Dr. Hartványi Tamás Fári János Hencz Csaba Imre

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dr. Hartványi Tamás Fári János Hencz Csaba Imre"

Átírás

1 Dr. Hartványi Tamás Fári János Hencz Csaba Imre Közúti fuvarozás során alkalmazandó rakodási, rakományrögzítési szabályok, a német VDI 2700 szabvány alapján (1.800 euro bírság szabálytalan rakodás miatt - elkerülhető!) esettanulmány

2 Készítők/előadók Dr. Hartványi Tamás A Revelator Logisztikai, Informatikai és Vezetői Tanácsadó Kft. tulajdonos ügyvezetője. A Széchenyi István Egyetemen tanít, kutatási területe a logisztikai rendszerek, különösen a szolgáltató központok szervezése, raktári technológiák, logisztikai információs rendszerek. Fári János Értékesítési igazgató, Revelator Logisztikai, Informatikai és Vezetői Tanácsadó Kft. Hencz Csaba Imre Jelenleg a Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Multidiszciplináris Doktori Iskolájának hallgatója és az egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszékének tanársegédje. Kutatási területe a közúti árufuvarozás biztonságának vizsgálatán túl a termelési és raktározási folyamatok anyagáramlási útvonalainak hálózati elvek szerinti elemzése, optimalizálása.

3 A Revelator Kft. A cég neve a latin revelatio szóból ered, felismerést, ihletet, megvilágosodást jelent. Ez egyben a cég küldetését is jelenti, A revelator az a személy, aki ezt a felismerést megalkotja és tanácsadóként megvalósulását támogatja. A Revelator Logisztikai, Informatikai és Vezetői Tanácsadó Kft ban alakult, abból a célból, hogy az alapítók szaktudásával hatékony segítséget nyújtson ügyfeleinek a logisztikai, informatikai problémák megoldásában és működésük eredményességének növelésében. A cég alapítói Dr. Hartványi Tamás (ügyvezető) és Dr. Kovács János, mindketten a győri Széchenyi István Egyetem oktatói, akik a cégalapítást megelőzően is kutatóként, tanácsadóként tevékenykedtek.

4 Áttekintés Kutatás okai, mérföldkövei Közúti árufuvarozás jogi szabályozása (StVO; KRESZ) Rakományrögzítés előírásai (VDI 2700) Rakományrögzítési protokoll kidolgozása A termék bemutatása Kinek és miért lehet hasznos mindez?

5 Kutatás okai Fotó: Mészáros János / MTI Forrás: Fotó: H. Szabó Sándor / ORFK felvétele Büntetések, balesetek,

6 Szabályozások 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól (KRESZ) A rakományt a járművön - annak belsejében, illetőleg rakfelületén - úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Straßenverkehrs-Ordnung (StVO) Az StVO alapján a rakományegységeket úgy kell elhelyezni és biztosítani, hogy erős fékezésnél, hirtelen kanyarodásnál ne csússzanak el, ne boruljanak le, ne boruljanak fel. Büntető Törvénykönyv (BTK) / Strafgesetzbuch (StGB) Az egyes bűncselekményeket és az értük kiszabható büntetéseket határozza meg. Polgári Törvénykönyv (PTK) / Bürgerliches Gesetzbuch (BGB) Szabályozza a személyek alapvető vagyoni és személyi viszonyait. Kereskedelmi Törvénykönyv / Handelsgesetzbuch (HGB) Elsősorban a javak tömeges forgalmával kapcsolatos kérdéseket szabályozza.

7 Szabályozások Baleset megelőzési előírások (UVV Unfallverhütungsvorschriften) UVV ugyan nem törvény, de általánosan elismert műszaki eljárás, mely a német joggyakorlatban lényegében kötelező. Veszélyes áruk fuvarozása (ADR) CTU (Cargo Transport Unit) rakodási szabályok CTU alatt elsősorban szállítókonténereket és csereszekrényeket értünk, melyekre speciális rögzítési és rakodási utasítások vonatkozhatnak. Német Szabálysértési Törvénykönyv (OWiG)

8 Német Szabálysértési Törvénykönyv (OWiG) A német Szabálysértési Törvénykönyv az alapja a pénzbírságok kirovásának és behajtásának. A szabálysértés egy pénzbírságot eredményezhető cselekedet. A kevésbé súlyos esetekben a figyelmeztetés lehetséges figyelmeztető bírság kiszabásával, vagy szóbeli figyelmeztetéssel pénzbírság nélkül.

9 Bírság táblázatok Bírság oka Elégtelen mennyiségű csúszásgátló használata egymásra rakott paletták esetén. 250 Átrakás 240 Új fuvar szervezése 1310 Sorszám Megnevezés StVO Bírság Rakomány 102 A rakomány vagy rakodóberendezés nincs biztonságosan elhelyezve, vagy leesés ellen nincs megfelelően rögzítve tehergépjárművek és autóbuszok esetében 22 (1) ; 49 (1) veszélyeztetéssel 22 (1) ; 1 (2) 49 (1) 1, nem tehergépjárművel vagy busszal 22 (1) ; 49 (1) veszélyeztetéssel 22 (1) ; 1 (2) 49 (1) 1, A rakomány vagy a rakodóberendezés az elkerülhető zajok ellen nincs megfelelően rögzítve 22 (1) ; 49 (1) Olyan járműegység, melynek magassága a rakománnyal együtt több, mint 4,2 méter 22 (2) 1 ; 49 (1) Olyan járműegység, melynek magassága a rakománnyal együtt átlépi a megengedett magasságot, de ez nem több, mint 4,2 méter, vagy a rakomány a megengedettnél jobban kilóg a 20 járműről 22 (2) (3) (4) 1, 2 (5) 2 ; 49 (1) Az előírt rakományrögzítési eszközök nincsnek, vagy nem rendeltetésszerűen vannak alkalmazva 22 (4) 3, 4, 5 (5) 1 ; 49 (1) Járművezető 107 Ha a járművezető nem gondoskodik arról, hogy a látása és a hallása ne legyen korlátozva a rakomány, az állatok, a berendezések, vagy ezek elhelyezése által 23 (1) 1 ; 49 (1) a jármű, a szerelvény, a rakomány, vagy ennek elhelyezése előírásszerű legyen, és hogy a jármű a biztonságos közlekedésre 25 alkalmas legyen 23 (1) 2 ; 49 (1) az előírt jelzések láthatóak legyenek 23 (1) 3 ; 49 (1) a gépjárművön és a vontatmányon az előírt világító 10 berendezések nappal is működjenek vagy üzemkészek legyenek 23 (1) 4 ; 49 (1) veszélyeztetéssel 23 (1) 4 ; 1 (2) ; 49 (1) 1, károkozással 23 (1) 4 ; 1 (2) ; 49 (1) 1, 22 25

10 Rakományrögzítés alapjai A jogi szabályozás és a józan ész is megköveteli, hogy a járműveken szállított összes rakomány rögzítve legyen, bárhol történik a szállítás. Európai legjobb gyakorlatra vonatkozó iránymutatás Megfelelő szinten tájékoztatja a laikus, rakományrögzítés témaköre iránt érdeklődőt, de kötelező érvényű előírásokat a fenti jogi szabályozás miatt nem tartalmaz. Német Mérnöki Szövetség (VDI) irányelvei Magas szinten mutatja be a rakományrögzítés lépéseit, kidolgozott tanrenddel rendelkezik és a benne szereplő adatok referenciaként szolgálnak a szabálysértések megítélésénél.

