A Hallatlan Alapítvány bemutatkozó anyaga és tervei 2012.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Hallatlan Alapítvány bemutatkozó anyaga és tervei 2012."

Átírás

1 Bizalmas! A Hallatlan Alapítvány bemutatkozó anyaga és tervei Tervezett hazai projektek v augustus 6. 0

2 AZ ELMÚLT NEGYVEN ÉV NYELVÉSZETI EREDMÉNYEI VILÁGSZERTE NYILVÁNVALÓVÁ TETTÉK A JELNYELVEK TERMÉSZETES NYELV VOLTÁT. E TUDOMÁNYOS TÉNY MEGKÉRDŐJELEZÉSE MA MÁR A NAGYFOKÚ SZAKMAI HOZZÁ NEM ÉRTÉS JELE. MAGYAR NYELV. AKADÉMIA KIADÓ, FELVEZETÉS A Föld lakóinak közel 10%- a hallássérült és 1 2%- a siket. Ezek az emberek az élet számos területén hátrányban vannak egészséges társaikkal szemben, különösen az oktatás, munkaerőpiac, az alapvető szolgáltatásokhoz és információhoz való hozzáférés területein. A 2001 es népszámlálás adatai szerint hazánk harmadik legnagyobb kisebbségének közös nyelve a magyar jelnyelv, amelyet hosszú évek után, 2009-ben az Országgyűlés Magyarország egyik hivatalos nyelveként fogadott el, s amely az Alaptörvényben a magyar kultúra részeként szerepel. Ezáltal elmondható, hogy a siketek és nagyothallók alkotmányos joga az említett területeken az esélyegyenlőség, amelynek leginkább hangsúlyos kommunikációs csatornája a fogyatékkal élő kisebbség és a többségi társadalom között a jelnyelv lehet. Magyarországon a szorosan érintettek számát (ideértve a fogyatékkal élőket és a közvetlen hozzátartozókat) mintegy ezer főre becsülhetjük 1. Fentiekkel párhuzamosan a jelnyelvvel és a siketséggel kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, amely sok esetben negatív hozzáállást és rossz attitűdöket szül. Ezért rendkívül fontosnak tartjuk a jelnyelv népszerűsítését és a növekvő társadalmi támogatottságot. Úgy látjuk, hogy munkánk által lehetőség nyílik a siketek világával való megismerkedésre és a korábbi, esetleges téves elképzelések eloszlatására. Tapasztalataink azt mutatják, hogy programjaink résztvevői, alkalmazásaink felhasználói sokkal elfogadóbbak l e t t e k nem csupán a másfajta kommunikáció, de fogyatékos embertársaik iránt is. Magyarországon november 9- én, perckor elfogadták a világ legkomplexebb jelnyelvi törvényét. A Magyar Országgyűlés, kéthónapos törvénykezési eljárás után egyhangúlag, 369 igen, 0 nem és 0 tartózkodás mellett elfogadta a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv védelméről szóló törvényt. A törvényben az Európai Unió tagországai közül Finnország után másodikként kimondják, hogy a siketek közössége nyelvi kisebbség, a siketvak személyek jogait pedig először rögzítik Magyarországon törvényben. A törvényt Magyarország a fogyatékkal élők jogairól szóló ENSZ Egyezmény 1 Magyar Jelnyelvi Programiroda: Jelnyelvi tolmácsszolgáltatás igénybevételi adatainak elemzése a június 01. és május 31. közötti tárgyidőszakra vonatkozóan

3 rendelkezéseire tekintettel fogadta el. A törvény a magyar jelnyelv elismerésével megteremti annak a szemléletváltásnak az alapjait, aminek eredményeként a hallássérültek közösségéről a jövőben nemcsak fogyatékos személyekként, hanem egy nyelvi kisebbség tagjaiként gondolkodhatunk. A HALLATLAN ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGÉNEK RÖVID BEMUTATÁSA A Hallatlan Alapítvány ezen hátrányos helyzetű emberek integrációjának elősegítését tűzte ki célul 2005 ben. Az Alapítvány első programja a magyar jelnyelv korszerű és hatékony egységesítése, terjesztése, valamint oktatási módjának kialakítása volt, amely az első hazai on- line jelnyelvi szótár formájában, illetve az Alapítvány jelenlegi jelnyelvi tanfolyamai révén valósult meg. Az Alapítvány jelnyelvi tanfolyamai jelenleg a hét minden napján, immáron ötödik éve folyamatosan, növekvő tanulói számban folynak. Az elmúlt években az Alapítvány célkitűzései jelentősen bővültek. A megváltozov munkaképességű, fogyatékos ezen belül elsősorban a siketek és nagyothallók munkaerő- piaci, információs társadalmi, kulturális és szociális integrációja került az alapítványi tevékenységek fókuszába, akadálymentesítést célzó, életvitelt segítő szolgáltatások fejlesztésével. A jelnyelv megismertetése és társadalmi elismertetése céljából rendezvények, fórumok szervezése, további jelnyelvi oktatóanyagok, videók, vizsgaanyagok fejlesztése, jelnyelvi oktatók képzése, tréningek tartása, tolmácsszolgálat kialakítása folyik. Az Alapítvány weboldala (hallatlan.hu) az elmúlt évek során magyarországi jelnyelvoktatás fontos bázisává vált és a felhasználók mindennapi eszköze lett. Az oldal jelnyelvoktatásban és tanulásban érdekeltek, a jelnyelv iránt érdeklődők és jelnyelv használók számára kínál oktatási anyagokat, on- line jelnyelvi szótárt és közösségi plahormot. Alapítványunk mind az Európai Unión belül, mind azon kívül ápol szakmai kapcsolatokat. A jelnyelvek nemzetközi kutatása olyan lehetőség és ambíció, amely a napi munka minőségét és a fejlődés menetének kijelölését kétoldali tapasztalatcserén túl a közös kutatásokban és a nemzetközi projektekben látja biztosítva. Ebből a szempontból az Alapítvány hétéves története olyan tudásbázist jelent, amely nemzetközi érdeklődésre tart számot. Az ALAPÍTVÁNY MŰKÖDÉSE FOLYAMÁN SZÁMOS HAZAI ÉS NEMZETKÖZI ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT Az Alapítvány 2006 ban nyerte el az Európai Nyelvi Díjat. Az alap és középfokú oktatási anyagaink díjnyertes mul[média alkalmazások díját kapták 2007-ben ban gyerekeknek szóló CD ROM kiadványunk I. helyezett lett esélyegyenlőséget biztosító on line illetve multimédia alkalmazások területén. Weboldalunk 2009 ben a Magyar Internet Média és Webdíj non profit kategóriájának, illetve az efes[val eesélyegyenlőség kategóriájának díjazottja őszén megszerezte az Év Honlapja díjat is, szintén első helyzettként.

