Felhasználói kézikönyv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "www.htc.com Felhasználói kézikönyv"

Átírás

1 Felhasználói kézikönyv

2 A folytatás előtt olvassa el az alábbiakat ÖN ÚGY KAPJA KÉZHEZ A KÉSZÜLÉKET, HOGY AZ AKKUMULÁTOR NINCS FELTÖLTVE. NE VEGYE KI AZ AKKUMULÁTORT A KÉSZÜLÉK TÖLTÉSE KÖZBEN. A JÓTÁLLÁS ÉRVÉNYÉT VESZTI, HA SZÉTSZERELI VAGY MEGPRÓBÁLJA SZÉTSZERELNI A KÉSZÜLÉKET. ADATVÉDELMI KORLÁTOZÁSOK Egyes országokban maradéktalanul hozzáférhetővé kell tenni a rögzített telefonbeszélgetéseket, és a jogszabályok kötelezővé teszik a beszélgetőpartner tájékoztatását arról, hogy a beszélgetés rögzítésre kerül. A PDA-telefon rögzítési funkciójának használatakor mindig tartsa be az adott ország vonatkozó jogszabályainak és egyéb előírásainak rendelkezéseit. A SZELLEMI TULAJDONJOGGAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK Copyright 2009 HTC Corporation. Minden jog fenntartva. A HTC, a HTC logó, a HTC Innovation, az ExtUSB, a TouchFLO, a HTC Touch Diamond és a HTC Care a HTC Corporation védjegyei vagy szolgáltatásnevei. A Microsoft, Windows, Windows Mobile, Windows XP, Windows Vista, ActiveSync, Windows Mobile Device Center, Internet Explorer, MSN, Hotmail, Windows Live, Outlook, Excel, PowerPoint, Word, OneNote és a Windows Media a Microsoft Corporation védjegyei vagy bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és/vagy más országban. A Bluetooth és a Bluetooth embléma a Bluetooth SIG, Inc. védjegye. A Java, a J2ME és minden egyéb Java-alapú jelölés a Sun Microsystems, Inc. védjegye vagy bejegyzett védjegye az Amerikai Egyesült Államokban és más országokban. Copyright 2009, Adobe Systems Incorporated. Minden jog fenntartva. A microsd az SD Card Association védjegye.

3 Opera Mobile az Opera Software ASA-tól. Copyright Opera Software ASA. Minden jog fenntartva. A Google, Google Maps és YouTube a Google Inc. védjegyei az Egyesült Államokban és más országokban. Copyright 2009, Esmertec AG. Minden jog fenntartva. Copyright , ArcSoft Inc. és licencelői. Minden jog fenntartva. Az ArcSoft és az ArcSoft logó az ArcSoft Inc. bejegyzett védjegye az Amerikai Egyesült Államokban és/vagy más országokban. Copyright , Ilium Software Inc. Minden jog fenntartva. Copyright 2009, Aplix Corporation. Minden jog fenntartva. A QUALCOMM Incorporated licence alapján, a következő szabadalmaknak megfelelően: 4,901,307 5,490,165 5,056,109 5,504,773 5,101,501 5,778,338 5,506,865 5,109,390 5,511,073 5,228,054 5,535,239 5,710,784 5,267,261 5,544,196 5,267,262 5,568,483 5,337,338 5,659,569 5,600,754 5,414,796 5,657,420 5,416,797 Minden egyéb itt említett cégnév, terméknév és szolgáltatásnév a megfelelő tulajdonos védjegye, bejegyzett védjegye vagy szolgáltatási védjegye. A HTC nem vállal felelősséget a jelen dokumentumban szereplő technikai és szerkesztési hibákért, hiányosságokért, valamint a dokumentum használatából fakadó, előre nem látható vagy következményes károkért. A dokumentumban szereplő információk átadása a jelenlegi formájukban történik, garanciavállalás nélkül. Az információk előzetes értesítés nélkül módosulhatnak. A HTC fenntartja magának a jogot, hogy előzetes értesítés nélkül bármikor felülvizsgálhassa a dokumentum tartalmát. A dokumentum a HTC előzetes írásos engedélye nélkül sem részlegesen, sem egészében nem fordítható le más nyelvre, nem reprodukálható és nem továbbítható, semmilyen formában és semmilyen eszközzel, egyaránt ideértve az elektronikus és a mechanikus eszközöket, többek közt a fénymásolást, illetve az adatbázisban való rögzítést és tárolást.

4 4 Felelősséget elhárító nyilatkozatok ÖN MINDEN IDŐJÁRÁSI INFORMÁCIÓT, TŐZSDEI ADATOT, EGYÉB ADATOT ÉS DOKUMENTÁCIÓT A JELENLEGI FORMÁJÁBAN KAP MEG, EZEKRE A HTC SEMMILYEN GARANCIÁT VAGY TECHNIKAI TÁMOGATÁST NEM VÁLLAL. A HTC ÉS BESZÁLLÍTÓI A VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK ÁLTAL MEGENGEDETT MAXIMÁLIS MÉRTÉKIG elhárítanak minden olyan a felhasználóval vagy harmadik féllel szembeni felelősségvállalást, amely tetszőleges közvetett, különleges, következményes, balesetként bekövetkező vagy jogi jellegű, szerződés keretein belül vagy kívül bekövetkező, a kötelezettségek betartásából vagy be nem tartásából, az időjárási információk, a tőzsdei adatok és egyéb az adatok vagy a dokumentáció felhasználásából fakadó vagy amiatt bekövetkező kárral kapcsolatos, ideértve többek között, de nem kizárólagosan a sérülésekkel, a bevételkieséssel, a jó hírnév elvesztésével, az üzleti lehetőségek elvesztésével, az adatvesztéssel és/vagy a nyereség elvesztésével összefüggő károkat, még akkor is, ha ezek a károk előre láthatók voltak. Továbbá, a fentiek korlátozása nélkül, a HTC és partnerei nem tehetők felelőssé azért, ha Ön helytelenül használja fel az időjárási információkat, az adatokat és/vagy a dokumentációt, valamint nem tehetők felelőssé az ilyen felhasználás következményeiért. A HTC és partnerei sem kifejezetten, sem hallgatólagosan nem állítják, nem szavatolják és nem garantálják, hogy az időjárás a jelentésekben, az előjelzésekben vagy az adatok és az információk által jelzett, leírt vagy szimbolizált módon alakult vagy fog alakulni, továbbá semmilyen személy, egyéb entitás vagy együttműködő vagy nem együttműködő fél felé nem vállalnak felelősséget vagy kötelezettséget az időjárási információk ellentmondásosságáért, pontatlanságáért vagy hiányosságáért, illetve az előre jelzett, leírt vagy jelentett események múlt-, jelen- vagy jövőbeli bekövetkezéséért. A FENTIEK ÁLTALÁNOS ÉRVÉNYÉNEK KORLÁTOZÁSA NÉLKÜL ÖN TUDOMÁSUL VESZI, HOGY AZ IDŐJÁRÁSI INFORMÁCIÓK, A TŐZSDEI ÉS EGYÉB ADATOK ÉS/VAGY A DOKUMENTÁCIÓK PONTATLANOK LEHETNEK, ÉS ÖNNEK KÖTELESSÉGE MINDEN A HÉTKÖZNAPOK SORÁN ELVÁRHATÓ ÓVINTÉZKEDÉST MEGTENNI AZ IDŐJÁRÁSI INFORMÁCIÓK, TŐZSDEI ADATOK, AZ ADATOK ÉS A DOKUMENTÁCIÓ FELHASZNÁLÁSA SORÁN.

5 A károkra vonatkozó korlátozások A HTC ÉS BESZÁLLÍTÓI A VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK ÁLTAL MEGENGEDETT MAXIMÁLIS MÉRTÉKIG ELHÁRÍTANAK MINDEN OLYAN, A FELHASZNÁLÓVAL VAGY HARMADIK FÉLLEL SZEMBENI FELELŐSSÉGVÁLLALÁST, AMELY TETSZŐLEGES KÖZVETETT, KÜLÖNLEGES, KÖVETKEZMÉNYES, BALESETKÉNT BEKÖVETKEZŐ VAGY JOGI JELLEGŰ, SZERZŐDÉS KERETEIN BELÜL VAGY KÍVÜL BEKÖVETKEZŐ, A KÖTELEZETTSÉGEK BETARTÁSÁBÓL VAGY BE NEM TARTÁSÁBÓL, AZ IDŐJÁRÁSI INFORMÁCIÓK, A TŐZSDEI ÉS EGYÉB ADATOK VAGY A DOKUMENTÁCIÓ FELHASZNÁLÁSÁBÓL FAKADÓ VAGY AMIATT BEKÖVETKEZŐ KÁRRAL KAPCSOLATOS, IDEÉRTVE TÖBBEK KÖZÖTT, DE NEM KIZÁRÓLAGOSAN A SÉRÜLÉSEKKEL, A BEVÉTELKIESÉSSEL, A JÓ HÍRNÉV ELVESZTÉSÉVEL, AZ ÜZLETI LEHETŐSÉGEK ELVESZTÉSÉVEL, AZ ADATVESZTÉSSEL ÉS/VAGY A NYERESÉG ELVESZTÉSÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ KÁROKAT, MÉG AKKOR IS, HA EZEK A KÁROK ELŐRE LÁTHATÓK VOLTAK. Fontos egészségügyi információ ésbiztonsági óvintézkedések A termék használata során az esetleges jogi vagy egyéb jellegű károk elkerülése érdekében be kell tartani az alábbi biztonsági szabályokat. Őrizze meg és tartsa be a termékkel kapcsolatos összes biztonsági és használati útmutatást. Gondosan tanulmányozza a termékhez mellékelt használati útmutatóban szereplő összes figyelmeztetést. A személyi sérülések, az áramütés, a tűzveszély és a készülékeket érintő károk kockázatának csökkentése érdekében kövesse az alábbi óvintézkedéseket. AZ ELEKTROMOSSÁGGAL KAPCSOLATOS ÓVINTÉZKEDÉSEK A készülék áramellátására kizárólag hozzá illeszkedő akkumulátort és tápegységet szabad használni. Minden egyéb használat veszélyes lehet, és semmissé teheti a termékre adott jóváhagyásokat. 5

6 6 A FÖLDELÉSSEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK VIGYÁZAT: Ha nem megfelelően földelt eszközhöz csatlakoztatja a készüléket, akkor előfordulhat, hogy a készüléket áramütés éri. A készülékhez USB-kábel tartozik, amellyel asztali vagy hordozható számítógéphez csatlakoztatható. Mielőtt csatlakoztatná ezt a készüléket a számítógéphez, győződjön meg arról, hogy a számítógép megfelelő földeléssel van ellátva. Az asztali vagy hordozható számítógép tápkábele tartalmaz egy földelőszálat, a kábel dugóján pedig található egy földelőérintkező. A dugót hozzá illő aljzatba kell csatlakoztatni, amely megfelelően van felszerelve, és el van látva a helyi előírásoknak megfelelő földeléssel. A TÁPEGYSÉGGEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK A megfelelő külső áramforrást használja A készülék kizárólag az áramellátási adatokat tartalmazó címkén feltüntetett típusú áramforrásról működtethető. Ha nem biztos abban, hogy milyen típusú áramforrásra van szüksége, akkor kérje a mobilszolgáltató vagy a helyi áramszolgáltató segítségét. Ha a készülék akkumulátorról vagy egyéb áramforrásról is működtethető, akkor tanulmányozza a mellékelt használati útmutatót. Elővigyázatosan kezelje az akkumulátorokat Ez a termék lítium-ionos vagy lítium polimeres akkumulátort tartalmaz. Az akkumulátor helytelen kezelése tüzet és égési sérülést okozhat. Ne próbálja felnyitni vagy javítani az akkumulátort. Ne szerelje szét, ne törje össze, ne szúrja fel, ne dobja tűzbe van vízbe az akkumulátort, ne zárja rövidre az érintkezőit vagy az áramkörét, továbbá ne tegye ki az akkumulátort 60 C feletti hőmérsékletnek.

7 FIGYELMEZTETÉS: Az akkumulátor helytelen cseréje robbanásveszélyhez vezethet. A tűzveszély és az égési sérülések kockázatának csökkentése érdekében ne szerelje szét, ne törje össze, ne szúrja fel és ne dobja tűzbe vagy vízbe az akkumulátort, ne zárja rövidre az érintkezőit, valamint ne tegye ki az akkumulátort 60 C feletti hőmérsékletnek. Kizárólag a megadott csereakkumulátorokat használja. A használt akkumulátorok újrahasznosítását és hulladékkezelését a helyi szabályozások vagy a termékhez mellékelt útmutató alapján kell végezni. 7 További óvintézkedések A készüléket és az akkumulátort tartsa szárazon, illetve tartsa távol a víztől és az egyéb folyadékoktól, mert ezek rövidzárat okozhatnak. Tartsa távol a fémtárgyakat az akkumulátortól és annak érintkezőitől, mert rövidzárat okozhatnak. A telefont csak olyan termékekhez csatlakoztassa, melyeken megtalálható az USB-IF logó vagy teljesítették az USB-IF megfelelőségi programot. Ne használjon olyan akkumulátort, amely sérült, deformált vagy elszíneződött, amelynek rozsdás a külseje, amely túlmelegedik vagy furcsa szagot bocsát ki. Az akkumulátort mindig tartsa távol a csecsmőktől és a kisgyermekektől, ezzel elkerülheti, hogy lenyeljék az akkumulátort. Az akkumulátor lenyelése esetén azonnal forduljon orvoshoz. Ha az akkumulátor szivárog: Ügyeljen arra, hogy a kiszivárgó folyadék ne kerüljön bőrre vagy ruhára. Ha ez mégis megtörténik, akkor azonnal öblítse le az érintett területet, és haladéktalanul forduljon orvoshoz.

8 8 Ügyeljen arra, hogy a kiszivárgó folyadék ne kerüljön szembe. Ha ez mégis megtörténik, a szemet NEM SZABAD dörzsölni; azonnal öblítse ki tiszta vízzel, és haladéktalanul forduljon orvoshoz. A szivárgó akkumulátort tartsa távol a tűztől, mert begyulladhat vagy felrobbanhat. A KÖZVETLEN NAPSÜTÉSSEL KAPCSOLATOS BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK Óvja a készüléket a nedvességtől és a különösen alacsony vagy magas hőmérséklettől. Ne hagyja a készüléket vagy a hozzá tartozó akkumulátort gépkocsiban vagy olyan helyen, ahol a hőmérséklet meghaladhatja a 60 C-ot; például gépkocsi műszerfalán, ablakpárkányon vagy olyan ablak mögött, ahol közvetlen napsütés, illetve huzamosabb ideig erős ultraibolya sugárzás érheti. Ilyen körülmények között károsodhat a készülék, túlmelegedhet az akkumulátor, és a gépkocsi is veszélybe kerülhet. A HALLÁSKÁROSODÁS ELKERÜLÉSE VIGYÁZAT: Ha huzamosabb ideig nagy hangerővel használja a fejhallgatót vagy a fülhallgatót, akkor tartósan károsodhat a hallása. MEGJEGYZÉS: Franciaország esetében az eszközhöz tartozó fülhallgató (alább megjelölve) a szükséges tesztek során megfelelt a vonatkozó NF EN :2000 és/vagy NF EN :2003 szabvány által meghatározott, a hangnyomásra vonatkozó előírásoknak, a francia jogszabályok szerint francia rendelkezés megköveteli. Fülhallgató, gyártja a HTC; típusszám: HS S300.

9 REPÜLÉSBIZTONSÁG Előfordulhat, hogy a készülék interferenciába lép a repülőgépek navigációs rendszerével és kommunikációs hálózatával, ezért a legtöbb országban a jogszabályok tiltják a készülék telefon funkciójának használatát a repülőgépek fedélzetén. Ha a készüléket repülőgép fedélzetén szeretné használni, akkor Repülés üzemmódra váltva ne feledje el kikapcsolni a telefon funkciót. A KÖRNYEZETTEL KAPCSOLATOS ÓVINTÉZKEDÉSEK Ne használja a készüléket üzemanyagtöltő állomáson, üzemanyagraktárban, vegyi üzemben vagy robbantási területen, robbanásveszélyes levegőjű helyen, például üzemanyagtöltésre vagy -tárolásra használt területen, hajó fedélközében, üzemanyag vagy vegyi anyag tárolására vagy szállítására használt létesítményben, továbbá olyan helyen, ahol a levegő vegyi anyagot vagy részecskéket, például gabonaport, fémport vagy egyéb port tartalmaz. Az ilyen helyeken a szikrák robbanást vagy tüzet okozhatnak, amely személyi sérüléshez vagy akár halálesethez is vezethet. ROBBANÁSVESZÉLYES LEVEGŐJŰ TERÜLETEK Ha robbanásveszélyes levegőjű vagy gyúlékony anyagok tárolására használt helyen tartózkodik, akkor kapcsolja ki a készüléket, és vegye figyelembe az adott helyen feltüntetett jelzéseket és utasításokat. Az ilyen helyeken a szikrák robbanást vagy tüzet okozhatnak, amely személyi sérüléshez vagy akár halálesethez is vezethet. Lehetőleg kerülje a készülék használatát azokon a helyeken, ahol üzemanyag kezelése folyik, például a szervizekben és a benzinkutakon, továbbá vegye figyelembe, hogy az üzemanyagraktárakban, a vegyi üzemekben és a robbantási területeken milyen előírások vonatkoznak a rádiós készülékek használatára. A robbanásveszélyes levegőjű helyeket a legtöbbször, de nem minden esetben, jelöléssel látják el. Ilyen helynek számítanak például az üzemanyagtöltő állomások, a hajók fedélköze, az üzemanyagok vagy vegyi anyagok tárolására vagy szállítására használt létesítmények, illetve azok a helyek, ahol a levegő vegyi anyagokat vagy részecskéket, például gabonaport, fémport vagy egyéb port tartalmaz. 9

10 10 UTAZÁSI BIZTONSÁG Mozgásban lévő jármű vezetője kézben tartott készülékkel vészhelyzet kivételével nem vehet igénybe telefonos szolgáltatást. Egyes országokban helyettesítő jelleggel engedélyezve van a kihangosító eszközök használata. A RÁDIÓFREKVENCIÁS SUGÁRTERHELÉSSEL KAPCSOLATOS ÓVINTÉZKEDÉSEK Lehetőleg ne használja a telefont fémből készült szerkezet közelében (például épület acélváza mellett). Lehetőleg ne használja a készüléket erős elektromágneses forrás közelében, például mikrohullámú sütő, hangszóró, tévé- vagy rádiókészülék mellett. Kizárólag eredeti, a gyártó által jóváhagyott vagy fémet nem tartalmazó tartozékokat használjon. A gyártó által jóvá nem hagyott tartozékok használata a rádiófrekvenciás eredetű sugárterhelésre vonatkozó szabályok megszegését okozhatja, ezért az ilyen tartozékok használatát kerülni kell. INTERFERENCIA A GYÓGYÁSZATI KÉSZÜLÉKEKKEL A készülék hibás működést idézhet elő a gyógyászati készülékekben. A legtöbb kórház és klinika területén tilos a készülék használata. Ha egyéb személyi gyógyászati készüléket használ, akkor egyeztesse a gyártóval, hogy a készülék megfelelő árnyékolással rendelkezik-e a rádiófrekvenciás sugárzással szemben. A kezelőorvosa valószínűleg segítségére lehet a megfelelő információk beszerzésében. Az egészségügyi intézmények területén, ha bármilyen módon erre szólítják fel, KAPCSOLJA KI a telefont. A kórházak és az egyéb egészségügyi intézmények a rádiófrekvenciás sugárzásra érzékeny készülékeket is használhatnak. HALLÓKÉSZÜLÉKEK A digitális vezeték nélküli telefonok egy része interferál bizonyos hallókészülékekkel. Ha ilyen jellegű interferenciát tapasztal, akkor a szolgáltató vagy az ügyfélszolgálat segítségével keressen más megoldást.

11 NEMIONIZÁLÓ SUGÁRZÁS A készülék belső antennával van ellátva. A sugárzási teljesítmény és az interferenciák elleni védelem optimális szinten tartása érdekében a készüléket normál használati helyzetben kell működtetni. Az egyéb mobil rádiós átviteli készülékekhez hasonlóan ebben az esetben is érvényes, hogy a készülék kielégítő működése és a használó biztonsága érdekében ügyelni kell arra, hogy a készülék működtetése közben az emberi test semelyik része ne kerüljön túlságosan közel az antennához. Kizárólag a beépített antennát használja. A nem engedélyezett vagy módosított antennák használata hátrányosan befolyásolhatja a hívásminőséget, károsíthatja a telefont, ronthatja a teljesítményt, az ajánlott értékeket meghaladó SAR-szint kialakulásához vezethet, továbbá az adott országban érvényes szabályok megszegését okozhatja. A telefon optimális teljesítményének biztosítása, illetve a személyek rádiófrekvenciás sugárterhelésére vonatkozóan a szabványokban meghatározott előírások betartása érdekében mindig a normál használati pozícióban működtesse a készüléket. Az antennával való érintkezés a hívásminőség romlásához vezethet, és a szükségesnél nagyobb teljesítményű működésre kényszerítheti a készüléket. A telefon HASZNÁLATA közben kerülje az antenna környékével való érintkezést, ezzel az antenna optimális működését és az akkumulátoros üzemidő meghosszabbítását is elősegíti. Az antenna helye 11

12 12 Általános óvintézkedések Kerülje túlzott nyomás kifejtését a készülékre Ne fejtsen ki túlságosan nagy nyomást a képernyőre és a készülékre, hogy elkerülhesse azok sérülését, és mindig távolítsa el a készüléket nadrágzsebéből, mielőtt leülne. Javasolt, hogy a készüléket védőtokban tárolja, az érintőképernyőt pedig kizárólag az érintőceruzával vagy az ujjával érintse meg. A nem megfelelő használat következtében berepedt kijelzőre nem terjed ki a jótállás. A készülék felmelegszik tartós használat után Amikor a készüléket hosszabb ideig használja, például amikor telefonon beszél, az akkumulátort tölti, vagy a webet böngészi, a készülék felmelegedhet. A legtöbb esetben, ez az állapot normálisnak mondható és nem a készülék hibáját jelzi. Tartsa tiszteletben a javítási jelzéseket Hacsak a használati vagy a javítási útmutatóban ilyen utalást nem talál, ne próbálja maga javítani a készüléket. A készülék belsejében lévő alkatrészek javítását erre felhatalmazott technikusnak vagy szakszerviznek kell végeznie. Javítást igénylő sérülés esetén Válassza le a készüléket az elektromos aljzatról, majd forduljon felhatalmazott technikushoz vagy szakszervizhez, ha a következők valamelyike történik: Folyadék került vagy valamilyen tárgy esett a készülékbe. A készüléket eső vagy víz érte. A készülék leesett vagy megsérült. Egyértelműen túlmelegedésre utaló jelek mutatkoznak. A használati útmutatás követése ellenére a készülék nem a megszokott vagy elvárható módon működik.

13 Kerülje a forró területeket Ne tegye a készüléket hőforrás, például fűtőtest, fűtőnyílás, kályha, illetve egyéb olyan készülék közelébe, amely hőt termel (ilyenek például az erősítők). Kerülje a párás területeket Soha ne használja a készüléket párás helyen. Ne használja a készüléket, ha a környezeti hőmérsékletben nagyságrendi változás állt be Ha a korábbitól jelentősen eltérő hőmérsékletű és/vagy páratartalmú helyre viszi a készüléket, akkor előfordulhat, hogy pára csapódik le a készülék belsejében. A készülék sérülésének elkerülése érdekében a készülék használata előtt hagyjon elegendő időt a nedvesség elpárolgására. MEGJEGYZÉS: Ha alacsony hőmérsékletű helyről melegebb környezetbe, illetve meleg helyről hidegre viszi a készüléket, akkor a bekapcsolása előtt hagyjon időt arra, hogy a készülék felvegye a környezet hőmérsékletét. Ne nyomjon semmilyen tárgyat a készülékbe Soha ne nyomjon semmilyen tárgyat a készülék foglalataiba és egyéb nyílásaiba. A nyílások a készülék szellőzését segítik. A nyílásokat nem szabad elfedni, illetve egyéb módon sem szabad akadályozni a levegő mozgását. Rögzítési tartozékok Ne használja a készüléket instabil asztalon, kocsin, talapzaton, állványon vagy konzolon. A készülék rögzítését mindig a gyártó útmutatása szerint, a gyártó által ajánlott rögzítési tartozékkal kell végezni. Kerülje az instabil rögzítést Ne tegye a készüléket instabil talpra. Csak jóváhagyott tartozékokkal használja a készüléket A készüléket csak az erre a célra megfelelő személyi számítógépekkel és tartozékokkal szabad összekötni és használni. 13

14 14 A hangerő módosítása Fejhallgató vagy egyéb hangeszköz használata előtt csökkentse a hangerőt. Tisztítás Húzza ki a fali aljzatból a készüléket, mielőtt megkezdené a tisztítását. Ne használjon tisztítófolyadékot vagy hajtógázos tisztítószert. A tisztításra nedves kendőt alkalmazzon, de SOHA ne használjon vizet az LCD kijelző tisztítására.

15 Tartalom 1. fejezet Az első lépések Ismerkedés a Touch Phone készülékkel Kiegészítők...23 Felülnézet...23 Bal panel...24 Jobb panel...24 Előlap...25 Hátulnézet...26 Alulnézet A SIM-kártya, az akkumulátor és a tárolókártya behelyezése SIM-kártya...27 Akkumulátor...28 Tárolókártya Az akkumulátor töltése Indítás A készülék be- és kikapcsolása...31 A SIM-névjegyek importálása és az adatkapcsolati beállítások automatikus konfigurálása...31 A készülék átállítása alvó módba Kezdőképernyő Értesítések Állapotikonok Start képernyő Gyorsmenü A hangerő beállítása Ujjmozdulatok Görgetés ujjal

16 16 Pásztázás ujjal A készülék csatlakoztatása a számítógéphez fejezet A telefonfunkciók használata 45 1 Hívás kezdeményezése Hívás kezdeményezése a Telefon képernyőről...45 Hívás kezdeményezése a TouchFLO 3D Kezdőlapról...48 Segélyhívás kezdeményezése...48 Nemzetközi hívások kezdeményezése...48 A hangposta felhívása Hívás fogadása és befejezése Bejövő hanghívás fogadása vagy visszautasítása...49 A hívásfunkciók használata A Híváslista használata Gyorstárcsázás Videohívás Videohívás létrehozása...54 A videohívás beállításainak módosítása...55 Bejövő videohívás fogadása vagy elutasítása A telefon funkció be- és kikapcsolása Az autós készletek telefonjainak használata fejezet TouchFLO 3D A TouchFLO 3D ismertetése A TouchFLO 3D Kezdőlap használata Kezdőlap...63 Személy...66 Üzenetek...74 Levelezés...74 Internet...77 Naptár...79

17 Tőzsde...81 Fényképek és videók...84 Zene...86 Időjárás...89 Beállítások fejezet Szövegbevitel Beviteli mód kiválasztása A Teljes QWERTY használata A Telefon billentyűzet használata A Prediktív mód használata A Numerikus és a Szimbólum mód használata A Touch beviteli beállítások módosítása fejezet Információk szinkronizálása Szinkronizálás A Windows Mobile-eszközközpont telepítése Windows Vista rendszerre A szinkronizálási beállítások megadása a Windows Mobile-eszközközpontban A Windows Mobile-eszközközpont használata Az ActiveSync telepítése Windows XP rendszerre Az ActiveSync telepítése A szinkronizálás beállítása az ActiveSync alkalmazásban Szinkronizálás a számítógéppel Szinkronizálás elindítása és megállítása A szinkronizálandó adatok kiválasztása A szinkronizálási hibák elhárítása Szinkronizálás Bluetooth-on keresztül Zeneszámok és videók szinkronizálása

18 18 6. fejezet Üzenetkezelés Üzenetkezelő Szöveges üzenetek Új SMS létrehozása és elküldése SMS-ek kezelése MMS Az MMS beállítások megváltoztatása Az MMS-üzenetek megjelenítése és megválaszolása Az fiókok típusai Outlook szinkronizálása a számítógéppel Internetes fiók beállítása üzenet írása és küldése ek megjelenítése és megválaszolása A Beérkezett üzenetek lista szűrése üzenetek szinkronizálása Az beállítások testreszabása fejezet A vállalati ek és az értekezlet-összehívások kezelése Szinkronizálás az Exchange kiszolgálóval Exchange kiszolgálóval létesített kapcsolat beállítása Szinkronizálás elindítása A vállalati ek kezelése Automatikus szinkronizálás a Közvetlen leküldés szolgáltatás segítségével Ütemezett szinkronizálás Azonnali letöltés a Levelezés előtöltés szolgáltatással keresése az Exchange kiszolgálón Az üzenetek megjelölése A házon kívüliség automatikus jelzése Az értekezlet-összehívások kezelése Névjegy keresése a vállalati címtárban

19 8. fejezet Internet Internetelérési lehetőségek Wi-Fi GPRS/3G Betárcsázásos kapcsolat Adatkapcsolat indítása Az Opera Mobile használata A böngészőképernyő Az Opera Mobile menü Navigálás a weboldalakon A YouTube használata Videók keresése A Műsorkalauz használata Videó megtekintése Könyvjelzők Előzmények Médiafolyamok használata Windows Live használata A Windows Live képernyő A Windows Live Messenger használata RSS Hub használata Feliratkozás hírcsatornára és azok rendezése A címsorlista használata Hírek összefoglalásának megtekintése A készülék használata modemként (Internetmegosztás) fejezet Bluetooth Bluetooth üzemmódok Bluetooth-partnerség Bluetooth kihangosító vagy sztereó headset csatlakoztatása Információk sugárzása Bluetooth-kapcsolaton keresztül

20 fejezet Navigálás útközben Google Maps (országonként érhető el) Hely keresése Útmutatás és előkészületek a GPS használatához A műholdas adatok letöltése a QuickGPS alkalmazással Letöltési beállítások módosítása fejezet Multimédiás szolgáltatások Fényképek és videók készítése Felvételi mód módosítása A fókusz használata Fényképek és videók rögzítése A Visszajátszás képernyő Képernyőn megjelenő vezérlők Menüpanel Nagyítás Speciális beállítások módosítása Fényképek és videók megtekintése az Album használatával Fényképek megtekintése Videók lejátszása Album bezárása A Windows Media Player Mobile használata Médiafájl lejátszása Video- és audiofájlok szinkronizálása Lejátszási lista létrehozása Hibaelhárítás Az FM-rádió használata Előre beállított állomások mentése FM-rádió lekicsinyítése vagy kikapcsolása Az Audió Booster használata

21 1 fejezet Programok A programok kezelése Egy program elindítása Egy program telepítése Névjegyek Új névjegy hozzáadása Névjegyek rendszerezése és keresése Névjegy adatainak megosztása JBlend MIDletek/MIDletcsomagok telepítése és indítása MIDletek és MIDletcsomagok kezelése Microsoft Office Mobile SIM-kezelő fejezet A készülék kezelése Fájlok másolása és kezelése A készülék beállítása Személyes fül Rendszer fül Kapcsolatok fül Alapszintű beállítások módosítása Kijelzőbeállítások Készüléknév Csengési beállítások Telefonos szolgáltatások Kapcsolati beállítás A Kommunikációkezelő használata A Feladatkezelő használata A készülék védelme A SIM-kártya védelme PIN-kóddal

22 22 A készülék védelme jelszóval A memóriakártyán található fájlok titkosítása Memóriakezelés A készülék alapállapotba állítása Szoftveres újraindítás végrehajtása Hardveres újraindítás végrehajtása A tároló törlése Windows Update Függelék 237 A.1 Jogszabályi nyilatkozatok A.2 Műszaki adatok Tárgymutató 249

23 1.1 Ismerkedés a Touch Phone készülékkel Kiegészítők A termékcsomag a következőket tartalmazza: 1. fejezet Az első lépések HTC Touch Diamond2 USB szinkronizáló-kábel Akkumulátor Első lépések útmutató Hálózati tápegység Első lépések és Felhasználói útmutató Képernyővédő lemezek Vezetékes sztereó headset Tartalék érintőceruza Felülnézet ÜZEMKAPCSOLÓ Lenyomásával ideiglenesen kikapcsolható a kijelző. Ha ki szeretné kapcsolni a készüléket, akkor körülbelül 3 másodpercig tartsa lenyomva a gombot. További információ a jelen fejezet Az első bekapcsolás című szakaszában található.

