Mellékelten a MunBér09 program 0107-es verziójú programjával kapcsolatos legfontosabb ismereteket írjuk le Önöknek!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mellékelten a MunBér09 program 0107-es verziójú programjával kapcsolatos legfontosabb ismereteket írjuk le Önöknek!"

Átírás

1 Tartalom jegyzék: MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v MUN v es évnyitás a CobraMUNbér programban...82 ADO v ADO v ADO v MUN v MUN v1231.nye MUN v1231 NYE_ MUN v1231 NYE_

2 MUN v0111 Mellékelten a MunBér09 program 0107-es verziójú programjával kapcsolatos legfontosabb ismereteket írjuk le Önöknek! Két lényeges kérdéskör van, ami a programnak ezt a verzióját érinti: 1./ január 7-i döntés alapján január 10-e nem lesz munkanap. A január 2-i szabadnapot március 28-án kell ledolgozni. A munkaügyi naptárat ennek megfelelően módosítottuk! Ennek megfelelően januárban 20 munkanap (160 óra), márciusban 23 munkanap (184 óra) a normál munkarendben foglalkoztatottak munkarendje. Ezzel Önöknek semmi teendője nincs, ennek a automatikusan beállítottuk a módosított értékeket! verziónak az indításakor Teendő azokon a munkahelyeken van, ahol un. munkaidőkeretben történik a foglalkoztatás. Nekik a munkaidő keretnek megfelelően - kézzel kell a megfelelő munkarendet módosítani. 2./ Sokkal nagyobb problémát jelent e verzióhoz kapcsolódó másik kérdéskör: nevezetesen a 09T1041-es (majd a 0908-as) adatszolgáltatás! Előre kérjük, bármilyen hosszúnak és talán első olvasásra bonyolultak tűnik az alábbi leírás legyenek kedvesek végigolvasni, végiggondolni, szükség esetén (jó) számítástechnikai szakember segítségét kérni!! Mára már köztudott, hogy a január 1-e után, 2009-et érintő APEH adatszolgáltatások teljesítésére új programot fejlesztettek! (2008-at érintő adatszolgáltatások pl. 0865, 0808 még az ABEV2006-al teljesíthetők!) Az új programot AbevJava névvel illetik. Csak emlékeztetőül az új program akkor használható, ha: adott gépen telepítették a java keretprogramot telepítették az ApevJava keretprogramot telepítették az adott nyomtatványt! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően természetesen most is átadjuk a szükséges adatokat az AbevJava programba. Ezzel a program verzióval a 09T1041-es, majd a későbbiekben a 08-as nyomtatványokba adnánk át adatokat! DE!!! Az AbevJava telepítésekor a telepítő program által felkínált elérési úttal probléma van! Azt a helyet a számítógépen, ahova az adatokat le kell tennünk, a következő elérési úttal kínálja fel (XP-s operációs rendszerrel próbáltuk) a telepítő program: C:\Documents neve\abevjava\import and Settings\operációs rendszer tulajdonosának a

3 A probléma a pirossal jelzett mappával van! Az APEH program olyan elérési utat jelöl ki, amely személyfüggő, és nem minden esetben tudjuk az útvonalat algoritmizálni! Köztudomású, hogy operációs rendszer tulajdonosának a neve 8 karakternél hosszabb és bármilyen karaktert, magyar ékezetes kicsi, nagy betűt, szóközt, kötőjelet stb. tartalmazhat. Az AbevJava indítása dos bat-ból történik, ahol a könyvtárak nevei maximum 8 karakter hosszúak lehetnek, tehát a MunBér programban vissza kell alakítanunk az elérési utat 8-8 karakter hosszú könyvtár nevekké ami nem minden esetben lehetséges. Ha a MunBér09 programban a következő üzenet jelenik meg, akkor az operációs rendszer tulajdonosának a neve nem algoritmizálható dos-os könyvtár névre: Ebben az esetben (CSAK EBBEN AZ ESETBEN) három lehetőség közül választhatnak: I./ Újra telepítik az AbevJava programot, oly módon, hogy az adatok elérési útja ne az AbevJava által felkínált útvonal legyen (Jó megoldás, ha a c:\ gyökér könyvtárból megnyitott apeh2009 mappát jelölik ki.) Ezt a megoldást javasoljuk! A telepítő program a c:\documents and Settings\operációs rendszer tulajdonosának a neve\abevjava\import mappát nem törli, csak a program indítás helyét! Ezért az abevjava alatti mappákat mentsék, majd töröljék le. Utána az adatok visszamásolhatók az újonnan megnyitott mappa alá! II./ Újra telepítik az operációs rendszert és tulajdonos neveként egyszerű, ékezeteket nem tartalmazó, nem túl hosszú nevet adnak meg. Ezt csak jól képzett számítástechnikai szakember végezheti el! Gondolniuk kell a gépen futó más rendszerekre is! Ezt látatlanban nem javasoljuk! III./ Minden adatátadásnál kézzel átmásolják a szükséges állományokat az ApevJava által megkövetelt helyre! Ez a 09T1041-nél még járható megoldás. Ebben a pillanatban mivel még nem tölthető le a 0908-as nyomtatvány nem látható, hogy járható út-e valamennyi bevallásnál!

4 Mindezek előrebocsátása után nézzük, mit kell tenniük ahhoz, hogy a 2009-es AbevJava programba a MunBér09 programból (egyenlőre a 09T1041) adatot tudjanak átadni. 1./ Ebben a pontban leírt feladatot hálózati használat esetén minden munkahelyen, de egy gépen csak egyszer kell elvégezni. Ezzel a beállítással határozzák meg, hogy a MunBér09 program hova tegye az adatokat, illetve honnan tudja automatikusan elindítani az AbevJava futását! Az / menüben találnak egy új funkciót: / A programot indítva a következő képernyőt láthatják: Ezen a képernyőn tudják beállítani, hogy a MunBér09 program milyen elérési utat követve keresse meg és indítsa el automatikusan az AbevJava programot ( ), illetve milyen utat követve tegye le a MunBér09 programból importál adatokat, hogy azt az AbevJava program Szerviz/Importálás programja megtalálja ( ). Tehát ebben a beállításban két, egymástól független elérési utat kell meghatározniuk! A helyes beállításhoz tudniuk kell, hogy az AbevJava telepítésénél milyen elérési utat határoztak meg!! ikonra kattintva azt az elérési utat kell megadniuk, ahol az abevjava_start.bat található! (Már korábban is leírtak szerint a telepítő program a következő utat kínálja fel: c:\program Files\Abevjava. Az AbevJava telepítésénél ez is módosítható!) ikonra kattintva azt az elérési utat kell megadniuk, ahonnan az AbevJava várja az import adatokat.

5 (Már korábban is leírtak szerint a telepítő program a következő utat kínálja fel: c:\documents and Settings\operációs rendszer tulajdonosának a neve\abevjava\import. Az AbevJava telepítésénél ez is módosítható!) Mindkét esetben a MunBér programban már megszokott elérési út meghatározást kell követni! A következő jellegű képernyő jelenik meg, ahol ki kell választani a megfelelő mappákat a gomb használatával: A helyes elérési út kijelölését követően a következő láthatják a képernyőn: Mappa nevekként maximum 8 karakter hosszú, magyar ékezeteket nem tartalmazó mappanevek láthatók! Helyes beállítás (és sikeres adatátadás után) ezt már nem szabad módosítani. Ugyanis ha belejavítanak akár csak egyetlen karaktert, az már meghiúsítja a következő adatátadás végrehajtását! 2./ Adatátadás lépései a 09T1041-es nyomtatványba:

6 Az / az adatátadáshoz szükséges programot. / menüben találják meg A program kezelésének szabályai 2008-hoz képest nem változott! Ami változott: a./ A T1041-es nyomtatványon kötelező kitölteni a cégvezető (meghatalmazott nevét). Hiánya megakadályozza az adatátvételt. Ezért, ha a cégadatok karbantartásánál a cégvezető (aláíró) neve nincs kitöltve, akkor a következő üzenet jelenik meg: 2./ Korábban a MunBér programból átadott adatokat a c:\mun08x mappába tettük le. Ezt most megváltoztattuk és a c:\munabevx mappába tesszük az átadandó adatokat, akkor, amikor az gombra kattintanak. Ennek a ténynek zökkenőmentes adatátadás esetén nincs jelentősége. Tehát a következő bekezdést csak azok olvassák el, akiket ez érint reméljük senki nem lesz ilyen!! Tehát az adatátadásnak ezt a formáját akkor kell alkalmazni, ha a bevezetőben említett probléma adódik és a III. pontban leírt lehetőséggel kívánnak élni, azaz nem telepítik újra az AbevJava-t, nem módosítják az operációs rendszer tulajdonosának a nevét, hanem vállalják az import adtok átmásolását egyik mappából a másikba. Ebben az esetben találják meg a c:\munabevx mappában az importáláshoz szükséges 09T1041.imp állományt! Ez kell átmásolni abba a mappába, ahol az AbevJava keresi! 3./ Az automatikusa adatátadás indításához a A program még felteszi a következő kérdést: gombra kell kattintaniuk.

7 Ha az gombra kattintanak, akkor a program néhány pillanatig dolgozni fog, majd a következő üzenet jelenik meg: Az gombot megnyomva, elhagyják a MunBér09 programot. Ezek után már az APEH programot használják! Mivel az AbevJava program még új, az átadó program tesztelése során tapasztaltuk, hogy az AbevJava program használata többeknek problémát okoz, ezért nagyon röviden, lépésről-lépésre leírjuk a program használatának menetét, hangsúlyozva, hogy az APEH programot nem mi készítettük! Ha probléma adódna kérjük az APEH ügyeleti rendszerét szíveskedjenek felhívni! Adatátvétel lépései az AbevJava programban: 1./ Miután az gombot megnyomták az DOS-os ablak nyílik meg. (Amint korábban is jeleztük az AbevJava indítása a történik.) abevjava_start.bat bat programmal A DOS-os ablak a gép sebességétől függően 1-10 másodpercig látható: A képernyőn körülbelül ez látható:

8 2./ Megjelenik az AbevJava főmenüje, használniuk! / programot kell 3./ A képernyő felső részében a következő látható, illetve a legördülő menüben az import állomány (imp) fájl típust kell kijelölniük! A képernyő kép a következő: 4./ A gombra kell kattintani! 5./ A következő ablak nyílik meg:

9 6./ Rá kell kattintani az átvenni kívánt csomagra! El kell szürküljön a sor háttér színe, körülbelül így: 7./ A gomb használata következik! 8./ Az alábbi képernyő látható:

10 9./ Az gomb használata következik! 10./ Az AbevJava most veszi át az import adatokat. A képernyő alján az import mappa helye és egy mozgó alakzat látható! Ha a megnyíló ablakban látják a következő üzenetet, akkor sikeres volt az adatátadás: Már csak a gombra kell kattintani, majd a menüben már megnyitható az átadott nyomtatvány!. -ra és Adatok A leírás végén még szeretnénk néhány tapasztalatunkat megosztani az adatátvétellel kapcsolatban: Lehetséges hibák: Ha az adatátadást megelőzően nem telepítik le a 09T1041-es nyomtatványt, akkor a következő hibaüzenetet kapják a fentiekben leírt műveletsor 10./ pontja után: Úgy tűnik, hogy az Abevjava nem szereti, ha a cégadatoknál az emelet, ajtó / jellel elválasztott, illetve talán azt sem ha ki van töltve. A következő hibaüzenetet küldi:

11 Bizonyára még számos ellenőrzést végez az Abevjava de ezek (egyenlőre?) számunkra is ismeretlenek. E levél megírásakor még ismeretlen a 0908-as adatszolgáltatás pontos tartalma. Reméljük hamarosan hozzáférhető lesz és még időben tudjuk Önökhöz eljuttatni a program következő verzióját. Budapest, január 11.

12 MUN v0131 Szerettük volna már a 0908-as bevalláshoz szükséges programot is elküldeni de erre még nem kerülhet sor. Az APEH honlapon a mai napon nem hozzáférhető a nyomtatvány (az elmúlt héten leszedték ), a korábban letölthető program hibás! Előre látszik, hogy ezzel az adatszolgáltatással még nagyon sok problémánk lesz február 12ig. Az alábbi program módosítások miatt mégis küldünk egy újabb verziót: 1./ Készítettünk egy értesítő levelet. A munkaviszonyban foglalkoztatottaknak a béremeléséről egy levél nyomtatható! A program sárgával jelöli azokat a dolgozókat, akiknek az alkalmazás minősége#20, azaz nem készül ilyen levél. A programot a / menüben találják. 2./ A kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas tagok egészségügyi szolgáltatói járuléka. Köztudott, hogy 2009-ben csak egy jogviszonyban kell ezt a járulékot fizetni. Ezeknél a dolgozóknál (alkalmazás minősége=53) be kell jelölniük, hogy kell-e fizetni ebben a jogviszonyban ezt a kötelezettséget. A bejelölés a Bérelszámolás / Adatok rögzítése, számfejtése programban a blokkban a következő beállítással lehetséges! A korábbi verzióban hibásan, csak februártól számolt a programban a Ft-os havi kötelezettséggel. Ezt ebben a verzióban már javítottuk, tehát a kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas tagoknál már januártól a havi járulék összege Ft. 3./ Bizonyára az is köztudott, hogy 2009-től a munkaadói járulék alapját és a szakképzési hozzájárulás alapját hozzárendelték a társadalombiztosítási járulék alapjához. Ebből adódóan e két járulék számítását módosítottuk. A változtatások lényege a következő: - Nem találják meg a jogcím paraméterezésnél a beállítási lehetőséget. A program a munkaadói járulék alapjának a számításánál a társadalombiztosítási járulék alapjának (ha a minimálbér kétszerese után megfizeti a munkáltató a tb.

13 járulékot, akkor azt is figyelembe véve) számítja a 3 %-át munkaadói járulékként, azoknál a dolgozóknál, ahol az alkalmazás minősége 15, vagy 20. számítása bonyolultabb. - A szakképzési hozzájárulás Először is az Új cég felvitele/módosítása programban az kartonfülnél találnak egy új beállítási lehetőséget:. A program első indításakor minden cégre automatikusan beállítódik ez a bejelölés. Ahol nincs szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség, ott ezt a bejelölést ki kell venni!! Ebben az esetben a program senki után nem számít ilyen kötelezettséget! Egyéb esetekben a program a következők szerint jár el a szakképzési hozzájárulás alapjának a meghatározásakor: 1. Az egyéni vállalkozó önmaga után nem fizet szakképzési hozzájárulást. Ennek megfelelően, ha az alkalmazás minősége 21, 26, 36, 38 a program nem számol szakképzési hozzájárulást. 2. Ha a cég EVA törvény hatálya alá tartozik, akkor a szakképzési hozzájárulás számítását az EVA törvény szerint kell elvégezni. Az EVA törvény szerint az EVA-s cégben a tag után nem kell szakképzési hozzájárulást fizetni, az alkalmazottak után a minimálbér kétszeresének alapulvételével. Ennek megfelelően, ha a cég adószámának 9. számjegye=3 (ez jelenti, hogy EVA-s) és a dolgozó alkalmazás minőségének 1. pozíciója = 3, akkor a program nem számol szakképzési hozzájárulást. Ha az alkalmazás minőségének első poziciója#3, akkor a Ft alapulvételével számol. 3. Egyéb esetben a társadalombiztosítási járulék alapját tekinti a szakképzési hozzájárulás alapjának! A fentiekből következik, hogy a szakképzési hozzájárulás alapja szélesebb, mint a munkaadói járulék alapja. Példaként: a nem EVA-s cégekben tagként közreműködő személyek után munkaadói járulék fizetési kötelezettség nincs, de szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség igen. Még néhány apró módosítás, amit a program az első indításkor automatikusan elvégez: a postai irányítószámokat kibővíti a 2337-es (Délegyháza) irányítószámmal a 0001-es magánnyugdíjpénztár nevét AXA Magánnyugdíj pénztárra módosítja ha talál olyan dolgozót, akinél még a 0060-as a magánnyugdíj-pénztár kódja, akkor ezt a törzsadatoknál átírja 0008-ra.

14 A fenti okok miatt döntöttünk úgy, hogy most közreadunk egy újabb verziót. Sajnos ma még nem tudjuk megmondani, hogy a 0908-as adatátadást elvégző programverziót mikor juttatjuk el Önökhöz. Nem rajtunk múlik. Nagyon reméljük, hogy a február 9-vel kezdődő hét első munkanapján már használható lesz az adatátadás. Mi nagyon szeretnénk minél előbb eljuttatni Önökhöz (a program már kész, csak tesztelni nem tudjuk)! Budapest, január 31.

15 MUN v0206 Mindig azt hisszük, hogy rosszabb nem lehet! Az új AbevJava program azért ezt a hitünket erősen megingatta.. Kérjük, az alábbi leírást szíveskedjenek elolvasni!!! Hiába készítették már zökkenőmentesen az elmúlt években 08-as bevallásokat idén ez, legalábbis januárban - nem lesz így!! Köztudomású, hogy az APEH új programmal dolgozik ennek minden áldását és átkát megtapasztalhatjuk. Röviden újra kell tanulni az APEH program használatát! Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy az APEH honlapján számtalan tájékoztató található az AbevJava használatához. Ezt a leírást február 6-án kora reggel készítjük. Nem várhatunk tovább a MunBér09 program új verziójának kiadásával. Tudjuk, hogy az APEH program még hibás! Az általunk feltárt hibákat a leírásban jelezzük. Természetesen előfordulhat, hogy Önök olyan problémával szembeszülnek, amit mi a program tesztelésénél nem tapasztaltunk. Esetleg ha új verziót közreadnak a leírásban jelzett probléma már nem jelentkezik! A leírásban az AbevJava keretprogram , a 0908-as nyomtatvány 3.0 és a 0958-as nyomtatvány 3.0. verziójával dolgoztunk! Ebben a leírásban három fejezetet találnak. A Az első részben ( I ) röviden összefoglaljuk az adatátadás logikáját. Ezt a pontot elsősorban új felhasználóiknak kell áttekinteni. A második részben ( II ) megismételjük az m0111.doc-ban már megtalálható - az AbevJava telepítéséhez, a MunBér09 programban szükséges beállításokat. Ezt csak azoknak a felhasználóiknak kell átnézni, akik ebben az évben még nem adtak át adatot az új AbevJava programba (nem használták a 09T1041-es adatátadást)! A harmadik ( III ) részben találják meg a 0908 adatátadással kapcsolatos feladatok leírását. I Fontos tudnivalók a MunBer09 és az AbevJava program kapcsolatáról Leegyszerűsítve az adatátadás logikája a következő: 2. Az adatátadáshoz szükséges lépések a MunBér09 programban (ennek leírása található meg a III. fejezet első részében) innen már AbevJava program működnek

16 2. A 0908 fő nyomtatvány megnyitása, adatok beemelése. 2. Nyomtatvány mentése, adatok újraszámoltatása, esetleges hibák javítása. 2. Nyomtatvány megjelölése elektronikus küldésre. (Ezeknek, a lépéseknek a leírását megtalálható a III. fejezet második részében, illetve az APEH honlapon! EZT a PROGRAMOT NEM MI KÉSZÍTETTÜK, HIBÁIT NEM TUDJUK ORVOSOLNI!) ==================== itt lépnek ki az internetre ======================= 2. A bevallás beküldése a Központi Rendszerbe ügyfélkapun keresztül: ( Aki ismeri és használta már az AbevJava programot, annak könnyebb dolga lesz, hiszen nem ismeretlen számára a rendszer kezelése. Tudniuk kell, hogy összességében a feladatok kb.80 %-át az AbevJava programban kell elvégezni, körülbelül a 10 %-át a MunBer09-ben, s 10 %-át a nyomtatványok továbbításánál. Abból adódóan, hogy az AbevJava program adott, néhány olyan kötöttséget kellett tudomásul vennünk a MunBer09 program fejlesztésénél, amin nem változtathattunk. Az AbevJava programból adódó kötöttségek 1./ Az AbevJava program az adatok külső programból történő feltöltésére két lehetőséget enged:.xml file formátum.txt formátum. Az.xml formátum alkalmazása (az AbevJava programban) a felhasználók számára már fekete doboz (nem módosítható), ellenben a.txt formában átadott adatokat még az AbevJava programban meg lehet nézni, szükség esetén javítható, módosítható. A.txt file formátum használata lehetővé teszi azt is, hogy ha egy cég adatait nem egy gépen számfejtik, az adatszolgáltatáshoz összefésülhetők, ill. hogy másik gépről történjen a jelentés. Ezért mi egyenlőre a.txt formátum használata mellett döntöttünk. 2./ A dolgozónkénti adatállomány-neveknek kötelezően.imp kiterjesztésűeknek kell lenniük. Állomány-névként a dolgozó nevének első 10 karaktere + a születési dátumot adtuk. Így a következő állomány-neveket láthatják: A csoportos adatátvételnél kell egy.txt fájl, amiben szerepelnek az állomány-nevek. Ezzel Önöknek nincs gondjuk, a MunBer09 program automatikusan elkészíti ezt, s letárolja a c:\documents and Settings\operációs rendszer tulajdonosának a neve\abevjava\import mappába.