4 Sikereinkre való tekintevel én a Magyar Tartalomipari Szövetség Nívódíjban részesíteve az Alapítvány eddigi tevékenységét: (jelnyelvi szótár, gyermekeknek jelnyelvet oktató CD Rom, jelnyelvi Híradó szolgáltatás). A szakmai elismerések közül említésre méltó, hogy a es évben a Magyar Televízió partnereként végeztük a közérdekű információk akadálymentesítését siket és nagyothalló emberek számára ben aranyéremben részesült e- Befogadás kategóriában a jelnyelvet népszerűsítő magyar internetes oldal, a a World Summit Award (WSA) versenyen. EREDMÉNYEINK Szervezetünk eddigi tevékenysége során megteremtette a jelnyelv tanulás lehetőségét, amellyel ezidáig közel fő vett részt az oktatásokon, amelyen szó került elsajátításra, 200 fő vett részt szinten tartó oktatáson. Ha a tanulókkal kapcsolatban állókat is beszámítjuk fő részére vált egyszerűbbé, gördülékenyebbé a jelnyelvi kommunikáció. Kiszámlálhatatlan, hogy emiatt mennyi kommunikációs szituációt lehetett gyorsan kezelni, információt átadni, befogadni, illetve mennyivel ritkábban kerülhettek a hátrányos helyzetűek számukra kellemetlen helyzetbe a kommunikációs akadályok miatt. A honlapunkon keresztül naponta átlagosan alkalommal nézik meg a feltöltött szavakat, kifejezéseket. A jelnyelv szélesebb körű ismerete hozzájárul a siketek, némák/halláskárosultak integrációjának növeléséhez, ahhoz, hogy mindennapjaikat könnyebben megéljék. A honlapon található keresztrejtvények egyfelől a halláskárosultak szórakozási lehetőségeit bővítik, másfelől a jelnyelvtanulókat segítik a jelnyelv játékos elsajátításában A weblapunkra feltöltött jelnyelvi híradók segítik az információmegosztást, tájékoztatást, valamint az információkhoz való egyenlő esélyű hozzáférést. Ezen kívül ez kiváló gyakorlási lehetőséget nyújt a jelnyelvet magas szinten tanulók számára. MŰKÖDÉS, SAJÁT ERŐFORRÁSOK ÉS A MŰKÖDÉS INFRASTRUKTÚRÁJA A fent bemutatkozás és előzmények, eredmények alapján keresünk forrásokat a programok fejlesztéséhez, illetve a meglévő tevékenység fenntartásához. Jelenlegi infrastruktúránk és erőforrásaink a következőek: A SZÉKHELY ÉS AZ ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Az Alapítvány székhelye egy VIII. kerüle[ ingatlan, amelyet támogatov konstrukcióban a főváros biztosít. Az önkormányzat a használatba adás idején érvényes bérle[ díj nettó összegét biztosítja, az Alapítvány pedig az áfát és a bérleti díj aktuális mértékének és az önkormányzat által biztosítov támogatás mértékének különbözetét fizeti. Ez a támogatási szerződés 2013 márciusában lejár. Az ingatlan átadáskor felújítandó állapotban volt. Az Alapítvány az ingatlan felújítását, akadálymentesítését és a tevékenységhez szükséges infrastruktúra kialakítását elvégezte, amely tízmillió forintot meghaladó beruházást jelentett:

5 oktató szobák, tantermek kialakítása // irodahelyiség kialakítása // multimédiás stúdió kialakítása // tárgyaló és társalgó kialakítása // női és férfi-mellékhelyiségek // az ingatlan villamossági szerelvényeinek cseréje // fűtéskorszerűsítés // hideg- és melegburkolás // akadálymentesítés // informa[kai hálózatépítés Az Alapítvány székhelyén az alábbi mindennapos tevékenységek folynak oktatás // szakmai rendezvények lebonyolítása // tanfolyamszervezés // tartalomgyártás // általános adminisztratív feladatok ellátása // iratőrzés stb.

6 Online jelnyelvi szótár fejlesztése, továbbfejlesztése tabletre Az Alapítvány az új típusú on-line megoldásokra épülő önálló életvitelt segítő szolgáltatásaira a éves korosztály a leginkább fogékony. Ezt a korosztályt kívánjuk megcélozni a mobil alkalmazásainkkal is, ezen korosztály számára biztosít a programunk jövőben is izgalmas és egyszerűen kezelhető megoldásokat. A program kapcsán a mobil hozzáférés fejlesztéssel új csatornát nyithatunk a jelnyelv elsajátításához, a jelnyelvi szótár tartalmának, amivel számítógép hiányában is lehetőség lenne segíteni a hátrányos helyzetűek beilleszkedését, illetve egészséges társaikkal való kommunikálásukat. A mobil technológiák fejlődésével lehetőség van az Alapítvány által létrehozott tartalmak, szolgáltatások mobil platformon keresztüli hasznosítására. A jelnyelvhez kapcsolódó szolgáltatásaink mobil platformon bárkinek, bármikor és bárhol elérhetővé válnak. A Hallatlan Alapítvány által létrehozott jelnyelvi szótár jelenleg csak mobilklienseken, valamint az Alapítvány weboldalán keresztül érhető el. A 2012 márciusában publikált Android okostelefonon használható 2 jelnyelvi szótár applikáció a letöltések alapján nagy siker volt, amely szintén hozzájárult ahhoz, hogy továbbfejlesszük/kiterjesszük az alkalmazást. A IOS és Android platformon működő táblegépen való megjelenés lehetővé teszi a nagyobb felület következtében, hogy jobban értelmezhető videók és tanulást elősegítő menüpontok is megjelenjenek. a. Nyitó oldal tile-view szerűen megjelenő funkciók (ikon/kép és megnevezés) kinézet szempontjából tab és mobil különválasztása b. Jelek listája oldal keresővel szűkíthető funkciók listaelemre kattintva lejátszható a videó (stream) hosszú nyomásra előugró funkciók "Szűrők" Összes jel Kedvencek Népszerűek Utoljára megnézett Kiválasztott kategória Saját jelek (felhasználó által készített videók) 2 S5oYWxsYXRsYW4iXQ