11 Mit alkottunk? TERMÉKET Oktatás (tankönyv, tanmenet, vizsga), Alkalmazási modell, Rakodási kézikönyv a vállalkozás igényeire szabva Rakodási Protokoll (jegyzőkönyv, fotók).

12 Oktatás Alapja a Német Mérnökegyesület által kiadott VDI 2700 irányelv Egyes fejezetei a VDI 2700 irányelv felépítésével megegyezőek 1. Jogi alapok 2. A rakománybiztosítás fizikája 3. Szállítójárművek és szállítóeszközök minőségének ellenőrzése és ezek terhelhetőségére vonatkozó előírások 4. Rakományrögzítés fajtái 5. Legfontosabb rögzítési technikák és számítások 6. Rögzítő eszközök 7. A rakománybiztosítás berendezései és segédeszközei 8. IMO/ILO/UNECE módszeren alapuló gyors kötözési útmutató Számonkérés

13 Bizonyítvány Mint Egyetem a Széchenyi István felsőoktatást végző Intézmény jogosult a Német Mérnökegyesület által létrehozott oktatást igazoló dokumentum kiállítására!

14 Alkalmazási modell A VDI 2700 irányelvben szereplő fizikai és mechanikai együtthatók könnyen értelmezhető számítógépes modellbe történő foglalása.

15 Rakodási kézikönyv Napi operatív rakodási gyakorlatokat tartalmazza. A kézikönyv használatával azt kívánjuk biztosítani, hogy a konkrét, árutovábbítás alatt álló jármű rakományának raktérben való elhelyezése az MSZ EN :2011 szabvány és a VDI2700 irányelvek vonatkozó fejezeteinek megfelelően történik.

16 Rakodási kézikönyv Pl.: Üvegpohár Rakatsúly kg

17 Rakodási kézikönyv A rakomány rögzítéséhez a fenti táblázat alapján meghatározott egységnyi rakat súly mellett használjon a tehergépkocsi padlózatának teljes hosszában csúszásgátlót az ARM elhelyezési ábra szerint. A rakományt egymásra rakhatja! A rögzítést végzáróval egészítse ki!

18 PROTOKOLL A rakomány szállítójárművön történő elhelyezéséről, annak rögzítéséről fényképfelvételek készülnek Az MSZ EN :2011 szabvány C mellékletének megfelelő jegyzőkönyv kerül kiadásra. A fényképek és a kiadott jegyzőkönyv egy példánya a kiállítás napjától számított egy évig megőrzésre kerül.

19 Protokoll 1. lépés Rakodás megkezdése 1. lépés Szállítandó áru kiterjedésének és tömegének vizsgálata Határozza meg egy rakat tömegét! Határozza meg egy rakat kiterjedését!

20 Protokoll 2. lépés 2. lépés Rakomány úti céljának vizsgálata Határozza meg a rakomány úti célját! Határozza meg a 3.1. táblázat szerint az útvonalban érintett országok legszigorúbb terhelési értékeit!

21 Protokoll 3. lépés 3. lépés Jármű műszaki dokumentációjának ellenőrzése TGK teherbírása alapján határozza meg a maximálisan szállítható raklapok számát! Határozza meg a TGK felépítményének típusát: L vagy XL! A TGK műszaki dokumentációját minden esetben kérje el!

22 Protokoll 4. lépés 4. lépés Rakodási tulajdonságok meghatározása Kitölti a rakfelületet? nem igen Határozza meg a tömegközéppont meghatározási elvek alapján a felépítményen elhelyezendő áru helyét! Határozza meg a kézikönyv alapján a rögzítés típusát!

23 Protokoll 5. lépés 5. lépés Rakodás dokumentálása Készítsen fényképfelvételeket a rakomány rögzítéséről, és a jármű rendszámáról! Állítsa ki a jegyzőkönyvet a gépkocsivezető számára és saját részre! A jegyzőkönyv saját példányát a fuvardokumentációval együtt fűzze le. Rakodás befejezése

24 Összefoglalás Előadásunkban bemutattuk azt az általunk kifejlesztett komplex megoldást, amely oktatással, alkalmazási modellel és a vállalkozás igényeire szabott rakodási kézikönyvvel, valamint protokollal biztosítja megbízóink megfelelő felkészítését és védelmét.

25 Kinek ajánljuk? A kifejlesztett megoldás javasolt közúti speditőröknek (a büntetéseket első körben alvállalkozóik kapják, de az együttműködést terhelik a kellemetlen esetek) speditőr raktárakat üzemeltetőknek bérraktározást végzőknek termelő cégeknek Minden olyan logisztikai szereplőnek, aki az áru közúti járműbe rakodásával kapcsolatban felelősségre vonható. Büntetés esetén lehet vitatkozni (a hatósággal nehéz), de balesetnél egy peres eljárásban mindenkit elővesznek! Nem mindegy, ki mivel tud védekezni.

26 Köszönjük figyelmüket!

Nyergesújfalu Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12 / 2004.( VII.1.) rendelete a közterületek használatáról

Nyergesújfalu Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12 / 2004.( VII.1.) rendelete a közterületek használatáról Nyergesújfalu Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12 / 2004.( VII.1.) rendelete a közterületek használatáról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban:

Részletesebben

a közterületek használatáról

a közterületek használatáról BIRI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 4/2004. (III.01.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.)