17 3./ Az adatok AbevJava-ba történő beemeléskor egy lista jelenik meg. Ez a lista mutatja az adatátadás eredményét. A lista funkcióval majd tárolható és kinyomtatható. Ha a listán Az importálás NEM volt sikeres üzenet jelenik meg, akkor ezt az adatállomány csatolásával e_mailben jelezzék. Ez programfejlesztői beavatkozást igényel. 4./ A beemelést követően az adatfájlok frm.enyk kiterjesztéssel átkerülnek a c:\documents and Settings\operációs rendszer tulajdonosának a neve\abevjava\mentesek mappába. Nem az Abev programból adódó, de hasznos információk az adatátadásról 1./ A program hálózatban használható. 2./ A MunBer09 program az összeállított csomagokat mindig a gyűjtést indító gép c: meghajtójának \munbevx mappájába teszi. A következő gyűjtésnél törli a munbevx mappát teljes tartalmával együtt és írja fel újra az újonnan gyűjtött adatokat. Ebből következően a MunBer09 programból a gyűjtés után az AbevJava programba át kell adni az adatokat és csak utána indítani arról a gépről a következő csomag elkészítését. 3./ Ismert, hogy az adatszolgáltatásban csak az un. saját kifizetéseket kell szerepeltetni. 4./ Nem adatunk át adat a 0908 nyomtatvány A részébe! A magánszemélyhez nem rendelt adókötelezettségeket oldal Önöknek kell kitölteni! II. MunBér09 programban szükséges beállítások az AbevJava-ba történő adatátadáshoz Ebben a pontban leírt feladatot hálózati használat esetén minden munkahelyen, de egy gépen csak egyszer kell elvégezni. Ezzel a beállítással határozzák meg, hogy a MunBér09 program hova tegye az adatokat, illetve honnan tudja automatikusan elindítani az AbevJava futását! Az / menüben találnak egy új funkciót: / A programot indítva a következő képernyőt láthatják:

18 Ezen a képernyőn tudják beállítani, hogy a MunBér09 program milyen elérési utat követve keresse meg és indítsa el automatikusan az AbevJava programot ( ), illetve milyen utat követve tegye le a MunBér09 programból importál adatokat, hogy azt az AbevJava program Szerviz/Importálás programja megtalálja ( ). Tehát ebben a beállításban két, egymástól független elérési utat kell meghatározniuk! A helyes beállításhoz tudniuk kell, hogy az AbevJava telepítésénél milyen elérési utat határoztak meg!! ikonra kattintva azt az elérési utat kell megadniuk, ahol az abevjava_start.bat található! (Már korábban is leírtak szerint a telepítő program a következő utat kínálja fel: c:\program Files\Abevjava. Az AbevJava telepítésénél ez is módosítható!) ikonra kattintva azt az elérési utat kell megadniuk, ahonnan az AbevJava várja az import adatokat. (Már korábban is leírtak szerint a telepítő program a következő utat kínálja fel: c:\documents and Settings\operációs rendszer tulajdonosának a neve\abevjava\import. Az AbevJava telepítésénél ez is módosítható!) Mindkét esetben a MunBer09 programban már megszokott elérési út meghatározást kell követni! A következő jellegű képernyő jelenik meg, ahol ki kell választani a megfelelő mappákat a gomb használatával:

19 A helyes elérési út kijelölését követően a következő láthatják a képernyőn: Mappa nevekként maximum 8 karakter hosszú, magyar ékezeteket nem tartalmazó mappanevek láthatók! Helyes beállítás (és sikeres adatátadás után) ezt már nem szabad módosítani. Ugyanis ha belejavítanak akár csak egyetlen karaktert, az már meghiúsítja a következő adatátadás végrehajtását! Az m0111-es dokumentumhoz képest egy új beállítással találkoznak ebben a programban: Ugyanis azt tapasztaltuk, hogy bizonyos operációs rendszereknél az AbevJava akkor indul el automatikusan, hogy a fenti módon hivatkozunk az indító bat-ra. Ha ezzel a beállítással a MunBer09 program nem indítja el automatikusan az AbevJava programot, akkor ezt a következőképpen kell módosítaniuk:

20 III. Adatátadás a 0908-as nyomtatványba Mielőtt erről bármit írnánk egy nagyon lényeges dologra, szeretnénk felhívni a figyelmüket! (AbevJava verzió: 1.1.7, 0908 verzió 3.0) Az AbevJava program nem tudni miért a 0908A és a 0908M-es nyomtatványok ellenőrzésénél a cég nevének azonosságát is vizsgálja!! Ha ez a nyomtatványokon nem tökéletesen azonos, súlyos hibát jelez (ráadásul teljesen félrevezető üzenetet küldve) és nem készít küldhető csomagot!! Hogyan lehetséges, hogy a két nyomtatványon nem egyezik meg a név? A válasz nagyon egyszerű: az M-es nyomtatványba a MunBer09-ből adjuk át a cég nevét, az A nyomtatványra az AbevJava programban rögzített módon kerül! Ha csak egyetlen szóköz eltérés van (de hiba a kicsi, nagy betű a pont stb) már NEM LEHET KÜLDHETŐ CSOMAGOT KÉSZÍTENI! (Ez egyszerűen őrület!) Tehát Önöknek mindenekelőtt össze kell hasonlítani a cég nevét a MunBer09 programban ( Beállítások / Új cég felvitele, módosítása ) és az AbevJava Szerviz / Törzsadatok programban! Ha eltérést találnak (a legapróbbat is) valamelyikben javítaniuk kell. Ha - esetleg - a nyomtatványok ellenőrzésénél a következő üzenet jelenik meg: akkor ez (a félrevezető hibaüzenet ellenére, nem azt jelenti, hogy a dolgozó neve nem kitöltött), hanem az A nyomtatványon lévő cég név nem egyezik meg tökéletesen az M nyomtatványokon lévő névvel! Ebben az esetben ha sikerül az A nyomtatványon (mivel abból csak egy van) kell a vállalkozás nevét javítani. (Csak egy tapasztalat a Ctrl + C -vel nem megy a másolás!!!) Még egy fontos információ: az AbevJava-ban most négy színnel jelölt üzenet van ( ) A kékkel jelzett a súlyos hiba! Részleteket az APEH honlapon találni! Jelenleg az APEH oldalon található leírások:

21 A leghasznosabb talán a bejelölt abevjava_sugo.pdf! A./ Az egyeztetéshez szükséges listák elkészítése Annak érdekében, hogy ellenőrizni tudják a 0908A nyomtatványon szereplő adókötelezettségek helyességét az adatátadás előtt célszerű két listát kinyomtatni a MunBer09 programból A két lista. - Adatszolgáltatások / Könyvelésnek / Költségvetési kapcsolatok céges adók nélkül ennek kell forintra megegyeznie a 0908A nyomtatvány 02-01, 02-02, és oldalaival - Adatszolgáltatások / Könyvelésnek / Utalandó adók ez a lista az ezer forintos kerekítéshez nyújt segítségét. A listák használatánál nem szabad elfeledkezniük arról, hogy az utalandó adó lista tartalmazza a magánszemélyhez nem rendelt adókötelezettségek összegeit is! B./ MunBer09 programban az átadandó csomag összeállítása Az alábbiakban lépésről, lépésre leírjuk azokat a feladatokat, amelyet minden hónapban a MunBer09 programban meg kell tenniük az adatok átadásához 1./ Dolgozók kiválasztása Ezt a programot az Adatszolgáltatások / APEH-nek / APEH 0908 programban találják meg. A következő képernyő jelenik meg: gombra kell kattintani, a

22 A program automatikusa bejelöl minden dolgozót. Azt javasolom, ezen ne változtassanak! 2./ gombra kell kattintani, a program most állítja össze az átadandó állományokat. Ez - még nagy cégeknél - sem lehet több másodpercnél. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a következő üzenet jelenik meg: Ebben az esetben gombra kattintva megjeleníthető a hiba oka! A hibajavítás szempontjából fontos: ha bérelszámolási alapadat hiányzik (pl. FEOR szám) azt elegendő a bérelszámolásnál rögzíteni és az kell ilyen esetben újraszámfejteni! 3./ Ha nincs hiba a következő üzenet jelenik meg: gombot használni. A dolgozó nem

23 Kérem az itt feltüntetett számot írják fel, ezt majd ellenőrizni kell az AbevJava-ba történő importálást követően. 4./ Az kell kattintani, ennek hatására a képernyő jobb oldalán listaszerűen megjelennek az összeállított csomagba került dogozók azonosítói az elérési úttal együtt. A képernyő jobb oldalán kb. ilyesmi látszik: 5./ Az adatátadás előtt kinyomtatható (sajnos már 1 dolgozóról legalább 2 oldal készül) lista, amelyen ellenőrizhetők az átadott adatok. Ha szeretnék akárcsak képernyőn megnézni - a gombra kell kattintani. 6./ Erre az ikonra kattintva kezdeményezhetik az összeállított csomag átmásolását a II. pontban meghatározott mappába. Ha hibás az adat helyének meghatározása a következő üzenet jelenik meg:

24 Ebben az esetben a program a c:\munbevx mappába bemásolta az importálandó adatokat, de a c:\documents and Settings\operációs rendszer tulajdonosának a neve\abevjava\import mappába nem tudta! Ebben az esetben két lehetőség van: - kézzel átmásolják a c:\munabevx mappából a c:\documents and Settings\operációs rendszer tulajdonosának a neve\abevjava\import mappába az állományokat - a 0908-as nyomtatványba történő beemelésnél ( c:\munabevx mappából indítják ) az import.txt-t a 7./ Ha a 6./ pontban leírt probléma nem jelentkezik, a következő üzenet jelenik meg: Kattintsanak az gombra! A program egy rövid ideig dolgozni fog, majd a következő üzenet jelenik meg: gombra kattintva a program elindítja a AbevJava programot. Ha nem indul el automatikusan az AbevJava, akkor, az abevjava_start hívás nem megfelelő Ebben az esetben az Adatszolgáltatások / APEH-nek / AbevJava beállítás programban a II. pont végén leírtak szerint kell eljárni! (Nevezetesen módosítani. a beállítást kell

25 Ha a következő képernyőt látják, akkor elindul az AbevJava program. INNEN MÁR NEM A MI PROGRAMUNK DOLGOZIK! Ez az új APEH program, más mint amit eddig megszoktunk, ezzel kell barátkozni! C./ AbevJava-ban az adatok beemelése A következőkben leírtak részletesebben megtalálhatók az abevjava_sugo.pdf -ben. Mi csak azokra a részekre térünk ki, melyek a beemelés zökkenőmentes elvégzéséhez szükségesek. A leírásban (néha talán kicsit vitriolosan) jelezzük az APEH program hibáit is. Az átadó program tesztelésénél nagyon sokat szenvedtünk. Reméljük Önöknek nem lesz annyira nehéz dolguk. Az AbevJava programban a lépések a következők: 1./ Ha sikeresen elindult az AbevJava program, a következő képernyő jelenik meg:

26 2./ / program meg kell nyitniuk annak a cégnek a 0908-as nyomtatványát, akinek a dolgozót kijelölték importálása (amelyik céggel a MunBer09 programban dolgoztak.) Az új nyomtatvány megnyitásakor megjelennek a számítógépen telepített nyomtatványok (az én gépemen még csak ezek vannak, nyilván Önöknél már sokkal színesebb a kép) 3./ Rá kell kattintani a 0908A és 0908M nyomtatványra (el kell szürküljön) 4./ Ki kell választani a törzsadatok közül a megfelelő céget:

27 gombra kell kattintani, és türelmesen várni. A képernyőn ez látható: Nem túl gyorsan, de 5./ Megjelenik a 0908A nyomtatvány Nem véletlenül ezt a részt emeltük be! Hiába töltik ki a törzsadatoknál az ügyintéző telefonszámát, a program nem emeli át! Itt ismét ki kell tölteni a telefonszámot és természetesen a bevallási időszakot is! Ha elfelejtették az ügyintéző telefonszámát rögzíteni a mentés ( a következő üzenet jelenik meg: ) gombra kattintva

28 Bizony ez az üzenet azt jelenti, hogy nem töltötték ki az ügyintéző telefonszámát!! 6./ A gombra kell kattintani. A program a következő jellegű üzenetet küldi: 7./ Most érkeztünk el a lényegre. A képernyő jobb felső sarkában láthatják ezt az ikon sorozatot. Jobbról a negyedik gombra kell kattintani EZ INDÍTJA A KÜLSÖ PROGRAMOKBAN ELKÉSZÍTETT ÁLLOMÁNYOK BEEMELÉSÉT. 8./ A következő képernyő jelenik meg:

29 9./ A gombra kell kattintani 10./ A következő képernyő jelenik meg:

30 Ha sikerült a MunBer09 programból a c:\documents and Settings\operációs rendszer tulajdonosának a neve\abevjava\import mappába beletenni az implista.txt állományt, akkor csak az -re kell kattintani. A fájlnévben megjelenik: Önöknek a gombra kell ismét kattintani. (Értelemszerűen, ha nincs az Import mappában az implista.txt, akkor meg kell keresni a c:\munabevx mappában és ott kijelölni.) 11./ Megjelenik a következő jellegű képernyő, amelyen látható az átadót.imp fájlok száma és az imp állományok neve: Az gombra kell kattintani. Szépen nyomon követhető az adatok beemelése (a számláló folyamatosan csökken, előbb-utóbb az import állományok is elfogynak)! 12./ A beemelés végén egy képernyő kép jelenik meg. Sok dolgozó átadása esetén azt javasolom, hogy lépjenek a lista végére! Győződjenek meg arról, hogy valamennyi dolgozó adata sikeresen átkerült. A következő jellegű képernyőt láthatják:

31 13./ gombra kell kattintani. Utána megjelenő képernyő:

32 Vagy a, vagy a gomb megnyomásával hagyhatják el a programot. 14./ Megjelenik a 0908A nyomtatvány fő oldala. Először mindenképpen mentsenek ( )! 15./ Átkattintva oldalra (én legalábbis először) megdöbbenve tapasztaltam, hogy az adókötelezettségek a beemelésnél nem adódnak össze! Tehát le kell futtatni a jobb oldali gombsorban található ( ) programot! 16./ Ezek után ért a (már nem is tudom hányadik) megdöbbentő tapasztalat, először nem is hittem a szememnek a 0908A nyomtatvány főoldala átíródik (pontosabban a legutolsó M-es nyomtatványon lévő dolgozó adatai megjelennek) a következőképpen:

33 DE ÖNÖK NE ESSENEK KÉTSÉGBE! Gyorsan mentsék le az állományt! Ezek után (mintha nem történt volna semmi katartikus élmény) az / programban nyissák meg az elkészített nyomtatványt! A képernyő megjelenik a betöltés ez a szám a dolgozók létszáma+1, akkor ez így rendben van. Ha azt látják, hogy Ha nem, akkor nem sikerült az összerendelés. Ebben az esetben azt meg kell ismételni! 16./ Most lehetne ellenőrizni a bevallásban szereplő adókötelezettségeket a MunBér09 programból kinyomtatott utalandó adók, illetve költségvetési kapcsolatok listával. 17./ Ismét mentsenek ( )! 18./ Majd következzék az ellenőrzés:

34 Rossz esetben a képernyő képe a következő: A III. pont bevezetőjében már jeleztem a hibaüzenet okát és elhárításának módját. Az egyéb hibák elhárításánál meg kell nyitni annak a dolgozónak az M -es lapját, ahol problémát jelez. Sajnos még nincs meg az a lehetőség, hogy a hiba okára kattintva a program automatikusan arra a mezőre ugrik, amit hibásnak talál. Talán ezt is megoldják. Addig marad a találgatás! Ha sikerült a hibát kijavítani. 19./ A fő nyomtatvány legyen megnyitott: és / 19./ A program kicsit dolgozni fog, majd a következő jellegű üzenet jelenik meg:

35 Még itt is történik ellenőrzés. Ha hibátlan az gombra kell kattintani. 20./ A program egy kicsit dolgozni fog, ha a következő jellegű üzenet jelenik meg a csomag küldhető: Ezzel végeztünk a folyamat ismertetésével. Tudom mivel én is készítettem már néhány bevallást nem könnyű az APEH program használata. Új, szokatlan, lassú és hibás. A leírás végén is szeretném jelezni, hogy a leírást február 6-án készítettük. Fogalmunk sincs arról, hogy mit változtatnak még a bevalló programban. Annak használatában, a jelentkező hibák elhárításában a legjobb szándékunk ellenére - sem tudunk segíteni! A kérésünk: amint megkapják ezt a frissítést lehetőség szerint azonnal kezdjenek munkához, semmiképpen ne hagyják az utolsó napra a bevallások összeállítását! Még számtalan ma még nem is látható gond adódhat! Többen megkeresetek ezzel a kérdéssel: mi lesz az Art 46. -ában előírt kötelezettséggel (egyéni bérjegyzékre nemcsak a járulék alapokat, hanem az átutalt összeget is szerepeltetni kell)? Mivel ezt először a februári bérszámfejtésről készült listára kell ráírni, még nem mai probléma. Természetesen a lehető legegyszerűbben megoldjuk. Ebben a hónapban még készül egy újabb verzió! Csak megismételni tudom kérésünket: ha olyan probléma adódna, ami fejlesztői beavatkozást igényelne (nevezetesen az importálásnál nem kerül át minden adat az AbevJava-ba) a mun09w mappából a *.dbf, *.cdx és *.fpt állományokat bármilyen módos besűrítve küldjük el a mini93@t-online.hu címre, megjelölve: melyik cégnél, kivel van a probléma! Nagyon sok türelmet, sok erőt kívánok a bevallások elkészítéséhez.

36 Az m0206-os leírásban külön nem foglalkoztunk az egyéni vállalkozók 0958-as adatszolgáltatásával. Az Önök jelzései alapján néhány mondatban mégis le kell írnunk a 0958-as adatátadáshoz szükséges legfontosabb ismereteket. 1./ A Beállítások / Új cég felvitele, módosítása programban ki kell tölteniük az egyéni vállalkozó január 1-től érvényes 6 pozíciós TEÁOR számát. Erre a következő képernyő-részlet szolgál: Ha ezt nem teszik meg, akkor a 0958-as nyomtatvány korábbi verziói hibát jeleznek, s már az adatok importálása sem lehetséges az AbevJava-val! A hibaüzenet jellege a következő: C:\Documents and Settings\abevjava\import\fodorkarol imp] - Hiba történt a fájl mentésekor! (0958_ _FODOR_KÁROLY_ ) Hiba : a nyomtatvány Lap: , Sorszám: 35, Oszlop: A, Dinamikus lap száma: 1, Belső azonosító=a35, Import azonosító=10042, Közös azonosító=0dxxxxc0035aa mezőjében 8020 nincs a megadott értéklistában (values) A műveletekre kijelölt fájlok száma: 1 1 fájlon nem sikerült elvégezni az összes kijelölt műveletet 2./ az Adatszolgáltatások / APEH-nek / APEH-0908 a gombra kell kattintani. A következő képernyő jelenik meg: (Ha az egyéni vállalkozónak alkalmazottai is vannak, azok a nevek is megjelennek ezen a képernyőn! Természetesen az adatátadásnál csak az egyéni vállalkozó adatai kerülnek átadásra.)

37 Az AbevJava programba az adatátadás menete megegyezik a 0908-as nyomtatványnál leírtakkal! 3./ Az AbevJava programban az egyéni vállalkozók 0958-as nyomtatványába az adatok importálása (egyezően a 09T1041-el) a / programmal lehetséges! Az importálást követően azonnal megnyílik a 0958-as nyomtatvány. Csak emlékeztetni szeretném Önöket az 1./ pontnál leírtakra. Ha nem sikerül a 0958-as nyomtatványba adatot átemelni, annak két oka lehet: A MunBer09 programban nem töltötték ki az egyéni vállalkozó TEÁOR számát A 0958-as nyomtatvány, illetve az AbevJava keretprogram régi. 4./ A mai napon az internetről letölthető 0958-as nyomtatvány még hibás, az ellenőrzésnél a következő hibásüzenet jelenik meg:

38 A es mező a főlap C blokkjában szereplő bejelölés. Ez főállású egyéni vállalkozónál tökéletesen megfelelő bejelölés! Ha csak ezzel az üzenettel találkoznak, keletkezik küldhető csomag. Megítélésem szerint nyugodtan küldjék el a bevallást én is így tettem! Budapest, február 8.

39 MUN v0227 Természetesen ha már számfejtettek február hónapra ez semmiféle problémát nem jelent. A program minden adatot változatlanul hagy, nyugodtan hajtsák végre a frissítést! I. Fejlesztések a rendszerben: 1./ Az Art 46 -a szerinti adatok megjelenítése az egyéni jegyzéken Itt és most nem szeretnénk hosszasan elmélkedni az Art 46 -ban található kötelezettség betarthatóságán, értelmén stb. Inkább csak idéznénk azt a részt, amire a fejlesztésnél a figyelmünket fordítottuk: A munkáltató és a rendszeres kifizetést teljesítő kifizető a bizonylaton feltünteti az előző időszakban teljesített kifizetést terhelő és általa megfizetett adó- és járulékkötelezettségek jogcímenkénti összegét. Az idézetből adódóan a programban a következőket kellett megtennünk: Egy rögzítő program készült, ahol a ténylegesen átutalt adó- és járulékkötelezettségek rögzíthetők. A munka megkönnyítése érdekében miden hónapban, az előző havi kötelezettségeket a program összegyűjti és az utalás összegét is kitölti. Természetesen lehetőség van az utalás összegeinek változtatására. Az összegyűjtött adókötelezettségeket egy adatbázisban tároljuk, ahol tároljuk az utalások összegét is. Ebből adódóan ha önrevíziót kell készíteni adott hónapra és az azt követő hónapokra a gyűjtés ( ) ismét le kell futtatni.1 Módosítanunk kellett az egyéni jegyzéket. A jogszabály szó szerinti értelmezése okán a magánnyugdíj-pénztáraknak átutalt összegeket nem szerepeltetjük az egyéni jegyzéken (hiszen az se nem adó se nem járulék, hanem tagdíj). Meg kellett oldanunk azt a kérdést, hogy a dolgozói adókötelezettségek Ft-ban, az utalások eft-ban értendők. Mivel az utalás eft-ban történik, a kötelezettségeket is eft-ra kerekítve jelenítjük meg. (A kerekítésnél januártól indulunk!) Ha nem történt meg a teljes kötelezettség átutalása, akkor az utalás/kötelezettség arányszám alapján határozzuk meg dolgozónként az átutalt összeget. Az adókötelezettségek összesítésénél a magánszemélyhez nem rendelt, a céget terhelő adókat is figyelembe veszzük. 1 Részletes leírás a következő oldalon található!