24 24 Az első lépések Bal panel Jobb panel HANGOSÍTÁS A hangosításhoz hívás vagy zene lejátszása közben nyomja meg ezt a gombot. Hangszóró HALKÍTÁS A halkításhoz a hívás vagy zene lejátszása közben nyomja meg ezt a gombot. Érintőceruza Megérintheti az elemeket, írhat vagy rajzolhat az érintőképernyőre.

25 Előlap Az első lépések 25 Értesítő LED* A leírásukat lásd lejjebb. Fülhallgató A telefonhívások hangját szólaltatja meg. START Nyomja meg a Start képernyő megnyitáshoz vagy bezárásához. A részleteket lásd a Start képernyő című részben ebben a fejezetben. BESZÉD/KÜLDÉS A bejövő hívások fogadására és a számok tárcsázására használható. Hívás közben nyomja meg és tartsa nyomva, hogy ki- vagy bekapcsolja a kihangosítót. Érintőképernyő Második kamera Ez a kamera szolgál a videohívások lebonyolítására és önarckép felvételére. Fényérzékelő Érzékeli a környezeti fényerőt, és annak megfelelően állítja be a képernyő háttérvilágítását. VISSZA Nyomja meg az előző képernyőhöz való visszatéréshez. VÉGE A hívás befejezésére vagy a Kezdőképernyő fülre történő visszalépésre alkalmas. Nyomja meg és tartsa nyomva a készülék lezárásához. A VÉGE gomb testre szabását lásd a 13. fejezet Gombok című szakaszában. Nagyítási eszközsáv Csúsztassa az ujját balra vagy jobbra a fényképek, dokumentumok, térképek, weboldalak és sok minden más nagyításához vagy kicsinyítéséhez. * Az Értesítő LED: Zöld villogással jelzi az új SMS, MMS vagy érkezését, a nem fogadott hívást vagy az emlékeztetőt. Zölden világít, ha a készülék a tápkábelre vagy számítógépre csatlakozik, és az akkumulátor feltöltődött. Borostyánsárgán világít, ha az akkumulátor töltődik. Borostyánsárgán villog, ha az akkumulátor töltöttségi szintje 10% alá csökken.

26 26 Az első lépések Hátulnézet Alulnézet 5 megapixeles fényképezőgép A részleteket lásd a Fényképek és videók rögzítése részben a 11. fejezetben. Mikrofon Hátlap Szinkronizálási csatlakozó/fülhallgató csatlakozója Csatlakoztassa a mellékelt USB-kábelt az adatok szinkronizálásához. Csatlakoztassa a hálózati tápegységet az akkumulátor feltöltéséhez. A mellékelt USB-s sztereó headset csatlakoztatásával a készülék kézbevétele nélkül bonyolíthat hívásokat és hallgathat zenét.

27 Az első lépések A SIM-kártya, az akkumulátor és a tárolókártya behelyezése A SIM-kártya, az akkumulátor és a tárolókártya behelyezése előtt el kell távolítania a hátlapot. Emellett győződjön meg róla, hogy ki van-e kapcsolva a készülék a SIMkártya és az akkumulátor behelyezése vagy cseréje előtt. A hátlap eltávolítása 1. Győződjön meg arról, hogy a készülék ki van kapcsolva. 3. Tartsa biztosan mindkét kezével a készüléket, előlapjával lefelé. Nyomja a hátlapot felfelé a hüvelykujjaival addig, amíg el nem válik a készüléktől, majd csúsztassa felfelé az eltávolításhoz. SIM-kártya A SIM-kártya tartalmazza az Ön telefonszámát, a szolgáltatással kapcsolatos adatokat, valamint a kártyán található a telefonkönyv és az üzenetek tárolására szolgáló memória is. A készülék az 1,8 V-os és a 3 V-os SIM-kártyákat egyaránt támogatja. Megjegyzés Egyes régebbi SIM-kártyák nem használhatók a készülékkel. Lehetséges, hogy kérnie kell a szolgáltatótól a SIM-kártya cseréjét. Előfordulhat, hogy a szolgáltatás díjfizetés ellenében vehető igénybe.

28 28 Az első lépések A SIM-kártya behelyezése 1. Távolítsa el az akkumulátort, ha az már a készülékben van. 3. Keresse meg a SIM-kártya nyílását, majd illessze be a SIM-kártyát aranyszínű érintkezőivel lefele, levágott sarkával a nyílásból kifele állítva. Csúsztassa be a SIM-kártyát teljesen a nyílásba. Levágott sarok A SIM-kártya eltávolítása 1. Távolítsa el az akkumulátort, ha az már a készülékben van. Nyomja meg és tartsa lenyomva a SIM-kártya nyílás zárját a hüvelykujjával. 3. Csúsztassa ki a SIM-kártyát a nyílásból a másik hüvelykujjával vagy ujjával. 1 2 SIM SIM SIM Akkumulátor A készülékben tölthető lítium-ion akkumulátor található, és a készüléket csak a gyártó által meghatározott eredeti akkumulátorral és tartozékokkal való üzemelésre tervezték Az akkumulátor teljesítménye sok tényezőtől függ, többek között a hálózati konfigurációtól, a jelerősségtől és a használati szokásoktól. Az akkumulátor élettartamát lásd a Függelék Műszaki adatok című részében.

29 Figyelem! Az első lépések 29 A tűzveszély és az égési sérülések kockázatának csökkentése érdekében: Ne próbálja felnyitni, szétszerelni vagy javítani az akkumulátort. Ne törje össze és ne szúrja fel az akkumulátort, ne zárja rövidre az érintkezőit, valamint ne dobja tűzbe vagy vízbe. Ne tegye ki 60 C-nál (140 F-nál) magasabb hőmérsékletnek. Az akkumulátort kizárólag ehhez a termékhez készült másik akkumulátorra cserélje. A használt akkumulátorok újrahasznosítása és hulladékként való kezelése során kövesse a lakhelyén érvényes előírásokat. Az akkumulátor behelyezése 1. Illessze az akkumulátor szemmel is látható rézérintkezőit az akkumulátortartó alsó részében levő érintkezőkhöz. 3. Először az akkumulátor érintkező oldalát helyezze be, majd finoman nyomja be az akkumulátort a helyére. Tegye vissza a készülék hátlapját. Az akkumulátor eltávolítása 1. Győződjön meg arról, hogy a készülék ki van kapcsolva. 3. Vegye le a készülék hátlapját. Az akkumulátor jobb felső részén van egy rovátka. Emelje ki az akkumulátort a horonynál fogva. Rovátka Tárolókártya Ha még több tárolóhelyet szeretne a képek, videók, zenék és fájlok eltárolásához, szerezzen be egy microsd kártyát és helyezze be a készülékébe.

30 30 Az első lépések A microsd-kártya behelyezése 1. Ellenőrizze, hogy a készülék ki van-e kapcsolva, és csak azután távolítsa el a hátlapot. 3. Keresse meg a microsd-kártya nyílását a felnyitott jobb panel felső részén. Illessze a microsd-kártyát a nyílásba az aranyszínű érintkező oldalával lefelé, amíg a helyére nem kattan. Megjegyzés A microsd-kártya eltávolításához nyomja meg a kártyát, ekkor kijön a nyílásból. 1.3 Az akkumulátor töltése Memóriakártya nyílása Az új akkumulátorok nincsenek teljesen feltöltve. A készülék használatbavétele előtt javasolt feltölteni az akkumulátort. Az akkumulátorok általában csak több teljes feltöltési-lemerítési ciklus után érik el a maximális teljesítményüket. Megjegyzés A készülék töltésére csak a mellékelt hálózati tápegység és az USB-s szinkronizáló kábel használható. Az akkumulátor töltéséhez csatlakoztassa a hálózati tápegységet USB-csatlakozóját a készülékéhez, majd dugja a hálózati tápegységet egy konnektorba. A töltés folyamán az Értesítő LED folyamatosan, borostyánsárgán világít. Ha az akkumulátor úgy töltődik, hogy a készülék be van kapcsolva, egy töltést jelző ikon is megjelenik a Kezdőképernyő címsorában. Miután az akkumulátor feltöltődött, egy teli akkumulátor ikon jelenik meg a Kezdőképernyő címsorában. Figyelem! Ne vegye ki az akkumulátort a készülék hálózati vagy autós adapterrel végzett töltés közben. Biztonsági okból a töltés leáll, mielőtt az akkumulátor túlmelegedne.

31 1.4 Indítás Az első lépések 31 A SIM-kártya és az akkumulátor behelyezése és feltöltése után bekapcsolhatja és használatba veheti a készüléket. A készülék be- és kikapcsolása A készülék bekapcsolása Nyomja meg az ÜZEMKAPCSOLÓ gombot. Az első bekapcsoláskor a készülék telepíti a testre szabott beállításokat, majd megjeleníti a SIM-kártya megváltozott képernyőt. Lásd a A SIM-névjegyek importálása és az adatkapcsolati beállítások automatikus konfigurálása című részt ebben a fejezetben. A készülék kikapcsolása 1. Nyomja le és néhány másodpercig tartsa nyomva a ÜZEMKAPCSOLÓ gombot. Érintse meg az Igen elemet. A SIM-névjegyek importálása és az adatkapcsolati beállítások automatikus konfigurálása A testre szabott beállítások telepítése után a SIM-kártya megváltozott képernyő jelenik meg. Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat a készülék adatkapcsolatainak automatikus konfigurálásához és/vagy SIM-kártyán levő partnerek átmásolásához. Az összes kiválasztott beállítás elvégzése után a készülék újraindul. Megjegyzések A SIM-partnerek átmásolása nem jelenik meg, ha nincsenek partnerek a SIM-kártyán. Érintse meg a Mégse gombot, ha később szeretné beállítani az adatkapcsolatokat vagy átmásolni a SIM-partnereket. Ha automatikusan állítja be a készülék adatkapcsolatait, és a SIM-kártyája több hálózati profilt támogat, akkor ki kell választania a használni kívánt profilt.

32 32 Az első lépések A készülék átállítása alvó módba Röviden nyomja meg az ÜZEMKAPCSOLÓ gombot, hogy ideiglenesen kikapcsolja a kijelzőt, és a készüléket Alvó üzemmódra állítsa. Az alvó mód azt jelenti, hogy a készülék alacsony energiaigényű állapotba vált, amelyben az akkumulátor töltésének kímélése érdekében a kijelző ki van kapcsolva. Ha adott ideig nem használja a készüléket, akkor az automatikusan Alvó módba vált. A hívások és az üzenetek Alvó módban is fogadhatók. A készülék automatikusan felébred, amikor egy bejövő hívás érkezik. A készülék kézi felébresztéséhez rövid ideig nyomja meg az ÜZEMKAPCSOLÓ gombot. 1.5 Kezdőképernyő Az eszköz alapértelmezett kezdőképernyője a TouchFLO 3D Kezdőképernyő, ami lehetővé teszi a legfontosabb funkciók érintéssel való működtetését, pl. kapcsolatok, szöveges üzenetek, , stb. Ha többet szeretne megtudni a TouchFLO 3D Kezdőképernyő használatáról, olvassa el a 3. fejezetet.

33 Kapcsolat állapota Értesítés Jelerősség A hangerő állapota Az első lépések 33 Akkumulátor állapota Start képernyő Gyorsmenü TouchFLO 3D Kezdőképernyő A Telefon képernyő megnyitása (A részleteket lásd a fejezetben) Megnyitja a Fényképező alkalmazást.

34 34 Az első lépések 1.6 Értesítések Amikor megérinti a címsor ikonterületét, megjelenik az Értesítések képernyő, amely többek között megjeleníti a kapcsolat állapotát, és felsorolja az összes függő értesítést, beleértve a nem fogadott hívásokat, az új SMS/MMS-üzeneteket. Érintsen meg egy elemet az Értesítési képernyőn, hogy megnyissa az ahhoz kapcsolódó képernyőt vagy TouchFLO 3D fület. A kapcsolódó képernyő vagy fül megnyitása. Eltávolítja az összes értesítést. Bezárja az Értesítések képernyőt. Az Értesítések képernyő bezárásához érintse meg a Bezárás gombot, vagy nyomja meg a VISSZA gombot.

35 1.7 Állapotikonok Az első lépések 35 Az alábbiakban a készülék által megjelenítethető állapotjelző ikonok egy részének leírása található. Az ezen a területen megjelenő ikonok Rezgő üzemmód Hang: be Hang: ki Az ezen a területen megjelenő ikonok Folyamatban van az akkumulátor töltése Akkumulátor feltöltve Majdnem lemerült az akkumulátor Az ezen a területen megjelenő ikonok Kapcsolati beállítás Többféle értesítés, az összes megjelenítéséhez érintse meg az ikont Új SMS Hangpostára vonatkozó SMS-értesítés érkezett MMS küldése MMS fogadása MMS elküldve Nem lehet MMS-t küldeni Az ezen a területen megjelenő ikonok Kihangosítás be Barangolás Ébresztés Egyéb vezeték nélküli hálózat(ok) észlelhető(k) A vezetékes headset csatlakoztatva Bluetooth bekapcsolva Bluetooth látható üzemmód bekapcsolva Bluetooth sztereó headset észlelhető Új bejövő MMS Új Windows Live üzenet Nem fogadott hívás

36 36 Az első lépések Az ezen a területen megjelenő ikonok GPRS-szolgáltatás elérhető EDGE szolgáltatás elérhető HSPA szolgáltatás elérhető WCDMA/UMTS-szolgáltatás elérhető Csatlakoztatva a vezeték nélküli hálózathoz A kapcsolat aktív A kapcsolat inaktív Szinkronizálás folyamatban Az ezen a területen megjelenő ikonok GPRS-kapcsolat létrehozása A GPRS-kapcsolat használatban van EDGE-kapcsolat létrehozása Az EDGE-kapcsolat használatban van HSPA csatlakozás A HSPA kapcsolat használatban van WCDMA/UMTS-kapcsolat létrehozása A WCDMA/UMTS-kapcsolat használatban van Maximális jelerősség Nincs jel A telefon ki van kapcsolva Nem érhető el telefonszolgáltatás Folyamatban van a telefonszolgáltatás keresése Hanghívás van folyamatban Tartásban van egy hívás Engedélyezve van a hívások továbbítása Úgy történik tárcsázás, hogy nincs SIM-kártya a készülékben Nincs SIM-kártya a készülékben

37 1.8 Start képernyő Az első lépések 37 A Start képernyő, amely megnyitható a képernyő bal felső sarkában levő Start gomb megérintésével vagy a START ( ) gomb megnyomásával, egygombos hozzáférést biztosít Windows Mobile készülék minden programjához és beállításához. Kedvenc programjai gyorsindító ikonjait is hozzáadhatja a Start képernyőhöz, így gyorsan meg tudja nyitni őket. A Start képernyő megnyitása. Megnyitja a TouchFLO 3D Kezdőlap fület. További részletek az 3. fejezet Kezdőlap című szakaszában találhatók. Megnyitja a TouchFLO 3D Beállítások fület, és módosíthatja a készülék beállításait. További részleteket a 3. fejezet Beállítások részében talál. Csúsztassa az ujját felfelé a további programikonok megtekintéséhez és újabb programikonok hozzáadásához. Megnyitja a TouchFLO 3D Személy fület. Megnyitja a TouchFLO 3D Naptár fület. Megnyitja az ActiveSyncet. Megnyitja a kapcsolódó programot. Programikon hozzáadása. Hozzáférés a készüléken levő összes programhoz. Egy programikon eltávolítása. Megjegyzés A Kezdőlap, Személy, Naptár, Beállítások és ActiveSync ikon állandó ikonok, nem távolíthatók el és nem cserélhetők ki más programok ikonjaira.

38 38 Az első lépések Programikon hozzáadása a Start képernyőre 1. Érintsen meg egy üres helyet a Program hozzáadása képernyő megnyitásához, amely felsorolja a készüléken levő összes programot. 3. Érintse meg azt a programot, amelyet hozzá szeretne adni a Start képernyőhöz. Ha feltöltötte a jelenlegi Start képernyőt programokkal, görgessen lefele, hogy további üres helyeket találjon, és még több programikont adhasson hozzá. Ha lefelé szeretne görgetni, akkor helyezze az ujját az képernyőre, hagyja rajta, majd húzza felfelé. A Start képernyő legfeljebb 19 programikont tartalmazhat. Ha visszafelé szeretne görgetni, akkor helyezze az ujját az képernyőre, hagyja rajta, majd húzza lefelé. Programikon eltávolítása vagy kicserélése a Start képernyőn 1. A Start képernyőn érintse meg az Eltávolítás gombot Érintse meg az eltávolítandó vagy kicserélendő programikont a hely felszabadításához. Érintse meg a Kész elemet. Ha a helyre egy másik programikont szeretne tenni, kövesse a Programikon hozzáadása a Start képernyőre című fejezetben leírtakat. Program elindítása Tegye a következők egyikét a Start képernyőn: Érintse meg a program ikonját, vagy Érintse meg a Minden program, elemet, majd érintse meg a listában a programot Tanács A programlista hosszú. Ha nem látja a programot a képernyőn, csúsztassa az ujját felfele a többi program megjelenítéséhez.

39 1.9 Gyorsmenü Az első lépések 39 A képernyő jobb felső sarkában elérhető Gyorsmenü a pillanatnyilag futó programokat jeleníti meg. A futó programok között néhány mozdulattal válthat, leállíthatja a programokat, valamint megtekintheti, hogy mekkora a felhasznált memória mérete. A Feladatkezelő beállításainak testre szabása. (Lásd a Feladatkezelő használata részt a 13. fejezetben.) Az összes futó program leállítása. Érintse meg ezt az ikont a Gyorsmenü megnyitásához. A használatban lévő teljes program memória megmutatása. Érintse meg a Memória beállítások képernyő megnyitásához. Ha át szeretne váltani valamelyik futó programra, akkor érintse meg a program nevét. Ha le szeretné állítani valamelyik futó programot, érintse meg a elemet.

40 40 Az első lépések 1.10 A hangerő beállítása Egy egyszerű hangerő-szabályozó állítja be a rendszer hangerejét (az értesítések és a zene-/videolejátszás hangerejét), valamint a telefon csengésének hangerejét Nyomja meg a HANGOSÍTÁS/HALKÍTÁS gombot a készülék bal oldalán a Hangerő képernyő megnyitásához. A hangerő növeléséhez vagy csökkentéséhez húzza az ujját fel vagy le a hangerő sávon, vagy nyomja meg a HANGOSÍTÁS/ HALKÍTÁS gombot. Érintse meg a Néma gombot a készülék elnémításához. Érintse meg a Rezgő jelzés gombot a készülék Rezgő módba váltásához. A Hangerő képernyő automatikusan bezárul. Megérintheti a Hangerő képernyő üres területét is a bezáráshoz. Megjegyzés Hívás közben használja a bal oldalon levő HANGOSÍTÁS/HALKÍTÁS gombot a telefonbeszélgetés hangerejének beállításához. Hangerősávok A rendszer és a csengetési hangerő szétválasztott beállítása 1. Csúsztassa az ujját a Beállítások fülre, majd érintse meg a Hang elemet. Kapcsolja ki az Együttes hangerő beállítást. 3. Nyomja meg a HANGOSÍTÁS/HALKÍTÁS gombot.

41 4. Az első lépések 41 Ha váltani szeretne a Csengőhang hangereje és a Rendszer hangereje képernyők között, érintse meg a Csengés vagy Rendszer gombot a képernyő tetején. 5. Kövesse az előző rész 2-3. lépését a hangerő beállításához Ujjmozdulatok Ujjmozdulatokkal görgethet és pásztázhat az érintőképernyőn. Görgetés ujjal Az ujjal végzett görgetés a különféle weboldalak, dokumentumok és listák, például névjegyek, fájlok, üzenetek, naptári találkozók stb. felfelé és lefelé való gördítésére is használható. Ujjal való görgetéskor csúsztassa vagy suhintsa az ujját az érintőképernyőn.

42 42 Az első lépések Görgetés felfelé és lefelé Lefelé görgetéshez húzza az ujját felfelé az érintőképernyőn. Felfelé görgetéshez húzza az ujját lefelé az érintőképernyőn. Automatikus görgetéshez suhintson az ujjával felfelé vagy lefelé az érintőképernyőn. Érintse meg a képernyőt a görgetés befejezéséhez. Görgetés balra és jobbra Ha jobbra szeretne görgetni, húzza az ujját balra. Ha balra szeretne görgetni, húzza az ujját jobbra. Automatikus görgetéshez suhintson az ujjával jobbra vagy balra az érintőképernyőn. Érintse meg a képernyőt a görgetés befejezéséhez. Pásztázás ujjal Használhatja az ujjal való pásztázást is, hogy a kinagyított kép, weboldal, dokumentum vagy más részeit is megnézze. Ha pásztázni szeretne, akkor helyezze az ujját az érintőképernyőre, hagyja rajta, majd húzza bármelyik irányba.

43 Az első lépések A készülék csatlakoztatása a számítógéphez Amikor a készüléket az USB-kábellel számítógéphez csatlakoztatja, a Csatlakozás számítógéphez képernyő jelenik meg, ahol ki kell választania az USB-kapcsolat típusát: ActiveSync Válassza ezt a módot, ha a következőket szeretné tenni: Outlook üzenetek, kapcsolatok, naptári találkozók, fájlok és más adatok szinkronizálása a készülék és a számítógép között. A teljes készülékhez olvasási és írási hozzáférést szeretne. Az ActiveSync használatáról az 5. fejezetben tudhat meg többet. Lemezmeghajtó Ez a mód akkor választható, ha microsd-kártyát helyezett a készülékbe. Válassza ezt a módot, ha a memóriakártyát USB-meghajtóként szeretné használni, és gyorsabban szeretne fájlokat másolni a készülék memóriakártyája és a számítógép között. Ha a Lemezmeghajtó mód van bekapcsolva, amikor a készüléke a számítógéphez csatlakozik: Nem lehet a készülékkel hozzáférni a memóriakártya fájljaihoz, illetve a memóriakártyára telepített alkalmazásokat futtatni. A számítógép csak a készülék memóriakártyájához csatlakozik. Ha számítógépről nyitja meg a készüléket, csak annak memóriakártyáján lévő tartalmat láthatja. Internetmegosztás Ha nem rendelkezik internet-hozzáféréssel a számítógépén, kiválaszthatja ezt az üzemmódot, hogy a készüléket modemként használja a számítógépe. Ha többet szeretne megtudni az internetmegosztásról, olvassa el A készülék használata modemként (Internetmegosztás) részt a 8. fejezetben.

44 44 Az első lépések

45 fejezet A telefonfunkciók használata 1 Hívás kezdeményezése Hívás kezdeményezéséhez vagy tárcsázzon egy számot, vagy válassza ki a felhívni kívánt partnert. Megjegyzés A legtöbb SIM-kártyához tartozik egy előre megadott PIN-kód (personal identification number, személyes azonosító szám) amelyet a mobiltelefonszolgáltató határoz meg. Felkérés esetén írja be a PIN-kódot, majd érintse meg az Bevitel gombot. Ha háromszor hibás PIN-kódot ad meg, a SIM-kártya zárolódik. Ha ez történik, feloldhatja a PUK-kód (PIN Unblocking Key - PIN feloldó kód) használatával, amit a mobil szolgáltatójától kaphat meg. Hívás kezdeményezése a Telefon képernyőről A Telefon képernyő megnyitásához nyomja meg a BESZÉD/KÜLDÉS gombot ( ), vagy érintse meg a Telefon gombot a TouchFLO 3D Kezdőlap fülén. A Telefon Intelligens tárcsázás tulajdonsága meggyorsítja és megkönnyíti a híváskezdeményezést. Amikor megkezdi egy telefonszám vagy egy névjegybeli név beírását, az Intelligens tárcsázás automatikusan indít egy keresést a SIM-kártyán, a Névjegyek és az Előző hívások között szereplő bejegyzésekben (amelyek bejövő, kimenő és nem fogadott hívások egyaránt lehetnek), majd rendezi a bejegyzéseket. A szűrt listáról ezt követően kiválaszthatja a tárcsázni kívánt számot vagy névjegyet.

46 46 A telefonos funkciók használata Írja be a névjegyben szereplő név első betűjét, illetve a névjegyben szereplő szám első számjegyét. Az Intelligens tárcsázás a névjegyekben szereplő név első betűjével, a névben a szóköz, vonás vagy alulvonás után szereplő karakterrel kezdődően, valamint a telefonszámokban keres. Ha például a 2 számot érinti meg, amelyhez a telefon billentyűzetén az [a, b, c] betűk tartoznak, akkor a következőkhöz hasonló nevek számítanak egyezőnek: Ben Miller, George Adams, John-Carter, Carter, Ellen, Dixon, Allan, Thomas_Clark, JaneCampbell. Ha túl hosszú az egyező bejegyzések listája, és szűkíteni szeretné a találatokat, akkor írjon be egy további betűt. A fenti példát használva, ha a 3 -as gomb megnyomásával folytatja, amelyhez a [d, e, f] betűk tartoznak, akkor a szűrt lista a következő nevekre szűkül: Ben Miller, George Adams, Carter, Ellen, Dixon, Allan. Telefonszám vagy névjegy felhívása 1. Nyomja meg a BESZÉD/KÜLDÉS gombot. Tanács Kezdje beírni az első pár számjegyet vagy karaktert a Telefon billentyűzet gombjai segítségével. Ahogy megadja a számokat vagy betűket, az Intelligens tárcsázás panel megjeleníti az egyező találatokat. Ha rossz számot vagy karaktert írt be, érintse meg a elemet a soron következő számjegy vagy karakter törléséhez. Ha a teljes beírást törölni szeretné, akkor tartsa nyomva a gombot. Miután beírta a 6 számjegyet, és a beírt szám nem szerepel a névjegyei között, megjelenik a Mentés a Névjegyalbumba? gomb a billentyűzet felett. Érintse meg ezt a gombot, majd válassza ki, hogy új névjegyet készít, vagy hozzáadja a számot egy meglévő névjegyhez. 3. Érintse meg a elemet, ha be szeretné zárni a telefon billentyűzetét, és ha látni szeretné az Intelligens tárcsázás panelen, hogy van-e megfelelő szám vagy névjegy. A szűrt listán való böngészéshez húzza gyorsan fel-le az ujját a képernyőn, ha lassabban görgetné, simítson az ujjával fel-le.

47 A telefonos funkciók használata 47 Intelligens tárcsázópanel Szám hozzáadása a névjegyhez. Megnyitja a névjegy adatait. 4. Érintse meg a telefonos billentyűzet megnyitásához vagy bezáráshoz. Szám vagy névjegy felhívásához tegye a következők valamelyikét: Érintse meg a kívánt telefonszámot vagy névjegyet a listán. A névjegyhez társított másik szám hívásához válassza ki a névjegyet, majd érintse meg a partner nevétől jobbra a névjegykártya ikont. A részletes névjegy képernyőn érintse meg a hívni kívánt számot. Tanácsok Hívás közben használja a készülék oldalán található HANGOSÍTÁS/HALKÍTÁS gombot, hogy beállítsa a telefon hangerejét. Ha szöveges üzenetet szeretne küldeni a kijelölt névjegy alapján, akkor érintse meg az, majd az SMS küldése elemet. Az SMS küldéséről a 6. fejezet SMS üzenetek részében talál további információt.