Részletesebben

Nyergesújfalu Város Önkormányzatának 9/2013 (IV.29.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról

Nyergesújfalu Város Önkormányzatának 9/2013 (IV.29.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról Nyergesújfalu Város Önkormányzatának 9/2013 (IV.29.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról Nyergesújfalu Város Önkormányzati Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről

Részletesebben

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató. Szám: Ügyintéző: Tárgy: ADR bírság Telefonszám: 06-94/513-430 HATÁROZAT

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató. Szám: Ügyintéző: Tárgy: ADR bírság Telefonszám: 06-94/513-430 HATÁROZAT Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató H-9700 Szombathely, Ady E. tér 1. Tel: (94) 513-430 Fax: (94) 513-431 E-mail: vas.mki@katved.gov.hu Szám: Ügyintéző: Tárgy: ADR bírság Telefonszám: 06-94/513-430

Részletesebben

Szám: 145-3/2014/ADR Tárgy: TOMAflex Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. veszélyes áru szállítási bírsággal kapcsolatos fellebbezési ügye

Szám: 145-3/2014/ADR Tárgy: TOMAflex Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. veszélyes áru szállítási bírsággal kapcsolatos fellebbezési ügye Szám: 145-3/2014/ADR Tárgy: TOMAflex Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. veszélyes áru szállítási bírsággal kapcsolatos fellebbezési ügye H A T Á R O Z A T A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság,

Részletesebben

HATÁROZAT. bírságot szabok ki.

HATÁROZAT. bírságot szabok ki. Szám: 2-14/2014/ADR-RID Tárgy: Egyéni Vállalkozó Ügyfél terhére bírság kiszabása a veszélyes áru közúti szállításra vonatkozó szabályok megsértése miatt HATÁROZAT Egyéni Vállalkozó Ügyfél terhére a veszélyes

Részletesebben

Az alábbi szabályok vonatkoznak a személyszállításra illetve a biztonsági eszközök alkalmazására.

Az alábbi szabályok vonatkoznak a személyszállításra illetve a biztonsági eszközök alkalmazására. Az alábbi szabályok vonatkoznak a személyszállításra illetve a biztonsági eszközök alkalmazására. Személyszállítás (KRESZ.) 46. (1) Személyt szállítani csak a járműnek e célra kialakított álló- vagy ülőhely

Részletesebben

Takarékszövetkezeti számlacsomaghoz élet- és balesetbiztosítás (TÉB) Szerződési Feltételei

Takarékszövetkezeti számlacsomaghoz élet- és balesetbiztosítás (TÉB) Szerződési Feltételei Takarékszövetkezeti számlacsomaghoz élet- és balesetbiztosítás (TÉB) Szerződési Feltételei I. Ügyfél-tájékoztató Nyomtatványszám: F 225501 22 1605 Tisztelt Ügyfelünk! Köszönjük a Magyar Posta Életbiztosító

Részletesebben

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ ANYAGMOZGATÁS CÉLVIZSGÁLATÁHOZ

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ ANYAGMOZGATÁS CÉLVIZSGÁLATÁHOZ 1 VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ ANYAGMOZGATÁS CÉLVIZSGÁLATÁHOZ ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK Anyagmozgatási munkahelyek követelménye Az anyagmozgatási munkahelyeket úgy jelölték ki, hogy az emelő-szállító berendezések,

Részletesebben

UNION BÁF Belföldi közúti árufuvarozói felelősség-biztosítás. Szerződési feltételek. III. A biztosítási szerződés létrejötte. I. A biztosítási esemény

UNION BÁF Belföldi közúti árufuvarozói felelősség-biztosítás. Szerződési feltételek. III. A biztosítási szerződés létrejötte. I. A biztosítási esemény személy, illetve jogi személyiség nélküli gazdasági társaság köthet. III. A biztosítási szerződés létrejötte UNION BÁF Belföldi közúti árufuvarozói felelősség-biztosítás Szerződési feltételek I. A biztosítási

Részletesebben

KÖZÚTI JELZŐTÁBLA ELHELYEZÉSI BEVONÁSI JEGYZŐKÖNYV

KÖZÚTI JELZŐTÁBLA ELHELYEZÉSI BEVONÁSI JEGYZŐKÖNYV Kihelyezési sorszám: 1 Közúti jelzőtábla neve, KRESZ ábra száma: tájékoztató 1 Tavasz utca 2077/2 1 A tábla helye a keresztszelvényben Akácfa utca 1 1 Kihelyezési sorszám: 1 Közúti jelzőtábla neve, KRESZ

Részletesebben

Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség Kirendeltségvezető

Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség Kirendeltségvezető Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség Kirendeltségvezető H-9600 Sárvár, Batthyány u.65. Telefon: (95)521-170 Fax: (95)521-172 E-mail: sarvar.kk@katved.gov.hu Szám: 36840/459-3/2015.ált. Tárgy: Bírság

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 58/2002. (2003. IV. 1.) számú. r e n d e l e t e. kapcsolatos szabályokról

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 58/2002. (2003. IV. 1.) számú. r e n d e l e t e. kapcsolatos szabályokról NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 58/2002. (2003. IV. 1.) számú r e n d e l e t e a város területén a kerékbilincs alkalmazásával és a járművek elszállításával kapcsolatos szabályokról Nyíregyháza

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Vegyészeti Múzeum 8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1. Tűzvédelmi Szabályzat Orosz Ádám 2015 A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló

Részletesebben

A palackos pébégáz-forgalmazás üzletszabályzata

A palackos pébégáz-forgalmazás üzletszabályzata KIVONAT A PALACKOS PÉBÉ ÜZLETSZABÁLYZATBÓL A palackos pébégáz-forgalmazás üzletszabályzata Kiadás: 2015.08.31. Revízió: 3.1 1 TARTALOMJEGYZÉK Tartalom 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ... 4 1.1. AZ ÜZLETSZABÁLYZAT TÁRGYA...

Részletesebben

Orosz Ádám. Tűzvédelmi Szabályzat

Orosz Ádám. Tűzvédelmi Szabályzat Orosz Ádám Tűzvédelmi Szabályzat A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. számú Tűzvédelmi Törvény 19. (1.) bekezdése, a 30/1996. (XII.6.) számú BM rendeletének

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: nem programozható számológép, vonalzó

Tájékoztató. Használható segédeszköz: nem programozható számológép, vonalzó 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 04 Szállítmányozási ügyintéző Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Balatonendréd község Önkormányzata Képviselő-testületének

Balatonendréd község Önkormányzata Képviselő-testületének Balatonendréd község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2003. (II.20.) önkormányzati rendelete 1 A helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről és a közszolgáltatás

Részletesebben

A stratégia kapcsolódása a SWOT elemzéshez:

A stratégia kapcsolódása a SWOT elemzéshez: A FIZIKAI ELÉRHETŐSÉG ÉS VIRTUÁLIS HOZZÁFÉRÉS JAVÍTÁSA A fizikai elérhetőség javítása A stratégiai cél indoklása, leírása A települések, létesítmények fizikai elérhetőségét a közlekedési infrastruktúra