40 Az egyértelműség érdekében leírjuk, hogy az egyéni jegyzéken mindig a megelőző hónap adóterheinek utalását kell szerepeltetni. Tehát a februári bérjegyzéken a januári adókötelezettségek és utalások szerepelnek. (A márciusi bérjegyzéken a februári kötelezettségek és így tovább!) A fentiek előrebocsátása után nézzük a program kezelésének szabályait: a./ Amikor egy hónap számfejtését elkezdik és a dátum megadása után rákattintanak az gombra, a program automatikusan megjeleníti a következő képernyőt: (Ha anélkül lépnének ki a programból, hogy a gyűjtést lefuttatják, akkor a következő belépésnél ismét automatikusan megjelenik ez az ablak. Ez mindaddig megtörténik, amíg nem futtatják le a gyűjtés programot.) b./ A gombra kell kattintani. A program az állományok nagyságától függően néhány pillanatig, percig dolgozni fog (egy számláló jelenik meg a képernyő jobb felső sarkában). Ha megjelenik az adókötelezettségek összegyűjtése megtörtént. üzenet, akkor az

41 c./ Mindig kattintsanak rá az következő jellegű képernyő jelenik meg: gombra. A Amint látható a program első ízben az utalások oszlopba is feltünteti a kötelezettségekkel egyező összegeket. Ha ezt átutalták nincs további teendőjük. d./ Ha nem utalták át a teljes adó- járulék kötelezettséget, akkor az oszlopban szereplő adatok módosíthatók. A módosítható! oszlop nem A kötelezettségek összegét a program a gyűjtés pillanatában tárolt adatok alapján számítja! Ahogyan a bevezetőben is jeleztük az összegyűjtött adatokat egy állományban tároljuk. Ezért önellenőrzés ( visszaszámfejtés ) esetén az önellenőrzéssel érintett hónap és az azt követő hónapok gyűjtését ismét el kell végezni! (Eddig a rendszerben semmiféle összesített adatot nem tároltunk! Minden dolgozónak, minden hónapról van egy bér adata. Minden listánál, összesítőnél ezeket összeadjuk. Most azonban elképzelhetetlenül körülményes lenne minden egyes bérjegyzék nyomtatásánál összeadni a kötelezettségeket. Ezért kell az összegyűjtött adatot tárolnunk! Ez az állomány azonban automatikusan nem aktualizálódik. Ezért

42 kell előző havi számfejtések módosítása esetén a programot lefuttatni!) Ha azt tapasztalják, hogy valamelyik adó- és járulékkötelezettséget tartalmazó lista nem egyezik meg az itt kimutatott kötelezettséggel, akkor annak az egyetlen oka az lehet, hogy módosítottak számfejtést és elfelejtették a programot lefuttatni! e./ A gombok segítségével lépegethetnek az egyes hónapokra összegyűjtött kötelezettségek és utalások között. A gombbal a kiválasztott hónap összegyűjtött és rögzített adati törölhetők! Ez a lehetőséget csak nagyon indokolt esetben használják! A átutalását rögzíthetik. gombbal minden kötelezettség Ez a karbantartó program még megtalálható a Bérelszámolás / Előző havi utalások rög. Menüben. 2./ Módosítottuk az egyéni kifizetési jegyzéket. Első látásra talán szokatlan lesz. Arra szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a bérjegyzékre kiírjuk a nyomtatás pontos időpontját (az órát, percet, másodpercet is)! 3. Már év elején jeleztük, hogy a programra megkértük az szja törvény 46. (6) bekezdése alapján az APEH engedélyt. Ezt az engedélyt megkaptuk. Bár törvényi rendelkezés nem írja elő, a programban a Munkaügy / Nyilatkozatok menüben találnak egy kiegészítő nyilatkozatot az APEH által engedélyezett módszer alkalmazásához. Javasoljuk, hogy ezt írassák alá az érintett dolgozókkal! II. Módosítások, apró javítások a programban Felhasználóink jelezései alapján (amit ezúttal is nagyon köszönünk) a következő javításokat, módosításokat hajtottuk végre a programban: 1./ A 0908-as bevallás adatátadásánál - Ha a dolgozónál mezőt nem pipálják ki, akkor nem adjuk át a 00908M-es nyomtatvány 565. sorába a pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapot. (Januárban a nyugdíjasoknál, egyházi személyeknél jelentett ez problémát.) - Ha a munkáltató egyéni vállalkozó, akkor a 0908M-es nyomtatvány fő oldalára a neve (elnevezése) mezőbe nem írjuk be az egyéni vállalkozó nevét. - Az alkalmi munkavállalóknál a 15. lapra átadjuk a nyugdíjas státusz jelölését.

43 2./ Minden összesítőbe, feladásba külön soron szerepeltetjük a céget terhelő, magánszemélyhez nem rendelhető adókötelezettségek utáni szakképzési hozzájárulás összegét. Ez a szabály már januárjától hatályos! Kérjük ahol januárban volt ilyen kötelezettség legyenek kedvesek a januári összesítőt ismét lehúzni és (szükség esetén) a könyvelést javítani! Bevallási és utalási kötelezettség még nem volt, majd júliusban kell bevallani és befizetni! 3./ Egyéni vállalkozónál, ha az egészségbiztosítási járulék alapja nem éri el a minimálbér kétszerezést, akkor a vállalkozói járulék alapjának meghatározásánál a tényleges egészségbiztosítási járulék alapot vesszük figyelembe az utalandó adó és a költségvetési kapcsolat listán. (Ez csak az egyéni vállalkozókra vonatkozik, társas vállalkozókra nem!) 4./ Az Értesítés béremelésről listánál meg lehet adni egy dátumot. Ha kitöltik ezt a dátumot, akkor a program csak azoknak a dolgozóknak készít értesítést, akiknél a munkaügyben az ALAP kartonfülnél a a megadott dátummal egyező. Ha nem töltik ki a mezőt, akkor a kijelölt dolgozóknak feltétel nélkül - elkészül az értesítés. 5./ Az adóigazoló adatlapra kiírjuk a magánnyugdíj-pénztár kódját. 6./ A Dolgozó ABC listába a munkaszerződés lejárta (Mszerle) is megjeleníthető. 7./ A kereseti kimutatás listát javítottuk. Az előző évben levont különadó előleggel csökkentjük a nettó jövedelmet. A bruttó bérbe nem számító, de az összes jövedelem részét képező juttatások (pl. munkába járás költségtérítése) a kijelölt időszakra összesítve, egy összegben íródnak ki a kereseti kimutatáson. 8./ A családi kedvezményre vonatkozó nyilatkozaton a dolgoz anyja nevének kiírását javítottuk. Budapest, február 27.

44 MUN v0531 Ez a programverzió a május 29-én az APEH honlapján megtalálható, a 0908 nyomtatvány 7.0. verziójával van összhangban. Ez a verzió még nem tartalmazza a július 1-től, illetve augusztus 1-től életbe lépő adó és járulék módosításokat. Terveink szerint június utolsó napjaira elkészítjük azt a verziót, ami valamennyi évközi módosítást kezel majd. Fontos: Önök ne aggódjanak, nem kell adót újraszámolniuk, ne higgyenek semmiféle riogatásnak. Akiknél nincs egyetlen olyan dolgozó sem, akinek a munkáltatói adóelszámolását Önök készítették, ezt a program verziót nem kell (ám lehet) bemásolni. A döntés előtt érdemes elvolvasni a 2./ pontban leírtakat, ott találják meg a legutóbbi verzió elkészítése utáni módosításokat! 1./ Teendők a MunBer09 programban a évi munkáltatói adóelszámolásból adódóan Először is szeretnénk megnyugtatni Önöket: semmi problémát nem jelent, ha már elkészítették a május havi számfejtést! Nyugodtan másolják be ezt a verziót! Ezek után a legfontosabb ismeret melyre már az adó adatszolgáltatáshoz csatolt leírásban is felhívtuk a figyelmüket - a havi adó- és járulék bevallás 08-as oldalán kell adatot szolgáltatni a évi munkáltatói adóelszámolásról. Azok a felhasználóink, akik 2008-ban még nem a MunBer08 programot használták a as lapján teljesítendő adatszolgáltatást csak részlegesen tudják a MunBér09 programból teljesíteni. Nekik a 2008-ra vonatkozó adatokat (nevezetesen a lap és 496. sorait az adatátadást követően kézzel kell már az APEH programban dolgozónként módosítani!) 2 A MunBer programot az elmúlt évben használóknak a következőkre hívjuk fel a figyelmét: a 0908M-es nyomtatvány 08. oldalán a személyi jövedelemadóval kapcsolatban a: a különadóval kapcsolatban a 2 Ugyanígy járhatnak el azok is, akiknél valamilyen ok miatt meghiúsul a 08-as lapra az adatátadás (pl. nem teljesül az a három feltétel, ami szükséges az adatok átadásához)..

45 mezők a oszlopaiba átadjuk az ado08 program által kiszámított évi adófizetési kötelezettséget és a levont adóelőleget. (Ezeket az adatok a MunBer09 program automatikusan összegyűjti az előző évi mappából feléve, ha az adatok ugyanazon a meghajtón a gyökér könyvtárból megnyitott mun08w mappában találhatók! Ha az előbbi három feltétel bármelyike nem teljesül, akkor a program nem tudja összegyűjteni az előző évi adatokat. Ebben az esetben - a szokásos adatátadást követően - az APEH programban a 08-as oldalának fenti mezőit kézzel kell kitölteni!!) Ezeket az adatokat csak egyszer kell átadni az APEH programba, tehát júniusba ne keressék ezekben a mezőkben az adatokat! A és 498. mezők b oszlopainak értékét az APEH program számítja ki és írja be a nyomtatvány megfelelő sorába. A 0808M és 0808A nyomtatványok összerendelésénél az APEH program a következők szerint gyűjti az adókötelezettséget 0908M ban többletként mutatkozó személyi jövedelemadó évre többletként mutatkozó különadó-összege 504. Az adó megállapítást követően levont személyi jövedelemadó 507. Az adó megállapítást követően levont különadó összege Külön említést érdemel a blokk kitöltési szabályainak ismertetése. Először is szeretném idemásolni a 0908M-es nyomtatvány kitöltési utasításának 79. és 80.. oldalán található szabályozást. Ez a következőképpen szól: Az adózó az adó és a levont adóelőleg(adó) különbözetét a számára előírt legközelebbi bérfizetéskor, de legkésőbb június 20-áig levonja vagy visszafizeti. Eddig a határidőig lehetőség van az adókülönbözet több részletben, havonta történő levonására is. (Így kell eljárni, például, ha az év végi adóelszámolás során helyesbíteni szükséges az adóévben az adóelőleg levonása során figyelembe vett adójóváírás összegét a korlátra tekintettel.) A munkabérből havonta levont adókülönb9özet azonban nem haladhatja meg, az esedékes egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal, valamint az adóelőleggel csökkentett havi munkabér 15 %-át. Amennyiben az adókülönbözet június 20-áig nem vonható le teljes egészében az előzőek szerinti módon, akkor a levonást további két hónapon keresztül kell folytatni, ugyancsak a 15 %-os mértékkel. Természetesen csak a levont különbözet keletkeztet

46 adóbevallási és befizetési kötelezettséget adózónál, ezért a következők szerint kell eljárnia. A 503. sor b oszlopába (illetőleg az 506. és az 509. sor b oszlopába) első alkalommal a 493. sor b oszlopában (illetve a 497. és az 501. sor b oszlopában) szereplő összeget kell beírni. Az ezt követő hónap(ok)ban azonban már csak a még fennálló tartozást kell szerepeltetni az 503. sor b oszlopában (illetőleg az 506. és az 509. sor b oszlopában). Az adott hónapban levont összegek beírására szolgál az 504., 507. és 510. sor a oszlopa. Ha a levonásra nyitva álló határidőt követően is marad még személyi jövedelemadó, különadó különbözet, egészségügyi hozzájárulás különbözet, az az 505. sor b oszlopában (illetve az 508. és az 511. sor b oszlopában) kell feltüntetni. Ha a további két hónapi levonást követően is maradt még adókülönbözet, akkor a munkáltató a levo9nás meghiúsulásától számított 15 napon belül a 0908 bevallásának benyújtásától függetlenül, a tartozás összegéről értesíti a magánszemély állandó lakóhelye szerint illetékes regionális APEH igazgatóságot (08T29-es tábla) Nem egyszerű végigolvasni és gondolni, a lényeg a következő: A május havi bevallásnál az 503. és az 506. sorokba a magánszemély terhére mutatkozó évi adóhátralék teljes összegét kell feltüntetni. Az 504. és 507. sorokban a május hónapban a dolgozótól levont (általa befizetett) összeget kell feltüntetni június és július hónapban az 503. és 506. sorokban az adott hónapban fennmaradó adóhátralék összegét kell jelenteni. Az 504. és 507. sorokban egyezően a május havi bevallással - az adott hónapban levont adóhátralék összegét kell szerepeltetni augusztus havi bevallásban ha nem vonható le a teljes adótartozás (azaz az 503. sor értéke > 504. sor értéke, illetve a különadónál a 506. sor értéke > 507. sor étéke), akkor ki kell tölteni a 505. illetve az 508. sorokat is. (Ezt a program megteszi!) Önöknek ilyen esetben ki kell tölteni a 08T29-es nyomtatványt és el kell juttatni az APEH illetékes igazgatóságára!! Mindezek előrebocsátása után nézzük a konkrét lépéseket: a./ Jogcímek megnyitása ( / programban) Első lépésként ha eddig még nem nyitottak kell két kifizetési jogcímet, illetve két levonás jogcímet nyitni.3 A két kifizetési jogcím évi személyi jövedelemadó visszafizetés, illetve a évi különadó visszafizetés, a két levonási jogcím: évi szja hátralék, illetve a évi különadó hátralék. A levonási jogcímek megnyitásánál levonás mértékébe 033 %-ot, levonás alapba 9-et tegyenek! (A kifizetési jogcím ne legyen 98, vagy 99 és ne legyen 250-nél magasabb érték, a levonás kód ne legyen 10-nél kisebb és 98-nál nagyobb érték!) b./ A / programban a BÉR kartonfülnél a mező mellett legyen pipa. Az ADOI és 3 Természetesen csak abban az esetben kell nyitni jogcímeket, ha Önöknél szükség van erre!

47 ADOII kartonfül SEHOL NEM LEHET PIPA, a LEVONAS kartonfülnél mindenhol legyen pipa és 100 %, és algoritmus ne tartozzon ehhez a kifizetési jogcímhez! c./ / / az -it ki kell tölteni: A következő képernyő látják: A bejelölés meglétének három program szempontjából van jelentősége. Ezek a programok: - költségvetési kapcsolatok - utalandó adók adatátadás. Ezeket a listákat ne nyomtassák ki a beállítás megléte nélkül, illetve ha már kinyomtatták ezeket, akkor legyenek kedvesek megismételni a nyomtatást. (Ha nem jelölik be itt a jogcímeket, akkor ezek a listák nem fogják tartalmazni a évi adóelszámolásból adódó adódifferenciákat!!) d./ Nem kell a dolgozókat ismét számfejteni, ha a program bemásolása előtt megadták a túlfizetést, illetve levonták a hátralékot és számfejtették a dolgozókat több teendő nincs. El lehet készíteni a 0908 adatátadást. e./ Kérünk mindenkit, hogy az adatátadást követően egyeztessék a költségvetési kapcsolatos listáját (utalandók adók listáját) a 0908A nyomtatvány 02-es oldalán található adatokkal! Amire szeretném még felhívni a figyelmüket: a program nem figyeli, hogy a dolgozónak mennyi az adóhátraléka, abból mennyi lett levonva. Ezért ezt Önöknek kell figyelni, és ha már levonták a teljes adótartozást, a levonást ki kell törölni!! 2./ Módosítások a programban

48 Felhasználóink jelzései alapján (melyet ezúton is köszönünk) a következő módosításokat vezettük át a rendszerben 1./ A tételes egészségügyi hozzájárulás számításánál - ha a dolgozó heti munkaideje 20 és 40 óra között van, akkor a tételes egészségügyi hozzájárulás 1 napi összegét 2 tizedes pontossággal számítjuk. (Kozma Béláné) - Start plusz kártyás dolgozónál sem számol a program tételes EHO-t. (Horváth Judit) 2./ A tartós álláskeresőként foglalkoztatott dolgozók járulék kedvezményét kezeljük a programban. (Simonné Farkas Henriett) A dolgozó beléptetésénél a kartonfülnél be kell jelölni a mezőt. A többi feladatot már a program automatikusan elvégzi. 3./ Az utalandó adó programban a következő módosításokat találhatják: Ha egyéni vállalkozó a munkáltató és vannak alkalmazottai, akkor be lehet jelölni, hogy az egyéni vállalkozó saját maga utáni adókötelezettséget külön nyomtassa a program. (Tolnai Erika) A bejelölésre a következő ablakot találják: Ha nem pipálják ki ezt a beállítást, akkor csak az alkalmazottak adókötelezettségeit gyűjti össze a program. A nem egyéni vállalkozó munkáltató esetében semmi nem változott. Többen kérték, hogy az utalandó adók listájára írjuk ki a szakképzési hozzájárulás összegét is. Ezért a június havi listára a havi, a decemberi listára a havi kötelezettséget (általános esetben a társadalombiztosítási járulékalap 1.5 %-át) kiírjuk. (Köztudott, hogy július 20-ig kell szakképzési hozzájárulás előleget utalni, az évi kötelezettséget a következő év február 25-ig.4) 4./ Módosítottuk a NYENYI nyomtató programot is. Mind a kezdő időpontot, mind a végső időpontot lehet módosítani. (Ez a 0.5 %-os nyugdíjemelés 365 napos járulék fizetésével függ össze!) évi LXXXVI. Tv a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról 4 (9)

49 Budapest, június 2.

50 MUN v0629 A programot bármikor bemásolhatják (akkor is, ha még nem végeztek a júniusi számfejtéssel). A program a számfejtés dátuma alapján dolgozik. Ha a számfejtés dátuma (a program indításakor megadott dátum) kisebb mint , akkor a régi járulék mértékekkel és adótáblával számolunk, ha , vagy annál nagyobb, akkor az új járulék mértékekkel és adótáblával! DE! Ezt a verziót mindenképpen be kell másolni az első júliusi számfejtés előtt! Ha a program bemásolása előtt már számfejtettek július hónapra, akkor Őt (Őket) ismét számfejteni kell! (A későbbiekben részletezett Ft-os kedvezményes járulék alapok figyelembevétele, illetve az adósáv módosítása miatt!) Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első indításkor, csak egyetlen munkahelyről lehet elindítani (a vindows tálcán se legyen sehol meghíva a program)! Köztudott, hogy az évközi a bér programot érintő - jogszabály módosítások három időpontban lépnek hatályba. Ebben a leírásban és ebben a program verzióban a július 1-én életbe lépő változásokat találják meg. A 0908-as bevallás végleges formája (amely új oldalakat tartalmaz) még nem érhető el az APEH honlapon (csak tervezet van). Ezért július utolsó napjaiban keressék az újabb MunBér09 verziót! Tudjuk, hogy most van a szabadságok ideje, sokan most mennek pihenni. Mi már elkészítettük a 0908-as bevalláshoz az adatátadást, de a végleges nyomtatvány hiányában még nem merjük közkinccsé tenni. Elöljáróban a július 1-től hatályba lépő törvénymódosítások5 1./ től visszamenőleges hatállyal az 18 %-os adósáv felső határát Ft-ról Ft-ra emelték, a nem önálló tevékenység adójának 1-6 havi újraszámítását és az adótúlfizetés rendezését írták elő. (XXXV tv. 15 és 61 ) 2./ A minimálbér kétszeresének (2009-ben Ft) megfelelő járulékalapig a munkáltatót terhelő természetbeni egészségbiztosítási járulék mértékét 4.5 %-ról 1.5 %-ra csökkentették. Bár mindenhol úgy jelent meg, hogy a 29 %-ot 26 %-ra mérsékelték, a másik két járulék mérték nem változott. Tehát a munkáltatót terhelő nyugdíjbiztosítási járulék mértéke maradt 24 %, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék 0.5 %. (XXXV tv. 25 ) 3./ A minimálbér kétszeresének megfelelő járulékalapig a munkaadó járulék mértéke 1 %. (XXXV tv. 32 ) 4./ Az egyéni és társas vállalkozó a minimálbér kétszereséig 2.5 % vállalkozói járulékot fizet. (XXXV tv. 32 ) 5 Zárójelben a XXXV. törvény megfelelő paragrafusait találják

51 5./ A Start-kártyások után fizetett járulék mértéke 15 %-ról 10 %-ra, a 25 %-ról 20 %ra csökken. (XXXV tv. 32 ) Röviden, egyszerűen ezek a július 1-től hatályba lépő módosítások. Nézzük, mit jelentenek ezek a módosítások a programban: A rendszerben a Beállítások menüben két új programot találnak. E két program az alsó adósáv visszamenőleges módosításából adódó feladatok megoldásában segít Önöknek! Az egyértelműség kedvéért a program használatának részletes ismertetése előtt, néhány fontos ismeretet szeretnénk előrebocsátani: A törvénymódosítás szó szerinti értelmezéséből adódóan a következőket kell szem előtt tartaniuk: A módosított adótábla szerinti adót azokra a munkavállalókra számítjuk ahol az alkalmazás minősége=15,20,44,46,47, vagy az alkalmazás minőségének első poziciója=3, ugyanis a törvény szövege szerint az újraszámítás a nem önálló tevékenységből származó jövedelmekre terjed ki.6 Az adó újraszámítása azokat a munkavállalókat nem érinti, akiknél a havi adóalap kisebb mint Ft ( /12). A havi Ft és az Ft közötti jövedelemnél a Ft feletti jövedelem 18 %-a a visszajáró adó. A havi Ft ( /12) adóalap felett a visszajáró adó összege Ft. Természetesen a program ennél bonyolultabb algoritmussal számítja a visszaadandó adót. A program a I-VI.. hónapban kiszámított adót érintetlenül hagyja. Egy új adatbázis mezőbe helyezi el a módosított adótábla szerint kiszámított adót. (A programban régi adótábla, új adótábla névvel jelöljük.) Az adótúlfizetés rendezése a júliusi számfejtésnél automatikusan megtörténik. A program júliusban már a módosított adótábla szerint - számított adóból levonja a az I-VI. havi adótúlfizetést. Ha a júliusi adó kisebb, mint az I-VI. havi adótúlfizetés, akkor maximum 0 Ft-ig csökkenti a júliusi adót és majd augusztusban kísérli meg a fennmaradó túlfizetés rendezését. ( - adó nincs, hiszen a 0908-as bevallás sem ismeri a - számot). Az adó automatikus újraszámítása a korábbi munkáltatótól hozott adatokra nem történik meg! 6 A legegyszerűbben a személyi jövedelemadó bevallásban láthatók az szja törvény szerinti nem önálló tevékenységből származó jövedelmek. (0853-as bevallás 1-8. sor) Eszerint pl. az egyéni vállalkozó vállalkozói kivétre nem terjed ki a visszaadási kötelezettség??!!