7 c. Jel egyedi oldala film (a filmekből érdemes lenne jobb minőséget is elérhetővé tenni a szerveren, a nagyobb felbontás miatt) funkciók (oldalváltás, ez nem minden jelnél érhető el) kedvencek közé tesz megosztás (FB, Twitter, mail) FB like vissza d. Jel feltöltése oldal felhasználó által készített videót lehet feltölteni e. Quiz oldal alapértelmezésben 3-at ad véletlenszerűen (állítható: darab és kategória) a végén eredményt mutat f. Információ oldal programinformációk támogatók (logók, nevek) g. Tanfolyamok oldal tanfolyamok listája adott elemre nyomva lehet megnézni a tanfolyam részleteit h. Tanfolyam egyedi oldala szerver oldalon generált HTML nézet egy tanfolyamról A program ezen része a honlapunkon működő online jelnyelvi szótár kifejlesztése tabletre. Az applikáció kifejlesztésével a tablethasználók internet segítségével egy online idegennyelvű szótárral megegyező módon az előre feltöltött adatbázisból (rendelkezésre áll) kikeresik az adott szót és megnézik annak jelnyelvi megfelelőjét. Ezeken kívül az alábbi funkciókkal egészítenénk ki a jelenleg mobiltelefonon elérhető funkciókat (jelnyelvi elemek kereshetősége): kvíz kialakítása, saját szótár készítése, kedvenc jelek kezelése, Facebook integráció (like) megvalósítása. A projekt össztársadalmi célja tehát a hallássérültek és velük kapcsolatban állók kommunikációjának megkönnyítése, integrációjuk támogatása. A weblap szolgáltatásai jelentősen hozzájárulnak e hátrányos helyzetű emberek életvitelének javításához. Fentiekből kiindulva határoztuk el, hogy az egyre inkább elterjedő és a hallássérültek számára világot nyitó mobileszközökre is kifejlesztünk egy szótár alkalmazást. A projekt igény az Alapítvány FB oldalán kapott visszacsatolások és egyéb a célcsoporttal történő találkozások alkalmával is többször felmerült. Alkalmazás használata

8 A kifejlesztett alkalmazások az operációs rendszereknek megfelelő app store/googleplay be kerül feltöltésre, ahonnan a potenciális felhasználók letölthetik az alkalmazást és telepíthetik tableteikre. Ezt követően az internetre csatlakozva a felhasználó kikeresi a meglévő adatbázisból a szükséges szót és megnézheti egy kisvideó formájában az adott szó jelnyelvi képét és elérheti a további funkciókat. A tárhely kapacitástól függően a felhesználók saját videókat is lementhetnek a táblagépükre, amelyet offline üzemmódban is megnézhetnek, tanulhatnak. Célunk, hogy a projektet 2012 szeptemberében elindítsuk és még 2012 évvégén megtörténjen az alkalmazások publikálása.

Kezdeményezı és nyitott üzleti döntéshozók

Kezdeményezı és nyitott üzleti döntéshozók Kezdeményezı és nyitott üzleti döntéshozók Elemzés a VMR.eco 2008 évi kutatásának eredményeibıl NRC Piackutató Az átlagosnál innovatívabb célcsoport Az üzleti döntéshozók az átlagosnál innovatívabb és

Részletesebben

INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA

INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA A SZONEK Arany János Utcai Óvoda INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA SZENTLŐRINC 2010. Mindennapi életünkben megnőtt az információ társadalmi szerepe, és felértékelődött az információszerzés képessége. Az informatikai

Részletesebben

Az állásfoglalás a következő fontosabb megállapításokat tartalmazza: Az e-kereskedelem nemzetközi, és nem szorítható az EU határai közé.

Az állásfoglalás a következő fontosabb megállapításokat tartalmazza: Az e-kereskedelem nemzetközi, és nem szorítható az EU határai közé. Az állásfoglalás a következő fontosabb megállapításokat tartalmazza: Az e-kereskedelem az internet egyik létfontosságú területe, és a belső piacra vonatkozó EU 2020 stratégiában foglalt célok megvalósításának

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI STRATÉGIÁJA

Az ÓBUDAI EGYETEM FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI STRATÉGIÁJA 2. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 42. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI STRATÉGIÁJA BUDAPEST, 2012. február PREAMBULUM

Részletesebben

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2011-13-as akcióterve

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2011-13-as akcióterve Nemzeti Fejlesztési Ügynökség A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2011-13-as akcióterve 2010. november 30. 1/8 I. Prioritás bemutatása - TIOP 1. Az oktatási infrastruktúra 1. Prioritás tartalma

Részletesebben

Megfelelési Jelentés. E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. 2014. évi működéséről

Megfelelési Jelentés. E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. 2014. évi működéséről Megfelelési Jelentés az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. 2014. évi működéséről Budapest, 2015. február 27. 1 Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zártkörűen Működő Részvénytársaság (7626 Pécs, Búza tér

Részletesebben

Fejlesztések-kutatások a pedagógusok szakmai munkájának támogatása érdekében

Fejlesztések-kutatások a pedagógusok szakmai munkájának támogatása érdekében Fejlesztések-kutatások a pedagógusok szakmai munkájának támogatása érdekében dr. Kaposi József főigazgató 2014. október 7. Hajdúszoboszló Fejlesztési-kutatási területek 1. Háttér 2. Fejlesztések tankönyvek

Részletesebben

Bevezető. KÁROLY Krisztina FELVINCZI Katalin

Bevezető. KÁROLY Krisztina FELVINCZI Katalin KÁROLY Krisztina FELVINCZI Katalin Az Eötvös Loránd Tudományegyetem legfontosabb szakmai eredményei a TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 Országos koordinációval a pedagógusképzés megújításáért című projektben

Részletesebben

A mai problémákra mai megoldások kellenek.

A mai problémákra mai megoldások kellenek. Az Ön üzletében sem tolonganak a vevők? Hálót sző a pók a pénztárgépére? Szeretné, ha jobban menne az üzlet, de nincs ötlete? A világ és a vevők megváltoztak. Ezt nyilván már Ön is észrevette. Önnek is

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.12.20. COM(2010) 777 végleges A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI ELVI STRATÉGIÁJA

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI ELVI STRATÉGIÁJA NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI ELVI STRATÉGIÁJA Elfogadva: 2010. július 26. TARTALOMJEGYZÉK PREAMBULUM... 3 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 II. A NYÍREGYHÁZI

Részletesebben

Egy Csepp Emberség Alapítvány 8660 Tab Kossuth Lajos u. 107. Adószám: 18784880-1-14 Bankszl. szám:10403916-00025761-00000005

Egy Csepp Emberség Alapítvány 8660 Tab Kossuth Lajos u. 107. Adószám: 18784880-1-14 Bankszl. szám:10403916-00025761-00000005 Egy Csepp Emberség Alapítvány 8660 Tab Kossuth Lajos u. 107. Adószám: 18784880-1-14 Bankszl. szám:10403916-00025761-00000005 Az Egy Csepp Emberség Alapítvány törvényi kötelezettségének eleget téve az alábbiakban

Részletesebben

Adatkezelési Szabályzat

Adatkezelési Szabályzat 1 Adatkezelési Szabályzat Utolsó frissítés / Hatályos: 2015. szeptember 23-tól A/I. BEVEZETÉS A Vígszínház Nonprofit Kft. célul tűzte ki maga elé, hogy szolgáltatásainak üzemeltetése során kiemelt szerepet

Részletesebben

A szoftverrel kapcsolatos elvárásaikat a cég fontos emberei így fogalmazták meg:

A szoftverrel kapcsolatos elvárásaikat a cég fontos emberei így fogalmazták meg: 1. forduló 2016. március 18. 12 00-2016 március 20. 24 00 Feladat: Egy televíziós műsorokat interneten szolgáltató vállalat a műsorainak minősítésével vállalkozó kedvű nézőket bíz meg, ezért a munkáért

Részletesebben

Közhasznúsági melléklet

Közhasznúsági melléklet Közhasznúsági melléklet név: 1. Közhasznú szervezet azonosító adatai Regionális Szociális Forrásközpont Közhasznú Nonprofit Kft székhely: 9700 Szombathely, 11-es huszár út 116. bejegyzı határozat száma:

Részletesebben

1/2015. (II. 15.) országos szabályrendelet a Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója szervezetéről és működéséről

1/2015. (II. 15.) országos szabályrendelet a Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója szervezetéről és működéséről 1/2015. (II. 15.) országos szabályrendelet a Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója szervezetéről és működéséről A Magyarországi Evangélikus Egyház az egyház intézményeiről szóló 2005. évi VIII.

