Tengeralatti optikai összeköttetések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tengeralatti optikai összeköttetések"

Átírás

1 Adamik Dániel: Tengeralatti optikai összeköttetések Az Alcatel-Lucent, mint piacvezető cég, termékeinek és rendszereinek részletes ismertetése A tengeralatti kommunikációs összeköttetések története a 19. század elejére nyúlik vissza. A távíró elterjedésével együtt megjelent az igény a kontinenseken átívelő kommunikációra is. Ez a telefon megjelenésével még inkább fokozódott. Az 1940-es években az új fejlesztéseknek köszönhetően költséghatékonnyá vált ezeknek a kapcsolatoknak a használata, így nagy energiával kezdték kiépíteni a tengerialatti rendszereket. Egyik leglátványosabb példa erre a TAT sorozat. A TAT 1-et ban telepítették, amely coaxiális kábelen alapult. Számos oly technikai újítást vonultatott fel a konstrukció, melyek közül sok még mai is kiváló megbízhatóságával hívja föl a figyelmet, annak ellenére, hogy ezeket a rendszereket elavultságuk miatt nem használják. Az 1980-as években az optikai szálak megjelenésével új dimenziók nyíltak meg a távközlésben. Ez nem hagyta érintetlenül a tenger alatti kapcsolatokat sem ban elkészült az első tengeralatti optikai összeköttetés a TAT 8-as. A projekt megközelítőleg 335 M USD-ba került. Ez az Atlantióceán alatt lefektetett kábel három pár optikai szálat tartalmazott. Kettő pár operatívat és egy tartalékot. A szálak páronként képviseltek egy összeköttetést. Az információátvitel két iránya két külön szálon történt. Minden szálon a jelet 295,6 Mbit/s-on modulálták. Az összeköttetés 20Mbit/sos forgalmat bonyolított. Ezen a sávszélességen telefonos összeköttetést voltak képesek létrehozni, mely egy nagyságrenddel nagyobb, mint a tíz évvel korábban lefektetett TAT 7 kapacitása. A jelet 40 kilóméterenként magasnyomású házban elhelyzett ismétlőkkel teljes, mértékben regenerálták. A kezdeti időszakban sok probléma merült fel, ilyenek a halászok által okozott károk, illetve egy másik érdekes tényező. A kábel eredeti védelme a cápák ellen nem nyújtott megoldást, így gyakaran azok támadásainak esett áldozatul a rendszer. A kezdeti problémákat kijavítva jutottak el a szakemberek a mai modern hálózatokig.

2 A tenger alatti összeköttetések struktúrája: A tenger alatti optikai összeköttetések vagy hálózatok speciális feladatot látnak el, speciális körülmények között. Ez jól láthatóan olyan követelményeket támaszt, melynek nagy és egyedi kihívás megfeleni. Ezeket a hálózatokat több csoportba lehet osztani. Egy dolog mégis közös bennük. Nagy távolságot fednek le, nagy átviteli sebbességgel és kapacitással, míg topológiáját tekintve viszonylag egyszerűbb hálózatok, kevés elágazással. A nagy távolságra történő adatátvitel miatt fokozottan jelentkeznek a csillapítással és diszperzióval kapcsolatos problémák. Ez az a pont mely mentén, markáns különbséget lehet tenni a tenger alatti kapcsolatok között. Ez a két nagy csoport az ismétlő nélküli és az ismétlővel felszerelt hálózatok. Dolgozatomban az iparág egyik vezető résztvevőjének- az Alcatel-Lucent- rendszereivel foglalkozom részletesen. Az összeköttetések félepítése nagymértékben függ a hálózat komplexitásától. Ami minden esetben megegyezik a kábelek kapcsolata a szárazfölddel. Azt a pontot, ahol a kábel a szárazföldet eléri az angol terminológia landing pointnak hívja. Itt kerül a felszínre a kábel. Innen még egy úgynevezett terminalhoz kapcsolódik a kábel. Ez az egység hozza létre a kapcsolatot a szárazföldi rendszerek és a tengerealatti összeköttetés között. A terminál az egyik legösszettebb berendezés a rendszerben. Ez az egység a renszer lelke, a hálózat lényege. A terminál mellett foglal helyet az energiaellátó egység. Ez a nagyfeszültségű táp látja el a rendszert az szükséges energiával. A táp maximum 1.3 A állandó áramot biztosít, viszont a feszültsége 1.5 és 10 kv között változik a hálózat összetevőinek igénye szerint.a szárazföldet elhagyva a kábelt követve egy sor berendezéssel találkozunk. Ilyenek a branching units és az ismétlők, az ismétlővel ellátott hálózatokban. A hálózat telepítése: Az igények és a körülmények pontos felmérése után gondos tervezőmunka eredményeként a szakemberek kiválasztják és megtervezik a legmegfelelőbb konstrukciót. Ezután a kivetelezés következik. A földi kiszolgálló állomásokktól függetlenül lehet végezni a kábel fektetését. Az első pont a landing point kiválasztása és annak megépítése. Landing point: A kapcsolódási pontnak az alábbi kritérimoknak kell megfelenie: Első és legfontosabb a fizikai alkalmasság. A terület ne legyen túl meredek és változatos. Talaja legyen homokos, de legalábbis laza szerkezetű, hogy a kábelt el lehessen temetni, ezzel is csökkentve a sérülés kockázatát. Tengeri áramlatoktól mentes, csendes vizű környék

3 legyen, hogy az eltemetett kébeleket a víz ne mossa ki és azokat nem mozgassa. Emelett a hajóforgalom is korlátozott kell, hogy legyen, hiszen a sűrű forgalom különös fenyegetést jelent a kábel számára. Ilyen például a hajók horgnya és a halászok hálója. Ha a megfelelő terültetet megtalálták és kiépítetteék a csatlakozási pontot, megkezdődhet a terminál és az egyébb kiszolgáló berendezések telepítése, melyek gyakran mérföldekre vannak a csatlakozási ponttól, illetve a kábel fektetése. A kábelt speciális hajóval fektetik le. Ezek a hajók különleges felszerelést hordoznak, személyzette szakképzet, a telepítés, javítás elvégzésére alkalmas. Az Alcatel, mint a legnagyobb szolgáltató a piacon, a világ számos pontján állomásoztat ilyen hajókat. Ezek részben az előre tervezhető telepítéseket végzik, illetve a hálózatüzemeltetők és a hibaelhárító szervezetek munkáját segíti, természetesen jutattás fejében. Abban az esetben, ha bármeliyik Alcatel hálózatról kábelszakadást jelentenek, az elhárító személyzet 24 órán belül kész elindulni, hogy megszüntesse a hibát. Ez nagyfokú biztonságot ad ezeknek a hálózatoknak. A fenttartással, működtetéssel és javítással kapcsolatosan többféle megoldást kínálnak. Terminál: Az Alcatel által alkalmazott WDM terminál 1-16 optikai csatornán tudja az adatforgalmat biztosítani STM-16 SDH jellel. Az ezekkel az OALW40 SLTE berendezések sebessége Gbit/ sec a felhasznált csatornák mennyiségének függvényében. A szinkronizációhoz szükséges órajelet az egység a 2.5Gbit/sec-os beérkező jelből állítja elő. Abban az esetben, ha ez nem áll rendelkezésre, úgynevezett szabadonfutó üzemmódba kapcsol, hogy AMS-t (alternate maintance signal) generáljon. Az SLTE nagy teljesítményű vonal tranzmitterel van ellátva, hogy olyan jelalakot generáljon, mely összeegyeztethető a tarnzóceáni terjesztéshez jelgenerálás nélkül. A vevőkészülék, magába foglal egy chromatikus diszperziókompenzáló egységet, illetve optikai előerősítőt, hogy a legjobb teljesítményt biztosíthassa. Az SLTE konstrukciója redundás és elérhet ő egy gyorskapcsolási funkció is, mely 100 nsec-os kapcsolást tesz lehető vé. Az SMS-szel (submarine managmnet system) együtt teljes monitoring és hibakaezélés biztosított. A hibakezelésre is nagy hangsúlyt fektetnek, erre a FEC(forward error correction) rendszert alakalmazzád, mely jobb és megbízhatóbb mű ködést garantál, mint az éppen hatályos szabvány, a ITU-T G.826.