52 A program csak az elsődleges adót számítja újra, adójóváírást, egyéb adócsökkentő kedvezményeket nem, azaz az adatbázisban szereplő korábban kiszámított -értékekkel számol! Gondolva azokra a felhasználóinkra, akik nem január 1-től használják a programot biztosítottunk egy kézi módosítási lehetőséget is (Természetesen ezt régi felhasználóink is használhatják, de nagyon reméljük, hogy nekik erre a szolgálatára nem lesz szükségük!) A módosítás részletes leírását a következő pontban találják meg! Mindezek előrebocsátása után nézzük a program kezelésének szabályait: I VI. havi számfejtést követő feladatok: A programot a havi számfejtést követően indítsák el! Ezt különösen azok a felhasználóinknál kell szem előtt tartani, ahol több cégre számfejtenek! Ha úgy futtatják le a programot, hogy nincs mindenki júniusra számfejtve, akkor ez problémát okoz! a./ I-VI. havi adó újraszámíttatása A program indítása után a következő képernyő jelenik meg: Bátran kattintsanak az gombra. Az állományok nagyságától függően a program néhány másodpercig dolgozni fog most számítja ki dolgozónként, havonta a módosított adótábla szerinti adót -. A képernyőn egy számláló látható. Amikor az

53 gomb elhalványul, ki lehet lépni a programból, az adók újraszámolása megtörtént. b./ Az újraszámítás ismétlése Ha mégis úgy indították el az automatikus adószámítást, hogy nem volt mindenki június hónapra számfejtve, akkor meg kell ismételni a júliusi számfejtés előtt az újraszámítást. Ha belépnek ismét a programba és az program a következő figyelmezhető üzenetet küldi: gombra kattintnak a Belátásuk szerint döntsenek, de ne hamarkodják el a döntést! Azt szem előtt kell tartaniuk, ha kézzel módosították az Új tábla szerinti adót, akkor az ismételt számítás felülírja az Önök által berögzített adatokat! c./ Az adatok listázása A programban készítettünk két listát, amellyel kinyomtathatók a két adótábla szerinti adót havonkénti bontásban, illetve az adóeltérést összesítve. A programot választva a következő képernyő jelenik meg:

54 A kartonfülnél lehet megjelölni, hogy havonkénti, analitikus listát szeretnének nyomtatni, vagy I-VI. havi összesített listát. Ha az összesített listát választják, akkor a hónap választásának lehetősége eltűnik. A listák nyomtatásával kapcsolatban még a következőket kell tudni: a listára csak azok a dolgozók kerülnek, akik a bevezetőben leírt alkalmazás minőségűek a VI. 30-a előtt kilépett dolgozók nem kerülnek a listára ha a program által most kiszámított, új adótábla szerinti adó > a régi adótáblával számolt, adott hónapban ténylegesen levont adó (ami elvileg elképzelhetetlen, leginkább új felhasználóinknál fordulhat elő), akkor ezek a dolgozók nem kerülnek a listára, nekik a program az új adótábla szerinti adóként 0 Ft-ot ír ki. Ezek az adatok megtekinthetők a későbbiekben ismertetett programban. Az analitikus lista formája, adattartalma a következő:

55 Az összesítő lista formája, adattartalma a következő: d./ Kézi módosítás A adó módosítására, felülírására. kartonfülnél van lehetőség az új tábla szerinti A következő jellegű képernyőt látják:

56 Módosítani, csak az Új tábla szerinti adatot lehet. A módosításhoz a megfelelő mezőre kell kattintani és a kívánt számot berögzíteni. Kérem, az összesítő listát mindenképpen nyomtassák ki. Az ellenőrzésnél tartsák szem előtt, hogy a különbség a két adótábla között maximum Ft lehet (200000*0.18/2). A július havi számfejtés előtt ezt az ellenőrzést mindenképpen el kell végezniük. Amennyiben szükséges a módosítsák az adatokat. programot használva A júliusi számfejtésnél MÁR NEM TUDJÁK MÓDOSÍTANI a visszaadandó adót! II VII. havi számfejtés A július havi számfejtés speciális számfejtés lesz. A program az adótábla visszamenőleges módosítása miatt a júliusi havi személyi jövedelemadó előleget csökkenti le az I-VI. havi adótúlfizetéssel. Talán a I. pontban is eléggé hangsúlyoztuk annak a fontosságát, hogy az adóeltérések automatikus számítását a VI. havi számfejtés után kell lefuttatni. A program tesztelése közben tapasztaltuk, hogy ez a leggyengébb láncszem a program használatakor. Ezért a VII. havi számfejtésnél a gombra még egy ellenőrzést tettünk. (Ez az ellenőrzés csak VII. havi számfejtésnél működik.) Ha az ellenőrzésnél a program hibát talál a következő üzenetet küldi:

57 Kérem, ebben az esetben nézzék meg a / programmal a dolgozó adatai. Az utolsó havi Új tábla szerinti adóban nagy valószínűséggel 0 Ft-ot találnak. Ennek okát ismerve, javítsák az adatot (vagy ismételten le kell futtatni az adószámítást, vagy rögzíteni kell egy számított adót). Ha nincs ilyen üzenet, akkor folytathatják a munkát. A dolgozó egyéni jegyzékén a fejrészben megtalálják a visszaadott adót. A levonások között szereplő adó az új adótáblával számított VII. havi adó- visszaadott adó. Az ellenőrzéshez mindenképpen azt javasoljuk, hogy az Új cég felvitele/módosítása programban a kartonfülnél az alábbi blokkban jelöljék be az adószámítás lépésenkénti megjelenítését: Ebben az esetben a számfejtésnél a képernyőn a VII. havi adóelőleg jelenik meg, a program ezt csökkenti a visszaadott adóval. Szemléltetésül: A bérelszámolás során a következő képernyő látható:

58 Az egyéni jegyzéken a következő látható: azaz havi új adótábla szerinti adó visszajáró adó= 2009.VII. havi tényleges jövedelemadó = (Azért kellett ezt a megoldást választanunk, mert az APEH honlapján található bevallás nem kéri külön a visszaadott adót, hanem beolvasztva kell jelenteni a havi adóba.) III. A járulékmértékek változásából adódó feladatok A járulék mértékek változásával kapcsolatban Önöknek különösebb feladatuk nincs. Szándékaink szerint minden programot, listát módosítottunk. Az ellenőrzésnél gondoljanak arra, hogy a járulék mértékek változása miatt nem változtak az adónem kódok, a számlaszámok stb. Tehát pl. a 1.5 %-os munkáltatót terhelő természetbeni

59 egészségbiztosítási járulékot együtt kell szerepeltetni a 4.5 %-os munkáltatót terhelő természetbeni egészségbiztosítási járulékkal. Ha dolgozónként szeretnék megnézni a 26 %-os kedvezményes járulék alapot, esetleg a Start-kártyás járulék alapokat, és a normál, 29 %-os járulék alapot, azt az / programban tehetik meg. IV. Módosítások a programban Mivel az előző (0531-es verziót) nagyon sok felhasználónk nem vette birtokba, megismételjük a 0531-es verziótól a programban található módosítások ismertetését Felhasználóink jelzései alapján (melyet ezúton is köszönünk) a következő módosításokat vezettük át a rendszerben 1./ A tételes egészségügyi hozzájárulás számításánál - ha a dolgozó heti munkaideje 20 és 40 óra között van, akkor a tételes egészségügyi hozzájárulás 1 napi összegét 2 tizedes pontossággal számítjuk. (Kozma Béláné) - Start-plusz kártyás dolgozónál sem számol a program tételes EHO-t. (Horváth Judit) 2./ A tartós álláskeresőként foglalkoztatott dolgozók járulék kedvezményét kezeljük a programban. (Simonné Farkas Henriett) A dolgozó beléptetésénél a kartonfülnél be kell jelölni a mezőt. A többi feladatot már a program automatikusan elvégzi. 3./ Az utalandó adó programban a következő módosításokat találhatják: Ha egyéni vállalkozó a munkáltató és vannak alkalmazottai, akkor be lehet jelölni, hogy az egyéni vállalkozó saját maga utáni adókötelezettséget külön nyomtassa a program. (Tolnai Erika) A bejelölésre a következő ablakot találják: Ha nem pipálják ki ezt a beállítást, akkor csak az alkalmazottak adókötelezettségeit gyűjti össze a program.

60 A nem egyéni vállalkozó munkáltató esetében semmi nem változott. Többen kérték, hogy az utalandó adók listájára írjuk ki a szakképzési hozzájárulás összegét is. Ezért a június havi listára a havi, a decemberi listára a havi kötelezettséget (általános esetben a társadalombiztosítási járulékalap 1.5 %-át) kiírjuk. (Köztudott, hogy július 20-ig kell szakképzési hozzájárulás előleget utalni, az évi kötelezettséget a következő év február 25-ig.7) 4./ Módosítottuk a NYENYI nyomtató programot is. Mind a kezdő időpontot, mind a végső időpontot lehet módosítani. (Ez a 0.5 %-os nyugdíjemelés 365 napos járulék fizetésével függ össze!) Ehhez a verzióhoz ennyit szerettünk volna felhasználóinknak leírni. Ahogyan a bevezetőben is jeleztük július utolsó napjaiban (a július havi 0908-as bevallás elkészítése előtt) mindenképpen keressék a program 0629-nél magasabb verzióját! Abban szándékaink szerint már a családi pótlékról is megtalálják majd a nyilatkozatot. Budapest, június évi LXXXVI. Tv a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról 4 (9)

61 MUN v0718 Új felhasználóink megnyugtatására szeretnénk a leírás elején tisztázni: a program verzió váltása soha nem eredményezi az addig rögzített, számfejtett adatok megsemmisülését, megváltozását stb. A kezelő programot (exe-t) frissítjük. Ha a tárolt adatok körét kell módosítani, azt mindig az adatbázis stukturák és nem az adatok módosításával hajtjuk végre! Ahogyan a 0629-es verzióhoz tartozó leírásban is jeleztük, a júliusi számfejtés csak a 0629, vagy annál magasabb verziójú programmal készíthető el helyesen. Ha véletlenül bárhol már számfejtettek július hónapra 0629-es verziónál alacsonyabb verziójúval, akkor a júliusi számfejtést meg kell ismételni. A program a számfejtés dátuma alapján dolgozik. Ha a számfejtés dátuma (a program indításakor megadott dátum) kisebb mint , akkor a régi járulék mértékekkel és adótáblával számol, ha , vagy annál nagyobb, akkor az új járulék mértékekkel és adótáblával! Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első indításkor, csak egyetlen munkahelyről lehet elindítani (a windows tálcán se legyen sehol aktív a program)! I. Még mindig az adótábla évközi módosítás miatti teendők Előzetesen úgy tervezetük, hogy csak akkor adunk ki újabb verziót, ha a 0908, 0958-as bevallások módosított nyomtatványai már elérhetők lesznek az APEH honlapon. Sajnos ezt nincs időnk megvárni! Ennek oka a következők: 1./ A személyi jövedelemadó visszaadása, 2./ A VII. havi adóelőleg számítása. 3./ Az APEH honlapon időközben - megjelenő állásfoglalások. Nézzük a fentiek miatti fontos információkat: 1./ A személyi jövedelemadó visszaadása. A 0629-es verzió elkészítésénél a programban szó szerint a jogszabály előírásait követve az új adótáblával ismét kiszámítottuk a havi adókötelezettséget, levontuk a korábban már kiszámított adókedvezményeket, s az így kiszámított adót írtuk be az új adótábla szerinti mezőbe. Ez a számítási mód - azoknál a munkavállalóknál, akiknek az első félévben többször volt nem rendszeres jövedelmük, amely a kritikus Ft közötti jövedelemsávba esett (egész évre tekintve, havi adóelőleg számítás alkalmazásával) - jelentős adóhátralékot okozna. Szembesültünk azzal a problémával is, hogy azoknál a munkáltatóknál, ahol az első félévben nem a MunBér09 programot használták szintén jelentős eltérés adódhat az adókülönbségeknél.

62 Ezért átírtuk az adó újraszámítását. A program a következő algoritmussal számol: havi Ft és az Ft közötti jövedelemnél a Ft feletti jövedelem 18 %-a a visszajáró adó. A havi Ft ( /12) adóalap felett a visszajáró adó összege Ft. Havi Ft alatti jövedelemnél nincs adó-visszatérítés! A fentiekből adódóan minden felhasználónkat arra kérjük, ismét futtassák le a programot. 8 Ha időközben már számfejtettek dolgozó(ka)t és a dolgozónak visszajárt az I-VI. havi adó, akkor ellenőrizzék a visszaadott adót. A dolgozót csak akkor kell ismét számfejteni, ha a korábban visszaadott adó összege nagyobb, mint a most kiszámított visszajáró adó összege. A visszaadott adó semmilyen körülmények között nem lehet Ft-nál nagyobb!9 2./ A VII. havi adóelőleg számítása Ugyancsak a VII. havi, majd a VIII. havi próbaszámfejtéseknél szembesültünk a következő problémával: a göngyölt és az APEH engedéllyel adóelőleg számítási módszer nincs felkészítve az év közbeni adótábla módosításra. Elöljáróban szemléltetésként nézzük az adóelőleg alakulását havi , illetve Ft adóalap figyelembevételével! (A dolgozó kérte az adójóváírás érvényesítését. Az adóelőleg levonás módjától függetlenül Ft adóalapnál 1.440, adóalapnál Ft a VII. havi adóban figyelembe vett adó visszatérítés.) hónap adóelőleg éves adó 8 9 Havi göngyölt APEH eng havi göngyölt APEH eng A program kezelésének szabályai ebben a leírásban nem ismételjük meg. Részletesen megtalálható az m0629.doc-ban! Ellenőrizhető a / listában!

63 eltérés Mit mutat a fenti tábla? - a Ft-os adóalapnál viszonylag kiegyenlített az adóelőleg alakulása már a Ft havi jövedelemnél is látszik azonban egy pici aránytalanság a VII. és VIII. havi adóelőlegek között a havi Ft adóalapnál a VII. és VIII. havi adóelőleg között jelentés eltérést látunk! Az ok megvilágítására, összeállítottuk a következő táblát Havi VI. havi adó: figyelembe vett adó visszatérítés adótábla változás hatása bérjóváírás visszavonása (VII. havi jöv> ) összes korrekciós tétel VII. havi adó APEH eng göngyölt havi göngyölt Most jutottunk el annak megértéséhez, hogy miért van jelentős adóeltérés a VII. és VIII. havi adóelőleg között a göngyölt és az APEH engedéllyel módszer esetében. Mindkét számítási módszernél a program algoritmus az adóelőleget a következő lépések szerint számítja: összeadja az eddigi tényleges jövedelmeket ezt a jövedelmet elosztja azzal a hónapszámmal, amelyet számfejtenek, majd felszorozza ezt az összeget 12-vel az érvényes adótábla alapján megállapítja az éves adót a kiszámított éves adót elosztja 12-vel, és felszorozza a hónapszámmal majd levonja az eddig levont adót, illetve a kedvezményeket. Magyarán a július havi számfejtésnél a két adótábla között mutatkozó Ft-os eltérés miatt ( Ft havi adóalapnál) /12*7= Ft adóeltérés adódik, ugyanez az összeg a Ft havi adóalapnál Ft ( *12= > *.18= /12*7=1.680) Hát ezt eredményezi az adótábla évközi, visszamenőleges módosítása Talán felvetődik Önökben a kérdés: ha már ilyen pontosan leírtuk a problémát, miért nem módosítottuk a programot? Válaszunk nagyon egyszerű: a programra megkapott APEH engedély arra az algoritmusra vonatkozik, amely ezeket az adóelőlegeket eredményezi! APEH eng

64 Mit tehetnek Önök mégis, ha csillapítani szeretnék ezt a (havi Ft feletti adólapnál) jelentkező egyenetlenséget? A probléma megoldása pici munkát, odafigyelést kíván Önöktől, de könnyű megvalósítani: a VII. havi számfejtésnél az módját -ra kell bejelölni, majd a VIII. havi számfejtésnél vissza kell állítani az eredeti (esetleg ) módszerre. Ennek következtében a Ft-os havi adóalap esetében a program VII. hónapban Ft adóelőleget, VIII. hónapban Ft adóelőleget, míg szeptembertől már Ft adóelőleget von. Természetesen a fenti számok csak akkor igazak, ha egész évben havi Ft volt a dolgozó adóalapja. Ha ez nem igaz, akkor egészen más számok is adódhatnak! Itt szeretném óvni Önöket az I-VI. havi munkabérek ismételt számfejtésétől. Természetesen a program megengedi. Az I-VI. hónapban a régi adótábla szerint számol. De könnyű belátni, hogy milyen következménye lehet egy olyan visszaszámfejtésnek, ami több adó kötelezettséget eredményez, de már visszaadták az adót stb. Rágondolni és borzasztó!! 3./ Az APEH honlapon időközben - megjelenő állásfoglalások Az APEH e (legutolsó program verzió) óta több iránymutatást is közzétett a törvények értelmezéséről. (A mai napon) úgy látjuk, hogy a programot egy dolog érinti: a kedvezményes járulék alapok (Start kártyák, tartósan álláskeresők) értelmezése. Az APEH tájékoztatás szerint a Ft-os 26 %-os járulék alapból nem kell levonni a Start-kártyás kedvezményeket. Ez a következőt jelenti: ha egy pályakezdő, diplomás fiatalt, aki Start kártyával rendelkezik Ft havi fizetéssel alkalmaznak, akkor Ft után (a foglalkozgatás első évében) 10 %, a következő Ft után 26 %, és csak a Ft után kell 29 % járulékot fizetni. (Korábban a programban úgy értelmeztük, hogy a Start kártya kedvezménye viszi a 26 %-os járulék alapot is.) Önöknek ezzel semmi teendőjük nincs, a program automatikusan dolgozik! II. A törvénymódosítás miatti további teendők Ha már küldünk kell egy új verziót - arra gondoltunk - elküldjük azokat a módosításokat is, amelyek a VIII. 1-től, illetve a IX. 1-től életbe lépő törvénymódosítások miatt szükségesek. Röviden összefoglalva ezek a módosítások: A betegszabadság a távolléti díj napi összegének 70 %-ra csökken. Természetesen a jogszabály továbbra is lehetővé teszi, hogy a

65 betegszabadságra a munkáltató a teljes távolléti díjat juttassa dolgozójának. (Hatályos: a VIII. 1-e után kezdődő betegségekre!) A családi pótlék 50 %-a adóterhet nem viselő járandóságként beépül az összes jövedelembe. Vannak kivételek, amikor nem jövedelem, de minden dolgozót nyilatkoztatni kell, mert: nyilatkozat hiányában a legmagasabb adókulccsal kell adóztatni a munkaviszonyból származó rendszeres jövedelmet (2009. évi XXXV trv. 16. (2)). Nézzük, mit jelentenek ezek a módosítások a programban: a./ A betegszabadságot érintő módosítás kapcsán a következőket szeretnénk megosztani Önökkel: a rendszerben a / betegszabadság mértékét. programban találják meg a Ezt Önöknek NEM SZABAD MÓDOSÍTANIUK! A program a következőképpen dolgozik: ha itt 100-at talál, akkor az augusztus 1-e után kezdődő betegségeknél is 100 %-kal számol egyébként, ha a betegszabadság augusztus 1-e előtt kezdődik, (megnézzük, hogy VII. 31-én betegszabadságon van-e), akkor 80 %-kal, egyébként 70 %-kal számol. Amit viszont ellenőrizniük kell: a / programban a betegszabadság az alábbiak szerint legyen bejelölve:

66 b./ A családi pótlék adóterhet nem viselő járandóságként való kezelése Sajnos a nyilatkozattal még nem készültünk el, azt a következő verzióban találják meg meg. A dolgozó beléptetésénél, a havi számfejtésnél az blokkban már megtalálják a szükséges információkat. Ennek értelmezésére is a következő verzióban térünk ki. III. Fejlesztések, módosítások a programban 1./ Az adóigazoló adatlap második oldalára ráírjuk a I-VI. adó különbözet, illetve a visszaadott adó összegét. Ugyancsak megjelenik majd a családi pótlék miatt az APEH által kötelezően meghatározott szöveget (2009. IX. 1-től.) 2./ Az utalandó adó listába az EVA-s cégeknél a 3. és 9. havi listára is kiírjuk az időarányos szakképzési hozzájárulás összegét. 3./ Módosítottuk a költségvetési kapcsolat és a főkönyvi feladást programot. Ha ezeket a listákat utólag készítik el, akkor is az év közben magánnyugdíj-pénztárat váltó dolgozók az eredeti magánnyugdíj-pénztárnál szerepelnek. 4./ A programban a 15-ös alkalmazás minőségű dolgozók (szövetkezeti tagok) a 20-as alkalmazás minőségű dolgozókkal azonos feltételek szerint kerülnek a listára. 5./ Módosítottuk a kilépő dolgozók járulék igazolását a kedvezményes (26 %-os) járulék alap miatt. 6./ Ha a munkavállaló pályakezdő Start-kártyás, akkor megköveteljük a legmagasabb iskolai végzettség kitöltését. 7./ Az alkalmi munkavállalóknál törölhető a tévesen rögzített foglalkoztatás. 8./ Ha bejelölik a / program kartonfülön a mezőt, akkor az egyéni jegyzékre kiírjuk az évi szabadság és az eddig kivett szabadság napokat. IV. Új felhasználóink figyelmébe ajánljuk Mivel az elmúlt hetekben több felhasználó kezdte el használni a programot szeretnénk a következőkre felhívni a figyelmüket: 1./ Amennyiben a számfejtésnél hiányoznak alapadatok (pl. besorolási bér, FEOR szám stb.) azt a munkaügyi programba belépve pótolják. Ebben az esetben a

67 következő számfejtésnél a program már felkínálja ezeket az adatokat. Ha a bérelszámolásnál egészítik ki az adatokat, akkor nem. 2./ Ha már elkezdtek egy dolgozót számfejteni (használták annál a dolgozónál, adott hónapban a gombot) hiába lépnek ki a programból, viszik be a munkaügyi részben az adatokat, a program már nem emeli be a felvitt, illetve módosított adatokat. Ebben az esetben a megkezdett (és félbehagyott) számfejtést törölni kell. 3./ Minden számfejtés ismételhető, törölhető. A törlésnél addig kell az ok gombot használni, amíg a bekérő mezők háttérszíne nem vált szürkére. 4./ Figyelmesen nézzük át beállításokat. Azt / -ban található javasoljuk, hogy jelöljék be! 5./ A dolgozók adatainak ellenőrzésénél gondoljanak arra, hogy a helyes kitöltése alapfeltétele a bérszámfejtésnek. (Ha a munkaszerződés szerinti bér havi bér, akkor 11-et, ha órabér, akkor 19-et kell megadni.) 6./ A -be munkaviszony esetén kell adatot rögzíteni. Megbízási díjat, vállalkozói kivétet, tag személyes közreműködésének ellenértékét un. kifizetési jogcímen kell rögzíteni! Ehhez a verzióhoz ennyit szerettünk volna felhasználóinknak leírni. Ahogyan a bevezetőben is jeleztük július utolsó napjaiban (a július havi 0908-as bevallás elkészítése előtt) mindenképpen keressék a program 0718-nál magasabb verzióját! Abban szándékaink szerint már a családi pótlékról is megtalálják majd a nyilatkozatot. Ui.: A fentiek összeállítása után láttuk, hogy az APEH 17-én du. elérhetővé tette honlapján a módosított 0908-as nyomtatványt, így a programváltoztatás tesztelése után, július 31-ig az új verzió hozzáférhető lesz. Budapest, július 18.