Részletesebben

156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet

156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegérıl, valamint a bírságolással

Részletesebben

Kötelezõ Érvényû Vámtarifa-besorolás (KÉV) iránti kérelem

Kötelezõ Érvényû Vámtarifa-besorolás (KÉV) iránti kérelem Kötelezõ Érvényû Vámtarifa-besorolás (KÉV) iránti kérelem 1. Kérelmezõ/jogosult (A) Hivatalos bejegyzések: (1-7. rovatig) 2. Kezdeményezõ vámhatóság Kérelem azonosító: Benyújtás helye: Vám- és Pénzügyõrség

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 178. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 178. szám MAGYAR KÖZLÖNY 178. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2015. november 19., csütörtök Tartalomjegyzék 345/2015. (XI. 19.) Korm. rendelet Az oktatást szabályozó egyes kormányrendeletek módosításáról 22468

Részletesebben

FONTOS VÁLTOZÁSOK AZ ADR GÉPJÁRMŰVEZETŐI VIZSGÁZTATÁS RENDJÉBEN, TEMATIKÁJÁBAN

FONTOS VÁLTOZÁSOK AZ ADR GÉPJÁRMŰVEZETŐI VIZSGÁZTATÁS RENDJÉBEN, TEMATIKÁJÁBAN BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETÉNEK KONFERENCIÁJA / 2015. NOVEMBER 25. HUNGUEST HOTEL PLATANUS *** 1087. Budapest, VIII. Könyves K. krt. 44. FONTOS VÁLTOZÁSOK AZ ADR GÉPJÁRMŰVEZETŐI

Részletesebben

SAND KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 3/2003. (04. 30.) Kt. számú RENDELETE. a közterületek használatáról

SAND KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 3/2003. (04. 30.) Kt. számú RENDELETE. a közterületek használatáról SAND KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 3/2003. (04. 30.) Kt. számú RENDELETE a közterületek használatáról Egységes szerkezetbe foglalva a 6/2006. (II.16.) számú rendelet módosítással A helyi önkormányzatokról

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM FELNŐTTKÉPZÉSI SZABÁLYZATA

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM FELNŐTTKÉPZÉSI SZABÁLYZATA A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM FELNŐTTKÉPZÉSI SZABÁLYZATA BUDAPEST 2016. (Hatályos: 2016. április 23. napjától) Tartalomjegyzék A felnőttképzési szabályzat célja... 3 Érvényességi terület... 3 A felnőttképzési

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ. Óbudai Egészség Olimpia Szűrőnapok megszervezése

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ. Óbudai Egészség Olimpia Szűrőnapok megszervezése AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ Óbudai Egészség Olimpia Szűrőnapok megszervezése TARTALOMJEGYZÉK I. ÚTMUTATÓ AZ AJÁNLATTEVŐKNEK 1. A dokumentációban előforduló kifejezések 2. A közbeszerzési eljárás lebonyolításának

Részletesebben

Rendőrségi tájékoztató a Kresz szabályainak változásáról:

Rendőrségi tájékoztató a Kresz szabályainak változásáról: Rendőrségi tájékoztató a Kresz szabályainak változásáról: A közúti ellenőrzés során 2011. július 1-től a gyorshajtás, vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása, illetve a tilos jelzésen való áthaladás

Részletesebben

Balatonfüred Város Önkormányza Képviselő-testületének. 6/2004. (II.27.) rendelete

Balatonfüred Város Önkormányza Képviselő-testületének. 6/2004. (II.27.) rendelete Balatonfüred Város Önkormányza Képviselő-testületének 6/2004. (II.27.) rendelete a fizető parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének rendjéről Balatonfüred Város Képviselő-testülete a közúti

Részletesebben

1/2008. (I. 28.) Önkormányzati Rendelete

1/2008. (I. 28.) Önkormányzati Rendelete 1/2008. (I. 28.) Önkormányzati Rendelete a fizetı parkolás rendjérıl Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testülete a közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 15. (3) bekezdésben, valamint a

Részletesebben

20/1984. (XII. 21.) KM rendelet. az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről

20/1984. (XII. 21.) KM rendelet. az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről A belügyminiszterrel, valamint a Minisztertanács Tanácsi Hivatalának elnökével egyetértésben a következıket

Részletesebben

Dokumentum adatlap. Dokumentum típusa: Szabályzat. Egyéb belső szabályozó. Elfogadó: Szenátus. Kancellár Rektor Rektor és Kancellár

Dokumentum adatlap. Dokumentum típusa: Szabályzat. Egyéb belső szabályozó. Elfogadó: Szenátus. Kancellár Rektor Rektor és Kancellár Dokumentum adatlap Szervezet neve: I. Semmelweis Egyetem Dokumentum típusa: Szabályzat Egyéb belső szabályozó Dokumentum címe: Iktatószám: Munkavédelmi Szabályzat MFI/126/2015 Elfogadó: Szenátus Elfogadások

Részletesebben

XVII. ÉVFOLYAM 7. SZÁM 2007. OKTÓBER MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK

XVII. ÉVFOLYAM 7. SZÁM 2007. OKTÓBER MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK XVII. ÉVFOLYAM 7. SZÁM 2007. OKTÓBER MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK K Ö Z L Ö N Y E AZ ÖNKORMÁNYZAT HIVATALOS LAPJA 7.szám 2. TARTALOMJEGYZÉK I. MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK RENDELETEI

Részletesebben

Mátraszentimre Önkormányzat Képviselőtestületének 3/2014. (III.28. ) önkormányzati rendelete a hulladékkezelési közszolgáltatásról

Mátraszentimre Önkormányzat Képviselőtestületének 3/2014. (III.28. ) önkormányzati rendelete a hulladékkezelési közszolgáltatásról Mátraszentimre Önkormányzat Képviselőtestületének 3/2014. (III.28. ) önkormányzati rendelete a hulladékkezelési közszolgáltatásról Mátraszentimre Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

sorszámú Szállítmányozási ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

sorszámú Szállítmányozási ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK sorszámú Szállítmányozási ügyintéző megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 841 04 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

A TŰZ ELLENI VÉDEKEZÉS LÉNYEGE, SZABÁLYOZÁSA.