Részletesebben

MUNKATERV DEÁK FERENC MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR 2013.

MUNKATERV DEÁK FERENC MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR 2013. MUNKATERV DEÁK FERENC MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR 2013. BEVEZETÉS Történetének újabb fordulópontjához érkezett könyvtárunk 2013. január 1-jén: a 2012 őszén elfogadott kulturális és költségvetési törvények

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek. (2016.06.06. napjától hatályos szöveg)

Általános Szerződési Feltételek. (2016.06.06. napjától hatályos szöveg) Általános Szerződési Feltételek (2016.06.06. napjától hatályos szöveg) A jelen felhasználási feltételek ( Szerződés ) az Aurovektor Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (Zalaegerszegi Törvényszék

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2014. január 21.

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2014. január 21. BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTI POLGÁRMESTERI HIVATAL POLGÁRMESTERI IRODA EU PROGRAMIRODA Pályázati lehetőségek civil szervezetek részére 2014. január 21. 1173 Budapest, Pesti út 165.; Levélcím:

Részletesebben

A Dél-Dunántúli Régió Információs Társadalom Stratégiája (DD-RITS)

A Dél-Dunántúli Régió Információs Társadalom Stratégiája (DD-RITS) A Dél-Dunántúli Régió Információs Társadalom Stratégiája (DD-RITS) 2005. június 30. Készült: Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács megbízásából

Részletesebben

A nem önkormányzati fenntartásban működő médiumok Szentes városában.

A nem önkormányzati fenntartásban működő médiumok Szentes városában. Szentes Város Polgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. Témafelelős: Mihály Béláné Ikt.szám: P-3892/2012. Tárgy: Az önkormányzat által adott költségvetési támogatások és a támogatott médiumok helyzetének

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2006. évben végzett munkájáról. Székesfehérvár, 2007. május 12.

BESZÁMOLÓ. a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2006. évben végzett munkájáról. Székesfehérvár, 2007. május 12. BESZÁMOLÓ a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2006. évben végzett munkájáról Székesfehérvár, 2007. május 12. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 8000

Részletesebben

Nagygyimót településen az önkormányzat által biztosított szociális szolgáltatás - É T K E Z T E T É S-

Nagygyimót településen az önkormányzat által biztosított szociális szolgáltatás - É T K E Z T E T É S- Nagygyimót településen az önkormányzat által biztosított szociális szolgáltatás - É T K E Z T E T É S- SZAKMAI PROGRAMJA Átdolgozva hatályos: 2012. szeptember 1-től A szociális szolgáltatások körében a

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 10 OSZTÁLY HELYI TANTERV

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 10 OSZTÁLY HELYI TANTERV MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 10 OSZTÁLY HELYI TANTERV A szabályozás szerint a gimnázium 9( 10). évfolyamán kötelezően választható tantárgy a mozgóképkultúra és médiaismeret, míg 11 12. évfolyamon a

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2013. május 08.

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2013. május 08. BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERI HIVATALA POLGÁRMESTERI IRODA EU PROGRAMIRODA Pályázati lehetőségek civil szervezetek részére 2013. május 08. 1173 Budapest, Pesti

Részletesebben

1. sz. melléklet: Mobil alkalmazások fejlesztése szakmai specifikációja

1. sz. melléklet: Mobil alkalmazások fejlesztése szakmai specifikációja 1. sz. melléklet: Mobil alkalmazások fejlesztése szakmai specifikációja 1. Bevezető 1.1. A dokumentum célja Az OTP Fáy András Alapítvány 2012-ben 1.103.552.921 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2007. DECEMBER 12-13. ÜLÉS

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2007. DECEMBER 12-13. ÜLÉS DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2007. DECEMBER 12-13. ÜLÉS 4. sz. napirendi pont Tájékoztató a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatásvásárlási rendszerének korszerősítésérıl

Részletesebben

A Dél-Alföldi Régió legnagyobb mérnöki állásbörzéje. Az állásbörze időpontja. 2016. április 13. 9:00-15:00 óráig

A Dél-Alföldi Régió legnagyobb mérnöki állásbörzéje. Az állásbörze időpontja. 2016. április 13. 9:00-15:00 óráig KECSKEMÉTI FŐISKOLA A Dél-Alföldi Régió legnagyobb mérnöki állásbörzéje Az állásbörze időpontja 2016. április 13. 9:00-15:00 óráig ÁLLÁSBÖRZE Tisztelt Érdeklődő, Kedves Leendő Kiállítónk! Ön most a Kecskeméti

Részletesebben

Várható váratlan Promóció Játékszabályzat és Részvételi feltételek (továbbiakban: Szabályzat) A módosítás hatályos 2016. február 12-től.

Várható váratlan Promóció Játékszabályzat és Részvételi feltételek (továbbiakban: Szabályzat) A módosítás hatályos 2016. február 12-től. Várható váratlan Promóció Játékszabályzat és Részvételi feltételek (továbbiakban: Szabályzat) A módosítás hatályos 2016. február 12-től. 1. Szervező OTP Bank Nyrt. (1051 Budapest, Nádor u. 16. Cégjegyzékszám:

Részletesebben

Kiegészítő melléklet a Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft. 2013. évi beszámolójához

Kiegészítő melléklet a Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft. 2013. évi beszámolójához Kiegészítő melléklet a Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft. 2013. évi beszámolójához I. ÁLTALÁNOS RÉSZ: 1.) A cég: Jogi formája: Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság Alapító okirat

Részletesebben

Tex and Co Kft. 1146 Budapest, Francia út 54. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (egységes szerkezetbe foglalt) I. Általános rendelkezések

Tex and Co Kft. 1146 Budapest, Francia út 54. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (egységes szerkezetbe foglalt) I. Általános rendelkezések ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (egységes szerkezetbe foglalt) A jelen Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) tartalmazza a Tex and Co Net Kft. által üzemeltetett online szolgáltatásként bérelhető rendszerek,

Részletesebben

Szakiskolai Fejlesztési Program II. XII. Monitoring jelentés. 2009. III. negyedév. Monitoring I. szakasz zárójelentés

Szakiskolai Fejlesztési Program II. XII. Monitoring jelentés. 2009. III. negyedév. Monitoring I. szakasz zárójelentés 3K CONSENS IRODA Szakiskolai Fejlesztési Program II. XII. Monitoring jelentés 2009. III. negyedév Monitoring I. szakasz zárójelentés 2009. október 30. Tartalom 1. Bevezetés... 4 2. A jelentés célja, hatóköre...