68 MUN v0727 Csak megismételni tudjuk a korábbi verziókhoz csatolt leírásban rögzített fontos információt: a júliusi számfejtés csak a 0629, vagy annál magasabb verziójú programmal készíthető el helyesen. Ha véletlenül bárhol már számfejtettek július hónapra 0629-es verziónál alacsonyabb verzióval, akkor a júliusi számfejtést meg kell ismételni. A program a számfejtés dátuma alapján dolgozik. Ha a számfejtés dátuma (a program indításakor megadott dátum) kisebb mint , akkor a régi járulék mértékekkel és adótáblával számolunk, ha , vagy annál nagyobb, akkor az új járulék mértékekkel és adótáblával! Ugyancsak szeretnénk felhívni a figyelmüket a 0718-as verzióhoz készített leírásra! Ahol még nem telepítették azt a verziót elegendő a 0727-es verziót telepíteni, de az m90718.doc leírást mindenképpen olvassák el! Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első indításkor, csak egyetlen munkahelyről lehet elindítani (a windows tálcán se legyen sehol meghívva a program)! 1./ Újdonságok ebben a verzióban: a./ Elkészíthető a VII. havi 0908-as és a 0958-as bevallás Az APEH az elmúlt napokban közzétette a 0908-as és a 0958-as bevallásoknak azt a formáját, melyek már alkalmasak a július havi adatszolgáltatások teljesítésére. A 0908-as nyomtatvány verziója: 9.0, a 0958-as nyomtatvány verziója: 7.0. Az év közbeni járulék változások miatt a nyomtatványokat úgy módosították, hogy változatlanul hagyva a korábbi nyomtatvány lapokat új oldalakat nyitottak meg, melyekre csak a VII. hónaptól lehet adatot átadni. Ennek megfelelően a 0908-as nyomtatványon a VII. hónaptól használandó új oldalak: , 10-02,1101,13-03,13-04,14-01, a 0958-as nyomtatványon új oldal a Ha helyesbítés, önellenőrzés miatt meg kell ismételniük az I-VI. havi adatszolgáltatást ezt megtehetik. A MunBér09 program - a belépéskor megadott dátum alapján tudja, hogy melyik oldalakra kell adatot átadni, ezzel Önöknek nem kell foglalkozni! Az adatszolgáltatás lépései nem változtak. A tesztelés során azt tapasztaltuk, hogy az adatátadást követően a nyomtatványok összerendelése után (már az APEH programban) ) funkciót le kell futtatni! ( Ne feledjék a 0908A nyomtatvány adatait egyeztetni az utalandó adók, illetve a költségvetési kapcsolat listákkal! Ha ezek a listák nem egyeznének, akkor nem küldhető el a bevallás! Ebben az esetben a mun09w mappából az állományokat

69 küldjék el e_mail mellékletként, megjelölve, hogy melyik cégnél, melyik adónemben tapasztaltak eltérést! b./ A családi pótlék nyilatkozat nyomtatható Köztudott, hogy szeptember 1-tól a családi pótlék 50 %-a, adóterhet nem viselő járandóságként adóztatandó. Ehhez egy nyilatkozatot (immáron sokadik) kell a dolgozóval aláírattatni! Az APEH közzétett egy ajánlott formátumot. Mi ezt készítettük el. A nyilatkozatot megtalálják a programban. / / 2./ Javítások a programban a./ Az utalandó adók listázását javítottuk. A 0629-es és a 0718-as verzióban volt egy hiba az utalandó adók nyomtatásánál (hiba száma: 12, üzenet: Variable Ft00 is not found..- ft11 helyett ft00 került a programba). A hibát javítottuk! b./ a magánnyugdíj-pénztári tagdíj-kiegészítés 30 %-os adókedvezményének érvényesítését még egy feltételhez kötöttük. A program azt is vizsgálja, hogy az adott havi rendszeres jövedelem 12 szerese és az adott havi nem rendszeres jövedelem elérti-e a jogosultsági határt ( Ft-ot). Ha eléri, nem adjuk meg a kedvezményt! c./ Az adóelőleg számítást is kiegészítettük azzal a feltétellel, ami az I-VI adódifferencia számításánál szerepelt a programban. Ez a feltétel a következő: csak akkor adja vissza a program az adó differenciát ha az alkalmazás minősége: 15,20,44,46,47 vagy az első pozíció=3. (A 0718-as verziónál pl. a megbízási jogviszonyos dolgozóknál visszaadtunk adót ez helytelen). 3./ Még egyszer az adódifferencia számításáról Felhasználóink telefonjai, e_mailjai arra hívták fel a figyelmünket, hogy az I-VI. havi adókülönbség visszaadására néhány mondat elejéig még térjünk ki! Amit fontosnak tartunk: a./ A program a következő algoritmussal számol: havi Ft és az Ft közötti jövedelemnél a Ft feletti jövedelem 18 %-a a visszajáró adó. A havi Ft ( /12) adóalap felett a visszajáró adó összege Ft. Havi Ft alatti jövedelemnél nincs adó-visszatérítés! b./ Ha Önök úgy ítélik meg, hogy (bármilyen okból) nem akarnak a dolgozónak adót visszaadni, vagy nem olyan összeget, amit a program számol ezt megtehetik! Az adóeltérés korrigálásának módja a következő:

70 elindítani - a / a képernyő programot kell jobb oldalán látják a kartonfület ezt választva a következő jellegű képernyő jelenik meg: Önök az szerinti összeget módosíthatják (rá kell kattintani a megfelelő mezőre és felülírni). - a program visszaadandó összegként az új tábla régi tábla különbséget számítja, tehát ha egyező összeget rögzítenek, akkor nincs visszaadandó adó! c./ Azoknál a nyugdíjasoknál, akiknél a havi nyugdíj összege > Ft ( /12) nem lesz különbség a VI. hó előtti és utáni adóelőleg között! Ui: Új felhasználóink az adatátadás lépéseinek részletes leírását megtalálhatják a Cobra honlapjáról letölthető m90206.doc állományban. Budapest, július 27.

71 MUN v0806 Amint számítottunk rá, az APEH az utóbbi napokban többször is módosította a 0908as bevallást. Ezért szükséges a MunBér09 program ismételt telepítése. Ez a verzió az APEH verziójával, illetve a verziójával van összhangban. Ha ettől eltérő verzióval dolgoznak - az egészen biztosan különféle problémákat okoz! A 9.0 APEH nyomtatvány megkívánta, hogy a 10_2 lapon, mindkét EHO mezőben legyen érték (tehát az egyikbe bele kellett tenni egy 0-t), a 10.0 verziótól erre hibát jelez. Tehát, ha az adatátadást követően a következő hibát találják: akkor nem frissítettek a MunBér programot. Ebben az esetben két lehetőségük van: Az egyik: - telepíteni kell a MunBér09 program 0806-os verzióját ki kell törölni az átadott állományokat meg kell ismételni az adatátadás A másik lehetőség: dolgozónként megnyitják a 0908M-es nyomtatványt és a 10_2 oldal utolsó két sorából kiszedik a 0 értéket. Ebben az esetben is telepíteni kell a MunBér09 program 0806-os verzióját, hogy a következő hónapban ne legyen ilyen probléma. Bár ki tudja mi minden lesz még addig..?! Budapest, augusztus óra

72 MUN v0813 A kifizetőhelyeknél a 11-es lap fejrészébe kerülő adatokat kiszedtük) probléma értesítés a fizetés-emelésről listában, ha kitölti a fizetésemelés napját, akkor is elkészül a lista jogosultságok beállításánál a családi pótlékról (mint adóterhet nem viselő járandóságról) a nyilatkozat beállítható Budapest, augusztus 13.

73 MUN v / Fejlesztések a rendszerben A programban lehetőség van a munkaidő-keret kezelésére! a./ A találják: / programban a következő jellegű képernyőt Ez az un. ALAP munkarend. b./ A létrehozására. gomb használatával lehetőségük van új (munkaidő-keretes) munkarend A gomb használata után a képernyő bal felső sarkában mezőbe négy pozíciós, betűktől álló azonosítót kell megadniuk: (A példában: KERE), majd az enter billentyűt használni. Ennek hatására be lehet (illetve kell) rögzíteni a munkarend megnevezését. c./ Ezek után az gombra kell kattintatni. Ennek hatására a program átemeli az ALAP munkarend adatait, mely a következőképpen állítható be más munkarenddé:

74 d./ A megfelelő hónapban a oszlop alatt található kockát ki kell pipálni! Ennek hatására kinyílik az adott hónap naptára a következő formában. (A példában január szerepel) Ezzel egyidejűleg a képernyő bal alsó részében a következő ablak is aktívvá válik: Most már minden eszköz rendelkezésre áll az adott havi munkaidőkeret rögzítéséhez! e./ A program kezelésének menete a következő: - először ki kell választani a naptári nap jellegét (munkanap, munkaszüneti nap, fizetett ünnep) a példában most január 1-ét, mint fizetett ünnepet állítjuk be. Ebben az esetben a bejelölt - majd rá kell kattintani a napot jelölő számra. Ebben az esetben: - még rá kell kattintani az nem tölthető ki.. gombra. Ennek hatására a napi ledolgozandó óra f./ Nézzük a munkanap beállításának módját (január 2-ra, 12.5 ledolgozandó órát állítunk be) - naptári nap jellegének megadása:

75 - a nap kiválasztása (rákattintani a - a sárga mezőbe rögzíteni a 12.5-öt ( - az -es számra) ) gombbal jóváhagyni a beállítást A fentiekben leírt lépéseket minden egyes napnál meg kell tenni. Minden nap beállítása után még a nagy gombot is kell használni. Még egy feladat van: a dolgozó munkaügyi adatainál meg kell adni a munkarendet. Erre a Munkaügy / Dolgozó beléptetése programban van lehetőség, az ALAP kartonfülnél. A kívánt érték a melletti legördülő menüből válaszható ki 2./ Pontosítások a programban a./ Egy hozzánk eljuttatott APEH állásfoglalás szerint az egyéni vállalkozók vállalkozói járuléka az Szja törvény 11. számú mellékeltének I/11 pontja szerint a vállalkozás érdekében felmerült költségként elszámolható. Ezért (csak az egyéni vállalkozók esetében) a kifizetendő összegből nem vonjuk le a vállalkozói járulékot, és az egyéni jegyzéken a szövegben megkülönböztetjük az egyéni vállalkozó vállalkozói járulékát. b./ Bedolgozók esetében az egyéni jegyzékre nem írjuk ki az éves szabadságot, mivel esetükben ez nem értelmezhető. c./ Felhasználóink kérésére az egyéni bérjegyzékre és a bérkartonra kiírjuk a dolgozó nyilatkozata szerint a családi pótlék 50 %-át (tehát azt az összeget, amelyet az adóelőleg számításánál figyelembe kell venni). Budapest, október 7.

76 MUN v1113 A rögzítő program nem írta be a megfelelő helyre a szolidaritási adó alapját. Az első indításkor a program automatikusan javítja a problémát, azaz abba az állományba, amiből számítjuk a szolidaritási adót, beírja a megfelelő helyre. Budapest, október 13.

77 MUN v1118 CitiDirect utalás - speciális rekord struktúrát igényel. A kereseti igazolásra cégjegyzék számot, és a dolgozó születési nevét kiírjuk. A személyi adatlapra (levonás kódja=99 estén) a bankszámla számot kiírjuk. Bérkarton adatai átadhatók xls-be Szolidaritási adó alapja karbantartható. Szabadság számítást pontosítása (ha a dolgozó október 1-én lépett és éves alapszabadsága a maximum 30, akkor a program 7-et számolt, helyesen 8.) Ezt javítottuk. Budapest, október 18.

78 MUN v1228 Ismertető a év nyitásához, szükséges teendőkről Kérjük - mielőtt bármit tennének - figyelmesen olvassák végig ezt a leírást és csak azután kezdjenek a program telepítéséhez. A év megnyitását a december havi számfejtést követően célszerű végrehajtani. Ahol több céget számfejtenek, valamennyi cég, valamennyi dolgozójának a számfejtését célszerű elkészíteni. Ennek oka és magyarázata a következő: a december havi adatokból emeljük át a 2010-es könyvtárba a levonásokra, az adóelőlegre, járulékokra, távollétekre vonatkozó adatokat. Ha úgy nyitják meg a évet, hogy nincsenek meg a december havi számfejtések, akkor a dolgozók fenti (levonásokra, adóelőlegre stb. vonatkozó) adatai nem kerülnek át a évi könyvtárba. Ebben az esetben a hiányzó adatokat ismét rögzíteni kell a 2010-es programban! Tehát végre lehet hajtani a év megnyitását december havi számfejtés nélkül is, de ez adathiányt (ebből adódóan többletmunkát) jelent! 1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: 1./ A 2009-es munkaügyi - bér adatok a mun09w, a főkönyvtárból nyíló könyvtárban (gyökér könyvtár alatti mappa) legyenek, tetszőleges meghajtón! Ahol a fenti feltétel nem érvényesül, ideiglenesen a mun09w mappát teljes tartalmával egy gép gyökérkönyvtárába kell áttenni. A zárás, nyitás lebonyolítása után a mun09w mappát teljes tartalmával, valamint az újonnan létrehozott mun10w mappát teljes tartalmával vissza kell másolni az eredeti meghajtóra, a használt mappákba (a mun09w esetében felülírásokkal, a mun10w-t új mappaként). 2./ A gép neve (Beállítások / Vezérlőpult / Rendszer / Számítógép neve) nem tartalmazhat különleges karaktert (pl.: -, _, stb.), szóközt valamint betűvel kell, hogy kezdődjön. Ha ez nem biztosított, a telepítés előtt módosítani kell a gép nevét! Hálózatos használat esetén a nyitó program csak egy (tetszőleges) munkahelyről indítható, ilyenkor az előbbi kitétel erre a gépre vonatkozik. 3./ Mivel a nyitó program automatikusan létrehozza a mun10w könyvtárat, a nyitás folyamatának elindítása előtti bekapcsoláskor olyan jogosultságú felhasználónévvel kell az operációs rendszerbe bejelentkezni, amellyel engedélyezett új mappa létrehozására. 4./ Minden munkahelyen - ahonnan használják a programot - szükség van három vfp6 fájlra. Ezek a fájlok: vfp6r.dll, vfp6renu.dll, vfp6run.exe. Ezeknek az állományoknak a windows alatti system (win2000, win XP operációs rendszer esetén a system32) mappában kell lenniük

79 1.2. A évi nyitás lépései: A fentiek előrebocsátása után nézzük a konkrét teendőket: 1./ A szokásos módon, 2 példányban a mun09w könyvtárban menteni kell. 2./ A Cobra honlapjáról le kell tölteni a mun09w program legújabb verzióját.. Ellenőrizzék a program verziószámát (Szerviz/Névjegy). A verzió: / A decemberi bérelszámolást követően be kell lépni a mun09-ös program Szerviz/Mentés programágba. A következő képernyőt látják: Lehetséges probléma: Ha mindent a leírás szerint hajtottak végre, és mégsem jelenik meg az gomb, ez a windows játéka. Ebben az esetben a windows asztalról töröljék le a mun09.exe-t indító ikont és készítsenek egy új parancs ikont. (Az ikon a mun09w mappából a mun09.exe-t indítja.) 4./ Az gombra kell kattintani. A program a gép sebességétől és az állományok nagyságától függően 1-2 percig dolgozni fog. Ha végzett a következő üzenet jelenik meg:

80 Ha a nyitó program eredményesen lefutott és ismét belépnek a Mentés programágba, a gomb már nem jelenik meg többet. Ha bármi okból meg kellene ismételniük a év nyitását, azt úgy tehetik meg, hogy a mun10w mappát (nem a mun09w-t!) letörölik, teljes tartalmával. (Természetesen ezt nagyon nagy gondossággal, végiggondolva, csak ha szükséges stb.), ezek után újból a 3./4./ 5./ pontok. Ezzel a telepítéssel végeztünk Néhány gondolat még 2009-ről Mielőtt a 2010-től érvényes változásokra kitérnénk két dologra szeretnénk felhívni a figyelmüket: a./ Az Alkotmánybíróság decemberében alkotmányellenesnek minősítette a családi pótlék ilyetén adóztatását. Ebből adódóan a december havi adóelőleg megállapításánál már nem kell figyelembe venni a családi pótlék 50 %-át, mint adóterhet nem viselő járandóságot. Ezért a decemberi számfejtéskor az kartonfülnél a mezőbe 0-t kell rögzíteni. Az Alkotmánybíróság határozata miatt nem kell a szeptember, október, november havi számfejtéseket megismételni. Az esetleges adótúlfizetést a magánszemély a évi adóbevallásában igényelheti vissza! b./ Talán több 52 éven felüli munkatársukat érintette az a lehetőség, hogy december 31ig visszaléphettek az állami nyugdíjrendszerbe. Ebből adódó feladatok: a 2010-es sikeres nyitást követően a dolgozót i dátummal ki kell léptetni a magánnyugdíjpénztárból. Ezt a 2010-es program / kartonfülnél tehetik meg. - a gombra kell kattintani /

81 - ennek hatására módosíthatók a - a mezőbe rögzíteni kell a kilépés dátumát ennek hatására a következő tartalmú üzenet jelenik meg: - az - majd az alsó gombsorban található gombra kell kattintani -ra. Akkor sikeres a magánnyugdíj-pénztári tagság megszüntetése, ha a dolgozó nevére kattintva a magánnyugdíj-pénztár neve nem pirossal jelenik meg. Budapest, december 28.

82 2010 es évnyitás a CobraMUNbér programban Az évnyitás folyamata három részből áll: A MUN v verzióval az Évnyitás funkció futtatása. Ekkor a program létrehozza a MUN10w mappát, bele másolva az aktualizált törzsadat állományt! Az új 2010-es MUN.LIC fájl betöltése (bemásolása) a MUN10w mappába! A MUN v01.01 verzió telepítő készletének futtatása a MUN10w könyvtárra! Budapest, december 31.

83 ADO v0112 Tisztelt Felhasználónk! Mellékelten elküldjük az ado09 program 0112-es verzióját. Ezzel a programmal ki tudják nyomtatni: nyilatkozatot a évi személyi jövedelemadó bevalláshoz 09M30-as igazolást évi járulék igazolást évi EKHO-s jövedelmek igazolását A munkáltatói adóelszámolás szabályai nem változtak. A munkáltató nem köteles munkavállalói adóelszámolását elkészíteni. Tájékoztatási kötelezettséget ír elő a jogszabály. Az alábbiakban az Art 27. -ban meghatározott ás az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének 8008/2009. számú tájékoztatójában nyilvánosságra hozott feladatokat foglaljuk össze. Eszerint (amit mindképpen meg kell tenniük) január 31-ig: nyilatkoztatni a dolgozót a évi jövedelemadó bevalláshoz az M30-as igazolást minden dolgozónak kiadni a évi egyéb igazolásokat kiadni személyi Ha a dolgozó a nyilatkozat felső részét (09NY29) írná alá, és Önök (mint munkáltatók) úgy döntenek, hogy nem vállalják 2009-re a munkáltatói adóelszámolást, akkor fel kell hívniuk a munkavállalók figyelmét arra, hogy február 15-ig (nyomtatványon, vagy elektronikusan) az adóhatósághoz be kell jelenteniük (nekik magánemberként, önállóan), hogy a évi adóbevallási kötelezettségüket az egyszerűsített bevallási lehetőséggel élve kívánják teljesíteni. Ha cégük vállalja a munkáltatói adóelszámolást, (a szükséges programokat elkészítjük), akkor a feladatok, határidők a következők: március 20-áig a dolgozók a különféle igazolásokat átadják Önöknek május 20-ig kell elkészíteniük a évi adó megállapítását Június 10-ig elektronikusan adatot kell szolgáltatniuk az APEH-nek. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az egyszerűsített bevallás választásának feltételeit az szja tv. 12 -a, a munkáltatói adó-megállapítás feltételeit az szja tv. 14. (3), (4) bekezdései tartalmazzák! Még a következőkre szeretném felhívni a figyelmüket: 1./ Az APEH tájékoztató szerint ebben az évben a 09M30-as nyomtatványnak tartalmaznia kell a korábbi munkáltatótól származó jövedelmeket is. Kérem, hogy az ado09 program első indítása előtt a 2009-es munkaügyi programba rögzítsék be ezeket az adatokat a Munkaügy / Éves adó adatok programmal. (Természetesen

84 a évi adó programban is lehet adatokat rögzíteni, de ezt a rendszer saját kifizetésként kezeli!) Ha a program indítása után rögzítik az adatokat, akkor Önöknek kell gondoskodni arról, hogy bejelöljék azt, hogy az igazolás tartalmaz előző munkáltatótól származó jövedelmeket is. (A program első indításakor nézzük meg, hogy a havi adatállományok között van-e berögzített adat.) 2./ A 09M30-as nyomtatványnak nem kell tartalmaznia az OEP, illetve a MÁK által számfejtett társadalombiztosítási és családtámogatási ellátások összegeit, kivéve, ha adóterhet nem viselő járandóság jogcímén kapta a magánszemély és az adóelőleg levonásakor ennek figyelembevételéről írásban nyilatkozott. (Ld. 8008/2009. APEH tájékoztató 5. oldal.) 3./ Az APEH csak akkor fogadja el az igazolást valósnak, ha az cégszerűen aláírták! 4./ Ebben az évben hasonlóan az elmúlt évi igazoláshoz - az M30-as nemcsak a bevételeket, hanem a korábbi 29-esnek megfelelően a bevételeket, költségeket és a jövedelmeket is tartalmazza. 5./ Az M30-as igazolás soraiban kiemeltek öt adóterhet nem viselő járandóságot, melyet külön kell igazolni. A nyugdíj és a gyermekgondozási segély kigyűjtéséhez nem kell semmi tenniük. A többi jogcím így megbontva nem szerepelt a mun09 programban, most a program első indításakor külön ki kell gyűjtenünk. Ahol volt ilyen jogcím, bizonyára emlékeznek arra, hogy a 0908-as bevallásnál kellett megadni a nyomtatvány sorszámát, ahova átadjuk az adatot. Kérem, hogy az adó program első indítása előtt ellenőrizzék a beállítás helyességét! Természetesen azoknál a felhasználóinknál, ahol nincs ilyen adóterhet nem viselő járandóság ebből adódó feladat sincs. Amivel azonban mindenkinek kell foglalkozni, ahol nyugdíjast foglalkoztatnak az a következő. Az igazolás 12 sorában az a oszlopba a dolgozó nyilatkozata szerinti, a évi adóelőleg levonásakor figyelembe vett nyugdíj összegét kell feltüntetni. A nyugdíjra vonatkozóan egyéb adatokat a 09M30-as nyomtatványon nem kell feltüntetni. A dolgozó évi személyi jövedelemadó megállapításánál (bevallásánál) a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiadott igazoláson feltüntetett összeget kell szerepeltetni! (Sajnos ez általában adóhátralékot okoz, mivel az igazoláson szereplő összeg nem az előlegnél figyelembe vett nyugdíj tizenkétszerese!) 6./ Lehetőség van az elkülönülten adózó jövedelmekből ténylegesen levont adó módosítására. A program az első indításkor az adómértékek alapján kiszámítja az adókat, de ez felülírható. A fentiek előrebocsátása után nézzük a feladatokat. A mellékelt a zip file tartalmazza az ado09.exe-t és a szükséges állományokat. Az a zip file-t a mun09w mappába kell bemásolni és kibontani.