4 Tápellátás: A terminál a és a hálózat többi részének áramellátását a PFE (power feeding equipment) végzi. Ez a berendezés alacsony komplexitás fokú, mégis kiváló paraméterekkel bír. Egyszer ű felépítésének köszönhető en megbízható berendezés. Ugyancsak a megbízhatóságot fokozza, hogy a PFE-ket párban telepítik és egyenként saját kapacitásuknak megfelelő en maximum a fele teljesítményt biztosítják. Így, ha meghibásodik valamelyik szerkezet, akkor is a másik kielégítő en átveszi a szerepét. Ez a lehető ség a tervezett karbantartásokat is megkönnyíti, hiszen nem kell szüneteltetni a szolgáltatást. Elérhet ő 2.5, 5, 7.5 és 10 kv-os változatban is. A maximálás áramerő sség, amit biztosítani képes 1.3 A. A PFE rendelkezik önnáló monitoring elérhető séggel, valamint olyan interface-ekkel, melyek bonyolultabb rendszerbe törén ő integrálását segítik el ő. A következ ő bekezdésben tárgyalt eszközök és berendezések, a nagytávolságú, ismétlővel ellátott tenger alatti rendszerekhez tartoznak.

5 O A L(optical amplifier line) család minden tagja, a víz alatti EDFA erősítő k alkalmazásán alapszik. A tipikus távolságok, amelyekhez ezeket a hálózatokat alkalmazzák, a kilóméteres távolságtól a kontinenseket összektö ő tranzóceáni összeköttetésig terjed. A legnagyobb mélység 8000 méter. A hálózati elemek támogatják a nagy komplexitási fokkal rendelkez ő hálózatok kiépítését. Ebbe a családba tartozik az OALW40, mely DWDM rendszert használ. 16 csatornán csatornánkéént 2.5 Gbit/s sebességet lehet vele elérni egy szálpáron, és összesen 4 szálpárt tartalmaz egy kábelköteg. Ezzel a maximális átviteli sebesség 160 Gbit/s. A Terra10 ugyancsak DWDM-et alkalmaz. Ennél viszont egy csatornára 10 Gbit/s sebesség jut és egypár szálon összesen 60 csatorna van. A hálózat maximum 8 szálpárat tud kezelni, így a legnagyobb sebesség 4.8 Tbit/s. A hibakezelést a korábban említett FEC végzi. Az AOL család fejlesztésekor a megbízhatóságra is nagy hangsúlyt fektettek. Ennek következményeként egy 4 pár szálat tartalmazó hálózatnak, mely 5000 km hosszú a várható élettartama 25 év és a vízalatti részek javítását, egyetlen hajó is képes ellátni. Az üzemi biztonság nagyban függ, a hálózat komplexitásától és a beépített elemektől, illetve az alkalmazott védelemtő l. Egy pont-pont közötti összeköttetés esetén, átlagis védelmi beruházásokkal a várható üzemszünet kevesebb, mint 10 perc évente. Az optikailag erősített hálózatokban az ismétl ő az azt megelőz ő szakaszon bekövetkezett jelcsökkenést kompenzálja. Abban az esetben, ha a jel az optikai domainen belül marad, elegend ő egy optikai erősít ő használata és nem kell nagyfrekvenciás elektromos áramköröket beépíteni.így a hálózat optikailag átlátszó marad. Különös figyelmet kell fordítani az optikai erősítő re, hiszen annak sok esetben akár 60 csatornát is le kell fednie, vagy többet. Ezt olyan speciális erősítő kkel oldják meg, melynek erősítési tartománya nagyjából 20 nm. A WDM technológia nagy elő nye, hogy a rendszer tervezésénél nagyfokú kapacitási tartalékot lehet beépíteni, gyakorlatilag változatlan költségen. Így később a kapacitásbő vítés megoldható néhány konfigurációs adat módosításával.

6 B U (branching unit)-elágazás: Olyan hálózatokban, ami nem pont-pont közötti összeköttetést valósít meg, szükség van elágazásra, úgynevezett branching unitra. Az elágaztatás az igényeknek megfelelő en történhet optikai és elektromos tartományban is. Az optikai tartományban lehet szál add/drop, csatorna add/drop illetve szál és csatorna add/drop. Az elektromos tartományban a kapcsolás lehet passzív, illetve power switching BU. Az elágaztató egységhez mind a lightweight és páncélozott kábel is csatlakozhat. A csatlakozás a flexibilis Armadilloknak köszönhető en biztonságos és praktikus. A ház szilárdsága és terhelhetősége többször nagyobb, mint a legerő sebb kábelé. A berendezés 8000 méteres mélységig alkalmazható. A gondozás mentes technológiának köszönhető en az alkalmazása kifizetőd ő. A várható élettratama ennek a berendezésnek is 25 év. WDM add/drop: Az EDFA minden WDM BU-ban hasonlóan mű ködik, mint az ismétlőben,azonban néhány kiegészít ő funkciót tartalmaz és az add/drop csatornakezeléshez optimalizálták.a szálrácsozás és a cirkulátor(passzív eszközök) az EDFA-val lehető vé teszik, hogy bizonyos hullámhosszú jeleket aktív módon átirányítsunk egy eredeti útvonalról egy alternatív vonalra add/drop forgalommal kiegészítve, akár több szálpáron is. Az EDFA irányítását és felügyletét a SLTE (terminál) végzi a BU közvetlen jelvizsgálatával és jellel való ellátásával. A hibameghatározás szempontjából fontos tény,

7 hogy az eszköz használata mellet OETDR segítségével be lehet mérni a hálózatot. Egyszerű szál add/drop: Sok rendszer számára azonban elegend ő egy a fentinél jóval egyszerű bb megoldás is. Ez az úgynevezett simple fixed fibre routing. Itt bizonyos szálak fizikailag más irányba vezetnek. Ennél a megoldásnál a kapcsolást egy a terminálon elhelyezett berendezés végzi. Elő nye, hogy magában a a BU-ban nincs EDFA, így nem igényel vezérlést. A fentebb említett power switchinget többnyire tartalék vonalra kapcsoláshoz használják. A power switching elektromos jel hatására változtatja meg a kapcsolás irányát. Ezt a megoldást olyan esetekben használják, mikor a re-routing csak ritkán következik be, illetve egy-egy állapot hosszab ideig áll fent. A vezérléshez nem kell külön jelfeldolgozó ármakör, mert ezekben az egységekben a kapcsolás irányítását a power feeding equipment (PFE) végzi el.