48 48 A telefonos funkciók használata Hívás kezdeményezése a TouchFLO 3D Kezdőlapról Lásd a Személy szakaszt a 3. fejezetben a további részleteket. Segélyhívás kezdeményezése Írja be a tartózkodási helyének megfelelő nemzetközi segélyhívó számot, majd nyomja meg a készülék BESZÉD/KÜLDÉS gombját Tanács Lehetséges, hogy a SIM-kártyán további segélyhívó számok is szerepelnek. Részletes információt a szolgáltatótól kaphat. Nemzetközi hívások kezdeményezése 1. Tartsa lenyomva a 0 számgombot a Telefon képernyőn addig, amíg a plusz (+) jel meg nem jelenik. A plusz (+) karakter a nemzetközi előválasztó szám helyett jelenik meg. Írja be a tárcsázni kívánt teljes telefonszámot, majd nyomja meg a BESZÉD/ KÜLDÉS gombot a készüléken. Teljes telefonszámnak az számít, amely az országhívószámot, a körzetszámot (bevezető nullák nélkül, amennyiben szerepelnek benne ilyenek) és a telefonszámot egyaránt tartalmazza. A hangposta felhívása Általában az 1. számot tartják fenn a hangpostához. Tartsa lenyomva ezt a gombot a telefon képernyő billentyűzetén, hogy felhívja a hangpostát és meghallgassa a hangüzeneteket.

49 2 Hívás fogadása és befejezése A telefonos funkciók használata 49 Hívás fogadásakor a Bejövő videohívás képernyő jelenik meg, ahol fogadhatja vagy elutasíthatja a hívást. Bejövő hanghívás fogadása vagy visszautasítása Hívás fogadása Tegye a következő valamelyikét: Teljesen csúsztassa el a középső gombot balra a Fogadás/Mellőzés sávon. Nyomja meg a BESZÉD/KÜLDÉS gombot. A hívás elutasítása Tegye a következő valamelyikét: Teljesen csúsztassa el a középső gombot jobbra a Fogadás/Mellőzés sávon. Nyomja meg a VÉGE gombot. Középső gomb A csengőhang elnémítása Ahhoz, hogy elnémítsa a csengést a hívás elutasítása nélkül, érintse meg a Csengőhang némítás gombot vagy nyomja meg a HALKÍTÁS gombot. Le is rakhatja a készüléket kijelzőjével lefelé egy vízszintes felületre a csengőhang elnémításához. Hívás elutasítása és szöveges üzenet küldése Automatikusan elküldhet egy alapértelmezett SMS-t a hívónak, és visszautasíthatja a bejövő hanghívást. Érintse meg az Szöveg küldése gombot a bejövő hívás közben az SMS elküldéséhez. Módosíthatja az alapértelmezett SMS-t a Telefon képernyő Menü > Beállítások > Speciális fülének megérintésével.

50 50 A telefonos funkciók használata A hívásfunkciók használata Hívás közben egy roló fedi el a hívásfunkciók gombjait, hogy elkerülje a véletlen megérintést. Csak a Billentyűzet és a Hívás befejezése gombok aktívak. A funkciógombok eléréséhez érintse meg a roló felső részét és húzza le azt. A hívásfunkció-gombok a hívás tartásba helyezéséhez, másik partner felhívásához konferenciahívás létrehozásához, feljegyzések készítéséhez stb. használhatók. Hívásfunkciók Partner adatai. Lásd a Személy szakaszt a 3. fejezetben a további részleteket.

51 A telefonos funkciók használata 51 Több hívás kezelése A készülék jelzi, ha újabb bejövő hívás érkezik, és lehetővé teszi a hívás fogadását vagy elutasítását. Ha már hívásban van, és szeretné fogadni a hívást, akkor átválthat a két hívó között Nyomja meg a BESZÉD/KÜLDÉS gombot a második hívás fogadásához, és az első hívás tartásba helyezéséhez. A hívók közötti váltáshoz érintse meg az elemet. Ha be szeretné fejezni a második hívást, és vissza szeretne térni az elsőhöz, akkor érintse meg a Hívás befejezése gombot, vagy nyomja meg a VÉGE gombot a készüléken. Konferenciahívás létrehozása 1. Hívja fel a konferenciahívás első résztvevőjét. A kapcsolódás után húzza le a rolót, érintse meg az elemet, majd hívja fel a második résztvevő számát. Az első résztvevő tartásba kerül, amikor felhívja a második résztvevőt. 3. Amikor létrejött a kapcsolat a második résztvevővel, érintse meg az elemet. 4. Ahhoz, hogy egy másik résztvevőt hívjon a konferenciahívásba, érintse meg az elemet a konferenciahívás képernyőt, majd hívja fel a meghívandó partner számát. Megjegyzés A konferenciahívás tartásba kerül, amikor a másik partnert felhívja. Amikor létrejött a kapcsolat a másik partnerrel, akkor egymás között beszélgethetnek. 5. A kapcsolat létrejötte után érintse meg az résztvevőt a konferenciahíváshoz. 6. elemet, hogy hozzáadja a Amikor befejezte, érintse meg a Hívás befejezése vagy a VÉGE gombot a konferenciahívás befejezéséhez. Megjegyzés Nem minden mobiltelefon-hálózat támogatja a konferenciahívást. Részletes információt a szolgáltatótól kaphat.

52 52 A telefonos funkciók használata A kihangosító használata A hívás közben érintse meg az elemet a kihangosító be- vagy kikapcsolásához. A kihangosító bekapcsolásakor a kihangosító ikonja ( ) megjelenik a címsorban. Tanács A hívás közben a BESZÉD/KÜLDÉS gomb nyomva tartásával is be- vagy kikapcsolhatja a kihangosítót. Figyelem! A halláskárosodás elkerülése érdekében ne tartsa a készüléket a füléhez, ha a kihangosító be van kapcsolva. A mikrofon elnémítása hívás közben Érintse meg az elemet a mikrofon be- vagy kikapcsolásához. Ha a mikrofon ki van kapcsolva, a némítás ikon megjelenik a kijelzőn. A Feljegyzések megnyitása hívás közben Érintse meg a elemet, vagy húzza ki az érintőceruzát. Találkozók megtekintése vagy létrehozása hívás közben Érintse meg a elemet a Naptár megnyitásához, és böngésszen a találkozók között, vagy hozzon létre egy újat. Zárja be a Naptár képernyőt a Telefon képernyőre való visszatéréshez. A hívás befejezése Amikor egy hívás van folyamatban, érintse meg a Hívás befejezése gombot, vagy nyomja meg a VÉGE gombot.

53 3 A Híváslista használata A telefonos funkciók használata 53 Ha nem fogadott legalább egy hívást, a kijelző tetején a ikon jelenik meg. Használja a Híváslista fület, hogy láthassa, ki kereste, illetve megnézhesse az összes tárcsázott számot és fogadott hívást. A Híváslista fül megnyitásához érintse meg a Híváslista vagy a Nem fogadott hívás elemet a TouchFLO 3D Kezdőlap fülön. Tárcsázott szám Fogadott hívás Megnyitja a Névjegy adatai képernyő Előző hívások fülét, és megjelenít a partnerrel folytatott összes hívást. Nem fogadott hívás Visszatér a Személyek fülre Szűri vagy törli a Híváslista fület. Ha a Híváslista hosszú, érintse meg a Menü > Szűrő menüpontot, majd válassza ki a megjelenítendő hívás típusát.

54 54 A telefonos funkciók használata 4 Gyorstárcsázás A Gyorstárcsázás funkcióval egyetlen érintéssel tárcsázhatja a gyakrabban hívott számokat. Például, ha egy nevet a helyhez rendelt a Gyorshívások között, akkor tartsa lenyomva a 2-es számot a Telefon képernyő billentyűzetén a partner telefonszámának felhívásához. Gyorstárcsázási bejegyzés létrehozása 1. A Telefon képernyőn érintse meg a Menü > Gyorstárcsázás menüpontot Tanácsok Érintse meg a Menü > Új menüpontot. Érintse meg az egyik nevet, majd válassza ki azt a telefonszámot, amelyet hozzá kíván rendelni a gyorstárcsázó gombhoz. A Hely mezőben adja meg, hogy a szabad gombok közül melyiket szeretné gyorstárcsázó gombként használni, majd érintse meg az OK gombot. 5 Videohívás Ha a Névjegyhez vagy a SIM-kártyáról szeretne Gyorstárcsázó bejegyzést létrehozni, akkor kattintson a megfelelő névjegyre, válassza ki a gyorstárcsázáshoz hozzáadni kívánt számot, majd érintse meg Menü > Gyorshívó hozzáadása menüpontra. Ha törölni szeretné valamelyik gyorstárcsázási bejegyzést, akkor a Gyorstárcsázó lista megjelenítése közben érintse meg a megfelelő bejegyzést, tartsa lenyomva, majd érintse meg a Törlés parancsot. A készülék lehetővé teszi videohívások bonyolítását 3G hálózattal lefedett területen. 3G-képes SIM-kártyára van szüksége, és aktiválni kell a videohívás szolgáltatást az előfizetésén a videohívások létrehozásához. Videohívás létrehozása 1. A Telefon képernyőn tárcsázza a felhívni kívánt számot, érintse meg az elemet, majd érintse meg a Videohívás gombot.

55 A telefonos funkciók használata 55 Tanács Videohívást a Névjegyek közül is kezdeményezhet. Érintse meg a Start > Minden program > Névjegyek menüpontot a Névjegyek program megnyitásához. A kapcsolat létrejötte után érintse meg a Kamera gombot, majd várja meg, hogy a hívott fél képe megjelenjen a Telefon képernyőjén. Megjegyzések A jelerősség hatással lehet az átvitt képek minőségére. A kihangosító automatikusan bekapcsol videohívás esetén. Ha nem sikerül a videohívás létrehozása, egy üzenet jelenik meg, felajánlva a hanghívás kezdeményezésének vagy SMS/MMS-üzenet küldésének a lehetőségét. A videohívás beállításainak módosítása Videohívás közben lehetőség van bizonyos beállítások megváltoztatására, ilyen a képméret, a kép fényereje, a hívás során használt kamera kiválasztása A megadott Képcsere beállítástól függően az Ön és partnerének képe látható rajta. 2 Ki- vagy bekapcsolja a kamerát. Ha a kamera ki van kapcsolva, akkor a megadott videohívási beállításoktól függ, hogy milyen kép jelenik meg. A részleteket lásd a Videohívás beállításainak módosítása című szakaszban. 3 Vált a fő (a készülék hátoldalán található) és a második (előoldali) kamera között. 4 Vált a 2 megjelenítési beállítás között. Eldöntheti, hogy a másik fél képe kisebb vagy nagyobb legyen-e. 5 Megjeleníti a telefonszámot vagy a beszélgetőpartner nevét, valamint a hívás időmérőjét.

56 56 A telefonos funkciók használata A fényerő beállítása 1. A videohívás közben érintse meg a Menü > Fényerő menüpontot. A fényerőjelző sáv megjelenik a képernyőn. Húzza a csúszkát a jobbra, hogy növelje vagy balra, hogy csökkentse az élőkép fényerejét. Megjegyzés Állókép fényerejét nem állíthatja. A videohívási beállítások módosítása A Telefon képernyőn vagy a folyamatban lévő videohívás képernyőjén megérintheti a Menü > Videohívás beállításai elemet, és beállíthatja a következő lehetőségeket: Általános fül Statikus kép megjelenítése. Válassza ki azt a képet, amelyet a kamera kikapcsolásakor szeretne megjeleníteni. Előre beállítható (nő). Egy nő képét jeleníti meg. Előre beállítható (férfi). Egy férfi képét jeleníti meg. Egyéni kép. Az Ön által kiválasztott fájlban szereplő kép megjelenítése. Ha ezt a beállítást választotta, érintse meg a Tallózás gombot egy képfájl kiválasztásához. Videó utolsó képkockája. A kamera kikapcsolása előtti utolsó képkocka használata megjelenített képként. Videohívások beállításai Általános fül Videobeállítások. Beállítja a megjelenített képek alapértelmezett méretét.

57 Kamera opciók A telefonos funkciók használata 57 Második kamera videója rotálása. Ezt a beállítást akkor válassza, ha a második kamerával valamilyen szöveges dokumentumot szeretne megmutatni a partnerének. Videohívás megválaszolásánál kamera kikapcs. / Kamera kikapcsolása videohívás során. Egy állóképet jelenít meg az élő kép helyett a másik fél számára a videohívás fogadásakor vagy létrehozásakor. A megjelenített kép az Állókép megjelenítése menüpontban kiválasztott kép lesz. Display infó: Hívás időt mutat. Megjeleníti a hívás hosszát. Telefonszám vagy név megjelenítése. Megjeleníti a másik fél telefonszámát vagy nevét a hívás közben. Szolgáltatások fül A Szolgáltatások fülön további, a hívásokkal kapcsolatos beállítások adhatók meg. Bejövő videohívás fogadása vagy elutasítása Videohívás beérkezésekor a Bejövő videohívás képernyő jelenik meg. Lásd a fejezetben korábban tárgyalt Bejövő hanghívás fogadása vagy elutasítása szakaszt, hogy további tájékoztatást kapjon a bejövő videohívások fogadásáról vagy elutasításáról, a csengőhang elnémításáról és sok minden másról.

58 58 A telefonos funkciók használata 6 A telefon funkció be- és kikapcsolása A legtöbb országban a jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy a repülőgépek fedélzetén ki kell kapcsolni a telefonokat. A telefon funkció engedélyezése vagy letiltása 1. Érintse meg a Start > Beállítások menüpontot, majd érintse meg a Kommunikáció elemet. A Telefon beállítástól jobbra érintse meg a KI/BE csúszkát a telefonfunkció be- vagy kikapcsolásához. A Repülés mód engedélyezése és letiltása A telefon funkciót úgy is kikapcsolhatja, hogy Repülés módba kapcsolja a készüléket. A Repülés mód engedélyezésével a készülék összes rádiós egységét kikapcsolja; ilyen a telefon, a Bluetooth és a Wi-Fi. 1. Érintse meg a Start > Beállítások menüpontot, majd érintse meg a Kommunikáció elemet. Érintse meg a Repülés mód elemet a Repülés mód engedélyezéséhez vagy kikapcsolásához. Ha kikapcsolja a Repülés módot, akkor a telefonfunkció bekapcsol és a Bluetooth előző állapota visszaáll.

59 A telefonos funkciók használata 59 7 Az autós készletek telefonjainak használata A SIM-elérési profilt (SIM Access Profile, SAP) támogató Bluetooth autós készletek csatlakozni tudnak a készülékhez, és a Bluetooth-kapcsolaton keresztül el tudják érni a készülék SIM-kártyáját. Miután a SAP kapcsolat létrejött, letöltheti a készülék és/vagy a SIM-névjegyeket a készülékről az autós készlet telefonjába, és használhatja az autós készlet telefonját a hívások fogadásához és kezdeményezéséhez A készüléken ellenőrizze, hogy a Bluetooth be van-e kapcsolva, és a készülék felismerhető módban van-e. A Bluetooth bekapcsolásáról és a felismerhető mód engedélyezéséről a 9. fejezetben talál információt. A Kezdőképernyőn csúsztassa az ujját a Beállítások fülre, majd érintse meg a Menü > Bluetooth készülékek > SIM hozzáférés fület. Válassza ki a Távoli SIM-elérés jelölőmezőt, majd érintse meg az OK gombot. Létesítsen Bluetooth-kapcsolatot az autós telefon és a készülék között. A csatlakoztatáshoz az autós telefon kézikönyvében talál segítséget. Ha az első alkalommal párosítja az autós telefont és a készüléket, akkor az utóbbin meg kell adnia az autós készlet jelszavát. Egy felugró üzenetnek kell megjelennie a készüléken, jelezve, hogy kapcsolat jött létre a készülék és az autós telefon között. Kattintson az OK gombra. Megjegyzés Ha a SIM-elérési profil kapcsolat aktív, akkor a készülékkel nem lehet hívást kezdeményezni vagy fogadni, üzenetet küldeni vagy fogadni, illetve az ezekhez kapcsolódó műveleteket végezni. Ez idő alatt ezeket a műveleteket csak az autós telefonon lehet végrehajtani. A kapcsolat megszakítása után a megszokott módon használható a készülék.

60 60 A telefonos funkciók használata

61 3.1 A TouchFLO 3D ismertetése A TouchFLO 3D segítségével érintéssel működtetheti a Windows Mobile-alapú készülékét. A TouchFLO 3D biztosít egy Kezdőlapot amely lehetővé teszi, hogy a legtöbbet használt funkciókhoz - pl. Személy, Üzenetek, , Zene, Internet - ujjmozdulatokkal férhessen hozzá. 3.2 A TouchFLO 3D Kezdőlap használata A TouchFLO 3D Kezdőlapon a következő füleket találja: 3. fejezet TouchFLO 3D Kezdőlap Üzenetek Internet Tőzsde Zene Beállítások Személy Levelezés Naptár Fényképek és videók Időjárás

62 62 TouchFLO 3D Váltás a Kezdőlap fülei között Tegye a következő valamelyikét: Érintse meg vagy válassza ki a kívánt fület. Nyomja az ujját az aktív fülre, majd csúsztassa az ujját balra vagy jobbra a fülek fölött. Engedje el, amikor elérte a kívánt fület. Mozgassa az ujját balra a képernyőn, ha a következő fülre lépne, és jobbra, ha az előzőre. Tanács Bármelyik TouchFLO 3D fülről a VÉGE gomb megnyomásával visszatérhet a Kezdőképernyő fülre.

63 TouchFLO 3D 63 Fül áthelyezése vagy elrejtése a TouchFLO 3D Kezdőlapján 1. A Kezdőlapon csúsztassa az ujját a Beállítások fülre, majd érintse meg a Fülek testreszabása elemet. 3. Fül mozgatásához érintse meg és tartsa nyomva a fül neve előtti ikont, majd húzza fel vagy le a fülek listáján. Engedje el az ikont, ha elérte a kívánt helyet. A fül elrejtéséhez törölje a fül nevétől jobbra levő jelölőnégyzetet. Megjegyzés 4. Érintse meg a Kész elemet. Nem rejtheti el a Kezdőlap és a Beállítások fület a Kezdőlapon. Nem mozgathatja el a Kezdőlap fület. Kezdőlap A Kezdőlap fül megjeleníti az aktuális dátumot, az órát és egy Ébresztés ikont, ami jelzi, hogy az ébresztőóra be van-e kapcsolva. A nem fogadott hívások, és a soron következő találkozók is megjelennek a Kezdőlap fülön. Megnyitja a Személy képernyő Előző hívások fülét, és megjeleníti a nem fogadott hívás adatait. Megnyitja a találkozó adatai képernyőt a találkozó megtekintéséhez, szerkesztéséhez vagy törléséhez. A további találkozók megjelenítéséhez csúsztassa az ujját felfelé a képernyőn. Érintse meg az időt/dátumot az óra beállításához, a világóra megjelenítéséhez és az ébresztések beállításához. Csúsztassa az ujját felfelé a képernyőn egy kisebb digitális óra megjelenítéséhez. Csúsztassa az ujját lefelé a képernyőn, ha visszatérne a lapozós órához.

64 64 TouchFLO 3D Dátum és idő megjelenítése más városokban A Kezdőlap fülön érintse meg az órát a Világ óra fül ( ) megjelenítéséhez és legfeljebb tíz város dátumának és idejének megtekintéséhez. Alapértelmezésben a Világ óra fülön ugyanazok a városok jelennek meg, mint az Időjárás fülön. Hozzáadhat, eltávolíthat városokat a Világ óra fülön, illetve át is rendezheti őket. Másik város hozzáadása. Ez a helyi idő. Ha a helyi időt egy másik városra szeretné állítani, válassza ki a város neve előtti gombot. Visszatér a Kezdőlap fülre. Dátum és idő a kiválasztott városokban. Áthelyezi vagy átrendezi a városokat, beállítja a helyi időt vagy módosítja az időformátumot. A dátum, az idő és az időzóna módosítása 1. A Világ óra fülön érintse meg a Menü > Helyi idő beállításai menüpontot Állítsa be az órát (óra és perc) a fel vagy le nyílgombok megérintésével. Érintse meg a Dátum elemet, válassza ki az évet, hónapot és napot, majd érintse meg a Kiválasztás elemet. Érintse meg a Város elemet. A Válasszon egy országot képernyő megjelenik. Húzza az ujját a képernyőn, vagy használja a gyorsgörgető sávot a kép jobb oldalán az országlista görgetéséhez. Érintse meg a kívánt országot a kiválasztásához.

65 6. 7. TouchFLO 3D 65 Megjelenik a Válasszon egy várost képernyő. Húzza az ujját a képernyőn, vagy használja a gyorsgörgető sávot a kép jobb oldalán a városlista görgetéséhez. Érintse meg a kívánt várost az időzóna beállításához. Tanács Megjegyzés Lassan és végiggörgethet az ország- és a városlistán, ha felfele húzza az ujját a képernyőn, vagy ha beírja az ország vagy a város nevét a keresőmezőbe. Érintse meg a Kész elemet. Amikor szinkronizálja a készüléket a számítógéppel, a készülék óráját frissíti a számítógép órája. Ébresztő beállítása 1. A Kezdőlap fülön érintse meg az órát, majd érintse meg az Ébresztés fület ( ). Három ébresztést állíthat be ezen a fülön Érintsen meg egy ébresztési időpontot. Az Ébresztés beállítása képernyőn állítsa be az ébresztési időpontot (órát és percet), majd érintse meg hét napját az ébresztéshez. Tanács Az egyes napokat megérintve több napot is kiválaszthat. Érintsen meg egy kiválasztott napot, hogy kizárja azt az ébresztésből. Írja be az ébresztés leírását, válassza ki az ébresztési hangot, majd állítsa be, hogy rezegjen-e a készülék az ébresztés leállása után. Érintse meg a Kész elemet. Amikor az ébresztés bekapcsol, az ébresztés neve és az idő megjelenik a képernyőn. Lehetősége van Újra emlékeztetést kérni, vagy a Ne emlékezt. beállítást kiválasztani az ébresztéskor. Amikor az Újra emlékeztet lehetőséget választja, az ébresztés 5 perc múlva újra megszólal.

66 66 TouchFLO 3D Tanács Az ébresztés kikapcsolásához érintse meg az Ébresztés fülön az ébresztési időpont jobb oldalán levő KI/BE csúszkát. Személy A Személy fülön beállíthatja a Saját névjegykártyát, hozzáadhat kedvenc partnereket, és gyorsan hívásokat kezdeményezhet vagy SMS és üzeneteket küldhet ezeknek a partnereknek. A Személy fülön megnézheti az összes SMS és üzenetet, melyet az adott partnerrel váltott. Megjegyzések Maximum 15 kedvenc névjegyet tárolhat a Személy fülön. A SIM-kártyán tárolt kapcsolatokat nem adhatja hozzá a kedvenc partnereihez. Saját névjegykártya beállítása A Saját névjegykártya automatikusan megnyílik, amikor először nyitja meg a Személy fület. Beírhatja és elmentheti a saját elérhetőségi adatait a Saját névjegykártyára, így ezeket könnyen megoszthatja partnereivel A Kezdőlapon csúsztassa az ujját a Személy fülre. Amikor a Saját névjegykártya képernyő megjelenik, érintse meg a Tovább elemet. Megjegyzés Érintse meg a Kihagyás elemet, ha a Saját névjegykártyát később akarja beállítani. A Saját névjegykártyát megnyithatja a TouchFLO 3D Kezdőlapjának Beállítások füléről, vagy a Személy képernyő Névjegyek füléről. A részleteket lásd a Partnerek megtekintése és keresése a készüléken és a Beállítások című szakaszokban. A Fénykép hozzáadása képernyőn érintse meg a Kamera használata elemet, majd készítsen egy önarcképet a kamera használatával. A Részletes adatok képernyőn érintse meg a mezőket a képernyős billentyűzet megjelenítéséhez, és vigye be az adatokat. Lefele is görgethet a képernyőn, hogy további mezőket jelenítsen meg. Ha végzett az adatok bevitelével, érintse meg a Tovább majd a Kész elemet a megjelenő képernyőn, hogy visszatérjen a Személy fülre.

67 Kedvenc névjegyek hozzáadása 1. A Személy fülön érintse meg az egyik plusz (+) ikont, vagy érintse meg a Kedvenc hozzáadása lehetőséget. 3. A Névjegy kijelölése képernyőn érintse meg a kívánt névjegy nevét. Tanács Új névjegy létrehozásához érintse meg az Új lehetőséget a lista elején. Válasszon ki egy telefonszámot vagy egy címet, hogy társíthassa a kedvenc névjegyével. Megjegyzés Ha nincs kép hozzárendelve a névjegyhez, akkor az Album program megnyílik, és fényképet készíthet a partnerről, vagy kiválaszthat egy korábbi fényképet. Az Albumról a 11. fejezetben talál további információt. 4. Másik kedvenc névjegy hozzáadásához érintse meg a kis plusz ikont ( képernyő jobb oldalán, és ismételje meg a 3. és 4. lépést. TouchFLO 3D 67 ) a

68 68 TouchFLO 3D Kedvenc névjegy megkeresése Tegye a következő valamelyikét: Ha egyszerre szeretne átugrani a névjegyképeken, csúsztassa az ujját felfelé vagy lefelé a képernyőn. A Személy képernyő jobb oldalán lévő képsávon: Érintse meg a kívánt kedvenc névjegy képét; vagy Tartsa lenyomva a jelenleg kiválasztott névjegy képét a képernyő jobb oldalán, majd csúsztassa felfele vagy lefele a képsávot addig, amíg a kívánt kedvenc névjegyet ki nem választotta. Csúsztatás felfele/lefele a képernyőn A képsáv használata Tanács A jelenlegi kedvenc névjegy eltávolításához érintse meg a Menü > Kedvenc eltávolítása menüpontot.

69 TouchFLO 3D 69 Kommunikáció a kedvenc partnerrel A kedvenc partner kiválasztása után tegye a következők egyikét a partnerrel való kapcsolatfelvételhez: Érintse meg a partner képe alatti nevet, telefonszámot vagy címet a híváshoz vagy egy üzenet elküldéséhez. A hívás kezdeményezéséről és az üzenet megírásáról és elküldéséről további tájékoztatást talál a és a 6. fejezetben. Érintsen meg egy ikont a partner neve alatt, hogy felvegye a kapcsolatot a partnerrel. Felhívja a partner mobiltelefonját. Felhívja a partner munkahelyi/irodai telefonját. Felhívja a partner otthoni telefonját. létrehozása és küldése. SMS írása és küldése. A megjelenő ikonok az elérhető kapcsolati adatoktól függenek. Például, az ( ) ikon akkor jelenik meg, ha a partner adatai között megtalálható az otthoni telefonszáma. Érintse meg a partner képét a középső képernyőn a Partner adatai képernyő megnyitásához. A részleteket lásd a következő szakaszban.

70 70 TouchFLO 3D A Partner adatai képernyő megnyitása és használata Amikor megérinti a partner képét a Személy fül közepén, vagy ha megérinti a partner nevét a Személy képernyő Névjegyek fülén, akkor megjelenik a Partner adatai képernyő. A Partner adatai képernyő a következő fülekkel rendelkezik: Adatok, Üzenetek, és Előző hívások. Megjegyzés Egy fül kiválasztásához vagy a fülek közötti mozgás ismertetéséhez lásd a Váltás a Kezdőlap fülei között szakaszt e fejezet korábbi részében. Adatok Üzenetek Előző hívások Fül Adatok Üzenetek Előző hívások Funkciók Megjeleníti a partner minden adatát, beleértve a személyes eseményeket, például a születésnapot vagy évfordulót. Ezen a fülön felhívhatja a partnert, vagy SMS-t vagy t küldhet neki, szerkesztheti vagy törölheti a partner adatait, vagy elmentheti a névjegyet a SIM-kártyára. Megjeleníti a partnertől fogadott összes SMS üzenetet. Használhatja ezt a fület arra is, hogy gyorsan válaszoljon egy SMS-re. Megjeleníti a partnertől fogadott összes t. Felsorolja az összes bejövő, kimenő és nem fogadott hívást az adott partnerrel kapcsolatban. Ez a fül lehetővé teszi a partner felhívását is.

71 TouchFLO 3D 71 A Személy képernyő megnyitása és használata Érintse meg a Személy fül Minden személy elemét a Személy képernyő megjelenítéséhez. A Személy képernyő használatával gyorsan megnézheti az összes partnerét, kiválaszthatja kedvenceit stb. A Személy képernyő a következő fülekkel rendelkezik: Névjegyek, Kedvencek, és Előző hívások. Megjegyzés Egy fül kiválasztásához vagy a fülek közötti mozgás ismertetéséhez lásd a Váltás a Kezdőlap fülei között szakaszt e fejezet korábbi részében. Névjegyek Előző hívások Kedvencek Fül Névjegyek Kedvencek Előző hívások Funkciók Felsorolja a készüléken és a SIM-kártyán levő összes partnert. Ez a fül lehetővé teszi egy névjegy létrehozását, törlését vagy szerkesztését, vagy a névjegy mentését a SIM-kártyára a SIM-kezelő használatával. Érintse meg a névjegyet a Partner adatai képernyő megnyitásához. Használhatja ezt a fület a Saját névjegykártya megnyitásához és frissítéséhez. Felvehet egy partnert kedvencként. Minden partner, melyet felvett a Személy fülre, szintén megjelenik ezen a fülön. Ha a Személy fül még nem telt be, akkor felvehet partnereket a Kedvencek fülre, hogy feltöltse a Személy fület. Felsorolja az összes tárcsázott számot, fogadott és nem fogadott hívást. Ez a fül nyílik meg, amikor megérinti az Előző hívások vagy a Nem fogadott hívások elemet a Kezdőlap fülön.

72 72 TouchFLO 3D Névjegyek megtekintése és keresése a készüléken A Személy képernyőn érintse meg a Névjegyek fület az összes névjegy megtekintéséhez. Csúsztassa az ujját felfelé a képernyőn a további névjegyek megjelenítéséhez. Használhatja a keresőmezőt vagy a gyorsgörgető sávot a névjegyek megkereséséhez. Új névjegy létrehozása. Érintse meg a Saját névjegykártya szerkesztéséhez vagy frissítéséhez Névjegy a SIM-kártyán Érintse meg a Partner adatai képernyő megnyitásához. Érintse meg a partner adatainak SMS-ben vagy ben való elküldéséhez. A keresés mező megjelenítése vagy elrejtése. A keresőmezővel partnereket kereshet a készüléken. Gyorsgörgetés sáv. Érintse meg, tartsa ott az ujját, majd csúsztassa lefelé. Akkor jelenik meg, amikor egy új SMS-t vagy t kap vagy ha nem fogadott hívást az adott partnertől. Új partner felvétele, partnerek törlése, partnerlista szűrése stb. Visszatér a Személy fülre.