85 A windows asztalra fel kell tenni a mun09w mappából az ado09.exe-hez kötő parancsikont. Ha sikeres volt a kicsomagolás és először belépnek a programba az állományok nagyságától függően néhány pillanatig, percig dolgozni fog. A program első indításakor10 (hálózat esetében először csak egy munkahelyről lehet indítani a programot) következő képernyők jelennek meg: (Természetesen, ha volt a vállalkozásnál (vállalkozásoknál) érintett adóterhet nem viselő járandóság, akkor a program annak a tételszámát írja ki.) 10 Ez a megkötés csak az ado09.exe első indítására vonatkozik!

86 A. Nyilatkozat, nyilatkozathoz kapcsolódó tájékoztató nyomtatása Logika szerint az első feladat a nyilatkozat nyomtatása! A programban a menüben két programot találnak. A 09NY29-09NY30 programmal lehet kinyomtatni a 2009-ra érvényes nyilatkozatot. Nincs külön NY29 és NY30! Az APEH-nél egy oldalas nyomtatványt terveztek. A dolgozó vagy a felső, vagy az alsó részt írhatja alá! A nyilatkozat nyomtatásával kapcsolatban egy dologra szeretnénk felhívni a figyelmüket: a program nem nyomtat azoknak a személyeknek nyilatkozatot, akiknél a munkaügyi törzsadatokban az alkalmazás minősége 41 (megbízási jogviszony)! Mindenki másnak nyomtat! Tehát ha valakit ki akarnak hagyni, akkor a dolgozók kiválasztásánál erre gondolniuk kell! A programban megtalálják az APEH által fontosnak ítélt tudnivalókat. Ez a tájékoztató található meg oldalon is. Itt nincs semmiféle szűrés a programban! Ha úgy jelölik ki, a program minden dolgozó nevére nyomtat tájékoztatót! Szerintünk elegendő egyetlen példányban lehúzni és azt közkinccsé tenni! Ha több dolgozót jelölnek ki a tájékoztató nyomtatásánál, akkor először kinyomtatódik minden dolgozó nevével a tájékoztató első oldala, majd a dolgozók nevével a tájékoztató második oldala!

87 B. A 09M30-as munkáltatói igazolás kiadásához szükséges lépések 1./ Az M30-as igazolásra kerülő adatok ellenőrzése A legbonyolultabb feladat, az M30-as igazolásra kerülő adatok ellenőrzése, szükség esetén módosítása. Korábban bizonyára már mindenki kinyomtatta a bérkartont. Azt javasoljuk, hogy az azoknál a dolgozóknál akik egész évben a vállalkozásnál dolgoztak azonnal nyomtassák ki az M30-as igazolást ( Adatszolg menüből a 09M30. A következő tartalmú képernyőt látják: Ha év közben elmulasztották és most szeretnék pótolni Kifizetői igazolást is készíthetnek. A program azoknak állít ki kifizetői igazolást, akiknél a törzsadatok között a foglalkoztatás jellege= E. Az igazolás formája megegyezik az M30-as nyomtatványéval csak az igazolás fejrészében a Munkáltató helyett a Kifizető szó szerepel. Olvassák össze a bérkarton adatait az elkészített M30-as igazolással. Fontos! A bérkartonon más csoportosításba találják meg az adatokat, mint az M30-as

88 nyomtatványon. Egyetlen adat - a levon adóelőleg - (ha nincs végkielégítés), ami mindkét nyomtatványon azonos. A többi adatot összeadások után tudják ellenőrizni. Ez az egyeztetés csak az egész évben a vállalkozásnál dolgozó munkavállalókra igaz. Az év közben belépő dolgozók, illetve akik ki- beléptek adatainak egyeztetéséhez ez nem elég. Alapvetően meg kell különböztetnünk azokat akik ki- beléptek 2009-ben. Őket az új jogviszony létrejöttekor más azonosítóval kellett beléptetni, így több bérkartonjuk van. Az adó program azonban adóazonosító jelre összegyűjti az adatokat. Ezt az egyeztetésnél tartsák szem előtt! Itt szeretnénk egy lehetséges hibára felhívni a figyelmüket. Ha véletlenül két dolgozónak azonos az adóazonosító jele a program összeadja a két dolgozó adatait. Ki kell javítani a dolgozó adóazonosító jelét akár a munkaügyi, akár az adó programban - és meg kell ismételni a módosítást, nyomtatást. 2./ Az M30-as igazolásra kerülő adatok módosítása, javítása Ezt a funkciós az Éves adatok kartonfülnél találják. A módosítások az M30-as igazoláson jelennek meg, a bérkartonon nem! Tehát, ha valakit elfelejtettek számfejteni, vagy valamilyen jogcímen nem kapott meg járandóságot azt nem itt kell javítani, hanem a munkaügyi programban ismét leszámfejteni! Igyekeztünk az adatmódosításhoz minden segítséget megadni. Az Éves adatok / Éves adatok módosítása programágban a program összegyűjti az M30-as nyomtatvány szerint az adatokat (második oszlop) és az első oszlopban lehet az esetleg szükséges módosításokat, adat áthelyezéseket, új adatokat rögzíteni. A mezőkbe - előjelű számok is kerülhetnek. A program az OK gomb használata után hajtja végre a módosítást. A karbantartó programban megjelenített sorszámok megegyeznek az M30-as nyomtatvány sorszámaival. Kérjük, hogy a mezők értelmezésénél használják az internetről is leölthető 8008/2009. (AEÉ. 13.) APEH tájékoztatót. A karbantartó program használatakor az első kartonfülnél a következő képernyőt láthatják:

89 Nagyon fontos! A program, amennyiben az első indítása előtt rögzítették a munkaügyben a korábbi munkáltató által igazolt adatokat, akkor a jelölő adatot 1-re állította. (0 jelentése: nem tartalmaz halmozott adatot az igazolás, 1 tartalmaz halmozott adatot az igazolás.) Ha ez nem így történt, akkor itt lehet a bejelölést megtenni. Külön szeretnénk még az alábbiakra felhívni a figyelmüket: 1./ A 3. (külszolgálat) és a 20. (kiküldetés) sorok nem elszámolható költséget, hanem jövedelmet tartalmaznak, tehát az M30-on a költség = bruttó jövedelem, ha a jövedelem nincs kitöltve a program a bruttó összeg 70 %-át tekinti jövedelemnek. 2./ Azoknál a soroknál ahol elszámolható költség van, a program a jövedelmet (adó alapot) két módon számíthatja: - ha elszámolható költség>0 Jövedelem=bruttó összeg elszámolható költség - ha elszámolható költség=0 jövedelem=bruttó összeg *0.9 (90 % a jövedelem) 3./ Ha valaki végkielégítést kapott fontos a hónapszámok kitöltése, mert a program a hónapszámok alapján osztja meg évek között a végkielégítés összegét. 4./ Az M30-as nyomtatvány 100. sorába (a magánszemélyt az adóévben megillető családi kedvezmény összege) a karbantartó program két sorában szereplő adat kerül: a tényleges érvényesített kedvezmény és az év közben figyelembe nem vett kedvezmény! Ez az év közben belépő dolgozóknál okozhat problémát, mert az

90 adatlapon nem szerepelt a figyelembe nem vehető összeg. Ilyen esetben a karbantartó programban módosítani kell a figyelembe nem vett összeget. 5./ Az elkülönülten adózó jövedelmeknél a program automatikusan számítja a c és d oszlopba az adót. A ténylegesen levont adó módosítható. Ahogy a bevezetőben is jeleztük a 2008-ban felvett osztalékelőlegből osztalékká vált rész utáni adó nem szerepelhet a d oszlopban! 6./ Ahol jogelőd adatait is jelenteni kell, a jogelőd adószámát az ado09 program Beállítások / Új cég felvétele programágban tehetik meg. Az adószámba kötőjelet ne rögzítsenek! A jogelődnél számfejtett béreket az Éves adatok / Éves adatok módosítása programágban rögzítsék. 7./ Külön szeretnénk még néhány szót szólni az adóterhet nem viselő járandóság kezeléséről. Ahogyan korábban már jeleztük bizonyos soroknál a b oszlop mellett nyitottak egy a oszlopot is. A programban a sorok kartonfülnél találnak lehetőséget arra, hogy mind a nyilatkozat szerinti mind a bevételként figyelembe vett összeget módosíthatják. (Az a oszlop adata közvetlenül, a b oszlop +, számmal, tehát a különbséggel módosítható!) A következő képernyőt látják: Összefoglalva: 1./ Az éves karbantartó program segítségével minden adat módosítható! 2./ Ha halmozott adatot akarnak rögzíteni a mun09 programban rögzítsék (ott az adó adatlap szerinti, az év közben már megszokott csoportosítást találják).

91 3./ Ha saját kifizetést kell rögzíteniük, vagy adatokat akarnak átcsoportosítani az ado09w programban tegyék! Itt pótolhatják pl. a bérjóváírást, itt kell rögzíteni nem a bérrendszeren keresztül kifizetett, de adóköteles járandóságot (pl. bérleti díj, külföldi kiküldetés, osztalék stb.) 4./ - előjelű számok is rögzíthetők! 5./ Az első kartonfülnél módosítható, hogy az igazolás hozott adatot tartalmaz-e. Ennyi volt az 09M30. igazolás kiállításához szükséges teendő. C. Egyéb igazolások nyomtatása Ahogy a bevezetőben is jeleztük elkészítettünk még két olyan igazolást, amelyet ha év közben nem tették meg, január 31-ig - ki kell adniuk. Ezek az igazolások: - Járulék igazolás a 2009-ban levont és befizetett társadalombiztosítási járulékokról - Igazolás a magánszemély részére a adóévben az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerint adózott bevételekről és a levont adóról A programot indítva a következő képernyőt látják: Feladataik:

92 - be kell jelölniük, hogy melyik igazolást szeretnék nyomtatni - ki kell választani a nyomtatandó dolgozókat (a program csak azoknak nyomtat igazolást, akik rendelkeznek olyan adatokkal, amelyeket az adott igazoláson szerepeltetni kell, tehát Önöknek nem kell semmit mérlegelni) - meg kell adniuk azt a dátumot, ami az igazolásra kerüljön - rá kell kattintani az gombra (a kiválasztott dolgozók számától függően néhány pillanatig, vagy percig a program dolgozni fog, a képernyőn a felvillannak a dolgozók nevei) - majd ha megjelenik az - Végül gomb arra kell kattintani. gombra. Mielőtt kiadnák az igazolásokat ellenőrizzék, cégszerűen írják alá és egy példány átvételét a dolgozóval igazoltassák! Kérjük, ha kérdésük lenne a mini93@t-online.hu címre küldjék. Amennyiben konkrét személlyel kapcsolatos a kérdés, az állományt is mellékeljék (Nincs szükségünk a teljes mun09w mappa tartalmára csak a *.dbf, a *.cdx és a *.fpt állományokat tömörítsék be bármilyen módszerrel és azt csatolják.) Jó munkát kívánunk: Budapest, január 12.

93 ADO v0122 Tisztelt Felhasználónk! Kérjük Önöket, hogy ezt a verziót azok a felhasználóink is telepítsék, ahol nincs január 31-ig az APEH-hez jelentendő adat. Felhasználóink jelezése alapján vettük észre, hogy a járulék igazolást az előző verzió nem nyomtatta ki olyan személyekre, akiknél az alábbi négy feltétel egyidejűleg teljesült: a vállalkozáshoz VII. 1-e után lépett be magánnyugdíj-pénztári tag a járulék alapja egetlen hónapban sem volt > Ft és a vállalkozás nem vállalata a minimálbér kétszerese utáni járulék fizetést. A hibáért elnézést kérünk. Bár ezeknek a dolgozóknak a járulék igazolását a munkaügyi programban ki lehetne nyomtatni, talán az adó programban egyszerűbben megtehetik. Ebben a programban találják meg azt a néhány január 31-ig elektronikusan teljesítendő adatszolgáltatást is amelyek a munkáltatóknál, kifizetőknél leginkább előfordulnak január 31-ig a következő adatszolgáltatások benyújtandók elektronikusan (csak azokat említjük meg, amelyeket az ado09 programmal el lehet készíteni). 09K36 Az MRP szervezet adatszolgáltatása a évben a magánszemély tulajdonába adott értékpapír adómentes természetbeni juttatás összegéről 09K37 A munkáltató adatszolgáltatása a magánszemélynek az általa hitelintézeten keresztül, korábban nyújtott lakáscélú hitel elengedett összegéről 09K53 A kifizető adatszolgáltatása a magánszemélyeknek juttatott üdülési csekkekről (Azt gondoljuk ez a legutóbbi adatszolgáltatás az, amely több vállalkozásnál előfordulhat.) Vannak még teljesítendő adatszolgáltatások, de azok olyan ritkán fordulnak elő felhasználóinknál, hogy nem készítünk rá külön programot. Az APEH nyomtatványok között megtalálhatók, kitölthetők és továbbíthatók! (Ezek részletes leírása megtalálható az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének 8006/2009. APEH tájékoztatójában internetről letölthető.) A fentiek előrebocsátása után nézzük azokat a feladatokat., amelyeket a program szokásos telepítése után el kell végezniük (a program verziója: 0122)

94 Feladatok: 1./ APEH honlapjáról az ekon09zip letöltése, telepítése A kontrolladat-szolgáltatás benyújtásához szükséges, hogy letöltsék a oldalról a Letöltések/ Kontorolladat-szolgáltatás /ekon09zip file-t, majd telepítsék. A program használatának szabályai nem változtak. Így az APEH nem tett közzé új leírást. Az ekon telepítéséhez, használatához szükséges elmúlt évi leírást - ezzel a csomaggal elküldjük Önöknek! Fontos: ha a mi programunkkal készítik el az anyagot, akkor nem kell az AbevJava kontroladat-szolgáltatás funkciót használniuk!! Az ekon program készít hibátlan adatok esetében egy küldhető, kr kiterjesztésű állományt, amely küldhető az ügyfélkapun keresztül. 2./ Az ado09 programban a szükséges adatok módosítása Az / programágban lehet rögzíteni A karbantartó program használata külön magyarázatot nem igényel. Üdülési csekk esetében legalább az alábbi adatok kitöltendők: Ezek olyan adatszolgáltatások voltak, melyek magánszemélyhez kapcsolódnak. Ha a juttatásban részesülő magánszemély még nincs a törzsállományban, akkor e program használata előtt Törzsadat / Dolgozó programágban rögzíteniük kell az adatait. Hát a nehezén már túljutottunk! Nézzük az adatszolgáltatáshoz szükséges információkat. 3./ Az e_kon adatszolgáltatás elkészítése Az / találják Ezt a programot választva a következő képernyőt láthatják:

95 Először a gombra kell kattintatni, és ki kell választani azt a meghajtót, mappát, ahova az adatokat szeretnék elhelyezni. Célszerű azt a mappát választani, amelyet az APEH ekon programjának telepítésekor input könyvtárként meghatároztak. Ez alapértelmezésben a c:\kon\input mappa. Hagyják bejelölve mindhárom adatszolgáltatást (csak olyan állomány készül, amilyen adatot rögzítettek)! Majd használják az gombot. A program dolgozni fog, majd a következő tartalmú képernyő jelenik meg: Ha valamilyen típusú állomány nem készül a következő tartalmú üzenet jelenik meg:

96 A program külön nem írja ki, hogy végzett, de észrevehető az üzenetekből. Ezt követően (a mellékelt pdf leírás szerint) az ekon09.exe-vel ellenőriztetni kell, majd az ügyfélkapun keresztül az Adó és járulék bevallásnál benyújtani. Kérjük, ha kérdésük lenne a mini93@t-online.hu címre küldjék. Amennyiben konkrét személlyel kapcsolatos a kérdés, az állományt is mellékeljék (Nincs szükségünk a teljes mun09w mappa tartalmára csak a *.dbf, a *.cdx és a *.fpt állományokat tömörítsék be bármilyen módszerrel és azt csatolják.) Jó munkát kívánunk: Budapest, január 22.

97 ADO v0126 Programban módosítottuk, javítottuk: - M30-as igazolás 12 a oszlopába az adóelőleg megállapításánál figyelembe vett nyugdíj megjelenik Az elkülönülten adózó jövedelmekből befizetett adó kiíródik. A K53 adatszolgáltatásnál a két azonosítóval rendelkező személynél csak egyszer kerül az üdülési csekk átadásra Jó munkát kívánunk: Budapest, január 26.

98 MUN v A Munbér09 program 1231_02-es verziója a évi szakképzési hozzájárulás bevallásához nyújt segítséget. Azoknál a felhasználóinknál, ahol 2009-ben nem volt un céges adó, ezzel a verzióval nincs semmi teendő! Azok a felhasználóink, akik érintettek legyenek kedvesek a leírást elolvasni és a 0901es bevallást az alábbiak figyelembe vételével elkészíteni. Köztudott, hogy január 1-től általános esetben a szakképzési hozzájárulás alapja megegyezik a társadalombiztosítási járulék alappal. Ebből adódóan január 1-től az un céges adók után is kell szakképzési hozzájárulást fizetni. A MunBér09 programban eddig - ezt a kötelezettséget a főkönyvi feladásban és a járulék összesítőben találták meg. Ezeknél a listáknál azt algoritmizáltuk, hogy a céges adóknál a szakképzési hozzájárulás a munkaadói járulék 50 %-a (hiszen januárjában 3 % volt a munkaadói járulék és 1.5 % a szakképzési hozzájárulás). Ez igaz is volt júliusáig Az év közben adóváltozások ezt megváltoztatták, ráadásul a céges adók esetében még jogszabály értelmezési probléma is volt (hiszen a magánszemélyeknél mondták ki egyértelműen, hogy Ft havi járulékalapig 1 % a munkaadói járulék, felette 3 %). A fentiekből adódóan módosítottuk valamennyi listát, ahol a céges adók miatti szakképzési hozzájárulás szerepel.. 1./ Az utalandó adók listáján (nem EVÁ-s cégeknél) a 6. havi és a 12. havi listán találják meg az utalandó szakképzési hozzájárulást CÉGES ADÓHOZ között szakképzési hozzájárulással együtt! Eddig a céges adók utáni szakképzési hozzájárulás összege nem szerepelt a listán, tehát ha már utaltak kötelezettséget azt módosítani kell! Az EVA-s cégeknél annyi eltérés találhatnak, hogy náluk a és 12. havi utalandó listán szerepel a szakképzési hozzájárulás 2./ A 0901-es bevallás elkészítéséhez mivel ott járulék alapot kell szerepeltetni az Adatszolgáltatások / Könyvelésnek menüben található bármelyik Bérösszesítő. t legyenek kedvesek kinyomtatni, először 1-6, majd 7-12 hónapra (mivel I. és II. félévre kell a járulék alapokat jelenteni). A listán megtalálják a magánszemélyek utáni szakképzési hozzájárulás alapját és a céges adók utáni szakképzési hozzájárulás alapját is. E két számot összeadva kapják meg az adott félévi szakképzési hozzájárulás alapját. (Csak emlékeztetőül a céges adók esetében a szakképzési hozzájárulás alapja a juttatás + az 54 % szja.)