8 Ismétlő: Az ismétl ő elnevezés valójában megtéveszt ő. Az Alcatel rendszereiben nem történik opto-elektronikai átalakítás, így teljes jelregenerálás sem történik. Az ismétlő nek egyetlen fontos szerepe van, a jel erősítése, oly módon, hogy a lehet ő legkevesebb zajt adja hozzá a hasznos jelhez. A víz alatti ismétlőkben EDFA tapusú erősít ő van. Ezek az ezközök 8000 méteres mélységik használhatók. Egy ismétl ő egy kábelpár erő sítését képes ellátni. A szerkezet megbízhatóságáról a gyártó annyit közölt, hogy egy 5000 km hosszú 4 kábelpárt tartalmazó hálózaton 25 éven belül egynél nem kell töbször hajó általi javítást végezni bels ő hiba miatt. Az ismétl ő egy kompakt berendezés, mely el van látva monitoringgal és lehető vé teszi az EOTDR alkalmazását. Az alábbi sematikus ábra jól reprezentálja a berendezés felépítését: Egyes hálózatokban olyan elvárásoknak kell megfelelni, mint például a különösen nagy kimeneti teljesítmény elérése, a zajszint növekedésének elkerülésével. Ilyen esetekben egy kettős pumpálású EDFA erősítő t alkalmaznak, melyet egyszerre egy 980 és egy 1480

9 nm-es forrással pumpálnak. Az erősítő k karakterisztikájának lapossága minden esetben úgy alakul, hogy megfeleljen a a sokcsatornás rendszerek követelményeinek. Kábel: Az OAL rendszerekhez gyártott kábelekben egy hegesztett fém házban, mechanikai feszültségtő l mentes környezetben a kábel szívében egy zselés anyaggal kitöltött fémgyűrűben találhatók az optikai szálak. Emelett a kompozit vezet ő is a szál struktúrába van integrálva. Egy nagyerősség ű fémgyűrűn belül egy réz cső ben található a vezet ő anyag. A vezet ő nagysűrűségú polyethylennel van szigetlve.a vezet ő ellenállása kiviteltől függően 1 és 1.6 ohm/km. Ezen felül még lehető ség van plusz balanszírozó ellnállások beépítésére. Maga a kábel többszörös védelemmel van ellátva víz szivárgás ellen, illetve a vízbő l hidrogén sem képes a szálakhoz jutni, mely nagymértékben károsítja azokat. Ezen felül egy plusz hosszanti irányú vízzáró védelmet is kapott a kábel, így például kábelszakadás esetén csak rövid kábelszakaszt kell kicserélni, amely gyorssá és költséghatékonnyá teszi a javítást. A vezet Néhány kábelekre jellemz ő adat: átmérő: mm tömeg: kg/m levegőben névleges szakítószilárdág: kn

10 Ismétlő nélküli rendszerek: Mind a földi kiszolgáló egységeket tekintve, mind a monitoring és hibakakezelési eljárásokat tekintve az isétl ő nélküli rendszerek tudásban képesek azt nyújtani, mint a nagyobb hatótávolságú ismétlő s rendszerek. Az egyetlen markáns különbség az összeköttetések távolságában van. Ezek a rendszerek, többnyire tengerszorosokon átível ő kisebb lépték ű kapcsolatokat, illetve a szigetvilágokban az apróbb szigeteket egymással összefűz ő hálózatokat valósítanak meg. Az ismétl ő nélküli rendszerek főbb típusainak blokkvázlata az alábbi ábrán látható.

11 Az Alcatel-Lucent által nyújtott egyébb szolgáltatások: Az egyik legfő bb tevékenysége a Submarine részlgenek a komplett hálózatok tervezése és telepítése. Ezen felül többféle fenttartási és javítási feladtokat tartalmazó konstrukciós csomag elérhet ő. Továbbá a saját gyártmányú alkatrészek diagnosztizálási és javítási munkáit végzi el. Ezeknek a feladatoknak az ellátásához elengedhetetlen a szakképzet személyzet és egy állandó flotta állomásoztatása. A cég a világ több pontján létesített bázist, fő leg olyan helyeken, ahol elengedhetelen egy gyors reagálású hibaelhárító személyzet. A tenger alatti optikai összeköttetések világszintű áttekintése: 1988 után ugyan töbször megtör ő lendülettel, de mégis növekv ő mértékben indultak beruházások. Ez 2001-ben csúcsosodott ki, majd a lendület elfogyott. De eddigre órási méret ű hálózatok jöttek létre. Számuk is hatalmas. Ezt jól mutatják azok a térképek melyeken ezeket a kábeleket jelölik. A világ sok részén már szinte áttekinhetetlen sematikus térképen. A hálózatok száma a közeljövő ben várhatóan nem fog számotteváen emelkedni, a hálózatokba beépített kapacitásfelesleg miatt.

12 Budapest, 2009

MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM. - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban -

MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM. - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban - MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban - Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves résztvevők! SLIDE1 Koltai György vagyok, és tisztelettel köszöntöm Önöket

Részletesebben

Kawasaki 2006 Új Modell Információ ZZR 1400

Kawasaki 2006 Új Modell Információ ZZR 1400 Kawasaki 2006 Új Modell Információ ZZR 1400 2006. Új Modell Információ ZZR 1400 1/12 ZÁSZLÓSHAJÓ Egy gyártót mindig az általa megalkotott motor jellemeznek a legjobban. A Kawasaki motorkerékpárok meghatározó

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. február 8. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. február 8. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. február 8. (OR. en) 5895/16 ADD 1 MAR 31 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. február 5. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

T P T A L E N T P L A N Tervezõ, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

T P T A L E N T P L A N Tervezõ, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. T P T A L E N T P L A N Tervezõ, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 9023 Gyõr, Richter János u. 11.; Tel: 96 418 373; Fax: 96 418699; email: talent_plan@arrabonet.hu; www.talent plan.hu Győr Rendezési terv

Részletesebben

Új módszer a lakásszellőzésben

Új módszer a lakásszellőzésben 1 Csiha András okl. gépészmérnök, főiskolai docens Debreceni Egyetem AMTC Műszaki Kar Épületgépészeti Tanszék etud.debrecen@chello.hu Új módszer a lakásszellőzésben FluctuVent váltakozó áramlási irányú,

Részletesebben

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.11.17. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók... 3 1.1.1. A gyártó felelőssége...