Részletesebben

BUDAPEST FİVÁROS XII. KERÜLET HEGYVIDÉKI ÖNKORMÁNYZAT IDİSÜGYI KONCEPCIÓJA. Budapest Fıváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Idısügyi Koncepciója

BUDAPEST FİVÁROS XII. KERÜLET HEGYVIDÉKI ÖNKORMÁNYZAT IDİSÜGYI KONCEPCIÓJA. Budapest Fıváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Idısügyi Koncepciója BUDAPEST FİVÁROS XII. KERÜLET HEGYVIDÉKI ÖNKORMÁNYZAT IDİSÜGYI KONCEPCIÓJA Készítette: Szokoli Erzsébet (Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ, intézményvezetı) Elfogadta 114/2013. (V. 30.) számú határozatával

Részletesebben

VI. MELLÉKLETEK. Tartalomjegyzék. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

VI. MELLÉKLETEK. Tartalomjegyzék. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com VI. MELLÉKLETEK Tartalomjegyzék 6.1. melléklet Jelentkezési, tájékoztatási lap...217 6.2. melléklet Előzetes tudásszint felmérő lap...220 6.3. melléklet Tanulási forgatókönyv...221 6.4. melléklet Önellenőrző

Részletesebben

2009. Perfekt Képzési Terv FAT: 0036 FNYSZ:01-0507-04. Képzési Terv 2009. 1. oldal

2009. Perfekt Képzési Terv FAT: 0036 FNYSZ:01-0507-04. Képzési Terv 2009. 1. oldal FAT: 0036 FNYSZ:01-0507-04 2009. 1. oldal Bevezetés A Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zrt. több mint fél évszázados tapasztalattal, szakmai hírnévvel, az egész országot lefedı hálózattal rendelkezı

Részletesebben

IV. Szakmai szolgáltatások funkcionális tervezése

IV. Szakmai szolgáltatások funkcionális tervezése Magyarország-Szlovénia Phare CBC Program 2003 A határrégió emberi erőforrás potenciáljának maximalizálása támogatási konstrukció A régióban működő foglalkoztatási paktumok közötti koordináció projekt A

Részletesebben

BESZÁMOLÓ FERTŐD VÁROSI KÖNYVTÁR 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL. 1. Szervezeti keretek, feltételek

BESZÁMOLÓ FERTŐD VÁROSI KÖNYVTÁR 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL. 1. Szervezeti keretek, feltételek BESZÁMOLÓ FERTŐD VÁROSI KÖNYVTÁR 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL 1. Szervezeti keretek, feltételek Könyvtárunk az elmúlt évekhez hasonlóan részben önálló intézményként végzi a könyvtári tevékenységeket, feladatokat.

Részletesebben

Soroksár Kommunikációs- és médiastratégiája

Soroksár Kommunikációs- és médiastratégiája Soroksár Kommunikációs- és médiastratégiája Budapest, 2011. 04.10. Tartalom Vezetői összefoglaló Médiahelyzet Soroksáron Cél Soroksári televízió Nyomtatott média Internet, soroksar.hu Közösségi média Költségek,

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.5.25. COM(2016) 289 final 2016/0152 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a területi alapú tartalomkorlátozás, illetve a vevő állampolgársága, a belső

Részletesebben

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda A kiadvány megjelenését támogatta: Tartalomjegyzék Bevezetés...5 Az

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére Tárgy: Békés Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző Véleményező bizottság: valamennyi bizottság Sorszám: III/1. Döntéshozatal módja: Minősített

Részletesebben

Mi, a Generali Köztünk a helyed!

Mi, a Generali Köztünk a helyed! Mi, a Generali Köztünk a helyed! Employer Branding Award 2015. pályázat Jogi személyiség Munkáltatói márkaépítés folyamata 2 Mi, a Generali - KÖZTÜNK A HELYED! Munkavállalói elégedettségmérés Belső kutatás

Részletesebben

Beszámoló Pilis Város Önkormányzata 2006-2010. év közötti idıszakra vonatkozó Gazdasági (Önkormányzati) Ciklusprogramja végrehajtásáról

Beszámoló Pilis Város Önkormányzata 2006-2010. év közötti idıszakra vonatkozó Gazdasági (Önkormányzati) Ciklusprogramja végrehajtásáról JÓVÁHAGYOTT VÁLTOZAT! 2010. SZEPTEMBER HÓ 24. Beszámoló Pilis Város Önkormányzata 2006-2010. év közötti idıszakra vonatkozó Gazdasági (Önkormányzati) Ciklusprogramja végrehajtásáról Pilis Város Önkormányzatának

Részletesebben

Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Nemzeti- és Etnikai Kisebbségi, Ifjúsági és Sport Bizottságának Elnöke

Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Nemzeti- és Etnikai Kisebbségi, Ifjúsági és Sport Bizottságának Elnöke Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Nemzeti- és Etnikai Kisebbségi, Ifjúsági és Sport Bizottságának Elnöke Szám: 328-27/2008. Melléklet: 2 db E l ő t e r j e s z t é s a Baranya Megyei Önkormányzat

Részletesebben

A kistérségi közigazgatás és a köz-szolgáltatás intézmény rendszere (részanyag)

A kistérségi közigazgatás és a köz-szolgáltatás intézmény rendszere (részanyag) Dr. Németh Jenő A kistérségi közigazgatás és a köz-szolgáltatás intézmény rendszere (részanyag) A kistérségi közigazgatási alrendszer szervezeti és intézmény rendszerének kialakítását három alapvető funkciónak

Részletesebben

MÉDIAISMERET SZABÓ ERVIN Könyvtár

MÉDIAISMERET SZABÓ ERVIN Könyvtár MÉDIAISMERET SZABÓ ERVIN Könyvtár A szülő csoport minden helyszínen 3 különböző részből áll. 1. Négy tematikus előadást, illetve beszélgetést tervezünk, ami mindenki számára nyitott. Ezek a média és a

Részletesebben

RITS Programfüzetek. Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet Kht. Pro Régió Ügynökség

RITS Programfüzetek. Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet Kht. Pro Régió Ügynökség RITS Programfüzetek Készítették: Axis Számítástechnikai Kft. Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet Kht. Pro Régió Ügynökség Tartalomjegyzék Bevezetés...3 Vezetői összefoglaló... 3 Az alkalmazott tervezési