A TŰZ ELLENI VÉDEKEZÉS LÉNYEGE, SZABÁLYOZÁSA. A TŰZ ELLENI VÉDEKEZÉS LÉNYEGE, SZABÁLYOZÁSA. Segédanyag az OMKT Kft.- n folyó Tűzvédelmi előadó szakképzéshez. Budapest, 2011. október Szerkesztő: Duruc József Megjegyzés: A szövegben pirossal kiemelt

Részletesebben

Kormányhivatal, Iktatószám: /201_

Kormányhivatal, Iktatószám: /201_ ÁRUTOVÁBBÍTÁSI ENGEDÉLY, KÖZÖSSÉGI ENGEDÉLY, ÁRUSZÁLLÍTÁSI IGAZOLVÁNY KIADÁSA, PÓTLÁSA, MÓDOSÍTÁSA IRÁNTI KÉRELEM, VAGY A KORÁBBI KÉRELMEKBEN MEGADOTT ADATOKBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK BEJELENTÉSE Ver

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-0190-5 VASÚTI BALESET Makó és Apátfalva állomások között 2010. április 29. 37015

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-0190-5 VASÚTI BALESET Makó és Apátfalva állomások között 2010. április 29. 37015 ZÁRÓJELENTÉS 2010-0190-5 VASÚTI BALESET Makó és Apátfalva állomások között 2010. április 29. 37015 A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események

Részletesebben

Els segélynyújtás BLS-AED képzés

Els segélynyújtás BLS-AED képzés Els segélynyújtás BLS-AED képzés KÉPZÉSI PROGRAM A képzés pontos megnevezése: Üzemi els segélynyújtás Készítette: Németh Gábor Ment tiszt, egészségügyi szakmenedzser BLS-AED instruktor 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Tárgy: bölcsődei felvételi kérelem

Tárgy: bölcsődei felvételi kérelem Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal Népjóléti Iroda 1126 Budapest, Böszörményi út 23-25. 1535 Budapest, Pf. 925. Tárgy: bölcsődei felvételi kérelem Alulírott (szülő/gyám neve)

Részletesebben

17/2001. (V.24.) önkormányzati r e n d e l e t 1. Szolnok város helyi parkolási rendjéről

17/2001. (V.24.) önkormányzati r e n d e l e t 1. Szolnok város helyi parkolási rendjéről 1. oldal 17/2001. (V.24.) önkormányzati r e n d e l e t 1 Szolnok város helyi parkolási rendjéről Egységes szerkezetbe foglalva a 26/2001. (VI.18.), a 28/2001. (VIII.1.), a 45/2001. (XII.27.) KR. sz. és

Részletesebben

DEBRECEN Megyei Jogú Város Önkormányzatának

DEBRECEN Megyei Jogú Város Önkormányzatának DEBRECEN Megyei Jogú Város Önkormányzatának K Ö Z L Ö N Y E 2007. évi 20. szám 2007. október 25. T A R T A L O M J E G Y Z É K Szám Tárgy Oldal A KÖZGYŰLÉS RENDELETEI 43/2007. (X. 25.) Ö.r. Debrecen Megyei

Részletesebben

GROUPAMA GÉPJÁRMŰ ASSZISZTENCIA BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ

GROUPAMA GÉPJÁRMŰ ASSZISZTENCIA BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Az OTP Csoport partnere GROUPAMA GÉPJÁRMŰ ASSZISZTENCIA BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ A Groupama Biztosító Zrt. a nála egyedi gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkező

Részletesebben

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 22/2014. (V.23.) önkormányzati rendelete a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 22/2014. (V.23.) önkormányzati rendelete a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról 1 Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 22/2014. (V.23.) önkormányzati rendelete a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról módosította: 28/2014 (VI.27) önkormányzati rendelet Eger

Részletesebben

A jó gyakorlat átadás intézményi szabályai. A Szervezeti és Működési Szabályzat Melléklete

A jó gyakorlat átadás intézményi szabályai. A Szervezeti és Működési Szabályzat Melléklete A jó gyakorlat átadás intézményi szabályai A Szervezeti és Működési Szabályzat Melléklete 1 A szabályzat célja Az intézményi jó gyakorlatok átadásával kapcsolatos tevékenységek, feladatok, jogok és kötelezettségek

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2015-0729-5 Vasúti baleset Csorna 2015. július 23.

ZÁRÓJELENTÉS. 2015-0729-5 Vasúti baleset Csorna 2015. július 23. ZÁRÓJELENTÉS 2015-0729-5 Vasúti baleset Csorna 2015. július 23. A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak, körülményeinek feltárása,

Részletesebben

h a t á r o z a t o t

h a t á r o z a t o t A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének JÉ-II-50265/2011. számú határozata a Közlekedési Biztosító Egyesülettel szemben felügyeleti intézkedés alkalmazásáról A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

Részletesebben

1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez

1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez Tartalomjegyzék 1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez... 2 I. Az úttal kapcsolatos fogalmak... 2 II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak... 3 III. A közúti forgalommal

Részletesebben

ANDO-PRILL és ANDO-ÉV robbanóanyag gyártás, tárolás, raktározás biztonságtechnikájának kérdései. Szakdolgozat

ANDO-PRILL és ANDO-ÉV robbanóanyag gyártás, tárolás, raktározás biztonságtechnikájának kérdései. Szakdolgozat Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Bányászati és Geotechnikai Intézeti Tanszék ANDO-PRILL és ANDO-ÉV robbanóanyag gyártás, tárolás, raktározás biztonságtechnikájának kérdései Szakdolgozat Nyíri

Részletesebben

TÁMOP-3.1.7-11/2-2011-0082. A jó gyakorlat átadás intézményi szabályai. A Szervezeti és Működési Szabályzat Melléklete

TÁMOP-3.1.7-11/2-2011-0082. A jó gyakorlat átadás intézményi szabályai. A Szervezeti és Működési Szabályzat Melléklete A jó gyakorlat átadás intézményi szabályai A Szervezeti és Működési Szabályzat Melléklete A szabályzat célja Az intézményi Jó gyakorlatok átadásával kapcsolatos tevékenységek, feladatok, jogok és kötelezettségek

Részletesebben

Eredeti használati utasítás. Elektromos csatolós vontató 51048070036 HU - 02/2012

Eredeti használati utasítás. Elektromos csatolós vontató 51048070036 HU - 02/2012 Eredeti használati utasítás Elektromos csatolós vontató 1050 51048070036 HU - 02/2012 Tartalomjegyzék g 1 Előszó Az ipari targonca... 2 Általános információk..... 2 CE-jelölés... 2 EK megfelelőségi nyilatkozat

Részletesebben

A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A

A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ HALLGATÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK BIZTOSÍTÁSÁRÓL ÉS TANULMÁNYAIK FOLYTATÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉRŐL BUDAPEST 2007 1. Az Egyetemi Szenátus

Részletesebben

(egységes szerkezetben a 31/2012. (XI.30.), az 1/2013. (I.31.) és a 14/2013. (VI.27.) számú önkormányzati rendelettel)