Részletesebben

A tűzoltás módjai. A nem tökéletes égéskor keletkező mérgező anyagok

A tűzoltás módjai. A nem tökéletes égéskor keletkező mérgező anyagok 2. Egy szerves oldószerrel végzett munkafolyamat során az üzemben tűz keletkezett. Ennek kapcsán beszéljen munkatársaival a tűzoltás módjairól és a tűz bejelentésének szabályairól! Magyarázza el egy tűzoltó

Részletesebben

Kapcsolás. Áramkörkapcsolás, virtuális áramkörkapcsolás, hullámhosszkapcsolás,

Kapcsolás. Áramkörkapcsolás, virtuális áramkörkapcsolás, hullámhosszkapcsolás, Kapcsolás Áramkörkapcsolás, virtuális áramkörkapcsolás, hullámhosszkapcsolás, csomagkapcsolás 1 A tárgy anyagának felépítése A) Bevezetés Hálózatok és rendszerek bevezetése példákon A fizikai szintű kommunikáció

Részletesebben

Hibrid haszongépjárművek

Hibrid haszongépjárművek Alternatív hajtás Hibrid haszongépjárművek DR. NAGYSZOKOLYAI IVÁN Hibrid hajtástechnika nélkül nem lehet teljesíteni a szén-dioxid- és szennyezőanyag-határértékeket, csak a hibridekkel és tisztán villanyautókkal

Részletesebben

S Z R É S T E C H N I K A

S Z R É S T E C H N I K A S Z R É S T E C H N I K A AZ ECOFILT MIKROFILTER Az Ecofilt Mikrofilter egy védjegy, ami kaszkádsz r t takar. Tekintsük át el ször e kaszkádsz r fizikai alapjait. A sz r két (vagy több) rétegb l áll. Az

Részletesebben

Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek energetikai hasznosításával

Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek energetikai hasznosításával EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR Energia- és Minőségügyi Intézet Tüzeléstani és Hőenergia Intézeti Tanszék Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek

Részletesebben

GÉPELEMEK GÉP. Gépegység /Részegység/ Alkatrész /Gépelem/ Alkatrész. Alkatrész GÉPELEMEK CSOPORTOSÍTÁSA

GÉPELEMEK GÉP. Gépegység /Részegység/ Alkatrész /Gépelem/ Alkatrész. Alkatrész GÉPELEMEK CSOPORTOSÍTÁSA GÉPELEMEK A gépeket alkatrészekb l, gépegységekb l állítják össze. A gépelemek olyan szerkezeti egységek, amelyek a különféle gépeken a gép rendeltetését l függetlenül azonos feladatot látnak el. GÉP Gépegység

Részletesebben

Utángyártott autóalkatrészek és Volkswagen Eredeti Alkatrészek minőségi összehasonlítása

Utángyártott autóalkatrészek és Volkswagen Eredeti Alkatrészek minőségi összehasonlítása PORSCHE HUNGARIA Kommunikációs Igazgatóság Utángyártott autóalkatrészek és Volkswagen Eredeti Alkatrészek minőségi összehasonlítása Kraftfahrzeugtechnisches Institut und Karosseriewerkstätte GmbH & Co.

Részletesebben

Irányelvek. az E.ON Hungária Társaságcsoport lakossági kintlévőség kezelésére

Irányelvek. az E.ON Hungária Társaságcsoport lakossági kintlévőség kezelésére Irányelvek az E.ON Hungária Társaságcsoport lakossági kintlévőség kezelésére 1 Tartalom 1. Bevezetés 2. Az Irányelvek célja 3. Az Irányelvek hatálya 4. Az Irányelvek alapelvei 5. Kintlévőség kezelés az

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 1. módosított változat Készült: 2009-05-25. Morgan Hungary Kft. Munkavédelmi szabályzat 2/60 Az eljárás célja Jelen Munkavédelmi Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat)célja, hogy

Részletesebben

376. számú ügyrend. Nagyfogyasztói mérések kialakítása.

376. számú ügyrend. Nagyfogyasztói mérések kialakítása. 376. számú ügyrend Nagyfogyasztói mérések kialakítása. Készítette: EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. Mérés Szolgáltatási Központ Méréstechnikai Csoport 2012. Nyomtatásban csak tájékoztató jellegű! TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Viega Megapress. Vastagfalú acél préselése: hidegen, biztonságosan és villámgyorsan.

Viega Megapress. Vastagfalú acél préselése: hidegen, biztonságosan és villámgyorsan. Viega Megapress Vastagfalú acél préselése: hidegen, biztonságosan és villámgyorsan. Viega. Egy ötlettel több! Vannak olyan dolgok, amelyek sokáig érvényesek. Több mint 110 év elteltével is. A Viegánál

Részletesebben

Leromlott állapotú vasúti hidak, műtárgyak felújítása, hídrekonstrukciós munkák elvégzése

Leromlott állapotú vasúti hidak, műtárgyak felújítása, hídrekonstrukciós munkák elvégzése Leromlott állapotú vasúti hidak, műtárgyak felújítása, Budapest, Soroksári út Csepel-Szabadkikötő vontatóvágány 15+96 hm szelvényében létesítendő új vasúti Duna-ági híd kiviteli terveihez kapcsolódó kiegészítő

Részletesebben

A 2092 Budakeszi, Fő utca 108. szám alatt található Erkel Ferenc Művelődési Központ épületére vonatkozó műszaki állapot értékelés

A 2092 Budakeszi, Fő utca 108. szám alatt található Erkel Ferenc Művelődési Központ épületére vonatkozó műszaki állapot értékelés A 2092 Budakeszi, Fő utca 108. szám alatt található Erkel Ferenc Művelődési Központ épületére vonatkozó műszaki állapot értékelés 2.) Az épület tartószerkezetére vonatkozó műszaki állapot értékelés 2.1.

Részletesebben

6. füzet Első osztályú és nemzetközi minősítésű füves labdarúgópályák öntözése 35 db szórófejjel a 115 78 m-es stadionokba

6. füzet Első osztályú és nemzetközi minősítésű füves labdarúgópályák öntözése 35 db szórófejjel a 115 78 m-es stadionokba A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Öntözési Egyesület (MÖE) ajánlása labdarúgópályák öntözésének építéséhez beruházóknak, sportegyesületeknek és önkormányzatoknak 6. füzet Első osztályú és nemzetközi

Részletesebben

Soroksár Kommunikációs- és médiastratégiája

Soroksár Kommunikációs- és médiastratégiája Soroksár Kommunikációs- és médiastratégiája Budapest, 2011. 04.10. Tartalom Vezetői összefoglaló Médiahelyzet Soroksáron Cél Soroksári televízió Nyomtatott média Internet, soroksar.hu Közösségi média Költségek,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A RIASZTÓ RENDSZEREK TERVEZÉSÉHEZ, TELEPÍTÉSÉHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A RIASZTÓ RENDSZEREK TERVEZÉSÉHEZ, TELEPÍTÉSÉHEZ TÁJÉKOZTATÓ A RIASZTÓ RENDSZEREK TERVEZÉSÉHEZ, TELEPÍTÉSÉHEZ 1. Tervezés új rendszer esetén Az ajánlat kidolgozásához a védend területr l felmérést készítünk. Az ajánlathoz szükséges Megbízónk által átadott

Részletesebben

Műszaki katalógus Aquilo padlókonvektorok

Műszaki katalógus Aquilo padlókonvektorok Műszaki katalógus Aquilo padlókonvektorok tartalom padlókonvektorok Típusok áttekintése...3 Aquilo FMK... 4 Aquilo F1T (ventilátorral)...10 Aquilo F1P (fokozott teljesítményű, ventilátorral)...16 Aquilo

Részletesebben

Részvételi felhívás/eu/2011.08.19. EUHL

Részvételi felhívás/eu/2011.08.19. EUHL A Miskolctapolcai Strandfürdő II. üteméhez kapcsolódó tervezési és szaktanácsadói szolgáltatások ellátása vállalkozási szerződés keretében részvételi felhívás Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/101 Beszerzés

Részletesebben

Dr. Papp Renáta Dr. Balogh Sándor PhD c. egy. docens: KOCKÁZAT FOGALMA KOCKÁZAT ELEMZÉS A MUNKAHELYEN KOCKÁZAT-BECSLÉS