Részletesebben

Célcsoport: tanár szakos, tanító MA levelező/ gyakorló tanárok a közoktatásból

Célcsoport: tanár szakos, tanító MA levelező/ gyakorló tanárok a közoktatásból TÁMOP 4.2.2.C -2M 8. sz. munka 2.1.1.8. Személyes interjúkészítés- és elemzés Célcsoport: tanár szakos, tanító MA levelező/ gyakorló tanárok a közoktatásból Készítette: Gulyás Enikő Az interjú alanyai

Részletesebben

Általános szerződési feltételek a Rockabilly.hu weboldal használatával kapcsolatban

Általános szerződési feltételek a Rockabilly.hu weboldal használatával kapcsolatban Általános szerződési feltételek a Rockabilly.hu weboldal használatával kapcsolatban 1. Fogalom meghatározások: 1.1. Hirdetés: a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló

Részletesebben

Kitöltő telefonja (körzetszám is): megyei/fővárosi önkormányzat. gazdasági szervezet

Kitöltő telefonja (körzetszám is): megyei/fővárosi önkormányzat. gazdasági szervezet Az adatszolgáltatás a 288/2009.(XII.15.) Korm. rendelet alapján kötelező! Nyilvántartási szám:1441 Adatszolgáltató: Állatkertek, vadasparkok, kultúrparkok Kitöltendő: 2 példányban Beküldendő: 2016. január

Részletesebben

NYUGTALOTTO JÁTÉKSZABÁLYZAT

NYUGTALOTTO JÁTÉKSZABÁLYZAT NYUGTALOTTO JÁTÉKSZABÁLYZAT 1 Tartalom I. Általános rész... 4 1. Általános rendelkezések... 4 2. Értelmező rendelkezések... 4 I.1 Nyugtalotto Játék... 4 I.2 Bizonylat... 4 I.3 Alapregisztráció... 4 I.4

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar Szociológia Doktori Iskola Szociálpolitika program. Tézisfüzet.

Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar Szociológia Doktori Iskola Szociálpolitika program. Tézisfüzet. Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar Szociológia Doktori Iskola Szociálpolitika program Tézisfüzet Cabrera Alvaro Az inkluzív e-parlament modellje Kirekesztés, inklúzió és demokratikus

Részletesebben

1993. évi LXXVI. törvény. a szakképzésrıl ELSİ RÉSZ BEVEZETİ RENDELKEZÉSEK. A törvény hatálya

1993. évi LXXVI. törvény. a szakképzésrıl ELSİ RÉSZ BEVEZETİ RENDELKEZÉSEK. A törvény hatálya 1993. évi LXXVI. törvény a szakképzésrıl A Magyar Köztársaságban a társadalmi folyamatokhoz, az információs társadalom és a nemzetgazdaság követelményeihez, a munkaerıpiac igényeihez és az Európai Unió

Részletesebben

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2011-13-as akcióterve

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2011-13-as akcióterve A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2011-13-as akcióterve 2011. április TIOP 1. Prioritás Az oktatási infrastruktúra fejlesztése 1. Prioritás tartalma Prioritás rövid tartalma (max. 500 karakter)

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek. 1. Bevezetés. 2. Eladó adatai

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek. 1. Bevezetés. 2. Eladó adatai Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek 1. Bevezetés Aki a www.lullaberry.hu webáruházban (továbbiakban Webáruház) regisztrációval vagy anélkül böngészik (a továbbiakban: Felhasználó), köteles

Részletesebben

FELHÍVÁS. A mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatására. A felhívás címe:

FELHÍVÁS. A mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatására. A felhívás címe: FELHÍVÁS A mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatására A felhívás címe: Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása A felhívás kódszáma:

Részletesebben

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten.

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. JOGI ADATBANK CompLex.hu Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. BEVEZETŐ Tisztelt Ügyfelünk! Dr. Ződi Zsolt szerkesztőség igazgató A 21. század új kihívásokkal néz szembe. A változások

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Tiszántúli Első Hitelszövetkezet KM5. számú melléklet Adatkezelési tájékoztató Hatályos: 2016. május 01. Adatkezelési tájékoztató Bevezetés A Tiszántúli Első Hitelszövetkezet (a továbbiakban: [Hitelszövetkezet)

Részletesebben

NÓGRÁD MEGYE SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (2013-2020)

NÓGRÁD MEGYE SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (2013-2020) NÓGRÁD MEGYE SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (2013-2020) 2013. NÓGRÁD MEGYEI FEJLESZTÉSI ÉS KÉPZÉSI BIZOTTSÁG I. Tartalom II. BEVEZETÉS... 3 III. HELYZETELEMZÉS... 6 1. Jogszabályi környezet vizsgálata,

Részletesebben

HAJDÚSÁGI JELNYELVI és KOMUNIKÉCIÓS KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

HAJDÚSÁGI JELNYELVI és KOMUNIKÉCIÓS KÖZHASZNÚ EGYESÜLET HAJDÚSÁGI JELNYELVI és KOMUNIKÉCIÓS KÖZHASZNÚ EGYESÜLET Szöveges közhasznú beszámolója a 2011 évi tevékenységéről A Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület a Hajdú-Bihar Megyei

Részletesebben

RSOE A GÁTON ÖSSZEFOGÁSSAL A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGÉRT A VÍZI KÖZLEKEDÉSÉRT MIT M VELNEK MOST? JUBILEUM A RÁBÁN

RSOE A GÁTON ÖSSZEFOGÁSSAL A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGÉRT A VÍZI KÖZLEKEDÉSÉRT MIT M VELNEK MOST? JUBILEUM A RÁBÁN KAPCS A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület tájékoztatója LAT RSOE A GÁTON ÖSSZEFOGÁSSAL A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGÉRT A VÍZI KÖZLEKEDÉSÉRT MIT M VELNEK MOST? JUBILEUM A RÁBÁN A Rádiós

Részletesebben

Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Szervezeti és Működési Szabályzata

Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Szervezeti és Működési Szabályzata Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Szervezeti és Működési Szabályzata Összeállította: Fejér Zsolt ig.h. Készítette: Fejér Zsolt ig.h. Tóth Jánosné gazd.vez. Lenkey Csaba igazgató beterjesztése alapján,

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. 2007. december. Nemzeti Kapcsolattartó, a Támogatási forrást nyújtó alap: Pályázati kapcsolattartó, támogatásközvetítı szervezet:

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. 2007. december. Nemzeti Kapcsolattartó, a Támogatási forrást nyújtó alap: Pályázati kapcsolattartó, támogatásközvetítı szervezet: PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ Az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében a magyar környezet- és természetvédelmi céllal létrejött társadalmi szervezetek támogatása, a Második Nemzeti Környezetvédelmi Program

Részletesebben

Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola 1145 Budapest, Columbus u. 11. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola 1145 Budapest, Columbus u. 11. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola 1145 Budapest, Columbus u. 11. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A Szervezeti és Működési

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. Kis- és középvállalkozások számára. 2013. április 16.