73 TouchFLO 3D 73 Új névjegy létrehozása A Személy képernyőn érintse meg a Névjegyek fület, majd érintse meg az Új elemet a névjegylista elején. Vegye fel a kívánt névjegyet, majd érintse meg az OK gombot. Partner fényképének hozzáadása. Kiválaszthat egy fényképet az Albumból vagy megnyithatja a Kamera alkalmazást és készíthet egy fényképet a partnerről. Érintsen meg egy mezőt a képernyős billentyűzet megnyitásához és az adatok beviteléhez. Másik telefonszám vagy cím hozzáadása. Névjegy mentése.

74 74 TouchFLO 3D Üzenetek Az Üzenetek fülön érkezésükkor elolvashatja az SMS üzeneteket, és új SMS-t írhat. Érintse meg az üzenetet a Partner adatai képernyő Üzenetek fülének megnyitásához, és a partnertől kapott összes üzenet megjelenítéséhez. Megjeleníti az el nem olvasott SMS-ek számát. Új SMS létrehozása. Ha átlapozna a bejövő SMS-ek között, csúsztassa az ujját felfelé vagy lefelé a képernyőn. Hozzáférés a bejövő és más mappában tárolt valamennyi SMS-hez. Válasz az aktuális üzenetre, aktuális üzenet törlése stb. Ha többet szeretne megtudni az SMS-ekről, olvassa el az SMS című részt a 6. fejezetben. Levelezés Az füllel küldhet és fogadhat üzeneteket. Internetes fiók megadása A Levelezés fülön használja a Levelezés beállítása elemet a webalapú fiókok, mint például a Yahoo! Mail Plus vagy AOL felvételéhez. 1. A Kezdőlapon csúsztassa az ujját a Levelezés fülre. Érintse meg az Új fiók lehetőséget a képernyő jobb alsó sarkában. Megjelenik a Levelezés beállítása képernyő.

75 TouchFLO 3D 75 Írja be az címet és a jelszót, majd érintse meg a Tovább gombot. Írja be a nevét és a fiók megjelenítendő nevét, majd válassza a Tovább gombot. A Levelezés beállító ezután megkeresi a készüléken az szolgáltató beállításait. Ha a beállításokat nem találja a készüléken, akkor meg kell adnia kézzel az fiók beállításait. Kérje el az fiók beállításait az szolgáltatójától. Az Automatikus küldés/fogadás megérintésével válassza ki, hogy milyen gyakran szeretné automatikusan elküldeni az eket, illetve letölteni őket a készülékre. Igénye szerint válassza ki vagy szüntesse meg a speciális beállításokat, majd válassza ki a Kész gombot. További tájékoztatást talál az kiszolgáló beállításairól, az üzenetek létrehozásáról és küldéséről és az beállítások testre szabásáról az 6. fejezet című részében. Outlook fiók megadása A Levelezés fülön beállíthat és felvehet egy Outlook fiókot, hogy megtekinthesse ugyanazokat az üzeneteket, melyeket a számítógépen az Outlookban vagy az Exchange-kiszolgálón fogad. Az Outlook fiók hozzáadása előtt tudja meg az Exchange-kiszolgáló nevét, tartománynevét, felhasználói nevét és jelszavát a hálózati rendszergazdától A Kezdőképernyőn csúsztassa az ujját a Levelezés fülre. Érintse meg az Új fiók lehetőséget a képernyő jobb alsó sarkában. Megjegyzés Ha már korábban vett fel fiókot a Levelezés fülön, érintse meg a Menü > Fiók > Új fiók menüpontot. A Levelezés beállítása képernyőn adja meg az címét és jelszavát, válassza ki az Exchange (Outlook) beállítást, majd válassza a Tovább gombot. Adja meg a tartomány nevét és a kiszolgáló címét, válassza ki szükség szerint a A kiszolgáló titkosított (SSL) kapcsolatot igényel beállítást, majd érintse meg a Tovább lehetőséget.

76 76 TouchFLO 3D 5. Törölje azokat az adatokat, melyeket ki szeretne zárni a szinkronizálásból, majd válassza a Kész gombot. A készülék szinkronizálja magát az Exchangekiszolgálóval, és letölti az Outlook üzeneteit. Megjegyzés A minden Outlook adatot kiválasztott, akkor az Outlook partnerek, találkozók és feladatok is szinkronizálódnak a készülékkel. További tájékoztatást kaphat a vállalati üzenetekről a 7. fejezetben. Az ek ellenőrzése és olvasása Ha új ek érkeztek, a Levelezés fül ikonja és a vonatkozó fiókok ikonjai megjelenítik az új vagy el nem olvasott üzenetek számát. Ha átlapozna a bejövő ek között, csúsztassa az ujját felfelé vagy lefelé a boríték képén. Érintse meg a képernyőn látható t a megnyitásához, és az üzenet elolvasásához. Hozzáférés a jelenleg kiválasztott fiók összes jéhez. Az fiók kiválasztása után érintse meg ezt az ikont, hogy új üzenetet írjon és küldjön. Érintse meg az fiók ikonját, hogy megjelenítse az adott fiókban levő eket. Érintse meg és tartsa lenyomva az éppen megjelenített fiók ikonját, majd csúsztassa az ujját felfelé vagy lefelé addig, amíg a kívánt fiókot ki nem választotta. Új megírása, új fiók felvétele, ek küldése és fogadása stb. Ha többet szeretne megtudni az üzenetek megírásáról és küldéséről, olvassa el a 6. és 7. fejezetet.

77 TouchFLO 3D 77 Internet Az Internet fülön megnyithatja az Opera Mobile alkalmazást a web böngészéséhez, információkat kereshet és leküldéses weboldalakat adhat hozzá. Ez a fül lehetővé teszi a Leküldéses internet funkció bekapcsolását a leküldéses weboldalak böngészés előtti frissítéséhez. Böngéssze a webet az Opera Mobile használatával. Leküldéses weboldal hozzáadása. Webes kedvencek megjelenítése (könyvjelzők). Adja meg a weben keresendő információt, majd érintse meg a elemet. Csúsztassa az ujját felfelé a képernyő lefele görgetéséhez, ha több kedvenc webhelyhez szeretne hozzáférni (ha van még). Leküldéses weboldal eltávolítása, leküldéses oldalak automatikus frissítési idejének megadása stb. Leküldéses weboldal hozzáadása Hozzáadhatja a leküldéses weboldalakat az Internet fülhöz, hogy gyorsan elérhesse azokat. 1. A Kezdőlapon csúsztassa az ujját az Internet fülre. Érintse meg az Új Push oldal hozzáadása lehetőséget. Az Új Push oldal képernyőn adja meg a leküldéses weboldal nevét és címét (URL), majd válassza ki az automatikus frissítés idejét a Gyakoriság alatt. Tanács Kiválaszthat egy könyvjelzőt is, és hozzáadhatja leküldéses weboldalként. 3. Érintse meg a Mentés elemet.

78 78 TouchFLO 3D A leküldéses weboldalak automatikus frissítése Frissítse automatikusan a leküldéses weboldalakat, hogy kedvenc weboldalainak mindig legfrissebb változatát böngészhesse, amikor az Internet fülről eléri azokat. A frissített weboldalak a készülék memóriájába kerülnek, így azok gyorsabban betöltődnek az Opera Mobile böngészőben Az Internet fülön érintse meg a Menü > Ütemezési beállítások lehetőséget. A Nap és idő részben válassza ki a napot vagy napokat, melyeken automatikusan frissíteni szeretné a leküldéses weboldalakat, majd adja meg a frissítés időpontját. Görgessen le a Gyakoriság részhez, majd érintse meg a frissítési időt az egyes leküldéses weboldalak alatt, hogy beállítsa az automatikus frissítések gyakoriságát. Érintse meg a Kész gombot az Internet fülre való visszatéréshez. A leküldéses internetbeállítások módosítása 1. Az Internet fülön érintse meg a Menü > Adatbeállítások menüpontot. Érintse meg a BE/KI gombot a következő beállítások engedélyezéséhez vagy letiltásához: Push internet. Engedélyezi (alapértelmezés) vagy letiltja a Leküldéses internet funkciót. Barangolás. Engedélyezze ezt a beállítást, ha szeretné frissíteni a leküldéses weboldalakat és könyvjelzőket barangolás közben is. A beállítás bekapcsolása további adatátviteli költségekkel járhat. Ez a beállítás alapértelmezésben ki van kapcsolva.

79 Naptár A Naptár fül megjelenít egy havi naptárat, és lehetővé teszi, hogy gyorsan megtekintse a találkozókat és újakat hozzon létre. TouchFLO 3D 79 Jelzi, hogy egy találkozója van azon a napon. Mai dátum. Érintse meg a dátumot, hogy megnézze az ahhoz a naphoz tartozó találkozót és új találkozót létrehozásához. Ha váltani szeretne a hónapok között, csúsztassa az ujját felfelé vagy lefelé, vagy érintse meg a képernyőn látható fel/le nyilat. Találkozó megtekintése vagy létrehozása az adott naphoz. Új találkozót hoz létre az aktuális időponthoz. Egy találkozó létrehozása 1. A Kezdőlapon csúsztassa az ujját a Naptár fülre Ha egy találkozót hoz létre az aktuális naphoz, érintse meg az Új elemet. Ellenkező esetben érintsen meg egy másik napot a naptárban, majd érintse meg az Új találkozó lehetőséget. Adja meg a találkozó nevét, majd adja meg a helyszínt. Ha tartozik valamilyen időkeret a találkozóhoz, akkor adja meg a kezdés és a befejezés dátumát és időpontját. Ha különleges alkalomról, például születésnapról vagy egész napos eseményről van szó, akkor állítsa az Egész nap beállítást Igen értékre. 5. Amikor végzett, válassza az OK gombot a Naptár fülre való visszatéréshez.

80 80 TouchFLO 3D Találkozók megtekintése és kezelése A Naptár fülön a találkozók időpontjait háromszög ( felső sarkában. 1. Érintsen meg egy időpontot a naptáron a napi nézetre való váltáshoz. A képernyő megjeleníti az összes találkozóját, valamint az adott nap időjárás-jelentését. Megjegyzés Az időjárás információi csak akkor jelenik meg, ha beállította a hely időt egy város segítségével a Világ óra fülön, és a találkozó időpontja az Időjárás fül 5-napos előrejelzési intervallumába esik. A részleteket lásd e fejezet Kezdőlap és Időjárás című részében. A találkozó részleteinek megjelenítéséhez érintse meg a találkozót. A találkozó adatai képernyőn érintse meg a Menü elemet a találkozó szerkesztéséhez, elküldéséhez vagy törléséhez. 3. Érintse meg az OK gombot a napi nézethez való visszatéréshez. Tanács A közeledő találkozók megjelennek a Kezdőlap fülön. ) jelzi a dátummező bal Alkalmazások létrehozása és kezelése a Naptár használatával Használhatja a Windows Mobile Naptár programját is a találkozók létrehozásához, megtekintéséhez és elküldéséhez. A Naptár program megnyitásához válassza a Start > Minden program > Naptár menüpontot.

81 TouchFLO 3D 81 Tőzsde A Tőzsde fül lehetővé teszi, hogy elemezze a részvények és a részvénypiac mozgását a frissített pénzpiaci adatok segítségével. Maximum 14 részvényt vagy részvénypiaci indexet adhat a listához a Tőzsde fül alatt. Megjegyzés Az adatletöltési beállításoktól függően beállíthatja a készüléket úgy, hogy automatikusan csatlakozzon az internethez a 3G/GPRS adatkapcsolattal, hogy letöltse a részvények és a részvénypiac adatait minden alkalommal, amikor kiválasztja a Tőzsde fület. Ezzel további költségei keletkezhetnek a vezeték nélküli kapcsolat szolgáltatója felé. Lásd a Részvény vagy részvénypiaci információk letöltése című szakaszt e fejezet későbbi részében. Részvény- vagy részvénypiaci jegyzés hozzáadása 1. A Kezdőlapon csúsztassa az ujját a Tőzsde fülre, majd érintse meg a Részvény hozzáadása elemet. Megjegyzés Ha a Tőzsde fül nem üres, érintse meg a Menü > Részvény hozzáadása menüpontot, hogy további részvényt vagy tőzsdepiaci indexet vegyen fel. A Részvény hozzáadása képernyőn adja meg a vállalat nevét, a részvénypiac indexét vagy a részvény rövid nevét a keresőmezőben, majd érintse meg a elemet. Tanács Csúsztassa az ujját felfelé, hogy több keresési eredményt jelenítsen meg.

82 82 TouchFLO 3D Írja be a vállalat/ részvénypiac nevét vagy a részvény rövidítését. Keresés a vállalati vagy a részvénypiacon. Hozzáadja a részvényt/ részvénypiacot a Részvény fülhöz. Visszatér a Tőzsde fülre. Csúsztassa az ujját felfelé a képernyő lefele görgetéséhez és a további találatok megjelenítéséhez Érintse meg a vállalat nevét, a részvénypiac indexet vagy a rövidített nevet a Tőzsde fülön való megjelenítéshez. Másik részvény vagy részvénypiaci index hozzáadásához érintse meg a Tőzsde fül Menü > Részvény hozzáadása menüpontját, majd ismételje meg a 2-4. lépést. A részvények vagy a részvénypiaci indexek megtekintése A Tőzsde fül felsorolja az összes részvényt és a részvénypiaci indexet, beleértve az aktuális árat és mennyiséget, valamint az ár és mennyiség változását az előző kereskedési naphoz viszonyítva. A részvény vagy a részvénypiac neve melletti színes sáv jelöli, hogy növekedett (zöld) vagy csökkent (piros). Megnyitja a a Részvényadatok képernyőt. Aktuális kereskedési ár vagy mennyiség Váltás az előző kereskedési naphoz viszonyított a pont- /árváltozás vagy a százalék megjelenítése között.

83 TouchFLO 3D 83 Érintse meg a részvény vagy a részvénypiaci index nevét a nap közbeni grafikon és más adatok megjelenítéséhez. Érintse meg a Részvény részletek képernyő megnyitásához. Megjeleníti, hogy mikor frissítette utoljára az információkat. A további részvények vagy részvénypiaci indexek megjelenítéséhez húzza az ujját felfele a képernyőn. Letölti a legfrissebb részvény/ részvénypiaci adatokat. Hozzáadja, törli vagy átrendezi a részvényeket és a részvénypiaci indexeket. Visszatér a Tőzsde fülre. Részvény vagy részvénypiaci információ letöltésének beállítása 1. A Tőzsde fülön érintse meg a Menü > Beállítások elemet. A következő letöltési lehetőségek közül választhat: Adatok automatikus letöltése. Ha ezt választja, a részvények és/vagy részvénypiaci adatok automatikusan letöltődnek a Yahoo! Finance weboldalról a megadott időközönként. Frissítheti az információkat akkor is, amikor egy ActiveSync kapcsolatot hoz létre. Törölje ezt a lehetőséget, ha inkább manuálisan szeretné letölteni a részvény- és/vagy részvénypiaci információkat.

84 84 TouchFLO 3D Adatletöltés barangoláskor. Válassza ezt az opciót, ha automatikusan szeretné letölteni a részvény- vagy részvénypiaci információkat barangoláskor. A funkció engedélyezése további adatátviteli költségeket okozhat. Fényképek és videók A Fényképek és videók fül lehetővé teszi, hogy lépkedjen a fényképek és videók között, és megtekintse őket teljes képernyős üzemmódban. Ezen a fülön megnyithatja a Kamerát is, és fényképeket, valamint videókat rögzíthet. Érintse meg a fényképet vagy videót, hogy teljes képernyőn tekintse meg vagy játssza le. Album megnyitása. (A részleteket lásd a Fényképet és videók megtekintése az Album használatával részt a 11. fejezetben.) Fénykép készítése. Videofelvétel készítése. A fényképek és a videók közötti váltáshoz csúsztassa az ujját felfelé vagy lefelé a képernyőn. Fényképek megtekintése diavetítésben. Ha videót választott ki, érintse meg a Lejátszás elemet. A Fényképek és videók fül megjeleníti az aktuális kedvenc albumban lévő fényképeket és videókat. Alapértelmezés szerint A kamerával készült felvételek album van beállítva kedvenc albumként. Ez az album tárolja a készülék kamerájával rögzített képeket és videókat.

85 Album beállítása kedvencként 1. A Fényképek és videók fülön érintse meg az Album elemet. 3. Tanácsok TouchFLO 3D 85 Érintse meg az Albumok elemet, majd válasszon egyet a felsorolt kedvenc albumok közül. Érintse meg a Menü > Album beállítása kedvencként elemet, majd érintse meg az OK gombot a megerősítő képernyőn. További játékoztatást talál a teljes képernyős megjelenítésről a 11. fejezet Fényképek megjelenítése és Videók lejátszása című részeiben. A Fényképek és videók fülön ugyanolyan formátumú fájlok tekinthetők meg, mint az Albumban. Ahhoz, hogy számítógépről médiafájlokat másoljon át és nézzen meg a Fényképek és videók fülön, másolja vagy szinkronizálja őket egy mappába a \Eszköz (a készülék memóriája) vagy a \Memóriakártya (ha microsd-kártya vant behelyezve) alá.

86 86 TouchFLO 3D Zene A Zene fül segítségével böngészhet a zenei albumok között, és zenét játszhat le. A Zene fül alatt látható albumok és zeneszámok a Műsortár Most játszott listájáról származnak. Ugrás az előző albumba vagy a jelenlegi album előző zeneszámára. Csúsztassa az ujját felfelé/ lefelé a képernyőn, hogy átlapozzon az albumok és az albumokban található műsorszámok között. Lejátszás vagy szünet. Ugrás a következő albumba vagy a jelenlegi album következő zeneszámára. Hozzáférés a zenetárhoz. Megjegyzés A zenelejátszás Ismétlés funkciójának bekapcsolása, a Véletlen sorrend be- vagy kikapcsolása stb. A készülék megkeresi az összes támogatott zenefájlt a következő helyeken: Készülék: \My Music (beleértve az összes almappát) \My Documents (beleértve az összes almappát) Memóriakártya: \Storage Card (beleértve az összes almappát) További információkat a támogatott zenefájl formátumokról lásd a Függelék Műszaki adatok részét. Zene lejátszása A Zene fülön válogathat az albumok és a műsorszámok között, hogy megtalálja a hallgatni kívánt zenét, majd érintse meg a Lejátszás ikont. Léptetés előre vagy hátra az aktuális zeneszámban Tartsa nyomva az album alatti vékony sávot, hogy megjelenjen a folyamatjelző sáv:

87 Húzza az ujját balra vagy jobbra az állapotjelző sávon, hogy előre vagy hátra léptessen az aktuális műsorszámban. TouchFLO 3D 87 Ismétlés és véletlenszerű lejátszási üzemmódok beállítása Érintse meg a Menü > Ismétlés menüpontot, és válassza ki, hogy az aktuális műsorszámot, az aktuális albumban vagy lejátszási listában levő összes műsorszámot szeretné-e megismételni vagy sem. Ha ki- vagy bekapcsolná a véletlenszerű lejátszást, érintse meg a Menü > Véletlenszerű lejátszás elemet, majd válassza a Véletlen sorrend bekapcsolása vagy a Véletlen sorrend kikapcsolása elemet. A Zene fül jobb felső sarkában lévő ikonok mutatják, hogy az ismétlés vagy a véletlenszerű lejátszás mód be van-e kapcsolva. Ismétlés [Egy] Ismétlés [Mind] Véletlen sorrend [Be] Zene böngészés és lejátszás a Zenetárban A Zenetár a zenéket kategóriákba sorolja, pl. Most játszott, Előadó, Album, Műfaj, Minden dal. Ha több albumot vagy zeneszámot ad a készülékhez, lépjen a Zenetárba az új albumok vagy számok megkereséséhez és lejátszásához A Zene fülön érintse meg a Zenetár elemet a Zenetár képernyő megnyitásához. A Zenetár képernyő alján megjelenő fülek különböző kategóriákat jelölnek. Egy kategóriában való böngészéshez csúsztassa az ujját a kívánt kategória fülére. Tartsa lenyomva a kategória fül elemét (például egy előadót) addig, amíg a műsorszámok meg nem jelennek a képernyőn. 4. Érintse meg a számot a lejátszásához. Megjegyzés Amikor a Zenetárban kiválaszt egy kategóriát, pl, Előadó, és lejátssza az ott található számokat, a Most játszott lista lecserélődik az adott kategóriában található számokkal.

88 88 TouchFLO 3D Lejátszási lista létrehozása és használata 1. Válassza ki a kívánt zenét a Zene fülön vagy a Zenetár alatt a lejátszáshoz A Zene fülön érintse meg a Menü > Felvétel a listára menüpontot. Érintse meg az Új lejátszási lista elemet, adja meg a Lista nevét majd érintse meg az OK gombot. Érintse meg a Zenetár elemet, csúsztassa az ujját a Listák fülre, majd érintse meg a lejátszási listát a megnyitáshoz. Érintse meg a plusz ikont, vagy érintse meg a Menü > Zenék hozzáadása menüpontot, majd csúsztassa az ujját a Minden dal fülre. A jelölőnégyzetekre kattintva válassza ki a listára felvenni kívánt dalokat, vagy érintse meg a Menü > Az összes kijelölése elemet, hogy az összes műsorszámot kiválassza. Érintse meg az OK gombot, hogy felvegye a műsorszámokat a lejátszási listára. Amikor végzett, válassza a Vissza gombot a Lista fülre való visszatéréshez. A Lista fülön érintse meg a listát a megnyitáshoz. 10. Érintse meg az első műsorszámot a listában, hogy lejátssza azt a Zene fülön. A műsorszám után a lejátszási listában következő szám lejátszása indul el. Megjegyzés A zenei fájloknak a készülék memóriájából vagy a memóriakártyáról való törlésekor nem frissül automatikusan a listák tartalma. Kétféle lejátszási lista jelenhet meg a Listák fülön: Egyéni listák ( ), melyeket a Zene fülön készítettek. Windows Media Player listák ( ), melyek a Windows Media Player Mobile műsortárában vannak (melyeket a számítógépen levő Windows Media Playerrel szinkronizál). Ezeket a listákat nem lehet szerkeszteni. Megjegyzés Ha a Windows Media Player lejátszási listája zenei, videó- és képfájlkombinációkat tartalmaz, csak a listán szereplő zenefájlok kerülnek szinkronizálásra az Ön készülékével, a többi médiatípus kiszűrődik.

89 TouchFLO 3D 89 Időjárás Az Időjárás fülön a pillanatnyi és a következő négy napra vonatkozó időjárási információk láthatók. Az Időjárás fül a helyi város, és/vagy más városok (legfeljebb tíz) időjárását is meg tudja jeleníteni. A legutolsó időjárási frissítést mutatja meg. Ha meg szeretné nézni az időjárást a többi városban, csúsztassa az ujját felfelé vagy lefelé a képernyőn. Letölti a legfrissebb időjárási információkat. Helyszín hozzáadása vagy törlése, a hőmérséklet Celsiusra vagy Fahrenheitre állítása stb. A készülék automatikusan csatlakozik az internethez, hogy letöltse és megjelenítse az időjárási információkat. Az aktuális hőmérséklet, hőmérsékleti tartomány, időjárás (napos, felhős, zárpor stb.), és a hét következő négy napjára vonatkozó előrejelzés az Időjárás fülön jelenik meg. Város hozzáadása 1. Az Időjárás fülön érintse meg a Menü > Hely hozzáadása menüpontot. A Válasszon egy országot képernyő megjelenik. Húzza az ujját a képernyőn, vagy használja a gyorsgörgető sávot a kép jobb oldalán az országlista görgetéséhez. Érintse meg a kívánt országot a kiválasztásához.

90 90 TouchFLO 3D 3. Megjelenik a Válasszon egy várost képernyő. Húzza az ujját a képernyőn, vagy használja a gyorsgörgető sávot a kép jobb oldalán a városlista görgetéséhez. Érintse meg a kívánt várost a kiválasztásához. Tanács Lassan és végiggörgethet az ország- és a városlistán, ha felfele húzza az ujját a képernyőn, vagy ha beírja az ország vagy a város nevét a keresőmezőbe. Letöltési opciók választása 1. Az Időjárás fülön érintse meg a Menü > Beállítások menüpontot. A következő beállítások közül választhat: Az időjárási adatok automatikus letöltése. Ha ez a beállítás ki van választva, akkor a készülék automatikusan letölti az időjárási adatokat. Az adatok letöltésére akkor kerül sor, amikor Ön az Időjárás lapra lép, és az elmúlt három órában nem lettek frissítve az adatok. Az Időjárás adatai akkor is letöltődnek, amikor egy ActiveSync kapcsolatot hoz létre. Ha az időjárási információkat manuálisan szeretné letölteni, akkor törölje ezt a beállítást. Időjárási adatok letöltése barangoláskor. Ezt a beállítást csak akkor válassza ki, ha barangoláskor is automatikusan le szeretné tölteni az időjárási adatokat. A funkció engedélyezése további adatátviteli költségeket okozhat.

91 Beállítások A Beállítások fül hozzáférést biztosít minden készülékbeállításhoz. TouchFLO 3D Wi-Fi és Bluetooth beállítások módosítása. 7 Csúsztassa az ujját felfelé vagy Hozzáfér minden lefelé a képernyőn a további személyes, rendszer- és beállítások megtekintéséhez. kapcsolatbeállításhoz. 1 Megnyitja az ActiveSyncet és szinkronizálja az Outlook adatait. További részleteket a 7. fejezetben talál. 2 Módosítja a hangbeállításokat és a hangprofilt. További részleteket a 13. fejezet Csengési beállítások részében talál. 3 Módosítja Kezdőoldal fül háttérképét. 4 Kezeli a készülék kommunikációs funkcióit. A részleteket lásd a 13. fejezet a Kommunikáció-kezelő használata című részében. 5 Mozgatja vagy elrejti a TouchFLO 3D füleit. Lásd a Fül áthelyezése vagy elrejtése a TouchFLO 3D Kezdőképernyőjén című részt ebben a fejezetben. 6 Saját névjegykártya beállítása Lásd a Saját névjegykártya beállítása című részt ebben a fejezetben. 8 9

92 92 TouchFLO 3D 7 Megnyitja a Levelezés beállítását, és beállíthatja az internetes vagy az Exchange kiszolgáló fiókját. Lásd a Levelezés című részt ebben a fejezetben. 8 Engedélyezi vagy letiltja a képernyő automatikus forgatását, vagy kalibrálja a készülék G-érzékelőjét. 9 Megjeleníti a TouchFLO 3D információit.

93 4. fejezet Szövegbevitel 4.1 Beviteli mód kiválasztása Ha elindít egy programot, vagy kiválaszt egy mezőt, ahol szöveget vagy számokat kell bevinni, megnyílik a Beviteli panel, és a Beviteli panel ikonja megjelenik a menüsávon. A Bevitelválasztó nyilat (a beviteli panel ikon mellett található) megérintve megnyithatja a megfelelő szövegbeviteli mód kiválasztására és a beviteli beállítások testreszabására szolgáló menüt. Miután kiválasztotta a szövegbeviteli módot, a megfelelő Beviteli panel megjelenik, ami segítségével beviheti a szöveget. A beviteli panel megjelenítéséhez vagy eltüntetéséhez érintse meg a Beviteli panel ikont. Beviteli panel (Teljes QWERTY) Bevitelválasztó nyíl Beviteli panel ikonja: Teljes QWERTY Telefon billentyűzet Az érintőképernyő használatát igénylő beviteli módszerek

94 94 Szövegbevitel Megjegyzés Válassza a Más beviteli eljárások elemet további beviteli eljárások megjelenítéséhez. A következők közül választhat: Billentyűzet, amely a Windows Mobile képernyős QWERTY kiosztású billentyűzete, Blokk felismerő, Betű felismerő vagy Átíró. 4.2 A Teljes QWERTY használata A Teljes QWERTY egy teljes képernyős QWERTY billentyűzet, melynek elrendezése az asztali számítógép billentyűzetéhez hasonló. Megjegyzés A billentyűzet kiosztása a területtől vagy az országtól függhet. Betűk és szimbólumok beírásához érintse meg. A billentyű tetején megjelenő írásjel, szimbólum vagy szám beírásához tartsa lenyomva a billentyűt. Érintse meg, ha váltani szeretne a Normál vagy a Prediktív beviteli mód között. Érintse meg egy nagybetű beírásához. Érintse meg kétszer a nagybetűs írás váltóbillentyűjének bekapcsolásához. Prediktív módban itt látható a lehetséges szavak listája. A kívánt szót megérintve illesztheti be a szövegbe. Érintse meg a gombot a szó az XT9 szótárba való felvételéhez. Az előző karakter törlése. Érintse meg új sort beillesztéséhez. Érintse meg, hogy megnyisson egy olyan billentyűzetelrendezést, amivel könnyebben vihet be számokat és szimbólumokat. A részleteket lásd a Numerikus és Szimbólum mód című részben.

95 Szövegbevitel 95 Szövegbevitel a teljes QWERTY billentyűzet használatával 1. Indítsa el valamelyik felhasználói bevitelt fogadó programot, például a Word Mobile alkalmazást. Érintse meg a Bevitelválasztó nyilat, majd a Teljes QWERTY elemet. 3. Érintse meg a billentyűket, hogy bevigye a szöveget. Ahogy megérinti a billentyűket, az aktivált karakter megjelenik a billentyű felett. Aktivált karakter Megérintett billentyű. Ha szeretné megtudni, hogyan működik a szövegbevitel a Prediktív módban, olvassa el a A Prediktív mód használata című részt ebben a fejezetben.