Dr. Papp Renáta Dr. Balogh Sándor PhD c. egy. docens: KOCKÁZAT FOGALMA KOCKÁZAT ELEMZÉS A MUNKAHELYEN KOCKÁZAT-BECSLÉS Dr. Papp Renáta Dr. Balogh Sándor PhD c. egy. docens: KOCKÁZAT FOGALMA KOCKÁZAT ELEMZÉS A MUNKAHELYEN KOCKÁZAT-BECSLÉS A "kockázat" és értékelésének fogalma az Európai Unió alapvető munkavédelmi jogforrásából,

Részletesebben

melléklet a 124/2011. sz. BM OKF Főig. Int.-hez MŰSZAKI MENTÉSI MŰVELETI SZAKUTASÍTÁS

melléklet a 124/2011. sz. BM OKF Főig. Int.-hez MŰSZAKI MENTÉSI MŰVELETI SZAKUTASÍTÁS melléklet a 124/2011. sz. BM OKF Főig. Int.-hez MŰSZAKI MENTÉSI MŰVELETI SZAKUTASÍTÁS 1 I. fejezet 1. Általános előírások 1.1. E szakutasítás fejezeteinek előírásait a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési

Részletesebben

HORPÁCSI FERENC A HATÁRİRSÉG BEVETÉSI SZERVEINEK LEHETSÉGES VESZÉLYHELYZETI FELADATAI. 1. Bevezetés

HORPÁCSI FERENC A HATÁRİRSÉG BEVETÉSI SZERVEINEK LEHETSÉGES VESZÉLYHELYZETI FELADATAI. 1. Bevezetés HORPÁCSI FERENC A HATÁRİRSÉG BEVETÉSI SZERVEINEK LEHETSÉGES VESZÉLYHELYZETI FELADATAI 1. Bevezetés A 21. század katasztrófák egész sorozatával köszöntötte bolygónkat, részben a természet, részben az emberi

Részletesebben

A.26. Hagyományos és korszerű tervezési eljárások

A.26. Hagyományos és korszerű tervezési eljárások A.26. Hagyományos és korszerű tervezési eljárások A.26.1. Hagyományos tervezési eljárások A.26.1.1. Csuklós és merev kapcsolatú keretek tervezése Napjainkig a magasépítési tartószerkezetek tervezése a

Részletesebben

Projekt: ÁROP-1.A.5-2013-2013-0030 Gyöngyös Város Önkormányzatának szervezetfejlesztése

Projekt: ÁROP-1.A.5-2013-2013-0030 Gyöngyös Város Önkormányzatának szervezetfejlesztése Az önkormányzatra és az intézményrendszerre vonatkozó intézményi modell Javaslat Önkormányzati fenntartásban, vagy működtetésben álló intézményekkel kapcsolatos feladat ellátási és finanszírozási modell

Részletesebben

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés)

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) 4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) ). A gyártás-előkészítés-irányítás funkcióit, alrendszereit egységbe foglaló (általános gyártási) modellt a 4.1. ábra szemlélteti.

Részletesebben

Az erdőfeltárás tervezésének helyzete és továbbfejlesztésének kérdései

Az erdőfeltárás tervezésének helyzete és továbbfejlesztésének kérdései Az erdőfeltárás tervezésének helyzete és továbbfejlesztésének kérdései CORNIDES GYÖRGY Az erdőfeltárás az erdőgazdálkodás központi kérdése világszerte. A gépek forradalma az erdészetre is befolyással van,

Részletesebben

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés 1 Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés A találmány tárgya váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés, különösen lakásszellőzés

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás 7 747 00 099 03/2004 HU Szakemberek számára Szerelési és karbantartási utasítás Logalux L35 200 tároló melegvíz termelő A szerelés és karbantartás előtt kérjük gondosan átolvasni Előszó Ez a termék szerkezetét

Részletesebben

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete VÉDETT SZERVEZETEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete Felmérés az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával Készítette: Balogh Zoltán, Dr. Czeglédi

Részletesebben

A parkok szerepe a városi életminőség javításában

A parkok szerepe a városi életminőség javításában MINDENNAPI ÉLETÜNK A parkok szerepe a városi életminőség javításában Tárgyszavak: városi zöldterület; várostervezés; fenntarthatóság; park; életminőség; árképzés; lakásár. A természeti környezet megőrzésére

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK HE 6/1-2005 Az adatbázisban lévő elektronikus változat az érvényes! A nyomtatott forma kizárólag tájékoztató anyag! TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS

Részletesebben

Üzleti tervezés gyakorlati példákon

Üzleti tervezés gyakorlati példákon Üzleti tervezés gyakorlati példákon Ipari park projekt üzleti terve (megvalósíthatósági tanulmánya) Üdülıingatlan-befektetés üzleti terve A Magyar Köztársaság Költségvetése mint speciális üzleti terv Az

Részletesebben

A Scania intelligens nehézáru-szállító kínálata

A Scania intelligens nehézáru-szállító kínálata Sajtóközlemény ISO 9001 A Scania intelligens nehézáru-szállító kínálata A Scania moduláris gyártási rendszerének köszönhetően az ügyfelek több millió specifikációs lehetőség közül választhatják ki a munkafeladatuk

Részletesebben

AZ ÉPÍTÉSI MUNKÁK IDŐTERVEZÉSE

AZ ÉPÍTÉSI MUNKÁK IDŐTERVEZÉSE UDPESTI MŰSZKI ÉS GZDSÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI és SZERVEZÉSI TNSZÉK dr. Neszmélyi László Z ÉPÍTÉSI MUNKÁK IDŐTERVEZÉSE - 2015. - Tartalom 1. EVEZETÉS... 4 2. Z ÉPÍTÉSEN

Részletesebben

Strangszabályozó- és elzárószelep. BOA-Control/BOA-Control IMS. Üzemeltetési útmutató

Strangszabályozó- és elzárószelep. BOA-Control/BOA-Control IMS. Üzemeltetési útmutató Strangszabályozó- és elzárószelep BOA-Control/BOA-Control IMS Üzemeltetési útmutató Impresszum Üzemeltetési útmutató BOA-Control/BOA-Control IMS Minden jog fenntartva. A tartalmak a gyártó írásos hozzájárulása

Részletesebben

M ANYAG FRÖCCSÖNT SZERSZÁMOK KÖLTSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZ K

M ANYAG FRÖCCSÖNT SZERSZÁMOK KÖLTSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZ K M ANYAG FRÖCCSÖNT SZERSZÁMOK KÖLTSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZ K Mikó Balázs Budapesti M szaki F iskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet ABSTRACT

Részletesebben

OKI-TANI Kisvállalkozási Oktatásszervező Nonprofit Kft. Minőségirányítási Kézikönyv

OKI-TANI Kisvállalkozási Oktatásszervező Nonprofit Kft. Minőségirányítási Kézikönyv OKI-TANI Kisvállalkozási Oktatásszervező Nonprofit Kft. Minőségirányítási Kézikönyv Készült: Budapest, 2009. szeptember 22. 2. verzió 1 0 Bevezetés Ez a Minőségirányítási Kézikönyv bemutatja, hogy az ISO

Részletesebben

Tárgyszavak: öntött poliamid; prototípus; kis sorozatok gyártása; NylonMold eljárás; Forma1 modell; K2004; vízmelegítő fűtőblokkja; új PA-típusok.

