ülésről, mely 2011. február 14-én 17 órakor kezdődött Jelen vannak: Zsiros Sándorné polgármester,

Részletesebben

BARTHA ÁKOS RETAIL ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉSI KILÁTÁSOK BANKI SZEMMEL KAVOSZ GAZDASÁGI FÓRUM TATABÁNYA, 2016. ÁPRILIS 21.

BARTHA ÁKOS RETAIL ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉSI KILÁTÁSOK BANKI SZEMMEL KAVOSZ GAZDASÁGI FÓRUM TATABÁNYA, 2016. ÁPRILIS 21. BARTHA ÁKOS RETAIL ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉSI KILÁTÁSOK BANKI SZEMMEL KAVOSZ GAZDASÁGI FÓRUM TATABÁNYA, 2016. ÁPRILIS 21. FORDULAT ELŐTT A HAZAI KISVÁLLALATI SZEKTOR A MAGYAR GDP TÖBB, MINT

Részletesebben

2010. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

2010. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS az egyéb szervezetmegnevezése az egyéb szervezet címe, telefonszáma 2010. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2010. 01. 01.-2010. 12. 31. 1. Számviteli beszámoló ( közhasznú egyszerűsített beszámoló) a) Mérleg

Részletesebben

Pápateszér Község Önkormányzata Képviselő-testülete. Jegyzőkönyv

Pápateszér Község Önkormányzata Képviselő-testülete. Jegyzőkönyv Jegyzőkönyv Szám: 2/2014. Készült Pápateszér Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. január 30-án 18 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről. Az ülés helye: Pápateszér, Petőfi u. 17. Jelen

Részletesebben

Autópálya matrica árak 2011

Autópálya matrica árak 2011 Autópálya matrica árak 2011: drágább az autópálya matrica díja 2011-ben. 2011-től átlagosan 8,7 százalékkal emelkednek az úthasználati díjak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a drágulás

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlés Egészségügy és Szociális Bizottságának 2010. május 5. napján tartott nyílt ülésérıl

J E G Y Z İ K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlés Egészségügy és Szociális Bizottságának 2010. május 5. napján tartott nyílt ülésérıl J E G Y Z İ K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlés Egészségügy és Szociális Bizottságának 2010. május 5. napján tartott nyílt ülésérıl Jelen vannak: dr. Ványai Éva, a Bizottság elnöke, képviselı

Részletesebben

P Á L Y Á Z A T I A D A T L A P egyesületek, civil szervezetek támogatására

P Á L Y Á Z A T I A D A T L A P egyesületek, civil szervezetek támogatására P Á L Y Á Z A T I A D A T L A P egyesületek, civil szervezetek támogatására Pályázat száma: 1./A pályázó szervezet megnevezése: 2./ A pályázó szervezet adatai Székhelye, siófoki telephelye: Bankszámlaszáma:

Részletesebben

Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testület

Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testület Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete 3346 Bélapátfalva, József Attila u. 19. Tel.: 36/ 554-300 Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testület 2013. március 6-i rendkívüli ülésének J

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a 2001. januári adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a 2001. januári adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. januári adatok alapján A végleges számítások szerint 21. januárban 237 hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Az nek az előző év januárhoz mért 16 s romlása mögött az

Részletesebben

ÉMOP 2. prioritás. A turisztikai potenciál erősítése prioritás. Akcióterv 2009-2010

ÉMOP 2. prioritás. A turisztikai potenciál erősítése prioritás. Akcióterv 2009-2010 ÉMOP 2. prioritás A turisztikai potenciál erősítése prioritás Akcióterv 2009-2010 Prioritás tartalma A régió természeti és kulturális értékeire támaszkodva, hálózati együttműködés kialakításával a program

Részletesebben

JAVASLAT. önkormányzati ingatlanok bérleti jogának meghosszabbítására

JAVASLAT. önkormányzati ingatlanok bérleti jogának meghosszabbítására PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) 460-155 FAX: (06-32) 460-918 E-MAIL: forum@paszto.hu Szám: 1-14/2013. A határozat meghozatala egyszerű szavazattöbbséget igényel. JAVASLAT

Részletesebben

Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása GINOP-2.1.1-15 (Kivonat) 1

Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása GINOP-2.1.1-15 (Kivonat) 1 A Felhívás indokoltsága és célja Vállalatok K+F+I tevékenységének a GINOP-2.1.1-15 (Kivonat) 1 Jelen Felhívás célja a hazai vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének növelése olyan

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. 1. napirendi pont: Döntés a 2014. évi konszolidációs igény benyújtásáról.