96 96 Szövegbevitel Ékezetes karakterek bevitele 1. Érintse meg és tartsa lenyomva az ékezettel ellátni kívánt karaktert (például egy magánhangzót) az ékezetes karaktersáv megjelenítéséhez. Ékezetes karakterek sávja Megérintett billentyű Csúsztassa az ujját balra vagy jobbra a képernyőn az ékezetes karakter kiválasztásához. Csúsztassa az ujját balra vagy jobbra a képernyőn a bevinni kívánt ékezetes karakter kiválasztásához. 3. Amikor kiválasztotta a karaktert, emelje fel az ujját a bevitelhez. Tanács Használhatja a Numerikus és a Szimbólum módot is az ékezetes karakterek beviteléhez. Ha többet szeretne megtudni erről, olvassa el a Numerikus és Szimbólum mód című részt. 4.3 A Telefon billentyűzet használata A Telefon billentyűzet egy képernyős billentyűzet, amelynek a mobiltelefonok billentyűzetéhez hasonló kiosztása van, és rendelkezik néhány további billentyűvel. A Telefon billentyűzet nagy gombokkal és kibővített beviteli funkciókkal rendelkezik, ilyen például a prediktív szövegbevitel, amely gyorsabbá teszi az üzenetekbe és dokumentumokba történő szövegbevitelt.

97 Szövegbevitel 97 Betűk és szimbólumok beírásához érintse meg. A billentyű tetején megjelenő írásjel, szimbólum vagy szám beírásához tartsa lenyomva a billentyűt. Érintse meg, ha váltani szeretne a Normál vagy a Prediktív beviteli mód között. Érintse meg egy nagybetű beírásához. Érintse meg kétszer a nagybetűs írás váltóbillentyűjének bekapcsolásához. Prediktív módban itt látható a lehetséges szavak listája. A kívánt szót megérintve illesztheti be a szövegbe. Érintse meg a gombot a szó az XT9 szótárba való felvételéhez. Az előző karakter törlése. Érintse meg új sort beillesztéséhez. Érintse meg, hogy megnyisson egy olyan billentyűzetelrendezést, amivel könnyebben vihet be számokat, szimbólumokat és ékezetes karaktereket. A részleteket lásd a Numerikus és Szimbólum mód című részben. Szövegbevitel a Telefon billentyűzettel 1. Indítsa el valamelyik felhasználói bevitelt fogadó programot, például a Word Mobile alkalmazást. Kattintson a Bevitelválasztó nyílra, majd a Touch billentyűblokk elemre. 3. A több gombnyomásos üzemmódban ( ) egy karaktert úgy vihet be, ha többször megnyomja a billentyűt, amíg a kívánt karakter meg nem jelenik. Ahogy megérinti a billentyűket, az aktivált karakter megjelenik a billentyű felett. A billentyűn megjelenő első betű beírásához egyszer érintse meg a billentyűt. A második karakter beírásához nyomja le a billentyűt kétszer, és így tovább.

98 98 Szövegbevitel A billentyű tetején látható írásjel, szimbólum vagy szám beírásához tartsa lenyomva a billentyűt. Megjegyzés Használhatja a Prediktív szövegbeviteli módot a Telefon billentyűzettel is. További információ a jelen fejezet A Prediktív mód használata című szakaszában található. 4.4 A Prediktív mód használata Az XT9 egy prediktív szövegbeviteli mód, amely az első néhány karakter beírása után megjeleníti a lehetséges szavak listáját, így csak ki kell választania a szükséges szót. Szövegbevitel Prediktív módban 1. Ellenőrizze, hogy a bevitel XT9 módra van-e állítva ( ). 3. Írja be a szó első néhány betűjét. Az egyes betűk beírása közben a jósolt szavak a lehetséges szavak sávján jelennek meg. Érintse meg a kívánt szót a bevitelhez. Ha a szó ki van jelölve a lehetséges szavak sávján, megérintheti az Enter vagy a Szóköz billentyűt is a bevitelhez. Megjegyzés Ha több szó közül is választat, érintse meg a beviteli panel alatti balra vagy a jobbra mutató nyílgombot a lehetséges szavak listájában való navigáláshoz. Szó felvétele az XT9 szótárba Ha egy beírt szó nem található a szótárban, akkor felveheti azt a szótárba. 1. Prediktív módban írjon be egy betűt, majd érintse meg az lehetséges szavak listájának jobb oldalán. elemet a Írja be a hozzáadni kívánt szót, majd érintse meg a elemet. Megérintheti az Enter vagy a Szóköz billentyűt is a szó hozzáadásához.

99 Szövegbevitel 99 Megszakítja a szó hozzáadását. A Prediktív mód beállításának testre szabása 1. Érintse meg a Bevitelválasztó nyilat, majd érintse meg a Touch beviteli beállítások elemet. Az XT9 beállítások fülön tetszőlegesen válassza ki vagy törölje a következő beállításokat: Helyesírás-ellenőrzés. Lehetővé teszi, hogy kijavítsa a gépelési hibákat úgy, hogy a lehetséges szavak listájából választ. A lista azokból a szavakból áll, mely billentyűit megnyomta, de figyelembe veszi a környező billentyűket is. Szókiegészítés XT9 módban. Lehetővé teszi, hogy válasszon a lehetséges szavak listájáról, amely a megérintett billentyűkön és a szótárban megtalálható szavakon alapul. Szókiegészítés ABC módban. Lehetővé teszi, hogy válasszon a lehetséges kombinációk listájáról, amely a megérintett billentyűkön megjelent karaktereken alapul. Automatikus helyettesítés (Csak Telefon billentyűzeten). Automatikusan beszúr egy aposztrófot, amikor a gyakran előforduló összevont szavakat írja be (például a dont automatikusan don t lesz). 3. Érintse meg az OK gombot. 4.5 A Numerikus és a Szimbólum mód használata A Numerikus és Szimbólum mód lehetővé teszi a számok és gyakori szimbólumok - pl. zárójel, kapcsos zárójel, pénznemek szimbólumai, írásjelek, speciális karakterek - könnyebb bevitelét.

100 100 Szövegbevitel Váltás Numerikus és Szimbólum módra 1. Teljes QWERTY Telefon billentyűzet használatakor érintse meg a elemet. Keresse meg és érintse meg a kívánt számot vagy szimbólumot a bevitelhez. A kívánt szimbólumot megérintve viheti be. Telefon billentyűzet A szimbólumok előző vagy következő oldalának megjelenítésére ugrik. Érintse meg, ha vissza szeretne váltani a betűkarakteres billentyűzethez. Teljes QWERTY Automatikus váltás a betűkarakteres billentyűzet-kiosztásra Alapértelmezés szerint a billentyűzetet Numerikus és Szimbólum módban rögzítve van, hogy folyamatosan tudjon szimbólumokat és számokat bevinni. Tegye a következőt, ha automatikusan át szeretne váltani a betűkarakteres billentyűzetkiosztásra egy szimbólum bevitele után Érintse meg a Bevitelválasztó nyilat, majd érintse meg a Touch beviteli beállítások elemet. A Beállítások fülön törölje a Szimbólumzár bekapcsolása jelölőnégyzetet. Érintse meg az OK gombot. 4.6 A Touch beviteli beállítások módosítása Beállíthatja a készüléket úgy, hogy hangot adjon ki, vagy rezegjen, amikor megérinti a Teljes QWERTY vagy a Telefon billentyűzet egy billentyűjét. 1. Érintse meg a Bevitelválasztó nyilat, majd érintse meg a Touch beviteli beállítások elemet. A Beállítások fülön tetszőlegesen válassza ki vagy törölje a beállításokat. 3. Érintse meg az OK gombot.

101 5. fejezet Információk szinkronizálása 5.1 Szinkronizálás A számítógépen található adatokat bárhova magával viheti, ha szinkronizálja őket a készülékre. A következő típusú információk szinkronizálhatók a készülék és a számítógép között: Microsoft Office Outlook információk Office Outlook , partnerek, naptár, feladatok és jegyzetek. Feljegyzések, melyeket a Microsoft Office OneNote 2007 használatával készített. Médiafájlok képek, zeneszámok és videofelvételek Kedvencek Weboldalcímek, melyeket Kedvencekként ment el a Pocket Internet Explorerben a készüléken, és a számítógépen levő Internet Explorer Mobile Favorites (Mobil kedvencek) mappája. Fájlok Dokumentumok és más fájlok. Tanácsok A készüléken tárolt Outlook eket, névjegyeket, naptári bejegyzéseket és feladatokat a munkahelyén üzemelő Exchange kiszolgálóval is szinkronizálhatja. Arról, hogy a készüléket hogyan konfigurálhatja Exchange kiszolgálóval végzett szinkronizálásra, a 7. fejezetben talál információt. Próbáljon minél gyakrabban szinkronizálni, így a készülék és a számítógép adatait egyaránt naprakészen tarthatja.

102 102 Információk szinkronizálása A szinkronizálás előtt telepítenie kell a számítógépre a szinkronizálási szoftvert, és meg kell adnia a megfelelő beállításokat. További információt A Windows Mobileszközközpont telepítése Windows Vista rendszerre és Az ActiveSync telepítése Windows XP rendszerre című szakaszban talál. Miután telepítette a szinkronizáló szoftvert a számítógépre, csatlakoztassa a készüléket a számítógépre egy USB szinkronizáló kábellel. Amikor a Csatlakozás a számítógéphez képernyő megjelenik, válassza az ActiveSync elemet, majd érintse meg a Kész elemet. Szinkronizálhatja az adatait a számítógéppel Bluetooth használatával is. Lásd a Szinkronizálás Bluetooth-szal című részt ebben a fejezetben. Megjegyzések Az ActiveSync vagy a Windows Mobile-eszközközpont csak a számítógépén és a készülékén található adatokat szinkronizálja. Ha memóriakártyát telepített, és szeretné az azon tárolt adatokat menteni, használja a számítógépe Windows Explorer, hogy a gépre másolja a fájlokat a készülékről. Ha javíttatni küldi vagy hardveresen újraindítja a készülékét, a készüléken tárolt adatok elvesznek. Javasolt a készülék és a számítógép szinkronizálása a fájlok mentéséhez. A fájlok memóriakártyáról számítógépre mentéséhez használja a Windows Intézőt. 5.2 A Windows Mobile-eszközközpont telepítése Windows Vista rendszerre A Microsoft Windows Mobil-eszközközpont a Microsoft ActiveSync szerepét vette át a Windows Vista rendszereken. A Windows Vista egyes változataira alapesetben is telepítve van a Windows Mobileszközközpont. Ha az Ön által használt Windows Vista rendszerre nincs telepítve a Windows Mobileeszközközpont, akkor a készülékhez mellékelt Getting Started (Az első lépések) lemezről telepítheti.

103 Információk szinkronizálása 103 A szinkronizálási beállítások megadása a Windows Mobileeszközközpontban Amikor az első alkalommal csatlakoztatja a készüléket a számítógéphez, és elindítja a Windows Mobile-eszközközpontot a rendszer felajánlja egy Windows Mobilepartnerség létrehozását a készülékkel. Partnerség létrehozása: Csatlakoztassa a készüléket a számítógéphez. A Windows Mobileeszközközpont konfigurálja magát, majd megnyílik. A licencszerződés képernyőjén kattintson az Elfogad elemre. A Windows Mobile-eszközközpont kezdőképernyőjén kattintson a Eszköz beállítása elemre. 4. Megjegyzés Válassza a Csatlakoztatás eszköz beállítása nélkül lehetőséget, ha csak médiafájlokat kíván átmásolni, a frissítéseket szeretné megkeresni, valamint ismerkedni szeretne a készülékkel, de az Outlook alkalmazással tárolt információkat nem szeretné szinkronizálni. Válassza ki, hogy milyen típusú elemeket szeretne szinkronizálni, majd kattintson a Tovább gombra.

104 104 Információk szinkronizálása 5. Adjon meg valamilyen nevet a készülékhez, majd kattintson a Beállítás elemre. A telepítési varázsló futtatásának befejezésekor a Windows Mobile-eszközközpont automatikusan szinkronizálja a készüléket. Az Outlook alkalmazással kezelt ek és egyéb információk a szinkronizálást követően a készüléken is elérhetővé válnak. A Windows Mobile-eszközközpont használata A Windows Mobileszközközpont megnyitásához kattintson a Start > Minden Program > Windows Mobile-eszközközpont elemre a Windows Vista operációs rendszert futtató számítógépen. A Windows Mobileszközközponttal a következőket végezheti el: Kattintson a Mobileszköz beállításai elemre a szinkronizálási beállítások megváltoztatásához. Ha a Képek, Zene és Videó > Importálható új képek/videoklipek lehetőséget választja, egy varázsló indul el, amelynek segítségével címkével láthatja el a készüléken lévő fényképeket, illetve átmásolhatja őket a számítógép Fotótárába.

105 Információk szinkronizálása 105 Ha a Windows Media Player segítségével szeretne zenei és videofájlokat szinkronizálni, akkor válassza a Képek, Zene, Videó > Médiafájlok hozzáadása az eszközhöz a Windows Media Player lehetőséget. További információt a 11. fejezet A Windows Media Player Mobile használata című szakaszában talál. Kattintson a Fájlkezelés > A készülék tartalmának tallózása elemre, ha megtekintené a készüléken lévő dokumentumokat és fájlokat. Megjegyzés További információt a Windows Mobile-eszközközpont súgójában talál. 5.3 Az ActiveSync telepítése Windows XP rendszerre A készülékhez mellékelt Az első lépések lemezen megtalálható a Microsoft ActiveSync 4.5-ös vagy újabb változata. Az ActiveSync alkalmazást az alábbi lépéseket követve telepítheti a Windows XP vagy egyéb kompatibilis Windows operációs rendszert futtató számítógépre. Megjegyzés A kompatibilis Windows rendszerek listája a következő helyen érhető el: Az ActiveSync telepítése 1. Helyezze a Getting Started lemezt a számítógép lemezmeghajtójába Kattintson a Telepítés elemre. Jelölje be az ActiveSync jelölőnégyzetet, majd kattintson az Telepítés elemre. Olvassa el a licencszerződést, majd kattintson az Elfogadom elemre. Miután a telepítés befejeződött, kattintson a Kész gombra. 6. A Windows Mobile bevezetés képernyőn kattintson a Bezárás elemre.

106 106 Információk szinkronizálása A szinkronizálás beállítása az ActiveSync alkalmazásban 1. Csatlakoztassa a készüléket a számítógéphez. Automatikusan elindul a Szinkronizálás beállítási varázsló, és végigvezeti Önt a szinkronizálási partnerség létrehozásán. A folytatáshoz kattintson a Tovább gombra Ha a számítógéppel szeretné szinkronizálni a készüléket, akkor törölje a Szinkronizálás közvetlenül Microsoft Exchange kiszolgálóval jelölőnégyzetet, majd kattintson a Tovább gombra. Válassza ki, hogy milyen típusú információkat szeretne szinkronizálni, majd kattintson a Tovább gombra. Szükség szerint jelölje be vagy törölje a Vezeték nélküli adatkapcsolatok engedélyezése jelölőnégyzetet. Kattintson a Befejezés gombra. A varázsló futtatásának befejezésekor az ActiveSync automatikusan szinkronizálja a készüléket. Az Outlook alkalmazással kezelt ek és egyéb információk a szinkronizálást követően a készüléken is elérhetővé válnak. 5.4 Szinkronizálás a számítógéppel A készüléket USB-kábellel vagy Bluetooth-kapcsolattal csatlakoztathatja a számítógéphez, illetve a szinkronizálás is mindkét kapcsolaton keresztül elvégezhető. Szinkronizálás elindítása és megállítása Manuális szinkronizálást a készüléken és a számítógépen is kezdeményezhet. A készüléken Érintse meg Start > Beállítások, majd érintse meg a Adatok szinkronizálása elemet. Érintse meg a Start > ActiveSync menüpontot, majd érintse meg a Szinkronizálás elemet.

107 Tanács Információk szinkronizálása 107 Ha a befejezése előtt meg szeretné szakítani a szinkronizálást, akkor érintse meg a Stop gombot. Ha törölni szeretné a számítógéppel létesített partnerséget, akkor első lépésként szakítsa meg a számítógép és a készülék közötti kapcsolatot. A készüléken futó ActiveSync alkalmazásban érintse meg a Menü > Beállítások elemet, érintse meg a számítógép nevét, majd a Törlés elemet. A Windows Mobile-eszközközpont 1. Kattintson a Start > Minden Program > Windows Mobile-eszközközpont elemre. Kattintson a Windows Mobile-eszközközpont ablakának bal alsó sarkában lévő gombra. Ha a befejezése előtt meg szeretné szakítani a szinkronizálást, akkor kattintson a gombra. A számítógépen futó ActiveSync alkalmazásból Amikor csatlakoztatja a készüléket a számítógéphez, az ActiveSync automatikusan megnyílik a számítógépen, és elvégzi a szinkronizálást. A szinkronizálás manuális indításához kattintson a gombra. Ha a befejezése előtt meg szeretné szakítani a szinkronizálást, akkor kattintson a gombra. A szinkronizálandó adatok kiválasztása A készüléken és a számítógépen is kiválaszthatja, hogy mely típusú információk szinkronizálását szeretné elvégezni, és az egyes típusok esetében mekkora lehet a szinkronizált információk mennyisége. A készüléken az alábbi lépéseket követve változtathatja meg a szinkronizálási beállításokat. Megjegyzés Mielőtt módosítaná a szinkronizálási beállításokat a készüléken, szakítsa meg a készülék és a számítógép közötti kapcsolatot.

108 108 Információk szinkronizálása A készüléken futó ActiveSync alkalmazásban érintse meg a Menü > Beállítások elemet. Jelölje be a szinkronizálandó elemek jelölőnégyzetét. Ha valamelyik jelölőnégyzetet nem tudja bejelölni, akkor valószínűleg a lista egy másik pontján már ki van jelölve az adott információtípus, és előbb törölnie kell azt a kijelölést. Ha módosítani szeretné valamelyik információtípus, például az szinkronizálási beállításait, akkor jelölje ki, majd érintse meg a Beállítások elemet. Megadhatja a letöltési méretkorlátot, a letöltendő információk időintervallumát stb. Megjegyzések Egyes információtípusok például a kedvencek, a fájlok és a média nem választhatók ki a készüléken futó ActiveSync alkalmazásban. Ezeket az elemeket csak a számítógépen futó Windows Mobileeszközközpontban vagy ActiveSync alkalmazásban választhatja ki és törölheti. Egy számítógép akár több Windows Mobile-alapú készülékkel is fenntarthat szinkronizálási partnerséget, de a mobilkészülékek legfeljebb két számítógéppel létesíthetnek ilyen kapcsolatot. Ha biztos szeretne lenni abban, hogy a készülék mindkét számítógéppel megfelelően szinkronizál, akkor a második számítógép szinkronizálási beállításait az első számítógéppel pontosan megegyezően konfigurálja. Az Outlook ek csak egy számítógéppel szinkronizálhatók. A szinkronizálási hibák elhárítása Néhány esetben, amikor a számítógép az internethez vagy a helyi hálózathoz kapcsolódik, akkor megszakíthatja a kapcsolatot a készülékkel az internet vagy a hálózati kapcsolat érdekében. Ha ez történik, érintse meg a Start > Beállítások menüpontot, majd érintse meg a Minden beállítás menüpontot. Érintse meg a Kapcsolatok fül > USB - Számítógép elemet, és törölje az Gyorsabb adatszinkronizáció engedélyezése jelölőnégyzetet. Ennek hatására a számítógép a készülékkel létesített USBkapcsolatot használja.

109 Információk szinkronizálása Szinkronizálás Bluetooth-on keresztül A készülék Bluetooth-kapcsolaton keresztül is összekapcsolható és szinkronizálható a számítógéppel. Megjegyzés Ha Bluetooth-kapcsolaton keresztül szeretné csatlakoztatni és szinkronizálni a készüléket és a számítógépet, akkor a számítógépnek beépített Bluetoothcsatolóval, illetve telepített Bluetooth-adapterrel vagy -kulccsal kell rendelkeznie. Szinkronizálás számítógéppel Bluetooth-kapcsolaton keresztül 1. A számítógépen futó Windows Mobile-eszközközpont vagy ActiveSync alkalmazást konfigurálja Bluetooth-alapú szinkronizálásra. Ehhez a program súgójában talál útmutatást. Győződjön meg arról, hogy a számítógépen és a készüléken egyaránt be van kapcsolva a Bluetooth, valamint mindkét készülék felismerhető módban van. További részleteket a 9. fejezet Bluetooth üzemmódok című szakaszában talál. Ha először kapcsolódik Bluetooth-on keresztül az adott számítógéphez, akkor először végre kell hajtania a készüléken a Bluetooth-varázsló lépéseit, illetve Bluetooth-partnerséget kell létesítenie a készülék és a számítógép között. A Bluetooth-partnerség létrehozásáról a 9. fejezet Bluetooth-partnerség című szakaszában talál részletes információt. 3. A készüléken érintse meg a Start > ActiveSync elemet. 4. Érintse meg a Menü > Kapcsolódás Bluetooth-tal elemet. Megjegyzés Ha kímélni szeretné az akkumulátort, akkor kapcsolja ki a Bluetoothadaptert, amikor nincs rá szüksége.

110 110 Információk szinkronizálása 5.6 Zeneszámok és videók szinkronizálása Ha az utazásai során magával szeretné vinni a kedvenc zeneszámait vagy egyéb médiaanyagait, akkor a számítógépen futó Windows Media Player alkalmazást konfigurálja a zeneszámoknak és a videóknak a készülékkel végzett szinkronizálására. A Média információtípus szinkronizálásra történő kiválasztásának kivételével minden médiaszinkronizálási beállítást a Windows Media Player alkalmazásban kell megadni. A médiafájlok szinkronizálása előtt a következőket kell elvégeznie: A Windows Media Player 11-es verziójának telepítése a számítógépre. (A Windows Media Player 11 csak Windows XP rendszerre és az újabb Windows rendszerekre telepíthető). A készülék csatlakoztatása a számítógéphez az USB-kábellel. Ha a készüléket jelenleg Bluetooth-on keresztül csatlakoztatja, akkor a médiafájlok szinkronizálása előtt meg kell szakítania ezt a kapcsolatot. Szinkronizálási partnerség létesítése a készülék és a számítógépen futó Windows Media Player között. Lásd a 11. fejezet A Windows Media Player Mobile használata című szakaszát.

111 6.1 Üzenetkezelő Az Üzenetkezelő egy központi hely, ahol megtalálhatja az összes üzenetkezelő fióktípust, beleértve a szöveges üzeneteket (SMS) és az -fiókokat. A megfelelő üzenetkezelő fiók kiválasztása Tegye a következők egyikét: Érintse meg a Start > Minden program > Üzenetek menüpontot. Megjelenik a Fiókválasztás képernyő, amelyen kiválaszthatja a kívánt fiókot. Valamelyik fiók (például szöveges vagy multimédiás) üzenetlistájának, pl. az SMS / MMS, megjelenítése közben érintse meg a Menü > Ugrás elemet, ezzel átválthat más típusú üzenetkezelő fiókra. Üzenetkezelő fiók beállításainak megadása Érintse meg a Menü > Beállítások elemet a Fiókválasztás képernyőn; vagy Érintse meg a Menü > Eszközök > Beállítások elemet valamelyik üzenetlista megjelenítése közben. 6. fejezet Üzenetkezelés Fiókválasztás képernyő

112 112 Üzenetkezelés Aláírás automatikus hozzáfűzése a kimenő üzenetekhez Lehetőség van arra, hogy a kimenő SMS- és -üzenetekhez aláírásként automatikusan hozzáfűzze a saját nevét és egyéb adatait: Megjegyzés A különböző típusú üzenetkezelő fiókokhoz külön kell megadnia az aláírását. Érintse meg a Start > Minden program > Üzenetkezelő menüpontot, majd érintse meg a Menü > Beállítások menüpontot. Érintse meg az Aláírások elemet. Válassza ki a kívánt fiókot. Jelölje be az Aláírás használata ezzel a fiókkal jelölőnégyzetet. A szövegmezőbe írja be az aláírását. Ha hozzá szeretné adni aláírását a megválaszolt vagy a továbbított üzenetekhez, válassza a Használja válaszadáskor és továbbításkor jelölőnégyzetet, majd érintse meg az OK gombot. 6.2 Szöveges üzenetek A készülékkel rövid szöveges üzenetet (SMS) küldhet másik mobiltelefonra. Ha üzenete hosszabb 160 karakternél, akkor kettő vagy több különálló üzenetként lesz elküldve, és ennek megfelelően lesz számlázva. Új SMS létrehozása és elküldése 1. A Kezdőlapon csúsztassa az ujját az Üzenetek fülre. 3. Érintse meg a képernyő jobb felső sarkában levő Új üzenet ikont ( ). Ha címzetteket szeretne hozzáadni, írja be a mobilszámokat a Címzett mezőbe, egymástól pontosvesszővel (;) elválasztva. Megérintheti a Címzett vagy a Menü > Címzett hozzáadása elemeket is, hogy a mobilszámokat a Névjegyalbumból válassza ki.

113 4. 5. Írja be az üzenetet. Üzenetkezelés 113 Tanácsok Ha előre megírt sablonok közül szeretne választani, érintse meg a Menü > Saját szöveg menüpontot, és érintse meg a kívánt szöveget. Ha helyesírás-ellenőrzést szeretne végezni az üzeneten, érintse meg a Menü > Helyesírás-ellenőrzés menüpontot. Ha elkészült, érintse meg a Küldés gombot. Megjegyzés Ha értesülni szeretne a szöveges üzenet megérkezéséről, akkor az üzenet elküldése előtt érintse meg a Menü > Üzenet beállításai menüpontot, majd jelölje be a Üzenetkézbesítési értesítés kérése jelölőnégyzetet. Ha mindig szeretne kézbesítési értesítést kapni, akkor a szöveges üzenetek listájának megjelenítése közben érintse meg a Menü> Eszközök > Beállítások menüpontot az SMS-listában, majd érintse meg az SMS / MMS elemet, majd válassza ki a Kézbesítési értesítés kérése jelölőnégyzetet. SMS-ek kezelése Az egy partnerhez (vagy számhoz) kapcsolódó küldött és fogadott üzenetek egy fejléc alatt csoportosulnak a bejövő mappában. Az üzenetlistába rendezett SMS-ek a partnerrel folytatott üzenetváltást egyetlen beszélgetési szálban jelenítik meg. Válasz küldése szöveges üzenetre 1. A Bejövő SMS / MMS mappában érintsen meg egy fejlécet a megnyitáshoz.

114 114 Üzenetkezelés A képernyő alján írja be a válaszüzenetet, majd érintse meg a Küldés gombot. Partner adatai képernyő megnyitása. Ha a küldő nincs a partnerei között, érintse meg a mobilszámot a szám felhívásához, a válaszadáshoz, vagy mentse el új partnerként. Megnyitja a hivatkozást az Opera Mobile-ban. Itt írja meg a válaszüzenetet. Navigáljon és jelöljön ki üzeneteket.

115 Üzenetkezelés 115 A csoportosított üzenetek közötti SMS másolása a SIM-kártyára 1. A Bejövő SMS / MMS mappában érintsen meg egy üzenetet a megnyitáshoz. 3. Érintse meg a fel vagy le navigációs gombot a képernyős billentyűzet alsó részén az üzenet kiválasztásához. Érintse meg a Menü > Másolás SIM-kártyára menüpontot. Megjegyzések Az üzenetlistában lévő elküldött üzenetet nem másolhat a SIM-kártyára. Ha SMS-t másol a készülékre, akkor a Bejövő üzenetek mappában duplán jelenhet meg, amennyiben használja a SIM-kártyát. Üzenetlistában lévő üzenet törlése 1. A Bejövő SMS / MMS mappában érintsen meg egy üzenetet a megnyitáshoz. 3. Érintse meg a fel vagy le navigációs gombot a képernyős billentyűzet alsó részén az üzenet kiválasztásához. Érintse meg a Menü > Hozzáadás elemet. Az üzenetlistában lévő összes üzenet törlése A Bejövő SMS / MMS mappában tartson lenyomva egy üzenetet, majd érintse meg a Törlés elemet. 6.3 MMS A multimédia üzenetek (MMS) küldése egyszerű és szórakoztató. A multimédiás üzenetek képeket, video- és audioklipeket tartalmazhatnak. Megjegyzések Képüzenet küldésére díjfizetés ellenében van lehetőség, és a szolgáltatást külön kell engedélyezni a mobilhozzáférésre. Vegye fel a kapcsolatot a mobilszolgáltatóval az MMS költségek információiért. Ellenőrizze, hogy az MMS-üzenetek mérete a szolgáltató által engedélyezett határon belül van.

116 116 Üzenetkezelés Az MMS beállítások megváltoztatása Nézze meg a készüléket, hogy be vannak-e állítva a mobilszolgáltató MMSbeállításai. Adja meg a vezeték nélküli szolgáltató MMS-beállításait, ha nem talál előre megadott MMS-beállításokat a készülékén. Az MMS-üzenetek beállításainak megadása 1. Érintse meg a Start > Minden program > Üzenetek > SMS / MMS menüpontot. Érintse meg a Menü > MMS beállítások elemet. Megjelenik a Beállítások képernyő. 3. A Preferenciák fülön válasszon a rendelkezésre álló beállítások közül. 4. Érintse meg a Szerverek fület, majd ellenőrizze, hogy a készüléken meg vannak-e adva a képüzeneteket kezelő kiszolgáló beállításai. Ha nincsenek előre megadva a beállítások, akkor érintse meg az Új elemet, majd adja meg a képüzenet beállításokat (a szükséges információkat a mobilszolgáltatótól szerezheti be).