99 3./ Ha a főkönyvben már lekönyvelték a szakképzési hozzájárulást költségként legyenek kedvesek a hónapban mutatkozó különbséget költségként még könyvelni. Ehhez célszerű a főkönyvi feladást 1-12 hónapra kinyomtatni és azzal egyeztetni a főkönyvben kimutatott kötelezettséget. Budapest,

100 MUN v1231.nye Tisztelt Felhasználónk! Komolyan azt hittük az elmúlt évek történései után - már semmi meglepetés nem érhet minket tévedtünk! Köztudott, hogy ebben az évben utoljára re - kell NYENYI adatszolgáltatást az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz benyújtani. Nem tudjuk Önök közül kinek sikerült az ONYF honlapján kicsit körülnézni, a programot letölteni és használatba venni. A lényeg: (a régi NYENYI program problémáit megőrizve) új programot készítettek az adatszolgáltatás teljesítéséthez! Teljesen új a program felülete, nincs regisztárció, ennek megfelelően nincs munkáltatói indító állomány! A jelentendő munkáltatók adatait Önöknek kell kitölteni. Az adatátadás programozása során a legkomolyabb problémát az jelentette, hogy az importálás formátumát is megváltoztatták. Korábban txt állományt fogadott a NYENYI program, most xml állományt! Ráadásul összesen nyolc xml állományt határoztak meg, más-más felépítéssel. Ezek az xml állományok: - Munkaviszony, főállású vállalkozó munkaviszony több biztosított munkaviszony és megbízási jogviszony munkaviszony saját jogú nyugdíjas munkaviszony, Start kártyás kedvezmény munkaviszony, korkedvezményes munkakör egyéni vállalkozó kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó Ugye megértik, hogy a nyolc xml állományt nem állítjuk elő! Nem volt rá időnk és jövőre már nincs ilyen kötelezettség! Nagyon sok munkával lehetett volna valamennyi xml állományt elkészíteni! Ezért arra törekedtünk, hogy azokat az xml formátumokat készítsük el, amelyekkel a legtöbb dolgozót át lehet adni. Így az első négy xml állományt készítettük el teljes körűen. A kedvezményes járulékalappal (Start kártyák, tartósan álláskereső, EKHO, felszolgálói díj) rendelkező dolgozóknál a kedvezményes járulék alapokat nem adjuk át. A NYENYI az adatátvételnél vagy hibaüzenetet, vagy figyelmeztető üzenetet küld (EKHO-nál, felszolgálói díjnál nincs üzenet). Hibaüzenete esetén vagy hagyják ki a dolgozót az adatátadásból ( gomb használatával), vagy módosítsák a dolgozó adatát (átmenetileg) és majd az átvételt követően módosítsák az adatokat. Ne feledjék el az érintett dolgozók adatainak kiegészítését a P lapon! ( )

101 Egyáltalán nem tudják átadni az egyéni vállalkozók, a kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozók adatait. Ezeket a dolgozókat egyedileg kell majd rögzíteni a NYENYI programban. Az adatátadást követően a NYENYI2009 programból ( / ) nyomtassák ki a NYENYI adatbizonylat listát és olvassák össze a bérkartonnal! Változatlanul fekete doboz az importálásnál az ellenőrzés rendszere. Így egyezően az előző évekkel - minden igyekezetünk és akaratunk ellenére probléma lehet a program használatával. A NYENYI2009-es program készítői nem hozták nyilvánosságra azokat az ellenőrzési szempontokat, amelyeket az Importálásnál használnak. Így csak kísérletezés útján tudtuk kiszűrni, hogy a NYENYI program milyen ellenőrzéseket végez. Ezért elképzelhető, hogy a mi programunk nem jelez hibát, de a NYENYI2009 program nem veszi át az adatokat. Sajnos a NYENYI2009 program (egyezően a korábbi programmal) olyan, hogy ha az átadott adatok között akár egyetlen hibásat talál a többi adatot sem dolgozza fel. Ráadásul az adatátadásnál a hibaüzenet bizonyos esetekben - a következő: Kérjük ezen a ponton még ne nyúljanak a telefonért. A gombra, majd a juthatnak a hiba értelmezéséhez. gombra kattintva több információhoz Ennek a részletes leírását megtalálják a e leírás 6. pontjában. E rövid bevezető után nézzük a feladatokat.

102 Mivel azt tapasztaljuk, hogy egy hosszabb leírást nem szívesen olvasnak végig, itt a leírás elején összefoglaljuk a munka lépéseit. 1. NYENYI2009 program telepítése, adatszolgáltatásra kötelezettek adatainak rögzítése a NYENYI programban a bejelentett módon. 2. A MunBer09 program 1231.NYE program telepítése 3. A Beállítások / Kódállományok karbantartása / Távollét oka kódállomány ellenőrzése 4. Az Adatszolgáltatások / NYENYI adatátadás program elindítása 4.1 Jutalom jogcím bejelölésének ellenőrzése 4.2 A munkaterületek törlése 4.3 Adatgyűjtés elindítása 4.4 A MunBér09 program által jelzett hiba javítása 4.5 A MunBér09 program által hibátlannak talált állomány exportálása 5. Importálás a NYENYI2009 programba 6. NYENYI2009 program által jelzett hibák értelmezése 7. Hibák elhárítása, majd a 4.5. ponttól a feladat ismétlése 1. A NYENYI2009 program telepítése és a jelentendő cégek adatainak rögzítése Ha még nem tették meg a címről a setup2009.exe-t telepíteni kell. (A menüből.) A telepítést követően annak az adatszolgáltatónak (adatszolgáltatóknak) az adatait rögzíteni kell, akikről jelentési kötelezettségük van. Az adatszolgáltató adatainak rögzítésére a NYENYI2009 programban a -nál van lehetőség. A NYENYI programhoz - készítői - felhasználói leírást készítettek. A program használatával kapcsolatos minden tudnivaló ott megtalálható! Kérjük szíveskedjenek letölteni és forgatni! Külön szeretnénk felhívni a figyelmüket a NYENYI kitöltési utasításának 8. oldalán található figyelmeztetésre: Az adatszolgáltatásoknak a nyugdíjbiztosítási ágazat nyilvántartási rendszerébe történő befogadása csak abban az esetben lesz sikeres, ha a programban az adatszolgáltatói kategória kiválasztása, valamint az adószám (adóazonosító jel) megadása helyes és ezek azonosak az adatszolgáltatáshoz leadott Bejelentő lap nyomtatványon megadottakkal. Tehát Önöknek pontosan úgy kell az adatszolgáltató adatait kitölteni, ahogyan azt korábban a Bejelentő lap -on megtették. 2. MunBér09 program telepítése

103 Ebben az évben a NYENYI adatátadáshoz szükséges programot nem az ado09.exe, hanem a mun09.exe tartalmazza. A program telepítését követően (verzió: 1231.NYE) az Adatszolgáltatások / NYENYI adatátadás menüben találják meg az importáláshoz szükséges programot. 3. Beállítások ellenőrzése a MunBér09 programban. A MunBér09 programban ellenőrizniük kell a Beállítások / Kódállományok karbantartása / Távollét oka kódállományt! A helyes beállítás a következő (a programrendszerben használt kód értéke ebből a szempontból közömbös, a fel nem sorolt távollétek nem járulék maximum csökkentők, a mi szempontunkból most érdektelenek): Távollét oka: Táppénz,GYÁP baleseti táppénz THGY igazolatlan távollét előzetes letartóztatás szabadságvesztés munkavégzési költ.al.felm. fizetés nélküli szabadság fizetés nélk.szab.beteg.gy.áp AHOL TB kifizetőhely van: GYED GYES AHOL NINCS TB kifizetőhely: GYED 69 GYES Az xml állomány NYENYI2009 programba elkészítése, Most jutottunk el a lényegi feladathoz. Az / program elindítása után a következő jellegű képernyőt látják: azaz adatátadás a

104 A munka mente a következő: 4.1. Legelőször (egyetlen egyszer) a gombra kell kattintani. A megjelenő ablakban ellenőrizni kell, hogy a jutalom helyesen bejelölt-e. A NYENYI-nél (s így majd a nyugdíj megállapításánál az érvényben lévő nyugdíjtörvény szerint ) a jutalomra és az év végi részesedésre más un. osztószám vonatkozik. Ezeket külön oszlopban kell szerepeltetni. Ez az ablak arra szolgál, hogy bejelöljék azokat a kifizetési jogcímeket, melyeket ki kell emelni a járulék alapból, s külön adatként kell szerepeltetni 4.2. Minden adatgyűjtés (minden cég) előtt a gombra kell kattintani. Ennek hatására a program az un. munkaterületeket, tehát ahol gyűjti az adatokat letörli. A sikeres törlésről egy üzenetet küld: Az. gombra kell kattintani, a program kilép a menüből, majd azonnal a gomb használatával vissza lehet lépni a programba.

105 Figyelem! Ha módosítják a program által gyűjtött adatokat, akkor az adatátadás előtt tilos gomb használata, mert a program érvényteleníti a kézi javítást!! Ha valamilyen okból egy cégnél ismét el kell indítani a gyűjtés funkciót, előtte kötelező a gomb használata. Ha ez nem történik meg, akkor a program TAJ számra kumulálja az adatokat, ha kétszer indítják rá a gyűjtést akkor kétszeres, ha négyszer akkor négyszeres járulék alapok és járulékok jelennek meg! Természetesen ez helytelen! Ilyenkor a esetleg módosítást! gombot kell használni és ismét kezdeni a gyűjtést, 4.3. A szokásos módon ki kell jelölni a gyűjtendő dolgozókat. Rá kell kattintani az első dolgozó nevére, majd a gombra, az utolsó dolgozó nevére majd az gombra Ezzel kijelöltük a gyűjtésben résztvevő dolgozókat. Természetesen kisebb csomag is összeállítható! Az gombra kell kattintani. Most az állomány nagyságától függően a program néhány pillanatig, percig dolgozni fog, ha az végzett. gomb elszürkül, akkor Látszólag nem történt semmi, de ha hibátlan az adatgyűjtést - a dolgozó nevére állva megnézhetők a gyűjtött adatok Teendők, ha a program hibát észlel Ha a képernyőn a következő üzenet jelenik meg: az gomb használata után a gombra kell kattintani és a jelzett hibát az EREDETI állományban javítani. Ha a hibaüzenet szerint törzsben, akkor a munkaügyben, ha a bérben, akkor a rögzítésnél! Fontos! Ha a bérben kell javítani (hiányzik a heti idő, FEOR szám) a javítást követően nem szabad az érintett dolgozót ismét számfejteni. A FEOR szám rögzítése után csak az gombot kell használni. esetén a program automatikusan törli a gyűjtött adatokat. Ebből adódóan a gyűjtést meg kell ismételni. Ezt mindaddig meg kell tenni, amíg a program hibát jelez!

106 A program tesztelésénél azt tapasztaltuk, hogy a heti munkaidő több helyen hiányzik Ezért egy segéd gombbal ( könnyen elvégezni. ) lehetőség van egy megnyíló ablakban a javítást itt 4.5. Ha nincs hibaüzenet, akkor gombra kell kattintani és a szokásos módon ki kell jelölni azt a könyvtárat, ahova a program az elkészített export1.xml-t (mindig ez lesz az állomány neve) bemásolja. Az gomb használata után a következő jellegű képernyő jelenik meg: Ki kell választani a megfelelő mappát, majd a gombot kell használni. Ha sikeres volt a bemásolás a következő üzenet jelenik meg:

107 Ha nem aktív az gomb bátran lépjenek ki a programból, majd vissza! Ez nem jelenti a gyűjtött adatok elvesztését. A gyűjtést csak a használatával tudják törölni, illetve egy-egy dolgozó adatait gomb gombbal. 5. Importálás a NYENYI2009 programba Innen már nem az általunk készített program dolgozik! Ennek megfelelően annak mélységeit nem ismerjük! 5.1. El kell indítani a NYENYI2009 programot. (a gép sebességétől függően ez néhány másodpercet, percet is igénybe vehet). A képernyő bal oldalán megjelennek azok az adatszolgáltatók, akiknek az adatait már rögzítették, pl. így 5.2. Az adatszolgáltató neve előtti legördülő menüből kiválasztható a ikonra kell kattintani, aminek hatására a Ennek hatására a jobb oldalon a következő tartalmú képernyő jelenik meg: A bal oldalon pedig Fájl menüben aktívvá válik az

108 A további lépések már megtalálhatók a NYENYI2009-hez készített felhasználói leírás 19. oldalától. AZ EXPORT1.XML állomány helyét pontosan tudni kell!! 6. Az importálásnál jelzett hibaüzenetek kezelése: Ahogyan a bevezetőben is jeleztük változatlanul fekete doboz az importálásnál az ellenőrzés rendszere. Minden igyekezetünk és akaratunk ellenére probléma lehet az importálásnál. A NYENYI program Importálás varázslója egy varázslat. Addig rendben van: jelzi, hogy hibát talált, az állomány nem feldolgozható! Ezt már kissé zokon vettük, A bevezetőben is kértük, erre az üzenetre még ne emeljék fel a telefont! Nézzük mit lehet tenni? A következő képernyőn megjelenő értelmezése következik: Hiba 1: Hiba lehetséges oka: Ha ezt a hibaüzenetet látják akkor nagy valószínűséggel nagyon sok dolgozót jelöltek ki és a számítógép, amin dolgoznak nem túl gyors! Hiba elhárításának módja: Várjanak néhány percet, majd próbálkozzanak ismét az adatátvétellel! Hiba 2: Hiba oka: az üzenetben megjelenő TAJ számú dolgozónak nincs megadva a munkaköre, vagy olyan FEOR számmal szerepel, ami nincs a NYENYI programban Elhárítás módja: a MunBér09 programban módosítani a megjelenő gyűjtött adatokat. Módosítás után az exportálást ismét elvégezni. Hiba 3:

109 A hiba oka: A fenti jellegű hibaüzenet esetén a xml állomány formátumában van hiba. A példában az xml állományban hibásan szerepel a sajatjogonnyugdijas szöveg, a megkövetelt forma: sajatjogonnyugdijas A hiba elhárításának módja: Az ilyen jellegű hiba valóban fejlesztői beavatkozást igényel. Ilyen jellegű hibaüzenet esetén kell felvenni velünk a kapcsolatot! KÉRJÜK, EBBEN AZ ESETBEN AZ ELKÉSZÍTETT EXPORT1.XML ÁLLOMÁNYT KÜLDJÉK EL! AZ E_MAILHEZ CSATOLJÁK A HIBAÜZENETET IS!! MINDKÉT DOLOG SZÜKSÉGES A PROGRAM HIBA ORVOSLÁSÁHOZ! 7. Hibák elhárítása Ha az adatátadásnál hibát tapasztalnak, vissza kell térni a MunBér09 programba és a gyűjtött adatokat kell módosítani! Ilyenkor már nem célszerű a gyűjtést ismét elindítani, mert a gyűjtött adatokban történt kézi módosítások felülíródnak! Sajnos a program tesztelésénél azt tapasztaltuk, hogy a NYENYI az importálásnál nem jelez azonnal minden hibát, csöpögteti a hibaüzeneteket. Tehát előfordulhat, hogy többször vissza kell térni a gyűjtött adatok módosításához! Ha olyan problémával találkoznak, amit nem tudnak módosítani akkor töröljék ki azt a dolgozót, és így adják át az adatokat. A törölt dolgozót a NYENYI programban rögzítsék! Még néhány fontos információ: Az adatátadás a NYENYI rendszerbe cégenként lehetséges, mivel a NYENYI importálás funkciója cégenként működik. Szeretnénk felhívni azoknak a munkáltatóknak a figyelmét, ahol nincs tb kifizetőhely, de dolgozóik között van GYED-ben, vagy GYES-ben részesülő személy, hogy a GYES, GYED összegét nem kell jelenteniük!!! A NYENYI ADATSZOLGÁLTATÁS HATÁRIDEJE 2010 ÁPRILIS 30. Tehát van idő, de kérjük ne az utolsó pillanatra hagyják a munkát. Terveinek szerint április közepén még egy újabb verziót adunk közre. Addig igyekezünk még néhány fejlesztést elvégezni (korkedvezmény biztosítási járulék, felszolgálói díj).

110 Ha olyan problémával találkoznak, melyet nem tudnak megoldani, akkor a mun09w mappából a *.dbf, *.cdx és a *.fpt állományokat bármilyen módon besűrítve a jelenség pontos leírásával együtt (melyik cégben, kiről van szó) az állományt küldjük el a mini93@t-online.hu címre. Budapest, március 31.

111 MUN v1231 NYE_2 A Felhasználók jelzése alapján a munkakör dátumánál a xml állomány (bizonyos esetekben) formai hibát jelzett, ezt javítottuk. Fejlesztettünk is ebben a verzióban: - felszolgálói dijat - az EKHO-s jövedelmeket kezeljük Budapest, április 13.

112 MUN v1231 NYE_4 A NYENYI09 program által küldött hibaüzenet értelmezése: Ebben a leírásban szeretnénk összefoglalni a NYENYI adatátadásnál esetleg jelentkező xml hibaüzenet értelmezéséhez szükséges legfontosabb tudnivalókat. Ahogyan a korábbi leírásban is jeleztük, elképzelhető, hogy a NYENYI09 programban az importálásnál a következő jellegű hibaüzenet jelenik meg. A hiba feltáráshoz azt a számot kell felírni, ami A példában ez a száma a szöveg után jelenik meg. Ezek után teendőik a következők: 1./ A -nél be kell lépni abba a meghajtóba és abba a mappába, ahova a Munbér09 programból az EXPORT1.XML állományt mentették (elhelyezték). 2./ Az EXPORT1.XML ikonra a jobb oldali egérgombbal kattintva az alábbi legördülő menü jelenik meg: 3./ Itt a funkciót kell választani (bal oldali egérgombbal). 4./ Megjelentik az alábbi jellegű képernyő:

113 5./ Most ismét az itt található egérgombbal. gombra kell kattintani a bal oldali 6./ Ennek hatására ismét egy legördülő menü jelenik meg, az alábbiak szerint 7./ Az feladatot kell választani, majd 8./ A megjelenő ablakba be kell rögzíteni azt a sorszámot, amit felírtak példánkban a 105 és az. 9./ Ennek hatására a kurzor az előtt a sor előtt kezd el villogni, ahol a probléma van. Példánkban

I Tudnivalók a MunBer az AbevJava program kapcsolatáról

I Tudnivalók a MunBer az AbevJava program kapcsolatáról Tartalomjegyzék: I Tudnivalók a MunBer az AbevJava program kapcsolatáról 1. II. MunBér programban szükséges beállítások az AbevJava-ba történő adatátadáshoz.. 2. III. Adatátadás a 08-as nyomtatványba A./

Részletesebben

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun15 programot!

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun15 programot! MUN.151231_M29 Ez a program a munkáltatói adó-megállapítás elkészítéséhez (15M29) szükséges programokat tartalmazza. (A program verziója: 151231_M29). Ahol nincs olyan dolgozó, aki kérte a munkáltatói

Részletesebben

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók:

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: MUN v14.1231 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program

Részletesebben

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun17w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg!

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun17w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg! Leírás a Munbér17 program 1231_M30 verziójához Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun17w mappa teljes tartalmát! E verziót először csak egy munkahelyről szabad elindítani (a windows

Részletesebben

I. 2014. január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra

I. 2014. január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra MUN v14.0130 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program

Részletesebben

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun13 programot!

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun13 programot! MUN.v131231_M29_02 Ez a program a munkáltatói adó-megállapítás elkészítéséhez (13M29) szükséges programokat tartalmazza. (A program verziója: 1331_M29). Ahol nincs olyan dolgozó, aki kérte a munkáltatói

Részletesebben

Leírás a MunBér12 program 0206-as verziójához

Leírás a MunBér12 program 0206-as verziójához Leírás a MunBér12 program 0206-as verziójához Mielőtt elindítják a programot kérjük (a szokásos módon mentsenek) a mun12w mappában. Nagyon fontos: a program adatbázis módosításokat hajt végre! Ezért első

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2016. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v16.0129... - 2 - - 1 - MUN v16.0129 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2016. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v16.0129... - 2 - MUN v16.0210... - 6 - MUN v16.0428... - 7 - - 1 - MUN v16.0129 Ez a verzió adatbázis

Részletesebben

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun14 programot!

Ha hálózatban dolgoznak első ízben egyetlen gépről indítsák el a mun14 programot! MUN.141231_M29 Ez a program a munkáltatói adó-megállapítás elkészítéséhez (14M29) szükséges programokat tartalmazza. (A program verziója: 141231_M29). Ahol nincs olyan dolgozó, aki kérte a munkáltatói

Részletesebben

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun14w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg!

Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun14w mappa teljes tartalmát! A programokat az / menüben találják meg! Leírás a Munbér14 program 1231_M30 verziójához Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun14w mappa teljes tartalmát! E verziót először csak egy munkahelyről szabad elindítani (a windows

Részletesebben

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók:

1.1. A programok futtatásához szükséges környezeti feltételek és fontos tudnivalók: Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program működése

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2013. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v13.0101... 2 MUN v13.0107... 10 MUN v13.0128... 18 MUN v13.0204... 21 MUN v13.0208... 27 MUN v13.0304...

Részletesebben

Tartalom jegyzék: MUN v1231-m30... 2

Tartalom jegyzék: MUN v1231-m30... 2 Tartalom jegyzék: MUN v1231-m30... 2 1 MUN v1231-m30 Leírás a Munbér10 program 1231-M30 verziójához Mielőtt bármit elkezdenének dolgozni mindenképpen mentsék a mun10w mappa teljes tartalmát! Ebben az évben

Részletesebben

Alapadatokkal kapcsolatos módosítások

Alapadatokkal kapcsolatos módosítások Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről: A legújabb verziója az 1.118 (6) az internetről letölthető a levél végén található link segítségével Változások,

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v15.0130... - 2 - MUN v15.0512... - 9 - - 1 - MUN v15.0130 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre,

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Kulcs-Bér 2012 frissítés

Kulcs-Bér 2012 frissítés Kulcs-Bér 2012 frissítés Megjelenés dátuma: Nettóérték megőrző részkedvezmény érvényesítése a hónap egy részében fennálló munkaviszony alapján, ha a hónap során betegszabadság távolléti díja is elszámolásra

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Örömmel értesítjük, hogy elkészítettük az Ön által használt ügyviteli szoftver legújabb változatát.