(egységes szerkezetben a 31/2012. (XI.30.), az 1/2013. (I.31.) és a 14/2013. (VI.27.) számú önkormányzati rendelettel) Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2012. (VII.26.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú utakon a tehergépjárművek közlekedésének súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek

Részletesebben

MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET dokumentuma. 2003. évi CXXIX. törvény. a közbeszerzésekről ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RÉSZ. I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET dokumentuma. 2003. évi CXXIX. törvény. a közbeszerzésekről ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RÉSZ. I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK 2003. évi CXXIX. törvény a közbeszerzésekről Az Országgyűlés a közpénzek ésszerű felhasználása átláthatóságának és széles körű nyilvános ellenőrizhetőségének megteremtése, továbbá a közbeszerzések során

Részletesebben

GROUPAMA GARANCIA GÉPJÁRMŰ ASSZISZTENCIA BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ

GROUPAMA GARANCIA GÉPJÁRMŰ ASSZISZTENCIA BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Az OTP Csoport partnere GROUPAMA GARANCIA GÉPJÁRMŰ ASSZISZTENCIA BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Groupama Garancia Biztosító Zrt. 1051 Budapest, Október 6. utca 20. Nyomtatványszám:

Részletesebben

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató. Szám: Ügyintéző:. Tárgy: ADR bírság Telefonszám: 06-94/513-430 HATÁROZAT

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató. Szám: Ügyintéző:. Tárgy: ADR bírság Telefonszám: 06-94/513-430 HATÁROZAT Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató H-9700 Szombathely, Ady E. tér 1. Tel: (94) 513-430 Fax: (94) 513-431 E-mail: vas.mki@katved.gov.hu Szám: Ügyintéző:. Tárgy: ADR bírság Telefonszám: 06-94/513-430

Részletesebben

A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉG

A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉG A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉG A munkáltató kártérítési felelőssége A felelősség a legáltalánosabb értelemben: magatartás értékelése. Egymástól elválaszthatatlan funkciói a reparáció és a prevenció.

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MÓDSZERTANI AJÁNLÁS a Korlátozott terjesztésű minősítéssel ellátott mérőeszközök kezeléséhez vizsgaszervező intézmények részére

MÓDSZERTANI AJÁNLÁS a Korlátozott terjesztésű minősítéssel ellátott mérőeszközök kezeléséhez vizsgaszervező intézmények részére 2011. Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet Főigazgatósága MÓDSZERTANI AJÁNLÁS a Korlátozott terjesztésű minősítéssel ellátott

Részletesebben

Képzési tájékoztató. A képzési program E-001291/2015/A052. A programba való bekapcsolódás feltételei. A programban való részvétel feltételei

Képzési tájékoztató. A képzési program E-001291/2015/A052. A programba való bekapcsolódás feltételei. A programban való részvétel feltételei Nyíregyházi Szakképzési Centrum 4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12. Tel.: 42/512-371 OM azonosító: 203045 E-mail: nyirszc@gmail.com Honlap: www.nyiregyhaziszc.hu Képzési tájékoztató A A képzési program

Részletesebben

Mobilitásgarancia Tájékoztató füzet Használt gépkocsikra. www.seat.hu

Mobilitásgarancia Tájékoztató füzet Használt gépkocsikra. www.seat.hu Mobilitásgarancia Tájékoztató füzet Használt gépkocsikra www.seat.hu Tisztelt Vásárlónk! Örülünk, hogy SEAT gépkocsiját eddig is megelégedéssel használta. Meggyôzôdésünk, hogy jól választott, és ôszintén

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) az E-építési napló mobilalkalmazás használatához

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) az E-építési napló mobilalkalmazás használatához Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) az E-építési napló mobilalkalmazás használatához Az Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) célja, hogy a Lechner Nonprofit Kft. által kínált E építési

Részletesebben

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK CSERETELEP

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK CSERETELEP 1. Hogyan változott meg 2012. január. 01. - től a Katasztrófavédelem szervezete és milyen új ellenőrzési hatáskörei keletkeztek? 2012. január 01. hatállyal módosult a tűz elleni védekezésről, a műszaki

Részletesebben

PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T É N E K./2014(...) önkormányzati rendelete

PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T É N E K./2014(...) önkormányzati rendelete PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T É N E K./2014(...) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról Pereszteg Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

31 841 01 0010 31 02 Tehergépkocsi-vezető Haszongépjármű vezető

31 841 01 0010 31 02 Tehergépkocsi-vezető Haszongépjármű vezető A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

17/2001. (V.24.) önkormányzati r e n d e l e t 1. Szolnok város helyi parkolási rendjéről

17/2001. (V.24.) önkormányzati r e n d e l e t 1. Szolnok város helyi parkolási rendjéről 1. oldal 17/2001. (V.24.) önkormányzati r e n d e l e t 1 Szolnok város helyi parkolási rendjéről Egységes szerkezetbe foglalva a 26/2001. (VI.18.), a 28/2001. (VIII.1.), a 45/2001. (XII.27.) KR. sz. és

Részletesebben

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete 13/2010. (VI. 21.) önkormányzati rendelete

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete 13/2010. (VI. 21.) önkormányzati rendelete Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete 13/2010. (VI. 21.) önkormányzati rendelete a parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének rendjéről Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Ellenőrzési és Karbantartási Terv 2014 minta

Ellenőrzési és Karbantartási Terv 2014 minta Üzemeltető (név, cím): Játszótér (név (ha van), cím): Játékeszköz lista: 1. sz. melléklet Ellenőrzési és Karbantartási Terv 2014 minta A játékeszközök és részeinek ellenőrzésére vonatkozó előírások: 1.

Részletesebben

A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATAI

A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATAI A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATAI Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ BÁNKINÉ BOSNYÁK FRIDA ELLÁTOTTJOGI KÉPVISELŐ 2015. SZEPTEMBER 18. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001

Részletesebben

SPRINTER Futárszolgálat Korlátolt Felelősségű Társaság

SPRINTER Futárszolgálat Korlátolt Felelősségű Társaság SPRINTER Futárszolgálat Korlátolt Felelősségű Társaság postai szolgáltatásokra vonatkozó, 2015. szeptember 1. napjától hatályos Általános Szerződési Feltételei Sprinter Standard Házhozszállítás Sprinter

Részletesebben

VII. NAPIREND. Lukács László. A döntés formája: Előterjesztő: Előterjesztést készítette:

VII. NAPIREND. Lukács László. A döntés formája: Előterjesztő: Előterjesztést készítette: ELŐTERJESZTÉS DÉDESTAPOLCSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. FEBRUÁR 24-EI MUNKATERV SZERINTI RENDES ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 1288-8/2015/D. MELLÉKLETEK SZÁMA: 1 DB VII. NAPIREND Tárgy: A járművek

Részletesebben

Tűzoltó anyagok és tűzoltó készülékek KT-34. Érvényes: 2019. december 31-ig.