117 5. Megjegyzés Megjegyzés Érintse meg a Kész elemet. Üzenetkezelés 117 Ha a készüléken előre meg vannak adva az képüzenet-beállítások, akkor javasoljuk, hogy ne módosítsa ezeket a beállításokat. Ha megváltoztatja az előre megadott beállításokat, akkor előfordulhat, hogy nem lehet majd MMS-üzeneteket küldeni és fogadni a készülékkel. Ha több MMS-üzenet szolgáltatót is megad a Beállítások képernyőn, akkor kiválaszthatja, hogy melyik legyen az alapértelmezett. Jelölje ki a megfelelő szolgáltató nevét, majd érintse meg az Alapértelmezett elemet. MMS-üzenet összeállításaés küldése A MMS-üzenetek diákból (oldalakból) állnak, ezek mindegyike fényképet, videovagy audioklipet és szöveget tartalmazhat. MMS-üzenet összeállítása 1. Érintse meg a Start > Minden program > Üzenetek > SMS / MMS menüpontot Érintse meg a Menü > Új > MMS elemet. Amikor megjelenik a MMS kiválasztása képernyő, érintse meg valamelyik előre megadott sablont, vagy az Egyéni elemet megérintve nyisson meg egy üres képüzenetet. Megjegyzés Ha mindig üres MMS-üzenettel szeretné kezdeni az üzenet összeállítását, akkor jelölje be a Mindig az egyéni kiválasztása jelölőnégyzetet. A Címzett mezőbe közvetlenül is beírhatja a címzett telefonszámát vagy címét, a Címzett, a Másolat vagy a Titkos másolat elemet megérintve pedig a Névjegyek közül is kiválaszthatja a megfelelő telefonszámot vagy címet. Megjegyzés 5. Adja meg az üzenet tárgyát. Lehet, hogy felfele kell görgetnie a Másolat és Titkos másolat mezőkhöz.

118 118 Üzenetkezelés Fénykép vagy videoklip beszúrásához érintse meg a Beszúrás ikont ( ). Fénykép vagy videoklip kiválasztásakor a következőket teheti: Érintse meg a fényképet vagy videoklipet, hogy beillessze azt az MMSüzenetbe. Érintse meg a elemet, amellyel új fényképet is készíthet, melyet azonnal beilleszthet a MMS-üzenetbe. Érintse meg a elemet, amellyel új MMS-videót is készíthet, melyet azonnal beilleszthet a MMS-üzenetbe. Érintse meg elemet, hogy bezárja a kiválasztási párbeszédpanelt, és visszalépjen az MMS-üzenethez. A megfelelő területekre kattintva írja be a kívánt szöveget, illetve illessze be a megfelelő audioklipet. További részleteket a Szöveg hozzáadása az MMSüzenethez és az Audioklip hozzáadása az MMS-üzenethez című szakaszban talál. 8. További diákat a vagy a Menü > Diák > Dia beszúrása elemet megérintve adhat hozzá. A diákra az 5-6. lépést megismételve illeszthet be fényképeket, videoklipeket, szöveget és hangokat. 9. Az MMS-üzenet elküldéséhez érintse meg a Küldés elemet. Tanács MMS-üzenetet a Képek és videók, az Album és a Kamera alkalmazásból is küldhet. Szöveg hozzáadása az MMS-üzenethez Ha az MMS-üzenet szerkesztése közben az Szöveg helye elemet megérinti, akkor megjelenik egy üres képernyő, amelyre beírhatja a kívánt szöveget. A következő típusú információkat illesztheti be:

119 Üzenetkezelés 119 Ide írja be a kívánt szöveget. Választás a Saját szöveg listán szereplő gyakran használt szavak vagy mondatok közül A Kedvencek között szereplő hivatkozás beillesztése Elérhetőségi információk beszúrása Naptári bejegyzés beszúrása Hangulatjel beszúrása Tanács Ha szerkeszteni vagy törölni szeretné a Saját szöveg listán szereplő mondatok valamelyikét, akkor érintse meg, tartsa rajta az érintőceruzát, majd érintse meg a helyi menü Szerkesztés vagy Törlés parancsára. Új mondat hozzáadásához kattintson az Új elemre. Audioklip hozzáadása az MMS-üzenethez Az MMS-üzenet minden diájához egy-egy audioklip adható hozzá. 1. Érintse meg az Audio beszúrása elemet az MMS-üzenetben. Alapesetben a My Documents (Dokumentumok) mappa nyílik meg. Érintse meg a My Music (Zene) vagy az audiofájlokat tartalmazó egyéb mappát. A mappákban való navigálás során a le nyílat ( ) megérintve léphet vissza a felsőbb szintű mappába. Jelölje ki a kívánt hangfájlt. A kijelölés után a következőket teheti: Az audioklip lejátszásához érintse meg a gombot, a gombbal szüneteltetheti, és a gombbal leállíthatja a lejátszást. Érintse meg a Kijelölés elemet, ha beillesztené az MMS-üzenetbe.

120 120 Üzenetkezelés Érintse meg elemet, hogy bezárja a kiválasztási párbeszédpanelt, és visszalépjen az MMS-üzenethez. Megjegyzés Ha új audioklipet szeretne felvenni és beilleszteni az MMS-üzenetbe, akkor érintse meg a elemet. A Felvétel felugró ablak nyílik meg. Érintse meg a Felvétel elemet a felvétel elindításához, és a Leállítás elemet a felvétel leállításához. A Lejátszás elemre kattintva meghallgathatja a felvett audioklipet; ezt követően kattintson a Hozzáadás elemre. Ezzel beilleszti az új audioklipet az MMS-üzenetbe. Az MMS-üzenetek megjelenítése és megválaszolása MMS-üzenet megjelenítése 1. A Bejövő SMS / MMS mappában válasszon ki egy MMS-üzenetet. Az üzenetlistában érintse meg az MMS ikont ( ), majd használja a lejátszásvezérlőket, és az MMS-üzenet megjelenítéséhez. 3. Érintse meg a Tartalom elemet az üzenetbe illesztett fájlok listájának megjelenítéséhez. Az Üzenet tartalma képernyőn a következő műveleteket végezheti el: Ha menteni szeretné valamelyik fájlt, akkor jelölje ki, majd érintse meg a Menü > Mentés elemet. Ha egy szövegfájl tartalmát menteni szeretné a Saját szöveg listára, akkor érintse meg a Menü > Mentés a Saját szövegek közé elemet. Ha a névjegyek valamelyikéhez szeretné rendelni az egyik fényképet, akkor érintse meg a Menü > Hozzárendelés névjegyhez elemet. Válasz küldése az MMS-üzenetre 1. A Bejövő SMS / MMS mappában válassza ki a mobilszámot vagy névjegyet, akinek az MMS-t szeretné küldeni. Az üzenetlistában érintse meg az MMS-üzenetet a megnyitáshoz és megjelenítéshez.

121 3. Üzenetkezelés 121 Miután megtekintette az MMS-üzenetet, érintse meg a Menü > Válasz > MMS-ben menüpontot, ha MMS-üzenetben kíván válaszolni, vagy érintse meg a Menü > Válasz > SMS-ben menüpontot, ha szöveges üzenetben kíván válaszolni. Az adott telefonszámról érkező MMS-üzenetek blokkolása Ha adott feladó MMS-üzeneteit nem szeretné megkapni, akkor vegye fel az illető telefonszámát az képüzenet-fogadási tiltólistára Ha új MMS-üzenete érkezik, nyissa meg és jelenítse meg az üzenetet. Ha többé nem szeretne képüzenetet kapni a feladótól, akkor érintse meg a Menü > Megjelenítés > Üzenet részletei menüpontot. Az Üzenet részletei képernyőn érintse meg a Menü > Névjegy részleteinek megjelenítése menüpontot. Érintse meg a Menü > Mentés a tiltólistára elemet. 5. Érintse meg a Kész elemet. Tanács Ha meg szeretné szüntetni egy telefonszám blokkolását, és újra engedélyezni szeretné az illető számára az MMS-üzenetek küldését, akkor távolítsa el a számot a tiltólistáról. Lépjen a Bejövő SMS / MMS mappába, érintse meg a Menü > MMS beállítások > Tiltólista fület, érintse meg és hagyja az ujját a tiltólistán szereplő számot, majd érintse meg a Törlés elemet.

122 122 Üzenetkezelés 6.4 Az fiókok típusai A készüléken a következő típusú fiókok állíthatók be: Outlook levelezés: A számítógéppel vagy Exchange kiszolgálóval szinkronizálható fiók. fiók, amelyet valamelyik internetszolgáltatója vagy más szolgáltató tart fenn. Webalapú fiók, például Yahoo! Mail Plus vagy AOL. Egyéni tartományú fiókok. Az tartománynevét egy másik szolgáltató biztosítja. További információkat a készülék Súgójában találhat. Munkahelyi fiók, amelynek az elérése VPN-kapcsolaton keresztül történik. Outlook szinkronizálása a számítógéppel Ha telepítette a szinkronizálási szoftvert a számítógépre, valamint létrehozta a partnerséget a készülékkel, akkor a készülék készen áll az Outlook-alapú küldésre és fogadásra. Ha még nem telepítette a szinkronizálási szoftvert, illetve nem hozta létre a partnerséget, akkor az 5. fejezet útmutatását követve végezze el ezeket a műveleteket. Tanács Ha vállalati fiókot szeretne beállítani, amellyel vezeték nélküli kapcsolat felett is el tudja érni az Outlook levelezést, akkor a vállalati Exchange kiszolgálóval végzett vezeték nélküli hálózati szinkronizálásra kell konfigurálnia a készüléket. A vállalati kiszolgálóval végzett szinkronizálásról a 7. fejezetben talál további információt.

123 Üzenetkezelés 123 Internetes fiók beállítása POP3 vagy IMAP4 fiókot akkor kell beállítania a készüléken, ha internetszolgáltató vagy egyéb szolgáltató által fenntartott fiókkal, illetve webes fiókkal, például Gmail, Yahoo! Mail Plus vagy AOL, rendelkezik. A VPNkapcsolaton keresztül elért munkahelyi fiókját is hozzáadhatja POP3/IMAP4 fiókként. Megjegyzés Beállíthat egy internetes fiókot a TouchFLO 3D Levelezés fülén a Levelezés beállítása funkció használatával. További részleteket a 3. fejezetben Levelezés című részében talál. Érintse meg a Start > Minden program > Üzenetkezelő > beállítások elemet. Adja meg az címét és a Jelszavát az fiók beállításához, majd válassza a Jelszó mentése opciót. Érintse meg a Tovább elemet. Ha az -szolgáltató előre konfigurálta a beállításokat a készülékén, az beállítási varázsló megjelenít egy üzenetet a sikeres beállításról. Érintse meg a Tovább elemet. Ha a beállítások nem találhatók meg a készülékén, válassza a Kísérlet az beállítások letöltésére az internetről jelölőnégyzetet, hogy letöltse az kiszolgáló beállításait az internetről, majd érintse meg a Tovább elemet. Megjegyzés Díjfizetéssel járhat, amikor a készülék csatlakozik az internethez és letölti az kiszolgáló beállításait. Adja meg a Nevét és a Fiók megjelenítendő nevet, majd érintse meg a Tovább gombot. Megjegyzés Ha az beállítási varázslónak nem sikerül letölteni a beállításokat az internetről, válassza az Internet beállítást az szolgáltató listán a következő képernyőn. Ekkor felérést kap az kiszolgáló beállításainak megadására. A további részletek Az kiszolgáló beállításainak megadása című szakaszban találhatók.

124 124 Üzenetkezelés Az Automatikus küldés/fogadás listáról válassza ki, hogy milyen gyakran szeretné automatikusan elküldeni az eket, illetve letölteni őket a készülékre. Megjegyzés A letöltési beállítások módosításához, az formátum beállításához (HTML vagy egyszerű szöveg) stb. érintse meg a Letöltési beállítások ellenőrzése elemet. További információ A letöltési és formátumbeállítások testreszabása című szakaszban található. Érintse meg a Befejezés gombot. Az kiszolgáló beállításainak megadása Ha sikertelen az automatikus beállítás, akkor lépjen kapcsolatba az internetszolgáltatóval vagy az szolgáltatóval, szerezze be a Beérkező levelek kiszolgálójának beállításait és a Kimenő levelek kiszolgálójának beállításait, majd adja meg őket a készüléken. A következő további beállításokat alkalmazhatja: Ha a szolgáltató erre utasította, jelölje be A kimenő kiszolgáló hitelesítést igényel jelölőnégyzetet. Ha a kimenő ek kiszolgálója külön felhasználónév és jelszó megadását igényli az ek küldésekor, akkor törölje az ek küldése ugyanezzel a névvel és jelszóval jelölőnégyzetet. Ebben az esetben meg kell adnia ezeket az információkat is. Érintse meg a Speciális szerverbeállítások elemet, majd válassza az SSL szükséges jelölőnégyzetet, ha az ek biztonságosabb elérése érdekében az szolgáltató SSL-kapcsolatot használ. A Hálózati kapcsolat listáról válassza ki az internet elérésére alkalmazni kívánt adatkapcsolatot.

125 Üzenetkezelés 125 A letöltési és formátumbeállítások testreszabása Mielőtt megérintené a Befejezés elemet a POP3 vagy IMAP4 fiók beállításakor, érintse meg az Összes letöltési beállítás ellenőrzése elemet, hogy megadhassa a letöltési beállításokat, üzenetformátumot és egyéb opciókat. Beállítások Automatikus küldés/ fogadás Üzenetek letöltése Küldés és fogadás a Küldés gombra kattintáskor Ütemezett autom. küldés/ fogadás barangoláskor Üzenetek törlésekor Üzenetformátum Üzenetletöltés korlátja Leírás Azt határozza meg, hogy a készülék mennyi időnként csatlakozik automatikusan az internetre az üzenetek küldése és fogadása céljából. Segítségével megadhatja, hogy hány napi üzenet legyen letöltve a készülékre. Alapesetben az üzenetek továbbítása azonnal megtörténik, amikor Ön a Küldés elemet megérinti. Ha inkább menteni szeretné az üzeneteket az Postázandó mappába, akkor törölje a jelölőnégyzetet. (Ebben az esetben az üzenetek elküldését manuálisan kell elindítania úgy, hogy a Menü > Küldés/fogadás elemet választja ki.) Az adatátviteli barangolás engedélyezése a készüléknek abban az esetben, ha meg van adva olyan időköz, amelynek megfelelően a készülék automatikusan csatlakozik az internetre. Mivel a beállítás engedélyezése az adatátviteli költségek növekedését okozhatja, a legtöbb esetben érdemes üresen hagyni ezt a jelölőnégyzetet. Segítségével megadhatja, hogy amikor töröl egy üzenetet a készülékről, akkor a levélkiszolgálóról is el szeretné-e távolítani azt. HTML vagy Plain Text (Egyszerű szöveg) formátumot választhat. Segítségével megadható az ek letöltési mérete. Ha nagy mennyiségű t fogad, akkor kisebb méretet adjon meg, vagy korlátozza a letöltést a fejrészekre.

126 126 Üzenetkezelés üzenet írása és küldése Miután beállította az fiókjait a készüléken, megkezdheti az ek küldését és fogadását A TouchFLO 3D Kezdőlapon csúsztassa az ujját a Levelezés fülre. Válasszon egy használni kívánt fiókot a képernyő jobb oldalán. Tanács Ha olyan fiókot szeretne használni, ami nincs a Levelezés fülön, érintse meg a Menü > Fiókok > Fiókok menüpontot, majd válasszon egy fiókot a Fiókválasztás képernyőn. Érintse meg az Új ikont ( ). Ha további címzetteket is hozzá kíván adni, akkor írja be az címüket egymástól pontosvesszővel ( ; ) elválasztva. A Címzett elemre kattintva a Névjegyek közül is kiválaszthat címeket. Írja be az üzenet tárgyát és magát az üzenetet. Tanácsok Ha előre megírt sablonok közül szeretne választani, érintse meg a Menü > Saját szöveg menüpontot, és érintse meg a kívánt szöveget. Ha helyesírás-ellenőrzést szeretne végezni az üzeneten, érintse meg a Menü > Helyesírás-ellenőrzés menüpontot. Ha szeretne mellékletet csatolni az üzenethez, érintse meg a Menü > Beszúrás menüpontot, és érintse meg a csatolni kívánt elemet: Kép, Hangjegyzet vagy Fájl. Válassza ki a csatolni kívánt fájlt vagy képet, illetve rögzítse a hangjegyzetet. 7. Ha elkészült az üzenettel, nyomja meg a Küldés gombot.

127 Üzenetkezelés 127 Tanácsok A szövegbevitelről és a szimbólumok beírásáról a 4. fejezetben talál további információt. A prioritás megadásához érintse meg a Menü > Üzenet beállításai elemet. Ha kapcsolat nélkül dolgozik, akkor az ek a Postázandó mappába kerülnek, elküldésükre a következő kapcsolódáskor kerül sor. ek megjelenítése és megválaszolása üzenet megjelenítése 1. A TouchFLO 3D Kezdőlapon csúsztassa az ujját a Levelezés fülre, válassza ki az fiókot, majd érintse meg a Bejövő elemet. A kívánt t rákattintva nyithatja meg. Partner adatai képernyő megnyitása. Ha a küldő nincs a partnerei között, érintse meg az címet a válaszoláshoz, keresse meg a partnert a Vállalati címtárban (Outlook ), vagy mentse el új partnerként. Megnyitja a hivatkozást az Opera Mobile-ban. Üzenet megválaszolása.

128 128 Üzenetkezelés Teljes letöltése Alapértelmezés szerint a bejövő mappában tárolt ek csak az üzenet első néhány kilobájtját tartalmazzák. Az megnyitásakor csak a fejléc és az üzenet egy része látható. A teljes tartalom megtekintéséhez az egész t le kell töltenie. A teljes letöltéséhez nyissa meg az t, majd tegye a következőket: Az ujjával görgessen az üzenet végéhez, majd érintse meg a A teljes üzenet és az esetleges mellékletek fogadása (POP3 fiók) elemet, vagy érintse meg az Üzenet többi részének letöltése (IMAP4 és Outlook fiókok) elemet. Érintse meg a Menü > Üzenet letöltése menüpontot. Megjegyzések A Levél előtöltés funkció, mely POP3 és IMAP4 fiókok esetén használható, letölti a teljes t anélkül, hogy teljes szinkronizálást kellene végrehajtani. Ezzel a módszerrel a szükséges re korlátozható a letöltés, így mérsékelhetők az adatátviteli költségek. A Levelezés előtöltés Outlook esetében is rendelkezésre áll. A részletekért olvassa el az Azonnali letöltés a Levelezés előtöltés funkcióval részt a 7. fejezetben. A letöltés eltarthat egy darabig, függően az internet-csatlakozás sebességétől, a teljes méretétől, és attól, hogy a fájl mellékletei automatikusan letöltődnek-e. Mellékletek letöltése POP3 fiók: A fájlmellékletek automatikusan letöltődnek, amikor egy teljes t tölt le. IMAP4 és Outlook fiókok: A mellékletek az tárgya alatt jelennek meg. Ha rákattint a mellékletre, és az teljesen le lett töltve a korábbiak során, akkor a melléklet megnyílik; ha a letöltésre még nem került sor, akkor azt az ek következő küldésekor és fogadásakor végzi el a készülék.

129 Üzenetkezelés 129 Beállíthatja a fájlmellékletek automatikus letöltését. Ha többet szeretne megtudni erről, olvassa el az Az beállítások testreszabása részt a jelen fejezetben. Üzenet megválaszolása vagy továbbítása 1. A TouchFLO 3D Kezdőlapon csúsztassa az ujját a Levelezés fülre, válassza ki az fiókot, majd érintse meg a Bejövő elemet. 3. Nyissa meg az üzenetet, majd érintse meg a Menü > Válasz, Menü > Válasz mindenkinek, vagy Menü > Továbbítás menüpontot. Írja be a válaszüzenetet, majd érintse meg a Küldés elemet. Megjegyzések HTML fogadására, megjelenítésére és megválaszolására bármelyik fióktípussal lehetőség van. A HTML formátum minden esetben megmarad, az elrendezés módosulása vagy átméretezése nélkül. A HTML támogatása az Outlook Mobile esetében csak akkor áll rendelkezésre, ha a készülékét a Microsoft Exchange Server 2007-tel szinkronizálja. Amikor Outlook fiókján keresztül válaszol, testre szabhatja az ActiveSyncet, hogy egyes címeket (beleértve a sajátját) kizárjon a címzett listára való felvételből. Érintse meg a Menü > Beállítások elemet az ActiveSyncben, válassza az elemet, majd érintse meg a Beállítások, és végül a Speciális elemet. Írja be a Saját címek mezőbe a kizárni kívánt címeket.

130 130 Üzenetkezelés A Beérkezett üzenetek lista szűrése Ha a készülék Bejövő mappájában nagyon sok üzenet található, szűrheti a Bejövő mappát úgy, hogy csak egy bizonyos feladótól érkezett üzeneteket lásson. A Beérkezett üzenetek mappa tartalmának szűrése 1. A TouchFLO 3D Kezdőlapon csúsztassa az ujját a Levelezés fülre, válassza ki az fiókot, majd érintse meg a Inbox elemet. Adja meg a küldő nevét vagy a keresett tárgyát. Ahogy beviszi a karaktereket, az üzenetlista a megadott karakterekre folyamatosan szűkül. Ha például a B, majd az E gombot érinti meg, akkor csak azok az üzenetek jelennek meg, amelyek tárgya vagy feladójának neve BE kezdetű. üzenetek szinkronizálása Az ek szinkronizálása biztosítja, hogy az új ek letöltődjenek a készülék Inbox mappájába, a Postázandó mappában lévő ek el legyenek küldve, és a kiszolgálóról törölt ek törlődjenek a készülékről is. Az ek szinkronizálásának módja az fiók típusától függ. Outlook fiók automatikus szinkronizálása 1. Az USB-kábellel vagy Bluetooth-on keresztül csatlakoztassa a készüléket a számítógéphez. Vagy csatlakozzon Wi-Fi kapcsolaton vagy adatkapcsolaton keresztül, ha az Outlook t Exchange Serverrel szinkronizálja. További információ a 7. fejezetben található.

131 Automatikusan megkezdődik a szinkronizálás, és a készülék elvégzi az Outlook ek küldését és fogadását. Üzenetkezelés 131 Outlook vagy Internet fiók manuális szinkronizálása A TouchFLO 3D Kezdőlapon csúsztassa az ujját a Levelezés fülre, válassza ki az fiókot, majd érintse meg a Menü > Küldés/Fogadás menüpontot. Az beállítások testreszabása Az Outlook alkalmazással kezelt ek letöltési méretének és formátumának megváltoztatása 1. Bontsa a készülék és a számítógép kapcsolatát Érintse meg a Start > ActiveSync elemet. Érintse meg a Menü > Beállítások elemet, és válassza az , majd a Beállítások lehetőséget. Az szinkronizálási beállítások képernyőn: Az Üzenetformátum mezőben válassza a HTML vagy az Egyszerű szöveg lehetőséget. A HTML csak akkor elérhető, ha a Microsoft Exchange Server 2007-hez vagy későbbi verzióhoz csatlakozik. A Letöltési méretkorlátozás mezőben adja meg a kívánt méretet. Zárja be az ActiveSync alkalmazást, majd csatlakoztassa újra a készüléket a számítógéphez. Az Internet alkalmazással kezelt ek letöltési méretének és formátumának megváltoztatása 1. A Fiókválasztás képernyőről kiindulva érintse meg a Menü > Beállítások elemet, vagy az üzenetlista megjelenítése közben válassza a Menü > Eszközök > Beállítások lehetőséget. Érintse meg a POP3 vagy IMAP4 fiókot. 3. Érintse meg a Letöltési méretbeállítások elemet.

132 132 Üzenetkezelés Az Üzenetformátum mezőben válassza a HTML vagy az Egyszerű szöveg lehetőséget. A Letöltési méretkorlátozás mezőben adja meg a kívánt méretet. Érintse meg a Kész elemet. Az Outlook ek mellékleteinek automatikus fogadása 1. Érintse meg a Start > ActiveSync elemet. 3. Érintse meg a Menü > Beállítások elemet. Érintse meg az > Beállítások elemre, majd jelölje be a Fájlmellékletek belefoglalása jelölőnégyzetet. Az IMAP4 ek mellékleteinek automatikus fogadása 1. A Fiókválasztás képernyőről kiindulva érintse meg a Menü > Beállítások elemet, vagy az üzenetlista megjelenítése közben válassza a Menü > Eszközök > Beállítások lehetőséget Érintse meg az IMAP4 fiók nevét. Érintse meg a Letöltési méretbeállítások elemet. A Mellékeltek letöltése beállításban: Válassza a Minden melléklet opciót a fájl mellékletek minden esetben történő letöltéséhez; vagy Válasszon egy fájlméret korlátozást a mellékletek automatikus letöltéséhez. Érintse meg a Kész elemet. Mellékletek tárolása a memóriakártyán 1. Érintse meg a Start > Minden program > Üzenetek menüpontot. 3. Érintse meg a Menü > Beállítások > Tárolás fület. Jelölje be a A memóriakártya használata a mellékletek tárolására, ha elérhető a kártya jelölőnégyzetet.

133 7.1 Szinkronizálás az Exchange kiszolgálóval Ha az irodán kívül is folyamatosan követni szeretné a vállalati eket és a megbeszélések ütemezését, akkor Wi-Fi vagy adatkapcsolat típusú internetkapcsolatot létesítve szinkronizálhatja a készüléken lévő információkat a vállalati Exchange kiszolgáló tartalmával. Exchange kiszolgálóval létesített kapcsolat beállítása Ahhoz, hogy szinkronizálhassa vagy elérhesse az Exchange kiszolgálón lévő adatokat, be kell állítania egy Exchange kiszolgálói kapcsolatot a készüléken. Meg kell tudnia a hálózati rendszergazdától az Exchange kiszolgáló nevét (Outlook Web Access kiszolgáló névnek kell lennie), a tartománynevet, a felhasználónevet és a jelszót, melyet a munkahelyén használ, és írja be azokat a készüléken. Megjegyzés Beállíthat egy, az Exchange kiszolgálóval szinkronizáló Outlook fiókot a TouchFLO 3D Levelezés fülén a Levelezés beállítása funkció használatával. A részleteket lásd a Levelezés szakaszban a 3. fejezetben. Ha nem szinkronizálta a készüléket a számítógéppel, akkor az alábbi lépéseket követve állítson be egy Exchange kiszolgálói kapcsolatot fejezet A vállalati ek és az értekezlet-összehívások kezelése Érintse meg a Start > Minden program > Üzenetkezelő > beállítások elemet.

134 134 A vállalati ek és az értekezlet-összehívások kezelése Adja meg az címét és a Jelszó az fiók beállításához, majd válassza a Jelszó mentése opciót. Érintse meg a Tovább elemet. Törölje a Próbálkozzon az beállítások automatikus letöltésével opciót, és érintse meg a Tovább elemet. Az Ön szolgáltatója résznél válassza az Exchange kiszolgáló lehetőséget, majd érintse meg a Tovább elemet. Kattintson újra a Tovább elemre. Válassza a Próbálkozzon az Exchange kiszolgáló beállításainak automatikus érzékelésével opciót, és érintse meg a Tovább elemet. Adja meg a Domain nevet, és érintse meg a Tovább elemet. A Kiszolgáló címe mezőbe írja be az Exchange kiszolgáló címét, és érintse meg a Tovább elemet. Válassza ki, hogy mely elemeket szeretné szinkronizálni az Exchange kiszolgálóval. Tanácsok Ha módosítani szeretné valamelyik információtípust, például az ek szinkronizálási beállításait, akkor jelölje ki a megfelelő elemet, majd érintse meg a Beállítások elemet. Ha módosítani szeretné a szinkronizálás során felmerülő ütközések feloldásával kapcsolatos beállításokat, érintse meg a Menü > Speciális elemet. 10. Érintse meg a Befejezés elemet. Megjegyzések Ha korábban szinkronizálta az eket a számítógéppel, akkor indítsa el az ActiveSync alkalmazást a készüléken, majd az Exchange kiszolgálói kapcsolat beállításához érintse meg a Menü > Kiszolgáló forrás hozzáadása elemet. Amikor a készülék felszólítja a szinkronizálni kívánt információtípusok kiválasztására, akkor először törölje az jelölőnégyzetet a Windows PC elemnél, majd válassza ki az jelölőnégyzetet az Exchange kiszolgáló alatt. Az Exchange kiszolgáló beállításainak módosításához nyissa meg az ActiveSync alkalmazást a készüléken, majd érintse meg a Menü > Kiszolgáló beállítása elemet.

135 A vállalati ek és az értekezlet-összehívások kezelése 135 Szinkronizálás elindítása Az Exchange kiszolgálóval való szinkronizálás megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy a készüléken be van állítva valamilyen internetelérésre alkalmas Wi-Fi vagy adatkapcsolat, vagyis elvégezhető a vezeték nélküli szinkronizálás. A kapcsolatokról a 8. fejezetben talál további információt. Az Exchange kiszolgálói kapcsolat beállítása után a készülék automatikusan elindítja a szinkronizálást. A szinkronizálás kézi elindításához érintse meg a Start > Beállítások, majd érintse meg a Adatok szinkronizálása elemet. Megjegyzés Ha USB- vagy Bluetooth-kapcsolaton keresztül csatlakoztatja a készüléket az irodai számítógéphez, akkor a számítógéppel létesített kapcsolatot hálózati átjáróként használhatja, és rajta keresztül letöltheti az Outlook eket és egyéb információkat a készülékre. 7.2 A vállalati ek kezelése A készülék segítségével azonnal hozzá tud férni a vállalati ekhez, illetve könnyebben kezelheti az üzeneteket. Közvetlen leküldés, Levelezés előtöltés, Távoli keresés és jelölők csak néhány az ek kezelését megkönnyítő eszközök közül. Megjegyzés Egyes üzenetkezelő szolgáltatások elérhetősége attól függ, hogy a vállalat kiszolgálóján a Microsoft Exchange szoftver melyik verziója fut. Az egyes szolgáltatások elérhetőségéről a rendszergazdától kaphat információt.