Tárgyszavak: öntött poliamid; prototípus; kis sorozatok gyártása; NylonMold eljárás; Forma1 modell; K2004; vízmelegítő fűtőblokkja; új PA-típusok. MÛANYAGFAJTÁK Újdonságok a poliamidtermékek és a poliamidtípusok gyártásában Tárgyszavak: öntött poliamid; prototípus; kis sorozatok gyártása; NylonMold eljárás; Forma1 modell; K2004; vízmelegítő fűtőblokkja;

Részletesebben

Műszaki ajánlás és kivitelezési útmutató pincék utólagos belső oldali vízszigeteléséhez SCHOMBURG TERMÉKEKKEL

Műszaki ajánlás és kivitelezési útmutató pincék utólagos belső oldali vízszigeteléséhez SCHOMBURG TERMÉKEKKEL Műszaki ajánlás és kivitelezési útmutató pincék utólagos belső oldali vízszigeteléséhez SCHOMBURG TERMÉKEKKEL 2012. - 1 - 1. Rekonstrukciós munkák A bontási munkák során a falazott szerkezetek felületéről

Részletesebben

GÉPBIZTONSÁG. A gépekre és a munkaeszközökre vonatkozó előírások. Jogszabályok és szabványok. Déri Miklós. munkabiztonsági szakértő

GÉPBIZTONSÁG. A gépekre és a munkaeszközökre vonatkozó előírások. Jogszabályok és szabványok. Déri Miklós. munkabiztonsági szakértő GÉPBIZTONSÁG A gépekre és a munkaeszközökre vonatkozó előírások Jogszabályok és szabványok Déri Miklós munkabiztonsági szakértő TÖRVÉNYI SZINT KORMÁNY RENDELETI SZINT MINISZTERI RENDELETI SZINT Gyártói,

Részletesebben

Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I.

Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Tudományos Diákköri Konferencia Tűgörgős csapágy szöghiba érzékenységének vizsgálata I. Szöghézag és a beépítésből adódó szöghiba vizsgálata

Részletesebben

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás.

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁS-TECHNOLÓGIAI ELJÁRÁSOK 4.06 Javításhelyes szerelés 1 Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. A mai termékek

Részletesebben

Flexibilis leágazó és kapcsoló eszközök a DWDM hálózatokban

Flexibilis leágazó és kapcsoló eszközök a DWDM hálózatokban Flexibilis leágazó és kapcsoló eszközök a DWDM hálózatokban BABICS EMIL, HORVÁTH A. RÓBERT, MESKÓ ÖRS Magyar Telekom, PKI Távközlésfejlesztési Intézet {babics.emil1, horvath.robert, mesko.ors}@t-com.hu

Részletesebben

B E É P Í T É S I Ú T M U T A T Ó A FERTŐSZÉPLAKI TÉGLAIPARI KFT. ÁLTAL GYÁRTOTT LAPTÉGLA TERMÉKCSALÁDHOZ

B E É P Í T É S I Ú T M U T A T Ó A FERTŐSZÉPLAKI TÉGLAIPARI KFT. ÁLTAL GYÁRTOTT LAPTÉGLA TERMÉKCSALÁDHOZ Fertőszéplaki Téglaipari Kft. 9436 Fertőszéplak, Gyártelep 11131638-2-08 Cg.08-09-003830 Tel./Fax: 99/370-986; 06/30/637-66-38 f.tegla@t-online.hu www.fertotegla.hu www.proidea.hu B E É P Í T É S I Ú T

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Etázsszerszámok előnyei A termelékenység növelésének egyik lehetséges módja az etázsszerszámok alkalmazása a fröccsgépen, amelyekkel a záróerő emelése nélkül majdnem megduplázható

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-1.1.1/09-11. Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-1.1.1/09-11. Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a örnyezet és Energia Operatív Program EOP-1.1.1/09-11 Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése című konstrukcióhoz érvényes: 2013. január 9 -től Tartalom A. A

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére Tárgy: Békés Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző Véleményező bizottság: valamennyi bizottság Sorszám: III/1. Döntéshozatal módja: Minősített

Részletesebben

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban 2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban változtatja meg a magyarok által választható és vásárolható

Részletesebben

MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP R 12 23 36 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, HŐSZIGETELT, KÉTFOKOZATÚ SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.11.17. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók...

Részletesebben

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet MHK adatbázis 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet (C) 1993-2008 Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet A tőz elleni védekezésrıl, a mőszaki mentésrıl és a tőzoltóságról szóló 1996.

Részletesebben

A Bosch Hibrid-technológiája A vezetési komfort és a környezetvédelem kombinációja

A Bosch Hibrid-technológiája A vezetési komfort és a környezetvédelem kombinációja Sajtóinformáció A Bosch Hibrid-technológiája A vezetési komfort és a környezetvédelem kombinációja 2005 június hó RF 50606_EB Walter_MPK_hu.rtf Manfred Walter, a Robert Bosch GmbH Hibrid rendszerek Projektházának

Részletesebben

TARTALOM JEGYZÉK ALÁÍRÓLAP

TARTALOM JEGYZÉK ALÁÍRÓLAP ALÁÍRÓLAP AZ ANGOL NYELVET EMELT SZINTEN OKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA PROJEKT, 1046 BUDAPEST, FÓTI ÚT 66. ÉS 75214/4 HELYRAJZI SZÁM ALATTI INGATLANON, AJÁNLATKÉRÉSI MŰSZAKI TERVDOKUMENTÁCIÓ

Részletesebben

A Levegő Munkacsoport és a Magyar Közlekedési Klub véleménye a Bátonyterenyét átszelő 21. számú főút négysávossá szélesítéséről,

A Levegő Munkacsoport és a Magyar Közlekedési Klub véleménye a Bátonyterenyét átszelő 21. számú főút négysávossá szélesítéséről, A Levegő Munkacsoport és a Magyar Közlekedési Klub véleménye a Bátonyterenyét átszelő 21. számú főút négysávossá szélesítéséről, valamint a Bátonyterenyei Önkormányzat vonatkozó előterjesztése 1 Vélemény

Részletesebben

SOLARTUBE TL 23 36 45

SOLARTUBE TL 23 36 45 SOLARTUBE SÖTÉTEN SUGÁRZÓ FŰTŐKÉSZÜLÉK TL 23 36 45 MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2013.10.14. - 2 - TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 3. oldal MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK 4. oldal - FŰTÉSI

Részletesebben

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Egy molekula nemcsak haladó mozgást végez, de az atomjai (atomcsoportjai) egymáshoz képest is állandó mozgásban vannak. Tételezzünk fel egy olyan mechanikai

Részletesebben

ÖNKÖLTSÉG-SZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT

ÖNKÖLTSÉG-SZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA 2014. Dunaújváros 2. kiadás 0. módosítás 2(21) oldal Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa 49-2013/2014.(2014.04.01.) számú határozatával 2014.04.01. napján fogadta el. Hatályos:2014.április

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola Sátoraljaújhely FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV 1. kiadás Hatályba léptetve: 2013. október 30. Ellenőrzött példány Nem ellenőrzött

Részletesebben

BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium. Mérési útmutató

BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium. Mérési útmutató BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium Mérési útmutató Az Elektronikai alkalmazások tárgy méréséhez Nagyfeszültség előállítása 1 1.