JEGYZŐKÖNYV. 1. napirendi pont: Döntés a 2014. évi konszolidációs igény benyújtásáról. JEGYZŐKÖNYV Készült Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. január 15-én, 13.30 órakor kezdődő rendkívüli, nyílt ülésén, a Polgármesteri Hivatal 2230 Gyömrő, Szabadság út 1. sz. alatt, az

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal dísztermében (4060 Balmazújváros, Kossuth tér 4-5.) Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 9-i rendkívüli

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály 3. osztály Két szám összege 33. Mennyi ennek a két számnak a különbsége, ha az egyik kétszerese a másiknak? Hány olyan háromjegyű szám van, amelyben a számjegyek összege legalább 25? 4. osztály A Zimrili

Részletesebben

nednim kidötö iapórue lekkegészéhen dzük a sétrégevözs nételüret

nednim kidötö iapórue lekkegészéhen dzük a sétrégevözs nételüret nednim kidötö iapórue lekkegészéhen dzük a sétrégevözs nételüret Minden ötödik európai nehézségekkel küzd a szövegértés területén AZ EU SZÖVEGÉRTÉSI KÉSZSÉGGEL FOGLALKOZÓ MAGAS SZINTŰ SZAKÉRTŐI CSOPORTJA

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2009. MÁJUS 5-I ÜLÉS

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2009. MÁJUS 5-I ÜLÉS DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2009. MÁJUS 5-I ÜLÉS 10. sz. napirendi pont A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Tanács 2009. évi költségvetésének megtárgyalása Elıadó: Gaszné dr. Szekér Erzsébet

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétől

Sárospatak Város Polgármesterétől Sárospatak Város Polgármesterétől 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu JAVASLAT - a Képviselő-testületnek - a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit

Részletesebben

NEMTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 13/2012. sz. jegyzőkönyve. a 2012. december 03-án megtartott üléséről

NEMTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 13/2012. sz. jegyzőkönyve. a 2012. december 03-án megtartott üléséről NEMTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 13/2012. sz. jegyzőkönyve a 2012. december 03-án megtartott üléséről 2 3 Jegyzőkönyv Készült: Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. december

Részletesebben

K&H kommunikációs verseny 2016/2017 tanév

K&H kommunikációs verseny 2016/2017 tanév K&H kommunikációs verseny 2016/2017 tanév 1 1. versenykiírás A K&H Bank versenyfelhívása felsőoktatásban állami finanszírozásban vagy önköltséges formában kommunikációt (beleértve a marketingkommunikációt

Részletesebben

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH 2008. augusztus 5-én elindult a Google Insights for Search, ami betekintést nyújt a keresőt használók tömegeinek lelkivilágába, és időben-térben szemlélteti is, amit tud róluk. Az alapja a Google Trends,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére Szám: 02/79-6/2007 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Vállalkozások fejlesztési tervei

Vállalkozások fejlesztési tervei Vállalkozások fejlesztési tervei A 2014-2020-as fejlesztési időszak konkrét pályázati konstrukcióinak kialakítása előtt célszerű felmérni a vállalkozások fejlesztési terveit, a tervezett forrásbevonási

Részletesebben

C/2. KÉRELEM. A társas vállalkozás neve és cégformája:... magyarországi fióktelepe(i):...

C/2. KÉRELEM. A társas vállalkozás neve és cégformája:... magyarországi fióktelepe(i):... Iktatószám: /2- C/2. KÉRELEM (Magyarországon fiókteleppel rendelkező társas vállalkozás által végzendő, valamint az EGTtagállamban székhellyel rendelkező vállalkozás által a határozatban elismertetni kívánt

Részletesebben

Előterjesztés a Bicskei Üdülőtábor és Uszodaüzemeltető Nonprofit Kft. 2015. évi beszámolójáról

Előterjesztés a Bicskei Üdülőtábor és Uszodaüzemeltető Nonprofit Kft. 2015. évi beszámolójáról Előterjesztés a Bicskei Üdülőtábor és Uszodaüzemeltető Nonprofit Kft. 2015. évi beszámolójáról 1. előterjesztés száma: 125/2016 2. Előterjesztést készítő személy neve: Molnár Enikő 3. előterjesztést készítésében

Részletesebben

Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt

Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt 2016 ban még nagyobb hangsúlyt kapnak az e kereskedelmeben az okostelefonok. 2015 ben még