Tűzoltó anyagok és tűzoltó készülékek KT-34. Érvényes: 2019. december 31-ig. RVEZET Környezetbarát Környezetbarát Termék Nonprofit Termék Kft. Nonprofit Kft. 1027 Budapest, Lipthay utca 5. Telefon: (+36-1) 1027 336-1156, Budapest, fax: Lipthay (+36-1) utca 336-1157 5. E-mail: info@okocimke.hu

Részletesebben

Az OTP Csoport partnere. 1. Bevezető/általános rendelkezések. 2. A biztosítás létrejötte. 3. A biztosítás tartama, területi és időbeli hatálya

Az OTP Csoport partnere. 1. Bevezető/általános rendelkezések. 2. A biztosítás létrejötte. 3. A biztosítás tartama, területi és időbeli hatálya Az OTP Csoport partnere BALESETBIZTOSÍTÁSI KERETSZERZŐDÉS FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ A GROUPAMA GARANCIA BIZTOSÍTÓ ZRT. FOLYAMATOS DÍJFIZETÉSŰ GROUPAMA ÉLETÍV PROGRAM ÉS/VAGY FOLYAMATOS DÍJFIZETÉSŰ

Részletesebben

A kormányablak kizárólag tájékoztatást nyújt az alábbi esetekben (4. melléklet az 515/2013. (XII. 30.) Korm. rendelethez)

A kormányablak kizárólag tájékoztatást nyújt az alábbi esetekben (4. melléklet az 515/2013. (XII. 30.) Korm. rendelethez) A kormányablak kizárólag tájékoztatást nyújt az alábbi esetekben (4. melléklet az 515/2013. (XII. 30.) Korm. rendelethez) 1. Házassági szándék bejelentése és házasságkötés 2. Bejegyzett élettársi kapcsolat

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-361-5 vasúti baleset Győrszemere Gyömöre-Tét 2012. május 31. 42001 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-361-5 vasúti baleset Győrszemere Gyömöre-Tét 2012. május 31. 42001 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2012-361-5 vasúti baleset Győrszemere Gyömöre-Tét 2012. május 31. 42001 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak,

Részletesebben

MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ T-431/14 Tímár utcai megálló támfal és szegély megerősítésének kivitelezése tárgyú közbeszerzési eljárásban

MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ T-431/14 Tímár utcai megálló támfal és szegély megerősítésének kivitelezése tárgyú közbeszerzési eljárásban MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ T-431/14 Tímár utcai megálló támfal és szegély megerősítésének kivitelezése tárgyú közbeszerzési eljárásban Diszpozíció: H5 szentendrei HÉV vonal árvízi károk helyreállítása a 29+02-32+50

Részletesebben

Szentes Város Polgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300

Szentes Város Polgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 1 Szentes Város Polgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Ikt.sz.: 07 1451/2007. Témafelelõs: Cseuz András Tárgy: Szentes város területén fizetõ, kijelölt gépjármû várakozóhelyek létesítése.

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2014-1145-5 VASÚTI BALESET Dombóvár 2014. november 4. 63871-2 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2014-1145-5 VASÚTI BALESET Dombóvár 2014. november 4. 63871-2 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2014-1145-5 VASÚTI BALESET Dombóvár 2014. november 4. 63871-2 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak, körülményeinek

Részletesebben

Els segélynyújtás BLS-AED képzés

Els segélynyújtás BLS-AED képzés Els segélynyújtás BLS-AED képzés KÉPZÉSI PROGRAM A képzés pontos megnevezése: Közúti els segélynyújtás Készítette: Németh Gábor Ment tiszt, egészségügyi szakmenedzser BLS-AED instruktor 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

A képesítések átláthatósága és átjárhatósága - az Europass bizonyítvány-kiegészítő tíz éve. Modláné Görgényi Ildikó

A képesítések átláthatósága és átjárhatósága - az Europass bizonyítvány-kiegészítő tíz éve. Modláné Görgényi Ildikó A képesítések átláthatósága és átjárhatósága - az Europass bizonyítvány-kiegészítő tíz éve Modláné Görgényi Ildikó Célja: A magyar és az Európai Uniós dokumentumrendszer Gazdasági igényeknek való megfelelés

Részletesebben

Bizottsági ülés ideje Adatmódosítás 2. adatmódosítás Ajánlás lejárta 2011. december 15. 2012. május 17. 2012. június 21. 2016. december 31.

Bizottsági ülés ideje Adatmódosítás 2. adatmódosítás Ajánlás lejárta 2011. december 15. 2012. május 17. 2012. június 21. 2016. december 31. Bizottsági ülés ideje Adatmódosítás 2. adatmódosítás Ajánlás lejárta 2011. december 15. 2012. május 17. 2012. június 21. 2016. december 31. Termék vizsgálat helye: Termék gyártó: MABISZ VAGYONVÉDELMI ÉS

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉS FELTÉTELEK (ÁSZF) a Start Agro Kft. által forgalmazott új és használt gépek értékesítése kapcsán

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉS FELTÉTELEK (ÁSZF) a Start Agro Kft. által forgalmazott új és használt gépek értékesítése kapcsán ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉS FELTÉTELEK (ÁSZF) a Start Agro Kft. által forgalmazott új és használt gépek értékesítése kapcsán Általános rendelkezések Szerződő felek megállapítják, hogy a Start Agro Kft. építőipari-

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM KLINIKAI KÖZPONT

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM KLINIKAI KÖZPONT PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM KLINIKAI KÖZPONT PTE KK INTÉZETEIBEN TERVEZETT ÉS FOLYTATOTT HUMÁN KLINIKAI VIZSGÁLATOK ELJÁRÁSI RENDJE MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBEN 3/2009. sz. PTE KK Főigazgatói Utasítás

Részletesebben

Szállítási logisztika (BMEKOKUA622)

Szállítási logisztika (BMEKOKUA622) Szállítási logisztika (BMEKOKUA622) 1. Az áruszállítási rendszerek feladatai Általános megfogalmazás: anyagok, termékek helyváltoztatása az értékteremtő lánc résztvevői, ill. egy vállalat különböző telephelyei

Részletesebben

13/1998. (V. 6.) KTM rendelet

13/1998. (V. 6.) KTM rendelet 1. oldal 13/1998. (V. 6.) KTM rendelet a barlangok nyilvántartásáról, a barlangok látogatásának és kutatásának egyes feltételeiről, valamint a barlangok kiépítéséről A természet védelméről szóló 1996.