Pályázati lehetőségek. Kis- és középvállalkozások számára. 2013. április 16. BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERI HIVATALA POLGÁRMESTERI IRODA EU PROGRAMIRODA Pályázati lehetőségek Kis- és középvállalkozások számára 2013. április 16. 1173 Budapest,

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó AZ ÖNKORMÁNYZAT 2011. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI GAZDÁLKODÁSÁRÓL. Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2.

B E S Z Á M O L Ó AZ ÖNKORMÁNYZAT 2011. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI GAZDÁLKODÁSÁRÓL. Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. B E S Z Á M O L Ó AZ ÖNKORMÁNYZAT 2011. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI GAZDÁLKODÁSÁRÓL A tájékoztatót előzetesen véleményezi a Pénzügyi és Ügyrendi

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI INTÉZET

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI INTÉZET NEMZETI SZAKKÉPZÉSI INTÉZET Cím: 1087 Budapest, Berzsenyi D. u. 6. Tel.: 06-1/210-1065 Fax: 06-1/210-1063 E-mail: info@nszi.hu Honlap: www.nive.hu Főigazgató: Nagy László N E M Z E T I S Z A K K É P Z

Részletesebben

HAJDÚSÁGI JELNYELVI és KOMUNIKÁCIÓS KÖZHASZNÚ EGYESÜLET. Szöveges közhasznú beszámoló az Egyesület 2012.évi tevékenységről

HAJDÚSÁGI JELNYELVI és KOMUNIKÁCIÓS KÖZHASZNÚ EGYESÜLET. Szöveges közhasznú beszámoló az Egyesület 2012.évi tevékenységről HAJDÚSÁGI JELNYELVI és KOMUNIKÁCIÓS KÖZHASZNÚ EGYESÜLET Szöveges közhasznú beszámoló az Egyesület 2012.évi tevékenységről 1./ Az Egyesület adatai: Név: Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú

Részletesebben

RÉSZLETES FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ. az Elektronikus közigazgatás operatív program keretében megvalósuló. E-befogadás. című kiemelt projekt támogatásához

RÉSZLETES FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ. az Elektronikus közigazgatás operatív program keretében megvalósuló. E-befogadás. című kiemelt projekt támogatásához RÉSZLETES FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ az Elektronikus közigazgatás operatív program keretében megvalósuló E-befogadás című kiemelt projekt támogatásához Kódszám: EKOP-2.1.16 1 Tartalom A TÁMOGATÁS CÉLJA ÉS HÁTTERE...

Részletesebben

2. Esettanulmány Coca-Cola Magyarország Duna Ismerettár

2. Esettanulmány Coca-Cola Magyarország Duna Ismerettár 2. Esettanulmány Coca-Cola Magyarország Duna Ismerettár Tartalom I. A Coca-Cola Magyarország CSR stratégiája... 2 1. CSR stratégiai fókuszok, akciók... 2 2. Érintettek csoportjai... 3 3. Az etikus működés

Részletesebben

Felhasználói leírás v1.0

Felhasználói leírás v1.0 1 Felhasználói leírás v1.0 A Lakás Expressz Szolgáltatás Elemző rendszer felhasználói funkcióiról Verzió: v1.0 Készült: 2013.március 27. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezető... 3 2 Tarifálás... 4 2.1 Navigáció

Részletesebben

Pilis Nagyközség Önkormányzatának Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója. Tartalomjegyzék. Bevezetés...2. o.

Pilis Nagyközség Önkormányzatának Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója. Tartalomjegyzék. Bevezetés...2. o. 1 Pilis Nagyközség Önkormányzatának Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója Tartalomjegyzék Bevezetés...2. o. I. Pilis Nagyközség szociális helyzetképe...2-5.o. II. Pilis Nagyközség szociális feladat

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Nyúl Község Önkormányzatának 2016. évi költségvetési koncepciója A Képviselő-testület 2015. november 24.-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Nyúl Község Önkormányzatának 2016. évi költségvetési koncepciója A Képviselő-testület 2015. november 24.-i ülésére ELŐTERJESZTÉS Nyúl Község Önkormányzatának 2016. évi költségvetési koncepciója A Képviselő-testület 2015. november 24.-i ülésére Tisztelt Képviselő-testület! Az egyes törvényeknek a költségvetési tervezéssel,

Részletesebben

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket,

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket, INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Big data, targetálás, hatékonyság: iránytű a hirdetési trendek útvesztőjében. Kercsó Péter Mobilmédia hirdetési vezető, CM Sales Kft.

Big data, targetálás, hatékonyság: iránytű a hirdetési trendek útvesztőjében. Kercsó Péter Mobilmédia hirdetési vezető, CM Sales Kft. Big data, targetálás, hatékonyság: iránytű a hirdetési trendek útvesztőjében Kercsó Péter Mobilmédia hirdetési vezető, CM Sales Kft. TARTALOMJEGYZÉK 1. Mobil reklámköltés (hazai és globális) 2. Közönségmérés,

Részletesebben

A távmunka és a távdolgozók jellemzői

A távmunka és a távdolgozók jellemzői MAKROGAZDASÁGI HELYZETKÉP A távmunka és a távdolgozók jellemzői A távmunka képlékeny meghatározása arra enged következtetni, hogy elterjedtebb, mint általában gondolják. A cikk szerzői hat ország adatai

Részletesebben

AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...9

AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...9 1. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 6 1.1. AZ ISKOLA BEMUTATÁSA... 6 1.1.1. Az intézmény adatai... 6 1.1.2. Helyzetelemzés... 6 1.1.3. Az iskola környezete... 7 1.1.4. Az iskola tanulói közössége... 7 1.1.5.

Részletesebben

TESZTKÉRDÉSEK. 2013 ECDL Online alapismeretek Szilágyi Róbert S.

TESZTKÉRDÉSEK. 2013 ECDL Online alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK Mi az Internet? a) Az internet az egész világot körülölelő számítógép-hálózat. b) Egy olyan számítógépes hálózat, ami csak Magyarországon érhető el. c) Egy adott cég belső számítógépes hálózata.

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Barcs Város Önkormányzata J e g y z ı j é t ı l 7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46. Pf. sz. 62. Telefon: 82/463-081. sz.