Részletesebben

MR0 tető összeszerelési útmutató

MR0 tető összeszerelési útmutató Olvassa a könyvet és értse meg az egész tartalmát, mielőtt az MR0 tetőt összeszerelné és terhelné. MR0 tető összeszerelési útmutató 1 Elősző Ez az előszó azt magyarázza el, hogy hogyan kell a jelen kézikönyvben

Részletesebben

Időközi vezetőségi beszámoló - 2011. első negyedéves eredmények A lassú gazdasági fellendülés jelei látszódnak az üzleti eredményeinken

Időközi vezetőségi beszámoló - 2011. első negyedéves eredmények A lassú gazdasági fellendülés jelei látszódnak az üzleti eredményeinken Társaság neve: Magyar Telekom Nyrt. Társaság címe: E-mail címe: 1013 Budapest Krisztina krt. 55. investor.relations@telekom.hu Befektetői kapcsolattartó: Beosztás: Telefon: E-mail cím: Krisztina Förhécz

Részletesebben

NSP10-16N2 NSV16N NSR12-20N NSS15-20N

NSP10-16N2 NSV16N NSR12-20N NSS15-20N NSP10-16N2 NSV16N NSR12-20N NSS15-20N Gyalogkíséretű targoncák 1.0-2.0 tonna RAKTÁRi alkalmazásokhoz ILLESZTETT MEGOLDÁS Ez a Cat gyalogkíséretű targonca család nagy teljesítményű, programozható AC motorokkal

Részletesebben

Szomolányi Tiborné 2009. november. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

Szomolányi Tiborné 2009. november. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com OPTIKAI HÁLÓZATOK TERVEZÉSE Szomolányi Tiborné 2009. november Tervezés folyamata Kábelhálózat tervezés folyamata Kábel hálózat Elvi Rendszertechnikai Terv-rajz Kiviteli terv készítés Kábelhálózat tervezés

Részletesebben

Érintésvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

Érintésvédelemmel kapcsolatos jogszabályok 2006-ra végre egy új rendelettel szabályozták az érintésvédelmi szerelői ellenőrzések és szabványossági felülvizsgálatok rendszeres elvégzését. Az alábbiakban az érintésvédelmi felülvizsgálatok elvégzésének

Részletesebben

Medgyesbodzás Község Önkormányzat Gazdasági programja 2011-2014.

Medgyesbodzás Község Önkormányzat Gazdasági programja 2011-2014. Medgyesbodzás Község Önkormányzat Gazdasági programja 2011-2014. Jóváhagyva: 25/2011. (III.29) sz határozattal I. Bevezetés A gazdasági program elkészítésének célja, hogy az Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

M Ű S Z A K I K Ö V E T E L M É N Y

M Ű S Z A K I K Ö V E T E L M É N Y Hatálybalépés időpontja: 2013. május 28. Módosítás száma: 0. 1 / 12 oldal M Ű S Z A K I K Ö V E T E L M É N Y FG-III-B31-MK003-2013 Membrános gázmérők v1 Zajkövetelmények 2013. május 28. v0 Eredeti utasítás

Részletesebben

1. A beszámolókészítés alapjai

1. A beszámolókészítés alapjai 1. A beszámolókészítés alapjai Képzési cél: E fejezetben a hallgató egyrészt az előző évben tanultakat átismételve részletesebben megismerheti a beszámolási kötelezettség és a könyvvitel kapcsolatát, a

Részletesebben

A nemzetközi vándorlás hatása a magyarországi népesség számának alakulására 1994 2010 között 1

A nemzetközi vándorlás hatása a magyarországi népesség számának alakulására 1994 2010 között 1 Hablicsek László Tóth Pál Péter A nemzetközi vándorlás hatása a magyarországi népesség számának alakulására 1994 2010 között 1 A magyarországi népesség-előreszámítások eddig a zárt népesség elvén készültek,

Részletesebben

Szennyezőanyag-tartalom mélységbeli függése erőművi salakhányókon

Szennyezőanyag-tartalom mélységbeli függése erőművi salakhányókon Szennyezőanyag-tartalom mélységbeli függése erőművi salakhányókon Angyal Zsuzsanna 1. Bevezetés Magyarország régi nehézipari vidékeit még ma is sok helyen csúfítják erőművekből vagy ipari üzemekből származó

Részletesebben

Korszerű szénerőművek helyzete a világban

Korszerű szénerőművek helyzete a világban Korszerű szénerőművek helyzete a világban Az Energetikai Szakkollégium Bánki Donát emlékfélévének negyedik előadásán az érdeklődők a szénalapú energiatermelés világban elfoglalt helyéről, napjaink és a

Részletesebben

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. sz. Elıírás EGYEZMÉNY A KEREKES JÁRMŐVEKRE, VALAMINT AZ ILYEN JÁRMŐVEKRE FELSZERELHETİ ÉS/VAGY ILYENEKEN ALKALMAZHATÓ SZERELVÉNYEKRE ÉS ALKATRÉSZEKRE VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

Bükkszentlélek pálos templom- és kolostorrom

Bükkszentlélek pálos templom- és kolostorrom Bükkszentlélek pálos templom- és kolostorrom bemutatása és hasznosítása TDK-Ötletpályázat Építészettörténeti és Műemléki Tanszék 2012. október Balogh Bálint Pintér Ádám konz.: Dr.Vukoszávlyev Zorán A bükkszentléleki

Részletesebben

Móra Ferenc Általános Iskola. 1144 Budapest, Újváros park 2. hrsz.:39470/307 ENERGETIKAI REKONSTRUKCIÓ

Móra Ferenc Általános Iskola. 1144 Budapest, Újváros park 2. hrsz.:39470/307 ENERGETIKAI REKONSTRUKCIÓ Móra Ferenc Általános Iskola 1144 Budapest, Újváros park 2. hrsz.:39470/307 ENERGETIKAI REKONSTRUKCIÓ Móra Ferenc Általános Iskola 1144 Budapest, Újváros park 2. hrsz.:39470/307 ENERGETIKAI REKONSTRUKCIÓ

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2015. december 16-i ülésére. A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2015. december 16.

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2015. december 16-i ülésére. A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2015. december 16. ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2015. december 16-i ülésére A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2015. december 16. A napirendet tárgyaló ülés: Képviselő-testület Előterjesztő: Kmetty Károly polgármester

Részletesebben

FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3

FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3 FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3 HASZNÁLATI UTASÍTÁS Gratulálunk a levegıtisztító megvásárlásához. Kérjük, olvassa el figyelmesen ezt a használati utasítást, hogy megismerje a készülék megfelelı

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY AZ ÚJ FOCUS ECONETIC EURÓPA LEGTAKARÉKOSABB KOMPAKT AUTÓJA

SAJTÓKÖZLEMÉNY AZ ÚJ FOCUS ECONETIC EURÓPA LEGTAKARÉKOSABB KOMPAKT AUTÓJA SAJTÓKÖZLEMÉNY AZ ÚJ FOCUS ECONETIC EURÓPA LEGTAKARÉKOSABB KOMPAKT AUTÓJA A végső típusbizonyítványt az idei év végén megkapó új Focus ECOnetic, amely várhatóan a jövő év elején érkezik a hazai márkakereskedésekbe

Részletesebben

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra Az analóg folyamatjeleken - mielőtt azok további feldolgozás (hasznosítás) céljából bekerülnének a rendszer adatbázisába - az alábbi műveleteket kell elvégezni: mintavételezés, átkódolás, méréskorrekció,

Részletesebben

Bírálat Petrik Péter "Spektroellipszometria a mikroelektronikai rétegminősítésben" című MTA doktori értekezéséről.