Örömmel értesítjük, hogy elkészítettük az Ön által használt ügyviteli szoftver legújabb változatát. TISZTELT PARTNERÜNK! Örömmel értesítjük, hogy elkészítettük az Ön által használt ügyviteli szoftver legújabb változatát. KULCS BÉR 2008 MÁRCIUS/4 A telepítés oly módon történhet, mint a program vagy a

Részletesebben

Technikai információk fejlesztőknek

Technikai információk fejlesztőknek Technikai információk fejlesztőknek Különbségek a Java-s nyomtatványkitöltő program és az Abev2006 között 1. A mezőkód kijelzés bekapcsolása a Szerviz/Beállítások ablakban érhető el. 2. Az xml állományok

Részletesebben

Bérprogram és az abevjava kapcsolata

Bérprogram és az abevjava kapcsolata Bérprogram és az abevjava kapcsolata Ahhoz, hogy a bérprogram és az abevjava program együtt tudjon működni, szükséges a két program egymásra hangolása. Az abevjava program telepítését követően nézzük meg,

Részletesebben

3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások

3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások MUN v13.1231 Ehhez a verzióhoz írt leírásban három témakört találnak: 1./ A 2014. év nyitása 2./ a 2014. évi első feladatok 3./ A 2013. évi NY29/NY30 nyilatkozat, az M30-as és egyéb igazolások Kérjük -

Részletesebben

után kell a személyi jövedelemadó összegét megállapítani. Azok a változások, amelyekre külön is felhívjuk a figyelmüket:

után kell a személyi jövedelemadó összegét megállapítani. Azok a változások, amelyekre külön is felhívjuk a figyelmüket: Tartalom jegyzék: MUN v0101...2 MUN v0128...20 MUN v0201...26 MUN v0205...32 MUN v0226...52 MUN v0331...58 TAP v0408...60 MUN v0501...61 MUN v0508...67 MUN v0528...73 MUN v0601...76 MUN v0607...82 MUN

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban: A program telepítése A 2019-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

FORINT-Soft Kft. 0908-AS BEVALLÁSOK JAVÍTÁSA, HELYESBÍTÉSE, ÖNELLENİRZÉSE. Javítás

FORINT-Soft Kft. 0908-AS BEVALLÁSOK JAVÍTÁSA, HELYESBÍTÉSE, ÖNELLENİRZÉSE. Javítás 0908-AS BEVALLÁSOK JAVÍTÁSA, HELYESBÍTÉSE, ÖNELLENİRZÉSE Javítás Javító bevallást csak akkor adhatunk be, ha az adóhatóság hibaüzenetet küld. Az eredeti bevalláshoz képest a különbség az, hogy a jelzett

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Főkönyv modult érintő változások

Tisztelt Ügyfelünk! Főkönyv modult érintő változások Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni a Servantes Hatékony Integrált Vállalatirányítási Rendszer Főkönyv modult érintő változásokról és fejlesztésekről. A nagyobb adatbázisoknál a frissítés

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra: A program telepítése A 2015-ös év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad eltávolítania a korábbi

Részletesebben

4. Válasszuk ki a dolgozót, majd nyomjuk meg az gombot. Megjelenik a dolgozó adatlapja. 5. Nézzük át, hogy minden adat helyesen van-e kitöltve, szüksé

4. Válasszuk ki a dolgozót, majd nyomjuk meg az gombot. Megjelenik a dolgozó adatlapja. 5. Nézzük át, hogy minden adat helyesen van-e kitöltve, szüksé Útmutató A 2005. évi kontroll adatszolgáltatás elkészítéséhez Előzetes teendők: 1. Töltse le és telepítse az APEH Internet lapjáról (www.apeh.hu) az ABEV2006 programot és a hozzá tartozó nyomtatványokat.

Részletesebben

Az Éves adóbevallás 2005 modul ismertetése

Az Éves adóbevallás 2005 modul ismertetése Az Éves adóbevallás 2005 modul ismertetése A program a setup lefutása után -ha bejelöltük-, magától elindul. A következkben az indítás a startmenübl, vagy a telepít által létrehozott asztal ikonról indítható:

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2017 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2017 hivatkozásra: A program telepítése A 2017-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2015. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v15.0130... - 2 - MUN v15.0512... - 9 - MUN v15.0604... - 12 - MUN v15.0725... - 13 - - 1 - MUN v15.0130

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! legújabb verziója (1.158) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével.

Kedves Ügyfelünk! legújabb verziója (1.158) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.158) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

NAV nyomtatványok kitöltésének támogatása

NAV nyomtatványok kitöltésének támogatása NAV nyomtatványok kitöltésének támogatása Változtak a 1865M nyomtatvány kitöltési szabályai, valamint lehetővé vált a 18A60 nyomtatvány előzetes kitöltése. A tájékoztató a 8.00.8 verzió kibocsátásával

Részletesebben

Belépés Budapest, Ady Endre utca

Belépés Budapest, Ady Endre utca MultiSchool3 Szülő modul felhasználói útmutató A modul a szülők számára készült, használatával az alábbiakra van lehetőség: 1) Gyermek alapadatainak megtekintése 2) Gyermek korábbi tranzakcióinak megtekintése,

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2014 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2014 hivatkozásra: A program telepítése A 2014-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drdsw.hu). A telepítés előtt nem kell eltávolítania a korábbi verziókat!

Részletesebben

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata.

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata. Tisztelt Partnerünk! Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata. KULCS BÉR 2009. MÁRCIUS A telepítés oly módon történhet, mint a program vagy a korábbi frissítések

Részletesebben

KIRA OKTATÁSI TANANYAG

KIRA OKTATÁSI TANANYAG KIRA OKTATÁSI TANANYAG 2015. június hó ADATSZOLGÁLTATÁS Magyar Államkincstár 1054 Budapest, Hold u. 4. www.allamkincstar.gov.hu 1 BIZTOSÍTOTTI BEJELENTÉS (T1041) ÁLTALÁNOS ALAPELVEK A biztosítotti bejelentés

Részletesebben

Tájékoztató a BOR3 program 2013 évi beállításaihoz

Tájékoztató a BOR3 program 2013 évi beállításaihoz Tájékoztató a BOR3 program 2013 évi beállításaihoz A 2013 évi nyomtatványok nagy része még nem jelent meg. Azonban, az esetlegesen kilépő dolgozók számfejtéséhez, bejelentéséhez már hónap közben is szükség

Részletesebben

BÉR évi es verzió

BÉR évi es verzió Érvényességi dátumok Demó verzió érvényessége: 2017.02.28. Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2017.03.31. Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program: 2017.04.15. Regisztrált

Részletesebben

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés Tartalom Új diákigazolvány igénylés folyamata... 2 1. IAR feltöltéshez szükséges jogosultságok beállítása... 2 2. Token kérés... 2 3. Új igénylés feladása... 2 Igénylések keresése, szinkronizálása... 4

Részletesebben

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2014. ÉVI

COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2014. ÉVI COBRA MUNKAÜGY ÉS BÉR PROGRAMCSOMAG 2014. ÉVI VERZIÓINAK VÁLTOZÁSAI. Tartalomjegyzék: Tartalom MUN v14.0101... 2 MUN v14.0130... 10 MUN v14.0228... 15 MUN v14.0310... 18 MUN v14.0101 Ez a verzió adatbázis

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött és saját számítógépére telepített Általános nyomtatványkitöltő

Részletesebben

Cafetéria nyilvántartás

Cafetéria nyilvántartás A cafetéria nyilvántartás segíti a személyre szóló, éves cafetéria keret tervezését, havi bontásban nyilvántartásba veszi a tervezett juttatásokat, valamint megjeleníti a számfejtett juttatásokat. A programban

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Általános leírás... 3 2. Telepítés... 4 3. Első indítás... 6 4. A program használata... 8

Tartalomjegyzék. 1. Általános leírás... 3 2. Telepítés... 4 3. Első indítás... 6 4. A program használata... 8 Elektronikus naplóval rendelkező HostWare pénztárgépet üzemeltető felhasználók NAV adatszolgáltatási kötelezettségét támogató segédprogram felhasználói leírása 2013.07.23. Tartalomjegyzék 1. Általános

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

Speciális kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 kötegelt nyomtatvány)

Speciális kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 kötegelt nyomtatvány) Speciális kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 kötegelt nyomtatvány) A speciális kötegelt nyomtatványok olyan típusú nyomtatványok, amelyek alnyomtatványai

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁSOK / NYENYI ((NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI EGYÉNI NYILVÁNTARTÓ LAP))

ADATSZOLGÁLTATÁSOK / NYENYI ((NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI EGYÉNI NYILVÁNTARTÓ LAP)) ADATSZOLGÁLTATÁSOK / NYENYI ((NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI EGYÉNI NYILVÁNTARTÓ LAP)) A Kulcs-Bér 2009 programban lehetőség van az év közbeni nyugdíj adatszolgáltatáshoz szükséges, valamint az ONYF-nek beküldendő

Részletesebben

Adóbevallás leadása elektronikusan

Adóbevallás leadása elektronikusan Adóbevallás leadása elektronikusan Ügyfélkapu regisztráció és bejelentkezés Első lépésben szükségünk lesz Ügyfélkapu fiókra ennek a létrehozásához be kell fáradnunk az okmányirodába, és regisztrációt kell

Részletesebben

LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER

LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER Felhasználói kézikönyv a területi adminisztrátorok számára 1.2 verzió 2015.május 14. Dokumentum adatlap Projekt/modul megnevezése: Magyar Ügyvédi Kamara Letétkezelő

Részletesebben

Remek-Bér program verzió történet

Remek-Bér program verzió történet Remek-Bér program verzió történet Verzió: 5.14 2019.07.26. Bér beállítások frissítése funkció, amely a törvényi változások beállításában nyújt segítséget. Program indítás és cég megnyitás után egy Bér

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL Budapest, 2013. november 08. 1. CÉLKITŰZÉS A fő cél, hogy az OL Munkaidő Rendszerből kinyert jelenlét

Részletesebben

KIRA OKTATÁSI TANANYAG

KIRA OKTATÁSI TANANYAG EKOP-1.2.16-2012-2012-0001 KIRA OKTATÁSI TANANYAG 2014. október hó ADATSZOLGÁLTATÁS Magyar Államkincstár 1054 Budapest, Hold u. 4. www.allamkincstar.gov.hu 1 BIZTOSÍTOTTI BEJELENTÉS (T1041) ÁLTALÁNOS ALAPELVEK

Részletesebben

Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17

Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17 Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17 1 MUN v0101 2. A 2010. évi jogszabályváltozások 1 2.1. Adóalap-kiegészítés A szuper bruttósítás néven ismertté vált, adóalap-kiegészítés során az összevonandó

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató Használati útmutató Program indítása: A telepítés utáni első indításkor a program a szükséges alapbeállításokat elvégzi, és automatikusan újra indul. A főképernyőn a bejelentkezéshez mindig meg kell adni

Részletesebben

Útmutató. Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon. 2012. július 25. Oldal: 1 / 8

Útmutató. Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon. 2012. július 25. Oldal: 1 / 8 Útmutató Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon 2012. július 25. Oldal: 1 / 8 Tartalomjegyzék I. Fontos tudnivalók... 3 II. Belépés a felületre... 3 III. E-ügyintézés... 4 1. Bizonylatkitöltés

Részletesebben

Készítette: Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztály Segédlet az elektronikus bevallás elkészítéséhez.

Készítette: Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztály Segédlet az elektronikus bevallás elkészítéséhez. Készítette: Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztály 2018.04.05 Segédlet az elektronikus bevallás elkészítéséhez. Hol találja a kitöltendő bevallás űrlapot? Amennyiben Ön elektronikus szolgáltatásainkra regisztrált

Részletesebben

Letiltások kezelése. A letiltásokat alapértelmezetten letiltási sorrendben jeleníti meg a program, ami a nyilakkal módosítható.

Letiltások kezelése. A letiltásokat alapértelmezetten letiltási sorrendben jeleníti meg a program, ami a nyilakkal módosítható. Letiltás rögzítése A Személyi adatokban, a Levonások/Letiltások/Jöv. gomb segítségével rögzíthetőek letiltások és levonások az adott személyekhez. A felrögzített letiltásokról a program analitikát vezet,

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges.

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Telepítési útmutató Rendszerkövetelmények: A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Szükséges futtatókörnyezet: Windows Framework 4 vagy magasabb verzió. Innen tölthető

Részletesebben

Hogyan készítsünk e-adóbevallást? Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályához benyújtható elektronikus iparűzési adóbevalláshoz

Hogyan készítsünk e-adóbevallást? Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályához benyújtható elektronikus iparűzési adóbevalláshoz Hogyan készítsünk e-adóbevallást? Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályához benyújtható elektronikus iparűzési adóbevalláshoz Kérjük válasszon az alábbi diasorozatok közül! A teljes e-bevallás

Részletesebben

Segédlet Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához

Segédlet Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához Segédlet Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 48/2013. (XII.12.) számú rendelete lehetővé

Részletesebben

1988 2005 ÉVI ADATSZOLGÁLTATÁSOK JAVÍTÁSA. Készítette: Tóth Péter. 2013. szeptember 26.

1988 2005 ÉVI ADATSZOLGÁLTATÁSOK JAVÍTÁSA. Készítette: Tóth Péter. 2013. szeptember 26. 1988 2005 ÉVI ADATSZOLGÁLTATÁSOK JAVÍTÁSA Készítette: Tóth Péter 2013. szeptember 26. ÁLTALÁNOS LEÍRÁS Program verzióellenőrzése, programfrissítés ha szükséges a www.onyf.hu honlapról Adatszolgáltatás

Részletesebben

13TMUNK BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP

13TMUNK BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP 13TMUNK BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó adatokról a munkavállalót kölcsönvevő, foglalkoztató adózó részére történő bejelentéshez Tisztelt Adózó! Felhívjuk szíves figyelmét,

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az Armada Bér modul legújabb frissítéséről:

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az Armada Bér modul legújabb frissítéséről: Kedves Ügyfelünk! Kérjük, hogy az internetről az útmutatás szerint frissítse jogszerűen használt Armada Bér modulját! Armada Bér (2.16.12) tartalma (változások, bővítések) Ezúton szeretném tájékoztatni

Részletesebben

Bér évi verzió

Bér évi verzió Verziószám: 19.06 Érvényességi dátumok: Demó verzió érvényessége 2018.02.28. Regisztrált verzió érvényessége Könyvelő programok 2018.12.31. Bérszámfejtő program 2018.12.31. Számlázó programok Nincs időkorlát

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ Jelentkezési útmutató I. Bevezető A szakirányú továbbképzési szakokra történő jelentkezés a Probono rendszer felületén keresztül történik.

Részletesebben

Importálás. más típusú (pl:.imp,.xml,.xkr,.xcz) állomány beimportálása a nyomtatványkitöltő programba

Importálás. más típusú (pl:.imp,.xml,.xkr,.xcz) állomány beimportálása a nyomtatványkitöltő programba Importálás Külső programok által generált imp és.xml állományokat be lehet tölteni a program import funkcióival. Az ABEV2006 az xml állományok importálását nem tudta. Ez újdonság a nyomtatványkitöltő programban.

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

2009. évi adatszolgáltatás javítása

2009. évi adatszolgáltatás javítása 2009. évi adatszolgáltatás javítása Készítette: Tóth Péter Általános leírás Program verzióellenőrzése, programfrissítés ha szükséges a www.onyf.hu honlapról Adatszolgáltatás meglétének ellenőrzése o Ha

Részletesebben

Az egészségügyi intézmények árinformációi statisztikai adatszolgáltatás programjának (ArindexStat-2017) felhasználói leírása

Az egészségügyi intézmények árinformációi statisztikai adatszolgáltatás programjának (ArindexStat-2017) felhasználói leírása Az egészségügyi intézmények árinformációi statisztikai adatszolgáltatás programjának (ArindexStat-2017) felhasználói leírása A program az egészségügyi árinformáció OSAP 1477 statisztikai adatszolgáltatás

Részletesebben

NAP3-PENZ3 PROGRAMOK 2013 ÁFA VÁLTOZÁSOK MIATTI MÓDOSÍTÁSA

NAP3-PENZ3 PROGRAMOK 2013 ÁFA VÁLTOZÁSOK MIATTI MÓDOSÍTÁSA NAP3-PENZ3 PROGRAMOK 2013 ÁFA VÁLTOZÁSOK MIATTI MÓDOSÍTÁSA A Nap3-Penz3 programok a 2013 évi áfaszabályokhoz való átalakítása a következő pontokon érintette a program évtizedeken át megszokott adatrögzítését.

Részletesebben

Adatlap b c d. 1. A munkaviszonyból származó bérjövedelem. 2. A munkaviszonyból származó nem rendszeres bérjövedelem

Adatlap b c d. 1. A munkaviszonyból származó bérjövedelem. 2. A munkaviszonyból származó nem rendszeres bérjövedelem Adatlap 21 a munkáltatótól (társas vállalkozástól) származó jövedelemről és az adóelőlegek levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor Fontos! Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy amennyiben

Részletesebben

Segédlet Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához

Segédlet Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához Segédlet Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.133) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1508A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az állami adóhatósághoz

Részletesebben

Az Önök által megigényelt biztosítások gyors és egyszerű kezelésére szolgál Compline Utasbiztosítási Rendszerünk.

Az Önök által megigényelt biztosítások gyors és egyszerű kezelésére szolgál Compline Utasbiztosítási Rendszerünk. Tisztelt Partnerünk! Az Önök által megigényelt biztosítások gyors és egyszerű kezelésére szolgál Compline Utasbiztosítási Rendszerünk. A biztosítások rögzítése mellett kizárólag a rendszeren keresztül

Részletesebben

Felhasználói tájékoztató

Felhasználói tájékoztató Internetes adatlekérdező rendszer (E-adó) Felhasználói tájékoztató Tisztelt Felhasználó! Ezúton tájékoztatjuk, hogy Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Adóirodája kialakította az elektronikus

Részletesebben

TGV HUMAN PARTNERS KFT. Budapest 1224 Aranyforint u. 5. Tel és fax:(36 20)

TGV HUMAN PARTNERS KFT. Budapest 1224 Aranyforint u. 5. Tel és fax:(36 20) Budapest 1224 Aranyforint u. 5. Tel és fax:(36 20) 320-6500 Veerrzzi ióóss vváál lttoozzáássookk 13.23 2019.04.05 adatbázis 13.044 1908-A-s lap adónem összesen sor kerekítési korrekciós mező feladása miatt

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.126) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre:

Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre: Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre: Főkönyv Pénzügy Pénztárkönyv Eszköz (Letölthető még frissítés a Készlet, EVA modulokra,

Részletesebben

BOR2 Bérszámfejtési rendszer változásai

BOR2 Bérszámfejtési rendszer változásai BOR2 Bérszámfejtési rendszer változásai A BOR2 program módosítása az új jogszabályok figyelembevételével megtörtént. A 2006. szeptember 1. utáni számfejtések már csak az 5.5aa, vagy azt követő verziókkal

Részletesebben

Online adatszolgáltatás beállítása a kettős, egyszeres könyvelés programban és a számlázóprogramban (UJEGYKE, UJEGYSZ, UJVSZ)

Online adatszolgáltatás beállítása a kettős, egyszeres könyvelés programban és a számlázóprogramban (UJEGYKE, UJEGYSZ, UJVSZ) Online adatszolgáltatás beállítása a kettős, egyszeres könyvelés programban és a számlázóprogramban (UJEGYKE, UJEGYSZ, UJVSZ) 1. Menüpont A Kettős könyvelés (UJEGYKE) programban az online adatszolgáltatáshoz

Részletesebben

Kulcs-Bér 2012 frissítés

Kulcs-Bér 2012 frissítés Kulcs-Bér 2012 frissítés Megjelenés dátuma: Számfejtési folyamat, és 08-as bevallás felgyűjtési idejének optimalizálása Örömmel tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a Kulcs Bér 2012-es program szeptemberi

Részletesebben

Használati útmutató a pénzügyi beszámoló elkészítéséhez. Bejelentkezés a pénzügyi beszámoló webes felületére

Használati útmutató a pénzügyi beszámoló elkészítéséhez. Bejelentkezés a pénzügyi beszámoló webes felületére Használati útmutató a pénzügyi beszámoló elkészítéséhez Beküldési határidő: 2013. október 25. péntek Bevezetés Az egyes egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók illetmény- vagy bérnöveléséről,

Részletesebben

Letiltások és levonások kezelése a Novitax bérszámfejtő programban

Letiltások és levonások kezelése a Novitax bérszámfejtő programban Letiltások és levonások kezelése a Novitax bérszámfejtő programban A Személyi adatokban, a Levonások/Letiltások gomb segítségével rögzíthetőek letiltások és levonások az adott személyekhez. A felrögzített

Részletesebben

Szja bevallás a 2012-es évről

Szja bevallás a 2012-es évről Szja bevallás a 2012-es évről Önkéntes pénztári adójóváírás és önkéntes pénztári adóköteles kifizetés esetén 132. sor: Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba befizetett összeg utáni rendelkezési jogosultság

Részletesebben

NTAX évi es verzió

NTAX évi es verzió Érvényességi dátumok Demó verzió érvényessége: 2017.02.28. Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2017.03.31. Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program: 2017.04.15. Regisztrált

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.143) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

*Verziófrissítés letöltése gomb+

*Verziófrissítés letöltése gomb+ TISZTELT PARTNERÜNK! Örömmel értesítjük, hogy elkészült az Ön által használt ügyviteli szoftver legfrissebb változata és letölthető a http://www.kulcs-soft.hu oldalon az Ügyfélszolgálat / Program frissítések

Részletesebben

2012/01. Ver

2012/01. Ver 2012/01 Ver 6.4.12.001 1, Adóalap kiegészítés 2, Járulékok 3, Szocho kedvezmények 4, Munkabér nettóérték kedvezmény 5, Jogcím importálás 6, Szakképzési 7, Korkedvezmény-biztosítási járulék 1, Adóalap kiegészítés

Részletesebben

- HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

- HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ - HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ŰRLAPOK BEKÜLDÉSE - BEJELENTKEZÉS/REGISZTRÁLÁS NÉLKÜL A nyomtatványokat az Elektronikus űrlapok menüpontban kell letölteni az ÁNYK keretprogramba. TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK CÉGKAPUN KERESZTÜL

Részletesebben

2009. évi adatszolg{ltat{s javít{sa

2009. évi adatszolg{ltat{s javít{sa 2009. évi adatszolg{ltat{s javít{sa Készítette: Tóth Péter 2013. szeptember 26. Által{nos leír{s Program verzióellenőrzése, programfrissítés ha szükséges a www.onyf.hu honlapról Adatszolgáltatás meglétének

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

A PC Connect számlázó program kezelése.

A PC Connect számlázó program kezelése. A PC Connect számlázó program kezelése. A PC Connect számlázó program egy kifejezetten kis vállalatok számára kifejlesztett számlázó program. A számlázót az asztalon található PC Connect számlázó ikonnal

Részletesebben

1. A MOSAIC BÉR program frissítése a legújabb verzióra. FIGYELEM: A nyomtatványok hibáinak javítása miatt a program naponta többször is módosulhat.

1. A MOSAIC BÉR program frissítése a legújabb verzióra. FIGYELEM: A nyomtatványok hibáinak javítása miatt a program naponta többször is módosulhat. 0808A 0808M nyomtatványok létrehozása XML formátumban 1. A MOSAIC BÉR program frissítése a legújabb verzióra. FIGYELEM: A nyomtatványok hibáinak javítása miatt a program naponta többször is módosulhat.

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! legújabb verziója (1.156) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével.

Kedves Ügyfelünk! legújabb verziója (1.156) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.156) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I.

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I. A minimum járulék-alap I. A járulék és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség várható változásai 2007. január 1-jétől 2006. december 15. A munkaviszonyban álló biztosított foglalkoztatója a társadalombiztosítási

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város civil szervezeti számára pályázatok Civil Alapból, Kulturális Alapból és Ifjúságpolitikai Alapból történő finanszírozásának online igényléséhez 2013/04/02/

Részletesebben