ELİTERJESZTÉS. Barcs Város Önkormányzata J e g y z ı j é t ı l 7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46. Pf. sz. 62. Telefon: 82/463-081. sz. Barcs Város Önkormányzata J e g y z ı j é t ı l 7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46. Pf. sz. 62. Telefon: 82/463-081. sz. napirendi pont ELİTERJESZTÉS Kivonat a Városgazdálkodási Igazgatóság felügyelet jellegő

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Jelen Általános Szerződési Feltételek tartalmazza a www.frizurakellek.hu webáruházban (a továbbiakban: Webáruház) elérhető online termék értékesítési szolgáltatás regisztrált

Részletesebben

P á l y á z a t f i g y e l ő

P á l y á z a t f i g y e l ő P á l y á z a t f i g y e l ő Településeknek, közösségeknek, intézményeknek, vállalkozásoknak, személyeknek 2016/13. Civil szervezetek (egyesületek és alapítványok) jogi értesítője 2016 Civil Közlöny 2016

Részletesebben

JAVASLAT NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. 50-2 /2012. ikt. sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László

JAVASLAT NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. 50-2 /2012. ikt. sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 4. sz. napirendi pont 50-2 /2012. ikt. sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT Nógrád Megye Önkormányzatának 2012. évi költségvetésére

Részletesebben

P á l y á z a t f i g y e l ő

P á l y á z a t f i g y e l ő P á l y á z a t f i g y e l ő Településeknek, közösségeknek, intézményeknek, vállalkozásoknak, személyeknek 2016/06. Elektorok kerestetnek! Hamarosan lejár a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) testületeinek

Részletesebben

KIEMELT PROJEKT PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program

KIEMELT PROJEKT PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program KIEMELT PROJEKT PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz c. pályázathoz Kódszám: TÁMOP- 3.1.1-11/1 Tartalom A. A TÁMOGATÁS

Részletesebben

GOP-2009-1.3.1/A KMOP-2009-1.1.4

GOP-2009-1.3.1/A KMOP-2009-1.1.4 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ Gazdaságfejlesztési Operatív Program és a Közép-Magyarországi Operatív Program Vállalati innováció támogatása c. pályázati konstrukcióhoz Kódszám: GOP-2009-1.3.1/A KMOP-2009-1.1.4

Részletesebben

S Z E R V E Z E T I É S M Ű K Ö D É S I

S Z E R V E Z E T I É S M Ű K Ö D É S I Szegedi Deák Ferenc Gimnázium 6723 Szeged, József Attila sgt. 118-120. Tel.: (36) 62/620-180; Fax: (36) 62/620-186 OM azonosító: 029 744 E-mail: deak.ferenc.gimnazium@gmail.com honlap: www.dfg-szeged.hu

Részletesebben

közösségi szívügy inkubátor és integrációs portál vázlat 2011. május 24.

közösségi szívügy inkubátor és integrációs portál vázlat 2011. május 24. közösségi szívügy inkubátor és integrációs portál vázlat 2011. május 24. megvalósításához társakat, szövetségeseket, befektetőket és/vagy támogatókat fogadunk Joós István Szívesség Közösség az irány integráció

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 2009.

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 2009. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 2009. 1. ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK 1.1. ÁSZF : a Szolgáltató által végzett reklám értékesítésre, és a reklámoknak a Szolgáltató gondozásában megjelenő kiadványokban történő

Részletesebben

Magyar-Mikrohitelező Zrt. Pályázat Üzleti Etikai Díj

Magyar-Mikrohitelező Zrt. Pályázat Üzleti Etikai Díj Magyar-Mikrohitelező Zrt. Pályázat Üzleti Etikai Díj 1 Vezetői összefoglaló Tiszteletben tartjuk ügyfeleink, partnereink, kollégáink és minden más ember alapvető szükségleteit és egyéniségét. Mindenkinek

Részletesebben

Együttes javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Együttes javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG AZ UNIÓ KÜLÜGYI ÉS BIZTONSÁGPOLITIKAI FŐKÉPVISELŐJE Brüsszel, 2016.4.14. JOIN(2016) 6 final 2016/0112 (NLE) Együttes javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az egyrészről az Európai Unió és tagállamai,

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP a Színpadon a Természettudomány 2014 rendezvényre

PÁLYÁZATI LAP a Színpadon a Természettudomány 2014 rendezvényre PÁLYÁZATI LAP a Színpadon a Természettudomány 2014 rendezvényre Köszönjük az érdeklődését, hogy jelentkezni kíván a Színpadon a Természettudomány 2014 rendezvényre, amelyet 2014. okt. 11 én, szombaton

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF)

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) Jelen Általános Szerződési Feltétel (a továbbikabna ÁSZF) tartalmazza a WiTech és Társa Kreatív Mérnöki Iroda Kft. (a továbbiakban Üzemeltető) által üzemeltetett

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2015. évi tűzvédelmi tevékenységéről Csorvás

B E S Z Á M O L Ó az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2015. évi tűzvédelmi tevékenységéről Csorvás Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság H-5900 Orosháza, Kossuth Lajos tér 3. Tel: 06/66 549-481 Fax: 06/68 414-244

Részletesebben

A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium nevelési programja és helyi tanterve

A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium nevelési programja és helyi tanterve "Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy tanítson minket a jól végzett munka örömére és izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek BEVEZETÉS A wts..hu (World Trade System Kft. ) örömmel üdvözli Önt vásárlói között! Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2014. február 18.

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2014. február 18. BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTI POLGÁRMESTERI HIVATAL POLGÁRMESTERI IRODA EU PROGRAMIRODA Pályázati lehetőségek civil szervezetek részére 2014. február 18. 1173 Budapest, Pesti út 165.; Levélcím:

Részletesebben

Webstore internetes B2B nagykereskedelmi rendszer

Webstore internetes B2B nagykereskedelmi rendszer Moltech AH. Kft. Webstore internetes B2B nagykereskedelmi rendszer Felhasználói útmutató Molnár Csaba 2010.10.14. FELHASZNALOIUTMUTATO A rendszer elérhetősége: http://webstore5.moltech.hu Internetes Ékszíj

Részletesebben

OTP Fáy András ALAPÍTVÁNY 1051 Budapest, Nádor utca 16. Adószám:18014008-1-41 Nyilvántartási száma: 01-01-0003024 KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2014. Budapest, 2015. május 15. TARTALOM I. Az Alapítvány 2014.

Részletesebben

INTÉZMÉNYI JÓ GYAKORLATOK, INNOVÁCIÓK

INTÉZMÉNYI JÓ GYAKORLATOK, INNOVÁCIÓK 6.sz melléklet INTÉZMÉNYI JÓ GYAKORLATOK, INNOVÁCIÓK 2015. Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató JÓ GYAKORLATOK A szolgáltatói szerephez rendelkezésre áll 18 innováció jó gyakorlat melyek az Educatio szolgáltatói

Részletesebben

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár Stratégiai terve 2014-2020

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár Stratégiai terve 2014-2020 Az Országos Idegennyelvű Könyvtár Stratégiai terve 2014-2020 Összeállította az Országos Idegennyelvű Könyvtár Minőségirányítási Testülete Elnök: Dr. Papp Anna Mária Tagok: Engel Judit Horváth István Kiss

Részletesebben