Bírálat Petrik Péter Spektroellipszometria a mikroelektronikai rétegminősítésben című MTA doktori értekezéséről. Bírálat Petrik Péter "Spektroellipszometria a mikroelektronikai rétegminősítésben" című MTA doktori értekezéséről. A doktori mű tudományos eredményei Petrik Péter MTA doktori értekezése a spektroszkópiai

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2013. január 31-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2013. január 31-i rendes ülésére 1 3. számú előterjesztés Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2013. január 31-i rendes ülésére Tárgy: A város jelképeiről, a közterületek fellobogózásáról

Részletesebben

3M Munka- és környezetvédelmi üzletág Légzésvédelmi termékek katalógusa

3M Munka- és környezetvédelmi üzletág Légzésvédelmi termékek katalógusa 3M Munka- és környezetvédelmi üzletág Légzésvédelmi termékek katalógusa Légzésvédelem Kimagasló védelem az élet minden területén A világ egyik vezető egyéni védőeszköz gyártójaként az a célunk, hogy szakmai

Részletesebben

A NAGYKÁTAI KISTÉRSÉG GAZDASÁGFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS PROGRAMJA I. kötet

A NAGYKÁTAI KISTÉRSÉG GAZDASÁGFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS PROGRAMJA I. kötet A NAGYKÁTAI KISTÉRSÉG GAZDASÁGFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS PROGRAMJA I. kötet 2005. november 1. A STRATÉGIAI HELYZETÉRTÉKELÉS (SWOT ANALÍZIS)...4 ERŐSSÉGEK (ADOTTSÁGOK)...4 Földrajzi környezet, természeti

Részletesebben

Egységes beépítési szabályzat Betoncső

Egységes beépítési szabályzat Betoncső Egységes beépítési szabályzat Betoncső Jelen dokumentáció célja, hogy az építőipari kivitelezésben segítséget nyújtson mind a tervezőknek, mind a kivitelezőknek a szakszerű beépítésben. Beton- és vasbeton

Részletesebben

BMEEOUVAI01 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése

BMEEOUVAI01 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése EURÓPAI UNIÓ STRUKTURÁLIS ALAPOK Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése HEFOP/2004/3.3.1/0001.01 I N F R A S T R U K T Ú R A L É T E S Í T M É N Y E K K I V I T E L E Z

Részletesebben

54 213 02 0000 00 00 Hangtechnikus Hangtechnikus 54 213 02 0100 51 01 Hangmester Hangtechnikus

54 213 02 0000 00 00 Hangtechnikus Hangtechnikus 54 213 02 0100 51 01 Hangmester Hangtechnikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK ÚTMUTATÓJA

ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK ÚTMUTATÓJA ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK ÚTMUTATÓJA a 2007-2013 időszakban a Közlekedési Operatív Program keretében a Közlekedési módok összekapcsolása, gazdasági központok intermodalitásának és közlekedési infrastruktúrájának

Részletesebben

Budaörs BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Budaörs BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE Budaörs BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE Tartalomjegyzék 2010. évi költségvetés általános indoklása Budaörs Város Önkormányzat 2010. évi költségvetésének általános indokolása...1 oldal

Részletesebben

JAVASLAT NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. 53-21/2011. ikt. sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László

JAVASLAT NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. 53-21/2011. ikt. sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 3. sz. napirendi pont 53-21/2011. ikt. sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet átszervezésére Készült:

Részletesebben

Romániai magyar autonómiakoncepciók. Az 1989 és 2006 között kidolgozott törvénytervezetek

Romániai magyar autonómiakoncepciók. Az 1989 és 2006 között kidolgozott törvénytervezetek 5. Bognár Zoltán Romániai magyar autonómiakoncepciók. Az 1989 és 2006 között kidolgozott törvénytervezetek A trianoni határmódosításokat követően kisebbségbe került erdélyi magyar etnikum 1 elitje meghatározóan

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 10.1:2015.07.15.

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 10.1:2015.07.15. 1 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALMAK... 3 3. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK... 4 4. KIÜRÍTÉS... 5 4.1. Általános feltételek... 5 4.2. Elrendezési megoldások, feltételek a kiüríthetőség igazolására... 7

Részletesebben

FESD Feuerschutz für System- und Datenschränke GmbH OFS. Az innovatív Objektumoltó berendezés a rendszerszekrények tűzvédelmére

FESD Feuerschutz für System- und Datenschränke GmbH OFS. Az innovatív Objektumoltó berendezés a rendszerszekrények tűzvédelmére FESD Feuerschutz für System- und Datenschränke GmbH OFS Az innovatív Objektumoltó berendezés a rendszerszekrények tűzvédelmére Technikai információk FESD Feuerschutz für System- und Datenschränke Dr.-Alfred-Herrhausen-Allee

Részletesebben

Közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terv. Répcelak Város Önkormányzat

Közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terv. Répcelak Város Önkormányzat Közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terv Répcelak Város Önkormányzat P.H... Dr.Németh Kálmán Polgármester Dr.Kiss Julianna Jegyző Készült: 2012... Old. 1 Közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terv

Részletesebben

3. füzet Másodosztályú füves labdarúgópályák öntözése 21 db szórófejjel. Készítette: Andrássy Dénes, Hordós László Gergely, dr.

3. füzet Másodosztályú füves labdarúgópályák öntözése 21 db szórófejjel. Készítette: Andrássy Dénes, Hordós László Gergely, dr. A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Öntözési Egyesület (MÖE) ajánlása labdarúgópályák öntözésének építéséhez beruházóknak, sportegyesületeknek és önkormányzatoknak 3. füzet Másodosztályú füves labdarúgópályák

Részletesebben

Műszaki Biztonsági Szabályzat

Műszaki Biztonsági Szabályzat Műszaki Biztonsági Szabályzat 2. Fogalommeghatározások 2.1. Általános fogalommeghatározások Almérő: olyan gázmérő, mely a joghatással járó elszámolási mérő által mért gázfogyasztások, vagy gázfogyasztó

Részletesebben

1. K ORLÁTLAN SÁVSZÉLESSÉG ÉS

1. K ORLÁTLAN SÁVSZÉLESSÉG ÉS 1. K ORLÁTLAN SÁVSZÉLESSÉG ÉS TÁROLÓKAPACITÁS Bartolits István Az adatátviteli és tárolási kapacitások korlátainak jelentős csökkenése új szolgáltatások és új üzleti modellek megjelenését eredményezi.

Részletesebben

16. VILÁGÍTÓ, FÉNYJELZŐ BERENDEZÉSEK ÉS AZOK ALKALMASSÁGÁNAK VIZSGÁLATA. Összeállította: Gál István

16. VILÁGÍTÓ, FÉNYJELZŐ BERENDEZÉSEK ÉS AZOK ALKALMASSÁGÁNAK VIZSGÁLATA. Összeállította: Gál István 16. VILÁGÍTÓ, FÉNYJELZŐ BERENDEZÉSEK ÉS AZOK ALKALMASSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Összeállította: Gál István 2 A közúti közlekedésre gyártott különböző járművek világító és fényjelző berendezéseire meghatározott

Részletesebben