Részletesebben

TSC Kft. 1091 Budapest, Üllői út 19.. Cg. 01-09-871569 MKEH reg.szám: U00726

TSC Kft. 1091 Budapest, Üllői út 19.. Cg. 01-09-871569 MKEH reg.szám: U00726 TSC Kft. 1091 Budapest, Üllői út 19.. Cg. 01-09-871569 MKEH reg.szám: U00726 Biztosító:QBE Biztosító Tel.: 06 1 427 27 27 Honlap:www.tescotravel.hu E-mail:foglalas@tescotravel.hu ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

Részletesebben

Finompormatricák az ÉMI-TÜV SÜD-tôl

Finompormatricák az ÉMI-TÜV SÜD-tôl Most aktuális ÉMI-TÜV Több biztonság Nagyobb érték Aki ettôl az évtôl egész Németország területén a kialakított környezetvédelmi zónákkal rendelkezô városok vonzáskörzetében is autójával szabadon akar

Részletesebben

I. A PROJEKT HELYSZÍNE

I. A PROJEKT HELYSZÍNE BESZÁMOLÓ Az osztrák és német társasági jog intézményrendszerének jogösszehasonlító és jogdogmatikai elemzése (OTKA K 68628 sz.) Témavezető: Szikora Veronika A kutatás előrehaladása a tervezettnek megfelelt

Részletesebben

Fax: +36 63 450-068. Dokumentum: DOKUMENTÁCIÓ Építési munkákhoz

Fax: +36 63 450-068. Dokumentum: DOKUMENTÁCIÓ Építési munkákhoz Nagytőke Község Önkormányzata 6612 Nagytőke, Széchenyi tér 6. Magyarország +36 63 450-6090 Fax: +36 63 450-068 Dokumentum: DOKUMENTÁCIÓ Építési munkákhoz Vállalkozási szerződés a Nagytőke Község ivóvízminőség-javítás

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS

VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS Amely létrejött egyrészről a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság székhely: 6000 Kecskemét, Liszt F. u. 19. adószáma: 15323888-2-03 képviseli: Dr. Vajna Tamásné igazgató mint megrendelő

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. A képzés megnevezése: Veszélyes áru közúti szállítási katasztrófavédelmi ellenőri képzés

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. A képzés megnevezése: Veszélyes áru közúti szállítási katasztrófavédelmi ellenőri képzés 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. A képzés megnevezése: Veszélyes áru közúti szállítási katasztrófavédelmi ellenőri képzés 1.2. A képzés végrehajtásának jogi háttere Magyarország Alaptörvénye 2011. évi CXXVIII.

Részletesebben

A POLGÁRŐRÖK KÉPZÉSÉBEN ÉS SZAKMAI ISMERETEIK BŐVÍTÉSÉBEN VALÓ RENDŐRSÉGI KÖZREMŰKÖDÉS 2014. ÉVI FELADATAI ÉS TEMATIKÁJA

A POLGÁRŐRÖK KÉPZÉSÉBEN ÉS SZAKMAI ISMERETEIK BŐVÍTÉSÉBEN VALÓ RENDŐRSÉGI KÖZREMŰKÖDÉS 2014. ÉVI FELADATAI ÉS TEMATIKÁJA A POLGÁRŐRÖK KÉPZÉSÉBEN ÉS SZAKMAI ISMERETEIK BŐVÍTÉSÉBEN VALÓ RENDŐRSÉGI KÖZREMŰKÖDÉS 2014. ÉVI FELADATAI ÉS TEMATIKÁJA I. BEVEZETŐ Az Országos Polgárőr Szövetség irányításával a Magyarországon törvényesen

Részletesebben

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS. Név: Mester Példány. MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti Minőségirányítási rendszerének kialakítására.

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS. Név: Mester Példány. MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti Minőségirányítási rendszerének kialakítására. MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS a Mester Példány MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti Minőségirányítási rendszerének kialakítására. Név: Mester Példány CÍM: 1114 Budapest, MEGBÍZÓ: MEGBÍZOTT: Név: BMS-Consulting

Részletesebben

H Á Z I R E N D 2015.

H Á Z I R E N D 2015. Ikt. sz.:520/sz/2015 H Á Z I R E N D 2015. H Á Z I R E N D Az intézmény célja, hogy biztonságos és nyugodt életfeltételeket, kiegyensúlyozott és megfelelő kereteket, személyre szóló ápolást és gondozást,

Részletesebben

ACO épületgépészet. ACO épületgépészet. Aknafedlapok. Aknafedlapok

ACO épületgépészet. ACO épületgépészet. Aknafedlapok. Aknafedlapok Aknafedlapok ACO épületgépészet Aknafedlapok Fedlapok Falátvezetések Visszatorlódásgátlók Olajleválasztók Öntöttvas összefolyók Rozsdamentes termékek 1 Burkolható fedlapok Általános tudnivalók: Aknák,

Részletesebben

Kezelési, telepítési és karbantartási utasítás

Kezelési, telepítési és karbantartási utasítás Kezelési, telepítési és karbantartási utasítás PanAqua II 30-zárt (PanAqua 80-5-Z) PanAqua II 25-zárt (PanAqua 71-5-Z) PanAqua II 20-zárt (PanAqua 68-3-Z) PanAqua II 15-zárt (PanAqua 62-2-Z) Fatüzelésű

Részletesebben

"B" kategória, illetve A1-B-vel motoros kategória. minden hónap második hét kedd napjáig szükséges!

B kategória, illetve A1-B-vel motoros kategória. minden hónap második hét kedd napjáig szükséges! "B" kategória, illetve A1-B-vel motoros kategória Tanfolyamra jelentkezés módja: Tanfolyamokba regisztráció minden hónap második hét kedd napjáig szükséges! Egyedülálló lehetőség! Képzőszervünknél Tantermi

Részletesebben

[Partnerszám:... ] Termékértékesítési szerződés

[Partnerszám:... ] Termékértékesítési szerződés amely létrejött egyrészről a Termékértékesítési Szerződés -3. Rész: Általános szerződési feltételek [Partnerszám:.... ] Termékértékesítési szerződés Tokaj Kereskedőház Zrt Székhelye: 3934 Tolcsva, Petőfi

Részletesebben

A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvényt (a továbbiakban: Szt.) az Országgyűlés a következők szerint módosítja:

A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvényt (a továbbiakban: Szt.) az Országgyűlés a következők szerint módosítja: Törvényjavaslat a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény módosításáról (Tervezet) A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvényt (a továbbiakban: Szt.) az Országgyűlés a következők szerint módosítja:

Részletesebben