136 136 A vállalati ek és az értekezlet-összehívások kezelése Automatikus szinkronizálás a Közvetlen leküldés szolgáltatás segítségével Az leküldési szolgáltatás segítségével azonnal, az Exchange kiszolgálón lévő Inbox mappába való bekerülésükkel egy időben fogadhatja az új eket a készüléken. A szolgáltatás használatakor az egyéb elemek, például a névjegyek, a naptári bejegyzések és a feladatok is azonnal feltöltődnek a készülékre, amennyiben az Exchange kiszolgálón lévő példányuk megváltozik, illetve új elem jön létre a kiszolgálón. A Közvetlen leküldés használatához Wi-Fi vagy adatkapcsolatot kell létesíteni a készülékkel. A Közvetlen leküldés engedélyezése előtt teljes szinkronizálást kell végezni a készülék és az Exchange kiszolgáló között. Követelmény A Közvetlen leküldés szolgáltatás csak akkor használható a készüléken, ha a vállalati kiszolgálón a Microsoft Exchange Server 2003 szoftver 2-es szervizcsomaggal ellátott és az Exchange ActiveSyncet támogató kiadása, illetve újabb verziója fut. A Közvetlen leküldés bekapcsolása a Kommunikációkezelőben 1. Válassza a Start > Beállítások majd a Kommunikáció menüpontot. Tanács Megérintheti a Start > Programok > Kommunikációkezelő elemet is. A Kommunikációkezelő képernyőn érintse meg a Microsoft Közvetlen leküldés elem jobb oldalán levő KI/BE csúszkát. A Közvetlen leküldés bekapcsolása a ActiveSync alatt 1. Érintse meg a Start > ActiveSync elemet, majd a Menü > Ütemezés elemet. Válassza Az elemek érkezésekor elemet a Csúcsidőszakok és a Nem csúcsidőszakok ablakokban. Megjegyzés Ha a Közvetlen leküldés ki van kapcsolva, manuálisan kell letöltenie az jeit.

137 A vállalati ek és az értekezlet-összehívások kezelése 137 Ütemezett szinkronizálás Ha nem kívánja használni a Közvetlen leküldés szolgáltatást, akkor rendszeresen, ütemezett módon is szinkronizálhatja az Outlook alkalmazással kezelt eket és egyéb információkat. 1. A készüléken futó ActiveSync alkalmazásban érintse meg a Menü > Ütemezés elemet. Válasszon az elérhető lehetőségek közül a szinkronizálási ütemezés beállításához. Tanács Választhat rövidebb időszakokat a Csúcsidő mezőben, és hosszabb időszakokat a Csúcsidőn kívül mezőben, így az jei gyakrabban szinkronizálódnak, amikor dolgozik. Ahhoz, hogy beállítsa mely napok és mely időszakok jelentik a csúcsidőszakot, és melyek számítanak csúcsidőn kívülinek, érintse meg a csúcsidőszakok hivatkozást a képernyő alján. Azonnali letöltés a Levelezés előtöltés szolgáltatással A Levelezés előtöltés szolgáltatás segítségével azonnal, teljes küldés/fogadás indítása nélkül is teljes egészében letölthetők az egyes ek. Ezzel a módszerrel a szükséges re korlátozható a letöltés, így mérsékelhetők az adatátviteli költségek. Követelmény A Levelezés előtöltés szolgáltatás csak akkor vehető igénybe a készülékkel, ha a vállalat a Microsoft Exchange Server 2007-es vagy újabb verzióját használja. Érintse meg a Start > Minden program > Üzenetkezelő > Outlook elemet. Nyisson meg egy üzenetet. Alapértelmezés szerint az üzenetnek csak az első néhány szava jelenik meg. A teljes letöltéséhez görgessen az üzenet végére, majd kattintson a Az üzenet hátralevő része elemre. 4. Várja meg az üzenettörzs fennmaradó részének letöltését.

138 138 A vállalati ek és az értekezlet-összehívások kezelése Megjegyzések Az ek szinkronizálásával kapcsolatos beállítások, például a kezdeti letöltési méretkorlát megadásáról a 6. fejezet Az beállítások testreszabása című szakaszában talál információt. Ha olyan t kap, amely SharePoint-webhelyen vagy belső fájlkiszolgálón található PDF vagy Microsoft Office-dokumentumra mutató hivatkozást tartalmaz, akkor a hivatkozásra kattintva a készüléken is megjelenítheti a dokumentumot. A dokumentum megjelenítésére csak akkor van lehetőség, ha a Microsoft Outlook-fiókot a Microsoft Exchange Server szoftver 2007-es vagy újabb verziójával szinkronizálja. Az Exchange kiszolgálót a SharePoint-dokumentumtárak és a belső fájlkiszolgálók elérésének engedélyezésére kell konfigurálni. keresése az Exchange kiszolgálón A készüléken nem tárolt üzeneteket a Microsoft Exchange kiszolgálón lévő postafiókban keresve érheti el. A keresés eredménye a Keresési eredmények mappába töltődik le, illetve innen érhető el. Követelmény Tanács A vállalatnak a Microsoft Exchange Server 2007-es vagy újabb verzióját kell használnia. Érintse meg a Start > Minden program > Üzenetkezelő > Outlook elemet. Érintse meg a Menü > Eszközök > Szerver keresése elemet. A Keresendő szövegmezőbe írja be a keresett kulcsszót. Adja meg, hogy mely dátumtartomány üzeneteiben szeretne keresni. A Keresés helye listán adja meg, ha az elemeket a Inbox, Elküldött elemek vagy Minden mappa alatt szeretné keresni, majd érintse meg a Keresés elemet. A keresési eredmények törléséhez, és az üzenetlistához való visszatéréshez érintse meg a Menü > Keresési eredmények törlése elemet.

139 A vállalati ek és az értekezlet-összehívások kezelése 139 Az üzenetek megjelölése A jelölők emlékeztetőként szolgálnak, általuk figyelemmel követheti az üzenetekben jelzett fontosabb problémákat és kéréseket. Az üzenetek megjelölése az asztali számítógépekre készült Outlook alkalmazásban is fontos szolgáltatás, és a készüléken futó Outlook Mobile programnak is része. A készüléken is lehetőség van a beérkezett ek megjelölésére. Követelmény Jelölők használatára csak akkor van lehetőség, ha az ek szinkronizálása a Microsoft Exchange Server 2007-es vagy újabb verziójával történik. Ha az ek szinkronizálását a Microsoft Exchange Server szoftver valamelyik korábbi verziójával végzi, akkor a jelölők le vannak tiltva vagy el vannak rejtve. Üzenet megjelölése vagy jelölésének törlése Érintse meg a Start > Minden program > Üzenetkezelő > Outlook elemet. Nyisson meg egy üzenetet. Érintse meg a Menü > Nyomon követés elemre, majd válassza a következő lehetőségek valamelyikét: Jelző beállítása Az üzenet megjelölése egy vörös színű zászlóval, jelezve, hogy az üzenetet a későbbiek során is figyelemmel kell követni. Kész jelölő Az üzenet megjelölése egy pipával, arra utalva, hogy az ben jelzett probléma vagy kérés megoldódott vagy teljesítve lett. Jelölő törlése Az üzenet jelölésének törlése a jelző eltávolításával. Megjegyzés A készüléken emlékeztető jelenik meg, ha Ön olyan üzenetet szinkronizál az Exchange kiszolgálóval, amelyhez emlékeztető jelölés tartozik.

140 140 A vállalati ek és az értekezlet-összehívások kezelése A házon kívüliség automatikus jelzése Az Outlook Mobile segítségével lekérdezheti és megváltoztathatja a házon kívüliség állapotát. Az asztali számítógépeken futó Outlook alkalmazáshoz hasonlóan az Outlook Mobile is alkalmas az elérhetetlenséget jelző automatikus válaszüzenet küldésére. Házon kívüliséget jelző automatikus válaszüzenet küldése 1. Érintse meg a Start > Minden program > Üzenetkezelő > Outlook elemet Érintse meg a Menü > Eszközök > Házon kívül elemet. Az Jelenlegi állapotom listáról válassza a Házon kívül lehetőséget. Adja meg az automatikusan elküldeni kívánt válaszüzenetet, majd érintse meg a Kész gombot. 7.3 Az értekezlet-összehívások kezelése A készülékről értekezlet-összehívások ütemezésével és elküldésével másokat is meghívhat az Ön által szervezett megbeszélésekre, illetve mások elérhetőségi állapotát is lekérdezheti. Ha értekezlet-összehívás érkezik Önhöz, akkor a kérés elfogadásával vagy elutasításával válaszolhat. Az értekezlet-összehívásban az is látható, hogy az adott értekezlet ütközik-e másik értekezlettel. Követelmény A vállalatnak a Microsoft Exchange Server 2007-es vagy újabb verzióját kell használnia.

141 A vállalati ek és az értekezlet-összehívások kezelése 141 Válaszadás értekezlet-összehívásra 1. Ha értekezlet-összehívási t kap, egy értesítés jelenik meg a készüléken. Nyissa meg az t. Ha elfogadja az értekezlet-összehívást, illetve válaszolni szeretne rá, érintse meg az Elfogadás elemet, ha pedig nem tud részt venni az értekezleten, érintse meg a Menü > Elutasítás elemet. Tanácsok A válaszadás előtt ellenőrizheti, hogy ráér-e az értekezlet időpontjában, ha megérinti a Naptár megtekintése elemet. Ha az értekezlet időpontja ütközik egy másik eseménnyel, akkor az tetején a Ütemezési konfliktus szöveg jelenik meg. 3. Szükség szerint módosítsa a válasz t, mielőtt elküldené, majd érintse meg az OK gombot. Ha elfogadja a találkozó-összehívást, akkor automatikusan bekerül találkozóként a készülék Naptárába.

142 142 A vállalati ek és az értekezlet-összehívások kezelése 7.4 Névjegy keresése a vállalati címtárban Amellett, hogy a készüléken is tárolhat névjegyeket, a szervezet vállalati címtárában található elérhetőségi információkhoz is hozzáférhet. A vállalati címtárat vezeték nélküli kapcsolaton keresztül elérve a vállalaton belül bárkinek könnyedén küldhet t vagy értekezletre szóló meghívót. Követelmény 1. A vállalati címtár elérésére csak akkor van lehetőség, ha a szervezet a Microsoft Exchange Server szoftver 2-es szervizcsomaggal ellátott 2003-as verzióját vagy újabb verzióját futtatja, valamint Ön már elvégezte az első szinkronizálást az Exchange kiszolgálóval. Szinkronizálás az Exchange kiszolgálóval. Tegye a következő valamelyikét: A Névjegyalbumban érintse meg a Menü > Vállalati címtár elemet. 3. Egy új ben éritnse meg a Címzett mezőt (vagy érintse meg a Menü > Címzett hozzáadása elemet, majd érintse meg a Vállalati címtár elemet a lista tetején. Amikor értekezlet-összehívást készít, és kiválasztja a kötelező és opcionális résztvevőket a Naptárban, érintse meg a Vállalati címtár elemet. Adja meg a névjegyben szereplő név egy részét vagy egészét, majd érintse meg a Keresés elemet. A találati listáról kattintással választhatja ki a kívánt névjegyet. Megjegyzések Ha a vállalati címtárból a készülékre szeretné másolni valamelyik névjegyet, akkor jelölje ki, majd kattintson a Menü > Mentés a névjegyalbumba elemre. A következő információk alapján kereshet, feltéve, hogy azok szerepelnek a vállalati címtárban: vezetéknév, keresztnév, név, megjelenített név, cím, iroda helye.

143 8.1 Internetelérési lehetőségek 8. fejezet Internet A készülék hálózati funkcióival az internet és a munkahely vállalati hálózata is elérhető Wi-Fi, GPRS/3G (vagy EDGE, ha elérhető) vagy betárcsázós hálózaton. Meghatározhat és beállíthat egy VPN vagy proxy kapcsolatot. Wi-Fi A Wi-Fi vezeték nélküli internet-hozzáférést biztosít, 100 méteren belül. A készülék Wi-Fi-csatolójának használatához elérést kell szereznie egy vezeték nélküli hozzáférési ponthoz vagy hotspothoz. Megjegyzés A készülék Wi-Fi-csatolójával elérhető jelek hatótávja és használhatósága az infrastruktúra jellegétől és a jelek útjában álló objektumok számától és jellegétől függ. A Wi-Fi bekapcsolása és kapcsolódás a Wi-Fi hálózathoz 1. Érintse meg a Start > Beállítások menüpontot, majd érintse meg a Kommunikáció elemet. 3. Érintse meg a Wi-Fi elemet. Az érzékelt vezeték nélküli hálózatok megjelennek a képernyőn. Érintse meg a kívánt Wi-Fi hálózatot a csatlakozáshoz. Ha egy nyitott (nem védett) hálózatot választ, akkor automatikusan kapcsolódik a hálózathoz.

144 144 Internet Ha egy védett hálózatot választott, adja meg a biztonsági kulcsot, majd válassza a Kész lehetőséget. Ezután csatlakoztatva van a hálózathoz. Jelzi, hogy a készülék egy Wi-Fi hálózathoz kapcsolódik A titkosított Wi-Fi hálózatot jelzi. Jelerősség Hálózatnév (SSID) 4. Érintse meg a Vissza gombot a Kommunikáció képernyőre való visszatéréshez. A következő alkalommal, amikor a készülékkel a Wi-Fi hálózatokat keresi, a korábban már elért hálózatok esetében a hálózati kulcs ismételt megadására sincs szükség (hacsak nem állítja hardveresen alaphelyzetbe a készüléket, amellyel törli a rajta tárolt egyedi beállításokat). Megjegyzések A Wi-Fi-hálózatok önmagukban is felismerhetők, tehát Önnek semmilyen további lépést nem kell tennie annak érdekében, hogy a készüléket Wi-Fi-hálózathoz csatlakoztassa. Egyes zárt vezeték nélküli hálózatok esetében felhasználónév és jelszó megadására is szükség lehet. A Wi-Fi kikapcsolásához a Kommunikáció képernyőn érintse meg a KI/BE csúszkát a Wi-Fi elem jobb oldalán.

145 Internet 145 A Wi-Fi hálózati állapot ellenőrzése A címsorban levő Wi-Fi állapotikon mellett ellenőrizheti az aktuális Wi-Fi kapcsolat állapotát a következő képernyők bármelyikéről is: WLAN beállítások képernyő Érintse meg a Speciális gombot a Wi-Fi képernyőn. A Fő fülön látni fogja azt a vezeték nélküli hálózatot, amihez a készülék jelenleg csatlakoztatva van. A konfiguráció és a Wi-Fi hálózat jelminősége is látható.

146 146 Internet WLAN beállítások képernyő A Vezeték nélküli kapcsolat kezelő képernyőn érintse meg a Menü > Wi-Fi menüpontot. Ez a képernyő megjeleníti az összes elérhető Wi-Fi hálózatot. Ha csatlakozni szeretne a listán szereplő Wi-Fi hálózatok valamelyikéhez, akkor érintse meg és tartsa az ujját a hálózat nevén, majd érintse meg a Kapcsolódás parancsot. Érintsen meg egy Wi-Fi hálózatot a listán, hogy megtekintse vagy módosítsa a csatlakozási beállításokat. Hozzáadhat új Wi-Fi hálózatokat is, ha vannak, ha megérinti az Új hozzáadása elemet. Az akkumulátor kímélése Wi-Fi hálózat használata közben A Wi-Fi használata erősen igénybe veszi az akkumulátort. Ha nincs rá szüksége, kapcsolja ki a Wi-Fi-csatolót. Engedélyezheti az energiatakarékos beállításokat is a Wi-Fi használata közben. 1. Érintse meg a Start > Beállítások menüpontot, majd érintse meg a Menü > Vezeték nélküli hálózatok > Energia mód fület. Az Energiatakarékos mód csúszkát húzza abba az állásba, amely a lehető legkisebb energiafogyasztás mellett biztosít optimális teljesítményt. A csúszkát balra húzva (Legjobb teljesítmény) optimális vezeték nélküli hálózati teljesítményt érhet el, jobbra húzva (Leghosszabb üzemidő) pedig a lehető leghosszabbra növelheti az akkumulátoros üzemidőt.

147 GPRS/3G Használja a GPRS/3G (vagy EDGE, ha rendelkezésre áll) funkciót az internethez való csatlakozásra, valamint ek küldésére és fogadására a készüléken. A mobiltelefon szolgáltató GPRS/3G-hálózatának igénybevételéhez megfelelő előfizetés szükséges. A GPRS/3G-kapcsolatokra vonatkozó átviteli díjakról a mobiltelefon szolgáltatójának ügyfélszolgálatától kaphat információkat. Internet 147 A GPRS/3G-beállítások előre meg vannak adva a készüléken, és a készülék készen áll mobiltelefon szolgáltatója GPRS/3G-szolgáltatásainak elérésére. Ne változtassa meg a beállításokat, mert ezzel a szolgáltatások elérhetetlenné válását okozhatja. Ha új GPRS/3G-kapcsolatot szeretne beállítani a készüléken, akkor vegye fel a kapcsolatot a szolgáltatóval. Betárcsázásos kapcsolat Ha betárcsázós kapcsolatot szeretne létesíteni a készülékkel az internetszolgáltató felé, akkor ugyanazokat a beállításokat kell megadnia, mintha számítógépről kezdeményezné a kapcsolatot. Ideértendő az internetszolgáltató telefonszáma, valamint az Ön felhasználóneve és jelszava Érintse meg a Start > Beállítások menüpontot, majd érintse meg a Minden beállítás elemet. A Kapcsolatok fülön érintse meg a Kapcsolatok lehetőséget. Az Internetszolgáltató elemnél érintse meg az Új modemkapcsolat létrehozása elemet. A Modem kiválasztása listáról válassza a Celluláris vonal elemet, majd kattintson a Tovább gombra. Adja meg az internetszolgáltató telefonszámát, majd kattintson a Tovább gombra. Adja meg a felhasználónevét, a jelszavát és az internetszolgáltató által igényelt egyéb adatokat, majd érintse meg a Befejezés elemet.

148 148 Internet Adatkapcsolat indítása Miután megadta az adatátviteli kapcsolat (például GPRS/3G vagy behívásos kapcsolat) beállításait a készüléken, készen áll arra, hogy csatlakoztassa a készüléket az Internetre. Ha olyan alkalmazást indít el, amely internetelérést igényel ilyen például az Opera Mobile, a kapcsolat automatikusan létrejön. Adatkapcsolat manuális indítása Ha többféle típusú adatkapcsolatot is beállított a készüléken, akkor manuálisan is indíthat kapcsolatot Érintse meg a Start > Beállítások menüpontot, majd érintse meg a Minden beállítás elemet. A Kapcsolatok fülön érintse meg a Kapcsolatok lehetőséget. Kattintson a Meglévő kapcsolatok kezelése elemre. Kattintson a kívánt kapcsolat nevére, tartsa rajta az érintőceruzát, majd kattintson a Csatlakozás parancsra. Aktív adatkapcsolat megszakítása 1. A Kezdőképernyőn csúsztassa az ujját a Beállítások fülre, majd érintse meg a Kommunikáció elemet. Érintse meg a KI/BE csúszkát az Adatkapcsolat elem jobb oldalán.

149 8.2 Az Opera Mobile használata Az Opera Mobile egy teljes értékű webböngésző, és a készüléken történő használatra optimalizált. Internet 149 Az Opera Mobile és egy webhely megnyitása 1. A Kezdőképernyőn csúsztassa az ujját az Internet fülre, majd érintse meg a Böngésző lehetőséget. Az Opera Mobile képernyőn érintse meg a címsort. Megjegyzés Ha a a címsáv rejtett, érintse meg az elemet a képernyő jobb alsó sarkában. 3. Írja be az URL-címet, majd érintse meg a A böngészőképernyő elemet

150 150 Internet 1 Frissíti a megjelenített weboldalt. 2 Itt adja meg a weboldal URL-címét. 3 Visszatérés az előzőleg megjelenített weboldalra. 4 Ugrás a Könyvjelzők képernyőre, ahol hozzáadhat könyvjelzőket, valamint szerkesztheti és elküldheti azokat. 5 Érintse meg, ha új böngészőfület szeretne hozzáadni, vagy másik böngészőfülre szeretne átváltani. 6 Ugrás a kezdőoldalra. 7 Megnyit egy listát, ahol módosíthatja az Opera Mobile beállításait. A részleteket lásd az Opera Mobile menü című részben ebben a fejezetben. 8 Bezárja az aktuális fület. Ez csak akkor választható ki, ha egynél több fül van megnyitva. 9 Az web böngészése közben az Opera Mobile automatikusan teljes képernyős módba vált. Érintse meg, hogy ismét megjelenjen a címsor és a Menü. Az Opera Mobile menü A menüsoron érintse meg a elemet a menü megnyitásához. Megnyitja a Beállítások képernyőt, ahol beállíthatja a kezdőlapot, megváltoztathatja a kijelzőbeállításokat, a titkosítást stb. A letöltés alatt álló tételek megjelenítése, az aktuális letöltések leállítása vagy folytatása. Információ az éppen böngészett weboldalról. Megjeleníti a megtekintett oldalakat. A mentett weboldalak listájának szerkesztése és megtekintése. Megnyitja az Opera Mobile Súgóját. Teljesen bezárja az Opera Mobile-t.

151 Megjegyzés Az Opera Mobile használatával kapcsolatos további információkért látogassa meg a következő oldalt: Internet 151 Navigálás a weboldalakon Pásztázás a weboldalon Weboldalak böngészése közben használjon ujjmozdulatokat a pásztázáshoz. Tanács Tartsa az ujját a weboldal egy üres területén, hogy megnyissa a helyi menüt, ami lehetővé teszi az előző oldalra való visszatérést, az oldal frissítését vagy Kedvencekhez adását stb. Megérinthet egy linket vagy képet is a weboldalon, hogy megnyissa a menüt, amiben különböző lehetőségeket talál.

152 152 Internet Weboldal nagyítása és kicsinyítése Amikor egy weboldalt teljes képernyőn jelenít meg, csúsztassa a zoomsáv jobb oldalára, hogy felnagyítsa a weboldalt. A kicsinyítéshez csúsztassa az ujját balra. Tanács A nagyíthat úgy is, hogy kétszer megérinti a képernyőt. A kicsinyítéshez érintse meg újra kétszer a képernyőt. Nagyítás A képernyő tájolásának megváltoztatása Megváltoztathatja a képernyő elrendezését, ha oldalra fordítja a készüléket. Kicsinyítés

www.htc.com Felhasználói kézikönyv

www.htc.com Felhasználói kézikönyv www.htc.com Felhasználói kézikönyv A folytatás előtt olvassa el az alábbiakat ÖN ÚGY KAPJA KÉZHEZ A KÉSZÜLÉKET, HOGY AZ AKKUMULÁTOR NINCS FELTÖLTVE. NE VEGYE KI AZ AKKUMULÁTORT A KÉSZÜLÉK TÖLTÉSE KÖZBEN.

Részletesebben

www.htc.com Felhasználói kézikönyv

www.htc.com Felhasználói kézikönyv www.htc.com Felhasználói kézikönyv A folytatás előtt olvassa el az alábbiakat ÖN ÚGY KAPJA KÉZHEZ A KÉSZÜLÉKET, HOGY AZ AKKUMULÁTOR NINCS FELTÖLTVE. NE VEGYE KI AZ AKKUMULÁTORT A KÉSZÜLÉK TÖLTÉSE KÖZBEN.

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. www.htc.com

Felhasználói kézikönyv. www.htc.com Felhasználói kézikönyv www.htc.com A folytatás előtt olvassa el az alábbiakat A TELEFON MEGVÁSÁRLÁSAKOR ANNAK AKKUMULÁTORA NINCS TELJESEN FELTÖLTVE. NE VEGYE KI AZ AKKUMULÁTORT A TELEFON TÖLTÉSE KÖZBEN.

Részletesebben

www.htc.com Felhasználói kézikönyv

www.htc.com Felhasználói kézikönyv www.htc.com Felhasználói kézikönyv A folytatás előtt olvassa el az alábbiakat ÖN ÚGY KAPJA KÉZHEZ A KÉSZÜLÉKET, HOGY AZ AKKUMULÁTOR NINCS FELTÖLTVE. NE VEGYE KI AZ AKKUMULÁTORT A KÉSZÜLÉK TÖLTÉSE KÖZBEN.

Részletesebben

Smart Phone Használati útmutató. www.htc.com

Smart Phone Használati útmutató. www.htc.com Smart Phone Használati útmutató www.htc.com Grantulálunk az új Windows Mobile telefonjához A folytatás előtt olvassa el az alábbiakat ÖN ÚGY KAPJA KÉZHEZ A KÉSZÜLÉKET, HOGY AZ AKKUMULÁTOR NINCS FELTÖLTVE

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HTC TOUCH CRUISE (09) http://hu.yourpdfguides.com/dref/3022643

Az Ön kézikönyve HTC TOUCH CRUISE (09) http://hu.yourpdfguides.com/dref/3022643 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató HTC TOUCH CRUISE (09). Megtalálja a választ minden kérdésre az HTC TOUCH CRUISE (09) a felhasználói

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HTC HD2 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3022422

Az Ön kézikönyve HTC HD2 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3022422 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató HTC HD2. Megtalálja a választ minden kérdésre az HTC HD2 a felhasználói kézikönyv (információk, leírások,

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HTC P3470 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3462352

Az Ön kézikönyve HTC P3470 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3462352 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató HTC P3470. Megtalálja a választ minden kérdésre az HTC P3470 a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

Az első lépések útmutató

Az első lépések útmutató Az első lépések útmutató A folytatás előtt olvassa el az alábbiakat ÖN ÚGY KAPJA KÉZHEZ A KÉSZÜLÉKET, HOGY AZ AKKUMULÁTOR NINCS FELTÖLTVE. NE VEGYE KI AZ AKKUMULÁTORT A KÉSZÜLÉK TÖLTÉSE KÖZBEN. HA FELNYITJA

Részletesebben

BH-118 Nokia Bluetooth-fülhallgató - Felhasználói kézikönyv

BH-118 Nokia Bluetooth-fülhallgató - Felhasználói kézikönyv BH-118 Nokia Bluetooth-fülhallgató - Felhasználói kézikönyv 1.1. kiadás 2 Tartalom Bevezetés 3 A fülhallgató ismertetése 3 A Bluetooth funkció 3 Kezdő lépések 4 A készülék gombjai és részei 4 Az akkumulátor

Részletesebben

Gsmart Classic Pro Felhasználói kézikönyv

Gsmart Classic Pro Felhasználói kézikönyv Gsmart Classic Pro Felhasználói kézikönyv Classic Pro Szerzői jog A GIGA-BYTE COMMUNICATIONS INC. valamennyi, a jelen dokumentumban szereplő mobilterméke, beleértve a készüléket, kiegészítőket, szoftvert,

Részletesebben

Az Ön HTC Wildfire S Felhasználói kézikönyve

Az Ön HTC Wildfire S Felhasználói kézikönyve Az Ön HTC Wildfire S Felhasználói kézikönyve 2 Tartalom Tartalom Első lépések A doboz tartalma 8 HTC Wildfire S 8 Hátlap 10 SIM-kártya 10 Memóriakártya 13 Akkumulátor 14 Ki és bekapcsolás 17 A PIN-kód

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv GT-I9060I/DS GT-I9060I Felhasználói kézikönyv www.samsung.com A kézikönyvről A készülék a Samsung kiemelkedő technológiai szakértelmét és magas követelményeit felhasználva minőségi mobilkommunikációt és

Részletesebben

Használati útmutató. Xperia Z C6603/C6602

Használati útmutató. Xperia Z C6603/C6602 Használati útmutató Xperia Z C6603/C6602 Tartalomjegyzék Xperia Z Használati útmutató...6 Első lépések...7 Mi az Android?...7 Eszköz áttekintés...7 Összeszerelés...8 Az eszköz be- és kikapcsolása...10

Részletesebben

Telepítési útmutató. Otthoni hálózati rendszer Tartalék akkumulátor KX-HNP100FX. Típus

Telepítési útmutató. Otthoni hálózati rendszer Tartalék akkumulátor KX-HNP100FX. Típus Típus Telepítési útmutató Otthoni hálózati rendszer Tartalék akkumulátor KX-HNP100FX Köszönjük, hogy Panasonic terméket vásárolt. Ez a dokumentum a tartalék akkumulátor megfelelő felszerelését ismerteti.

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HTC TOUCH PRO2 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3462210

Az Ön kézikönyve HTC TOUCH PRO2 http://hu.yourpdfguides.com/dref/3462210 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Szerzői jog. Arty A3 1

Szerzői jog. Arty A3 1 Arty A3 Arty A3 0 Szerzői jog A GIGA-BYTE COMMUNICATIONS INC. valamennyi, a jelen dokumentumban szereplő mobilterméke, beleértve a készüléket, kiegészítőket, szoftvert, szöveget, zenét és képeket a GIGA-BYTE

Részletesebben

Telepítési útmutató. Otthoni hálózati rendszer Smart Plug KX-HNA101FX. Típus. Köszönjük, hogy Panasonic terméket vásárolt.

Telepítési útmutató. Otthoni hálózati rendszer Smart Plug KX-HNA101FX. Típus. Köszönjük, hogy Panasonic terméket vásárolt. Típus Telepítési útmutató Otthoni hálózati rendszer Smart Plug KX-HNA101FX Köszönjük, hogy Panasonic terméket vásárolt. Ez a dokumentum azt ismerteti, hogy a smart plug-ot hogyan kell megfelelően felszerelni.