Részletesebben

XII. FEJEZET EGYÉB GAZDASÁGI ESEMÉNYEK ELSZÁMOLÁSAI. Költségvetési évben esedékes. T0022 kötelezettségvállalás, más

XII. FEJEZET EGYÉB GAZDASÁGI ESEMÉNYEK ELSZÁMOLÁSAI. Költségvetési évben esedékes. T0022 kötelezettségvállalás, más A) Szolgáltatás vásárlás 1. Kötelezettségvállalás a költségvetési számvitel szerint a) Nettó érték T0021 b) Általános forgalmi adó T0021 XII. FEJEZET EGYÉB GAZDASÁGI ESEMÉNYEK ELSZÁMOLÁSAI esedékes esedékes

Részletesebben

Helyi innovatív kezdeményezések megvalósítása a Keszthelyi Kistérségben

Helyi innovatív kezdeményezések megvalósítása a Keszthelyi Kistérségben Helyi innovatív kezdeményezések megvalósítása a Keszthelyi Kistérségben Azonosító szám: TÁMOP-2.4.5.-12/3-2012-0036 Nyitvatartási és ügyintézési idők racionalizálása Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 230 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Rakamaz Város Képviselő-testületének 2015. június 5. napján 9 00 órától a Rakamazi Közös Önkormányzati Hivatal tanácstermében megtartott rendkívüli üléséről. Jelen vannak:

Részletesebben

SZABÁLYZAT Bakonyi Helyi Márka védjegy szabályzata az európai területi A vidék minősége védjegynek való megfeleltetés érdekében

SZABÁLYZAT Bakonyi Helyi Márka védjegy szabályzata az európai területi A vidék minősége védjegynek való megfeleltetés érdekében SZABÁLYZAT Bakonyi Helyi Márka védjegy szabályzata az európai területi A vidék minősége védjegynek való megfeleltetés érdekében Figyelem! Szerzői jogvédelem alatt álló dokumentum. Az anyag részben vagy

Részletesebben

Hajdúsági Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja HELYZETÉRTÉKELÉS 2005.

Hajdúsági Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja HELYZETÉRTÉKELÉS 2005. Hajdúsági Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja HELYZETÉRTÉKELÉS 2005. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS I. A PROGRAMOZÁS MÓDSZERTANI MEGFONTOLÁSAI... 4 II. GAZDASÁG- ÉS IPARFEJLESZTÉS... 14 III.

Részletesebben

A hazai élelmiszeripar, helyzete és kilátásai. Palotásné Gyöngyösi Ágnes osztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

A hazai élelmiszeripar, helyzete és kilátásai. Palotásné Gyöngyösi Ágnes osztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszeripar, helyzete és kilátásai Palotásné Gyöngyösi Ágnes osztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Élelmiszer-feldolgozás nélkül nincs életképes

Részletesebben

Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása

Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása Pályázat kódja Keretösszeg Támogatási összeg GINOP-1.2.5-15 4 milliárd Ft 25 100 millió Ft Intenzitás maximum 50% Pályázók köre Területi szűkítés

Részletesebben

DPR Szakmai nap. 2011. október 17. PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar

DPR Szakmai nap. 2011. október 17. PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar A diplomás pályakövetés eredményei és a lehetséges fejlesztési irányok DPR Szakmai nap 2011. október 17. Horváth Judit A vizsgálat reprezentativitása

Részletesebben

Farád Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9321 Farád, Fő u. 21. Tel./Fax : 96/279-142. e-mail: farad.onkormanyzat@m-kabel.hu J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Farád Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9321 Farád, Fő u. 21. Tel./Fax : 96/279-142. e-mail: farad.onkormanyzat@m-kabel.hu J E G Y Z Ő K Ö N Y V Farád Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9321 Farád, Fő u. 21. Tel./Fax : 96/279-142 e-mail: farad.onkormanyzat@m-kabel.hu Szám: 1-3/2012./nyilvános J E G Y Z Ő K Ö N Y V Amely készült: Farád Község

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S 1 SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL E L İ T E R J E S Z T É S - a Képviselı-testületnek - Sárospatak Város Önkormányzatának 2010. évi költségvetési koncepciójára Tisztelt Képviselı-testület! Az államháztartásról

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Önkormányzati Képviselőtestület 8296 Monostorapáti Száma: 183-1/2009. J e g y z ő k ö n y v Készült: Monostorapáti község Önkormányzati Képviselőtestületének 2009. február 11-én /szerdán/ 18.00 órai kezdettel

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V 1 J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: 2011. február 15-én 18.00 órakor megtartott nyilvános testületi ülésérıl. Az ülés helye: : Községháza (Bakonykúti, Szabadság u. 41.) Jelen vannak: Marics József Kasza Jánosné

Részletesebben