Részletesebben

Az Ön HTC ChaCha Felhasználói kézikönyve

Az Ön HTC ChaCha Felhasználói kézikönyve Az Ön HTC ChaCha Felhasználói kézikönyve 2 Tartalom Tartalom Első lépések A doboz tartalma 8 HTC ChaCha 8 Alsó fedőlap 10 SIM-kártya 11 Memóriakártya 12 Akkumulátor 13 Ki és bekapcsolás 16 A PIN-kód beírása

Részletesebben

BH-111 Nokia sztereó Bluetooth-fülhallgató

BH-111 Nokia sztereó Bluetooth-fülhallgató BH-111 Nokia sztereó Bluetooth-fülhallgató 1.1. kiadás 2 Bevezetés A fülhallgató ismertetése A BH-111 Nokia sztereó Bluetooth-fülhallgatóval zenét hallgathatunk, valamint kéz használata nélkül kezelhetjük

Részletesebben

Az Ön kézikönyve NOKIA BH-601 http://hu.yourpdfguides.com/dref/824094

Az Ön kézikönyve NOKIA BH-601 http://hu.yourpdfguides.com/dref/824094 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató NOKIA BH-601. Megtalálja a választ minden kérdésre az NOKIA BH-601 a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

BH-104 Nokia Bluetoothfülhallgató 9213528/2

BH-104 Nokia Bluetoothfülhallgató 9213528/2 BH-104 Nokia Bluetoothfülhallgató 2 1 4 5 6 3 7 8 11 12 9 10 9213528/2 MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kijelenti, hogy a BH-104 jelzésû termék megfelel az 1999/5/EC irányelv alapvetõ követelményeinek

Részletesebben

Szerzői jog GIGA-BYTE COMMUNICATIONS INC. GX2 1

Szerzői jog GIGA-BYTE COMMUNICATIONS INC. GX2 1 GX2 Szerzői jog A GIGA-BYTE COMMUNICATIONS INC. valamennyi, a jelen dokumentumban szereplő mobilterméke, beleértve a készüléket, kiegészítőket, szoftvert, szöveget, zenét és képeket a GIGA-BYTE COMMUNICATIONS

Részletesebben

HTC Legend. Felhasználói kézikönyv

HTC Legend. Felhasználói kézikönyv HTC Legend Felhasználói kézikönyv Mielőtt bármi mást tenne, olvassa el ezt a tájékoztatót Az akkumulátor töltése A telefonban levő akkumulátor nincsen még feltöltve. Nagyon fontos, hogy a telefon töltése

Részletesebben

Nokia BH-501 Bluetooth-fülhallgató Felhasználói útmutató

Nokia BH-501 Bluetooth-fülhallgató Felhasználói útmutató Nokia BH-501 Bluetooth-fülhallgató Felhasználói útmutató MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT Alulírott, NOKIA CORPORATION nyilatkozom, hogy a HS-71W megfelel a vonatkozó alapvetõ követelményeknek és az 1999/5/EC

Részletesebben

HF-200 Nokia vezeték nélküli plug-in kihangosító 9207899/1

HF-200 Nokia vezeték nélküli plug-in kihangosító 9207899/1 HF-200 Nokia vezeték nélküli plug-in kihangosító 1 2 3 4 5 6 7 9207899/1 8 10 9 15 13 14 12 11 16 MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kijelenti, hogy a HF-36W jelû készülék mindenben megfelel

Részletesebben

Nokia 1661/1662 - Felhasználói kézikönyv

Nokia 1661/1662 - Felhasználói kézikönyv Nokia 1661/1662 - Felhasználói kézikönyv 9213565 2. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 3 Használatbavétel 4 A SIM-kártya és az akkumulátor behelyezése 4 A SIM-kártya eltávolítása 4 Az akkumulátor töltése

Részletesebben

Alcor Zest Q813IS Táblagép. Kezelési útmutató

Alcor Zest Q813IS Táblagép. Kezelési útmutató Alcor Zest Q813IS Táblagép Kezelési útmutató BIZTONSÁGGAL KAPCSOLATOS FIGYELMEZTETÉSEK Ez az útmutató fontos információkat tartalmaz a készülék kényelmes és biztonságos használatával kapcsolatban. Kérjük,

Részletesebben

Az Ön HTC Sensation XE with Beats Audio Felhasználói kézikönyv

Az Ön HTC Sensation XE with Beats Audio Felhasználói kézikönyv Az Ön HTC Sensation XE with Beats Audio Felhasználói kézikönyv 2 Tartalom Tartalom Első lépések HTC Sensation XE a következővel: Beats Audio 8 Hátlap 10 SIM-kártya 11 Memóriakártya 12 Akkumulátor 13 Az

Részletesebben

Használati útmutató. Xperia T2 Ultra D5303/D5306

Használati útmutató. Xperia T2 Ultra D5303/D5306 Használati útmutató Xperia T2 Ultra D5303/D5306 Tartalomjegyzék Első lépések... 7 A használati útmutatóról...7 Áttekintés...7 Összeszerelés...8 A készülék első bekapcsolása...10 Miért van szükség Google

Részletesebben

ConCorde EasyPhone 10 Használati útmutató

ConCorde EasyPhone 10 Használati útmutató ConCorde EasyPhone 10 Használati útmutató Köszönjük, hogy a ConCorde EasyPhone 10 mobiltelefont választotta. A telefont kamera, FM rádió, zseblámpa, hangrögzítő, zene lejátszó és hosszú üzemidejű akkumulátor

Részletesebben

GSmart Essence 4 Felhasználói kézikönyv

GSmart Essence 4 Felhasználói kézikönyv GSmart Essence 4 Felhasználói kézikönyv Essence 4 0 S ze rzői jog A GIGA-BYTE COMMUNICATIONS INC. valamennyi, a jelen dokumentumban szereplő mobilterméke, beleértve a készüléket, kiegészítőket, szoftvert,

Részletesebben

Nokia vezeték nélküli sztereó fülhallgató (HS-12W) Felhasználói kézikönyv

Nokia vezeték nélküli sztereó fülhallgató (HS-12W) Felhasználói kézikönyv Nokia vezeték nélküli sztereó fülhallgató (HS-12W) Felhasználói kézikönyv MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kizárólagos felelõsségére kijelenti, hogy a Nokia HS-12W kereskedelmi megnevezésû

Részletesebben

Nokia LD-3W vezeték nélküli GPS-modul Használati útmutató 9246491/1

Nokia LD-3W vezeték nélküli GPS-modul Használati útmutató 9246491/1 Nokia LD-3W vezeték nélküli GPS-modul Használati útmutató 9246491/1 MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION saját felelõsségére kijelenti, hogy az LD-3W készülék mindenben megfelel az alapvetõ követelményeknek,

Részletesebben

BH-108 Nokia Bluetoothfülhallgató 9220723/1

BH-108 Nokia Bluetoothfülhallgató 9220723/1 BH-108 Nokia Bluetoothfülhallgató 1 2 3 4 5 6 7 8 9220723/1 9 MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kijelenti, hogy a BH-108 jelzésû termék megfelel az 1999/5/EC irányelv alapvetõ követelményeinek

Részletesebben

Használati útmutató. Xperia C3 Dual D2502

Használati útmutató. Xperia C3 Dual D2502 Használati útmutató Xperia C3 Dual D2502 Tartalomjegyzék Első lépések...6 A használati útmutatóról...6 Áttekintés...6 Összeszerelés...7 A készülék első bekapcsolása...8 Miért van szükségem Google -fiókra?...9

Részletesebben

Nokia C6 01 - Felhasználói kézikönyv

Nokia C6 01 - Felhasználói kézikönyv Nokia C6 01 - Felhasználói kézikönyv 1.1. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 5 Használatbavétel 7 Gombok és alkatrészek 7 Telefonhívás, hangfájl vagy videó hangerejének módosítása 9 A billentyűzet és

Részletesebben

Nokia Wireless Headset HS-26W 9253921/1

Nokia Wireless Headset HS-26W 9253921/1 Nokia Wireless Headset HS-26W 3 1 7 4 2 5 6 8 9 9253921/1 MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kijelenti, hogy a HS-26W jelû készülék megfelel a vonatkozó alapvetõ követelményeknek és az 1999/5/EC

Részletesebben

Printed in Korea Code No.:GH68-17513A Hungarian. 04/2008. Rev. 1.0. World Wide Web http://www.samsungmobile.com

Printed in Korea Code No.:GH68-17513A Hungarian. 04/2008. Rev. 1.0. World Wide Web http://www.samsungmobile.com * A telepített szoftvertől, a szolgáltatótól vagy az országtól függően előfordulhat, hogy az útmutató egyes részei nem egyeznek a telefon valós tulajdonságaival. * Az országtól függően a telefon és a tartozékok

Részletesebben

ConCorde Raptor P67 Használati útmutató

ConCorde Raptor P67 Használati útmutató ConCorde Raptor P67 Használati útmutató Köszönjük, hogy a ConCorde Raptor P67 mobiltelefont választotta. A készülék porálló (IPX6), vízálló (IPX7), és ütésálló, akár 1,5 méteres sík felületű szabadesésnek

Részletesebben

Gyors Kezelési Útmutató

Gyors Kezelési Útmutató Gyors Kezelési Útmutató Gratulálunk a kézi számítógép megvásárlásához. Ez a Gyors Kezelési Útmutató segít a kézi számítógép szükséges beállításával, és megismertetet a kézi számítógép használatához szükséges

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv SM-T560 Felhasználói kézikönyv Hungarian. 09/2015. Rev.1.0 www.samsung.com Tartalom Fontos tudnivalók Kezdeti lépések 6 Az értékesítési doboz tartalma 7 A készülék elrendezése 9 Az akkumulátor töltése

Részletesebben

Digitális fényképezőgép

Digitális fényképezőgép 4-546-358-12(1) (HU) HU Digitális fényképezőgép Kezelési útmutató DSC-QX30 2 A mellékelt csuklópánt használata Kezelési útmutató HU Az alábbi oldalról letöltheti a PlayMemories Home nevű fotórendszerező

Részletesebben

Nokia Purity Pro sztereó Bluetooth-fülhallgató a Monstertől - Felhasználói kézikönyv

Nokia Purity Pro sztereó Bluetooth-fülhallgató a Monstertől - Felhasználói kézikönyv Nokia Purity Pro sztereó Bluetooth-fülhallgató a Monstertől - Felhasználói kézikönyv 1.0. kiadás 2 Biztonság Olvassuk el az alábbi egyszerű útmutatót. Az itt leírtak be nem tartása veszélyekkel járhat,

Részletesebben

Használati útmutató. Xperia C C2305/C2304

Használati útmutató. Xperia C C2305/C2304 Használati útmutató Xperia C C2305/C2304 Tartalomjegyzék Xperia C Használati útmutató...6 Első lépések...7 Android mi ez és mire való?...7 Áttekintés...7 Összeszerelés...8 Az eszköz be- és kikapcsolása...10

Részletesebben

Használati útmutató. Xperia Z C6603/C6602

Használati útmutató. Xperia Z C6603/C6602 Használati útmutató Xperia Z C6603/C6602 Tartalomjegyzék Első lépések...7 A használati útmutatóról...7 Eszköz áttekintés...7 Összeszerelés...8 A készülék első bekapcsolása...10 Miért van szükség Google

Részletesebben

KX-HNC200FX. Telepítési útmutató. Otthoni hálózati rendszer Beltéri kamera. Típus. Köszönjük, hogy Panasonic terméket vásárolt.

KX-HNC200FX. Telepítési útmutató. Otthoni hálózati rendszer Beltéri kamera. Típus. Köszönjük, hogy Panasonic terméket vásárolt. Telepítési útmutató Otthoni hálózati rendszer Beltéri kamera Típus KX-HNC200FX Köszönjük, hogy Panasonic terméket vásárolt. Ez a dokumentum azt ismerteti, hogy a beltéri kamerát hogyan kell megfelelően

Részletesebben

Az Ön kézikönyve SONY ERICSSON XPERIA GO http://hu.yourpdfguides.com/dref/4379959

Az Ön kézikönyve SONY ERICSSON XPERIA GO http://hu.yourpdfguides.com/dref/4379959 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató SONY ERICSSON XPERIA GO. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

HTC Desire 620. Felhasználói kézikönyv

HTC Desire 620. Felhasználói kézikönyv HTC Desire 620 Felhasználói kézikönyv 2 Tartalom Tartalom Érdekes funkciók A HTC Desire 620 készülék szolgáltatásai 9 Kibontás HTC Desire 620 11 Hátlap 12 micro SIM kártya 14 Tárolókártya 15 Akkumulátor

Részletesebben

A számítógép bemutatása Felhasználói útmutató

A számítógép bemutatása Felhasználói útmutató A számítógép bemutatása Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett

Részletesebben

Szivargyújtóra csatlakoztatható vezeték nélküli Nokia kihangosító (HF-6W) Felhasználói kézikönyv

Szivargyújtóra csatlakoztatható vezeték nélküli Nokia kihangosító (HF-6W) Felhasználói kézikönyv Szivargyújtóra csatlakoztatható vezeték nélküli Nokia kihangosító (HF-6W) Felhasználói kézikönyv MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kizárólagos felelõsségére kijelenti, hogy a HF-6W termék megfelel

Részletesebben

Fontos biztonsági előírások

Fontos biztonsági előírások Az úton első a biztonság Autóvezetés közben ne használjuk a mobiltelefont, előbb álljunk félre a járművel. Fontos biztonsági előírások Az itt szereplő utasítások be nem tartása veszélyes, illetve törvénybe

Részletesebben

Nokia C6-01 - Felhasználói kézikönyv

Nokia C6-01 - Felhasználói kézikönyv Nokia C6-01 - Felhasználói kézikönyv 3.0. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 5 Kezdő lépések 7 Gombok és alkatrészek 7 Telefonhívás, hangfájl vagy videó hangerejének módosítása 9 A billentyűzet és a

Részletesebben

Energiagazdálkodás Felhasználói kézikönyv

Energiagazdálkodás Felhasználói kézikönyv Energiagazdálkodás Felhasználói kézikönyv Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

Nokia 900 - Felhasználói kézikönyv

Nokia 900 - Felhasználói kézikönyv Nokia 900 - Felhasználói kézikönyv 1.0. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 Kezdő lépések 6 Gombok és a készülék részei 6 A vissza, az indítás és a keresés gomb 7 A SIM-kártya behelyezése 8 A telefon

Részletesebben

S5050. Felhasználói kézikönyv

S5050. Felhasználói kézikönyv S5050 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata A felhasználói kézikönyv végigkalauzolja Önt mobiltelefonja funkcióin és szolgáltatásain. A készülék gyors használatbavételéhez lásd: Ismerkedés a telefonnal,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Fontos Biztonsági Utasítások...2 Biztonsági előírások... 2 Fő Egység:... 3 Remote Control... 3

Tartalomjegyzék. Fontos Biztonsági Utasítások...2 Biztonsági előírások... 2 Fő Egység:... 3 Remote Control... 3 Tartalomjegyzék Fontos Biztonsági Utasítások...2 Biztonsági előírások... 2 Fő Egység:... 3 Remote Control... 3 A termék részei...3 Csatlakozások...4 Csatlakozás Külső Audio Készülékhez... 4 Az egységen

Részletesebben

Felhasználói útmutató a vezeték nélküli mikrofonkaros fülhallgatóhoz (HS-4W) 9311711 1. kiadás

Felhasználói útmutató a vezeték nélküli mikrofonkaros fülhallgatóhoz (HS-4W) 9311711 1. kiadás Felhasználói útmutató a vezeték nélküli mikrofonkaros fülhallgatóhoz (HS-4W) 9311711 1. kiadás MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kizárólagos felelõsségére kijelenti, hogy HS-4W termék megfelel

Részletesebben

Rövid használati utasítás

Rövid használati utasítás 8020X Rövid használati utasítás Köszönjük, hogy az ALCATEL ONE TOUCH 8020X készüléket választotta. Reméljük, hogy élvezni fogja a kiváló minőségű mobil kommunikáció nyújtotta élményt. A készülék használatára

Részletesebben

Használati utasítás WB350F/WB351F/WB352F. Kattintson egy témakörre. Gyakori kérdések Gyors áttekintés Tartalom

Használati utasítás WB350F/WB351F/WB352F. Kattintson egy témakörre. Gyakori kérdések Gyors áttekintés Tartalom Használati utasítás WB350F/WB351F/WB352F Kattintson egy témakörre A használati utasítás a fényképezőgép használatára vonatkozó részletes utasításokat tartalmaz. Olvassa el figyelmesen. Gyakori kérdések

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv SM-A300FU Felhasználói kézikönyv Hungarian. 01/2015. Rev.1.0 www.samsung.com Tartalom Fontos tudnivalók Kezdeti lépések 7 Az értékesítési doboz tartalma 8 A készülék elrendezése 10 A SIM-kártya és akkumulátor

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HTC DESIRE Z http://hu.yourpdfguides.com/dref/3022840

Az Ön kézikönyve HTC DESIRE Z http://hu.yourpdfguides.com/dref/3022840 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

MD-5W Nokia Bluetoothhangszórók 9200278/1

MD-5W Nokia Bluetoothhangszórók 9200278/1 MD-5W Nokia Bluetoothhangszórók 2 3 4 5 6 7 8 8 9 10 11 12 14 13 9200278/1 MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kijelenti, hogy az MD-5W jelû készülék mindenben megfelel az alapvetõ követelményeknek,

Részletesebben

ZTE-G R236m. Mobiltelefon Felhasználói Kézikönyv

ZTE-G R236m. Mobiltelefon Felhasználói Kézikönyv ZTE-G R236m Mobiltelefon Felhasználói Kézikönyv JOGI INFORMÁCIÓK Copyright 2011 ZTE CORPORATION. Minden jog fenntartva. Ezen kiadványt, vagy részeit tilos idézni, reprodukálni, lefordítani, vagy bármilyen

Részletesebben

25,4 cm / 10 Tablet-PC MEDION LIFETAB Kezelési útmutató

25,4 cm / 10 Tablet-PC MEDION LIFETAB Kezelési útmutató 25,4 cm / 10 Tablet-PC MEDION LIFETAB Kezelési útmutató Akciós időszak: 12/2011, típus: P9514 (MD 99000) Eredeti kezelési útmutató Mélyen tisztelt vevőnk! Gratulálunk ezen termék megvásárlásához. Ezen

Részletesebben

Rövid használati utasítás

Rövid használati utasítás 6034R Rövid használati utasítás Fontos információk: Az Ön telefonja kompakt (egybeépített) kialakítású készülék, a hátlap és az akkumulátor eltávolítása nem lehetséges. A felhasználó számára szigorúan

Részletesebben

SM-G920F. Felhasználói kézikönyv

SM-G920F. Felhasználói kézikönyv SM-G920F Felhasználói kézikönyv Hungarian. 10/2015. Rev.1.2 www.samsung.com Tartalom Alapok 4 Fontos tudnivalók 5 Az értékesítési doboz tartalma 6 A készülék elrendezése 8 SIM kártya 10 Akkumulátor 15

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv SM-G318H/DS SM-G318H Felhasználói kézikönyv Hungarian. 06/2015. Rev.1.0 www.samsung.com Tartalom Fontos tudnivalók Kezdeti lépések 6 Az értékesítési doboz tartalma 7 A készülék elrendezése 9 A SIM-kártya

Részletesebben

Dell Latitude 12 robusztus táblaszámítógép 7202 Felhasználói kézikönyv

Dell Latitude 12 robusztus táblaszámítógép 7202 Felhasználói kézikönyv Dell Latitude 12 robusztus táblaszámítógép 7202 Felhasználói kézikönyv Szabályozó modell: T03H Szabályozó típus: T03H001 Megjegyzések, figyelmeztetések és Vigyázat jelzések MEGJEGYZÉS: A MEGJEGYZÉSEK fontos

Részletesebben

CK-600 Nokia kijelzõs autóskészlet Rövid felhasználói útmutató és biztonsági információk

CK-600 Nokia kijelzõs autóskészlet Rövid felhasználói útmutató és biztonsági információk CK-600 Nokia kijelzõs autóskészlet Rövid felhasználói útmutató és biztonsági információk 9211377 2. kiadás, HU MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kijelenti, hogy a HF-23 jelzésû termék megfelel

Részletesebben

Az Ön HTC Flyer Felhasználói kézikönyv

Az Ön HTC Flyer Felhasználói kézikönyv Az Ön HTC Flyer Felhasználói kézikönyv 2 Tartalom Tartalom Első lépések A doboz tartalma 7 HTC Flyer 7 Felső burkolat 9 Memóriakártya 10 Akkumulátor 11 Ki és bekapcsolás 11 Ujjmozdulatok 12 A HTC Flyer

Részletesebben

A Kies (PC Sync) telepítése

A Kies (PC Sync) telepítése A készülék működése és egyes tulajdonságai eltérhetnek az ebben a kézikönyvben leírtaktól a készüléken telepített szoftvertől és a szolgáltatótól függően. A Kies (PC Sync) telepítése 1. Töltse le a Kies

Részletesebben

Rövid útmutató Vodafone 858 Smart

Rövid útmutató Vodafone 858 Smart Rövid útmutató Vodafone 858 Smart Biztonsági óvintézkedések Kérjük, a telefon használatának megkezdése előtt figyelmesen tekintse át az itt leírt biztonsági óvintézkedéseket. Olvassa el a dobozban található,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv EK-GC100 Felhasználói kézikönyv www.samsung.com A kézikönyvről A készülék a Samsung kiemelkedő technológiai szakértelmét és magas követelményeit felhasználva minőségi mobilkommunikációt és szórakozást

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv SM-G313HN Felhasználói kézikönyv Hungarian. 10/2014. Rev.1.0 www.samsung.com Tartalom Fontos tudnivalók Kezdeti lépések 6 Az értékesítési doboz tartalma 7 A készülék elrendezése 9 A SIM-kártya és akkumulátor

Részletesebben

Termékbiztonsági információk

Termékbiztonsági információk Termékbiztonsági információk További felvilágosításért olvassa el a készülékben található mikro SD kártyán tárolt használati útmutatót. Olvassa el ezen az oldalon a felhasználói útmutató Biztonsági tájékoztatását.

Részletesebben

Biztonsági és termékinformációk

Biztonsági és termékinformációk Biztonsági és termékinformációk BlackBerry Curve 9350/9360/9370 Smartphones %"$!)'!#'%+!"%*)!-%*""*%&)")%)&)""%*")&")&)"&!".')!1 MAT-51676-008 MAT-51676-008 PRINTSPEC-021 SWD-2013301-1002104250-008 RDC7xUW/RDD71UW/RDX71UW/

Részletesebben

Használati útmutató. Xperia E dual C1605/C1604

Használati útmutató. Xperia E dual C1605/C1604 Használati útmutató Xperia E dual C1605/C1604 Tartalomjegyzék Xperia E dual Használati útmutató...6 Első lépések...7 Mi az Android?...7 A telefon áttekintése...7 Összeszerelés...9 A telefon be- és kikapcsolása...12

Részletesebben

Nokia 2690 - Felhasználói kézikönyv

Nokia 2690 - Felhasználói kézikönyv Nokia 2690 - Felhasználói kézikönyv 2. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 Kezdő lépések 5 A SIM-kártya és az akkumulátor behelyezése 5 A SIM-kártya eltávolítása 5 A microsd-kártya behelyezése 5 Vegyük

Részletesebben

Samsung C5212. Felhasználói kézikönyv

Samsung C5212. Felhasználói kézikönyv Samsung C5212 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata A felhasználói kézikönyv végigkalauzolja Önt mobiltelefonja funkcióin és szolgáltatásain. A készülék gyors használatbavételéhez lásd: Ismerkedés

Részletesebben

Nokia X3-00 - Felhasználói kézikönyv. 1. kiadás

Nokia X3-00 - Felhasználói kézikönyv. 1. kiadás Nokia X3-00 - Felhasználói kézikönyv 1. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 Használatbavétel 6 A készülék gombjai és részei 6 A SIM-kártya és az akkumulátor behelyezése 7 A memóriakártya behelyezése

Részletesebben

Nokia C2 05 - Felhasználói kézikönyv

Nokia C2 05 - Felhasználói kézikönyv Nokia C2 05 - Felhasználói kézikönyv 1.2. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 Kezdő lépések 5 A készülék gombjai és részei 5 A SIM-kártya és az akkumulátor behelyezése 6 A memóriakártya behelyezése

Részletesebben

Használati útmutató. Xperia ion. LT28i

Használati útmutató. Xperia ion. LT28i Használati útmutató Xperia ion LT28i Tartalomjegyzék Fontos tudnivalók...6 Android mi és miért?...7 Alkalmazások...7 Első lépések...8 Összeszerelés...8 A telefon be- és kikapcsolása...10 A képernyő zárolása...11

Részletesebben

Nokia C1-01/C1 02 - Felhasználói kézikönyv

Nokia C1-01/C1 02 - Felhasználói kézikönyv Nokia C1-01/C1 02 - Felhasználói kézikönyv 1.1. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 Terméktámogatás 5 Kezdő lépések 5 A SIM-kártya és az akkumulátor behelyezése 5 A készülék gombjai és részei 6 Be-

Részletesebben

Felhasználói útmutató Nokia 6060. 9253712 1. kiadás

Felhasználói útmutató Nokia 6060. 9253712 1. kiadás Felhasználói útmutató Nokia 6060 9253712 1. kiadás MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT Alulírott, NOKIA CORPORATION nyilatkozom, hogy a RH-97 megfelel a vonatkozó alapvetõ követelményeknek és az 1999/5/EC irányelv

Részletesebben

Rövid használati utasítás

Rövid használati utasítás EASY Rövid használati utasítás 8000D Fontos információk: Az Ön telefonja kompakt (egybeépített) kialakítású készülék, a hátlap és az akkumulátor eltávolítása nem lehetséges. A felhasználó számára szigorúan

Részletesebben

O ROKR TARTALOMJEGYZÉK

O ROKR TARTALOMJEGYZÉK O ROKR A világ első digitális zenéjét közvetítő O ROKR szemüveg bemutatása. Sőt, az O ROKR a zene vezeték nélküli kezelését teszi lehetővé. Egyszerűen használja a keret gombjait a Bluetooth -szabványt

Részletesebben

A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón.

A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón. Felhasználói kézikönyv A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón. Környezetünk védelme mindannyiunk érdeke. A Symantec eltávolította a borítót erről a kézikönyvről, hogy csökkentse termékei

Részletesebben

Nokia vezeték nélküli billentyûzet (SU-8W) Felhasználói útmutató

Nokia vezeték nélküli billentyûzet (SU-8W) Felhasználói útmutató Nokia vezeték nélküli billentyûzet (SU-8W) Felhasználói útmutató MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT NOKIA CORPORATION kizárólagos felelõsségére kijelenti, hogy az SU-8W készülék mindenben megfelel az alapvetõ követelményeknek,

Részletesebben

CK-200 Nokia autóskészlet Gyors üzembe helyezési útmutató és biztonsági információk

CK-200 Nokia autóskészlet Gyors üzembe helyezési útmutató és biztonsági információk CK-200 Nokia autóskészlet Gyors üzembe helyezési útmutató és biztonsági információk 9220823 1. kiadás, HU MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kijelenti, hogy a CK-200 jelzésû termék megfelel

Részletesebben

This is the Internet version of the User's guide. Print only for private use.

This is the Internet version of the User's guide. Print only for private use. Tartalomjegyzék Első lépések... 5 Összeszerelés... 5 A telefon bekapcsolása... 5 A telefonszoftver súgója... 7 Az akkumulátor feltöltése... 7 A telefon áttekintése... 8 A menürendszer áttekintése... 10

Részletesebben

Nokia 2220 slide - Felhasználói kézikönyv

Nokia 2220 slide - Felhasználói kézikönyv Nokia 2220 slide - Felhasználói kézikönyv 3.1. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 3 Terméktámogatás 4 Kezdő lépések 4 A SIM-kártya és az akkumulátor behelyezése 4 Az akkumulátor töltése 5 Antenna 5 Fülhallgató

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. Porto S (E570)

Felhasználói kézikönyv. Porto S (E570) Felhasználói kézikönyv Porto S (E570) HU A COOLPAD ÜZENETE Köszönjük, hogy a Porto S E570 mobiltelefont választotta. Új telefonja optimális használatához kérjük, kövesse ezeket az egyszerű - azonban fontos

Részletesebben

Alcor Myth. E-könyv olvasó. Kezelési Útmutató

Alcor Myth. E-könyv olvasó. Kezelési Útmutató Alcor Myth E-könyv olvasó Kezelési Útmutató Figyelmeztetések 1. Ez a készülék egy érzékeny elektronikus eszköz. Kérjük figyelmesen olvassa el ezt az Útmutatót, mielőtt a készüléket használatba venné. 2.

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Bluetooth jelölés a jogtulajdonos védjegye, amelyet a Hewlett-Packard Company licencmegállapodás keretében használ. A Google

Részletesebben

Nokia Music Pack 9245925/2

Nokia Music Pack 9245925/2 Nokia Music Pack 9245925/2 Az áthúzott, kerekes szemétgyûjtõ-tartály azt jelenti, hogy az Európai Unión belül a készüléket élettartama végén szelektív gyûjtõhelyre kell juttatni. A terméktõl ne háztartási

Részletesebben

KF750 Használati útmutató MAGYAR

KF750 Használati útmutató MAGYAR www.lgmobile.com ENGLISH KF750 Használati útmutató MAGYAR KF750 Használati útmutató ELECTRONICS INC. P/N : MMBB0274834 (1.0) H Bluetooth QD ID B013855 A kézikönyv tartalma a szoftvertől és az adott szolgáltatótól

Részletesebben

GT-S5300. Felhasználói kézikönyv

GT-S5300. Felhasználói kézikönyv GT-S5300 Felhasználói kézikönyv www.sar-tick.com A termék megfelel a rá vonatkozó 2,0 W/kg mértékű SAR határértéknek. A vonatkozó legmagasabb SAR értékek megtalálhatók az útmutató SAR információ fejezetében.

Részletesebben

Használati útmutató. Xperia Z1 C6902/C6903/C6906

Használati útmutató. Xperia Z1 C6902/C6903/C6906 Használati útmutató Xperia Z1 C6902/C6903/C6906 Tartalomjegyzék Első lépések...6 Áttekintés...6 Összeszerelés...7 A telefon első bekapcsolása...8 Miért van szükségem Google -fiókra?...9 Az eszköz töltése...10

Részletesebben

Colorovo. okostelefon

Colorovo. okostelefon Colorovo CityTone Lite okostelefon * modelltől függően elérhető funkció. 22 CityTone Lite Manual 80.indd 22 30.05.2014 11:32 Kezelési utasítás Köszönjük, hogy megvásárolta a Colorovo CityTone Lite. Meg

Részletesebben